Recension:Minitest av Huawei Mate 10 Pro

Postat:
20:57 - 2017-11-14
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
33

Huawei (Huáwéi) är ett kinesiskt telekombolag som har gått ifrån att vara relativt okänd i västvärlden till att idag räknas som världens största tillverkare av telekommunikationsutrustning samt näst största telefontillverkare efter Samsung.

Huawei började på allvar slå igenom i flaggskeppsklassen med Mate 8 (2015) som mottogs väl då den levererade mycket kvalité och hårdvara för sitt pris. I år har turen kommit till Mate 10 Pro och för var ny generation ökar våra och konsumenternas förväntningar.

Häng med oss då vi sätter tänderna i årets modell.

Kartong och hårdvara

Specifikationer Huawei Mate 10 Pro
ReleasedatumHösten 2017
Processor2,4GHz octa-core
PlattformHiSilicon Kirin 970
GrafikkretsMali-G72 MP12
RAM-minne6GB
Inbyggt minne128GB / plats för minneskort
Skärm6" / FHD+ - 1080x2160 pixlar / 402PPI
SkärmtypAMOLED / 18:9 / 92,9 cm² / ~80,9% av fronten
Kamera12MP
Främre kamera8MP
Vikt178g
Höjd, bredd, djup154,2 x 74,5 x 7,9mm
Batteri4000mAh
KommunikationUSB Type-C, Bluetooth 5.0, IR-sändare, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct
SensorerGPS+GLONASS+BDS+Galileo, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 18
IP-klassningIP67
Övrig infoSaknar 3,5mm jack. Dubbla bakre kameror (12MP + 20MP) med OIS, 2x zoom och bokeh-effekter.
Mer infoMer info om Huawei Mate 10 Pro på Androidenheter.se

Precis som Samsung tillverkar även Huawei delar av sin hårdvara själva och deras senaste SoC Kirin 970 lanserades inte bara som ytterligare en iteration av föregående modell utan som världens första System On a Chip (SoC) med en egen dedikerad Neural Processing Unit (NPU) som är tänkt att med stöd av Neurala Nätverk och Artificiell Intelligens (AI) ge smartare funktioner.

Huawei Mate 10 pro kommer levererad i en platt och enkel svart kartong med en tydlig Leica Dual Camera logo på plats och det är inget tvivel om att det är fokus på kameran. Lådan i sig består av ett par olika lager som först presenterar telefonen och därefter resterande tillbehör. Utöver själva telefonen finns det en snabbstartsguide, ett stift för SIM-släden, ett genomskinligt mjukt fodral, snabbladdare med sladd, ett par trådburna hörlurar (in ear-typ) med USB-C koppling samt en adapter med USB-C för att ansluta hörlurar 3,5mm uttag.

Trots en skärmyta på hela 6 tum känns telefonen liten för sin skärmstorlek då Huawei har valt att följa de senaste trenderna med maximal skärmyta och en metallkropp omgiven av mjukt rundat glas. Tack vare skärmens mer långsmala format på 18:9 i kombination med en lätt rundade baksida ligger den skönt i handen och känns väl anpassad även för medelstora händer.

Precis som andra telefoner med glaskropp är det lättare att se fingeravtryck och möjligheten att repa eller vid fall mot hårt underlag rent av spräcka backsidan kan inte uteslutas. Vi har dock inte upptäckt några problem med repor under testperioden – glasytan är som sig bör väldigt resistent. Mycket har förändrats sedan föregående modell både gällande materialval och detaljer, exempelvis har fingeravtrycksläsaren flyttats till baksidan, men vi tycker fortfarande att modellen andas Huaweis tydliga formspråk.

På höger sida av telefonen hittar vi strömknappen och ovanför denna volymkontrollerna. Både har ett lagom motstånd och vi har inte haft några som helst problem med att man ändrar volym eller kommer åt strömknappen av misstag. Placeringsmässigt uppfattar vi det som volymknapparna sitter något högt upp och även om det är en smaksak hade det underlättat att placera de knappar man oftast använder närmast tummen, i vårt fall får vi “sträcka” oss lite extra när volymen skall ändras.

På motsatt sida hittas slotten för telefonens dubbla SIM-kort (nano). Möjligheten att använda dubbla SIM-kort är något som ökat på senare år, tyvärr är det inte möjligt att använda en av kortplatserna för extra lagring i form av ett SD-kort. I fotänden av hittar vi utfasningen för nedre högtalaren, ett uttag för USB-C samt ett hål för mikrofonen och på telefonens ovansida hittas en infraröd sensor för att använda tillsammans med fjärrkontrollen samt en mikrofon. Runt hela telefonen kan väl anpassade band för antenner ses.

Telefonen har internationellt fått ett bra mottagande och ett av de få frågetecken som har lyfts gäller skärmen som trots både större skärmyta och kraftfullare SoC (System on a Chip) kommer med en lägre upplösning än föregående modell. Många menar att det inte rimmar så väl då Pro-modellen skall vara den mest avancerade i serien och nästan alla konkurrerande flaggskepp har 1440p-upplösning, eller däromkring.

Med 6 tum och 1080 x 2160 pixel landar skärmen på totalt 402 PPI och kan leverera en ljusstyrka på totalt 630 cd/m2 – medioker pixeltäthet och skärpa, men mycket bra ljusstyrka. Huawei pekar på ökad batteritid som ett av skälen till den lägre upplösningen men det går att spekulera i om även tillgången på riktigt högupplösta skärmar i formatet 18:9 kan spela in.

När Huawei lanserade Mate 10 och Mate 10 Pro lades stort fokus på att Kirin 970 är världens första mobila chip att lanseras med AI-funktioner via en inbyggd Neural Processing Unit (NPU). Man kan nu i teorin göra upp till 25 gånger snabbare och 50 gånger mer effektiva beräkningar vilket leder till bättre förutsättningar att ta fram smartare och snabbare lösningar samtidigt som telefonen är mer energieffektiv. I dagsläget används detta mest för att hantera funktioner som snabbare uppstart av program, optimering av telefon och batteritid samt ett antal olika förbättringar av kameran men Huawei sägs öppna upp för att externa utvecklare skall kunna använda möjligheterna som en NPU för med sig.

Kirin 970 bygger på totalt åtta kärnor och är uppdelad i fyra stycken snabba Cortex A73-kärnor på upp till 2,36 GHz och fyra stycken mer energisnåla Cortex A53-kärnor som levererar upp till 1,8 GHz. Utöver att vara först med en inbyggd NPU är man även först ut med att implementera ARMs nya GPU (Graphics Processing Unit) Mali-G72 som kommer i en kombination av 12 kärnor. Tillverkningstekniken har krympts ned till 10 nm (likvärdigt med exempelvis Snapdragon 835) vilket bör påverka både värmeutveckling och batteritid positivt.

Huawei har även fortsatt sin samverkan kameratillverkaren Leica och tillsammans har man arbetat med att ytterligare förbättra telefonens dubbla primära kameror genom att bl.a. använda nya linser och mer ljuskänsliga linser på hela f/1.6. Huawei stoltserar med att man via “världens högsta aperture” för dubbla kameror i kombination med dubbla ISP (Image Signal Processor) samt förbättrade kamerafunktioner levererar bilder i klass med den absoluta toppen.

Om man skall tro det kända kameratestcentret DxOMark stämmer även dessa teorier då Mate 10 Pro har fått hela 97 poäng vilket endast slås av kameran i Googles telefoner Pixel 2 och Pixel 2 XL. Telefonen använder ett fyrfaldigt autofokus via laser-, phase-, djup- och kontrastfokus vilket är samma lösning som i föregående modell men som snabbats upp via mer kvalitativa linser och snabbare beräkningar.

Huawei har (tyvärr) valt att plocka bort telefonens 3,5 millimetersuttag och erbjuder som allt fler tillverkare enbart ljud via Bluetooth eller en medskickad adapter – vi är inte direkt glada åt den här utvecklingen, men vi har accepterat att oavsett om vi tycker om det eller inte så är detta mest sannolikt en framtid vi helt enkelt får vänja oss vid. Precis som vi en gång tvingades acceptera att det löstagbara batteriet snart skulle vara ett minne blott i en förkrossande majoritet av alla telefoner på marknaden.

Vi vet att ett av skälen till 3,5 millimeterportens död var att underlätta arbetet med att göra telefonen vattentät då man nu uppfyller kriterierna för IP67, samt gissningsvis även av kostnads- och utrymmesskäl – utan en 3,5-millimetersport kan tillverkaren spara några kronor och samtidigt krympa yttermåtten.

Telefonens IP-klassning bygger på en standard från International Electrotechnical Commission (IEC) där IP67 säkerställer att telefonen klarar att bli (försiktigt) nedsänkt till ett vattentryck på upp till 1 meter i max 30 minuter. Värt att tänka på är att man kan nå ett klart högre vattentryck i en riktad vattenstråle än på 1 meters djup, så spola inte av din telefon med hjälp av högtryckstvätten. I praktiken innebär IP67 att man inte längre behöver vara orolig för att det regnar på telefonen eller att den skall bli smutsig när man tränar och dylika mer vardagsrealistiska scenarion.

En annan trevlig detalj är att det nu är möjligt att använda telefonen som en ”dator” genom att koppla upp sig mot en extern skärm via USB-C och en HDMI-kabel. Till skillnad från Samsungs DEX behöver man ingen specifik och dyr docka utan kan direkt ansluta telefonen till en skärm via HDMI och tangentbord och mus via Bluetooth.

Mycket talar för att Mate 10 Pro med Kirin 970 på allvar kan utmana andra flaggskepp som bygger på plattformar från Qualcomm eller Samsung och vi hoppas att kunna ge svar på om så verkligen är fallet i det nedanstående prestandatestet.

Bildskärm

Även om Huaweis val när det gäller bildskärmens upplösning har ifrågasatts är det en bra skärm som på 1080 x 2160 pixel levererar runt 402 PPI på en yta av 6 tum i det nya formatet 18:9. Huawei kallar sin kombination av format och upplösning för “Huawei FullView” och skärmen har stöd för HDR10 (High Dynamic Range) för extra dynamik vid exempelvis filmvisning.

När vi jämför Huaweis skärm med den högre upplösningen på vår referenstelefon, Samsung Galaxy Note 8, kan den lägre upplösningen skönjas när det gäller framför allt text men även bilder och grafiska gränssnittselement på nära håll men samtidigt är skärmens PPI inte så pass låg att man konstant tänker på det eller ens ser det när telefonen hålls på ”normalt” på mellan en halv och en hel armlängds avstånd. För att sätta skärmens pixeltäthet i relation till andra populära telefoner så ligger både iPhone 8 Plus och OnePlus 5 även de på strax över 400 PPI.

Skärmen på Mate 10 Pro är mjukt rundad i kanterna och fasar perfekt in telefonens metallram och borta är de mer skarpt sluttande sidorna som kännetecknade föregående års Mate 9 Pro i vilken Huawei hade valt att i likhet med Samsung Galaxy Edge att använda mer kurvade sidor, fast utan att använda Samsungs specifika mjukvara för att ta tillvara på de fasade kanterna.

Trots att skärmytan är hela 0,5 tum större än fjolårets modell är själva telefonen bara marginellt större då Huawei har lyckats att gå från en skärmyta på totalt 73% till hela 81%. Skärmen är av typen AMOLED och levererar precis som andra telefoner med samma teknik perfekt svärta, djupa färger med lite extra ”pop” genom att välja mellan färglägena Vivid eller Normalt och skärmen upplevs också ha en bra skärpa för sin upplösning.

När det behövs kan skärmen leverera en ljusstyrka på upp till 630 cd/m2 – ett i relation till konkurrenterna ytterst konkurrenskraftigt resultat – och det lär inte vara några som helst problem med använda den utomhus ens under strålande sommardagar. Vi ser inga problem med att färger börjas att mattas av eller att texten blir svår att läsa förrän man når mer extrema siktvinklar och detta talar för en riktigt bra skärm att använda i alla lägen.

Användningsmässigt är pekskärmen en fröjd att använda då den svarar snabbt på beröring, och vi har inte under testperioden haft några problem med att behöva trycka lite extra hårt eller någon extra gång till för att få önskad reaktion. Skärmen har en oleofobisk ytbehandling vilket gör den hal och skön att använda samt minskar risken för att den skall bli en fingeravtrycks-magnet. Behandlingen skall även ge ett extra, men minimalt, skydd mot repor vilket är en trevlig konsekvens av att ha en hal och lättarbetad yta.

Trådlöst och ljud

Huawei var, som andra asiatiska tillverkare, tidigt ute med möjligheten att använda dubbla SIM-kort i vissa av sina telefoner och hanterar även dessa på ett logiskt och strömlinjeformat sätt. Det är till exempel möjligt att bestämma vilket kort som ansvara för vad, välja separata signaler eller döpa om korten till mer logiska namn (exempelvis ”Jobb” och ”Privat”). Telefonapplikationen är utseendemässigt en relativt enkel historia som är sammanslagen med kontakter, precis som alla konkurrenter.

Vi har inte upplevt några problem med att koppla upp oss eller föra ett samtal och båda parter upplever ljudet som bra till mycket bra. Huawei valt att använda smarta funktioner via sin NPU och med funktionen Easy Talk är det tänkt att telefonen skall känna igen rösten på den som talar för att underlätta ett samtal. Kanske beroende på telefonens glaskropp upplevs även signalstyrka och mottagning som god då vi jämför med vissa andra telefoner med halvomslutande metallkropp.

Mate 10 Pro levererar överlag ett bra ljud över sina inbyggda stereohögtalare och även om Huaweis implementering av stereo (Stereo+) som använder samtalshögtalaren som extra högtalare inte ger en helt jämn stereobild höjer den ändå kvalitén avsevärt gentemot att enbart ha tillgång till en högtalare. Funktionen fungerar genom att den växlar till Stereo+ i liggande läge för att ge en bättre ljudbild vid exempelvis filmtittande och går att stänga av via ljudinställningar.

Utan funktionen påslagen fungerar hörsnäckan konsekvent som en diskanthögtalare i kombination med den nedre högtalaren som fokuserar på fylligare och djupare toner. Då Huawei har valt att ta bort det traditionella hörlursuttaget kan vi välja mellan USB-C-adapter eller Bluetooth 4.2, som bl.a. stödjer aptX , aptX-HD och LDAC, för att ansluta våra hörlurar.

Via hörlurar upplevs ljudet mycket bra och det är möjligt att använda Huaweis nya Equalizer (Huawei Histen Ljudeffekter) som innehåller en mängd olika inställningar för att förändra till önskad ljudbild. Huawei Histen Ljudeffekter gjorde sitt intåg i EMUI i samband med att Huawei Honor 9 lanserades och uppskattades av våra testpiloter då man innan enbart haft tillgång till DTS-ljud av eller på.

Tyvärr verkar funktionen enbart kunna användas via trådburna hörlurar och varför Huawei väljer att inte erbjuda EQ även för trådlöst ljud är för oss en gåta, inte minst då man valt att plocka bort det traditionella hörlursuttaget. Trådlöst får man nöja sig med telefonens ursprungliga ljudbild, vilken i sig får beskrivas som adekvat men som ändå lämnar oss törstande efter mer ljudinställningar via EQ. Vi hoppas på en framtida uppdatering som löser detta.

EMUI kommer med en enkel men väl fungerande musikspelare som både erbjuder möjligheten att hämta texter, skapa spellistor av lokal musik eller sätta specifika musikstycken som favoriter samt en lika enkel men väl fungerande videospelare.

Mjukvara

Mate 10 Pro är en av de första telefonerna som levereras direkt ur kartong med Android 8.0 (Oreo) förinstallerat och det märks att Huawei har arbetat med att finputsa in i det sista då det under testfasen har kommit ett par uppdateringar i syfte att förbättra både batteritid och funktioner.

Huawei har tagit ett jättekliv med EMUI som har gått direkt från version 5.x till 8.0 och man menar att de förändringar som gjorts under skalet speglar behovet av det stora hoppet då det i grunden inte längre är samma EMUI som i version 5.x. Oavsett låter EMUI 8.0 helt logiskt då det lanseras i samband med Android Oreo 8.0.

När telefonen lanserades låg Huaweis fokus på maskininlärning som her EMUI 8.0 möjlighet till smartare stöd, snabbare uppstart av program, förbättrad energi och batterihantering samt hantering av notifieringar, vilket troligtvis är något som vi delvis kan tacka Android 8.0 för.

Så vad har då hänt med EMUI från föregående versioner? Vid första anblicken märker man ingen större skillnad då EMUI i sitt grundutförande fortfarande väljer att inte leverera den applåda man annars är så van vid i Android, men precis som i EMUI 5 är det möjligt att aktivera applådan via startskärmens inställningar.

I takt med att man fördjupar sig i EMUI finns det en del som talar för att Huawei sakta närmar sig hur Google tänker att Android skall användas och ett av dessa tecken är att man nu kan svepa åt höger för att komma direkt till Google Now och funktionen kan slås på och av via startskärmens inställningar.

Att få tillgång till Google Now på likvärdigt sätt som i Googles egna telefoner är något som har börjat att användas av allt fler startskärmar och vi tror att det uppskattas av många användare. Utöver möjligheten att svepa till Google Now finns även olika inställningar för vilken typ av aviseringar som föredras, loop av startsidor, förslag på appar och rättigheter och vilka sökbara objekt som sökfunktion skall ha tillgång till.

EMUI 8.0 stöder Androids 3D Touch vilket ger extra val per applikation genom att trycka lite längre på dess ikon, ex. är det möjligt att via kameran få direktval till video eller selfies, alternativt ofta kontaktade nummer via telefonikonen. Funktionen stöds av alla applikationer som har stöd för den och inte enbart Huaweis egna applikationer. Vi anser att när man väl har vant sig vid funktionen är den ofta mycket användbar då den sparar många ”klick” och snabbar upp processen.

Som tidigare består initial låsskärm av Huaweis ”Magazine Unlock” som kan växla utseende baserat på ett stort antal olika källor och inställningar. Det finns även fullt stöd för teman och att kombinera olika delar i dessa. EMUI gör det fullt möjligt att välja ikoner eller bakgrundsbilder ur andra teman om de som ursprungligen följer med inte passar. Det finns ett stort antal olika nedladdningsbara teman, ikoner och bakgrunder via Huaweis egen Temabutik men det är också möjligt att ladda ned andra via Play Store, nätet eller skapa helt egna.

Användningsmässigt har Huawei förbättrat sin hantering av stora skärmar genom att erbjuda ett flertal olika alternativ för gester och navigering. Det är till exempel möjligt att växla ordning på navigeringsknappar, använda ett stort antal olika rörelsekontroller eller slå på en flytande docka.

För att hålla telefonen i trim och maximera batteritiden kan man välja att förlita sig på att EMUI:s inbyggda AI sköter detta eller via Huaweis ”Telefonhanterare” använda ett antal olika verktyg för att bestämma hur telefonen skall bete sig enligt olika scenarier. Tillsammans ger dessa funktioner utmärkta möjligheter att själv påverka vilka applikationer får göra vad och när, något som tidigare ofta har krävt både tredjepartstillägg och i vissa fall root, det vill säga. Kort sagt möjligheten att utföra funktioner som inte är tillåtna i Androids grundutförande.

Överlag upplever vi gränssnittet snabbt och följsamt och det är ytterst sällan som det har hackat till och uppvisat mikrofrysningar. EMUI:s animationer känns genomtänkta och har ett bra flyt, även om vi ibland önskat att de skulle vara bråkdelen snabbare. Ett av de få tillfällen då vi märkt av att animationerna ibland har problem är när vi sveper över till Google Now, något vi hoppas att Huawei kommer att åtgärda under kommande uppdateringar.

EMUI tillsammans med telefonens snabba hårdvara skapar en känsla av att allt flyter på precis som det skall göra i flaggskepp och om Huaweis plan med inbyggda smarta(re) funktioner håller vad de lovar kommer telefonen att kännas lika snabb och trevlig att använda även i framtiden.

Kamera

Med Mate 10 Pro är Huawei inne på sin tredje generation av samarbete med Leica, om man räknar med P10 Plus som använder Leica SUMMILUX linser på f/1.8, vilket märks då kameran har förbättrats avsevärt jämfört med Mate 9 Pro. Även om själva kamerasensorerna är samma som i föregående modell har man uppgraderat med bättre linser, automatisk AI-detektering av scener och rörelser samt dubbla ISP (Image Signal Processor).

Kameran kan nu med hjälp av AI och inbyggt NPU identifiera 14 olika typer av scener och ställa in nödvändiga parametrar för att leverera optimala bilder. Exempelvis känner kameran igen ansikten, djur eller landskap och metoden påminner om hur Google genom att identifiera miljoner olika bilder kan få till en bra porträttfunktion i sina nya telefoner utan att behöva dubbla linser.

Huawei låter helt enkelt AI via så kallad ”deep learning” göra jobbet med att identifiera vad som finns i bildsökarens vy och använder denna kunskap för att optimera och förbättra. Även kamerans digitala zoom tar användning av tekniken och utlovar 2x ”förlustfri” förstoring med bättre resultat än i föregående modeller.

Telefonens primära kamera består av dubbla kameramoduler som kombinerar en färgsensor på 12 megapixlar med tillhörande optisk bildstabilisering (OIS) samt en monokrom sensor på 20 megapixlar utan stabilisering. Kamerans uppgraderade linser är av Leicas modell SUMMILUX-H och levererar både högre kvalitet och ett ljusinsläpp på hela f/1.6.

Den frontriktade kameran har som förväntat inte lika imponerande specifikationer som huvudkameran, med en kamerasensor på 8 MP och ett ljusinsläpp f/2.0. Det är dock nu möjligt att använda samma typ av porträttläge, Huaweis ”skönhetsläge” samt en simulerad stor bländare (i avsaknad av dubbla kameror) även med den sekundära kameran.

Kamerans gränssnitt skiljer sig minimalt från tidigare modeller och är uppdelat i tre huvudsakliga paneler som nås genom att skjuta åt vänster eller höger. Den vänstra panelen innehåller en mängd olika fotolägen där man bland annat kan välja mellan Monokromt, HDR, Panorama, 3D panorama eller olika filter. Via den högra panelen kommer man åt alla kamerans grundinställningar.

Kameran startar upp i autoläget och vi detta hanteras inställningarna för blixt, stor bländare, ett speciellt porträttläge som även inkluderar ett justerbart läge för ”skönhet”, funktionen rörlig bild (som i praktiken blir kort filmsnutt) samt Leicas specifika färgfilter.

Leicas Film Modes är proprietära filter som justerar mättnad och kontrast samt lägger på en lätt vinjettering och det är möjligt att välja mellan normal, levande färger och mjuka färger. På det stora hela fungerar dessa i praktiken ungefär som kvalitativa Instagramfilter och om man inte är nöjd med kamerans ursprungliga bildinställningar är de värda att testa.

Kamerans digitala zoom är nu lättare att nå genom en ikon som direkt växlar mellan 1x och 2x på höger sida men dessvärre flyttar sig inte ikonen när man byter till landskapsläget vilket istället placerar den mer svåråtkomligt.

Om man inte är nöjd med de val som auto eller olika speciallägen ger finns det även ett kompetent ”Pro”-läge som nås via att dra uppåt i det initiala gränssnittet. Även om kamerans gränssnitt känns något förvirrande i början, och kan behöva lite mer gränssnittsputsningar, lärde vi oss snabbt och kamerans kombination av utmärkt kvalité i de flesta scenarier med en uppsjö av olika funktioner gör den till en av de absolut trevligaste kamerorna idag.

Kameran har i stort sett allt man kan önska sig men vi hade gärna sett att Huawei implementerat ett HDR-läge som automatiskt aktiveras i svårare ljussättningar för att slippa göra detta manuellt – detta är något som de flesta konkurrenterna trots allt bjuder på och gynnas av.

Utöver kameran finns även ett kompetent galleri som erbjuder många olika sätt att arbeta med bilder. Det är via galleriet även möjligt att förändra skärpedjupet på porträttbilder i efterhand, en funktion som ger det lilla extra och som kan få ett tidigare mediokert resultat ett nytt liv. Nytt för i år är att bilder inte raderas direkt utan först skickas till en papperskorg vilket är bra om man skulle ångra sig i efterhand, för övrigt ungefär samma funktion som i Google Photos.

Hur är då kameran att använda i verkligheten, är de putsningar som gjorts inför lanseringen av Mate 10 Pro värda sitt pris och kan de konkurrera med de bästa i flaggskeppen i klassen? Vi matchar i det här kameratestet Mate 10 Pro mot ett mycket kompetent motstånd genom att Samsung Galaxy Note 8 som referenstelefon, vilken har en erkänt bra kamera och sätter ribban högt.

Utomhus – dagsljus och molnigt
Molnigt väder är alltid utmanande, inte minst då det inte finns några tydliga ljuskällor vilket ofta är en utmaning för kameror utan Auto-HDR, eller Googles HDR+. Under vår testperiod har enbart respektive leverantörs autoläge använts och våra bilder är helt oretuscherade för att ge en rättvis bild av resultaten.

Vårt testexemplar använder en tidig firmwareversion och sannolikt kommer Huawei att fortsätta uppdatera och förbättra sin kameramjukvara ytterligare. Med detta sagt tycker vi att Mate 10 pro klarar sig utmärkt i denna jämförelse.

Mate 10 Pro till vänster och Samsung Galaxy Note 8 till höger

Generellt sett anser vi att Mate 10 Pro ofta matchar vår referenskamera även om det finns utrymme för ytterligare förbättringar. Samsung väljer normalt en ökad färgmättnad och skärpa i sina bilder för att få dem att se bättre ut vilket även får effekten att de inte alltid riktigt stämmer överens med verkligheten.

Vilket man föredrar är en smaksak men i de fall man föredrar lite mer ”pop” i sina bilder har Huawei sina utmärkta Film Modes. I de fall man föredrar denna typ av mer mättade bilder är vår bedömning att Huawei med sina Leica filter ofta gör ett bättre jobb än Samsung vars extra färgmättnad alltid är påslagen och inte valbar.

Vi tycker att båda telefonerna har jämförbara bilder i dagsljus även om Huawei hade vunnit på att implementera Auto-HDR, Detta visar sig genom att Note 8 ibland lyfter fram mer detaljer i skuggade partier, exempelvis i det sista bildparet. Mate 10 Pro har i dessa svåra scenarier ibland problem med motljus men samtidigt är det Huaweis något mindre mättade bilder som bättre återspeglar hur det faktiskt såg ut när bilden togs.

På pappret skall Note 8 ha ett snabbare fokus men det är inget vi har märkt av under våra tester då båda våra testobjekt fokuserade lika snabbt och sällan misslyckades.

Utomhus – dagsljus och soligt
Mate 10 Pro till vänster och Samsung Galaxy Note 8 till höger

I soligt dagsljus ger Mate 10 Pro ofta ett riktigt bra resultat gentemot vår referenskamera. Denna går i sin iver att ljusa upp och göra sina bilder så tydliga som möjligt inte sällan lite väl långt och överexponerar och tappar information. Vi har medvetet valt flera svåra scenarier och specifikt letat efter motiv med stora kontraster som sätter både optik och teknik på prov.

I scenarier med tydliga ljuskällor levererar båda kamerorna likartade bilder och det som skiljer dem åt är oftast färgmättnad och vitbalans. Bilderna från Mate 10 Pro kan vid en jämförelse med vår referenskamera i vissa fall verka lätt underexponerade men bilden i sig innehåller information nog att kunna redigeras i efterhand, samt stämmer mer mot vad våra ögon såg.

Ett exempel är bildpar fem där tågbron ligger i en relativt kontrastrik skugga, något som är svårare att se på bilden från Note 8. Ett annat exempel är bildpar tre på den liggande cykeln där båda telefonerna använder samma ISO (80) men Note 8 har försökt att lyfta fram skuggorna i den mån att cykeln inte längre upplevs som lika detaljrik samt förlorar i kontrast. Båda använder relativt mycket filter för att skapa skärpa i bilden.

Slående med ovan bilder är skillnaden vi ser när vi hittar motiv med mycket motljus i kombination med större kontraster som bildpar två och sex. I dessa scenarier har Note 8 svårt att hitta en balans och överexponerar sina bilder samtidigt som Mate 10 Pro lyckas bättre och både bevarar fler detaljer, skärpa samt ger ett behagligare intryck.

Utomhus – kvälls- till nattetid
Mate 10 Pro till vänster och Samsung Galaxy Note 8 till höger

Mate 10 Pro visade sig under kvälls och nattfotografering ha en mycket kompetent kamera där både kvalité och fokus avsevärt har förbättrats sedan Mate 9 Pro.

När vi jämför med vår referenskamera visar det sig att både kvalité och bildhantering ofta är likvärdiga. Generellt sett använder Mate 10 Pro ofta en något högre ISO än Note 8 och när man zoomar in i en bild går det i vissa fall att märka en något högre skärpa och fler detaljer i bilderna tagna med referenstelefonen. Med tanke på att vi använder en tidig firmware och Mate 10 pro ännu inte är butikslanserad kan vi inte vara annat än imponerade bilderna som telefonen levererar då de uppvisar en kvalité som bara hittas hos de bättre kameratelefonerna.

Läget stor bländare

Möjligheten att via mjukvara simulera olika skärpedjup är något som nästan alla telefontillverkare idag använder och effekten är uppskattad då det ger ytterligare en dimension åt fotograferandet. Först ut med att använda tekniken i större skala var HTC som genom att lägga till en extra kamerasensor kunde erbjuda porträttbilder som framhäver ett objekt genom att skapa en suddighet, eller bokeh, på det som inte är i fokus.

De flesta tillverkare använder idag två kameror på samma sätt som HTC ursprungligen gjorde men den sekundära kameran har ofta har ytterligare funktioner som exempelvis att ge äkta monokroma bilder som på Mate 10 Pro eller möjliggöra optisk zoom som exempelvis OnePlus 5, Note 8 eller iPhone 7/8 Plus använder.

Till skillnad från andra tekniker är Huaweis implementering enklare och snabbare samt erbjuder möjligheten att förändra skärpedjupet i efterhand. Där exempelvis Samsung och Apples portättlägen kräver specifika avstånd och tillräckligt mycket ljus fungerar Huaweis teknik i stort sett i alla scenarier. Det är bara att slå på läget ”Stort Skärpedjup” och börja fotografera, snabbt, enkelt och elegant.

Kvalitetsmässigt fungerar tekniken bra och i exemplen ovan går vi från f16 till 0,95 (4 är standard) och det är enbart i det mer avancerade skärpedjupet som effekten börjar att se riktigt konstgjord ut, en flätad korg är troligen också en av de svårare bakgrunderna för tekniken att särskilja.

Leica film modes:

Kameran ger möjlighet att använda Leicas proprietära film modes, som i praktiken är kompetenta filter, och kameran kommer ihåg vilket filter som har valts efter det att den har startats om. Med hjälp av dessa är det möjligt att få lite mer ”pop” i sina bilder och vi tycker att Leicas implementering gör ett utmärkt jobb och skapar mervärde åt Huaweis kamera genom att vara både valbara och funktionella. Efter att ha tagit ett större antal bilder i olika ljus och miljöer fastnade vi för Leicas ”Smooth Colors/Mjuka färger” som lägger på ett lätt färgfilter och vinjettering, i lagom dos.

HDR

Huaweis HDR-läge gör ett utmärkt jobb med att lyfta fram detaljer i svårare ljus utan att överdriva effekten, exempelvis stämmer färgen på teglet i bilden ovanför väl in med verkligheten. Normalt sett klarar kameran i Mate 10 Pro de flesta scenarier utan att behöva använda telefonens manuella HDR-läge men fördelen med HDR demonstreras tydligt i bilderna ovan.

I det stora hela är avsaknaden av möjligheten till Auto-HDR inget större problem då man som fotograf snabbt lär sig i vilka situationer som detta krävs, men det är anmärkningsvärt att inte alla större tillverkare vid det här laget implementerat tekniken.

Mate 10 Pro vs. Mate 9 Pro
Mate 10 Pro till vänster och Mate 9 Pro till höger

Ovan bilder visar hur mycket Huaweis kamera har utvecklats sedan föregående version. Inte bara ljuskänsligheten utan även skärpan och vitbalansen har förbättrats. Till stor del har vi säkert de mer ljuskänsliga linserna att tacka för kvalitetsökningen men även fokus och hastigheten med vilken en bild kan tas på har förbättrats.

Batteritid och prestanda

Huawei imponerar med sitt nya Chipp, Kirin 970, som gör bättre ifrån sig än tidigare versioner av modellen. Tack vare sin minskade tillverkningsteknik, nya och mer kraftfulla GPU samt inbyggda NPU visar telefonen i kombination med sitt väl tilltagna batteri om 4 000 mAh upp riktigt bra resultat i många mätningar. Huaweis implementation av ARMs GPU Mali-G72 (MP12) skall exempelvis på pappret vara upp till fyra gånger mer effektivt än föregående modell, i vissa specifika scenarier.

[bench]21battery|huawei mate 10 pro[/bench]
I vår batterimätning ovan ser vi att Mate 10 Pro trots en betydligt större skärm med ett respektingivande resultat på 484 minuter landar blott någon handfull minuter från fjolårsmodellen Mate 9 Pro. Vi ser vidare en mycket imponerande laddtid på blott 89 minuter från tomt till fullt. Detta är i relation till batteristorleken (4 000 mAh) den snabbast laddande telefonen vi någonsin har testat på Swedroid.

Syntetiska prestandatest
[bench]21system|huawei mate 10 pro[/bench]
[bench]21cpu|huawei mate 10 pro[/bench]
[bench]21gpu|huawei mate 10 pro[/bench]
Vi låter prestandagraferna ovan tala mestadels för sig själva, men vill ändå poängtera att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen. Sammantaget kan de ge en god fingervisning om en telefons maxprestanda, men samtidigt kan en telefon med väloptimerad mjukvara ofta upplevas som både snabbare och mer effektiv än en på pappret snabbare telefon som bjuder på toppresultat i syntetiska tester men som trots detta kan lida av både lagg eller problem med värmeutveckling.

Vid vardagligt användande är Mate 10 Pro minst en klass bättre än fjolårets modell som hade vissa problem med flyt och flöde i gränssnittet. Mate 10 Pro tillsammans med EMUI 8.0 flyter exemplariskt och svarar genast på pek och svep, med mjuka animationer och snabba appstarter och appinstallationer. Inte heller brister den som spelmaskin och Mate 10 Pro har presterat en mer än spelbar bildfrekvens även i mer krävande 3D-spel.

Huawei Mate 10 Pro – Summering

Med Mate 10 Pro har Huawei skapat en välbyggd premiumtelefon som kan konkurrera med de just nu allra bästa flaggskeppen. Man har förbättrat såväl prestandan som funktionaliteten inom de flesta områden sedan fjolårets modell Mate 9 Pro, med skärmens lägre upplösning som enda undantag. Telefonen är en av de första som lanseras med Android 8.0 (Oreo) installerat direkt ur kartong och Huawei har även uppdaterat sitt EMUI från 5.x till 8.0 i samband med att Mate 10 Pro släpptes.

Med Mate 10 Pro har Huawei materialmässigt gått från aluminium till glas och telefonen är nu vattentät med en IP67-klassning. Skärmens totala yta har ökat från föregående modells 5.5 tum till hela 6 tum utan att själva telefonen har blivit mer än marginellt större. Detta har man lyckats med tack vare att skärmen nu upptar drygt 81% av telefonens totala yta samt genom att använda det nya skärmformatet 18:9.

Även om det har fällts en del syrliga kommentarer runt Huaweis val när det gäller skärmens upplösning som har sjunkit från 1440 x 2560 pixlar i fjolårets modell till 1080 x 2160 pixlar i Mate 10 Pro är det en som helhet bra skärm med utmärkta färger och betraktningsvinklar som är ljusstark nog att hanteras i direkt solljus. Pekskärmen är även den väldigt bra och svarar direkt på beröring, med precision och utan fördröjning.

Både prestanda och funktionalitet är på topp tack vara Huaweis egenutvecklade och åttakärniga chipp, Kirin 970, som utöver att tillverkningstekniken nu är nere på 10nm även är det första mobila chip som kommer med en inbyggd NPU i syfte att ge smartare funktion med hjälp av AI samt ARM:s nya GPU Mali-G72 som används i en 12-kärnig konfiguration.

Huawei har fortsatt sitt samarbete med kameratillverkaren Leica med vars hjälp man fortsatt att förbättra telefonens kamerahårdvara och mjukvara. Kameran kan nu även identifiera hela 14 olika scener, djur och människor tack vare BPU och AI vilket hjälper den att optimera varje scenario den identifierar, och att Huawei med Mate 10 pro har tagit ett redigt kliv framåt jämfört med fjolårets modell råder det ingen tvekan om. Mate 10 Pro har en kamera bra nog för även de kräsna.

Huaweis gränssnitt EMUI har nu fått fler funktioner som gör att man känner igen sig, exempelvis är det nu möjligt att komma direkt till Google Now genom att svepa åt höger, precis som på Googles egna telefoner. Batteritiden är tack vare ett batteri på hela 4 000 mAh riktigt bra, och laddning av batteriet från tomt till fullt är i relation till batteristorleken den snabbaste vi någonsin har mätt upp här på Swedroid.

Vi kan efter vår tid med Huawei Mate 10 Pro absolut och utan tvekan kan rekommendera telefonen som ett mycket bra alternativ till konkurrenter som Samsung Galaxy S8 Plus, Galaxy Note 8, Apple Iphone X och Google Pixel 2 XL. Inte minst då prislappen i skrivande stund ligger på strax under 8 000 kronor, vilket i relation till somliga höstfärska konkurrenter gör Mate 10 Pro till en aning mer prisvärd pjäs.

[P_REVIEW post_id=158336 visual=’full’]