Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Google Nexus Player – Android återvänder till vardagsrummet

Postat:
19:26 - 2014-12-03
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Google har gjort flera satsningar på vardagsrummet med minst sagt varierande framgång. Numera nedlagda plattformen Google TV kom hösten 2010 och fick ingen påtaglig genomslagskraft. Största floppen är mediaspelaren Nexus Q vilken lanserades sommaren 2012 och som det egentligen aldrig blev något av.

Allas vår Chromecast, den trojanska hästen som blir alltmer kraftfull, har däremot nått framgångar under det dryga året enheten funnits på marknaden. I stort sett alla har en TV och Google ger inte upp i första taget. I samband med att Android 5.0 presenterades i mitten av oktober lanserades mediaenheten Nexus Player, med hårdvara från Asus. Manicken kör Lollipop-baserade Android TV, som är Googles operativsystem för elektronik som kopplas till stora skärmar.

nexus-player-och-co

Den svarta, cirkelformade konstruktionen innehåller en fyrkärnig 1,8GHz-processor från Intel, HDMI-ut, 1GB RAM, 8GB lagring, Bluetooth 4.1, micro-USB 2.0 och Wi-Fi 802.11ac 2×2 (MIMO). Högsta upplösning är 1080p@60Hz och tyvärr saknas stöd för HDMI passthrough för DTS- samt DD-ljud till en hemmabioreceiver. Enheten mäter 120 x 120 x 20 millimeter och väger 235 gram.

Under vårt test av Nexus Player slogs vi av hur enkelt och okomplicerat Android TV är – vad du ser är vad du får. Vårt test blir således just av det enklare slaget, då inte inte finns överdrivet många faktorer att ta hänsyn till. Nexus Player har inte lanserats i Sverige än och Asus i Norden vet i nuläget inte när enheten kommer släppas här officiellt, eller vad priset blir. Eventuellt Sverigesläpp sker dock inte i år.

SpecifikationerASUS/Google Nexus Player
OSAndroid TV 5.0 / Lollipop
SoCIntel Atom Z3560
CPU4x1,8GHz (X86)
GPUPower VR Series 6 G6400 (154 GFLOPS)
RAM1GB
Lagringsutrymme8GB (saknar minneskortläsare)
Kommunikation802.11ac 2x2 (MIMO), Bluetooth 4.1, USB OTG Ethernet stöds
USB1 x microUSB (OTG-kompatibel)
FjärrkontrollBluetooth, 2 x AAA-batterier
HDMI/UpplösningHDMI 1.4, 720p - 1080p@60Hz (Automatisk inställning, ej manuellt justerbart)
HDMI pass throughN/A
StrömEnhetsspecifik AC-adapter, 18W
Mått (BxHxD)120 x 120 x 20mm
Vikt40g
BootloaderUpplåst
ÖvrigtFjärren har mikrofon för Google röstkommandon

I kartongen

asus-google-nexus-player-swedroid-1

Förpackningen är vit med ett orange band som håller fast kartongens två delar. Vi finner naturligtvis Nexus Player i lådan, men även en fjärrkontroll, två stycken AAA-batterier, en snabbstartsguide, garanti- och säkerhetsinformation samt en strömsladd av amerikansk typ (vi har använt adapter).

Ett krav för att använda Nexus Player är en TV eller projektor med HDMI, en HDMI-kabel, samt ett Wi-Fi-nätverk. Vi har även köpt till spelkontrollen som har en liknande förpackning. Utöver kontrollen innehåller kartongen två batterier, så spelare kan komma igång direkt.

asus-google-nexus-player-swedroid-2

Installationen

asus-google-nexus-player-swedroid-01

När vi startade Nexus Player första gången frågade systemet efter språk. Svenska finns för närvarande inte som alternativ, så vi valde amerikansk engelska. Därefter ber Android TV dig att välja Wi-Fi-nätverk.

När vi kopplat upp oss laddade Nexus Player hem en systemuppdatering till Android 5.0, som gick förhållandevis snabbt att installera. I nästa steg frågade Android TV om appar och spel får känna av vår fysiska plats.

Därefter loggade vi in med vårt Google-konto, genom att använda vår smartphone som redan är inloggad på samma konto och uppkopplad mot samma Wi-Fi-nätverk. När du besöker adressen Android.com/TV och knappar in koden som visas på teven loggas du in automatiskt.

nexus-player-installation-1nexus-player-installation-2

Android TV–gränssnittet

asus-google-nexus-player-swedroid-02asus-google-nexus-player-swedroid-03asus-google-nexus-player-swedroid-04

Android TV har ett föredömligt enkelt och lättnavigerat gränssnitt, som flyter bra på Nexus Player. Högst upp visas en horisontell lista med förslag på innehåll från Play Store och YouTube, som filmer, serier och videoklipp. När du markerar en titel ändras bakgrundsbilden dynamiskt.

Du kan bläddra i alla riktningar i gränssnittet med fjärrkontrollen, eller med spelkontrollen om den köpts till. Under förslagen på innehåll visas en lista med de applikationer du installerat. Från början finns YouTube, Play Store, Play Games, Play Music och Play Movies & TV. Nästa lista innehåller alla spel och allra längst ner visas länkar för inställningar och Wi-Fi.

nexus-player-ui

Det är i stort sett hela grundgränssnittet för Android TV. I vår mening behöver det inte vara mer avancerat än så och gränssnittet känns optimerat för TV-apparater och större skärmar, som sig bör. Bland inställningarna finns alternativ för bland annat nätverk, Google Cast, appar, skärmsläckare (Daydream), tid & datum, språk, röstsökningar och tangentbord.

asus-google-nexus-player-swedroid-05asus-google-nexus-player-swedroid-06

Röstsökningar

asus-google-nexus-player-swedroid-10

Röstsökningar, i nuläget endast på engelska, spelar en central roll i Android TV. Förutsatt att du inte har något emot att prata engelska med din TV fungerar det hela utmärkt – en praktisk och användbar funktion.

Fjärrkontrollen har en knapp för röstsökningar högst upp. Ett tryck på knappen startar en röstsökning utifrån rådande kontext, i stort sett var du än är i gränssnittet. Det går exempelvis att få upp information om de flesta filmer, skådespelare och regissörer genom röstsökningar från huvudmenyn – en slags IMDb i mer grundläggande format.

asus-google-nexus-player-swedroid-13asus-google-nexus-player-swedroid-14asus-google-nexus-player-swedroid-11

Du kan säga åt systemet att visa ”90-talets bästa filmer”, eller ”Oscar-vinnare från 2006”. I skrivande stund är dock denna informationsdatabas begränsad till just information. Det går att visa trailers för filmer på IMDb, men inte att spela upp själva filmerna. Google siktar på att kunna lista alla sätt du kan se filmer och serier på i sökgränssnittet längre fram.

Sökningar fungerar dock naturligtvis även inuti appar, som exempelvis Movies & TV och Netflix, och då går det även titta på material från sökresultaten.

asus-google-nexus-player-swedroid-12

Appar

nexus-player-appar

Play Store för Android TV ser inte alls ut som vanliga butiken utan har fem kategorier: Entertainment Apps, Music Apps, TV Remote Games, Casual for Gamepads och Action for Gamepads.

Just nu är det tyvärr riktigt skralt med appar, särskilt för oss i Sverige. Netflix finns och likaså Plex for Plex Pass (kräver prenumeration). HBO Nordic finns inte, ej heller Spotify, SVT Play eller andra populära strömningsapplikationer. Även Chrome saknas och Android TV har ingen webbläsare överhuvudtaget. Vi tar nästan för givet att Chrome kommer längre fram, då det känns som en lustig miss från Google.

asus-google-nexus-player-swedroid-07

Det går att installera Androidappar manuellt i APK-format, även om det är relativt krångligt. Dessa appar är inte heller optimerade för Android TV och fungerar nödvändigtvis inte med fjärrkontrollen. Gränssnittet blir i regel samma som visas på surfplattor.

Populäraste metoden att installera APK-filer tycks vara skicka ES File Explorer från Play Store på webben till Nexus Player. Utvecklaren har lyckats lista sig som kompatibel med enheten. Filutforskaren behöver öppnas via inställningarna, då den inte visas i vanliga menyn. Därefter kan APK-filer placeras på ett USB-minne, som sedan kopplas till micro-USB-porten på Nexus Player via adapter. Med hjälp av ES File Explorer kan sedan dessa appar installeras manuellt.

Google Cast

nexus-player-google-cast

Det du kan göra med en Chromecast kan du göra med en Nexus Player – rakt av. Enheten har fullt stöd för Google Cast och fungerar alltså precis som en Chromecast, utöver övriga funktioner.

Fördelen gentemot Chromecast är att du kan skicka material från en platta eller smartphone och sedan slippa använda dessa enheter som fjärrkontroll och istället utnyttja fjärrkontrollen för Nexus Player.

Vi testade framgångsrikt funktionen med appar som SVT Play Beta, YouTube och Netflix.

Spel

asus-google-nexus-player-swedroid-09

Nexus Player är tillsammans med Nvidia Shield Tablet i vår mening bästa sättet att spela Androidspel på TV-apparater hittills, vilket å andra sidan inte säger särskilt mycket. Till skillnad mot Ouya kan spelare ladda hem spel de redan köpt, utan att behöva betala en extra gång. Spelen laddas hem direkt från Play Store. Google Play Games är inbyggt i systemet med allt vad det innebär, som stöd för multiplayer, topplistor och achievements.

Såtillvida utvecklaren införlivat funktionaliteten kan du dessutom fortsätta spela på Nexus Player precis där du slutade på mobila enheten, genom att dina framsteg sparas i molnet. Detta fungerade utmärkt för oss i de flesta fall.

Utbudet av spel är dock i nuläget ganska begränsat, även om det finns fler spel än appar. Google granskar nämligen varje enskild titel, för att garantera att allt fungerar som det ska. Vissa spel kan spelas med fjärrkontrollen, medan andra kräver att spelkontrollen köps till.

Vad som gör Nexus Player till ett mer kompetent system för Androidspel än Ouya är i vår mening att du slipper en tredjepartsbutik, gränssnittet är betydligt bättre och likaså spelkontrollen. Plattformen har dessutom större potential på lång sikt, med jätten Google i ryggen.

Några av de spel vi testat är Double Dragon Trilogy, Reaper, Final Fantasy III, Leo’s Fortune och Castle of Illusion. Samtidigt kvarstår faktum att detta i grunden är mobilspel (förutom gamla konsolportar). Spel för Android blir förstås allt mer avancerade och det finns många roliga och fantasirika titlar, men vi ser ingen anledning att spela spel på Nexus Player om du samtidigt har en PlayStation eller Xbox.

Spelkontrollen

nexus-player-kontroll

Hur en spelkontroll upplevs är ofta högst individuellt. Vi vet exempelvis de som föredrar PlayStation 4-kontrollen framför den för Xbox One, medan vi skulle välja Xbox One-kontrollen alla dagar i veckan.

Rent utseende- och layoutmässigt har kontrollen för Nexus Player mer gemensamt med Xbox One-kontrollen än den för PS4. Microsoft investerade 100 miljoner dollar på att ta fram kontrollen för Xbox One och gick igenom 200 prototyper.

Nexus Player-kontrollen är inte lika behaglig att hålla i och känns inte lika ergonomisk i våra händer. Det avancerade vibrationssystemet i Xbox One-kontrollen är naturligtvis heller inte närvarande. Samtidigt blev vi positivt överraskade av kontrollen, som är bättre än vi förväntat oss.

asus-google-nexus-player-swedroid-8asus-google-nexus-player-swedroid-7

Kontrollen har ett styrkors, två parallella analoga spakar (går att trycka ner), fyra actionknappar, två avtryckare, två axelknappar, en tillbakaknapp, en hemknapp och en strömknapp. Placeringen av axelknapparna är en smula avig för oss och styrkorset känns lite sladdrigt. Kontentan: Förvänta dig inte en spelkontroll i världsklass, utan snarare en hyfsad kontroll som trots allt fungerar som den ska.

Det bör tilläggas att vi hittills inte stött på något spel som utnyttjar hälften av dessa knappar, då de flesta titlar är av det enklare slaget. Angående latens och eventuellt fördröjningar är det inget vi stört oss nämnvärt på förutom ibland, då det känts som spel inte alltid svarat helt felfritt på våra knapptryckningar.

Fjärrkontrollen

nexus-player-fjarrkontroll-2

Medföljande fjärrkontrollen är svart och har ett runt styrkors samt fyra separata knappar: röstsökning, tillbaka, spela upp/pausa, samt en knapp för att återvända till huvudmenyn. Styrkorset låter användare navigera i fyra riktningar och i mitten sitter en knapp för att bekräfta menyval.

Fjärrkontrollen är förhållandevis lätt, har legat bra i våra händer och har inte utgjort något irritationsmoment. Utöver navigering i gränssnittet kan fjärrkontrollen även användas tillsammans med vissa spel, som listas i en egen kategori i butiken.

asus-google-nexus-player-swedroid-17

Buggar

Systemet hängde sig en gång i ett 30-tal sekunder, för att sedan börja svara på tryck igen. Vissa produktsidor i Play Store har även tagit orimligt lång tid att öppna emellanåt. Vi har då fått gå tillbaka och prova igen.

I övrigt har vi inte stött på några buggar eller problem i gränssnittet.

Omvägar och krumbukter

Nexus Player är tänkt att köra appar och spel som installerats genom inbyggda butiken och strömma material över Wi-Fi. Många frågor i vår förhandstitt av enheten handlar om funktionalitet som inte finns inbyggd.

Vi har fått intrycket att Nexus Player fungerar bäst när den gör vad den är tänkt att göra, via appar som installerats från Play Store för Android TV. De som vill använda Nexus Player som mediacenter kan installera Plex for Plex Pass (kräver prenumeration). Appen har ett särskilt gränssnitt för Android TV och verkar fungera bra.

Som vi nämnde i avsnittet om appar kan APK-filer installeras manuellt med blandat resultat, för de som är beredda att pyssla och vet hur man gör. Det finns stöd för USB-ethernet-adapter och vissa användare har lyckats ansluta extern lagring med hjälp av USB OTG. Tangentbord eller även mus kan även anslutas.

Google Nexus Player erbjuder i dagsläget ingen möjlighet att justera vare sig upplösning, bildfrekvens eller färgprofil via kontrollpanelen. Det innebär att det exempelvis inte går att synkronisera bildskärmens uppdateringsfrekvens med videomaterial. Android TV befinner sig dock i ett tidigt stadium och det är därför möjligt att funktionaliteten kommer med en framtida uppdatering.

Slutsats

asus-google-nexus-player-swedroid-4

Nexus Player är en blandad kompott. Vi är förtjusta i gränssnittet för Android TV, som är snyggt, snabbt, smidigt och intuitivt. De inbyggda röstsökningarna genomförs via fjärrkontrollen och fungerar lika bra som på Androidmobiler (men bara på engelska i skrivande stund).

Sökningarna är kontextuella utifrån rådande app. Android TV kan exempelvis visa information om ett stort antal filmer, skådespelare och regissörer och svara på frågor som ”visa filmer med Robert De Niro och Al Pacino”.

Vi anser att Nexus Player är bästa lösningen hittills, tillsammans med Nvidia Shield Tablet, för att spela Androidspel på TV. Titlar du redan köpt får du även för Nexus Player och det finns stöd för Play Games, med multiplayer, topplistor och achievements. De som köper till spelkontrollen får inte en kontroll i världsklass, men den är bättre än vi förväntat oss och duger för ändamålet.

Till de negativa aspekterna hör ett i nuläget skralt utbud av spel, ett ännu fattigare applikationsutbud och avsaknad av webbläsare. Lagringsutrymmet på 8GB är även snålt, särskilt med tanke på att vissa spel tar flera GB i anspråk.

nexus-player-fjarrkontroll

För de som vill utöka apputbudet på egen hand går det att installera appar manuellt i APK-format med varierande resultat. Andra begränsningar går också att ta sig runt i viss mån, som att koppla in en USB-ethernet-adapter och ansluta extern lagring med hjälp av USB OTG. Tangentbord eller även mus kan anslutas, även om fjärrkontrollen nog är att föredra.

Google har dock inte designat Nexus Player för alla dessa ändamål och vi kan inte gå i god för hur pass bra det fungerar i samtliga fall. För de som är ute efter en avancerad HTPC-lösning finns bättre alternativ.

Om du har en konsol, särskilt i senaste generationen, finns i vår mening ingen anledning att skaffa en Nexus Player annat än för att stilla nyfikenheten eller om du verkligen gillar Android TV. Chromecast-ägare får samma funktionalitet som tidigare i kombination med en Androidbaserad spelkonsol, möjligheten att köra appar och söka efter information som bonus.

Eftersom vi inte vet vad Nexus Player kommer kosta kan vi inte säga hur prisvärd enheten är. För rätt pris kan Nexus Player bli ett trevligt tillskott för de som vill göra sin TV smartare och inte redan har ett mediacenter hemma.

Användare får ett tjusigt och lättanvänt gränssnitt med röstsökningar (på engelska) och full tillgång till Play Stores utbud av serier, filmer och musik. De får även ett sätt att spela upp Netflix direkt från teven, samt en Androidbaserad spelkonsol med i nuläget knapert utbud av spel.

Just nu saknas appar för alla svenska strömningstjänster. Om fler utvecklare och mediaföretag hoppar på Android TV-tåget kan det bli ett vasst alternativ för de som vill få en smartare dumburk, men i nuläget är det främst ett system för entusiaster. Även om Nexus Player inte känns som en helt färdig produkt ser vi potential i plattformen. Precis som Chromecast kan möjligheterna med Android TV växa i takt med att systemet förbättras och applikationsutbudet blir större.

 • En gäst

  Provade ni att casta från SVT Play via Android-mobilen? Jag har minsann aldrig fått det att funka med ADT-1 iaf och skulle vilja veta om det är någon som helst skillnad på Nexus Playern här.

 • Daniel

  Hoppas de fixar XBMC till denna… :D

 • darkly

  Varför (!) släppa halvfärdiga produkter?

 • LaZe

  Nexus q, nexus player, chromecast, android tv. Känner att man gör halvfärdiga produkter som man sedan överger för något annat. Ska jag vara rädd att min chromecast också blir värdelös snart?

  Skärpning Google.

 • Concha

  De skriver följande ;
  Fördelen gentemot Chromecast är att du kan skicka material från en platta eller smartphone och sedan slippa använda dessa enheter som fjärrkontroll och istället utnyttja fjärrkontrollen för Nexus Player.

  Vi testade framgångsrikt funktionen med appar som SVT Play Beta, YouTube och Netflix.

 • XBMC eller Kodi som det numera heter (kodi.tv) fungerar på Nexus Player och går att installera från USB-minne då webbläsare saknas i dagsläget. Vi kommer att testa mer specifikt vad som går att spela upp och om det finns några begränsningar vad gäller bithastigheter vid trådlös strömning (802.11ac). Av det vi läst i bland annat kodis forum bör ~100Mbit/s inte vara något större problem så länge mottagningen är hygglig.

  I Kodis Wiki finns en sektion specifikt för Nexus Player: http://kodi.wiki/view/Google_Nexus_Player

 • En gäst

  Ah, missade det stycket. Tack för uppmärksammandet.

 • Chromecast och Android TV bör nog betraktas som två av varandra oberoende produktkategorier. I alla fall under den närmaste tiden. Hårdvaran blir förstås så pass kraftfull och så pass billig förr eller senare att det inte finns någon större anledning att inte skicka med Android TV – låt säga i en ”Chromecast 3”, men castingstödet kommer sannolikt att finnas kvar för en mycket lång tid framöver och din Chromecast kommer sannolikt att fungera lika bra om två eller tre år som den gör idag; fast tillsammans med fler appar och tjänster.

 • dimmanramone

  Har läst på andra bloggar och forum att DD och DTS funkar inte på Nexus Player. Ni skriver att det gör det. Vilka appar har ni testat? Funkar med Plex och Kodi?

 • Nej, det stämmer. Stycket är nu korrigerat.

 • Daniel Johansson

  Så NP kommer m.a.o. inte kunna ersätta min Boxee Box om jag vill kunna fortsätta spela upp 720p mkv med DTS… (?)

 • Vi skall förstås testa för att vara helt säkra, men enligt specifikationsbladet finns inget sådant stöd.

 • Vi skulle kanske tillägga att Chromecasten faktiskt har stöd HDMI-CEC, vilket gör det möjligt att på TV-apparater/receivrar som stöder detta använda deras fjärr. För vår egen del har det här dock fungerat sisådär beroende på TV/receiver.

  http://en.wikipedia.org/wiki/HDMI#CEC

 • Daniel Johansson

  Synd, var verkligen sugen på den men kanske blir en
  MiniX Neo X8-H istället isf.

 • Tycker Google borde safeat och presenterat en topp-produkt efter Google TV och Nexus Q fadäserna dvs släng i massa RAM, hös på med lagringsutrymme, tillhandahåll massa inställningar, DTS/DD stöd, nätverksingång, ja en premiumprodukt helt enkelt. Givetvis hade den kostat mer än 99 dollars men det finns ett stort utbud av mediaspelare runt 100-150 dollars redan – som har tillgång till alla appar i Google Play.

  Kör en Beelink R89 som klarar mer än denna. Gränssnittet är verkligen fint men detta med begränsat antal appar (defragmentering likt Google Auto) oroar. Var tidigt ute med en Logitech Revue och antal appar var verkligen skralt vilket tog bort mycket att möjligheterna med Google i TVn. Varför inte låta alla apparna vara tillgängliga och ”certifiera” appar som optimerade för Nexus Player med en ikon eller dyl. Mja, Google, imponerar inte direkt.

 • MANNA

  Finns inte XBMC redan till Android eller är det bara vissa modeller det stödjer?

 • Konstigt2

  Största anledningen för mig att byta Chromecast mot Nexus Player: Mer barnvänlig. Skall blir riktigt nice för egen del också att ha fjärrkontroll. Hur lätt är det t.ex. att pausa det man castar om det ringer?

  Kommer nog spela lite enkla spel också med barnen via denna, har annars ingen spelconsol.

  Ps. finns egen forumdel för NP, jag är nästan helt själv där dock :) http://www.swedroid.se/forum/forums/nexus-player.311/

  Edit: Glömde en sak vi nog kommer nyttja mycket om det fungerar, köra den som Spotify Connect receiver.

 • Google har sagt att Nexus Player bara är den första i raden av en mängd kommande Android TV-enheter. Det är dock trist att de satt en ”baseline” som är lite snål, men priset är å andra sidan relativt lågt.

  En enhet som bygger på Tegra 4 hade absolut inte varit dum för de som vill ha något som mer efterliknar en spelkonsol och som dessutom gör det möjligt att emulera konsoler som Nintendo 64 med ~60FPS,

 • Rumpelstiltskin

  Hur lång tid tar det för den att starta upp? Jag har tänkt byta ut min Boxee som tar upp emot en minut att starta.

 • Peter Hjalmarsson

  Ni provade inte att Sideloada svenska (TV) Play-appar? Spotify (inkl Connect)? BT tangentbord?

 • blue mike

  Time-to-market -tyvärr

 • R

  känns inte som en given ersättare till min Pi med XBMC…

 • Emil Johansson

  Får ni verkligen bra resultat med NP, när castar inspelat material från Svtplay? På min Nexus Player går ljudet i slow motion. Livekanaler går fint, dock.

 • Emil Johansson

  Den här stänger man inte av, den går ner i viloläge efter x antal minuter, men kommer upp väldigt snabbt.

 • Alex

  Hur kan man göra en ny mediaspelare som inte klarar DTS och DD ljud år 2014????

 • asdfasdfsf

  Vad menar ni med DTS o DD delen? Klarar den det inte alls eller kan den inte ta emot signal från någonstans och skicka vidare till receiver? Normalt sett kopplar man ju direkt till receiver och så hanterar den videoström till bildskärm

 • Daniel Johansson

  Bra jävla fråga. Var så sugen på denna och är ännu mer sugen på att kasta ut min Boxee Box men vette fan vad jag ska byta till nu. Har kikat lite på den där Minix…

  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2707388

 • Daniel Johansson

  +1 på denna fråga.

 • William Holm

  Riktigt vettig sak till riktigt konkurrens kraftigt pris!

 • Konstigt2

  Swedroid: Fjärren är BT vad jag vet. Man kan nämligen inte köra fjärr och PS3/PS4 dualshock-controller samtidigt (sixaxis controller behövs).

 • Peter

  Det innebär att den inte har pass-through med andra ord så kommer det komma ljud men det är av en sämre kvalitet.

 • Fredro

  Vill gärna ha svar på detta

 • Fred .

  Tråkigt att den är dyrare än Chromecast.

  Tråkigt att den inte stödjer USB 3 och HDMI 2.0.

  Tråkigt att den bara kan 1080p och inte 4K.

 • Johan Lawless

  Mina kommentarer är väl att fjärren var bättre än förväntat, väldigt simpel och använder inte IR vad jag kan märka. (Har man nånsin haft en fjärr som använder blåtand/wlan så vill man INTE gå tillbaks.)

  Den går inte att stänga av, kan säkert irritera vissa.

  Den funkar som sagt perfekt som en chromecast, så har men en sen tidigare får man stoppa in den i nån annan TV/skärm.

  Spel funkar över förväntan, testade Leo’s adventure och asphalt 8.
  reklamen på asphalt 8 där man måste klicka på ett kryss visade svagheten med lösningen. (Men inget problem eg)

  youtube netflix och google music funkade som förväntat. den senare spelar i bakgrunden, om man vill.

  PLEX fungerade hjälpligt, men fick stänga av direct stream då den inte klarade av blueray 1080+DTS-ljud så bra.

  Hyr/köpfilm funkar bra, precis som på vanliga enheter.

  spelkontrollen var duglig, helt ok spakar och knappar, men föredrar ps4ans.

 • Emil Johansson

  Fungerar det att casta inspelat material, från Svtplay, på din? På min går ljudet i slow motion när jag castar sådant material.

 • mia

  Nope, är inte intresserad av att ge Google mer information, pengar eller makt. De har redan för mycket av alla tre.

 • Henke

  Håller med, ett jävla skämt är vad det är. Resten av texten blev direkt ointressant. Inte för att den var dåligt skriven men ytterst besviken på Google snåla approach.

 • yy

  Google tv. Död. Nexus q. Död. Inget bra track record där Google. Inget som inger förtroende.

 • Sebastian

  Blir inget köp för mig med andra ord. Vill ha Chrome samt universal sök som visar innehåll från samtliga appar. Att också kunna se trailers för i princip allt direkt i gränssnittet vill jag också ha. Surround klarar jag mig utan med hoppas på stöd för det med. Lika så Ethernet via HDMI för stabilt internet utan extra kabel. Väntar nog på en uppföljare till sommaren/hösten 2015.

 • Sebastian

  Klart som fan att den är dyrare än Chromecast Mr. Einstein.

  Vad ska du med USB 3 till lol? Att den inte har HDMI 2.0 är i princip samma som att den inte stödjer 4K vilket också är rimligt för att hålla nere priser. Både 4K och HDMI 2.0 kan man nog förvänta sig i nästa version när tillräcklig prestanda blir billigare och fler har 4K-TV, för att inte tala om utbudet av 4K-material. Du ställer alltid helt orimliga krav och gnäller jämt.

 • Sebastian

  Som jag förstår det så kommer du inte att ha något ljud alls, om materialet bara har surroundspåret kvar. Precis som på Chromecast.. :/

 • Johan Lawless

  Har inte svtplay installerat på luren, men ska kolla när jag kommer hem. Från datorn eller mobilappen?

 • Emil Johansson

  Okej. Från mobilappen, tack. :)

 • Fred .

  Den här är tänkt att ersätta Chromecast som dom planerar på att fasa ut. Som en ersättare till Chromecast så är det ju ett minus om priset är högre.
  En del av anledningen till att Chromecast har varit så lyckad är det fördelaktiga priset.

  Ja, HDMI 2.0 är en krav för 4K då version 1.4 av HDMI inte stödjer 4K upplösningar.

  Motfråga, vad ska den med USB till?

  Jag har inga krav, bara invändningar.

 • Bengt

  Tack för bra recension!
  Jag är väldigt sugen på denna!
  Frågan är ju bara om det går att installera HBO Nordic via usb och om det går att navigera/spela innehåll.

 • Emil Johansson

  Det går förvånsvärt bra, men du måste ha mus installerat för att kunna navigera i appen.

 • FredrikAn

  Korrekt.

 • Daniel Johansson

  Även om det spelas upp från en NAS via exempelvis Plex?

 • HumanReplica

  Chrome cast gick ju bra iaf

 • Sebastian

  Var har du läst att Chromecast ska fasas ut? Tvivlar att de skulle fasa ut den utan att ersätta den med ett budgetalternativ så lugna ner dig nu.

 • Driss H

  Hela produkten är värdelös i min mening om den inte stödjer miracast (spegling/kloning av allt på mobilens skärm) direkt ur förpackning?
  Varför är ingen längre intresserad i denna super funktion och att jag inte kunde läsa om detta i artikeln?

 • Don Daniel

  När har dom sagt att denna är ersättaren och inte komplementet?

  USB 3 kan jag gott hålla med om, men jag vet inte hur pass mkt det skiljer i licens.

 • Fred .

  I fredags så pratade jag med en kille som var Google evangelist voluntär. Han jobbar inte för dom men åker runt och talar och har tajt kontakt med dom. Om jag uppfattade honom rätt, så tyckte jag att han sa att Nexus Player ska ersätta Chromecast eller att han tror det. Kommer inte ihåg exakt ordagrant vad han sa, men det var något av det hållet och den uppfattningen jag fick.

 • Fred .

  Jag fick höra något i den stilen av en Google evangelist. Han jobbar inte på Google men håller tal och blir inbjuden till deras event och har tajt kontakt med utvecklare. Men jag kan ha missuppfattat också.

 • Sillstrypare

  Har inte Chromecast tagit bort behovet av Miracast?
  Eller vad vill du ha Miracast till?

 • Sillstrypare

  Verkar lovande. Bra potential, men jag vill nog se att stöd kommer för fler appar innan jag hoppar på
  Priset lär hamna mellan 1500-2000 skulle jag tro om man höftar från priset 99$
  Då vill jag nog se att den överlever och inte blir ett nytt projekt som överges efter kort period

 • Johan Lawless

  Haha du har helt rätt, ljudet vart sirap, sen fick jag en buffring efter nån minut och efter fyra minuter, kanske inte relaterat. ljudet var iaf ur synk sen, vilket kanske inte är så konstigt.
  (kollade fyra minuter, svensk tv var lika dåligt som förut.) ;)

 • Johan Lawless

  Har tyvärr bara en tv utan DTS-stöd, men spelat upp DTS-material via plex (Direct stream sa servern, så ej transcodat) och den spelade upp ljudet så den kan iaf avkoda det till nått lyssningsbart/har licens. Vet inte om det hjälpte dig lite iaf.

 • Rasmus Eneman

  Skulle vilja installera Android TV på den dator som redan står vid TV:n istället för att slänga dit ytterligare hårdvara.

 • Johan Lawless

  Jag testade ett logitech-tangentbord/touchpad, kopplat via usb OTG, funkade rätt bra, amerikanskt tangentuppsättning.

 • Johan Lawless

  det funkade finfint att pausa även castat material med fjärrkontrollen.

 • Peter Hjalmarsson

  BT betyder Bluetooth.

 • gg

  Allt detta går smärtfritt på Xbox One och mycket mer. Kostar dock mer så klart.

 • Sebastian

  Fram med saltkaret alltså.

 • Iggy

  Jag är mest intresserad av amerikanska versionen av Netflix och Hulu Plus. Får man tillgång till det via nexus player?

 • Martin

  Vad gäller HDMI pass-through är detta normalt inte av någon betydelse eftersom moderna TV-apparater och förstärkare använder HDMI-ARC. Detta gör att ljudet kan komma till förstärkaren utan att allting måste vara kopplat mellan förstärkare och TV. En alternativ placering av enheten är på en av förstärkarens HDMI-ingångar. Var jag däremot saknar uppgift om är HDMI-CEC. Denna ”standard” gör att du kan styra din anläggning helt med TV-fjärken.

 • Daniel

  Inget om vilka video-codecs som stöds vid casting?

 • Magnus Bondesson

  Det klarar ju Chromecast (iaf från Nexus-mobil) så alltså denna också iom att artikeln säger att denna klarar allt som Chromecast klarar.

 • Magnus Bondesson

  Det som inger förtroende är erkännandena av misslyckandet. 3e gången gillt nu!

 • Hampus Sjöberg

  Hur är prestandan jämfört med till exempel OUYA?

 • Filip

  Jag har två Chromecast och ett PS4. Då fick jag svar på min fråga att jag inte behöver köpa denna. Tack! :)

  Kanske om jag skaffar en tredje tv och vill ha en CC där. Då kan man köpa denna istället. Men inte för att byta ut.

 • Jag undrar dock vilken ström kabel ni köpte/skaffade till denna då man fick med us adapter.

 • GrinigGammalGubbe

  Fick ni till tillgång till ”USA” utbudet i Netflix?

 • dnm_OQF

  Jag har endast sett stero på filmer i play store… Jag har köpt 1 testfilm (egentligen för att jag inte trodde på att de endast hade stereo). Vet knappt om jag vågar säga det här men de filmer jag köpt digitalt har jag köpt hos en konkurrent som åtminstone har 5.1 (AC3).

 • dnm_OQF

  Jag har nu sett att tex Gone Girl verkar ha 5.1 surround, men det verkar mer vara ett undantag än regel än så länge.

 • corb06

  Jag bytte från Boxee Box till Rapsberry Pi med XBMC. Styr XBMC eller Kodi som det heter idag med appen Yatse. Man kan även styra med tvns fjärrkontroll om din tv har stöd för HDMI-CIC eller vad det heter.
  Inga problem att strömma youtube länkar till Kodi, eller egna bilder och videos i mobilen. Allt görs snabbt tack vare Yatse.

 • Daniel Johansson

  Jag kör Plex via PS4 istället. Kör även Spotify där och vill jag visa bilder gör jag det på Chromecast.

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Så här ser Sonys slimmade 18:9-mobiler ut enligt löst rykte
 2. Telia och Google lanserar RCS i form av SMS+
 3. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?
 4. Hur mycket lagringsutrymme behöver du i en smartphone?
 5. Xiaomi lanserar Redmi 5 och Redmi 5 Plus med 18:9-skärmar
 6. Qualcomm tillkännager Snapdragon 845 – alla detaljer släpps senare idag

Mest läst

 1. Telia och Google lanserar RCS i form av SMS+
 2. IKEA inleder samarbete med Sonos – ny produktserie med fokus på ljud under 2019
 3. HMD och OnePlus förklarar varför de inte ger telefoner Treble
 4. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?
 5. OnePlus 5T Star Wars Edition kommer till Sverige 14 december
 6. Så här ser Sonys slimmade 18:9-mobiler ut enligt löst rykte

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur mycket lagringsutrymme behöver du i en smartphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons