Recension:Test av Asus Eee Pad Transformer

Postat:
15:50 - 2011-06-30
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
85
Tillverkare: Asus Modell: Asus Eee Pad Transformer TF101 (16G med tangentbord/endast Wi-Fi) Operativsystem: Android 3.1 Honeycomb Tillgänglighet: I butiker Pris: Från cirka 5000 inklusive moms och tangentbord, från 4000 kr för enbart plattan Hemsida/specifikationer: Asus

Inledning
Till de Honeycomb-plattor som för närvarande finns tillgängliga i Sverige hör Motorola Xoom, Acer Iconia Tab och Asus Eee Pad Transformer. Av dessa tre tablets sticker den sistnämnda ut i mängden, inte bara på grund av sitt något lustiga namn, utan även för att den kan kopplas till ett särskilt tangentbord och på så vis förvandlas till en Honeycomb-baserad netbook.

Eftersom tablets ibland kallas för ”anti-PCs” och är tänkta att vara den nya generationens bärbara datorer och ersätta laptops, är ett fysiskt tangentbord en stor bonus för många. Asus vandrar i och med Transformern längs samma konvergenskantade väg som Motorola stakade fram i och med Atrix tidigare år, vilket är en mobil som kan utgöra hjärnan åt både netbook och stationär dator. Den taiwanesiska tillverkaren kommer dessutom fortsätta längs det spåret genom att lansera hybriden Padfone senare i år.

Den tabletspecifika androidversionen Honeycomb har hittills haft två begränsningar: den har bara kunnat hantera WXGA-upplösta skärmar och Tegra 2-processorer. Därför är det inte konstigt att alla Honeycomb-tablets än så länge just haft dessa två egenskaper gemensamt. Så även i fallet Transformer, som har utrustats med reptålig och LED-bakbelyst 10.1-tumsskärm med WXGA-upplösning (1280×800) och stöd för 10 simultana tryckpunkter.

Gränssnittet kommer till liv genom Nvidias dubbelkärniga Tegra 2-chip med klockfrekvens på 1GHz. RAM-minnet ligger på 1GB och Transformern säljs med både 16 och 32 GB internt lagringsutrymme. På framsidan av enheten sitter en 1.2MP-kamera för videosamtal och på baksidan har en 5MP-kamera placerats. Därtill bjuder Transformer på en serie bekvämligheter och uppkopplingsmöjligheter och hela faderullan väger 680g.

Enheten har hittills sålt i mer än 400 000 exemplar världen över, vilket har gjort Asus till den största tillverkaren av tablets förutom Apple. Men är Eee Pad Transformer ett bra och prisvärt köp för de som vill få sig en dos Honeycomb i sommar? Hur fungerar den som netbookersättare och hur står sig enheten gentemot konkurrenten Acer Iconia Tab? Detta och mer därtill ska vi försöka utreda i avsnitten som följer.

I kartongen

Kartongen som Transformer levererades var en överraskande stor och tung historia, inte minst på grund av det medföljande tangentbordet. Förpackningen har en standardiserad design, men är samtidigt ganska snygg och stilren.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=NoZTtZjMglQ

Enheten införskaffades i England och kartongen innehöll utöver Transformer även tangentbordet, ett par manualer, laddare av brittisk typ samt en USB-kabel.


Utseende, byggkvalité och konstruktion

Vad man uppfattar som snyggt är oftast rent subjektivt och vissa föredrar säkert enfärgade designer. Vi upplever dock att Transformern med sin brunmönstrade yta både är stilren och tjusig, om än en smula tråkig. När surfplattan är kopplad till det tillhörande tangentbordet ser enheten ut som en elegant liten netbook. Transformer har ungefär samma färgsättning som HTC Desire och kring surfplattan ringlar sig en ljusbrun ram, vilken av allt att döma är gjord av metall.

Även om Transformern har ett plastchassi ger den ändå ett ganska gediget intryck. Visst går det att få enheten att ge ifrån sig en del knak och knäppljud om man är omild i sin behandling, men det är inget som stör. Transformern känns något mer greppvänlig än konkurrenten Acer Iconia Tab, på grund av att dess sträva yta erbjuder en viss friktion och även genom den extra centimetern greppyta på kortsidorna av skärmen. Vissa invänder rent estetiskt mot ramen och tycker att den är för stor, men den har alltså en praktisk funktion på tablets: enheten ska gå att hålla i ordentligt utan att skärmen skyms. I Transformerns fall är den även längre för att ge tillräcklig plats åt det fysiska tangentbordet.

Till skillnad mot Acer Iconias metallskal har Transformern som sagt ett plastchassi, vilket gör att surfplattan känns något mindre påkostad. Den byggkvalité Asus lyckats få till för Transformern är helt enkelt inte riktigt i klass med Iconia Tab, men därmed inte sagt att kvalitén är dålig. Surfplattan är behaglig att hålla i och vilar fint i händerna.

Något som är precis lika subjektivt som utseendet är huruvida en enhet uppfattas som tung eller inte. Trots att Transformer med sina 680g är lättare än Iconian (730g) var den ändå klart tyngre än vad våra Samsung Galaxy S2-vana händer hade förväntat sig. Yttermåtten ligger på 271 x 171 x 12.98 mm, vilket kan jämföras med Iconians 260 x 177 x 13.3 mm. Transformer är alltså en dryg centimeter längre, men smalare och tunnare.

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer

Honeycomb-enheter saknar fysiska Hem-, Tillbaka- och Meny-knappar. Dessa funktioner finner man stället i form av mjukvarutangenter längst ner till vänster av gränssnittet. En lösning som mer eller mindre var nödvändig då man som bekant kan hålla en surfplatta i vilken riktning som helst – det finns egentligen inget upp eller ner och fysiska knappar kan ju inte följa med i rotationen. Dessutom behövs varje millimeter av skärmens ”ram” för att erbjuda något att hålla enheten i – här är knappar således bara i vägen.

Asus Transformer har utrustats med en hel radda sensorer som accelerometer, ljussensor, gyroskop, GPS och digital kompass. Plattan har naturligtvis även ett antal anslutningar och knappar, vilka i vanlig ordning har placerats längs enhetens ram. Ifall man håller Transformer med Asus-loggan uppåt finner man en strömknapp samt volymknapparna högst upp på vänster sida – båda är silverfärgade och något upphöjda. De ger ifrån sig lagom med motstånd och är lätta att komma åt.

Ovansidan är helt tom medan undersidan har tre likstora anslutningar – alla används till att koppla Transformern till tangentbordet. Mitteningången följer ingen allmän standard och den utnyttjas även till att ladda enheten samt ansluta den till dator med USB-kabel. Det rör sig tyvärr alltså inte om en vanlig microUSB-port.

På höger kortsida sitter en 3.5mm-ingång för hörlurar/mikrofon, en anslutning för HDMI 1.3a samt kortplats för microSD. En 1.3MP-kamera har placerats i mitten ovanför skärmen, nästintill en ljussensor. Centralt högst upp på baksidan sitter även en 5MP-kamera – en bra placering då det är mycket osannolikt att man råkar skymma linsen med handen när man tar kort. Någon notifikationslampa för exempelvis mejl erbjuder inte enheten, till skillnad mot Motorola Xoom. Nere på vardera kortsidan sitter sist men inte minst två diskreta högtalare.

Tangentbordet

Asus Eee Pad Transformer går som tidigare påpekats att koppla till ett särskilt tangentbord vilket förvandlar surfplattan till en Honeycomb-baserad netbook. Tangentbordet har ett antal egna anslutningar, nämligen dubbla USB 2.0-portar på vardera kortsidan vilka skyddas av små luckor. Utöver USB-portarna erbjuder även tangentbordet en kortläsare (MMC/SD/SDHC/SDXC) samt samma typ av specialanpassad ingång för laddning/USB som går att finna på själva tableten.

De två USB-portarna innebär i teorin att det går att koppla USB-minnen och externa hårddiskar till Transformer. Detta ljuder exempelvis i samklang med enhetens stöd för uppspelning av video i 1080p. Att kunna sätta in ett USB-minne och snabbt börja jobba med innehållet är en viktig funktion för många.

När vi entusiastiskt anslöt ett av våra USB-minnen ville dock Transformer inte kännas vid minnet – ingen av de filutforskare som testades visade skymten av någon extern enhet. En googling avslöjade att det krävs en omstart med minnet inkopplat för att Transformer ska registrera USB-minnen. När inte heller detta fungerade anslöts minnet till den andra USB-porten, varefter Transformer återigen startades om.

Då visade till sist filutforskaren minnets innehåll under sökvägen ”/Removable/”. Problemen slutade emellertid inte där, för ett par minuter senare vägrade surfplattan att kännas vid USB-minnet igen. Om Swedroid haft oturen att få ett defekt exemplar är naturligtvis omöjligt att veta, men allt pekar på att Transformers hantering av USB-enheter är klart bristfällig. Förhoppningsvis är detta något en framtida firmware-uppdatering åtminstone delvis kan råda bot på.

Själva tangentbordet utgör dock ett desto mer lyckat inslag. Det är naturligtvis mindre än ett vanligt keyboard för dator och även mindre än tangentbord på många laptops. Trots detta hade vi inga problem alls att ganska omgående komma upp i höga skrivhastigheter. Efter en viss invänjningstid borde tangentbordet inte slöa ner skrivandet alls. Tangenterna är upphöjda och rejäla och ger ifrån sig ett lagom motstånd – tangentbordet är helt enkelt behagligt att skriva med.

Transformers keyboard erbjuder sex rader med tangenter: den översta raden består av genvägar till diverse systemfunktioner som exempelvis att låsa eller låsa upp skärmen, stänga på/av ljudet, Bluetooth, automatisk ljusstyrka och Wi-Fi. Toppraden har även en tillbakaknapp längst till vänster. Därefter följer en sifferrad, samt naturligtvis rader med alla bokstäver, specialtecken och piltangenter i fyra riktningar. En pekplatta med multitouchstöd huserar nedanför alla tangenterna. Det går att hoppa mellan olika textfält med hjälp av Tab-knappen precis som på en dator, och Honeycomb hanterar överlag tangentbordet väl.

Swedroids testenhet är införskaffad i England och tangentbordet saknar därför våra tre svenska bokstäver, men dessa ska finnas på Transformers köpta i Sverige. Tangentbordet har för övrigt ett eget 24,4Wh-batteri, vilket sägs kunna utöka Transformers batteritid från 9.5 till 16 timmar.

Många är nog intresserade av Transformer just på grund av dess fysiska tangentbord. Ifall man klarar sig utan de fördelar en vanlig netbook för med sig kommer sannolikt Asus hybridenhet kunna ersätta en bärbar dator – tangentbordet är så pass bra. Med en rejäl netbook kan man emellertid bland annat använda avancerade ord-, ljud- och bildbehandlingsprogram, spela många PC-spel och kombinera Windows 7 med exempelvis Ubuntu. Transformer erbjuder å andra sidan en surfplatta med Honeycomb. Huruvida enheten fullt kan ersätta en netbook eller inte beror helt enkelt på vad man använder en bärbar dator till.

Det bör avslutningsvis nämnas att Google Docs tyvärr inte var kompatibelt med Transformer. Visst gick det redigera dokument genom både hemsidan och androidappen, men båda dessa metoder laggade så pass att det inte var praktiskt gångbart att skriva. Dessutom var det väldigt svårt att få markören dit man ville eftersom den inte hamnade där man pekade utan istället en bit bredvid. Ifall detta beror på Honeycomb, Google Docs eller Transformer (eller allihop) är dock okänt.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité
Tranformer överraskande genom att erbjuda WiFi-anslutning där vi tog för givet att ingen signal skulle kunna erhållas, närmare bestämt på en gräsmatta ett tjugotal meter från routern som var placerad inomhus på helt motsatt sida av huset. En snabb jämförelse med en Samsung Galaxy S2 avslöjade emellertid att även den fick signal och de två enheterna har någorlunda likvärdig mottagning.

Datahastigheterna över Wi-Fi (802.11 b/g/[email protected]) är goda vid både ned- och uppladdning och i nivå med de som uppnås med stationär dator. Till skillnad mot Acer Iconia Tab har Transformer dessutom inte haft några problem att bibehålla uppkopplingen under testperioden. Den tappar med andra ord inte signalen sporadiskt så länge mottagningen är acceptabel och man är tillräckligt nära en router.

Asus Transformer saknar stöd för 3G och röstsamtal. Samtal över Skype fungerar dock utmärkt. Motparten upplevde ljudet som något burkigt, men gav ändå samtalskvalitén ett klart godkänt betyg. Ljudet som kom ur Transformers högtalare under Skype-samtalet var även det burkigt och basfattigt, vilket emellertid är fullt förståeligt.

De högtalare Asus har utrustat Transformer med är tyvärr av det klenare slaget. En enhet av den här storleken hade gärna fått ha mer rejäla speakers, men de är istället snarare i nivå med HTC Desire HD. På den punkten vinner Acer Iconia Tab utan tvekan. Ljudet duger dock hyfsat för de flesta ändamål, som exempelvis spelande och filmtittande, även om man knappast kan använda Transformer som en bergsprängare. Enligt Asus marknadsföring stoltserar enheten med ”3D-stereo med maximal basrespons och SRS Premium Sound”. Detta låter onekligen tjusigt, men det är alltså inget man märker av i praktiken.

Bildskärmen och digitizern


Asus Honeycomb-platta har en LED-bakbelyst 10.1-tumsskärm med WXGA-upplösning, vilket innebär 1280×800 pixlar och 160PPI. Skärmen täcks av ett reptåligt och enligt tillverkaren ”superhårt” glas. Precis hur hårt glaset är har Swedroid inte vågat testa, då detta naturligtvis hade inneburit en hel del fysisk misshandel av enheten.

Transformers display har en så kallad IPS-panel (”In-Plane Switching”) vilket är en teknik som utvecklades av Hitachi 1996 för att förbättra betraktningsvinklarna och färgåtergivningen på skärmar. Samsung har nyligen förbättrat tekniken i och med Super PLS (”Plane to Line Switching”) som bland annat används i Samsung Galaxy Tab 10.1. Några av fördelarna med Super PLS sägs vara 100 % bättre betraktningsvinklar och 10 % högre ljusstyrka.

Asus själva skriver att Transformer har ”178 graders betraktningsvinkel”. Surfplattan erbjuder faktiskt något bättre betraktningsvinklar än Acer Iconia Tab ur både sidled och höjdled, även om färgstyrkan, kontrasten och skärpan blir lidande i extrema vinklar. Transformers skärm har aningen blekare färger än Iconias, men den bjuder å andra sidan på något djupare svärta och framförallt en bättre responstid.

Läsbarheten utomhus, särskilt under soliga dagar, är ofta ett problem med mobila enheter och Transformer är inget undantag. Ifall man sitter i skuggan fungerar det fint när vinkeln är fördelaktig – dock fångar skärmen även då upp åtskilligt med reflektioner. På den här punkten är Transformer en aning sämre än Iconia, eftersom dess maximala ljusstyrka är lägre.

Transformers kapacitiva pekskärm är i övrigt känslig och svarar snabbt på tryck, vilka den kan registrera 10 stycken av samtidigt. Uppdateringsfrekvensen pendlade en hel del i våra mätningar: ibland var den nere i 50Hz, men den landade i regel på ca 80Hz. Under testperioden har skärmen uppfört sig väl. Enligt Wikipedia kan Transformers display dock ibland sluta svara när den varit i viloläge ett par timmar. Detta är emellertid ett problem som Swedroid lyckligtvis inte har påträffat.

Mjukvaran
Asus Eee Pad Transformer kör Android 3.1 vilket är senaste releasen av Honeycomb – den androidversion som är specifikt avsedd för tablets. Android 3.1 förde bland annat med sig storleksanpassningar för widgetar, stöd för externa keyboards samt diverse förfiningar av gränssnittet.

Det bör nämnas att det ibland uppstår mikrofrysningar när man sveper mellan hemskärmarna, något som Iconia inte lider av. Dessa små fördröjningar stör inte särskilt mycket och innebär ingen praktisk nackdel, men det är märkligt att de överhuvudtaget dyker upp. Android 3.1 har stöd för videoformatet mkv/x264 – dock finns inget ljudstöd för AC3 eller Dolby Digital. Detta innebär tyvärr att man inte kan använda enheten till att se på mkv-videos, eftersom dessa nästan alltid använder sig utav dessa ljudkodeks.

Utöver ett mindre antal Asus-tillverkade widgetar och de förändringar Android 3.1 innehåller, är mjukvaran på Transformer i stort sett identisk med den på Acer Iconia. Därför kommer vi inte gå in närmare på Honeycomb i det här testet, utan hänvisar istället de som är intresserade av att veta mer om mjukvaran till Swedroids recension av Iconia.

Kameran

Numera är det i stort sett standard med dubbla kameror på mobila enheter i det övre skiktet. Därför är det inte konstigt att Transformer utrustats med två sensorer för att fånga film och stillbilder: en kameralins på fem megapixlar baktill samt en 1.2MP-kamera på framsidan. Den främre kameran är naturligtvis avsedd för videosamtal med exempelvis Google Talk eller Skype, och duger inte till mycket annat.

Den bakre huvudkameran är placerad högst upp i mitten, vilket gör att man inte riskerar att blockera linsen med händerna när man tar kort. Kameran har autofokus och stöd för geotaggning, men saknar till skillnad mot Acer Iconia en LED-blixt. Transformer erbjuder dock bättre färgåtergivning och skärpa än konkurrenten Iconia. Asus surfplatta knäcker även Iconian gällande kvalitén på videoinspelningen, som stödjer 720p. Enda fördelen med Iconias kamera utöver LED-blixten är att den hanterar motljus en smula bättre än Transformer.

Trots att surfplattans huvudkamera är bättre än den på Iconia, kan den knappast mäta sig med de mer avancerade mobilkamerorna. Det är dock förmodligen inte många som köper en tablet för att använda den just som kamera och Transformer duger bra till att fånga bilder och videosnuttar i vardagen.

Mjukvaran för kameran är Honeycombs standard, vilken är praktisk och fyller sin funktion men den är inte direkt finessrik. De som vill studera kamerans resultat (video/foton) kan med fördel kika på gallerierna nedan.

Asus EEE Pad Transformer

httpvh://www.youtube.com/watch?v=hNYJB8ksvMw

Acer Iconia Tab A500

httpvh://www.youtube.com/watch?v=URNIcE2tIBQ

Buggar och problem
En del buggar har dykt upp då vi testat Transformer, men endast ett fåtal av dessa har utgjort ett problem. Det största bekymret har USB-portarna stått för, något som diskuterats tidigare under recensionens tangentbordsavsnitt. Transformers keyboard har utrustats med dubbla USB-portar, vilka tyvärr inte riktigt vill kännas vid USB-minnen.

Transformers strulande USB-portar är ett känt problem och lösningen sägs vara att starta om enheten med minnet isatt. Detta fungerade dock bara när minnet var placerat i den ena av de två portarna. Dessutom kunde Transformer inte längre visa minnets innehåll efter ett par minuter – den tappade helt enkelt kontakten med den externa enheten. Man kan alltid hoppas att Asus kommer åtgärda buggen i nästa firmware-uppdatering, för det torde röra sig om defekt mjukvara och inte felande hårdvara.

Ett annat mindre problem stod YouTube och det fysiska tangentbordet för – det gick nämligen inte att använda tangentbordets mellanslag i YouTube-appens sökfält, vilket begränsade sökfunktionen. Google Docs betedde sig därtill ytterst märkligt på enheten, med stora mängder lagg och bristande precision på markören. Något som är synd då tjänsten skulle kunna ha utgjort en ypperlig ordbehandlare för Transformer.  I övrigt har surfplattan uppfört sig som den ska.

Batteritiden
Enligt Asus erbjuder det 24,4 Wh Lo-polymerbatteri som sitter i Transformer cirka 9,5 timmars batteritid. Denna tid har de uppmätt genom att spela 720p-video med 60 candela ljusstyrka. Ifall man ansluter Transformer till tangentbordet som har ett separat batteri på 24,4 Wh, sägs batteritiden kunna förlängas till hela 16 timmar.

Att Transformer överhuvudtaget kräver ström för att fungera är knappt ens något vi reflekterat över under testets gång. Enheten har för all del använts mer sällan än exempelvis en mobil, men den har ändå fått kämpa en del varje dag och ibland har den även stått på över natten. Trots detta har Transformer bara laddats ett fåtal gånger med flera dagars mellanrum.

Swedroid har därför ingen anledning att betvivla den påstådda batteritiden på 16 timmar med tangentbordet anslutet. Jämför man Transformers batteritid med exempelvis den uthållighet HTC Desire uppbådar är skillnaden stor som den mellan natt och dag. Transformer borde med andra ord inte ge upp i första taget – särskilt inte om man har tangentbordet till hands.

Systeminformation
I Transformer sitter 1GB RAM, vilket är allt enheten behöver och lite till. Efter att systemkomponenterna tagit sin beskärda del har Android 728MB kvar att röra sig med – blott 1MB mer än Acer Iconia.

Mängden tillgängligt minne för applikationsinstallationer landar på 13.3GB. Ett utrymme som skulle bli svårt att fylla upp med program ens om man försökte, och det torde vara mer än nog även för de mest förtappade appholisterna.

Spel, prestanda och grafer
Eftersom alla Honeycomb-plattor som släppts hittills har nästintill identisk hård- och mjukvara är det på ett vis extra intressant att jämföra resultaten från prestandatesterna. Hur långt ifrån varandra hamnar enheterna i tabellerna, trots samma processor och mängd RAM-minne? Och om skillnader finns – vad beror de på?

I Motorola Xoom, Acer Iconia Tab och Asus Transformer sitter det dubbelkärniga Tegra 2-processorer från Nvidia med 1GHz klockfrekvens. Därtill har de alla 1GB RAM. Som går att se i tabellerna nedan är det mycket riktigt heller knappt något som skiljer enheterna åt, utan de ligger tätt intill varandra i de syntetiska prestandatesterna. Därför spelar för tillfället inte processorns kapacitet någon roll i valet av Honeycomb-platta: när man köper en Tegra 2-tablet vet man helt enkelt vad man får i ren hårdvaruprestanda.

Nvidia är ju något utav en gigant inom spelvärlden – inte minst på grund av tillverkarens alla grafikkort för datorer. Därför är det inte konstigt att företaget lyckats få ett antal utvecklare att specialdesigna spel just för Tegra 2-plattformen. Även om detta är beklagligt för alla som inte har en Tegra 2-baserad enhet eftersom utbudet begränsas, är initiativet fullt förståeligt.

Det är nämligen viktigt att riktigt grafikkrävande spel utnyttjar hårdvaran på bästa sätt. Detta blir mycket svårt att uppnå ifall man ska göra ett ögongodisspel som ska fungera lika bra tillsammans med alla olika processorarkitekturer, vilket är en av anledningar till att Gameloft fram till nyligen i stort sett helt hållit sig undan Market. Blir ett spel tillräckligt lyckat lockar det ju dessutom fler köpare av just Tegra 2-utrustade enheter. Det fungerar även åt andra hållet – har man en Tegra 2-enhet lägger man hellre pengarna på spel som designats just med ens egen processorplattform i åtanke.

De som har en mobil eller tablet med Tegra 2 kan kolla in appen TegraZone i Market, vilken listar alla de titlar som blivit optimerade för Tegra-chip. Om spelande på tablets kan kort sägas att det knappt finns ett enda spel som inte blir roligare och mer inbjudande på en så pass mycket större skärm. Grafiken blir förvisso mer pixlig i vissa fall eftersom många spel inte är anpassade för tablets, men det är sällan något som stör. Tegra 2-plattformen lämpar sig mycket bra för spel och just nu är det nog svårt att hitta en titel i Market som inte flyter fint på Transformer.

Sammanfattning
Även om det knappast råder någon brist på androidsurfplattor är det än så länge endast ett fåtal av dessa som kör Honeycomb – den version av Googles plattform som är designad just för tablets. För närvarande finns det tre stycken Android 3.x-plattor tillgängliga i Sverige: Motorola Xoom, Acer Iconia Tab och naturligtvis även Asus Eee Pad Transformer. Honeycomb har hittills haft ett begränsat hårdvarustöd vilket inneburit att alla dessa tablets är utrustade med Tegra 2-chip samt 10.1-tumsskärmar. En annan sak surfplattorna har gemensamt är mängden RAM som ligger på 1GB.

Transformer sticker dock ut i och med sitt särskilda keyboard, vilket gör att enheten kan omvandlas till en liten netbook med Honeycomb som operativsystem. En annan fördel med tangentbordet är att det genom sitt separata batteri nästan fördubblar Transformers redan goda batteritid, som då landar på cirka 16 timmar. Själva tangentbordet fungerar mycket bra – det är lätt att ansluta och bjuder på rejäla och behagliga tangenter. Efter en kort invänjningsperiod går det att komma upp i höga skrivhastigheter.

Enheten är greppvänlig och bekväm att hålla i, men dess plastchassi gör att den känns något mindre gedigen än konkurrenten Acer Iconia Tab. Transformer mäter 271 x 171 x 12.98 mm och väger 680g – den är således längre, men å andra sidan smalare, tunnare och lättare än Iconian.

Vi har inte funnit mycket att invända mot den LED-bakbelysta 10.1-tumsskärmen, som har utrustats med IPS-panel och WXGA-upplösning (1280×800). Skärmen är känslig och kan enkelt registrera upp till 10 simultana tryckpunkter. Den erbjuder något bättre betraktningsvinklar än Iconia Tab och har även djupare svärta och bättre responstid än sin konkurrent. Däremot är färgerna något blekare på Transformer. Läsbarheten utomhus i fullt dagsljus är som vanligt dålig – det är skuggan som gäller.

Wi-Fi testades naturligtvis och vi uppmätte goda hastigheter och enheten hade heller inga problem att upprätthålla uppkopplingen. Röstsamtal över Skype fungerade utmärkt, även om ljudet var burkigt. De högtalare Asus utrustat Transformer med är tyvärr av det klenare slaget, trots tjusiga marknadsföringsord, men de duger ändå hyfsat till spelande och filmtittande – så länge man befinner sig i en bullerfri miljö.

Enhetens huvudkamera på 5MP är ganska kompetent och kan fånga 720p-video. Även om den inte kan mäta sig med de mer lyckade mobilkamerorna är den klart bättre än kameran på Iconia Tab. Det sitter även en 1.2MP-kamera på framsidan för videosamtal, vilken i vanlig ordning när det handlar om frontriktade kameror gör sitt jobb men inte mer.

Transformers tangentbord har två stycken USB-portar, vilka tyvärr trilskades under testets gång. Surfplattan ville nämligen inte kännas vid USB-minnen som kopplades till portarna och det krävdes tyvärr en hel del trixande för att få det hela att fungera hyfsat. Annars har surfplattan uppfört sig väl överlag.

De som är sugna på att skaffa sig en tablet med Honeycomb nu i sommar undrar säkert huruvida Asus Transformer är ett bättre köp än Acer Iconia. Ifall man tänkt köpa tangentbordsmodellen är svaret ja – man får mer för pengarna då den både fungerar som en bra surfplatta och en trevlig Honeycomb-netbook.

Om man emellertid inte är intresserad av dockningsbara tillbehör som tangentbordet så anser Swedroid att Iconia på det stora hela är en något starkare platta bland annat tack vare bättre flyt i gränssnittet, djupare färger, bättre läsbarhet utomhus, mindre krångel med anslutna USB-enheter samt betydligt bättre byggkvalité och material. Frågan är således: är du ute efter endast en tablet eller en platta som kan förvandlas till en Android-baserad netbook?

Asus Eee Pad Transformer är lämplig för dig som:
* Vill ha surfplatta som även kan tjänstgöra som en Honeycomb-baserad netbook
* Vill ha en kompetent tablet som kör den allra senaste versionen av Android
* Vill ha rejält med utrymme för spel och applikationer
* Vill ha en stor och bra display
* Inte räds strulande USB-portar

Asus Eee Pad Transformer är inte lämplig för dig som:
* Prioriterar nätta yttermått och låg vikt
* Vill ha ett gediget mediastöd och kunna spela upp alla videos utan konvertering
* Avskräcks av USB-portar som har problem att känna av USB-minnen (kan ev. åtgärdas längre fram)
* Vill kunna använda en större mängd appar som är avsedda just för surfplattor