Recension:Vi testar Asus Google Nexus 7 (2013) – fjolårets populäraste Androidplatta får en uppföljare

Postat:
21:36 - 2013-10-06
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
46

Asus är numera en mycket väletablerad tillverkare i androidsammanhang. De har genom åren främst fokuserat på tabletmarknaden, samt på telefon/tablet-hybrider som PadFone Infinity som vi recenserade för några månader sedan.

Förra året fick de förtroendet att tillverka Googles första officiella androidplatta, Nexus 7 som visade sig bli en stor framgång tack vare hyggligt kompetent hårdvara kombinerat med ett mycket attraktivt pris.

Även om Nexus 7 snabbt blev populär, och mestadels hyllad, så drogs enheten med en del begränsningar och åkommor. Avsaknaden av en bakåtriktad kamera, en skärm med ganska låg ljusstyrka och en RAM-mängd om blott 1 GB, vilket i senare versioner av Android visade sig vara aningen för lite gjorde att den första generationens Nexus 7 aldrig riktigt nådde sin fulla potential.

När de nu har fått förnyat förtroende med andra generationens Nexus 7 så har de till synes, på pappret, åtgärdat en rad begränsningar som originalet drogs med utan att prislappen har ökats särskilt mycket.

Specifikationer

Specifikationer Asus Google Nexus 7 2013
ReleasedatumHösten 2013
Processor1,5GHz quad-core
PlattformQualcomm APQ8064
GrafikkretsAdreno 320
RAM-minne2GB
Inbyggt minne16/32GB / ingen plats för minneskort
Skärm7" / WUXGA - 1200x1920 pixlar / 323PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 135,08 cm² / ~59% av fronten
Kamera5MP
Främre kamera1,2MP
Vikt290g
Höjd, bredd, djup201 x 114 x 8mm
Batteri3950mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, SlimPort
SensorerGPS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCNej / Ja
Nätverk-
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. LED-bakbelyst skärm. Får uppdateringar direkt från Google. Batteriet hanterar uppemot 10 timmars surf och 9 timmars videouppspelning. Säljs även med LTE.
Mer infoMer info om Asus Google Nexus 7 2013 på Androidenheter.se


Nexus 7 (2013) bygger på den numera årsgamla kretsen S4 Pro, från Qualcomm, vilken består av en Krait-processor på 4 x 1,5 GHz, grafikkretsen Adreno 320 samt 2 GB RAM. Processorn i sig framstår på pappret inte som någon större uppgradering jämfört med föregångarens Tegra 3, men RAM-mängden har fått en välbehövlig fördubbling.

S4 Pro skall på pappret bestå av fyra stycken Krait 200-kärnor, men enligt bland andra Anandtech så rör det sig istället om klart modernare Krait 300-kärnor, nedklockade till 1,5 GHz. Detta innebär att även om S4 Pro numera är väldigt gammal så är det inte i Nexus 7 riktigt så illa som det kan verka. Nya Nexus 7 har i princip samma processorkärnor som vi finner i exempelvis HTC One och Samsung Galaxy S4, bara i en lägre klockfrekvens.

Skärmen, som precis som föregångaren är en 7 tum stor IPS-panel skyddad av Corning Gorilla Glass, har fått en upplösning på 1920×1200 pixlar, vilket är mer än en fördubbling av antalet pixlar vi fann i originalet. Därtill är den maximala ljusstyrkan markant bättre, vilket gynnar läsbarheten i ljusstarka miljöer, exempelvis utomhus.

På baksidan finner vi numera även en kamera, något som originalet helt saknade, med 5 megapixlar men utan LED-blixt, samt på fronten en kamera för videosamtal som likt föregångaren är på 1,2 megapixlar. Lagringsminnet mäter blott 16 alternativt 32 GB vilket i slutet av 2013 får anses vara i minsta laget för en enhet som saknar plats för lagringsminnesexpansion.

Med måtten 200 x 114 x 8,7 mm är nya Nexus 7 ett par millimeter högre, sex millimeter smalare och cirka två millimeter tunnare än föregångaren, och vikten (290 gram) är därtill ett halvt hekto lägre. Batteriets storlek är aningen mindre i nya Nexus 7 jämfört med originalet, 3 950 mAh mot 4 325 mAh, något som gissningsvis är en konsekvens av att enheten har gjorts betydligt lättare och tunnare.

I kartongen

asus-google-nexus-7-2013-box-01 asus-google-nexus-7-2013-box-02
Nexus 7 levereras i en grällt blå kartong med ett färgglatt tryck på locket. Kartongen är mindre robust än Nexus-enheter från fjolåret och själva uppackningsupplevelsen känns därmed rent allmänt lite mer tafflig och billig än tidigare.

Kartongen i sig är dock av mycket begränsad betydelse; innehållet är det vi är ute efter och här finner vi när kartongens hölje har skjutits undan själva plattan, inslagen i skyddsplast, i ett eget fack allra längst upp, och kartongens övriga innehåll i utrymmet under detta.

Vårt exemplar är en privatimport från USA och kartongen innehåller följande:

  • Nexus 7 (2103, 16 GB, Wi-Fi)
  • Laddadapter (svart, amerikansk stickpropp, 5.2V == 1.35A)
  • USB-kabel (USB till Micro-USB, svart, cirka 1 meter)
  • Dokumentation (garantiinformation och snabbstartguide)

Som vanligt kan kartongens innehåll variera med olika kampanjer och återförsäljare, men då det är en Nexus-produkt så gissar vi att innehållet i alla kartonger är hart när identiskt, undantaget typen av stickpropp för laddaren samt språket i dokumentationen.

Utseende, byggkvalité och konstruktion


Sett framifrån så har nya Nexus 7 som de flesta andra androidplattor ett tämligen anonymt utseende. Fronten bestor av ett enda stycke glas (Corning Gorilla Glass) och ramen tunt själva skärmen är svart. Jämfört med gamla Nexus 7 är ramarna längs med skärmens långsidor betydligt smalare vilket gör att enhetens bredd har kunnat kapas med sex millimeter.

Det ser snyggt ut med smala ramar, men olyckligtvis leder det samtidigt till att det inte längre finns lika mycket gods att hålla enheten i, då man håller den i porträttläge och exempelvis ligger på rygg i soffan. Tummen rör ideligen vid pekskärmen då vi håller plattan på ett för oss bekvämt vis. Istället för att hålla den som vanligt, med fingrarna vilande mot bakstycket och tummen på frontglaset, så får vi hålla enheten med ett grepp med handen runt hela enhetens bredd.

Fronten består som sagt av ett heltäckande glas runtom vilket en lätt utstickande plastlist löper. Den här plastlisten innebär att vi kan lägga plattan med glaset nedåt på ett plant underlag utan att glasytan rör vid underlaget. Bakstycket är svart och består av ett i kanterna mjukt rundat plastskal som är behagligt behandlat för en slags gummikänsla, med undantag för själva Nexus-loggan på bakstycket, vilken framträder i form av högblank och obehandlad plast. Gummiytan ger fingrarna ett bra grepp och känns hyggligt kvalitativ. Vi önskar att fler tillverkare satsade på detta istället för på högblank plast.

Materialkvalitén är i och med att det är plast kanske inte den högsta på marknaden, men med det sagt så känns nexusen som en mycket kvalitativ produkt. Passformen i skarvarna är föredömlig och vi kan bara framkalla ett svagt knäppande/knakande då vi tämligen oförsiktigt vrider och bänder på plattan.

Tack vare att Asus har lyckats göra nya Nexus 7 både tunnare och betydligt lättare än föregångaren, i kombination med ett lite mindre grovhugget bakstycke, så upplevs nya Nexus 7 som mer ”premium”. Något som känns ganska tydligt i takt med att vi använder enheten är att Asus har lyckats göra den nya enheten bättre på det mesta – precis som sig bör med en uppföljare. Det är sällan några revolutionerande förbättringar, men det är ett tydligt evolutionssteg framåt.

Knappsats, anslutningar och sensorer


Fronten saknar som förväntat alla former av knappar och anslutningar, men vi finner i överkant (sett ur porträttläge) den frontriktade kameralinsen samt en ljussensor för automatisk reglering av skärmens ljusstyrka samt en närhetssensor.

Centrerad nedan skärmen finner vi till vår glädj en notifieringsdiod för hänelser som nya chatmeddelanden, låg batterinivå eller ny epost. Dioden i sig verkar ha ett visst stöd för olika färger, men oavsett vilken färg vi väljer med hjälp av appen LED Tester så ser alla färger mest vita ut.

Väljer vi exempelvis en röd notifikation så möts vi av en lite ljussvagare vit notifikation som möjligen(?) har en svag rosa nyans, något smo gäller alla andra färger vi har testat. Ingen dealbreaker på något vis, vi är tvärtom glada att nya Nexus 7 till skillnad från företrädaren har fått en diod över huvud taget.

Längs med enhetens vänstra långsida finner vi inga knappar eller ansltningar, utan ström- och volymknapparna sitter på den högra långsidans övre halva. Dessa knappar sticker dessvärre inte ut tillräckligt mycket från chassit, och bjuder bara på ett lite svampigt motstånd vilket aldrig förmedlar en tydlig klickkänsla.

På grund av placeringen, riktat snett bakåt på baksidan snarare än rakt åt sidan, är de för oss med stora fingrar dessutom svåråtkomliga då enheten ligger ”på rygg”. Vi får helt enkelt inte på ett enkelt vis in fingertopparna under enheten så att vi når knapparna samtidigt som vi tar spjärn med tummen på rakt motsatt sida. Detta är ett arv från företrädaren som är exakt likadan, men då nya Nexus 7 är två millimeter tunnare så har det blivit ännu tightare. Minuspoäng här.

I enhetens fotände finner vi micro-USB-porten samt öppningen för ena stereohögtalaren och i huvudänden sitter 3,5 mm-jacket för anslutning av exempelvis hörlurar eller ett headset. I huvdänden finner vi även öppningen för den andra stereohögtalaren. Nya Nexus 7 har vidare utrustats med Qi-stöd för trådlös laddning, vilket kan komma väl till pass för alla som ogillar och försöker undvika sladdar i möjlig mån.

Mottagning och datahastigheter

asus-google-nexus-7-2013-mottagning
Vi testar som sagt Wi-Fi-modellen och saknar därmed datauppkoppling mot mobilnätet. Vi kan snabbt konstatera att mottagningen via Wi-Fi är god och att enheten inte påverkas onormalt mycket av det så kallade dödsgreppet. Den interna antennen verkar göra sitt jobb väl.

Uppkoppling mot vårt Wi-Fi-näts 5 GHz-band kan dock ibland ta några sekunder längre än vad vi är vana vid från andra enheter med liknande hårdvara. Vi vet inte vad det beror på, men själva ”handskakningen” mellan Nexus 7 och vår router verkar kunna ta 3-4 sekunder längre tid än via exemelvis Samsung Galaxy S4 och LG G2.

Maxhastighten ligger via 802.11n/5 GHz som vanligt numera på runt 100 Mbit/s (~12,5 MB/s) både upp och ned och detta innebär att vi sällan känner behovet att koppla in en USB-kabel för överföring av data.

Ljudegenskaper

asus-google-nexus-7-2013-hogtalare
Då vi testar ljudkvalitén i Nexus 7 så ansluter vi våra hörlurar AGK K-420 till 3,5 mm-jacket och lyssnar på en rad ljudspår av olika typ. Vi testar såväl så kallade ”lossless”-filer (FLAC) som vanliga mp3-spår, och vi lyssnar på en rad olika musikgenrer som rock, pop och elektroniskt.

Numera presterar de flesta enheterna väldigt likartat – och bra – och nya Nexus 7 är inget undantag. Ljudet är klart och distinkt och vi har inget att klaga på. Dock noterar vi ibland ett knäppande läte om enheten laddas samtidigt som vi lyssnar på musik. Det skär tämligen sällan, kanske ett enstaka knäpp 2-3 gånger per timme, och vi ser det således inte som ett problem.

Den interna högtalaren är av stereotyp och är ovanligt välljudande och har en respektabel maxvolyum som upplevs som mindre burkig än på gamla Nexus 7. Högtalarna är placerade på enhetens kortsidor men är dessvärre, då de är placerade på bakstycket, riktade snett bakåt istället för mot användaren som på Nexus 10 och HTC One. Därtill tenderar vi att täcka över ena högtalaröppningen med handen då vi håller i enheten i landskapsläge, för att exempelvis se på TV-serier. Det är inga större problem att ändra grepp, men det är ändå ett visst itrritationsmoment.

GPS och positionering


Precis som med ljudkvalitén, som vi avhandlar i kapitlet ovan, så är positioneringsprestandan numera väldigt bra på i stort sett alla enheter vi testar. Tiden då tillverkarna hade problem med positioneringschippen, de interna antennerna och kanske framför allt positioneringsmjukvaran är sedan länge förbi, och alla enheter vi har testat de senaste två åren har presterat näst intill identiskt.

Nya Nexus 7 är heller inget undantag. Låsning mot satelliter (GPS och GLONASS) går i regel på runt fem sekunder och precisionen är precis som alla andra moderna enheter god. Då vi tar med oss enheterna på vår promenad i stadsmiljö så använder vi den av Google utvecklade appen My Tracks för att spela in vår rutt, och vi stänger som vanligt av all eventuell positioneringshjälp från mobilnät och Wi-Fi. Våra exemplar av Nexus 7 saknar helt och hållet stöd för mobilnät, så endast Wi-Fi inaktiveras.

Vi konstaterar då vi har gått vår rutt att precisionen är precis i nivå med vad vi förväntar oss där sikten mot himlen söderut är god eller åtminstone hygglig. Där himlen söderut, längs med Borgmästargatan, skyms av höga byggnader så blir precisionen snabbt lidande vilket resulterar i kraftiga (men normala) avvikelser från vår faktiska rutt. Så snart vi passerar dessa byggnader så återfinner Nexus 7, både gamla och nya, vår äkta position, men vi noterar att gamla Nexus 7 just på Borgmästargatan där sikten är sopm allra mest skymd under en period om cirka 10 sekunder avviker kraftigt från vår faktiska rutt.

Även om detta ingalunda är ett vetenskapligt test som verkligen sätter enheterna på prov så konstaterar vi ändå att positioneringen är snabb och precis och att vi inte har noterat några onormala avvikelser eller buggar. Inte heller har vi noterat den för ett par månader sedan omskrivna GPS-buggen som drabbade nya Nexus 7.

Bildskärmen och digitizern


LCD-bildskärmen i nya Nexus 7 är ett av enhetens riktiga trumfkort, och en av de mest betydande förbättringarna jämfört med företrädaren. Storleken är densamma, 7 tum, och båda bygger på en IPS-panel, men där slutar likheterna.

Nya Nexus 7 har fått en skärmupplösning på hela 1920×1200 pixlar (323 PPI), även känt som WUXGA och ibland även (aningen felaktigt) kallat fullHD, vilket innebär att den har mer än dubbelt så många pixlar som företrädarens 1280×800 pixlar (216 PPI). Detta resulterar i en skärm som är betydligt skarpare än företrädarens, och detta märks verkligen. Inte minst är text i en direkt jämförelse klart skarpare vilket gör det behagligare för ögonen.

Utöver skärpan så har även färgåtergivning en fått sig ett lyft, och där gamla Nexus 7 ibland kunde upplevas som lite matt och urvattnad så känns den nya betydligt mer levande, utan att kännas onaturlig. Därtill ha den maximala ljusstyrkan ökats en hel del (se bildjämförelserna ovan), vilket gynnar läsbarheten utomhus. Betraktningsvinklarna har även de fått sig ett ordentligt lyft och tillhör bland de allra bästa vi har testat.

Ett vanligt problem med IPS-paneler är ett bakgrundsbelysningen ”blöder” litegrann längs med skärmens ytterkanter, och dessvärre gäller detta även nya Nexus 7. Problemet är som tydligast med en mörk skärmbakgrund i mörka miljöer, exempelvis då enheten bootas upp eller då man ser på film, eller då man betraktar skärmen ur måttliga vinklar (notera ljusblödnigen i skärmens överkant i sista bilden i galleriet ovan), men vid ett mer normalt användande är problemet litet, snudd på obefintligt.

Pekskärmen har under vår testperiod fungerat felfritt och vi har inte stött på multitouchbuggen som spökade strax efter att nya Nexus 7 hade lanserats. Ytbehandlingen på det yttre skärmglaset, av Cornings Gorilla Glass, är bra och håller effektivt smuts och kladd borta men skärmen känns kanske inte riktigt lika hal som de allra bästa.

Vi mäter upp en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, vilket innebär att skärmen läser av våra pek och svep 60 gånger varje sekund, och upp till tio fingrars multitouch vilket torde vara mer än nog för alla.

Allt som allt så är detta den absolut bästa tabletskärmen vi har testat och därtill en av de bästa skärmarna alla kategorier.

Mjukvaran

En betydande del av poängen med Nexus-enheter är dess mjukvara: Android i dess allra renast form, med löpande uppdateringar och nya versioner före alla andra. Nya Nexus 7 är givetvis inget undantag och den rullar således på den just nu senast tillgängliga androidversionen 4.3 / Jelly Bean.

Då det är en helt ren androidversion utan skal och utan anpassat gränssnitt så finns det heller inte så mycket att säga om den: Allt är kort sagt som vanligt med Nexus-emheter, men rasande snabbt. Gamla Nexus 7 får se sig slagen med hästlängder vad gäller rapphet i gränssnitt, appinstalleringar, uppstart av appar, webbläsare, spel och så vidare.

Nexus 7 är kort sagt en raket och där företrädaren kändes som OK hårdvara till ett bra pris, där det märktes att de hade sparat in lite här och var för att kunna få ner priset, så känns nya Nexus 7 som riktigt bra hårdvara till ett bra pris – nästan helt utan betydande kompromisser.

Låsskärm och hemskärm


Inget nytt under solen, utan allt är här sig likt. Alla funktioner är mer eller mindre identiska med äldre versioner av Android och den enda egentliga skillanden sedan Android 4.1, vad gränssnitt berör, är det omarbetade neddragbara statusfältet som introducerades i och med lanseringen av Android 4.2.

Inställningar och funktioner
Återigen är allt som vanligt och vi finner vare sig nya funktioner eller appar, utan vi känner genast igen oss. Detta är både styrkan och svagheten med Nexus-enheter; man känner sig genast hemma på nya enheter och ingen inlärning behövs, men samtidigt är det helt enkelt inte riktigt lika spännande att provköra en ny Nexus-enhet, annat än för att få smaka på den nya snabbare hårdvaran.

Webbläsaren

asus-google-nexus-7-2013-webblasare
Då det rör sig om en Nexus-enhet så är ingen förvånad att standardwebbläsaren – och den enda förinstallerade webbläsaren – är Googles Chrome. Detta är kanske inte den mest upphetsande webbläsaren på marknaden, och den upplevs fortfarande av många som seg och ”laggig”, men den gör i regel sitt jobb väl och bjuder på ett lättarbetat gränssnitt. Återigen känner man sig genast hemma.

Som väntat har Google inte ändrat någonting i Chrome i Nexus 7 utan allt är identiskt med den versionen av Chrome som vi finner på Google Play Store och på en mängd andra telefoner och plattor.

Galleri och mediaspelare


Galleriappen, musikspelaren och videospelaren är som väntat identiska med samma appar på vilken Nexus-enhet som helst, och som på alla andra telefoner och plattor med en hyggligt standardbetonad androidinstallation.

Vi nöjer oss därmed med att konstatera att det fungerar som förväntat, vilket innebär en tämligen begränsad upplevelse, inte minst vad videospelaren och dess format-/codecstöd berör. Betydligt bättre alternativ står att finna på Google Play Store, och med exempelvis MX Player har vi lyckats spela upp alla våra testvideoklipp i en rad olika format och codecs utan problem. För DTS-stöd krävs dock en insticksmodul till MX Player eller Dice Player.

Kameran

asus-google-nexus-7-2013-kamera
Tillskillnad från företrädaren så har Asus/Google utrustat nya Nexus 7 med en bakåtriktad primär kamera. Sensorn är på fem megapixlar och med tanke på våra oerhört lågt ställda förväntningar lyckas den imponera på oss.

Både stillbilder och videoinspelning (upp till 1080p i 30 FPS) är klart bättre än förväntat och naturligtvis ett gigantisk steg framåt från gamla Nexus 7 som helt saknade en bakåtriktad kamera. Ett visst poängavdrag för avsaknaden av en LED-blixt, men det är på plattor till skillnad från på telefoner ingen smärre katastrof eftersom kameran i plattor mer får ses som en liten bonus snarare än en nödvändig funktion för att dokumentera vardagslivet.

Kameramjukvaran


Vi bjuds i kameramjukvaran på grundläggande funktioner som autofokus och pekfokus samt en rad olika fotolägen och filter, men Googles kameramjukvara är tämligen funktionsfattig och enligt vår åsikt ganska dålig: svårnavigerad och funktionsfattig. Bara en sådan sak som att möjligheten att fotografera i widescreen-läge saknas gör oss väldigt frustrerade. Det går däremot utmärkt att filma i widescreen-läge.

Funktionsmässigt och gränssnittsmässigt är således inte Androids standardmjukvara för kameran någon större hit, men den är åtminstone oerhört snabb och vi gillar den snygga integreringen med bildvisaren där man bara sveper i sidled direkt från kameravyn. Bildvisaren bjuder i sin tur vid bildväxling på enkla, snabba och mjuka animationer som är en fröjd för ögat.

Exempelbilder

Asus Google Nexus 7 (2013)                    Samsung Galaxy S4
asus-google-nexus-7-2013-01 samsung-galaxy-s4-01
asus-google-nexus-7-2013-02 samsung-galaxy-s4-02
asus-google-nexus-7-2013-03 samsung-galaxy-s4-03
asus-google-nexus-7-2013-04 samsung-galaxy-s4-04
asus-google-nexus-7-2013-05 samsung-galaxy-s4-05

asus-google-nexus-7-2013-06 samsung-galaxy-s4-06
asus-google-nexus-7-2013-07 samsung-galaxy-s4-07
asus-google-nexus-7-2013-08 samsung-galaxy-s4-08
asus-google-nexus-7-2013-09 samsung-galaxy-s4-09
asus-google-nexus-7-2013-10 samsung-galaxy-s4-10

Kameran i Nexus 7 hör ingalunda till de bättre vi har testat på Swedroid men då våra förväntingar var lågt ställda, inte minst på grund av att företrädaren helt saknade en bakåtriktad kamera, så blev vi ändå mer än nöjda med reslutatet efter en kortare fotorunda.

Vi noterar att bilderna har en ganska påtaglig tendens att bli överexponerade. Ibland hjälper detta till att plocka fram detaljer i aningen dunkla och skuggrika områden, som ni kan se i sista bilden i serien ovan, men samtidigt blir ljuare partier, som himlen, kraftigt överexponerade och ofta mer eller mindre vita.

Färgåtergivningen är heller inte riktigt i nivå med de bättre kamerorna vi har testat, som i jämförelsen ovan med Samsung Galaxy S4. Inte minst grönnyanserna upplevs som urvattnade och bleka.

Med ovanstående sagt så är vi som sagt mer än nöjda med stillbildskameran i nya Nexus 7 och den mäter sig med lätthet med de allra flesta androidplattorna på marknaden. Kamerans största akilleshäl är som vi ser det inte kameran i sig, utan Googles primitiva kameramjukvara.

Videoexempel (bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet)

Asus Google Nexus 7 (2013) 1080p

Samsung Galaxy S4 1080p

Vid videoinspelning ser vi inte alls samma tendens till överexponering som stillbildskameran dras med. Här är Nexus 7 betydligt bättre och matchar vad färgåtergivning och exponering berör toppmodellen Samsung Galaxy S4 ganska väl.

