Recension:LG Optimus True HD LTE [Recension]

Postat:
15:30 - 2012-07-10
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
52

Tillverkare: LG
Modell: Optimus True HD LTE P936
Operativsystem: Android 2.3 med Optimus UI 2.0
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från cirka Cirka 4 500 kronor och uppåt
Webbsajt/Specifikationer: LG, GSMArena

Introduktion

I takt med att 4G/LTE blir allt mer utbrett så har vi börjat se en och annan LTE-kompatibel enhet från de stora tillverkarna leta sig ut på konsumentmarknaden.

I USA har de något års försprång, men definitionen av vad som kallas 4G i staterna skiljer sig i många fall kraftigt från vår svenska definition, och detta gäller även hastigheterna på näten. Svenskt 4G är kort sagt betydligt snabbare.

Vi har tidigare sett Samsungs Galaxy S II LTE lanseras här i Sverige, vilket var den första 4G-telefonen på vår marknad, och nu gör LG entré med modellen Optimus True HD LTE P936. Båda modellerna är kompatibla med 4G från alla våra svenska operatörer, även om Samsungs modell vid lanseringen var Tele2-exklusiv.

[ind][/ind]

Specifikationer

SpecificationsLG Optimus True HD LTE
Measurements
(W x H x D)
134 x 68 x 10.5 mm
5.3 x 2.7 x 0.4 inches
Weight136 grams
4.8 ounces
Screen / resolution4.5 inch (114 mm), 16 million colors, 720x1280 pixels (720p)
Panel typeLG True HD-IPS LCD, RGB subpixel matrix
DigitizerCapacitive digitizer @ 71 Hz, up to 8 simultaneous touch points
System-on-a-chipQualcomm APQ8060 (Snapdragon S3)
CPU45 nm Scorpion processor @ 2x1.5 GHz
GPUAdreno 220
RAM1024 MB (783 MB available to the OS)
Internal storage (NAND)16 GB Micro-SD card included (may differ between regions, carriers and retailers)
~2 GB available for app installations
Battery / Battery time1 830 mAh, Li-Ion, replaceable
Up to 250 h (3G), 4 hours talk time (3G)
Primary camera8 megapixels (3264x2448 pixels), autofocus, LED flash, geo-tagging, face and smile detection. 1080p (1920x1080 pixels) video recording @ 24FPS, video light
Secondary camera1 megapixel (1280x960 pixels)
Connectors / slotsMicro-USB (MHL) 2.0, Micro-SD (up to 32 GB)
ButtonsFront: Menu/Search (combined), Home, Back (capacitive)
Left side: Volume rocker
Top: Power button
Network / CommunicationHSxPA, 21 Mbit/s download, 5.76 Mbit/s upload; LTE, 100 Mbit/s download, 50 Mbit/s upload; Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot; Bluetooth v3.0 with A2DP, EDR
SensorsAccelerometer, digital compass, proximity sensor, light sensor, gyro
Android version / GUIAndroid 2.3.7 (Gingerbread) with Sony UXP NXT v6.0 and Facebook inside Xperia
Codec supportMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA
In storesMay 2012 - (Prisjakt)
MiscellaneousAvailable in black

True HD LTA har förutom trumfkortet 4G (på pappret kapabel till 100 Mbit/s nedströms och 50 Mbit/s uppströms) bland annat bestyckats med en 4.5 tum stor av LG tillverkad ”True HD”-skärm av IPS-typ, en Qualcomm Snapdragon-SoC bestående av en dubbelkärnig Scorpion-processor 2×1.5 GHz, 1 GB RAM och Android 2.3/Gingerbread med LG:s Optimus UI 2.0. Vidare finner vi en grafikkrets kallad Adreno 220 som utan att höra till de snabbaste ändå skyfflar grafik väl nog för det mesta.

Hårdvarufantasterna noterar säkerligen genast att den här plattformen, förutom att vara densamma som sitter i Samsungs LTE-Android, är av fjolårsmodell. Snapdragon S3 bygger till skillnad från årets S4 på en tillverkningsteknik som åtminstone i teorin är både strömhungrigare och utvecklar mer värme, och har dessutom en klart långsammare grafikkrets.

Vi anar även en och annan uppgiven suck över det faktum att telefonen lanseras med Android 2.3/Gingerbread och inte Android 4.0/Ice Cream Sandwich, men vi noterar att även den enda konkurrenten, Samsung Galaxy S II LTE, i dagsläget även den är kvar på Android 2.3. Förhoppningsvis får båda dessa telefoner en uppdatering inom kort, men man kan aldrig ta det för givet.

I kartongen



Som så många gånger förr så noterar vi att LG sin vana trogen levererar sina telefoner i tämligen lyxiga och snygga kartonger – Optimus True HD LTE är inget undantag. I den högkvalitativa svarta kartongen med ett tryck i krom och en snygg röd midja finner vi som alltid telefonen i ett eget fack allra högst upp. Nedan det övre facket finner vi det övriga innehållet.

Vår kartong innehåller följande:

* Optimus True HD LTE P936
* Trådburet svart headset (in ear-typ, svarsknapp)
* Batteri (1830 mAh, Li-Ion)
* Svart laddadapter med USB-port (5V 1.2A)
* Svart USB -> Micro-USB-kabel (cirka 1 meter)
* Micro-SD-kort, 16 GB

Som vanligt kan vi inte garantera att innehållet i kartongerna som går ut till konsumenterna exakt matchar innehållet i kartongen med vårt låneexemplar. Som framgår av inventeringslistan här ovan så saknas all slags dokumentation i vår kartong, men detta är förstås något som slutkunderna kan vänta sig. Även storleken på medföljande Micro-SD-kort kan gissningsvis variera mellan olika återförsäljare, mobiloperatörer och regioner. Om innehållet är av stor vikt för just dig så uppmanas du kontakta återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion



Optimus True HD LTE finns för närvarande endast tillgänglig i en färg; svart, och fronten domineras så klart av den 4.5 tum stora skärmen. Designen är tämligen stram och återhållsam och skapar få förtjusta miner bland folk i vår omgivning som får handskas med telefonen några minuter. ”OK men tråkig” är det samlade intrycket vad designen berör. Fler färgval efterfrågas flertalet gånger.

Materialvalet verkar genomgående vara plast av olika typer – från en mycket hård och styv ram till ett bakstycke i texturerad hårdplast. Passformen mellan skärmglaset, ramen och det löstagbara bakstycket är bra – endast mycket små glipor står att finna – men bakstycket är inte helt tyst då vi försiktigt klämmer på det. Ett och annat knäpp då man handskas med telefonen är att förvänta sig.

Tack vare det texturerade bakstycket så får man bra grepp då man håller telefonen i handen och risken att den skall glida ur greppet får anses vara minimal. Mjukt rundade kanter på bakstycket gör dessutom att Optimus True HD LTE ligger bra mot handflatan – inga vassa kanter som känns onaturliga. Allt som allt ger telefonen ett gott intryck, även om bakstycket knäpper och sviktar litegrann vid hantering.

Jämförelsegalleri

LG Optimus True HD LTE vs HTC One X

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring




På telefonens front finner vi nedan skärmen Tre kapacitiva knappar, från vänster till höger; ”Meny”, ”Hem” och ”Tillbaka”. Dessa knappar svarar snabbt och väl och missar sällan våra tryck. Ovan skärmen finner vi den frontriktade kameralinsen samt sensorer för ljus och närhet.

På telefonens vänstersida finner vi på den övre halvan volymknappen (+/-) som sticker ut lagom mycket för att vara lätt att med fingertopparna finna i blindo samt förmedlar en trevlig ”klick-känsla” för fingertopparna. Telefonens högersida saknar såväl knappar som anslutningar, och detsamma gäller fotänden som dock har en liten perforering för samtalsmikrofonen.

På huvudänden finner vi från vänster till höger 3,5mm-porten för hörlurar, den sekundära mikrofonen för brus-/ojudsreducering vid telefonsamtal/ljudinspelning, en lucka för Micro-USB-porten (USB 2.0, MHL-kompatibel) samt slutligen strömknappen som förstås även agerar låsknapp för skärmen.

Bakom bakstycket finner vi Micro-SD-platsen, SIM-kortplatsen samt batteriet. Micro-SD-platsen kan nås utan att batteriet först avlägsnas, men för att byta SIM krävs det att batteriet tas ur, såvida man inte är villiga att bryta och bända en hel del.

Mottagning och datahastigheter

Som alltid är det svårt att på ett rättvist vis bedöma saker som mottagning som regelbundet ändras på grund av saker som väder och vind och atmosfäriska störningar, men vi törs efter våra veckor med telefonen påstå att mottagningen är god, och att det så kallade ”dödsgreppet” har ganska liten inverkan på mottagningen. Vad gäller 4G-täckningen så är det lite si och så, men detta beror på att nätet som sådant inte är särdeles utbyggt ännu och inte på att Optimus True HD LTE brister.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=TDYct2fqzPs
Datahastigheterna via HSxPA ligger på runt 5-6 Mbit/s nedströms och uppåt 2 Mbit/s uppströms med vårt 3G-abonnemang, vilket är helt i linje med vad vi förväntade oss, men när vi istället använder 4G så händer det saker. Vi mäter som mest upp en god bit över 50 Mbit/s nedströms och runt 10 Mbit/s uppströms, med en genomsnittsping på 65 millisekunder.

Det är utan att överdriva en härlig känsla att surfa på webben, ladda videoströmmar och ladda ner appar via Play Store med 4G – kanske främst på grund av de låga latenserna/svarstiderna snarare än på grund av den höga bandbredden. Det känns kort sagt som att vara uppkopplad mot Wi-Fi och det gjorde oss snabbt bortskämda så till den milda graden att det skapade en del frustration när vi sedan gick tillbaka till våra gamla telefoner med blott HSxPA.

Via Wi-Fi (802.11g/n) på vårt lokala FTP-nätverk mäter vi upp en relativt stadig maxhastighet på runt 30 Mbit/s både uppströms och nedströms. Detta är genomsnittligt och ungefär vad vi hade förväntat oss. Vi noterar vidare att Optimus True HD LTE precis som HTC One S och Sony Xperia P inte lyckas hitta vår router på 5GHz-bandet, till skillnad från exempelvis Samsung Galaxy S III och Galaxy Nexus.

Mottagningen via Wi-Fi är precis som mottagningen via mobilnätet god och då vi matchar den mot referensenheten Galaxy Note så visar den framfötterna. Då vi tar en telefon i vardera hand, uppkopplade mot samma router och via 802.11g, och knallar ut i korridoren och sakta avlägsnar oss från routern – skymd av tjocka väggar – så mäktar Optimus True HD LTE med ett par meter till då Note slutliegen förlorar kontakten. Vi upprepar testet en gång till med närmast identiska resultat och konstaterar att LG:n presterar mer än väl.

Ljudegenskaper

Vanligtvis brukar vi inleda kapitlet om ljudegenskaperna med RightMark Audio Analyser – ett program som på syntetisk väg analyserar ljudet som genereras via telefonens 3,5mm-port. Av oklara skäl så går RMAA bet på vissa enheter och lyckas inte skapa en användbar analys, och dessvärre är Optimus True HD LTE ett exempel på detta. Vi kan således inte presentera en RMAA-analys för er finsmakare, men vi kan konstatera att ljudet rent spontant är ganska bra – men inte via de medföljande hörlurarna som är ganska dåliga.

Vi anar då vi ansluter ett par AGK K-420-hörlurar ett aningen plattare ljud än vad exempelvis Samsung/Google Nexus S levererar, och vi upplever även att True HD LTE känns aningen plattare än både HTC One S och Samsung Galaxy S III. Diskanten är god men basen lämnar en del i övrigt att önska. För den som vill så kan detta förstås avhjälpas hyggligt via valfri musikspelare med inbyggd equalizer.

Ljudet vid telefonsamtal är bra, både i vår och i motpartens ände, men ett visst susande kan förnimmas i vår ände. Detta är endast noterbart i mycket tysta miljöer. Ett litet minus då motparten upplever ett ganska kraftigt vindbrus då vi använder telefonen utomhus då det blåser litegrann. Detta kan dock enkelt förhindras om man håller telefonen på ett annat vis och skärmar av mikrofonen från blåsten. Maxvolymen är god, men hör inte till de allra bästa.

Den yttre, ”externa”, högtalaren levererar en imponerande maxvolym och har ett visst djup, men låter tyvärr lite ihåligt. Detta gäller i ärlighetens namn alla externa högtalare – ingen håller en vidare god ljudkvalité, utan vi föredrar av naturliga skäl att istället använda oss av hörlurar eller ett headset då vi lyssnar på musik eller ser på video.

GPS och positionering


View LG Optimus True HD LTE in a larger map
Då vi tar med oss LG Optimus True HD LTE (röd linje) ut på en liten biltur i såväl innerstadsmiljö som i utkanterna av staden så kan vi snabbt konstatera att den presterar ganska väl. Utöver ett litet antal avstickare så är den rapporterade rutten mycket trogen vår verkliga rutt. Mot Galaxy Note (grön linje) kan den inte riktigt mäta sig, men precisionen är noterbart bättre än den tredje telefonen i testet; Alcatel OT 995 (blå linje).


Att Optimus True HD LTE är GLONASS-kompatibel visste vi redan, och det bekräftas av skärmdumpen av appen GPS Test ovan. Alla satelliter med ett ID på 65-96 är GLONASS och 1-32 är GPS. Även om Optimus True HD LTE inte har några problem att se GLONASS-satelliterna så noterar vi att telefonen sällan ansluter till mer än en eller ett par. Varför är oklart – kanske anser den sig med 10+ låsningar redan ha tillräckligt många för maximal precision och därför avsiktligt avstår från att ansluta till fler för att spara batteri. Att få en pålitlig satellitlåsning tar sällan mer än 10 sekunder, vilket får anses vara ganska bra.

Bildskärmen och digitizern

Bildskärmen på 4.5 tum är av ISP-typ och har till skillnad från konkurrerande aktuella telefoner med AMOLED-skärmar fått ett subpixelmönster kallat RGB, vilket innebär att skärmen visar upp alla pixlar individuellt och därmed levererar en äkta 720p-upplösning (720×1280 pixlar). Skärmen levererar en mycket imponerande skärpa som i våra ögon endast överträffas av Sony Xperia S, men färgerna är inte riktigt lika klara och starka som på HTC:s One X. Betraktningsvinklarna är OK men imponerar inte och svärtan är god för att vara en bakgrundsbelyst LCD-skärm.

Vilken skärm av dessa tre; Optimus True HD LTE, Sony Xperia S och HTC One X man föredrar är mer än något annat en smaksak, men i våra ögon så får LG:n med minsta möjliga marginal se sig slagen av båda dessa konkurrenter.


Då vi med appen Input Benchmark mäter upp skärmens digitizer, det pekkänsliga ytskiktet på skärmen, så noterar vi en uppdateringsfrekvens på 71 Hz. Detta innebär att pekskärmen läser av pek och rörelser 71 gånger varje sekund, vilket är mer än nog för att leverera en mycket rapp och responsiv skärm.

Vi mäter vidare upp upp till 8 simultana pekpunkter, men allt över 6 st resulterar i en del precisionsproblem där skärmen då och då förlorar kontakten med en eller två punkter. Då det är mycket ovanligt att man använder mer än tre fingrar för någon typ av multitouch så spelar det mycket liten roll att LG:n får problem med över sex pekpunkter.

Pekskärmen är i regel en fröjd att använda, och detta gäller även de kapacitiva knapparna nedanför skärmen. Skall vi hitta en svaghet med pekskärmen så är det att den inte har samma härligt halkiga ytbehandling som konkurrerande flaggskepp, så det känns alltid lite strävt då man sveper med fingrarna över skärmen. Detta leder även till att det snabbare och lättare skapas ett smutslager på skärmen.

Mjukvaran

LG Optimus True HD LTE levereras precis som den för närvarande enda LTE-konkurrenten i Sverige, Samsung Galaxy S II LTE, dessvärre med den numera antika androidversionen 2.3/Gingerbread under skalet. Vi tycker att det är tråkigt att LG fortsätter göra oss besvikna vad gäller androidversioner, även om hetsen kring att alltid ha den senaste versionen är överdriven.

LG har förstås lagt in sitt eget gränssnitt, Optimus UI 2.0, över Android 2.3 och detta fungerar precis som vi har vant oss vid. Inga nyheter alls, jämfört med fjolårstelefoner som Optimus 2X, Optimus 3D eller Optimus Black. På grund av detta så kommer vi inte gräva djupare i mjukvarukapitlet, utan hänvisar istället er som är nyfikna till våra tidigare recensioner, exempelvis LG Optimus 2X eller LG Optimus Black. Även om dessa telefoner hade Android 2.2 under skalet vid testtillfället så är LG:s egna gränssnitt Optimus UI 2.0 mer eller mindre identiskt.

Vad vi kan konstatera är att telefonen, trots både en gammal androidversion och en utdaterad version av Optimus UI, är riktigt snabb och bjuder på ett bra flyt – renderingstiden i webbläsaren undantaget. Problemet med gammal mjukvara är således i det här fallet inte främst bristande prestanda utan att telefonen känns gammal trots att den är nästintill sprillans ny. Att Android 2.3 dessutom saknar en del funktioner som 4.x har, samt saknar kompatibilitet med en del appar på Google Play, gör att ålderskrämporna gör sig än mer påminda.

Webbläsaren


I videoklippet ovan har vi valt att jämföra webbläsarprestandan i True HD LTE med HTC:s flaggskepp One X. För att undvika att True HD får ett försprång på grund av 4G så är båda telefonerna istället uppkopplade mot samma Wi-Fi-nätverk.

Vi kan genast se att även om True HD presterar väl rent allmänt så gör sig fjolårshårdvaran i kombination med fjolårsmjukvaran påmind och True HD får rejält med stryk vad gäller rendering av webbsajter. Detta är kanske det största enskilda skälet till att vi önskar oss en uppdatering till Android 4.x snarast möjligt – när man har tillgång till en supersnabb datauppkoppling så är det tråkigt att istället begränsas av den tämligen slöa webbläsaren i Android 2.3.

Renderingstiderna till trots så är skillnaden som mellan natt och dag då vi ute på fältet jämför True HD LTE med ett antal 3.5G-telefoner. Ofta laddas webbsidorna nästan dubbelt så snabbt och kan trots att de inte är helt renderade vara läsbara redan inom några sekunder, medan 3.5G-telefonerna fortfarande står och växlar fram och tillbaka mellan 3G, H och H+ funderar på om de skall ansluta eller inte. Det bör dock poängteras att detta har mer med mobilnäten än med telefonerna i fråga att göra.

Galleri och mediaspelare

Galleriappen är exakt densamma som vi finner i standardversionen av Android 2.3/Gingerbread och lämnar därmed en del i övrigt att önska. Den gör förstås sitt jobb, men den är långsam och lite omständlig att använda, och bilderna visas heller inte med sitt fulla färgdjup. För den som vill ha något betydligt bättre så finns en uppsjö alternativ på Google Play Store, bland annat den mycket populära galleriappen QuickPic.

Utöver mindre grafiska ändringar samt tillägg av snabbkontroller för musikspelaren i det neddragbara statusfältet samt en enkel equalizer så är musikspelaren i True HD LTE mer eller mindre identisk med musikspelaren i standardandroid. Detta innebär att den för all del gör sitt jobb, men även att det finns betydligt bättre alternativ på Google Play Store.

Videospelaren är precis som galleriappen och musikspelaren en funktionsmässigt mycket enkel historia och gör egentligen inte mycket mer än det allra mest grundläggande. Codec-/formatstödet är dock det bästa vi någonsin har testat på en standardvidospelare – den sväljer med undantag av klipp 3 allt vi kastar på den och tuggar till och med i sig DTS-ljud. Det är första gången vi har testat en telefon vars medföljande videospelare kan avkoda/konvertera DTS och samtidigt har nog med knuff under skalet för att orka driva FullHD. Mycket bra!

ClipResCodec / Profile / ContainerBitrateAudioResults
Green: Perfect playback.
Orange: Playable, some glitches.
Red: Failure, video or sound.
#1640x352XviD / Simple@L5 / AVI1 Mbit/sMP3 2.0Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#2576x320XviD / Simple@L5 / AVI1,4 Mbit/sMP3 2.0Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#3720ph.264 / [email protected] / MKV3 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Fail. Video freeze.

MX Video Player: Fail. Video freeze.

Dice Player: Perfect playback.
#4720ph.264 / [email protected] / MKV9 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#51080ph.264 / [email protected] / MKV14 Mbit/sDTS 5.1Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#61080ph.264 / [email protected] / MKV19,2 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#71080ph.264 / [email protected] / MKV22,8 Mbit/sDTS 5.1Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#81080ph.264 / [email protected] / MKV25 Mbit/s DTS 5.1Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Perfect playback.
#91080ph.264 / [email protected] / MKV30 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Fail. Very low FPS.
#101080ph.264 / [email protected] / MKV42 Mbit/sAC3 5.1Stock player: Perfect playback.

MX Video Player: Perfect playback.

Dice Player: Fail. Very low FPS.

Notering: Då DTS Inc för några veckor sedan kontaktade flertalet tredjepartsutvecklare av videoappar med stöd för DTS-avkodning, däribland MX Video Player och Dice Player, och bad dem ta bort DTS-stödet så kommer vi framöver sannolikt tvingas göra en del ändringar vad gäller våra testvideoklipp. Vi hann lyckligtvis genomföra våra test av Optimus True HD innan de tvingades inaktivera DTS-avkodningen.

Kameran


LG Optimus True HD LTE har utrustats med en kamerasensor på 8 megapixlar, vilket nog får ses som lite av en branschstandard inom Android sedan 2011. Få tillverkare satsar på att knuffa in allt fler megapixlar, utan fokuserar – förhoppningsvis – på bättre sensorer och kameramjukvaror med fler och bättre funktioner, vilket modeller som Samsungs Galaxy S III och HTC:s One X och One S är utmärkta exempel på.

Frontkameran har en maxupplösning på 1 megapixel, vilket i stillbildsläge innebär en upplösning på 1280×960 pixlar och i videoläge 1280×720 pixlar, även kallat 720p. Kvalitén på frontkameror är traditionellt sett riktigt låg, men LG har lyckats ganska bra här och levererar en frontkamera som är klart bättre än genomsnittet, inte minst vid videoinspelning (720p). För den som gärna använder frontkameran för videosamtal så är True HD LTE ett mycket bra val, inte minst tack vare 4G som levererar gott om bandbredd med i sammanhanget väldigt låg latens.

Kameramjukvaran


Utöver de åtta megapixlarna ser vi även, så klart, funktioner som LED-blixt, autofokus, ansiktsigenkänning och en rad olika inställningar för bland annat ISO, vitbalans, olika bildlägen, scener och upplösningar.

Vi ger kameramjukvaran godkänt, men avsaknad av funktioner som ett ordentligt ”burst mode” där man kan ta en serie bilder genom att ”hålla inne” kameraavtryckaren, HDR och höghastighetsvideo gör ändå att True HD med marginal får se sig slagen av Sonys, Samsungs och HTC:s toppmodeller.

Värt att poängteras är att det finns en slags ”light”-variant av burst mode, kallat ”Continuous shot”, där man kan ta max 6 bilder i rad, men dessvärre sänks då upplösningen automatiskt till låga 1 megapixel.

Stillbilder
LG Optimus True HD LTE                                 Alcatel OneTouch 995






Videoexempel – fullskärm och högsta möjliga kvalitetsinställning rekommenderas

LG Optimus True HD LTE – 1080p (1088p)

Alcatel OneTouch 995 – 720p

Ovan kan vi se att True HD LTE inte levererar äkta 1080p-upplösning (eller 1920×1088 pixlar enligt LG). Som så många andra telefoner med fjolårshårdvara så uppskalar telefonen istället, vilket leder till så kallade ”jagged edges”. Vi uppskattar att den äkta upplösningen är på 720p (1280×720 pixlar) snarare än 1080p, vilket i ärlighetens namn dock räcker ganska långt det också.

Med Alcatel OT 995 så är det ungefär samma visa, men med lägre upplösning. Där Alcatelen på pappret skall mäkta med upp till 720p (1280×720 pixlar) så upplever vi att det i verkligheten snarare rör sig om uppskalad qHD (960×540 pixlar) eller liknande.

Ingen av videokamerorna imponerar, men LG:n duger ändå för det mesta och de flesta. Videokameran i Alcatel OT 995 är betydligt sämre, men så är det också en telefon som bara kostar en tredjedel av vad LG:n kostar.

Buggar och problem

Vi har stött på en del problem med att Optimus True HD LTE ibland spontant startar om sig när en app hänger sig. Vi har inte sett någon röd tråd vad gäller detta, ingen gemensam nämnare som kan förklara vad det är som orsakar omstarterna. Det inträffar inte regelbundet nog för att vara ett stort problem, men det är likväl enerverande. Lyckligtvis har det bara inträffat då vi aktivt har använt telefonen, inte då den ligger i standby, vilket minimerar risken att telefonen startas om utan vår vetskap och därmed fastnar på SIM-inloggningen och gör att vi blir onåbara.

Batteritiden


I vårt batteritest där vi spelar ett och samma videoklipp om och om igen till dess att batteriet är helt dränerat och telefonen stänger av sig själv så konstaterar vi snabbt att Optimus True HD LTE hamnar långt efter många av konkurrernterna. Vi vet inte riktigt vad det beror på att True HD drar så mycket ström vid videouppspelning, men efter att ha upprepat testet en gång till så kan vi konstatera att så är fallet.

Vid ett mer normalt telefonanvändare så är det dock betydligt mer jämnt skägg och vi upplever inte att batteritiden är ett problem. Jämfört med Samsung Galaxy S III så räcker den inte riktigt till, men den matchar och slår med lätthet HTC One X. Vi har i regel nog med batteri för att klara oss genom en normal arbetsdag med måttligt användande, men använder vi telefonen flitigt så tvingas vi ta med oss laddaren och fylla på litegrann under eftermiddagen. Detsamma gäller dock i stort sett alla androidtelefoner på marknaden.

Vid måttligt användande så kan man nog nå två dygn också, men då får man allt vara sparsam i sitt användande. Om man stänger av datatrafiken helt och hållet så kan man nå 4-5 dagar, men då använder man också telefonen som en telefon snarare än som den smartphonen den är.

Systeminformation



Optimus True HD LTE levereras med 1 GB RAM, vilket får anses vara standarden numera, och det räcker ganska väl för de flesta telefonerna. True HD har med 783 MB gott om RAM över för appkörning, delvis tack vare att den kör Android 2.3 som inte är lika RAM-hungrig som nyare androidversioner och delvis tack vare ganska små ingrepp vad LG:s egna gränssnitt berör.

Vi märker sällan av att telefonen, till skillnad från exempelvis Samsung Galaxy S III, behöver stänga ner systemprocesser och andra viktiga processer som hemskärmarna för att frigöra RAM för andra aktiviteter. Detta gör att man sällan behöver vänta några sekunder extra på frekvent använda appar som tvingas ”kallstarta”.


Drygt 2 GB finns tillgängligt för appinstallationer, men LG skickade i vår kartong även med ett Micro-SD-kort på 16 GB och detta kan förstås användas för så kallad Apps2SD-lagring, där majoriteten av alla installerade appar kan flyttas till SD-kortet. Huruvida LG skickar med ett SD-kort på 16 GB i alla kartonger eller om detta varierar mellan olika operatörer och marknader törs vi inte svara på.

Spel, prestanda och grafer

Vi har testat en rad olika spel av senaste snitt och även om True HD LTE under skalet har en årsgammal plattform så har den inga problem med att skyffla grafik i ett mer än spelbart tempo. Spel som Riptide GP och Asphalt 6 flyter på utan problem, och skärmkontrollerna reagerar dessutom bra på våra tryck.


Benchmark Pi mäter upp enhetens beräkningskapacitet, vilket ger ett mått på processorns prestanda. Lägre är bättre.


Linpack mäter upp processorns flyttalsprestanda och resultatet presenteras i MFLOPS. Högre är bättre. Eftersom vi alltid mäter Linpack i ”Single Thread”-läget så nyttjas bara en av de tillgängliga processorkärnorna i det här testet. Anledningen till det här upplägget är att vi vill se de enskilda processorkärnornas effektivitet vad gäller flyttalsberäkning.


CF-Bench mäter upp telefonens CPU- och minnesprestanda och presenterar resultaten i en totalpoäng. Högre är bättre.


Rightwares BrowserMark är ett plattformsoberoende test som utförs i telefonens webbläsare. I testet utförs en mängd olika delmoment och resultatet presenteras som en totalpoäng där högre är bättre. Då detta är ett plattformsoberoende test så har vi som kuriosa valt att även lägga in testresultat från andra plattformar än Android.


Sunspider mäter upp processorns och standardwebbläsarens kombinerade javascriptprestanda. Lägre tid i ms (”millisekunder”) är bättre.


Vellamo mäter precis som Sunspider upp javascriptprestandan som telefonens processor och standardwebbläsare mäktar med, men till skillnad från Sunspider så består Vellamo av flertalet olika javascripttest, vilka sedan läggs samman för en totalpoäng där högre är bättre. Noteras bör att Vellamo är utformat på ett sådant vis att skärmens upplösning är av stor betydelse, vilket förklarar varför exempelvis den högupplösta Galaxy Note trots en aningen snabbare hårdvara än Samsung Galaxy S II får en klart lägre poäng.


Monjori Shader Benchmark mäter som namnet antyder upp grafikprocessorns kapacitet vad gäller rendering av så kallad “Fragment Shader”. Resultatet presenteras i FPS (“Frames per Second”, eller “Bilder per Sekund”) och högre är bättre. Notera att skärmens upplösning är av väldigt stor betydelse i just Monjori, vilket innebär att högupplösta enheter presterar ett betydligt sämre resultat än andra telefoner med likvärdig hårdvara men med lägre skärmupplösning.


Electopia är ett 3D-test baserat på OpenGL ES 1.1 avsett att testa grafikprocessorn. Resultatet är i FPS (“Frames Per Second”- “Bilder Per Sekund”) och högre är bättre. Notera att telefoner med lägre skärmupplösning än WVGA (800×480 pixlar) gynnas kraftigt eftersom belastningen på grafikkretsen med färre pixlar att flytta blir betydligt lägre. En skärmupplösning på WVGA eller högre gör dock ingen skillnad för slutresultatet.

Vi har nu med dagens flaggskeppstelefoner nått den omtalade 60 FPS-gränsen där telefonerna helt enkelt inte kan prestera en högre FPS på grund av något som kallas v-sync, där den maximala bildfrekvensen som grafikprocessorn presterar inte tillåts överstiga skärmens egna uppdateringsfrekvens – 60 Hz. Vi kommer på grund av detta inom kort fasa ut Electopia från våra recensioner, då det ej längre går att använda för att särskilja flaggskeppen från varandra.


Nenamark 2 är ett 3D-test baserat på ramverket OpenGL ES 2.0 och sätter grafikprocessorn på ett tufft prov i en 3D-värld med stort antal polygoner. Resultatet presenteras i FPS och högre är bättre. Skärmens upplösning har här betydelse, men skillnaderna är tämligen små varför vi har valt att visa alla enheter i grafen. Precis som Electopia i grafen ovan så har flaggskeppstelefonerna nått 60 FPS-taket, och även Nenamark2 kommer därför fasas ut ur våra recensioner framöver.


M3D är ett nytt 3D-test baserat på OpenGL ES 2.0. Applikationen bygger på Unity-motorn som används i en uppsjö av spel för både spelkonsoler och mobila enheter. Resultatet presenteras som FPS (”Frames Per Second” – ”Bilder Per Sekund”) och högre är alltså bättre. Eftersom skärmens upplösning är av stor betydelse så har vi valt att endast jämföra Xperia P med andra telefoner med en så kallad qHD-skärm (960×540 pixlar). Återigen ser vi Xperia P mitt i fältet och presterar ett riktigt skapligt resultat.

NameSequential read (MB/s)Sequential write (MB/s)Random read (MB/s)Random write (MB/s)IOPS/s read (4K)IOPS/s write (4K)
LG Optimus True HD LTE25.164.835.750.22147457
Alcatel OT 99530.565.979.250.14236938
Sony Xperia P29.2610.988.350.612139158
HTC One S47.7612.799.770.572504147
HTC One X28.0512.148.020.592055153
Sony Xperia S35.746.637.030.18180048
Samsung Galaxy Note43.045.263.430.288152.5
Samsung Galaxy S II45.65.17
4.54
0.24
1164
64
Samsung Galaxy S Plus30.575.69
4.87
0.17
1250
44
Samsung Galaxy Gio6.194.032.181.65560424
SE xperia arc7.95.484.365.7111171462
LG Optimus 3D18.592.120.470.112127
HTC Evo 3D24.411.562.660.1868148
Motorola RAZR34.036.564.34 0.37111395
Samsung Galaxy Nexus26.715.085.280.21135154
Med Androbench 3.0 mäter vi upp hastigheten på det inbyggda flashminnet. Ett högre resultat är bättre, såväl för read/läs och write/skriv.

Slutsats

Med Optimus True HD LTE levererar LG, vid sidan om Samsungs Galaxy S II LTE, den enda LTE-/4G-kompatibla androidtelefonen på den svenska marknaden. För oss konsumenter så är således valmöjligheterna ytterst begränsade om vi är på jakt efter en 4G-telefon med Android under skalet, och det placerar en tung börda på dessa två telefoners axlar.

Hårdvarumässigt är LG Optimus True HD LTE precis som konkurrenten från Samsung av fjolårssnitt – en dubbelkärnig 1.5 GHz-processor från Qualcomms S3-serie, grafikkretsen Adreno 220 och 1 GB RAM är mer eller mindre exakt vad vi för ett år sedan såg i HTC Sensation. Det är således svårt att bli upphetsad av hårdvaran i sig – 4G-funktionaliteten undantaget.

Skärmen, 4.5 tum stor och av IPS-typ, har fått en upplösning på härliga 720×1280 pixlar, även känt som 720p, och gör oss inte besvikna. Även om den vad färgmättnad beträffar inte riktigt når ända fram till 720p-skärmen i HTC One X så är skärpan och färgåtergivningen (neutral och realistisk) av toppklass. Vad skärpa berör så är detta med undantag av Sony Xperia S den bästa skärmen vi har testat. Ljusstyrkan är däremot lite av en besvikelse, vilket kan göra skärmen lite mer svårläst än konkurrenterna i fullt dagsljus.

Byggkvalitén är på sedvanlig LG-manér god; passform och rigiditet är finfin, men bakstycket känns aningen för mycket som tunn hårdplast. Att telefonen blott finns i en färg, svart, gör att den i kombination med den anonyma designen ger ett ganska tråkigt utseende. Med andra färgval som gör att telefonen blir lite mindre dyster och sticker ut lite mer, skulle LG sannolikt kunna locka betydligt fler konsumenter.

Fjolårshårdvaran till trots så pinnar True HD LTE på bra, riktigt bra till och med, och vi tror att Android 2.3/Gingerbread faktiskt gynnar telefonens allmänna rapphet då Gingerbread rullar lättare och nyttjar mindre RAM än Android 4.0/Ice Cream Sandwich. Med det sagt så känns Android 2.3 dock väldigt omodernt vid det här laget, och vi har svårt att känna någon större glädje då vi använder telefonen… till vi öppnar webbläsaren och börjar surfa, vill säga.

Det är sällan en androidprodukt ger oss sådan glädje som True HD LTE lyckas med tack vare tillskottet av 4G

Att LTE/4G är telefonens trumfkort är ingen hemlighet, men trots våra högt ställda förväntningar så lyckas True HD LTE med konststycket att imponera två vid det här laget väldigt avtrubbade recensenter. Det är sällan en androidprodukt ger oss sådan glädje som True HD LTE lyckas med tack vare tillskottet av 4G. Vi flyger fram på webbsajterna, i YouTube och i Google Play och den allmänna känslan är som att vara uppkopplad mot en välfungerande Wi-Fi-uppkoppling. Att man dessutom har gott om bandbredd till videosamtal gör inte saken sämre heller.

Efter vår tid med True HD LTE så var det lite av en plåga att gå tillbaka till 3/3.5G. Ojämna latenser, kraftigt varierande bandbredd och ett evigt pendlande mellan 2G, 3G, H och H+ lämnar oss mycket frustrerade.

Mjukvaran bygger som sagt på Android 2.3/Gingerbread, och LG har förstås lagt sitt eget gränssnitt Optimus UI ovanpå detta. Olyckligtvis är det Optimus UI 2.0, vilket vid det här laget är över ett år gammalt och mer eller mindre exakt identiskt med gränssnittet i Optimus 2X, Black och 3D. Mjukvarumässigt är det alltså en kraftigt utdaterad telefon, men trots detta rapp och välfungerande.

Kameran på 8 megapixlar bjuder på en hygglig bildkvalité vid stillbildsfoto, men videokameran lämnar en hel del i övrigt att önska. Även om kameramjukvaran inte är i nivå med samtida konkurrenter så gör den sitt jobb och mer därtill. Frontkameran imponerar för att vara en frontkamera, något som säger oss att LG har tänkt till en gång extra: en 4G-telefon förtjänar helt enkelt en extra vass frontkamera då 4G-kompatibiliteten inbjuder till videosamtal av hög kvalité.

Positioneringssystemet, GPS och GLONASS, fungerar väl både vad gäller precision och låstid och gör True HD LTE till en god kamrat på resan – men se till att ha en laddare till hands om du använder telefonen som navigator i bilen. Kombinationen av ett arbetande positioneringssystem och en skärm som är igång permanent dränerar snabbt batteriet.

Summa summarum så konstaterar vi efter flera veckor med telefonen att Optimus True HD LTE bjuder på en riktigt skaplig helhet. Även om både hårdvara och mjukvara till stora delar är av fjolårssnitt så bjuds vi ändå på godsaker som en riktigt bra skärm, en bra kamera (främst frontkameran utmärker sig) och, förstås, trumfkortet 4G.

Är man just nu på jakt efter en 4G-telefon här i Sverige så har man blott två telefoner, båda med Android 2.3 under skalet, att välja mellan; Samsung Galaxy S II och LG Optimus True HD LTE, och valet är för oss enkelt: LG Optimus True HD LTE är det just nu bästa 4G-valet på androidmarknaden.

LG Optimus True HD LTE är lämplig för dig som
  • Vill ha den just nu bästa 4G-telefonen på den svenska marknaden
  • Vill ha en riktigt bra skärm
  • Vill ha en telefon med ett imponerande videostöd direkt ur kartong
  • Vill ha en bra frontkamera
  • Vill ha en rapp telefon med god prestanda
LG Optimus True HD LTE kan vara lämplig för dig som
  • Uppskattar en stram och neutral design
LG Optimus True HD LTE är inte lämplig för dig som
  • Kräver/förväntar dig snabba och löpande mjukvaruupdateringar
  • Behöver god batteriprestanda vid videouppspelning
  • Söker högsta möjliga lyxkänsla vad gäller material och utseende
  • Behöver en telefon med ljusstark skärm för maximal läsbarhet i dagsljus