Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Sony Xperia Z4 Tablet

Postat:
22:52 - 2015-06-04
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Xperia Z4 Tablet kombinerar en tunn, vattentät och förhållandevis lätt konstruktion med en högupplöst 10,1-tumspanel, 3GB RAM och 64-bitarschippet Snapdragon 810. Sonys nya surfplatta börjar snart säljas i Sverige och går att köpa för 5500 kronor från en rad återförsäljare som Inet, CDON, Webhallen och Dustin.

De som dessutom vill kunna koppla upp sig via LTE (kategori 6) från enheten får i skrivande stund betala cirka 1000 kronor extra. Sony är fortfarande en av få tillverkare som kombinerar vatten- och dammtäta surfplattor med prestandakomponenter. I fallet Xperia Z4 Tablet rör det sig om IP68-certifiering.

Det innebär exempelvis att du kan skölja av enheten under kranen om den blir smutsig. Konstruktionen klarar enligt Sony som högst att sänkas ner i 1,5 meters sötvatten i 30 minuter. Häng med när vi tar en titt på Xperia Z4 Tablet!

Specifikationer Sony Xperia Z4 Tablet
ReleasedatumVåren 2015
Processor2GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 810 64-bit
GrafikkretsAdreno 430
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm10,1" / WQXGA - 1600x2560 pixlar / 299PPI
SkärmtypLCD
Kamera8,1MP
Främre kamera5,1MP
Vikt389g
Höjd, bredd, djup254 x 167 x 6,1mm
Batteri6000mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.1 LE, A2DP, apt-X, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct
SensorerGPS+GLONASS+Beidou, accelerometer, gyro, magnetometer
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid-
Nätverk-
Övrig info3,5mm-jack. Är vattentät. Säljs även i version med LTE.

I kartongen

sony-xperia-z4-tablet-swedroid-2

Den vita kartongen för vårt testexemplar innehåller en kombinerad USB-kabel och laddare samt en bunt informationshäften.

sony-xperia-z4-tablet-swedroid-6sony-xperia-z4-tablet-swedroid-4

Utseende och byggkvalitet

sony-xperia-z4-tablet-swedroid-10sony-xperia-z4-tablet-swedroid-12sony-xperia-z4-tablet-swedroid-11

Som vi nämnde i vår inledande titt på Xperia Z4 Tablet bestod första intrycket av hur lätt och tunn plattan är. Jämfört med många andra surfplattor i 10-tumsformatet är Z4 Tablet en fröjd att hålla i. Om vi exempelvis jämför med Samsung Nexus 10, en annan surfplatta med samma skärmstorlek och upplösning, är Sonys enhet hela 214 gram lättare och nästan tre millimeter tunnare.

ModellnamnSkärm
(tum)
Höjd
(mm)
Bredd
(mm)
Djup
(mm)
Vikt
(gram)
Batteri
(mAh)
Sony Xperia Tablet Z410.12541676.13896000
Google Nexus 98.92261537.94256700
iPad Air 29.7240169.56.143727.3 Wh
Samsung Galaxy Tab S 8.48.4212.8125.66.62944900
LG Pad G 8.38.3216.8126.58.33384600
Sony Xperia Tablet Z3 Compact8.02131236.42804500
Nvidia Shield Tablet LTE8.02211269.23905197
ASUS ZenPad S 8.08.0203.2134.56.62984000
Samsung Tab S2 8.08.0198.6134.85.62654000
Nokia N17.9200.7138.66.93185300
iPad Mini7.9200134.77.53316471
Nexus 7 (2013)7.02001148.72903950

Sony har lyckats hålla nere yttermåtten överlag då Z4 Tablet även är 11 millimeter smalare och en centimeter lägre än Nexus 10. Kompletta måtten lyder 254 x 167 x 6,1 millimeter med en vikt på 389 gram. Enligt Sony är Z4 Tablet ”lättaste surfplattan i sin klass”.

Vi är glada över att bakstycket inte består av glas. Sony har istället valt ett greppvänligt, matt material. Enheten ligger still på plana ytor och vi kan knappt urskilja ett enda fingeravtryck på baksidan – Z4 Tablet är ingen flottmagnet. Bakstycket känns ungefär som gummi vid beröring.

När enheten hålls i landskapsläge med Sony-loggan rättvänd finner vi ström- och volymknapparna i mitten av vänstersidan. Längst till vänster på ovansidan sitter 3,5mm-jacket. Cirka två centimeter från hörlursutgången har Sony placerat en lucka som rymmer minneskort och i vårt fall även nano-SIM-kort. I mitten av högersidan (undersidan i porträttläge) finner vi micro-USB-porten.

sony-xperia-z4-tablet-test-bild-ny-10

Vi testar den vita modellen som har vitt bakstycke, vit framsida och gråa kanter av metall. Hörnen är rundade som på Xperia Z3 och Xperia Z3+. Var kommer då ljudet ifrån? Stereohögtalarna är framåtriktade och sitter diskret längs kanterna på framsidan.

Det är svårt att hitta något konkret att invända mot konstruktionen som känns robust och vridstyv, utan svikt eller knak. Vi hade dock föredragit att volymknappen placerats ovanför strömknappen istället för nedanför och kamerans position på bakstycket är inte symmetrisk.

Skärmen

sony-xperia-z4-tablet-test-bild-ny-13

Xperia Z4 Tablet erbjuder en 10,1 tum stor IPS LCD-skärm med 2560 x 1600 pixlar (WQXGA). Det innebär att pixlarna sitter tätt för en 10-tumsplatta, närmare bestämt med en densitet på 299PPI.

Vissa surfplattor med mindre skärmstorlek, som Nexus 7 2013, når strax över 300PPI men särskilt mycket mer pixeltäta plattor i 10-tumssformatet finns inte i Sverige idag. Det har alltså inte skett något rejält kliv framåt i upplösning för större plattor sedan Nexus 10 hösten 2012.

sony-xperia-z4-tablet-test-bild-ny-12sony-xperia-z4-tablet-test-bild-ny-14

Sony marknadsför sin display med termer som Live Color LED och Triluminos, men i grund och botten handlar det som sagt om en IPS LCD-skärm. Bland skärminställningarna finns alternativ för ”bildförbättring” precis som på nyare Xperia-telefoner. Något Sony kallar ”X-Reality” ska ge klarare, skarpare och mer naturlig visning av bilder. Det finns även ett skärmläge som försöker skapa mer livfulla och levande återgivning av bilder och videor.

Välproducerat och högupplöst material på YouTube ser mycket inbjudande ut på skärmen och likaså högupplösta videofiler med låg komprimering. Egentligen finns det inte mycket att säga om skärmen i Xperia Z4 Tablet annat att den är bra, rakt av.

sony-xperia-z4-tablet-test-bild-ny-11

De flesta mobila enheter i toppskiktet idag har lyckligtvis mer eller mindre kompetenta paneler. Vi har inte stört oss på några aspekter av skärmen inomhus då vi är nöjda med skärpa, ljusstyrka, färgåtergivning och betraktningsvinklar. De som vill ge skärmen en varmare framtoning kan använda vitbalansläget. Vi provade R:144 och G:139 (en favorit på Xperia Z3) med ganska gott resultat. Ej heller led vårt exemplar av något påtagligt ljusläckage eller så kallad clouding.

Skärmen hindrar de flesta reflektioner från att synas inomhus vid högsta ljusstyrkan (särskilt om automatiska ljusstyrkan inaktiveras). En del reflektioner är dock naturligtvis att räkna med beroende på vinkel. Utomhus kunde vi se oss själva i skärmen om vi valde att fokusera blicken på det viset.

sony-xperia-z4-tablet-test-bild-ny-15

De som använder plattan på stranden en riktigt solig dag utan skugga kan få problem, men det har överlag gått att se innehållet utan större svårigheter utomhus. Sony menar att skärmen är 40% mer ljusstark än den i Xperia Z2 Tablet.

Med sepia-bakgrunden och en fontstorlek på 125% upplevde vi att Xperia Z4 Tablet med fördel kan användas som e-boksläsare tillsammans med Play Böcker, även om ögonen eventuellt blir ansträngda vid längre lässtunder – särskilt i jämförelse med en dedikerad e-läsare med elektroniskt bläck.

Mjukvaran

sony-xperia-z4-tablet-ui-1

Alla som använt Sonys Lollipop-baserade gränssnitt kommer känna sig som hemma när de använder Xperia Z4 Tablet, även de som bara har erfarenhet av Sony UX på mobiler. Både estetik och funktionalitet är intakt.

Det som skiljer sig är naturligtvis att mer information visas på skärmen samtidigt och att inbyggda appar har ett format anpassat för plattor, ofta med två spalter så innehåll och funktioner enklare kan nås. Mjukvaran baseras specifikt på Android 5.0.2 och Sony är förhållandevis troget Googles designvision. Vi stör oss på vissa inslag i mjukvaran, likt varningen som visas varje gång bakgrundsuppdateringar inaktiveras från snabbinställningarna. Överlag är dock gränssnittet snabbt och funktionellt.

sony-xperia-z4-tablet-ui-4sony-xperia-z4-tablet-ui-5sony-xperia-z4-tablet-ui-11

De som har en PlayStation 4 kan strömma spel över Wi-Fi till plattan och spela spel med handkontroll, tack vare PS4 Remote Play. Mjukvaran innehåller överraskande mycket bloatware, precis som senare Xperia-telefoner. Lyckligtvis går det mesta att avinstallera eller i alla fall inaktivera för de som inte har någon användning av de förinstallerade applikationerna.

sony-xperia-z4-tablet-ui-13sony-xperia-z4-tablet-ui-6

Någonstans kring Snapdragon 801 och 3GB RAM verkar prestandan för Androidenheter ha planat ut när det gäller användning av vanliga appar och själva operativsystemet. HTC One M9, Samsung Galaxy S6 och Sony Xperia Z3+ är alla mycket snabba telefoner. Men klivet upp från Xperia Z3 och till och med från LG G2 är inte enormt.

Med detta sagt är Xperia Z4 Tablet precis som vårens toppmodeller på telefonmarknaden en mycket snabb enhet, med åttakärniga 64-bitarschippet och sina 3GB RAM. Vi har inte stött på några problem med överhettning under testperioden, för de som är oroliga på grund av Snapdragon 810 (Qualcomm menar att problemet överhuvudtaget inte existerar). Enheten blev inte ens särskilt varm under tunga prestandatest och den interna sensorn för systemprocessorn visade som mest 40 grader C.

Ljudegenskaper

sony-xperia-z4-tablet-ui-10sony-xperia-z4-tablet-ui-9

Högtalarna i Xperia Z4 Tablet har som tidigare nämnts placerats på framsidan, i ytterkant strax under mitten till vänster och höger om skärmen när enheten hålls i landskapsläge. Ljudet kommer alltså framifrån och i stereo – tummen upp!

Det är ganska bra tryck i högtalarna vars högsta volym bör räcka för de flesta. Vi är även nöjda med kvaliteten på ljudet överlag även om det ibland är en lite väl vasst och spinkigt, beroende på vilken typ av musik som spelas upp. Bland ljudinställningarna finns ClearAudio+ som ”optimerar” ljudet. Vi föredrog dock att ha detta avstängt. Högtalarna är inte de bästa som går att hitta i en mobil enhet idag men är fullt godkända i vår mening.

sony-xperia-z4-tablet-ui-15sony-xperia-z4-tablet-ui-14

Ljudalternativen inkluderar även en equalizer, automatisk optimering av hörlursinställningar, samt försök att simulera olika typer av surroundljud för hörlurar. Det finns även ett alternativ för surroundljud för högtalarna (S-Force Front Surround). Inställningen gör på sin höjd att ljudet känns mer uppdelat och att vissa inslag i ljudbilden kommer fram lite tydligare.

Likt Xperia Z3 har Xperia Z4 Tablet stöd för högupplöst ljud. När ett DNC-headset används erbjuder plattan även inbyggd digital brusreduceringsteknik, som faktiskt kan göra skillnad. Genom något som kallas DSEE HX försöker enheten förbättra och återställa komprimerat MP3- och AAC-material till mer högupplöst format.

Ljudfantaster kanske skakar på huvudet åt detta försök till att återskapa information som gått förlorad i komprimeringen, men vissa användare kommer förmodligen uppskatta finessen. Ljudet i favorithörlurarna har varit mycket bra.

Batteritiden

sony-xperia-z4-tablet-ui-16

Två av Sonys mest tydliga nischer på mobilmarknaden senaste åren har varit vattentålighet och batteritid. Batteriet i Xperia Z4 Tablet, med sina 6000mAh, räcker enligt Sony i upp till 17 timmars uppspelning av HD-video. I jämförelse kan nämnas att Apple specificerar batteritiden för iPad Air 2 till 10 timmar.

Vad Sony kan få ut under optimala förhållanden är inte särskilt relevant, men i vår erfarenhet stämmer uppgiften ganska bra – särskilt när ljusstyrkan dras ner. Mjukvaran innehåller samma batteriinställningar som Xperia-telefoner.

STAMINA-läget kan exempelvis inaktivera mobildata och Wi-Fi när skärmen är släckt och begränsa prestandan till förmån för batteritiden. Bakgrundsdata kan därtill köas och skickas i intervall.

Enligt Qualcomm har Sony Xperia Tablet Z4 stöd för QuickCharge 2.0. För att dra nytta av QuickCharge 2.0 krävs dock att Sonys snabbladdare UCH10 används. Den medföljande AC-adaptern leverar 5V==1.5A vilket tyvärr innebär att den tar rätt lång tid att ladda.

xperia-z4-tablet-batteritest

När läget för utökad standby är påslaget eller ännu bättre, flygplansläget, är passningstiden utmärkt. Batterinivån faller långsamt även när plattan legat inaktiv i dagar.

Vi har börjat använda ett nytt och mer mångsidigt batteritest som baseras på PCMark. Appen simulerar vanlig, blandad användning som bildredigering, fotovisning, textinmatning, surfning, e-boksläsning, videouppspelning, snabbspolning i video, och så vidare.

Eftersom Xperia Z4 Tablet är den första enheten vi testar med PCMark har vi ont om referensmaterial i skrivande stund, men det kommer fyllas på efterhand. Enheten höll igång i 13 timmar och 32 minuter, vilket vi anser är ett lovande resultat.

Kameraexempel

sony-xperia-z4-tablet-swedroid-13

Prestanda

Snapdragon 810 är en av de snabbaste plattformarna på marknaden och Qualcomms för närvarande vassaste 64-bitarsplattform. Utöver fyra stycken Cortex A57-kärnor samt fyra stycken Cortex A53-kärnor med en klockfrekvens på 2GHz respektive 1,5GHz erbjuder plattformen också stöd för både DDR4-minnen samt eMMC 5.0.

Sony har utrustat plattan med 3GB LPDDR4-minne som i förhållande till föregående generation – LPDDR3 – fördubblar minnesbandredden samtidigt som strömförbrukningen minskat med ca 40%. Flashminnet får också en prestandaskjuts i och med eMMC 5.0-standarden som ger utrymme för betydligt högre skriv- och läshastigheter än eMMC 4.0.

På pappret har Sonys platta rejält med muskler, vilket går hand i hand med den höga upplösningen. Vid faktisk användning är vi nöjda över flytet både vid exempelvis surf eller när vi växlar mellan olika applikationer parallellt som vi hoppar till hemskärmen. I spel har plattan också presterat bra trots den höga upplösningen. Vi erfar inte heller att plattan hackar eller känns långsam om vi växlar mellan applikationer eller spel samtidigt som vi hämtar hem och installerar appar i bakgrunden.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Huawei Honor 7
2792MB
Huawei P8
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
Sony Xperia Z2
2778MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Galaxy S6
2698MB
Moto X Style
2528MB
Samsung Note 3
2440MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
LG Nexus 4
1872MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
LG G3
1840MB
Sony Xperia Z
1839MB
HTC One M8
1827MB
Samsung Galaxy S4
1821MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Sony Xperia Z1
1157MB
Moto G 3
898MB
800
1600
2400
3200
Av de 3GB arbetsminne som finns i plattan är 2805MB tillgängligt för systemet medan ca 22GB av lagringsutrymmet på 32GB finns tillgängligt för användaren.

LPPDR4-minnet presterar som väntat bra och i jämförelse med LPDDR3-utrustade enheter rapporterar AnTuTu Benchmark en markant förbättring av bandbredden. Xperia Tablet Z4 presterar det till dags dato bästa resultat vi mätt upp i det här delmomentet.

Flashminnet presterar också bra och i linje med vad vi förväntar oss av plattformar med stöd för eMMC 5.0. Vi mäter upp en sekventiell läs- och skrivhastighet på 250MB/s respektive 97MB/s, medan det sjunker vid slumpmässig läsning/skrivning till 19MB/s (5000 IOPS) respektive 14MB/s. Plattan presterar i linje med andra Snapdragon 810-utrustad enheter. Bäst är fortfarande Galaxy S6 med exceptionellt fina siffror i Androbench.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
I de delmoment som mäter hur systemprocessorn presterar kan vi konstatera att Tablet Z4 endast hamnar bakom Samsungs Exynos 7420-plattform, som fortfarande är ohotad bland enheterna vi hittills testat. Det finns dock ett undantag i form av Vellamo Metal som i motsats till övriga testmoment är enkeltrådat; här hamnar Tablet Z4 relativt lågt med 1300 poäng mot exempelvis One M9 som med samma plattform presterar 1950 poäng.

GFXBench GL Benchmark 3.1 OpenGL ES 3.0 Manhattan native resolution

Sony Xperia Z5 Compact 720p
47FPS
Sony Xperia Z5 1080p
26FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
26FPS
OnePlus 2 1080p
21FPS
HTC One M9 1080p
20FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
18FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
16FPS
LG Nexus 5X 1080p
16FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
16FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
15FPS
Galaxy S6 WQHD
13FPS
HTC One M8 1080p
13FPS
Sony Xperia Z2 1080p
12FPS
Google Nexus 6 WQHD
12FPS
ZenPad S 8.0 WQHD
10FPS
Huawei Mate S 1080p
9FPS
Moto X Style WQHD
9FPS
LG G4 WQHD
9FPS
Huawei P8 1080p
9FPS
Xiaomi RedMi Note 2 1080p
8FPS
LG G3 WQHD
8FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
6FPS
Elephone P8000 1080p
5FPS
Moto G 3 720p
4FPS
Huawei Honor 7 1080p
4FPS
8
16
24
32
40
Xperia Z4 Tablet gör oss inte besvikna; i 3Dmark Slingshot ES 3.0 hamnar plattan strax bakom HTC One M9 som innehar förstaplatsen. I GFXBench där grafiken renderas i respektive enhets standardupplösning ser vi att Tablet Z4 med en upplösning på 2560 x 1600 pixlar, som alltså är högre än Galaxy S6 med en upplösning på 2560 x 1440 pixlar, presterar ca 20% bättre i deltest 1 och 10% bättre i deltest 2. Trots den högre upplösningen håller plattan nästan jämna steg med HTC One M9 som renderar grafiken i 1080p.

Tillbehör

sony-xperia-z4-tablet-tangentbord-1

Sony säljer ett officiellt tangentbord som tillbehör för Xperia Z4 Tablet, med modellnamnet BKB50. Tangentbordet fästs i plattan, ansluter över Bluetooth och NFC och förvandlar den till en liten Androidbaserad netbook.

Vi har inte haft möjlighet att testa tangentbordet men det kan vara värt att nämna för de som funderar på att skaffa Z4 Tablet. Priset på 1450 kronor betraktar vi dock som lite avskräckande.

sony-xperia-z4-tablet-tangentbord-3

Telefonfunktionalitet

sony-xperia-z4-tablet-test-bild-ny-telefon

En förförisk telefonikon vilar längst ner på hemskärmen i LTE-modellen av Xperia Z4 Tablet. Plattan går mycket riktigt att ringa med, naturligtvis förutsatt att du monterat ett fungerande SIM-kort.

När enheten ändå kan nå mobilnätet och har samma chipp som telefoner och all nödvändig hård- och mjukvara som krävs för telefonsamtal, är det rentav dumt att inte lägga till möjligheten att ringa. Vi tror ingen kommer ersätta sin mobil med Xperia Z4 Tablet men det är trevligt att finessen finns.

Slutsats

sony-xperia-z4-tablet-test-bild-ny-6

Xperia Z4 Tablet är i vårt tycke den bästa Androidsurfplattan på marknaden just nu. Sony har lyckats skapa en attraktiv helhet med förtjänster som en lätt och tunn konstruktion, bra batteritid och skarp skärm.

SWEDROID-REKOMMENDERAR-BAST-I-TEST

Plattans låga vikt, greppvänliga bakstycke och tunna profil gör att den är enkel att hantera och behaglig att hålla i. Att konstruktionen dessutom är vattentät är en trevlig bonus och något Sony nästan är ensamt om i toppskiktet.

Xperia Z4 Tablet har samtidigt en högre prislapp än flera andra nyare surfplattor. Google Nexus 9 16GB kostar exempelvis strax över 3000kr nu, att jämföra med 5500kr för Wi-Fi-modellen (32GB) av Sonys platta.

Alla som är ute efter en kompetent Androidplatta idag bör definitivt överväga Xperia Z4 Tablet, som vi inte tvekar att rekommendera.

Processor: 2GHz octa-core
Plattform: Snapdragon 810 64-bit
RAM: 3GB
Skärm: 10,1" / WQXGA / 299PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 8,1MP

Sony Xperia Z4 Tablet

5 490:-
Sony Xperia Z4 Tablet
8.3333333333333

Gränssnitt

8/10

    Byggkvalitet

    9/10

      Bildskärm

      9/10

        Högtalare/ljud

        8/10

          Prestanda

          9/10

            Batteritid

            8/10

              Styrkor

              • Skarp skärm
              • Bra batteritid
              • Lätt och tunn
              • God prestanda

              Svagheter

              • Högst 32GB intern lagring
              • Kostar mer än många andra plattor
              • Alla gillar inte Sony UX

              • FredrikAn

                Väntar på Mr. Stuk.

              • Tuttfia

                Hoppas på 2560*1600 till Z3 Tablet Compact-uppföljaren också, har blivit bortskämd med +400 PPI på mina mobila skärmar…

              • widde

                testa en tablet mot telefoner känns ju väldigt fel…

              • Alias joje67

                Många kunder vittnar om att deras vattentäta z3-mobiler blir fuktskadade vid rätt hantering och att man inte kan räkna med att få ersättning från Sony som skyller oavkortat på användaren. Hoppas detta inte gäller längre då. För det priset dessutom.. tror ipad behåller sina fans..

              • nioh

                Jag har Xperia Z2 tablet. Den fungerar väldigt bra. Och jag är väldigt nöjd med den. Dock var den faktiskt billigare än denna när den kom. De har höjt priset litegrann.

              • Emil Oskarsson

                Kan ha att göra med att svenska kronan är riktigt svag just nu och dollarn stark :p

              • Emil Oskarsson

                Finns ju bara en annan tablet som klår denna(eller är lika bra beror helt på vad du är ute efter) o det är Ipad air 2, så för att ha något att jämföra med från i år så tog de mobiler o jämförde med. För min del så blir det en z4 tablet :)

              • Peter

                Den ser fin ut och kan nog bli köp men finns det någon som hört ngt om en tablet på 12″ från de stora tillverkarna (- Samsung)? Hade varit hörligt till pendling och film.

              • Rob

                ”Enheten blev inte ens särskilt varm under tunga prestandatest och den
                interna sensorn för systemprocessorn visade som mest 40 grader C.”

                Men.. Nu har vi ju hört en massa gnäll på att SD810 är värdelös och överhettar bara du tänker tanken på att dra igång Chrome. Menar ni att det bara var oinformerat ordbajsande?

              • Rob

                12″ hade varit riktigt trevligt på en ‘hemma-platta’. Framförallt om man även planerar använda den som en bärbar m. mus och tangentbord.

              • Peter

                Precis min tanke. 12″ är ju inte heller värre än att den lätt går ner i en axelväska eller ryggsäck. Blir kanske till att vänta till apple släppt sin 12″. Då, om inte förr, kommer nog Androidtillverkarna att hoppa på tåget.

              • Peter

                En tablet borde ha avsevärt mycket bättre möjligheter att fördela och leda bort värme än en telefon…

              • Olle

                Hmm. För Apple är kända för att vara i framkant gällande stora skärmar?

              • Olle

                Högtalare på framsidan är ju bra men vore det inte bättre om de satt på den övre halvan av sidorna i landskapsläge? Är inte risken nu att man i landskapsläge greppar plattan naturligast precis där högtalarna sitter? Någon som har erfarenhet av detta från plattor i samma storlek?

              • Peter

                Ingen aning men tyckte mig höra ett rykte om att en 12″ var på väg från dem.

              • Pasta

                Kan ju även vara en ny revision av SD810 där de kan ha fixat problemen. Sen beror det även mycket på det Peter säger

              • Rob

                Varför har ni inte tablets i storleksjämförelse-verktyget på Androidenheter.se? Jag vill ju göra en side-by-side mellan Z3 tablet compact och Z4 tablet.. Ska man behöva masa sig ner till en fysisk butik bara för att kunna jämföra?

                Jag lovar, jag är inte lat.. Jag är bara extremt energieffektiv.

              • Daniel Forsberg

                Inte nyligen men det finns ju en från Samsung redan. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2427701

              • Peter

                Tack men, som jag skrev, så faller Samsung bort..

              • Roger
              • tramsgar

                jag trodde hemelektronik blev billigare med tiden. så dumt.

              • Crashtestdummyofsweden

                Bra test. Möjligtvis att man hade kunnat bespara sig en av de punkter som låg under minus, dvs ”Alla gillar inte Sony UX”. Så som det är formulerat så hade det lika gärna kunnat ligga under plus-kategorin och nästan alla tillverkare har ju sin egen design.

              • Qvintus

                Det blir billigare med tanke på vad du får…

              • gg

                Surface pro 3 är 12″ och i princip det värsta som finns på marknaden när det kommer till delbar dator/surfplatta.

              • gg

                Detta låter som den ultimata lösning för dig, dock kostar det så klart mer än vanlig surfplattor eftersom det är en högpresterande premium datorn egentligen.
                http://www.microsoftstore.com/store/mseea/sv_SE/pdp/Surface-Pro-3/productID.300225600

              • Andreas Larsson

                Det är lika på z2 tab och där håller jag alltid händerna rakt över högtalarna, men är nöjd ändå då det är en bra platta :)

              • Peter

                Tack men kör gärna vidare på Android och den är i dyraste laget för vad jag vill ha den till. (Filmtittande och surf. Övrigt gör jag på min stationära dator).

              • Henrik

                äsh det är väl bara vända på plattan, då den inte har fysiska knappar som skräpsamsung.

              • Marcus Roos

                Archos FamilyPad. 13.3″

              • Om du köper samma prestanda/funktioner blir det billigare. Om du ska köpa en telefon som är liknande Galaxy S2 idag behöver du kanske bara betala 1000:- jämfört med de 5000:- eller så S2 kostade när den var ny. Toppsegmentet ligger så gott sin kvar på sina priser, men de erbjuder mer prestanda och funktioner.

              • Paulista

                Använder endast min iPad till film vilket den funkar bra till, men saknar framåtriktade högtalare som på denna. Men att betala 5500kr!? Njaaee

              • Daniel Forsberg

                Ah, det var minus Samsung du menade, då förstår jag. :)

              • ToungiLou

                Eftersom den enda negativa punkten med denna är priset så är det ju givet köp för alla som kan betala. Alla andra plattor har flera negativa punkter.

              • corb06

                Fy vilken trevlig padda!
                Skulle vilja ha en vit, men det verkar inte som om Sony tänker släppa tangentbordet i vitt?

              • corb06

                Hehe

              • corb06

                Svart får det bli

              • Olle

                Iofs det är väl en vanesak vilket håll man tippar plattan på. Sony loggan verkar ju väldigt diskret så man kan nog leva med att det står upp-o-ner. :) Men jag har för mig jag varit med om appar som är låsta så de bara anpassar sig om man tippar på ”rätt” håll.

              • Olle

                Tack för ditt svar. Ingen deal breaker men känns ändå onödigt med en sådan uppenbar design miss när allt annat verkar så bra.
                Det kanske går lika bra att vrida den på ”fel” håll som Henrik föreslår.

              • BruceTh3Dwarf

                Inte heller att den har upp till 32GB av intern lagring ser jag som en svaghet, särskilt med tanke på att den har plats för minneskort.

              • John Svensson

                Jag byter gärna ut min mobil permanent mot denna då jag ringer så sällan. Synd att de gör kanterna så stora på 10″ bara. Betydligt större/bättre högtalare hade fått plats, varför snåla med så mycket utrymme?

              • Simon

                En recension på Z3+ på g eller? :) Ser fram emot den!

              • Olle

                Kom att tänka på en sak. Klarar Android av att spela höger/vänster kanal rätt beroende på vilket håll man tippar plattan?

              • lunjoc

                Kanske för att kronan rasat mot dollarn, och många andra valutor , bla tack vare riksbankens manipulation av valutan

              • Erik S

                Funderar på om man ska köpa Z3 eller Z4 tableten. I och med att Z3an har mindre skärm så är PPI likvärdigt, och frågan är om det är värt att lägga 2500:- extra för en lite bättre CPU/GPU.

                Finns det något starkt argument att välja Z4 framför Z3?

              • Rob

                Jag ser storleken som den tyngsta faktorn. Z3 tablet går ner i min innerficka på jackan, men Z4 tablet har inte en chans :) Jag har svårt för 10″ formatet, känns som ett onödigt mellansteg. Hade hellre sett en 12″ och en 8″ som valen, där skillnaderna i användandet är mer markanta.

                Det enda starka argumentet är hårdvaran, och då endast i aspekten om vilket som är mest framtidssäkert. Båda funkar utmärkt för dagens uppgifter, men morgondagen nalkas..

              • Roni

                Inte om du vill att din surfplatta ska överhettas som en ugn, Snapdragon 810 är känd att överhettas

              • Emil Oskarsson

                Kan garantera att Xperia tablet z4 inte överhettar. Högsta temperaturen jag fått än så länge är 45 grader :) Grym prestanda batteritid och en lätt o tunn surfplatta är vad du får om du köper Xperia z4 tablet

              • Emil Oskarsson

                Hade funderingarna på det med men oavsett om du har händerna över högtalarna så hörs ljudet lika bra så det är inget att oroa sig över :)

              • Emil Oskarsson

                Precis!

              • Roni

                Hur länge har du haft den?

              • Emil Oskarsson

                I en vecka nu :) Aldrig throttlat även om man spelar krävande spel som asphalt 8 med bästa grafik på :)

              • Erik S

                Köpte den också och är riktigt besviken tyvärr. Känner du igen något av det jag skriver i min recension? http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=3028307

              • Emil Oskarsson

                Upplever inte att den blir varmt ett dugg vid kamera delen, snarare i området mitt på tableten där soc:t sitter men den blir mycket kallare än min Xperia Z. Bruset i högtalarna har jag bara hört en gång och det hjälpte att starta om enheten (mjukvarubugg med garanterad säkerhet så det kommer att fixas snart ingen enhet släpps utan buggar, alla enheter har små buggar i början:) ) Får batteritider upp till 10h on screen time så testa att inaktivera automatiskt ljusstyrka för det brukar suga batteri som bara den på de flesta tablets jag testat. Upplever absolut ingen backlight bleeding på min, som jag har på min gamla galaxy tab 2 10.1. Upplever inget lagg på enheten heller.

              Lediga jobb inom data / IT Företag
              Fullstack med EpiServer skills till Solberg Publicerad 23 Mar 2017
              Systemutvecklare till framgångsrika CGI Publicerad 23 Mar 2017
              Linux Systems Administrator Publicerad 23 Mar 2017
              Driven Systemarkitekt till IAR Systems Publicerad 23 Mar 2017
              Fullstack Web Wizard to WCOM Publicerad 23 Mar 2017
              Se fler jobb

              Mest kommenterat

              1. Hur stor mängd mobildata har du tillgång till varje månad?
              2. Stor genomgång av nyheterna i förhandsversionen av Android O
              3. Tidiga rykten om Android O – vilka är nyheterna i nästa stora version?
              4. Pressbilder på Galaxy S8 tillsammans med europeiska priser
              5. Nokias PureDroid-satsning är admirabel, och dömd att misslyckas [Krönika]
              6. Samsung Galaxy S8 imponerar i AnTuTu Benchmark

              Mest läst

              1. Nokias PureDroid-satsning är admirabel, och dömd att misslyckas
              2. Tidiga rykten om Android O – vilka är nyheterna i nästa stora version?
              3. Pressbilder på Galaxy S8 tillsammans med europeiska priser
              4. Hur stor mängd mobildata har du tillgång till varje månad?
              5. Stor genomgång av nyheterna i förhandsversionen av Android O
              6. Samsung Galaxy S8 imponerar i AnTuTu Benchmark

              7. Visa topplistan

              Senaste undersökningen

              Ungefär hur stor mängd mobildata har du tillgång till varje månad?

              Visa resultatet

              Loading ... Loading ...

              Undersökningar

              Sponsrat