Recension:ASUS PadFone Infinity

Postat:
21:40 - 2013-08-01
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
19

asus-padfone-infinity I grund och botten är PadFone Infinity en androidtelefon med den allra senaste hårdvaran och specifikationer som ligger helt i paritet med det allra bästa och prestandamässigt värsta som går att köpa i Sverige idag. En fem tum stor FullHD-skärm kombinerad med en fyrkärnig processor, en kraftfull grafikkrets och gott om arbetsminne placerar PadFone Infinity i den absoluta toppen, bredvid storheter som Samsung Galaxy S4 och HTC One.

Det har runtom på nätet debatterats en del kring PadFone Infinitys identitet: Är det en telefon eller en platta? Bör den recenseras som en telefon eller som en platta? Även om åsikterna går isär så var svaret för oss enkelt; det är en telefon med en dockningsbar tabletskärm som tillval. Telefonen fungerar helt och fullt utan tabletskärmen, men tabletskärmen är obrukbar utan telefonen. Således kommer den här recensionen utgå från telefonperspektivet och den dockningsbara skärmen kommer avhandlas som ett tillbehör.

Som alltid kommer enheten utsättas för en mängd tuffa prövningar i form av både syntetiska testprogram, så kallade benchmarks, och en längre testfas där vi kort sagt använder telefonen och surfplattan på ett normalt men synnerligen intensivt vis. Vi hoppas efter några tuffa veckor med PadFone Infinity kunna ger er svaret på om Asus har lyckats skapa en utmanare till konkurrenternas flaggskepp – på såväl telefon- som tabletmarknaden.

Specifikationer

Specifikationer Asus Padfone Infinity
ReleasedatumSommaren 2013
Processor1,7GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 600
GrafikkretsAdreno 320
RAM-minne2GB
Inbyggt minne32/64GB / ingen plats för minneskort
Skärm5" / FHD - 1080x1920 pixlar / 441PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 68,92 cm² / ~65,6% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera2MP
Vikt141g
Höjd, bredd, djup144 x 73 x 9 mm
Batteri2400mAh / 19 / 410 timmars tal/standby-tid
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n, Wi-Fi Direct, dual-band
SensorerGPS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Fast batteri. Kan förvandlas till en surfplatta ifall det paketet köps.
Mer infoMer info om Asus Padfone Infinity på Androidenheter.se

asus-padfone-infinity-om-padfone asus-padfone-infinity-asi-01 asus-padfone-infinity-asi-02
asus-padfone-infinity-asi-03 asus-padfone-infinity-asi-04 asus-padfone-infinity-asi-05
Under skalet tickar en numera årsgammal version av Android, 4.1 (4.1.2), även känd som Jelly Bean, och ovanpå detta har Asus lagt in sitt eget gränssnitt kallat Waveshare UI. Asus har likt Sony valt att vara relativt återhållsamma med modifikationerna av Android, och det mesta är sig likt även om Asus har stuvat om i färgtema och en del grafiska element. En del funktioner har därtill tillkommit.

Asus har utrustat PadFone Infinity med en fem tum stor LCD-skärm i 16:9-format med FullHD-upplösning. FullHD är även känt som 1080p, vilket motsvarar 1080×1920 pixlar, och pixeldensiteten på 441 PPI är densamma som på såväl Samsung Galaxy S4 som Sony Xperia Z och Oppo Find 5.

Den dockningsbara tabletskärmen, 10.1 tum stor och av LCD-typ, har även den vad som i folkmun ofta kallas FullHD, men här är det ett aningen annat bildförhållande (16:10) och detta resulterar i 120 pixlar extra på höjden (sett ur landskapsläge): 1920×1200 pixlar, även känt som WUXGA. Pixeldensiteten blir här för 10-tumplattor respektabla 224 PPI, samma densitet som den nyligen testade Sony Xperia Tablet Z.

Under skalet finner vi Qualcomms Snapdragon S600-chipp, vilket består av en fyrkärnig Krait 300-processor (APQ8064T) klockad till 1,7 GHz, grafikkretsen Adreno 320 och 2 GB RAM. I dagsläget är detta mer eller mindre det snabbaste som står att finna på den svenska marknaden, men snabbare kretsar från såväl Qualcomm själva som från konkurrenter som Nvidia och Samsung väntar runt hörnet.

Det inbyggda lagringsminnet i vår enhet är på 32 GB, varav drygt 26,1 GB finns kvar för oss att fritt distribuera efter att operativsystem och förinstallerade applikationer och dylikt har tagit sitt. Asus säljer även en version med 64 GB inbyggt lagringsminne för den som behöver mer.

Telefonens batteri, på 2 400 mAh, är inbyggt och icke utbytbart, och det saknas därtill en plats för lagringsminnesexpansion via Micro-SD både på telefonen och på den dockningsbara skärmen. Batteriet i den dockningsbara skärmen (kallad ”Pad” eller ”Station”) är på 5 000 mAh och är inte heller det utbytbart.

Den bakåtriktade kameran är på 13 megapixlar som sig bör för flaggskepp av 2013-standard, och har förstås fått en blixt och de vanliga funktionerna som autofokus, pekfokus och HDR-foto. På fronten sitter en frontriktad kamera, på 2 megapixlar.

Dimensionerna för telefonen är 143,5 x 72,8 x 8,9 mm vilket gör den till den största femtumsenheten på marknaden, till och med större än bjässen OPPO Find 5, som i sin tur är aningen större än Sony Xperia Z, som är större än Samsung Galaxy S4. Vikten ligger enligt specifikationsbladet på 145 gram, men vår våg säger 149 gram. Den dockningsbara skärmen mäter 264,6 x 181,6 x 10,6 mm och väger 532 gram (533 gram enligt vår våg). Detta gör att PadFone Infinity i tabletkonfiguration blir en väldigt tung pjäs – vår våg säger 682 gram, hela 187 gram mer än Sony Xperia Tablet Z.

I kartongen

asus-padfone-infinity-box-01
Vårt testexemplar av PadFone Infinity är en så kallat ”2-in-1”-version, det vill säga både telefonen och den tillhörande dockningsbara skärmen, kallad ”Pad”. 2-in-1-versionen levereras i en stor svart kartong med ett tjusigt tryck på locket och ganska god kvalitetskänsla.

Då locket lyfts av blottas både telefonen, längs med en av kartongens kortsidor, och tabletdelen i två separata fack. När telefonen och tabletdelen, som båda är inslagna i skyddsplast, lyfts bort så finner vi kartongens övriga innehåll prydligt paketerat i egna små fack. Vår kartong innehåller följande:

* Asus PadFone Infinity (32 GB, Titanium Gray)
* Dockningsbar tabletskärm (kallad ”Pad”/”Station”, Titanium Gray)
* Laddadapter (5V 2A, USB-utgång, svart)
* USB – > Micro-USB-kabel (ca 1 meter, svart)
* Metallstift för Nano-SIM-släden
* Trådburet headset (in ear-typ, svarsknapp, svart, ca 1 meter)
* Tre par gummiproppar av olika storlekar för headsetet
* Diverse dokumentation

Vi kan i vanlig ordning inte svara på om innehållet i vårt testexemplar motsvarar vad ni slutkunder kommer finna i era kartonger, så om kartongens innehåll är av stor vikt så rekommenderas ni som alltid att kontakta återförsäljaren innan ett eventuellt inköp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

asus-padfone-infinity-docked-01
asus-padfone-infinity-03 asus-padfone-infinity-01 asus-padfone-infinity-04 asus-padfone-infinity-02
asus-padfone-infinity-pad-camera asus-padfone-infinity-05 asus-padfone-infinity-sgs4-01 asus-padfone-infinity-sgs4-02
asus-padfone-infinity-htcone-01 asus-padfone-infinity-htcone-02 asus-padfone-infinity-sgs4-htcone-01 asus-padfone-infinity-sgs4-htcone-02
asus-padfone-infinity-sgs4-htcone-03 asus-padfone-infinity-sgs4-htcone-04 asus-padfone-infinity-sgs4-htcone-05 asus-padfone-infinity-sgs4-htcone-06
Redan från första stund så är vi på redaktionen rörande överens om att PadFone Infinity är en snygg pjäs. Fronten är förvisso som på de allra flesta telefonen tämligen intetsägande då den i princip, som sig bör, består av ett enda stort stycke glas och skärm. Formgivarna har helt enkelt inte så mycket att jobba med, och de allra flesta telefonerna tenderar därför att se snarlika ut sett rakt framifrån.

Ovan skärmen finner vi centrerad i mitten samtalshögtalaren, snyggt kromad, och till vänster om den den frontriktade kameralinsen. Till höger om högtalaren sitter närhetssensorn samt ljussensorn. Allra längst ner på fronten sitter en ganska diskret Asus-logga. En tråkig miss är att PadFone Infinity saknar en notifieringsdiod för att uppmärksamma på saker som nyinkomna meddelanden, missade samtal och låg batterinivå.

Telefonens sidor, knappar och framför allt bakstycke är vad formgivare och designers har att arbeta med – och de har i PadFone Infinity gjort det bra. Bakstycket är ett stycke mer eller mindre heltäckande mörkgrå ”slipad” aluminium och enheten känns solid och så där härligt kall i handen. Endast i telefonens fotände, på baksidan, hittar vi ett litet plaststycke bakom vilket telefonens interna antenner döljer sig.

Kameralins och LED-blixt är snyggt och med en imponerande passform infällda i bakstycket. Detta gäller även knapparna (volym, ström) och SIM-släden på telefonens sidor vilka även de är en del av samma heltäckande metallstycke. Öppningen för högtalaren på den högra långsidan är ytterligare ett exempel på Asus detaljkänsla vad gäller formgivningen.

Den naturliga jämförelsen är av förklarliga skäl med HTC:s läckra One som även den har fått ett mer eller mindre heltäckande metallskal, och Infinity behöver inte skämmas för sig i den här jämförelsen. Tvärtom så håller Infinity jämna steg med One vad gäller materialkänsla och upplevd byggkvalité, men vi konstaterar samtidigt att det finns en del skillnader.

Där HTC har fokuserat väldigt mycket på de små detaljerna, som de läckert fasade kanterna på metallchassits ramar, den ”svarvade” volymknappen och sin ”zero gap”-design, så har Asus till synes medvetet valt ett lite mer grovhugget formspråk. Vad man föredrar är en fråga om smak snarare än om bättre eller sämre.

Det som kanske mer än något annat ligger Asus PadFone Infinity till last är dess storlek. Detta är den med viss marginal största telefonen med 5-tumsskärm på marknaden, och det märks då man håller den i handen. Den är med 5-tumsmått mätt på intet vis otymplig, men de extra millimetrarna jämfört med exempelvis Samsung Galaxy S4 är väldigt tydlig då man växlar mellan de tu. Efter några dagar med enbart Infinity som kompanjon så glömde vi dock snabbt bort detta och reflekterade inte så mycket mer över storleken.

Sammanfattningsvis så konstaterar vi att Asus har levererat en (aningen för) stor telefon som tävlar i det yttersta toppskiktet vad gäller både design och byggkvalité.

Tabletdelen, ”Pad”, är till skillnad från telefonen tillverkad av plast och inte metall, vilket inte är en direkt överraskning av viktskäl. Designen är även på ”Pad” snygg och matchar telefonen väl, och byggkvalitén är god men kan inte mäta sig med känslan i telefonens metallchassi. Vi noterar ett visst flexande, som på alla andra plattor mede ett plastskal, men inget onormalt.

Dockningen mellan telefon och pad är smidig och telefonen glider med en behaglig känsla på plats, uppifrån och ner, centrerat på plattans baksida, men väl där så noterar vi ett visst glappande. Telefonen sitter inte helt tight utan kan skjutas fram och tillbaka i sidled någon millimeter. Detta är dock inget som märks då man använder plattan normalt – så löst sitter den inte – utan man måste applicera ett visst tryck eller skaka på plattan för att det skall märkas.

På grund av utformningen av tabletdelens baksida så är det nästan omöjligt att utan stor frustration använda tableten då den ligger på rygg på en bordsskiva. Vid minsta lilla tryck på skärmens höger- eller vänstersida så vaggar enheten kraftigt. Detta innebär att man nästan är tvungen att hålla enheten i händerna då den används, och då gör sig den höga vikten (närmare 700 gram) snabbt påmind.

Uppdatering: Värt att nämna är att Asus skickar med ett smart justerbart fodral i paketet, vilket gör att plattan ligger betydligt stabilare om det används istället för att lägga plattan på rygg på exemeplvis en bordsskiva. Detta förmildrar rejält ovanstående problem, åtminstone för de som inte har något emot att bära med sig och vika ut fodralet.

Fodralet i sig är i konstläder och håller hög kvalité. Magneter håller fodralet stängt och har ett par smarta fickor där man kan förvara saker som en putsduk (medföljer), kreditkort, visitkort, samt en liten ficka för SIM-kort.

Knappsats, anslutningar och sensorer

asus-padfone-infinity-volymknapp-01
asus-padfone-infinity-usbport-01 asus-padfone-infinity-stromknapp-01 asus-padfone-infinity-simslade-01 asus-padfone-infinity-3.5mm-01
Knappsatsen består av tre kapacitiva knappar (”touchknappar”) nedanför skärmen på telefonens front; Tillbaka, Hem och Senast använda appar. Dessa fungerar precis som pekskärmen väl och missar sällan eller aldrig våra tryck.

På vänstra långsidan, i överkant, finner vi blott SIM-kortssläden som är snyggt infälld i metallramen med fantastisk passform. Släden skjuts ut med hjälp av ett i kartongen medföljande metallstift, en slags nyckel. På högersidan finner vi i överkant i tur och ordning öppningen för den interna högtalaren, strömknappen och volymknappen.

Båda knapparna håller toppkvalité och sticker ut rejält från metallramen, vilket gör det lätt att känna sig fram med fingrarna. De erbjuder vidare ett bra motstånd och en tydlig ”klick”-känsla. Centrerad i fotänden finner vi Micro-USB-porten samt en öppning för samtalsmikrofonen och i huvudänden, i vänsterkant, sitter 3,5mm-porten för hörlurar.

Uppmärksamma läsare noterar säkert att det saknas en plats för lagringsminnesexpansion, samt att batteriet inte är utbytbart. Lyckligtvis levereras PadFone Infinity med 32 eller 64 GB lagring, vilket gör behovet av en plats för minnesexpansion aningen mindre.

Att batteriet (2 400 mAh) inte går att (på ett enkelt vis, utan att riskera att förverka garantin) själv byta eller expandera kan vara en dealbreaker för somliga, men batteritiden har lyckligtvis visat sig vara ganska bra under vår testperiod, vilket gör behovet av ett utbytbart batteri aningen mindre.

Tabletdelen har fått en strömknapp längst ut till vänster på den övre långsidan och i den vänstra kortsidans överkant finner vi volymknappen. Diagonalt mellan ström- och volymknapp finner vi ett litet hål för mikrofonen. I nederkant på enhetens högra kortsida sitter Micro-USB-porten för laddning av plattans batteri (5 000 mAh). När telefonen är dockad så laddas även telefonens batteri samtidigt, och Asus skickar i mjukvaran för plattan med en widget där man på ett smidigt vis kan se de respektive batteriens strömnivå.

Mottagning och datahastigheter

asus-padfone-infinity-mottagning
Mottagningen via mobilnätet får anses vara en av enhetens få svagheter. I normala fall så är mottagningen bra, i paritet med konkurrenterna, men känsligheten för det så kallade ”dödsgreppet” är påtalig. Så snart vi täcker över plaststycket i telefonens fotände så ser vi mottagningsstaplar försvinna, och det räcker ofta med att blott en liten del av plaststycket täcks över.

I synnerhet då vi skriver meddelanden, med telefonen i porträttläge, så har det här problemet visat sig gång på gång, eftersom vi helt enkelt håller händerna om telefonens fotände då. Vid ett par tillfällen har signalfallet varit så stort att datatrafiken via mobilnätet har förlorats en kort sekund.

Datahastigheterna via mobilnätet, såväl 3G som 3,5G och 4G/LTE, har varit bra och har inga problem att matcha maxhastigheterna via operatören 3:s nät. Vi mäter via 4G/LTE upp cirka 50 Mbit/s vid nedladdning och 12 Mbit/s vid uppladdning.

Wi-Fi-mottagningen är till skillnad från mobilnätsmottagningen klippfast även då vi gör vårt bästa för att medvetet täcka över telefonen med händerna. Inget onormalt signalfall kan framkallas. Datahastigheterna är vidare goda och vi mäter via 802.11n/2.4GHz upp strax under 60 Mbit/s (~7,5 MB/s) både vid nedladdning och vid uppladdning via FTP på vårt lokala nätvärk.

Av oklar anledning lyckas vi dock aldrig upprätta en anslutning mot vår routers (Asus RT-N56U) 5GHz-band (802.11n) – ett frekvensband som i regel ökar överföringshastigheterna kraftigt. Vi vet att hårdvaran är kompatibel med 5GHz-bandet, så antingen är det en inkompatibilitet mellan telefonen och just vår router eller så har Asus medvetet (eller omedvetet) missat att ge Infinity 5GHz-stöd.

Extrema maxhastigheter via Wi-Fi kan för all del av somliga ses som kuriosa, men höga datahastigheter som närmar sig eller överträffar 100 Mbit/s innebär att vi aldrig känner behovet av att krångla med USB-kablar då vi för över större filer till och från telefonen. Uppåt 60 Mbit/s som Infinity mäktar med är förvisso inte något att fnysa åt, men det hade kunnat vara ännu bättre.

Ljudegenskaper

asus-padfone-infinity-ljud
Ljudet via 3,5mm-porten är gott och matchar i våra öron, då vi provlyssnar på ett antal musikspår av både MP3- som FLAC-typ i våra AGK K 420-hörlurar, konkurrenterna väl. HTC:s One är dock med standardinställningarna strået vassare än konkurrenterna, tack vare den fylliga Beats-profilen.

PadFone Infinity torde leverera ett ljud som är fullgott för de allra flesta, men de som är finsmakare vad gäller ljud rekommenderas en tur till lämplig återförsäljare för en provlyssning med de egna favorithörlurarna.

Ljudet vid telefonsamtal är dessvärre en ganska tråkig historia, åtminstone i vår ände. Ljudet via telefonhögtalaren är skrapigt då motparten har en ljus röst, som exempelvis en kvinna eller ett barn. Skrapandet är ingalunda påtagligt nog för att göra det svårt att höra vad motparten säger, men man är hela tiden väl medveten om det.

Då motparten har en mörkare röst så försvinner det värsta skrapandet och ljudet är då helt ok, om än med en aningen låg maxvolym. Samtalskvalitén kan, även om vi bortser från skrapandet, inte sägas vara i klass med Samsung Galaxy S4 eller HTC One.

Vi hoppas att skrapet är ett problem med vårt testexemplar av PadFone Infinity och inte något som drabbar alla enheter. Motparten har inga problem med ljudet i sin ände, vilket innebär att samtalsmikrofonen i Infinity gör det den skall utan problem.

Uppdatering aug 09: Asus sände oss i veckan ett nytt testexemplar av PadFone Infinity och efter att ha testringt en mängd samtal till olika telefoner (både mobilt och till fasta nätet) och talat med personer med såväl ljus som mörk röst så kan vi konstatera att problemet med det skrapiga ljudet är borta. Problemet var alltså begränsat till vår första testenhet och var inte ett problem med modellen som sådan.

Vi noterar att ljudet i telefonhögtalaren i Infinity är tämligen ljust och vassare än konkurrenter som HTC One och Samsung Galaxy S4, men inte så till den graden att det låter illa eller blir tröttsamt. Aningen mer bas, djup, hade varit önskvärt, men vi känner att vi nu efter testkörning av ett andra exemplar törs ge PadFone Infinity vår fulla rekommendation som telefonienhet.

Den interna högtalaren, placerad långt upp på den högra långsidan, bjuder på ett klart och fint ljud som dock skulle behöva en lite högre maxvolym. I riktigt bullriga miljöer som i busskuren utmed en trafikerad väg så kan det vara svårt att höra telefonen ringa. Detta gäller för all del även konkurrenter som Sony Xperia Z och Samsung Galaxy S4, medan HTC One med sina kraftfulla stereohögtalare spelar i en klass för sig.

GPS och positionering


Positioneringsprestandan är nu för tiden i regel bra på alla telefoner och plattor vi testar, och Asus PadFone Infinity är inget undantag. Vi har de senaste åren haft svårt att skilja enheterna åt då de presterar väldigt snarlikt.

Låsningen mot satelliterna, även utan stöd från mobilnät eller Wi-Fi, går snabbt – under tio sekunder även då sikten mot himlen är aningen skymd – och precisionen rapporteras vara cirka tre meter – precis som de bästa konkurrenterna. Infinity har precis som sig bör numera stöd för både GPS och GLONASS, vilket förbättrar både precision och prestanda.

Då vi tar med oss Asus PadFone Infinity (blå linje) och Samsung Galaxy S4 (röd linje) ut på en promenad i stads-och parkmiljö så sätts positioneringssystemet på en tuff prövning. Höga skymmande byggnader och träd med täta lövkronor gör sitt bästa för att rubba telefonerna. Till vår hjälp för att spela in vår rutt använder vi den av Google utvecklade appen My Tracks, och vi ser innan testfasens början till att stänga av all positioneringshjälp från mobilnät och Wi-Fi.

Vi upplever samma typ av problem med precisionen på ställen där vi av erfarenhet vet att positioneringsmottagare har svårt att bibehålla kontakt med satelliterna, främst tätt intill höga byggnader, men så snart sikten mot himlen återigen är fri så återfås positionen omedelbart, nästan utan fördröjning.

Asus PadFone Infinity presterar således precis som vi förväntar. I nivå med de bästa, varken mer eller mindre. Som positioneringsenhet så torde Infinity duga till de allra flesta.

Bildskärmen och digitizern

asus-padfone-infinity-bildskarm
Telefonens bildskärm är på 5 tum och av LCD-typ (Super IPS+). Upplösningen är 1080×1920 pixlar, även känt som FullHD och 1080p, vilket över fem tum ger en pixeldensitet på 441 PPI – precis som konkurrenter som Sony Xperia Z, Oppo Find 5 och Samsung Galaxy S4.

Efter våra veckor med telefonen så är vi benägna att säga att den här skärmen är den bästa 5-tumsskärmen av LCD-typ som vi har testat, och den matchar steg för steg den aningen mindre skärmen (4,8 tum) i HTC One. Ljusstyrkan är god, vilket ger en bra läsbarhet utomhus även i dagsljus, men undvik direkt solljus. Färgåtergivning och betraktningsvinklar är av toppklass med LCD-mått mätt, och skärpan är precis så god som 441 PPI skvallrar om.

Digitizern (pekskärmen) håller även den hög kvalité och vi mäter upp en uppdateringshastighet på 60 Hz, vilket är precis vad vi förväntar oss då hart när alla tillverkare numera synkar pekskärmens uppdateringsfrekvens med bildskärmens uppdateringsfrekvens, vilken nästan alltid är 60 Hz. Vi mäter vidare upp 10 simultana tryckpunkter och dess rörelser, vilket borgar för god multitouchkapacitet.

Ytbehandlingen på pekskärmen är god men är inte riktigt lika ”tvålhal” som på exempelvis Samsung Galaxy S4, vilket gör att den utöver att kännas aningen strävare också samlar på sig lite mer smuts och avlagringar. Jämfört med Sony Xperia Z så är dock Infinity betydligt glattare och kräver mindre underhåll i form av renhållning.

Tack vare en lätt utstickande plastlist som löper mellan skärmglaset och chassit så kan man på en plan yta lägga telefonen med skärmen nedåt utan att någon del av skärmglaset rör vid underlaget och därmed i större mån undvika repor. Måhända kan den här lilla listen av somliga ses som en kompromiss i både design och känsla (man känner den tydligt när man sveper med fingrarna utmed skärmens kanter), men ibland får praktiskt förnuft gå före estetik.

Tabletskärmen på 10,1 tum, kallad ”Pad”, har fått den mer tablettypiska upplösningen 1900×1200, även känt som WUXGA och kallas i folkmun ibland (inte helt korrekt) även det för FullHD eller 1080p. Upplösning på telefon och tablet är därmed snarlik, men inte identisk, då tabletskärmen i en axel har 120 pixlar extra.

Plattans skärm håller inte riktigt samma höga kvalité som telefonskärmen, men vi har ändå inte mycket att klaga på. Möjligen kan den maximala ljusstyrkan anses vara aningen för klen, men som vår undersökning nyligen visade så används plattor sällan utomhus i fullt dagsljus, där skärmens ljusstyrka är av störst betydelse.

Färgerna upplevas som aningen urvattnade, åtminstone jämfört med telefonens skärm, men Asus skickar med appen ASUS Splendid med vilken vi kan justera skärmegenskaperna. Även på tabletskärmen mäter vi upp en uppdateringsfrekvens på 60 Hz samt upp till 10 fingrars multitouch.

Ytbehandlingen, eller bristen därav, är sannolikt tabletdelens största svaghet. Pekskärmen håller god klass så länge den är ren; den svarar snabbt och missar sällan våra pek och svep, men det vill till att man håller skärmen ren, annars tappar den snart glidet och kan till och med börja missa våra tryck om vi är lite slarviga.

Allt som allt så kan telefonens skärm och digitizer sammanfattas som fantastisk och tabletdelens skärm och digitizer som klart godkänd.

Mjukvaran

Asus PadFone Infinity levereras med den numera lätt ålderstigna Android 4.1.2/Jelly Bean under skalet. En uppdatering till Android 4.3 är enligt vår kontakt på Asus Norden inplanerad så snart som möjligt. Asus väljer alltså att hoppa över Android 4.2 för att istället kunna vara snabbare ut med 4.3, något som vi på redaktionen uppskattar.

Asus har valt att endast implementera mindre ändringar i sitt eget ”skal” för Android och det allra mesta är helt och hållet identiskt med Android i grundutförande. I PadFone Infinity levererar Asus en ”renare” androidupplevelse än något annat flaggskepp på marknaden och detta märks tydligt i hur snabbt och följsamt det mesta är.

Infinity är vid ”verkliga världen”-användande med viss marginal det rappaste flaggskeppet vi har testat, även om vi kan se att exempelvis Samsung Galaxy S4 tack vare en högre klockad processor i regel är snabbare i syntetiska test. Gränssnittet känns snabbt och lätt och att svepa mellan hemskärmar, även med flertalet tunga widgetar, går i regel som en dans.

Där konkurrerande flaggskeppstelefoner mer tunga tillverkaranpassade gränssnitt ibland kan upplevas som lite tröga, där man kan förnimma en fördröjning bland annat vid återvändande till hemskärm eller tändande av låsskärm, så svarar Infinity näst intill omedelbart. De androidtypiska mikrofrysningarna här och var är dock fortfarande kvar, även i PadFone Infinity.

Googles ”Project Butter” som introducerades med Android 4.1/Jelly Bean gjorde gränssnittet i Android betydligt mer följsamt än tidigare, men Google har detta till trots fortfarande mycket att jobba på om Android skall få samma mjuka och följsamma gränssnitt som vissa konkurrerande operativsystem kan skryta med. Vi vet att Android i och med den senaste större uppdateringen, till 4.3, fick sig en noterbar knuff vad gränssnittets flyt och prestanda berör och Infinity kommer som vi nämner några stycken längre upp få tal del av 4.3-uppdateringen.

Låsskärm och hemskärm

asus-padfone-infinity-hemskarm asus-padfone-infinity-lasskarm asus-padfone-infinity-statusmeny asus-padfone-infinity-applikationsmeny
Låsskärmen bjuder som förväntat inte på några överraskningar eller särskilda finesser, då Asus har valt att inte ändra för mycket i Android, och detsamma gäller hemskärmen/launchern. Som vi nämnet i kapitlet ovan så har en del funktionstillskott gjorts i bland annat det neddragbara statusfältet och Asus har även lagt till lite fler inställningsalternativ samt ändrat färgtemat i inställningsmenyerna.

Då telefonen dockas i ”Pad” så vibrerar telefonen en kort sekund för att indikera att dockningen har initierats, tabletskärmen tänds och en förloppsindikator visar att enheten arbetar. Detta tar i regel cirka 2-3 sekunder innan man kommer till plattans låsskärm.

Layouten av Android i tabletläget är inte det traditionella som vi har vant oss vid i plattor från exempelvis Samsung och Sony, där statusfält och klocka är nere till höger och knapparna är nere till vänster, utan här används samma layout som på Googles Nexus-plattor, med tre knappar centralt placerade nedtill i och statusfältet med klockan upptill till höger. Det vill säga i princip exakt samma layout som på telefoner med en relativt ren androidversion.

För att göra växlingen mellan telefon och platta så smidig och sömlös som möjligt så har Asus gett oss möjligheten att under ”Dynamisk skärmväxlingslista” i Asus-inställningarna ange vilka appar som skall hållas vid liv då växlingen sker. Detta innebär att man, om man exempelvis använder en ordbehandlare på tableten och plötsligt måste ge sig iväg, kan ta ur telefonen ur dockan och sedan fortsätta arbeta på telefonen.

Plattans låsskärm är till skillnad från telefonens aningen modifierad, då det här har tillkommit en indikator för batterinivån i både telefonen och tabletdelen. Utöver detta så är låsskärmen mer eller mindre identisk med Android i dess grundutförande. Att tända tabletdelens skärm då enheten har varit i standby-läge en längre stund kan till skillnad från att tända telefonens skärm ibland ta någon sekund. Ingen dealbreaker, men ett visst irritationsmoment för de mer otåliga av oss som vill att saker skall ske omedelbart.

Till skillnad från hemskärmen på telefonen så har hemskärmen i ”Pad” fått en mindre modifikation i form av en pil-liknande kapp längst ner till vänster, i det svarta knappfältet. Den här knappen öppnar en slags appdocka där en rad småappar ligger. Dessa appar körs i ett så kallat fönsterläge istället för i helskärm, och kan flyttas fritt över skärmen, vilket innebär att man kan ha kalkylatorn öppen samtidigt som man exempelvis läser ett Excel-dokument. Till skillnad från liknande funktionalitet i exempelvis Sony Xperia Tablet Z så kan man i Infinity köra flera av dessa appar samtidigt – inte bara en åt gången.

De appar som kan köras i fönsterläge, kallade ”flytande appar”, är endast de som Asus har specialutvecklat för ändamålet. Utöver dessa specialappar så kan även de allra flesta widgetar köras i fönsterläge, vilket innebär att det finns en veritabel uppsjö att välja mellan på Google Play.

Inställningar och funktioner
Även om Asus har valt att leverera en mestadels orörd version av Android så innebär det inte att de inte har lagt till en del godsaker själva. I det neddragbara statusfältet finner vi en rad finesser för snabbåtkomst till saker som Wi-Fi, Bluetooth, GPS och skärmens ljusstyrka (inklusive ett trevligt utomhusläge som ger skärmen ytterligare en liten boost för bättre läsbarhet utomhus).

Vi kan även finna en del tillägg bland inställningsmenyerna, där Asus utöver att ha valt ett annat färgtema i gränssnittet, även har lagt in en egen undermeny som de kallar ”ASUS anpassad inställning”, under vilket en rad Asus-specifika finesser kan redigeras och/eller stängas av och startas. Bland dessa funktioner finner vi bland annat:

PadFone-inställningar – Här ställer vi in saker som laddningpolicy (skall batteriet i telefonen eller tabletdelen laddas primärt, eller skall man låta enheten själv bestämma?) samt vilka appar som aktivt skall hållas igång när man växlar mellan telefon och platta.

Senast använda appar-inställning – Här kan man ställa in hur knappen för senast använda appar skall agera vid långtryck. Vi har tre val:

”visa nya applikationer” vilket i princip stänger av långtryckfunktionaliteten och bara använder ”Senast använda appar”-funktionen.
”skärmdump” vilket som namnet antyder tar en skärmdump på aktuellt skärminnehåll. Detta kan även göras genom att trycka på strömknappen och volym ner samtidigt. Man kan i Asus-inställningarna även ställa in om man vill spara skärmdumpen i JPEG- eller PNG-format.
”visa meny” ger vid långtryck knappen samma funktionalitet som en dedikerad Meny-knapp, vilket saknas på Infinity.

Applikationer

asus-padfone-infinity-app-locker asus-padfone-infinity-app-sakerhetskopiering asus-padfone-infinity-asus-to-doOvan från vänster till höger: App Locker, App Säkerhetskopiering, ASUS To-Do

asus-padfone-infinity-asus-splendid asus-padfone-infinity-asus-echo asus-padfone-infinity-aolinkASUS Splendid, ASUS Echo, AOLink.

Asus skickar inte med speciellt många egna appar, men det finns en del och bland de mer framträdande finner vi följande:

App locker – Låter oss lösenordsskydda utvalda appar
App säkerhetskopiering – Säkerhetskopiera dina appar
ASUS Echo – Asus egen tappning av röststyrning/personlig assistent, som Google Now och Apples Siri
ASUS Splendid – Ställ in skärmens bildegenskaper efter eget tycke och smak
AOLink – Spela upp mediafiler mellan olika DLNA-kompatibla enheter på det lokala nätverket
ASUS To-Do – Ett anteckningsblock, en ”att göra”-lista

Vi är glada att se att Asus sin vana trogen inte skickar med en stor mängd egna appar, utan låter oss användare själv bestämma vad vi vill ha på våra enheter.

Webbläsaren

asus-padfone-infinity-chrome
Standardwebbläsaren är som väntat standardwebbläsaren i senare versioner av Android – Googles Chrome – och funktionaliteten och användarupplevelsen är därmed precis vad man kan förvänta sig. Asus har optimerat PadFone Infinity väl, men Chrome dras fortfarande än idag med en del prestandaproblem i form av periodvis dåligt flyt vid skrollning på tyngre webbsidor.

Då Chrome är såpass väletablerad och välanvänd redan så ser vi ingen anledning att dyka djupare i det här kapitlet, men vi vill nämna att den gamla standardwebbläsaren i Android även skickas med i grundinstallationen i Infinity, för den som så önskar.

[bench]phone_web|asus padfone infinity[/bench]

Galleri och mediaspelare

asus-padfone-infinity-galleri
Galleriappen är exakt densamma som vi finner i Android i standardutförande och vi konstaterar därför lite kort bara att den fungerar som förväntat och gör det den skall, men att betydligt bättre alternativ finns att tillgå på Google Play.

asus-padfone-infinity-play-musik
Även musikspelaren, Play Musik, är Googles standardapp för Android och fungerar exakt som på alla andra enheter med Android i grundutförande. Som Galleri-appen så fungerar den väl, men den som vill ha fler funktioner och bättre formatstöd finns en uppsjö av kompetenta alternativ på Google Play.

asus-padfone-infinity-galleri-video
PadFone Infinity, som Android i grundutförande, saknar utöver en begränsad videofunktionalitet i appen ”ASUS Story” en dedikerad videospelare. Videospelaren är istället en del av Galleri-appen och är av det allra mest primitiva slaget. Format-/ och codecstödet är mycket skralt och den som avser se på TV-serier och filmer på Infinity gör klokt i att installera något av de populära alternative npå Google Play. Redaktionens favorit är MX Player, då dess formatstöd enligt vår erfarenhet är bäst på marknaden.

Kameran

asus-padfone-infinity-kameralins
Kameran är på 13 megapixlar och har utrustats med en LED-blixt samt det vanliga för flaggskepp av 2013-standard i form av funktioner och finesser. Videoinspelning sker som väntat i upp till 1080p (1920×1080 pixlar) i 30 FPS. Frontkameran är på 2 megapixlar och kan även den spela in video i upp till 1080p, i 30 FPS.

Kameramjukvaran
asus-padfone-infinity-kamera-01 asus-padfone-infinity-kamera-03 asus-padfone-infinity-kamera-04
asus-padfone-infinity-kamera-05 asus-padfone-infinity-kamera-06 asus-padfone-infinity-kamera-07
asus-padfone-infinity-kamera-08 asus-padfone-infinity-kamera-09 asus-padfone-infinity-kamera-10
Ett litet urval av kamerans inställningsmöjligheter.

Kameramjukvaran är bra, finessrik, och matchar de allra bästa konkurrenterna väl. Lyckligtvis har Asus valt att använda sin egna kameramjukvara istället för Androids minst sagt rudimentära standardmjukvara, vilken är tämligen funktionsfattig och ärligen ganska dålig.

Vi finner alla funktioner vi förväntar oss att finna, som HDR-foto, panorama, GIF-animering, olika profiler för miljöer, bildeffekter som sepia och negativ, exponeringsinställninng och höghastighetsvideoinspelning (upp till 90 FPS i 480p-upplösning).

Exempelbilder

Asus PadFone Infinity                                      Samsung Galaxy S4
asus-padfone-infinity-kameratest-01 asus-padfone-infinity-kameratest-sgs4-01
asus-padfone-infinity-kameratest-02 asus-padfone-infinity-kameratest-sgs4-02
asus-padfone-infinity-kameratest-03 asus-padfone-infinity-kameratest-sgs4-03
asus-padfone-infinity-kameratest-04 asus-padfone-infinity-kameratest-sgs4-04
asus-padfone-infinity-kameratest-05 asus-padfone-infinity-kameratest-sgs4-05
asus-padfone-infinity-kameratest-06 asus-padfone-infinity-kameratest-sgs4-06

Även om maxupplösningen på kameran är hela 13 megapixlar så kan inte bildkvalitén vid stillbildsfoto sägas vara i nivå med konkurrenter som Sony Xperia Z och Samsung Galaxy S4. Infinity uppvisar en anmärkningsvärd grad brus och oskärpa då bilderna betraktas i fullstorlek, betydligt mer än hos konkurrenterna.

asus-padfone-infinity-vs-sgs4-bildskarpa
Vi vet inte riktigt vad detta beror på – är det sensorn, linsen eller bildkomprimeringen som spökar? Kanske är det lite av varje. Slutresultatet är dock en hel del brus samt en skärpa som inte matchar konkurrenterna, eller lever upp till våra förväntningar. Färgåtergivningen är i regel god och vi noterar inga större skillnader då vi jämför med Samsung Galaxy S4.

I motljus får sensorn problem och bilden blir lätt överexponerad. Därtill kan oranga och beiga nyanser få en vasst gulaktig ton. Det finns dock utrymme för den som vill att själv justera saker som exponering i den kompetenta mjukvaran, vilket delvis kan trolla bort problemet med motljus.

Stillbildskameran imponerar alltså inte utan känns medelmåttig, men anväder man främst kameran till foto för publicering på webben, som matbilder på Instagram och ”selfies” på Facebook, så duger den mer än väl, och den kompetenta kameramjukvaran gör fotostunderna lite roligare. Vi är kanske lite väl petiga när vi säger att Infinitys kamera är medelmåttig, men samtidigt är förväntningarna höga på flaggskeppsenheter av allra senaste snitt.

Videoexempel (bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet)

Asus PadFone Infininty (1080p)

Samsung Galaxy S4 (1080p)

Vid videoinspelning i standardläget så presterar Infinity precis som vid stillbildsfoto inte riktigt lika väl som de allra bästa konkurrenterna. Som alltid så är inte flytet och skärpan vid 1080p-inspelning helt felfritt och vi föredrar i regel 720p istället, då flytet tenderar att bli bättre.

En trevlig bonus som gör Infinity till en trevlig videokamera är höghastighetsläget vid videoinspelning. Fördelen med en högre bildfrekvens är att videoflytet blir noterbart bättre. Tack vare möjligheten att spela in video med högre bildfrekvens än normalt så kan man även välja att spela in slow motion-video. Inspelningen sker då utan ljudupptaging och lämpar sig för saker som att dokumentera aktiviteter med snabb fysisk rörelse, som en golfsving eller ett barn i en karusell.

I 480p (640×480 pixlar) så kan man enligt Asus fånga upp till 90 bilder per sekund, men vi lyckas aldrig i fullt dagsljus (optimalt ljusförhållande) nå ett snitt högre än 76 bilder per sekund då vi med hjälp av MediaInfo analyserar videoströmmarna i efterhand.

I 720p-läget (1280×720 pixlar) skall man enligt Asus kunna fånga video i upp till 60 bilder per sekund, och här är verkligheten betydligt närmare Asus egna uppgifter: vi mäter upp 57 bilder per sekund i snitt och flytet är påtagligt. Det här är med marginal vårt favoritläge att filma i, men filstorleken blir snabbt väldigt stor på grund av det dubbla antalet bilder per sekund.

Som videokamera är Infinity en trevlig bekantskap och tack vare finesser som välfungerande höghastighetsvideo och slow motion-inspelning väger videokameran upp den aningen mediokra stillbildskameran.

Buggar och problem

Testperioden har varit en tämligen bugg- och problemfri resa, men därmed inte sagt att enheten är helt förskonad från ett och annat bekymmer.

Vi har i kapitlet om Mottagning och datahastigheter nämnt den för ”dödsgreppet” känsliga mottagningen via det mobila nätverket. Det här problemet är av sådan art att vi inte är helt övertygade om att det kan lösas med hjälp av en mjukvaruuppdatering, men vi hoppas att vi har fel. Man kan med relativ lätthet välja att hålla enheten på ett annat vis, så att man inte täcker över telefonens fotände då man håller/använder den, så det är ingalunda ett katastrofartat problem.

Ett annat kanske mer bekymmersamt problem är samtalshögtalaren som får ljusa röster att låta skrapiga och aningen förvrängda. Vi kan inte svara på om det här är ett problem med vår testenhet eller om det gäller fler/alla PadFone Infinity. Då man istället använder ett headset, antingen via Bluetooth eller trådburet via 3,5mm-porten, så är problemet som bortblåst. För de av er som föredrar att tala i sin telefon på ett mer klassiskt vis, med luren mot örat, och dessutom ställer höga krav på samtalskvalitén så rekommenderar vi att ni om möjligt testar telefonen före ett köp.

Till sist vill vi nämna att vi under testperioden inte har lyckats ansluta till 5GHz-bandet via Wi-Fi. Vi vet inte om stöd saknas i telefonens mjukvara (hårdvarustöd finns, det vet vi) eller om det är någon form inkompatibilitet mellan vår Asus-router och Asus-telefonen. Stöd för 5GHz-bandet skulle innebära en rejäl ökning av överföringshastigheterna.

Batteritiden

[bench]battery|asus padfone infinity[/bench]
Batteriet i PadFone Infinity är på respektabla 2 400 mAh och levererar en acceptabel batteritid. Vi upplever dock att skärmen förbrukar mer ström än exempelvis Samsung Galaxy S4 under snarlika förhållanden. Vid aktivt användande kan Infinity därför inte matcha S4 som dessutom har ett aningen större batteri.

Vi har inga problem att ta oss genom en hel arbetsdag med medeltungt användande, men för den flitiga SMS:aren/sociala nätverkaren/webbsurfaren som har skärmen tänd många timmar varje dag så kan batteriet utan vidare tömmas på under sex timmar. Detta gäller dock alla androidtelefoner på marknaden, Samsung Galaxy Note II möjligen undantagen.

Med telefonen dockad i tabletdelen så får man tillgång till ytterligare ett batteri vilket som alla förstår gör underverk för batteritiden. Den stora skärmen drar dock betydligt mer ström, som alla tabletskärmar, inte minst med hög ljusstyrka, och totalt 7 400 mAh (2 400 mAh i telefonen och 5 000 mAh i plattan) räcker inte noterbart längre än Sony Xperia Tablet Z med blott 6 000 mAh. För normalt användande så är det mer än nog och vi laddar i regel bara tabletdelen en gång var tredje dag.

Vid videouppspelning mäter vi på telefonen upp respektabla 525 minuter, vilket innebär att PadFone Infinity med marginal slår både Sony Xperia Z och HTC One. Mot Samsung Galaxy S4 och dess vid filmvisning mycket strömsnåla AMOLED-skärm så står Infinity sig dock slätt. Galaxy S4 mäktar med drygt tre och en halv timme till då Infinity har kastat in handduken.

Spel, prestanda och grafer

asus-padfone-infinity-spel

ASUS Padfone Infinity presterar någonstans mittemellan HTC One och Galaxy S4. Det är små skillnader telefonerna emellan i de syntestiska testmomenten, men vid faktisk användning uppfattar vi enheten som något rappare än ovannämnda konkurrenter. Förmodligen ett resultat av att telefonen i stort sett levereras med en vaniljversion av Android.

En klar majoritet av spelen i Google Play är spelbara, men precis som vi konstaterade i vår recension av både HTC One och Galaxy S4, vilka bägge bygger på samma grafikdel som Padfone Infinity (Adreno 320), innebär den höga upplösningen att telefonen får problem med att hänga med i de mest avancerade 3D-spelen. I dagsläget finns dock ingen kraftfullare grafikdel att välja på  vad beträffar i varje fall den svenska marknaden, så den som vill ha mer får vänta på Snapdragon 800- eller Tegra 4-baserade enheter.

[bench]system|asus padfone infinity[/bench]

[bench]cpu|asus padfone infinity[/bench]

[bench]gpu|asus padfone infinity[/bench]

Slutsats

Asus PadFone Infinity är en svår enhet att sammanfatta då den i princip är två produkter i en. Det finns inga konkurrerande enheter att matcha PadFone med tillhörande tabletdocka mot, och då det är två produkter i en så har recensionen varit betydligt mer tidskrävande än normalt.

Hårdvarumässigt så håller telefondelen till det yttre en ruskigt hög kvalité, tack vare Asus känsla för detalj, en fantastisk materialkvalité och ett snyggt och bekvämt utformat metallchassi. Den naturliga jämförelsen är så klart HTC:s magnifika One. Toppmodellen från HTC uppvisar en aningen mer finputsad design och är lite nättare, medan Asus med PadFone Infinity har valt en mer grovhuggen design, som känns lite robustare. Vi kan omöjligen utse en segrare mellan dessa giganter, utan konstaterar att vad material- och byggkvalité berör så lämnar PadFone Infinity och HTC One konkurrenterna en god bit bakom sig.

Tabletdelen, kallad ”Pad” samt ”Station”, är till skillnad från telefonen tillverkad av plast – sannolikt för att hålla vikten nere. Detta drar ner kvalitetsintrycket något, men det betyder ingalunda att kvalitén på tabletdelen är låg – tvärtom. Vikten är trots att tabletdelen är tillverkad i plast mycket hög, närmare 700 gram med telefonen dockad, och plattan kan därmed bli tämligen jobbig att hålla med enhandsfattning efter blott några minuter.

Under skalet finner vi samma processorplattform som i konkurreenter som Samsung Galaxy S4 och HTC One, nämligen Qualcomms Snapdragon 600, vilken i Infinitys fall är klockad till 4×1,7 GHz. Detta är samma processorhastgighet som i One men aningen lägre än de 4×1,9 GHz som vi finner i Galaxy S4. RAM-mängden i alla tre är 2 GB och även grafikkretsen i trion är densamma: Adreno 320, vilken borgar för en fullt godkänd grafikprestanda.

Bildskärmen på telefonen är på 5 tum och av LCD-typ och har en upplösning på 1080×1920 pixlar (441 PPI), även känt som fullHD. Detta är samma skärmstorlek och upplösning som konkurrenter som Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S4 och Oppo Find 5. Vi är mycket nöjda med bildskärmen och konstaterar att det är den bästa LCD-skärmen på 5 tum som vi har testat – steg för steg hart när lika bra som den aningen mindre (och smått fantastiska) LCD-skärmen i HTC One. One-skärmen bjuder dock på lite bättre betraktningsvinklar och en aningen högre maximal ljusstyrka. Tack vare en smart Asusutvecklad app kallad ASUS Splendid så kan man med viss frihet därtill justera skärmegenskaperna efter eget tycke och smak – både på telefonen och plattan – vilket ger Infinity ett övertag över rivalerna.

Tabletdelens skärm, på 10.1 tum och även den av LCD-typ, har en upplösing på 1920×1200 pixlar och håller en lite lägre klass än telefonskärmen. Betraktingsvinklarna är klart godkända men svärtan kan inte matcha exempelvis Sony Xperia Tablet Z. Färgåtergivningen kan i grundinställningen upplevas som aningen urvattnad, men tack vare tidigare nämnda app ASUS Splended så kan man trolla fram en rikare färgåtergivning.

Pekskärmen på telefonen är briljant och svarar snabbt och utan tvekan eller missar på alla pek och svep. Skärmglaset är därtill ytbehandlat vilket gör att fett och smuts inte fastnar i någon större utsträckning. Pekskärmen på plattan är inte en lika trevlig bekantskap och även om den svarar snabbt och med god precision så saknar skärmen den behagliga ytbehandlingen och redan efter någon halvtimmes användande så känns skärmen sträv och kladdig, vilket i sin tur påverkar dess förmåga att känna av alla våra pek och svep.

Mjukvaran bygger på Android 4.1/Jelly Bean och släpar därmed efter en del. Asus Sverige har låtit meddela Swedroid att de kommer hoppa över 4.2 för PadFone Infinity (och PadFone 2) och istället snarast möjligt uppdatera till 4.3. Androidupplevelsen är tämligen standardbetonad – Asus har valt att behålla uppskattningsvis 95% av Android intakt – och man känner sig därför genast hemma på Infinity. Därtill innebär det att gränssnittet är snabbare än på någon konkurrerande telefon eller platta med tillverkaranpassat gränssntt. PadFone Infinity är rasande snabb att använda. Tummen upp!

Kameran är på 13 megapixlar vilket får sägas vara flaggskeppsstandard 2013 och den har förstås utrustats med det vanliga i form av LED-blixt, diverse olika autofokuslägen och funktioner som HDR och leendeigenkänning. Videoinspelning sker i upp till 1080p i 30 bilder per sekund, även det standard numera. Kameramjukvaran matchar de allra bästa konkurrenterna med rikligt med inställningsmöjligheter, finesser och filter. Kameramjukvaran både startar och svarar snabbt.

Olyckligtvis är inte bildkvalitén i nivå med de bästa. Vi upplever en hel del oskärpa då vi betraktar bilderna i fullstorlek och vi misstänker att en alldeles för hård JPEG-komprimering åtminstone delvis bär skulden till detta. Videoinspelning är till skillnad från den medelmåttiga stillbildkameran ett ordentligt trumfkort i Infinitys arsenal – här bjuds vi utöver det vanliga som FullHD-inspelningäven på höghastighetsinspelning och slow motion-inspelning, och det fungerar imponerande väl.

Samtalskvalitén i telefonhögtalaren är med nöd och näppe godkänd. Under hela testperioden har vi dragits med ett visst vasst skrapande läte som främst märks av då motparten har en ljus röst. Skrapet är inte så påtagligt att det är svårt att höra vad motparten säger, men man är nästan konstant medveten om skrapandet. Vi vet inte om det här är ett problem med vårt testexemplar eller om det gäller alla PadFone Infinity men det är ingen höjdare för den som flitigt använder sin telefon som just en telefon, utan hands free. Uppdatering aug 09: Asus sände oss ett nytt testexemplar och vi konstaterar efter ett antal telefonsamtal genast att ljudet är betydligt bättre. Det vassa skrapandet är borta, och även om ljdet upplevs som ganska ljust så är det mer än godkänt.

Batteritiden var till en början tveksam, men batteriet (2 400 mAh) har med tiden blivit allt bättre och även om vi inte riktigt upplever att Infinity kan matcha Galaxy S4 så är den inte långt efter. HTC One, Sony Xperia Z och Oppo Find 5 får alla se sig slagna av PadFone Infinity. Som alltid med moderna androidtelefoner så är det dock laddning varje natt som gäller, åtminstone för medelhårda till tunga användare.

Som summering efter våra veckor med Asus PadFone Infinity så konstaterar vi att Asus har skapat telefon som håller jämna steg med de allra bästa androidtelefonerna på marknaden, och till och med slår dessa på fingrarna i vissa delmoment, inte minst vad gäller den upplevda rappheten i gränssnittet och den fina kvalitetskänslan.

Vi konstaterar att enheten dras med ett problem som inte är av helt betydelselös art: en mycket dödsgreppkänslig mobilnätsmottagning då telefonens fot täcks över drar ner betyget aningen. Hur stor betydelse det här problemet har beror helt och hållet på hur ni håller era telefoner.

Som tablet lämnar PadFone Infinty en del i övrigt att önska, främst beroende på en sträv pekskärm, den ohemult höga vikten samt att utformningen av bakstycket leder till ett kraftigt vippande i sidled då den ”ligger på rygg” på ett bord, det sistnämnda är dock något som delvis uppvägs av ett smart medföljande fodral som är designat för att även kunna användas som bordsställ. I övrigt är det en tablet av yppersta världsklass som är blixtsnabb, har ett rent och mestadels oförändrat gränssnitt och som ligger bra i händerna (vikten undantaget).

Priset för PadFone Infinity med tillhörande tabletskärm ligger i dagsläget på närmare 7 000 kronor. Detta är mycket pengar, men man får också två produkter i en. Går man i funderingar på att införskaffa både en platta och en telefon så är PadFone Infinity ett attraktivt alternativ.

Asus PadFone Infinity som smartphone får våra allra varmaste rekommendeationer, och den som letar efter ett lite mindre mainstreambetonat alternativ till de mer namnkunniga modellerna Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z och HTC One behöver inte leta längre. Asus PadFone Infinity är riktigt riktigt bra.

I dagsläget finns endast 64 GB-versionen att tillgå på den svenska marknaden och priset ligger i skrivande stund på cirka 5 300 kronor och uppåt.

 

swedroid-rekommenderar-asus-padfone-infinity