Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Qualcomm presenterar MSM8660-plattformen med grafikkretsen Adreno 220

Postat:
15:27 - 2011-05-02
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

MSM8660-plattformen

Processorerna för mobila enheter börjar bli mångkärniga prestandamonster, och kommer inom en inte alltför avlägsen framtid kunna leverera liknande kraft som stationära datorer. Nvidia, Texas Instruments, Samsung och Qualcomm strider om att tillhandahålla den starkaste processorplattformen, eller SoC (”system-on-a-chip”), som de brukar kallas. Qualcomms Snapdragon-plattform sitter bland annat i många HTC-enheter, som exempelvis HTC Desire och Desire HD, samt även i kommande flaggskepp som Sensation och Evo 3D.

Nu har Qualcomm släppt ett par videos som visar upp vad deras MSM8660-chip med Adreno 220-grafikkretsar klarar av. I de två videosnuttarna får vi se Qualcomms testenhet MDP (”Mobile Development Platform”) köra världens första asynkrona, dubbelkärniga mobilprocessor – vilket innebär att de två kärnorna kan arbeta i olika klockfrekvenser och voltnivåer samtidigt, något som enligt Qualcomm ska göra chipet mer strömsnålt och effektivt.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Nnn5bthvq7M

Vi får även höra att nya grafikkretsen Adreno 220 är dubbelt så stark som Adreno 205, vilket möjliggör spel med mer ögongodis och grafikkrävande användargränssnitt i 3D. Adreno 205 sitter bland annat i populära enheter som SE Xperia Arc/Play och HTC Desire HD, medan HTC Sensation och HTC Evo 3D kommer välsignas med en Adreno 220-GPU. MSM8660-plattformen kan även spela upp video i 1080p i 30 FPS, och har stöd för 13MP-kameror. I andra videon får vi se en enhet med nya generationens Snapdragon-processor hantera Flash-video helt mjukt, medan en dubbelkärnig Cortex A9-processor får samma video att hacka fram.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=8ilIooqAnU0

Vad tycker ni läsare om MSM8660-plattformen, och hur tror ni den kommer att stå sig gentemot exempelvis Samsungs Exynos-processor som sitter i Galaxy S2?

Genom SlashGear

Lägsta pris på HTC Sensation på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Desire HD på Prisjakt just nu:

 • M

  Tror mer på Qualcomm än samsung! Hittills har dom varit bäst iaf

 • oledole

  Ser fram emot att spela spel med bra grafik.
  Om ett par år lirar vi Battlefield3 genom telefonen, nu när trådlös hdmi finns så blir det ännu bättre.

 • Björn

  Verkar RIKTIGT fräsh. Får la se vi release.

 • Lars

  Längtar till den dagen både PC och Xbox flyger ut ur fönstret till förmån för en mobil enhet. En enhet som enkelt kan förvandlas från telefon till PC och spelkonsol, den dagen är närmre än vad man kan tror är min gissning, speciellt i den här utvecklingstakten!

 • VonL`

  Lars :Längtar till den dagen både PC och Xbox flyger ut ur fönstret till förmån för en mobil enhet. En enhet som enkelt kan förvandlas från telefon till PC och spelkonsol, den dagen är närmre än vad man kan tror är min gissning, speciellt i den här utvecklingstakten! Rapportera inlägg 0

  Tyvärr kommer den dagen inte komma alls, iallafall inte med dagens förutsättningar. Det största problemet med plattformar som Smartphones med enbart touchscreen är att de har ingen fysisk input (lite luddigt skrivet, men helt enkelt att man inte kan känna sig till vart kontrollerna är på en telefon) vilket skapar ett betydligt problem för någon som vill spela på hög nivå, som tex. Professionella CounterStrike-spelare, eller annan valfri E-Sport. Den dagen då man kan utforma touchskärmen att ”fungera med” det fysiska minnet, då kan vi prata en full migrering till den mobila enheten.

 • VonL` :Tyvärr kommer den dagen inte komma alls, iallafall inte med dagens förutsättningar. Det största problemet med plattformar som Smartphones med enbart touchscreen är att de har ingen fysisk input (lite luddigt skrivet, men helt enkelt att man inte kan känna sig till vart kontrollerna är på en telefon) vilket skapar ett betydligt problem för någon som vill spela på hög nivå, som tex. Professionella CounterStrike-spelare, eller annan valfri E-Sport. Den dagen då man kan utforma touchskärmen att “fungera med” det fysiska minnet, då kan vi prata en full migrering till den mobila enheten.

  Just det ser inte jag som något större problem. Det är ju bara att köpa till en extern kontroll som du gör på dagens konsoler. Du kan ju redan nu koppla en Wiimote till telefonen och spela med.
  Det största problemet idag är batterierna, och kommer det inte fram en ny teknik snart tror jag att det blir svårt för mig att köpa morgondagens värstingmodeller.

 • M1ntos

  Flash är ju på utgång. Google fasar nämligen ut, tyvärr minns jag inte mot vad..

  Vi diggar asynkade kärnor!!!

 • Ricard

  Cool, den där MDP:n. Hade man en massa pengar över kanske man skulle köpt en, bara för det tekniska monstret den rymmer och för den härliga, kantiga 90-talslooken. :)

 • Anton

  Det ska bli mycket intressant att se hur Qualcomm MSM8660 kan hävda sig mot just Tegra 2 och Exynos 4210 som ju är de första dubbelkärniga CPUern på marknaden. För de som vill få lite mer teknisk info bakom Scorpion-arkitekturens asynkrona design har jag rotat fram ett dokument från Qualcomm som vi publicerat på NH. Just strömförbrukningen kommer att bli intressant att mäta.
  http://www.nordichardware.se/nyheter/69-cpustyrkrets/43063-qualcomm-demonstrerar-sin-nya-msm8660-smartphoneprocessor.html

 • Kan tillägga att vi kommer besöka Uplinq-konferensen som går av stapeln den 1:a juni; där bland annat Qualcomm kommer presentera mer information om efterföljaren till MSM8660.

 • mmanson

  M1ntos :Flash är ju på utgång. Google fasar nämligen ut, tyvärr minns jag inte mot vad..Vi diggar asynkade kärnor!!! Rapportera inlägg 0

  WebM heter den, VP8 video and Vorbis audio streams- används i HTML5 och den ska vara royality-free medan H.264 som används även av Adobe-Flash är inte royalities free.

 • twisted1

  Jag undrar vad det är för cortex A9 dom använder när flash går sådär segt. Det flyter ju på perfekt på tegra 2 tex.

  Vet inte vem dom tror att dom lurar, det är fortfarande exakt samma arkitektur som i snapdragon gen1/2. Den är per definition långsammare per klock än CortexA9, thats a fact.

 • Staffan

  Strax över 8000:- kan det kanske vara värt för en sån där? Tror ni tre tar in den i sortimentet om man ber snällt? ;-)

 • Nisse

  Roligt att man kan prata om asynkront beteende i hårdvarusammanhang och få det att låta positivt…

 • tjtj

  SGS2 klarar ju flashvideo utan problem.

 • Nexus S

  Det är en Optimus 2X dom jämför med

 • Daniel

  @ twisted1

  Jadu, förmodligen är det inte samma film :)

 • 1080p FullHD i 30fps, visst, det är väl alltid trevligt, men klarar den AVC High Profile? Det är ju det värsta med Tegra 2, som jag har i min O2X.

 • BigJohn

  @Nisse
  Ja, det är ju betydligt bättre att som med Tegra 2 tvingas köra bägge kärnor synkront med samma frekvens och volttal.

 • Bjarne

  mmanson :

  M1ntos :Flash är ju på utgång. Google fasar nämligen ut, tyvärr minns jag inte mot vad..Vi diggar asynkade kärnor!!! Rapportera inlägg 0

  WebM heter den, VP8 video and Vorbis audio streams- används i HTML5 och den ska vara royality-free medan H.264 som används även av Adobe-Flash är inte royalities free. Rapportera inlägg 0

  Adobe Flash Player kommer också att implementera stöd för WebM i en kommande version av Flash Player, sannolikt i Flash Player 11.

 • Christian

  Har jag fått det hela om bakfoten eller är priset verkligen ”Price: $1,350.00”?
  http://bsquare.com/snapdragon-mobile-development-platform.aspx

 • pux

  Msm8960 är qc’s nästa SoC. Dual core gone mad. Det är väl den som de visar på uplinq?

 • echt

  Är det bara jag som reagerar över att ”uppvisningen” av 2gen mot dual-core A9 verkar fejkad?
  1. Videon rör sig men snubben som håller telefonerna skulle onekligen blivit kirurg eller kanske snarare staty?
  2. det är även en färgskillnad där de ”klistrat” över bilden, kollar man på delarna mellan skärmarna är snapdragon telefonen helt plötsligt kolsvart just där mellan dem och just över snapdragon skärmen och mycket klarare i färgen än resten av bilden?

  Ingen annan som undrar över det?

 • Qualcomm – värt att vänta på för HTC, ser det ut som :D

  Vad kul det kommer vara i sommar med en ny Sensation, att fråga vad de som trodde att HTC var på väg att dö bort för några månader sen, menade…

 • twisted1

  @ echt

  Resultaten är ju helt knasiga också, snapdragon gen.2 är inte snabbare på nåt. Iofs om cortex A9’an är nerklockad till typ 400Mhz och snapdragonen OC till 2Ghz kanske.

  Det dom insinuerar är ju att snapdragon gen2.(tex. DHD/Arc) är snabbare än ex. tegra 2. Jo jo :)

 • Henk

  Flash filmen som de spelar säger dom ju är 720p. Spelar ni 720p flash på era telefoner också?
  Sen säger dom faktiskt ingenting om att telefonen är snabbare än A9. Däremot tror jag att flash drar nytta av hårdvaruaccelleration på Snapdragon medan den går helt i mjukvara på A9. Men det är min gissning…

  Sen blir det väl ändå helt fel att jämföra olika arkitekturers prestanda per klockcykel. Mer intressant (speciellt i mobila sammanhang) vore väl att jämföra prestanda/mW.

 • nilz

  Hmmm, fan…. vet inte vad jag ska tycka… det fina med apple är ju att det är just en hårdvara.

  Android börjar spåra ur lite väl mycket nu… rädd att det kommer bli en djungel att koda till, och ”kompabilitets”-problem….

  Vill man därtill maximera vinst så hamnar ju även top notch segmentet i skuggan..
  Bättre att koda mot störst userbase…

  Hmm

 • twisted1

  Henk :Flash filmen som de spelar säger dom ju är 720p. Spelar ni 720p flash på era telefoner också? Sen säger dom faktiskt ingenting om att telefonen är snabbare än A9. Däremot tror jag att flash drar nytta av hårdvaruaccelleration på Snapdragon medan den går helt i mjukvara på A9. Men det är min gissning…Sen blir det väl ändå helt fel att jämföra olika arkitekturers prestanda per klockcykel. Mer intressant (speciellt i mobila sammanhang) vore väl att jämföra prestanda/mW. Rapportera inlägg 0

  På tegra 2 tex. rullar flash 720p hur fint som helst i alla andra tester iaf. A9 är bättre ur hänseendet prestanda/mW också, detta är som sagt exakt samma arkitektur som snapdragon gen2. även samma tillverkningsteknik(45nm)

 • Anonym

  Jag har aldrig förstått varför man vill spela på mobiltelefoner. enda gången jag kan tänka mig att spel är när jag sitter på toaletten. aldrig så jag sitter hemma och spelar direkt.

 • nioh

  Haha, jag tycker också att det verkar skumt att flashfilmen flyter så dåligt på mobilen med Tegra2, verkar som om de tagit bort någon drivrutin eller något för att det ska gå sämre. Jag tror att det hackar på det viset definitivt ar med mjukvaran att göra inte något annat. Det är klart de vill framställa konkurrenten i sämsta dager. Om det vart nvidia som kört samma flashfilm hade det nog hackat lika illa på MSM8660 istället.

 • Emme

  Nioh,

  hehe, så sant, så sant :-)

  Ingen som reagerade på att de dimmade ut logotyperna på telefonerna i första halvan av filmen men missade det senare (myTouch)?

 • RK

  Är det bara jag som reagerar på användandet av ordet asynkron? Jag förstår vad de menar, men en ”riktig” asynkron krets har, vad jag vet, ingen klockning alls. Alla bitar behandlas då exakt när de når nästa vippa, istället för att vänta på nästa klockflank. Problemet blir ju självklart att vissa signaler kommer att komma fram före andra vilket gör att man måste hålla på dessa för att ett resultat ska bli korrekt. Vinsten är att en asynkron krets ändå är snabbare än en klockad dito och att man slipper alla effektförluster som klockkretsen medför (c:a 30% i en modern CPU om jag minns rätt).

  Hursomhelst, det är knappast detta Qualcomm gjort, utan infört individuell klockning för de två kärnorna (individuell FSB multiplier kan man tänka) vilket åtminstone för mig inte alls verkar lika upphetsande.

 • tramsgar

  Flickorna i början på andra videon fick mej iaf att vilja ha detta chipset omedelbart! Hur har de lyckats med något sådant med bara kisel?

 • twisted1

  RK :Är det bara jag som reagerar på användandet av ordet asynkron? Jag förstår vad de menar, men en “riktig” asynkron krets har, vad jag vet, ingen klockning alls. Alla bitar behandlas då exakt när de når nästa vippa, istället för att vänta på nästa klockflank. Problemet blir ju självklart att vissa signaler kommer att komma fram före andra vilket gör att man måste hålla på dessa för att ett resultat ska bli korrekt. Vinsten är att en asynkron krets ändå är snabbare än en klockad dito och att man slipper alla effektförluster som klockkretsen medför (c:a 30% i en modern CPU om jag minns rätt).Hursomhelst, det är knappast detta Qualcomm gjort, utan infört individuell klockning för de två kärnorna (individuell FSB multiplier kan man tänka) vilket åtminstone för mig inte alls verkar lika upphetsande. Rapportera inlägg 0

  Tror att det enda dom menar är att kärnorna kan gå i olika klockhastigheter. Sparar väl lite ström.

  Vet inte om denna har out of order execution som cortex A9 har, det medför ju däremot ökad prestanda.

 • Lars

  Jag med både N1 (privat) och Iphone(ftg) kan bara säga att Android is the shit!

  Jag kan dock inte finna någon anledning till att motivera ett nytt köp av mobil nu när det kommer uppdateringar som gör min telefon bättre och snabbare.
  Vist, att kunna köra balla spel och spela upp video via HDMI är nice to have, men mig har dom inte övertygat än med dessa funktioner.

  Folk har fortfarande problem med att spela upp vissa videoformat och avsaknaden av så som tex trådlöst tangentbord och mus lyser med sin frånvaro.

  Är detta bra eller dåligt? Bra för plånboken samtidigt som det hejdar folk från att byta upp sig till nya enheter.

  Jag är bara glad för att jag köpte just Nexus One och ingen annan när det begav sig för över ett år sedan. Aldrig har jag växt med en telefon på det sättet som jag gjort med denna.

  Nej, för mig blir det till att vänta på enheter som kan lite mer än att flasha med balla nyheter som inte är direkt kioskvältare i min värld!

 • Milan

  tror verkligen inte på att nya SGS2 laggar så mkt vi upp spelning av flashvideo, det strider ju verkligen mot alla andra videos, tester o recensioner jag läst o sett.
  tror verkligen inte på den videon, qualcom o andreno 220 kanske e bättre men inte med så stor marginal

 • Sekhen

  @Nexus S
  Nej, O2X har fyra lystande ”knappar”, den i filmen har bara två.
  Den som är dimmat i mitten mellan de två lysande ”knapparna” påminner väldigt mycket om SGS2ans ”home” knapp.

 • Linus

  Kommer HTC Sensation att köra med msm8660 + Adreno 220?

  Enligt Dustin och prisjakts specar har den MSM 8260, fast med Adreno 220 grafikkrets. Någon som vet detta? Hittar ingen info på htc.com ang plattform/grafikkrets.

 • Martin

  jaja msm8660

  men jag väntar nog minst på msm8960 adreno 225 eller adreno 305 inanan jag köper nytt

  när kommer den till en telefon ?

 • Linus

  Beror ju lite på vad man har innan iofs. Själv har jag en Desire som jag är mer än nöjd med. Förutom bristen på minne.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Network Engineer Publicerad 20 Jan 2018
Information Security Manager Publicerad 20 Jan 2018
GRAFISK DESIGNER TILL TELEKOMFÖRETAG! Publicerad 19 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Testutvecklare som vill rädda liv! Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons