Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension av Waze – socialt nätverkande och fri GPS-navering i ett

Postat:
14:36 - 2010-04-28
Skribent:
Naesstrom
Kommentarer:

Titel: Waze
Testversion: 1.7.2.12
Testtelefon: HTC Tattoo
Utvecklare: Waze
Hemsida : http://world.waze.com
Tillgänglighet: Android Market
Pris: Gratis

När det kommer till GPS-applikationer finns det ett relativt stort utbud för Android där de flesta tyvärr kostar en slant att köpa, ännu värre blir det när vi i Sverige inte har tillgång till betal-apparna i butiken.

Här kommer då Waze in i bilden! Waze är inte en gps-applikation som alla andra, det finns t.ex inte färdiga vägar över exakt alla områden men dom som finns, ja dom stämmer till och med bättre än för de flesta andra betalalternativ som finns på marknaden.

Waze är nämligen en social gps applikation som använder sig av crowdsourcing för att skapa kartor, uppdatera dom och varna om allt från olyckor, poliskontroller till trafikköer, allt med enbart 30 sekunders fördröjning! Men nu kanske ni funderar över det jag egentligen skrev, Social gps applikation och Crowdsourcing så låt oss bena ut dom detaljerna först.

Social GPS Applikation
Ja, det låter kanske skumt men Waze räknas definitivt som ett socialt medium. För att verkligen förstå det så kan man jämföra det med en ”vanlig” GPS applikation för din telefon. Du har den på, kör runt i din stad och du vet säkert att andra har gps med men det är inget som du verkligen kan vara säker på. Med waze så har man alternativet att vara anonym, precis som vanligt, men även en möjlighet att visa din plats på kartan för andra Wazare som kör omkring. I klienten ser kan det se ut ungefär så här:

Där alltså alla som inte valt att vara osynliga visas med en liten söt bil ikon på kartan, det finns flera olika humör att välja mellan och samtliga finns i både tjej och kill modell, allt för att du ska kunna visa vem du verkligen är. Om du möter en annan wazare så kan du klicka på deras ikon och se deras namn om dom har godkänt det och även pinga dom, dvs. att skicka ett kort textmeddelande som dyker upp på deras skärm.

Förutom allt detta finns det redan nu en bra Svensk community på deras forum där allt mellan asfalt och grusväg diskuteras.

Crowdsourcing
Detta är en term som dyker upp allt oftare och innebär i det här fallet att istället för att Waze har färdiga kartor som användarna får betala för så skapas all information av användarna själva. Det kanske låter skumt men det klarnar nog snart, ett exempel är när jag själv började använda Waze vid årsskiftet i Växjö, det fanns inga gator alls utan det var ödemark enligt min klient i telefonen.

Genom att slå på deras inspelningsläge så laddade jag upp information till Waze server om dels var jag körde men även vilken medelhastiget som jag hade. Nästa steg är att redigera dessa nya vägar via deras webklient och bland annat sätta ut rätt namn på gator och vilken typ av väg det rör sig om. Och som ni ser så är de flesta vägarna nu utsatta, fullt navigerbara och synliga i alla nya wazares telefoner.

Om du är nyfiken hur det ser ut i just din stad så kolla på deras live karta som finns här: http://world.waze.com/livemap och bli inte avskräckt om det ser tomt ut, det är då det riktigt roliga börjar, nämligen jakten på bonuspoäng!

Live Information
Ok, så nu har vi koll på att användarna bygger upp vägarna och att vi kan se varandra när vi kör omkring, det låter ju skoj och så men finns det någon nytta med detta. Svaret är självklart ja.

Samtidigt som du kör omkring med waze så rapporterar du kontinuerligt upp information till Waze server om din hastighet, denna jämförs sedan med medelhastigeten på samma sträcka och om det skulle visa sig att du kör långsammare, ja då antar waze att du har hamnat i en trafikkö och kommer att visa detta genom att vägen färgas först gul och sedan röd beroende av hur sakta det egentligen går.
Cirka 30 sekunder efter att detta har skett på din telefon så ser samtliga wazare i närheten samma sak, om någon dessutom använder sig av navigeringsfunktionen så dyker det upp en varning och vägen kommer att beräknas om, allt för att undvika trafikköerna.

Men det slutar faktiskt inte där med live informationen, om du dessutom skulle köra förbi en trafikolycka, se vilda djur på vägen eller till och med en poliskontroll kan du snabbt med ett par knapptryckningar rapportera detta och precis som med trafikköerna blir detta synligt för samtliga wazare i närheten.

Tävlingsmomentet
Egentligen är det ingen tävling men i brist på annat ord för att förklara det så valde jag detta. Jag skrev tidigare under crowdsourcing att det fanns ingen anledning till oro om det saknades kartor. Det är nämligen så att allt du gör i Waze ger dig poäng, att skapa nya vägar, köra på redan klara, rapportera faror eller redigera gator i deras webklient… allt ger dig poäng.
även om det i dagsläget är oklart vad du egentligen har för nytta av poängen är det en statussymbol, ett bevis på att du är en ihärdig wazare och du belönas genom att stiga i rang med hjälp av stjärnor som syns när du rapporterar en händelse eller om någon klickar på dig.

Om inte detta räckte så har dom även i olika perioder ”godsaker” som finns placerade ute på kartorna, på väl strategiskt valda platser för att se om det verkligen finns en gata där eller inte, detta kan vara allt från hjärtan och pilbågar som dom hade under alla hjärtans dag veckan eller skattkistor. I USA är det även möjligt att vinna priser om man hittar de sällsyntaste av bonuspoäng, något som ännu inte har kommit till Europa men säkerligen dyker upp även här.

Gränssnitt
Gränssnittet är väldigt enkelt att förstå sig på, stora plus och minus knappar för att zooma in eller ut, menysystemet är lättförståeligt med och finns på Svenska men installationen måste göras på Engelska. När väl den delen är klar är det egentligen bara att starta waze varje gång du kör bil någonstans och du möts då av en skärm som ser ut såhär.

Via den övre menyn kommer du åt inställningar, dina poäng, ändra humör (den lilla ikonen av dig på vägen) och ser dessutom direkt om du har mottagning på din GPS. Längst ned på bildskärmen ser du alltid din hastighet, tid till destinationen och hur långt det är till nästa sväng.

Om man vill ha ett lite mer rent utseende på waze så kan man lätt ställa in att t.ex den övre menyn skall vara dold tills du klickar på skärmen, även samma sak med zoom knapparna.
Waze fungerar bra i både horisontellt och vertikalt läge. Finns alternativ för att visa kartan antingen i 2D eller 3D läge men datatrafiken ökar en hel del om man kör i 3D. Utseendemässigt finns det ett antal teman att välja mellan som ändrar färgerna på vägar, bakgrund osv. och det är inte alltför svårt att göra egna teman och lägga in lokalt på sin telefon heller.

På minussidan när det gäller gränssnittet så har det efterfrågats att man skall kunna se hastigheten även när man inte kör efter en rutt till exempel, något som säkert kommer i en framtida version. Vissa färgkombinationer kan vara lite bleka men det finns både ett dag och ett natt läge så i starkt solsken kan nattläget i bland vara att föredra.

Navigering
Som jag skrev längre upp är kartorna framtagna av andra Wazare, detta innebär att om någon inte har kartlagt gatan eller vägen du vill köra till så går det helt enkelt inte att navigera till den. Som tur är räcker det att du själv kör dit en gång med inspelningsläget på, döper och numrerar gata och efter det kan alla navigera fram på samma väg.

De gator som finns däremot där fungerar det bra, jag använder det dagligen till jobbet som jag har sparat som en favorit och med den sista versionen av waze behöver jag inte ens knappa in adressen på morgonen, när jag sätter mig i bilen och startar waze möts jag av:

Så jag slipper allt krångel att knappa in rätt adress när jag är stressad och måste iväg, det fungerar till och med så pass bra att dom dagar då jag är på mitt andra jobb så föreslår den rätt adress även då. På kvällen när jag har arbetat klart så är det samma procedur för att åka hem, busenkelt!

Övriga sätt att navigera är bland annat till POI’s, eller landmärken som Waze kallar det, annars är det google local search som verkligen har förvånat mig, inte på ett dåligt sätt utan mer WoW. Jag skulle till Jula i växjö en gång, och visst, jag vet var det ligger men tänkte testa waze lite. Gatorna runt jula har inga nummer men parkeringsplatsen är utritad osv. Jag använde mig av Local Search i waze och följde blint instruktionerna som den gav mig tills den sa You have reached your destination och jag stod på parkering mitt utanför ingången… det kallar jag häftigt!

Sammanfattning
Waze är ett bra alternativ till de andra betal alternativen som finns ute på marknaden när det gäller navigering men det är samtidigt beroende av att så många som möjligt använder sig av det, just för att informationen skall bli så korrekt som möjligt. Bli inte avskräckt om din karta ser tom ut eller om det strular i början, försök istället locka med fler vänner och bekanta så kommer det att bli en snöbolls effekt.

Waze är fortfarande lite i beta stadiet, det finns barnsjukdommar som t.ex. att det kan vara problem att lägga in gatunummer osv. men dom har ett aktivt team som jobbar på konstant med att finputsa funktioner och lägga till nya, allt enligt önskemål och kommentarer från användarna.

Eftersom Waze är beroende av andra wazare som rapporterar sin medelhastiget är det verkligen the more, the merrier som gäller. Fler användare ger mer säkerhet i trafikproblem och annan information, dessutom är det rätt häftigt att möta en annan wazare på vägen eller att se dom på kartan i närheten.

Så frågan är, vad väntar du på?
Ladda hem Waze idag och testa det en vecka!

Och för dig som inte orkade läsa genom hela recensionen så finns det en guidad tur här:
http://world.waze.com/guided_tour/

Butiken

Direkt Nedladdning
qrcode

Vill du också publicera en artikel på Swedroid? Klicka här

 • zigezang

  ska nog var http://world.waze.com/livemap med ett litet L

 • @zigezang
  Såklart att det skall vara ett litet L, har fixat länken och texten nu. Tack för att du såg det!

 • Håkan

  Detta ska testas!

 • Tblinder

  Fan vad härligt med dessa tester, gillar det starkt:D

 • Sper

  Hoho bor i växjö. Ska genast ut och testa detta programet. Små läste om de för nån dag sen men glömde bort att ladda ner de =P

 • fr34k

  detta ska jag bara ha!!!

 • Mattias

  Hade ju varit guld om dom kunde utnyttjat Openstreetmap som grund.
  Känns lite tråkigt att börja från noll när Google är på gång med navigering och OSM börjar bli ganska detaljerad.
  Men jag ska nog testa det iallafall.

 • Elias

  Låter så kul! Underbart!

 • Tidsoptimist

  Verkar vara ett fyndigt program. Tackar och bockar för recensionen =)

 • gotan

  Fasen vad buggig/seg hemsida dom har tycker jag :/

 • Christofer

  Riktigt bra recension Erik !

 • @Sper
  Var nog dig som jag såg ute på vägen nyss då, en grön liten ikon men stod som anonym :D

  Jo, det är många som har önskat att dom kunde använda OSM eller GM som grund, men deras affärside är att sälja trafikinformationen vidare sedan och därför är det inte möjligt!
  Men tro mig, det går snabbt att fixa till vägarna även om man bara är några få i samma område, alla våra större städer borde börja ha helt navigerbara gator vid det här laget t.ex. :D

 • Doomdancer

  Kanonrecension!

  Även jag bor i Växjötrakten så nu kanske vi ses ute på vägarna.

  En liten fundering bara: Varför behöver du GPS:en för att hitta till jobbet varje morgon? Dåligt lokalsinne? :-)

 • Anonym

  Kul ännu ett sätt att fördriva fritiden som inte räcker till som det nu är.

 • Sper

  @Naesstrom
  Ja de var nog jag! Ska de inte stå användarnamnet? =P

  Jag lyckades fylla i en liten väg till grabbens dagis, Sen invänta jag ett mejl där man troligen fyller i gatunamn.

  Skulle man inte kunna köra kartan i 3d? Jag ser den bara uppifrån.

  Lite rolig app faktiskt, Men nu tog min tant bilen så jag ska ut på promenad så kan man prova den då med haha

 • Sgt. Stinger

  Nja, jag bor i malmö och mitt område är långt ifrån kartlagt (kirseberg)
  Jag hade nog använt det om jag hade en bil dock.

 • pellen

  Haha, tittar på live map nu och ser att Naesstrom verkar vara ute på vift :P Vill minnas att jag testade den här appen för ett par månader sedan och förstod uppenbarligen inte det roliga med det…blir nog att installera igen och rita ut lite vägar, förvånansvärt lite uppritade vägar i Linköping faktiskt

 • Sper

  Uhm hade gärna sett att man ”nästan” kan se hur folk kör runt. Den uppdatera var 30e sekund men jag ser Naesstrom på samma ställe de senaste 10 minutrarna väg25/27 =P

 • Man blev efter Naesstroms eminenta artikel hemskt sugen på att prova programmet, bli inte förvånade om ni ser en ”Swedroid-bil” ute på vägarna i Skåne!

 • Så, kan man måla upp vägar utan att ha internet. Att ”cachea” det och sedan ladda upp via WiFi? Hade varit bra, så kan jag förbereda mig inför jag skaffar internet-abb.

 • Loke

  @Doomdancer
  Den läser ju av trafiken om det finns någon annan på vägarna med programmet igång, så han får veta om det är segt någonstans på vägen hem eller till jobbet, det är nog därför, men nu måste man ut på stan för att testa om det är någon i Karlstad som har lagt in några vägar :D

 • @Doomdancer
  Nejdå, lokalsinner är bra men jag bidrar gärna med trafikinformation iaf. och varje gång jag kör en navigering skriver den ut ankomsttiden på mitt twitter, måste ju låta chefen veta när jag är på plats :D

  @Sper
  Det där beryktade mailet får du nog inte, men kolla din dashboard på http://world.waze.com/dashboard i morgon så kanske rutten står med!
  Jo det stämmer att jag stod still, var iväg och köpte ett löpband och lämnade Waze på i bilen, så det stämmer kanon!

  @Loke
  Karlstad är hyffsat kartlagt har jag för mig, körde genom där när jag ”wazade” E45;an norrut i påskas :D

  Angående 3d, I den senaste versionen stängde dom av 3d för HD skärmar, men dom släpper nya versioner relativt ofta så det kommer nog snart tillbaka till er med! ;)

 • ”Downloading Language”
  Trevligt =)

 • Thiesen

  Weeeeee… fan vilken genomslagskraft din recension fick Naesstrom! Man ser ju hur många nya bilar som helst. Bra recension för övrigt… :-)

 • nu ska jag kartlägga Göteborg :)

 • Johan

  Fantastiskt! Då man kör en hel del bil inom jobbet, så är detta programmet guld värt :)

  Har snabbt blivit nya favorit-appen. Nu måste man bara köpa sig en nexus-bilhållare.

 • Frigo

  Bor uppe i Kiruna och kartan är helt tom. Börjar imorgon att mappa, känner mig som en pionjär! :)

 • Thiesen

  Frigo :Bor uppe i Kiruna och kartan är helt tom. Börjar imorgon att mappa, känner mig som en pionjär! :)
  Rapportera inlägg

  Ansök om att bli Norrlands första Area Manager på samma gång… :-) Äsch, kör på HELA Norrland/Lappland när du ändå håller på… det är väl inte så många där uppe som tutar omkring??

 • Frigo

  Hur gör jag det? :D

  Jo visst är det många som tutar omkring men användandet av GPS är litet då städerna inte är stora. Tänker mest på er sörlänningar när jag börjar göra kartorna ;)

 • Thiesen

  Frigo :Hur gör jag det? :D
  Jo visst är det många som tutar omkring men användandet av GPS är litet då städerna inte är stora. Tänker mest på er sörlänningar när jag börjar göra kartorna ;)
  Rapportera inlägg

  Skriv ett mail till alpha@waze.com och be om att får bli Area Manager… bifoga en permalink över det område du vill vara manager för.

  Läs gärna igenom forumets alla underavdelningar under tiden du lär dig att tänka Waze…

 • mazk0

  Undra varför satellitbilderna de är så dåliga. Skulle underlätta om de gick att se något på dem förutom utsmetad färg.

 • JonasEek

  Trevlig app.

  Tog mig en liten sväng med bilen, glömde sätta på ”bulldozern” :/ Men det fick bli en liten sväng till.

  De blå plupparna är det ”skatter”?

 • @JonasEek
  Nej, det är att ”Muncha” en väg, oftast är det nya vägar som behöver mer information om det är enkel eller dubbelriktad osv. Ger fina bonuspoäng dock :D
  (Ett skoj klipp angående ”Munching http://www.youtube.com/watch?v=ri8UHa6oEo8&feature=player_embedded#!)

  Riktigt skoj att se så många som testade det, ge inte upp utan fortsätt köra det ett par dagar så ni verkligen kommer in i det med!

 • Stiffe79

  Ladda precis ner appen och det verkar finnas en del färdiga väga här i Malmö där jag bor ( lindeborg).Ska verkligen köra en runda och rita lite vägar. Super

 • Extro

  Jag har kört waze ett tag i göteborg men tycker det än så länge är nästan omöjligt att navigera efter det.
  Så jag får säga att det var ett mycket trevligt initiativ att marknadsföra det här via swedroid. Det vinner vi alla på.

  PS. Kul och se att det är fler och fler app recensioner.

 • Jah

  Nu ska jag måla vägar i Göteborg =)

 • Ikväll har jag kartlagt lite i Göteborg, fick på mig en fortkörningsbot på 2800kr också :/ men men rolig app, ska fortsätta, dock hålla farten :)

 • TheWierd

  HELT sämst i Göteborg än så länge. Hittar _inte en enda_ väg jag försökte med under den tid jag använde det, vilket var 1-2 månader sedan. Vägarna finns ju där för det la ja o andra in flitigt men sen säger det tvärstopp.
  Som sagt kul med bonuspoäng o så, men det försvinner FORT när det är det enda som den är användbar till… Förhoppningsvis har de kanske blivit bättre sen sist.

  Annars jäkligt nice me tester på program!!!!

 • dexter

  Betyg då?

  Kanske måste testa det då. Läste lite om det i Market, man fastnade inte för det då…

 • Kan man lägga in gång- och cykelvägar också? :)

 • JonasEek

  @Naesstrom

  ”Munchan” ligger inne på ett industriområde (Borealis) där det krävs passerkort för att komma in. Har jobbat där men inte längre…
  Området är dessutom EX-klassat så det blir svårt att få farsan att gå in där med mobilen :D

  Kan man rapportera detta utan att befinna sig på den angiva positionen?

 • scofie

  @Loke Jo jag har varit ute en del på Karlstads gator. Det var nästan helt tomt men nu så börjar det röra på sig. Jag har inte bilen varje dag men jag brukar få till minst en ny gata varje vecka så det blir bara bättre och bättre. Jag gillar egentligen OpenStreetMap men detta är så mycket enklare.

 • Krängaren

  Börjar att mappa Dalarna idag!
  helt ödemark hittils…. men välkomna upp hit till midsommar, då har jag lagt in en massa vägar!

 • @TheWierd
  Åh ja, det har blivit klart bättre där, Gasolgrill och Thiesen har gjort ett jättejobb med att få gatorna farbara :D

  @Adevade
  Japp, gångvägar kan man lägga in som pedestrian walkway och egentligen fungerar det att namnge cykelvägar på samma sätt så länge.

  @JonasEek
  Dom lägger ut sådana saker på platser som har lite trafik för att se om vägen fortfarande är aktuell eller för att det behövs mer information. Kakan kommer att försvinna så småningom med :D

  @Krängaren
  Jo dalarna finns det inte mycket, E45;an är dragen igenom, och rv26 söderut från Johannisholm. Mora fanns det en del vägar men inte så många som var namngivna! Däremot rättade jag till rondellen i mora så den skulle se vettig ut sist jag åkte igenom!

 • mgman

  Laddade ner det igår. Åker dock spårvagn till jobbet. Kan jag rita lite spårvagnslinjer också tror ni ;-). Får la ut på vägarna och måla lite.
  Kul app helt klart

 • Frigo

  Thiesen :

  Frigo :Hur gör jag det? :DJo visst är det många som tutar omkring men användandet av GPS är litet då städerna inte är stora. Tänker mest på er sörlänningar när jag börjar göra kartorna ;)Rapportera inlägg

  Skriv ett mail till alpha@waze.com och be om att får bli Area Manager… bifoga en permalink över det område du vill vara manager för.
  Läs gärna igenom forumets alla underavdelningar under tiden du lär dig att tänka Waze…
  Rapportera inlägg

  Ska göra så! :)

  Har kört ca. 25 mil idag, jävlar det drog batteri på heron. Försöker att se kartorna på waze hemsida men när jag trycker på update map så blir det bara rosa samt en massa X överallt?

  Mvh

 • Thiesen

  @Frigo:

  Waze har tyvärr dåligt stöd för Internet Explorer… EldRöven funkar bättre (jag använder den förstnämnda helst)

  Jo, Waze klienten mumsar batteri så det står härliga till… 3 timmar på en uppladdning sen så är min Hero död…

  Jag ska INTE ha all creds för Göteborg… den som ska ha creds för det enorma arbetet är Gasolgrill… han verkar inte ha nåt liv alls… :-)

 • Bj0rnis

  @Thiesen

  Bytte till firefox och det funkar mycket bättre. Men jag har förstått att när man editerar kartan så ska man ha ett flygfoto under? Ser fan inget sånt och när jag trycker på ”next aerial photo” så händer inget. Vet att det ska finnas flygfoton över kiruna på google maps.

 • thefastlife

  Får la rita lite i Jönköping då. Är yrkeschaufför så kan nog få med en och annan väg på arbetstid :) Men hur mycket internet använder den? Det kan väl inte vara många megabyte?

 • Bj0rnis

  @thefastlife

  Tror nog att det är en del. Fixa abonnemang :)

 • BalsbyMange

  @Bj0rnis

  De e lite sisådär med flygfoto i sverige än så länge, finns ganska bra sådana i storstäderna även om dem kan vara ett par år gamla, men de kommer att uppdateras efterhand enligt info från Waze support.

 • BalsbyMange

  Öppnade precis min Waze, har aldrig sett så många waze ikoner på kartan samtidigt som idag, riktigt kul att folk hittat hit.

 • Thiesen

  Bj0rnis :@Thiesen
  Bytte till firefox och det funkar mycket bättre. Men jag har förstått att när man editerar kartan så ska man ha ett flygfoto under? Ser fan inget sånt och när jag trycker på “next aerial photo” så händer inget. Vet att det ska finnas flygfoton över kiruna på google maps.
  Rapportera inlägg

  Det flygfoton som finns är oftast minst 10 år gamla… jag använder dom enbart som referens jämsides med Google Maps…

 • Bj0rnis

  Men hur i bänken ska jag kunna redigera på ett korrekt sätt ifall jag inte har ett flygfoto eller en karta av något slag bakom?

  Mena det är ju bara en massa sträck överallt, grymt svårt att veta vad som är vad.

  Sen en annan grej, under update map, varför står det alaska uppe till höger på kartrutan? :D

 • @Bj0rnis
  Det går finfint, Kolla in tråden här: http://world.waze.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=2584&sid=d63a61137030c38f5464f2b8a3d8339f så finns det en detaljerad guide hur du kan öppna samma plats som visas i Cartouche även i Google maps!

  Flygbilderna är relativt överskattade, oftast är dom som Thiesen och Balsbymange redan sagt ett par år gamla, (därför google maps inte stämmer 100%) eller så är dom i för dålig upplösning!

  Jag har gjort ca. 7500 kartredigeringar, ca. 100 mil nya vägar helt utan flygbilder i bakgrunden :D
  Utgå från vägar som du själv har kört eller andra unknown roads, jämför med Google maps t.ex. och försök hitta nya vägar till jobbet eller affären för att få in fler! Allteftersom du får ett tätare vägnät blir det lättare att veta vilken väg som just det röda strecket är!

  @BalsbyMange
  nej jag vet, störtskönt faktiskt! Och för en gångs skull är inte dom rapporterade händelserna 90% från polen eller tyskland :D

 • Bj0rnis

  @Naesstrom

  Fan mer problem..

  Har inte lyckats editera ett skit än så länge. Måste jag ha någon speciell behörighet? Tror jag läste någonstans att jag har rätt att editera vägarna jag själv gjort. Sen när jag klickar runt i cartouche så kommer det upp att servern inte funkar eller att det är någon annan som editerar samma ställe vilket det verkligen inte är.

  Hur namnger jag staden samt gator m.m.?

 • Lelle

  Ja lätt är det inte att redigera kartor, tycker det känns som det går trögt på sidan man är men bra tidfördriv är det och man lär sig nog efter ett tag.

 • Morgan

  Men varför kan de inte haka på OpenStreetMaps? Eller det kanske är för att de vill ha ensamrätt om datat? eller är det öppet?

 • Erik

  Varför skulle man vilja ”varna” för en poliskontroll…? Svara gärna på det, tack.

 • Thiesen

  Bj0rnis :Men hur i bänken ska jag kunna redigera på ett korrekt sätt ifall jag inte har ett flygfoto eller en karta av något slag bakom?
  Mena det är ju bara en massa sträck överallt, grymt svårt att veta vad som är vad.
  Sen en annan grej, under update map, varför står det alaska uppe till höger på kartrutan? :D
  Rapportera inlägg

  Det är lite lurigt att veta vilket vägavsnitt det är man tittar på… men har man bara nån referensapunkt av nåt slag så går det att fundera ut vart man ska titta i Google Maps… men det är det som jag gillar… :-)

 • Thiesen

  @Naesttrom:

  är du uppe i 7500 redigeringar? Äsch… kom tillbaka när du har 16000 redigeeringar… (snoppmätning på låg nivå)

 • @Thiesen
  Suck, jag får väl skylla på att jag inte har några satelitbilder då… :D

 • Bj0rnis

  Thiesen :

  Bj0rnis :Men hur i bänken ska jag kunna redigera på ett korrekt sätt ifall jag inte har ett flygfoto eller en karta av något slag bakom?
  Mena det är ju bara en massa sträck överallt, grymt svårt att veta vad som är vad.
  Sen en annan grej, under update map, varför står det alaska uppe till höger på kartrutan? :D
  Rapportera inlägg

  Det är lite lurigt att veta vilket vägavsnitt det är man tittar på… men har man bara nån referensapunkt av nåt slag så går det att fundera ut vart man ska titta i Google Maps… men det är det som jag gillar… :-)

  Rapportera inlägg

  Har lite koll men hur redigerar jag vägarna? Någon som kan svara på det?

 • Idag när jag åkte hem från arbetet så zoomade jag ut på kartan och fick se vansinnigt många fler waze:are. Kul! Det har varit lite klent med användare. Men nu efter den här recensionen verkar det strömma in massor med nya användare.
  Krama varandra i trafiken <3 ;D

 • @Bj0rnis
  De vägarna som du ”plöjde” igår hittar du under din dashboard: http://world.waze.com/dashboard/
  Efter att du har loggat in syns det en avdelning som heter ”Your Recent Routes” nere till vänster.
  Klicka på den så kommer du till Cartouche, deras kartredigerare!

  Ett enklare sätt kan vara att gå direkt till http://world.waze.com/cartouche/
  Logga in och sök på din stad

  De röda vägarna du ser är okända, klicka på en som du har kört, klicka på ”edit road details” och fyll i informationen!

  När det gäller vilken vägtyp det skall vara av Freeway, major highway osv så kolla in tråden här: http://world.waze.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=1844

  Har planerat länge att göra ett par videoklipp som visar hur man redigerar, har kanske blivit dags för det nu :D

 • Thiesen

  acehand :Idag när jag åkte hem från arbetet så zoomade jag ut på kartan och fick se vansinnigt många fler waze:are. Kul! Det har varit lite klent med användare. Men nu efter den här recensionen verkar det strömma in massor med nya användare.Krama varandra i trafiken <3 ;D
  Rapportera inlägg

  åh… Rattmusffen… <3 Nöjesmassakern

 • Johan

  Vad använder Waze appen rättigheterna MODIFY_AUDIO_SETTINGS och WRITE_SETTINGS till egentligen? Känns lite tveksamt att låta en app ändra ljud och system inställningar.

 • Bj0rnis

  Naesstrom :
  @Bj0rnis
  De vägarna som du “plöjde” igår hittar du under din dashboard: http://world.waze.com/dashboard/
  Efter att du har loggat in syns det en avdelning som heter “Your Recent Routes” nere till vänster.
  Klicka på den så kommer du till Cartouche, deras kartredigerare!
  Ett enklare sätt kan vara att gå direkt till http://world.waze.com/cartouche/
  Logga in och sök på din stad
  De röda vägarna du ser är okända, klicka på en som du har kört, klicka på “edit road details” och fyll i informationen!
  När det gäller vilken vägtyp det skall vara av Freeway, major highway osv så kolla in tråden här: http://world.waze.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=1844
  Har planerat länge att göra ett par videoklipp som visar hur man redigerar, har kanske blivit dags för det nu :D

  Rapportera inlägg

  Tackar :) Funkar prima att redigera idag men igår gick det inte alls av någon skum anledning.

  Märker att jag måste ut och plöja mera, jobbigt att hålla på när allt är så ofullständigt.

 • Jonas

  Borde man inte titta på openstreetmap.org istället?

 • Anonym

  @Bj0rnis
  Locka lite fler kompisar att skaffa det med, Waze fungerar ju på i stort sett alla smartphones. Ju fler ni är som kör desto snabbare går det att få ett hyfsat komplett vägnät :D

  @Jonas
  Eftersom Waze har en plan att sälja trafikinformationen till andra tjänsteleverantörer, dvs. Live informationen om trafikköer osv fungerar det inte heller med OSM då deras avtal är:

  You are free to copy, distribute, transmit and adapt our maps and data, as long as you credit OpenStreetMap and its contributors. If you alter or build upon our maps or data, you may distribute the result only under the same licence. The full legal code explains your rights and responsibilities.

  Vilket inte skulle fungera då Waze vill så klart tjäna pengar på den informationen och inte ge bort det gratis!

  Att skapa vägarna går rätt snabbt, och som jag skrev ovan, ju fler man är desto snabbare går det!

 • Robban

  funkar den inte med Legend/desire?

 • @Robban
  Jo, jag har inte sett några rapporter om att den inte skulle göra det, får du något felmeddelande?

 • Det finns bättre alternativ till Waze. Det är en jättefin applikation och den har många roliga funktioner men att bygga hela applikationen på användarna fungerar inte. Det fungerar inte speciellt bra idag och jag har svårt att se att det någonsin kommer att fungera klockrent.

 • Göta Glemme

  Vad betyder Cupcake, dom dyker upp i massor längs vår rutt?

 • Bartek

  @ Erik
  Därför att poliskontrollerna, precis som plåtpoliserna, inte är till för att sätta fast folk utan för att få folk att sänka hastigheten. Det är även därför polisen själva meddelar radion som i sin tur meddelar allmänheten om var det kommer att finnas poliskontroller. Det är också därför polisen går ut med stora trumman varje gång man kommer att göra en större insats, t.ex. kring påsk, midsommar, trafiksäkerhetsveckor etc.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Systemförvaltare/IT-support Publicerad 17 Dec 2017
Lösningsarkitekt Publicerad 17 Dec 2017
Junior systemutvecklare med databasintresse Publicerad 17 Dec 2017
Scrum Master for Sales IT Publicerad 17 Dec 2017
Software Developer Publicerad 17 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 4. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp
 5. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 6. Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Vi kikar på OnePlus 5T Star Wars Limited Edition – kan beställas idag

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons