Recension:Nexus 10 [Recension]

Postat:
15:41 - 2013-02-04
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

nexus-10-product-image2

Tillverkare: Samsung i samarbete med Google
Modell: Nexus 10
Operativsystem: Android 4.2 / Jelly Bean
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från c:a 4 000 kr (16GB) och 5 000 kr (32GB)
Webbsajt/Specifikationer: Google, Androidenheter.se
Diskutera: Nexus 10 på Swedroids forum

Introduktion

Googles Nexus-serie har länge haft en särskild innebörd för många Androidentusiaster, med snabba uppdateringar och en fullständig avsaknad av så kallade tillverkargränssnitt såsom Samsungs TouchWiz. Trots detta har de flesta tidigare Nexus-enheter nått begränsade kommersiella framgångar.

Detta förändrades i och med surfplattan Nexus 7, som med sin goda kvalitet och låga prislapp såg en efterfrågan som översteg den för de flesta tidigare Androidtablets på marknaden. Nu var Nexus-namnet mer känt utanför entusiastkretsarna, men Google behövde fortfarande en mer direkt konkurrent till Apples större och mer högupplösta iPad.

I samarbete med Samsung tog Google fram Nexus 10, som skulle komma att bli denna konkurrent. Med en mycket högupplöst 10-tumsskärm, och en prislapp som i USA var lägre än för iPad, såg Nexus 10 ut att också bli en fullvärdig sådan. Surfplattan har ännu inte officiellt nått den svenska marknaden, men finns att tillgå för cirka 4000 kronor via import och skall enligt Google lanseras officiellt även här.

För pengarna får kunden en 10.1 tum stor LCD-bildskärm av PLS-typ, med en upplösning på 2560×1600 bildpunkter, en dubbelkärnig Exynos 5 Dual-processor på 1,7 GHz samt 2GB RAM-minne. Surfplattan finns endast att tillgå utan 3G/4G och kommer med antingen 16 eller 32GB lagringsutrymme, som ej går att utöka med minneskort. Nexus 10 lanserades med Android 4.2/Jelly Bean installerat, och mjukvaran kommer i vanlig ordning tillhandahållas av Google själva.

Med dessa specifikationer ter sig Nexus 10 som en mycket kompetent surfplatta, och vi ska genom grundliga tester och iakttagelser försöka besluta om så är fallet. I vanlig ordning kommer vi testa såväl mjuk- som hårdvara genom både testprogram och ”real world”-scenarion.

[ind][/ind]

Specifikationer

Specifications
Measurements
(H x W x D)
263.9 x 177.6 x 8.9 mm
Weight603 grams
Screen / resolution10.1 inch, 16 million colors, WQXGA (2560x1600 pixels)
Panel typePLS/IPS
DigitizerCapacitive digitizer, multi-touch (10 points), 60 Hz refresh rate
System-on-a-chipSamsung Exynos 5 Dual (5250)
CPU32 nm dual core ARM Cortex-A15 processor @ 2 x 1.7 GHz
GPUMali T604
RAM2048 MB
Internal storage (NAND)16/32 GB
Our device: 16 GB, ~11 GB available for storage and app installations
Battery9 000 mAh, Li-Ion, built-in
Primary camera5 megapixels, LED flash, 1080p (1920x1080) video recording
Secondary camera1.9 megapixels, 720p (1280x720) video recording
Connectors / slotsMicro-USB (2.0), Micro-HDMI, 3,5mm audio jack
ButtonsRight side: Power button, volume rocker
Network / CommunicationWi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct; Bluetooth v3.0 with A2DP
SensorsAccelerometer, digital compass, proximity sensor, light sensor, barometer
Android version / GUIAndroid 4.2 (Jelly Bean)
Codec supportVideo: MP4/H.264/DivX/WMV
Audio: MP3/WAV/eAAC+/WMA/Flac
In storesOctober 2012 (USA), N/A (Sweden)
Miscellaneous-

I kartongen

007R

088R 008R 013R

Kartongen som Nexus 10 levereras i påminner mycket om de för Nexus 4 och Nexus 7; ett huvudsakligen grått rätblock med ett färgglatt tryck på framsidan.  Kvalitén ger ett i överlag gott intryck och känns gediget byggd; den dekorativa gråa “sleeve” som sitter runt den svarta kartongen är i bräckligaste laget, men kartongen i sig är bland de mer välbyggda vi har stött på för en såpass stor enhet. Surfplattan ligger i vanlig ordning ensam längst upp i lådan, och under denna finns det resterande innehållet. I vår låda fanns följande:

* Nexus 10 (svart, 16GB)
* Laddadapter (svart, 5V 2A)
* USB -> Micro-USB-kabel (svart, cirka 1 meter)
* Dokumentation

Trots att man med Nexus-enheter torde kunna förvänta sig samma innehåll i alla kartonger så kan vi inte garantera att kartonginnehållet från olika återförsäljare, regioner och mobiloperatörer innehåller samma saker som vår. Om innehållet är av stor vikt för dig så rekommenderar vi att du tar kontakt med återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

059R

029R 008R 044R

När vi först lyfte upp Nexus 10 ur dess kartong slogs vi av hur gedigen och välbyggd den kändes; tidigare erfarenheter av Samsung-surfplattor samt likheten mellan Nexus 10 och dessa surfplattor hade lärt oss att förvänta något annat än det vi fick. Bortsett från ett mycket litet flex i mitten av bakstycket så reagerar inte surfplattan alls på vår åverkan, vare sig med rörlighet eller missljud. Enheten är sannerligen välbyggd.

Surfplattans mörkbruna baksida är belagd med en yta som gör enheten betydligt enklare att greppa och att hålla med en hand, något som är svårt med den tyngre och för ändamålet sämre utformade Apple iPad. Sony Xperia Tablet S är fortfarande något enklare att hålla med en hand tack vare sin utformning, men även Nexus 10 går att använda med enhandsfattning under en längre tid utan problem.

Denna matta, gummiartade beläggning är dock mycket benägen att samla på sig fingeravtryck, och den är på grund av sin textur svårare att putsa än exempelvis bildskärmsglaset. Också detta är en smula mer känsligt för fingeravtryck än vad vi hade önskat, men inte i lika hög grad som bakstycket.

Längs baksidan går också en löstagbar plastremsa med ett utseende som för tankarna till baksidan på Nexus 7, om än med något mindre och tätare gropar. Plastremsan går att ta bort och kan komma att användas som fästpunkt för skal och displayskydd framöver, i stil med ett som Googles Matias Duarte sågs använda vid presentationen av Nexus 10.

Runt skärmen sitter en ganska bred och svagt välvd ram, vilket ytterligare förenklar enhandsanvändning då användaren slipper lägga fingrarna på bildskärmen för att greppa plattan. Här återfinns också de båda högtalarna, som alltså är framåtriktade – i likhet med de hos andra sentida surfplattor från Samsung.

På det stora hela är vi nöjda med hur Nexus 10 ser ut, känns och ligger i handen, och vi hoppas att Samsung tar till sig en del material- och designval till sina egna surfplattor framöver. Enheten känns exklusiv och tämligen lyxig, och även om en lägre vikt hade gjort den enklare att hålla så gillar vi hur den ligger i handen. Vikten är dock inte helt jämnt fördelad; i landskapsläge (kameran uppåt) är Nexus 10 lätt framtung, vilket särskilt märks vid enhandsanvändning. Detta bekommer oss sällan, men kan onekligen orsaka problem för exempelvis barn.

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring

019R

044R 048R 039R 029R

Surfplattor med Android har använt sig av virtuella navigationsknappar sedan Android 3.0/Honeycomb, men i Nexus 7 och nu även i Nexus 10 har de flyttats från skärmens nedre vänstra hörn till mitten av dess nedre kant, samtidigt som statusfältet flyttades till skärmens övre del.

Denna förändring har fått ett blandat mottagande när det kommer till 10-tumsplattor, och även vi är tveksamma till om den var till det bättre; Tillbaka-, Hem-, och Multitasking-knapparna är mycket svåra att nå med tummarna när vi med en tvåhandsfattning håller surfplattan i en landskapsläge. På en såpass stor enhet är det givetvis svårt att utföra särskilt många uppgifter med endast tummarna, men vi upplever ändå att knapparna satt bättre till innan flytten – i synnerhet eftersom allt tyder på att Google avsett att Nexus 10 skall användas i just landskapsläge.

Ovanför skärmen (i landskapsläge) sitter ljussensorn och den framåtriktade kameran på 1,9 megapixel, och nedanför densamma sitter LED-lampan som blinkar vid olästa e-postmeddelanden och dylikt. Högtalarna sitter, som vi tidigare nämnt, på vardera sidan om surfplattans bildskärm, vilket gör att de riktas mot användaren vid användning.

Längs den övre kanten sitter ström/låsknappen och volymknapparna, och liksom på andra surfplattor tillverkade av Samsung så sitter volymknapparna ”upp-och-ner”; i landskapsläge är det den högra knappen som höjer volymen, och i porträttläge blir det då den nedre. Knapparna har å andra sidan en trevlig klick-känsla och åtminstone volymknapparna är lätta att hitta i blindo, medan låsknappen har en aning för låg profil för att vara det.

3,5mm- och MicroUSB-porten sitter tätt tillsammans på surfplattans vänstra sida, och på den högra återfinns MicroHDMI-porten. De för Nexus-enheter karaktäristiska pogo-kontakterna sitter på undersidan av Nexus 10, eftersom de flesta media- och tangentbordsdockor lär placera surfplattan i liggande läge.

I likhet med den absoluta majoriteten av Androidenheter har Nexus 10 dessutom Bluetooth, Wi-Fi, GPS, accelerometer, gyro och digital kompass. Surfplattan har dessutom två NFC-chip under skalet – ett på framsidan och ett på baksidan – för att göra det lite enklare för användare att dra nytta av närfältskommunikationen, ett vidare bevis på Googles tro på denna teknologi.

Ljudegenskaper

037R

Vi har i denna recension valt att inte inkludera ett RightMark Audio Analyzer-test, utan har i stället provlyssnat på ett antal testfiler via två par hörlurar (Denon AH-D510 och Skullcandy Aviator) samt en stereoanläggning (Yamaha VX-667 med B&W-högtalare av äldre modell).

Ljudkvalitén från 3,5mm-uttaget på Nexus 10 upplever vi som tillräckligt bra, om än inte lika bra som på Samsung Galaxy Note II. Den tidigare har en något för skarp diskant och ljudet skorrar en smula vid höga ljudnivåer, samtidigt som basen lämnar en del att önska när det gäller ren slagkraft. Å andra sidan klarar Nexus 10 av att spela rejält högt, både genom 3,5mm-jacket och högtalarna.

De två högtalarna levererar dessutom ett mycket bra ljud för att sitta på en mobil enhet, och det faktum att de är riktade mot användaren tar bort behovet av att reflektera ljudet med handen, samtidigt som ljudet i lägre grad når och riskerar att störa omgivningen. Högtalarna är naturligtvis inte lika bra som ett par bättre externa sådana, särskilt inte för musikuppspelning, men då vi testade att sitta igenom en hel långfilm utan lurar på Nexus 10 så var det en behaglig upplevelse.

GPS och positionering

GPS Test: Nexus 10 (röd) vs Nexus 4 (blå)

GPS Test: Nexus 10 (röd) vs Nexus 4 (blå)

För att mäta positioneringsprestandan i Nexus 10 tog vi med den på en promenad i ganska dåliga väderförhållanden, placerad i en ryggsäck bredvid vår Nexus 4 som fick agera referensenhet. Eftersom Nexus 4 – till skillnad från Nexus 10 – har 3G-uppkoppling stängde vi av positionering via mobila nätverk i båda enheterna, för en mer rättvis mätning. Vi startade inspelningen av spåret via Googles-applikationen My Tracks och lade sedan ned enheterna i väskan utan att se kontrollera om de fått tag på en position.

Efter en kortare sträcka hade både telefonen och surfplattan hittat sin position, och båda följde sedan vår rutt utan några enorma avsteg. Vi ser dock att Nexus 10 (röd linje) följer den mer exakt, trots en jämngrå himmel, och även om Nexus 4 gör ett godkänt jobb så är 10-tummaren den klara vinnaren vid denna jämförelse, vilket bådar gott för den som tänkt använda sin Nexus 10 för GPS-navigering i bil.

Beroende på väderförhållanden och störningar så kan resultaten givetvis variera, men vi vill påstå att GPS-prestandan hos Nexus 10 är mycket god.

Bildskärmen och digitizern

053R

Den 10.1 tum stora bildskärmen är sannolikt den starkaste säljpunkten för Nexus 10, och är på goda grunder det första Google framhäver på surfplattans produktsida.

Den mycket höga WQXGA-upplösningen (2560×1600 pixlar) ger förstås en mycket skarp bild, och det är ett rent nöje att kolla på högupplösta fotografier och videoklipp  med Nexus 10. Pixeltätheten ligger på 300 ppi (pixlar per tum), vilket är högre än såväl Asus Transformer Prime och Apple iPad 3/4. Detta är en fördel vid läsning, då en högre pixeltäthet gör att bokstäver representeras på ett skarpare vis och på så vis minskar ansträngningen för ögonen.

Bildskärmen är av Super PLS LCD-typ, vilket är Samsungs vidareutveckling av IPS-tekniken som vi idag ser i de flesta enheter med LCD-bildskärmar. Fördelarna mot konventionell IPS skall enligt tillverkaren vara en lägre produktionskostnad, bättre betraktningsvinklar och en 10 procent mer ljusstark skärm.

Produktionskostnaden kan vi givetvis inte säga mycket om, men både betraktningsvinklarna och ljusstyrkan är åtminstone lika bra som på de IPS-bildskärmar vi är vana vid. Vi anser rentav att betraktningsvinklarna är i klass med de hos AMOLED-bildskärmar, och det skall till kraftiga vinklar innan texten på skärmen blir oläslig.

Ljusstyrkan är som sagt också klart godkänd, och Nexus 10 fungerar fint att använda utomhus för den som önskar göra så. Färgåtergivningen är även den mycket god, med hög färgmättnad utan att gränsa till den övermättnad som man alltför ofta ser på bildskärmar av AMOLED-typ.

Färgtemperaturen är en smula varmare än vad vi anser neutralt, men detta syns endast om vi ser efter mycket noggrant. Vid en såpass petig granskning kan vi också tycka att svärtan kunde vara något starkare, men den är fortfarande tillräckligt bra för att inte förstöra den i övrigt så bra skärmen.

Ett värre problem är så kallad backlight bleeding; ett vanligt problem hos LCD-skärmar som innebär att ljus från bakgrundsbelysningen ”läcker” in längs skärmens sidor och orsakar en ljusförorening, som främst syns i mörka skärmpartier längs kanten. Båda Swedroids testexemplar uppvisade ett visst mått av backlight bleeding, och trots att detta endast var märkbart vid svart bakgrund i ett mörkt rum så är det lite tråkigt att en premiumprodukt  som Nexus 10 skall lida av dessa problem.

Sammanfattningsvis är vi imponerade av bildskärmen, och vi har inget negativt att säga om digitizern. Som på de flesta enheter idag mäter vi upp en avläsningsfrekvens på 60Hz och 10 pekpunkter, och vi upplever pekskärmen som snabb och responsiv.

Mjukvaran

png3
Nexus 10 levereras med Android 4.2/Jelly Bean i sitt grundutförande, det vill säga helt utan tillverkargränssnitt eller någon extrafunktionalitet. Eftersom vi redan gjort en grundlig genomgång av nyheterna som Android 4.2 erbjöd och gått igenom det ytterligare i vår recension av Nexus 7 så kommer vi främst framhäva några funktioner som vi anser behöver ytterligare uppmärksamhet på just Nexus 10.

Användare

Den kanske viktigaste, eller åtminstone mest användbara, av dessa funktioner är möjligheten att lägga till flera användare på en enhet, ungefär som på en dator. Detta är potentiellt mycket användbart för familjer och hushåll där flera personer delar på en surfplatta, eftersom varje person kan välja hur deras egen hemskärm skall se ut och endast behöver se sina egna applikationer. Användare kan också hålla sin information säker från nyfikna ögon genom att ställa in en högre säkerhetsnivå på låsskärmen, och varje användare kan välja skärmlåssäkerhet oberoende av de andras inställningar.

2013-01-17 17.31.27 Screenshot_2013-01-17-17-31-35

Den ursprungliga användaren betecknas som surfplattans ägare, och det är endast från detta användarkonto det går att skapa nya konton via undermenyn Användare i surfplattans inställningar. Från andra användarkonton är det endast möjligt att ta bort det egna kontot och rensa det relaterade utrymmet. En intressant detalj är att en användares sammanlagda batteriförbrukning från applikationer visas tillsammans med användarens namn under Batteri för andra användare, vilket ytterligare ökar sekretessen mellan dem.

2013-01-17 12.11.48 Screenshot_2013-01-17-12-12-42

Vi tycker att Användare är ett trevligt tillägg, och att byta användare tar oftast bara ett fåtal sekunder. Vi hade önskat att ägaren kunde göra vissa nedladdade applikationer tillgängliga för alla – för att spara lagringsutrymme – men i övrigt är det inte mycket vi saknar med lösningen. Denna funktion är som bekant endast tillgänglig på surfplattor, men vi hade gärna sett att den görs tillgänglig för telefoner i framtiden.

Statusfältet

2013-01-21 08.51.48 2013-01-21 08.52.02

En annan nyhet i Android 4.2 som är värd att nämna ytterligare är det numera tudelade statusfältet. Tidigare versioner av Android placerade statusfältet för 10-tumstablets längst ner till höger på skärmen, medan Hem-, Tillbaka och Multitaskingknapparna satt till vänster, men i ett försök att sammanföra gränssnitten för telefoner och surfplattor har Google valt att ändra på detta.

Som vi tidigare nämnt är vi tveksamma till den nya placeringen av navigeringsknapparna, men efter en invänjningsperiod är vi glada åt det nya statusfältet. Vi märker dessutom att mindre teknikintresserade bekanta, som är vana vid Androidtelefoner men som sällan använt en surfplatta, nu hittar det snabbare än tidigare tack vare att det påminner mer om det i telefonerna.

När vi först fick veta att Android 4.2 skulle komma med snabbinställningar för samtliga formfaktorer gav det upphov till mycket glädje på Swedroid-redaktionen; detta hade länge varit en bekväm funktion i tillverkargränssnitt som HTC Sense och communityskapade ROM:s såsom CyanogenMod, och något vi saknat i ”vanilla” Android.

Implementationen var dock inte så bra som vi hade önskat, och beteendet hos de olika knapparna är inte helt konsekvent. När vi trycker på Wi-Fi-symbolen hade vi velat att den trådlösa nätverksuppkopplingen hade aktiverats eller inaktiverats, men istället förs vi till undermenyn för Wi-Fi i surfplattans inställningar. Detsamma gäller symbolerna för Bluetooth samt för mobildata i enheter som har ett 3G-modem. Symbolerna för ljusstyrka, flygplansläge och gränssnittsrotation gör vad vi önskar, vilket glädjer oss men ger upphov till ett mer inkonsekvent beteende och att vi måste memorera vilka knappar som gör vad.

Symbolerna för inställningar och batteri för oss som väntat till respektive sida i surfplattans inställningar, och ingen av dessa bidrar till någon vidare förvirring. Vi hoppas att Google senare kommer tillhandahålla ett sätt att direkt aktivera och inaktivera Wi-Fi och dylikt direkt från snabbinställningarna, kanske genom att trycka länge på symbolen, just för att göra dem mer användbara och göra denna goda idé till en ypperlig funktion.

Hemskärm/launcher

png

2013-01-21 09.27.18-1 2013-01-17 12.06.30

Inte heller hemskärmen har ändrats från Nexus 7, men vi tänkte ändå bjuda på ett par skärmbilder som visar upp effekten av den höga upplösningen hos Nexus 10. Hemskärmen är i regel mycket trevlig att använda men bjuder inte på många inställningsmöjligheter, och vi upplever alltför ofta ett visst mått av eftersläpningar och ryckig animering när vi sveper mellan hemskärmarna. Upplevelsen är fortfarande långt ifrån undermålig, men vi hade gärna sett att flytet här var ännu en smula bättre.

Webbläsaren

2013-01-17 16.55.36

2013-01-17 16.55.46 2013-01-17 16.55.57 2013-01-17 16.56.51 2013-01-17 16.56.57
2013-01-17 16.57.13 2013-01-17 16.57.23 2013-01-17 16.57.32 2013-01-17 16.57.04

Sedan version 4.1 av operativsystemet är Google Chrome standardwebbläsare i Android – en förändring som mötte både ris och ros då många användare hävdade att prestandan i Chrome var markant sämre än i den tidigare standardwebbläsaren, något som vi på redaktionen också upplevt vid navigering av tunga och resurskrävande sidor.

På Nexus 10 får vi, föga förvånande, plats med mer information och därmed en större del av hemsidan på bildskärmen vid jämförelse med den mindre Nexus 7, och vi har ännu inte funnit en hemsida som varit svår att läsa i fullt utzoomat läge. För att än en gång återkomma till den höga skärmupplösningen så gör denna Nexus 10 till en bättre lämpad tablet för just webbsurf, tack vare att den högupplösta renderingen är mer vilsam för ögonen än densamma på en 10-tumsplatta med den tidigare standardupplösningen 1280×800 pixlar.

För den som är van vid skrivbordsversionen av Google Chrome innehåller tabletversionen få överraskningar, och det mesta står att finna på ungefär samma ställe i båda två. Inställningsmöjligheterna i den senare är förstås färre, men vi tycker oss inte sakna mycket, vare sig från skrivbordsversionen av Chrome eller den gamla Androidwebbläsaren.

Längst upp finner vi flikarna och knappen för att öppna en ny sådan, och hanteringen av dessa fungerar som väntat. En funktion som kanske inte är helt självklar för ovana användare är möjligheten att svepa för att byta flik; användaren sveper helt enkelt in fingret från ramen runt skärmen och längs med denna och webbläsaren förflyttar sig ett eller flera steg i listan med flikar.

Vellamo 2.0.2 HTML5

Vellamo är ett mätprogram som syftar till att testa att testa javascript-exekvering och HTML- samt WebGL-rendering. Applikationen är framtagen av halvledartillverkaren Qualcomm, vilket förstås bör vägas in vid tolkning av resultatet som består av det samlade poängställning utifrån alla deltester. Ju högre poäng, desto bättre.
ASUS Padfone MSM8260A 2x1.5GHz (4.0)
2465p
HTC One S MSM8260A 2x1.5GHz (4.0)
2425p
HTC One 4x1.7GHz S600 (4.1)
2415p
ASUS Padfone Infinity S600 4x1.7GHz (4.1)
2373p
Sony Xperia Tablet Z 4x1.5GHz APQ8064 (4.1)
2252p
Sony Xperia Z 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.1)
2161p
Samsung Galaxy S4 4x1.9GHz S600 (4.2)
2111p
Sony Xperia V MSM8960 2x1.5GHz (4.0)
2014p
Samsung Nexus 10 Exynos 5250 2x1.7GHz (4.2)
1816p
Samsung Note 2 Exynos 4412 4x1.6GHz (4.1)
1809p
Samsung Galaxy S3 Exynos 4412 4x1.4GHz (4.1)
1581p
ASUS Fonepad 1.2GHz Atom Z2420 (4.1)
1327p
ASUS Nexus 7 Tegra 3 4x1.3GHz (4.2)
1318p
500
1000
1500
2000

Galleri och mediaspelare

2013-01-17 16.58.51 2013-01-17 16.59.11

Också galleriapplikationen är densamma som den i Nexus 7, men visar liksom de flesta andra applikationer mer information i Nexus 10, tack vare den större och mer högupplösta skärmen. Där 7-tumsplattan kunde visa åtta (4×2) eller tolv (3×4) bilder samtidigt i landskaps- respektive porträttläge så får vi här drygt femton (5,5×3 resp 3,5×5) bilder i både liggande och stående läge, medan visningsläget Filmremsevy av förståeliga skäl är sig likt och har ett stort fokus på en enskild bild i taget.

Liksom med Nexus 7 är flytet i galleriet mycket bra när vi navigerar mellan bilder och inom stora album, och precis som de flesta applikationer av nyare snitt från Google är den trevlig att använda – just för att den gör det den skall utan omsvep och komplikationer.

2013-01-28 07.56.44 2013-01-28 07.57.10

Vi är inte fullt så lyriska över Play Music, musikspelaren som när den introducerades kändes både snabb och modern, men som idag har gått länge utan en betydande uppdatering och som på sistone börjat kännas en smula omodern. Gränssnittet passade betydligt bättre in i Android 3.0/Honeycomb än det gör i Jelly Bean och Googles nuvarande designspråk, och prestandan är stundvis tveksam, med kraftiga eftersläpningar när vi navigerar genom artistvyn i vårt onlinebibliotek.

Inte desto mindre gör den vad som krävs av den, men vi hoppas att mjukvarujätten snart visar mediaspelaren lite kärlek för att undvika att användarna hoppar över en – trots allt – stilren och lättnavigerad musikspelare, samt att de förbättrar möjligheten att visa albumomslag för lokalt lagrad musik.

2013-01-28 08.23.10
En alltför vanlig syn med Nexus 10.

Videospelaren har  i Nexus 10 inte fått ett eget användargränssnitt, utan sitter ”inbakad” i Galleri-applikationen och nås endast genom denna eller andra mediautforskare. Mediastödet är liksom i Nexus 7 bedrövligt, och inget av våra testklipp gick att spela upp med både bild och ljud.

Vid test med tredjepartsspelarna MX Player och DICE Player ser det lite bättre ut – särskilt för MX Player som lyckas spela upp bild för alla klipp samt ljud för de utan DTS-codec (vilket är förståeligt, eftersom utvecklarna ombads ta bort DTS-stödet ur applikationen). DICE Player lyckas spela upp färre klipp än MX, men de klipp som spelas upp har en högre och jämnare framerate än i den senare, även om de av samma anledning som ovan saknar ljud. DICE går dock bet på våra allra minst krävande AVI-klipp – dessa spelas inte upp alls – och utöver dessa har vi alltså knappt lyckats spela upp några testklipp fullständigt, oavsett val av spelare.

För en 10-tumsplatta med en 16:9-skärm kapabel till att göra full-HD (1920×1080 pixlar) rättvisa, som dessutom marknadsförs av tillverkaren som gjord för mediakonsumtion, är mediastödet oacceptabelt, och vi utgår från att Google jobbar för att lösa problemet, antingen genom att uppdatera sin egen videospelare eller genom att hjälpa utvecklarna av dess tredjepartsmotsvarigheter.

Inställningar

2013-01-28 07.43.33 2013-01-28 07.42.59 2013-01-28 07.43.12

Förutom att menyerna i Nexus 10 visas i två paneler – oberoende av orientering – skiljer sig inställningsskärmen inte mycket från Nexus 7. Den skiljer sig inte heller från tidigare 10-tumsplattor med Android 4.0 eller 4.1, bortsett från  menyalternativet ”Användare”, som vi gick igenom tidigare i recensionen. I Android 4.2 måste man för att aktivera utvecklaralternativen trycka sju gånger på fältet Version under Om pekdatorn i inställningarna, troligtvis för att påminna användare om att dessa inställningar inte bör röras av alla och kan förändra upplevelsen till det sämre. Detta behöver dock bara göras en gång per användare – sedan finns alternativet permanent i menyerna.

2013-01-28 07.39.19

Den som vill ha lite mer kontroll över LED-lampan för aviseringar kan med fördel ta en titt på tredjepartsapplikationen Light Flow, som finns i en gratis- och en betalversion. Applikationen kräver inte root för Nexus 10, fungerar väl och låter oss skilja på våra olika konton för mail eller kalender, och vi kan inte göra annat än att rekommendera den till alla som uppskattar den extra inställningsmöjligheten.

Kameran

023R

Nexus 10 har utrustats med två kameror; en 1,9-megapixelkamera på framsidan och en på baksidan med en upplösning på 5 megapixlar och en LED-lampa. Videoinspelning kan genomföras med en maximal upplösning på 1280×720 pixlar för den främre kameran och 1920×1080 pixlar för den bakre, siffror som idag får ses som ganska standardmässiga. Genvägen till kameran är förstås tillbaka, och en sådan återfinns dessutom i galleriapplikationens huvudvy och kameraalbum, till skillnad från i Nexus 7 där funktionen var undangömd på grund av dess ensamma frontkamera och begränsade användbarhet för fotografi.

Vi blev positivt överraskade av bildkvalitén för den bakre kameran som, medan den naturligtvis inte tävlar i toppen för Androidkameror, genererar klart godkända resultat i goda ljusförhållanden och klarar av videoinspelning fint. När ljuset blir svagare lyckas LED-lampan belysa tillräckligt starkt – åtminstone på kortare avstånd – men om vi inaktiverar denna så ser vi en klar försämring av bildkvalitén och bilder som inte imponerar vid jämförelse med andra enheter.

Våra förväntningar på frontkameran var ännu lite lägre, men här blev vi varken positivt eller negativt överraskade då den i Nexus 10 levererar ett ganska mediokert resultat, och precis som för de flesta andra enheter duger denna nästan endast till videosamtal via Skype och liknande sysslor, vilket den å andra sidan duger mycket väl till.

10-tumsplattor är tämligen otympliga att använda som kameror vid annat än akuta behov, men vi kommer ändå bjuda på några bilder där vi jämför Nexus 10 med lillebror Nexus 4.

Kameramjukvaran

2013-01-28 09.55.34

2013-01-28 09.56.14 2013-01-28 09.56.27 2013-01-28 09.57.08

2013-01-28 09.56.51 2013-01-28 09.57.50 2013-01-28 09.57.38
Kameramjukvaran är sig lik från Nexus 7, med undantag för att den nya funktionen ”Photo Sphere” (”Fotosfär” på svenska) här är tillgänglig. Vi testade funktionen ett antal gånger med blandade resultat – på grund av vår egen kompetens och vana med ”Photo Sphere” – och medan vi tycker det är kul att Google valt att inkludera den i Nexus 10 så känns surfplattan en smula otymplig att använda till ändamålet.

2013-01-15 15.07.59

Google Nexus 10                                      Google Nexus 4

Nexus 10 Sample 1 Nexus 4 Sample 1

Nexus 10 Sample 2 Nexus 4 Sample 2

Nexus 10 Sample 3 Nexus 4 Sample 3

I exempelbilderna ovan observerar vi att Nexus 10 håller en förvånansvärt hög kvalité, även vid närbildsfotografering, men färgåtergivningen är något svagare än i Nexus 4 och vid fotografering i dåliga ljusförhållanden lyckas telefonen kompensera betydligt bättre än surfplattan. Kontrasten är dessutom en smula för skarp vilket lätt leder till överexponerade högdagrar och underexponerade skuggor.

Nexus 10 Sample Front Nexus 4 Sample Front

Videoinspelningar (720p) (öppna förslagsvis i fullskärm och välj högsta kvalité)

Samsung Nexus 10

LG Nexus 4

Även för frontkameran är kontrasten något för stark, men här anser vi att Nexus 10 lyckas bättre än Nexus 4 med att återge de sanna färgerna samt att den har en något bättre skärpa. Vi kan fortfarande inte rekommendera att frontkameran används till fotografering, men som samtalskamera bör den uppfylla de flesta användares krav och önskemål.

Sammanfattningsvis är kamerorna mycket bra för att sitta på en surfplatta – vi kan inte minnas någon vi testat som varit bättre för ändamålet – och om denna egenskap är viktig för dig så råder vi dig att ta en titt på Nexus 10.

Buggar och problem

Utöver problemet med backlight bleeding, som vi nämnde i bildskärmsdelen av recensionen, så har vårt testexemplar haft problem med att surfplattans bildskärm hänger sig och inte svarar på beröring, medan samtliga knappar fortsatt fungerade. Problemet löses varje gång med en enkel omstart och dyker sällan upp oftare än en gång i veckan, men vi hade givetvis hellre sett att problemet inte fanns alls och vi hoppas att det är åtgärdat till nästa uppdatering av operativsystemet.

Batteritiden

Video playback

Brightness configured to match Nexus 7 @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
ASUS Nexus 7 (4.2)
690Minutes
ASUS Fonepad (4.1
641Minutes
Samsung Nexus 10 (4.2)
598Minutes
Sony Xperia Tablet Z (4.1)
580Minutes
200
400
600

Batteritiden i Nexus 10 anser vi vara godkänd, med knappt 10 timmars videouppspelning i flygplansläge och med 50% ljusstyrka på skärmen. I standby klarar sig surfplattan också tämligen bra – vi får ut ungefär en vecka med måttlig användning – men den var i detta avseende nämnvärt sämre än det exemplar av Apple iPad (tredje generationen) som vi i detta fallet använde för jämförelse.

Mottagning och systeminformation

044R

Nexus 10 finns endast i Wi-Fi-modell, och således är också vårt testexemplar av denna typ. Surfplattan har, som de flesta andra enheter, stöd för 802.11b-, g- och n-protokollen, men till skillnad från Nexus 7 och i likhet med Nexus 4 har denna också stöd för 5GHz-bandet. Dessvärre hade vår router problem med detsamma, med följden att vi trots allt blev tvungna att köra våra tester på 2,4GHz-bandet.

Vid jämförelse med Nexus 4 uppvisar surfplattan en konsekvent högre signalstyrka, och när vi avlägsnar oss från routern orkar 10-tummaren hålla sig kvar i ytterligare ett par meter efter att telefonen överskridit sina gränser. Hur vi håller enheten har dock stod betydelse – när vi lägger handflatan över baksidan, strax under och till höger om volymknapparna sett framifrån i landskapsläge, faller signalstyrkan från ca 60% till strax över 35%. Vi upprepar testet ett flertal gånger för att utesluta en slump, och konstaterar att greppet har en alltför stor inverkan på mottagningen för att vi ska vara helt nöjda.

Maxhastigheterna via Wi-Fi (n, 2,4GHz) bjöd dock på en mycket trevlig överraskning. De flesta enheter idag levererar överföringshastigheter på ca 30Mbit/s i båda riktningar med dessa inställningar, men Nexus 10 mäktar med nästan 45Mbit/s i båda riktningar, ett imponerande resultat som gör surfplattan bra lämpad för dataintensiva användare.

Wi-Fi kan som bekant vara lite lynnigt och kan variera kraftigt på grund av störningar och vilken kanal som är vald, men vi vågar oss ändå på att säga att prestandan hos denna är god i Nexus 10 – med viss reservation för greppkänsligheten.

2013-01-28 14.43.18 2013-01-28 14.41.16 2013-01-28 14.42.48 2013-01-28 14.43.08

I den Samsung-tillverkade Nexus 10 huserar en dubbelkärnig ARM Cortex A15-processor på 1,7GHz och en Mali-T604-GPU, som båda är delar i den koreanska tillverkarens SoC (System-on-Chip) Exynos 5 Dual. RAM-minnet uppgår till 2GB, vilket numera är standard i de toppenheter vi ser från samtliga tillverkare.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Sony Xperia Tablet Z (4.1)
1813MB
Samsung Galaxy Note II (4.1)
1791MB
Samsung Nexus 10 (4.2)
1650MB
ASUS Nexus 7 (4.2)
974MB
ASUS Fonepad (4.1)
967MB
Samsung Galaxy S3 (4.1)
833MB
400
800
1200
1600

1646MB RAM-minne återstår av de ursprungliga 2048 när grafikdelen, modemet och övriga komponenter fått sitt. Detta är mer än tillräckligt och vi har aldrig upplevt att applikationer avslutats på grund av minnesbrist, även om både Google Nexus 4 och Samsung Galaxy Note II slår Nexus 10 med 1842MB resp. 1791MB ledigt.

För 32GB-versionen av Nexus 10 är 27,2GB tillgänligt för appar och användardata, och för 16GB-versionen finns 13,3GB att tillgå. Flashminnet presterar enligt AnTuTu Benchmark jämförbart med  linje med Nexus 7 och därmed även med Galaxy S III och Xperia V.

Spel, prestanda och grafer

När vi på Swedroid testar telefoner och surfplattor så lägger vi störst vikt vid hur de presterar vid daglig användning, men det är likväl intressant att se hur de klarar av de syntetiska tester som finns på marknaden, och därför kommer vi i vanlig ordning presentera en rad testresultat nedan.

Geekbench2 2.3

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Samsung Nexus 10 Exynos 5250 2x1.7GHz (4.2)
2505p
Sony Xperia Tablet Z 4x1.5GHz APQ8064 (4.1)
2119p
Samsung Note 2 Exynos 4412 4x1.6GHz (4.1)
1993p
LG Nexus 4 4x1.5GHz APQ8064 (4.2)
1704p
Samsung Galaxy S3 Exynos 4412 4x1.4GHz (4.0)
1668p
Sony Xperia V MSM8960 2x1.5GHz (4.0)
1609p
ASUS Nexus 7 Tegra 3 4x1.3GHz (4.2)
1472p
ASUS Fonepad 1.2GHz Atom Z2420 (4.1)
578p
500
1000
1500
2000

Av resultataten i de syntetiska testerna som mäter systemprocessorns beräkningskraft och arbetsminnets bandbredd ser vi att Nexus 10 och dess Exynos 5 Dual-chip placerar sig högt upp i tabellerna för samtliga förutom Benchmark Pi, där den hamnar en bit ifrån den absoluta toppen. Tack vare den nyare processortypen ARM Cortex-A15 kan den dubbelkärniga processorn i de flesta fall mäta sig med de fyrkärniga Cortex-A9-processorerna, i enlighet med vad som uppgavs vid Samsungs presentation av SoC:n.

3DMark Ice Storm Extreme Test 1, 2 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Samsung Galaxy S4 Adreno 320 1080p (4.2)
31FPS
24FPS
HTC One Adreno 320 1080p (4.1)
29FPS
23FPS
Sony Xperia Z Adreno 320 1080p (4.1)
28FPS
21FPS
LG Optimus G Adreno 320 720p (4.1)
28FPS
22FPS
Samsung Nexus 10 Mali-T604 WQXGA (4.2)
27FPS
18FPS
Sony Xperia Tablet Z Adreno 320 1080p (4.1)
27FPS
21FPS
Oppo Find 5 Adreno 320 1080p (4.1)
24FPS
18FPS
LG Nexus 4 Adreno 320 720p (4.2)
24FPS
18FPS
Sony Xperia V Adreno 225 720p (4.1)
19FPS
11FPS
ASUS Nexus 7 Tegra 3 720p (4.2)
7FPS
6FPS
Samsung Galaxy Note 2 Mali-400 720p (4.1)
7FPS
11FPS
Samsung Galaxy S3 Mali-400 720p (4.1)
6FPS
10FPS
5
10
15
20
25
30

Resultaten för de tester som behandlar grafikdelen är lite mer tvetydiga, och särskilt i de tester där displayupplösningen spelar in hamnar Nexus 10 långt ned i listan. När vi å andra sidan testar hur spel av nyare mått, exempelvis Need for Speed Most Wanted eller Modern Combat 4, fungerar så visar surfplattan inga tecken på att sakta ned och spelen flyter på utan någon som helst lagg. Spelupplevelsen utan hörlurar förhöjs dessutom av den goda ljudkvalitén och höga maxvolymen hos högtalarna, och vi är i överlag mycket nöjda med hur Nexus 10 skötte sig som spelmaskin.

Slutsats

Förra året vände Google upp-och-ned på marknaden för surfplattor, när de med Nexus 7 presenterade en surfplatta som hade i stort sett samma hårdvara som konkurrenterna till ett pris som i många fall var hälften så högt. Plattan hyllades på många håll och även vi på Swedroid rekommenderade den varmt efter en längre tids testande.

Den Samsungtillverkade Nexus 10 bygger vidare på idén med prisvärd prestanda, men här har båda höjts ett par nivåer för att istället ge en surfplatta som kostar ungefär lika mycket som konkurrenterna, men som också presterar bättre på många punkter.

I likhet med tidigare Nexus-enheter levereras Nexus 10 med en helt oförändrad version av Android och kommer uppdateras så snart Google gör nya uppdateringar offentligt tillgängliga. Den senaste Androidversionen är just nu 4.2 – närmare bestämt 4.2.1 – och kallas likt version 4.1 för Jelly Bean. Skillnaderna mellan version 4.1 och 4.2 är inte enorma men vissa tillägg, i synnerhet inställningsalternativet Användare, är mycket användbara på enheter av den här storleken, som inte sällan delas mellan flera familjemedlemmar. Vi har haft en del problem med att enheten hänger sig, både under användning och i vila, men i övrigt har vi inte något att anmärka på gällande mjukvaran.

När det kommer till hårdvaran är Nexus 10 i absolut toppklass, med den hittills mest högupplösta bildskärmen i en surfplatta och som första Androidenhet med en Cortex-A15-processor. Tillsammans med en kompetent GPU och 2GB RAM lyckas processorn kasta av sig alla våra försök att sakta ned den, och med undantag av ett visst mått av fördröjningar i hemskärmsappen så har dessa oftast varit fröjdfullt frånvarande.

Många applikationer är dock dåligt optimerade för den höga skärmupplösningen, vilket leder till problem som varierar mellan suddig grafik och en hackig användarupplevelse. Vi sätter vårt hopp till att utvecklare kommer uppdatera sina applikationer i takt med att såpass högupplösta bildskärmar blir mer populära i telefoner och surfplattor.

Vår 16GB-modell av Nexus 10 har drygt 13GB ledigt till appinstallationer och media, och precis som i fallet med Nexus 4 och 7 går detta utrymme inte att utöka med ett minneskort. Därför spår vi att 32GB-varianten kommer vara den som säljer bäst när Nexus 10 anländer till Sverige, där tjänster som Google Play Music/Movies ännu inte är officiellt tillgängliga, trots den tusen kronor högre prislappen. Där ligger det tillgängliga utrymmet istället på drygt 27GB.

Enheten är mycket välbyggd och känns ordentligt gedigen, även om surfplattor med bakstycken i aluminium är något mer stabila och känns än mer gedigna. Bakstyckets gummerade, greppiga ytbeläggning känns betryggande när vi håller i Nexus 10, särskilt med en hand, och gör att surfplattan känns mer portabel än sina konkurrenter med samma skärmstorlek. När vi vrider och trycker på plattan lyckas vi inte åstadkomma några missljud, inte ens när vi tar i ordentligt, och endast i mitten av bakstycket kan vi se någon inbuktning under tryck.

Knappar och anslutningar är enkla att finna och nå, möjligtvis med undantag för ström/låsknappen som har en något för låg profil och svag ”klick-känsla”.

PLS-bildskärmen på 10,1 tum är enhetens kanske starkaste kort, med en upplösning på 2560×1600 pixlar som ger en pixeldensitet på 300ppi. Detta är mycket bra för en surfplatta och långt bättre än konkurrenterna. Tack vare en fin färgåtergivning, bra betraktningsvinklar och klart godkänd svärta är Nexus 10 en fröjd att använda till film- och bildvisning, och med framåtriktade stereohögtalare samt en digitizer av hög kvalité fungerar den också ypperligt till spel.

Vår enhet hade problem med att bakgrundsbelysningen läckte ut längs bildskärmens kanter, så kallad backlight bleeding, och vi har även sett flera rapporter om fenomenet i Swedroids forum. Många enheter med LCD-bildskärmar lider av detta problem, och det är inte lika illa som på exempelvis Asus Tranformer Infinity, men på en flaggskeppsenhet som Nexus 10 har vi svårt att acceptera det.

När vi recenserade Nexus 7 var kameran det vi tyckte sämst om, men vi kan med glädje rapportera att Google och Samsung lagt mer krut på densamma i Nexus 10. Den största skillnaden mot Nexus 7 är förstås den bakåtriktade kameran, som lyste med sin frånvaro på 7-tummaren, med avsevärt försämrad förmåga som följd. Den bakåtriktade kameran på Nexus 10 är kanske den bästa vi sett i en surfplatta hittills, och även i en telefon hade vi varit nöjda med dess prestanda – även om den inte kan mäta sig med de bästa av dessa. Den framåtriktade kameran duger inte till mycket mer än videosamtal, men är trots allt bättre än motsvarigheterna i Nexus 4 och 7.

GPS:en presterade också den hedervärt, och slog vår Nexus 4 på fingrarna vid ett test i dåliga väderförhållanden. Surfplattan följde mestadels vår sanna rutt mycket väl och låg nästan alltid närmare denna än Nexus 4 gjorde. Vi fick inte tillfälle att testa GPS-prestandan i bil, men kan inte tänka oss att den skulle brista nämnvärt där med tanke på de i övrigt goda resultaten. Nyttan vid aktiviteter som geocaching och orientering är givetvis begränsad på grund av enhetens storlek, men enbart sett till träffsäkerheten i GPS-mottagaren är Nexus 10 ett betydligt bättre val än Nexus 7.

De inbyggda högtalarna håller som sagt hög klass, och spelar både väl och högt. Ljudkvalitén från 3,5mm-pluggen är klart godkänd men inte fantastisk, då vi saknar lite slagkraft i basregistret och hör en svagt överdriven diskant med samtliga lurar och högtalare som vi testar med. För audiofilen är kanske inte Nexus 10 det allra bästa valet, men för de flesta – inklusive oss på redaktionen – är ljudkvalitén absolut tillräcklig.

Liksom med Nexus 7 är videoprestandan närmast bedrövlig, och den inbyggda videospelaren lyckas inte spela upp ett enda av våra sju testklipp. När vi istället förlitade oss på tredjepartsspelarna MX Player och DICE Player såg det bättre ut, även om prestandan inte var i topp. MX Player lyckades spela upp samtliga testklipp med varierad framerate, även om de med DTS-ljud av licensskäl var ljudlösa. Vi blev besvikna över videoprestandan i Nexus 10 och hoppas att Google åtgärdar problemen snarast.

Vår slutgiltiga summering av Nexus 10 blir huvudsakligen mycket positiv. De största akilleshälarna är videoprestandan och den ”läckande” bakgrundsbelysningen, och även om dessa är av allvarligare sort står de ganska ensamma på listan över nämnvärda problem med Nexus 10. Vi har ofta känt att vi letat hårdare efter brister och fel än i andra enheter, just för att den är så bra.

De flesta av de få brister vi anmärkte på hos Nexus 7 är frånvarande i Nexus 10, och såväl prestandan som mjukvaran är bättre än den absoluta majoriteten av konkurrenterna. Lägg därtill en hög byggkvalité, en enkelt uttryckt fantastisk bildskärm och mer än godkända ljudprestanda och det vore svårt att inte rekommendera enheten.

Något annat avser vi inte göra heller: Från oss på Swedroid-redaktionen får Google Nexus 10 en varm rekommendation. Förutsatt att skärmstorleken passar dig, och priset på ca 4000 kronor inte är för högt, finns det helt enkelt ingen bättre surfplatta på marknaden idag. Vi ser fram emot att få se Nexus 10 lanseras officiellt i Sverige under 2013, även om vi inte har några närmare uppgifter om när detta kommer ske.

swedroid-badge-rekommenderar-N10

Nexus 10 är lämplig för dig som
  • Vill ha en prisvärd surfplatta med topprestanda
  • Ställer höga krav på bildskärmens upplösning och kvalité
  • Kräver en bra och gedigen hårdvarukonstruktion
  • Vill ha Android i dess allra renaste form
  • Vill ha snabba uppdateringar till den senaste Androidversionen
Nexus 10 kan vara lämplig för dig som
  • Vill ha en platta med smidiga yttermått
  • Kräver hög ljudkvalité via 3.5mm-pluggen
  • Ställer höga krav på kameran
  • Är priskänslig – prisvärd innebär inte billig
Nexus 10 är inte lämplig för dig som
  • Ofta ser på HD-videoklipp med DTS-ljud
  • Inte accepterar mindre s.k. backlight bleeding

Andra tablets att överväga:



  • Ad

    När kommer Nexus 4 recensionen? Har väntat hur länge som helst nu

  • afwafawfw

    Google bara måste ta tillbaka Tablet-UI som var innan Jelly Bean. Knappar i mitten på skärmen? Grymt osmidigt. Extra statusrad högst upp? helkorkat.

  • Degauss

    Must……resist…….buying……….

  • Keski

    Nexus 10 har lite för bred ram. Tyvärr inte snyggt. Kan bara delvis försvaras med att man har något att hålla i, men hur ofta kommer man att köra enhandsfattning på en 10-tumsplatta? Hade ramen varit smalare så hade plattan kunnat vara rejält mycket mindre till formatet. Tyvärr inte jätteimponerad. Gillar nexus 7 betydligt mer.

  • Emil Mauritzson

    Konkurent till iPad. Visst, men den går ju inte att köpa!

  • Emil Mauritzson

    **borttagen av mig**

  • Emil Mauritzson

    Även om man främst håller den med två händer måste man ju hålla den med en hand om man vill peka i mitten. Vilket kan bli svårt om den har jättetunna ramar…eller?

  • Tsukasa-san

    Håller med!
    En anledning varför jag valde Galaxy Note 10.1 istället.

  • christoffer

    Batteritiden för Nexus 10 verkar fallit bort från staplarna. Bara Nexus 7an finns med. 

  • Nexus User

    Bra och välskriven recension. Har använt min ett bra tag och håller med på de flesta punkter. Dock så finns ett välkänt problem med digitizern. http://www.youtube.com/watch?v=7bGt2hzpPz0 Inget man märker av vid vanligt användande och förhoppningsvis går det att fixa med en uppdatering av mjukvara.

  • Albin

    Anmärkte några rätt grova fel i recensionen.
    Som soc står det Tegra3. Är ju Exynos 5 Dual i den. Sen står det Nexus7 i batteritestet. Annars super bra recension som vanligt.

  • Jonathan

    bra bara nexus 4 recensionen kvar

  • Jons

    Tror det stod tegra 3 uppe bland specsen. Bra recension annars!

  • Viktor Å

    Tack för att du påpekade missen , ska åtgärdas så snart som möjligt.

  • Jons

    Håller med. Var tvungen att åtgärda det på min Nexus 7 det första jag gjorde. Den var nästan obrukbar annars.

  • http://www.facebook.com/islandmountain Olle Öberg

    Hur stor är chansen att de släpper en 3g-version också? Det gjorde dem ju med nexus 7, så finns det några rykten att det blir likadant med 10an?

  • Voi

    Tack för att ni uppmärksammar backlight bleeding-problematiken! Skärmar har blivit bättre på många sätt men bleeding blir bara vanligare och vanligare. Misstänker att det är ett resultat av att produkter med lcd ska va allt tunnare och tunnare. Men det är fan dags att producenterna ser över problemet. En polare köpte en ny tv för ett tag sen, det va så mycket bleeding i ena hörnet att det syntes mot all lite mörkare bakgrund, inte bara svart. Täckte säkert 10% av skärmytan. Min nexus 7 har en hel del bleeding också, dock inte så det syns mot annat än helt svart bakgrund.

  • http://pulse.yahoo.com/_N5AKMQ2DDI4TMD5ZI2ASKI2QP4 Niclas

    Är själv intresserad av det. Har googlat runt en del, och svaren är spridda. På några ställen säger de att det kommer en nexus 10 med 4G senare. Får väl se om det är sant. Jag har nu nexus 7 med 3G. Och det är bekvämt då mitt internet lägger av någon dag då och då. Kör då med ett Joors 3G sim kort.

  • http://pulse.yahoo.com/_N5AKMQ2DDI4TMD5ZI2ASKI2QP4 Niclas

    Finns att köpa i två butiker sedan före jul. Jag tänkte köpa en nexus 10 då, men det blev en nexus 7 istället….köpte från bazula och fick plattan dagen efter…

  • http://pulse.yahoo.com/_N5AKMQ2DDI4TMD5ZI2ASKI2QP4 Niclas

    Bästa om man kunde ställa in var knapparna ska sitta i inställningar. Jag föredrar mitten.

  • DoctorDroid

     Därför köper man plasma istället!

  • Franggio Hogland

    I er musik….ANAL CUNT….vågar man googla?

  • Nojeb001

    är det verkligen en tegra 3?? inte en Exynos Dual Core?

  • Voi

    Jag har själv en plasma-tv från 09 och jag bävar inför dagen den lägger av och det inte finns plasma längre då det känns som det är på väg bort från marknaden. Plasma är fantastiskt och det kommer va misär att behöva köpa ny tv om det bara finns lcd och jag räknar med minst en DOA pga bleeding. Det är tur för tillverkarna att vanligt folk inte är så uppmärksamma på de här ”små” defekterna, för annars skulle dom få problem med ekonomin. Amoled kan inte blöda heller va? Annars har jag missförstått hur den tekniken funkar.

  • Christian Lindström

    Tråkigt att det verkar vara lite ojämn kvalitet på skärmen. Min nexus 10 har 0 light bleed. 
    Min nexus 4 har däremot en light bleed punkt, lite irriterande 

  • Abc

    Så jävlans dyr den blev då…. Trodde Nexus’arna skulle hållas nere i priset… Tji fick jag….

  • Voi

    det va en otippad musikkatalog, roligt!

  • Peter

    Läser recensionen ifrån min Nexus 10 32gb. Jag kan instämma fullt med recensionen.

  • Korte 3

    Det är ju enhandsfattning man kör, där andra handen är till för att styra plattan. 10 tum och sitta och dutta med tummarna är inte så ergonomiskt.

    Jag låter Nexus 10an vila på min vänstra underarm och håller fast med vänsterhanden på högra sidan av skärmen. Just därför är kanten bra att ha där!

  • DoctorDroid

     instämmer med herren till 100%

  • Johan Josefsson

    I USA kostar den 399$, dvs drygt 2500kr. Tråkigt att bo i Sverige ibland.

  • Johan Josefsson

    Haha!

  • tonii

    Sett till vad man får så verkar den rimligt prissat tycker då jag.

  • Viktor Å

    Javisst, vi hade råkat glömma en ruta från vår tabellmall. Felet är nu åtgärdat, tack för att du påpekade det!

  • Viktor Å

    Det är det givetvis, vi hade råkat glömma en ruta från vår tabellmall. Felet är nu åtgärdat, tack för att du påpekade det!

  • Kc

    En död pixel menar du?

  • Magnus

    Sorry, tycker inte alls att den är prisvärd om man jämför med en Nexus 7 som med samma minnesmängd kostar hälften så mycket. 
    Jag menar, det finns ju ingenting som ens är i närheten av Nexus 7;ans pris som är lika bra, medans det finns flera jämförbara enheter i Nexus 10;ans prisområde.
    Skärmen säger ni? 
    Som recensionen säger så är det problem med många appar där upplösningen inte utnyttjas och det lär nog dröja innan bra stöd för det uppnås.
    Så den i stort sett enda fördelen jämfört med andra i samma prisklass kan ändå inte utnyttjas och är tom till en stor nackdel. Se också på spelprestandan som totaldyker vid den höga upplösningen för vissa spel.
    Och bara att man nämner att svärtan kunde varit bättre+backlight bleeding får mig att rysa på samma sätt som inför min Nexus 7 som har precis samma problem. Att gå över från min SGS2 till Nexus 7 är alltid en mardröm (bleka färger, dålig svärta, backlight bleeding).

    Visst, en jättebra surfplatta, men ändå en stor besvikelse tycker jag för 4000 kronor. Hade väntat mig 3000 kronor, vilket hade gett den precis samma pris/prestanda fördel som Nexus 7 i förhållande till konkurenter!

  • Nima

    Nu väntar jag bara på nexus 4 recensionen innan jag köper den….

  • Gest

    Jag har en Nexus 10 och är jättenöjd!

  • Kc

    Håller med! Den dagen jag tar klivet och byter ut min underbara Pioneer 50 tums plasma kommer närmnare för varje dag…och LCD tar över mer o mer :( Inte har det blivit bättre bild på dom sen 2009 heller…samma överdrivna färger, kontrast och den onaturliga känslan i hudtoner. Nä…. de flesta har gått på den överdrivna kampanjen från tillverkarna att köpa LCD (billigare att tillverka).

  • Herpderpherp

    Är du inte kapabel att fatta egna beslut?

  • gordz

    OLED will fix!

  • gordz

    När den dagen kommer så har man förhoppningsvis råd med en OLED TV.

  • Peter

    Läser den också med min Nexus 10 32Gb. Supernöjd!
    Dessutom heter även jag Peter! Hehe, nåja…

  • Suck

    Men man kanske vill veta om det är värt att uppgradera eller vänta på t ex Sgs 4.

  • Herpderpherp

    Det vet ju ingen, speciellt inte Swedroids recenssion, hur bra den än må vara.

  • haXxt

    Bytte min iPad 4 mot en Nexus 10, sjukt nöjd! Var trött på att sitta inlåst i Apple buren. Dock tycker jag som Swedroid att media uppspelningen är förjäkla dålig :/ 

  • ZoneCracker

    Du har nog hamnat fel. Besök apple.com i stället och trolla där.

  • Zaphod

    Varför inte använda VLC som klarar dts och inte har några större codecproble

  • http://www.facebook.com/islandmountain Olle Öberg

     Precis, det är alltid trevligt att ha 3G när man inte har tillgång till ett Wi-Fi-nät, och att köra tethering med mobilen drar alldeles för mycket batteri i längden.
    Jag använder och Joors, fast på en Samsung Galaxy Tab 10.1. Den börjar dock kännas lite gammal, så det börjar bli dags för en uppföljare och då skulle Nexus 10 med 4G vara underbart!

  • http://www.facebook.com/islandmountain Olle Öberg

     Även Plasma försvinner allt mer så kommer det nog fortfarande produceras plasma-tv-apparater i flera år till.
    Den sista tjockTVn slutade ju tillverkas för bara något år sedan, och det produceras fortfarande tjocka bakprojektions-tv-apparater!

  • Herpderpherp

    Trollar inte. Jag äger själv en Nexus 4 och är helnöjd med den.

  • Androidemil

    Är också nöjd med min Nexus 10, men stör mig på de två ganska kända buggarna med klocka och frysningar. Min hänger sig några gånger i veckan plus att klockan ofta visar 5-10 minuter fel trots automatisk tid i inställningarna. Blev bättre med factory reset men inte bra…

  • Walter Iego

    Den verkar mycket bra.

  • $15094174

    Jepp skit tråkigt. Fri sjukvård och skola suger verkligen kuk, vi borde göra som jänkarna, skippa skatten köp billigare hemelektronik! Wohoo!

  • $15094174

    Sen är ju plasma ett jävla lotteri också. Man kan drabbas utav buzzing och flimmer, hur kul är det?

  • http://pulse.yahoo.com/_N5AKMQ2DDI4TMD5ZI2ASKI2QP4 Niclas

     testa appen clocksync..ser till att klockan är i synk.

  • s2weden2000

    plasma är grym …men så är också strömförbrukningen ..LOL

  • Johan H

    Amon Amarth, na naaaa na na na. Amon amarth, na na na naaaa :D

  • Jerry Berglund

    Tänk att man skall behöva läsa igenom andra tester för att se att Xperia V hänger med riktigt bra trots sin dubbelkärna. VIlket Swedroid i sitt så kallade tittanärmare artikel skrev att den inte riktigt gjorde. Väntar fortfarande på en riktigt recension på luren.

  • http://arnav.jain.se/ Arnav Jain

    MHL Funger väl ändå inte på N10? Det är ju Micro-HDMI som gäller.

  • Viktor Å

    Det har du förstås rätt i. Uppdaterat, tack för att du påpekade det!

  • Jonathan

    Google translate much ?

  • Trampstamp

    Det måste finnas ett 10-tal riktigt djupgående recensioner på N4. Tror du verkligen Swedroid kommer tillföra något vi inte redan vet? Om du inte kan läsa på engelska förstår jag dock att du väntar.

  • Tomas1975

    Så fort någon kritiserar Sveriges höga skatter tror andra att det är sjukvård och skola det ska dras ned på.

    Nej, det finns många andra områden som klarar stora neddragningar. Massor med myndigheter, medier, trossamfund, näringslivsbidrag, jordbruksbidrag, kulturbidrag, EU, bistånd, flykting- och anhöriginvandring m.fl.

    Dessa områden kostar kanske 200-300 miljarder om året och kan lätt effektiviseras utan att välfärden eller solidariteten påverkas.

  • Jimmy Johansson

    Den värmer ju skönt :-) 

  • Keski

    Antar att det beror lite på vad man gör med plattan. Läser man eller tittar på film sker ju interaktionen med plattan relativt sällan och tummarna räcker gott till scroll/bläddra.

  • Keski

    Beror mycket på hur man håller den, horisontellt behöver man ju knappt greppa plattan alls. Ligger man och läser i sängen, med plattan ovanför sig, behövs istället ett bra grepp. Sen finns ju alltid fodral som kan ändra greppet för de som behöver.

  • $15094174

    Jag var ironisk. :) 

  • Beeblebrox

    Tänkte samma sak. En tänkbar anledning kan ju vara att VLC fortfarande är beta

  • Johan Josefsson

    Som jag skrev så är det tråkigt att bi i Sverige ibland. Tex när man ska köpa elektronik eller gillar varmt soligt väder. I övrigt så trivs jag bra här.

  • Daniel Forsberg

    Egna beslut tas bäst när man är välinformerad och det blir man dels genom att läsa specifikationer men också genom att kolla på/läsa recensioner. Sen lägger man ihop all information man skaffat sig och tar ett informerat beslut om vilken produkt man tror passar en själv bäst. 

  • tramsgar

    Tack för recensionen (till slut). Sry Samsung, men inget minneskort = inget köp.

  • haXxt

    Har testat de flesta alternativen, VLC fungerar inget vidare än med just Nexus 10 hårdvaran, även med hårdvaru acc. påslagen. Kör då iofs filmerna över nätverket från min PC med Solid Explorer. (Nej det är inte dålig Wi-Fi mottagning för strömning.) MX stödjer inte DTS och XBMC stödjer inte hårdvaru uppspelning än. Dock är det bara en tidsfråga innan det fungerar optimalt! :)

  • haXxt

    Vad är det för väder widget som Swedroid använder på startsidan? :)

  • Railwayman

     Jag laddade ner en DTS-avkodare till MX Player och sedan fungerar ljudformatet utmärkt. Det integrerade stödet plockades bort men går att återställa den vägen.

  • bobkitten

    Tjock genomgång med relevanta invändningar tackar man för. :)

    Angående navigationsknapparna, jag tycker det är lite märkligt att dessa inte helt enkelt görs flyttbara. Håll ner en stund på dem och dra dit på listen de passar användaren bäst.

    Bättre möjligheter att lägga saker i listen behövs också, ett riktigt slöseri med utrymme i de flesta fall. (även om just min valda platta Tablet S använder den lite bättre än merparten.. )

  • joje67

    Dyrgrip

  • Krister

    4 000 kr? För det priset får jag två och en halv Onda V972, om dom någonsin släpps. Vad jag ska göra med den halva surfaren vet jag dock inte :-) 

  • Viktor Å

    Väderwidgeten är Eye in the Sky Weather. :)

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.citc.weather

  • Herpderpherp

    Som trampstamp nämner så finns det redan en uppsjö av utförliga recensioner och användarbetyg. Det känns otroligt dumt att gå och vänta på en eventuell recension från Swedroid, även om de är väldigt bra.

  • Henke2

    På nexus 7 skrev ni att den har GLONASS fast så inte är fallet, här gör ni samma fel fast tvärt om. Denna enhet HAR GLONASS vilket ni inte nämner.

    Ni behöver helt klart rycka upp er för att bli trovärdiga. 

  • Pfekz

    Snacka om att tala emot sig själv. Skulle inte välfärden och solidariteten påverkas om man drog in på kulturbidrag, bistånd och flyktingmottagning.
    Det är tveksamt om du vet vad de två orden innebär.

  • Marcus Sundberg

    Slutade läsa vid ”endast att tillgå utan 3G/4G”. Här har man väntat på Android-hårdvara som kan konkurrera med iPad, och så finns det ingen modell med mobildata…

  • Gurra88

    Tror du inte att det går att ha en bra sjukvård och skola även om man sänker skatten? Vi har världens högsta skatt, ja du läste rätt. Du är skrämmande naiv. 

  • Grusto

    Vem bryr sig?

  • Stalzor

    Har verkligen Nexus 10 och 7 stöd för Wi-Fi 802.11 a som det står i era recensioner? Enligt hemsidan för Nexus så saknas det stödet.

  • Krab

     1280×800 på 10″ är direkt anskrämligt. Inte ett foto blir vackert och webbsurf blir för oöverskådlig. Lösningen är givetvis att utvecklare av appar och webb förnyar sig och urtvecklas. Lösningen är knappast att låsa in sig i en förlegad upplösning. Backlight bleeding har ju för övrigt inget med upplösningen att göra och än så länge ser vi inga AMOLEDs i denna storlek för en överkomlig peng…

  • Stalzor

     Tog inte lång tid mellan släppen av Nexus 7 WiFi och 3G. Får hoppas det snabbt kommer en 3/4G-modell av den-

  • rx

    Köpte en Nexus 10 32 GB i butik i Malmö (ca 5000:- ). Import från Kanada.

    Skärmen och stereohögtalarna är det som är bäst med denna.

    Mitt exemplar har två fel, backsidan glappar så när man håller i den så knackar den väldigt mycket (typ låter som om man böjer på en tunn metallplåt).

    Andra felet är backlight bleeding mest i nedre högra hörnet.

    Sedan är stora nackdelen senaste version av Android. Man är en betatestare åt google. Först fattades December, sedan dör WiFi ibland så man får starta om plattan helt. Vågar inte gissa vad nästa fel blir.

    Jag bytte aldrig ut den eftersom den sällan fanns på lager och jag kan leva med dessa fel. Allt som allt så är det en okej tablet.

  • Anders Nilsson

     Bra fråga. Om de nu hävdar att det finns 5 GHz stöd skall det finnas stöd för 802.11a.  Jag får lite motstridiga uppgifter när jag grottar runt på nätet men det verkar som att den stödjer 5 GHz men som sagt seing is believing. Dock har Samsung visat tidigare att man fattat det där med 5 Ghz så jag tror att svaret är ja. ;)

  • Tomas1975

    Idag minskar solidariteten och motsättningarna ökar i samhället på grund av ökande ekonomiska, kulturella och språkliga klyftor.

    Läser vi MigiLeaks ser vi många tveksamma fall som får livstids bidrag endast på grund av hög rättssäkerhet. Det är bättre att hjälpa i konflikters närområden. Där behövs hjälpen mest och vi skulle kunna hjälpa flest. Mer nytta för en lägre kostnad alltså.

    Övriga områden (kulturbidrag mm) har väldigt lite med välfärd att göra.

  • Daniel Forsberg

    Inte om Swedroid har en mer djupgående recension än alla andra, vilket dom har vad jag vet.

  • Kim Westby

    Min N10 verkar inte ha några problem med mitt 5 GHz nät som jag kör på, har inte märkt något i alla fall?

  • Kim Westby

    Jag använder min Galaxy Nexus som Hotspot när jag använder plattan, har ändå alltid med mig mobilen och jag ser inte plattan som någon ersättning till min mobil – mer ett komplement, och att slippa ha två abonnemang att betala för är rätt skönt! Bara +80kr/mån på Mobil-abonnemanget för extra GB och 15kr (engångs summa) för en App (Tablet Talk) och du kan ringa och skicka SMS med plattan.

  • Kim Westby

    Inte Samsung’s val, det är Google som inte vill ha någon SD-kortläsare – mest troligt för att dom vill att man ska använda (deras) molnlagring hellre, men jag har för mig att den stödjer USB-OTG om du vill koppla in ett USB-minne/disk för extern lagring…

  • Rudolf

    Funderade själv på Note pga pennan, men skärmen var helt avgörande för mig betr Nexus 10:an. Helt underbar. Sedan måste Google ta sig i kragen och fixa omstartsbuggen. Grymt irriterande…

  • Anneli

    Jag köpte ”Nexus 10” förra veckan i Stockholm. Jag är mycket nöjd med den nyaste surfplattan.  
    Men Jag tycker att det tar så lång tid att ladda batteriet. 
    Därför har jag köpt en ny laddningsenhet som heter ”Magnector”.  
    Eftersom den förbättrar laddningshastighet med 25% än USB-kabeln, tycker jag att det är ett sätt vilket du kan ladda enheten så fort som möjligt.  
    Dessutom har den många fördelar bl.a hastigheten och den är laddningsenheten endast för Nexus 10.

    Denna URL ska prosentera ”Magnector” för dig.
    http://www.youtube.com/watch?v=3eEsqMIt2yY&feature=player_detailpage
    Om du vill köpa den, klicka webbadressen till amazon eller ebay :)
    http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00B2166BS
    http://www.ebay.co.uk/itm/MagNector-Magnetic-Nexus-10-Pogo-Charging-Cable-/181074810679

  • http://www.maltelewan.com Malte Lewan

    Bluetooth 3.0? Låter som ett skämt. Officiella sidan reder inte heller ut saken. Och så undrar jag: GLONASS eller inte?

  • FGK

    ”Implementationen var dock inte så bra som vi hade önskat, och beteendet hos de olika knapparna är inte helt konsekvent. När vi trycker på Wi-Fi-symbolen hade vi velat att den trådlösa nätverksuppkopplingen hade aktiverats eller inaktiverats, men istället förs vi till undermenyn för Wi-Fi i surfplattans inställningar. Detsamma gäller symbolerna för Bluetooth samt för mobildata i enheter som har ett 3G-modem. Symbolerna för ljusstyrka, flygplansläge och gränssnittsrotation gör vad vi önskar, vilket glädjer oss men ger upphov till ett mer inkonsekvent beteende och att vi måste memorera vilka knappar som gör vad.”

    Nu har ni missat en grej, eller om de kommit i en senare uppdatering sen ni gjorde testet, (köpte min idag) men om man håller inne på wifi eller bluetooth så fungerar de dom som on/off. Borde dock vara tvärtom imå.

    Tack för ett mycket läsvärt test!

  • Birger Hedman

    Det kom i 4.2.2 uppdateringen.

    Förresten, var köpte du din ifrån?

  • Max

    Finns romar där du kan göra just detta

  • ZoneCracker

    Hmm, ber om ursäkt för mitt inlägg. Den har inget sammanhang med ditt. Undrar hur det gick till? ;O

Aktuellt


Nexus 6 på väg till Sverige - dyker upp hos Prisjakt

Android på Prisjakt

Sony Xperia Z3 Compact
Samsung Galaxy Alpha
Sony Xperia Z3
OnePlus One
Samsung Galaxy S4
Asus Google Nexus 7 2013
Asus Google Nexus 7

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS