Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Samsung Galaxy Tab S 8.4

Postat:
16:31 - 2014-09-29
Skribent:
Björn E
Kommentarer:

Precis som på telefonsidan har Samsung satsat på att ha en bred produktportfölj av surfplattor och på sätt lyckats bli den dominerande leverantören även här. Surfplattan vi testar idag är Samsung Galaxy Tab S 8.4, en surfplatta på 8.4 tum som kommer med en högupplöst AMOLED-skärm. Lustig nog släppte företaget även Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 bara några månader tidigare som även den har en väldigt högupplöst skärm, dock av LCD-typ. I slutet av artikeln kommer vi jämföra dessa två surfplattor och se vad mer som skiljer dem åt.

Specifikationer

SpecifikationerSamsung Galaxy Tab S 8.4
Plattform
Exynos 5 Octa 5420
Processor
Quad-core 1.9 GHz Cortex-A15 & quad-core 1.3 GHz Cortex-A7
GrafikkretsMali-T628 MP6
RAM3 GB
Inbyggt minne16/32 GB - stöd för minneskort
Skärm8.4" / /1600x2560 pixlar / 359 dpi
PaneltypAMOLED
Kamera8 MP med autofokus och LED-blixt
Främre kamera2.1 MP
Vikt294 g
Mått (HxBxD) 212.8 x 125.6 x 6.6 mm
Batteri4900 mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, A2DP, LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, dual-band, DLNA, Wi-Fi-hotspot
SensorerGPS+GLONAS+Beidou, Accelerometer, Gyro, kompass, närhetssensor
FM-radio / NFC
Nej/Nej
Övrigt3.5 mm-jack, IR-blaster, Fingeravtrycksläsare, stereohögtalare

Samsung Galaxy Tab S 8.4 är som namnet antyder en 8.4 tum stor surfplatta. Det som är speciellt med denna senaste platta är att den har en 8.4 tums stor AMOLED-skärm med en upplösning på 1600 x 2560 pixlar (WQXGA). Det ger oss en pixeldensitet på hela 360 PPI.

Under skalet hittar vi inte en Snapdragon-processor utan istället har Samsung valt att använda sig av sin egen åttakärninga Exynos™ 5 Octa 5420 (1.9Ghz Quadcore + 1.3 Ghz Quadcore). Detta kompletteras av en Mali-T628 MP6-krets för grafiken, 3 GB RAM och 16 GB internt lagringsutrymme. Lagringsutrymmet kan expanderas med minneskort på upp till 128 GB.

Galaxy Tab S 8.4 har en bakåtriktad kamera på 8 megapixlar som även har hjälp av en LED-blixt, samt en framåtriktad kamera på 2.1 megapixlar. Batteriet är på 4900 mAh och Samsung specificerar att plattan klarar upp till 10 timmars webbsurf, 12 timmars video och 80 timmar musikspelning på en laddning.

Samsung har valt att lägga in stöd för inte bara 802.11 ac men även utnyttjande av två antenner vilket på pappret skall innebära högre hastigheter jämfört med enheter som endast har en antenn.

I kartongen

Samsung har sedan en tid valt att ha ganska sparsmakade kartonger för sina telefoner och surfplattor. Kartongerna är tryckta i ett ljusbrunt tryck med träimitation och det skall enligt Samsung vara ett extra miljövänligt tryck. Kartongen gör sitt jobb och skyddar surfplattan utan att göra allt för mycket väsen om innehållet mer än en snygg bild på framsidan och några få specifikationer på baksidan.

bundle

När vi öppnar upp kartongen hittar vi följande:

  • Samsung Galaxy Tab S 8.4 (Vit)
  • Laddadapter (5.3V, 2A)
  • USB-kabel
  • Dokumentation

Vår Samsung Galaxy Tab S 8.4 är inköpt i butik och innehållet ska alltså motsvara vad du normalt får med surfplattan men eventuella kampanjer kan förändra tillbehören som skickas med. En av kampanjerna som var aktiv när vi köpte vår surfplatta var att du får filmen Gravity från Google Play gratis.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

Utseendet hos Samsung Galaxy Tab S 8.4 följer samma designspråk som hos både Samsungs senaste telefoner och övriga surfplattor. Även om vi gärna ser en liten uppdatering av designen i framtiden har vi inte mycket att klaga på hos denna surfplatta då den är både snygg och skön att hålla i.

Vi har testat den vita versionen och den har som väntat en vit framsida med relativt små kanter på sidorna av skärmen. Högst upp finns ett utrymme för kamera och längst ner envisas Samsung att fortsätta med en dedikerad hemknapp och touch-knappar för att gå tillbaka och att bläddra bland öppna program.

Sidan av surfplattan har ett guldfärgat band som vid en första anblick känns och ser ut som metall men som vid en närmare titt verkar vara plast. Det är dock svårt att avgöra även när vi rör vid den. På respektive kortsida hittar vi även två högtalare som sitter ut mot ena kanten så att du inte täcker dem om du håller surfplattan i liggande läge.

Samsungs val av material är något som alltid genererar mycket (ofta heta) diskutioner. Hos Samsung Galaxy Tab S 8.4 har man valt att använda samma typ av bakstycke som hos Samsung Galaxy S5, d v s plast med små fördjupningar över hela ytan. När Swedroid testade Galaxy S5 sa vi bland annat: ”Allra värst är den vita versionan av Galaxy S5, vars bakstycke saknar ytbehandling. Känslan som förmedlas är av sträv torr och tunn plast, och det känns inte alls som något man just betalat uppåt 6000 kronor för. Tråkigt”. Vad innebär det för Galaxy Tab S 8.4? Tja, här är beviset att smaken just är som baken, delad. Undertecknad testare kan inte annat än tycka att bakstycket som valts hos Galaxy Tab S 8.4 passar perfekt till surfplattan. Det ser snyggt ut, ser till att hålla vikten nere och har en behaglig känsla när vi håller i den. Är det en ”premium”-känsla? Det är svårt att uttala sig om det då definitionen av ”lyxkänsla” och ”premiumkänsla” varierar från person till person. Vi nöjer oss vid att den har ett behagligt utseende utan att överraska.

Byggkvalitén är det dock inga problem med oavsett vad man tycker om materialvalet. Oavsett hur mycket vi bänder och böjer surfplattan så flexar surfplattan väldigt lite och vi hör inga knak eller knäppningar.

Storleksjämförelse

ModellnamnSkärm
(tum)
Bredd
(mm)
Höjd
(mm)
Djup
(mm)
Vikt
(gram)
Batteri
(mAh)
Samsung Galaxy Tab S 8.48.4125.6212.86.62944900
Samsung Galaxy Tab Pro 8.48.4128.52197.23314800
Nvidia Shield Tablet8.01262219.23906700
LG Pad G 8.38.3126.5216.88.33384600
Nexus 7 (2013)7.01142008.72903950
iPad Mini7.9134.72007.53316471

Samsung har hos Galaxy Tab S 8.4 sett till att minska både bredd, höjd och tjocklek jämfört med Galaxy Tab Pro 8.4. Faktum är att surfplattan är bland den tunnaste surfplattan vi testat. Sony Tablet Z2 vinner med 0.6 mm ( 6 mm mot 6.6 mm) men jämför vi med andra mindre surfplattor, till exempel iPad Mini, LG G Pad 8.3 och Nvidia Shield Tablet så är Galaxy Tab S 8.4 en av de minsta och smidigaste. Endast Sony Xperia Z3 Compact som presenterades medan vi skrev denna test är lättare och tunnare.

Knappsats, anslutningar och sensorer

Samsung fortsätter att envisas med att ha en fysisk hemknapp + touch-knappar för att gå tillbaka eller få upp en lista över öppna program. Här har man dock utnyttjat hemknappen och lagt en liknande fingeravtrycksläsare som hos Galaxy S5. Den är tyvärr fortfarande inte samma typ som hos iPhone utan man drar sitt finger över den för att läsa av fingret. Fingeravtrycket kan användas för att låsa upp enheten, verifiera ditt Samsung konto samt att koppla till Paypal så du ska kunna verifiera dig i de butiker som tar Paypal. Du kan lägga in upp till 3 fingeravtryck och du får även lägga in ett alternativt lösenord som kan användas om läsningen inte fungerar. Vi slog på upplåsning via fingeravtryck tidigt och upplevde att det faktiskt fungerar riktigt bra. Det var ytterst sällan vi fick läsa in en andra gång. Vi föredrar nog ändå fortfarande att låsa upp med pin eller mönster men det vore inte helt fel att kunna verifiera sig i Google Play Store med fingeravtryck i framtiden. Vi har dock noterat att många andra recensenter har klagat över att de ofta fick dra fingret igen så antingen har Samsung förbättrat avläsningen eller vi fick in snitsen snabbare än andra.

Högst upp på framsidan hittar vi den främre kameran samt något som ser ut som en sensor. Vi är inte helt säkra på vilken av sensorerna det är men det kan till exempel vara en ljussensor. Samsung Galaxy Tab S 8.4 har även en RGB-sensor som känner av vilken färg ljuset har så att färgerna på surfplattan anpassas. Det är en funktion som självklart kan stängas av.

Högst upp på kortsidan av surfplattan hittar vi dels en av högtalarna och dels hålet för mikrofonen. På höger sida hittar vi på/av-knapp, volymkontroll, plats för minneskort samt IR-blastern som kan användas för att kontrollera andra enheter.  I botten hittar vi mikro-USB-kontakten, hörlurskontakten och den andra högtalaren. Vänder vi på surfplattan hittar vi dels kameran och LED-blixten men även två konstiga cirklar. Dessa används för att sätta fast surfplattan mot vissa av Samsungs officiella fodral.

Mottagning och datahastigheter

Samsung Galazy Tab S 8.4 har inte bara stöd för 802.11 ac utan även 2 antenner vilket teoretiskt innebär högre prestanda. Vi anslöt surfplattan mot en ASUS AC66-router via både 2.4 GHz- (802.11n) och 5 GHz-bandet (802.11n eller 802.11 ac) och mätte prestandan via Bredbandskollen. Internetuppkopplingen sker via fiber (Telia) och hastigheten som vi betalar för är 250 Mbps ner och 100 Mbps upp även om vi alltid får högre hastigheter när vi mäter. Alla surfplattor testades vid samma tillfälle, från samma plats och vi utförde ett antal tester på varje platta för att få ut ett bra medelvärde.

Modellnamn2.4 GHz (Ner)
Mbps
2.4 GHz (Upp)
Mbps
5 GHz (Ner)
Mbps
5 GHz (Upp)
Mbps
Samsung Galaxy Tab S 8.4103100338174
Samsung Galaxy Tab Pro 8.46151265149
Nvidia Shield Tablet595714595
LG G Pad 8.36054120110
Sony Tablet Z25954211164
Apple iPad Air7272145108

Samsung Galaxy Tab S 8.4 är utan tvekan den snabbaste surfplatta vi testat hittills när det gäller max hastigheten hos det trådlösa nätverket. Jämför vi till exempel med Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 så får vi till exempel nästa dubbel så bra hastighet på 2.4 GHz-bandet.

Ljudegenskaper

Ljudet från de inbyggda högtalarna är något  tunt vilket är att vänta då är riktade åt sidan. Det duger dock bra för film och viss typ av musik.  Ansluter vi ett par hörlurar via 3.5-mm kontakten får vi dock ut ett mycket bättre ljud.

2014-09-04 22.31.21 2014-09-04 22.38.50

Samsung har lagt in stöd för en equalizer som låter dig ställa in ljudet som du vill. Du kan dels ställa in det genom att välja ungefär vilken typ av musik du lyssnar på eller så kan du direkt röra på reglagen för equalizern. Det bästa med equalizern är att den även fungerar i vissa andra program. Google Music har till exempel fullt stöd för den.

GPS och positionering

Samsung Galaxy Tab S 8.4 har under vår testfas inte uppvisat några problem alls med positioneringen, vare sig vad gäller att snabbt ansluta mot satelliterna eller med precisionen. Tiden är sedan länge förbi då tillverkarna hade problem med GPS-/GLONASS-prestandan och vi upplever att det här delmomentet i våra recensioner förlorar allt mer relevans.

Vi avser naturligtvis fortsätta testa positioneringsprestandan även i fortsättningen – men fokus ligger nu mest på att försäkra oss om att positioneringen fungerar som den skall – vilket den gör i  Tab S:s fall – och endast expandera det här delmomentet med mer ingående test i händelse av att vi stöter på allvarliga problem.

Bildskärmen och digitizern

bildskarm

Den största nyheten med Samsung Galaxy Tab S 8.4 är självklart det faktum att man nu får en AMOLED-skärm på en surfplatta. Och vilken skärm det är! I sina bästa stunder levererar skärmen en bild med starka färger och utmärkt svärta. Kopplat med en hög ljusstyrka så har vi en skärm som inte bara ger bra bild men även fungerar bra i solsken. Ett tecken på att detta är en ljusstark skärm är att vi efter vårt batteritest där vi spelar upp en videosnutt vid 50% ljusstyrka helt enkelt struntade i att vrida den upp igen då skärmen är ljusstark nog även vid den inställningen. Jämför vi till exempel med Nvidia Shield Tablet eller Sony Tablet Z2 vid 50% ljusstyrka är det en stor skillnad.

Under tiden vi testade denna så var det många som just kommenterade den fina bilden skärmen gav, särskilt när vi tittade på färgglada bilder eller film. Betraktningsvinkeln är också bra och även om bilden förändras något så är det tydligt bättre än hos skärmen på Galaxy Tab Pro 8.4.

Ska vi gnälla på något så är det att färgtonen är något varm. Vi jämförde samma artikel med vit bakgrund hos Galaxy Tab S 8.4 (AMOLED) och Galaxy Tab pro 8.4 (LCD) och hos Galaxy Tab S 8.4 drog det vita mot gult medan det hos Galaxy Tab Pro 8.4 istället drog sig mot lite blått.

Det finns möjligheter att använda lite olika inställningar för skärmen för bild, film och ”standard” men vi föredrog att låta den stå kvar på ”automatisk” inställning då vi fick de starka och (nästan över)-mättade färger vi föredrog.

2014-09-11 19.50.31

Behöver vi då alla dessa extra pixlar jämfört med en 1080×1920-skärm? Sanningen är att det är svårt att riktigt se att dessa extra pixlar gör en stor skillnad. Det är främst när vi läser liten text, till exempel i en tidning via Readly/Ztory/Marvel Ultimate eller när vi surfar och zoomar ut som vi kan ha lite mindre text utan att det blir oläsbart, åtminstone om du har bra syn.

Mjukvaran

Samsung Galaxy Tab S 8.4 kommer med Android 4.4.2 Kitkat. Det är naturligtvis inte standardversionen utan man använder sig av sin egen Magazine UX/Touchwiz-anpassning. Touchwiz har precis som Sense för HTC’s enheter utvecklats under de senaste åren och är idag inte alls lika långsamt och segt som det var i början. Samsung har också under det senaste åren börjat arbeta med att minska det så kallade ”Bloatware” som många irriterar sig på. Enkelt förklarat så är ”Bloatware” program som få användare har någon nytta av. Problemet med den definitionen är självklart att det skiljer sig från användare till användare vad som är onödigt.

2014-08-26 13.34.21 2014-08-25 21.53.53

Låt oss dock börja att titta på utseendet hos Magazine UX/Touchwiz. Samsung har även de hoppat på tåget med plattare ikoner även om de inte gått hela vägen då det finns en liten skugga på dem. Det går att ha upp till 5 hemskärmar som vardera har ett rutnät på 6×6 rutor för widgets och programikoner. Längst till vänster har vi ”Magazine UX”-hemskärmen som låter dig skapa din egen tidningsbutik. Idén är inte ny och vi har sett både HTC och LG erbjuda liknande lösningar. Det ser ut som det är Flipboard som bidrar med nyheterna då vi kan backa oss ut ur Samsungs gränssnitt och hamna i Flipboard. Nyheterna presenteras först i ett rutnät, inte alls olikt det gamla Metro-gränssnittet från Microsoft och du kan sen gå in och börja läsa artiklar och bläddra bland fler artiklar. Lösningen fungerar bra även om vi lika gärna kunde komma åt något liknande direkt via Flipboard. Det faktum att vi inte kan ta bort eller åtminstone stänga av den hemskärmen är irriterande. Som tur var är dess hemskärm inte längre standard utan du måste aktivt bläddra dig åt vänster från den första hemskärmen för att komma åt den. Nyheter från Magazine UX syns även på låsskärmen och det går till och med att bläddra bland dem där.

2014-08-25 22.01.48

När vi väl är inne i hemskärmen för Magazine UX så kan vi faktiskt även där bläddra vidare åt vänster då den hemskärmen i sig har två skärmar. Där hittar vi en ”Arbetsvy” som låter dig se affärsnyheter, se inkommande e-post-meddelande (dock ej från GMail, endast e-post-klienten) och se din kalender.

galaxy_essentials galaxy_gifts

Samsung har  arbetat på att minska ner ”Bloat” genom att inte installera alla program som följer med. Istället hittar vi två stycken ”paket” med appar: Samsung Galaxy Essentials och Galaxy Gifts. Samsung Gifts innehåller 37 program och tidningar, en del redan gratis från början. Bland dessa hittar vi Paypal, Kick (fotbolls-app från Samsung), Doctor Who: Legacy (med €12 att spendera på in-app-köp), Marvel Unlimited med 3 månaders prenumeration, diverse test-nummer av tidningar som Wired, GQ UK och Vogue, Hancon Office och mer. Ingen av dessa är egentligen super-intressanta, förutom kanske de 3 månaderna prenumeration på Marvel Unlimited men åtminstone slipper vi dem installerade. Galaxy Essentials innehåller istället Samsung-appar som Story Album, S Note, Scrapbook, Video Editor, Samsung eMeeting och mer. Återigen är inget installerat så de tar inte upp något utrymme om du inte vill ha dem.

Självklart kan inte Samsung hålla sig helt och vi hittar en del program installerade: S-Voice, ”Mina filer”, Cisco WebEx, Remote PC, Sidsynkronisering mot en annan Samsung-telefon, WatchOn (förvandla plattan till en fjärr) och Samsung Link. Vissa går att avinstallera, vissa endast att gömma. Förutom S-Voice som inte riktigt kan konkurrera med Google Voice och Cisco WebEx som har begränsat användningsområde för privatpersoner så är det inget fel på programmen. ”Mina filer” är en kompetent filhanterare som gör det lätt att komma åt filer inte bara från filsystemet men även kopplade molntjänster och Remote PC är ett funktionabelt program för att styra en PC (stöd för fler PC finns men kostar pengar). Det känns denna gång inte som Samsung skiljer sig mot konkurrenter som HTC, Sony och LG och Samsung Galaxy Tab S 8.4 innehåller varken mer eller mindre ”bloat” än de andra.

En intressant app för föräldrar är appen ”barnläge”. Denna är inte installerad från början utan den medföljande genvägen laddar ner appen. Självklart finns det stöd för fler användare på Galaxy Tab S 8.4 men barnläget går ett steg längre. Efter att du lagt in en pinkod och ett alternativt lösenord och skapad barnets profil kan du välja vilka program barnet får spela. Barnet får en ”gullig” hemskärm med ikoner för de appar/spel som du gett tillstånd för. Samsung erbjuder även några egna barnappar där de får rita, spela in musik, se på godkända videofilmer och ta kort. Som förälder kan du ställa in en daglig spelgräns,. välja vilka videoklipp som är tillåtna, hämta ner spel från Samsungs egen butik (spel från Google Play går självklart utmärkt att ge använda i barnläget) och se vad barnet har gjort. För småbarnsföräldrar så är det utan tvekan en mycket trevlig funktion.

Samsung skickar inte bara med egna appar utan har självklart gjort en hel del förändringar i själva uppträdandet hos Android. App-lådan låter dig inte bara välja om du vill sortera apparna i bokstavsordning eller fri sortering men låter dig även skapa mappar.

notis1 notis2

Notifieringsfältet är inte uppdelad som i ”standard”-Android utan dras ner i sin helhet. Vi har stöd för många snabbikoner och kan även snabbt starta S-Finder som låter oss söka igenom hela enheten eller välja att skicka innehåll till enheter på wifi-nätverket eller som har bluetooth påslaget. Den funktionen verkar fungera lite si så där då vi först såg vår nätverks-anslutna HP-skrivare där och kunde skicka ett dokument för utskrift men sen aldrig kunde få den att dyka upp där igen. Vi kunde också ansluta oss till en Mac Book Pro men när vi försökte skicka något till den bröts anslutningen.

Bland inställningarna hittar vi en del trevliga funktioner och inställningar. Sekretessläge låter dig skapa ett privat utrymme där du kan lägga filer, bilder och annat. För att komma åt dessa måste antingen mönster/pin, fingeravtryck eller lösenord matas in. Blockeringsläget stänger av notifieringar och/eller alarm. Verktygsfältet låter dig lägga till appar till ett litet flytande verktygsfält på skärmen.

I övrigt finns det även ett genvägsfält som kommer fram från högerkanten där du kan lägga favoritprogram och stöd för att ha flera program igång i mindre fönster, båda funktioner som är extra användbara på en surfplatta.

Webbläsaren

Både Chrome och den äldre ”Internet”-webbläsaren finns installerade. Prestandan hos webbläsaren är helt godkänd. Vi öppnade upp flera olika webbsidor med mycket innehåll, däribland Swedroid.se, och när vi skrollar sidorna så är upplevelsen oftast mjuk och följsam. Några undantag finns det dock. Till exempel upplever vi en hackig skrollning på Aftonbladet. Det känns inte som om surfplattan inte hinner med, vi upplever inte att den stannar upp och sen fortsätter utan det är mer ett konsekvent hackande. Andra sidor med mycket bilder flyter på bra så det är svårt att direkt sia om vad problemet är.

Galleri och mediaspelare

2014-08-21 21.45.37 2014-08-21 21.46.50 2014-08-21 21.47.41

2014-08-21 21.52.40 2014-08-21 21.52.00 2014-08-21 21.49.34

Galleriappen tar i standardläget in bilder från både din enhet och dina konton på Picasa, Facebook och dylikt. Det går självklart att ta bort källor och om du vill så kan du endast visa bilderna som finns på enheten.  Från galleriappen kan vi starta Studio-appen där vi kan redigera bilder,. skapa kollage och redigera och beskära videosnuttar.  Vi kan även i galleriappen skapa bildspel. Förutom galleriappen så ligger även den officiella ”foto-appen” från Google+ installerad så även där kan vi hantera alla foton.

2014-09-04 22.33.21 2014-09-04 22.34.15

Musikappen är relativt avancerad och låter oss till exempel skapa spellistor och även välja låtar utifrån vilket humör vi är på. Som vi nämnde tidigare finns en equalizer där vi kan ställa in vilken typ av musik vi lyssnar på och enkelt leka med ljudet för att hitta bästa inställningen. En till intressant inställning är det som kallas Adapt Sound som förövrigt även finns i Samsungs telefoner (från S4). Denna funktion låter dig lyssna på ”pip” i olika frekvenser där du ska svara på om du hör ljudet eller inte. utifrån dina svar ställs sedan equalizern in så att du får det bästa möjliga ljudet. Det ska fungera i alla program, inte bara Samsungs musikspelare. Vi noterade definitivt en förbättring i ljudet mot standardinställningen.

2014-09-03 18.16.43 2014-09-03 18.17.07

2014-09-03 18.18.19 2014-09-03 18.18.30

Videospelaren är inte alls dum och klarar av både att spela upp filmer i mkv-container samt att visa textning. Precis som många andra mediaspelare har den dock inget stöd för ljud i AC3-format.

Kameran

Samsung Galaxy Tab S 8.5 kommer med en bakåtriktad kamera på 8 Megapixel och en framåtriktad kamera på 2.1 Megapixel. Samsung har placerat kameran och led-blixten i i en mittlinjen mot ena kortsidan på plattan till skillnad från majoriteten av andra surfplattor, inklusive Samsungs egen Galaxy Tab Pro 8.4, där kameran sitter i ett hörn.

En sak vi direkt inser när vi börjar använda kameran är hur dålig bilden är på skärmen när vi ska ta kort. Bilden är ljus och grynig och det känns som något är allvarligt fel. Varken Samsung Galaxy Tab pro 8.4, Nvidia Shield eller en LG G3-telefon som vi hade med oss vid testet uppvisar samma utblekta och gryniga bild i sökaren när vi ska ta kort.

Samsung Galaxy Tab S 8.4 vs Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 vs LG G3

Bildkvalitén lämnar tyvärr en del att önska. Vi får ofta ta många bilder för att hitta någon som känns ”bra nog”.

2014-08-27 18.16.43 2014-08-27 17.27.34

Med tanke på att Samsung Galaxy Tab S släpptes senare än Tab Pro förväntar vi oss samma eller förbättrad mjukvara men där blir vi först besvikna. Medan Galaxy Tab Pro 8.4 har 9 olika bildinställningar förutom auto-läget inklusive ”Vackert ansikte”, ”Sport”, ”Panorama” och  ”Radera” (ta bort rörlig del av bild) så hittar vi endast 4 av dessa på Samsung Galaxy Tab S 8.4. Åtminstone tills vi noterar att man faktiskt kan klicka ”Hämta” i listan över förinställda lägen. Det visar sig att Samsung helt enkelt även här valt att göra vissa förinställda lägen valbara. Läget ”Sport” som är optimerat för att ta kort på snabbt rörliga mål och läget ”Sound & shot” som låter dig lägga till några sekunders bakgrundsljud till bilden kan båda laddas ner gratis. Vi saknar fortfarande några lägen men det gör inte så mycket.  Även inställningsmenyn har omarbetats så att den är ikon-baserad istället för flik och textbaserad.

Buggar

Den enda större buggen vi upplevt med Samsung Galaxy S 8.4 är att skärmen ibland kunde flimra ett tag efter vi väckt surfplattan från sovläge. Efter lite googlande så märkte vi att det verkar vara ett känt problem med nyare Android-versioner där Android inte riktigt kan bestämma sig om CPU eller GPU ska användas för att rita upp bilden. Genom att gå in under utvecklar-inställningarna och kryssa i ”disable hardware overlays” (”Inaktivera maskinvaruöverlappning”) så har problemet inte dykt upp igen.

Batteri

Video playback

Brightness configured to match Nexus 7 @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
ASUS Nexus 7 2013 3950 mAh (4.3)
748Minutes
ASUS Nexus 7 4325 mAh (4.3)
690Minutes
Samsung Galaxy Tab Pro (4.4)
660Minutes
Sony Xperia Z2 Tablet 6000 mAh (4.4)
652Minutes
ASUS Fonepad 4270 mAh (4.1)
641Minutes
Samsung Galaxy Tab S 8.4 4900 mAh (4.4)
620Minutes
Samsung Nexus 10 9000 mAh (4.3)
598Minutes
Sony Xperia Tablet Z 6000 mAh (4.2)
580Minutes
Nvidia Shield Tablet 6700 mAh (4.4)
541Minutes
LG G Pad 8.3 4600 mAh (4.4)
515Minutes
200
400
600
800

Samsung Galaxy Tab S 8.4 kommer med ett batteri på 4900 mAh. När vi testar att spela upp vårt testklipp vid 50% ljusstyrka så får vi ut strax över 10.5 timmar vilket är lite mindre än Samsung säger den ska klara men respektabelt ändå. Då videouppspelning inte nödvändigtvis är motsvarar ett normalt utnyttjande av en surfplatta har vi försökt göra lite fler tester. Vi har till exempel även kollat hur mycket batteri som går åt när surfplattorna ligger med skärmen avstängd samt testat appen Battery Benchmark. Denna app försöker att simulera en mer normalt belastning genom att lägga olika belastning på CPU, WiFi, Bluetooth och GPS. Dessutom slås skärmen på och av under loopen. Detta upprepas om och om igen tills 50% av batteriet har gått åt och vi extrapolerar från det hur länge hela batteriet räcker. Sist men inte minst har vi mätt batteritiden när vi spelat spelet Asphalt 8, ett relativt krävande spel.

ModellVila
(timmar,
utan strömsparfunktion påslagen)
Battery Benchmark
(timmar)
Asphalt 8
Samsung Galaxy Tab S 8.410719.3160 minuter
Samsung Galaxy Tab Pro 8.420015.4233 minuter
Nvidia Shield Tablet7921.7270 minuter
Sony Tablet Z226222.9

Ljusstyrka 50%, inget extra strömsparläge påslaget. 

När surfplattan används kontinuerligt i ett mer ”världslikt” sätt så får vi ut runt 20 timmar från batteriet. Det är ett antal timmar bättre än Samsung Galaxy Tab Pro 8.4. Det är inte helt förvånande att Nvidia Shield Tablet och Sony Tablet Z2 klarar sig längre då båda har batterier med större kapacitet.

Spelar vi istället sjunker batteritiden ordentligt och vi hamnar på runt 150 minuters batteritid, d v s en spelsession på runt 2.5 timmar. Det är över 1 timme sämre speltid än Samsung Galaxy Tab Pro och ännu sämre än Nvidia Shield Tablet.

Det största besvikelsen är ändå battertiden när vi inte gör något med surfplattan. Vi får ut ungefär 107 timmars ”vilotid” vilket är nästan hälften mot vad Samsung Galaxy Tab Pro klarar av. Detta är ett område Android ligger långt efter Apple då vår iPad Air inte ens förlorar 1% batteri efter 13 timmar. Vi ser fram emot vad Android L kan göra på den fronten.

Som tur var så laddas Samsung Galaxy Tab S 8.4 snabbt med den medföljande laddaren så det krävs inte lång tid innan batteriet har fyllts upp igen.

Samsung inkluderar två strömsparlägen: Energisparläge och Ultraenergisparläge. Energisparläge drar ner hastigheten på processorn och du kan även ställa in att allt ska visas i gråskalor. Ultrasparläge låter dig dessutom ställa in godkända program och stänger ner/vägrar köra några andra program och processer och även här växlar vi från en färgrik skärm till en skärm där allt visas i gråskalor. Bland de program/funktioner som fungerar är klockan, kalendern och internet. Vi kan också lägga till Facebook och Google+. När vi slår om surfplattan till Ultrasparläge med 60% batteri kvar sägs det finnas ström kvar för att hålla surfplattan vid liv i högst 30 dagar. Konstigt nog så finns det ingen inställning för att automatiskt sätta på något av dessa lägen när batteriet har en viss % kvar.

Prestanda

Generell prestanda

Med tanke på att detta är en flaggskeppsprodukt så förväntar vi oss den bästa prestandan. Samsung har dock trots en högre upplösning egentligen inte förbättrat hårdvaran jämfört med sina 1080p-produkter. Trots detta känns Samsung Galaxy Tab S 8.4 ändå i stort sett rapp och bra. Vi har upplevt andra Samsung surfplattor där kombinationen sämre hårdvara och mer krävande TouchWiz har resulterat i ett segt gränssnitt men det klarar sig Samsung Galaxy Tab S 8.4 i stort sett ifrån. Det är dock inte helt perfekt och då och då känns det som att bläddringen mellan sidor på hemskärmen eller app-launcher inte är helt mjuk. Det är dock något vi upplever att många Android-enheter har problem med även om det blivit bättre.

Diverse testprogram

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Sony Xperia Z2 Tablet (4.4)
2776MB
Galaxy Tab S 8.4 (4.4)
2775MB
Nvidia Shield (4.2)
1879MB
Galaxy Tab Pro (4.4)
1862MB
ASUS Nexus 7 2013 (4.3)
1822MB
Sony Xperia Tablet Z (4.2)
1813MB
LG G Pad 8.3 (4.4)
1765MB
Nvidia Shield Tablet (4.4)
1753MB
Samsung Nexus 10 (4.3)
1650MB
ASUS Nexus 7 (4.3)
974MB
ASUS Fonepad (4.1)
967MB
400
800
1200
1600
2000
2400

Geekbench 3.0 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Nvidia Shield Tablet 4x2.2Ghz (4.4)
3595p
Galaxy Tab Pro 8.4 4x2.3GHz (4.4)
2807p
Galaxy Tab S 8.4 4x1.9GHz+4x1.7GHz (4.4)
2758p
Sony Xperia Z2 Tablet S801 4x2.3GHz (4.4)
2563p
Nvidia Shield 4x1.9GHz Tegra 4 (4.2)
2555p
ASUS Nexus 7 2013 S600 4x1.5GHz (4.3)
1844p
Sony Xperia Tablet Z 4x1.5GHz APQ8064 (4.2)
1625p
LG G Pad 8.3 S600 4x1.7GHz (4.4)
1565p
Samsung Nexus 10 Exynos 5250 2x1.7GHz (4.2)
1547p
ASUS Nexus 7 Tegra 3 4x1.3GHz (4.2)
916p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500

3DMark Ice Storm Unlimited Test 1 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Nvidia Shield Portable T4 720p (4.2)
107FPS
Sony Xperia Z2 Tablet A330 1080p (4.4)
105FPS
Galaxy Tab Pro 8.4 Adreno 330 1600p (4.4)
75FPS
Galaxy Tab S 8.4 Mali-T628 1600p (4.4)
73FPS
Samsung Nexus 10 Mali-T604 1600p (4.3)
57FPS
ASUS Nexus 7 2013 A320 1080p (4.3)
55FPS
LG G Pad 8.3 A320 1080p (4.4)
45FPS
Sony Xperia Tablet Z A320 1080p (4.2)
45FPS
ASUS Nexus 7 Tegra3 720p (4.2)
12FPS
20
40
60
80
100

Intressant nog ser det ut som Samsung Galaxy Tab S 8.4 är något långsammare än Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 i flera av testerna. Troligtvis är det skillnaden mella SoC, d v s Enyxsos mot Qualcomm, som är skuld till detta. Prestandan är dock fullt tillräcklig och vi testade till exempel ett krävande spel som Asphalt 8 och upplevde att det gick utmärkt att spela.

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 vs Samsung Galaxy Tab S 8.4

Det är svårt att förstå varför Samsung valt att släppa två surfplattor som är så pass lika så nära varandra i tiden. Samsung Galaxy Tab Pro släpptes i början av året och Galaxy Tab S strax innan sommaren.

Även om de är lika så finns det en del skillnader:

  • Galaxy Tab Pro 8.4 använder sig av en Snapdragon 801 jämfört med Exynos hos Galaxy Tab S 8.4. Det ger Pro-plattan en liten fördel i prestanda.
  • Galaxy Tab Pro 8.4 är något bredare, något högre och något tjockare. Det ser ut som Samsung kunnat
  • Medan Galaxy Tab S 8.4 kommer med fingeravtryckssensor så saknas det på Pro-varianten.
  • Skärmtypen är självklart olika: LCD hos Galaxy Tab Pro och AMOLED hos Galaxy Tab S.
  • Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 har en annan orientering på touch-knapparna. Till skillnad från Samsung Galaxy S5 och Galaxy Tab S 8.4 där tillbakaknappen sitter till höger om hemknappen så sitter den till vänster på Pro-varianten.
  • Vi hittar en del skillnader i mjukvara mellan de två surfplattorna. Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 saknar till exempel barnläget.
  • I vissa batteritester ”vinner” Galaxy Tab Pro 8.4 medan i andra ”vinner”  Galaxy Tab S 8.4.

 

Slutsats

Vi tvekar inte att säga att Samsung Galaxy Tab S 8.4 är Samsungs hittills bästa surfplatta av det mindre stuket, även om Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 kommer nära. Det känns som Samsung äntligen har gett surfplattan den hårdvara den förtjänar och som också orkar dra runt Touchwiz/Magazine UX utan några större problem.

Kvalitén på surfplattan är det inget att klaga på. Trots den glatta baksidan så är den väldigt skön att hålla något som bör vara viktigare än en eventuell diskussion om materialval. Surfplattan är väldigt lätt något som vi ser som positivt då det gör den skön att hålla en längre tid, till exempel när du läser.

Skärmen är plattans absoluta bästa del och fungerar riktig bra i både vanligt ljus och solljus. Det faktum att vi utan problem kan dra ner ljusstyrkan till 50% och fortfarande uppleva att den är ljusstark ser vi som mycket positivt. Vissa kan tycka att AMOLED ger överdrivna färger och då passar Galaxy Tab Pro 8.4 bättre då den också har en mycket bra skärm.

Funktionsmässigt är Samsung Galaxy Tab S 8.4 också välfylld. Fingeravtrycksläsaren fungerar godkänt för oss men känns ändå mest som en gimmick, åtminstone tills vi kan använda den i fler applikationer. Däremot gillar vi funktioner som IR-blaster, de två stereohögtalarna och mycket av den extra funktionalitet i mjukvaran som Samsung faktiskt har lagt till. Vi har nyligen haft möjlighet att också testa en Nvidia Shield Tablet som kommer med i stort sett oförändrad Android och det har fått oss att uppskatta de förändringar som Samsung, Sony och LG ändå har lagt till i sina ”skal”.

Ett område där vi känner oss lite kluvna är batteritiden. Medan Samsung Galaxy Tab S 8.4 presterar bra vid ”normalt” användande och filmuppspelning övertygar den inte när det gäller hur snabbt batteriet töms när du spelar. Vi hade också gärna sett en bättre stand-by tid.

Kameran är ytterligare ett område vi inte är nöjda med. Främst är vi missnöjda med den usla bilden vi har när vi ska ta bild samt att bildkvalitén varierar så pass mycket när vi försöker ta kort. Vi har på sistone förvånats lite över hur många det är som ändå tar kort med sina surfplattor (trots att det ser lite fånigt ut) så detta är ett område som Samsung kan förbättra.

2014 är ännu inte slut och vi väntar på Sony’s nya lilla tunna vattentåliga surfplatta och ryktet säger även att vi snart kommer att få se en ny Nexus-platta från HTC men Samsung Galaxy Tab S 8.4 kommer utan tvekan fortfarande stå sig väl i konkurrensen och får våra rekommendationer.

Vill du ha en liten smidigt och snabb surfplatta med en utmärkts skärm? Ta då en ordentlig titt på Samsung Galaxy Tab S 8.4.

 

  • Barre

    Hade tänkt köpa denna till en början med jäkligt tråkigt med;

    1. Batteritiden
    2. Stundtals hackar (Lyckligtvis mindre än storebror Tab S 10.5)
    3. Glöm custom ROMs (Exynos)
    4. Fysiska navigeringsknappar

  • Njubricum

    Jag förutsätter att Sony kommer med en 4K-platta i början på nästa år; dels för att tekniken finns tillgänglig, och dels för att de har sagt att 1920*1200 (eller 1920*1080) duger gott på skärmar upp till 8 tum.

    Så det jag vill ha sagt är att jag inväntar Xperia Tablet Z4 :)

  • Daz Fasta

    Bästa taben

  • 220volt

    Tråkigt att dom valde Exynos. Hade annars kunnat tänka mig den men CM11

  • rokatoka

    köpte en till frugan tab s 10.5 tum skärm , skärmen är makalöst bra det bästa jag sett …..

  • mortuus

    va ska din fru med en sån avancerad surfplatta till ?????

  • rokatoka

    hon har ett helt bibliotek på plattan och en del pogram som gör att man kan stryka under som hon använder.

  • Frille

    varför ska hon inte ha en sån?

  • David Aceituno

    Tab Pro 8.4 har
    -Snapdragon 800 och inte 801
    -Tillbakaknappen på höger sida om hemknappen, inte vänster.

    Måste dock säga att Tab Pro 8.4 vinner fighten på grund av:
    -runt 1000 kr billigare (väldigt värt att nämna!)
    -bättre batteritid
    -bättre community-stöd

    Bra recension i övrigt.

  • Noah

    Skulle någon kunna ge mig en vettig anledning till att välja denna platta istället för pro 8.4? Och med en vettig anledning mena jag inget i stil med ”fler uppdateringar” eller något sådant trams för det går alltid att lösa andra vägar.

  • max

    Antagligen mer verklighetstrogen skärm också :)

  • Svärta

    Ett ord: AMOLED

  • Svärta

    Vet inte vilken verklighet du lever i, men här brukar det vara svart på natten, inte grått ;)

  • max

    Vet, det är det bästa med Amoled-skärmar. Svärtan. Men Samsung har en tendens att göra gamman helt galen för att få färgerna att poppa ut, som det så vackert beskrivs.

  • Noah

    För 1000kr extra? Nja..

  • Magnus

    Har haft plattan i en vecka nu och är supernöjd. En del saker har jag dock stött på som jag ogillade.

    – Användningen av Chromecast för systemui att krasha om man drar ned notification bar och omstart är det enda som gäller.
    – Har inte haft enheter med sd-kort tidigare och märkte att det inte går att skriva dit med till ES Explorer med mera.
    – Inget AC3-stöd i Samsungs egna video player.

    Alla saker är dock ‘fixbara’ om man är villig att roota sin platta.
    Men jag tycker det är riktigt dåligt att inte Samsung fixat Chromecast buggen.

  • Krister

    Jag fick för mig att kolla in smurfplattor runt 8 tum med UMTS från Samsung…

    Det finns 10 (tio !) modeller att välja mellan.

    http://www.prisjakt.nu/produkt.php?j=2702468,2427781,1750435,2591105,1735181,915039,1965417,1967552,965414,2812347

    Jag vet inte om jag ska LOL eller gråta.

  • jahaja

    Bra med valmöjlighet om man inte är en velig person…

  • Björn Endre

    Hur i h-vete lyckades jag vända på knapparna? Du har helt rätt. Men jag är lite förvirrad. Någon platta jag hade framför mig hade bakåt på ”fel” sida men nu ser jag att det var inte Pro./tab S. Slarvigt :(. Ska fixa det i recensionen.

  • Björn Endre

    Det är två utmärkta plattor. tab S är något smalare/lättare/tunnare och det är inget fel i det. Skärmen är också underbar även om jag gillade skärmen på pro också. Men för att vara ärlig så har jag lite svårt att förstå tanken med dessa två olika plattor.

  • Rob

    Du tycker hon ska ha en vattentålig platta så hon kan använda den i köket eller? Kul med bakåtsträvande nötter i kommentarerna.

  • André

    Jag ÄLSKAR plattan. Men, detta här skulle ju vara Galaxy Note 8 (2014). Alltså, jag saknar pennan något enormt. Har köpt till en extra, men inte riktigt samma när man inte har de inbyggda funktionerna. Well well, skärmen och desingen är som en dröm och lätt värt att lägga extra 1000 på AMOLED. Du ska ju inte använda den som papperspress utan att surfa på etc, så det är värt pengarna i längden skulle jag säga.

  • x

    När kommer recensionen på xperia `?
    Snälla skriv mer jämförande texter som ni gjort här i slutet.

  • Ville

    Någon som vet om man kan ladda ner barnläget som app någonstans?

Aktuellt

Samsung Pay kan få sverigepremiär så tidigt som i mars.

Android på Prisjakt

Huawei Honor 8
Samsung Galaxy S7
Sony Xperia XZ
Samsung Galaxy S7 Edge
Sony Xperia X Compact
Huawei P9
8.5

Huawei Mate 9 Pro

8.4

OnePlus 3T – hur mycket snabbare är telefonen än sin föregångare?

8

Sony Xperia XZ

7.8

Sony Xperia X Compact

8

Google Daydream View

7.5

Minitest av Chromecast Ultra

9.2

Google Pixel XL

9.1

Google Pixel

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS