Recension:Minitest av Xiaomi Mi Pad 3

Postat:
00:52 - 2017-07-03
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
35

Den kinesiska tillverkaren Xiaomi slog upp portarna så sent som 2010, men lyckades på några få korta år etablera sig som en populär tillverkare med en ansenlig marknadsandel i hemlandet Kina. Framgångarna och en mycket aktiv utvecklarcommunity har gjort att Xiaomis rykte har spridit sig till andra delar av världen, och även här i Sverige, på Swedroids forum, ser vi att intresset är stort.

Vi testade nyligen Xiaomi-telefonen Redmi Note 4X, med bland annat Android 6.0, Qualcomm Snapdragon 625 och 3 GB RAM under skalet, och vi imponerades i stort av hur välfungerande och prisvärd telefonen var. En telefon för runt 1 350 kronor som på många sätt och vis kunde matcha telefoner med fyra gånger så stor prislapp.

På grund av Xiaomis popularitet bland Swedroids läsare, inte minst på forumet, har vi även beslutat att testa en av deras Android-plattor, närmare bestämt den alldeles nyligen lanserade Xiaomi Mi Pad 3.

Specifikationer

Mi pad 3 bygger kring en 7,9 tum stor IPS LCD-skärm med en upplösning på 2 048 x 1 536 pixlar, vilket resulterar i en pixeldensitet om 326 PPI. Mi Pad 3 har ett bildförhållande om 4:3, som gamla TV-apparater, vilket har blivit lite av en återkommande trend bland tillverkare av Androidplattor som tidigare använde bredbildsformatet 16:9 eller 16:10.

Under skärmen finner vi ett sexkärnigt systemchipp, 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Mi Pad 3 tycks i skrivande stund endast ha stöd för Wi-Fi-uppkoppling (802.11a/b/g/n/ac), ej mobiluppkoppling. Plats för SIM-kort och uppkoppling via mobilnätverk saknas, liksom GPS, stöd för närfältskommunikation (NFC) och en kortplats för lagringsminnesexpansion.

Vi finner vidare Bluetooth 4.1 med LE och A2DP, en huvudkamera på 13 megapixlar, en frontkamera på 5 megapixlar, stereohögtalare på baksidan, USB Typ C-port, FM-radio och accelerometer, gyro och kompass.

Vikten är 329 gram och måtten är 200,4 x 132,6 x 7 millimeter och säljs för närvarande endast(?) i färgen guld. Batteriet är på 6 600 mAh och enheten har stöd för laddning i upp till 5V till 2A.

Kartong och hårdvara


Mi Pad 3 levereras i en robust helvit kartong med en orange Mi-logga på lockets ovansida, och en klisterlapp med texten ”4GB/64GB” uppe i det högra hörnet. Inuti kartongen hittar vi plattan i sig inslagen i skyddsplast, samt en vit laddadapter på 5V och 2A, en vit USB till USB Typ C-kabel på dryga metern och en snabbstartguide på kinesiska, och det är allt.

Plattan i sig är tillverkad i en så kallad unibodykonstruktion av lättmetall och håller hög kvalitet. Passform, byggkvalitet och material är precis lika hög som hos någon konkurrent, med undantaget för att vi finner obehagligt vassa kanter runtom USB Typ C-porten i plattans fotände. En liten miss som nog borde ha åtgärdats innan plattan gick i produktion. Vidare har vi noterat att guldfärgen på bakstycket redan efter två veckor har börjat skavas av i ett hörn, vilket är ganska oroväckande.


Knapparna, volym och ström, sitter högt upp på den högra långsidan. Volymknappen är utmärkt, med bra motstånd och tydlig klickkänsla, även om vi hade uppskattat om den stack ut lite mer från metallchassit, men strömknappen är däremot mjuk, sladdrig och svampig och motsvarar inte alls plattans i övrigt höga premiumkänsla.


I huvudänden finner vi ett 3,5 millimeter-uttag och i överkant på bakstycket ser vi två små perforeringar för de interna mikrofonerna. Vänstra långsidan är helt slät och saknar allt vad knappar och portar heter.


Längst ned på baksidan ovan fotänden sitter de två högtalaröppningarna för stereohögtalarna korkat placerade. Vi kallar den här placeringen korkad helt enkelt för att om man håller plattan i handen i landskapsläge, exempelvis för att se på videoklipp, så är det nästan omöjligt att inte täcka över antingen den ena eller den andra högtalaren med fingrarna. I fotänden sitter även USB Typ C-porten centralt placerad.

Lyckligtvis är det som sagt dubbla högtalare vilket innebär att om man täcker över ena så hör man fortfarande den andra, varför ljudet aldrig försvinner helt till skillnad från enheter med monohögtalare som täcks över. Visst kan man hålla plattan med andra handen eller vända plattan åt andra hållet, men det känns som en workaround som inte skall behövas. I övrigt är högtalarna relativt välljudande (90 dB uppmätt 50 cm från högtalaröppningarna), om än med ett lite tunt ljud.

I handen ligger Mi Pad 3 mycket bra tack vare de mycket mjukt rundade lång- och kortsidorna som mestadels saknar knappar och öppningar. Att Mi Pad 3 till det yttre är en skamlös kopia av Apples Ipad 3/4 Mini. Till och med namnet är snarlikt; Mi Pad, Ipad. Att kopiera en ytterst välbyggd och väldesignad enhet är dock inte, utöver skamlösheten, inte nödvändigtvis en nackdel. Formatet är behändigt, bildformatet passar en liten platta utmärkt, och Mi pad 3 är bekväm att hålla i handen.

Avsaknaden av en fingeravtrycksläsare är en av våra största invändningar mot Mi Pad 3. Att tvingas mata in PIN-kod eller ett mönster varje gång skärmen har hunnit slockna är helt enkelt stenålder år 2017. Även billigare enheter utrustas numera allt som oftast med en fingeravtrycksläsare, så att Xiaomi valde bort det för Mi Pad 3 är en besvikelse.

Bildskärm


Bildskärmen är av IPS LCD-typ och mäter 7,9 tum på diagonalen, i bildförhållandet 4:3. Upplösningen är på 2 048 x 1 536 pixlar och pixeltätheten på 362 PPI, vilket gör den relativt skarp för att vara en tablet. Man kan utan vidare se enskilda pixlar om man letar efter dem, även på en halv armlängds avstånd. I relation till prislappen kan vi absolut inte klaga på den här skärmens skärpa.

Färgåtergivningen är bra men kanske aningen för kall för vår smak. Detta kan dock enkelt justeras under bildskärmsinställningarna för den som föredrar en varmare ton, eller även för den som vill ha en ännu kallare ton. Skärmen är inte utan fel, utan uppvisar lite begränsade betraktningsvinklar. Eller snarare: skärmen skiftar i nyans mer än vad vi är vana vid numera, även när betraktningsvinklarna ändras ganska marginellt. Vidare ser vi en del ljusläckage längs med den nedre kortsidan (sett ur porträttläge med frontkameran i överkant).

Vi finner inga problem med eftersläpningar/ghosting, till skillnad från Xiaomi-telefonen vi testade för ett par veckor sedan, och vi anser därtill att svärtan är acceptabel för en LCD-skärm i den här prisklassen. Den maximala ljusstyrkan är skaplig men kan inte matcha Apples Ipad 4 Mini, men att använda plattan utomhus går utmärkt så länge direkt solljus undviks. Pekskärmen håller bra klass och svarar på alla våra pek och svep utan problem.

Trådlöst och ljud

Trådlös uppkoppling sker uteslutande via Wi-Fi, då Mi Pad 3 saknar stöd för SIM-kort och därmed mobila nätverk, men lyckligtvis är Wi-Fi-stödet brett och inkluderar standarderna a, b, g, n och ac. Signalstyrkan är bra och vi har inte haft problem med underliga nedkopplingar eller liknande. Saknas gör tyvärr NFC, men Bluetooth 4.1 med LE och A2DP finns.

Ljudet via de inbyggda och på baksidan placerade stereohögtalarna är bra, klart och med en hög maximal ljudstyrka om hela 90 decibel, men samtidigt är ljudet tämligen tunt. Det stora problemet är som vi nämner i hårdvarukapitlet ovan att högtalarnas placering precis vid baksidans fotände gör att vi ideligen täcker över ena eller andra högtalaren då vi håller plattan i händerna i landskapsläge. Därtill blir ljudet väldigt dämpat om plattan ligger ”på rygg” på en mjuk yta, vilket kan leda till att man missar inkommande ljudaviseringar.

Mjukvara

 


Mjukvaran är i grunden bra, bygger på Android 7.0 Nougat med mars månads säkerhetsuppdatering och har förstås Xiaomis egenutvecklade gränssnitt MIUI, i skrivande stund i version 8.2. MIUI är ett mycket populärt gränssnitt som kort beskrivet kan sägas vara lite av en hybrid mellan Android och Apples Ios, fast med massor av inställningsmöjligheter.

Något som vi verkligen uppskattar är att Xiaomi inte har lagt in drösvis med egna appar, till skillnad från vissa andra tillverkare. Ur kartong har Mi Pad 3 ett litet antal förinstallerade systemappar, tio till antalet, vilka alla är mer eller mindre nödvändiga för att plattan skall gå att använda ur kartong. Minimalt med bloat, med andra ord.

Gränssnittet är mjukt, följsamt och väldigt snabbt med snygga animationer och läckra övergångar. Vi är inte förtjusta i att det saknas en så kallad ”applåda” i MIUI, utan alla applikationer hamnar på Ios-vis direkt på hemskärmarna, men det är en smal sak att installera valfri hemskärmsersättare, såsom Google Now Launcher eller Nova Launcher, genom Googles Play-butik.

Vi finner dock en del saker som saknar i Mi Pad 3, trots att de är en del av Android 7.0, som exempelvis avsaknaden av split-screen, möjligheten att dela upp skärmen i två delar och köra två olika appar samtidigt. Vi tycker att det är väldigt underligt att Xiaomi har tagit bort den här funktionen, inte minst då plattor är så pass lämpade för just split-screen på grund av den större skärmytan. Ryktet säger att en av Xiaomi egenutvecklad version av split-screen kommer i MIUI 9, varför de nu skulle vilja återuppfinna hjulet, men när eller ens om den kommer till Mi Pad 3 är för oss okänt.

Med 4 GB RAM och ett åttakärnigt systemchipp går det mesta smärtfritt, allt från appinstallationer till spelande, filmtittande och surf på tyngre webbsajter. Mi Pad 3 tuggar i sig det mesta vi kastar på den men vi kan i vissa avancerade 3D-spel se tendenser till låg uppdateringstakt, på gränsen till ospelbart med många spelare i bild samtidigt. Detta är kanske inte en enhet för de allra mest avancerade tablet-spelarna, men för de allra flesta bör det räcka gott.

Kamera


Kameran är på 13 megapixlar med en lins på f/2,2 och saknar en blixt, frontkameran å sin sida är på 5 megapixlar med linsoptik med ett bländarvärde på f/2,0. Båda kan spela in video i 1080p-upplösning.

Kort sagt är huvudkameran en enkel nödfallskamera med en ytterst primitiv kameramjukvara. Få förväntar sig kanske att en platta skall ha en bra kamera, allra minst en platta med en prislapp på under 2 000 kronor, och det känns som att Xiaomi fullt medvetna om detta gav Mi Pad 3 ett absolut minimum vad kamera och kameramjukvara berör. Det känns lite som att färdas sju år bakåt i tiden, även om 13 megapixlar är lite mer än vad som fanns i telefonerna på den tiden.

Lyckligtvis är frontkameran av bättre klass, vilket är ganska ovanligt att se, men Xiaomi har sannolikt resonerat som så att en platta används mer för videosamtal och selfies än för foto med kameran på baksidan, och har därför lagt mer krut på frontkameran än på det som i normala fall betraktas som den primära kameran.

Kameramjukvarans inställningar är begränsade till pekfokus, tack och lov finns i alla fall pekfokus, och ett antal olika färgfilter (svartvit, sepia, etc), en knapp för att växla mellan huvudkamera och frontkamera, en knapp för att stänga av ljudinspelning i videokameran och en knapp för att öppna fotogalleriet. Det är bokstavligen allt som står att finna. Inga inställningar för upplösning, ingen ISO, ingen exponering, inget HDR-läge, inget rutnät och så vidare.

Nedan följer ett litet antal bilder tagna i fullt dagsljus samt inomhus under dagtid. Kameran kan när allt klaffar ta bilder som är fullt dugliga, men har enorma problem med ljuskontraster, motljus och skakiga händer.

Exempelbilder


I bildserien ovan ser vi en rad bilder tagna med Mi Pad 3 i olika förhållanden. Svåra ljuskontraster skapar stora problem för kameran, men när allt stämmer kan resultatet bli riktigt skapligt, som exempelvis bilden på den lila ljuslyktan och bilden på det vissnande lövet. I den första bilden i bildserien ges intrycket av en lätt mulen dag, men i verkligheten var det gassande solljus och rejäl färglyster och Mi Pad 3 lyckas inte alls fånga detta.

Inomhus, trots gott om fönster och fullt dagsljus utomhus, sjunker det tillgängliga ljuset en del och vi ser i bilden på blommorna att minsta lilla dunkel leder till förlust av detalj, färglyster och skärpa.

Jämförelse mellan huvudkamera (t.v.) och frontkamera (t.h.)


Här har vi tagit en bild på samma motiv med huvudkameran och frontkameran, och även om huvudkameran är betydligt mer högupplöst så lyckas frontkameran ändå ta den bästa bilden, vilket får anses vara högst anmärkningsvärt. Vi ser här prov på hur svårt huvudkameran har att hantera svåra ljuskontraster, vilket resulterar i kraftigt överexponerade partier i bilden.

Batteritid och prestanda


[bench]21battery|xiaomi mi pad 3[/bench]

Xiaomi har utrustat Mi Pad 3 med ett batteri på 6 600 mAh, vilket är 600 mAh större än i Samsung Galaxy Tab S3 som dessutom har en närmare två tum större skärm. Vi finner att en enda batteriladdning räcker i flera dagar på det viset vi använder plattor. Då det inte är som en telefon som man har med sig överallt och använder till allt möjligt under dagen så används en platta mycket mer sporadiskt, vilket gör att en enda laddning kan vara nog för en hel vecka, eller mer.

I vårt syntetiska batteritest i grafen ovan, utfört med appen PCMark Work 2.0, mäter vi upp 8 timmar och 1 minut. Detta är en ganska bra tid, nästan exakt en och en halv timme längre än Samsung Galaxy Tab S3, men motsvarar kanske inte riktigt hur väl vi upplever att batteritiden står sig vid verkligt användande.

Uppdaterad 2017-07-05: Att ladda batteriet fullt tar hela 3 timmar och 20 minuter och är ett resultat av en relativt långsam laddare (5V och 2A) kombinerat med ett batteri som med 6 600 mAh är i runda slängar dubbelt så stort som i en genomsnittlig Androidtelefon. Vi testade även att ladda batteriet från tomt till fullt med en snabbare laddare på 5V och 3A med ett nästintill identiskt resultat. Mediatek-plattformen har sannolikt helt enkelt inte stöd för mer än 5V och 2A.

Vi har läst om sporadiska problem med plötslig batteridränering på grund av en mjukvarubugg, men vi har under våra dryga två veckor med Mi Pad 3 inte stött på det här problemet. Antingen är buggen ganska obskyr eller så skickade Xiaomi ut en uppdatering som löser problemet innan vår testperiod påbörjades.

Allt som allt är vi mer än nöjda med Xiaomi Mi Pad 3:s batteritid, men den långsamma laddningen skapar en viss frustration då det kräver en viss framförhållning och planering. Kommer vi på att plattan måste laddas först 30 minuter innan en längre resa så är vi helt enkelt illa ute och tvingas släpa med oss en portabel batteribank för laddning. 30 minuters laddning påverkar inte batterinivån i Mi Pad 3 nämnvärt, strax under 15 procentenheter, till skillnad från enheter med riktig snabbladdning som kan nå upp mot 40 % på samma tid.

Syntetiska prestandatest
Under skalet finner vi ett sexkärnigt 64-bitars systemchipp tillverkat i 28 nm-teknik kallat MediaTek MT8176 med en maxfrekvens på 2,1 GHz, samt grafikkretsen PowerVR GX6250 på 600Mhz, 4 GB LPDDR3-RAM och 64 GB lagringsminne av eMMC 5.0-typ.

[bench]21system|xiaomi mi pad 3[/bench]

[bench]21cpu|xiaomi mi pad 3[/bench]

[bench]21gpu|xiaomi mi pad 3[/bench]
Vi låter våra grafer här ovan tala för sig själva, men vill poängtera att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen. Resultat i dylika prestandamätningar bör som alltid tas med en nypa salt.

Xiaomi Mi Pad 3 – Summering

Xiaomi Mi Pad 3 är en trevlig platta som trots ett lågt pris bjuder på hög bygg- och materialkvalitet, en bra bildskärm med acceptabel skärpa, ganska bra (om än avigt placerade) stereohögtalare och ett väldigt följsamt och snyggt animerat gränssnitt med en i regel bra skjuts från Mediatek-chippet.

Mi Pad 3 slår faktiskt Samsungs Galaxy Tab S3 på fingrarna i en rad syntetiska prestandatest och det får ses som ett ganska gott betyg med tanke på att prislappen är mindre än en tredjedel av vad Tab S3 kostar i Sverige. Med Mi Pad 3 får vi dessutom samma skärmupplösning, samma Android-version, lika mycket RAM, dubbelt så mycket lagringsminne, ett större batteri och FM-radio. Vi vill därtill påstå Mi Pad 3 är dessutom den markant snabbare av de tu i gränssnitt och animationer, nästan helt utan sporadiskt gränssnittshackande och till synes slumpartade ”slowdowns”.

Få köper en platta för kameran på baksidan, och tur är väl det, för 13-megapixelkameran i Mi Pad 3 är en tämligen blek historia, även om den kan ta skapliga bilder när allt stämmer. Framför allt är kameramjukvaran bedrövligt primitiv, och inbjuder inte direkt till kreativitet. Frontkameran är lustigt nog den bättre av de tu, och vi gissar att Xiaomi fullt medvetet har fokuserat på frontkameran då en platta i regel används mer för videosamtal och selfies än för seriös fotografering.

Batteritiden är kanske vid sidan om skärmen och byggkvaliteten Mi Pad 3:s mest framstående egenskap. Även om laddningen via 5V och 2A-laddaren tar en hel del tid så kompenseras vi för detta genom en batteritid som kan räcka i flera dagar, kanske en hel vecka, då vi tenderar att använda en platta lite mer sporadiskt än en telefon som följer med oss överallt.

Allt som allt är Xiaomi Mi Pad en trevlig bekantskap, om än med en del brister en potentiell köpare bör göras medveten om, som avsaknad av GPS, NFC och mobildata. Vi kan vidare inte påstå att plattan vinner några priser för topprestanda eller unik innovation, och vi kan inte heller säga att det är en speciellt bra arbetshäst då skärmen är för liten och Xiaomi oförklarligen inaktiverade Androids split-screen-stöd vilket skulle ha gynnat multitasking.

Som en smidig nöjesenhet för resan, på tåget, på flyget eller slösurf i soffan är Mi Pad 3 ett mycket intressant alternativ, inte minst när prislappen vägs in.

Slutord
Vi fick som vi nämner i recensionens inledning vårt testexemplar genom den kinesiska återförsäljaren Gearbest.com och vi vill därför rikta ett särskilt tack till dem för att de gjorde den här recensionen möjlig.

Den som är intresserad av att själv lägga vantarna på en Xiaomi Mi Pad 3 kan besöka exempelvis Gearbest eller någon av de andra kinesiska återförsäljarna och slå till, men iakttag som alltid försiktighet vid privathandel utanför EU:

Garantier, support och konsumentvillkor kan skilja sig markant från vad vi är vana vid i Sverige och inom EU, och reklamationer, leveranser och returer kan ta betydligt längre tid än vad man kanske tror och förväntar sig. Vi på Swedroid har själva aldrig haft några problem vid handel från kinesiska återförsäljare, med några dussin separata beställningar under bältet (i egenskap av privatpersoner), men det finns inga garantier för att problem inte kan drabba just dig. Gedigna efterforskningar rekommenderas, samt betalning via exempelvis PayPal som erbjuder ett visst konsument-/återbetalningsskydd.

[P_REVIEW post_id=153741 visual=’full’]