Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Sony Xperia Z2 Tablet

Postat:
22:34 - 2014-06-16
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Sony presenterade sin allra första tablet, kallad Sony Tablet S, hösten 2011. Framgångarna, både på butikshyllorna samt hos recensenterna, kan den gången nog bäst sammanfattas som blygsamma – men Sony gav inte upp och de fortsatte släppa androidplattor.

Under det första kvartalet 2013 släppte Sony sin i ordningen fjärde androidplatta, Xperia Tablet Z, och nu började bitarna falla på plats på allvar. Sonys ihärdighet började ge frukt och Tablet Z lyckades charma såväl konsumenter som skribenter och recensenter – inklusive oss på Swedroid.

När vi testade Xperia Tablet Z blev vi med några mindre undantag mycket förtjusta och vi utsåg följaktligen Tablet Z till den bästa plattan i sin storleksklass, före bland annat den eminenta samsungplattan Nexus 10. En titel Xperia Tablet Z behöll hela året ut.

När Sony nu släpper Xperia Z2 Tablet, företagets femte androidplatta och uppföljaren till den populära Tablet Z, gör de det med stora förväntningar och förhoppningar på sina axlar. Vi kommer i den här recensionen som alltid låta enheten genomgå en rad hårda test för att efter testfasen kunna svara på om Z2 Tablet är en värdig uppföljare till fjolårets enligt oss bästa androidplatta.

Specifikationer

Specifikationer Sony Xperia Z2 Tablet
ReleasedatumVåren 2014
Processor2,3GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 801
GrafikkretsAdreno 330
RAM-minne3GB
Inbyggt minne16/32GB / plats för minneskort
Skärm10.1" / WUXGA - 1200x1920 pixlar / 224PPI
SkärmtypLCD
Kamera8,1MP
Främre kamera2,2
Vikt426g
Höjd, bredd, djup266 x 172 x 6,4mm
Batteri6000mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, MHL 3.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, dual-band, DLNA, Wi-Fi-hotspot
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid-
Nätverk-
Övrig info3,5mm-jack. IPX5/IPX8-certifierad - är vattentät och kan hantera damm. Finns även i version med LTE.

Sony Xperia Z2 Tablet har precis som föregångaren utrustats med en 10,1 tum stor LCD-skärm (TFT, ”Triluminos”) med en upplösning på 1920×1200 pixlar (WUXGA) med 224 PPI pixeldensitet. Under skalet finner vi Qualcomms välkända Snapdragon 801, bestående av fyra stycken processorkärnor på 2,3 GHz vardera samt 3 GB RAM och 16 GB internt lagringsutrymme. Till Snapdragon 801 hör även den kompetenta grafikkretsen Adreno 330. Vi finner den här processorplattformen i en mängd flaggskepp från årets första halva, som Sony Xperia Z2, Samsung Galaxy S5 och HTC One M8.

Z2 Tablet har vidare fått en bakåtriktad kamera (Sony Exmor R) på 8 megapixlar, som tyvärr saknar LED-blixt, samt en frontriktad kamera på 2 megapixlar. Batteriet är som i föregångaren på 6 000 mAh, vilket är visserligen är lite i underkant men samtidigt lite av en bedrift med tanke på att Sony har lyckats göra Z2 Tablet ännu tunnare och ännu lättare än den mycket tunna och lätta föregångaren. Z2 Tablet mäter 172mm x 266mm x 6,4 mm och väger blott 426 gram (Wi-Fi-versionen) eller 439 gram (LTE).

Precis som Tablet Z har Z2 Tablet fått en IP-certifiering vilket innebär att den är damm- och vattentålig, men till skillnad från IP-57-certifieringen för Tablet Z har Z2 Tablet fått en IP-58-certifiering vilket innebär en ökad vattentålighet.

I kartongen

sony-xperia-z2-tablet-box-contents
Kartongen kan närmast beskrivas som Sony-typisk: vit, med ett tryck på locket och tämligen tunn kartong. Lådan känns inte direkt premium och även om det naturligtvis är kartongens innehåll som spelar störst roll saknar vi den lyxiga uppackningskänslan som vissa andra tillverkare bjuder på för sina flaggskepp. Vår kartong innehåller följande:

 • Sony Xperia Z2 Tablet (SGP521, vit)
 • Laddadapter (svart, 5V 1.5A)
 • USB-kabel (USB till Micro-USB, svart, cirka 1 meter)
 • Dokumentation (garantiinformation och snabbstartguide)

Som vanligt kan kartongens innehåll variera med olika kampanjer och återförsäljare, och vi vet heller inte om vårt mediaexemplar motsvarar butiksexemplaren. Om kartongens innehåll är av stor vikt rekommenderas ni som alltid att kontakta er återförsäljare innan ett eventuellt köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion


Xperi Z2 Tablet är vid en första anblick förvillande lik fjolårsmodellen Tablet Z. Tråkigt tycker kanske somliga, men vi håller inte med. Då Tablet Z var en snygg och väldesignad platta så känns det för oss naturligt att Sony fortsätter på inslagen väg.

Den kanske största designmässiga skillnaden är enhetens kanter vilka har fått ett utseende som påminner mer om telefonerna Z1 och Z2 än om Z. Kanterna har rundats av litegrann och fått dekorativa aluminiumlister och detta gör enheten mer bekväm att hålla.

En annan utseendemässig skillnad, en liten sådan men ändå en av de mest framträdande, är de två stereohögtalarna som numera sitter placerade längst nere till vänster respektive höger på plattans front.

Då vi visar upp Z2 Tablet för vänner och bekanta är betyget mycket högt: med något enstaka undantag är alla stormförtjusta i designen och de slås av hur tunn och lätt den är. Precis som företrädaren flexar Z2 Tablet en del när vi vrider och bänder på den, men det är inget som stör vid normalt användande. Att Sony har lyckats behålla samma vridstyvhet som i Tablet Z trots att Z2 Tablet är tunnare är en bedrift i sig.

Då plattan är så pass stor och tunn som den är så är den fortfarande betydligt mer flexibel än exempelvis Nexus 10, men Z2 Tablet är ett klart fall framåt. Vi har inga större problem att ha överseende med ett visst flex med tanke på hur tunn och lätt plattan är.

Materialvalet är plast, till skillnad från telefonerna Z1 och Z2. Plasten bidrar till den låga vikten, vilket uppenbarligen är något som Sony har arbetat hårt med, men det förtar premiumkänslan en del. Vi finner längs med enhetens kanter aluminiumlister, men dessa tycks endast vara dekorativa och fyller ingen praktisk funktion.

Fronten består av ett enda stycke glas, vilket omges av en tunn plastram, och bakstycket är av lätt texturerad mjukplast. Plattan känns trots materialvalet ganska lyxig, och det semimjuka bakstycket känns bra att hålla i.

Sammantaget ger vi Z2 Tablet ett väldigt högt betyg för design, bygge och material. Möjligen hade vi önskat aningen mer vridstyvhet, men det hade sannolikt inneburit en högre vikt och att kraftigare chassi.

Knappsats, anslutningar och sensorer


Som vanligt med de allra flesta androidplattorna saknas alla former av fysiska knappar på fronten, men vi finner i nederkant till höger respektive vänster (sett ur landskapsläge) två högtalaröppningar, samt centrerad ovan skärmen en frontriktad kameralins, strax till höger om den en ljussensor samt längre ut mot högerkanten en notifieringsdiod (flerfärg) för meddelanden. Vi är väldigt glada att Sony flyttade notifieringsdioden från enhetens vänstersida där den hos föregångaren Tablet Z var av tämligen begränsad nytta.

På plattans vänstersida (sett ur landskapsläge) finner vi strömknapp samt volymreglage. Båda dessa metallfärgade knappar (material okänt) sticker ut ordentligt från chassit och är därmed väldigt lätta att finna i blindo, vilket vi uppskattar. Därtill erbjuder de på ett distinkt motstånd och en tydlig klick-känsla. Utmärkt.

Enhetens högersida saknar helt knappar och anslutningar men i fotänden finner vi längst ut till vänster 3,5mm-porten för anslutning av exempelvis hörlurar, och centrerat i nederkant en anslutningsport för dockningstillbehör.

I huvudänden sitter två gummitätade luckor bakom vilka vi finner Micro-SIM-kortplatsen (endast LTE-modellen), Micro-SD-platsen och Micro-USB-porten. Att enheten har fått en SD-kortplats är en stor lättnad med tanke på att det interna lagringsminnet är låga 16 GB. Till skillnad från företrädaren vars luckor ofta kunde vara svåra att få på plats är luckorna i Z2 Tablet en klar förbättring. De glider på plats utan problem, men kräver ett bestämt tryck för att de skall glida hela vägen in och täta ordentligt. Centrerat i huvudänden sitter IR-sändaren och strax till höger om denne en perforering för mikrofonen.

Mottagning och datahastigheter

Det här kapitlet har genom åren, precis som kapitlet om GPS och positionering, fått allt mindre betydelse av det enkla skälet att vi allt mer sällan stöter på telefoner som uppvisar uppenbara problem med mottagning och hastigheter.

Xperia Z2 Tablet har under vår testfas uppvisat en utmärkt signalstyrka, helt i nivå med vad vi förväntar oss och helt i nivå med moderna konkurrenter. Vi mäter via 4G (vi testar LTE-versionen av Z2 Tablet) upp maxhastigheter som till punkt och pricka motsvarar vårt mobilnäts dagsaktuella maxhastigheter, det vill säga cirka 53 Mbit/s vid nedladdning och 11 Mbit/s vid uppladdning.

Via Wi-Fi mäter vi upp maxhastigheter på runt 100 Mbit/s både upp och ned, via 801.11n (5GHz) över vårt lokala FTP-nätverk. Z2 Tablet har vidare stöd för ac-standarden, som i regel brukar innebära en 20 till 30-procentig ökning av de maximala överföringshastigheterna, men då vår router saknar stöd för detta har vi dessvärre inte haft möjlighet att testa.

Ljudegenskaper

Ljudet via de frontriktade interna högtalarna är ett stort steg framåt jämfört med föregångaren. Ljudet är fortfarande ganska tunt, dock, och kan inte bjuda på samma djup som Nexus 10. Vi gissar att detta beror på en kombination av Z2 Tablets tunnhet och att den är vattentålig – om vatten/fukt inte kan ta sig in blir det även lite svårare för ljudet att hitta ut.

Som med alla andra enheter med samma ljudchipp, det vill säga i princip alla flaggskeppstelefoner och -plattor som har lanserats i Sverige de senaste åren, upplever vi att Z2 Tablet levererar ett mer än dugligt ljud via 3,5mm-porten. Z2 Tablet har samma ljudkrets som vi finner i telefoner såsom HTC One M8, LG G2 och Sony Xperia Z2 och ljudkvalitén är därmed mycket snarlik då vi testlyssnar i ett antal olika musikspelare med en ”platt” equalizerinställning.

Den som ställer höga krav på ljudet rekommenderas som alltid att ta med sig favorithörlurarna till valfri återförsäljare och be om en provlyssning.

GPS och positionering

Xperia Z2 Tablet har under vår testfas inte uppvisat några problem alls med positioneringen, vare sig vad gäller att snabbt ansluta mot satelliterna eller med precisionen. Tiden är sedan länge förbi då tillverkarna hade problem med GPS-/GLONASS-prestandan och vi upplever att det här delmomentet i våra recensioner förlorar allt mer relevans.

Vi avser naturligtvis fortsätta testa positioneringsprestandan även i fortsättningen – men fokus ligger nu mest på att försäkra oss om att positioneringen fungerar som den skall – vilket den gör i Z2 Tablets fall – och endast expandera det här delmomentet med mer ingående test i händelse av att vi stöter på allvarliga problem.

Bildskärmen och digitizern

sony-xperia-z2-tablet-bildskarm
Bildskärmen är precis som föregångaren Tablet Z av LCD TFT-typ, 10,1 tum stor och med en upplösning på 1920×1200 pixlar (WUXGA). I likhet med smartphonesyskonen Z1 och Z2 har Z2 Tablet fått en ny skärmtyp vilken Sony kallar ”Triluminos” som enligt en analys gjord av amerikanska MIT erbjuder ett upp till 50 % större färgomfång än konventionella LCD-paneler, och därmed levererar klarare och mer levande färger.

Då vi jämför Tablet Z och Z2 Tablet sida vid sida kan vi genast se att den nya skärmen är minst två klasser bättre: ljusstyrkan är högre, vitt är vitare, färgerna klarare och betraktningsvinklarna är ett par nivåer bättre. Där företrädarens skärm tenderade att ”gulna” ur vinklar bibehåller Z2 Tablet nyanserna föredömligt. Tablet Z hade även en riktigt bra skärm, men den här är på en helt annan nivå – vår nya favoritskärm i tabletkategorin.

Till vår glädje tycks Sony äntligen efter flertalet år ha lyssnat på kritiken och fimpat den trista plastfilmen, splitterskyddet, som i princip alla deras telefoner och plattor har dragits med fram till alldeles nyligen. Detta gör att pekskärmen känns bättre; halkigare och mindre sträv under våra fingertoppar, vilket gör att den upplevs som mer responsiv. Därtill innebär avskaffandet av plastfilmen att fingeravtryck och smuts hålls borta mer effektivt, samt att den inte längre samlar på sig damm via den statiska elektriciteten som plastfilmen resulterade i.

Pekskärmen i sig är bra och svarar i regel snabbt och med hög precision, men vi upplever att den ibland missar ett och annat tryck/svep utmed skärmens yttersta kanter, kanske framför allt då vi drar ner meddelande- samt statusfält. Detta är ett ganska litet problem, men något vi ändå känner måste påtalas.

Som helhet ger vi bildskärm och pekskärm, trots ett litet frågetecken för pekskärmens känslighet i de extrema ytterkanterna, full pott. Det här är den enligt oss just nu bästa tabletskärmen på marknaden. Vi vet dock att Samsung har en duett plattor med AMOLED-skärmar på väg ut i juli så det återstår att se hur länge Z2 Tablet får sitta på tronen.

Mjukvaran


Xperia Z2 Tablet bygger på den i skrivande stund senaste versionen av Android, 4.4 KitKat, och ovanpå detta har Sony lagt sitt eget gränssnitt Xperia UI. Xperia UI har länge hört till redaktionens absoluta favoritgrässnitt, endast matchat av senare versioner av HTC:s Sense.

Sin vana trogen har Sony sett till att deras eget gränssnitt är minimalt, snabbt och resurssnålt, och det märks då vi använder plattan. I motsats till exempelvis Samsungs plattor, även de allra bästa och snabbaste, så känns Z2 Tablet aldrig trött, seg eller långsam. Sony har på ett utmärkt vis lyckats kombinera extrafunktioner och smarta lösningar med prestanda och minimalism och här har Samsung mycket att lära.

Webbläsaren

Webbläsaren, Googles Chrome, är som väntat exakt samma version av Chrome som vi finner på Google Play Store. Den fungerar, ser ut och beter sig därmed precis som på alla andra androidplattor.

Tack vare den snabba processorplattformen, Snapdragon 801, samt Sonys finfina optimering av mjukvaran, är webbläsarupplevelsen mycket mjuk och följsam. Då vi jämför Tablet Z och Z2 Tablet sida vid sida är det tydligt att den extra processorkraften ger Z2 Tablet ett klart övertag och det här är en av de snabbaste och mest följsamma webbläsarupplevelserna vi har stött på hittills.

Galleri och mediaspelare

Galleriappen är en av Sony egenutvecklad app och har hängt med i Xperia-serien några år. Sony har dock för sina plattor anpassat gränssnittet till att bättre utnyttja den större skärmen. Appen gör det den skall och är i regel snabb, men kan för somliga upplevas som lite för funktionsfattig. Alternativ finns det gott om på Google Play så det skall inte behöva gå någon nöd på någon.

Musikspelaren, Walkman, är även den en egenutvecklad historia och precis som album-appen så fungerar den bra. Det finns gott om inställningsmöjligheter för den som vill kunna anpassa sin ljudprofil själv, via en equalizer, och de flesta grundfunktionerna är inbakade i appen. En uppsjö av alternativ står att finna på Google Play för den som så önskar.

Videospelaren är dessvärre en mycket primitiv historia. Appen som sådan, gränssnittet och grundfunktionerna och möjligheten att via UPnP spela upp nätverksströmmar över det lokala nätverket, har vi inget att anmärka på, men videokompatibiliteten är dålig och vi lyckas inte få mer än några enstaka testklipp att fungera.

Den bristande videokompatibiliteten kan dock, lyckligtvis, avhjälpas med hjälp av tredjepartsvideospelare som MX Player och DICE Player, vilka även med lite trixande med plugins kan spela upp videoklipp med DTS-ljud.

Med framför allt MX Player installerad uppvisas en imponerande videoprestanda via hårdvaruavkodning vilken överglänser Nexus 10 som ibland tvingas mjukvaruavkoda videoklipp, vilket resulterar i sämre prestanda och leder till högre batteriförbrukning.

Kameran

Huvudkameran är på 8 megapixlar och bygger på en bakgrundsbelyst sensor ur Sonys egentillverkade Exmor R-familj. Sony har genom åren lagt stor vikt vid just kameran i sina Android-enheter och även om en 8-megapixelkamera utan LED-blixt kan tyckas vara snålt tilltaget så är det en med tabletmått mätt bra kamera. Vi saknar LED-blixten, men kameran i sig bjuder på riktigt bra bilder som faktiskt står sig hyggligt även mot vissa telefonkameror vilka av hävd alltid är bättre.

Vid stillbildsfoto är maxupplösningen 8 megapixlar (3264×2448 pixlar) i 4:3-läge eller 5 megapixlar (3104×1746 pixlar) i bredbildsläge. Det senare läget, 5 megapixlar, är även standardläget. Vid videoinspelning är den maximala upplösningen FullHD/1080p, det vill säga 1920×1080 pixlar, i en bildfrekvens av 30 bilder per sekund.

Den frontriktade kameran är som alltid, och som väntat, betydligt blygsammare än huvudkameran och mäter in på 2 megapixlar. Kameran tar stillbilder i max 1920×1080 pixlar och skjuter video i samma upplösning. Frontkameran imponerar inte, och bilden upplevs som aningen grynig – inte minst då den betraktas i bildsökaren, men den gör oss heller inte besvikna utan presterar mer eller mindre var vi förväntar oss.

Exempelbilder

Sony Xperia Z2 Tablet Sony Xperia Tablet Z
sony-xperia-z2-tablet-01 sony-xperia-tablet-z-01
sony-xperia-z2-tablet-02 sony-xperia-tablet-z-02
sony-xperia-z2-tablet-03 sony-xperia-tablet-z-03
sony-xperia-z2-tablet-04 sony-xperia-tablet-z-04
sony-xperia-z2-tablet-05 sony-xperia-tablet-z-05
sony-xperia-z2-tablet-06 sony-xperia-tablet-z-06
sony-xperia-z2-tablet-07 sony-xperia-tablet-z-07
sony-xperia-z2-tablet-08 sony-xperia-tablet-z-08
Vi vet inte med säkerhet, men vi är tämligen övertygade om att det sitter exakt samma kamerasensor, Sony Exmor R, i både Tablet Z och Z2 Tablet. Därtill tror vi att linsen är densamma. Bildkvalitén då vi jämför dessa tu enheter sida vid sida minst sagt snarlik, och skillnaderna tycks mest handla om mjukvaruinställningar. Z2 Tablet har fått ett klart hårdare artificiellt skärpeläge samt en mer diskret (och i våra ögon mer realistisk) färgmättnad. Z Tablet bjuder på mjukare bilder med frodigare färger.

Vilken man tycker bäst om är en ren smaksak och vi kan omöjligen utse en vinnare med våra otränade ögon, men vi uppskattar de lite mer naturtrogna nyanserna bättre i Z2 Tablet även om den överdrivna artificiella skärpan stör oss en smula.

Videoexempel (bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet)

Sony Xperia Z2 Tablet 1080p

Sony Xperia Tablet Z 1080p

Om skillnaden vid stillbildsfoto är liten, och mest tycks vara en fråga om skillnader i hur mjukvaran efterbehandlar den tagna bilden, så är skillnaden vid videoinspelning desto större. Där Tablet Z uppvisar problem med skärpa och bildfrekvens/flyt vid panoreringar uppvisar istället Z2 Tablet med sin betydligt kraftfullare processorplattform fin skärpa och ett näst intill perfekt flyt även vid snabba panoreringar. Tablet Z uppvisar å sin sida precis som vid stillbildsfoto en lite frodigare och mer mättad färgåtergivning, medan Z2 Tablet upplevs som mer realistisk. Vår klara segrare i det här momentet är Z2 Tablet.

Buggar och problem

Vår tid med Sony Xperia Z2 Tablet har varit anmärkningsvärt problemfri, åtminstone vad mjukvaran beträffar, men vi har haft en del mindre problem med att pekskärmen inte bjuder på en helt hundraprocentig känslighet utmed de allra yttersta kanterna, kanske främst i överkant (sett ur landskapsläge).

Som vi nämner i kapitlet Bildskärmen registreras våra pek och svep ibland inte då vi avser dra ner meddelandefältet eller statusfältet. Inte helt sällan tvingas vi svepa med fingret både två och tre gånger innan plattan reagerar. Okänsligheten uppstår framför allt då vi sveper snabbt, och man lär sig snabbt hur man skall hantera pekskärmen för att komma runt problemet, men det skall förstås inte behöva vara på det här viset från första början.

Batteritiden

Video playback

Brightness configured to match Nexus 7 @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
ASUS Nexus 7 2013 3950 mAh (4.3)
748Minutes
ASUS Nexus 7 4325 mAh (4.3)
690Minutes
Samsung Galaxy Tab Pro (4.4)
660Minutes
Sony Xperia Z2 Tablet 6000 mAh (4.4)
652Minutes
ASUS Fonepad 4270 mAh (4.1)
641Minutes
Samsung Galaxy Tab S 8.4 4900 mAh (4.4)
620Minutes
Samsung Nexus 10 9000 mAh (4.3)
598Minutes
Sony Xperia Tablet Z 6000 mAh (4.2)
580Minutes
Nvidia Shield Tablet 6700 mAh (4.4)
541Minutes
LG G Pad 8.3 4600 mAh (4.4)
515Minutes
200
400
600
800

Batteritiden överraskar till det positiva, trots det för 10-tumsplattor tämligen lilla batteriet på 6 000 mAh. Vi kan endast spekulera i vad det är som ger Z2 Tablet ett försprång gentemot företrädaren Tablet Z, men vi gissar att det handlar om en kombination av en strömsnålare skärm och en strömsnålare processorplattform.

I videotestet, vilket ni ser i grafen ovan, slår Z2 Tablet till med en tid på 652 minuter – 72 minuter längre än Tablet Z och nästan en timme längre än Nexus 10 som har ett 50% större batteri (9 000 mAh). Vi kan inte annat än imponeras av detta.

Vid ett mer normalt användande är skillnaden klart mindre, och drar vi därtill upp ljusstyrkan i max dräneras batteriet som väntat snabbt. Snabbare än företrädaren Tablet Z, sannolikt på grund av att Z2 Tablet har en betydligt högre maximal ljusstyrka än företrädaren.

Laddtiden från tomt till fullt imponerar inte, utan ligger ungefär i nivå med den ganska trögladdade företrädaren Tablet Z. Nexus 10 laddar från tomt till fullt snabbare än de två xperiorna trots att batteriet är 50 % större.

Allt som allt ger vi batteritiden mer än godkänt, tack vare den goda videouppspelningsuthålligheten, men vi hade gärna sett ett lite större batteri även om det sker på bekostnad av att plattan blir några tiodels millimeter tjockare och några tiotal gram tyngre.

Spel, prestanda och grafer

Precis som alla andra enheter vi har testat med Qualcomms Snapdragon 800/801 under skalet presterar Z2 Tablet mycket bra då vi testspelar en rad titlar från Google Play Store. Endast sporadiskt fall upplever vi att grafikkretsen inte riktigt hänger med, i regel då det är många ”spelare” i vy.

Bortsett från ett mycket sporadiskt bildfrekvensfall i extrema scenarion presterar Z2 Tablet precis så väl som vi förväntar oss och flytet i gränssnittet är i regel av toppklass – i paritet med flaggskeppstelefoner som HTC One M8, Sony Xperia Z2 och Samsung Galaxy S5.

Den som spelar mycket torde inte bli besviken på Z2 Tablet, men bör vara medveten om att batteriet dräneras tämligen snabbt då grafikkretsen Adreno 330 belastas till sitt yttersta i moderna spel.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Sony Xperia Z2 Tablet (4.4)
2776MB
Galaxy Tab S 8.4 (4.4)
2775MB
Nvidia Shield (4.2)
1879MB
Galaxy Tab Pro (4.4)
1862MB
ASUS Nexus 7 2013 (4.3)
1822MB
Sony Xperia Tablet Z (4.2)
1813MB
LG G Pad 8.3 (4.4)
1765MB
Nvidia Shield Tablet (4.4)
1753MB
Samsung Nexus 10 (4.3)
1650MB
ASUS Nexus 7 (4.3)
974MB
ASUS Fonepad (4.1)
967MB
400
800
1200
1600
2000
2400

Geekbench 3.0 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Nvidia Shield Tablet 4x2.2Ghz (4.4)
3595p
Galaxy Tab Pro 8.4 4x2.3GHz (4.4)
2807p
Galaxy Tab S 8.4 4x1.9GHz+4x1.7GHz (4.4)
2758p
Sony Xperia Z2 Tablet S801 4x2.3GHz (4.4)
2563p
Nvidia Shield 4x1.9GHz Tegra 4 (4.2)
2555p
ASUS Nexus 7 2013 S600 4x1.5GHz (4.3)
1844p
Sony Xperia Tablet Z 4x1.5GHz APQ8064 (4.2)
1625p
LG G Pad 8.3 S600 4x1.7GHz (4.4)
1565p
Samsung Nexus 10 Exynos 5250 2x1.7GHz (4.2)
1547p
ASUS Nexus 7 Tegra 3 4x1.3GHz (4.2)
916p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500

3DMark Ice Storm Unlimited Test 1 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Nvidia Shield Portable T4 720p (4.2)
107FPS
Sony Xperia Z2 Tablet A330 1080p (4.4)
105FPS
Galaxy Tab Pro 8.4 Adreno 330 1600p (4.4)
75FPS
Galaxy Tab S 8.4 Mali-T628 1600p (4.4)
73FPS
Samsung Nexus 10 Mali-T604 1600p (4.3)
57FPS
ASUS Nexus 7 2013 A320 1080p (4.3)
55FPS
LG G Pad 8.3 A320 1080p (4.4)
45FPS
Sony Xperia Tablet Z A320 1080p (4.2)
45FPS
ASUS Nexus 7 Tegra3 720p (4.2)
12FPS
20
40
60
80
100

Prestandagraferna här ovan demonstrerar tydligt vårt subjektiva intryck av Xperia Z2 Tablet: plattan är rasande snabb, följsam och responsiv.

Med undantag av en aningen låg poäng i grafiktestet ”Windmill” sopar Z2 Tablet banan med konkurrenterna med likvärdig skärmupplösning. Precis som sig bör, då Xperia Z2 Tablet är utrustad med en i dagsläget snabbaste grafikkretsen på androidmarknaden.

Slutsats

Sony Xperia Z2 Tablet ser till det yttre ut nästan exakt som företrädaren Xperia Tablet Z. Sony har hittat en distinkt design som tycks uppskattas av de allra flesta, och de väljer att bygga vidare på den i år. Materialvalet är plast, och vi kan inte påstå att det förmedlar exklusivitet på samma vis som metall gör, men byggkvalitén är ändå hög och premiumkänslan infinner sig snabbt.

Även om designen alltså är snarlik har Sony arbetat hårt med att göra den redan tunna och lätta Tablet Z ännu tunnare, och ännu lättare. Tjockleken har kapats med ytterligare en dryg halvmillimeter, utan att göra Z2 Tablet mindre vridstyv än företrädaren, och vikten är mer än ett halvt hekto lägre trots att batteriet är lika stort som förut. Imponerande!

Under skalet hittar vi en hel del nyheter: processorplattformen är den i skrivande stund snabbaste på konsumentmarknaden, Qualcomms fyrkärniga Snapdragon 801 med 3GB RAM samt den kompetenta grafikkretsen Adreno 330. Detta ger i kombination med Android 4.4.2 / KitKat och den senaste versionen av Sonys blixtsnabba och lättdrivna gränssnitt Xperia UI Z2 Tablet en imponerande rapphet och prestanda som med lätthet lämnar den snabbe företrädaren Tablet Z i kölvattnet.

Bildskärmen är precis som föregångaren en LCD-skärm på 10,1 tum och med en upplösning på 1920×1200 pixlar. Panelen är helt ny och bygger bildskärmsteknik, av Sony kallad Triluminos, som vi ser i bland annat telefonsyskonet Xperia Z2. Den nya bildskärmen är minst ett par divisioner bättre än föregångaren – trots att föregångaren på intet vis var dålig.

Den nya bildskärmen har helt enkelt lagt ribban på en helt ny nivå, vilket gör det lite olyckligt att plattans enda egentliga brist; en viss okänslighet i pekskärmens ytterkanter, tillåts dra ner totalbetyget en aning. Hade pekskärmen varit snäppet vassare hade det blivit full pott för skärmen, men nu tvingas vi dra ner totalbetyget för skärmen en aning, till fyra och ett halvt androidhuvud av fem möjliga.

Skärmpluspoäng utdelas för att Sony äntligen har skippat plastfilmen, splitterskyddet, som de har envisats med på sina skärmar sedan Hedenhös. Utan detta känns skärmen betydligt mer responsiv och halkig, och den är inte längre den kladd- och dammagneten som tidigare Sony-skärmar har varit.

Batteritiden har även den visat sig vara bättre än i företrädaren, trots att batteristorleken, 6 000 mAh, är precis densamma. Vi har under testfasen laddat plattan lite drygt varannan dag, och då har vi ändå använt plattan flitigt, men om man verkligen belastar enheten maximalt kan man utan vidare tömma den på fem timmar. Inte minst med skärmens ljusstyrka på max.

Procesorplattformen, Snapdragon 801, tycks vara en hel del snålare än Snapdragon 600 som vi finner i Tablet Z, och kanske gäller det även den nya Triluminos-bildskärmen. Jämfört med Nexus 10 och dess 50% större batteri står Z2 Tablet sig dock slätt – de mer energisnåla komponenterna kan inte helt kompensera för den betydligt mindre batterikapaciteten. Detta märks kanske främst då skärmens ljusstyrka vrids upp till max vid exempelvis filmtittande i ljusrika miljöer. Här har Nexus 10 ett övertag på åtminstone två timmar, vilket på exempelvis längre flygresor kan vara avgörande.

Kameran, på blygsamma 8 megapixlar, har precis som allt annat även den fått en knuff i rätt riktning även om skillnaden vad stillbildskvalitén berör inte är stor. Även om megapixelantalet är detsamma som i Tablet Z (som med tabletmått mätt även den har en bra kamera) så är det tydligt att Sony i Z2 Tablet ville förbättra varenda beståndsdel, inklusive kameran. Utöver en aningen bättre bildkvalité, snabbare kameramjukvara och klart bättre videoinspelning är kamerasökaren dessutom mycket mer responsiv och bilden är skarpare och klarare. Det är sällan vi tycker det är roligt att fotografera med en tablet, allra minst en stor 10-tumstablet, men med Z2 Tablet gör vi faktiskt det.

Att summera Sonys senaste platta är egentligen ganska enkelt. Man skulle kunna sammanfatta våra intryck genom att säga att Z2 Tablet är precis som företrädaren Tablet Z, men bättre på allt.

Det är numera, i en värld där de faktiska förbättringarna från årskull till årskull blir allt mer subtila, sällsynt att se en så här påtaglig förädling av en redan innan mycket bra produkt. Sony har lyckats bibehålla det unika som gjorde Xperia Tablet Z till vår favoritplatta under 2013 och bygga vidare på det, finputsa och förädla, då de skapade Xperia Z2 Tablet.

Vi har ännu bara hunnit halvvägs in i 2014 och mycket kan hända ännu, inte minst med ett par plattor ur Samsungs nya Tab S-serie väntande runt hörnet, men just idag kan vi inte göra annat än att konstatera att den japanska giganten har lyckats igen: Sony Xperia Z2 Tablet är med marginal den bästa androidplattan vi på Swedroid-redaktionen har haft äran att testa, och den får således våra allra varmaste rekommendationer.

 • Kingen

  Samsungs Tab S 10.5 känns så mycket mer intressant än denna. Bara skärmen är ljusår bättre. Samlad är underbart. Mycket mindre död yta samt Octacore som slår S801.

 • Gizero

  Ja, trist att Sony till skillnad från Samsung inte fixat 2560×1600(WQXGA).

 • Daniel Johansson

  Jag bara går och väntar på en surfplatta. Denna verkar bra, men på nåt sätt tilltalar den mig ändå inte.
  Allra helst vill jag bara ha en ny Nexus 10 men det känns högst oklart om den nånsin kommer komma… Förhoppningsvis får man veta nåt nästa vecka…
  Men vet inte hur länge jag orkar vänta…

 • Filip

  ””Uppskattar design och utseende”
  det är väl ändå högst subjektivt?

 • Rob

  Håller verkligen med. Tycker verkligen inte att jag är kinkig, men jag kan störa mig på att jag ibland ”ser pixlar” på min Ipad. Då har den ändå runt 265 ppi, vilket är bra. Men om man betalar dyrt så ska det smaka tycker jag. FHD är inte premium någonstans på 10″. Lär ska ha betydligt högre PPI på min 13.3″ laptop än vad denna plattan har!

 • hshah

  Värdelöst utan minst 2560×1600.

 • Ipad

  ”Experterna” på Swedroid ger den 4.5 i betyg. Dålig touch drar ner ett halvt poäng. Antar att låg upplösning drar ner betyget med 3 poäng. Att LCD- skärmen inte kan visa svart, utan visar mörkgrått istället drar ner ytterligare 1 poäng, och light-bleed 1 poäng. Så 4.5 av 10. Låter verkligen som de ”lagt ribban på en helt ny nivå” när det var en evighet sen Ipad retina släptes, och ett år sen Note 10.1 med en 2560×1600 panel kom ut.

 • Lasse

  Ok. Nu är era recensioner bara skämt Swedroid. Detta bara osar av gammal död räv! Nu finns det ingen anledning att besöka sidan, då alla andra artiklar förutom recensionerna kan läsas 5 timmar innan på Phonearena eller liknande sida. Hur bestämmer ni vilka produkter ni testar BTW?

 • Peter Hjalmarsson

  Grattis till Sony som lyckas välja skärmar som på ett bra sätt har en upplösning som 99,99% av befolkningen anser är så hög som man kan urskilja, samtidigt som den är så låg att prestanda och batteriförbrukning/tjocklek-vikt inte blir lidande.Bra kompromisser, och ett vågat beslut!
  Upplösningsrunkarna som postat de första kommentarerna i tråden kan förslagsvis välja en tablet som passar dem, och låta majoriteten av befolkningen ta del av en i stort sett bra recension. Jag hade velat veta lite mer om skärmprestanda i solljus bara. Och test av dockan – de nya telefonerna har riktigt usla dockor jämfört med Tablet Z – Tablet Z2 lär väl tyvärr ha samma typ av skräp som telefonerna, eller?

 • Daniel Johansson

  Värdelöst? Verkligen?

 • Sture Karlsson

  Mindre döyta på en tablet är inget annat än jobbigt, ska man kolla på film i t.ex badet så måste man ju hålla i skärmen då. Men håller med om att en 2k skärm skulle vara trevligt. Samsungs exynos chip har väll inte varit något annat än problem för tillfället eller?

 • Kingen

  Va? Exynos har varit lysande. De enda som klagar är killarna på xda. Men nu för tiden är Android så pass bra att man inte behöver roota och byta till en hemmasnickrad version.

 • Gästkommentar

  Upplevde ni ingen ljudfördröjning i spel och videoskype, likt de flesta andra användare?

 • R1

  Ja, det är en märklig slutsats man dragit. Tycker man borde ta bort hela den raden, ifall man hade gillat designen och utseendet så är det väl självklart att man gillar det?!

 • flipp0

  Lustigt att Sony alltid får så bra betyg av Swedroid.

 • Gustav

  Jag antar du är ironisk, annars gå och testa skärmarna och inse att du är ett får som går på vad marknadsnissarna säger åt dig.

 • Rob

  Men Ipad Air är tunn och lätt. Den har tunna kanter. Den är rigid och vridstyv. Har högre upplösning och mycket bättre batteritid? Och förra veckan kunde man köpa den för 3599. Så jag ser ingen anledning för någon att köpa denna plattan. De flesta håller med då Apple och Samsung lär sälja 100 plattor för varje Z2 som säljs. Sony lär ha en minmal andel av marknaden. Delvis därför jag tycket det är konstigt att Swedroid år efter år väljer att testa nästan uteslutande Sonys plattor, förutom Nexus-serien.

 • Emil Oskarsson

  Inte bara av swedroid även phonearena, techradar, android authority, m3 bara för att nämna några som ger Sony bra betyg på det mesta

 • Jerry Berglund

  The Verge gav displayen 7 av 10. Swedroid gav den full pott.

 • Peter Hjalmarsson

  Att de inte testar Ipad är väl inte så kontigt med tanke på vad det är för sajt. Men jag skulle gärna se fler recensioner på Androidplattor, som t.ex. Samsungs 12″ med penna.

 • Thomas

  Det är sant det du säger. Dock borde det noteras gällande batteritid och pris att Xperia Z2 har rejält mycket högre prestanda än vad Ipad Air har. Sedan om det är något av vikt är upp till varje köpare.

 • Xx

  Oj. Färgerna på z1 ser så mycket bättre ut ang kameran

 • Gizero

  Olustigt rättare sagt.

 • Larsj

  Du är så våren 2013, det är LG vi gillar nu

 • flipp0

  Säger inte att det nödvändigtvis är fel, men jämfört med andra siter är Swedroid väldigt förtjusta i just Sony.

 • Someone

  Tycker plattan är trevlig men Google’s påfund med att man inte kan accessa sd-kort med 3:e parts appar i KitKat drar ner användarvänligheten ordentligt. Är Apple varning på detta. Dessutom har Sony tyvärr valt att skicka med en totalt värdelös filhanterare som är enda alternativet att komma åt sd-kortet. Tur att man skaffade 32Gb varianten iallafall.
  Tycker inte man ska behöva rota för att komma åt sd-kortet på ett vettigt sätt 2014.

 • Henke

  Jag har också ljudfördröjning på min platta i vissa apps ;(.

 • Sture Karlsson

  Custom roms/kernels är eller kan vara bra som fan. Oftast så kan alla problem telefonen har lösas bara med en ny kernel, annan i/o scheduler, överhettning lagg osv.

  Men i samsungsfall är det som ogillar touchwiz och custom roms är nästan ett måste för flera som köper dem.

  Ser inte ut som att offra Custom kernerls och roms för sådan liten skillnad. Om man kolla benchmarks osv (Kanske inte bästa källan) så är det ändast 1500poäng på antutu, Fast s801 verkar ha bättre GPU dock.

 • Sture Karlsson

  Må vara ett rykte men man har ju hört spekulationer att Apple och Samsung betalar kritiker att hacka ner på produkter… både LG och Sony har ju ovanligt bättre spotlight här än på t.ex. TechCrunch.

 • Sture Karlsson

  Nu talar jag inte för mig själv här. Men det finns folk med begränsad Engelska som inte klarar av det. Blir lättare för dem på Svenska.

  Jag chansar att de ber företag om en journalist kopia av produkten. Får de en – perfekt, Review time!

 • Skabbig

  Vilket betyder att Swedroid gillar skärmen lite mer än vad The Verge gör. Inget konstigt med det, eller hur?

 • dakioso

  Avinstallera filhanteraren och ladda ner SolidExplorer.

 • Rob

  ”Sony Xperia Z2 Tablet är med marginal den bästa androidplattan vi på
  Swedroid-redaktionen har haft äran att testa, och den får således våra
  allra varmaste rekommendationer.”

  Så varför har ni inte satt ert ”seal of approval” längst ned i recensionen som ni brukar? :)

 • Rob

  Vill minnas att de klankat ned på en del lurar när det varit motiverat..

  Skulle dock påstå att jag håller med Swedroid, Xperia Z2 Tablet är galet nice. Tänkte vänta tills lite fler tillverkare haft chansen att släppa ut sina nya plattor innan jag uppgraderade från gamla Tablet Z, men lutar starkt mot att köra på Tablet Z2 direkt istället :)

 • Rob

  Problemet är att filhanteraren i fråga (File Commander) har erhållit en speciell signatur från Sony så att den kan få åtkomst till minneskortet obehindrat.

  Det folk verkar ha missförstått är att appar har fortfarande access till minneskortet. Läsa från varsomhelst funkar fint, och skriva till appens egna folder på minneskortet funkar kalas det också.

 • Rob

  ”Lär ska ha betydligt högre PPI på min 13.3″ laptop än vad denna plattan har!”

  Googles Chromebook Pixel har ju 239, marknadsför de inte det som ”det högsta i någon bärbar dator”?
  Eller du har någon magisk superduperburk som ligger över de dryga 100 PPI som är mer eller mindre standard på laptops?

 • Rob

  Jag köpte en ativ book 9 plus förra året. Den har 276 ppi. En 3200×1800 panel. Fins massa laptops som har lika hög upplösning. Du har inge koll märker jag.

 • flipp0

  Kan nog stämma för The Verge när det gäller Apple. De lyckas ju alltid hitta och förstora småproblem i syfte att dra ner betyget på Androidprodukter. Apples produkter får alltid toppbetyg oavsett vad.

 • Emil Oskarsson

  I Sony Xperia enheter kan du det! Via en förinstallerad app som heter File Commander. Inga SD kort restriktioner här inte, Sony tänkte till! :)

 • Emil Oskarsson

  Vem tar bilder med en surfplatta liksom? Ska du ta en riktigt fin bild på en solnedgång eller liknande inte tar du din surfplatta o försöker få en bra bild? Nej du tar antingen din digital/system kamera eller mobilen istället. :)

 • Emil Oskarsson

  Inte bara av swedroid även phonearena, techradar, android authority, m3 bara för att nämna några som ger Sony bra betyg på det mesta

 • Johan N

  Kollade på denna men köpte Tab pro 10.1 igår. Kostade 3290 på Siba. Helt galet bra pris. Z2 kostade 1000 kronor mer. Gick inte att rättfärdiga tyvärr tror jag.

 • Emil Oskarsson

  Sitter du med din tablet 10 cm ifrån ögonen? Stackars dig att vara så närsynt! 1080p på en surfplatta med 10.1tum skärm är perfekt! Det kan verka som att det är låg upplösning men du har surfplattan så mycket längre ifrån dig än vad du har mobilen till vardags. Det är iaf min tanke om det hela. Lägre upplösning gör att Sony kan välja ett mindre batteri och på så sätt få en tunnare och lättare enhet samtidigt som surfplattan får bättre prestanda och just batteritid.

 • Emil Oskarsson

  frånsett att man inte använder en bloatad Samsung enhet då måste man ha tillgång till att kunna roota enheten :) Verkade vara mycket förinstallerade program osv i de nya Tablet S enheterna.

 • Emil Oskarsson

  Vem vet Samsung kanske fuskar i benchmark testarna här med med sina Exynos chip?

 • Rob

  Kan du visa källor på att Z2 har REJÄLT mycket högre prestanda än Air?

 • Rob

  Många länder har skottpengar på folk som tar bilder med surfplattor.

  Alltid en god idé att höra med lokala myndigheter vad som gäller när man är på semester. Trevligt att tjäna lite extra resepengar och samtidigt göra världen till en bättre plats :)

 • Martin

  Riktigt bra test! Men jag saknar några delar som är viktiga för mig, nämligen: Hur fungerar den med skärmspegling ”Miracast” tex mot en TV med inbyggt miracast stöd och även mot Sonys IM10 mottagare!? Var ju ett av problemen med den gamla plattan! Gärna också lite info om hur det fungerar med chromecast..

  Sedan hade jag gärna sett att ni kollade hur det fungerar att spela spel med tex miracast och en Playstation kontroll..

  Finns det möjlighet att få info om detta? (Hoppas) =)

 • Sillstrypare

  Verkar konstigt. Vad är anledningen till att det är så?
  Har klurat lite samtidigt som jag tog en öl.
  Men det hjälpte inte, och jag kommer inte på någon anledning till att plattor skulle vara skillnad att ta kort med än en kamera eller mobil.
  Förutom att det ser lite knasigt ut när man håller en platta rätt ut i luften förstås

 • Micke

  Den är även mindre och en Appleprodukt.

 • flipp0

  Kanske stämmer numera, dock har Swedroid alltid hyllat Sony sedan många år tillbaka.

 • Keso

  Nu har jag petat på svärfars tablet z2. Kvar är microhackandet i hemskärmarna och även Aftonbladet scrollar otroligt hackigt. Precis som min tablet z och xperia z. Min s4+ från jobbet flyter hur bra som helst. Varför nämns inte det, eller är det bara jag som upplever det?

 • Carl J S

  klämde på den idag och skärmen ser så liten ut när kanterna är så tjocka vet inte hur ja ska välja står mellan z2 tab pro 12.2/10.1 tab s . men sonyn är vattentät som ingen annan är frustrerad

 • johannes

  En till anledning att inte läsa aftonbladet !

Aktuellt

Samsung presenterar Galaxy S8 och Galaxy S8+.

Android på Prisjakt

Huawei Honor 8
Samsung Galaxy S7
Sony Xperia XZ
Samsung Galaxy S7 Edge
Sony Xperia X Compact
Huawei P9
8.5

Huawei Mate 9 Pro

8.4

OnePlus 3T – hur mycket snabbare är telefonen än sin föregångare?

8

Sony Xperia XZ

7.8

Sony Xperia X Compact

8

Google Daydream View

7.5

Minitest av Chromecast Ultra

9.2

Google Pixel XL

9.1

Google Pixel

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Samsung introducerar Galaxy S8 och S8 Plus
 2. Vad vore främsta anledningarna för dig att uppgradera under 2017?
 3. Storleksjämförelse mellan Samsung Galaxy S8 samt Galaxy S8+ och en rad andra telefoner
 4. Fotografier på Samsung Galaxy S8 Plus
 5. Samsung DeX förvandlar Galaxy S8 till desktop, kostar 1490kr
 6. Hangouts förlorar sitt SMS-stöd 22 maj

Mest läst

 1. Samsung introducerar Galaxy S8 och S8 Plus
 2. Ännu en stor Galaxy S8-läcka: produktbilder och specifikationer
 3. Vad vore främsta anledningarna för dig att uppgradera under 2017?
 4. Bästa produktbilderna på Samsung Galaxy S8 hittills?
 5. Fotografier på Samsung Galaxy S8 Plus
 6. Storleksjämförelse mellan Samsung Galaxy S8 samt Galaxy S8+ och en rad andra telefoner

 7. Visa topplistan

Senaste undersökningen

Vad vore främsta anledningarna för dig att uppgradera under 2017? [Välj max två svar]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat