Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av Samsung Galaxy Tab

Postat:
06:28 - 2010-11-15
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Tillverkare: Samsung Modell: Galaxy Tab Operativsystem: Android 2.2/FroYo med TouchWiz 3.0 Tillgänglighet: I butiker Pris: Från cirka 7000 kronor (se Prisjakt) Hemsida/specifikationer: Samsung

Introduktion
Samsungs första androidtablet, Galaxy Tab, är enligt många den första androidtableten värd namet. Visst har det släppts en hel del tablets med Android som operativsystem innan Galaxy Tab, men det har hitintills mest handlat om mindre vass hårdvara kombinerat med ett Android som vare sig är redo för större skärmar eller som på djupet är specialanpassat för ändamålet.

Med Galaxy Tab hoppas Samsung ändra på detta. Trots att Google själva har sagt att Android 2.2./FroYo inte är anpassat för tablets så har Samsung satsat stort och har för att komma tillrätta med bristerna i Android som tablet-OS vidareutvecklat sitt TouchWiz-gränssnitt för att bättre utnyttja den sju tum stora skärmen och upplösningen på 1024×600 pixlar (WSVGA).

Under det polerade skalet finner vi nästintill identisk hårdvara som i telefonsyskonet Galaxy S – det vill säga Hummingbird-plattformen med en processor på 1 GHz, en blixtsnabb grafikkrets från PowerVR och 512 MB RAM. Frågan är bara hur hårdvaran klarar av den högre upplösningen, samt hur Samsungs egenutvecklade gränssnitt fungerar i praktiken. I den här recensionen hoppas vi kunna ge er svaret på detta.

I kartongen
Förpackningen inehåller utöver tablet-enheten ett stereoheadset med in ear-lurar utan några kontroller för musikuppspelning, en USB-kabel->Samsung-kontakt, nätadapter med USB-ingång samt en snabbguide. Själva kartongen inger inte ett lika exklusivt intryck som förpackningen för exempelvis Galaxy S, men fyller likväl sin funktion med en framsida som illustrerar hur enheten ser ut och en baksida som redovisar de viktigaste specifikationerna. Vidare är kartongen kompakt och känns tålig nog att skydda enheten från den varierande åverkan som en tur med posten kan medföra.

Kartongen är kompakt och stadig, men ganska anonym - vi hade gärna sett en lyxigare kartong mer i stil med det mindre syskonet Galaxy S

Utseende och byggkvalité samt ergonomi
Samsung Galaxy Tab har ett chassi som är konstruerat till största delen i plast undantaget glaset i fronten som består av kemiskt härdat glas av fabrikatet Gorilla Glass. Detta är samma typ av glas som vi hittar på Galaxy S och som sägs vara extra reptåligt och skall skydda mot en mängd olika typer av scenarier där mer traditionellt glas går bet. En video från tillverkaren på glastypens stryktåliga egenskaper finns här på YouTube. Vad berör fingeravtryck verkar glaset däremot vara lika känsligt som mer traditionellt glas och det räcker med att fåtal minuters användning innan det ser rejält nedsmetat ut. Saknas månne en så kallad oleofobisk, fettavstötande, ytbehandling?

Det första som slår oss när vi plockar upp enheten är vikten om 380 gram motsvarande 40 stycken svenska femkronor. Glasskivan som täcker praktiskt taget hela fronten och batteriet på 4000 mAh utgör de komponenter som väger mest och förklarar den höga vikten. Galaxy Tab känns som ett rejält bygge trots att den till största delen består av plast och knakar knappt alls när vi tar i och vänder, vrider och bänder den. Däremot stör vi oss lite på den skarv som utgör kanten på skärmglaset och här hade vi hellre sett en helt skarvfri yta som på Sony Ericssons Xperia X10, alternativt en närmast skarvfri passform. Eftersom skarven inte är fullt så tät som vi hade önskat så är en bieffekt att små dammkorn och smuts mer än gärna fastnar i utrymmet mellan skärm och chassi.

En viktig punkt vid användning av tablets, och som vi kommer att fästa stor uppmärksamhet vid vad gäller tabletrecensioner, är ergonomi – det vill säga hur enheten ligger i handen/händerna och hur den känns att arbeta med. Ergonomi är för all del inte helt utan betydelse vad gäller telefoner heller, men till skillnad från telefoner så är tablets/surfplattor både större och väger mer, vilket leder till att en ogenomtänkt konstruktion snabbt kan skapa trötthet, utmattning och i förlängningen belastningsskador.

Galaxy Tab mäter cirka 120 × 190 × 12 mm och är i förhållande till exempelvis traditionella netbooks utrymmessnål och smidig att handskas med, vikten möjligen undantaget. Den påtagligt tjocka ramen med en bredd om ca 14 mm finns där av en anledning – för att ge gott om utrymme för fingrarna att greppa enheten utan att man av misstag kommer åt tryckskärmen. Att fatta enheten med ena handen och använda andra för att navigera på skärmen känns naturligt och detta gäller både i liggande och stående läge. Däremot blir det tröttsamt att hålla den på det viset under långa perioder, i och med vikten och det halkiga bakstycket. För en längre tids användning föredrar vi att hålla den i liggande läge med en hand på vardera sida av enheten och styra med tummarna eller att helt enkelt lägga den ned på valfri plan yta. Till skillnad från en del andra enheter som vi testat, exempelvis HTC Magic, så påverkas inte skärmens känslighet av att enheten ligger ned på olika typer av ytor.

Baksidan av Galaxy Tab består som vi tidigare har varit inne på av en glatt och vit plastyta som inte verkar vara behandlad på något vis för ökad friktion. Håller man i enheten med en hand och utför någon häftig manöver är risken betydligt större att den glider ur hand än om den haft en sträv baksida – exempelvis i stil med den som vi hittar på Nexus One. Svettiga fingrar en varm sommardag kan innebära att det rentav blir svårt att hålla enheten med en hand, inte minst i landskapsläge. Det här är något som vi hoppas att Samsung reflekterar över inför en eventuell efterföljare.

Samsung Galaxy tab har en konstruktion som känns pålitlig och rejäl

Knappsats, styrdon och anslutningar
Tabletens framsida domineras förstås av den stora skärmen och nedan den, sett ur porträttläge, så finner vi fyra kapacitiva touchknappar för i tur och ordning Meny, Hem, Tillbaka och Sök. Ovanför skärmen noterar man genast att det saknas en högtalare för telefonsamtal vilket förstås förklaras av Galaxy Tab är en tablet och inte en telefon – man förväntas av naturliga skäl inte hålla den här besten mot örat vid samtal. Ovan skärmen finner vi optiska linser för såväl den framåtriktade kameran som för ljussensorn som automatiskt reglerar skärmens ljusstyrka om man så önskar.

Angående den kapacitiva knappsatsen i fronten så har vi till dags dato inte funnit en enda enhet där denna typ av knappar kan matcha träffsäkerheten och pålitligheten i ett mekaniskt dito – Galaxy Tab är inget undantag. Det händer då och då att ett tryck inte registreras och det är av naturliga skäl svårt att träffa rätt om man försöker att trycka i blindo. Knapparna slutar dessutom lysa om enheten har mindre än 3% kvar i batteri och då är det riktigt knepigt att hitta rätt om man befinner sig i dåligt ljus.

På enhetens högersida finner vi volymknappen (+/-) och strax ovan den strömknappen, som i vanlig ordning extraknäcker som låsknapp för skärmen. Längre ned på samma sida finner vi portarna för såväl SIM- som microSD-kort. På högersidan finner vi endast mikrofonhålet och på tabletens ovansida finner vi 3.5mm-uttaget för hörlurar.

I fotänden sitter dataanslutningen, vilken vi vill poängtera är ett proprietärt Samsung-påhitt. Vi finner samma typ av port på bland annat Dells femtumstelefon Streak. På vardera sida om den mittplacerade propertiära anslutningen så finner vi stereohögtalarna.

Rörelsekänsliga knappsatsen, anslutningsporten samt de yttre högtalarna

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalitéten
När vi jämför signalstyrkan över 3G med enheter som Xperia X10 och HTC Desire så presterar Galaxy Tab likvärdigt – vi märker varken av någon förbättring eller en försämring, förutom att det är omöjligt att hitta ett så kallat ”dödsgrepp” hur vi än håller enheten. Vid samtal erfar vi inte heller att enheten tappar samtal eller ger upphov till konstiga ekon eller höga brusnivåer, varken i vår eller motpartens ände. Över Wi-Fi mäter vi som bäst upp 14,5Mbps samt 12,9Mbps i nedladdnings- respektive uppladdningshastighet. Vi lyckas dock inte ansluta med annat än 802.11g-standarden över 54Mbps med vår testrouter, Linksys WNR3500v2, och det är därför möjligt att resultatet kan förbättras då Galaxy Tab även har stöd för n-profilen.

Det går vidare fint att ringa samtal med Galaxy Tab utan att vara beroende av ett headset – om man är beredd på att andra kan lyssna till samtalet då stereohögtarlan i botten av enheten är de enda högtalare som finns. För den som vill för ett mer privat samtal går det utmärkt att ansluta ett Bluetooth-headset, och när vi testar med Sony Ericsson MW600 är ljudet bra och knapparna för att svara/lägga på samt styra musikuppspelning fungerar klanderfritt.

Stereohögtalarna presterar långt från det fylliga ljud som vi upplever att Xperia X8/X10 mini ger och inte heller är volymen särdeles hög, men det är i varje fall godkänt och betydligt bättre än vad vi erfar att både HTC Desire och Nexus One presterar. I en någorlunda tyst miljö är det aldrig några problem att uppfatta vad som sägs i en podcast eller i en spelfilm. När vi ansluter ett par hörlurar av typen AKG K 518 låter det i vårt tycke bra och ljudvolymen går att dra upp till vad som kan betraktas som en godkänd nivå. För den som vill ha en fantastisk musikupplevelse kan vi däremot inte säga att Samsung gjort underverk med Galaxy Tab, den låter varken bättre eller sämre än exempelvis Galaxy S enligt våra otränade öron.

Frekvensomfånget står varken ut som särskilt bra eller dåligt

Frekvensomfånget anger med vilken exakthet ljudfrekvenserna återges och speciellt intressant är intervallet mellan 20Hz till 20KHz, det är mellan dessa frekvensband som människans hörsel sträcker sig. Idealkurvan är i det här fallet helt plan och ligger på +0dB.

I vårt syntetiska ljudtest placerar sig Samsung Galaxy Tab tätt intill HTC Desire respektive Desire Z vad berör frekvensomfånget. Bland övriga testmoment så mäter vi praktiskt taget upp snarlika resultat undantaget inteferensen mellan stereokanalerna, där Galaxy Tab presterar -45,3dB vilket är ett riktigt bra resultat. I förhållande till iPhone 4 har däremot Android-enheterna fortfarande en bit att gå med fokus på frekvensomfånget. Ljudvolymen är även den godkänd och Galaxy Tab presterar på denna punkt -86.5dB.

Ljudtestet går kortfattat till som så att vi ansluter telefonen till en 3,5mm stereosplitter som vi i sin tur ansluter till line-in-ingången på ett ljudkort (Creative Audigy 2), som sitter i en dator bakom en UPS-enhet, respektive ett par hörlurar av typen Sennheiser HD595. Därefter gör vi en inspelning med programmet Rightmark Audio Analyzer och får då fram ett resultat som speglar ljudbilden under lite tuffare belastning.

[Se hela jämförelsen här]

Bildskärmen och digitizern
Bildskärmen på 7 tum är av TFT-typ och har WSVGA-upplösning, vilket i det här fallet motsvarar 1024×600 pixlar. Färgdjupet om 16 miljoner nyanser bidrar till att skärmen är lite av en fröjd att vila ögonen på, men som alltid med LCD-skärmar så är svärtan snarare mörkt gråaktig än svart. Detta är emellertid endast ett problem i kraftigt mörker – i dagsljus och i normalupplysta rum så märker man sällan eller aldrig av detta. Färgerna på TFT-skärmen återges på ett naturtroget vis utan att vara översaturerade som så ofta är fallet på enheter med (S)AMOLED-skärmar. En viss pixlighet kan dock anas, då 7″ är i största laget för 1024×600 pixlar , åtminstone om man som oss håller enheten på en dryg halv armlängds avstånd – ungefär som när man läser en bok. Antalet pixlar per tum, pixels per inch/det så kallade PPI-värdet, är 169. Som exempel kan sägas att Xperia X10 från Sony Ericsson har ett PPI-värde på 244 med sin 4″ stora skärm och 854×480 pixlar.

Skärmens kapacitiva digitizer, det tryckkänsliga ytskiktet, är tillverkad av Atmel och är av typen maXTouch. Detta är för närvarande en av de absolut bästa digitizers på telefon-/tabletmarknaden, vilket bidrar till att skärmen är mycket trevlig att använda. Vi noterar dock att den inte känns riktigt lika responsiv som maXTouch-skärmen på det mindre syskonet Galaxy S. Kanske beror detta på skärmens högre upplösning vilken leder till att processorn tvingas skyffla runt 60% fler pixlar än Galaxy S. Vad gäller digitizerns uppdateringsfrekvens så matchar den emellertid Samsung Galaxy S – båda mäter upp finfina 60 Hz.

En annan egenskap som Samsung för stunden är ensamma om är möjligehten att utöver ljusstyrka ge användaren möjlighet att justera vit färgtäthet, svart färgtäthet och färgmättnad. Detta ger användaren möjlighet att i stora drag påverka bilden till att bättre passa persomligt tycke och smak, dvs om nu inte standardinställningen redan gör det.

Hemskärmen och gränssnittet
Samsung skickar med ett egenutvecklat gränssnitt som fått namnet TouchWiz 3.0 vilket är samma gränssnitt som följer med Galaxy S. För den som vill använda en annan hemskärm i stil med LauncherPro eller ADW.Launcher så har vi inte stött på några som helst problem vid användning av dessa med Galaxy Tab.

Oavsett hur du håller i enheten så orienterar sig hemskärmen därefter och till skillnad från merparten av Android-telefonerna fungerar även detta om du håller enheten upp och ned. Tiden för att växla skärmorientering är normalsnabb och pendlar mellan strax under en sekund till i värsta fall två sekunder.

Antalet hemskärmar är fem stycken och rymmer i både stående och liggande läge fem rader respektive fem kolumner. I programlistan/appdrawer ryms i sin tur fyra kolumner fördelat på fem rader i stående läge och det omvända gäller i liggande läge. Statusfältet/notification bar innehåller fem snabbgenvägar för att slå på/av Wi-Fi, Bluetooth, GPS, ljud och ett  roteringslås. Vidare går det att reglera hur ljusstark skärmen skall vara eller om detta skall skötas per automatik genom den inbyggda ljussensorn.

Kontaktboken/nummerplattan
Kontaktboken tillhör en av få applikationer som blivit ordentligt anpassad för den höga upplösningen och integrerar väl med socialanätverk så som Twitter och Facebook. När man bläddrar bland kontakter syns ett fält till höger om själva kontaktlistan där adressinfo, statusuppdateringar från sociala nätverk och tidigare historik framgår.

Det är dessutom väldigt enkelt att länka kontakter som importerats från Facebook eller Twitter till befintliga kontakter i kontaktboken: Sök upp Facebook- eller Twitter-kontot som inte per automatik är synkat med en befintlig kontakt, klicka på fältet för ”Länkad kontakt” och välj därefter den ordinarie kontakten du vill registrera kontot på.

Bland vissa applikationer har Samsung satsat på ett tema med träinslag, som i kontaktboken nedan, Reader’s Hub och kalendern. Om man tycker att detta är snyggt eller ej är förstås upp till användaren själv, men vi finner det mycket märkligt då samma tema inte återkommer i övriga delar av gränssnittet. Hade Samsung varit konsekventa och använt ett mer enhetligt designspråk/tema över sina applikationer hade vi definitivt känt oss mer som hemma.

Videosamtal fungerar bra och videokvalitén är klart godkänd. Nummerplattan bjuder däremot inte på några överraskningar utöver att det går att bläddra bland kontakter och samtidigt se nummerplattan.

Övriga mjukvaran
Samsung skickar med ett antal olika program och nedan ser vi en bild från Reader’s Hub. Programmet låter dig köpa e-böcker genom Kobo Books och det skall i framtiden också bli möjligt att prenumera på såväl svenska som utländska tidsskrifter genom Zinio och tidningar genom PressDisplay. Det kommer också gå bra att köpa lösnummer för den som föredrar det framför en prenumeration.

E-post-klienten som följer med Android har Samsung anpassat för att bättre passa den högre upplösningen och skärmstorleken. Detta innebär att du i en och samma vy kan bläddra bland e-post samtidigt som du kan läsa deras innehåll, ungefär som på en traditionell dator.

Gmail-klienten ser däremot ut och fungerar precis som på vilken Android-enhet som helst. Anledningen till det är förmodligen att Samsung inte vill bryta kompatibiliteten med de applikationer som Google frekvent uppdaterar genom Market. Oddsen är att vi redan med nästa Android-version, Gingerbread, kommer att se bättre anpassning för högre upplösningar bland googles applikationer.

Samsung inkluderar vidare en applikation som man kallar för Music Hub vilken är kopplad till musikbutiken 7digital. Programmet fungerar bra utifrån det vi testat och bland utbudet finner vi det mesta i musikväg. Det är enkelt att genomföra ett köp och musiken går att få hem i DRM-fritt mp3-format som i sin tur enkelt går att flytta till datorn eller valfri mediaenhet. Om tjänsten kommer att slå bland svenska användare återstår däremot att se med tanke på den tuffa konkurrensen från tjänster som Spotify och Grooveshark.

Kalendern drar även den nytta av den högre skärmupplösningen och gör detta på ett bra vis. Den bjuder förvisso inte på speciellt många nya funktioner utöver standardkalendern, men det är mer överskådligt och speciellt månadsvyn underlättar rejält i kalenderarbetet.

Samsung skickar även med en e-bokläsare och applikationen ThinkFree Office med stöd för redigering och granskning av MS Office 97, 2000, XP , 2003 och 2007-dokument. Den fungerar dessutom utmärkt som en PDF-läsare.

Vi hittar också en widget för sociala nätverk, Feeds and Updates, där statusuppdateringar från Facebook och Twitter listas. Utöver funktioner för att läsa statusuppdateringar finns också möjlighet att uppdatera sin egen status och svara på andra användares statusuppdateringar. Widgeten erbjuder den mest grundläggande funktionaliteten och för de som söker mer kan vi rekommendera de officiella klienterna från Twitter och Facebook.

Alarmklockan har även den fått ett nytt utseende och låter dig bland annat schemalägga återkommande alarm.

Precis som med Galaxy S så skickar Samsung med en egenutvecklad aktivitetshanterare med tillhörande widget. Egentligen skall det inte vara nödvändigt med en aktivitetshantare i Android, men den ger en god överblick kring vilka resurser olika applikationer konsumerar och hjälper en på så vis undvika de värsta batteribovarna. För den som är intresserad av minneshanteringen i Android och varför det är en dålig idé att stänga av applikationer som ligger i bakgrunden och inte konsumerar resurser finns det mer att läsa här.

Webbläsaren
Den medföljande webbläsaren presterar inte bra och vad detta beror på är svårt att sia om, förmodligen medför den högre upplösningen och det faktum att mer information skall renderas att prestandan helt enkelt blir lidande. Skillnaden upplever vi som stor från att surfa på exemeplvis HTC Desire med Android 2.2 och det hackar en hel del när man bläddrar runt bland webbsidor som dessutom ofta laddar långsammare än på Desire.

Flashbaserade tjänster så som SVT Play och TV4 Play fungerar, men det krävs allt som oftast en startsträcka om allt mellan 5-20 sekunder innan klippen har hunnit buffra färdigt och fungerar tillfredställande. Att scrolla runt på en hemsida med ett Flash-klipp igång är ingen bra idé, videon fryser både till och hackar.

Det hjälper förvisso en del att byta webbläsare till den mycket tidiga versionen av Firefox 4 eller Opera 10.1, men det är fortfarande inte tillräckligt snabbt och mjukt för att vi på länga vägar skall bli nöjda. Här måste det till stora förbättringar om enheten skall kunna stoltsera med att vara en surfplatta och inte bara en utmärkt spel- och filmplatta.

Textinmatning / SMS
SMS-klienten erbjuder samma typ av vy som e-postklienten och det går med andra ord att bläddra bland SMS och samtidigt läsa innehållet i dem. I övrigt ser den ut och fungerar som standard-klienten i Android och för den som vill ha mer än bara basfunktionerna kan vi tipsa om applikationen Handcent SMS.

Tangentbordet som är aktiverat från start syns nedan och innehåller svensk ordlista med T9-funktion samt kommer automatiskt ihåg dina egna ord. Knapparna är stora och skillnaden kontra att knappa iväg på 3-4″ stor skärm är påtaglig – det går snabbare och träffsäkerheten är högre. Vill man korrigera ett stavfel är det enkelt att navigera mellan ord genom att bara trycka en gång i textfältet och flytta pilen som då dyker upp till den plats där man vill införa en ändring (se andra bilden till höger i bildserien nedan).

Det följer också med ett sekundärt tangentbord vid namn Swype vars paradfunktion är att man inte behöver lyfta fingret mellan dess att man knappar in bokstävern i ett ord, i stället går det bra att i en enda svepande rörelse dra fingret från bokstav till bokstav för att i de flesta fall få fram ordet man söker. Tyvärr är detta tangentbord inte anpassat för den högre upplösningen och fyller därför inte ut hela skärmen i liggande läge. I övrigt fungerar det bra och även detta tangentbord har svensk ordlista.

Mediaspelaren
Samsung har satsat på att erbjuda en riktigt bra mediaupplevelse och leverar en videoseplare som tar en stor del av populära videoformat så som x264 i MKV-container och DivX/Xvid upp till 720p och i vissa fall även 1080p med AC3 5.1-ljud (nedsamplas till stereo) och undertexter i exempelvis SRT-format. Kompatibiliteten är bra men inte perfekt och de flesta av våra provklipp fungerade dock fint – även sådana som var kodade med höga bitastigheter i x264 high profile 5.1. En annan trevlig funktion med videospelaren är att den kommer ihåg var du senast befann dig i respektive film och frågar vid uppspelning om du vill fortsätta. Mediastödet vad gäller hårdvaruavkodning av videofiler i Samsung Galaxy S och Galaxy Tab saknar motstycke i androidvärlden just nu – detta vill vi verkligen betona är ett stort plus för film- och serieälskaren.

Den medföljande musikspelaren tar utöver standardformaten för Android så som OGG och mp3 också losslessformatet FLAC som kommit till att bli populärt bland musik- och hi-fi-entusiaster. Vidare är programmet anpassat för den högre upplösningen och vi finner det smidigt och enkelt att bläddra runt bland album och söka efter artister/låtar. Tjänsten som automatiskt hämtar hem albumomslag fungerar också mycket bra och verkar söka reda på uppslag även för mer obskyra album.

Samsung Kies
Programmet KIES används för att uppdatera telefonen och har en del andra funktioner som ännu inte verkar vara kompatibla med Galaxy Tab som en inbyggd App-butik. Programmet är relativt nyutvecklat och vi stöter  under vår användning på både en och annan programkrasch och kan inte heller säga att vi finner det speciellt användarvänligt/väldesignat eller funktionellt.

Kameran
Kameramjukvaran har vad vi förväntar oss i inställningsväg, det går att välja huruvida blixten skall vara på eller av, växla mellan fem olika fotoprogram, öka/sänka kontrasten samt välja upplösning. I inställningsmenyn kan man justera ISO-värdet, vitbalansen och välja bildkvalitet samt om bilder skall geotaggas eller ej. Tyvärr kan man inte trycka på skärmen för att välja fokuspunkt (”tap to focus”), utan den är alltid centrerad.

Från en kallstart tar det knappa sekunden att starta kamera-applikationen. Detta är riktigt imponerande och matchas utöver Galaxy S endast av Desire Z och Desire HD.

Galaxy Tab har två kameror varav det endast går att fotografera med kameran på baksidan, vilken har en sensor med upplösningen 3 megapixlar samt autofokus och LED-belysning.

I fotoduellen nedan har vi ställt Galaxy Tab gentemot Sony Ericsson Xperia X10 mini som är utrustad med en kamera på 5 megapixlar och autofokus samt LED-belysning.

Galaxy Tab tar i vår mening hyggliga bilder men får se sig slagen av X10 mini. Färgerna är inte lika levande och autofokus är betydligt långsammare. Vid fotografering med LED-belysningen aktiverad tar X10 mini både skarpare och mer detaljerade bilder.

Samsung Galaxy Tab (högerklicka och välj öppna i ny flik/nytt fönster för fullversioner)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=9T6UNtmulIQ

Sony Ericsson Xperia X10 mini pro (5MP, AF, LED-belysning) (högerklicka och välj öppna i ny flik/nytt fönster för fullversioner)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=CNgXpmijRWI

GPS-enheten
I vårt test av GPS-enheten använder vi programvaran My Tracks från Google med endast GPS påslaget utan hjälp från mobilmaster. Varför vi inte använder CardioTrainer eller dylikt beror på att My Tracks inte jämnar ut och förskönar koordinaterna som telefonen och dess GPS rapporterar. Vi vill kort sagt veta hur bra GPS:en är “raw”, utan mjukvara som på artificiell väg sminkar bort brister med hjälp av smarta gissningar.

Teststräckan är endast uppmätt vid ett tillfälle denna testomgång. Varför vi inte mätt sträckan upprepade gånger beror på att resultatet inte avviker från tidigare mätningar och dessa framgår av Xperia X8-recensionen som står att läsa här. Mätningen har gått till som så att telefonerna placeras i en öppen låda av tunn kartong som i stur placeras på pakethållaren till en cykel varvid vi i en jämn hastighet om 7-10km/h följer en förutbestämd rutt. Resultaten bör betraktas som endast en antydan kring hur GPS-enheten presterar och inget annat.

Med Samsung Galaxy Tab mäter vi upp ett riktigt bra resultat vid en första anblick, teststräckan som enligt Google Maps mäter 2,6km rapporterar Galaxy Tab som 2,6km. Tittare vi dock närmare på hur den loggade sträckan ser ut noterar vi att det finns gott om avstickare från den ordinarie rutten, det verkar helt enkelt ha slumpat sig som så att enheten registrerat lika mycket fel åt bägge hållen. Resultatet får dock fortfarande betraktas som godkänt och detta speciellt i relation till Xperia X10 mini pro samt Xperia X8 som liksom i tidigare test fortsatt redovisar en högre felmarginal än övriga telefoner.

Bäst i testet, sett till att vara trogen rutten, är Desire Z respektive Nexus One. Därefter hamnar Xperia X10 mini pro och på sista plats hittar vi Xperia X8 vars felmarginal är ca 500 meter – helt i linje med tidigare resultat.

[Se GPS-resultatet på Google Maps]

Tillbehör
Bland tillbehören till Galaxy Tab finner vi ett tangentbord, dockningsstation med HDMI-utgång och ett fodral som också fungerar som stativ för enheten. En komplett lista över alla officiella tillbehör finner ni här

Buggar och problem
WSVGA-upplösningen (1024×600) på Galaxy Tab finns det egentligen inget officiellt stöd för i Android 2.2, där maxupplösningen i själva verket är WVGA854 (854×480). I praktiken är detta inget jätteproblem då applikationer som inte är hårdkodade till en viss upplösning skalar utmärkt. Det finns dock gott om program och kanske framför allt spel där upplösningen är hårdkodad och i dessa fall kommer inte hela skärmytan att användas. Detta problem är för all del inte permanent utan kommer att försvinna i takt som nya versioner av Android kommer ut med officiellt stöd för högre upplösningar samt fler enheter med högre upplösning (WSVGA+).

Vidare ser vi att GPS:en precis som i det mindre syskonet Galaxy S tenderar att rapportera kraftigt felaktiga positioner emellanåt. Den inrapporterade positionen kan plötsligt befinna sig tiotals eller till och med hundratals meter från din reella position innan den åter hoppar tillbaka ungefär till platsen där du befinner dig. Vi ser är även en del mindre variationer där positionen hoppar omkring 5-10 meter i sidled.

Systeminformation
Mängden tillgänglig RAM är på Galay Tab 443 MB efter att övriga komponenter tagit sitt och detta är mycket bra då den totala minnesmängden uppges till 512MB. Vad berör mängden ROM på 16 GB så är 1945 MB reserverat för programinstallationer och 1313 6MB fungerar som lagringsutrymme för användares filer. Detta utrymme går i sin tur att expandera med ett microSD-kort på upp till 32 GB.

Versionen av Android som följer med är 2.2 och build number är på vårt testexemplar version XWJJ.

Spel, prestanda och grafer
Som spelenhet fungerar Galaxy Tab väldigt bra och den hanterar praktiskt taget allt som finns tillgänligt på Android Market med bravur. Undantaget är speltitlar som är hårdkodade för lägre upplösningar än WSVGA (1024×600), detta är dock ett övergångsproblem som kommer att försvinna i takt som fler enheter kommer ut och då officiellt stöd för högre upplösningar letar sig in i Android.

Trots en ljusstyrka om 100% och vid längre stunders spelande så blir enheten inte heller särskilt varm och det gillar vi verkligen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=6FeDrgchO4o


I Input Benchmark mäter vi, liksom för Galaxy S, upp 60Hz vilket är riktigt bra i förhållande till konkurrensen. Antalet tryckpunkter som simultant kan registerar är maximalt fem stycken, det vill säga samma antal som på Galaxy S.


I CPU-testet är värdet 1614 och Galaxy Tab får se sig rejält slagen av både HTC Desire, Nexus One samt Desire HD.


I minnestet är det andra visor och här hamnar Galaxy Tab tillsammans med Galaxy S på en delad förstaplats – långt före konkurrenterna.


I I/O-testet där prestandan på det inbyggda flashminnet testas så kvalar Galaxy Tab in på en andraplats. Desire HD har ett rejält försprång i det här testmomentet och får konkurrensen att blekna.


I 2D-testet presterar Galaxy Tab en hel del sämre än Galaxy S och detta beror gissningsvis på den högre upplösningen. Faktum är att enheten kommer näst sist. Omvänt beror X10 minis fina resultat på dess lågupplösta skärm.


I 3D-testet så visar PowerVR-kretsen SGX540 framfötterna och de båda Samsung-enheterna gör med lätthet mos av konkurrenterna.


Sammantaget, i totalpoängen för Quadrant Pro, så kan Galaxy Tab med standardmjukvaran inte konkurrera med HTC:s enheter – minst av allt med Desire HD.


I Sunspider-testet, vilket mäter upp javascriptprestandan, så kan vi se att Galaxy Tab halkar efter sitt syskon Galaxy S. Detta är lite förvånande då den högre upplösningen oss veterligen inte skall påverka slutresultatet. Desire HD regerar även här.


I BenchmarkPi så kan vi se att Galaxy Tab och Galaxy S presterar näst intill identiskt – som förväntat. HTC-lurarna har återigen ett försprång.


Här kan vi tydligt se att Hummingbird-plattformen inte alls får samma prestandaboost av Android 2.2/FroYo som vi ser på Snapdragon. Galaxy Tab och Galaxy S presterar återigen identiskt, som sig bör.


I 3D-testet Neocore 3D så kan vi se att Galaxy Tab presterar fint, trots den högre upplösningen. Ovanstående graf bör emellertid tolkas med försiktighet då testprogrammet är framtaget av Qualcomm, som tillverkar bland annat Snapdragon-plattformen, för att demonstrera prestandan i sina egna produkter.


I Nenamark, vilket förmodligen är det mest aktuella 3D-testet för Android just nu, så kan vi se att Galaxy Tab trots den högre upplösningen slår Desire HD. PowerVR-kretsen är för närvarande 3D-kung i androidvärlden.

Sammanfattning
Samsung har gjort ett bra jobb med Galaxy Tab, undantaget webbläsaren och GPS:en, och enheten har en konstruktion som känns rejäl och pålitlig; man har helt enkelt inte snålat in på komponenterna – vilket till viss del motiverar den höga prislappen. Däremot är vi som sagt otroligt besvikna över webbläsarprestandan och hoppas att man lägger ordentligt med krut på att förbättra denna i framtida uppdateringar av mjukvaran. En snabb och bra webbläsare ser vi som en självklarhet i en tablet som på många håll marknadsförs som en surfplatta. Vidare hoppas vi att Samsung finner en lösning på GPS-problemet, som dessutom verkar drabba fler enheter ur Galaxy-serien.

Det går utmärkt att använda enheten som en telefon och något headset krävs inte om man kan leva med att föra samtal över högtalarläget. För mer privata samtal som äger rum i offentliga rum är däremot ett headset ett måste och på denna punkt fungerar ett trådbundet lika bra som ett bluetooth-anslutet. Vidare går det även att ringa videosamtal med Galaxy Tab över 3G-nätet till samtliga telefoner som har stöd för 3G-nätets videosamtalsstandard. Samtalskvalitén är god för bägge parter och mottagningen är varken sämre eller bättre än bland smartphones som Xperia X10 eller HTC Desire.

Den högupplösta skärmen har en utmärkt betraktningsvinkel och det finns stora möjligheter för användaren att själv justera bilden. Detta i kombination med en kompetent mediaspelare som sväljer x264-, xvid- och divx-filmer i HD-upplösning gör Galaxy Tab till ett mycket bra val för den som ser på mycket film och TV-serier.

Spelfantasten behöver för all del inte vara besviken den heller, Galaxy Tab har en riktigt kratftull grafikdel från PowerVR som i dagsläget mosar konkurrenterna. Spel som Reckless Racing, Angry Birds och Castle Warriors flyter på fantastiskt fint. Skärmens höga känslighet kombinerat med bra multitouch-stöd för upp till fem samtidiga tryckpunkter borgar i sin tur för en riktigt fint fungerande spelkontroll.

Vad berör batteritiden så kommer vi att återkomma till denna punkt framöver då det krävs en viss inkörningsperiod för att få fram rättvisa värden. Vid en tidig mätning erhåller vi lite mer än 5h speltid med 100% ljusstyrka och 50% ljudvolym vid kontinuerlig uppspelning av ett HVGA-upplöst videoklipp i h.264-format med enheten satt i flygplansläge.

Samsung Galaxy Tab är lämplig för dig som:

* Vill ha en portabel och lätthanterlig tablet med bra byggkvalitet
* Söker en tablet med telefonfunktion / 3G-modem
* Vill ha en kapacitiv skärm med hög känslighet och bra multitouch och goda inställningsmöjligheter
* Vill ha en bra videospelare med stöd för MKV (x264), xvid, divx m.fl.
* Vill kunna köpa till ett externt tangentbord, dockningsstation med HDMI-utgång
* Vill ha en bra spelupplevelse

Samsung Galaxy Tab är inte lämplig för dig som:

* Är priskänslig
* Surfar mycket och behöver en blixtsnabb och mjuk webbläsare (kan förändras med framtida uppdateringar)
* Behöver utbytbart batteri

Kameramjukvaran fuyngerar hyggligt, men vi saknar tap to focus

 • Spoon

  Tackar för en bra genomgång som vanligt. Bra läsning på morgonkvisten. Verkar vara en trevlig leksak dock lite dyr kanske vad vet jag. Men i alla fall tack som fan grabbar/tjejer.

 • kvicken

  jag måste säga att jag är otroligt nöjd med swedroid och deras recensionstider. halv sju på morgonen en måndag, alltså har någon slitit hela natten från i söndags.
  det finns en anledning till varför man kollar nyheter här. med bemärkelsen NYheter.

 • eller så här dom gjort under helgen och satt tidsinställd publicering. Kalas fint det

  OnT bra morgon läsning tackar

 • Paccy

  Jag har en och den e lika underbar som sägs, bara älskar den, har lagt min Galaxy S på hyllan för denna funkar mycket bättre trots sin storlek… :) Tummen upp för en bra recension. :D

 • Daniel Janssn

  Kanonrecension, sammanfattar rätt bra vad jag tycker om den med.
  Fast kör man med Dolphin Browser istället så blir webbupplevensen mycket bättre.
  Lite test av Zinio i Readers Hub hade varit bra med, då det är en (potentiell)kalasfunktion.

 • Kaah

  Intresant att den fick bäst i test med gps:en. Är det samma gps hårdvara som i Galaxy S?

 • Jesper

  Spännande!

  Lär dock inte bli någon Galaxy Tab för min del, men någon androidplatta kommer det bli! Väntar på 10″s plattor som fixar HDMI ut med full HD så man enkelt kan koppla till TVn när man är hemma :) Kollade lite på WePad, men den verkade bli rätt sågad.
  Någon som har hört något om androidplattor med Gingerbread?

 • Jonas B.

  Hur är det möjligt att Desire och Nexus One har olika resultat i GPS-testet? Har de inte identisk hårdv- och mjukvara?

  Det känns lite oseriöst att presentera sådana siffror utan att förklara dem. Det saknas också information om hur många gånger testet gjorts och vad standardavvikelsen är.

  Som det presenterats nu skulle man kunna tro att testet endast utförts en gång och med ett stort stokastiskt fel. Då är det lika troligt att X8 har den bästa GPSen som att Galaxyn har den.

 • droidgren

  Fin recension!
  Men det verkar som en del bilder som inte har någon popup-länk. Sen har formatering under Buggar och problem blivit lite knasig.

 • @ Jonas B.
  GPS-testet är uppdaterat med mer info, tack för feedback.

  Varför HTC Desire Z och Nexus One inte presterar lika beror på att de varken har identisk hård- eller mjukvara.

 • T68

  Bra test! har själv lattjat med en enhet och den funkade bra. Himla trist och skott i foten att Samsung inte lyckats bättre med webbläsaren dock. För mig är en av huvudnyttorna med en platta att få en bra surfupplevelse.

 • Jonny

  Testade den på MediaMarkt häromveckan och var imponerad av skärmen och gillade formfaktorn starkt.

  Det kändes helt OK prestandamässigt med…minus då den där rackarns webbläsaren. Nu vet jag inte om de hade mycket program igång i bakgrunden, men SVT Play fungerade bara med nöd och näppe och det var så länge man inte rörde på enheten samtidigt som man spelade upp videon.

  Seg i scrollen rent allmänt på webbsidor och sedan är det lite trist att man inte kan förflytta sig i sidled samtidgt som man zoomar.

  Den får 3 av fem möjliga guldstjänor från min sida.

  ps. Informativt test som alltid, tack!

 • Tomas

  Trevlig läsning så här på måndagsmorgon innan man ska sätta igång med jobbet :)

  Off topic: Klostergården \o/ Tyckte jag kände igen naturen på många av era testbiler :)

 • Trooper

  Är en sådan som spelar en hel del och börjar känna av att N1:an inte riktigt orkar med längre på GPU-fronten (Pocket Legends). Det här är en intressant mackapär fast avvaktar nog i väntan på bättre pris och kanske en välbehöv Gingerbread-uppdatering.

 • mekstro

  Extremt ironiskt att en surfplatta har en webbläsare som i princip är oanvändbar.
  Jo, vi har fått in en på jobbet och den är riktigt kass.
  Argumentet att installera en annan webbläsare är inte ok i sammanhanget. Det går väl att göra vilka jämförelser som helst med det, men bilar är ju vanligt; Om jag köper en bil som är avsedd att köra med (ganska vanligt) och den inte fungerar förrän jag installerat en annan insprutning från en 3:e-partare – skulle man acceptera det?

 • Gäst

  Från artikeln: ”I fotänden sitter dataanslutningen, vilken vi vill poängtera inte är ett proprietärt Samsung-påhitt utan är av typen PDMI vilket är en certifierad ANSI/CEA-standard.”

  Men från den länkade wikipedia-artikeln (http://en.wikipedia.org/wiki/PDMI): ”The Galaxy Tab, a 7″ tablet produced by Samsung, does not use this interface. It uses a proprietary physical connector that is similar to the Apple dock connector, but with the contacts inverted. There has been much confusion with early reports assuming that the 30-pin connector referenced on Samsung’s specifications for the Galaxy Tab would be PDMI.”

 • Wimanx

  @ mekstro
  Antar att du installerar Microsoft Windows alt. Mac, använder sedan enbart de applikationer du fick med vid installationen?

  En del av friheten i Android är just möjligheten att installera, justera och konfigurera enl. egna önskemål

 • Johan

  @ mekstro
  Givetsvis är din liknelse helt utan relevans. Du har inga alternativ gällande insprutning som är gratis och direkt tillgängliga i bagageluckan.

  Sen håller jag absolut inte med dig om webbläsaren heller.

 • mekstro

  Johan :@ mekstro Givetsvis är din liknelse helt utan relevans. Du har inga alternativ gällande insprutning som är gratis och direkt tillgängliga i bagageluckan.Sen håller jag absolut inte med dig om webbläsaren heller. Rapportera inlägg Gillar / Ogillar: 0  0

  Då måste du haft osedvanlig tur, för den vi har är helkass! Och dessutom, måste det vara gratis?

  @Wimanx: Nej, men jag installerade Linux…

  Och det är PRINCIPEN jag vänder mig mot. Om man levererar en produkt med ett syfte så ska den klara det syftet utan vidare handgrepp. Visst, går man in med öppna ögon och VET att det eller det inte fungerar, men har förutsättningar att lösa det ändå – fine. Betänk dock de som får panik för att en skrivbordsikon eller genväg bytt plats. De kommer att känna sig rejält lurade.

 • Gäst :Från artikeln: “I fotänden sitter dataanslutningen, vilken vi vill poängtera inte är ett proprietärt Samsung-påhitt utan är av typen PDMI vilket är en certifierad ANSI/CEA-standard.”Men från den länkade wikipedia-artikeln (http://en.wikipedia.org/wiki/PDMI): “The Galaxy Tab, a 7″ tablet produced by Samsung, does not use this interface. It uses a proprietary physical connector that is similar to the Apple dock connector, but with the contacts inverted. There has been much confusion with early reports assuming that the 30-pin connector referenced on Samsung’s specifications for the Galaxy Tab would be PDMI.” Rapportera inlägg Gillar / Ogillar: 1  0

  Good catch! Tråkigt att Samsung ska gå den proprietära vägen :(

 • Holi

  Proprietärt = inget köp för den här nörden.

  Hoppas att Archos släpper en tablet med USB och PDMI inom det närmaste året som inte har några större problem med full hd (inte för att jag har någonting att spela upp det på men kan vara bra då man är hos andra med sådan utrustning).

  Archos 101 och 70 ska ha premiär nu i veckan, hade varit väldigt kul med en recension på någon av dem från Swedroid :)

 • mekstro :Extremt ironiskt att en surfplatta har en webbläsare som i princip är oanvändbar. Jo, vi har fått in en på jobbet och den är riktigt kass. Argumentet att installera en annan webbläsare är inte ok i sammanhanget. Det går väl att göra vilka jämförelser som helst med det, men bilar är ju vanligt; Om jag köper en bil som är avsedd att köra med (ganska vanligt) och den inte fungerar förrän jag installerat en annan insprutning från en 3:e-partare – skulle man acceptera det? Rapportera inlägg Gillar / Ogillar: 0  1

  Men webbläsaren FUNGERAR ju. Det som fungerade dåligt var ju tunga webbsidor med flash och mycket innehåll? Det är ju klart att det hade varit fint om det hade flytit bra, men det är ju inte så konstigt att det inte gör det heller. Felet är att du ställer det som krav. Det är samma grej med netbooks.

 • J.

  Intressant läsning som vanligt. Själv väntar jag med en surfplatta tills Mirasol-enheter börjar dyka upp i början av nästa år (förhoppningsvis iaf. =P). Reflektiv lcd-skärm som inte drar ström när den visar statisk bild = mumma.

 • Anonym

  ”…som Reckless Racing, Angry Birds och Castle Crashers flyter på fantastiskt fint.”

  Castle Crashers? Finns det till Android? Tänker på det fantastiska lilla spelet som finns till Xbox360 och nu även på PS3:an

 • Tab

  Det man kan hoppas på angående denna enhet;

  * Uppgradering till 2.3 som förmodas få GPU-stöd.
  * Aktivering och stöd för JIT.

  Då kommer nog enheten klara sig betydligt bättre prestandamässigt och så även browsern.

 • okänd
 • Toy

  För det där priset så tycker jag att den borde ha HDMI.
  Jag lägger hellre 7000kr på en laptop!

 • mekstro

  droidgren :

  mekstro :Extremt ironiskt att en surfplatta har en webbläsare som i princip är oanvändbar. Jo, vi har fått in en på jobbet och den är riktigt kass. Argumentet att installera en annan webbläsare är inte ok i sammanhanget. Det går väl att göra vilka jämförelser som helst med det, men bilar är ju vanligt; Om jag köper en bil som är avsedd att köra med (ganska vanligt) och den inte fungerar förrän jag installerat en annan insprutning från en 3:e-partare – skulle man acceptera det? Rapportera inlägg Gillar / Ogillar: 0  1

  Men webbläsaren FUNGERAR ju. Det som fungerade dåligt var ju tunga webbsidor med flash och mycket innehåll? Det är ju klart att det hade varit fint om det hade flytit bra, men det är ju inte så konstigt att det inte gör det heller. Felet är att du ställer det som krav. Det är samma grej med netbooks. Rapportera inlägg Gillar / Ogillar: 1  0

  Jag kan inte se att det är fel att ställa krav? Har du använt den själv?

  Och det är inte samma som med netbooks. Jag har inga som helst problem med flashinnehåll där.

  Herredumilde vilket tjafs det blev för att man inte godtar allt…

 • Sundhult

  Tror det är så att man valt kontakten för att kräma på mer ström vid laddning, och på så sätt korta ned laddtiden.

 • Kjelle

  7000 !!!!! Ändera sänker de priset, eller så blir det här en rejäl flopp.
  Pekplattor av denna typ har inget existensberättigande så länge de kostar mer än bärbara datorer. I princip får man en mycket lätt bärbar dator utan tangentbord, utan vettiga anslutningar och med mycket långsam hårdvara (som dator sett). När den inledande prylglädjen lagt sig har jag svårt att se vem som köper en platta som surfar lika dåligt som en telefon men kostar mer än en 10 gånger snabbare dator.

 • Tab

  Köper någon en sån här platta för att ringa med?? Den är ju alldeles för stor för att bära runt som en mobiltelefon kan jag tycka. Eller är det en cool feature snarare än något annat?

 • Ngn som vet hur skärmen för galaxy tab funkar i solljus? Har en Nexus One idag, men den skärmen funkar inte alls under en solig sommardag (utan man måste leta upp lite skugga ifall man skall kunna se ngt)…
  Jag undrar då galaxy tab skulle kunna bli en lagom stor GPS till MC:n i sommar :)

 • Bjorne

  Jag använder min som enda telefon. Har funkat bra i två veckor. Kanske blir jag less till sommaren när man vill ha så lite på sig som möjligt. Nu har jag gott om fickor som sväljer den och snackar med en BT lur.

 • Martin

  Kör SGT som jobbtelefon, fungerar helt ok bortsett från de irriterande buggar som finns i programvaran. Surfning är inte ett problem då det finns gratis-browsers på Market som fungerar mycket bättre (tror ingen av oss som har SGT använt standardbrowsern mer än max 2 minuter innan man installerat någon annan). Dock fungerar Ipad betydligt bättre som surfplatta.

  För de som anser att SGT/Ipad är för dyra och jämför med bärbara datorer, testa en Tablet över en helg så förstår ni…

 • Tab

  Intressant att ni är ett par stycken som har den som telefon också. Trodde det bara var en cool feature… har testat iPad och den hanterade ju surf helt ok, men inte hunnit testa Galaxy Tab ännu. Ska ha den som surfplatta mest tror jag…

 • mikael

  Som vanligt extremt bra skrivit och ni går in på djupet i sedvanlig ordning på swedroid. Gillar att ni envisas med att ta bilder på produkten ute i naturen :)

  Har själv den liggandes på jobbet men inte testat den än, första man tänker på dock är att den är väldigt väldigt liten jämfört med andra Pads. Frågan är om man kommer ha användning för rigning i vanliga mobilnätet, kan tänka mig att skype kan vara användbart i vissa siutaioner men att man glider runt med den med ett vanligt abbonemang känns mest waste.

 • william

  swedroid dominerar som vanligt. ge mig någon annan webbsajt som skriver recensioner som är lika utförliga?? mobile-reviews och några andra är rätt ok också, men ingen annan än swwdroid skriver 5000 ord eller mer och har hur många grafer å bilder som helst. uttömmande e ordet. vi svenskar ska va glada å ha en sån här sajt.

  ON TOPIC: fan att gps:en är knäpp i tabben också, verkar vara något med samsungs mjukvara eller gps kommponenter som suger. min galaxy s har EXAKT samma problem. den låser positionen mycke snabbare sedan 2.2 men den visar fortfarande flera 100 meter fel ibland. irriterane som fan dör mig som motionerar och orienterar mycket, gör telefonen nästan obrukbar smo gps.

 • @ Gäst
  Vi fick höra av en representant från företaget att det skulle vara en PDMI-kontakt. Naturligtvis skall vi reda ut hur det egentligen ligger till och Samsung är kontaktade.

  @ Anonym
  Det skall stå ”Castle Warriors” och inte ”Castle Crashers”. Tack för rättelsen.

 • Mikael

  william :swedroid dominerar som vanligt. ge mig någon annan webbsajt som skriver recensioner som är lika utförliga?? mobile-reviews och några andra är rätt ok också, men ingen annan än swwdroid skriver 5000 ord eller mer och har hur många grafer å bilder som helst. uttömmande e ordet. vi svenskar ska va glada å ha en sån här sajt.ON TOPIC: fan att gps:en är knäpp i tabben också, verkar vara något med samsungs mjukvara eller gps kommponenter som suger. min galaxy s har EXAKT samma problem. den låser positionen mycke snabbare sedan 2.2 men den visar fortfarande flera 100 meter fel ibland. irriterane som fan dör mig som motionerar och orienterar mycket, gör telefonen nästan obrukbar smo gps. Rapportera inlägg Gillar / Ogillar: 0  0

  Då ska du pröva o släppa iväg tanten (saknar lokalsinne) ihop med en GPS som visar 300 meter fel i centrala GBG. Lyckligare människa får man leta efter

 • Anton

  Bra recesion!!!

 • günther

  Fattar inte riktigt hur ni pallar med dessa jätterecensioner, det är rent ut sagt helt vrickat. Antalet timmar bakom måste vara oproportionerligt många i förhållande till vad ni får i ersättning.

  Hade ni förresten publicerat dem på engelska hade ni nog höjt standarden för produkttester internationellt sett och fått jättar som GSMarena att svettas en hel del.

  Det är i varje fall kul att se svenska bloggar på uppåtgående som inte bara handlar om ytligheter eller personliga åsikter (95% eller så).

 • Johan

  Jag tycket att den fungerar utmärkt med Firefox Beta 2

 • Anonym

  @ Jesper

  Det kommer en ny andriod platta, vet inte om den kommer att ha Gingerbread då den inte har släppts än men borde göra det relativt snart. Den heter Notion Ink Adam och verkar krossa både Ipad och Galaxy Tab. Den har 2 USB portar, HDMI med 1080p ut, en vridbar 3MP kamera, 10.1 tum Pixel Qi skärm som gör att den fungerar jätte bra även i solljus, 1ghz dual core nvidia cpu, multitasking, flash support, sd kort slot och massa annat. Verkar blir en riktigt bra platta! http://www.notionink.in/

 • Max

  hur mcyket man kan hatar apple så är nog tyvärr en iPad ljusår bättre än denna produkt, och billigare.

 • Robert S

  @ Max
  Hoppas du är ironisk. Annars har du usel koll.
  Kan dock hålla med om att priset för sgt är lite i överkant. Men den är då också mycket bättre anpassad och har bättre användningsområde än ipad som är en helt värdelös produkt utan nytta imho. Då jag lika gärna kan ta med mig min lilla laptop som känns lika klumpig.
  Och så apples värdelösa sätt att se på mjukvaran vilket borde göra att dom igentligen borde dö ut så småning om men det verkar vara för mycket korkat folk som tycker det är flashigt med en iPhone/iPad.

 • Vi har fått bekräftat av Samsung Sverige att enheten inte använder en PDMI-kontakt även om antalet pinnar matchar. Testet är nu uppdaterat.

 • A.P. Richelieu

  ”Vi noterar dock att den inte känns riktigt lika responsiv som maXTouch-skärmen på det mindre syskonet Galaxy S. Kanske beror detta på skärmens högre upplösning vilken leder till att processorn tvingas skyffla runt 60% fler pixlar än Galaxy S. Vad gäller digitizerns uppdateringsfrekvens så matchar den emellertid Samsung Galaxy S — båda mäter upp finfina 60 Hz.”

  Beror nog snarare på att man tänjer på maXTouch specen.
  Man har ett mönster på touchfilmen som delar upp den i ett antal
  sensorer.
  Man vill ha sensorer på ca 35-30 mm2, vilket tillåter en 4.3 tims skärm.
  Med en 7 tums skärm så får man sensorer som är ~60 mm2.

 • @ A.P. Richelieu
  Det låter som en väldigt god teori, sannolik till och med.

 • kg gripson

  Intressant recension och snabb dessutom. Har beställt en för att den har hög tech faktor.

 • Michael

  Hur kan jag programera min Galaxiy Tab, så jag kan anvenda den, som Remote til min Samsung 55 8serie 3D TV.???

 • Josef

  Hej,

  Jag inhandlade en tab till ”frun” och mig själv i julklapp. =)

  Jag är då helnöjd.

  Någon som prövat lägga in garmin xt mobile in denna platta ännu?

  mvh

 • tim

  ska kanske köpa en sån

 • Nisse

  hmm, de ger tydligen dig en voucher om du köper en Galaxy Tab i butik, den löser du sedan in för tillbehör utan kostnad. Det konstiga är att tre stora butikskedjor jag pratat med inte känner till detta. Se meetgalaxy.se (länk från samsungs hemsida)

 • Bodillan

  Jag har problem att ladda ner E-böcker från biblioteket. Någonstans blir det fel. Adobe fungerar inte. Biblioteket vet inte.

  Behöver enkla handfasta råd.
  Tacksam för hjälp
  Bodillan

 • gripen

  .

 • Håkan

  @ Bodillan
  Jag lånar och läser från Stadsbiblioteket i Göteborg via deras ELIB men…
  …det kräver lite jobb. Kör ”Adobe Digital Editions” på min PC, är gratis men kräver att jag registrerar mig. Med ”Adobe Digital Editions” kan jag ta emot den EPUB fil som biblioteket skickar. Detta gör att jag kan läsa den lånade boken på min PC.

  På tabben har jag Aldiko-appen.

  Pluggar jag in ”Tabben” i datorn så kommer Tabben att dyka upp som en bokhylla i ”Adobe Digital Editions”, då är det bara att flytta boken kopiera boken från PC-hyllan till TAB-hylla genom att dra-och-släppa.

  Tyvärr håller även tabben reda på lånetiden så är man ingen snabbläsare så får man göra om proceduren efter 3 veckor.

  Lycka till!

 • Karl

  jäkla bra tab!

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Testutvecklare som vill rädda liv! Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons