Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av

Postat:
14:53 - 2017-11-22
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Enligt en rapport från Quartz skickar Android platsdata till Google, även fast platstjänster har stängts av. Detta sägs ha pågått sedan början av 2017.
Systemet skickar adresserna för mobilmaster i närheten. Quartz skriver att Google har bekräftat att uppgifterna skickas. Masternas adresser har inkluderats i systemet som Google använder för att hantera push-aviseringar och meddelanden, sedan årets början.

Enligt en talesperson för Google har uppgifterna dock varken sparats eller använts. Google kommer att sluta inkludera data om mobilmaster i sitt push-aviseringssystem innan månadens slut.

 • DmBzls

  Play butiken skickar väl massa data den å även när den inte används.

 • ”Enligt en talesperson för Google har uppgifterna dock varken sparats eller använts.”
  Som att bli påkommen med fingrarna i syltburken, och då säga att man hade en tanke på att stoppa dom i munnen efteråt.

 • *inte hade

 • Rumpelstiltskin

  Det lutar mer och mer mot att jag överger Android. Google har blivit på tok för giriga i jakten på information om sina användare.

 • nippe

  Gör inget för min del kanske bara är bra i fall det händer något.

 • Nisse

  Därför man rootar och stänger av tjänsten heltt och hållet.

 • Nisse

  Om du tror Apple är bättre är du ganska naive.

 • Mr. Brown

  Vad duktig du är som vill hålla dörren vidöppen för maktmissbrukande stater.

 • Jonas Borggren

  Väldigt naiv.

 • Hatsune Miku

  Har inga bevis på att de inte samlar in data, men kan iallafall meddela att man på iPhones kan se loggar över vad för platsdata som har sparats samt radera dessa loggar och manuellt stänga av att datan ska skickas till Apple. Som standard är dock denna sändning på, och det är även standard att Platsdata-symbolen är dold när denna data skickas (kan dock slås på).

 • Chris Andersson

  Android är ju det bästa du kan ha i det läget, ge fan i att använda Googles tjänster bara, avinstallera dom eller flasha en ROM som passar dig och dina önskemål.

 • Daniel Jansson

  Då får man ju i gengäld en kripplad telefon som blir bökig att använda som man vill använda den. Fruktansvärt omständigt.

 • Rumpelstiltskin

  Och vad gör detta så mycket säkrare? Du lägger i stort sätt hela ditt liv i händerna på folk som du inte vet ett skit om eller som du kan ställa till svars. Så länge du inte har stor insyn i IT-säkerhetsbranschen så känns custom ROMs som ett steg in i en krigszon. Idag har du din identitet i din telefon, appar som Mobilt BankID osv. Att köra ett overifierat OS är knappast det bästa du kan göra.

 • luckyleif

  Det är ju dock hans val och kanske ett val han kan få göra utan att få din hånfulla kommentar?
  Duktig du är som vill trycka ner människor som inte tycker som du….

 • Chris Andersson

  Du laddar ju inte in vad som helst om du ska byta ROM, eller hur? Är du orolig över integritet så lär du ju ladda in en ROM som fokuserar på dom bitarna.

  Men som sagt, sluta bara att använda Googles tjänster = problem solved.

 • Chris Andersson

  Varför då? Finns ju massvis med alternativ till Googles tjänster.

 • DmBzls

  Tips, ta en stable release herregud..

 • DmBzls

  På med foliehatten, du som har så mycket att dölja oj oj oj!!

 • Alexander Atkinson

  Cya

 • gordz

  Tycka vad man vill om Apple, men de verkar ta integritet ganska seriöst. Har mer förtroende för Apple än Google på den biten.

 • gordz

  Sen när blev Google en stat? Det är ett privatägt företag.

 • Rumpelstiltskin

  Om jag ändå ska sluta använda Googles tjänster så ser jag ingen poäng i att köra Android. Jag vill ha tillgång till en riktig app store, vilket man inte får om man inte loggar in med sitt Google-konto.

 • Rumpelstiltskin

  Apple är ljusår bättre på både säkerhet och integritet. Det är oftast den höga säkerheten som gör deras produkter så frustrerande att hålla på med. Och skulle Apple få för sig att dela information som de samlar in med andra parter så skulle det stå dem väldigt dyrt. Både juridiskt och med tillit.

 • DroidMe

  Så du tror Apple är mycket bättre än Google?
  Gammalt: https://www.theguardian.com/technology/2011/apr/20/iphone-tracking-prompts-privacy-fears

  Nytt: https://appletoolbox.com/2017/10/why-is-my-iphones-location-services-icon-is-always-on/

  Fördel med Android som är byggd på Open Source, folk kan se om nåt fuffens pågår.
  iOS låst system, hur skall folk veta vad som ligger i bakgrunden? Apple kan i princip göra som dom vill utan folks medvetande.

 • FredrikAn

  Stäng av internet om man har foliehatt. Använd inte mobiltelefon överhuvudtaget också.

 • FredrikAn

  Logga ut från internet istället.

 • Mos

  Android är open source. Google Play Services (och resten av Googles proprietära appar) är inte det. Du har inte en aning om vad de gör och Google kan i princip göra vad de vill utan du har en aning om det. Skillnaden mellan Apple och Google är att Google tjänar pengar på din data, det är deras huvudinkomst, medans Apple tjänar pengar på hårdvara (överprissatt sådan imho). Det ligger inte i Apples intresse att spionera på dig, det gör det i Googles.

  Och jag har varit anti Apples affärsmetoder sedan typ den första iPoden, och det gör ont att medge, men att köpa en iphone istället för en android är något jag övervägt. Android ligger efter både på säkerhet (sena uppdateringar, tom Nexus och Pixel-lurarna blev patchade mot KRACK långt senare än alla andra OS). Även om jag kör en lur med custom ROM som Lineage OS utan GAPPS så spionerar Google på mig.

 • Mos

  Tveksam till att det går. Vet du hur man gör det exakt? Enligt Lineage OS så är det inbyggt i Android (även om du ej har GAPPS) att Android anropar en Google server (så det får ditt IP) via HTTP GET för att kolla om det finns en internet anslutning varje gång du ansluter dig till ett nätverk

 • FredrikAn
 • Mos

  ”Arguing that you don’t care about the right to privacy because you
  have nothing to hide is no different than saying you don’t care about
  free speech because you have nothing to say.”

  https://www.wired.com/2013/06/why-i-have-nothing-to-hide-is-the-wrong-way-to-think-about-surveillance/

 • Mos

  Så trodde jag med och kört Lineage OS utan GAPPS och hittat många bra alternativ till Googles tjänster som passar mig utmärkt. Det är lite bökigt i början, men sen vänjer man sig att bara använda open source appar. Men visar sig att även custom ROMs läcker till Google även om du inte har Googles tjänster installerade. Enda custom ROM jag vet som inte gör det är Copperhead, men då är du extremt begränsad till att använda ett fåtal telefoner.

  Lutar mer och mera åt att jag slänger in handduken och köper en iPhone. Säkerhet är ett skämt på Android pga av fragmentation. Inga tillverkare levererar säkerhetsuppdateringar länge nog, inte ens till flaggskepp. Tom Googles egna Nexus och Pixel ligger efter Apple där. Samt Googlelurar har inte utbytbara batterier eller SD-minnesplats heller (anledningen till att jag började köra Android och hånade Apple när smartphones kom).

 • Rumpelstiltskin

  Att källkoderna finns tillgängligt säger inget om vad som finns i telefonerna. Såvida du inte kompilerar en egen build som du har granskat helt själv kan du garantera att det du kör är riskfritt. Google kan trycka in vad som helst i Pixel-telefonerna. Och tredjeparter som Samsung, HTC, Huawei osv trycker in egna versioner som de har gjort med hjälp av den öppna källkoden, och även där kan det finnas spyware. Sen har vi Googles appar och tjänster som inte är open source där vi har begränsad insyn i vad som försiggår.

  Att Apple samlar in information om sina användare har jag inte förnekat, men till skillnad från Google så säljer de inte informationen vidare till andra företag. Apple tjänar inget på att sälja informationen vidare. Som du sa så är IOS ett låst system, och Apple vill använda informationen om dig till sin egna fördel.

  Och ja, platstjänster på IOS är påslaget som standard, men går att stänga av, vilket nämns i artikeln du länkade till. Denna nyhet om Google handlar om att Google fortsätter att spionera på dig trots att du stängt av platstjänster.

  Android har många fördelar, men de fördelarna kommer med sitt pris. Öppna system har lägre säkerhet, och det är ett ganska välkänt faktum. Men när utvecklaren av OS:et själva utgör en säkerhetsrisk och gång på gång förbrukar sitt förtroende på det här sättet så måste man sätta ner foten någon gång.

  Och som sagt. Google är inte det enda problemet. Android kryllar av aktörer som spionerar, smyger in bakdörrar, keyloggers och annat jävla skit. Och på toppen av det så är Google oerhört sega på säkerhetsuppdateringar, och har du något annat än Pixel så är det ju riktig snigelfart på de där uppdateringarna.

 • Sarah

  Ja det är ju satan 666 som äger. . 🍏
  Luftens herre. . Tänk när allt rasar samman
  Och vi måste ha ett RFID micro chipp i
  Handen för att kunna köpa och sälja

 • Chris Andersson

  Ah, det gamla problemet med att äta kakan och ändå ha den kvar… Fast har du koll på vad du pysslar med, vilket du borde ha med tanke på ditt resonemang så klarar du dig gott utan Play Store, vad ger liksom själva Play Store för mervärde för någon som värnar om sin integritet som du gör? Men du gör som du vill, jag bara tipsar. Köp en iPhone, du ;)

 • Nisse

  Dels har jag inte Gapps och dels har jag stängt av de processerna helt med Disable Service Appen. Sen blockerar dns uppslag till allt vad google heter.

 • Nisse

  Med fler användare än Kristendomen…

 • Nisse

  Vi är alla olika. Jag själv använder ca 5 appar, har nog inte dragit hem något på flera månader. Det jobbiga är att uppdatera apparna så försöker använda f-droid så gott det går.

 • Broken arrow

  Nej, bara spel för gallerierna.

  Apple är inte bättre än någon annan.

  Dom förnekade att det var något säkerhetshål för komma in i deras cloud (den med kändisbiler läckte). Tror inte denna hackaren hade fått lösen till alla konton från dom själva.

 • Läderlappen

  Säljer google vidare din data till andra företag? Har du källa på det?

 • Mikael Svensson

  En av anledningarna man starkt överväger byta till Ios.

 • Ganska dryg..

  Kalle Anka-klubben har fler användare än kristendomen..

 • Rain_Broker

  Dom förnekade att det var något säkerhetshål för komma in i deras cloud (den med kändisbiler läckte). Tror inte denna hackaren hade fått lösen till alla konton från dom själva.

  Fappening var inte ett specifikt hack, eller av en specifik person. Det var en bilddelningsring på darknet som pågått flera år. De hade på olika sätt lyckats komma över bilderna, som även var från andra modeller än iPhone. En eller ett par personer läckte sedan hela samlingen.

  Apple erkände dessutom ett hål som innebar att du kunde bruteforce:a lösenordet, trots att man bara fick ett visst antal försök via vanliga interfacet. Detta stängdes dock och de kunde inte se att det skulle ha använts i närtid mot någon av de mer kända personerna. Det vanligaste är social engineering, vilket var svårare att tekniskt skydda sig mot innan two-factor osv.

 • Mos

  Hur menar du? Vilka processer har du stängt av och vad är Disable Service Appen? Och du vet att Android använder Googles DNS by default om du inte använder något som DNS Man (finns på F-droid).

 • John Smith

  Ingen nyhet. Välkommen till closed-source världen.

 • FredrikAn

  Do it.

 • Alex Johansson

  gäller detta även för CFW?

 • Fraz

  Med tanke på hur det tillkommit och hur de avser plocka bort det förutsätter jag att det ligger i Google Play Services el. likande, tjänster som du oftast har även om du använder custom firmware.

 • Misselina

  De flesta biltillverkare har väl någon typ av uppkoppling i nya bilar och dom vet ju precis var man befinner sig, i varje fall Volvo som jag har. Man skall kanske vara lite orolig för det, om man råkar parkera vid en icke Volvo verkstad :)

 • ggggggg

  Det är som vanligt, frågan är vad Google gör när kunderna opt-out med hjälp av GDPR nästa år,

 • gggg

  Du gör inget fel Google skulle behövas rootas från grunden

 • Victor

  Känns dock som att en knapptelefon inte är värt det. Man får ge för att få.

 • Victor

  Om man är rädd för detta ska man nog inte använda en smartphone över huvud taget. Har du Facebook? Då är du körd, instagram? Snapchat? De vet allt om dig. Typ alla appar har tillgång. Det är bara att gilla läget. Enda alternativet är en gammal knapptelefon.

 • Victor

  Är det någon som har koll på dig så är det ju Apple. De gör ju både mjuk och hårdvara. De har 100% koll på vad du gör.

 • Goorilla
 • octanitrocubane

  Kan påpeka att apple en väldigt liknande grej för ett par år sen, de sparade alla mobilmaster och syncade med apple servrar utan tillstånd, då var till och med politiker irriterade med dem, och de släppte ett liknande uttalande som det google nu gjort. Så ljusår bättre skulle jag inte säga, snarare att de redan försökt sig på det och blivit påkomna. Skillnaden då var att det var en grej de hållit på med i flera år innan folk insåg det.

 • Fredrik

  Men iCloud är ju inte säkert, typ. Läste om saken hos http://www.idg.se där APPLE nog kan lämna ut upgifter efter en order/fullmakt.

 • Fredrik

  Som har SS7 problemet. Nä då är det ju idé att ge fan i internet & allt vad mobil telefon heter. All kommunikation har sina svagheter.

 • Fredrik

  Ja för att få denna säkerhet, typ. Jo jag minns en tid då vi inte andvende internet lika mycket som i dag. Men då andvende vi analoga medium. Dvs disketter & c-kasetter. Det var tider då.

 • Fredrik

  Ej heller andvenda analoga telefon nätet. Inte en med en bakelit lur med nummer skiva.

 • Thiesen

  På uppdrag av National Security Agency (japp… Edward Snowden tutade hejvlt i sin visselpipa 2013 och målade en jävulskt stor måltavla över hela NSA typ)

 • Ganska dryg..

  Något i den här stilen?
  http://metro.co.uk/2014/09/28/how-your-iphone-has-been-tracking-your-every-move-in-secret-4884687/

  Eller var det kanske ett annat tillfälle?

 • Sebastian

  Visar bara hur ignorant du är. Var inget säkerhetshål. Man hade lyckats lura till sig kändisars lösenord till sitt Apple-ID och kunde därmed komma åt all iCloud-data.

 • Sebastian

  Visar snarare hur ignorant du är. För varje ny funktion så visar man gång på gång hur all info stannar på enheten och i många fall inte ens kan läsas av Apple.

 • Fredrik H

  Det är inte riktigt så enkelt, man har inte rätt att få all data raderad hur som helst bara för att man vill det.

  ”Detta innebär dock inte en rätt att ringa till första bästa företag eller myndighet och begära att ens personuppgifter raderas. Möjligheten att göra detta är begränsad. Däremot måste företag och myndigheter på eget initiativ införa och följa gallringsrutiner för personuppgifter. Här gäller olika lagringstid för olika personuppgifter. Ofta får inte kunddata inte sparas längre än ett år efter senast kundkontakt, men det kan variera.”
  https://www.idg.se/2.1085/1.688977/radera-backup-gdpr

 • Broken arrow

  Läs rain brokers inlägg eller gå tillbaka till mac/Apple forumet med fanatiker.

 • Broken arrow

  Det gjorde dom inte först, utan skyllde på användaren.

 • Broken arrow

  Så du tror det stannar på mobilen?

  Visste du att viss myndighet har möjlighet att starta en avstängd mobil? Vet inte hur det är med dagens Smartphone, var par år sen man läste om man skulle hitta en som smitit hemifrån (enda säkra är dra ur batteriet, som så klart inte går iphone).

 • Broken arrow

  Säkraste är ta ur batteriet och klä huset i bly (så man inte blir avlyssnad).

 • Broken arrow

  Google play är öppen i alla fall:)

 • Broken arrow

  Jaså vilka bakdörrar? Har ändå varit ovanligt få sett till användarbasen, Windows är då värre trots täta uppdateringar.

  Vågar inte gissa hur många hål som hittas i ios om det får lika många användare som android (en leverantör som får inga/få virus prioterar funktioner före säkerhet), sen är ios rejält nerlåst (försök lägg in egen musik och bilder eller rent av ändra till hemmagjord ringsignal). Något som varit standard sen jag köpte Sony Eriksson w800 för många år sen, varför dumma ner systemet i onödan (med Apple får man betala mer för mindre funktioner)?

 • Ig

  Går ju inte dra ut batteriet på stora majoriteten Androidlurar heller.

 • Hatsune Miku

  Vad jag tror är ointressant, jag säger bara hur det ser ut i inställningsmenyn och inget mer än det.

 • Sebastian

  Du har presenterat 0 källor och bevis för att det skulle röra sig om några säkerhetshål. Låter snarare som att du har någon form av agg mot bolaget. Tragiskt..

 • Patrik

  Om du har en påslagen telefon vet din operatör var du är hela tiden, och alla som operatören delar den informationen med.

  Vill du inte att folk håller koll på var du är kan du inte ha med dig telefonen, eller så får du köpa ett kontantkort anonymt och se till att du inte använder några tjänster som kräver inloggning.

 • Knugen

  Skapligt naiv. Haha!

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
JUNIOR KUNDSUPPORT TILL WORLDLINE Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
Junior designer till marknadsavdelning på Bredband2! Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. LG ansöker om patent för vikbar smartphone – öppnas som en bok

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons