Recension:Test av Sony Tablet S

Postat:
03:36 - 2011-10-17
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
33

Tillverkare: Sony
Modeller: Tablet S SGP-T111 (16GB), SGP-T112 (32 GB), SGP-T113 (16GB + 3G)
Operativsystem: Android 3.2/Honeycomb med Sony UI / Playstation-certifiering
Tillgänglighet: I butiker, Sonys e-butik (gravering utan kostnad ingår genom sonys e-butik)
Pris: Från cirka 4 499 SEK (16GB) till 5 699 SEK (16GB+3G) inklusive moms
Hemsida: Sony

Introduktion
Samsung, HTC, Motorola, Acer och ASUS har samtliga sedan en tid tillbaka introducerat Android-surfplattor på den Nordiska marknaden och nu är det alltså hög tid för Sony att ge sig in i leken. Tablet S blir företagets första egenhändigt producerade Android-produkt, om Google TV-satsningen frånses, bredvid Tablet P som lanseras samtidigt. Sistnämnda dröjer dock ett tag till före dess att en Nordisk butikspremiär blir aktuell.

Eftersom marknaden svämmar över av surfplattor av alla möjliga arter och storlekar har det blivit än viktigare för tillverkare att producera enheter som står ut bland mängden – alla har vi nog hört ordspråket ”syns du inte, så finns du inte”.  Sony har gjort sitt bästa genom att dels bidra med en annorlunda design samt ett omarbetat androidgränssnitt; där ett flertal egenutvecklade applikationer också medföljer.

Spelintresserade kan vid ett första ögonkast glädjas åt att enheten, liksom Sony Ericsson Xperia Play, är Playstation-certifierad. Tyvärr betyder certifieringen i dagsläget inte mycket mer än ett  utbud om de två stycken PSone-titlar som medföljer – Crash Bandicoot samt Pinball Heroes. Fler PSone-klassiker utlovas däremot framöver liksom ett antal titlar speciellt utvecklade för Android med välbekanta namn från Playstation-världen. Det är dock oklart hur Sony tänker distriburera sina exklusiva titlar – om det skall ske genom Android Market eller genom en egen appstore – samt när dessa kan tänkas att bli tillgängliga för Tablet S-ägare.

Liksom majoriteten av de androidsurfplattor som lanserats i år bygger sonys surpflatta på nvidias dubbelkärniga Tegra 2-plattform. Plattformen får anses vara inne på sista andetaget bland premiumenheterna, ty i vinter väntas den fyrkärniga uppföljaren – Nvidia Kal El (Tegra 3) – dyka upp bland surfplattor från ett flertal mer eller mindre kända tillverkare så som ASUS samt ZTE.

Priset kretsar kring 4 499 SEK för 16GB-modellen respektive 5 699 SEK inklusive moms för den dyraste varianten med 3G-modem. I jämförelse med toppmodellerna från konkurrenter så som Motorola Xoom 3G (5 500:-) och Samsung Galaxy Tab 10.1 (5 400:-) är prisskillnaden inte särskilt stor om vi jämför med 3G-varianten av Tablet S. Ser vi till enheter utan 3G-modem så som den 10.1″ stora ASUS Transformer (3 700:-) eller Samsung Galaxy Tab 8.9 (3 800:-) samt Motorola Xoom (3 500:-) m.fl. är prisskillnaden desto större – i runda slängar 15-20% mindre för konkurrenternas räkning.

SpecifikationerSony Tablet S
Mått (H x B x D)241,2 x 174,3 x 10,1 mm
Vikt598 g
Skärm och upplösning9,4", 1280x800 pixlar (WXGA), 16 miljoner färgnyanser
PaneltypIPS-panel, LCD/TFT, 160 PPI
Digitizer60Hz, stöd för 10 samtidiga tryckpunkter
System-on-a-chipNvidia Tegra 2
CPU2x1GHz ARM Cortex A9, 40nm
GPUTegra 250 T20, ~300MB delat med RAM
RAM1024MB (742MB tillgängligt för OS)
Inbyggt minne (NAND)16GB (~4GB ledigt för appinstallationer, 7,8GB SD-kort-partition)
Batteri / batteritidLi-Ion, 8h
Bakre kamera5MP (2592x1944 pixlar)
Främre kamera640x480 (VGA) @ 24FPS
Anslutningar1x microUSB, 1x SD-kortläsare, 3,5mm stereoutgång, 1x SONY proprietär anslutningsport,
KnapparHögersida: Ström, volym
Nätverk/kommunikationWi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR, IR-port
SensorerAccelerometer, kompass, närhetssensor, ljussensor, gyro, GPS
OS / GränssittAndroid 3.2/Honeycomb med SONY UI
Codec-stödMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA, (MKV/x264, xvid, divx stöds ej)
Butikspremiär~2011-11(Prisjakt)
ÖvrigtIR-port

I kartongen
Förpackningen är inte särskilt stor och som listan nedan tydliggör är innehållet sparsmakat – vi hittar en laddapter, bärrem och en snabbstartsguide. Inga hörlurar, skyddsväska eller andra tillbehör som bidragit till att motivera prislappen.

*Sony Tablet s2
*220v nätadapter (10V, 2,9A) med propertiär anslutning
*Bärrem
*Snabbstartsguide och garanti-information

  
Bland tillbehören finner vi både bärväskor, skyddsväskor och en laddningsstation (saknar USB-anslutning). Priserna är i vanlig ordning tilltagna när det gäller originaltillbehör varför den som vill spara en peng gör klokt i att titta runt bland tredjepartstillbehören på bland annat eBay. Vidare saknar vi en riktig dockningsstation med exempelvis USB- och HDMI-utgångar.

Utseende, byggkvalité och konstruktion
Tablet S ser i vår mening ut som en klassisk Sony-produkt med de mjuka linjerna, den delvis blankpolerade plasten och färgkombinationen. Det finns onekligen ett antal gemensamma nämnare med företagets övriga utbud av hemelektronik.

Den silvriga ramen och den silvriga delen av bakstycket består av plast liksom övriga delar av chassit undantaget skärmglaset. Kvalitén är dock hög varför man enkelt kan luras till att tro det motsatta om speciellt de silvriga delarna av bakstycket. Skärmen skyddas av repbeständigt glas, men det rör sig inte om specifikt CORNING Gorilla Glass, som bland annat Samsung använder och som uppges vara extra hållbart för yttre åverkan.

  

  
Jämför vi konstruktionen med det övriga gäng av surfplattor vi tidigare testat kan vi konstatera att Sony uppfriskande nog tagit ett annorlunda grepp. Bakstycket är nämligen inte plant utan enheten är tjockare på ovansidan och tunnare på nedansidan; vilket medför att den lutar med en vinkel på omkring 10-15 grader mot oss när den vilar på en plan yta. Den tjockare kanten på ovansidan betyder att vi bekvämare kan fatta enheten med ett enhandsgrepp både i vykorts- och landskapsläget (se bilder ovan).

Framsidan domineras i vanlig ordning av den stora skärmen samt skärmglaset som täcker den större delen av framsidan med fördelen att vi sällan kommer åt listen mellan skärmglaset och chassit när vi sveper runt på skärmen.

Utrymmet mellan listen och själva skärmglaset uppfattar vi varken som större eller mindre än bland flertalet konkurrenter; exempelvis ASUS Transformer eller Samsung Galaxy Tab 10.1. Med det sagt kan vi konstatera att damm och små korn gärna letar sig in i utrymmet som i sin tur inte är helt enkelt att rengöra. I övrigt bedömer vi passformen som riktigt bra alla chassits olika delar emellan.

Under vårt användande av Tablet S har vi inte erfarit oroväckande missljud till följd av exempelvis en glappande batterilucka eller dålig passform. Ej heller noterar vi någon märkbar svikt medan vi bänder enheten lite lätt. Detta förvånar en aning eftersom chassit som sagt består i plast – här har Sony med andra ord gjort ett riktigt fint jobb.

   
Sony Tablet S väger 598 gram och mäter enligt produktbladet (BxHxD) 241,2 x 174,3 x 10,1 mm. Detta kan jämföras med Samsung Galaxy Tab 10.1 (SGT 10.1) eller Asus Transformer (10,1″) som mäter 256,7 × 175,3 × 8,6 mm samt väger 565 gram respektive 271 × 176 × 12,9 mm och 680 gram.

Enligt vår egen våg väger den modell av Tablet S vi testat (SGP-T111) 592,1 gram och mäter mycket nära vad produktbladet anger. Mäter vi däremot där enheten är som tjockast får vi fram 20,4mm – det dubbla mot produktbladets 10,1 mm. Sony anger med andra ord vad enheten mäter på det tunnaste stället.

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer
Eftersom Google i stort sett gjorde knappar överflödiga genom introduktionen av Honeycomb (Android 3.x) finner vi endast en volymknapp (+/-) som sitter monterad på enhetens högersida samt en powerknapp som i sin tur sitter placerad ovanför volymknappen.

  

   
Hörlursjacket sitter monterat högst upp på enhetens vänstra sidan med microUSB-porten respektive SD-kortläsaren placerad strax nedanför. Framför USB-porten och SD-kortläsaren sitter en lucka som inte är helt enkelt att få upp i och med ett rätt stort motstånd.

I fotändan av surfplattan finner vi för ovanlighetens skull en port som endast är avsedd för laddning. Det är från vad vi kan förstå ingen dataport som möjliggör kommunikation med en dockningsenhet eller som fungerar med en MHL-adapter för vidoeutmatning genom HDMI-gränsnsittet eller dylikt. Vidare påminner själva anslutningskontakten, som bilden ovan så väl illustrerar, om vad Sony Ericsson levererade med sina gamla dumb phones. Om vi minns rätt var det relativt få användare som var nöjda med denna typ av kontaktdon varför vi är aningen tveksamma till denna lösning. Till fördelen hör att enheten kan matas med hela 2.9A, men så krävs också en i sammanhanget stor och klumpig AC-adapter.

Till sensorerna hör det vanliga i form av accelerometer, gyro samt ljussensor. Sistnämnda sitter monterat strax till höger om den främre kameran.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité
Vi har inte erfarit några problem med den WiFi-utrustning vi använder dels i hemmet, dels på kontoret eller på de caféer vi vanligen vistas bland. Mottagningen har varit i linje med vad vi erfar att övriga Tegra 2-baserade plattor som vi testat presterat. Om 3G-delen kan vi inte säga något eftersom vår testenhet endast är utrustad med WiFi.

Stereohögtalarna sitter placerade på respektiva sida av enheten och ljudet riktas som en konsekvens av detta delvis bakåt och delvis åt sidorna. Placeringen är inte helt optimal då den innebär att man till skillnad från en placering högre upp, på den delen där enheten är tjockare, fått möjlighet att installera större högtalarelement. Helst hade vi förstås sett dem monterade i fronten för bästa ljudupplevelse.

Högtalarna ger upphov till ett både både fylligare och högre ljud än vad exempleivs Asus Transfromer presterar, men trots det är upplevelsen fortfarande bara godkänd. Det är inget vi med fröjd lyssnar på musik till eller gärna använder för filmuppspelning framför ett par hörlurar.

Drar vi på maxvolymen noterar vi att det börjar dista en hel del vid speciellt rockigare musik, något som delvis avhjälps genom att stänga av funktionen ”xLOUD” bland ljudinställningarna. Samma funktion hittar vi för övrigt bland en del av Sony Ericssons produkter i och med den senaste Xperia-uppdateringen.

Ansluter vi ett par hörlurar låter det desto bättre även om vi omedelbart noterar ett svagt bakgrundsbrus trots att ingen musik spelas, något vi inte erfar att exempelvis Galaxy Tab 10.1 ger ifrån sig. Detta gäller också med equalizern samt alla andra effekter eller funktioner som påverkar ljudet avstängda. I övrigt är ljudkvalitén i linje med vad Transformer samt SGT 10.1 presterar och vi finner detta ljud väl godkänt i våra AKG-K420-hörlurar.

Bildskärmen och digitizern
Sony  har utrustat Tablet S med en 9,4″ stor skärm med en upplösning på 1280×800 pixlar (WXGA).  Upplösningen innebär ett PPI-värde (points per inch) på 160 vilket vi betraktar som godkänt i jämförelse med konkurrenterna.


Vidare är skärmen kapabel till att visa upp till 16 miljoner färgnyanser och klarar av att följa tio tryckpunkter samtidigt. Uppdateringsfrekvensen för digitizern ligger enligt input benchmark på 60hz, vilket vi bedömer som fullt tillräckligt för en riktigt bra användarupplevelse. De som vill använda skärmen för att rita bör dock fundera på om exempelvis Motorola Xoom inte passar bättre i och med den högre uppdateringshastigheten på omkring 100hz.


Panelen som vi förmodar är av S-LCD-typ presterar mycket bra. Färgerna upplevs som naturliga och kontrasten är även den i toppklass så länge vi inte vräker på med full ljusstyrka. Färgerna behåller sin lyster även ur mer extrema betraktningsvinklar och vi anar inte alls de färgförändringar som i första hand drabbar de lite billigare TN-panelerna.

Vi noterar ett visst ljusläckage och en något ojämn belysning när vi tittar närmare på bakgrundsbelysningen. Resultatet är dock bättre än vad vi erfar att Asus Transformer och Slider presterar. I jämförelse med Samsung Galaxy Tab 10.1 anser vi Sony Tablet S också vara snäppet vassare, men med en något mindre marginal.

Ljusstyrkan är godkänd och vi kan inte påstå att den varken skulle vara bättre eller sämre än de andra plattor vi hittills testat i solljus. De stora och spegelblanka skärmarna gör det i praktiken hopplöst att arbete med dem i annat än skugga – i varje fall för längre perioder.

Mjukvaran
Sony har lagt mycket krut på att sätta sin egen prägel på Android Honeycomb. Resultatet upplever vi tyvärr som tämligen ojämnt eftersom det skiljer sig så vitt åt olika delar av gränssnittet / Sony-specifika appar emellan. Exempelvis har kalendern ett säreget utseende medan musikspelaren och programlistan har ett liknande utseende samtidigt som galleriet och listan över favoritapplikationer ser ut på sitt vis.

httpvh://youtu.be/8jKx3C83K2A

I videon ovan illustreras till viss del hur gränssnittet ser ut. Precis som vi skriver i stycket ovan upplever vi det som splittrat, men samtidigt imponeras vi av flytet. Hopp mellan hemskärmar och mellan program flyter generellt sett på mycket bra.

Låsskärm, hemskärm och programlista
 
Låsskärmen och hemskärmen ser ut enligt ovan. I stort sett ser det ut som vi är vana vid från standardversionen av Honeycomb med undantag för två detaljer. I menyfältet högst upp finner vi fem stycken snabbikoner för en del av sonys tjänster. Dessa ikoner går att byta ut, men tyvärr går antalet inte att öka. Vidare finner vi en bit till höger om dessa ikoner genvägen ”Favorites” – mer om denna nedan.

 
Statusmenyn ser ut som i standardversionen av Honeycomb. Sony har däremot gjort vid programlistan rejält med dels häftiga 3D-effekter och dels möjligheter att sortera apparna i listor efter bokstavsordning eller kring användningsfrekvens. I vårt tycke är detta en av de snyggare lösningar vi sett för programlistan.

 
Inställningsmenyn för hemskärmen skiljer sig inte det minsta från hur det ser ut i standardversionen av honeycomb och fungerar på precis samma vis.

Till höger ovan syns applikationen som är knuten till genvägen ”Favorites” som finns uppe till höger på hemskärmen bredvid genvägen för applikationslistan. Det är samma visa här med snygga 3D-effekter fast med begränsade möjligheter vad berör att sortera applikationer. I rutnätet kan man placera sina favoritapplikationer och mycket mer än så erbjuder inte tjänsten. Utseendet skiljer sig markant åt från övriga delar av gränssnittet.

Musikspelare
 
Musikspelaren tillhör en av ljuspunkterna bland de appar som Sony plockat fram ur sin egen arsenal och vi gillar hur vi i 3D-läget kan flytta runt bland album efter titel eller artist samtidigt som vi också kan välja att sortera enligt bokstavsordning i en listvy. Flytet är dessutom utmärkt medan vi drar runt bland albumen i 3D-läget.

Videospelare
 
Videospelaren har till viss del samma design som musikspelaren fast utan 3D-effekterna. Inställningsmenyn är densamma som för musikspelaren med åtkomst till equalizer och xLOUD-funktionen.

Videostödet är precis som för flertalet av Sony Ericssons produkter i stort sett obefintligt om vi använder standardspelaren. Varken divx- eller xvid-filmer fungerar och även om vi får igång MKV/h.264-filmer upp till 720p med relativt låga bithastigheter, så noterar vi att ljudavkodning för Ac3 saknas. Sistnämnda är för all  del inte unikt för Sony Tablet S utan drabbar praktiskt taget alla Tegra 2-baserade surfplattor.

För ett acceptabelt codecstöd får vi vända oss till tredjepartsapplikationer i stil med Dice Player som genom mjukvaruavkodning i varje fall klarar av att rendera flertalet divx- och xvidfilmer i SD-format. MKV-filmer upp till 720p verkar, så länge bithastigheten inte överstiger mycket mer än 10-15mbit/s, någorlunda väl med få framedrops. Detta gäller också high profile, level 4.1-kodade filmer.  Den som förväntar sig kunna spela det mesta i MKV-väg upp till 1080p helt problemfritt lär dock bli besviken och för dessa personer rekommenderar vi något annat än Tegra 2-baserade surfplattor.

Webbläsare
 
Webbläsaren skiljer sig inte nämnvärt från vad som följer med i standardversionen av Android Honeycomb. Vi uppleverar vidare att prestandan är fullt jämförbar med konkurrenterna vad berör renderingstid och FPS vid skrollning. Tyvärr har vi problem med flashmaterial redan i 720p där det i vissa klipp uppstår en hel del hackade trots den för tillfället för artikeln senaste versionen av Flash Player 11 installerad. Än en gång så är detta inte något som är unikt för Tablet S utan något vi erfar även bland andra Tegra 2-baserade surfplattor.

Övriga tjänster och program
 
Kalendern har Sony inte rört utan den har samma utseende och funktionalitet som i Googles standardversionen av Honeycomb.

Fotogalleriet har däremot fått ett annat färgtema, men fungerar i övrigt som det i Honeycomb. Jämför vi med musikspelaren eller favoriterna finner vi inga gemensamma nämnare.

 
Sony skickar med en DLNA-klient med Tablet S som enligt våra erfarenheter fungerar som vi förväntar oss. Testar vi exempelvis att spela upp ett klipp i Windows Media Player 11 genom Tablet S fungerar det problemfritt under förutsättning att formatet är kompatibelt upp till 720p. Förvänta er dock inte ett codec-stöd som är bättre än i den inbyggda mediaspelaren.

 
Den inbyggda infraröda universalfjärrkontrollen är kompatibel med alla märken, så du kan bläddra bland kanalerna eller justera volymen för hela ditt underhållningssystem från en skärm. Vi provade med bland annat en TV från Philips och en förstärkare från och stötte inte på några problem. IR-sändaren verkar dessutom vara relativt stark varför känsligheten var lägre än när vi använde enheternas medföljande fjärrkontroller.

Den i det närmaste obligatoriska applikationen för att följa statusuppdateringar genom Twitter- och Facebook-vänner finner vi även på Tablet S. Vidare fungerar det förstås fint att också uppdatera sin egen status för sagda nätverk. Applikationen kan inte konkurrera med exempelvis TweetDeck eller de officiella Twitter- och Facebook-klienterna, men den är både snabb och överskådlig varför den har en viss tjusning.

 Tangentbord

Tangentbordet har svensk ordlista och svenska tecken. Överlag fungerar det bra och vi finner inget direkt fel på det, men i jämförelse med mer raffinerade produkter som exempelvis tredjepartstangentbordet SwiftKey X får sonys tangentbord se sig rejält omsprunget.

Kameran
Sony har utrustat Tablet S med en VGA-upplöst kamera i fronten främst tänkt för videokonversationer och en kamera på baksidan med stöd för både stillbildsfoto upp till 5MP samt videoinspelning upp till 720p@24fps.

 
Mjukvaran för kameran påminner om vad vi finner bland Sony Ericssons EXMOR-utrustade produkter, men vi hade gärna sett att Sony gjort kanterna transparenta så att vi kunnat se mer av bilden. Vi upplever det hela som lite klumpigt, men visst funns funktioner för olika scenlägen, vitbalans, kontrast och färgjustering där. Tap to focus följer också med samt geotaggning.

Främre kamera (VGA)
Den främre kameran är inte särskilt ljuskänslig –  i dålig belysning blir det svårt att se något över huvud taget. I stark inomhusbelysning blir det dock bättre och vi är på denna punkt nöjda med resultatet i förhållande till kamerans låga upplösning. I den här prisklassen hade vi förväntat oss en högre upplöst och mer ljuskänslig enhet.

Ljud vid videoinspelning blir på vår enhet uselt vilket verkar ha att göra med en defekt testenhet. Det här problemet skall som vi förstår det inte drabba övriga Tablet S-enheter.
  

httpvh://youtu.be/U4Fc3vK6Z7U

Bakre kamera (5MP)
Den bakre kameran presterar ett desto bättre resultat med en riktigt rapp autofokus under videoinspelning. Stillbilderna som syns nedan håller överlag relativt hög kvalitet även om vi blir något besvikna över vitbalansen vid inomhusfoto.

  

  

httpvh://youtu.be/JgZn8fy5QL4

Batteritiden:
Vid videouppspelning hamnar vi på omkring 8h med skärmen på 50% ljusstyrka och kan konstatera att batteritiden inte skiljer sig åt väsentligt från övriga Tegra 2-baserade konkurrenter. För vår egen del håller den i varje fall för en hel arbetsdag med en del musikuppspelning, lite spelande samt en hel del surfande ända fram till kvällskvisten, men då börjar batterinivån också närma sig slutet.

Buggar och problem:
Dessvärre stöter vi på en del egendomligheter på vårt testexemplar utöver det svaga brus som hörs i bakgrunden vid anslutning av trådbundna hörlurar som vi inte erfar från andra Tegra 2-baserade surfplattor . Väcker vi enheten hörs omedelbart ett missljud, förvisso relativt svagt, i hörlurarna oavsett volymnivå. Det påminner om det ljud som kan uppkomma när en förstärkare sätts igång. Går skärmen sedan ned i viloläge hör vi missljudet upprepas två gånger i tät följd innan det blir helt tyst.  Dröjer vi sedan några minuter upprepas missljudet till och från med varierande mellanrum – trots att enheten befinner sig i viloläge. Förvisso hörs inget sådant ljud medan vi lyssnar på musik, men vi finner det i vilket fall olustigt då det rör sig om en premiumprodukt.
Vi noterar också att ljudet vid videoinspelning inte fungerar något vidare på vår testenhet.

Det är för all del möjligt att ovanstående problem är något som endast drabbat vår testenhet varför vi återtkommer till de här bitarna när vi haft tillfälle att reda ut saken.

Ej heller finns någon officiell ADB-drivrutin tillgänglig genom Sony varför ett fulhack måste till innan det fungerar. Vi kan inte heller stänga av att USB-minnet skall monteras som MTP-lagring – irriterande eftersom det oftast går snabbare att föra över filer via USB-masslagringsläget.

Vid ett par enstaka tillfällen har vi också haft problem med att få wifi att återukoppla efter att enheten gått ned i viloläge bland nätverk där detta fungerat med andra Tegra 2-baserade enheter. Ändrar vi inställningen till att wifi alltid skall vara aktivt har det däremot fungerat fint.

System
Tablet S bygger som vi konstaterade i inledning på Nvidias åldrande Tegra 2-plattform. I applikationen Android System Info kan vi konstatera att specifikationerna inte heller skiljer sig åt från det övriga gäng Tegra 2-baserade enheter vi tidigare testat.

 
Vår testenhet är utrustad med den för tillfället för artikeln senast tillgängliga Android-versionen för Tablet S i form av Android 3.2 med versionsnummer 1.10.001100011.

Mängden RAM som finns reserverat för operativsystemets räkning är 742 MB.

 
Precis som väntat finner vi två Cortex A9-processorkärnor under skalet (40nm) med en klockfrekvens på vardera 1GHz samt Nvidias Tegra 250 T20-grafikdel.

 
Den interna SD-kortpartitionen har omkring 6,5GB ledigt av totalt 9,1GB. Utrymmet för appinstallationer kretsar kring 3,7GB av totalt 4GB. För övrigt har vi hittills inte stött på en enhet med Honeycomb där SD-kortpartitionen liksom partitionen för programinstallationer inte varit delad – det vill säga där förbrukat liksom ledigt minne rapporterats som identiskt för bägge partitioner. Varför Sony valt en annan väg än brukligt har vi inte riktigt något bra svar på.


I relation till konkurrenterna erbjuder Sony Tablet S ett betydligt mindre utrymme för appinstallationer på grund av den udda partitioneringen.

Prestanda och benchmarking
Av graferna nedan kan vi konstatera att Sony Tablet S presterar ett snudd på identiskt resultat med övriga Tegra 2-baserade enheter som vi testat. Det går med andra ord att uppnå samma beräkningsprestanda med enheter som är en hel del billigare än Tablet S.

Omdöme
Den säregna designen har både fördelar och nackdeler. För den som söker en platta med bra ergonomi bör Tablet S definitivt finnas med bland urvalslistan, speciellt som den onekligen är bättre anpassad för exempelvis enhandsfattning än många av de övriga plattor vi testat i storleksklassen. Den svaga lutning som uppstår med enheten placerad på en plan yta gör det vidare  mer bekvämt att använda den i vissa lägen. Den som söker något som tar så lite plats som möjligt riskerar dock bli besviken eftersom Tablet S mäter mer än 2cm på den tjockaste delen av plattan. Det skall också tilläggas att vikten på närmare 570 gram inte direkt är optimal för enhandsfattning heller.

Tablet S är utrustad med en utmärkt TFT-panel med Sonys TruBlack-teknik som ger ett mycket fint färgdjup, bra kontrast med obefintliga färgskiftningar oavsett betraktningsvinkel. Skärmen är dock inte helt förskonad från ljusblödningar i kanterna även om resultatet tillhör det bättre vi hittills sett. Digitzern är det inget fel på och med stöd för upp till 10 samtidiga tryckpunkter med en uppdateringsfrekvens på 60hz har vi inget att anmärka på.

Den frontmonterade kameran gör oss lite besvikna i och med den dåliga ljuskänsligheten och låga VGA-upplösningen, men vi blir desto gladare av den bakmonterade 5MP-kameran som gör ett bra jobb. Vi erfar dock problem med ljudet vid videoinspelning.

Vad berör mjukvaran upplever vi gränssnittet som mjukt och relativt snabbt, men helhetsupplvelsen är inte vad vi väntat oss. Vi får nästan intrycket av att olika avdelningar hos Sony fått i uppgift att arbeta fram gränssnittet och apparna oberoende av varandra. Resultatet är minst sagt splittrat och tankarna dras till Xperia X10 som den såg ut vid premiären med Android 1.6/Donut installerat.

Musikspelaren tillhör en av ljuspunkterna bland de appar som Sony plockat fram ur sin egen arsenal och vi gillar hur vi i 3D-läget kan flytta runt bland album efter titel eller artist samtidigt som vi också kan välja att sortera enligt bokstavsordning i en listvy.

Avsaknaden av HDMI-utgång ett problem för de som vill spegla plattan på sin TV eller projektor. DLNA-stöd finns dock på plats men har begränsningar vad berör codec-stöd, prestanda och upplösning.

Playstation-certiferingen är ett kapitel för sig. Sony måste leverera om certiferingen skall ha något värde för Tablet S räkning. Eftersom vi inte kan få fram ett officiellt datum för när fler titlar skall bli tillgängliga eller information kring hur dessa skall distribureras frågar vi oss om man som köpare i dagsläget bör väga in certifieringen över huvud taget – under förutsättning att man nu inte nöjer sig med de två medföljande spelen.

Tyvärr stöter vi på en del problem med hårdvaran som vi beskriver under kapitlet om buggar och problem. Testet uppdateras när vi vet mer. Avsaknaden av en officiell ADB-drivrutin för Windows vid tillfället för det här testet hör också till ett irritationsmoment.

IR-porten kan vara av nytta för de som söker en all-around-enhet för att styra exempelvis hemmabion. Vi hade inga som helst problem när vi själva testade funktionaliteten med våra enheter och fann att styrkan ofta överträffade den IR-diod som satt i produkternas medföljande fjärrenheter.

Korfattat är Tablet S välbyggd, erbjuder en ergonomi som andra inte gör och har en mycket fin LCD-panel. Om form och design sedan passar just dig beror helt på vad du som användare har för krav och behov. Mjukvaran är inte så polerad som vi hade hoppats på både med avseende på gränssnitt och Sonys playstation-certifiering. Prislappen är förhållandevis hög med tanke på valet av plattform (Tegra 2). För att vara ett första försök ger vi Sony godkänt, men till nästa gång förväntar vi oss en bättre helhetsupplevelse inklusive en Playstation-certifiering som tillför mer än en logga på bakstycket och två medföljande speltitlar. Hur det blir med uppdateringar återstår att se – än så länge har Sony släppt en uppdatering från version 3.1 till version 3.2 av Honeycomb.

Sony Tablet S är lämplig för dig som:
* Vill ha en platta med IR-port
* Vill ha en mycket bra och ljusstark skärm
* Vill ha en annorlunda och ergonomisk design
* Vill ha relativt god material- och byggkvalité
* Vill på sikt få åtkomst till sonys Playstation-katalog

Sony Tablet S är inte lämplig för dig som:
* Vill ha HDMI-utgång för spegling till TV/Projektor
* Vill ha en surfplatta som ger mycket prestanda/krona
* Vill kunna spela de flesta videoformat upp till 1080p

Andra liknande enheter att överväga:

Lägsta pris på Acer Iconia A500 16GB på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Asus Transformer 16GB på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Motorola Xoom 32GB (WiFi) på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy Tab 10.1 (16GB/WiFi) på Prisjakt just nu: