Recension:Minitest av Asus Zenfone 4

Postat:
05:24 - 2017-10-17
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
3

Asus hoppade tidigt på Android-tåget och har genom åren bokstavligt talat släppt hundratals olika Android-modeller globalt. Hårdvarumässigt har de länge byggt mycket bra telefoner med hög kvalitetskänsla, och inte sällan har vi även sett en attraktiv prislapp. I det här testet sätter vi tänderna i mellanklassmodellen Asus Zenfone 4, en telefon i vilken Asus har lagt mycket krut på kameran.

Följ med oss då vi testar telefonen, för att bilda oss och er en uppfattning om Zenfone 4 är värd de dryga fem tusenlapparna de begär för den.

Kartong och hårdvara

Telefonen, Asus Zenfone 4 ZE554KL, levereras i en relativt enkel svart rektangulär kartong som i lager innehåller telefon, låda med information och en snabbstartguide, ett genomskinligt skal, ”simkortpinne”, laddare, USB-kabel samt ett par hörlurar. Allt det nödvändiga är med i lådan men den andas kanske inte direkt det där lilla extra som vissa dyrare telefoner kan bjuda på.

Grundmaterialen telefonen är byggd med består av lättmetall och glas där två sidor glaspanel (Corning Gorilla Glass 3) täcker en mjukt rundad metallram. Telefonen är riktigt skön att hålla i handen men materialvalet gör den, precis som andra glas- och metallkonstruktioner, lite hal att hålla i samt samlar på sig fingeravtryck som om det inte fanns någon morgondag.

Utseendemässigt sticker Zenfone 4 inte ut utan delar sitt utseende med andra liknande telefoner som i grunden är en rektangel bestående av glas och metall och som inte valt att försöka maximera upp skärmens del av den totala ytan.

Efter ett par dagars användande upptäcktes att ramen hade börjat att få ett par mindre repor som gör att metallen lyser igenom. Då telefonen har hanterats mycket varsamt kan det innebära att ramens svarta anodisering är känslig för repor. Med det i eftertanke kan det vara värt att använda det medföljande genomskinliga fodralet redan från dag ett.

Hårdvarumässigt håller den för sin prisklass hög kvalité och känns både kompakt och välgjord. På höger sida av telefonen hittar man strömknapp och volymkontroll. Kontrollerna har ett distinkt motstånd och det är ingen risk att man ändrar volymen eller stänger av telefonen av misstag.

Var kontroller och knappar bör sitta för att det skall passa bäst är högst individuellt, men av någon anledning har Asus bestämt sig för att placera strömknappen nedanför volymkontrollerna, och för min normalstora hand hamnar de då för högt upp och jag är tvungen att anstränga mig för att kunna ändra volymen. Om strömknappen istället hade suttit ovanför volymen hade det känts mer naturligt, i alla fall för mig.

Zenfone 4 kan sägas pricka rätt trendmässigt med sina dubbla bakre kameror, som inte sticker ut, relativt smala sidoramar, USB Typ C-port, Hybrid Dual SIM (Nano med dual standby) samt en fingeravtrycksläsare placerad i en fysisk hemknapp. Just fingeravtrycksläsaren verkar inte vara helt överens med min tumme och det händer då och då att jag måste trycka någon extra för att få den att reagera så jag hade gärna sett att den hade varit lite mer känslig.

I övrigt hittar vi en relativt ljusstark 5,5 tum stor IPS LCD-skärm (ca 401 PPI), relativt nya Snapdragon 630 (octa-core), en MicroSD-kortplats (som använder SIM 2), dubbla högtalare, dualband Wi-Fi samt en hel uppsättning runt GPS med (A)GPS, GLOSNASS, BDS och GALILEO.

Telefonen levereras med Android 7.1.1 direkt ur kartong, samt Asus egenutvecklade gränssnitt ZenUI 4.0. Säkerhetsuppdateringen är i skrivande stund daterad augusti 2017 och släpar därmed efter en aning, men inte onormalt mycket.

När det gäller telefonens kameror har Asus inte sparat på krutet och teknikmässigt ligger man på flaggskeppsnivå med sina dubbla kameror med Dual Pixel-teknologi, ljusstarka linser på f/1.8, fasdetekterande autofokus, optisk bildstabilisering, 1.4 µm stora pixlar samt automatisk HDR.

Asus har hängt med i Androidvärlden länge och har inte sällan försökt att stick ut eller nischa sig genom att leverera lite mer annorlunda telefoner som t.ex. Asus Padfone. Med Padfone var tanken att man genom att kunna stoppa in en telefon i en medföljande platta skulle få både platta och telefon på samma gång. Idén i sig var inte så dum men den blev aldrig någon större succé utan stannade som en intressant nischprodukt.

Med Zenfone 4 håller Asus sig till en mer traditionell linje och då en av de starkare trenderna idag är kameran är det också där man lägger krutet. Asus Zenfone 4 är en hel familj av olika telefoner som via sin prestanda, olika funktioner och pris är uppdelade i olika segment.

Flaggskeppet Asus Zenfone 4 Pro ZS551KL med 128GB lagring och Snapdragon 835 får sägas ligga i toppen och Asus Zenfone 4 Max ZC520KL med 32GB lagring får ses som linjens lågbudgetvariant. Vi testar i den här recensionen vad som kan beskrivas som mellanklassversionen, Asus Zenfone 4 ZE554KL, med 4GB RAM och 64GB lagring.

Då produktlinjens funktionsmässiga fokus ligger på kameran är det också detta en majoritet av de olika versionerna lyfter fram. Asus Zenfone 4 Pro har ex. motsvarande uppsättning med dubbla kameror och zoom som Apple 7/8 Pro eller Samsung Galaxy Note 8, Asus Zenfone 4 Selfie Pro fokuserar på selfiekameran medan Asus Zenfone 4 i detta minitest istället har en vidvinkelkamera, ungefär som LG G6, som sekundär kamera.

Till skillnad från LG G6 kan Asus Zenfone 4 använda sina dubbla kameror för ett dedikerat porträttläge som framhäver objektet i fokus medan bakgrunden blir suddig, en funktion som annars ofta kallas ”bokeh”.

Bildskärm

Efter att ha börjat att vänja sig vid bildskärmar som tar upp en allt större del av en telefons totala yta känns Zenfones mer traditionella skärm på 5,5 tum och ca 72% total skärmyta relativt liten i förhållande till exempelvis Galaxy Note 8 med sina drygt 82% total skärmyta. Upplösningen är på 1 080 x 1 920 pixlar, vilket i kombination med skärmstorleken ger en pixeltäthet på 401 PPI.

Bildmässigt känns det inte riktigt som att skärmen håller samma kvalité som vissa andra komponenter i telefonen. Inte för att den är dålig på något sätt men den upplevs inte helt knivskarp och den känns i jämförelse med en modern AMOLED-skärm som lite blek och aningen urvattnad.

När det gäller ljusstyrkan är vädret i Sverige just nu inte är det bästa att testa hur den fungerar utomhus i gassande solsken, men jag har inte haft några problem att gissar på att den relativt ljusstarka skärmen kommer att fungera bra även i direkt solljus, även om det finns de som klarar sig bättre.

Utöver att kanske inte leverera den ultimata svärtan eller kontrasten håller skärmen hög klass och det går inte att hitta några direkta brister med den. Skärmen svarar snabbt på touch och det finns inte en tillstymmelse till ”lightbleed” eller ojämn färgsättning. Gorilla Glass 3 har ett par år på nacken men ger ett bra skydd mot fall och repor, och då ytan har fått en oleofobisk behandling känns den också både hal och skön att använda, samt håller fingeravtryckskladd borta i viss mån.

Trådlöst och ljud

Telefoner med dubbla SIM-kort börjar bli allt mer vanliga och Asus Zenfone 4 kommer med valet att använda dubbla SIM eller använda en av kortplatserna för ett minneskort istället. Ljudkvalitén är vid samtal god och varken jag eller motparten har haft något att anmärka på.

Om man istället väljer att använda högtalaren för samtal är det däremot en annan sak, ljudet som kommer ut upplevs som relativt tunt med mycket diskant och mellanregister. Även om det teknisk sett kommer ljud ur två högtalare, både telefonhögtalaren ovan skärmen och huvudhögtalaren i fotänden, vilket vi uppskattar, känns det som att Asus har lite arbete kvar att göra med att optimera ljudbilden.

Uppkopplingsmässigt har jag inte upplevt några problem med telefonen utan den verkar leverera ungefär samma signalstyrka som andra telefoner i området där jag bor. Utan möjlighet att mäta mer noggrant kan jag bara konstatera att det är samma antal staplar som vanligt och batteriet verkar inte dräneras onormalt snabbt beroende på att radiodelen får arbeta hårdare p.g.a. dålig mottagning eller signal.

Asus Zenfone 4 kommer med en avancerad equalizer, DTS samt ett stort antal förinställda hörlursprofiler. Innan jag aktiverade den inbyggda equalizern var jag inte överdrivet imponerad av ljudet men så snart equalizern slås på tar ljudet helt andra former och jag är övertygad om att de flesta kommer att hitta en inställning som passar deras just deras specifika ljudprofil.

Som redan nämns används telefonhögtalaren ovan skärmen även som diskanthögtalare i syfte att bredda ljudbilden, men då den högtalare som sitter i det högra hörnet av fotänden inte levererar något djupare ljud blir resultatet en relativt högljudande telefon fast med ett något, i mina öron, tunt ljud oavsett extern ljudprofil.

Mjukvara

Telefonen kom Android 7.1.1 förinstallerat och det första som jag mötte efter uppstart var två olika uppdateringar i följd vilket gjorde att den landande i Googles säkerhetsuppdateringar från augusti. Det känns som att Asus är på hugget och fortfarande finputsar det sista nu när telefonen är på väg ut i återförsäljarleden. Telefonen kommer med Asus egenutvecklade gränssnitt, ZenUI, och precis som många andra tillverkare försöker Asus sätta via detta sätta sin egen prägel telefonen samt ge extra mervärde utifrån vad Android levererar i sin ursprungliga form.

ZenUI skiljer sig rätt mycket från stock Android och det finns en uppsjö av olika inställningar och är man inte nöjd med själva utseendet så går det att ladda hem mängder av andra teman från den inbyggda affären. Asus egna launcher (hemskärmsapp) har även den många olika inställningar där man kan styra alltifrån tema, låsa specifika appar, hantera sökinställningar för den egna sökfunktionen eller hantera vilka, relativt få, appar som skall ha brickor för oläst.

En riktigt trevlig detalj med ZenUI är att det har Google Now inbyggt med ett svep åt höger, dvs på samma sätt som på Android i grundutförande. Funktionen går att stänga av inne bland inställningarna om man inte vill ha kvar den.

Vad man tycker om olika tillverkares modifieringar av Android är högst personligt men för mig påminner ZenUI om ett lite äldre gränssnitt och även om mängden av möjliga inställningar uppskattas krävs det lite tid att hitta rätt bland alla olika inställningar som finns tillgängliga.

Jag upplever gränssnittet som följsamt, det svarar snabbt och animationerna är både lagom snabba och ser bra ut. Även om flytet oftast upplevs som gott kan det ibland att börja lagga en aning när telefonen har flera olika processer igång samtidigt. Min gissning är att det är en kombination av telefonens relativt svaga systemchipp (Snapdragon 630) i kombination med ytterligare behövd optimering av telefonens mjukvara.

Ovanstående är inget som är direkt störande, eller unikt för just den här telefonen, men är enkelt att återskapa genom att exempelvis uppdatera eller ladda hem ett större antal appar från Google Play samtidigt som man använder telefonen på annat vis, exempelvis att surfa på tyngre webbsidor eller se på videoklipp på YouTube.

Kamera

Asus har satsat fullt ut på kameran i Zenfone 4 och när telefonens olika hårdvaror listas upp motsvarar de många klart dyrare telefoner på marknaden. Asus menar att telefonens dubbla kameror med Sony Sony IMX362 på 12mp, stora pixlar (1.4 µm) i kombination OIS och EIS i kombination och Asus egen Pixel Master Teknik skall borga för högkvalitativa bilder i de flesta förhållanden samt skall leverera upp till 5x ljusinsläppet. Detta i kombination med Dual Pixel Teknologi för ultrasnabb fokus och Qualcomms Spectra™160 image signal processor samt möjlighet till både vidvinkel på 120 grader samt ett specifikt porträttläge gör kameran riktigt intressant för de flesta användningsområden.

Kamerans mjukvara startar oftast relativt snabbt och innehåller ett antal olika inställningsmöjligheter. Utöver de vanliga inställningarna för upplösning och videokvalitet finns det ett specifikt porträttläge, auto HDR, möjlighet att snabbt växla mellan huvudkameran och vidvinkel samt vad jag uppskattar som ett relativt avancerat Pro läge med RAW. Sveper man åt höger kommer man åt ett antal olika filter och om man sveper åt vänster kommer man istället åt en meny med ett antal lägen som inte är valbara från huvudfönstret. Funktionen påminner mycket om hur HTC hanterat olika ”modes” och man hittar bl.a. GIF, Panorama, Försköning, Superupplösning (som sätter ihop ett antal separata bilder för att skapa en extra stor bild samt slowmotion och Panorama.

Hur är då kameran att använda i verkligheten? Efter att ha använt den under ett par dagar tycker jag att den fungerar bra för sin prisklass, även om det finns en del kvar för Asus att optimera. Telefonens alla olika lägen och inte minst tillgång till både Pro och Vidvinkelsläge gör den rolig att använda. Vid ett fåtal tillfällen har den dröjt något vid uppstarten och om man försöker ta ett större antal foton i snabb följd är det inget som den orkar med att fokus i mörker ofta tar en stund för att hitta rätt.

Jag kommer att matcha Asus Zenfone 4 mot hårdast möjliga motstånd genom att jämföra den med Samsung Galaxy Note 8, en telefon med erkänt bra kamera och som ligger på Zenfone 4s dubbla prisklass. Är den då dubbelt så bra? Jämför själva.

Exempelbilder
Dagsljus, Zenfone 4 mot Samsung Galaxy Note 8
Jag har medvetet valt att hitta utmanande ljussättningar eftersom det är vid dessa tillfällen man verkligen vill att kameran man har med sig skall leverera.

I det första bildparet presterar båda telefonerna riktigt bra innan man zoomar in och börjar att granska bilderna mer noga. Samsung väljer i vanlig ordning en varmare färgton än många andra tillverkare till skillnad mot Zenfone 4 som drar lite mer åt det kalla hållet. Jag skulle säga att mitt ögas sanning ligger någonstans mitt emellan vad de båda kamerorna levererade.

När man zoomar in i bilderna kan man se Asus har en lätt vattenfärgseffekt medan Samsung ökar skärpan med div tekniker. Även kvalitetsmässigt skiljer bilderna åt och man kan direkt se att Zenfone har en hel del artefakter, ex. i den blå himmelen eller direkt ovanför elskåpet. Om man istället tittar på gungans rep ser man att Asus HDR inte klarar av att para ihop sina bilder fullt ut vilket visar sig i att repet nästan ser tvådelat ut. Anledningen var inte en ostadig hand utan att gungan rörde sig lätt i vinden. Med tanke på ljusinsläppet tycker jag att Zenfone 4 inte borde ha några problem med att ”frysa” bilden. Jag testade med ett flertal olika bilder under samma förutsättningar och hittade enbart samma defekt vid två tillfällen. Jag ser det inte som något större problem utan mer något som Asus förhoppningsvis kan lösa genom framtida optimeringar.

I bildpar två har vi en riktigt utmanande situation där båda telefonerna gör ett bra jobb. I vanlig ordning levererar Note 8 en mer mättad bild men vilken mättnad man föredrar är högst personlig och går inte minst att ändra i efterhand. Om man zoomar in på bilden börjar man att se skillnad i både skärpa och detaljrikedom till Notes 8s fördel, men om igen med tanke på prisskillnaden ger jag dem båda klart godkänt!

I det tredje bildparet testas macro (extrem närbild) och båda telefonerna levererar fullgoda bilder, skillnaden ligger mest i färgmättnad och vitbalans.

Dagsljus men molnigt väder,Zenfone 4 mot Samsung Galaxy Note 8

Molnigt väder är alltid utmanande, inte minst för att det ofta inte finns några tydliga ljuskällor. I det första bildparet levererar de båda telefonerna likvärdiga bilder, jag kan ana lite oskärpa i kanterna hos Zenfone men överlag tycker jag att båda gör ett bra jobb. I bildpar två har vi ytterligare en utmanande situation och här lyckas inte Zenfone helt och överexponerar tunnelns mynning, men i övrigt är bildparet likvärdigt.

Porträttläge och mörker, Zenfone 4 mot Samsung Galaxy Note 8
Den lägre belysningsstyrka man ofta finner inomhus, framförallt när det skymmer eller är mörkt utomhus, sätter både hård- och mjukvara på prov. Med Note 8:s dubbla pris samt erkänt kompetenta kamera kändes resultatet redan från början som taget för givet, men Zenfone gjorde riktigt bra ifrån sig med tanke på både pris och mjukvara.

I det första bildparet testas porträttsläget inomhus och båda telefonerna simulerar kort skärpedjup för att skapa ett snyggt Bokeh. Kvalitetsmässigt ger jag omgången till Zenfone då Samsungs implementation av porträttsläget kräver perfekta ljusförhållanden för att leverera bra bilder, troligen för att de använder sin klart mer ljuskänsliga zoom-lins. När det gäller Bokeh går poängen däremot till Note 8 då Zenfones bokeh är minimal. Jag vet inte om jag gör något fel men det är ofta svårt att se någon större skillnad när man slår på Zenfones porträttsläge, min gissning är att Asus kommer att arbeta vidare med det i framtida uppdateringar.

I det andra bildparet går omgången solklart till Note 8 som levererar en klart bättre bild under dessa ljusfattiga förutsättningar. Zenfone 4 hade problem med att hitta både fokus och tiden för att bli klar med detta. Men med detta sagt skulle de flesta andra telefoner i Zenfones prisklass inte haft en kamera som gjort det möjligt att läsa texten på den gula bollen. Om Asus optimerar fokus och algoritmer för mörkerfoto tror jag att Zenfone 4, för sin prisklass, kan bli en riktigt bra kameratelefon under de flesta ljusförhållanden.

Batteritid och prestanda

[bench]21battery|asus zenfone 4[/bench]
Efter ett par veckor med telefonen uppfattar jag batteritiden som mycket god, klart bättre än jag trodde att den skulle vara. Min uppfattning är att Asus har gjort ett bra jobb med att optimera telefonen inför försäljningsstart, även om det självklart finns mindre detaljer kvar att arbeta med.

Om man vill optimera telefonen på egen hand tillhandahåller Asus ett antal olika möjligheter att ställa in hur man vill att telefonen skall hantera sin strömförbrukning, ex är det möjligt att växla mellan olika batterilägen baserat på schema eller satt batterinivå. Asus skall ha ett en eloge för batteritiden, och inte minst för hur lite energi telefonen verkar behöva under vila.

Laddning från tomt till fullt tar nästan två och en halv timme, vilket med dagens mått mätt får anses vara ganska mediokert, men i det syntetiska batteritestet PCMark Work Battery Life 2.0 visar Zenfone 4 framfötterna och slår till med en tid på 9 timmar och 21 minuter – den tredje bästa tiden vi någonsin har mätt upp här på Swedroid. Mycket imponerande.

Syntetiska prestandatest
[bench]21system|asus zenfone 4[/bench]
[bench]21cpu|asus zenfone 4[/bench]
[bench]21gpu|asus zenfone 4[/bench]
Vi låter prestandagraferna ovan tala mestadels för sig själva, men vill ändå poängtera att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen. Sammantaget kan de ge en god fingervisning om en telefons maxprestanda, men väl optimerad mjukvara kan göra underverk även med en på pappret långsam hårdvara.

Sammantaget kan man säga att telefonen inte är ett fartmonster men att den i handen känns både snabbare och levererar mer flyt än vad man kan tro när man tittar på dessa syntetiska prestandatest.

Asus Zenfone 4 – Summering

Med Asus Zenfone 4 levererar Asus en utmärkt telefon med både bra batteritid och hög byggkvalité. Med sina dubbla lager Corning Gorilla Glas 3 och metallram i kombination med en vridstyv och kompakt konstruktion ligger telefonen bra i handen även om själva glaskonstruktionen gör att den känns en aning hal och samlar på sig fingeravtryck. Utseendemässigt är det inget, förutom glaskonstruktion och dubbla kameror, som direkt sticker ut utan Zenfone 4 känns som en säker och beprövad design.

Telefonen levereras med Asus ZenUI som i sin tur bygger på Android 7.1.1. Asus har med ZenUI, precis som många andra leverantörer, försökt att leverera sin egen vision av vad Android skall vara. ZenUI tillåter att man laddar hem egna teman via Asus egen förinstallerade affär och det finns mängder med olika inställningar för att ställa in det mesta man kan tänka sig i telefonen. Utseendemässigt känns ZenUI lite som gå tillbaka i tiden när allt fler leverantörer satsar på enkelhet och elegans och så kallad platt design.

Hårdvarumässigt är Zenfone lite av ett mixat paket och levererar när det gäller kameran mycket för pengarna samtidigt som Snapdragon 630 inte riktigt kan mäta sig med andra telefoner i samma prisklass. Utöver Qualcomm Snapdragon 630 och 4 GB RAM, det vanliga antalet sensorer och uppkopplingsmöjligheter, kommer Zenfone 4 med dubbla SIM-kort, dubbla bakre kameror, fingeravtrycksläsare och Bluetooth 5.0.

Asus har som sagt satsat på telefonens kamera med bland annat Sony IMX362 med 1.4 µm stora pixlar, Dual Pixel-teknologi, en ljuskänslig lins på f/1.8 samt PDAF, OIS och EIS. Till skillnad från många andra tillverkare har man satsat på en sekundär lins med 120 graders vidvinkel istället för en zoomlins.

Telefonens bildskärm är relativt ljusstark och det bör inte vara några problem att använda den i kraftigt dagsljus. Funktionsmässigt håller den hög klass med goda betraktningsvinklar och snabb respons. Bildmässigt håller den inte riktigt håller samma klass och känns inte helt knivskarp och kan upplevas aningen urvattnad i jämförelse med exempelvis en modern AMOLED-skärm.

I det stora hela känns det som att Asus med Zenfone 4 levererar en stabil telefon som skulle behöva komma ned något i pris för att på allvar kunna konkurrera med telefoner som OnePlus 5 samt Huaweis Honor 9 och P10.

I dagsläget kostar Asus Zenfone 4 från cirka 5 000 kronor, medan Huaweis Honor 9 kan bli din för 1 000 kronor mindre och P10 för cirka 4 700 kronor, och Nokia 6 kan bli din för blott 2 400 kronor – under halva priset.

[P_REVIEW post_id=156991 visual=’full’]