Vi ser emellertid att kameramjukvaran i Nexus 7 har en hel del problem med autofokusen som om och om igen korrigerar fokusen under den korta inspelningen, vilket får bilden att skaka till som hastigast vid varje korrigering. Därtill är videoflytet inte riktigt lika bra som i Galaxy S4, men överlag är vi väldigt nöjda med videokvalitén – inte minst då prisnivån vägs in.

Buggar och problem

Direkt efter lansering av Nexus 7 skrevs en hel del om ett par buggar som drabbade vissa enheter. Dels handlade det om en pekskärmsbugg i vilken enhetens multitouch-funktion begränsades kraftigt och dels om en positioneringsbugg som gjorde att enhetens förmåga att erhålla en position från mer än en handfull satelliter (eller erhålla en position över huvud taget) försvann efter en stunds användande.

Google har sedan lansering släppt ett antal mindre uppdateringar och vi har aldrig erfarit problem med vare sig pekskärmen eller med positioneringen. Vi har utöver ett par spontana omstarter precis i början (med en tidig mjukvaruversion) inte haft några problem alls med vårt exemplar av Nexus 7, utan plattan har varit väldigt stabil och gjort sitt jobb utan knot.

Batteritiden

[bench]t14battery|asus nexus 7 2013[/bench]
Batteritiden har trots ett aningen mindre batteri än i företrädaren blivit markant bättre. Vi vet att Qualcomms S4 Pro-plattform är klart mer strömsnål än Tegra 3-kretsen som sitter i gamla Nexus 7, och det märks tydligt. Trots det mindre batteriet upplever vi att batteritiden vid ett för oss normalt användande har ökat med minst 30%.

Vid videouppspelning, demonstrerat i grafen ovan, mäter vi upp imponerande 748 minuter videouppspelning med nya Nexus 7. Detta är utöver att vara ett rekord bland androidplattorna vi har testat hittills nästan en hel timme mer än gamla Nexus 7 som var den tidigare rekordhållaren. Om detta beror på att skärmen är mer strömsnål eller på att Qualcomm-plattformen är snålare vet vi inte, men vi gissar på att det är lite av varje.

Laddtiden via den medföljande laddaren (5.2V == 1.35A) från tomt till fullt är avklarat på 220 minuter, eller 3 timmar och 40 minuter. Detta är snabbare än någon annan platta vi har testat, men så är batteriet också betydligt mindre än i de allra flesta konkurrenterna. Nexus 7 har även stöd för trådlös laddning via Qi-standarden och även om vi inte själva har haft möjlighet att testa detta så rapporteras det att laddningen från tomt till fullt blott tar cirka en halvtimme längre än via traditionell laddning.

Allt som allt imponeras vi av batteritiden i nya Nexus 7, men vi kan inte undgå att tänka på hur bra den hade kunnat vara om de hade satsat på ett aningen större batteri. Vi hade gärna tagit 20 gram extra och en halv millimeter större djup i utbyte mot 500 mAh extra och ytterligare ett par timmars drifttid.

Spel, prestanda och grafer

real_racing

Nexus 7 i 2013 års tappning är rakt igenom rappare än föregångaren och bjuder på en riktigt bra användarupplevelse. Det märks som tydligast när när vi surfar, installerar applikationer men också när vi speler.

Den höga upplösningen innebär dock vissa problem vid riktigt avancerade 3D-spel som exempelvis Asphalt 8 eller Real Racing 3. Plattan får stundvis svårt att hänga med och spelupplevelsen blir lidande. En majoritet av de spel som som finns tillgängliga i Google Play ställer däremot inte sådana krav på grafikdelen utan fungerar riktigt bra tillsammans med plattan. De som främst söker en spelplatta framför något annat bör kanske se sig om efter något som bygger på mer kraftfulla plattformar som Snapdragon 800 eller Tegra 4.

[bench]t14system|asus nexus 7 2013[/bench]

[bench]t14cpu|asus nexus 7 2013[/bench]

[bench]t14gpu|asus nexus 7 2013[/bench]

Slutsats

När man köper en Nexus-enhet så vet man i regel redan innan köpet vad man får: Android i dess allra renaste form och en hårdvara som är bra och hyggligt aktuell men som inte riktigt kan matcha det allra senaste, och Nexus 7 (2013) är inget undantag. Jämfört med fjolårsmodellen av Nexus 7, som hårdvarumässigt drogs med en del större brister, så är dock nya Nexus 7 ett stort steg framåt.

Google och Asus tycks ha lyssnat på kritiken som framfördes mot den i övrigt utmärkta fjolårsmodellen och sett till att åtgärda problemen då de utvecklade uppföljaren. Bland problemen med fjolårsmodellen finner vi kanske framför allt avsaknaden av en bakåtriktad kamera, för lite RAM (1 GB) samt långsamma flashminnesmoduler.

Ovanstående tre minst sagt viktiga punkter har en efter en åtgärdats i Nexus 7 (2013) och Asus har därtill gett skärmen en rejäl uppgradering, från 1280×800 pixlar och halvrisig färgåtergivning till 1920×1080 pixlar och en fantastiskt naturtrogen färgåtergivning, bättre ljusstyrka och vidare betraktningsvinklar. Den nya skärmen är kort sagt den bästa tabletskärmen vi hittills har testat.

Mjukvaran, Android 4.3 / Jelly Bean, är som sig bör helt och hållet Android med Googles appar i dess renaste grundutförande, och vi bjuds inte på några överraskningar – vare sig trevliga eller otrevliga sådana. Har man ägt en hyggligt aktuell Nexus-enhet förut så vet man precis vad man har att förvänta sig och man känner sig genast hemma.

Materialmässigt är nya Nexus 7 något snäpp bättre än företrädaren. Där fjolårsmodellen kunde kännas lite tung, klumpig och grovhuggen känns istället den nya modellen lite mer exklusiv, smidigare och mer polerad. Storleksmässigt är nya modellen klart smalare och tunnare än företrädaren, vilket genast känns då man håller i enheterna, men framför allt är vikten betydligt lägre: hela 50 gram har Asus lyckats banta bort utan att vi upplever att de har kompromissat med bygg- och materialkvalitén.

Nya Nexus 7 har till skillnad från företrädaren fått en huvudkamera, bakåtriktad kamera, vilket även om den saknar LED-blixt är ett välkommet tillskott. Vi hade förväntat oss en kamera av allra lägsta kvalité, en slags nödlösinng för att få tyst på den värsta kritiken, men till vår förvåning har Asus valt en riktigt skaplig kamerasensor.

Kameran må vara på blott 5 megapixlar och sakna blixt och den vinner inga priser för sin fotokvalité men både bilderna och videoinspelningarna i fullHD (1920×1080 pixlar) är av en mer än godkänd klass och den kan utan vidare mäta sig med många mobilkameror från 2011 och 2012. Vår största invändning är mot Googles i vårt tycke usla kameramjukvara, vilken i sin alldeles för primitiva enkelhet förtar en hel del fotoglädje.

Ljudkvalité både via 3,5mm-jacket samt de interna högtalarna (stereo) är bra utan att imponera. Vi har inget att invända mot, utan är tvärtom glada att Asus bjuder på interna stereohögtalare, men den som har höga krav på ljudet via 3,5mm-jacket bör försöka få till en provlyssning innan ett eventuellt köp. Positioneringsprestandan är som väntat god och som GPS fungerar Nexus 7 (2013) utmärkt, även om den är alldeles för stor för att vara smidig att släpa med sig på löprundan.

Då vi försöker sammanfatta alla våra intryck av nya Nexus 7 så kan vi inte annat än att imponeras. Där företrädaren drogs med ett antal ganska betydande brister så har Asus och Google sett till att i uppföljaren täppa till nästan alla hål och de har gjort det utan att prislappen har ökat nämnvärt.

Till ett pris som i skrivande stund ligger på 2 200 kronor och uppåt så är Nexus 7 (2013) den just nu mest prisvärda androidenheten på marknaden och vi rekommenderar den varmt till alla er som söker en redigt bra androidtablet med smidiga mått och en attraktiv prislapp.