Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Samsung Galaxy Tab 7.7 [Recension]

Postat:
18:20 - 2012-03-06
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Tillverkare: Samsung
Modell: GT-P6810 WiFi 16GB
Operativsystem: Android Honeycomb 3.2 med TouchWiz UX 4.0
Tillgänglighet: I butiker, Expansys
Pris: Från cirka 5 000 kronor inklusive moms
Hemsida/specifikationer: Samsung, GSMArena

Introduktion
Samsung visade under 2011 att de menar allvar med sin satsning på inte bara smartphones utan även på androidtablets. Först släpptes Galaxy Tab 10.1 som var ett lovande första kliv in i Honeycomb-världen, även om den till en början drogs med en del barnsjukdomar och kvalitetsproblem. Sedan dök det mindre syskonet 8.9 upp och här hade Samsung hunnit lösa en del av kvalitetsproblemen från 10.1.

När de nu släpper sin tredje androidplatta av honeycombstandard så gör de det med Galaxy Tab 7.7 – en ytterligare lite mindre, lättare och smidigare version av de tidigare två plattorna. Skillnaden är dock den här gången lite större än bara storleken, då Samsung i Tab 7.7 använder sin egna dubbelkärniga processorplattform Exynos 4210 samt har utrustat den med en AMOLED-skärm.

Exynos 4210 sitter även i bland annat Galaxy S II och Galaxy Note och rullar precis som i Note något uppklockat i 2×1,4GHz. Enheten har i vanlig ordning vad gäller androidtablets utrustats med 1GB RAM och som en del av Exynos 4210 finner vi grafikkretsen MALI 400 som trots sin ålder fortfarande står sig väl i konkurrensen.

I den här recensionen kommer vi som vanligt titta närmare på såväl hårdvara som mjukvara för att om möjligt kunna ge er läsare en klar bild av hur väl – eller hur illa – Galaxy Tab 7.7 står sig i konkurrensen.

SpecifikationerGalaxy Tab 7.7
Mått (H x B x D)196,7 × 133 × 7,9mm
Vikt335g
Skärm och upplösning7,67", 1280x800 pixlar (WXGA), 16,7 miljoner färgnyanser, 196 PPI
PaneltypHD Super AMOLED>/a>
DigitizerKapacitiv, stöd för 10 samtidiga rörelsepunkter
System-on-a-chipSamsung Exynos 4210
CPU2x1,4GHz ARM Cortex A9 (40nm)
GPUARM Mali-400 MP
RAM1GB
Inbyggt minne (NAND)16GB varav ca 12GB är ledigt för användaren
Batteri / batteritid5 100 mAh / upp till 9h kontinunerlig videouppspelning
Bakre kamera3 MP, LED, AF
Främre kamera2MP
AnslutningarSamsung Propertiär 30-pinskontakt, USB-host genom adapter, MHL för HDMI-anslutning
Nätverk/kommunikationHSDPA+ 21.1 Mbit/s, HSDPA 14.4 Mbit/s, HSUPA 5.76 Mbit/s, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, A-GPS
SensorerAccelerometer, Gyroskop
OS / GränssittAndroid 3.2/Honeycomb med Samsung TouchWiz UI
Codec-stödMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA - xvid, divx, MKV/h.264/High Profile 4.1+
Butikspremiär2012-02
Övrigt-

I kartongen


Galaxy Tab 7.7 levereras i en vit kartong med minimala yttermått som på höjd och bredd bara är några få millimeter större än själva tableten, vilket förstås ärr gynnsamt ur transportsynpunkt och därmed även ur miljösynpunkt. Kartongkvalitén är hyggligt hög, vilket förmedlar ett gott första intryck, även om just vår kartong var lite kantstött.

Då vi lyfter av kartongens lock finner vi förstås plattan med skärmen vänt uppåt i ett fack för sig allra längst upp och nedan detta finner vi övrigt kartonginnehåll välförpackat i egna formgjutna fack.

Innehållet i vår kartong är som följer:

* Samsung Galaxy Tab 7.7 GT-P6810 (”Light Silver”)
* Laddadapter inkl kabel (5V, 2A)
* USB-kabel med Samsungs proprietära kontakttyp (för PC-anslutning)
* Vita hörlurar av in ear-typ med tre par proppar av olika storlekar
* Dokumentation

Som vanligt kan vi inte lova att innehållet i vår kartong (import via Expansys) är identiskt med innehållet i kartongerna från andra återförsäljare. Om kartongens innehåll är av stor vikt för just dig så rekommenderar vi att du kontaktar din återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion



Fronten är svart och domineras som sig bör av den 7.7 tum stora skärmen och en heltäckande glasskiva. Nedtill, då enheten betraktas ur porträttläge, ser vi Samsung-loggan i silver. Runtom det heltäckande glasstycket ramas enheten in av en ram i aluminium. En rektangel med rundade hörn och en tunn ram, en blank front samt en skärm som är centrerad, med andra ord.

Till skillnad från många andra enheter med en silverfärgad ram så har Samsung i Tab 7.7 faktiskt använt riktig metall, aluminium för att vara exakt, och det märks. Kvalitetsintrycket är från första sekund mycket högt och vi kan efter några minuters klämmande, bändande och skakande inte framkalla ett enda litet missljud. Enheten är mycket styv och det är egentligen endast då vi trycker mitt på bakstycket som vi kan få enheten att svikta litegrann.

Att handskas med Tab 7.7 är en fröjd tack vare material och byggkvalité, den låga vikten (335 gram) och plattans formgivning. Formgivningen, med en mjukt rundad ram som nästan skarvlöst övergår i bakstycket som även det är mjukt rundat i ändarna, gör att enheten ligger mycket bra i handen. Möjligen kan vi invända mot att den tack vare det högblanka glaset på fronten, den tunna ramen runt skärmen, och det släta och nästan halkiga bakstycket gör att enheten är lite hal att hålla i.

Passformen är med undantag av en liten glipa i skarvarna mellan bakstyckets metall- och plaststycken smått fantastisk. Att använda ord som ”fantastisk” må låta som en överdrift, men vi kan bara konstatera att Tab 7.7 är flera nivåer bättre än alla andra androidplattor vi har testat, Asus Transformer Prime med sitt metallchassi möjligen undantaget. Vi upplever dock att Tab 7.7 är ytterligare ett strå vassare än Prime vad gäller passform och kvalitetsintryck.

Bakstycket är precis som ramen mestadels tillverkat av metall, snyggt borstad ljus aluminium, men i fot- och huvudände finner vi som vi var inne på i stycket ovan silverfärgade plaststycken; gissningsvis för att förbättra mottagningen för komponenter som WiFi, Bluetooth och GPS. Dessa plaststycken håller god kvalité men övergången mellan metall och plast är inte helt sömlös. Det bör dock påpekas att det ingalunda är dåligt – vi är bara väldigt petiga.

EnhetSkärm (tum)Höjd (mm)Bredd (mm) Djup (mm)Vikt (g)Batteri (mAh)
Samsung Galaxy Tab 7.77.67196.71337.93355 100
Samsung Galaxy Tab (P1000)7190.1120.4511.983804 000
Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus7193.6122.49.93454 000
HTC Flyer7195.412213.24204 000
Huawei MediaPad 3G719012410.53904 100
Galaxy Tab 8.98.9230.9157.88.64656 100
Acer Iconia A100719511713.14701 530

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer


Då Tab 7.7 är en platta av honeycombstandard (uppdatering till Ice Cream Sandwich kommer enligt uppgift under andra kvartalet 2012) så saknas de sedvanliga androidknapparna på fronten helt och hållet. Dessa är istället flyttade till operativsystemets gränssnitt, vilket gör dem betydligt mer flexibla och konfigurerbara.

Enhetens vänstersida (sett i porträttläge) saknar helt knappar, men i nederkant finner vi en liten lucka för minnesexpansion (microSD). På högersidan finner vi i överkant strömknappen som förstås även agerar låsknapp för skärmen samt volymknappen (+/-). Båda dessa knappar håller god kvalité, erbjuder lagom mycket motstånd, sticker ut lagom mycket för att man skall kunna känna sig fram och skallrar inte då vi skakar plattan. Om de är tillverkade i plast eller metall törs vi inte svara på – men det känns inte som att det spelar någon roll.

I huvudänden sitter 3,5mm-utgången för hörlurar och strax till höger om den finner vi den sekundära mikrofonen för filtrering/reducering av bakgrundsbrus vid exempelvis telefonsamtal eller videoinspelning. I fotänden finner vi den proprietära anslutningsporten centrerad med två små högtalarhål på vardera sidan. Här i fotänden finner vi även den primära mikrofonen för ljudupptagning.

På fronten finner vi centrerat i överkant precis som på telefoner en högtalare för telefonsamtal. Rent spontant känns detta lite lustigt, men faktum är att det går utmärkt att hålla Tab 7.7 som en vanlig telefon och föra ett telefonsamtal – även om man ser väldigt larvig ut om man försöker. Då vår testenhet saknar stöd för 3G/röstsamtal via telefonnätet så är det dock IP-telefoni via Wi-Fi-nätverk som gäller, exempelvis Skype, vilket under våra korta test har fungerat utmärkt.

Bredvid, till vänster om ovan nämnda högtalare, finner vi ljussensorn för automatisk reglering av skärmens ljusstyrka samt en närhetssensor som automatiskt kan stänga av skärmen då man håller enheten mot örat vid telefonsamtal. Till höger om högtalaren sitter linsen för den frontriktade kameran.

Nätverk och mottagning

Enheten vi testar är som tidigare nämnts Wi-Fi-modellen och saknar således 3G/HSxPA. Wi-Fi-uppkopplingen imponerar med en stabilitet som våra referensenheter Acer Iconia A500 och Motorola XOOM inte kan matcha. Både XOOM och Iconia tappar vid aktivt användande anslutningen till vår router flera gånger dagligen och kan ibland inte heller återansluta automatiskt, medan Tab 7.7 rullar på utan problem dag efter dag. Faktum är att vi inte har råkat ut för en enda spontan nedkoppling under våra veckor med plattan, undantaget då vi har testat räckvidd och det så kallade ”dödsgreppet” förstås.

Datahastigheterna via WiFi (802.11n) ligger då vi skickar och tar emot stora filer (ej samtidigt) via vårt lokala FTP-nätverk på runt 32 Mbit/s i båda riktningarna. Detta får anses vara OK men inte mer. Tegra 2-enheter som XOOM och Iconia ligger bergfast på 40 Mbit/s i båda riktningarna, medan exempelvis Motorola RAZR maxar på låga 20 Mbit/s.

Då vi tar Tab 7.7 i ena handen och Motorola XOOM i andra och sakta går allt längre från vår router, med tjocka väggar emellan, så behåller Tab 7.7 en användbar signal betydligt längre än XOOM, men precis som med GPS-mottagningen så är Tab 7.7 osedvanligt känslig för hur/var man håller den. Undvik att täcka över plastytorna i enhetens fot- och huvudände allt för mycket.

Ljudegenskaper

Då vi mäter upp Samsung Galaxy Tab 7.7:s 3,5mm-utgång med hjälp av analysprogrammet RightMark Audio Analyzer och ett par AKG K 420-hörlurar så stöter vi genast på en del problem med så kallad clipping, det vill säga att ljudnivån blir för hög vilket resulterar i distorsion av ljudet. Vi tvingas dra ner volymen i standardmusikspelaren, som för övrigt har alla former av ljudeffekter och equalizer-inställningar avstängda, inte bara ett utan hela två snäpp för att få till en användbar mätning.

När vi väl lyckas genomföra mätningen utan clipping och andra varningsmeddelanden så kan vi se att Tab 7.7 presterar ganska väl och ungefär i nivå med Galaxy Note. Vi noterar dock att Tab 7.7 inte riktigt går lika lågt i frekvens som konkurrenterna samt att stereo crosstalk, där ljudet från en stereokanal läcker över i den andra, är sämre än konkurrenterna. Då vi med våra otränade öron lyssnar på musik (lossless/FLAC) via Tab 7.7 och våra AKG K 420-lurar så har vi inget att klaga på – vi märker inte ens av problemet med stereo crosstalk som RMAA rapporterar.

Vi kan i vanlig ordning inte gå ed på att våra mätningar ger en rättvis bild av enhetens ljudkvalité, utan mätningarna skall endast ses som en liten fingervisning om hur ljudchippet i kombination med mjukvaran presterar. Vet ni med er att ni är kräsna vad gäller ljudet via 3,5mm-utgången så rekommenderas ni som alltid att ta med er era favorithörlurar till en lokal återförsäljare för att testa själv.

RMAA-summering, Samsung Galaxy Tab 7.7

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB
+0.34, -0.74
Average
Noise level, dB (A)
-86.8
Good
Dynamic range, dB (A)
83.3
Good
THD, %
0.0075
Very good
THD + Noise, dB (A)
-66.9
Average
IMD + Noise, %
0.169
Average
Stereo crosstalk, dB
-23.7
Very poor
IMD at 10 kHz, %
0.035
Good
General performance
 
Average

RMAA
(complete test)
Galaxy Tab 7.7Galaxy NexusSony Ericsson Xperia raySandisk Sansa Clip+
Frequency response
(40 Hz -15 kHz), dB:
+0.34, -0.74+0.59, -0.72+0.59, -0.26+0.02, -0.14
Noise level, dB (A):-86.8-89.8-89.4-86.3
Dynamic range, dB (A):83.384.384.086.3
THD, %:0.00750.0480.2990.034
IMD + Noise, %:0.1690.0500.4410.053
Stereo crosstalk, dB:-23.7-51.8-48.0-56.0

Ljudet via de externa högtalarna i enhetens fotände (sett ur porträttläge) är ganska svagt och tunt och kan inte alls matcha Acer Iconias fylliga och höga ljud. Detta är dock inte förvånansvärt med tanke på hur mycket mindre och tunnare Tab 7.7 är – det finns helt enkelt inte plats för stora högtalarelement. Även om ljudet är tunt och maxvolymen är OK på sin höjd så är ljudkvalitén ganska god och vi upplever inte att det skorrar något ens på maxvolym.

GPS och positionering

På grund av problem med den av Google utvecklade appen MyTracks, där de senaste versionerna oförklarligen leder till att en rutt ej kan spelas in – åtminstone inte på våra två testenheter – så tvingas vi den här gången skippa vår normala testrutt och istället fokusera på hur vi upplever att GPS:en fungerar.

Låsning mot satelliter, med eller utan hjälp av WiFi, går mycket snabbt. Sällan går det mer än 10 sekunder från start av appen GPS Test till dess att vi har minst 10 satelliter låsta. Detta är mycket bra och ett klart fall framåt för Samsung som har haft en del problem med GPS:erna i vissa tidigare enheter.

Vad gäller precisionen så har vi utöver ett mindre antal hopp på runt 20 meter i sidled inte haft mycket att klaga på – GPS:en tycks i regel spåra vår position väl, både då vi värdas till fots och i en bil. Däremot har vi noterat en viss överkänslighet vad gäller hur man håller enheten – vid ett par tillfällen har kontakten med satelliterna helt förlorats då vi till synes håller enheten på fel vis.

Via ovan nämnda app, GPS Test, mäter vi från en innergård med höga byggnader runtom upp inte mindre än 15 satelliter som GPS:en lyckas låsa mot, samt en precision på 5 meter. Detta kan jämföras med Motorola RAZR som på exakt samma plats låser mot 11 satelliter och rapporteras ha en precision på 10-15 meter. Noteras bör dock att precisionsuppgiften i GPS Test endast är en gissning från appen i fråga, varför den bör tas med en nypa salt.

Bildskärmen och digitizern

Vid sidan av den smått fantastiska bygg- och materialkvalitén så är skärmen Tab 7.7:s verkliga trumfkort. Den 7.7 tum stora skärmen är av Super AMOLED Plus-typ, vilket innebär att subpixlarna precis som på Samsung Galaxy S II är arrangerade i en RGB-matris istället för den vad AMOLED-skärmar beträffar betydligt mer vanligt förekommande PenTile-matrisen. Vad detta innebär är kort sagt att skärmen har en äkta WXGA-upplösning (1280×800 pixlar), till skillnad från skärmar av PenTile-typ som ”fuskar” och har en lägre verklig upplösning.

Efter blott någon timme med enheten så kan vi utan några som helst tvivel konstatera att det här är den bästa tabletskärmen vi har skådat. Med undantag av den maximala ljusstyrkan i fullt dagsljus, vilken är OK utan att imponera, så är det full pott i alla andra delmoment.

Färgåtergivningen är klar och kraftfull och tack vare tre olika mättnadslägen i skärminställningarna så kan man om man ogillar AMOLED:s aningen övermättade färger välja ett mer konservativt mättnadsläge.

Skärpan är god och tack vare den lite mindre skärmen, 7.7 tum kontra det mer vanligt förekommande 10.1 tum, så blir pixeldensiteten högre, vilket märks. Kontrastförhållandet är i vanlig ordning vad gäller AMOLED-skärmar mycket bra och svärtan får plattor med LCD-skärmar som vi placerar bredvid att se grådassiga ut. Betraktningsvinklarna är de bästa vi har skådat, möjligen Galaxy S II undantaget, och vi ser endast små nyansskillnader, små färgskiftningar och en svagt försämrad kontrast då vi betraktar skärmen ur kraftiga vinklar.


I fullt dagsljus är läsbarheten OK men når inte riktigt upp till syskonet Galaxy Note, som i sin tur inte riktigt kan matcha Galaxy S II. Vi har inte haft några större problem att använda Tab 7.7 ute i vårsolen, men i direkt solljus så blir det som med hart när alla andra skärmar mycket svårt att läsa text och urskilja detaljer. Man gör som alltid bäst i att undvika direkt solljus i möjlig mån.


Digitizern, skärmens pekkänsliga ytskikt, håller som vanligt när det gäller Samsung hög klass. Vi mäter upp 10 simpultana pekpunkter, vilket är mer än nog för alla förekommande typer av ”multitouch”, samt en uppdateringshastighet på 63Hz. Detta innebär att skärmen läser av våra skärmtrycktryck och fingerrörelser 63 gånger per sekund.

Den rappa och följsamma digitizern till trots så har vi dock haft en del problem med att skärmen missar våra tryck. Då det bara händer sporadiskt och i regel under specifika förhållanden (i vissa appar) så gissar vi att det rör sig om mjukvarufel snarare än att digitizern inte hänger med. Oavsett vilket så skapar det en viss irritation då skärmen ibland inte reagerar på våra tryck, exempelvis vid tryck på Hem-knappen eller vid svep i webbläsaren då vi avser skrolla snabbt i en lång/tung webbsida.

Vi hoppas att Samsung löser detta snarast – kanske i samband med uppdateringen till Android 4.0/Ice Cream Sandwich.

Mjukvaran
Samsung Galaxy Tab 7.7 levereras med Android 3.2/Honeycomb med version 4.0 av Samsungs egenutvecklade grässnitt TouchWiz UX. En uppdatering till 4.0/Ice Cream Sandwich kommer enligt uppgift under andra kvartalet 2012, men exakt när är ännu okänt.

Hemskärm/Launcher

Hemskärmarna/launchern i Tab 7.7 skiljer sig precis som i Samsungs tidigare honeycombplattor litegrann från Android 3.x/Honeycomb i standardutförande. Det mesta är förvisso sig likt och man känner sig snabbt hemma på hemskärmen, men Samsung har lagt till en del smarta funktioner och ändrat en del vad gäller layout och grafik.


Bland annat har Samsung i sitt TouchWiz-gränssnitt lagt till en funktion för skärmdumpar vars knapp ni kan se i bilden ovan; den fjärde knappen från vänster i statusfältet. Så snart ett skärmskott har tagits så öppnas en enkel bildredigeringsapp i vilken man kan utföra enklare operationer som att rita, infoga text, beskära skärmdumpen och dela den via valfritt protokoll. En smidig och uppskattad funktion.


Centrerat i statusfältet finner vi en liten pilformad knapp som vid tryck exponerar en rad ”dockade” standardappar, vilka kan köras i fönsterläge som på en vanlig dator. Det vill säga att man exempelvis kan ha miniräknaren uppe samtidigt som man skriver ett e-postmeddelande i GMail, utan att tvingas växla fram och tillbaka mellan de två apparna.

Olyckligtvis är det bara Samsungs egenutvecklade appar som har den här funktionaliteten och det finns heller ingen möjlighet för användaren att själv välja vilka appar som skall finnas i ”dockan”. Apparna är som följer: Uppgiftshanteraren (aktivitetshanterare), Kalender, Världstid, Pennmemo, Kalkylator, Larm och Musikspelare.


En av de mer matnyttiga funktionerna i TouchWiz är den omarbetade Quick Settings-menyn som man når genom att peka på klockan nere i det högra hörnet. Där menyn i standardandriod är ganska fattig så har Samsung lagt till snabbknappar för en rad funktioner, som WiFi, Bluetooth och GPS.

Samsung har även ändrat layouten för hemskärmshantering en del, enligt bilderna ovan. Funktionen är i princip identisk med standardandroid, men layouten och grafiken är omarbetad.

Webbläsaren


Standardwebbläsaren i Tab 7.7 baseras förstås på standardwebbläsaren i Android 3.x/Honeycomb och skiljer sig således i grunden väldigt lite från förlagan. Utöver en del grafiska ändringar, ett litet antal extra inställningsmöjligheter och en aningen omarbetad favorit- samt historikhantering så är det i princip samma webbläsare som vi har sett i alla honeycombplattor vi har testat till dags dato.

Detta innebär att plattan som surfmaskin är funktionell men inte mycket mer än så. För den som vill ha lite mer funktioner så finns en uppsjö av alternativ på Android Market, som exempelvis Dolphin Browser HD.

Vad gäller prestandan i webbläsaren så upplever vi renderingstiderna som goda, snabbare än våra Tegra 2-utrustade honeycombreferenser Acer Iconia och Motorola XOOM. Däremot har vi haft stora problem med skärmresponsen på webbsajter som är inlästa i webbläsaren. Snabba svep uppåt eller nedåt på tunga/långa webbsidor resulterar ofta i att plattan inte reagerar överhuvudtaget, eller att den reagerar men endast rullar några rader uppåt eller nedåt. Att ta sig från sidans början till slut i en lång forumtråd kan kräva mer än tio svep/”flicks”, att jämföra med två eller tre i XOOM eller Iconia.

Vidare noterar vi ett visst tangentbordslagg när en tung webbsida är inläst i webbläsaren. Detta drabbar för all del även våra referensenheter, men långt ifrån lika påtagligt. Vi kan bara konstatera att Samsung behöver optimera en hel del för att kunna leverera en browserupplevelse som matchar Tegra 2-konkurrenterna. Kanske kommer detta i den utlovade uppdateringen till Android 4.x/Ice Cream Sandwich.

Galleri och mediaspelare

Galleriappen är i all sin enkelhet en ganska trevlig bekantskap, och flytet då vi sveper runt mellan bilderna är nästintill felfritt. Här märks hårdvaruaccelerationen av ordentligt.


Den medföljande videospelaren är funktionsmässigt väldigt simpel, men den sväljer precis som MX Video Player det mesta vi kastar på den utan några som helst problem. Begränsningen ligger främst i att spelaren saknar DTS- samt undertextstöd. En kul bonus är att man i videospelaren kan välja mellan tre olika färgtoner via inställningsmenyn; ”Normal”, ”Varm” och ”Kallt”.

ClipResolutionCodec / Profile / ContainerBitrateAudioResults (MX Video Player)
#1640x352XviD / Simple@L5 / AVI1 Mbit/sMP3 2.0OK
#2576x320XviD / Simple@L5 / AVI1,4 Mbit/sMP3 2.0OK
#3720ph.264 / High@L3.1 / MKV3 Mbit/sAC-3 5.1OK
#4720ph.264 / High@L4.1 / MKV9 Mbit/sAC3 5.1OK
#51080ph.264 / High@L4.1 / MKV14 Mbit/sDTS 5.1OK
#61080ph.264 / High@L4.1 / MKV19,2 Mbit/sAC3 5.1OK
#71080ph.264 / High@L4.1 / MKV22,8 Mbit/sDTS 5.1OK
#81080ph.264 / High@L4.1 / MKV25 Mbit/s DTS 5.1OK
#91080ph.264 / High@L4.1 / MKV30 Mbit/sAC3 5.1Fail (low FPS)
#101080ph.264 / High@L4.1 / MKV42 Mbit/sAC3 5.1Fail (very low FPS)


Musikspelaren är en ganska trevlig app som har stöd för de flesta förekommande ljudfiler/-formaten samt har stöd för så kallad album art. I inställningsmenyn finner vi såväl en equalizer (avstängd per default) med en rad förinställda profiler samt möjligheten att själv konfigurera, samt ett antal ljudeffekter att välja mellan. Den som tycker om att leka med ljudet för att hitta en egen favoritinställning torde inte bli besviken. Vi saknar dock möjligheten att kunna spara sina egna ljudprofiler.

Inställningar


Även om Samsung har lagt på sitt eget tillverkarskal ovanpå Android 3.2/Honeycomb så är det mesta sig likt vad gäller inställningsmöjligheterna, varför vi inte kommer gå in djupare på detta i den här recensionen. Vi vill dock peka på några betydande tillägg som Samsung har gjort.

I inställningarna för skärmen så finner vi en del ny funktionalitet, som möjligheten att justera färgmättnaden på bildskärmen i tre olika lägen; ”Dynamisk” som levererar mycket kraftfulla färger, ”Standard” som är ett mellanting och slutligen vår favorit ”Film” som drar ner mättnaden ytteligare och i vårt tycke levererar det mest naturtrogna resultatet. Under skärminställningarna bjuds vi även på möjligheten att byta teckensnitt globalt i operativsystemet. Utöver de fyra alternativen som följer med tableten så kan man även hämta fler online, via Android Market.

Vi finner även inställningar för gester/rörelse för möjligheten att kunna zooma i webbläsare och bildgalleriet genom att sätta två fingrar på skärmen och luta tableten i höjdled. Funktionen i sig fungerar väl, men vi ser ingen större praktisk nytta med den.

Slutligen har Samsung lagt in en hel del smarta funktioner för energisparläget, där plattan själv anpassar saker som skärmens ljusstyrka, skärmens timeouttid samt inaktivering av exempelvis WiFi och Bluetooth då det inte används. Energisparläget är förstås valfritt och inget som man tvingas använda.

Övriga applikationer

Samsung skickar med applikationen AllShare för att hantera DLNA-uppspelning. Överlag fungerar det bra och stödet för olika videformat är bra, MKV/h.264 och xvid/divx är sällan några problem. Vidare hittar vi en applikation för att läsa e-böcker vid namn ”Books” och en för att köpa dem vid namn ”eBooks”.


Samsung Music- och Game Hub är två tjänster för att precis som namnet antyder köpa både spel och musik. Utbudet vad gäller spelen skiljer sig i det närmaste inte alls från utbudet på Android Market, men det finns en och annan gratistitel här som inte finns tillgänglig på Market – i varje fall inte gratis.

Samsungs filutforskare fungerar riktigt bra. Den är förvisso inte lika funktionsrik som exempelvis ASTRO eller ES Explorer, men för den som bara vill flytta, radera, kopiera eller bläddra bland filer fungerar den utmärkt och är dessutom lättöverskådlig.

Ovan syns Polaris Office 3.0 som hanterar i stort sett alla office-format ända fram till version 2010.
Readers hub är en tjänst för att köpa e-böcker, tidsskrifter och tidningar. Den kombinerar helt enkelt tre olika butiker för ändamålet: PressDisplay, Zinio och Kobo.

För den som har svårt att hitta bra appar finner vi en applikation vid namn Samsung Suggest som ger apprekommendationer. Den verkar inte utgå från vad som finns installerat, utan ser snarare till vad som är populärt beroende på region.

Det är inte bara musik, spel och program som Samsung på egen hand distribuerar genom olika tjänster utan också hyrvideofilmer. Vi får dock inte igång tjänsten varför vi förmodar att den ännu inte är lanserad i Sverige.
Kameran

Samsung har utrustat Galaxy Tab 7.7 med en kamera på blott tre megapixlar, vilken dock har fått såväl autofokus som LED-blixt, och tack vare en hyggligt kompetent kameramjukvara så finns även funktioner som pekfokus och leendeigenkänning, vilket kompenserar en del för den relativt låga upplösningen.

Vi finner att skärpan och bildkvalitén är ganska bra, men vi noterar samtidigt att bilder tagna utomhus blir lite blåaktiga och dunkla jämfört med hur vi upplevde färger och ljus i verkligheten. Referensenheten Motorola XOOM återskapar vad gäller ljus och nyans en aningen mer verklighetstrogen bild men levererar å andra sidan lite sämre skärpa och då XOOM använder Androids standardmjukvara för kameran så är den tämligen funktionsfattig.

På fronten finner vi en frontriktad kamera på två megapixlar, främst avsedd för självporträtt och videosamtal, vilken presterar hyggliga bilder för att vara en frontkamera men som förstås inte duger för några mer avancerade fotosessioner. Skärpan på längre avstånd är riktigt dålig, vilket ni kan se i den första exempelbilden för frontkameran här nedan. Detta förklaras sannolikt av av att frontkameran främst är avsedd att ta bilder på objekt som är max någon meter bort – inte 30 meter bort. Inställningsmöjligheterna är få och funktioner som pekfokus saknas helt.

Maxupplösning för den primära kameran vid videoinspelning är 720p, det vill säga 1280×720 pixlar, och inspelningen levererar vid goda ljusförhållanden upp till 30 FPS. Vare sig flyt eller skärpa är i nivå med vad vi är vana vid från de bättre smartphonemodellerna, men för att vara en tablet så är resultatet hyggligt. Vi noterar dock att Tab 7.7 plockar upp en hel del vindbrus vid ljud-/videoinspelning.

Vid videoinspelning med den frontriktade kameran så är maxupplösningen låga 640×480 pixlar, även känt som VGA, och kvalitén är som förväntat mycket låg. För att undvika brus och oskärpa så tvingas man söka upp bästa möjliga ljus, vilket inte alltid är det lättaste då man befinner sig inomhus.

Vidare noterar vi att videoklippet via frontkameran inte automatiskt vänds rätt, vilket resulterar i att en inspelning som görs i porträttläge vänds till landskapsläge då man skickar över filen till datorn eller YouTube. Det finns förvisso en uppsjö program som kan rotera videoklipp, och YouTube har en inbyggd funktion för just detta, men det känns som ett extrasteg som inte skall vara nödvändigt.

Vid en direkt jämförelse med Motorola XOOM så är skärpan klart bättre, och vi noterar även att flytet i klippet är aningen mer följsamt.

Kameramjukvaran

Samsung Galaxy Tab 7.7 (3 megapixlar)        Motorola Xoom (3 megapixlar)





Samsung Galaxy Tab 7.7 frontkamera (2 megapixlar)

Samsung Galaxy Tab 7.7 videoexempel (720p)

Motorola Xoom videoexempel (720p)

Buggar och problem
Även om vår tid med Galaxy Tab 7.7 har varit mestadels buggfri så har vi ändå noterat en del problem som gör det dagliga användandet av enheten mindre behagligt än vad det hade kunnat vara. Det handlar nästan uteslutande om problem med att pekskärmen, eller kanske mjukvaran snarare, inte alltid svarar på våra tryck och svep.

Framför allt är detta ett problem i webbläsaren där det kan bli en smärre plåga att skrolla snabbt från början till slutet på en lång webbsida – exempelvis en lång forumtråd eller en nyhetssajt som Aftonbladet.se. Man sveper med fingret snabbt över skärmen för att skrolla snabbt men inget händer, eller så reagerar skärmen men det snabba svepet resulterar endast i att sidan rullar upp eller ner några få rader.

Batteritiden

I detta test spelar vi upp ett högupplöst (720p) videoklipp med en bithastighet på cirka 5 Mbit/s i MP4/h.264-format med stereoljud i MX Video Player med hårdvaruacceleration aktiverat. Enheten placeras i flygplansläge och ljusstyrkan sänks till 50% och jämförs sedan med blotta ögat gentemot referensenheten Transformer Prime. Skiljer sig ljusstyrkan markant åt kontra referensenheten justerar vi den så att den i våra ögon matchar.

Galaxy Tab 7.7 presterar i ovan beskrivna videotest mycket bra, och vi förmodar att detta beror på en kombination av AMOLED-skärmen, vilka vi vet sedan tidigare i regel är mycket strömsnåla vid videouppspelning, samt att skärmytan är mindre än för de flesta konkurrenterna. Det är vidare möjligt att Samsungs Exynos-plattform är aningen effektivare än konkurrenterna, men detta är rena spekulationer.

Vid mer normalt användande, det vill säga webbsurfning, e-postande och chattande och liknande så är förbrukningen däremot, som förväntat, större. Då webben och de flesta apparna i regel har ljusa gränssnitt så straffas batteritiden av AMOLED-skärmen, en skärmteknik som vi sedan länge vet drar betydligt mer ström då den visar upp en ljus bild. Trots detta så upplever vi inte att batteriet dräneras snabbare än i referensenheterna Motorola XOOM och Asus Transformer Prime (utan tangentbordsdockan).

Sammantaget ger batteritiden med beröm godkänt tack vare den mycket imponerande batteriprestandan vid videotittande och att den trots sin AMOLED-skärm ändå matchar våra LCD-utrustade referensenheter väl.

Systeminformation



Galaxy Tab 7.7 har som vi nämnde i inledningen av recensionen till skillnad från Samsungs tidigare androidplattor Tab 10.1 och Tab 8.9 utrustats med Samsungs egna SoC (”System on a Chip”), kallad Exynos 4210. Den här processorplattformen består av en dubbelkärnig processor baserad på Cortex A9-arkitekturen, och vi finner samma plattform i syskonen Galaxy S II och Galaxy Note. Precis som i Note så är kärnorna aningen uppklockade, till 2×1,4GHz, att jämföra med 2×1,2GHz i Galaxy S II.

Grafikkretsen är av typen MALI 400 och detta är en krets som har hängt med ett tag men som trots sin ålder hänger med bra, även om den som ni kan se i våra prestandagrafer här nedan inte riktigt kan matcha grafikprestandan i Geforce ULP-kretsen i den betydligt nyare Nvidia Tegra 3-plattformen.


Vårt exemplar av Galaxy Tab 7.7 levereras med 16GB inbyggt lagringsminne, varav cirka 12,9GB återstår för användaren att fördela fritt mellan lagring och appinstallationer efter att operativsystem och förinstallerade appar har tagit sitt.


Tab 7.7 levereras med 1024MB RAM, och efter att systemkomponenter som grafikkrets och radiodel har tagit sitt så finns 766MB kvar för operativsystemet och dess appar.

Spel, prestanda och grafer

Som spelmaskin så är Tab 7.7 utmärkt. Den kraftfulla grafikkretsen i kombination med den härliga skärmen och trevliga pekskärmen gör att spelglädjen genast infinner sig. Vi har testat en rad olika spel av olika slag och alla har flutit felfritt. Vi noterar efter längre spelsessioner att plattan kan bli småvarm på bakstycket, men inte alls i nivå med exempelvis Samsung Galaxy S II.


Benchmark Pi mäter enhetens beräkningskapacitet, vilket ger ett mått på processorns prestanda. Resultatet presenteras i millisekunder och lägre är bättre.


Linpack mäter systemprocessorns flyttalsprestanda och resultatet presenteras i MFLOPS. Högre är bättre.


CF-Bench mäter telefonens CPU- och minnesprestanda och presenterar resultaten i en totalpoäng. Högre är bättre. Transformer Prime är med sina fyra processorkärnor långt före konkurrenterna.


Rightwares BrowserMark är ett plattformsoberoende test som utförs i telefonens webbläsare. I testet utförs en mängd olika delmoment och resultatet presenteras som en totalpoäng där högre är bättre. Tab 7.7 presterar här ganska dåligt, vilket ganska väl speglar hur vi har upplevt standardwebbläsaren även vid vanligt användande. Lite småseg och reagerar långsamt på tryck och svep.


Sunspider mäter processorns och standardwebbläsarens kombinerade javascriptprestanda. Lägre tid, räknat i millisekunder, är bättre.


Vellamo mäter precis som Sunspider javascriptprestandan som telefonens processor och standardwebbläsare mäktar med, men till skillnad från Sunspider så består Vellamo av flertalet olika javascripttest, vilka sedan läggs samman för en totalpoäng där högre är bättre.


Monjori Shader Benchmark mäter som namnet antyder grafikprocessorns kapacitet vad gäller rendering av så kallad “Fragment Shader”. Resultatet presenteras i FPS (“Frames per Second”, eller “Bilder per Sekund”) och högre är bättre.


Nenamark 2 är ett 3D-test baserat på ramverket OpenGL ES 2.0 och sätter grafikprocessorn på ett tufft prov i en 3D-värld med stort antal polygoner. Resultatet presenteras i FPS och högre är bättre.



Electopia ritar precis som Nenamark2 upp en detaljerad 3D-värld med högt polygonantal, men bygger i stället på det äldre ramverket OpenGL ES 1.1. Resultatet presenteras i FPS och högre är bättre.


M3D är ett nytt 3D-test baserat på OpenGL ES 2.0. Applikationen bygger på Unity-motorn som används i en uppsjö av spel för både spelkonsoler och mobila enheter. Resultatet presenteras som FPS (”Frames Per Second” – ”Bilder Per Sekund”) och högre är alltså bättre.

NameSequential read (MB/s)Sequential write (MB/s)Random read (MB/s)Random write (MB/s)IOPS/s read (4K)IOPS/s write (4K)
Samsung Galaxy Tab 7.7 (3.2)43.034.518.620.182206.846.13
ASUS Transformer Prime (3.2)19.333.412,480.16635.8742.87
ASUS Transformer (3.2)20.796.062.60.27667.6169.4
Samsung Galaxy Tab 10.1 (3.1)26.44.893.70.21948.8555.9
Acer Iconia A500 (3.2)6.194.032.181.65560424

Med Androbench 3.0 mäter vi hastigheten på det inbyggda flashminnet. Ett högre resultat är bättre, såväl för read/läs och write/skriv. Samsung har utrustat Tab 7.7 med rasande snabba flashminnen, åtminstone vad gäller läsprestandan. Enheten presterar resultat som är mer än dubbelt så bra som de bästa resultaten från konkurrenterna. Vad gäller skrivhastigheten så är resultaten mer i linje med de konkurrerande enheterna, vilket får anses vara godkänt.

Slutsats
Samsung har med Galaxy Tab 7.7 skapat en androidplatta som imponerar storligen på många sätt och vis, men som även dras med en del problem vad gäller flyt och pekskärmens känslighet. Bygg- och materialkvalité är den bästa vi har stött på i en androidtablet och den låga vikten gör att man, trots att enheten är lite hal att hålla i, aldrig blir trött i händerna.

Under skalet sitter som nämnt Samsungs Exynos 4210-plattform, vilken med en dubbelkärnig processor på 2×1,4GHz ger plattan en rejäl knuff och konkurrenskraftiga benchmarkresultat. Vid webbsurfning märks detta av tydligt då renderingstiden av tunga webbsajter i regel är betydligt lägre än hos de lite äldre konkurrenterna Acer Iconia och Motorola XOOM.

Grafikkretsen, MALI 400, tuggar med lätthet i sig alla spel vi kastar på den och även om Tab 7.7 får se sig slagen av Asus Transformer Prime i våra grafiktest så står den sig fortfarande mycket väl och behöver inte skämmas. Till skillnad från Samsung Galaxy S II och Galaxy Note så är värmeutvecklingen trots det tunna chassit betydligt lägre, även vid tunga spelsessioner.

Bildskärmen är som vi har upprepat flera gånger den bästa vi någonsin har sett. Även om pixeldensiteten inte kan matcha den vi ser på smartphones så är den en ren fröjd att vila ögonen på. Färgåtergivning (vilken kan justeras efter tycke), betraktningsvinklar, svärta och kontraster är alla av toppklass. Det enda som inte sticker ut på något vis är den maximala ljusstyrkan, som är medelmåttig. Digitizern (pekskärmen) är i regel bra, på traditionellt Samsung-vis, men i vissa applikationer (främst webbläsaren) kan skärmen nästan helt sluta svara på allt annat än övertydliga pek och svep.

Kameran på tre megapixlar gör sitt jobb, men sticker inte ut som vare sig speciellt bra eller dålig. Mot andra tablets står den sig väl, både vad gäller foto och videoinspelning, men mot de bättre smartphonemodellerns så står den sig slätt. En hygglig kameramjukvara ger dock ett plus i kanten.

Sammanfattningsvis konstaterar vi att Samsung Galaxy Tab 7.7 skapar ett rejält ha-begär. Trots en del missar, vilka vi tror uteslutande handlar om mjukvara, så törs vi rekommendera den här plattan utan så mycket som en sekunds tvekan – trots en premiumprislapp. Är du ute efter en androidplatta med lite smidigare mått och mycket lägre vikt så är Samsung Galaxy Tab 7.7 enligt vår mening det just nu bästa valet du kan göra.

Sist men inte minst vill vi passa på att tacka Expansys som klev in och hjälpte oss med ett testexemplar när våra normala kanaler klickade. Många tack!

Samsung Galaxy Tab 7.7 är lämplig för dig som:
* Vill ha marknadens smidigaste och lättaste Android-tablet
* Kräver hög kvalité såväl vad gäller material, passform och känsla
* Vill ha en kompetent mediaspelare som sväljer det mesta
* Vill ha relativt god batteriprestanda
* Vill ha vad vi anser vara marknadens just nu bästa bildskärm

Samsung Galaxy Tab 7.7 är inte lämplig för dig som:
* Är priskänslig – Tab 7.7 är mycket dyr
* Vill ha en tablet med en kamera av toppklass
* Är känslig för ”lagg” och en periodvis oresponsiv pekskärm

 

  • Benjamin

    Örebro in my heart! <3

  • Roffe

    Jag vill verkligen slösa bort pengar på en platta men har fortfarande inte kunnat motivera det.
    Jag kräver minst 13 tum! Varför är alla så små och sketna???

  • Top Gear! <3

  • Svartlock

    Verkar vara en vettig platta men priset är lite i överkant även om den kör AMOLED.
    Sen föredras 10″ men smaken är som baken.
    Stort plus är 3G-anslutning!

  • 5000??!!….
    En platta med denna spec. som kostat 1000-1500 hade kanske fått mig att överväga att köpa en….

  • Attila Wiszmeg

    Som redan konstaterats, lite väl dyr för en 7-tummare (drygt). Annars verkar det vara en nice platta.

  • Martin

    Verkar helt ok, lite dyr. Jag väntar dock på fler 10″ full-hd plattor. 1280*800 är inte så kul att surfa med.

  • Danne

    Har köpt en satan vad smutt den är. Bilden vikten formatet, wow. Har en sgs 2 sedan tidigare. Funderade att köpa en note för större skärm. Så dök denna upp. Tänkte genast om. Tabben får ju plats i innerfickan på jackan. Kan följa med var stans. 3 första dagarna körde jag hotspot från sgs2 funkade finemang. Men har ryckt ut sim kortet från sgs2. Anv som mobil med bt lurar. Fördelen med denna stl är att den är grymt portabel. Att hålla en 10 tums platta o skriva som är så pass mycket tyngre blir drygt i längden. Ni som har en sgs 2 o är nöjda med amoled, denna knäcker. Iväntan på ics. Har jag bytt ut samsungs tw till adw ex. Som browser kör jag dolphin. Det flyter på mycket bra. Att läsa e böcker o titta på film på denna är en fröjd. Tar alla mkv filer inget lagg. Funkar fint att streama film med es file explorer via lan funktionen även tvplay. Hej då bärbar, hejdå sgs2 ps grym batteri tid………

  • Svartlock
  • Paul

    Synd att den likt de flesta Androidplattor upplevs som laggig/släpig. En egenskap som min iPad 2 aldrig har visat minsta tillstymmelse av. Lite bättre konkurrens vore önskvärt!

  • Roffe

     Ahaaa, kanske om ett halvår drygt då. Jag kör på min 32-tums monitor så länge.

  •  Obvious troll is obvious.

  • uno

    Menar du att plattan går att använda för telefoni? Fler plattor borde ha den funktionen. Många plattor har ju 3G eller bättre för datatrafik, varför finns ingen telefonidel i så många plattor.

  • Danne

    Ring ring….funkar utmärkt

  • Paul

    Nja, lite. Faktum är att de Samsungplattor jag har testat i olika butiker har känts avsevärt laggiga. Den enda positiva upplevelsen jag har fått var från en Asus Transformer, men den var ändå inte lika följsam som iPad. Så fort man är positivt inställd till en Apple-produkt här så verkar man direkt bli kategoriserad som fanboy. Äger förutom min iPad en SE Arc som jag faktiskt inte skulle vilja byta ut mot en iPhone.

  • solnakisen

    Varför klarar Android tabletsen fortfarande inte av att ha ett bra flyt som Ipad. Köper inte en förrän detta funkar ok.

    Vill ju ha en Android men vill ju såklart ha flytet som i Ipad…

  • born2bwild

     Håller med. Att jämföra med Apple är inte uppskattat. Har en ipad på jobbet och den flyter på j*vligt bra. Tänkte köpa en tablet privat och vill ha en 7 tummare. Men ingen av de jag testat har nått upp till ipadens standard och då tar det emot att punga ut med ett par tusen, än mindre 5000. Ska bli spännande och se om det dyker upp en ipad 7″ ikväll.
    och för the record så är jag ett applefan även om jag äger en sgs2 och tycker om den bättre än min iphone… men ingen fanboy. Allt är inte svart/vitt.

  • Sören DL

    Det klarar de. Med ICS. Min Transformer Primer flyter på, laggfritt. Dock bör man byta till annan webbläsare (Dolphin HD, Opera) istället för original-läsaren.

  • tramsgar

    Tack för en utförlig recension!

    Verkar riktigt trevlig, bortsett från de mediokra kamerorna förstås.

  • Jag ifrågasätter inte att iPad med marginal är den mest kompletta plattan eller att den förtjänar epitetet bra – jag tycker bara att ditt generaliserande inlägg om att ”Androidplattor-överlag-är-kass-till-skillnad-mot-min-iPad” – på Sveriges största Android-sajt – luktade inte så lite flamebait.

  • Kenneth

    Tack för grymmerecensionen.
    Inväntar ICS till denna, och ett lägre pris.

  • 159

    Dags att lyfta blicken.  Det finns fler sätt att bedöma en surfplatta än hur bra flyt den har i menyer..

  • Kribba29

    Jag har en Xperia arc s och älskar både den och Android.
    Fast vad gäller surfplattor väljer jag att ”sova med fienden”.
    Testade min pappas Galaxy tab 10.1 och den var inte rolig att använda
    ,framförallt inte i jämförelse med min iPad 2.
    Lagg och en oförmåga att registrera tryckningar osv gjorde surfningen till en
    mycket negativ upplevelse.
    Det är synd för föredrar Android för iOs alla dagar i veckan.

  • dz321

    Det vore fint, jobbigt med den risiga battertiden som det skulle innebära bara …?

  • dz321

    Håller med. Väntar fortfarande på en olagglig och prisvärd androidplatta. :/ Den kan trycka in hur mycket prestanda som helst, det gör ingenting sålänge produkten känns billig och seg.

  • Fredy Krueger Lopez

    du verkar glömma att en ipad mer eller mindre bara är ikoner och inte widgets och/eller andra animerade saker….bah apple…childs toy.

  • mangeP

     Klart intressant ide, att köra med lurar till en liten platta och därigenom använda den som telefon. Ser man på det från denna aspekt så är egentligen inte 5000:- så mycket, vad kostar en top of the line smartphone utan abb?

  • Elumes

    Men det gäller att man har ett BT-headset eller ett vanligt, för annars går det inte att svara/ringa alls?

  • Danne

    Det är klart det gör, inbyggd telefon. Jag anv bt hörlurar annars blir det sånt stirr med en platta mot örat. Det är bättre mottagning från denna än sgs 2. Folk har klagat på att jag försvinner ibland med sgs 2. Inte med denna.

  • Exe

    Agreed.

  • Axel

    Tack för em grymt bra recension. Jag undrar om jag ska vänta på galaxy note 10.1 eller springa iväg och köpa denna snarast möjligt?

    Jag tänker sitta mest och kolla på serier och annat videomaterial, maila, kolla kalender, skriva i docs, blogga och använda med navigate. Vad tycker ni?

    Jag undrar även om någon känner till en bra videospelare där man kan göra spelistor i som kommer ihåg vart man befinner sig i filmen samt låter en ”bocka av” redan sett material. Tack på förhand

  • Nemo

    För mig spelar priset på plattan ingen roll. Gillar både Android-plattor och Apple, men köpte denna för att ibland kunna ta med mig ett arbetsverktyg (!) som inte är tung och inte tar alltför mycket plats. Har hittills varit mycket nöjd!

  • Jonas Stjernberg

    Idiotiskt att den inte laddas med microusb. Vem vill släpa med sig en massa olika laddare? Dessutom ett sinnessjukt pris.

  • Jonas Stjernberg

    Sinnessjukt pris. Väntar på Nexus 7 ist.

Aktuellt

Läsarfråga: Vad tycker du om Galaxy S8 / Galaxy S8+?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8 Plus
Huawei P10
Samsung Galaxy S7 Edge
LG G6
Samsung Galaxy S7
8.1

Minitest av Xiaomi Redmi Note 4X

9.1

Test av Samsung Galaxy S8 Plus

8.8

Test av LG G6

8.3

Test av Huawei P10 Plus

8.5

Test av Huawei P10 – en kompakt prestandatelefon

7.8

Test av Moto G5, prisvärd och funktionsrik instegsmodell

8.5

Huawei Mate 9 Pro

8.4

OnePlus 3T – hur mycket snabbare är telefonen än sin föregångare?

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

  1. Storleksjämförelse: OnePlus 5 mot konkurrensen
  2. Rykten om Googles nya Pixel-telefoner
  3. Unicode 10 färdigställs – erbjuder 56 nya emojis
  4. LG G6-ägare: vilka är era synpunkter på telefonen?
  5. Sony Xperia X Compact och Xperia X uppdateras till Android 7.1.1
  6. Sega släpper Sonic och andra klassiska spel för Android

Mest läst

  1. Alla officiella uppgifter om OnePlus 5 – här är nya toppmodellen
  2. Samsung Galaxy S8- och S8 Plus-ägare: Vilka är era synpunkter på telefonen?
  3. Storleksjämförelse: OnePlus 5 mot konkurrensen
  4. Samsung Pay får stöd för ICA Banken
  5. Rykten om Googles nya Pixel-telefoner
  6. Android Market upphör sista juni

  7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket tangentbord använder du? [2017]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Asus Zenfone Zoom S levererar optisk zoom och batteri på 5000 mAh