Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av ASUS Eee Pad Transformer Prime

Postat:
04:18 - 2011-12-19
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Tillverkare: ASUS
Modell: Eee Pad Transformer Prime (TF201)
Operativsystem: Android 3.2/Honeycomb
Tillgänglighet: I butiker från och med januari 2012
Pris: Från cirka 6 000 kronor inklusive moms (32GB) med tangentbord
Hemsida/specifikationer: ASUSPhonearena

Introduktion
När ASUS under försommaren lanserade Eee Pad Transformer så gjorde de det som den tredje tillverkaren att släppa en androidtablet med version 3.0 av Android, även känd som Honeycomb. Först ut var Motorola, i samarbete med Google, med modellen XOOM och i april följde sedan Acer med modellen Iconia.

Sedan dess har en uppsjö nya surfplattor letat sig ut på marknaden, men i grund och botten har de med samma Tegra 2-plattform under skalet varit mer eller mindre identiska – och användarupplevelsen har på grund av detta, trots en del smärre tillverkarmodifikationer, varit snarlik.

I samband med att ASUS lanserar uppföljaren till Transformer – Transformer Prime – bryter de ovan beskrivna trend. Den gamla, trötta och vad mediakapacitet beträffar bristande Nvidia Tegra 2-plattformen har bytts ut mot uppföljaren Tegra 3, vilket innebär ett på pappret gigantiskt kliv framåt. Två processorkärnor har blivit fyra med en något högre klockfrekvens (1,3GHz), och för att bidra till en bättre batteritid finns dessutom en femte energisnål processorkärna (500 MHz) som sköter enklare arbetsuppgifter. Grafikdelen uppges i sin tur prestera betydligt bättre än den i föregångaren.

Frågan är emellertid som alltid om ett specifikationsblad verkligen säger hela sanningen? I följande recension kommer vi i vanlig ordning göra vad vi kan för att svara på  detta – och mer därtill. Utöver en rad syntetiska test kommer vi att använda enheten så mycket som möjligt för att svara på det som prestandagrafer inte förtäljer – hur bra användarupplevelsen är.

SpecifikationerASUS Eee Pad Transformer Prime
Mått platta / docka (H x B x D)263 × 180.8 × 8.3mm / 263 × 180.8 × 8~10.4mm
Vikt platta / docka586g / 537g (Totalt 1 123g)
Skärm och upplösning10.1", 1280x800 pixlar (WXGA), 16 miljoner nyanser, Corning Gorilla Glass
Paneltyp Super IPS+, LCD/TFT, 149 PPI
DigitizermaXTouch, 65Hz, stöd för 10 samtidiga tryckpunkter
System-on-a-chipNvidia Tegra 3
CPU4x1.3GHz ARM Cortex A9 (40nm)
GPUTegra 3 ULP GeForce
RAM1024MB (984MB tillgängligt för OS)
Inbyggt minne (NAND)32GB (~28GB ledigt för appinstallationer) eller 64GB
Batteri / batteritid25Wh Li-polymer-batteri i plattan, 22Wh i dockan / 12h eller totalt 18h batteritid
Bakre kamera8 MP, F2.4 bländare, LED-lampa, 1080p @ 30fps
Främre kamera1,2 MP (1280x1024 pixlar)
AnslutningarPlattan: 2-in-1 Audio Jack (Headphone / Mic-in); 1× micro HDMI port, 1 × Micro SD Card Reader; 1 × Internal Microphone; 1 × Stereo Speaker. Dockan: 1 × USB2.0 port ; 1 × SD Card Reader
Nätverk/kommunikationWi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0+EDR
SensorerG-Sensor, Light Sensor, Gyroscope, E-compass, GPS
OS / GränssittAndroid 3.2/Honeycomb
Codec-stödMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA - xvid, divx, MKV/h.264/High Profile 4.1+ i tredjepartsspelare
Butikspremiär~2012-01?
ÖvrigtTvå färgalterantiv:

I kartongen


  
Transformer Prime levereras i en robust svart kartong vars yttermått inte är mer än nödvändiga med hänsyn till innehållet. Att minimera yttermåtten är förstås bra ur transport- och miljösynpunkt.

En etikett på baksidan skvallrar till viss del om innehållet och enhetens specifikationer: TF201 och GOLD GL, 1GB, LPDDR2, T30, 32GB, EMMC, CB – 802.11bgn(AS)_WW + BT2.1, 1,2/8MP camera, 2CELL3380 ANDROID WW, Mobile, 2CELL2940. SKU (stock-keeping unit) WW betyder att enheten är utrustuad med den internationella versionen av mjukvaran. Vi noterar på ASUS hemsida att det utöver denna version också finns en för USA (US), Taiwan (TW) samt Tyskland (DE).

Själva plattan presenteras med skärmen vänd uppåt i ett fack för sig allra högst upp när kartongens lock lyfts av, och under den finner vi som väntat det dockningsbara tillhörande tangentbordet.  Laddare, USB-kabel och en putsduck är paketerade i ett eget fack allra längst ned i kartongen.

httpvh://youtu.be/MAaMhTv6Q-g

Precis som videon ovan illustrerar innehåller förpackningen följande:

* Eee Pad Transformer Prime (32GB, Champagne)
* Dockningsstation/tangentbord (Champagne)
* Snabbstartsguide, garantikort
* AC-adapter med USB-utgång (5-15V == 2-1,2A)
* USB-kabel med propertiär ASUS-kontakt
* Mikrofiberduk

I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet i vår kartong är identiskt med det som svenska återförsäljare levererar. Var därför alltid noga med att läsa igenom beskrivningen kring vad som medföljer.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

  
  
Prime är en snygg pjäs, det är vi på redaktionen och alla vi har visat upp vårt testexemplar för rörande överens om, men som alltid är det en smakfråga och vad som är rätt för just dig kan bara du svara på. Tunnheten är kanske det första som slår oss då vi håller i ”gamla” Transformer TF101 (~13 mm) i ena handen och Prime (8.3 mm) i andra – det skiljer nästan en halv centimeter vilket väldigt mycket i dessa sammanhang.


  
Fronten ser ut som de flesta andra tablets med en stor skärm, heltäckande glasskiva, svarta ramar och lätt rundade hörn och är således inget som sticker ut från mängden. Enhetens bakstycke är däremot i snygg cirkelborstad metall och levererar ett mycket trevligt intryck såväl vad gäller det estetiska som en fin känsla för fingertopparna. Trots ett bakstycke i metall så har ASUS lyckats hålla vikten nere och Prime väger med 586 gram nästan ett helt hekto mindre än föregångaren – något som gör stor skillnad för krampande fingrar och händer då man handskas med enheten längre stunder. Materialvalet medför emellertrid att Prime blivit något mer lättrepad varför det är en god idé att samtidigt köpa en förvaringsväska.


  
  
Skillnaden vad gäller materialval och byggkvalité är högst påtaglig då vi jämför med föregångaren Transformer (TF101) som drogs med en del problem i form av knäppande, knakande och en del glipor mellan plaststyckena. ASUS verkar onekligen ha lyssnat på kunderna som köpte föregångaren TF101 och sett till att åtgärda problemen som då påtalades.

EnhetSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Minsta djup (mm)Största djup (mm) Vikt (gram)Batteri (Wh)
ASUS Transformer Prime10.1263180.88.38.353725
ASUS Transformer10.127117612.91368024.4
ASUS Transformer Prime med tangentbord10.126318719.521112322
ASUS Transformer med tangentbord10.127118510.629132324.4

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer

  
  
Fronten är som sig bör helt knapplös då alla knappar i och med Android 3.0 och framåt har flyttats till operatisystemet gränssnitt. På enhetens högersida (sett från landskapsläge) finner vi blott audiouttaget (3.5mm) placerat i den övre halvan och på vänstersidan sitter i överkant volymknappen (+/-), följt av MicroHDMI-porten, microSD-kortplatsen, och slutligen ett litet hål för en mikrofon.

I huvudänden finner vi i vänsterkant blott strömknappen, vilken förstås även agerar låsknapp för skärmen, samt en sekundär mikrofon placerad närmare mitten av enheten. Fotänden är top sånär som på en proprietär anslutningskontakt vilken utöver att agera laddkontakt förstås är ämnad att kopplas samman med tillbehör, som den i vår kartong medföljande tangentbordsdockan.

Alla knappar håller precis som enheten i övrigt bra kvalité och känsla och har fått en mjuk rundning och lagom motsånd samt en behaglig klickkänsla. Att ASUS har lagt ner lite extra tid och möda på kvalitetsbiten råder det ingen tvekan om.

På fronten finner vi förstås den frontriktade kameran (1.2 megapixlar) för bland annat videosamtal och porträttfoto men även en ljussensor för automatisk reglering av skärmens ljusstyrka för den som så önskar. Under skalet finner vi vidare en rad sensorer som gyro, kompass och accelerometer.

Centrerat i överkant på bakstycket finner vi den primära kameran (8 megapixlar) samt dess tillhörande LED-blixt och i bakstyckets högerkant perforeringar för högtalaren.

Tangentbordet

  

  

Tangentbordet är utrustat med en identisk layout som på föregångaren och i flera avseenden är upplevelsen sig lik. Tangenterna svarar bra och slaglängden är för vår egen del fullt tillräcklig. Det låter dock mer medan vi skriver på Prime kontra Transformer TF101, vilket vi misstänker delvis har att göra med materialvalet och delvis med tjockleken. Likaså uppfattar vi tangentbordet som något stummare.

Pekplattan erbjuder lite mer friktion än den på föregångaren. Känsligheten är fullt jämbördig och stödet är detsamma för dual touch. Det går med andra ord att använda två fingrar samtidigt för att exempelvis zooma in/ut eller rotera vyn i Google Maps eller bildgalleriet etc.  Knappen som sitter strax nedanför själva pekplattan är tvådelad och svarar bra samt har en lagom slaglängd respektive ett lagom motstånd. Den ger dock upphov till ett väl ljudligt klickljud i vår uppfattning.

Observera att tangentborden för Transformer Prime respektive Transformer TF101 inte är kompatibla med varandra. Det går med andra ord inte att docka Prime i Transformer TF101 dockningsstation eller vice versa. Vidare har tangentbordet inte blivit utrustat med Bluetooth-stöd och det går därför inte att använda utan att surfplattan är dockad.

Precis som på föregångaren reser sig fötterna från underlaget eftersom ramen för docknignsmekanismen tar i om vi öppnar skärmen med omkring 80 graders vinkel. Detta medför att Prime gärna glider runt medan vi skriver om underlaget är plant och glatt vilket irriterar. Hemmafixaren kan troligtvis lösa detta genom gummitassar, men att det skall behövas är förstås en brist.

Nätverk och mottagning
Transformer Prime är utrustad med en radiodel från Broadcom (BCM4329) som har stöd för WiFi 802.11 b/g/n samt Bluetooth 2.1+HDR. Trots att specifikationsbladet för radiodelen vittnar om stöd för både 2,4GHz samt 5GHz-banden finns ingen inställning för att växla mellan dessa i Prime. Det är alltså 2,4GHz-bandet som gäller.

I dagsläget finns ingen 3G-version av Transformer Prime och det är oklart om det kommer någon. Vid tillfället för den här recensionen har ASUS  vare sig bekräftat eller dementerat några uppgifter kring en 3G-utrustad Prime.

EnhetPlaceringWiFi 802.11g (-dBm)
ASUS Transformer Prime~2m, gipsvägg emellan51
ASUS Transformer~2m, gipsvägg emellan52
ASUS Transformer Prime~7m, två gipsväggar emellan59
ASUS Transformer~7m, två gipsväggar emellan58
ASUS Transformer Prime~7m, gipsvägg, betongvägg emellan44
ASUS Transformer~7m, gipsvägg, betongvägg emellan44

Enligt verktyget WiFi analyzer skiljer sig mottagningen inte särskilt mycket från föregångaren. Resultatet är jämbördigt vilket tabellen ovan illustrerar.  Testar vi hastigheten talar det däremot till fördel för Transformer Prime som mäktar med omkring 25Mbit/s (802.11n). Transformer TF 101 kretsar i sin tur kring 20Mbit/s.

Vi har i vår testmiljö och i den mån vi tagit med Prime på äventyr inte erfarit sämre eller bättre mottagning än bland övriga surfplattor vi testat. I de fall där andra plattor fungerar har Prime likaså fungerat med en fullt jämförbar och i vissa fall bättre hastighet.

Vi är medvetna om att det cirkulerat rapporter som gör gällande att vissa exemplar eller serier av Prime kan ha problem med WiFi-delen. Utifrån vårt användande kan vi endast konstatera att det exemplar vi testat fungerat bra.

Ljudegenskaper

I manualen står det att Transformer Prime har ett ”inbyggt stereohögtalarsystem”, men om det rör sig om ett högtalarelement som genom någon metod ger upphov till vad som kan uppfattas som stereoljud eller om det faktiskt handlar om två element har vi inte funnit något svar på vad berör själva surfplattan.  I vilket fall är elementen/elementet placerade bakom ett högtalargaller som sitter längst ut till höger i nederkant på bakstycket.

Enligt ASUS produktsajt har högtalaren en stor resonanskammare vilket i kombination med företagets egenutvecklade SonicMaster-teknik skall ge upphov till ett exceptionellt bra ljud i klassen.

Med hjälp av våra egna öron kan vi konstatera att ASUS högtalarlösning presterar ett förhållandevis högt och klart ljud med mer djup än vad vi är vana vid från högtalare i surfplattor. Tyvärr är avsaknaden av en tydlig stereoeffekt högst påtaglig i jämförelse med föregångaren. Placeringen av högtalaren innebär också att volymen i vissa fall upplevs som svagare än på föregångaren om faktiskt tittar på skärmen.

I ljudklippen nedan har vi placerat ASUS Transformer Prime respektive ASUS Transformer TF101 50 i respektive dockningsstation på en plan yta med skärmen vinklad 90 grader uppåt. För själva inspelningen använder vi en stereomikrofon (Blue Yeti Pro) som vi placerar centrererad med femtio centimeters avstånd från respektive enhets skärm. Ljudvolymen är vidare inställd på 100% på respektive enhet.

ASUS Transformer Prime

ASUS Transformer

ASUS Transformer TF101 är utrustad med samma ljudchip/DAC som Nexus S – Wolfson WM8994 – vilket fått mycket bra kritik av en rakt igenom enig kritikerkår. Från vad vi lyckats gräva fram verkar det inte som att samma chip sitter i Transformer Prime, utan det ryktas att ASUS denna gång valt en lösning från Realtek. Vi har dock inte hittat några definitiva uppgifter och har därför anledning till återkomma till detta avsnitt. Fördelen med Wolfson WM8994 och flertalet andra chip från denna tillverkare är att de publicerar källkoden för drivrutinerna, vilket innebär att tredjepartsutvecklare i sin tur göra mjukvara som tillåter en större kontroll över ljudet – exempelvis Voodoo Control.

Ansluter vi ett par hörlurar i mellanklasssegmentet, AKG-420 samt Beats Tour, kan vi konstatera att ljudet är bra nog för våra öron. I jämförelse med en dedikerad Mp3-spelare som Sandisk Sansa Clip+ är ljudet däremot inte riktigt i samma klass vid högre volym i ett par mer tungdrivna hörlurar.  Det stora flertalet bör dock bli nöjda med resultatet medan den riktigt kräsna skaran nog gör bäst i att ta med favoritlurarna till affären för att först provlyssna.

Tyvärr har vi inte lyckats få fram ett riktigt resultat i Rightmark Audio Analyzer. Det verkar inte som att volymen är otillräcklig, vilket annars brukar vara fallet när värdena skiljer sig hundratals gånger åt från vad som är ett normalt resultat, varför vi har svårt att svara på var felet ligger. I utrustningen hittar vi i varje fall inget fel när vi provar andra enheter under identiska förutsättningar.

GPS och positionering


Visa Transformer Prime vs TF101 på en större karta

I testet ovan har vi kört en sträcka på cirka 2 mil med Prime respektive Tranformer TF101 placerade på instrumentbrädan. För inspelningen användes MyTracks och under platsinställningarna för respektive enhet såg vi till att endast GPS-mottagning genom satelliter var aktivt.  Den gröna rutten representerar Transformer Prime och den blåa föregångaren (TF101). Testet visar att Prime på ett par sträckor helt och hållet tappar mottagningen, främst i tätbebyggelse.

Vad berör hastigheten för att hitta satelliter är Prime däremot allt som oftast snabbare än föregångaren och det dröjer sällan mer än tiotalet för att låsa position.


Visa Transformer Prime vs TF101 på en större karta

I testet ovan har vi promenerat en sträcka på lite mer än 3km med Prime i handen och erfar samma fenomen som i testet ovan. Prime tappar vid ett par tillfällen mottagningen helt och hållet. Vi kan inte utesluta att vårt exemplar är defekt eller att det är något mjukvarurelaterat, men det är också sannolikt att bakstycket i metall inverkar på mottagningen.Vi har dock inte erfarit detsamma med WiFi och som vi förstår det sitter WiFi-antennen strax bredvid GPS-antennen.

Bildskärmen och digitizern  

ASUS har inte sparat på krutet vad gäller skärmen. Prime är utrustad med en ljustark (~680 nits) 10,1″ stor Super IPS+-panel med höjd- och breddförhållandet 16:10. Antalet pixlar per tum landar precis som för föregångaren på 145 PPI. Kontrastförhållandet uppges vara 1200:1 och för att minska reflektioner har ASUS försökt att eliminera luftspalten mellan skärmglasets och TFT/LCD-panelen.

Placerar vid Transformer Prime bredvid Transformer TF101 är skillnaden uppenbar. Antalet reflektioner är färre vilket i kombination med den kraftigt ökade ljusstyrkan borgar för en betydligt bättre användarupplevelse utomhus, men även inomhus under stark belysning.

Färgåtergivningen är mycket god vilket också gäller betraktningsvinklar samt kontrasten respektive svärtan. Det här är i särklass den bästa LCD/TFT-skärmen på en surfplatta som vi hittills testat. I jämförelse med AMOLED-skärmarna är kontrasten naturligtvis inte lika bra, men i jämförelse med konkurrerande LCD/TFT-skärmar är skillnaden slående. Vi imponeras också över att svärtan respektive kontrasten fortfarande ser bra ut med skärmen inställd på maximal ljusstyrka.

  

Skärmen är dock inte utan brister. Det första problemet gäller egentligen surfplattor i allmänhet och rör upplösningen. WXGA (1280×720) med en pixeldensitet på 145  PPI är i våra ögon inte tillräckligt skarpt – vi vill ha en bättre skärpa då pixligheten är påtaglig. Man håller vid användning trots allt en surfplatta på ungefär samma avstånd från ögonen som en telefon, så pixeldensitetn måste ökas rejält framöver.

Vidare noterar vi en burn-in-effekt mot ljusa bakgrunder om vi låter enheten stå på med maximal ljusstyrka 5-6 minuter med en statisk skärm aktiv (se bilden i mitten ovan). Efter någon minuts användning försvinner dock det mesta av inbränningen, men det är ett fenomen vi inte erfarit så pass tydligt på surfplattor vi tidigare testat. Slutligen noterar vi en något ojämn bakgrundbelysning i kombination med visst ljusläckage i framför allt nederdelen av skärmen. Resultatet är dock inte en dealbreaker på något vis, utan tvärtom mycket bra i en jämförelse med föregångaren – men alltså inte helt klanderfritt.

I Super IPS+-läget är skärmen kapabel till 680 nits

ASUS har gjort om snabbgenvägspanelen i Honeycomb. Det finns numera inställningar för tre olika energischeman – power saving mode, balanced mode, normal mode –  samt en möjlighet att sätta på/stänga av Super IPS+-funktionen som ökar ljusstyrkan till 680 nits under förutsättning att ljusreglaget också är maxat.

Digitizern från AMTEL MaxTouch-serie tillhör de bättre på marknaden och är förstås av kapacitiv typ med stöd för upp till 10 samtidiga tryckpunkter, även kallat multitouch. Vi mäter med appen Input Benchmark upp en uppdateringshastighet på 65 Hz, vilket innebär att pekskärmens mäter upp våra tryck och rörelser hela 65 gånger per sekund. Känsligheten upplever vi som god och vi har i vårt användande av Prime endast vid ett fåtal tillfällen fått upprepa en manöver till följd av att skärmen/digitizern inte hängt med.

Mjukvaran
Prime levereras med Honeycomb (3.2.1) och ser vi till ytan är det praktiskt taget identiskt med googles så kallade vaniljversion av sagda OS-version; frånsett panelen med snabbgenvägar på hemskärmen förstås.  ASUS har nämligen lagt till stöd för att aktivera/avaktivera IPS+-funktionen samt Tegra 3-plattformens olika energilägen. För den som föredrar standardpanelen utan dessa funktioner går det förvånande nog utmärkt att återgå till denna genom ASUS-menyn i inställningspanelen.

Till vänster ASUS panel, tillhöger Googles

Under skalet har ASUS ändrat desto mer. Prime introducerar utökat stöd för filsystem så som NTFS, exFAT samt stöder spelkontroller från bland annat Logitech, Microsoft och SONY, men mer om detta i avsnitten ”Inställningar” respektive ”Spel” nedan.

Den nordiska versionen av Prime har en mjukvaruversion med beteckningen WW vilket står för ”World Wide”.  Till skillnad från exempelvis Samsung, LG, Sony Ericsson m.fl. som envisas med mängder av olika versioner håller sig ASUS till ett fåtal vilket också bidrar till att snabba på uppdateringarna som för övrigt alltid går att ladda ned till enheten genom FOTA (Firmware-over-the-air) eller manuellt via ASUS hemsida.  Faktum är att ASUS hitills varit så snabba med uppdateringar att de givit Motorola XOOM (US-versionen) en match, vilket är så nära en Nexus-surfplatta vi kommer i dagsläget.

Fortsätter ASUS på inslagen väg kommer de här i Europa inom kort ha skapat sig ett mycket gott rykte som det bästa valet för de som lägger stor vikt vid mjukvaruuppdateringar. Detta är en grupp människor som kanske inte utgör en stor marknadsandel men som ofta betraktas som ”geekar” och som har mycket stort inflytande över inköpen som folk och fä i deras omgivning gör. Om en tillverkare vinner deras gunst så kommer det sprida sig till familj, vänner, bekanta och kollegor på skolor och arbetsplatser, varför ASUS satsning på att leverera snabba uppdateringar kan löna sig många gånger om i det långa loppet.

Hemskärm/Launcher

Låsskärmen liksom hemskärmen är identisk med vad vi känner igen från googles standardversion Honeycomb.

Programmenyn är med undantag för ett par ASUS-utvecklade applikationer / widgets sig lik.

Webbläsaren

ASUS skickar inte med någon tredjepartswebbläsare och standardwebbläsaren är densamma som följer med i Honeycomb. Tyvärr råkar vi ut för en och annan krasch under längre surfsessioner, något som också drabbar föregångaren. Vi får lov att återkomma till denna punkt när Ice Cream Sandwich väl anländer för en ordentlig utredning.

httpvh://youtu.be/2xtzTLtEcUM

Trots alla hästkrafter visar det sig, som videon ovan illustrerar, att skillnaden inte är särskilt stor mot föregångaren vad gäller surfupplevelsen. Vare sig laddningstider, in/ut-zoomning på hemsidor respektive panoreringar och skrollning skiljer sig nämnvärt från föregångaren. Det är förvisso något större skillnad i tredjepartswebbläsare, men på grund av tidsbrist har vi inte haft möjlighet att utvärdera dessa fullt ut.

Video- och musikspelare

ASUS har inte utvecklat en egen musikspelare utan skickar i stället med Google Music. Spelaren är mjuk och flyter på mycket bra inklusive 3D-vyn för att bläddra mellan album. Inställningarna är dock få till antalet och vi hittar exempelvis ingen equalizer. För den som vill ha en kompetent musikspelare med equalizer kan vi rekommendera PowerAmp. I länken nedan finns mer information om alla funktioner som ingår i Google Music.

[Google Music]

Precis som i fallet för musikspelaren skickar ASUS inte med en egenutvecklad videospelare utan standardspelaren som följer med Android. Detta är en rätt bråkig spelare som endast klarar av ett av våra klipp i tabellen nedan (#9), men utan något ljud eftersom stöd för AC3 saknas.

ClipResolutionCodec / Profile / ContainerBitrateAudioResults (MX Video Player)
#1640x352XviD / Simple@L5 / AVI1 Mbit/sMP3 2.0OK
#2576x320XviD / Simple@L5 / AVI1,4 Mbit/sMP3 2.0OK
#3720ph.264 / High@L3.1 / MKV3 Mbit/sAC-3 5.1OK
#4720ph.264 / High@L4.1 / MKV9 Mbit/sAC3 5.1OK
#51080ph.264 / High@L4.1 / MKV14 Mbit/sDTS 5.1OK
#61080ph.264 / High@L4.1 / MKV19,2 Mbit/sAC3 5.1OK
#71080ph.264 / High@L4.1 / MKV22,8 Mbit/sDTS 5.1OK
#81080ph.264 / High@L4.1 / MKV25 Mbit/s DTS 5.1OK
#91080ph.264 / High@L4.1 / MKV30 Mbit/sAC3 5.1OK
#101080ph.264 / High@L4.1 / MKV42 Mbit/sAC3 5.1OK

I tredjepartsvideospelare som DicePlayer eller MX Video Player, vilka bägge finns tillgängliga i Android Market, är det däremot full pott. ASUS Prime spelar upp allt vi matar den med oavsett om det så är divx, xvid eller MKV/h(x)264-filmer med ljudspår i DTS eller AC3-format.

Filmer liksom spel går utmärkt att visa på TV-apparater med HDMI-ingång via microHDMI-utgången på Prime. Tyvärr hittar vi ingen möjlighet att justera vare sig upplösningen eller uppdateringsfrekvens. Vid filmuppspelning syns filmen endast på TV-apparaten medan spel å andra sidan syns på bägge skärmar samtidigt. I program och i övriga delar av Android rör det sig om ren skärmspegling och då följer också den svarta listen med knappar med.

Ordbehandlare

ASUS skickar med en orbehandlare från INFRAWARE vid namn Polaris Office 3. Den har stöd för samtliga Microsoft Office Excel, Powerpoint och Word-format (1997->2010) liksom PDF och textfiler men inte Open Office-dokument. Eftersom det rör sig om en fullversion går det bra att skapa nya dokument, granska dokument samt redigera dokument.

Ovan har vi öppnat ett Word- respektive PowerPoint-dokument. Redigeringsmöjligheterna är i enklaste laget och förvänta er inte ens i närheten av alla de funktioner som Microsoft Office inkluderar. Programmet fungerar dock bra för den som endast vill putsa till befintliga dokument eller föra enklare anteckningar. Det är för all del inget vi gärna skulle använda för att författa en uppsats med då exempelvis stöd för fotnoter samt innehållsförteckningar saknas.

Övriga applikationer 

ASUS App Backup är en tjänst för att ta backup/återställa både program och programdata. Av det vi testat fungerar det hela utmärkt.

Asus File Manager en enkel med både snygg och praktiskt filhanterare/utforskare. Den som inte behöver nätverksstöd klarar sig troligtvis bra med den medföljande applikationen. I annat fall kan vi rekommendera både ES File Explorer samt ASTRO File Manager.

ASUS App Locker ger användaren möjlighet att lösenordsskydda åtkomst till valfri applikation. Observera att låset återaktiveras  om en användare lämnar ett program för ett annat och sedan återgår till det låsta.

Google Movie Studio är utan tvekan den bästa och troligtvis enda välfungerande videoredigeringsapplikationen för Android. Funktionaliteten med tillhörande inställningsmöjligheter motsvarar vad vi hittar i det relativt populära Windows Movie Maker.

Vi finner också en applikation för att läsa e-böcker med stöd för Adobe DRM-baserade format liksom PDF-filer. Applikationen är i sin tur kompatibel med PressReader, som också medföljer, för inköp av tidningar. Inköp av böcker verkar inte fungera/ännu vara kopplade till någon butik för ändamålet.

Inställningar, filsystem och USB-OTG

ASUS har en egen flik i inställningsmenyn där vi kan justera en rad inställningar: Slå på / stänga av Super IPS+-läget, justera energischema (energisparläge, balanserat läge, normalt läge), stänga av ASUS snabbgenvägspanel på hemskärmen, välja mellan muspekare eller rund ring för trackpadindikator, slå av/på funktionen för att väcka pekplattan genom tangentbordet.

Transformer Prime har vidare fullt svenskt språkstöd med stöd för mängder av övriga språk för både operativsystemets respektive tangentbordets räkning. Att ställa om till exempelvis QWERTZ-layout är gjort i ett par knapptrycknignar.

Prime har stöd för UMS (USB Mass Storage) vid anslutning av exempelvis ett SD-kort, men vad berör det inbyggda minnet är detta åtkomligt endast genom MTP eftersom ASUS valt att inte inkludera en dedikerad FAT32-partition för ändamålet. Detta medför dock att filer större än 4GB ryms på det interna minnet. Vidare har ASUS implementerat stöd för exFAT- och NTFS-partitionerade enheter vilket kommer väl till pass. USB-minnen och externa hårddiskar är så stora nuförtiden att FAT32 med alla dess begränsningar känns otillräckligt för i varje fall vår del.

USB stödet är mycket bra och samtliga av våra USB-minne respektive extern 2,5″-diskar fungerar klanderfritt. Vi har även testat med ett antal möss från Logitech respektive Microsoft utan minsta problem. Vi saknar verkligen en USB-port också på själva surfplattan för de tillfällen när tangentbordet inte är tillgängligt, men det är förstås något som går att lösa med hjälp av en USB-adapter.

Kameran

Kameramjukvaran är liksom mycket annat i Prime Googles egen skapelse. Den fungerar utifrån våra erferanheter bra och har inställningar för autofokus, vitbalans samt en rad olika scenlägen. Vidare finns stöd för kontinuerlig autofokus under videoinspelning samt för ”tap-to-focus”.

Kameran på baksidan har en sensor på 8MP med stöd för videoinspelning upp till 1080p med 25 bilder per sekund, F2.4 bländare och en LED-lampa. I fronten sitter en kamera på 1,2MP (1280x1024px) med stöd för videoinspelning upp till VGA (480p).

Kvalitén på bilderna blir definitivt bättre än på föregångaren vad berör kameran på bakstycket av enheten och vi anar både fler detaljer samt rikare färger. Autofokusen fungerar däremot sisådär och vi hade i framför allt utomhusmiljö stundvis svårt att hitta fokus. Kameran i fronten är i vanlig ordning inget vi gärna använder för stillbilder, men fungerar hyggligt för videokonversationer under förutsättning att belysningen är någorlunda god.

Transformer Prime 8MP                                  Transformer 5MP

 

 

 

 

 

 

 

Främre kameran 

 

 

Transformer Prime 1080p
httpvh://www.youtube.com/watch?v=-FFeCh73LQI

Systeminformation


Transformer Prime kommer levererad med version 3.2.1 av Android, en version som även är känd som Honeycomb. Många hade hoppats på att Prime skulle få Android 4.0/Ice Cream Sandwich redan från start, men det hanns alltså inte med. En uppdatering till 4.0 är dock av ASUS utlovad inom kort.

Under skalet finner vi Nvidias sprillans nya Tegra 3-plattform, vilken i just det här fallet innebär en processor med hela fyra (4) kärnor på 1.3GHz vardera, 1GB RAM samt en grafikkrets av typen GeForce ULP (”Ultra-Low Power”) som enligt Nvidia skall vara upp till tre gånger snabbare än i föregångaren Tegra 2.

Utöver de fyra Cortex A9-kärnorna så har Tegra 3 även utrustats med en femte kärna med en lägre klockfrekvens (500MHz) och en mer strömsnål tillverkningsteknik som skall ta över och sköta driften på ett betydligt strömsnålare vis då enheten ligger i standby eller endast behöver en begränsad beräkningskraft, som vid musikuppspelning eller till och med viss videouppspelning.

Hur mycket kraft behöver du?

Transformer Prime har stöd för tre olika energilägen vilka användaren kan växla emellan genom en snabbgenvägspanel på hemskärmen eller genom inställningsmenyn som syns i bilden ovan.

Normal mode/normalt läge:  Om kraften behövs körs samtliga CPU-kärnor med en klockfrekvens på upp till 1,3GHz. Vid behov av endast en kärna höjs klockfrekvensen för denna till 1,4GHz.

Balanced mode/balanserat läge: Den maximala klockfrekvensen sänks från 1,3GHz till 1,2Ghz samtidigt som en rad övriga optimeringar träder in som exempelvis hur aggressivt processorn skalar klockfrekvensen.

Power saving mode/energisparläge: Klockfrekvensen sänks till 1GHz vid 1-2 aktiva kärnor, 760MHz med 3 aktiva kärnor och 620MHz vid 4 aktiva kärnor. Vidare justeras skärmen för att spara maximalt med ström på bekostnad av ljusintensitet och lyster/kontrast.

Huruvida klockfrekvensen för grafikdelen påverkas har vi inte lyckats hitta någon information kring genom vare sig nvidias eller ASUS hemsida. I prestandagraferna nedan indikerar våra resultatet att så sker, men vi kan trots det inte vara helt säkra.

Bilden ovan illustrerar hur Tegra 3-plattformen skalar bereonde på belastning. För bakgrundsaktiviteter så som synk och musikuppspelning samt i vissa fall vid videouppspelning aktiveras den  lägre klockande kärnan (Companion core). Vid aningens mer krävande aktiviteter aktiveras i sin tur en av de fyra högre klockande processorkärnorna och mönstret fortsätter därefter på samma sätt. I takt som belastning stiger ökar också antalet aktiva kärnor. Notera att den femte kärnan stängs av så snart någon av de övriga kärnorna träder in och vice versa. Samtliga fem processorkärnor kan med andra ord inte vara aktiva samtidigt.

Vi kan i grafen här ovan se att Transformer Prime med hela 984MB har mycket gott om RAM tillgängligt. Detta är så väl tilltaget att vi funderar på om grafikkretsen har fått ett dedikerat framebufferminne istället för att snylta på de 1024MB som enheten på pappret har utrustats med. Ingen tror av naturliga skäl på allvar att GeForce-kretsen endast skulle ha fått 40 MB reserverat minne. I vilket fall som helst så kan vi konstatera att det finns gott om arbetsminne för effektiv multitasking.


Vad berör tillgängligt minne för appinstallationer så är det i och med Android 3.0 och framåt helt och hållet avhängigt på hur mycket totalt lagringsminne som tillverkaren skickar med. Appar delar således numera partition med övrig lagring, som bilder, video och musik. Detta innebär att användaren själv tillåts distribuera det totala lagringsutrymmet som han eller hon ser lämpligt – precis som sig bör.

Transformer Prime har som synes i grafen ovan 27.7GB av de totala 32GB tillgängligt för appar och lagring, efter att operativsystem och förinstallerade appar har tagit sitt. Det finns även en 64GB-version vilken efter att operativsystem och standardappar har tagit sitt bjuder på närmare 60GB utrymme.

Buggar & problem
I  webbläsaren har vi vid ett flertal tillfällen erfarit krascher som inte verkar ha något samband med de webbsidor vi besöker utan tycks ske godtyckligt. Vidare har kameran-applikationen vid ett enstaka tillfälle låst sig medan vi varit ute och fotograferat. Det skall också tilläggas att vi haft problem med bildskärmen. Ställer vi in den på full ljusstyrka och visar en statisk bild under 5-6 minuters tid för att därefter växla till en mörkare bild ser vi under en kort stund konturerna från det som syntes på den statiska bilden. En form av temporär inbränning. GPS-mottagaren har på vår enhet inte visat sig vara helt stabil heller och har vid ett par tillfällen tappat mottagningen.

Batteritiden

I detta test spelar vi upp ett högupplöst videoklipp med en bithastighet på cirka 5 Mbit/s i MP4/h.264-format med stereoljud i MX Video Player med hårdvaruacceleration aktiverat. Enheten placeras i flygplansläge och ljusstyrkan sänks till 50% och jämförs sedan med blotta ögat gentemot referensenheten Transformer Prime. Skiljer sig ljusstyrkan markant åt kontra referensenheten justerar vi den så att den i våra ögon matchar.

Transformer Prime presterar under våra förutsättningar ett resultat som i ”balanced mode” motsvarar ungefär vad föregångaren mäktar med. I ”normal mode med högre klockfrekvens för både CPU och troligtvis också grafikdel noterar vi en försämring av batteritiden med strax över en timme. I ”power saving mode” justeras skärmens ljusstyrka för maximal batteritid varför vi avstått från att testa detta läge.

Fotnot: Bara ett par dagar före publiceringen av det här testet dök en ny firmware upp som sägs innehålla optimeringar för Nvidias ”Companion core” vilket i sin tur kan påverka batteritiden. Vi får lov att även på denna punkt återkomma så snart Android 4.0 är lanserat för Prime. 

Spel
ASUS Prime fungerar utmärkt att spela på eftersom den dels är kompatibel med ett stort antal spelkontroller direkt ur förpackningen och dels är utrustad med en microHDMI-utgång. Vi skall förstås inte heller glömma bort att den är har kraftfull hårdvara väl lämpad för ändamålet. Det går med andra ord utmärkt att använda den som en spelkonsol.

httpvh://youtu.be/ESzbbLGfiqc

I videon ovan provar vi inledningsvis ett antal titlar från Android Market i form av actionspelet Shadowgun (Tegra 2-versionen) och Riptide GP samt det svenskutvecklade Reckless Getaway med ett riktigt gott resultat. Vi testar också en rad emulatorer,  N64oid (Nintendo 64),FPse (Playstation One), SuperGNES (Super Nintendo), vilka samtliga fungerar bra och presterar ett fullt spelbart resultat bland i varje fall de titlar som syns i videon.

Det fanns vid tillfället för den här artikeln inga speltitlar på Android Market som blivit specifikt optimerade för Tegra 3-plattformen, men enligt Tegrazone är ett flertal på gång. Exempelvis kommer Shadowgun i en Tegra 3-optimerad version inom kort liksom en rad andra spel som Siegecraft HD, Soulcraft THD, Meltdown on Mars och The Dark Meadow.

Prestanda och grafer

Benchmark Pi mäter enhetens beräkningskapacitet, vilket ger ett mått på processorns prestanda. Resultatet presenteras i millisekunder och lägre är bättre.


Linpack mäter systemprocessorns flyttalsprestanda och resultatet presenteras i MFLOPS. Högre är bättre.


CF-Bench mäter telefonens CPU- och minnesprestanda och presenterar resultaten i en totalpoäng. Högre är bättre.

Skälet till den stora skillnaden förklaras naturligtvis av de två extra processorkärnorna. Av resultatet kan vi konstatera att enheten verkar skala väl med samtliga fyra kärnor aktiva. Prestandan blir nästintill den dubbla om vi ser till det delmoment som endast testar CPU-prestandan och inte minnet. Överlag är ett ett nytt rekord med bred marginal.

NameSequential read (MB/s)Sequential write (MB/s)Random read (MB/s)Random write (MB/s)IOPS/s read (4K)IOPS/s write (4K)
ASUS Transformer Prime (3.2)19.333.412,480.16635.8742.87
ASUS Transformer (3.2)20.796.062.60.27667.6169.4
Samsung Galaxy Tab 10.1 (3.1)26.44.893.70.21948.8555.9
Acer Iconia A500 (3.2)6.194.032.181.65560424
Med Androbench 3.0 mäter vi hastigheten på det inbyggda flashminnet. Ett högre resultat är bättre, såväl för read/läs och write/skriv.

Av siffrorna i Androbench att döma verkar det som att flashminnet tillhör en av få saker ASUS inte uppgraderat.  I faktiskt användande är det här inget vi kan säga oss ha märkt av annat än när vi för över filer till enheten, som. 

Rightwares BrowserMark är ett plattformsoberoende test som utförs i telefonens webbläsare. I testet utförs en mängd olika delmoment och resultatet presenteras som en totalpoäng där högre är bättre.

De syntetiska webbläsartesten visar vad vi också upplevt i praktiken. Skillnaden är i minsta laget och långt från så stor som vi hade hoppats på att den skulle vara i standardwebbläsaren.


Vellamo mäter precis som Sunspider javascriptprestandan som telefonens processor och standardwebbläsare mäktar med, men till skillnad från Sunspider så består Vellamo av flertalet olika javascripttest, vilka sedan läggs samman för en totalpoäng där högre är bättre.


Sunspider mäter processorns och standardwebbläsarens kombinerade javascriptprestanda. Lägre tid, räknat i millisekunder, är bättre.



Electopia ritar liksom Nenamark2 upp en detaljerad 3D-värld med högt polygonantal fast bygger i stället på ramverket OpenGL ES 1.1. Resultatet presenteras i FPS och högre är bättre.

Tegra 3 slår Mali-400 MP med en relativt stor marginal och prestandan är närmare 250% bättre än bland Tegra 2-enheterna.


Monjori Shader Benchmark mäter som namnet antyder grafikprocessorns kapacitet vad gäller rendering av så kallad “Fragment Shader”. Resultatet presenteras i FPS (“Frames per Second”, eller “Bilder per Sekund”) och högre är bättre.

I Monjori ser vi samma trend som i testet ovan med en ännu större skillnad i förhållande till Tegra 2. Shadeprestandan är närmare 300% bättre än med Tegra 2 beroende på enhet.


Nenamark 2 är ett 3D-test baserat på ramverket OpenGL ES 2.0 och sätter grafikprocessorn på ett tufft prov i en 3D-värld med stort antal polygoner. Resultatet presenteras i FPS och högre är bättre.

Mali-400 tvingas än en gång stryka på foten och ge plats för Tegra 3 som i sin tur presterar kring 250% bättre än Tegra 2.


M3D är ett nytt 3D-test baserat på OpenGL ES 2.0. Applikationen bygger på Unity-motorn som används i en uppsjö av spel för både spelkonsoler och mobila enheter. DResultatet presenteras som FPS (”Frames Per Second” – ”Bilder Per Sekund”) och högre är alltså bättre.

I M3D benchmark är skillnaden något mindre mellan Mali-400 och Tegra 3, men fortfarande kring 250% bättre än vad Tegra 2 presterar. Siffrorna som Nvidia uppgett kring tre gånger bättre prestanda för Tegra 3 kontra Tegra 2 verkar onekligen ligga nära sanningen.

I grafen ovan har vi sammanställt all mätdata för Prime i normalt respektive balanserat läge.  Överlag är skillnaden inte särskilt stor och i faktiskt användande kan vi inte påstå att vi upplever någon större skillnad, inte ens i mer avancerade spel. Den lägre klockfrekvensen på systemprocessorn borde vidare inte ha någon större inverkan i ett test som exempelvis Monjori varför vi frågar oss om inte också klockfrekvensen för grafikprocessorn justeras beroende på energiläge.

Värmeutveckling 

Transformer Prime blir relativt varm på bakstycket med en maxtemperatur på 39 grader efter 30 minuters full belastning med skärmen ställd på 100% ljusstyrka samt Power IPS+ aktiverat liksom Wi-Fi och Bluetooth. Eftersom bakstycket är i metall leder det bort värmen bra men innebär också att en större del av chassit blir varmare än på exempelvis Transformer Prime TF101 där bakstycket består av plast. Detta gäller dock främst vid spel. Vid filmuppspelning, surfning eller dylikt har vi inte erfarit att enheten blir särskilt varm.

Slutsats
Det första som slår oss när vi hanterar Prime är hur gedigen och välbyggd den är – både vad gäller surfplattan i sig och själva tangentbordet. Vi gillar också de nätta måtten liksom den låga vikten vilket gör den smidig att ha med sig.

Skärmen är i en klass för sig vad gäller TFT/LCD-paneler. Ljusstyrkan, kontrasten och färgåtergivningen är superb vilket gör det till ett rent nöje att använda enheten i både utomhus- och inomhusmiljö. ASUS har dessutom minskat luftspalten mellan skärmglas och panel vilket medför färre reflektioner.

Den nya Tegra-plattformen är definitivt ett uppsving från föregående generation. Vi har inte tidigare upplevt ett sådant flyt i Android Honeycomb och förväntar oss inte att det blir sämre i kommande uppdateringar/Ice Cream Sandwich. Vad gäller spel och mediauppspelning klarar Prime av allt i vår arsenal och detta utan större ansträngning. I våra syntestiska tester ser vi dock att avståndet till närmaste konkurrent inte är så stort som vi hoppats på. Vidare finner vi att webbläsaren inte håller måttet, varför ASUS, Google och Nvidia har en hel del att jobba på inför lanseringen av Android 4.0/Ice Cream Sandwich för Transformer Prime.

Prime erbjuder ett utmärkt stöd för allt från USB-anslutna möss, spelkontroller , tangentbord samt lagringsenheter. Vi uppskattar också att ASUS implementerat stöd för en rad olika filformat så som NTFS och exFAT, så att vi slipper hålla oss till FAT32.

Batteritiden är trots den kraftfulla hårdvaran god och snäppet vassare än föregångaren i vårt batteritest, vilket inte är fy skam. Den som söker en enhet som kan användas flitigt under större delen av ett dygn kan med fördel satsa på en Transformer Prime.

ASUS har inte nämnvärt förändrat Honeycomb utan leverar en nästintill ren Google-version av Android och de få ändringar man tillfört går i sin tur att stänga av. I stället för att lansera en enhet med massvis av olika mjukvaruversioner beroende på faktorer så som land håller ASUS antalet till ett minimum. Detta i kombination med en till ytan oförändrad version av Android borgar i vår mening för snabba och frekventa uppdateringar.

Samsung, LG, HTC och Motorola har all anledning att hålla ett vakande öga på ASUS. Oavsett hur bra produkter dessa tillverkare gör så hjälps det inte om uppdateringarna uteblir, försenas kraftigt eller kräver program begränsade till ett visst operativsystem.

Vi kan inte säga mycket mer än att ASUS med Transformer Prime visar var skåpet skall stå. Ren knockout.

ASUS Eee Pad Transformer Prime är lämplig för dig som:
* Vill ha marknadens bästa LCD/TFT-skärm
* Vill ha androidvärldens för tillfället bästa prestanda
* Vill ha uppdateringar ofta och snabbt
* Ställer höga krav på byggkvalitet
* Ställer höga krav på portabilitet
* Ställer höga krav på batteritid

ASUS Eee Pad Transformer Prime är inte lämplig för dig som:
* Har en liten budget
* Vill ha en tillverkaranpassad version av Android
* Behöver en noggrann och pålitlig GPS-mottagare 

* Vill flasha trejdepartsmjukvara (krypterad bootloader)

  • Väldigt intressant!

  • Johannes

    Publicerad 2011-12-19 4:18.

    …Hård natt på kontoret?

  • Lizzy

    tänkte samma sak också, varför publicerar ni inlägget 4:18?

  • Bästa frågan är varför jag svarade 4:24 =) Sonen vaknade 3:30 och sedan kunde jag inte somna om, kollade twitter och då dök det upp och så läste jag.
    #TröttSomFan

  • Spännande läsning!:) Stödet för NTFS, är det där från början eller måste man formatera för att få det?

  • Ehrlin

    Gött för oss nattjobbare att ha lite nattläsning! Tack för en fin recension. Dags att börja spara pengar, kanske jobba ett par extra nattpass!

  • Andreas

    detta ska läsas efter dagens arbetspass :)

  • tompa

    Det gör inget om laptopen exploderar idag….

  • @peter
    Prime kan läsa exFAT, FAT32 och NTFS-partitioner från början.

  • Calledun

    WTF? Hittar inte den på prisjakt…

  • kiwi

    är den verkligen värd 5000kr?
    Du får ju en laptop med i5 för de..

  • Tomtebloss

    @kiwi
    Det handlar om vad du prioriterar. Är du ute efter nätt storlek och batteritid kommer ingen X86-enhet i samma prisklass ens i närheten. Handlar om helt olika produkter.

  • Lenax

    Ni har inte provat med någon annan webbläsaren (tex Opera) för att se om den gör någon större skillnad? Tycker precis som ni att det är underligt att webbläsaren inte är ”snabbare”. Kommer i och för sig säkert ett bättre stöd för tegra 3 och alla dess kärnor i ICS så det kommer nog märkas en större skillnad då…

  • gnidde

    Oj, vad jag skall köpa en sån här! Går den att beställa från någon utländsk site?

  • Yousif

    OMG bästttttaaaaa

    tackkk :))))

  • Gnopps

    Återigen en utmärkt recension av Swedroid. Efter att ha blivit bränd av Samsung Galaxy S är jag nu rädd för åter en enhet med kass GPS, vilket den här verkar ha.

  • Mr*Gibson

    Bra jobbat Swedroid! Inte omöjligt att denna blir min nästa tablet. GPS i en tablet är inte särskilt viktigt för mig, så det gör inget om den skulle vara dålig.

  • Viktor

    Jag har en beställd, och jag kan knappt bärga mig!

  • Angående de tre ”con”-sen…:
    1 jobbar inom IT, pengar och muskler är knappast en issue… :p
    2 spyr på tillverkares egna gränssnitt
    3 skiter fullständigt i gps!

    Slutsats: köp…köp…köp…köööööööp!!! :)

  • Truls

    @Viktor
    Var…har du beställt den om man får fråga? Amazon har slutsålt sedan länge och att vänta till januari…orkar man ju inte.

  • Anonym

    Lenax :
    Ni har inte provat med någon annan webbläsaren (tex Opera) för att se om den gör någon större skillnad? Tycker precis som ni att det är underligt att webbläsaren inte är “snabbare”. Kommer i och för sig säkert ett bättre stöd för tegra 3 och alla dess kärnor i ICS så det kommer nog märkas en större skillnad då…
    0

    Skulle snarare tro att webbrowsing inte är särskilt flertrådat, och tegra3 är inte särskillt mycket snabbare i enkeltrådade applikationer. Vill man ha mer hastighet bör man satsa på en högt klockad dual core.

  • Gadget

    Tack för riktiga tunga recensioner med fakta. Till skillnad från mobil.se.

  • Farbror Frippe

    Fem saker vill jag ha svar på, och frågan är om Asus har lärt sig av sina misstag.

    * Högtalarna på den gamla Transformer plattan var under all kritik och det lider jag av än idag, är dom nya högtalarna bättre och är ljudet lika högt i båda tro ?.

    * USB kabeln till laddaren som följde med den gamla Transformer, den var åt helsike för kort, frågan är om denna är längre ?.

    * En vettig lösning till den förra Transformer för att ladda plattan i bilen existerar fortfarande inte, finns det en vettig lösning för att ladda denna nya Prime i bilen tro ?.

    * På den gamla Transformer så knakar det i sidorna när man håller i den, har den nya Prime en mer gedigen ram tro?.

    * På den gamla Transformer har många problem med att bakgrundsbelysningen blöder genom, frågan är om det är ett problem på Prime, eller om dom har löst det?.

  • Kabeln mäter 96 centimeter och så vitt vi känner till har ASUS inte släppt en billaddare för Transformer-serien. Det övriga tror jag vi nämnt i varje fall något om i recensionen.

  • Viktor

    @Truls

    Klart man får fråga. CDON tog förbokningar på ett mindre antal, samtidigt som de listade den på prisjakt. De tar inga fler bokningar och den är borttagen från sidan nu. Januari gäller även där, men det är skönt att ha en garanterad och betald :)

  • Blir sanslöst sugen!

    Undrar bara: har den stöd för Wii-kontroller via Bluetooth? Gissar inte?

  • Anonym

    Huuh!! Börjar bli svårt nu! Ska man ha kvar sin Samsung 10.1 ovh köpa en Asus UX31 eller sälja 10.1 och skaffa en prime!

    Känns som det blir svårt att utmana en PC i samma format! Pengarna är ju klart helt andra men det spelar inte så stor roll i samanhanget! =)

    mvh

    Edge

  • Anon

    ”Fronten ser ut som de flesta andra tablets med en stor skärm, heltäckande glasskiva, svarta ramar och lätt rundade hörn och är således inget som sticker ut från mängden.”

    Det gör den visst det, hallå, har ni inte lyssnat på Apple?

  • Pixeln

    Varför inte en sån här?

    http://www.kjell.com/losningar/till-bilen/12-v-tillbehor/2x-usb-mini-p92578#.Tu75H2MJaLQ.google

    Farbror Frippe :Fem saker vill jag ha svar på, och frågan är om Asus har lärt sig av sina misstag.
    * Högtalarna på den gamla Transformer plattan var under all kritik och det lider jag av än idag, är dom nya högtalarna bättre och är ljudet lika högt i båda tro ?.
    * USB kabeln till laddaren som följde med den gamla Transformer, den var åt helsike för kort, frågan är om denna är längre ?.
    * En vettig lösning till den förra Transformer för att ladda plattan i bilen existerar fortfarande inte, finns det en vettig lösning för att ladda denna nya Prime i bilen tro ?.
    * På den gamla Transformer så knakar det i sidorna när man håller i den, har den nya Prime en mer gedigen ram tro?.
    * På den gamla Transformer har många problem med att bakgrundsbelysningen blöder genom, frågan är om det är ett problem på Prime, eller om dom har löst det?. 0

  • Mathias

    Till Tomtenfar…

    Jag önskar mig denna ASUS Eee Pad Transformer Prime i julklapp i år…

  • Mario

    Kommer ni att göra nya benchmark-tester när Ice Cream Sandwich kommit till Prime?

  • Kendobendo

    Intressant recension. Tack för nedlagt arbete Swedroid :)

    Har några frågor.

    ”Observera att tangentborden för Transformer Prime respektive Transformer TF101 inte är kompatibla med varandra. Det går med andra ord inte att docka Prime i Transformer TF101 dockningsstation eller vice versa. Vidare saknas Bluetooth vilket vi tycker är lite tråkigt.”

    Jag fattar inte vad ni menar här. Finns inte Bluetooth men de finns? Eller menar ni att ni saknar bluetooth på dockan? Varför vill man ha bluetooth på den?

    Burnintester är väl något nytt? Jag tror inte jag har sett er prova detta tidigare. Skulle va intressant om detta är något utmärkande bara på denna skärm som Prime har eller om det är ett problem med de gamla plattorna också vid dessa extrema inställningar.

    Ett par saker på rak hand som jag stör mig på här efter sett recensionen:

    1. Inget 3g :(
    2. Ljudbilden blir ju helt skev om man bara har en högtalare. Inget skönt stereoljud :(
    3. Jag gillar inte att skärmen på plattan måste vara igång när man spelar spel på sin tv via hdmi. Går de att ställa om på något sätt? Jag tänker på de sätt som när man kollar på film så stängs skärmen av enligt vad jag förstår på er recension.
    4. Hade velat ha en något lättare platta ändå säg runt 450g hade varit perfekt.
    5. Att ha ett skal i metall oroar mig lite vad gäller Wifi-signal. Undra hur 3G signalen ser ut om/när den kommer i de. Även värmebilden oroar lite. Jag vet att ni avfärdar detta i er recension men de finns de som haft mycket problem med åtminstone wifi då, exempelvis Anandtech.

    Jag kommer att avvakta innan jag köper något. Jag kräver 3G och ICS om jag nu ska slanta upp mer än vad en bättre laptop kostar idag. Sen har ju Samsung intressanta plattor på gång också. Kommer de innan Asus får släppt sin Prime i 3G blir de nog en sån istället.

    Återigen tacksam för en bra recension! <3

  • Robban

    finns det ingen sån här med dual boot till windows 7? När man ska ha den som dator skulle jag alla dagar på året föredra win7 fram android. Men som peka-med-fingret vill jag ha android

  • mekstro

    @Robban
    Windows 7 finns inte för ARM, men kanske det går att bända i Windows 8 när det släpps?

  • Khan

    Robban :
    finns det ingen sån här med dual boot till windows 7? När man ska ha den som dator skulle jag alla dagar på året föredra win7 fram android. Men som peka-med-fingret vill jag ha android
    0

    Rätt tveksam till det då Windows och Android är OS för helt olika processorarkitekturer(ARM för Android och x86 för Windows).

  • Cylon

    Robban :
    finns det ingen sån här med dual boot till windows 7? När man ska ha den som dator skulle jag alla dagar på året föredra win7 fram android. Men som peka-med-fingret vill jag ha android
    0

    Tänkte presis det samma, men man får väl boota linux, borde knappast vara några problem(föhoppningsvis).

  • moha

    kul att se att mali 400 endå kämpar och är så pass bra fortfarande

  • Micke

    Lenax :
    Ni har inte provat med någon annan webbläsaren (tex Opera) för att se om den gör någon större skillnad? Tycker precis som ni att det är underligt att webbläsaren inte är “snabbare”. Kommer i och för sig säkert ett bättre stöd för tegra 3 och alla dess kärnor i ICS så det kommer nog märkas en större skillnad då…

    Det står med i recensionen under sektionen suprise suprise; Webbläsare. :)

    ”ASUS skickar inte med någon tredjepartswebbläsare och standardwebbläsaren är densamma som följer med i Honeycomb. /../ Vi får lov att återkomma till denna punkt när Ice Cream Sandwich väl anländer för en ordentlig utredning.

    Vare sig laddningstider, in/ut-zoomning på hemsidor respektive panoreringar och skrollning skiljer sig nämnvärt från föregångaren. Det är förvisso något större skillnad i tredjepartswebbläsare, men på grund av tidsbrist har vi inte haft möjlighet att utvärdera dessa fullt ut.”

  • Viktor

    Micke :

    Lenax :
    Ni har inte provat med någon annan webbläsaren (tex Opera) för att se om den gör någon större skillnad? Tycker precis som ni att det är underligt att webbläsaren inte är “snabbare”. Kommer i och för sig säkert ett bättre stöd för tegra 3 och alla dess kärnor i ICS så det kommer nog märkas en större skillnad då…

    Det står med i recensionen under sektionen suprise suprise; Webbläsare. :)
    “ASUS skickar inte med någon tredjepartswebbläsare och standardwebbläsaren är densamma som följer med i Honeycomb. /../ Vi får lov att återkomma till denna punkt när Ice Cream Sandwich väl anländer för en ordentlig utredning.
    Vare sig laddningstider, in/ut-zoomning på hemsidor respektive panoreringar och skrollning skiljer sig nämnvärt från föregångaren. Det är förvisso något större skillnad i tredjepartswebbläsare, men på grund av tidsbrist har vi inte haft möjlighet att utvärdera dessa fullt ut.”
    0

    http://www.youtube.com/watch?v=MWzRZyJ2Q3M

    Det verkar som att Opera fungerar äckligt bra :)

  • Fredrik

    Är det någon mer än jag som har börjat spara till denna goding? XD

  • Gunnar

    Helt otroligt att de inte slæpper en version med 3G??? Værldens mest portabla laptop men så blir man bunden till Wifi/tether?

  • AshtrayY

    Varför är denna inte listad på Prisjakt? När kommer den till Sverige egentligen? Sommaren 2012?

  • Tobias

    Undrar en sak som jag inte kan Finna nått om i recensioen. Går det att använda sig av externt minne? Mini sdhc minneskort eller liknande?

  • AshtrayY

    Tobias :
    Undrar en sak som jag inte kan Finna nått om i recensioen. Går det att använda sig av externt minne? Mini sdhc minneskort eller liknande?
    0

    He who search will find.

    Anslutningar Plattan: 2-in-1 Audio Jack (Headphone / Mic-in); 1× micro HDMI port, 1 × Micro SD Card Reader; 1 × Internal Microphone; 1 × Stereo Speaker. Dockan: 1 × USB2.0 port ; 1 × SD Card Reader

  • Mullvaden

    VILL HA!!!:

    Som alltid Bra recention. MEN, Lite för kort om Video. Viktig del. Spelar den upp Full DTS från MKV filmer som man tankar på nätet? alla kanaler o så?

  • Tobbe

    @AshtrayY

    Tack! :) inte hunnit läsa igenom hela, bara kollat igenom lite snabbt

  • skallaren

    Jag skulle gärna vilja se hur pass bra dessa typer av tabletts utan 3G/4G-radiodel fungerar med en telefon med bluetooth/wifi tehter. Jag hade väldigt struligt varje gång jag skulle bluetooth tethra min nexus one mot min motorola Xoom och skulle gärna se hur pass kompatibel en android-lur är till dessa typer av tabletts. Annars är recenssionen som vanligt riktigt bra! :)

  • goonerista
  • Viktor

    goonerista :
    @AshtrayY
    Januari.
    http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1029727
    0

    Hej,

    ”Du kommer att få ett leveransdatum under bokningens gång. Den informationen vi har fått så är det i mitten på Januari.

    Produkten kommer att ha Android 3 förinstallerat men du kommer att kunna uppdatera den till Android ICS 4,0.

    Återkom vid fler frågor”

  • Gustaf

    Vill ha men inte utan 3g lr 4g…. Är det inte något som ni på swedroid kan rota i?? Kommer man släppa denna grymma platta med??

    Personligen känns det konstigt om man inte skulle göra det!!

  • Viktor

    @Gustaf

    Den är ju släppt och den har ingen 3G eller 4G.

    Om det kommer nya varianter och modeller av TF201:an med det, så är det inte förrän senare i vår i så fall.

  • wb

    Fin recension.

    Reningsverket i Lund, LoL :)

  • Lite praktiska funderingar.
    Kommer att köpa Prime och undrar vad som kommer att hända med alla de appar jag köpt till min mobil. Kommer det att laddas in då jag loggar på med mitt googlekonto eller köper man bara en licens? Har bland annat köpt Navigon och skulle tycka det är surt om de hundralapparna är bortkastade.
    Nästa fråga. Någon som vet om 64gb kommer i Januari den med? Känns som att det kanske är lika bra att punga ut den slanten för dubbla minnet.

  • Cornflakes

    @peter
    Det är bara att ladda ned.. De är länkade till ditt google account och så vitt jag vet så har du unlimited downloads.

    Var inga som helst problem när jag lånade en TF 101 av en polare för att leka med i nån vecka. Bara logga in med google kontot, ett klick i music och market så fanns allt där.

  • @Cornflakes
    Tack Cornflakes. Det låter ju fint:)

  • Andreas

    Tack för en bra recension! Saknar dock siffror på batteritid med tangentbordet? Har ni någon ungefärlig siffra?

  • tramsgar

    Tack för recensionen, äntligen! Fast den kanske skulle tagit ett varv till i korrekturen (stavning, meningsbyggnad, faktamotsägelser etc).

    Så till vilken vinkel kan man fälla upp den? 180 grader?

  • Jesper

    Kan man spela med tangentbordet och mus i tex shadowgun?

  • Farbror Frippe

    Pixeln :
    Varför inte en sån här?
    http://www.kjell.com/losningar/till-bilen/12-v-tillbehor/2x-usb-mini-p92578#.Tu75H2MJaLQ.google

    Farbror Frippe :Fem saker vill jag ha svar på, och frågan är om Asus har lärt sig av sina misstag.
    * Högtalarna på den gamla Transformer plattan var under all kritik och det lider jag av än idag, är dom nya högtalarna bättre och är ljudet lika högt i båda tro ?.
    * USB kabeln till laddaren som följde med den gamla Transformer, den var åt helsike för kort, frågan är om denna är längre ?.
    * En vettig lösning till den förra Transformer för att ladda plattan i bilen existerar fortfarande inte, finns det en vettig lösning för att ladda denna nya Prime i bilen tro ?.
    * På den gamla Transformer så knakar det i sidorna när man håller i den, har den nya Prime en mer gedigen ram tro?.
    * På den gamla Transformer har många problem med att bakgrundsbelysningen blöder genom, frågan är om det är ett problem på Prime, eller om dom har löst det?. 0

    +2

    För att den inte fungerar, tro mig, jag har testat dom alla!.

  • twisted1

    Robban :
    finns det ingen sån här med dual boot till windows 7? När man ska ha den som dator skulle jag alla dagar på året föredra win7 fram android. Men som peka-med-fingret vill jag ha android
    0

    Windows 7 går ej, win 8 funkar på ARM iaf. Portar av Ubuntu och föhoppningsvis mint lär dock dyka upp, så slipper man crap windows.

  • goonerista

    @Viktor
    Var har du förbeställt?

  • Cornflakes
  • Viktor

    @goonerista

    På CDON!

  • moparlinke

    Skulle kunna hugga av mig lillfingret för en sån här.
    Vore pure gold att ha på mitt nattjobb *dreglar*

  • Ermias

    Tack Swedroid för en som vanligt fantastisk recension.
    Jag har dock två frågor som jag inte har hitta svar på via varken recensionen eller kommentarerna:

    1: finns det svenska tecken på tangentbordet?

    2: Ni nämner att man kan via Asus egen inställningsmeny välja att ”återgå” till honeycombs standardutförande av ”snabbmenyn” och på detta sätt få plattan att vara i stort sett ”pure google experience”. Innebär detta att man kan få en uppdatering av OS:t direkt eller måste Asus fortfarande tillhandahålla oss en egen variant av nästa sötsak?

  • Viktor

    @Ermias

    Jag tror jag kan svara. Svenskt tangentbord kommer på de som släpps i januari, ja. Vi får självklart vänta tills Asus skickar ut uppdateringen i vilket fall, och väljer de att lägga till de där extra alternativen i ICS så kommer det dröja lite extra, ja, men inte i närheten av vad det dröjer för större ändringar. Däremot är det väl näst intill garanterat att det ska komma en update väldigt snart, så vi svenskar lär inte drabbas nämnvärt ändå.

  • gnidde

    @AshtrayY

    Finns nu på Webhallen. Jag har beställt och väntar med spänning!

    …och nu 1 timme senare finns den inte längre att beställa. Känns som det är lite tryck efter denna platta.

  • Marcus

    Klarar Prime en disk HFS+ formaterad i MacOS ?

  • sdsaa

    Hahhahahaha liten budget? från 6000kr? = SKÄMT!

    Köp en bärbar dator istället. Du får en lätt mycket bättre produkt

  • goonerista

    @sdsaa
    Du har nog inte förstått riktigt vad man har en tablet till.

  • Martin

    techradar.com har en review för de som vill komplettera denna rejäla genomgång.
    http://www.techradar.com/reviews/pc-mac/tablets/asus-eee-pad-transformer-prime-1045764/review

  • jessward

    W702 Superpad Google Android 2.3 7 inch 720P Video Flash 10.1 Resistive Screen Tablet PC Silver
    http://unrelo.com/yIp0

  • danneman-Lund

    Ni skriver om utmärkt stöd till USB-enheter. Måste bara fråga om stöd för mobil bredbandsticka innefattas? Jag avser använda det då 3G inte finns i plattan. Alternativ är ju att använda telefonens 3G annars.

  • Malte Lewan

    Den har uppenbarligen fått sätta till en del kompromisser: ingen 3G (!), ingen laddning på USB (!), knappt GPS alls, upplösningen 1280×800 ersätts troligen snart i en ny generation 10-tumsplattor med högre upplösning, gamla bluetooth 2.1 (Apple har snart gått till 4.0 genom hela linjen mobiler och datorer), tangentbordet kan inte kopplas loss och användas på bluetooth, man kan inte browsa filerna i interna minnet från dator, problem med autofocus i bildtagning, temporär inbränning i skärm.

  • Xerx

    @danneman-Lund

    Mobila donglar kommer med normalt sett med applikationer till MS Windows. Denna platta kör Android och kan därmed inte installera MS Windows program.

  • Fete

    Herregud vilket test grabbar! Jag är mycket imponerad, kommer att följa vad som händer på swedroid framöver!

  • danneman-Lund

    @Xerx

    Ja det förstås. Då får man hålla utkik efter liten programvarusnutt som kan lösa detta, eller har någon här sett om det finns?

    Själv har jag Tele2 som operatör i företaget på både telefon och mobilt internet. Jag har inte provat tethering ännu, vad har ni för erfarenheter av det? Jag förstår inte varför jag skulle vilja ha ett tredje 3G då telefonen alltid är med ändå

  • Zimmi

    Great review, but sadly only your mothertounge. Havent seen such a detailed review so far. Congrats!

  • goonerista

    Vore kul med en uppdatering nu när ICS är släppt.

  • Tensta

    @Malte Lewan

    Kolla in xda dev forumet. Till föregångaren hade de en drös med drivrutiner och dylikt för 3G donglar. Det kanske finns till TFP:n också.

  • Erik Sand2

    När kommer Amethyst gray till sverige..jag ska köpa prime men är mer sugen på den färgen någon som vet??

  • Nöjsigt

    släpp HAL drivrutiner(både Tegra2/3 )så ändrar jag mig om att undvika Nvida iaf.
    (kommer nog sluta med man köper Nvida ändå :/ )

  • A_I_K_O_N

    rktigt grymm är den

  • King_viper

    Köp Ipad då

  • Jobanner

    Helt klart imponerande!!!

  • Brusan

    ASUS drar tillbaka Transformer Prime – utan förklaring eller ersättning till oss som  haft den på order någon månad. Snyggt jobbat Asus – NOT!

  • Per P Andersson

    Hej är imponerad av testen, har en fråga, fungerar en USA köpt ASUS Eee Pad Transformer Prime i Sverige?

  • Simon J

    Funkar perfekt! Skriver denna kommentar på min prime jag köpte på best buy i LA..

Lediga jobb inom data / IT Företag
Teknisk Senior Konsult Publicerad 13 Apr 2017
Network technician Publicerad 13 Apr 2017
Tekniker / IT / Nätverk / Juniper Publicerad 13 Apr 2017
Tekniker inom drift - direktrekrytering Publicerad 13 Apr 2017
Pyramidkonsult/utvecklare sökes! Publicerad 13 Apr 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Samsung presenterar Galaxy S8 och Galaxy S8+.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8 Plus
Huawei P10
Samsung Galaxy S7 Edge
LG G6
Samsung Galaxy S7
8.5

Test av Huawei P10 – en kompakt prestandatelefon

7.8

Test av Moto G5, prisvärd och funktionsrik instegsmodell

8.5

Huawei Mate 9 Pro

8.4

OnePlus 3T – hur mycket snabbare är telefonen än sin föregångare?

8

Sony Xperia XZ

7.8

Sony Xperia X Compact

8

Google Daydream View

7.5

Minitest av Chromecast Ultra

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

  1. Vilken är din mest underskattade app?
  2. Tele2 får nya prisplaner – erbjuder obegränsad surf
  3. Google och Huawei stäms i Texas för problem med Nexus 6P
  4. Xiaomi presenterar sitt nya flaggskepp Mi 6 med S835 och 6GB RAM
  5. Vissa tidiga Samsung Galaxy S8-kunder klagar över rödaktig skärm
  6. Xiaomi Mi Max 2 sägs ha batteri på hela 5000mAh

Mest läst

  1. Tele2 får nya prisplaner – erbjuder obegränsad surf
  2. Vilken är din mest underskattade app?
  3. Tecken på att OnePlus 5 får dubbla bakre kameror
  4. HTC offentliggör One X10
  5. Xiaomi presenterar sitt nya flaggskepp Mi 6 med S835 och 6GB RAM
  6. IFixIt plockar isär Galaxy S8 och S8 Plus

  7. Visa topplistan

Senaste undersökningen

Kommer du skaffa något av vårens flaggskepp? [2017]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat