Recension av Android Wear — Googles operativsystem för smartklockor

Postat:
17:21 - 2015-01-17
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
55

Vi har diskuterat Android Wear flera gånger tidigare, senast i testet av Sony SmartWatch 3, men kommer nu göra en separat recension av Googles operativsystem för smartklockor. Tillverkare får inte ändra gränssnitten för vare sig Android Wear, Android Auto eller Android TV.

Grundgränssnittet kommer därför förbli detsamma oavsett vilken smartklocka med Android Wear du köper. Tillverkare differentierar sig istället genom själva hårdvaran, genom urtavlor och eventuella tillhörande applikationer.

Google uppdaterar Android Wear kontinuerligt och nya versioner skickas ut ungefär samtidigt till alla smartklockor som kör systemet. Tilläggen kommer diskuteras i framtida artiklar, men här kommer en grundlig genomgång av Android Wear i sin nuvarande form. Först och främst vill vi säga att svenska saknas som systemspråk i skrivande stund. Röstkommandon och röstdiktering behöver även ske på engelska.

Skärmdumparna ser ut som de gör för att de fångats på en Android Wear-enhet med rund skärm. Endast informationen inom cirkeln syns på skärmen.

Grundläget

android-wear-skarmdump-23android-wear-skarmdump-10

När du startar Android Wear visas en bootanimation. När systemet laddat klart hamnar du på systemets motsvarighet till hemskärm – en urtavla. Tillverkare skickar med egna urtavlor från början och dessa har olika layouter och visar dessutom olika typer av information.

Urtavlorna är den del av Android Wear som väldigt enkelt kan bytas ut och anpassas själv. Android Wear 5.0 har ett API för urtavlor så utvecklare kan skapa egna layouter, vilka går att ladda hem från Play Store.

Urtavlorna kan utöver tid och datum visa information som väder, batterinivå för både klockan och anslutna mobilen, antal tillryggalagda steg och väder. Det verkar mest vara fantasin som sätter gränsen för hur urtavlorna kan se ut.

android-wear-skarmdump-32android-wear-skarmdump-28

Som standard går Android Wear ner i ett standbyläge när du inte aktivt tittar på eller använder klockan. Då visas en enklare, mer strömsnål variant av urtavlan. Kompletta urtavlan är mer ljusstark och innehåller mer information. På LG G Watch R innebär standbyläget i regel att klockan mer ser ut som ett klassiskt armbandsur.

Det räcker med att höja handen och vrida handleden mot ögonen för att klockan ska aktiveras. Texten ”OK, Google” visas emellanåt ovanpå urtavlan i aktiva läget vilket indikerar att du kan använda den numera klassiska frasen för att utföra kommandon och genomföra röstsökningar.

Du byter urtavlor genom att antingen använda Android Wear-appen på mobilen eller genom att bara långtrycka på själva urtavlan. Då visas en horisontell lista från vilken du kan bläddra mellan alla tillgängliga layouter.

Aviseringar

android-wear-skarmdump-18android-wear-skarmdump-30

En av grundtankarna med smartklockor är att användare ska slippa plocka fram sin smartphone. Våra mobiler blir allt större och klumpigare och genom att bara snegla ner mot handleden ska användare få veta huruvida det är värt att ta fram telefonen, eller om det kanske rentav går att svara på aviseringen direkt från klockan.

Aviseringar i Android Wear visas i form av ett transparent fält längs urtavlans underkant. Ett svep uppåt över aviseringen öppnar den. Klockskärmarna är relativt små och kan inte visa särskilt mycket simultan information, men kompletta mejl kan läsas genom att scrolla vertikalt.

android-wear-skarmdump-19android-wear-skarmdump-16

När du nått slutet av en avisering och fortsätter scrolla nedåt visas istället nästa avisering, om en sådan finns. Ifall du scrollar horisontellt åt höger i en avisering får du istället upp olika alternativ.

För mejl kan du exempelvis välja att radera meddelandet, svara på det (genom röstdiktering på engelska), öppna meddelandet på mobilen eller blockera appen från att visa fler aviseringar på klockan. Detta gäller de flesta former av textmeddelanden, även om det exempelvis inte går att radera meddelanden från andra appar än Googles.

Android Wear är särskilt användbart för de som använder Google Now på telefonen, då den matnyttiga och kontextuella information som visas i Google Now även dyker upp på smartklockan.

android-wear-skarmdump-31android-wear-skarmdump-5

Övriga gränssnittet

android-wear-skarmdump-25android-wear-skarmdump-29android-wear-skarmdump-6

Jämfört med vanliga Android är Android Wear väldigt ”litet”, om vi får uttrycka det så. Gränssnittet innehåller helt enkelt inte särskilt många olika skärmar eller delar. Om du sveper nedåt över urtavlan (hemskärmen) blottas en meny med snabbinställningar.

Tid, datum och batterinivå visas och genom att scrolla åt sidan kan du tysta enheten, slå på ett biografläge (släcker skärmen helt i standby), ett utomhusläge (maximerar ljusstyrkan), samt nå alla inställningar.

android-wear-skarmdump-1android-wear-skarmdump-26android-wear-skarmdump-24android-wear-skarmdump-9

Ett långtryck på urtavlan låter användare som tidigare nämnts byta till annan urtavla. Om du istället bara trycker på urtavlan tas du till en meny från vilken du kan genomföra röstkommandon och röstsökningar. En text uppmanar dig att tala (”Speak now…”).

Menyn är samtidigt en traditionell vertikal lista från vilken du kan utföra kommandon och öppna appar genom vanliga tryck. En stor del av alternativen i listan framstår mest som förslag på röstkommandon.

android-wear-funktioner

Du kan exempelvis visa antal tillryggalagda steg, din aktuella puls (om enheten har pulsmätare), starta musikuppspelning, göra en anteckning i Keep, skicka textmeddelanden och e-post, starta timer, tidtagarur och visa alarm. För att skicka meddelanden använder du frasen ”email [namn]” eller ”send a text to [namn]”.

Längst ner i listan kan du välja att starta enskilda appar manuellt samt visa inställningarna.

android-wear-skarmdump-15android-wear-skarmdump-13

Inställningarna

android-wear-skarmdump-21android-wear-skarmdump-3

Inställningarna består av en vertikal lista och låter användare ändra skärmens ljusstyrka, se ansluta Bluetooth-enheter, välja huruvida skärmen alltid ska vara aktiv, slå på flygplansläge, stänga av enheten, starta om den, fabriksåterställa mjukvaran, ändra urtavla, samt se information om mjukvaran.

Vissa klockor kan ha fler alternativ beroende på hårdvarufunktionalitet.

Röstsökningar och röstkommandon

android-wear-skarmdump-7android-wear-skarmdump-14

Hur ska input på väldigt små skärmar bäst lösas? Google anser att svaret är röstkommandon och röstdiktering. Röstsökningar och röstkommandon spelar en central roll i Android Wear. Du behöver i nuläget prata engelska med klockan eftersom stöd för svenska saknas.

Du aktiverar läget för röstinput genom att säga ”OK, Google” när skärmen är aktiv eller genom att trycka på urtavlan. Därefter kan du genomföra sökningar och utföra kommandon med rösten. Detta fungerar som i Google Search-appen på telefoner.

Genom fraser som ”take a note”, ”remind me to”, ”set a timer” och ”send a text to” kan du utföra kommandon och starta engelska röstdikteringar. Systemet visar en lista med tillgängliga fraser när du trycker på urtavlan, för de som inte riktigt vet vad som går att göra.

Detta fungerar överlag bra, även om vissa med all rätt kommer invända mot att engelska behöver användas. Alla känner sig heller inte bekväma med att prata med sin klocka, särskilt inte ute bland folk.

Precis som i Google Search på mobiler visas ofta informationsrutor när du genomför sökningar. Frasen ”President of the United States” visar exempelvis en lista med amerikanska presidenter genom tiderna, tillsammans med profilbilder. Du kan även säga åt Android Wear att exempelvis visa bilder på valfria objekt.

Svepgester

Du navigerar uteslutande i Android Wear med svepgester. Dessa är enkla att beskriva då du tar dig uppåt, nedåt och åt vardera håll på samma vis som du scrollar runt på en hemsida. Ett svep åt höger över skärmen fungerar överlag som vanliga Androids tillbakaknapp och kan även användas för att avfärda aviseringar.

Musik och navigering

Android Wear-klockor har egen lagring och du kan välja att synkronisera offline-spellistor i Google Play Music till klockan. Sony SmartWatch 3 kan även lagra valfria låtar lokalt från Walkman-appen på Xperia-telefoner.

Vi törs inte svära på att det gäller alla modeller, men det bör gå att spela upp dessa låtar självständigt från klockan genom att ansluta ett trådlöst Bluetooth-headset. Android Wear kan naturligtvis även användas som fjärrkontroll för att spela upp musik på telefonen.

Användare kan därtill starta Google Maps-navigering från klockan för att få färdinstruktioner direkt på handleden. Ägare av Sony SmartWatch 3 kan registrera rutter utan ansluten smartphone, tack vare att enheten har inbyggd GPS. En av apparna som stödjer detta på SmartWatch 3 är Google My Tracks.

Android Wear-appen för mobiler

För att ansluta klockorna till mobiler över Bluetooth används appen Android Wear. Appen är grundläggande och visar främst en lista med tillgängliga röstkommandon. Klienten kan även med fördel användas till att bläddra bland och växla mellan de urtavlor du laddat hem.

android-wear-appen-1android-wear-appen-3android-wear-appen-4android-wear-appen-2

Buggar och problem

Hur väl mjukvaran uppför sig varierar sannolikt från enhet till enhet, men Android Wear känns överlag inte som ett helt färdigt system. Några buggar vi stött på är att urtavlan/hemskärmen ibland vägrat svara på tryck och att vi flera gånger omedelbart tagits tillbaka till hemskärmen när vi valt att exempelvis visa antal steg.

En annan bugg har med steghistoriken att göra. Vi har fått en till synes korrekt räkning av antalet steg som tagits under dagen, men när vi i efterhand kollat på historiken har det stått ”0 steg” för flera av dessa dagar.

Slutsats

Vi är tyvärr inte särskilt imponerade av Android Wear som vi anser behöver mer tid att mogna. Att säga att vi upplever systemet som klaustrofobiskt är att kanske att ta i, men det är ganska abstrakt. Vi föredrar Samsungs mer handfasta Tizen-baserade lösning för smartklockor som har mer tydliga och lättanvända avdelningar för inslag som aviseringar, widgetar och appar.

Systemet finns dessutom inte på svenska i nuläget och stöd för svenska röstkommandon och dikteringar saknas. Android Wear hanterar dock aviseringar från smartphones på ett föredömligt vis och har stark integrering med Google Now. De som redan idag har stor nytta av Google Nows kontextuella informationsrutor kommer sannolikt gilla Android Wear.

Många vill ha en smartklocka för att enklare kunna hantera den ständigt växande mängden meddelanden vi får i vår hyperuppkopplade tillvaro. För detta ändamål fungerar Android Wear utmärkt, samtidigt som vi inte är helt övertygade om att detta är den optimala lösningen för handledsdatorer.

Även om funktionaliteten är ganska begränsad som standard kan den utökas med hjälp av kompatibla appar, vilka blir fler och fler. Plattformen kan exempelvis användas, med lite pillande, för att styra apparater i hemmet, som nyckel åt bilar och till andra former av avancerad funktionalitet som inte ingår som standard.

Vi kommer med spänning följa utvecklingen och hoppas att Google med tiden kan göra Android Wear lika lyckat som Android för smartphones.

Senaste artiklarna om VI TESTAR ANDROID WEAR