Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Minitest av Nokia 6

Postat:
05:22 - 2017-07-12
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Få tillverkare är bland Swedroids läsare mer älskade och mer nostalgiframkallande än Nokia. Som genom en en rosaskimrande dimma minns folk hur för sin tid fantastiska kameror vissa Nokia-telefoner hade, hur stryktåliga, pålitliga och hur väldesignade telefonerna ofta var. Detta var en era innan, och strax efter, att Apple släppte sin iPhone-bomb och vände upp-och-ned på telefonmarknaden, vilket på kort tid startade ett närmast fritt fall för etablerade giganter som Nokia och RIM (Blackberry).

Nokia gjorde en del tappra försök att stoppa fallet genom att fräscha upp sitt ålderstigna Symbian OS, och de byggde fortfarande hårdvarumässigt och designmässigt väldigt attraktiva telefoner, men det föll aldrig speciellt väl ut bland konsumenterna, och marknadsandelarna fortsatte krympa.

Många hoppades att Nokia till slut skulle se ljuset och skulle hoppa på Android-tåget, men den dåvarande Nokia-VP:n Anssi Vanjoki var ingen beundrare av Android och satte effektivt stopp för alla Android-förhoppningar genom att jämföra Android med att ”kissa i byxorna för att bli varm”.

Nokia gjorde genom åren försök med olika operativsystem som Maemo, som såg dagens ljus i Nokia N810, N900 och N9 [tack till Erique i kommentarerna för korrigeringen], samt Microsofts Windows Mobile, men inget tycktes kunna stoppa fallet. Nokias telefondivision köptes 2014 upp av Microsoft och många trodde då att sagan var över, inte minst efter att Microsoft i slutet av 2014 dumpade Nokia helt och tog över det etablerade varumärket Lumia för sina egna Microsoft-märkta telefoner.

Åren gick och spillran som återstod av Nokia fortsatte arbeta, mestadels i det tysta. Under Mobile World Congress i Barcelona i februari år dök de upp med ett förvisso blygsamt buller och bång men med en beundransvärd ambition: att lansera en serie prisvärda telefoner med en ren Androidversion (”PureDroid”) som till skillnad från konkurrenternas telefoner skulle hållas löpande uppdaterade med nya Androidversioner och säkerhetsuppdateringar.

Nokias ambition tycks helt enkelt vara att ersätta den av Google nedlagda Nexus-serien, som bjöd på bra hårdvara och den senaste mjukvaran till ett (med fåtalet undantag) attraktivt pris. Vi vet att många Androidfanatiker är mycket nyfikna på om Nokia kan lyckas där alla andra, bortsett från Google, har misslyckats. Kan Nokia bli svaret på Nexus-älskarnas böner?

I den här minirecensionen sätter vi tänderna i Nokias mellanklasstelefon Nokia 6, och vi hoppas efter vår tid med telefonen kunna svara på om Nokia åtminstone har fått en bra start på loppet, eller om de fortfarande har lång väg att gå.

Kartong och hårdvaraNokia 6 levereras i en numera ganska ovanligt utsmyckad kartong med ett fototryck på två enade händer, vilket sannolikt är en anspelning på Nokias gamla slogan ”Connecting People”. Numera väljer de flesta tillverkarna kartonger som präglas av subtil minimalism, men Nokia går rakt motsatt väg och ger kartongen ett färgglatt flerfärgstryck.

Inuti kartongen, ett amerikanskt butiksexemplar, finner vi förstås telefonen i sig (TA-1025), i färgen mattsvart (”Matte Black”), inslagen i skyddsplast. Telefonen säljs även, eller kommer sedermera säljas, i färgerna koppar (”Copper”), blå (”Tempered Blue”), silver (”Silver”) och blanksvart (”Arte Black”). Alla, inklusive vårt recensionsexemplar, är utrustade med 3 GB RAM och 32 GB lagring, undantaget premiumversionen ”Arte Black” som har 4 GB RAM och 64 GB lagring.

Nedanför telefonen finner vi dokumentation i form av snabbstartguide och garantiinformation, samt ett metallstift för SIM-kortsläden. I en mindre inre kartong till vänster om telefonens fack finner vi en svart USB-kabel på dryga metern, ett inkluderat svart trådburet headset samt en svart laddadapter på 5V och 2A. Telefonen har stöd för Qualcomm Quick Charge 3.0, men den medföljande laddaren är inte av snabbladdningstyp. Till vår ytterligare förtret har Nokia 6 en microUSB-port (2,0), istället för en mer dagsaktuell USB Typ C-port.

Det första som slår oss när vi hanterar telefonen är hur välbyggd och premiumbetonad den känns i handen. Detta är för all del ingen förvåning, även telefoner för någon tusenlapp är numera ofta ytterst välbyggda med gedigna metallramar eller metallchassin och utmärkt passform och övriga material, men vi vill ändå påstå att Nokia med 6 har lyckats skapa något som känns ganska speciellt.

Under skalet sitter Qualcomms åttakärniga drygt årsgamla Snapdragon 430 i 4+4-konfiguration med en maxhastighet på 1,4 GHz, grafikkretsen Adreno 505, 3 GB LPDDR3-RAM och 32 GB lagringsminne av eMMC 5.0-typ. För den som behöver mer lagringsutrymme finns en dyrare 64 GB-version, men det finns även en MicroSD-kortplats med expansion upp till 128 GB.

Vidare finner vi den vanliga uppsättningen sensorer i form av fingeravtrycksläsare, ljussensor och närhetssensor på fronten, samt gyro, accelerometer, kompass och hallsensor under skalet. Nätverksstödet är för GSM 850/900/1800/1900, för WCDMA Band 1, 2, 5, 8 och slutligen för LTE Band 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40. Detta innebär att Nokia 6 har ett brett stöd för svenska LTE-band. Vidare ser vi stöd för Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC samt GPS/GLONASS och FM-radio.

På telefonens vänstra långsida sitter släden för SIM-kort och microSD-kort snyggt infälld i lättmetallramen, och detta är också allt vi finner på vänstersidan. På högersidan sitter volymknappen högt upp och strax nedan den sitter strömknappen. Båda knapparna hålla bra klass och erbjuder gott motstånd och tydlig klickkänsla, men slitter lite för platt emot ramen, så de är lite luriga att treva sig fram till i blindo.

I fotänden återfinns MicroUSB-porten centrerad, omgiven av samtalsmikrofonen till vänster och en högtalaröppning till höger. I huvudänden sitter 3,5-millimeterporten nära det högra hörnet. På fronten återfinns samtalshögtalaren ovan skärmen och den frontriktade kameralinsen till höger. Ytterligare till höger ser vi Nokia-loggan. Vi hade hoppats att de skulle skippa loggan, åtminstone på fronten, för en renare och mer subtil look. Nedan skärmen finner vi fingeravtrycksläsaren omgiven av två kapacitiva ”touchknappar” för tillbaka respektive appväxling. På baksidan sitter en kamera på 16 megapixlar, samt den sekundära mikrofonen.

Telefonens mått är 154 x 75,8 x 7,85 millimeter, med ytterligare 0,55 millimeters tjocklek över ”kameraknölen”. Vikten är 169 gram och batteriet är på 3 000 mAh. Ett aningen större batteri hade varit önskvärt, då skärmen är väl tilltagen och systemchippet Snapdragon 430 bygger på relativt strömhungrig 28 nm-teknik. Olyckligtvis saknar Nokia 6 en IP-klassning för damm- och vattenresistens, men det är heller inget vi hade förväntat oss i den här prisklassen.

Rekommenderat pris för 3 GB/32 GB-versionen är 2 495 kronor och telefonen, som skulle ha haft premiär i slutet av juni, ser nu ut att istället dyka upp kring den 10 augusti.

Bildskärm


Telefonen har en 5,46 tum stor IPS LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920 pixlar, även känt som FullHD och 1080p. Detta ger skärmen en pixeltäthet på 403 PPI och eftersom det är en LCD-skärm som har en RGB-matris så är det en äkta upplösning på 403 PPI. Jämförd sida vid sida med OnePlus 5 som har nästan exakt samma skärmstorlek och upplösning, men en AMOLED-skärm med Pentile-matris, så är skärpan noterbart bättre på Nokia 6.

Färgerna är bra, livliga och kraftfulla utan att gå till överdrift och med en relativt kall vitbalans. Betraktningsvinklarna brister, dock. Det går för all del att med lätthet läsa av skärmen även ur kraftiga vinklar, men redan ur 45 graders vinkel upplever vi att minst hälften av skärmens ljusstyrka har gått förlorad, vilket gör det svårt att ur ens små vinklar läsa av skärmen utomhus, i dagsljus.

Svärtan är som alltid på LCD-skärmar bristande när skärmen betraktas i mörker, men det är inte ett problem i normalt dags- eller inomhusljus. Vi ser till vår lättnad inga tecken på så kallad ”ghosting” (eftersläpningar på skärmen) till skillnad från på Xiaomi Redmi Note 4X som vi testade häromveckan.

Den maximala ljusstyrkan är god men inte enastående. Vi uppskattar att den är snäppet mindre ljusstark än OnePlus 5, men endast marginellt. Vi finner vidare ett ”Sunlight Mode” (Nokia har ännu inte översatt den här systeminställningen till svenska) som sägs förbättra läsbarheten i starkt solljus, men vi har inte noterat någon skillnad då funktionen aktiveras eller stängs av.

Pekskärmen är utmärkt och svarar omedelbart och med hög precision på alla våra skärmkommandon. Skärmglaset är Corning Gorilla Glass 3 vilket innebär ett bra skydd mot repor och fall, och de har vidare gett skärmglaset en oleofobisk ytbehandling, vilket skapar en härligt halkig känsla och håller det värsta fingeravtryckskladdet borta.

Trådlöst och ljud


Nokia 6 säljs i olika versioner med antingen en eller två SIM-kortplatser. Vårt amerikanska butiksexemplar har utrustats med en enkel kortplats och ytterligare en kortplats för lagringsminnesexpansion via MicroSD, men vi har inte lyckats hitta någon information om huruvida den svenska versionen har dubbla SIM-kortplatser eller om det rör sig om en enkel-SIM-konfiguration. Sannolikt är även den svenska modellen av singel-SIM-typ.

Ljudkvaliteten vid telefonsamtal är god men med ett vagt bakgrundssus i vår ände. Motparten uppger att de hör oss klart och tydligt utan att störas av vindbrus i nämnvärd mängd. Maxvolymen genom samtalshögtalaren är högre än i de flesta telefonerna, sannolikt tack vare att Nokia har kombinerat samtalshögtalaren med den interna högtalaren i fotänden och därmed har tvingats göra samtalshögtalaren ljudligare än vad som annars är brukligt. Ofta har samtalshögtalaren i telefoner en mycket låg maxvolym vid telefonsamtal, men så är alltså inte fallet med Nokia 6.

Mottagningen motsvarar vad vi förväntar oss, kanske med aningen större känslighet för ”dödsgreppet”, där vi med båda händerna täcker över så mycket av telefonens interna antenner som möjligt, än Google Pixel XL och OnePlus 5. Vi anser inte att det är något problem alls vid ett normalt enhandsanvändande, dock, och nätt och jämnt ett problem med dubbelhandsfattning.

Nokia har till vår glädje i 6 valt samma lösning som HTC U11 för de interna högtalarna; en dubbelhögtalarlösning där ljuduppspelning sker både genom högtalaren i fotänden som i samtalshögtalaren ovan skärmen på telefonens framsida. Vi är ändå mycket glada åt den här lösningen som innebär att det är mycket osannolikt att man lyckas täcka över båda högtalaröppningarna samtidigt.

I telefoner med enkla monohögtalare i fotänden råkar vi ideligen täcka över högtalaren av misstag då vi håller den i handen eller då telefonen ligger i en väska eller ficka, vilket får som följd att nästan allt ljud försvinner helt och hållet. Med dubbla högtalare placerade långt ifrån varandra är risken minimal att detta sker.

Nokia bjuder på ”DOLBY-surroundljud” via dessa högtalare, vilket kan stängas av eller aktiveras efter behov i telefonens ljudinställningar. Vi kan inte påstå att ljudet håller toppklass, det saknar definition och skärpa, men samtidigt bjuds vi på ett visst djup (om man kan tala om djup i telefonhögtalare) och en skaplig maxvolym på 86 decibel 50 centimeter från telefonens front.

Mjukvara


Nokia fokuserade på Mobile World Congress väldigt mycket på att de ville leverera en ren Androidupplevelse, ett projekt de kallar för ”PureDroid”. Nokia har mycket riktigt lämnat Android i princip helt orört, men till skillnad från Android i grundutförande så har Nokia valt att använda hårdvaruknappar för navigeringsknapparna, istället för Androids on screen-lösning. Vi finner tyvärr, till skillnad från exempelvis OnePlus gränssnitt OxygenOS, inga inställningar som låter oss stänga av hårdvaruknapparna och använda Androids gränssnittsknappar istället.

Genom att i största möjliga mån hålla mjukvaran identisk med Android i grundutförande så gör Nokia det mycket enklare för sig själv att kunna erbjuda sina kunder snabba uppdateringar av Android, såväl betydande funktionsuppdateringar som säkerhetsuppdateringar. Problemet många konkurrenter har är att deras ändringar i Android är så omfattande att det tar väldigt lång tid, och kostar väldigt mycket pengar, att uppdatera till en nyare Androidversion. Nokia hoppas alltså slippa det problemet.

Direkt ur kartong levereras Nokia 6 med Android 7.1.1 förinstallerat. Android 7.1.1 Nougat är den allra senaste skarpa Androidversionen som i dagsläget finns tillgänglig, vilket går helt i linje med vad Nokia sade sig vilja uppnå, men till vår besvikelse ser vi att Nokia 6 i skrivande stund har april månads säkerhetsuppdatering och inga nya uppdateringar tillgängliga via FOTA (”Firmware Over The Air”). Vi finner det smått ironiskt att Nokia redan vid lansering har släpat tre månader efter med säkerhetsuppdateringarna.

I de allra flesta sammanhang är Nokia 6 följsam och svarar raskt på våra kommandon, men ibland kan det vara en liten fördröjning mellan vårt pekskärmskommando, exempelvis att öppna en systemapp, till dess att appen öppnas. Det är inga längre fördröjningar, kanske en halv sekund eller så, men det är något vi är lite ovana vid då vi i regel bara testar och använder telefoner av flaggskeppstandard.

Vidare kan vi se en påtaglig tröghet då vi exempelvis uppdaterar en rad appar samtidigt som vi använder telefonen till annat. Så snart appinstallationerna är klara så återgår telefonen till att vara rask och följsam igen. Även om Nokia har gjort ett mycket bra jobb att optimera mjukvaran så kan inget mjukvarutrolleri i världen kompensera helt för det långsamma systemchippet Snapdragon 430. Belastas chippet hårt så kommer det gå ut över prestandan i övrigt, och med ett lågpresterande chipp är det lätt hänt att belasta systemet hårt.


Telefonens inställningsmöjligheter är i princip helt och hållet identiskt med Android 7.1.1 i grundutförande, men med ett par mindre tillägg. Exempelvis finner vi vissa inställningsmöjligheter för navigeringsknapparnas bakgrundsbelysning, något som alltså saknas i Android i grundutförande. Vi finner även enklare inställningsmöjligheter för Dolby-surroundljudet Nokia 6 bjuder på.


Uppdatering: några dagar efter att ovanstående stycke skrevs anlände slutligen en uppdatering som uppdaterat telefonens mjukvara till juni månads säkerhetspatch, samt erbjuder en fix för ökad systemstabilitet och förbättringar i gränssnittet. Vi noterar efter uppdatering inga skillnader, utöver att telefonens säkerhetsuppdatering är mer aktuell. Vi har läst att en uppdatering till juli månads säkerhetsnivå är ute, eller på väg ut, men vi har alltså inte tilldelats den här uppdateringen ännu.

Kamera


Nokia har gett 6 en huvudkamera på 16 megapixlar, med optik på f/2,0, fasdetekterande autofokus, HDR, pekfokus, ansiktsigenkänning och en dubbel tvåtonsblixt (LED). Olyckligtvis är sensorpixlarna på låga 1 mikrometer, vilket tyvärr inte borgar för bra mörkerprestanda, men samtidigt får vi inte glömma bort att det här är en mellanklasstelefon för cirka 2 500 kronor. Strax ovan kameralinsen sitter den sekundära mikrofonen.

På fronten finner vi en selfiekamera på 8 megapixlar med linsoptik på f/2,0 och sensorpixlar på 1,2 mikrometer. Detta bör på pappret ge frontkameran lite bättre villkor än huvudkameran i dunkla förhållanden, men huruvida det även gäller i praktiken återstår att se.

Både frontkameran och huvudkameran spelar in video i maximalt 1080p i 30 FPS.

Exempelbilder
Dagsljus och dagsljus inomhusVi kan olyckligtvis nästan genast se att kameran inte är Nokia 6 trumfkort. Tvärtom presterar kameran i allt annat än fullt dagsljus ganska dåligt och vi får lite 2013-vibbar av det hela. Till och med i fullt dagsljus inomhus, som bilden på hunden, går stora mängder detalj och skärpa förlorad. Mycket har hänt på telefonkamerafronten sedan 2013, och med dagens mått mätt håller Nokia 6 helt enkelt inte måttet.

Bra bilder kan som sagt tas, som den mellersta bilden i den övre raden. Här lyckades vi använda det i regel mycket svåranvända och långsamma HDR-läget utan att darra på handen (vilket skapar kraftig oskärpa) och resultatet är en riktigt skaplig bild. Bilden på den rosa blomman, den vänstra bilden på den nedre raden, bjuder på en imponerande skärpa och detalj på blommans blad, men bakgrunden är kraftigt överexponerad så till den milda graden att allt framstår som helvitt, istället för en klarblå himmel.

Färgåtergivningen är Nokia 6-kamerans största styrka, då den bjuder på klara färger som inte går till överdrift, med undantag för ett aningen för hårt grönstick i vissa lägen.

Mörkerbilder
Nokia 6 mot Google Pixel XL


Vi har här valt att jämföra Nokia 6 mot en riktigt bra mörkerkamera, i form av Google Pixel XL, för att tydliggöra den stora skillnaden mellan en bra och en dålig mörkerkamera. Bilderna talar sitt tydliga språk och en närmare analys är i princip överflödig. Kamerans största svaghet är som förväntat dunkla och mörka ljusförhållanden, där de minimala sensorpixlarna helt enkelt inte kan absorbera tillräckligt mycket ljus för att rendera bra bilder i mörker.

Är vi orättvist hårda mot Nokia 6? Kanske, men Lenovos Moto G5 har en kamera som är hästlängder bättre, även i mörker. Moto G5 kostar mindre än Nokia 6 och har en snarlik utrustningsnivå i övrigt. Xiaomi Redmi Note 4/4X är i sin tur betydligt mindre kostsam, även om den endast kan köpas via privatimport, och har en bättre kamera än Nokia 6, även om skillnaden dessa tu emellan inte är jättestor.

Om kameran är viktig för dig så kan vi snabbt konstatera att Nokia 6 sannolikt inte är telefonen du söker.

Batteritid och prestanda

PCMark Work Life 2.0

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Xiaomi Redmi Note 4X 4100mAh
601Minuter
Galaxy S8 Plus 3500mAh
582Minuter
Asus Zenfone 4 3300mAh
561Minuter
OnePlus 5 3300mAh
532Minuter
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Google Pixel 2 XL 3520mAh
525Minuter
Huawei Mate 9 Pro 4000mAh
492Minuter
Xiaomi Mi Pad 3 6600mAh
481Minuter
Google Pixel 2 2700mAh
475Minuter
Nokia 8 3090mAh
469Minuter
Sony Xperia X Compact 2700mAh
466Minuter
OnePlus 3T 3400mAh
461Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Huawei P10 3200mAh
412Minuter
Nokia 6 3000mAh
406Minuter
HTC U11 3000mAh
405Minuter
Sony Xperia X 2620mAh
401Minuter
Huawei Honor 9 3200mAh
396Minuter
OnePlus 3 3000mAh
395Minuter
Galaxy Tab S3 6000mAh
392Minuter
Essential Phone PH-1 3040mAh
390Minuter
Sony Xperia XZ Premium 3230mAh
388Minuter
Moto G5 2800mAh
385Minuter
LG G6 3300 mAh
384Minuter
ZTE Axon 7 3250mAh
380Minuter
Samsung Galaxy S7 3000mAh
366Minuter
Sony Xperia XZs 2900mAh
364Minuter
Huawei P10 Plus 3750mAh
346Minuter
ZTE Axon 7 mini 2705mAh
345Minuter
Huawei P9 3000mAh
340Minuter
Moto X Style 3000mAh
325Minuter
Huawei Nexus 6P 3450mAh
322Minuter
LG Nexus 5X 2700mAh
308Minuter
Samsung Galaxy S6 2550mAh
286Minuter
Sony Xperia X Performance 2700mAh
210Minuter
100
200
300
400
500

I vårt syntetiska batteritest PCMark Work 2.0 Battery Life presterar Nokia 6 nästan helt identiskt med det nyligen testade flaggskeppet HTC U11, som av en händelse har exakt samma batteristorlek, skärmstorlek och Androidversion som Nokia 6. Den uppmätta tiden, 406 minuter, eller sex timmar och 46 minuter, är en godkänd tid även om det inte räcker till mot de allra bästa konkurrenterna.

Precis som med HTC U11 upplever vi att Nokia 6 vid verkligt användande presterar lite bättre än vad den syntetiska batterimätningen antyder, och vi har sällan några problem att klara en hel dag på en och samma laddning. Precis som med U11 hade vi dock verkligen önskat ett 10 till 15 % större batteri, vilket hade lyft Nokia 6 ytterligare och kanske till och med utmana de allra bästa.

Batteriladdning via den medföljande laddaren (5V och 2A) är inte blixtsnabb då Nokia inte skickar med en snabbladdare i kartongen, men strax under två timmar från tomt till fullt är ändå acceptabelt.

Systemchippet Snapdragon 430 har stöd för Qualcomm Quick Charge 3.0 men det är oklart om Nokia har aktiverat detta i sin hårdvara. Snabbladdning ställer stora krav på batteriet och då Nokia 6 är byggd för att vara en relativt billig telefon kan Nokia helt enkelt ha använt ett batteri som inte klarar av snabbladdning. Vi testade med en Quick Charge-laddare utan att se några tendenser till snabbare laddning än med den medföljande laddaren.

Allt som allt är vi nöjda med batteritiden i Nokia 6. Även om den inte kan utmana de bästa så gör den ett gott jobb och batteritiden är bra nog för att vi, som vi använder telefoner, skall slippa känna någon större oro för att batteriet skall ta slut innan dagen gör det.

Syntetiska prestandatest

Tillgängligt RAM

Mängden tillgängligt primärminne enligt operativystemet.
OnePlus 5 8GB
7.72GB
Huawei Mate 9 Pro 6GB
5.85GB
OnePlus 3 6GB
5.74GB
OnePlus 3T 6GB
5.74GB
Xiaomi Mi Pad 3 4GB
3.97GB
LG G5 4GB
3.79GB
Huawei P9 Plus 4GB
3.79GB
LG G6 4GB
3.78GB
HTC 10 4GB
3.77GB
Google Pixel 4GB
3.76GB
Google Pixel XL 4GB
3.76GB
Asus Zenfone 4 4GB
3.75GB
HTC U11 4GB
3.73GB
Sony Xperia XZ Premium 4GB
3.73GB
Huawei Honor 9 4GB
3.72GB
Essential Phone PH-1 4GB
3.72GB
Nokia 8 4GB
3.72GB
ZTE Axon 7 4GB
3.7GB
Huawei P10+P10 Plus
3.68GB
Galaxy S6 Edge+ 4GB
3.66GB
Google Pixel 2 4GB
3.64GB
Google Pixel 2 XL 4GB
3.64GB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3.58GB
Galaxy Note 7 4GB
3.52GB
Galaxy S8+S8 Plus 4GB
3.45GB
Galaxy Tab S3 4GB
3.41GB
Google Nexus 6 3GB
2.97GB
Moto G5 Plus 3GB
2.88GB
Moto G5 3GB
2.88GB
Huawei Mate 8 3GB
2.88GB
ZTE Axon 7 mini 3GB
2.84GB
Sony Xperia X 3GB
2.83GB
Nokia 6 3GB
2.82GB
Sony Xperia X Compact 3GB
2.82GB
Xiaomi Redmi Note 4X 3GB
2.80GB
Huawei P8 3GB
2.79GB
Sony Xperia Z5 3GB
2.79GB
Huawei P9 3GB
2.79GB
Huawei P9 Lite 3GB
2.79GB
Samsung Galaxy Note 4 3GB
2.78GB
Sony Xperia XZs 3GB
2.77GB
LG G4 3GB
2.77GB
HTC One M9 3GB
2.72GB
Huawei Nexus 6P 3GB
2.70GB
Samsung Galaxy S6 3GB
2.69GB
Xiaomi RedMi Note 2 2GB
1.87GB
Samsung Galaxy S5 2GB
1.85GB
LG Nexus 5X 2GB
1.81GB
Sony Xperia Z5 Compact 2GB
1.80GB
1
2
3
4
5
6
7

Geekbench 4 enkeltrådat

Geekbench mäter systemprocessorn och primärminnets samlade beräkningskraft.
Apple iPhone 7 A10
3460p
Galaxy S8+S8 Plus E8895
2014p
Huawei P10 Plus K960
1935p
Nokia 8 s835
1928p
Google Pixel 2 XL s835
1923p
Huawei P10 K960
1923p
HTC U11 s835
1921p
Sony Xperia XZ Premium s835
1921p
Google Pixel 2 s835
1920p
OnePlus 5 S835
1919p
Essential Phone PH-1 s835
1916p
Huawei Mate 9 Pro K960
1911p
Galaxy Note 7 E8890
1853p
Galaxy S7+S7 Edge E8890
1849p
Huawei Honor 9 K960
1848p
OnePlus 3T S821
1833p
LG G6 S821
1783p
Google Pixel XL s821
1653p
Sony Xperia XZs s820
1646p
Google Pixel s821
1618p
HTC 10 S820
1618p
ZTE Axon 7 s820
1613p
LG G5 S820
1610p
Xiaomi Mi Pad 3 MT8176
1547p
Galaxy S6+S6 Edge Plus E7420
1388p
Sony Xperia X Compact S650
1365p
Sony Xperia Z5 S810
1332p
Huawei Nexus 6P S810
1321p
HTC One M9 S810
1314p
Sony Xperia Z5 Compact S810
1312p
Galaxy Tab S3 S820
1276p
Huawei P9+P9 Plus K955
1183p
Moto X Style s808
1171p
Nexus 6 S805
1072p
Galaxy Note 4 S805
1056p
Asus Zenfone 4 s630
856p
Xiaomi Redmi Note 4X S625
854p
Moto G5 Plus S625
850p
Huawei P9 Lite K650
810p
Nokia 6 S430
664p
Moto G5 S430
597p
1000
2000
3000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.1 1080p

Google Pixel 2
25FPS
Nokia 8
25FPS
OnePlus 5
25FPS
Sony Xperia XZ Premium
25FPS
HTC U11
25FPS
Google Pixel 2 XL
25FPS
Essential Phone PH-1
24FPS
ZTE Axon 7
20FPS
Huawei Honor 9
20FPS
Galaxy S8+S8 Plus
20FPS
Sony Xperia XZs
19FPS
OnePlus 3T
19FPS
Google Pixel XL
19FPS
Google Pixel
19FPS
Apple iPhone 7 Plus
18FPS
HTC 10
18FPS
LG G5
16FPS
Huawei P10 Plus
16FPS
Huawei P10
16FPS
Huawei Mate 9 Pro
15FPS
Galaxy S7+S7 Edge
14FPS
HTC One M9
14FPS
LG G6
13FPS
Galaxy Tab S3
10FPS
Huawei Nexus 6P
9FPS
Asus Zenfone 4
9FPS
Galaxy S6 Edge+
8FPS
Google Nexus 6
8FPS
Sony Xperia Z5
7FPS
Xiaomi Mi Pad 3
7FPS
LG Nexus 5X
7FPS
Sony Xperia Z5 Compact
7FPS
Sony Xperia X
6FPS
Sony Xperia X Compact
6FPS
Samsung Galaxy Note 4
4FPS
Moto G5 Plus
3FPS
Xiaomi Redmi Note 4X
3FPS
Moto G5
2FPS
Nokia 6
2FPS
ZTE Axon 7 mini
2FPS
4
8
12
16
20
24

Vi låter prestandagraferna ovan tala för sig själva, men vi vill ändå poängtera att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen. Sammantaget kan de ge en god fingervisning om en telefons maxprestanda, men väloptimerad mjukvara kan göra underverk även med en på pappret långsam hårdvara. Nokia 6 presterar riktigt dåligt i de flesta prestandamätningarna här ovan, men är vid normalt användande trots detta rapp och följsam.

Nokia 6 – Summering

Nokia 6 är en i relation till prislappen näst intill vansinnigt välbyggd telefon, vars byggkvalitet slår inte bara telefoner i samma prisklass utan även slår många telefoner med en tre gånger större prislapp. Designen är rent estetiskt därtill, enligt oss på redaktionen, kanske den bästa telefondesignen just nu. I handen ligger Nokia 6 bra men känns lite vass och kantig jämfört med exempelvis Sony Xperia XZ Premium. Det mattsvarta lättmetallbakstycket är aningen halkigt om man har torra händer och fingrar, men inte alls till samma grad som telefoner med glasbakstycken. Saknas gör vattenresistens, men det är heller inget vi hade förväntat oss av en telefon i den här prisklassen.

Mjukvaran är som Nokia lovar en i princip helt ren Androidversion, med det enda undantaget jämfört med Nexus-telefoner att Nokia har valt hårdvaruknappar för navigeringsknapparna, istället för att använda gränssnittsbaserade on screen-knappar som Google föredrar. Androidversionen är 7.1.1 Nougat och säkerhetspatchen är vid publicering daterad juni 2017.

Trots ett mycket blygsamt systemchipp, Snapdragon 430, är Nokia 6 följsam och relativt rapp i gränssnittet, men då telefonen belastas med exempelvis en rad appuppdateringar så noterar man nästan genast att telefonen blir ganska trög i övrigt, såsom vid webbsurf och vid spelande. Appinstallationer går i regel ganska snabbt, dock, och trögheten är således högst temporär. 3D-prestandan är mycket svag och det här är inte en telefon man köper med ambitionen att spela avancerade 3D-spel. Enklare spel som Dots, Angry Birds, Sonic och Roll the Ball fungerar utmärkt, dock.

Kameran är telefonens enskilt svagaste kort och motsvarar inte förväntningarna ens då prislappen vägs in. Många ännu billigare telefoner, som Xiaomi Redmi note 4/4X, kostar mindre men har bättre kameror. Framför allt behöver Nokia 6 ett bättre och mer funktionellt HDR-läge. I dagsläget är HDR-läget för långsamt för att vara praktiskt användbart.

Batteritiden är överraskande bra trots ett aningen litet batteri (3 000 mAh) och en 5,5 tum stor LCD-skärm. Vi har sällan problem att klara en hel dag på en och samma laddning, annat än då vi under längre perioder använder telefonen utomhus i fullt dagsljus. När skärmens ljusstyrka vrids upp drabbar det förstås batteritiden. Telefonen har stöd för snabbladdning (Quick Charge 3.0) men Nokia skickar inte med en snabbladdare i kartongen.

Allt som allt ställer vi oss efter vår tid med Nokia 6 försiktigt positiva till telefonen. En ren Androidversion, rappt gränssnitt, fantastisk bygg- och materialkvalitet och en bra batteritid hör till trumfkorten. Vi anser att prislappen, cirka 2 500 kronor, nog är en dryg femhundring för högt satt, men vi vet att så snart en ny telefon landar på butikshyllorna börjar priset sjunka, ofta snabbt.

Nokias vara eller inte vara i en hårt konkurrensutsatt smartphonemarknad handlar som vi ser det helt och hållet på om de till skillnad från konkurrenterna kan hålla sitt löfte och leverera snabba och tidsenliga Androiduppdateringar, och om att leverera en ren Androidversion. Om så är fallet, och detta är något som tiden får utvisa, så vill vi påstå att Nokia har hittat sin nisch på marknaden och i sådant fall kan de bli de av Google övergivna Nexus-älskarnas räddande ängel.

Slutligen vill vi nämna att vi ämnar behålla vårt exemplar av Nokia 6 under en längre tid, för att se om Nokia kan leva upp till sin ambition att hålla telefonerna löpande och snabbt uppdaterade med såväl nya Androidversioner som med säkerhetsuppdateringar. Vi får säkerligen anledning att återkomma till detta med uppföljande artiklar under de kommande 12 till 18 månaderna. Bollen ligger hos er, Nokia.

Nokia 6 (3GB/32GB)

Från cirka 2 500 kr
Nokia 6 (3GB/32GB)
7.9166666666667

Gränssnitt/Mjukvara

9/10

  Byggkvalitet

  10/10

   Skärm

   8/10

    Kamera

    6/10

     Prestanda

     7/10

      Batteritid

      9/10

       Styrkor

       • Mycket hög byggkvalitet
       • Ren androidversion / snabbt gränssnitt
       • Aktuella Androiduppdateringar
       • Bra skärm
       • Bra dubbla högtalare
       • Hygglig batteritid

       Svagheter

       • Svag kamera
       • Klen prestanda i spel och benchmark
       • MicroUSB
       • Ingen vattenresistens

       • nZb

        Varför är MicroUSB en svaghet? Bör man ha USB C och vad skiljer dem åt isåfall? Om jag har en micro USB OTG sticka, kan jag använda den i USB C uttag??

       • Erique

        ”Nokia gjorde genom åren försök med olika operativsystem som Maemo (som
        oss veterligen aldrig såg dagens ljus i en konsumentprodukt från Nokia)…”

        Vill bara upplysa redaktionen att Maemo/Meego användes i produkterna N810, N900 och konsumentluren Nokia N9 som fick riktigt bra recensioner när det begav sig. Sen skedde den olyckliga Microsoft-takeovern av Nokia vilket gjorde att det inte blev några mer produkter med detta operativsystem.

       • baconJihad

        Svagheten med MicroUSB är att du inte är lika hipp och ball som de coola kidsen med USB C, medan fördelen är att alla andra har samma laddare som dig när du behöver en.

        Det där med att vara framtidssäker på en enhet du kommer använda i max 1-2 år är bara trams.

       • baconJihad

        Inget för den som vill surfa utan adblocker med andra ord. Minst 3GB ram och 1Ghz för lite.

       • mannybianco

        Tack för korrigeringen! Skall uppdatera artikeln.

       • Vargabarn

        När kommer en bättre Nokia telefon? Denna suger röv

       • Brokatten

        Vem bryr sig om att vara framtidssäker? Bästa är att du slipper svära när du inte får in laddaren när det är mörkt.

       • Brokatten

        Med en bättre kamera och USB-C hade jag varit intresserad. Får hoppas på Nokia 9 istället. Nån som har info när den gissas komma?

       • joo

        Och typ c är hållbarare.

       • gatsten

        Gillar att Swedroids ”minitest” är väldigt mycket större och bättre än andra siters fulla recensioner:)

       • SuneLu

        Komforten i att slippa vända kontakten rätt, sen verkar usb 3 sladden vara betydligt hållbarare. Kraftigare ledare?

       • Sillstrypare

        Har inte USB C möjlighet till högre hastighet än micro USB?
        Jag tror jag läst att det är så
        Dessutom monteras USB C även på datorer så det blir gemensam standard.

        En annan fördel är att den ersätter 3,5mm audio utgången och det blir ett uttag mindre.
        Fast alla ser I o f s inte det som en fördel

       • Flipp0

        En sminkad gris. Nokia försöker utnyttja sitt varumärke och en snygg design för att sälja medioker eller rent av dålig hårdvara till överpris. Som grädde på moset har de inte ens orkat fixa till en hyfsad kamera (som gamla Nokia var kända för).

       • Alias joje67

        Hoppas på bra Nexusmobiler från Nokia då. Trist att de inte längre är ledande med spännande färgalternativ. Hoppas då verkligen att dbrand tar sej an Nokias flaggnexusar..

       • kevlange

        När kan man hitta premiumversionen ”Arte Black” som har 4 GB RAM och 64 GB lagring i butik, och ev pris?

       • Henrik

        USBC är en port inte en överföringsstandard.

        Problemet är att usb 3/3.1 gen1/2 alla har problemet att det stör radion i enheten så tillverkare brukar hålla sig till usb 2 enbart.

        Att kontakten är vändbar är för mig en ganska menlös grej, hade aldrig problem med microusb. Eller för ljög jag, Samsung var hopplös men dom hade kontakten felvänd

       • Henrik

        Nu är 99% av alla c kablar bara usb 2.0.

        Ev är ledarna kraftigare då porten ska klara 3a, mer än microusb. Varierar dock en hel del

       • Micke

        Går helt okej på min G4 som är långsammare.

       • Sillstrypare

        Ja, det var vad jag menade med att den här möjlighet till högre hastighet, men skrev otydligt.
        Jag hittade vart jag läst om det.
        Vet inte om det stämmer. Det kanske du är bättre på att avgöra.
        Men det var detta jag syftade på:

        ”USB-C features a new, smaller connector shape that’s reversible so it’s easier to plug in. USB-C cables can carry significantly more power, so they can be used to charge larger devices like laptops. They also offer up to double the transfer speed of USB 3 at 10 Gbps. ”

        https://www.google.se/amp/s/www.howtogeek.com/211843/usb-type-c-explained-what-it-is-and-why-youll-want-it/amp/

        Nu kanske det inte spelar någon roll med tanke på vad du skrev om att det stor ut radion

       • Tor

        1990:- på Black Friday kanske?!

       • Micke

        Överpris, vad jämför du då med?

       • johala02

        Såg fram emot Nokias återkomst som gammal Lumia ägare. Men jag tror det blir en liten baksmälla efter den initiala entusiasmen bland ev, kunder. För all del välbyggda. Men alldeles för högt pris i förhållande till prestandan. För övrigt så finns det många Kinesiska ”källarmärken” som har väldigt fin finish/byggkvalite numera.
        Om HMD Global/Nokia ska bli ett riktigt stort märke igen krävs det mer. Vi får se vad Nokia 8/9 kan komma med.

       • baconJihad

        Jag har en G4 Plus och efter uppdatering till Nougat var den mer eller mindre oanvändbar. Efter rollback till Marshmallow, root och AdAway går den dock använda utan att skrika, frusta och svära igen.

        Anledningen till att telefoner har sinnessjuka mängder ram nuförtiden verkar delvis (tydligen något med strömförbrukning också jaja) vara för att internet är ett enda stort reklamblad. Blockera dem och 2GB motsvarar helt plötsligt 4.

        6-8GB i en telefonjäkel? Mina Linuxlaptops har 4-8GB för utveckling och massa annat och har aldrig varit i närheten av att behöva 8.

       • baconJihad

        USB C är en kontakt som kan hantera olika överföringsstandarder. Dessutom ser inte USB C på datorer likadan ut som på mobila enheter så det är precis samma sak som med MicroUSB (som också bara är en kontakt och ingen överföringsstandard) där.

        Än så länge är det mest svårt att hitta laddare om du har USB C och inte så många fördelar om du inte är närsynt, vindögd, stressad och jäkligt våldsam.

       • Daniel Jansson

        Benägen att hålla med tråkigt nog. Finns inget Nokia över denna förutom loggan. Hoppas verkligen på att det kommer Nokia-anda i deras framtida flagskepp. Men jag är lite skeptisk.

       • Flipp0

        Moto G5/G5 Plus har betydligt bättre kameror. G5 Plus bättre batteritid och en snabbare SOC. Lenovo P2 har bättre SOC, markant bättre batteritid och riktigt bra byggkvalitet. Skulle faktiskt hellre ta fjolårets Moto G4 Plus också då den har likvärdig prestanda/batteritid men en betydligt bättre kamera, den är dessutom en tusenlapp billigare. I övrigt finns det förstås massvis med lurar från Kina som är betydligt mer prisvärda, t.ex. Redmi Note 4X. Byggkvaliteten, utseendet och ett rent Android är enda fördelen med Nokia 6, på alla andra områden är den sämre än konkurrenterna.

       • Sillstrypare

        Jaha. Det finns flera USB C kontakter?
        Jag hittar inget om det. Har du länk där jag kan läsa. Jag märker att jag inte vet så mycket som jag trodde i detta ämne.
        Men att det finns fler fördelar än att kontakten går att vända vet jag.
        T ex så blir ljudet digitalt från porten.
        Det gör att du kan köpa ett par bra lurar och få bra ljud oavsett vilken lur du kopplar den mot.
        Sedan ska det gå att använda med adapter mot hdmi
        Fast det kanske inte är aktuellt på ett tag

       • Vargabarn

        Ändå får den 7,9 i betyg, vilket i princip är 8,0 = Väldigt Bra.

       • Vargabarn

        När kommer Nokia 8 och 9? Jag vill inte ha en rövdålig telefon som bara får 7,9 poäng i betyg.

       • johan

        i slutet av sommaren

       • Micke

        Jag kanske har tur som inte hamnar på så värst reklamtyngda sidor. Det är heller inte så mycket reklam i dom appar jag brukar använda.

       • Fredrik Ingman

        USB 2.0 har funnit nu i ett tag. Känns förlegat.

       • Ganska dryg..

        ”Dessutom ser inte USB C på datorer likadan ut som på mobila enheter”

        Que? Type-C ser likadan ut oavsett om det är på en mobil eller en dator.

       • Flipp0

        Swedroid göra bra recensioner men sätter i regel alldeles för höga betyg. Nästan alla telefoner får ”Swedroid rekommenderar”.

       • baconJihad

        Nej.

       • Vargabarn

        Japp. Skandal

       • Amira Holmgren

        helo vän !!! Ledsen om jag stör dig. Jag vill bara ge information om filmen i 2017-talet. Om du inte har sett en film i 2017, kan du se detta med den bästa kvaliteten. och lätt att ladda ner,((( är det oftast inte eftersom du kan se det med de bästa kualiatas))), där jag såg SVENSKAFILMERHD.BLOGSPOT.SE

       • ingal

        Överpris? 2500 för en smartphone är väl inte överpris. Vad ska den kosta då? 500 spänn?

       • ingal

        Där kan jag faktiskt hålla med dig om. Lite för ”snälla” i sina recensioner. Våga vara lite mer kritisk, för jag tror knappast alla telefoner kan vara ”så bra” som dom utger dom för att vara.

       • AlpageJoe

        Jag fick min svenska utgåva i fredags, 29 juli. Den har modellbeteckning TA-1021, och är en matt svart 3/32Gb.
        I simkortsluckan finns först plats för ett primärt simkort, sen får man välja om man vill ha ett sekundärt simkort eller ett minneskort. Mjukvaran hanterar också två kort, men jag har inte testat det. Bara minneskort, och det fungerar u.a.
        Kameran är inte alls så bra som den gamla 41MP kameran med jättesensor, men det är det å andra sidan inte många som är…

       Aktuellt

       Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

       Android på Prisjakt

       Samsung Galaxy Note 8
       Sony Xperia XZ1 Compact
       Samsung Galaxy S8 Plus
       Samsung Galaxy S8
       OnePlus 5
       Huawei Honor 9
       9.2

       Minitest av Google Pixel 2

       9.1

       Test av Google Pixel 2 XL

       8.8

       Minitest av Huawei Mate 10 Pro

       7.3

       Minitest av Asus Zenfone 4

       7.8

       Test av Essential Phone PH-1

       8.6

       Test av Nokia 8

       8.1

       Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

       8.4

       Test av Huawei Honor 9

       0

       Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

       Visa fler recensioner

       Populära ämnen

       Senaste nyheterna om

       Allt om

       Sweclockers RSS

       Mest kommenterat

       1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
       2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
       3. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
       4. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
       5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
       6. Minitest av Google Pixel 2

       Mest läst

       1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
       2. Hands on med OnePlus 5T
       3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
       4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
       5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
       6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

       7. Visa topplistan

       Undersökningar

       Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

       Visa resultatet

       Loading ... Loading ...

       Undersökningar

       Sponsrat

       Annons