Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Qualcomm talar om framtiden – introducerar Snapdragon S4 Pro [IQ 2012]

Postat:
16:15 - 2012-09-11
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

Qualcomm presenterade under dagen vid ett event i Berlin  – Innovation Qualcomm – delar av bolagets framtidsplaner och inte minst den senaste generationen Snapdragon. En stor del av presentationen tillägnades mobila nätverk, där det konstaterades att den största utmaningen de närmaste 10 åren blir att möta behoven skapade av trafikökningen i de mobila nätverken.

Ett OpenGL ES 3.0-baserat demo med Adreno 320

Snapdragon S4 Pro är Qualcomms hittills mest kraftfulla plattform för mobila enheter. Processorkärnan är densamma som i Snapdragon S4 Plus och bygger således på Krait-arkitekturen, som troligtvis är den snabbaste ARMv7-kärnan på marknaden i dagsläget, men antalet kärnor har ökat från två till fyra stycken. Vidare har Qualcomm höjt klockfrekvensen till 1.7GHz, precis som i den senaste generationens dubbelkärniga LTE-kompatibla S4 Plus-plattformar.

Den nya Grafikdelen – Adreno 320 – är ett kapitel för sig. Till skillnad från Adreno 2xx-serien, som heter som den gör på grund av att den är kompatibel med OpenGL ES 2.x, så medför Adreno 3xx-serien stöd för OpenGL ES 3.0/Haiti samt GPGPU-operationer via bland annat OpenCL. Adreno 320 har också begåvats med en unified pixel shader vilket innebär att grafikdelen mer effektivt kan användas beroende på vad som renderas. Qualcomm själva hävdar att Adreno 320 är upp till fyra gånger så snabb som Adreno 225 samtidigt som strömförbrukningen är låg.

Snapdragon S4 Pro MSM8960

Anandtech har testat Adreno 320 och av resultaten att döma verkar det som att grafikdeln i vissa delmoment ligger på nästan samma nivå som den mäktiga Imagination Technologies PowerVR SGX543MP4 (ex. iPad3). I förhållande till föregångaren/Adreno 225 presterar Adreno 320 i runda slängar i genomsnitt dubbelt så bra i syntetiska testmoment – och i enstaka fall hela tre gånger så bra.

Först ut på marknaden med Qualcomms Snapdragon S4 Pro-plattform blir troligtvis LG med Optimus G som kommer att lanseras i en så kallad ”global” version i Sydkorea i september månad. Att det är en ”global” version innebär att den är kompatibel med våra europeiska mobilnät, varför man kan förvänta sig en europalansering i en inte alltför avlägsen framtid. Hur lång tid det därefter dröjer innan den finns i butik återstår dock att se. Vi förväntar oss att inom kort även se enheter från HTC, som sedan länge haft ett nära samarbetet med Qualcomm, samt Huawei, ZTE, Meizu m.fl. med S4 Pro under skalet.

[Adreno S4 Pro / Adreno 320]

Tredje generationen LTE är redan på väg

Qualcomm var tidigt ute med modem med stöd för andra generationen LTE, bland annat med plattformen MSM8960, som sitter i enheter som Galaxy S II LTE samt Optimus LTE.

Det är snart dags för tredje generationen LTE-modem och Qualcomm har redan utvecklat modem för ändamålet i en ny MDM-serie med beteckningen 9×25. Till nyheterna hör bland annat stöd för LTE Advanced, HSPA+ Release 10 och hastigheter på upp till 150MBps.

Den senaste WiFi-standarden – 802.11ac

Under 2013 kommer Qualcomm bredvid tredje generationen LTE-modem lansera plattformar med stöd för den senaste WiFi-standarden 802.11ac. På demogolvet hittade vi en dubbelkärnig testplattform med 802.11ac-stöd som kunde kommunicera med en 802.11ac-router/accesspunkt via UDP med en hastighet på strax över 300Mbit/s. Via TCP var hastigheten enligt uppgift något lägre och kretsade då kring 250Mbit/s. Chippet använder fyra antenner för att uppnå den höga bandbredden.

[802.11ac]

Qualcomm spår en tusenfaldig ökning av den trådlösa datatrafiken de närmaste 10 åren

  

Antalet mobiluppkopplingar i världen har enligt Qualcomm passerat 6 miljarder stycken varav 1,8 miljarder utgörs av 3G-anslutningar. Antalet HSPDA-kompatibla nätverk är 472 stycken till antalet medan LTE-kompatibla är av naturliga skäl något färre med 89 stycken. LTE är dock på framfart och växer enligt Qualcomm med en takt på 200% per år.

Antalet enheter som kommunicerar trådlöst växer alltså i rask takt, men tillväxtpotentialen är enligt Qualcomm fortfarande stor. I Europa använder endast 45% av alla som är uppkopplade mot en basstation en 3G-anslutning.

En typisk smartphone-användare förbrukar i snitt 35 gånger mer data än en användare bakom en feature phones. I kombination med att antalet enheter växer liksom användningen ökar spår Qualcomm en tusenfaldig ökning av datatrafiken i de mobila näten den närmaste tiden. Exempelvis Telenor och China Mobile uppger en ökning på 150% datatrafik det senaste året.

 

En del av lösningen på det problem ökad trafik medför menar Qualcomm är små kompakta och energisnåla basstationer eller så kallade femtoceller. Dessa fungerar i princip som de basstationer mobiloperatörerna använder, men kan exempelvis samtidigt fungera en WiFi-router och dessutom placeras friare.

Både hemelektronik och vitvaror väntas bli uppkopplade i raskt takt framöver

Två till stre stycken IP-adresser i hemmen blir förmodligen ett hundratal i framtiden. Qualcomm har som målsättning att koppla upp all elektronik i hemmet – The Internet of Everything – från vitvaror, hemelektronik till belysning.  Fjärrkontrollen kommer med största sannolikhet bli telefonen eller surfplattan.

För att på ett enkelt vis möjliggöra kommunikation enheterna emellan har Qualcomm utvecklat ett peer-to-peer-protokoll med namnet AllJoyn. Projektet bygger på open source-kod och är inte hårdvaruberoende varför det fungerar på i stort sett vilka enheter som helst så länge en WiFi-anslutning finns tillgänglig.

Ett sjätte sinne – telefonen använder data från omgivningen

Ett större antal uppkopplade enheter och sensorer innebär att mobila enheter kan hämta information från omgivningen på ett sätt som inte tidigare varit möjligt. Genom att förutse vilken information som kan vara av relevans för en användare, så menar Qualcomm att exempelvis telefonen kan komma att fungera som ett sjätte sinne. Google Now är ett exempel på en sådan tjänst och med mer information tillgänglig från omgivningen går det naturligtvis att göra tjänsterna ännu mer avancerade.

 • Facit

  Denna i nästa Nexus Tack.

 • Robin

  LG Optimus G innan jul hoppas jag.

 • Sebastian

  Verkar vara ett riktigt monster!

 • $22508957

  Intressant framtidsprognos!

 • Robert Sydbrink

  Litar varken på Anandtech eller GLBenchmark när det kommer till mobila enheter. Dom ibland konstiga resultaten i GLBenchmark speciellt när iPhone 4 kom.
  Och den lite obskyra vinklingen man ibland kan anta hos Anandtech.

  Men… grymma grejer! hoppas det fortsätter :) Och det verkar som tillverkare försöker få in bättre batterin och snålare hårdvara vilket är att prioritera just nu då det inte känns som man behöver mer krut än vad dagens 4-kärniga soc erbjuder.

  EDIT: Sen tycker jag tester som sunspider är lite skum att använda, även här på swedroid. Om den ska användas bör det vara med samma browser och version. Testa köra det testet på min Note och fick 1500ms i standard läsaren, medans den hade fått över 3000ms i swedroids test.
  Det testet visar väldigt dåligt prestanda överhuvudtaget. Beror väldigt mycket på mjukvaran.

 • Blelbe

  Håller med.
   Men man får kanske importera denna från korea så får man iaf vara först? Men annars får man vänta tills Nexus blir bekräftat, när kan det bli ?

 • Nobad

  Framtiden ser ljus ut vilket man inte kan säga om kommande vinter.

 • mejlforskit

  Qualcomm visar på bästa tänkbara sätt att de är marknadsledande. Att inte Samsung och Nvidia lägger sig ned och ber om nåd har jag faktiskt svårt att förstå. Ännu konstigare är att folk som hänger här tycks föredra SoC:s från Samsung framför Qualcomm.

 • Curva_Sud

  Visst ser det väldigt lovande ut, men att lägga sig o be om nåd va lite överdrivet.
  Dagens mobiler med Exynos konkurerar väldigt bra med dagens Qualcomm.
  Tror nog både Samsung och nvidia kommer presentera något som kan mäta sig med det Qualcomm presenterat

 • Oskar

  Är inte Xiaomi Mi-2 den första mobil med detta SoC? Och riktigt billig dessutom!
  Den blir garanterat en fullträff, det är bara att hoppas att man lyckas få tag på en… trycket lär bli stort efter den.

 • Daniel Hassan Zaceus Nordlund

   Jag litar på Anand väldigt mycket, jag upplever dem som spot on oftast. Dock kan du ju även kolla in testet som nordichardware.se gjort på plattformen. De skulle jag också anse är riktigt pålitliga.

 • Maventwo

  Samsung har egna ambitioner på att bli en tillverkare av rang vad gäller SoC med basbands dsp inte minst genom förvärvet av CSR enhet för mobil kommunikation och svenska Nanoradio (med deras know-how för att konstruera Wifi som är extremt strömsnål).

 • Samsungs nästa monsterSoC presenteras nästa sommar när SGS4 kommer ut. 

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons