Recension:ASUS Fonepad [Recension]

Postat:
00:35 - 2013-04-20
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
18
Tillverkare: ASUS Modell: Fonepad 16GB (ME371MG, WiFi/3G) Operativsystem: Android 4.1.2 / Jelly Bean Tillgänglighet: I butiker Pris: Från c:a 2 300 kr (16GB) Webbsajt/Specifikationer: ASUS, Androidenheter.se Diskutera: ASUS Fonepad på Swedroids forum

Introduktion

ASUS har genom åren skapat sig en gedigen ställning i androidvärlden. Genom sin armada androidtablets har de visat att det är fullt möjligt för en tillverkare att kombinera ett attraktivt pris med snabba och löpande mjukvaruuppdateringar.

ASUS fick förtroendet att tillverka fjolårets Nexus-tablet ”Nexus 7”, och de lyckades tillsammans med Google göra detta med imponerande hårdvara i förhållande till en blygsam prislapp. När de nu släpper Asus Fonepad (16GB) här i Sverige så kan vi genast konstatera att den i mångt och mycket påminner om Nexus 7, men att det även finns stora skillnader.

Det som kanske främst gör Fonepad tämligen unik är att den till skillnad från exempelvis ovan nämnda Nexus 7 levereras med fullt stöd för telefonsamtal via GSM/3G. Nexus 7 finns för all del även i en version med 3G-stöd, men där är stödet begränsat till datatrafik – inte telefonsamtal, annat än via så kallad VOIP. Till skillnad från ordinära mobilsamtal kräver VOIP en stabil datauppkoppling vilket begränsar täckningsområdet och därtill förbrukar mer batteri.

I den här recensionen kommer vi som alltid utsätta enheten för en rad hårda test, såväl syntetiska benchmarks som ett mer verklighetsbaserat men osedvanligt tungt testande, och vi hoppas efter detta kunna ge er en god bild av Fonepads styrkor och svagheter.

[ind][/ind]

Specifikationer och systeminfo

Specifikationer Asus Fonepad
ReleasedatumVåren 2013
Processor1,2GHz
PlattformIntel Atom Z2420
GrafikkretsPowerVR SGX540
RAM-minne1GB
Inbyggt minne16GB / plats för minneskort
Skärm7" / WXGA - 800x1280 pixlar / 216PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 135,08 cm² / ~57,4% av fronten
Kamera3,2MP
Främre kamera1,2MP
Vikt340g
Höjd, bredd, djup196 x 120 x 10mm
Batteri4270mAh / 9 / x timmars tal/standby-tid
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 3.0, Wi-Fi
SensorerGPS, accelerometer, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCNej / Nej
NätverkFyrbands GSM / HSDPA
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Har telefonfunktion och går att ringa med som en vanlig smartphone.
Mer infoMer info om Asus Fonepad på Androidenheter.se

asus-fonepad-sysinfo
ASUS har utrustat Fonepad med något så ovanligt som ett Intel Atom-chip. Även om Intel och dess Atom-chip är tämligen vanligt förekommande i PC-världen så har vi blott sett enstaka exempel på detta i androidvärlden. Chippet kallas Z2420 och har en för 2013 något så ovanligt som en enkelkärnig processor på 1,2 GHz, samt den gamla beprövade grafikkretsen PowerVR SGX 540.

RAM-mängden är 1 GB, varav 967 MB finns tillgänligt för operativsystemet och användaren efter att grafikkrets och radiodel och dylika komponenter har tagit sitt. Vårt recensionsexemplar, som också verkar vara den varianten som kommer säljas i Sverige, är 16 GB-versionen vilken har cirka 12 GB utrymme tillgängligt för användaren att nyttja fritt för appinstallationer eller lagring. En plats för Micro-SD-kort för minnesexpansion med upp till 32 GB finns att tillgå, likaså en plats för SIM-kort.

Fonepad säljs även i en 8 GB-version och en 32 GB-version och lustigt nog har båda dessa versioner till skillnad från den sverigeaktuella 16 GB-versionen utrustats med en kamera på baksidan.

[bench]tablet_system|asus fonepad[/bench]

I kartongen

asus-fonepad-box-1
asus-fonepad-box-2 asus-fonepad-box-3
Sin vana trogen levererar ASUS också Fonepad i en tight och välpaketerad kartong, som i det här fallet innehåller blott det nödvändigaste:

* ASUS Fonepad (”ME371MG”, 16 GB, Wi-Fi/3G, silvergrå)
* Laddadapter (svart, 5V 2A)
* USB-kabel (USB -> Micro-USB, svart, cirka 1 meter)
* Garantibevis och enklare bruksanvisningar på svenska

Vi kan i vanlig ordning inte garantera att alla kartonger har samma innehåll då det är något som kan variera beroende på version, återförsäljare, kampanjer och mobiloperatörer. Om kartongens innehåll är av stor vikt för dig så rekommenderas du kontakta återförsäljaren innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

asus-fonepad-3
asus-fonepad-1 asus-fonepad--nexus-7-1 asus-fonepad--nexus-7-3 asus-fonepad--nexus-7-4
Fonepad påminner mycket om syskonet Nexus 7, åtminstone vad formfaktor och yttermått berör. Bakstycket är till skillnad från det grovt texturerade gummiliknande bakstycket på Nexus 7 av slät eloxerad aluminium. Vi anser nog att Fonepad är den aningen snyggare av de tu, men Nexus 7 erbjuder å sin sida ett bättre grepp. I övrigt känns de två plattorna väldigt lika i handen – hart när samma mått och vikt och bakstycket och enhetens ram är utformat på ett snarlikt vis.

Byggkvalitén och kvalitetsintrycket är i nivå med Nexus 7 vilket innebär att den håller en hög klass, inte minst om prisnivån vägs in i ekvationen. Passformen mellan ram och bakstycke är finfin och även om vi kan framkalla mindre knäppningar då vi klämmer och bänder försiktigt på enheten så är det inget som på något vis förtar upplevelsen.

Den mest markanta skillnaden mellan Nexus 7 och Fonepad då enheterna betraktas framifrån med skärmen avstängd är att Fonepad-skärmen ser mer grå ut och reflekterar mer ljus än den närapå osynligt svarta Nexus 7-skärmen som nästan smälter samman med den svarta ramen.

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring

asus-fonepad-knappar-1 asus-fonepad-usb-audio-1 asus-fonepad-sim-sd-1
Som vanligt numera så är antalet hårdvaruknappar ett minimum – på Fonepad handlar det om strömknappen, placerad i överkant på enhetens vänstersida, och volymknappen (+/-) som sitter strax nedan strömknappen på samma sida.

Högersidan saknar såväl knappar som anslutningar, men i fotänden finner vi Micro-USB-porten, samtalsmikrofonen samt 3,5mm-porten. I huvudänden finner vi en sekundär mikrofon samt på baksidan en plastlucka, bakom vilken Micro-SD-platsen samt SIM-platsen återfinns. På fronten finner vi högtalaren/samtalshögtalaren centrerad ovan skärmen, den frontriktade kameralinsen, ljussensorn samt närhetssensorn.

Olyckligtvis saknas, precis som på syskonet Nexus 7, en notifieringsdiod/meddelandediod för att uppmärksamma användaren på händelser som nyinkomna meddelanden, ny e-post, missade telefonsamtal eller låg batterinivå.

Mottagning och datahastigheter

asus-fonepad-mottagning-1
Mottagningen har under vår tid med Fonepad varit exemplarisk, både via Wi-Fi och mobilnätet. Vi har inte haft några problem alls och enheten presterar vad detta berör som förväntat utan otrevliga överraskningar i form av plötsliga signalfall eller känslighet för så kallade ”dödsgrepp”.

Hastigheten via 3G motsvarar precis vad vi förväntar oss utifrån specifikationsbladet och beror helt och hållet på mobilnätets dagsform, eller minutform snarare. Via Wi-Fi mäter vi upp klart godkända maxhastigheter även Fonepad inte kan mäta sig med de allra snabbaste. Vi mäter via det lokala FTP-nätverket och 802.11n upp cirka 36 Mbit/s vid nedladdning (till Fonepad) och 30 Mbit/s vid uppladdning (från Fonepad).

Ljudegenskaper

asus-fonepad-hogtalare-1
Ljudkvalitén via 3,5mm-porten är godkänd och även om våra öron på intet vis är hyperkänsliga audiofilöron så tycker vi oss kunna säga att ljudet är i nivå med de flesta andra enheter vi testar. Vi finner inget som får oss att haja till och undra om något är fel. En aningen låg maxvolym via våra AGK K-420-lurar, men inte osedvanligt låg. För er som har känsligare öron och större krav än vad vi har så rekommenderas som alltid en provlyssning med era favorithörlurar innan ett eventuellt inköp.

Den externa högtalaren, placerad i bakstyckets nederkant, producerar ett ganska högt och klart ljud ch får klart godkänt även den, men som vanligt med inbyggda högtalare så tenderar det att bli tämligen burkigt. Vi kan i regel vrida på till maxvolym utan att högtalaren börjar skorra och låta sprucket, vilket är bra.

ASUS har utvecklat något som de kallar AudioWizard, som på ett enkelt vis via ett lättförståeligt gränssnitt låter användaren växla mellan olika ljudprofiler beroende på vad man gör/lyssnar på. Man når AudioWizard från en ikon i det neddragbara statusfältet och har sex olika profiler att välja mellan: ”OFF”, ”Musik”, ”Film”, ”Inspelning”, ”Spel” och ”Tal”. Noteras bör att AudioWizard märkligt nog endast fungerar med plattans inbyggda högtalare – ej då exempelvis ett par hörlurar är anslutna via 3,5mm-porten eller via Bluetooth.

GPS och positionering


ASUS Fonepad blå linje. ASUS Nexus 7 röd linje.

Då vi tar med oss Fonepad och syskonet Nexus 7 (båda enheterna är GPS- och GLONASS-kompatibla) ut på en promenad i stads- och parkmiljö så utsätts positioneringssystemet på grund av skymmande byggnader och träd för en tämligen tuff prövning. Vi stänger som alltid av positioneringsassistans via mobil- samt Wi-Fi-nätverk för att isolera själva GPS-/GLONASS-chippet.

Båda enheterna lyckas låsa positionen mot satelliterna ganska snabbt, på under 20 sekunder, men Nexus 7 är regelbundet några sekunder snabbare. Fonepad behövde vid ett tillfälle därtill en omstart av operativsystemet innan vi kunde låsa mot satelliterna, men detta är inte ett problem som vi i efterhand har lyckats återskapa.

Vi noterar i den inspelade rutten här ovan att Fonepad har en aningen sämre precision än Nexus 7, men båda enheterna tenderar att uppvisa liknande problem på ungefär samma ställen – främst där stora och höga byggnader skymmer sikten mot himlen. Då vi istället använder enheterna för navigering i en mindre krävande miljö, som navigeringsenhet i en bil, så presterar båda ypperligt och utan anmärkning.

Bildskärmen och digitizern

asus-fonepad-bildskarm-1
Den 7 tum stora bildskärmen med en upplösning på 800×1280 pixlar är en av Fonepads riktiga styrkor. Skärmen bjuder på god ljusstyrka, kraftfull men naturtrogen färgåtergivning, goda kontraster och god svärta med LCD-mått mätt, samt finfina betraktningsvinklar. Vi misstänker att det sitter exakt samma bildpanel i Fonepad och Nexus 7, för det är mycket svårt att skilja dem åt annat än att Fonepad med standardinställningarna uppvisar en aning grönare nyans i ljusa partier än Nexus 7. Färgåtergivning och nyanser går dock att justera med den medföljande appen ASUS Splendid. Även om upplösningen inte är den högsta vi har sett så räcker det gott och väl för det mesta, och de flesta.

Till vår förtjusning skickar ASUS med den ovan nämnda egenutvecklade appen ASUS Splendid, vilken låter användaren med stor frihet själv kunna justera bilden (mättnad, färgton, värme et cetera), ungefär som på en TV. Mer om detta i kapitlet Inställningar.

Olyckligtvis håller inte digitizern, det pekkänsliga ytskiktet på skärmen, samma höga kvalité som bildskärmen i övrigt – eller som i syskonet Nexus 7. Först och främst är vi på redaktionen tämligen övertygade om att Fonepads yttre skärmskikt består av plast och inte glas som i Nexus 7, och det verkar därutöver sakna alla former av fettavstötande (”oleofobisk”) ytbehandling.

Denna obehandlade yta innebär att skärmen även då den är ren känns sträv, och redan efter någon minuts användande har den i regel samlat på sig en betydande mängd kladd från våra fingrar, vilket gör den redan sträva skärmen ännu strävare. Antalet oregistrerade skärmtryck och -svep efter en dags användning är mångfalt högre än i syskonet Nexus 7.

Vår gissning är att ASUS för att kunna pressa priset maximalt och nästan nå ner till den av Google subventionerade Nexus 7-nivån har tvingats till rejäla besparingar här och var – och pekskärmen är onekligen något de har sparat på. Tyvärr, vill vi tillägga, för just en responsiv pekskärm är av tämligen stor betydelse på en enhet som trots allt nästan uteslutande styrs från just pekskärmen.

Vi mäter upp en godkänd multitouchfunktionalitet där upp till tio simultana tryckpunkter kan detekteras och dess rörelser spåras, men vi noterar också att det är tämligen skakigt och allt utöver fem tryckpunkter tenderar att förvirra pekskärmen. Den här begränsningen är dock inte ett problem överhuvudtaget då inga typer av praktiskt användbara multitouchfunktioner använder fler än fem simultana tryckpunkter.

Vi mäter slutligen upp en uppdateringsfrekvens på 60 Hz vilket innebär att pekskärmen läser av våra pek och svep 60 gånger per sekund. Detta är helt i nivå med konkurrenterna.

Mjukvaran

asus-fonepad-hemskarm-1 asus-fonepad-hemskarm-2 asus-fonepad-hemskarm-3
ASUE Fonepad kommer levererad med version 4.1 av Android, även kallad Jelly Bean, och sin vana trogen så har de satsat på ett gränssnitt som är mycket nära Android i dess grundutförande. ASUS har dock lagt till en del finesser, som en extra mjukvaruknapp för egenutvecklade appar som kan köras i ”fönster” i menyfältet nedtill, långtryck på ”Nyligen använda appar”-knappen för skärmskott och en aningen omarbetad statusfältmeny upptill.

Utöver ett litet antal mindre ändringar av ovan nämnda slag samt några mindre tillskott i inställningsmenyerna (vi går närmare in på detta i kapitlet Inställningar här nedan) så levereras alltså Fonepad tämligen standardbetonad och detta betyder att vi genast känner oss hemma på enheten – samt att uppdateringar till nyare versioner av Android torde gå relativt smärtfritt.

Webbläsaren

asus-fonepad-webblasare
Webbläsaren är som det mesta på Fonepad helt och hållet standardbetonad, och vi har inget att vare sig klaga på eller lyfta till skyarna. Enheten levereras med både Googles Chrome och med den äldre standardwebbläsaren för Android. Stöd för Adobe Flash saknas, men kan för den som så önskar lösas med hjälp av tredjepartswebbläsaren Boat Browser och en sidinstallation av Adobe Flash.

Vid surfning på webben och i synnerhet på fullversioner av webbsidorna så noterar vi ofta att den enkelkärniga Intel-processorn helt enkelt inte orkar med. Detta tar sig uttryck både i form av långsamma och ”hackig” rendering av webbsidorna och i många så kallade mikrofrysningar då vi skrollar på sidorna.

Eftersom det är en enkelkärnig processor så drabbar dessvärre dessa frysningar även alla andra program och aktiviteter som körs samtidigt. Att surfa på webben samtidigt som man exempelvis uppdaterar appar i Google Play innebär allt för ofta att enheten helt slutar svara i ett antal sekunder innan proppen så att säga går ur, då alla svep och tryck man har utfört under låsningen plötsligt sker på en gång.

[bench]tablet_web|asus fonepad[/bench]

Galleri och mediaspelare

asus-fonepad-galleri
Galleriappen i Fonepad är exakt densamma som vi ser i Nexus 7 och därmed alltså Androids standardgalleriapp. Den fungerar som alltid väl, men bjuder inte på speciellt många funktioner. För den som önskar en mer kompetent galleriapp så finns det en uppsjö tredjepartsappar att tillgå på Google Play, som exempelvis redaktionens favorit QuickPic.

ASUS skickar utöver standardappen för bildvisning även med sin egenutvecklade app ASUS Studio, som fungerar på ungefär samma vis som Androids galleriapp men som presenterar bilder och videoklipp på ett kanske aningen mer estetiskt vis. Dessvärre är animationerna ganska hackiga och de autogenererade tumnaglarna (”miniatyrerna”) av våra bilder ser precis som i den i Android medföljande galleriappen i många fall allt annat än skarpa ut.

asus-fonepad-play-music
Den medföljande musikspelaren är som väntat Googles egna ”Play Musik” och är därmed en hyggligt kompetent musikspelare som dock inte kan bjuda på lika avancerade funktioner som exempelvis tredjepartsappen PowerAMP. Play Musik duger för småkonsumenten av musik, men för musikälskaren finns betydligt bättre appar, både gratisalternativ och betalappar, att tillgå på Google Play.

Videospelaren är inte en fristående app utan nås genom Galleri-appen, som vi talar om några stycken upp, och är mycket primitiv. Vi röner inga större framgångar med att spela upp vår samling testklipp med den här videospelaren, men lyckligtvis finns det en bunt tredjepartsalternativ på Google Play, varav ett är redaktionsfavoriten och tillika gratisalternativet MX Player.

asus-fonepad-mx-player
Med MX Player (bild ovan) och H/W+ aktiverat i MX Players inställningar så lyckas Fonepad spela upp alla våra testvideoklipp i upplösningar från låga 360p upp till 1080p (”fullHD”) utan några som helst problem. Som i de allra flesta fallen numera så är DTS-avkodning dessvärre inte tillgänglig på grund av licensieringsproblem. Det går dock att lösa genom plugins.

Allt som allt bjuder Fonepad på en tämligen standardbetonad mediafunktionalitet, vilken som alltid kan göras bättre genom ett besök på Google Play, men vi imponeras av videoprestandan som är förvånansvärt kompetent.

Inställningar och appar

asus-fonepad-anpassad-installning-1 asus-fonepad-anpassad-installning-2 asus-fonepad-anpassad-installning-3
ASUS har i Fonepad sin vana trogen lagt in en väldigt standardbetonad variant av Android men vi finner detta till trots en del tillägg i inställningsmenyerna, av vilka de mest signifikanta listas nedan.

Under menyalternativet ”ASUS anpassad inställning” kan vi exempelvis justera hur vi vill att androidknapparna skall fungera, sätta enheten i utomhusläge (maximal ljusstyrka och lite till) eller redigera vilka snabbinställningar som skall vara tillgängliga i det neddragbara statusfältet (av ASUS kallat ”meddelandefönster”) som vi nämner i kapitlet Mjukvaran.

Att sätta enheten i det så kallade utomhusläget levererar en ljusstyrka som är klart ljusstarkare än den som nås genom att blott dra upp reglaget för ljusstyrka till 100%. Varför ASUS har valt den här lösningen istället för att göra maximal ljusstyrka tillgänglig via det vanliga reglaget vet vi inte, men vi når i vilket fall som helst utomhusläget snabbt och enkelt via en liten ikon i det neddragbara statusfältet.

Under ASUS anpassad inställning kan vi även aktivera och konfigurera en skärmsläckare, som i grund och botten fungerar som en skärmsläckare till en vanlig persondator men där man istället anger en lokal videofil eller en bildmapp som skall spelas upp.

Vi kan här även ställa in hur enheten skall ta samt hantera skärmdumpar. Grundinställningen är att man (utöver standardandroidinställningen att trycka på strömknappen och volym ner samtidigt) tar en skärmdump genom att långtrycka på menyknappen ”Senast använda program”.

Slutligen finner vi en inställning för hur musknapparna på en ansluten mus skall fungera. Vänsterknappen motsvarar alltid ett skärmtryck, medan högerknappen och mittenknappen kan anpassas via ett par förinställningar: ”Visa snabbmeny” samt ”Fungera som tillbakaknapp”.

asus-fonepad-splendid-1 asus-fonepad-splendid-2 asus-fonepad-audiowizard
Bland apparna som ASUS skickar med så finner vi bland annat ASUS Spelendid, vilket är en mycket trevlig funktion för att efter eget tycke och smak justera bildskärmsinställningarna, ungefär som på vilken TV-apparat som helst. Detta är olyckligtvis en ganska ovanlig funktion på androidenheter och vi hoppas att andra tillverkare sneglar på vad ASUS har gjort och själva framöver erbjuder något liknande.

Appen ”AudioWizard”, som bjuder på ett antal olika ljudprofiler för olika typer av ljuduppspelning, som musik, film och spel är även värd ett omnämnande, men olyckligtvis är funktionen endast tillgänglig för den inbyggda högtalaren och inte för högtalare eller hörlurar anslutna till 3,5mm-uttaget eller via Bluetooth.

asus-fonepad-sakerhetskopiera asus-fonepad-app-locker
ASUS-apparna ”App Locker” som låter användaren begränsa/lösenordsskydda åtkomsten av utvalda applikationer samt ”App Säkerhetskopiering” som kort sagt säkerhetskopierar applikationer och inställningar är också av intresse.

Kameran

ASUS Fonepad levereras i tre olika versioner; en med 8 GB lagringsutrymme, en med 16 GB och slutligen en med 32 GB. Det är mellanversionen (16 GB) som vi på Swedroid testar och som dessutom verkar vara den för närvarande enda aktuella versionen för den svenska marknaden.

ASUS har valt en ganska udda strategi för Fonepad, där 8 GB-versionen och 32 GB-versionen båda har utrustats med såväl en huvudkamera på baksidan som en kamera på fronten för videosamtal, medan den svenskaktuella versionen på 16 GB endast har en frontriktad kamera – ingen huvudkamera. Anledningen till att 16 GB-versionen inte har fått en kamera på baksidan är enligt ASUS att de ville kunna erbjuda 16 GB-versionen till ungefär samma pris som 8 GB-versionen.

The 3-megapixel camera is included on the 8GB and 32GB SKUs, while the 16GB model omits it in favor of reducing its price – the offset means it’s priced close to the 8GB model. These two models will be available in different regions depending on the anticipated customer demand, while the 32GB model with camera should have uniform availability.

Vi är inte helt sålda på att det här är den bästa strategin, särskilt inte om det bara är 16 GB-versionen som är aktuell för Sverige till en början, då det vi kanske saknar mest på redaktionens Nexus 7 är just huvudkameran.

Frontkameran är på 1,3 megapixlar och är i nivå med frontkameran i syskonet Nexus 7, men vi upplever att Fonepad hanterar mörka miljöer aningen bättre än Nexus 7. Det är dock inte en kamera man använder med inspiration. Kameramjukvaran är aningen omarbetad jämfört med standardmjukvaran i Nexus 7, men vi finner inga nytillkomna funktioner av något större värde.

Stillbilder kan tas i fyra olika upplösningar: 1,3 megapixlar (1280×960 pixlar), 1 megapixel (1280×720 pixlar, bredbildsformat), 0,3 megapixlar (640c480, VGA) och slutligen 0,1 megapixlar (320×240 pixlar, QVGA). Videoinspelning sker i antingen 720p (1280×720 pixlar) eller i 480p (720×480 pixlar), båda i 24 bilder per sekund.

Det är förstås positivt att plattor som Fonepad och Nexus 7 har utrustats med frontkameror, det är av naturliga skäl bättre än inget alls, men det här är inte plattor man köper om man har några som helst ambitioner att fotografera eller spela in video, och alla presumtiva köpare bör vara väl medvetna om begränsningarna.

Buggar och problem

Våra veckor med Fonepad har förutom en spontan och plötslig omstart innan vi installerade den senaste mjukvaruuppdateringen varit mer eller mindre helt buggfria, men vi har ändå haft en del problem med enhetens prestanda. Det ter sig inte vara helt och hållet ett prestandaproblem som beror på att processorn inte orkar med, utan det känns som att det även handlar en hel del om mjukvaruoptimeringar – eller kanske snarare en brist på sådana.

Ibland snurrar plattan på riktigt väl och vi reflekterar då inte över att den blott har en processorkärna, medan den andra stunder kan gå på knäna och leverera allt annat än ett mjukt gränssnitt och en rapp användarupplevelse, även vid lättare användning.

Vi hoppas och tror att ASUS kommer fortsätta skicka ut uppdateringar till enheten, men det finns inga garantier för att eventuella mjukvaruuppdateringar löser prestandaproblemen.

Batteritiden

[bench]tablet_battery|asus fonepad[/bench]
Batteritiden har varit god under våra veckor med enheten men har inte varit riktigt så vass som vi hade hoppats på med tanke på den beskedliga hårdvarubestyckningen. Förhoppningen var att vi som kompensation för den enkelkärniga och lågt klockade processorn (1,2 GHz) skulle få en batteritid utöver det vanliga, men i realiteten så presterar Fonepad och Nexus 7 tämligen likvärdigt – både vad gäller videouppspelning (som ni ser i grafen ovan) och vid med normalt användande.

Vi noterar dock att då enheten belastas maximalt (det vill säga betydligt högre belastning än vid videouppspelning) så drar den, tack vare att den blott har en processorkärna, mycket mindre ström än konkurrenterna. Där vi utan vidare kan dränera Nexus 7 på cirka fem timmar vid full belastning och med maximal ljusstyrka så håller Fonepad ut i över åtta timmar, men å andra sidan hinner den heller inte uträtta lika många beräkningar – om det nu är det man är ute efter – under den här perioden.

Ett plus i kanten utdelas för en kompetent standbytid där vi uppskattningsvis skulle kunna lämna enheten igång i över två veckor med såväl mobildata/Wi-Fi som Google-synk aktiv samt en mycket snabb laddtid från tomt till fullt på under två timmar, att jämföra med Nexus 7 som behöver över tre timmar.

Spel, prestanda och grafer

asus-fonepad-beach-buggy-blitz
Prestandan, både rent allmänt och i spel, är enhetens riktiga akilleshäl. Animationer i gränssnitt är nästan konstant lite ”laggigt”, det vill säga att det dras med frekventa så kallade mikrofrysinngar i alla typer av animationer. Detta trots att enheten kör Android Jelly Bean och därmed har tagit del av det omtalade ”Project Butter” som gör gränssnittet betydligt mjukare och mer följsamt.

Användarupplevelsen som sådan, kombinerad med den sträva och inte helt responsiva skärmen, gör att Fonepad till viss del känns som en enhet från 2010 snarare än 2013. Lyckligtvis är videostödet mycket bra och enheten har inga problem att med rätt videospelare spela upp 1080p-filmer i upp till 20 Mbit/s. Märk väl att stöd för DTS saknas på grund av licensieringsproblem, något som är fallet på de allra flesta enheterna på marknaden, men som går att komma runt med plugins.

Spelprestandan är aningen bättre än förväntat. Den nu till åren komna grafikkretsen PowerVR SGX540 gör ett skapligt jobb och klarar utan vidare av lätta till medeltunga spel. Spel som Angry Birds flyter felfritt även på tyngre banor och medeltunga spel som Beach Buggy Blitz och RipTide GP är fullt spelbara men med ett och annat hackande. Även ett fåtal lite tyngre spel, som Real Racing 3, kan vara spelbara, men vi har här nått gränsen för vad vi anser vara praktiskt och njutbart.

[bench]tablet_cpu|asus fonepad[/bench]

[bench]tablet_gpu|asus fonepad[/bench]

Slutsats

ASUS har med Fonepad försökt sig på det närmast omöjliga konststycket att prismatcha den av Google subventionerade plattan Nexus 7, vilken för övrigt även den tillverkas av ASUS. De har för att kunna åstadkomma detta tvingats spara in rejält här och var, kanske mest uppenbart på processorn; en enkelkärnig Intel-processor på blott 1,2 GHz – långt ifrån de två- och fyrkärniga processorerna vi är vana vid i androidplattor av 2012- och 2013-standard.

Fonepad delar i övrigt en hel del med syskonet Nexus 7; bildskärmen är såvitt vi kan se identisk och enhetens storlek och vikt och formgivning är näst intill identisk likaså – det yttre skalet undantaget. Precis som Nexus 7 så saknar Fonepad (den sverigeaktuella 16 GB-versionen) en bakåtriktad kamera, men bjuder på en frontriktad kamera av enklaste modell. Vi anser att Fonepads frontkamera är strået vassare än motparten i Nexus 7, åtminstone i lite sämre ljusförhållanden.

Fonepads trumfkort är att enheten kan användas som telefon då den har fullt stöd för röstsamtal via GSM/3G-nätet, utan en fungerande datauppkoppling. Detta är inte minst en bonus för de som bor eller ofta befinner sig på platser där den mobila datauppkopplingen inte alltid är pålitlig eller ens tillgänglig.

Bildskärmen på 7 tum och 1280×800 pixlar håller hög klass och är en fröjd att vila ögonen på. Skärmen levererar såväl goda färger som hög ljusstyrka och vida betraktningsvinklar – precis som syskonet Nexus 7 med vilken den gissningsvis delar panel.

Pekskärmen är dessvärre en betydligt tråkigare historia och är till skillnad från den mycket rappa och följsamma pekskärmen på Nexus 7 sträv och oresponsiv. Antalet missade tryck och svep är mycket större än vad vi är vana vid, och då skärmen dessutom saknar fettavstötande ytbehandling så blir den snabbt smutsig och därmed ännu strävare och än mindre responsig. Här gäller det att alltid ha putsduken till hands.

Byggkvalité och material håller precis som Nexus 7 en för prisklassen hög standard, men till skillnad från det gummibehandlade plastbakstycket på Nexus 7 så har Fonepad fått ett lite lyxigare aluminiumskal. Fonepad känns på grund av detta lite dyrare och lyxigare i handen, men Nexus 7 erbjuder å sin sida ett bättre grepp. Knapparna sitter precis som på Nexus 7 lite avigt till för att nås då enheten ligger på rygg, men håller i övrigt mycket god kvalité och erbjuder lagom motstånd och en tydlig klick-känsla.

Fonepads trumfkort är att enheten kan användas som telefon då den har fullt stöd för röstsamtal via GSM/3G-nätet

Fonepad skall enligt ASUS säljas i tre versioner, 8 GB med bakåtriktad kamera, 16 GB (den för närvarande sverigeaktuella versionen) utan bakåtriktad kamera samt toppmodellen med 32 GB lagringsutrymme med bakåtriktad kamera. Anledningen till att kameran valdes bort på 16 GB-versionen var att ASUS ville kunna prispressa enheten maximalt och få ner priset till ungefär samma nivå som 8 GB-versionen.

Positioneringssystemet, både GPS och GLONASS, fungerar bra och är helt i nivå med vad vi förväntar oss av en platta av modernt snitt. Låsning mot satelliter går i regel på några få sekunder och precisionen är i regel god. En viss känslighet för skymd sikt, men inget som skapade några betydande problem och vi noterade heller inga mjukvarubuggar som skapar en kraftigt avvikande positionsangivelse.

Prestandan är utöver pekskärmen lite av enhetens svaghet, även om spelprestandan överraskar och presterar en bit över förväntan. Vi hoppas att ASUS via mjukvaruuppdateringar kan komma till rätta med en del av de nästan konstant hackiga animationerna i gränssnittet. Vi gissar att det finns en del utrymme för optimeringar då Android och Intel Atom är en tämligen ny kombination.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att ASUS försök att prismatcha den fantastiskt prisvärda Nexus 7 har resulterat i lite blandade framgångar. På många sätt både matchar och överträffar Fonepad sitt syskon, exempelvis vad gäller lyxkänsla, en bättre frontkamera, plats för minnesexpansion, bättre videostöd och inte minst att enheten har fullt stöd för röstsamtal via mobilnätet. På andra vis, prestanda och pekskärm närmare bestämt, får den se sig rejält utklassad.

Bristerna till trots så är Fonepad hur man än vrider och vänder på det en mycket prisvärd androidplatta, men är tillskottet av röstsamtal via mobilnätet nog för att övertyga slutkunderna att köpa en ASUS Fonepad istället för en Nexus 7?

ASUS Fonepad är lämplig för dig som
  • Vill ha en en prisvärd platta med full telefonifunktion
  • Vill ha en bra bildskärm med goda inställningsmöjligheter
  • Vill ha relativt snabba uppdateringar av Android
  • Vill ha en platta med smidiga yttermått, låg vikt och god byggkvalité
ASUS Fonepad kan vara lämplig för dig som
  • Vill ha en så ”ren” androidversion som möjligt utan att vara begränsad till Nexus-serien
  • Uppskattar möjligheten att expandera lagringsminnet via Micro-SD
ASUS Fonepad är inte lämplig för dig som
  • Kräver god prestanda och ett följsamt gränssnitt
  • Behöver en bakåtriktad kamera
  • Vill ha en följsam och responsiv pekskärm