Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Nexus 7 [Recension]

Postat:
02:31 - 2013-01-08
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Tillverkare: ASUS i samarbete med Google
Modell: Nexus 7 16GB (WiFi), 32GB (WiFi), 32GB (3G)
Operativsystem: Android 4.2.1 / Jelly Bean
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från c:a 2 200 kr (16GB) och 2 300 kr (32GB)
Webbsajt/Specifikationer: ASUS, Androidenheter.se
Diskutera: Nexus 7 på Swedroids forum

Introduktion

Efter att ha släppt tre stycken mobiler i den egna Nexus-serien presenterade Google i somras den första Nexus-surfplattan. Enheten heter som bekant Nexus 7 och har utvecklats tillsammans med den taiwanesiska tillverkaren Asus som fått stå för hårdvaran.

Sökjätten valde att satsa på det betydligt nättare sjutumsformatet för sin första platta och har i samarbete med Asus lyckats erbjuda ovanligt mycket hårdvara för pengarna. När Nexus 7 började säljas i Sverige i början av oktober var priset strax över 2 000 kr.

För den relativt nätta slanten får kunder numera 32GB internt lagringsutrymme, 1GB RAM-minne, Wi-Fi, en 7-tums LCD-skärm med 800 x 1280 pixlars upplösning, ett 4325mAh-batteri, en främre kamera samt det fyrkärniga chipet Tegra 3 med 1,3GHz klockfrekvens. Eftersom enheten är del av Nexus-serien står Google för mjukvaran och Nexus 7 var inte oväntat den första enheten som uppdaterades till Android 4.2 Jelly Bean.

På pappret är Nexus 7 en lämplig surfplatta för de som tidigare känt sig tveksamma till tablets som produktkategori: den är lätt och smidig till formatet, har kompetent hårdvara och framförallt kostar Nexus 7 till skillnad mot vissa andra tablets inte som en stationär dator.

Vi ska i de kommande avsnitten grundligt gå igenom Googles debutsurfplatta, både dess hård- och mjukvara, för att se om den är ett bra val och värd sina slantar. Swedroid fick in Nexus 7 relativt tidigt men yttre omständigheter har tyvärr försenat recensionen. Vi beklagar dröjsmålet och hoppas att ”bättre sent än aldrig” gäller även i det här fallet.

[ind][/ind]

Specifikationer

SpecificationsASUS Nexus 7
Measurements
(H x W x D)
198.5 x 120 x 10.45 mm
Weight340 grams
Screen / resolution7 inch, 16 million colors, WXGA (720x1280 pixels)
Panel typeIPS
DigitizerCapacitive digitizer, multi-touch (10 points), 60 Hz refresh rate
System-on-a-chipNVIDIA® Tegra® 3 T30L
CPU40 nm quad core ARM Cortex-A9 processor @ 4 x 1.2 GHz
GPUGeForce ULP
RAM1024 MB
Internal storage (NAND)16/32 GB
Our device: 16 GB, ~11 GB available for storage and app installations
Battery4 325 mAh, Li-Ion, built-in
Primary camera-
Secondary camera1.2 megapixels, VGA (640x480) video recording
Connectors / slotsMicro-USB (2.0, MHL)
ButtonsRight side: Power button, volume rocker
Network / CommunicationWi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct; Bluetooth v4.0 with A2DP, LE, EDR
SensorsAccelerometer, digital compass, proximity sensor, light sensor, barometer
Android version / GUIAndroid 4.2 (Jelly Bean)
Codec supportMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AVI
In storesLate October 2012 (in Sweden)
Miscellaneous-

I kartongen


   

Nexus 7 levereras i en mörkgrå kartong med ett färgglatt tryck på locket. Kartongen håller god kvalité och känns betydligt mer påkostad än vad prislappen kanske antyder. I ett fack för sig allra längst upp finner vi som vanligt sjävla enheten snyggt presenterad. Nedan det övre facket ligger det övriga, sparsamma, kartonginnehållet. Vår kartong innehåller följande:

* Nexus 7 (svart, 16GB)
* Laddadapter (svart, 5V 2A)
* USB -> Micro-USB-kabel (svart, cirka 1 meter)
* Dokumentation

Trots att man med Nexus-enheter torde kunna förvänta sig samma innehåll i alla kartonger så kan vi inte garantera att kartonginnehållet från olika återförsäljare, regioner och mobiloperatörer innehåller samma saker som vår. Om innehållet är av stor vikt för dig så rekommenderar vi att du tar kontakt med återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

  

Första intrycket av Nexus 7 för de som är vana vid 10-tumssurfplattor är sannolikt att den är väldigt nätt, möjligen tjockleken undantaget. Enheten upplevs ha mer gemensamt med phablets som 5,5-tummaren Samsung Galaxy Note 2 än stora 10-tumstablets. Det är naturligtvis främst en smaksak men 7-tumstablets är på flera vis mer praktiska än de större motsvarigheterna.

Dels är 7-tumsplattor naturligtvis både lättare och smidigare till formatet. Nexus 7 mäter 199 x 120 x 11mm och hela enheten väger 340g. Som jämförelse kan nämnas att den är ungefär hälften så tung och stor som en iPad. Vi fick rentav ner Nexus 7 i en större jeansficka och den kommer kunna glida ner i kavajfickor av det lite mer rymliga slaget. Det faktum att skärmen är mindre gör att det även blir enklare att navigera i gränssnittet, att mata in text och använda enheten med en hand.

Nexus 7 ligger mycket fint i händerna vid tvåhandsfattning både i porträtt- och landskapsläge. I porträttläget är det lätt att skriva med tummarna för till skillnad mot 10-tumsplattor är det aldrig svårt att nå alla bokstäver. Även vid läsande av böcker och inte minst vid spelande har 7-tumsformatet sina fördelar. Nexus 7 har för övrigt samma dimensioner och proportioner vid spelande som Segas klassiska bärbara spelkonsol Game Gear.

Som tidigare nämnts är Nexus 7 utformad på ett vis som gör den bekväm att hålla i. En anledning till detta är enhetens omsorgsfullt rundade kanter. Baksidan består dessutom av en mörkbrun (upplevs som svart i vissa ljus), prickig och läderliknande texturerad yta vilket gör plattan greppvänlig – det är ingen risk att den kommer glida ur händerna. Googles chefdesigner Matias Duarte har berättat att de inspirerats av skådespelaren Steve McQueen och texturen påminner om materialet i vissa racinghandskar.

Kikar vi istället på enhetens framsida ser vi att skärmen omsluts av en svart ram. Kanterna är ungefär hälften så breda längs långsidorna än vad de är längs kortsidorna. Det är ett medvetet val för att det ska finnas tillräckligt med utrymme för att greppa enheten i landskapsläge utan att skärmen skyms av händerna. Längs kanten av enheten löper en silverfärgad list vilken är avsedd att se ut som metall men är tillverkad av plast.

Vi upplever alla design olika men i våra ögon är Nexus 7 en tjusig pjäs. Plattan har utformats för att både vara estetiskt tilltalande och praktisk att använda. Det är uppenbart att Google och Asus funderat mycket på designen och att inget har lämnats åt slumpen. De som är nyfikna på hur plattan designats kan med fördel titta på den här intervjun med Matias Duarte.

Trots att Nexus 7 är billig känns den inte billig. Det är inte världens mest exklusiva surfplatta men det läderliknande bakstycket och dess design gör att den inte framstår som någon budgetmodell. Även byggkvalitén är godkänd. Plattan upplevs som gedigen och trots att det går att få den att knaka lite vid omild behandling är detta inte något som stör. Vi vet att vissa användare haft problem med skärmsläpp men det är inget som drabbat vårt testexemplar.

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring

Precis som alla enheter i Nexus-serien sedan Galaxy Nexus saknar Nexus 7 fysiska androidknappar. Dessa knappar är istället del av gränssnittet och består av en Tillbaka-knapp, en Hem-knapp och en knapp för multitasking. En mobil enhet går att vrida och vända hur som helst och genom att baka in knapparna i gränssnittet kan man alltid finna dem på samma ställe oavsett hur man håller enheten.

Ovanför skärmen på framsidan sitter en 1,2MP-kamera som är avsedd för videosamtal. Det är den enda kamera Nexus 7 erbjuder och får därför även lov att duga till andra typer av fotografi om nöden kräver. Vänstra långsidan är tom medan högersidan huserar enhetens enda fysiska knappar: en ström-knapp och en volym-knapp.

Dessa är placerade högst upp förutsatt att man håller enheten i porträttläge. Knapparna är lätt upphöjda och ger ifrån sig ett dovt klickljud när man trycker på dem. Man gör sannolikt bäst i att användarna knapparna med ett pekfinger då de inte är särskilt lätta att nå med tummen. Enda gången knapparnas placering irriterar är när man ska ta skärmdumpar: det är nämligen inte bekvämt eller intuitivt att trycka ner ström-knappen och volym ner-knappen samtidigt på Nexus 7.

På undersidan av plattan finner vi en microUSB-port samt en 3,5mm-hörlursutgång. Längst ner i mitten av bakstycket sitter enhetens högtalare – i övrigt är det tomt. Under skalet har naturligtvis även Nexus 7 begåvats med en rad standardsensorer som Bluetooth, Wi-Fi, GPS, accelerometer, gyro och digital kompass. Googlar anammade tidigt NFC och därför har Nexus 7 stöd för närfältskommunikation, som tekniken heter på svenska.

Mottagning och datahastigheter


Vår modell har som de allra flesta Nexus 7 än så länge endast Wi-Fi, ingen mobiluppkoppling. Enheten har stöd för protokollen b, g och n och vi har heller inga problem att ansluta till vårt kontorsnätverk via n-protokollet. Som så många andra androidenheter som är n-kompatibla så saknas dock stöd för 5GHz-bandet, vilket således innebär att vi får hålla oss tillgodo med det aningen långsammare 2.4GHz-bandet.

Då vi matchar Nexus 7 mot en Samsung Galaxy Tab 7.7 så finner vi snabbt att Nexus 7 har den klart bättre mottagningen – både vad signalstyrka och räckvidd berör. Mycket imponerande. Där Tab 7.7 ibland uppvisar en viss känslighet för hur vi håller enheten så är Nexus 7 till synes helt opåverkad av vårt grepp. Då vi mäter upp räckvidden så mäkrat Nexus 7 med ytterligare närmare fem meter, med tjocka väggar som skymmer den fria sikten till routern, efter att Tab 7.7 har kastat in handduken.

Maxhastigheterna via Wi-Fi (n, 2,4GHz) ligger på vårt nätverk på strax över 30 Mbit/s vid nedladdning och strax under 30 Mbit/s vid uppladdning. Dett placerar Nexus 7 ungefär där de flesta andra enheter ligger. Ett medelmåttigt resultat som vare sig gör oss besvikna eller imponerar. Via g-protokollet sjunker hastigheterna till cirka 20 Mbit/s i båda riktningarna.

Som alltid så kan hastigheter via Wi-Fi variera kraftigt beroende på störningar och hur belastade de olika kanalerna är, samt även på routerns kompatibilitet med aktuell enhet så vi kan inte garantera att ni mäter upp samma maxhastigheter som vi gör.

Ljudegenskaper


På grund av krångel med hårdvara och tidsbrist har vi valt att inte inkludera ett RightMark Audio Analyzer-test i den här recensionen, men vi har förstås provlyssnat på en rad olika ljudfiler via ett par AKG K420-hörlurar.

Även om vi på redaktionen är långt ifrån att vara finsmakare av ljud, så kallade audiofiler, så tycker vi oss kunna konstatera att Nexus 7 underlevererar på ljudfronten. Vid en direkt jämförelse med bland annat Samsung Galaxy Tab 7.7 samt HTC One S så upplevs Nexus 7 som platt och oinspirerad, med mer brus och ett tydligt skorrande på maxvolym – en maxvolym som dessutom är lägre än hos både One S och Tab 7.7. Tråkigt. Möjligen är detta något som kan komma att åtgärdas i framtida mjukvaruuppdateringar, men det är inget ljudälskaren med höga krav bör räkna kallt med.

Den yttre högtalaren, placerad på baksidan nära fotänden, håller till skillnad från 3.5mm-porten god kvalité – för att vara en extern högtalare, det vill säga. Ljudet är fylligt, om än aningen burkigt, och maxvolymen är långt långt högre än konkurrenten Tab 7.7. Vi kan framkalla en del skorrande på maxvolym, men det avhjälps enkelt genom att sänka volymen ett snäpp eller två.

GPS och positionering


Då vi mäter upp positioneringsprestandan i Nexus 7 så blir vi snabbt besvikna. Även om enheten har stöd för både GPS och GLONASS så har den ofta stora problem med precisionen – inte minst då den fria sikten är det minsta skymd. Detta är i sig inga konstigheter och de flesta satellitpositioneringssystem får problem då den fria sikten skyms, men med Nexus 7 är problemen större än vad vi är vana vid.

I rutten ovan, inspelad med Googles applikation My Tracks, så kan vi genast se att Nexus 7 (blå linje) levererar en långt mer skakig rutt än Samsungs Galaxy Tab 7.7. Värderförhållandena var vid mättillfället dåliga och varken Tab 7.7 eller Nexus 7 imponerar, men det är ändå en klar seger för Tab 7.7 som inte alls levererar en lika skakig rutt.

Vid navigering med Nexus 7 i bil så har däremot den bristande precisionen och känsligheten för skymd sikt inte alls varit ett problem. Vi konstaterar att även om Nexus 7 har en god bit kvar till de bästa så är den bra nog för normalt användande. För den flitiga geocacharen eller orienteraren så kan däremot den bristande precisionen möjligen skapa problem.

Bildskärmen och digitizern


Bildskärmen på 7 tum är av IPS-typ och håller mycket hög kvalité. Färgåtergivningen är som vanligt med IPS-paneler av mycket god standard och färgerna upplevs som starka men inte övermättade som på många AMOLED-skärmar. Betraktningsvinklarna är mycket goda men kan inte riktigt mäta sig med Tab 7.7 och dess Super AMOLED Plus-skärm. Skall vi hitta någon svaghet med Nexus 7-skärmen så är det att svärtan inte riktigt är så djup som vi hade önskat, men då är vi tämligen petiga.

Upplösningen är på 1280×800 pixlar, vilket är lite av en standard för androidtablets för närvarande, och tack vare att skärmen är blott 7 tum stor så upplevs den av naturliga skäl mycket mindre pixlig än 10-tumsplattorna med samma upplösning.

Pekskärmen, digitizern, är av toppklass och svarar mycket rappt på våra pek och svep. Vi mäter upp en uppdateringshastighet på 60 Hz, vilket innebär att skärmen läser av våra tryck och svep 60 gånger per sekund, samt upp till 10 simultana tryckpunkter, så kallad multitouch.

Som helhet konstaterar vi att skärmen är mycket bra, inte mist i relation till det låga priset på enheten.

Mjukvaran

Nexus 7 levereras förstås som alla andra Nexus-enheter med Android i grundutförande. I fallet med vår Nexus 7 så var detta vid leverans version 4.1 (Jelly Bean) och sedermera 4.2 via en så kallad OTA-uppdatering. Då mjukvaran är helt och hållet i grundutförande så kommer vi inte ta en djupdykning i det här kapitlet, men vi komemr naturligtvis ta en titt på några av de viktigare nytillkomna funktionerna och standardapplikationerna.

Bland annat har det neddragbara statusfältet omarbetats och är nu – i tabletversionen av Android 4.2 – tudelat; ett till vänster och ett till höger. För att nå statusmeddelanden så sveper man nedåt på vänstra sidan av statusfältet och för att nå de nytillkomna snabbinställningarna så sveper man nedåt på den högra sidan. Detta tog oss en stund att vänja oss vid då muskelminnet har programmerats och nötits in tiotusentals gånger sedan Android lanserades för fyra år sedan, men då man väl har vant sig så är det en mycket trevlig lösning som kan nås oavsett var man befinner sig – i många fall till och med då statusfältet är dolt – exempelvis då en applikation körs i fullskärmsläge.

En annan nyhet som är väl värd att nämna är att Android i version 4.2 har fått stöd för flera användare på samma enhet. Funktionen är lika enkel som den är funktionell och man kan nu äntligen låna ut sin tablet utan att behöva oroa sig för att privat epost, bilder, bankuppgifter eller annat ses av fel ögon. Olyckligtvis verkar den här nya funktionen i Android för närvarande bara finnas tillgänglig för tabletversionerna – ej för smartphones. Vi hoppas att det blir ändring på detta framöver.

Låsskärmen är även den omarbetad och fungerar nu ungefär som enhetens hemskärm – fast betydligt mer förenklad – där man kan svepa åt höger eller vänster till nya skärmar på vilka man via låsskärmswidgetar kan få snabbåtkomst till applikationer som GMail eller Klock-appen.

Standardtangentbordet i Android har i 4.2 fått geststöd, vilket innebär att man istället för att trycka på bokstäverna helt enkelt kan svepa fingret mellan dessa, och mjukvaran gissar – med tämligen god träffsäkerhet – vad det är du försöker skriva. Detta är ingalunda en ny teknik, vi har sedan flera år tillbaka sett flertalet tredjepartstangentbord på Google Play med samma funktion, men nu har alltså en liknande funktionalitet blivit standard i Android.

I och med 4.2 så ser vi nytillkommet stöd för den nya standarden MiraCast som är tänkt att efterträda DLNA. MiraCast kan till skillnad från DLNA som endast strömmar ljud och video spegla innehållet på skärmen på en telefon eller en tablet till exempelvis en TV- eller datorskärm, ungefär på samma vis som då man kopplar upp telefonen till en extern bildskärm via en HDMI-kabel – fast trådlöst. Än så länge så är detta en minst sagt färsk standard, men vi förväntar oss se mer av detta framöver – i såväl tablets som telefoner och i annan hemelektronik.

I Android 4.2 har Google slutligen valt att dölja menyvalet ”Utvecklaralternativ” under Android-inställningarna, men den här åtkomsten kan man enkelt återställa genom att under ”Om pekdatorn” trycka på fältet ”Version” längst ner sju gånger i rad.

Hemskärm/launcher


Det mesta är sig likt i Android 4.2 – de grafiska skillnaderna mellan 4.1 och 4.2 som båda har fått arbetsnamnet Jelly Bean – är få. Vi upplever inte att 4.2 bjuder på vare sig ett bättre flyt eller ett mer finputsat gränssnitt, men de nytillkomna funktionerna beskrivna i kapitlet ovan gör ändå 4.2 till en uppdatering som kan skapa ha-begär.

Webbläsaren

Nexus 7 är den första enheten som levereras med Googles egna Chrome som standardwebbläsare. Chrome blev världens största browser för datorer i september i år med 34 % marknadsandel världen över. Chrome för Android lanserades i början av året och redan då klargjorde Google att den i sinom tid skulle anta rollen som Androids nya standardwebbläsare, vilken Chrome nu gjort.

Några av fördelarna med Chrome för Android är att man kan synkronisera bokmärken och flikar med datorversionen av Chrome. Ifall man exempelvis surfar på ett antal sidor hemma vid datorn och sedan måste bege sig hemifrån kan man sedan enkelt återuppta surfandet på sin mobil eller surfplatta.

I Chrome på Nexus 7 visas ett navigeringsfält högst upp. Det innehåller just navigeringsknappar, en uppdateringsknapp, ett adressfält, en knapp för bokmärken, röstinmatning och avslutningsvis en knapp som visar menyn. Högst upp visas de flikar man har öppna för tillfället.

Det är lätt att öppna en ny flik genom en grå knapp längst till höger och man växlar mellan flikar genom att helt enkelt trycka på den flik man vill visa. Man kan även växla mellan flikarna genom en sveprörelse. Det går till så här: man börjar svepa utanför skärmkanten och drar sedan fingret längs skärmen. Ju längre man drar, desto längre fram/bak i flikarna hamnar man. Därför får man se till att sluta svepa på rätt ställe och allt detta fungerar i regel mycket smidigt.

Prestandan i webbläsaren (Chrome) har tyvärr varierat en del. I vissa tungrodda hemsidor har pinch-to-zoom inte varit helt mjukt och ibland har browsern svarat dåligt på snabba sveprörelser, vilket har varit en smula frustrerande. Vi vet inte om det delvis är placebo, men vi upplever att dessa brister blivit mindre påtagliga efter att plattan uppdaterades till Android 4.2. Förhoppningsvis är det en mjukvarubrist då skärmen svarat snabbt på input i övriga delar av gränssnittet.

Galleri och mediaspelare


Galleriapplikationen densamma som den som introducerades i Android 4.1 och fungerar således väl – betydligt bättre än den gamla galleriapplikationen som introducerades i Android 2.x. Alla videoklipp och bilder presenteras i ett snyggt rutmönster kallat ”Rutnätsvy” (3×4 i porträttläge, 4×2 i landskap) som nyttjar nästintill varenda millimeter av skärmytan – vi anar här en viss inspiration från konkurrenten Microsofts Windows Phone-layout där det mesta presenteras i stora och tydliga rutor. Att tillgå finns även ett visningsläge kallat ”Filmremsevy” där bilderna och videoklippen visas i betydligt större förhandsversioner som horisontellt är placerade sida vid sida.

Flytet så man använder Galleriet är mycket bra och animationen då vi sveper mellan bilderna är i regel helt utan ”hackande”, d.v.s. så kallade mikrofrysningar. Att animationen i sin enkelhet därtill är ganska snygg gör oss ingenting. Först då vi laddar in riktigt högupplösta bilder kan vi då och då framkalla ett och annat hackande då vi sveper mellan bilderna.

Musikspelaren, Play Music, är heller ingen nyhet i 4.2 utan har hängt med ett tag nu. Applikationen gör det den skall och har de flesta grundläggande funktionerna som vi förväntar oss, och sväljer därtill det vi kastar på den utan problem. Olyckligtvis har applikationen problem att läsa in album art annat än då den ligger inbäddad i mp3-filer, såvida man inte använder en extern applikation som Album Art Grabber för ändamålet. Album art (jpg/gif/bmp/pnga) som ligger som bildfiler i albummappen ignoreras, och Play Music erbjuder ingen onlineversion som kan hämta album art åt oss.

DICE Player vill inte alls vara med och spela videoklipp på Nexus 7.

Videospelaren är som den alltid har varit i Android en minst sagt enkel historia som inte ens har fått ett eget gränssnitt. Gränssnittet delas istället med Galleri-appen och det är således genom denna man når sina videofiler. Olyckligtvis är spelaren mycket begränsad och vi lyckades inte spela upp ett enda av våra testklipp med både bild och ljud.

Använder vi istället tredjepartsvideospelare från Google Play så når vi lite större framgångar, men som videospelare är Nexus 7 och Android 4.2 dessvärre ingen höjdare – åtminstone inte ännu. Vi går bet på mer än hälften av alla våra testklipp – främst de med DTS-ljud och 1080p-upplösning. MX player spelar förvisso upp videoströmmen (ibland med ett påtagligt ”hackande”) men utan ljud, och i DICE Player får vi bara en dialogruta som säger ”Sorry, this video cannot be played.”

Vi hade hoppats och förväntat os betydligt mer av Nexus 7. Vi vet att hårdvaruplattformen Tegra 3 har alla förutsättningar att göre Nexus 7 till en ypperlig videospelare, men dessvärre verkar dålig optimering och begränsningar i mujvaran sätta käppar i hjulen. Om ni har tips på videospelare som fungerar bra tillsammans med Nexus 7 så tar vi gärna emot dem – kommentarerna är öppna.

Inställningar


Mycket lite har hänt i inställningsmenyn i steget från Android 4.1 till 4.2. Det kanske mest betydande tillskottet är menyalternativet ”Användare” (eller ”Users” på engelska), där man kan skapa exempelvis gästkonton med begränsad tillgång eller ett fullvärdigt separat konto t.ex. för en familjemedlem.

En av få nytillkomna inställningsmenyer i Android 4.2 – det mesta är sig likt sedan tidigare.

Kameran

Nexus 7 är endast utrustad med en frontkamera – en mycket dålig sådan

Nexus 7 har utrustats med blott en kameralins – på enhetens framsida – alltså främst avsedd för videosamtal. Som med alla frontriktade kameror så är kvalitén långt lägre än för de bakåtriktade primära kamerorna vi är vana vid, och Nexus 7 är inget undantag. Upplösningen för stillbilder är på 1,2 megapixlar och kameran levererar videoinspelningar i VGA-upplösning (640×480). Bildkvalitén och användbarheten i mindre ljusstarka miljöer är precis som de allra flesta frontkameror låg – mycket låg.

De flesta inser förstås att om man skall sälja en kompetent enhet till det närmast fantastiskt låga priset som Nexus 7 betingar så måste det snålas in här och var – och kamerasensorn är alldeles uppenbart något de har sparat hårt på. Kameran är enligt vår uppfattning i det närmaste obrukbar för allt annat än videosamtal.

En frustrerande detalj, utöver den ovan nämnda dåliga kamerakvalitén, är att Google har tagit bort ”genvägen” för kameraapplikationen i applikationslistan, så det går inte att nå kameran annat än genom applikationer som använder kameramodulen, exempelvis vid videosamtal via Skype. Lyckligtvis går det här problemet att lösa genom att ladda ner och installera exempelvis MoDaCos app ”Camera Launcher for Nexus 7” från Google Play – ingen root eller annat krångel behövs.

KameramjukvaranKameramjukvaran är i och med version 4.2 av Android helt ny, och bjuder utöver ett nytt gränssnitt även på en spännande ny funktion kallad ”Photo sphere”, eller ”Fotosfär” på svenska. Olyckligtvis så är den här funktionen inte tillgänglig i Nexus 7, gissningsvis av det enkla skälet att funktionen är tänkt att användas med en bakåtriktad kamera så att man kan sikta och plåta – något som inte är helt enkelt om kameran är riktad mot användaren själv.

Photo sphere - spännande ny funktion som dessvärre ej fungerar i Nexus 7.

Photo sphere – spännande ny funktion som dessvärre ej fungerar i Nexus 7.

Google ASUS Nexus 7                                      Samsung Galaxy Tab 7.7

Som synes i exempelbilden ovan så levererar Nexus 7 betydligt ljusare och mer kontrastrika bilder än konkurrenten Galaxy Tab 7.7. Dessvärre är kontrasten alldeles för hård vilket ytterligare förstärker pixligheten som den låga upplösningen (960×1280 pixlar) skapar. Bilderna blir därtill överexponerade och den gråmulna himlen som syns ovan hustaken blir alldeles vit. Galaxy Tab 7.7 har inte heller en bra frontkamera, men levererar aningen mer naturtrogna bilder med mjukare kontraster – för mjuka – och därmed en bristande skärpa. Bilderna överexponeras dock inte lika mycket som på nexusen, vilker ger en bättre balans.

Ingen av de två kamerorna lyckas fånga de reella ljus- och färgförhållandena speciellt väl – Nexus 7 är alldeles för ljus och överexponerad medan Tab 7.7 är lite för mörk och färglös. Detta är två med dagens mått mätt dåliga frontkameror, helt enkelt, och den som köper en Nexus 7 gör det inte för kamerans skull.

Videoexempel
Google ASUS Nexus 7
httpvh://www.youtube.com/watch?v=Wq38SIWFpJI

Samsung Galaxy Tab 7.7
httpvh://www.youtube.com/watch?v=pkWj0uC334M

Buggar och problem

Vi har på ett av våra två testexemplar råkat ut för ett par spontana omstarter. Flera användare har vidare i vårt forum rapporterat att skärmglaset inte varit korrekt fastlimmat, vilket lett till glapp mellan glaset och chassit. I dessa fall har ASUS så vitt vi känner till bytt ut enheterna.  Enstaka användare har också vittnat om enheter vars pekkänslighet varit dålig.

Batteritiden

Batteritiden får betraktas som hygglig. Vi hamnar på omkring 11h vid videouppspelning med skärmen inställd på 50% ljusstyrka. I stand-by-läget presterar enheten riktigt bra och håller för vår egen del åtminstone i en veckas tid. Om vi med 50% ljusstyrka däremot startar ett påfrestande spel håller batteriet i blott 2,5-3,5h innan enheten stänger av.

Systeminformation


Under skalet på Nexus 7 så finner vi förutom en helt ren version av Android, 4.2/Jelly Bean, även Nvidias Tegra 3-plattform, bestående av en fyrkärnig ARM Cortex A9-processor på 1,3 GHz, en uppdaterad version av Nvidias GeForce ULP-krets samt 1 GB RAM. Det senare kan eventuellt med dagens mått mätt ses som aningen lite – men vi får inte glömma bort hur lite vi betalar för enheten, och ytterligare 1 GB RAM skulle tvivelsutan driva upp priset mer än vad Google var villiga att acceptera.

Efter att komponenter som grafikdelen, modemet m.fl. lagt beslag på sitt återstår rätt generösa 974 MB för operativsystemets räkning. Detta räcker rätt långt, men i riktigt minneshungrig appar som exempelvis Chrome är användarupplevelsen bättre på enheter med 2GB RAM; exempelvis Nexus 4 eller Nexus 10.

För 32GB-versionen av Nexus 7 är 27,5GB tillgänligt för appar och användardata. Flashminnent presterar vidare i linje med Galaxy S III, Xperia V och Nexus 10 enligt AnTuTu Benchmark.

Spel, prestanda och grafer

Introduktion

Av resultataten i de syntetiska testerna som mäter systemprocessorns beräkningskraft respektive arbetsminnets bandbredd kan vi konstater att Tegra 3 fortfarande står sig väl bland konkurrensen. Vi finner inte enheten i toppen, men inte heller i botten.

Detsamma kan sägas om grafikdelen. Nvidias grafikkrets hanterar utan problem en större majoritet av de spel som idag finns tillgängliga via Google Play. De senaste och mest spektaulära 3D-spelen, exempelvis Need for Speed Most Wanted eller N.O.V.A 2, fungerar men ligger precis på gränsen till vad grafikdelen klarar av att rendera i tillräckligt hög hastighet.

Slutsats

Att Nexus 7 är en prisvärd enhet hur man än vänder på det är ingen hemlighet – prisnivån kontra utrustningsnivån talar sitt tydliga språk redan innan kartongen ens har öppnats. Frågan är således inte om den är värd priset den betingar, det är den, utan istället om den är bra nog att mäta sig med andra androdplattor, som ofta kostar betydligt mer.

Mjukvarumässigt så levereras Nexus 7 i egenskap av att vara en del i Nexus-familjen den renaste – och senaste – androidversionen som går att uppbringa. I skrivande stund är detta version 4.2 av Android, även kallad Jelly Bean. Google har i 4.2 specialanpassat gränssnittet lite mer för att bättre passa den större skärmen, och även om ändringarna är få så är de betydelsefulla. Vi har haft väldigt få problem med mjukvaran under vår testperiod, men visst finns det en del problem och buggar.

Hårdvarumässigt så har ASUS och Google inte snålat – med vissa undantag. Den fyrkärniga Tegra 3-plattformen med 1 GB RAM är mer än nog för att ge gränssnittet ett finfint flyt och att tugga sig igenom allt vi kastar på den i form av spel och tyngre appar. Även rendering av och skrollning i riktigt tunga webbsidor går som en dans – även om det förstås kan hacka och vara lite småtrögt periodvis, något som för närvarande gäller alla telefoner och plattor på marknaden.

Vår enhet har 16 GB lagringsutrymme, vilket lämnar efter att Android-installationen har tagit sitt cirka 11 GB kvar till användaren att använda till saker som appinstallationer, bilder, musik och videoklipp. Med 32 GB-versionen som kanske är den som kommer säljas i flest exemplar så är det cirka 27 GB kvar för användaren – vilket till viss del kompenserar för det faktumet att det inte går att expandera lagringsminnet med ett Micro-SD-kort.

Byggkvalitén är hög och även om enheten kanske inte direkt ger ett lyxigt intryck, en exklusiv känsla, så är den mycket gedigen och känns både robust och välbyggd. Bakstyckets texturering och mjuka plastyta känns behaglig under fingertopparna och erbjuder därtill ett bättre grepp än någon annan platta vi har testat. Passvormen i skarvar och mellan chassits olika stycken är förstklassig och inte förrän vi klämmer och bänder på enheten långt mycket mer än vad som kan anses vara normalt så kan vi framkalla ett tämligen tyst knäppljud. Mycket bra, helt enkelt.

Byggkvalitén är hög och även om enheten kanske inte direkt ger ett lyxigt intryck, en exklusiv känsla, så är den mycket gedigen och känns både robust och välbyggd.

Ett litet minus för knapparnas placering på enhetens högersida som gör att de är svåra att komma åt när enheten ligger ”på rygg”. Knapparna har placerats på ett sådant vis att de närmast sitter på baksidan av enheten än direkt på sidan.

Bildskärmen, av IPS-typ, är ett av enhetens stora trumfkort. Upplösningen, WXGA (eller 800×1280 pixlar), ger en för plattor relativt god pixeldensitet och såväl betraktningsvinklar som färgåtergivning är av toppklass för LCD-skärmar. Skall vi hitta en svaghet så är det en svärta som inte är riktigt så djup som vi hade önskat – men så är vi kanske lite bortskämda med AMOLED-svärtan också. Digitizern, det pekkänsliga ytskiktet på skärmen, är precis som bildskärmen i övrigt av hög kvalité och vi har ingenting att klaga på – pekskärmen svarar snabbt och med hög precision och hanterar multitouch utan några som helst problem.

Kameran är enhetens enkilt svagaste kort och det är här uppenbart att ASUS och Google har tvingats dra åt svångremmen för att kunna leverera enheten till det låga priset den betingar. Nexus 7 har bara utrustats med en enda kameralins – på fronten – och den är kort sagt riktigt dålig. Den duger möjligen för videosamtal så länge ljusförhållandena är goda, men sedan är det stopp. Vi hade hoppats på mer än så här, priset till trots, då frontkameran är enhetens enda kamera.

GPS:en är ytterligare ett kort som lämnar en del i övrigt att önska – även om det måste sägas att den duger för det allra mesta. Då vi jämförde Nexus 7 med en Samsung Galaxy Tab 7.7 så presterade Nexus 7 en betydligt skakigare rutt, och enheten verkar ha vissa problem med precisionen. Avstickarna i sidled var dock tämligen små, i regel max +/- 10 meter, så för normal navigering i exempelvis en bil duger den fint. Det är kanske främst för mer krävande GPS-aktiviteter som geocaching eller orientering som problemen med precision kan göra sig påminda.

Ljudkvalitén via 3.5mm-pluggen lämnar precis som kameran och GPS:en en del att önska. Ljudkvalitén vid musiklyssnande är inte alls vad vi hade hoppats på, och även om man kan trolla en del med en tredjepartsmusikspelare med inbyggd equalizer så lyckas vi aldrig få ljudet att kännas helt OK, än mindre imponera. Kanske är detta något som Google kan avhjälpa med en mjukvaruuppdatering, men i skrivande stund så törs vi inte rekommendera Nexus 7 för dig som ställer höga krav på ljudet.

Enhetens videoprestanda, efter uppdateringen till Android 4.2, var till en början en miserabel affär. Där enheten med 4.1 svalde mer eller mindre allt vi kastade på den (DTS av licensieringsskäl undantaget, olyckligtvis) så stötte vi i 4.2 på stora problem och konstaterade till en början att vi inte lyckades spela upp mer än tre av våra sju testklipp. Efter en uppdatering av tredjepartsspelaren MX Player och aktivering av ”h/w+ decoder” i dess inställningar så nådde vi betydligt större framgångar med uppspelning av riktigt tung 1080p-video. Men, DTS är av licensieringsskäl tyvärr inte tillgängligt i MX Player.

Då vi försöker summera våra intryck av vår tid med Nexus 7 så är det mestadels väldigt positivt. Vi har inga större problem att förlåta saker som GPS:ens skakighet eller avsaknaden av DTS vid videouppspelning, men den dåliga kameran och den bristande ljudkvalitén är lite svårare att bortse från. Enhetens låga pris till trots så måste det bli poängavdrag här.

Prestanda, mjukvara, byggkvalité och bildskärm är å andra sidan av absolut toppklass och presterar långt över vad man kan förvänta sig av en enhet som kostar blott strax över 2 000 kronor – sprillans ny! Vi känner oss på grund av prisnivån nästan lite orättvisa då vi listar enhetens brister, men det nåste ändå lyftas fram då en recension handlar om konsumentvägledning.

Summa summarum: Vi på Swedroid rekommenderar varmt Nexus 7. En mer prisvärd platta är just nu helt enkelt inte möjlig att finna i Sverige. För er som ställer höga krav på kameran, ljudkvalitén via 3.5mm-pluggen eller behöver en GPS med hög precision kan dock Nexus 7, trots sitt låga pris, vara ett tveksamt val.

swedroid-rekommenderar-nexus-7

Nexus 7 är lämplig för dig som
 • Vill ha maximalt med platta för så lite pengar som möjligt
 • Vill ha Android i dess allra renaste form
 • Vill ha snabba uppdateringar av den senaste androidversionen
 • Ställer höga krav på bildskärmen och prestandan
 • Vill ha en platta med smidiga yttermått och god byggkvalité
Nexus 7 kan vara lämplig för dig som
 • Är trött på tillverkarnas egna androidgränssnitt
Nexus 7 är inte lämplig för dig som
 • Behöver en bra och välfungerande kamera
 • Kräver hög ljudkvalité via 3.5mm-pluggen
 • Använder GPS:en till krävande aktiviteter som geocaching

Andra telefoner att överväga:

 • Jacob Brickner

  Alltid kul med era recensioner, men det saknas ett e i sista meningen i ordet bhöver.

 • tramsgar

  Oj, hoppas ingen dött eller nåt sånt otäckt.

 •  Är det bara jag som var så missnöjd med skärmen att jag lämnade tillbaka den? Jag förstår verkligen inte hur man kan tycka den är bra? Jag kan sträcka mig till duglig, men knappast bra.

 • Swedroid

  Vad tyckte du var så dåligt med skärmen? 

  I prisklassen måste det vara svårt att hitta något som är bättre, men om det finns tar vi förstås tacksamt emot tips på bra referensenheter.

 • Johan Larsson

  Man blir onekligen sugen på en sån där!

 • Texten är förfärligt suddig. Jag förstår givetvis att den inte kan vara lika skarp som min Nexus 4 och jag hade inte räknat med det heller.

  Jag försökte verkligen att gilla skärmen, men efter ett par dagar gav jag upp och skickade tillbaka den. I övrigt så gillade jag plattan väldigt mycket. Men om jag gör ett nytt försök med en surfplatta kommer det absolut att bli en Nexus 10.

 • Johne Sjoberg90

  BSplayer funkar bra att spela upp mkv 720p med ljud. Tror också att 1080p funkar också, men ej testat. På tegra2 funkar 720p med dts på bsplayer. Mitt tips.

 • Svärmor funderade på en budgetkinesplatta från AudioVideo för en tusing till svärfar i julas. Otroligt nöjd att jag styde in henne på en N7:a istället. :)

  Det enda jag direkt saknar som inte nämns i recensionen är mer en grej med 4.2 än N7. Hade det inte varit himla trevligt att kunna dela innehåll mellan användarna? Alltså, jag förstår att apparna måste vara isolerade (även om xda går runt det), men att hela svärfars Johnny Cash-samling (90+ plattor) inte går att komma åt från båda användarna känns trist. Att ha grejerna i molnet tillgängligt för båda är inte heller lika smidigt på en enhet som saknar 3G-koppling.

 • Damas

  Jag kör med VLC, det verkar vara den ända spelaren som spelar upp vissa grejer för mig. Har ni testat NFC någonting? Jag testade att programmera om mitt SL-kort, fungerar rätt bra, men tror det fungerar ännu bättre med riktiga taggar. Jag testade att programmera dem i NFC Task Launcher.

 • Trampstamp

  Du måste haft något fel på din. 

 • fudgi

  gådet att ringa vanliga samtal med den? alltså inte ip tele.

 • Ulver_82

  Känns ju jävligt relativt med en recension på en gammal surfplatta.

 • Mattias

  relevant?

 • Kingen

  Under Specifikationer och Connector/Slots så står det Micro USB (2.0, MHL).
  Det med MHL stämmer väl inte. N7 har tyvärr ingen MHL funktion, så i dagsläget finns det inte TV-out alternativ (visst det finns 1 eller 2 lösningar, men fortfarande inte att du kan spegla skärmen på TVn). Det är just av den anledningen jag inte köpt surfplattan ännu.
  Har det kommit till väldigt nyligen eller har jag missat ngt?

 • Jonas

  Bra recension. Bättre sent än aldrig :P

 • Micke

  Bs Player har stöd för 1080p och dts.
  Funkar kanon. Jag kör numera 4.1.

 • Toha

  Nej.

 • Grisen

  Riktigt nöjd med min N7:a. Använder DicePlayer för att kolla tv-serier från NAS, SopCast för att kolla livesport, Play SE för SVT Play. Sonen spelar en del på den också, men visst saknar man utbudet av ”barnappar” som finns till iOS (Toca Boca etc.)

  Har 16gb-versionen, hade gärna haft 32:an utifrån att den ofta är med som barnpassare och det inte får plats så mycket barnprogram. Köpte en USB2Go-adapter hos Kjell&co som dock inte funkade.

  Ett litet störningsmoment är när man skall scrolla t.ex. en lång forumtråd i webbläsaren och man ofta kommer åt ”Home”-knappen, drar uppåt – och Google Now startar.

  Notera att MiraCast inte stöds på N7 och eventuellt aldrig kommer göra. Läste någonstans att de enheter som hittills MiraCast-certifieras har dubbla WiFi-kanaler eller vad det nu hette. Vilket N7 inte har.

 • Micha Persson

  Liten rättelse: Nexus 7 har varken barometer eller GLONASS.

 • Notna

  Bättre sent än aldrig, visst, men det vore nog ännu bättre om ni fokuserade på att få ut en recension av Nexus 4 så snabbt som möjligt. De flesta har nog redan bestämt sig gällande Nexus 7 vid det här laget.

 • Ulf-Benny

  Jag instämmer med föregående talare.
  Min är inte suddig någonstans..

  Tog du bort skyddsplasten från displayen ? ;)

 • Daniel

  Tänkte väl att det inte bara var jag…

 • David

  Om ni har problem med ljudet i MX-player så testa att växla mellan H/W och S/W. Har haft ett par filer där inte ljudet fungerat från början men har börjat fungera efter att jag växlat till S/W.

 • Daniel

  Om folk dör av den orsaken så hejjar jag på Darwin.

 • Krister

  ”Nexus 7 känns inte billig. Det läderliknande bakstycket och dess design gör att den inte framstår som någon budgetmodell.”Säg som det är istället; N7 är och förblir en enkel surfare utan någon som helst premiumkänsla. Den upplevs som snål, oavsett vad den kostar. Det betyder inte att den inte är prisvärd, försök bara inte haussa den. Den är och känns som en budgetmodell. Den är inte ens snabb; en GS3 bootar på mindre än halva tiden.

 • Hyvv

  En spellchecker är en bra uppfinning. ;) Hittade tre-fyra stavfel bara jag ögnade igenom artikeln.

 • Degauss

  Du borde vara stolt

 • leffe

  Håller inte med, skulle jag inte veta om priset innan jag höll i den så hade jag nog sagt att den skulle kosta betydligt mer än vad den faktiskt gör.

 • Hyvv

  Nej det är jag inte, men jag är dock fullt medveten om varför text bör vara felfri. Vet du?

 • Gandolf

  Sitter med kollegans N7a i handen just nu, det är rent skitsnack att säga att den inte har någon premiumkänsla, den både ser ut och känns som något som borde kosta BETYDLIGT mer än den gör! Den bootar på typ 45 sek, varför i hela friden ska du boota snabbare – hört talas om att ladda innan den dör?

  N7 är en otroligt kapabel platta för det budgetpris den har, om Google inte haft för avsikt att sälja den billigt för att få ut fler plattor på marknaden (och därmed öka efterfrågan på appar), hade den lätt kostat mycket mer.

 • Sebastian Danielsson

  Verkar otroligt prisvärd men känns fortfarande som att Android inte är riktigt moget ännu, inte för att Android är fel anpassas utan det minst sagt skrala utbudet av tablet-optimerade appar.

 • Degauss

  Nej och jag bryr mig inte hellre.  Men eftersom det är fler personer än mig som läser detta tråd, så kan du kanske upplysa folkmassan som kan läsa en text med fel i det och fortfarande få ut 100% av författarens mening.

 • Krister

  @f1c52ac2ddbfe1e4893d28a96172e0e8:disqus @3d77a3090d7e00df855f6be19684f537:disqus Ingen FM-radio, inget IR-öga, ej mikingång via teleplugg, ingen frontkamera, högtalarna placerade 4 cm isär, ström- och volymknappar för tätt placerade samt i en konstig vinkel, ej utbytbart batteri, ingen barometer, proximitetssensor eller termometer, ofta dålig passform med knarrande bakstycke, sämre skärm än övriga Nexus, etc osv. Jag är inte imponerad. Den är kraftfull och billig, men kom inte och påstå att den känns dyrare än 2000 kr för det gör den inte.

 • pewpewarn

  är enormt nöjd med min N7, har fungerat kanon, det första exet jag fick hade dock ngt problem, visade 0% batteri hela tiden trots att man laddade, fick dock ut en ny och denna har fungerat kanon, tappade paden i dasset(hah tur nog va de bara vatten och inget annat i vid tillfället!) och paden sänktes halvvägs ned i vatten men har fortsatt funka utmärkt utan problem trots detta!

 • pewpewarn

  håller med, min skärm är inte suddig utan klar och bra

 • Har kört litet tag med min N7 32GB 3G…Kan bara säga en sak..TOK Nöjd…

 • Fredrik Reinfeldt

  Recenserar ni nu när den funnits ute i 100år? Snacka om att vara sist på bollen

 • Henke2

  Om det är faktafel då? spelar det heller ingen roll?  Nä förmodligen inte eftersom du ändå inte vet vad som är rätt…

 • Henke2

  Undrar just varför man inte är mera seriös i sina artiklar?  Swedroid i ett nötskal att klanka ner på Samsung när de presenterar siffror. Klanka ned på rykten så som opålitliga sedan när produkten släpps tvärvända och säga ”som vi veta länge bla bla”, och det värsta då alla faktafel. En sådan sak som GLONASS hade avgjort köpert för mig då jag ämnat ha den till Geocaching.  Tur man är kritisk och googlar, när Swedroid inte gör det.

 • Kimpa

  Varför vägrar Swedroid att erkänna ett det finns en 8 GB-variant av Nexus 7…?

 • Notna

  För att de inte säljs i Sverige?

 • Haha! Det skulle kunna vara något jag kan lyckas med, men jag tog faktiskt bort plasten. :P

 • Jag

  Nån som kan posta bakgrundsbilden med trädet? :)

 • $4606017

  Gillar den väldigt mycket men det var ett misstag att uppgradera från 4.1 till 4.2. Frågan är om man skall nedgradera eller vänta på buggfixarna som måste komma relativt snart. 4.2 är för dåligt i nuläget.

 • Micke

  Är det en tillverkare som inte har nån som helst premiumkänsla i sina telefoner så är det fan i mig Samsung. 

 • Teodor Axel Johan Jönsson

   Vad är problemet i 4.2.1 i min Galaxy Nexus och jag har inga problem med 4.2

 • Krister

  Du har rätt. Ful hård- och mjukvara. Sloppy design inifrån och ut. Påminner om leksaker. Däremot tickar dom på som få andra. Dessutom är skärmarna läckra.

 • tt

  Vet inte vad personen ovan menar, men jag tycker den blev märkbart segare med 4.2. Märkte inga förbättringar alls jämfört med 4.1.

 • Jonas

  Jag kör med N7 8gb som är köpt i Sverige .

 • I Nexus-familjen är det bara Nexus 4 som stödjer Miracast, vad jag vet.

 • gäst

  Tack för en intressant och välskriven recension! Det blev en Nexus i slutändan och hittills är jag och min fru mycket nöjda.

 • Swedroid

  ”DTS-ljud och 1080p-upplösning” fungerar alldeles utmärkt i Dice player. Man behöver dock kompilera ffmpeg själv. Här finns instruktioner: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1769799

  Felmeddelandet ”Sorry, this video cannot be played” har jag fått ibland när jag haft för många andra program uppe samtidigt.

 • Det bevisar på sin höjd att de *sålts i Sverige – Inte att de finns i handeln för tillfället. :p

 • Tycker du skall byta parentes på din smilie efter namnet. ” :-( ” verkar passa dig bättre.

  Jag påstår att den känns dyrare än två tusen. Vilken platta i samma priskategori känns exklusivare?

  FM-radio? Really? När behöver man den? När man är på promenad och inte har WiFi-täckning och har den här i fickan, eller?

  Mikingång? Så man kan skypa i hifi?

  Frontkamera har den – det är bakkamera som saknas och allvarligt – är inte det en rätt bra grej att spara in pengar på att skippa en sån på en tablet? En bra mobilkamera har man för att slippa plocka med sig en kompaktkamera i fickan – Tänker du att man sliter upp sin sjutums-tablet ur innerfickan när man ser nåt snyggt?

  Snävt mellan högtalarna – Okej, fast skulle det verkligen blivit nån hemmabiokänsla om du bara fick lite bättre stereopanorering?

  Ström-/volymknappar – Absolut. Obegriplig placering. (Nästan lika dumt som att Samsung envisas med Power-knappen på sidan på alla sina modeller – Är inte SIII premium då?)

  Ej utbytbart batteri: Mm, precis som på andra Nexus-enheter – fast de tycker du ju är premium.

  Är barometer och termometer vanligt på tablets? En proximitetssensor är smart som kan släcka skärmen om man håller luren mot örat – tänkte du lassa upp en N7:a mot örat? Varför?

  Dålig passform och knarr får stå för dig – Jag har inte sett eller hört nåt sånt på de (få) jag sett.

  Sämre skärm? Nä? Så det är en sämre skärm på en tablet för två tusen än på en telefon för fyra? Stoppa pressarna!

 • Marcus Roos

  * Vad ska man med FM-radio till idag?

  * IR-öga är det väl bara Sonys plattor som har. Jag använder min Nexus7 som fjärrkontroll till XBMC, via wi-fi.* Finner varken något problem med högtalarna eller knapparnas placering.* Hur många plattor finner du med utbytbara batterier?*Eftersom den inte används som telefon, ser jag heller inte helt nyttan med en proximity-sensor* Min knarrar inte och det är ingen dålig passform nånstans

  Tycker Nexus 7 ger väldigt mycket för pengarna 

 • Krister

  Ja, mycket prestanda för pengarna, men noll komma noll premiumkänsla. Jag är nöjd med min sett till hur snabb och laggfri den är, däremot är design och helhetsupplevelse inget att skriva hem om. Basta.

 • Krister

  Galaxy Nexus har utbytbart batteri.
  S3 har illa placerade knappar, men inte vinklade i en bisarr vinkel. För övrigt ser S3 ut som en leksak, men med fenomenal prestanda.
  Kamera vore fint för att lägga upp prylar på Tradera/Blocket och bara för att det ären Nexus.
  Mikingång skulle höja användbarheten för röstinmatning.
  FM-radio är en skön feature som jag emellanåt faktiskt använder, och saknar på en Nexus.

  Trots bristerna är N7 prisvärd pga senaste vanilla Android och rejäl fart. Säg bara inte att den känns ‘premium’ eller värd mer än sitt pris.

 • ”Galaxy Nexus har utbytbart batteri.
  Mm, och Nexus One har sämre skärm – Varför får du plocka russinen ur kakan och inte jag?

  ”men inte vinklade i en bisarr vinkel”
  Fattar inte den här – Jag har inte upplevt några sådana problem.

  ”För övrigt ser S3 ut som en leksak, men med fenomenal prestanda.”Så varför jämförde du uppstartstiden med SIII då? De lirar ju inte riktigt i samma prisklass.

  Kamera vore fint för att lägga upp prylar på Tradera/Blocket och bara för att det är en Nexus.
  Jag börjar se mönstret här. Du tycker att Nexus-namnet borde föra med sig att luren/plattan är bäst på precis allt. Okej, men då föreslår jag att du kommer ut till oss i verkligheten och inser att den här är prissatt för att få många att slå till på en platta så Google kan kränga appar – Inte som imagehöjare för Nexus-purister.

  Så FM-radio finns inte på andra Nexus heller? Ja men då är de klart att budgetalternativet skall ha den.

  Jag säger inte att den känns premium, men däremot att den känns mer premium än man kan vänta sig för två papp och att den skulle vara prisvärd om den kostade lite mer. Vilken jämförbar platta ger mer för samma peng eller lite till (alternativt samma upplevelse för en mindre peng)? Om alla jämförbara konkurrenter kostar mer utan att erbjuda mer så är den här väl värd mer?

 • Krister

  Onda släpper en surfare med likvärdiga prestanda (fast utan GPS och Blåtand – ja det är sant) på 10 tum ‘retina’ för 1700 kr. N7 ligger snart i lä, bortsett från vanilla Android.

  N7 är som en simpel Volkswagen med V8, vilket i sig är häftigt, men inget att jämföra med Porsche annat än i fråga om acceleration och toppfart.

  Prisvärt? Javisst. Rå kraft i en enkel förpackning är sexigt men kalla det inte förfining.

 •  Eftersom det inte går att svara på inlägg efter ett tag på Swedroid så kommer det här istället. Sorry.

  Onda säljer den inte för 1700 – De *kommer* sälja den online för $240 vilket *motsvarar* 1700 spänn exklusive frakt och ev. tull. Finns en del online om att de inte direkt har Rolls-kvalitet så vad gör du när nåt går fel med hårdvaran? Är det premium att skicka den till Kina för att fixas?

  WV med V8 lät som en okej liknelse, men var är Porschen du nämner? Ondan är väl snarare mindre förfinad.

  (Om du är besviken för att FM-radio saknas – hur kan du bara svälja en sån sak som ingen blåtand?)

 • Krister

  Jag försöker bara påpeka att N7 är en rå men enkel och rätt okunnig maskin som är värd sina 2000 kr. Ge den bara inte cred för något mer. Det är allt jag verkligen vill att köpare skall vara medvetna om. Själv gillar jag min, i all sin brutala enkelhet.

 • Fkdk

  Bor du under en sten?

  Sällan skådat mer kvalitetskänsla än när man håller i N7.

 • Krister

  Om du tycker att knarrande chassi och blödande skärm är kvalitet, så visst. Du njuter kanske av den utstickande USB- porten?

 • Marcus Roos

  Premium-känsla (underligt ord) är väldigt subjektivt.

  Du Krister verkar ha bestämt dig för att det inte vilar någon sådan över N7. Fine.
  Men läs övriga kommentarer – det är många som tycker de både känns välbyggd och lyxig. Oavsett pris.

  Du sprider bara dålig stämning här genom att basunera ut hur billig du tycker n7 känns och hur du saknar FM-radio!

 • Krister

  Förlåt, jag ska aldrig mer skapa dålig stämning. 

 • Magnus

  Håller med dig fullständigt!
  Svärtan är totalusel och den har otroligt matta färger.
  Dessutom så är det ofta obalans i hur ibland svart text framträder på ljusare bakgrunder som inte nödvändigtvis är helt vita, där något är mycket tydligt på min SGS2 kan mycket otydligare (inte suddigt dock) på Nexusen.

  Av alla skärmar jag har är den i särklass sämst. Har två 24 tummare, en 40 tums lcd-tv, en bärbar laptop med en tft-skärm som dock har mycket bra färgmättnad och bättre svärta och en Samsungs Galaxy S2.

  Upplösning och betraktningsvinkel betyder absolut ingenting för mig om svärtan och färgmättnaden är totalt genomusel!

 • Magnus

  ”Nexus 7 är lämplig för dig som
  Ställer höga krav på bildskärmen..”
  Håller absolut inte med.
  Tycker att bildskärmen är genomusel.
  Den har en extremt dålig svärta och blöder från kanterna. 
  Än värre är att färgerna är totalt urtvättade (förmodligen funktion av dålig svärta).
  Känns lite ojämnt med ur ljuset påverkar när man läser text.
  I vissa lägen så är det mycket antsträngade att läsa svart text mot ljusa backgrunder (inte nödvändgvis helt vita).
  Det som i ett sånt läge kan vara extremt tydlgt att läsa på min SGS2 kan vara mycket otydlgt på Nexusen.

  I övrigt så tycker jag Nexusen är en topp-surfplatta, men jag är extremt besviken på just bildskärmen.
  Men det finns väl en anledning till att man ville spara på just den punkten. Ser snyggt ut i specar med en hyggligt hög upplösning, men i upplevelse är det uselt!

  Varje gång jag går från min SGS2 med amoledskärm så är skillnaden så extrem att jag undrar om dom som tycker skärmen är bra någonsin ägt en hygglig skärm.

  Samtliga skärma jag har hemma är extremt mycket bättre än N7. Båda 24-tummarna (som också är IPS-skärmar, men bra såna), LCD-tv;n, SGS2;an och till och med den TFT-skärm som sitter i min Asuslaptop (en K50i-variant från 2010). Visserligen så har den sämre betraktningsvinkel, men färgerna är inte totalt urtvättade och text är det inga som helst problem med vid olika bakgrunder.

  Kan tom sträcka mig så långt till att det är den sämsta skärm jag använt i alla fall de senaste 10 åren, hemma, på jobbet eller var som helst.

 • dz321

  Problemet med rättstavning är att den ibland kan tycka att ett ord är rätt även om det är fel. Finns ingen perfekt rättstavning direkt.

 • Robbert1977

  Skärmen är riktigt kass! urvattnade, gråaktiga färger. Sämsta skärmen jag har sätt någonsin 

 • Jonathan

  jag vill ha nexus 4 recension nu :(

 • Robert Sydbrink

  Du har inte funderat på om det är fel på den?
  Min är då inte så dålig utan klassas nog in som en bra ips panel.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior applikationskonsult till Extenda Publicerad 17 Dec 2017
Utvecklare till ledande bolag inom reseservice! Publicerad 17 Dec 2017
Systemutvecklare, Norrköping Publicerad 17 Dec 2017
Testare till Responsive Development Technologies Publicerad 17 Dec 2017
IT-projektledare sökes till Örebro Publicerad 17 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 4. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp
 5. Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones
 6. Google släpper två experimentella fotoappar för Android

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Det här Googlade vi mest under 2017
 5. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 6. Vi kikar på OnePlus 5T Star Wars Limited Edition – kan beställas idag

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons