Recension:Alcatel One Touch 995 [Recension]

Postat:
13:46 - 2012-08-03
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
34

Tillverkare: Alcatel
Modell: One Touch 995
Operativsystem: Android 2.3/Gingerbread med Alcatel UI
Tillgänglighet: Comviq
Pris: 1499 kronor med Comviq kontant
Webbsajt/Specifikationer: Alcatel, Androidenheter.se

Introduktion

I en teknikvärld där mer eller mindre all mediafokus ligger på de allra bästa och dyraste telefonerna, de så kallade flaggskeppen, så glöms ibland både mellanklasstelefonerna och instegstelefonerna bort – trots att långt ifrån alla kan eller vill lägga en handfull tusenlappar på en telefon.

Efterfrågan på prisvärda telefoner är stor, men utbudet är tämligen skralt. Den kanske mest framgångsrika budgetsmartphonen är den numera smått legendariska ZTE Blade som då den kom i slutet av 2010 vände upp och ner på androidmarknaden. Plötsligt kunde man få en telefon som med dåtidens mått var ganska välutrustad – för under 1500 kronor.

Dessvärre startade Blade aldrig någon revolution. Vi och många med oss hade hoppats att Blade skulle bli gnistan som skapade en eldstorm i instegssegmentet med välutrustade telefoner till ett lågt pris, men så blev aldrig riktigt fallet. ZTE släppte för all del själv en uppföljare till Blade, men med en prislapp vid lansering på en god bit över 2000 kronor och blott blygsamma förbättringar av hårdvaran så blev det aldrig samma hit som företrädaren.

När Alcatel, genom Comviq, nu lanserar modellen One Touch 995 på den svenska marknaden så anar vi en hel del hoppfullhet bland Swedroids läsare som söker en ”ny Blade” – en välutrustad telefon som utan abonnemang kostar under 1500 kronor, och i den här recensionen kommer vi göra vad vi kan för att svara på om One Touch 995 är telefonen som instegssegmentet har väntat på.

[ind][/ind]

Specifikationer

SpecificationsAlcatel One Touch 995
Measurements
(W x H x D)
68 x 128 x 9.8 mm
Weight124 grams
Screen / resolution4.3 inch, 16 million colors, WVGA (480x800 pixels, 217 PPI)
Panel typeTFT LCD
DigitizerCapacitive digitizer @ 52 Hz, dual-douch
System-on-a-chipQualcomm MSM8255T (Snapdragon S3)
CPU45 nm Scorpion processor @ 1.4 GHz
GPUAdreno 205
RAM512 MB
Internal storage (NAND)4 GB Micro-SD card included (may differ between regions, carriers and retailers)
968 MB available for app installations
Battery1 500 mAh, Li-Ion, replaceable
Primary camera5 megapixels, autofocus, LED flash, geo-tagging. 720p (1280x720 pixels) video recording @ 30FPS, video light
Secondary cameraVGA (480x640 pixels)
Connectors / slotsMicro-USB (2.0), Micro-HDMI, Micro-SD (up to 32 GB)
ButtonsFront: Menu, Home Search, Back (capacitive)
Left side: Volume rocker
Top: Power button
Network / CommunicationHSxPA, 14.4 Mbit/s download, 5.76 Mbit/s upload; Wi-Fi 802.11 b/g/n; DLNA, Wi-Fi hotspot; Bluetooth v3.0 with A2DP, EDR
SensorsAccelerometer, digital compass, proximity sensor, light sensor
Android version / GUIAndroid 2.3.6 (Gingerbread) with slight modifications by Alcatel
Codec supportMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA
In storesFeb 2012 (May 2012 in Sweden)
MiscellaneousAvailable in black, grey, white and red
(Only black in Sweden)

Alcatel One Touch 995 har utrustats med en enkelkärnig processorplattform från Qualcomm, kallad MSM8255T. Processorn är densamma som vi har sett i bland annat Sony Ericsson Xperia arc S, och med en processorhastighet på 1,4 GHz så pinnar telefonen på ganska väl trots att den bara har en processor.

MSM8255T innehåller vidare samma grafikkrets som arc S, Adreno 205, vilken med dagens mått mätt får anses vara tämligen långsam. Den duger till de flesta spelen på Google Play Store, men får se sig besegrad av de mer avancerade 3D-spelen – åtminstone om man vill ha ett spelbart flyt.

RAM-mängden är till skillnad från vad som länge påstods på Comviqs produktsida blott 512 MB, vilket dessvärre genast sätter en plump i protokollet för en telefon som många hoppas på skall vara den nya Bladen. Blade hade nämligen 512 MB RAM redan för över 1,5 år sedan, så vi hade verkligen önskat 768 eller 1024 MB RAM i One Touch 995 för att känna oss nöjda.

I kartongen



One Touch 995 levereras i en ganska ordinär och mestadels vit kartong. Inget står ut eller fångar blickarna, men den känns heller inte billig eller tafflig. Som vanligt finner vi telefonen i ett fack för sig allra högst upp i kartongen, och övrigt innehåll i det större facket under detta. Innehållet är som följer:

* Alcatel One Touch 995 (svart)
* Batteri 1500 mAh
* Laddadapter med USB-port (svart, 5V 550mA)
* USB-kabel (svart, USB -> Micro-USB, cirka 1 meter)
* Trådburet headset (svart, in ear-typ, svarsknapp)
* Micro-SD-kort (4 GB)
* Dokumentation

I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet i era kartonger är detsamma som i vår, men då One Touch 995 just nu endast säljs via Comviq – som sände oss vårt testexemplar – så är sannolikheten ändå hög att innehållet är identiskt. Är kartongens innehåll viktigt för er så rekommenderar vi att ni tar kontakt med Comviqs kundtjänst innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion



Alcatel One Touch 995 har fått en i vårt tycke ganska behaglig, men aningen anonym, design. Fronten domineras av den 4.3 tum stora skärmen vilken omges av en ram med rundade hörn, gissningsvis tillverkad av metall. Det svarta löstagbara bakstycket sitter mycket bra och täcker hart när hela telefonens baksida. Bakstycket är tillverkat i plast och har fått en lätt gummiaktig ytbehandling och har fått mjukt rundade kanter.

Telefonen är tack vare de rundade kanterna behaglig att hålla i handen, och byggkvalitén är därtill finfin. Passform mellan bakstycke och chassi är nästintill felfri och telefonen ger inte ifrån sig några knarr eller knak då vi klämmer och bänder på den. Telefonen känns helt enkelt inte ”budget” utan matchar med lätthet många modeller som kostar både två och tre gånger mer.

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring


Nedan skärmen finner vi fyra kapacitiva knappar (”touchknappar”), från vänster till höger: Meny, Hem, Sök och Tillbaka. Dessa knappar är sedan Android 4.0 och framåt inte längre nödvändiga, men One Touch levereras dessvärre med Android 2.3 och dessa knappar, sök-knappen undantaget, är alltså nödvändiga.

Ovan skärmen finner vi utöver högtalaren för telefonsamtal även den frontriktade kameralinsen samt såväl närhets- som ljussensorn. På telefonens vänstersida sitter i överkant volymknappen (+/-) som sticker ut lagom mycket och erbjuder ett distinkt motstånd och förmedlar en tydlig klick-känsla. I vänstersidans nederkant sitter Micro-USB-porten.

Telefonens högersida är helt slät och saknar både knappar och portar och i fotänden finner vi utöver samtalsmikrofonen även Micro-HDMI-porten. På huvudänden sitter 3,5mm-porten för hörlurar och strömknappen som förstås även agerar låsknapp för skärmen. Ett litet minus för att strömknappen sitter ganska djupt, vilket gör att den kan vara lite svår att känna sig fram till, men detta kan vara medvetet från Alcatels sida för att undvika att man kommer åt knappen av misstag.

Bakom det heltäckande bakstycket finner vi platsen för minnesexpansion (Micro-SD, max 32 GB) vilken kan nås utan att batteriet avlägsnas, samt SIM-sloten som blockeras av batteriet.

Mottagning och datahastigheter


Mottagningen via 2G och 3G på Comviqs nät har varit ungefär som förväntat under vår testperiod. Där andra telefonmodeller har svårt med mottagningen så har även One Touch 995 problem, och vice versa. Till skillnad från en del andra modeller – även dyrare sådana – så är One Touch dock inte speciellt känslig för det så kallade dödsgreppet där man med en eller två händer täcker över telefonen så mycket man bara kan för att framkalla ett signalfall.

Datahastigheterna via mobilnätet har varit i nivå med vad vi har förväntat oss och helt i nivå med vad Comviqs nät mäktar med på de orterna där vi befinner oss. Dessvärre har vi inte haft möjlighet att testa vad telefonens övre gränser är, då nätet i sig sällan mäktar med mer än 4 Mbit/s ner och 1 Mbit/s upp, men vi har aldrig upplevt att telefonen utgör en flaskhals.

Vad gäller Wi-Fi så har vi som så många andra modeller noterat att även om telefonen har stöd för 802.11n så är det bara 2.4GHz-bandet som är tillgängligt. Det i regel snabbare 5GHz-bandet lyser dessvärre med sin frånvaro. Till dags dato har vi bara lyckats ansluta mot 5GHz-bandet med n-kompatibla samsungtelefoner.

Maxhastigheterna via Wi-Fi (n/2.4GHz-bandet) på vårt lokala FP-nätverk ligger på runt 23 Mbit/s (~2.8 MB/s) både till och från telefonen. Detta är en god bit under genomsnittet, som är runt 30 Mbit/s, men snabbare än exempelvis Motorola RAZR som klockar in runt 18-20 Mbit/s.

Mottagningen via Wi-Fi (g) är god och dödsgreppet har tillsynes ingen som helst effekt på mottagningen. Då vi utför vårt räckviddstest där vi sakta avlägsnar oss allt längre bort från vår router så lyckas One Touch hålla signalen vid liv längre än någon annan telefon vi hittills har testat. Mycket imponerande.

Helt problemfri har dock Wi-Fi-uppkopplingen inte varit – vi har haft en del problem med att Wi-Fi-uppkopplingen ibland förloras då telefonen ligger i standby, trots att vi i inställningarna har sagt åt den att alltid hålla Wi-Fi-uppkopplingen intakt. Ett annat problem har varit att telefonen ett par gånger dagligen har fastnat på ”scanning” då vi startar Wi-Fi, istället för att autoansluta till vårt nätverk. Inte förrän vi ger oss in i Meny -> Inställningar -> Trådlöst och nätverk -> Wi-Fi-inställningar så har ”scanning”-loopen brutits varpå telefonen snabbt kopplar upp sig mot nätverket. Det är en enkel fix som ligger blott ett par skärmtryck bort, men det är ändå tämligen frustrerande.

Ljudegenskaper


Då vi utför vårt RightMark Audio Analyzer-test så ser det till en början väldigt lovande ut. I delmomentet för Frequency Response, sett i grafen ovan, så presterar One Touch väl och får betyget ”Good” av RMAA, men i delmomenten som sedan följer (se tabellen nedan) så blir utfallet betydligt sämre och när RMAA summerar ljudkvalitén som en helhet så blir betyget ett föga smickrande ”Poor” (”Dåligt”).

Som de flesta av er vet så säger syntetiska test av den här arten sällan hela sanningen – det som ett artificiellt öra uppfattar som dåligt ljud kan mycket väl i ett mänskligt öra uppfattas som helt ok eller till och med bra. Vi på redaktionen har inte några särdeles vältränade audiofilöron, men i just det här fallet med One Touch 995 så tycker vi ändå att vi kan ana varför RMAA delar ut låga betyg.

Efter att ha lyssnat på en rad ljudspår av så kallad ”lossless”-typ i ett par olika hörlurar så är det vår bestämda uppfattning att ljudbilden är tämligen platt och livlös, men den är ingalunda så dålig som RMAA vill göra gällande – åtminstone inte i våra öron. Vår uppfattning är att ljudkvalitén duger för de flesta och det mesta, men om du vet med dig att du är en finsmakare vad gäller ljud så rekommenderar vi att du provlyssnar först.

Med en equalizer från någon av tredjepartsmusikspelarna på Google Play Store och rätt hörlurar (de medföljande är sedvanligt dåliga) så kan man trolla fram en livligare ljudbild, men det går inte går att trolla hur mycket som helst och vi lyckas aldrig få till ljudet såpass väl att vi känner oss helt nöjda.

RMAA-summering – Alcatel One Touch 995

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB
+0.58, +0.07
Good
Noise level, dB (A)
-40.5
Very poor
Dynamic range, dB (A)
70.9
Average
THD, %
1.922
Poor
THD + Noise, dB (A)
-27.1
Very poor
IMD + Noise, %
3.790
Poor
Stereo crosstalk, dB
-34.6
Very poor
IMD at 10 kHz, %
1.701
Poor
General performance
Poor

[Läs det fullständiga RMAA-testet för Alcatel One Touch 995]
[Läs det fullständiga RMAA-testet för Alcatel One Touch mot HTC One S och Sony Xperia P]

Samtalskvalitén är genomsnittlig – One Touch 995 vare sig imponerar eller gör oss besvikna. Vi anar ett visst bakgrundssus som vi inte noterar i exempelvis Sony Xperia P eller LG Optimus Black, men för att det ens skall noteras så måste det vara knäpptyst där man befinner sig. Motparten hör oss väl och vi hör motparten väl.

Maxvolym och ljudkvalité via den externa högtalaren är god, på gränsen till imponerande. Kanske inte riktigt i nivå med Sony Ericsson-telefoner från 2010 och 2011, men klart bättre än såväl HTC One S som Sony Xperia P. En viss tendens till ljudförvrängning kan anas vid uppspelning av vissa ljudklipp, på maxvolym, men i regel är det inga problem. One Touch spelar så högt att bakstycket vibrerar och kittlar fingertopparna.

GPS och positionering


View Alcatel One Touch 995 in a larger map
Alcatel One Touch 995 (blå linje) har utrustats med en positioneringsenhet med stöd för både GPS och GLONASS. På senare tid har GLONASS, den ryska motsvarigheten till GPS, varit en hel del på tapeten då den på nordligare breddgrader kan tjäna till att öka precisionen rejält – inte minst då man på grund av bebyggelse och träd har begränsad sikt mot himlen.

Då vi tar en biltur i stadsmiljö och matchar One Touch mot LG Optimus True HD LTE (röd linje) och Samsung Galaxy Note (grön linje), som även de har GLONASS, så kan vi se att alcatelen uppvisar en något sämre precision, med ett par kraftiga avvikare. Den hittar dock snabbt positionen igen efter dessa avstickare, och vi upplever det aldrig som ett större problem. Jämfört med telefoner med blott GPS så är One Touch den klart bättre när sikten mot himlen är skymd eller delvis skymd.

Bildskärmen och digitizern


Den 4.3 tum stora bildskärmen är av TFT-typ och har en upplösning på 480×800 pixlar, även känt som WVGA. Detta är en plump i protokollet då vi väljer att matcha One Touch 995 mot Blade. Då Blade hade samma upplösning redan för över 1,5 år sedan så skulle One Touch ha behövt en betydligt mer högupplöst skärm för att anses vara en med dagens mått synnerligen välutrustad instegsmodell – och värdig uppföljare till Blade.

Skärmen är i övrigt vad bildkvalité berör acceptabel, men kan inte mäta sig med de bästa WVGA-skärmarna. Svärtan är aningen bristfällig och färgåtergivningen är ganska återhållsam. Det senare är dock en fråga om smak, och vi vet att många föredrar mer realistiska färger hellre än onaturligt övermättade färger. I fullt dagsljus utomhus är läsbarheten OK, genomsnittlig, men skärmens glaslager (både inre och yttre) reflekterar en hel del ljus.

Vi har inga problem med eftersläpningar eller dåliga betraktningsvinklar, även om en del nyansskiftningar kan förnimmas då man vinklar skärmen och betraktar den ur snäva vinklar.


Skärmens digitizer, det pekkänsliga ytskiktet på skärmen, är dessvärre precis som på ZTE Blade tämligen dålig. One Touch-digitizern är förvisso betydligt bättre än Blade, men vi upplever samma sträva skärm där fingertopparna nästan fastnar på ytan istället för att glida fram som på is. Vi hade önskat någon form av ytbehandling – något som år 2012 inte är för mycket begärt.

Förutom den sträva skärmen så presterar One Touch hyggligt och har inga problem med tvåfingersoperationer, vare sig i form av ”pinch” eller då man låter det två tryckpunkternas axlar korsas. Vidare är uppdateringsfrekvensen betydligt högre än på Blade, vilket gör att skärmen svarar snabbare och sällan missar våra pek och svep. Pekskärmen är sammanfattningsvis klart bättre än ZTE Blade, men vi hade förväntat oss mer.

Mjukvaran


Alcatel levererar One Touch 995 med den numera småmossiga Android 2.3/Gingerbread under skalet, och även om de har lagt till en del småsaker i gränssnittet så är det mesta nästintill helt standard. Det enda som egentligen är värt att nämna är att Alcatel har en egen låsskärm samt har lagt till snabbswitchar för Wi-Fi, Bluetooth, GPS/GLONASS, Datatrafik och Ljud i det neddragbara systemfältet, vilket förstås är ett välkommet tillägg.

På grund av att det rör sig om en nästintill helt standardbetonad version av Android 2.3 som alla numera är välbekanta med så kommer vi inte gå in närmare på mjukvaran utan konstaterar bara att allt fungerar som förväntat. Vidare kan det vara värt att nämna att Comviq har lagt in en del egen mjukvara i form av fem appar: Film, Säkerhet, Saldokoll, Tanka samt TV vars funktion torde tala för sig själv. Vidare ser vi att Comviq har lagt in en egen så kallad ”uppstartsbild” vilken syns under några sekunder då telefonen startas upp.

Webbläsaren


Precis som telefonen i övrigt så är standardwebbläsaren i One Touch 995 helt och fullt identisk med webbläsaren i vaniljversionen av Android 2.3, smärre grafiska modifikationer undantagna. Detta innebär att den gör sitt jobb, men inte mycket mer. Den som vill ha en såväl snabbare som snyggare och mer funktionsrik webbläsareupplevelse så rekommenderar vi varmt något av de populära alternativen Firefox, Opera Mobile eller Dolphin Browser. Vi skulle gärna lägga Chrome till den listan, men dessvärre kräver Chrome Android 4.0 eller senare.

Galleri och media

Galleriappen i One Touch 995 är som ni förstås redan har gissat samma galleriapp som vi finner i standardversionen av Android Gingerbread. Detta innebär att den precis som webbläsaren gör sitt jobb – men inte mycket mer än så. Galleriappens stora problem är inte funktionaliteten utan att den är tämligen långsam vad rendering av både miniatyrer och fullstora bilder. Ett populärt gratisalternativ på Google Play Store är galleriappen QuickPic.

Utöver smärre grafiska ändringar så är även musikspelaren exakt densamma som vi finner i grundversionen av Android Gingerbread och precis som webbläsaren och galleriappen så gör den det den ska men inte mycket mer. På Google Play Store finns en uppsjö mångfalt bättre alternativ att välja mellan.

Till skillnad från Android 2.3 i grundutförande så har One Touch fått en dedikerad videospelare. I Android 2.3 så är videospelaren en del av galleriappen, men Alcatel har alltså lagt till ett eget gränssnitt för videospelaren. Detta gränssnitt är bokstavligt talat så enkelt det bara kan bli – en lista av alla videoklipp på minneskortet presenterad med svart text på vit bakgrund. Inga som helst inställningsmöjligheter, listalternativ, videoinformation, miniatyrbilder osv.

Vad videostödet berör så är det vad HD-material mycket begränsat, men de flesta XviD- och DivX-klipp i lägre upplösning fungerar fint. Vi lyckas dessvärre inte få ett enda mkv/x264-klipp att fungera i standardvideospelaren, och framgångarna är till vår besvikelse tämligen få även då vi använder erkänt kompetenta tredjepartsvideospelare som MX Video Player och Dice Player.

Som videospelare är One Touch för närvarande dessvärre ett dåligt alternativ, vilket gör att det är svårt att känna någon glädje över att telefonen har utrustats med en Micro-HDMI-port för uppkoppling mot TV. Vår förhoppning är att telefonen får en uppdatering till Android 4.0/Ice Cream Sandwich inom kort, då Ice Cream Sandwich i grundutförande har ett betydligt bättre videostöd än Android Gingerbread.

Kameran


Kameran på 5 megapixlar tar riktigt skapliga stillbilder så länge ljusförhållandena är goda och överträffar faktiskt våra förväntningar. Kameran matchar flertalet telefoner som kostar mer än dubbelt så mycket. I takt med att ljusförhållandet blir sämre så blir dock bilderna snabbt sämre. Detta gäller dock de flesta mobilkamerorna, så det är inget som ger några större minuspoäng.

Vad videoinspelning berör så är det betydligt sämre. Maxupplösningen är på pappret och i kamerainställningarna 1280×720 pixlar, så kallad 720p, men i verkligheten är upplösningen betydligt lägre – som så många andra enkelkärniga telefoner med hårdvara av 2010- och 2011-snitt så uppskalas videoupplösningen bara, vilket leder till en hel del pixlighet. Vidare är videoflödet vid maxupplösning ganska hackigt, så vi föredrar att spela in med en lägre upplösning – som inte uppskalas eller ”hackar” – stället.

Kameramjukvaran är mer eller mindre helt och hållet av Android 2.3-standard, och bjuder således inte på några speciella överraskningar. Funktioner som pekfokus finns, men är per default avstängt och återfinns lite märkligt undangömt i långt ner i inställningsmenyerna under namnet ”Touch AEC”.

Även om den primära kameran av naturliga skäl inte kan mäta sig med dyra telefoner av 2011-2012-snitt så imponerar den ändå och bjuder på mer än vad vi hade vågat hoppas på för blott 1500 kronor.

Frontkameran är av allra enklaste snitt och är som de allra flesta frontkameror bedrövligt dålig. I goda ljusförhållanden så duger den för videosamtal eller som webbkamera, men i halvmörker är den i praktiken närmast oanvändbar. Inte minst kan detta innebära problem för personer som talar teckenspråk helt enkelt därför att kameran i mörker förlorar förmågan att leverera såväl skärpa som kontraster och en acceptabel bilduppdateringsfrekvens – det är nästan omöjligt att urskilja snabba handrörelser. Se helt enkelt till att ha gott om ljus!

Stillbilder
LG Optimus True HD LTE                                 Alcatel OneTouch 995






Videoexempel – fullskärm och högsta möjliga kvalitetsinställning rekommenderas

Alcatel OneTouch 995 – 720p

LG Optimus True HD LTE – 1080p (1088p)

Buggar och problem

One Touch 995 har visat sig vara förvånansvärt stabil under vår testperiod. Gissningsvis beror detta på en beprövad och aningen till åren kommen hårdvaruplattform (Qualcomm MSM8255T) kombinerat med en lika välbeprövad och till åren kommen mjukvaruplattform (Android 2.3/Gingerbread). Även om den här kombinationen kanske inte får det att pirra i magen så gör den det den skall, och stabilt därtill.

Helt buggfritt har det dock inte varit. Som vi var inne på i kapitlet om mottagning och datahastigheter så har Wi-Fi ibland trilskats – både i form av nedkopplingar i standbyläge (trots att vi har ställt in telefonen så att den aldrig skall koppla ner) och i form av Wi-Fi som fastnar på ”Scanning” till dess att man manuellt knuffar igång Wi->Fi-anslutningen genom att öppna Androids inställningsmeny för Wi-Fi.

Ett problem, eller snarare en brist, som dessvärre drar ner betyget en del är det ytterst svaga videostödet – både via den medföljande videospelaren och via de vanligtvis mycket kompetenta tredjepartsvideospelarna MX Video Player och Dice Player. Inte minst då enheten har utrustats med en HDMI-port så känns det trist att den har så svårt att spela upp video. Vi hoppas att en stabil uppdatering till Android 4.0 kommer, och att den åtgärdar det här problemet.

Batteritid


I vårt batteritest, där ett videoklipp spelas upp om och om igen till dess att batteriet är näst intill helt dränerat och telefonen stänger av sig själv så presterar One Touch 995 riktigt skapligt. Batteriet, på 1 500 mAh, är med dagens mått mätt tämligen blygsamt tilltaget, men det räcker ganska långt ändå i vårt videotest – gissningsvis tack vare att skärmen har blott 800×480 pixlar att skyffla runt. Telefoner med högupplösta skärmar drar i regel mer ström, och kräver därmed ett större batteri.

Vid normalt användande, det vill säga telefonsamtal, SMS, twittrande, facebookande, surfande, musiklyssnande och mailande så märks det mindre batteriet av lite mer. Vi har ofta svårt att få batteriet att räcka hela arbetsdagen och de sista 1-2 timmarna innan man hinner hem till laddaren tenderar att bestå av minimalt med telefonanvändande för att få de sista 10 procenten att räcka hela vägen hem.

För mindre aktiva användare så är det dock inga större problem att klara av en normallång arbetsdag plus jobbpendlande och diverse ärenden. Man kan vid mycket sparsamt användande få telefonen att klara över ett dygn, men som vanligt så gör man klokt i att ta för vana att ladda telefonen varje natt för att undvika att bli sittande utan batteri under arbetsdagen.

Systeminformation



One Touch 995 har som tidigare nämnts utrustats med en pålitlig enkelkärnig hårdvaruplattform från Qualcomm, kallad MSM8255T. Det här är samma plattform som vi bland annat finner i Sony Ericsson Xperia arc S, och består av en processor klockad i 1,4 GHz, 512 MB RAM och grafikkretsen Adreno 205. Även om detta ingalunda är något prestandamonster så gör den sitt jobb hyggligt väl även om vi i vissa lägen saknar en extra processorkärna för bättre multitaskingförmåga.

Mjukvaran består av en av Alcatel lätt modifierad version av Android 2.3.6 – det mesta är identiskt med Android Gingerbread, men Alcatel har ändrat en del grafiska element samt lagt till ny funktionalitet, exempelvis i form av en ny låsskärm och snabbåtkomst för funktioner som GPS och Wi-Fi i det neddragbara systemfältet. Genom Comviq har fem Comviq-specifika appar lagts till, och en Comviq-startskärm som syns i några sekunder då telefonen startas upp. I grund och botten är det dock en hart när helt standardbetonad androidupplevelse – något som säkerligen tilltalar många.


Alcatel One Touch 995 har utrustats med 512 MB RAM, varav 363 MB finns tillgängligt efter att systemkomponenter som grafikkrets och radiodelen har tagit sitt. Detta är tyvärr i minsta laget och kommer göra en uppdatering till Android 4.0 eller senare betydligt svårare – åtminstone om det fina flytet som Android 2.3 bjuder på avses bibehållas.

Direkt ur kartong bjuds användaren på strax över 900 MB tillgängligt installationsutrymme för appar, efter att förinstallerade appar har tagit sitt. Detta får anses vara OK och bör i kombination med möjligheten att installera appar på SD-kortet vara nog för de allra flesta.

Spel, prestanda och grafer

Vad spel berör så fungerar det i allmänhet väl, men långt ifrån alla 3D-spel är spelbara. De allra flesta spelen startar som de skall men den så kallade FPS:en, bilduppdateringsfrekvensen, är inte hög nog för att upplevas som ”spelbar”. Pekskärmen, även om den inte hör till de bättre, svarar i regel snabbt på våra tryck då vi spelar, men på grund av den sträva skärmytan så bildas det snabbt smutsavlagringar på skärmen, varpå den förlorar sin känslighet och precision. Putsduken är aldrig långt bort då vi använder pekskärmen flitigt.


Benchmark Pi mäter upp enhetens beräkningskapacitet, vilket ger ett mått på processorns prestanda. Lägre är bättre.


Linpack mäter upp processorns flyttalsprestanda och resultatet presenteras i MFLOPS. Högre är bättre. Eftersom vi alltid mäter Linpack i ”Single Thread”-läget så nyttjas bara en av de tillgängliga processorkärnorna i det här testet. Anledningen till det här upplägget är att vi vill se de enskilda processorkärnornas effektivitet vad gäller flyttalsberäkning.


CF-Bench mäter upp telefonens CPU- och minnesprestanda och presenterar resultaten i en totalpoäng. Högre är bättre.


Rightwares BrowserMark är ett plattformsoberoende test som utförs i telefonens webbläsare. I testet utförs en mängd olika delmoment och resultatet presenteras som en totalpoäng där högre är bättre. Då detta är ett plattformsoberoende test så har vi som kuriosa valt att även lägga in testresultat från andra plattformar än Android.


Sunspider mäter upp processorns och standardwebbläsarens kombinerade javascriptprestanda. Lägre tid i ms (”millisekunder”) är bättre.


Vellamo mäter precis som Sunspider upp javascriptprestandan som telefonens processor och standardwebbläsare mäktar med, men till skillnad från Sunspider så består Vellamo av flertalet olika javascripttest, vilka sedan läggs samman för en totalpoäng där högre är bättre. Noteras bör att Vellamo är utformat på ett sådant vis att skärmens upplösning är av stor betydelse, vilket förklarar varför exempelvis den högupplösta Galaxy Note trots en aningen snabbare hårdvara än Samsung Galaxy S II får en klart lägre poäng.


Monjori Shader Benchmark mäter som namnet antyder upp grafikprocessorns kapacitet vad gäller rendering av så kallad “Fragment Shader”. Resultatet presenteras i FPS (“Frames per Second”, eller “Bilder per Sekund”) och högre är bättre. Notera att skärmens upplösning är av väldigt stor betydelse i just Monjori, vilket innebär att högupplösta enheter presterar ett betydligt sämre resultat än andra telefoner med likvärdig hårdvara men med lägre skärmupplösning.


Electopia är ett 3D-test baserat på OpenGL ES 1.1 avsett att testa grafikprocessorn. Resultatet är i FPS (“Frames Per Second”- “Bilder Per Sekund”) och högre är bättre. Notera att telefoner med lägre skärmupplösning än WVGA (800×480 pixlar) gynnas kraftigt eftersom belastningen på grafikkretsen med färre pixlar att flytta blir betydligt lägre. En skärmupplösning på WVGA eller högre gör dock ingen skillnad för slutresultatet.

Vi har nu med dagens flaggskeppstelefoner nått den omtalade 60 FPS-gränsen där telefonerna helt enkelt inte kan prestera en högre FPS på grund av något som kallas v-sync, där den maximala bildfrekvensen som grafikprocessorn presterar inte tillåts överstiga skärmens egna uppdateringsfrekvens – 60 Hz. Vi kommer på grund av detta framöver fasa ut Electopia från våra recensioner, då det ej längre går att använda för att särskilja flaggskeppen från varandra.


Nenamark 2 är ett 3D-test baserat på ramverket OpenGL ES 2.0 och sätter grafikprocessorn på ett tufft prov i en 3D-värld med stort antal polygoner. Resultatet presenteras i FPS och högre är bättre. Skärmens upplösning har här betydelse, men skillnaderna är tämligen små varför vi har valt att visa alla enheter i grafen. Precis som Electopia i grafen ovan så har flaggskeppstelefonerna nått 60 FPS-taket, och även Nenamark2 kommer därför fasas ut ur våra recensioner framöver.


M3D är ett nytt 3D-test baserat på OpenGL ES 2.0. Applikationen bygger på Unity-motorn som används i en uppsjö av spel för både spelkonsoler och mobila enheter. Resultatet presenteras som FPS (”Frames Per Second” – ”Bilder Per Sekund”) och högre är alltså bättre.

NameSequential read (MB/s)Sequential write (MB/s)Random read (MB/s)Random write (MB/s)IOPS/s read (4K)IOPS/s write (4K)
Alcatel OT 99530.565.979.250.14236938
LG Optimus True HD LTE25.164.835.750.22147457
Sony Xperia P29.2610.988.350.612139158
HTC One S47.7612.799.770.572504147
HTC One X28.0512.148.020.592055153
Sony Xperia S35.746.637.030.18180048
Samsung Galaxy Note43.045.263.430.288152.5
Samsung Galaxy S II45.65.17
4.54
0.24
1164
64
Samsung Galaxy S Plus30.575.69
4.87
0.17
1250
44
Samsung Galaxy Gio6.194.032.181.65560424
SE xperia arc7.95.484.365.7111171462
LG Optimus 3D18.592.120.470.112127
HTC Evo 3D24.411.562.660.1868148
Motorola RAZR34.036.564.34 0.37111395
Samsung Galaxy Nexus26.715.085.280.21135154
Med Androbench 3.0 mäter vi upp hastigheten på det inbyggda flashminnet. Ett högre resultat är bättre, såväl för read/läs och write/skriv.

Slutsats

Alcatel har med One Touch 995 kort sagt lyckats ganska bra. Att det rör sig om en budgettelefon är i vissa fall uppenbart, medan den på andra vis upplevs vara en betydligt dyrare pjäs än vad den faktiskt är. Hårdvarubestyckningen är acceptabel, även om många kanske hade hoppats på en dubbelkärnig processorplattforn istället för den enkelkärniga 1,4-GHzaren som vi nu ser. Qualcomms MSM8255T är en välbeprövad plattform som pinnar på hyggligt, men det märks att den är lite till åren.

Enhetens kanske största brist är att den har fått blott 512 MB RAM, något som Blade hade redan för över 1,5 år sedan. Mycket tråkigt, och utöver att det begränsar enhetens multitaskingförmåga så gör det en uppdatering från Android 2.3/Gingerbread till 4.0 Ice Cream Sandwich eller senare betydligt svårare – åtminstone om man avser behålla en god användarupplevelse och samma rappa prestanda som med 2.3.

Material och byggkvalité hör till telefonens starkare sidor. Även om den inte kan mäta sig med de allra bästa så känns den betydligt mer kvalitativ och lyxig än vad prislappen vill göra gällande. Passformen är hög och sällan ger telefonen ifrån sig ens ett litet knarr eller knäpp. Klar seger för One Touch jämfört med Blade.

Bildskärmen är godkänd men inte mycket mer. ZTE Blade hade samma upplösning (dock i mindre format) redan för ett och ett halvt år sedan, så för att One Touch skulle kunna kännas som en värdig ersättare vad skärmen beträffar så hade vi förväntat oss minst en qHD-upplösning (540×960 pixlar). Färger, svärta, betraktningsvinklar och läsbarhet i fullt dagsljus är acceptabla, men inte mer. Dött lopp mellan Blade (svenska versionen med LCD-skärm) och One Touch.

Pekskärmen matchar bildskärmen väl vad kvalité beträffar – OK men inte mer. Det är främst den tråkigt sträva skärmen som till synes helt saknar fettavstötande ytbehandling som drar ner betyget. Den inbjuder helt enkelt inte till att användas flitigt. Jämfört med Blade så är det dock ett klart fall framåt, och även om skärmen är sträv så missar den sällan våra tryck och svep – så länge vi ser till att hålla den ren.

Kameran på fem megapixlar är riktigt skaplig, åtminstone i bra ljusförhållanden (dagsljus, utomhus). Såväl skärpa som färgåtergivning och makrofoto (närbildsfoto) imponerar med tanke på prislappen. I mörkare miljöer går det snabbt utför, men det gäller även många betydligt dyrare telefoner. Videoinspelning (max 720p, 1280×720 pixlar) imponerar inte lika mycket. Ett dåligt bildflyt kombinerat med en hel del ”jagged edges” gör att man drar sig för att filma i maxupplösning. Vi föredrar en lägre upplösning för att få ett bättre bildflyt. Den bristande videokameran till trots så är det ändå en fullkomlig utskåpningsseger för One Touch då vi jämför den med Blade-kameran som är den sämsta vi någonsin har testat.

Mjukvaran, Android 2.3, är tyvärr av gammalt snitt. Den fungerar för all del bra, flyter på och känns rapp och gör det den ska, men den inbjuder inte direkt till några glädjeskutt. Att man dessutom går miste om en del appar, som Google Chrome, gör inte saken bättre. Alcatel har ändrat och lagt till en del här och var i gränssnittet, men till 95% är det en ren Android 2.3-upplevelse. En uppdatering till Android 4.0 sägs vara på gång i andra länder, men om även Comviq bjuder på den uppdateringen återstår att se.

Sammanfattningsvis noterar vi att Alcatel One Touch 995 som sig bör är en klart bättre telefon än den gamla trotjänaren ZTE Blade, men tyvärr kan vi inte se den som en ”ny Blade”. Även om One Touch är en mycket prisvärd telefon så har Alcatel snålat in på två för oss mycket viktiga punkter: RAM-mängden och skärmen. En Blade av 2012-snitt skulle ha 1 GB RAM och en mer högupplöst skärm, och gärna Android 4.0 under skalet. Det senare, androidversionen, kan dock komma att bli verklighet – även om vi inte har hört något om detta från officiellt Comviq-håll.

Sina brister till trots så konstaterar vi att det i prisklassen är det svårt att hitta en bättre telefon än Alcatel One Touch 995, och de som slår till kan känna sig trygga i att de har fått så mycket ny telefon som 1500 kronor för närvarande kan köpa.

Alcatel OT 995 är lämplig för dig som
  • Vill ha en androidtelefon med hygglig utrustningsnivå till ett bra pris
  • Vill ha en telefon som känns gedigen och kvalitativ
  • Uppskattar Android i grundutförande – även om det är en gammal version
  • Vill kunna byta/expandera batteri och lagringsminne själv
Alcatel OT 995 kan vara lämplig för dig som
  • Inte har något emot att låsas till Comviq som för närvarande har ensamrätt på One Touch 995
Alcatel OT 995 är inte lämplig för dig som
  • Kräver en telefon med en androidversion i framkant – 4.0 eller 4.1
  • Vill ha en kompetent videospelare – One Touch 995 går bet på det mesta i videoväg, extra tråkigt då HDMI-porten inbjuder till just serie- och filmtittande
  • Behöver en telefon som inte är operatörslåst
  • Kräver god batteritid