Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av Samsung Galaxy S

Postat:
05:23 - 2010-07-08
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Tillverkare: Samsung Modell: Galaxy S (I9000) Operativsystem: Android 2.1/Eclair med TouchWiz 3.0 Tillgänglighet: I butiker, hos operatörer Pris: Cirka 5 700 kronor - se Prisjakt Specifikationer: Samsung Produktens hemsida: Samsung

Introduktion
Galaxy S är Samsungs senaste telefon i dess androidflotta och dessutom dess första riktiga kliv in i den nya generationens hårdvara, med allt vad det innebär.

Galaxy S kan stoltsera medspecifikationer som åtminstone på pappret antyder att telefonen tillhör den allra yttersta eliten.Vad sägs om en Super AMOLED-skärm på fyra tum, en kraftfull egenutvecklad Hummingbird-processor som bygger på ARM:s Cortex A8-arkitektur samt en grafikprocessor av märket PowerVR som på pappret flera gånger om slår precis allt som finns på androidmarknaden idag? Allt detta i en telefon som är blott 9.9 millimeter tjock och väger 118 gram.

På pappret är Galaxy S en riktig best, men som alla vet så är det skillnad på teori och praktik och det gäller att förpacka alla dessa specifikationer, all denna kraft, i något användbart. Har Samsung lyckats med detta? Följ med oss in då vi gör ett försök att finna svaret på den frågan.

I kartongen
I den snygga, kompakta och välpaketerade mattsvarta kartongen finner vi utöver själva telefonen ett batteri på 1500 mAh, ett trådburet headset med svarsknapp (inga knappar för mediakontroll) som även extraknäcker som radioantenn för FM-radion, en USB-kabel (USB – microUSB 2.0), en laddkabel (vägguttag – microUSB), bruksanvisning på svenska, norska, danska och finska samt en garantisedel. Förpackningen känns genomgående lite lyxig och vi tycker att det är trevligt att Samsung har lagt ner lite extra på detta – uppackningsupplevelsen är trots allt ganska viktig.

Elegant och minimalistisk förpackning

Samsung skickar som ni säkert uppfattade från innehållsdeklarationen i stycket ovan inte med ett microSD-kort. Detta förklaras förstås av att Galaxy S levereras med antingen 8 eller 16 GB internt lagringsminne. Skulle man vilja ha mer så finns det förstås en microSD-slot för upp till 32 GB minnesexpansion, vilket alltså sammanlagt kan ge användaren upp till 48 GB.

Utseende och byggkvalité
Telefonens design i sig är ganska anonym – den sticker inte ut, vilket tilltalar somliga och gör att andra tycker att något saknas. Många har påtalat att Samsung ser ut att ha hämtat en hel del inspiration från Apples iPhone då de designade Galaxy S, och det är svårt att argumentera mot detta – designen är påfallande lik iPhones, något som ni längre in i artikeln kommer upptäcka inte bara gäller hårdvarudesignen. Med detta sagt så är det ingalunda en dåligt designad telefon; man kan ärligen ha en betydligt sämre förebild än iPhone.

Telefonen mäter bara 9.9mm på tjockleken

Vi hade till en början lite svårt att vänja oss vid att Galaxy S endast är 9.9 millimeter tjock samt har en helt platt baksida. Tjockleken får till följd att den inte vilar mot handflatan på samma vis som vi är vana vid med betydligt tjockare telefoner, men detta var inget annat än en vanesak och efter vår tid med Galaxy S så kändes det nästan klumpigt att gå tillbaka till våra egna telefoner.

Vad gäller byggkvalitén så är det lite blandad kompott och telefonen känns aningen plastig. Högpolerad plast tenderar att kännas just… plastig, och den är på grund av detta väldigt hal att hålla i. Med svettiga fingrar en varm sommardag kan det lätt hända att den glider ur ditt grepp, något som alla vet kan sluta i tårar. Då vi försiktigt bänder och klämmer på telefoner i den här storleken så tenderar de flesta, inte minst de med plastchassi, att ge ifrån sig ett visst knirr och knarr, men Galaxy S är helt tyst och ger inte ifrån sig ett enda litet knäpp. Föredömligt.

Den låga vikten, 118 gram, eller motsvarande cirka 17 enkronor, gör att telefonen känns nästan försvinnande lätt i handen, som att man har glömt att sätta i batteriet eller att det bara är en tom attrapp. Somliga föredrar lite mer tyngd då det ibland kan förmedla en känsla av gedigen kvalité, men vi måste nog säga att vi föredrar att våra telefoner är så lätta som möjligt – inget som tynger ner våra fickor i onödan.

Knapparna är av blandad kvalité och ingen knapp har samma motstånd som de andra. Hem-knappen erbjuder ganska litet motstånd men ger ifrån sig ett tydligt klick då man trycker på den. Strömknappen är lite svampigare och erbjuder ganska lite motstånd – man varken hör eller känner det där tydliga klicket som talar om för dig att knappen har registrerat ditt tryck. Volymknappen (+/-) kräver däremot ett rejält tryck och man känner ett tydligt klick då man trycker på knappen. Vi skulle ha föredragit en mer enhetlig upplevelse även om detta får anses vara en parantes i sammanhanget.

Samsung Galaxy S bredvid X10 och X10 mini pro

Knappsats/styrdon/anslutningar
Samsung Galaxy S har endast tre fysiska knappar; Hem-knappen som är centrerad nedanför skärmen på telefonens framsida, strömknappen (vilken även tänder och släcker skärmen) högt upp på telefonens högersida och slutligen volymknappen (+/-) högt upp på vänstersidan. På fronten ser vi på vardera sida av Hem-knappen Meny- och Tillbaka-knapparna, vilka är kapacitiva touchknappar. Dessa touchknappar fungerar riktigt bra till skillnad från touchknapparna på många andra telefoner, som exempelvis Googles Nexus One.

Galaxy S saknar helt allt vad styrdon, d.v.s. styrkula, d-pad eller en optisk sensor, heter. Detta lider man inte av vid normalanvändande, men då vi behöver korrigera text och felaktiga söktermer så blir det lite av en plåga, då det är betydligt besvärligare att placera markören precis rätt utan detta hjälpmedel. Enerverande, inte minst då man har flera ord att korrigera i ett epostmeddelande exempelvis.

På telefonens ovansida finner vi 3.5mm-uttaget för hörlurar samt microUSB-uttaget, vilket är dolt bakom en smart lucka som man skjuter åt sidan – ingen korkad lösning med en ”plastflärp” som fälls ut och tenderar att brytas sönder. Smarta lösningar som denna höjer helhetstrycket. SIM-kort och microSD(HC)-sloten (max 32 GB) finner vi bakom telefonens bakstycke, vilket är enkelt att avlägsna om man har naglar och rätt teknik.

Ljud- och samtalskvalitet samt mottagning
Vid samtal är ljudkvalitén bra, betydligt bättre än i HTC Dream och även bättre än i den erkänt ganska välljudande Huawei U8220. Motparten har inte heller rapporterat in några problem under vår tid med Galaxy S, utan ljudet har varit högt och tydligt även i deras ände. Vad berör högtalaren som sitter på bakstycket av telefonen så låter den enligt våra erfarenheter högre än högtalaren som sitter på HTC Desire, Google Nexus One samt Xperia X10, men inte fullt så högt och med sådan bas som X10 mini/X10 mini pro kan prestera.

Vad gäller mottagningen så presterar den varken bättre eller sämre än våra referenstelefoner – oavsett var vi befinner oss så rapporteras samma antal staplar in på alla våra telefoner – är det tre staplar på en så är det allt som oftast tre staplar på de andra också. Inga nedkopplade samtal har noterats på någon av telefonerna, men så har vi heller aldrig befunnits oss i den absoluta utkanten av något täckningsområde.

Vi har vid enstaka tillfälle noterat att telefonen har tappat ett par staplar då vi har haft den i byxfickan med bakstycket in mot benet, varför vi gissar att antennen sitter på ett sådant vis att den skärmas om man täcker över hela bakstycket. Staplarna återvänder emellertid snabbt då vi tar upp telefonen och håller den normalt i handen.

Vad gäller dataanslutningar så har vi inte upplevt några större problem, utöver en småfrustrerande 3G-bugg som vi återkommer till i nästa stycke. Via wifi har vi mätt upp cirka 16 Mbit/s vid nedladdning samt drygt 4 Mbit/s vid uppladdning – något som ganska väl matchar andra topptelefoner vi har testat. Vid 3G/HSDPA har vi helt enkelt matchat vad vårt 3G-nät har mäktat med, vilket är cirka 5 Mbit/s ner och strax under 1 Mbit/s upp. Mottagningen via wifi är betydligt bättre än för exempelvis HTC Dream och Huawei U8220 och vi kunde gå betydligt längre bort från vår trådlösa router innan Galaxy S slutligen tappade kontakten.

3G-buggen som vi nämnde i stycket här ovan tar sig uttryck i att vårt exemplar av Galaxy S en handfull gånger under våra testveckor har haft stora svårigheter med att få tillbaka datatrafiken via 3G/HSDPA då vi återvänder till normalt läge efter att ha haft datatrafiken avstängd med appen APNdroid. 3G-/HSDPA-ikonen i statusfältet kommer tillbaka som den skall, men datatrafiken förblir trots detta död. När detta har inträffat så har inte ens pendling till och från flygplansläge har fungerat, utan vi har tvingats till en allt annat än glamorös omstart av telefonen. Vi vet inte om detta beror på telefonens mjukvara eller om APNdroid mot förmodan kan vara boven i dramat, men vi gissar att det är det förstnämnda då APNdroid trots allt fungerar felfritt på Galaxy S nio av tio gånger, samt på alla andra telefoner som vi har testat. Vi har kontaktat Samsung rörande detta och har blivit informerade om att man arbetar på det. Vi har även råkat på ett annat problem som påverkar GPS-enheten så tillvida att den vid ett fåtal tillfällen haft svårt för att hitta satelliter och därmed hoppat mellan en noggrannhet på 10 meter till ~100 meter samt att den tagit lång tid på sig för att komma igång. Även detta problem har vi informerat Samsung om.

Frekvensomfånget på Galaxy S är godkänt

En inte helt oviktig fråga då man köper en telefon i den här prisklassen är hur det låter när man ansluter ett par hörlurar. I vårt syntetiska ljudtest som utförs med hjälp av Rightmark Audio Analzyer (RMAA) under belastning på 50 ohm med ett par Sennheiser HD-595-lurar, så presterar Samsung Galaxy S bra. Telefonen spelar högst av alla de enheter som vi testat hittills (-84,3dB) och frekvensomfånget är, frånsett en avvikande kurva vid 50-100Hz, i linje med vad iPhone 3GS eller Xperia X10 presterar.

När vi lyssnar på ljudet med våra egna öron så upplever vi också att det låter i klass med Xperia X10 och iPhone 3GS med undantaget att Galaxy S kan gå högre, något som kan vara bra att veta om man sitter på ett par mer tungdrivna lurar.

Hur testet går till framgår under stycket metodik här.

Frequency Response/frekvensomfånget anger med vilken exakthet frekvenserna återges och speciellt intressant är intervallet mellan 20Hz till 20KHz. Det är mellan dessa frekvensband som människans hörsel sträcker sig. Idealkurvan för frekvensomfånget är helt plan mellan 0-20KHz och ligger på exakt +0dB.

[Se hela jämförelsen]

[Detaljerade testresultat för Samsung Galaxy S]

Bildskärmen och Digitizern
En av de mest framstående komponenterna i Samsung Galaxy S är just skärmen. En av Samsung egenutvecklad Super AMOLED-skärm på hela fyra tum och med en upplösning på WVGA (480×800 pixlar) och 16 miljoner färger. Svärtan och betraktningsvinklarna saknar helt motstycke, och färgåtergivningen är även den i absolut toppklass. Tack vare att Super AMOLED-skärmar har färre glaslager än vanliga AMOLED-skärmar så har reflektionerna i skärmen kunnat minskas med upp till 80 procent, något som man kan se med egna ögon då man är ute i fullt dagsljus och jämför skärmarna sida vid sida.

En annan, lite lustig, bieffekt av avsaknaden av det extra glasskiktet är att man nästan får intrycket att grafiken ritas upp ända längst ut på skärmens allra yttersta glaslager, till skillnad från mer normala skärmar där man ser att det är en liten luftspalt på några millimeter mellan ytterglaset och själva grafiken.

AMOLED och främst Super AMOLED är en fröjd för ögat, men i fallet med skärmarna på såväl Samsung Galaxy S som i Nexus One och HTC Desire så finns det en baksida. Gemensamt för dessa tre, utöver att alla tillverkas av Samsung, är att alla använder sig av en subpixelteknik som kallas PenTile Matrix. Detta är en pixelteknik som är avsedd att kompensera för AMOLEDs svårighet att producera starka och livskraftiga blå- och rödnyanser genom att göra subpixlarna för just blått och rött dubbelt så stora som för grönt. Detta innebär att en skärm på 480×800 pixlar, som i Galaxy S, HTC Desire och Nexus One, i verkligen bara kan rita upp 392×653 ”äkta” pixlar. Den lurar helt enkelt ögat, något som i ärlighetens namn rent allmänt fungerar bra.

Det finns emellertid tillfällen då det fungerar mindre bra, exempelvis då skärmen får i uppdrag att presentera kontrastrika element med skarpa kanter, som svart text mot en vit bakgrund. Man kan vid en jämförelse med en traditionell LCD/TFT-skärm utan att behöva anstränga sina ögon till det yttersta se att texten på PenTile-skärmen är mindre skarp och nästan upplevs flyta ut lite i den vita bakgrunden. Tittar man riktigt noga så kan man i de skarpa övergångarna mellan de svarta och vita elementen se något som närmast liknar ett sicksackmönster.


Här ser vi Sony Ericsson Xperia X10:s LCD-skärm till vänster och Samsung Galaxy S till höger. Det krävs inte ett tränat öga för att se att LCD-skärmen är vida överlägsen vad gäller att producera knivskarpa typsnitt. Vidare kan vi se att pixlarna är betydligt större på Samsungen, vilket leder till att den äkta upplösningen är 392×653 pixlar snarare än 480×800 pixlar.

Om man läser mycket på sin telefon så kan detta leda till trötthet/huvudvärk då ögat ständigt försöker kompensera för oskärpan. Det är väldigt individuellt hur mycket detta påverkar ögonen – somliga märker inte av det alls, andra märker det nästan direkt. Undertecknad tillhör den senare gruppen, även om det inte är så illa att huvudvärken kommer krypande.

Vad som dock kan konstateras är att det är ytterst osannolikt att detta drabbar någon vid normalanvändande – detta är främst ett problem om man spenderar väldigt långa stunder med att oavbrutet läsa på telefonens skärm, exempelvis e-böcker eller larvigt långa telefonrecensioner.

Digitizern, det tryckkänsliga ytskiktet ytterst på skärmen samt dess styrchip, ryktas tillhöra produktserien maXTouch från tillverkaren Atmel och är den enskilt kanske mest imponerande komponenten i hela telefonen. En riktigt bra digitizer märks egentligen inte utan arbetar i det tysta utan att synas/märkas och telefonen gör helt enkelt det du ger den i uppdrag att göra, tack vare att digitizern korrekt och snabbt tolkar dina tryckningar utan att vare sig tveka, hosta eller snubbla. Detta är inget som vi har varit bortskämda med i androidtelefoner förut, och med Galaxy S lägger Samsung upp ribban på en helt ny nivå. Digitizern är riktigt bra.

Om vi skall hitta något som inte är helt tillfredsställande så är det att skärmen, som så många andra androidtelefoner, har problem att registrera skärmtryck då den ligger ned på vissa typer av underlag. Vi tycker att det är tråkigt att det här problemet, som i androidsammanhang har dokumenterats ända sedan oktober 2008 då T-Mobile G1 debuterade, fortfarande hänger kvar.

Bluetooth och A2DP
Bluetooth-stödet i Galaxy S fungerar fint och telefonen har stöd för att skicka båda kontakter från kontaktboken, musik direkt från musikspelaren och övriga filer genom applikationen My Files ”out of the box” – ingen tredjepartsmjukvara behövs.

Anslutning av bluetooth-headset fungerar även det bra och vi stöter inte på några problem varken med ljudkvalité, räckvidd eller med att styra musikspelaren vid anslutning av Sony Ericsson Mw600eller Nokia BH-503. Det går också fint att styra tredjepartsprogram så som Spotify med hjälp av fjärrkontrollen på respektive headset.

Foto och videoinspelning
Galaxy S tar riktigt bra bilder i förhållande till Android-konkurrenterna och det är egentligen bara Xperia X10/X10 mini som kan mäta sig med telefonen om man ser till resultatet över hela brädet. I förhållande till Xperia X10 så tycker vi att skärpan blir snäppet vassare på Samsungs telefon och detsamma kan sägas om videon som spelas in i HD-kvalitet (720p) kontra X10:ans WVGA-inspelning. Å andra sidan tar Xperia X10 bilder med rikare färgåtergivning. Vi noterar även att Galaxy S med standardinställningarna har vissa problem med vitbalansen, vilket resulterar i att bilderna drar sig åt det rödaktiga hållet – något som sista bilden i nedanstående bildserie vittnar om.

Samtliga bilder är tagna med respektive telefons standardinställningar undantaget Sony Ericssons Xperia X10 där vi stängde av bildstabiliseringsfunktionen, en funktion som enligt vår erfarenhet har en kraftigt negativ inverkan på bilderna och får dem att se mer utsmetade än vad de behöver vara. Vi brukar inte ändra på standardinställnignarna, men i detta fall har vi alltså gjort ett undantag. I vanlig ordning kan man se bilderna nedan i dess full upplösning om man högerklickar på dem och väljer ”öppna i nytt fönster/ny flik”.

Samsung Galaxy S

httpvh://www.youtube.com/watch?v=KVNVe_O3NPk

Xperia X10 (Bildstabilisering avstängd)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=g8YVkzRRVlg

Samsungs TouchWiz och Widgets
Samsung har med TouchWiz 3.0 tagit ett stort steg framåt, och de som har oroat sig för att detta skall leda till bloat och seghet kan andas ut direkt. TouchWiz är i vår mening lika snabbt som Android i standardutförande, om inte aningen snabbare till och med, och tillför dessutom en hel del smart funktionalitet som snabbåtkomst till exempelvis wifi och BT via statusbaren (då man drar ner statusfältets rullgardin) samt möjligheten att själv sortera sina applikationer i applikationslistan. Man har gjort en ordentlig översättning av operativsystemet med tillhörande program till svenska.

Man ges tillgång till totalt sju hemskärmar som alla ligger till höger om startskärmen, och längst upp i bild, nedanför statusbaren, ser man en indikator som visar på vilken skärm man befinner sig. Man kan snabbt växla till valfri skärm genom att trycka med fingret på indikatorn. Till skillnad från många andra gränssnitt så kan men i Touchwiz 3.0 sortera programikoner som man själv vill i programmenyn, något vi definitivt saknar i standardversionen av Android och med exempelvis HTC Sense.

I TouchWiz ser vi även ett antal medföljande widgets som går att lägga till/ta bort genom att långtrycka på hemskärmen, till dessa widgets hör bland annat ”Daily Briefing” som ger dig koll på läget genom AP-nyhter, Yahoo Finance och väderrapporter från tjänsten Accuweather. I widgeten ”Feeds and Updates” visas de senaste händelserna från Twitter, Facebook och Myspace och i widgeten ”Days” som knyter an med kalenderfunktionen så kan man föra en liten journal över vad man gjort och skall göra under dagen.

Låsskärmen gör sitt jobb, den meddelar vad klockan är, vilken dag det är och du kan även styra musikspelaren om du har en låt på i bakgrunden utan att låsa upp telefonen. En lustighet uppstår dock när du skall låsa upp, hela låsskärmen flyttar sig åt den riktning du drar och det hela ser följaktligen ut att vara ett grafikfel (se bild 3). Du behöver dock inte oroa dig för att träffa rätt för att låsa upp telefonen, utan det går mer eller mindre att göra i blindo med denna lösning, så visst finns det fördelar. Rent estetiskt ser det dock inget vidare ut i vår mening.

Samsung apps

Samsung skickar med en mängd av applikationer som i sin tur går att uppdatera genom ett program som heter ”Samsung Apps”. Detta fungerar precis som Android Market och meddelar så snart en applikation fått en uppdatering – som en kul parantens kan nämnas att man genom denna applikation kan hämta hem en gratis fullversion av spelet Asphalt 5.

För den som har DLNA-kompatibla enheter i hemmet så går det att spela upp/strömma video/musik till/från den enhet man ansluter till genom programmet ”AllShare”. Vi har tyvärr inte haft tid att testa denna funktionalitet något djupare och kan därför inte gå in på detaljer kring hur bra det fungerar i praktiken.

På den sista bilden ovan syns applikationen ”Layar” som är gratis att hämta hem på Android Market, men det här är en specialversion från Samsung där mängder av svenska intressepunkter följer med, vilket gör den mer användbar. Kortfattat så är Layer ett augumented reality-program som beroende på åt vilket vädersträck du riktar telefonen visar intressepunkter i närheten, det skiljer sig något åt från ett GPS-program så tillvida att den ritar alla intressepunkter ovanpå vad telefonens kamera visar på skärmen.

Bland de övriga programmen så finner vi en filhanterare, ”MyFiles”, med stöd för Bluetooth-överföringar, programmet ”ThinkFree Office” för dokumenthantering, FM-radio samt ”Write & Go” för att uppdatera status på FB och Twitter, vilket är bra om man söker ett separat program för det ändamålet.

Nummerplatta
Nummerplattan som följer med Samsung Galaxy bjuder inte på några överraskningar och fungerar mer eller mindre precis så som standardplattan som följer med Android. Utöver att nå knappsatsen så kan man även se samtalsloggen, favoritkontakter och hoppa till kontaktboken.


Kontaktbok
Samsung har lagt tid och energi på att förbättra kontaktboken som följer med Android och man har gjort det med fokus på bland annat sociala nätverk. Har du en kontakt som heter något annat på exempelvis Twitter än vad han gör i din kontaktbok så kan du enkelt länka personens Twitter-konto till din ordinarie kontakt och på så vis få allt under en och samma kontakt.

Ovan ser vi kontaktlistan, tidigare händelser och aktiviter. Aktiviter visar de senaste händelserna från Facebook, Twitter och Myspace.

Väl inne på en kontakt, i det här fallet Stephen Fry, så ser man precis som man förväntar sig; en lista över kontaktens uppgifter, möjligheten att ringa, skicka meddelanden/e-post eller upprätta ett videosamtal. Det sistnämnda verkar underligt nog endast fungera Galaxy S-telefoner sinsemellan i dagsläget vad berör Android-telefoner, däremot går det fint att ringa till de flesta andra telefoner som har stöd för denna funktionalitet.

Under menyalternativet aktiviter så syns all aktivitet genom Twitter, Facebook eller MySpace från kontakten i fråga.

SMS
SMS-klienten är mycket enkel till sitt utförande, men fyller sin funktion. För den som vill ha en mer avancerad SMS-klient så kikar man med fördel på ett tredjepartsprogram för ändamålet på Android Market.

Tangentbord
Tangentbordet i Samsung Galaxy S är väldigt bra och vi har under vår tid med telefonen registrerat färre feltryck än med någon annan androidtelefon. Vi vet inte riktigt vad det är som gör det så trevligt att använda, men en gissning är att det är en kombination av den föredömliga digitizern (det tryckkänsliga skiktet på telefonens skärm), storleken på skärmen (4″ ger ett trevligt tangentmellanrum) och Samsungs egna tangentbordsmjukvara.

Som ni ser av bilderna ovan så har Samsungs tangentbord olika skrivlägen – dels ett QWERTY-tangentbord, dels ett T9-tangentbord och dels ett som tolkar bokstäver som du ritar med fingret. Samtliga fungerar riktigt bra och det syns att Samsung lagt en del resurser på denna front, man verkar dock ha missat att implementera en funktion för att underlätta för användaren att hoppa mellan bokstäver. Det finns en funktion för att hoppa mellan bokstäver om man håller inne en stund på ?123-tangenten, då dyker en skärm med pilar upp. Problemet med denna lösning är att den kvickt blir klumpig om man rättar mer än något enstaka stavfel.

Samsung skickar också med ett tredjepartstangentbord från Swype och detta fungerar på ett litet annorlunda vis än vad vi är vana vid. Med det här tangentbordet så kan man dra fingret mellan de bokstäver som finns i det ord man söker skriva och utifrån detta så lyckas programmet allt som oftast luska ut vad det är för ord man söker. Tyvärr har Swype ingen svensk ordlista i dagsläget, men vi väntar oss en sådan med framtida uppdateringar för telefonen. En video på hur det hela fungerar finns på Swypes hemsida här.

Webbläsare
Samsung har inte ändrat något nämnvärt på webbläsaren, så den är mer eller mindre identisk med standardversionen som följer med Android 2.1.

Kamera
Kameramjukvaran i Galaxy S är smidig att hantera och bjuder på en mängd funktioner. Du kan välja bland en olika fotoprogram, justera vitbalans, ISO, mätningsläge och fokusläge. Samsung har också lagt in bildstablisering och en funktion man kallar för blinkningsavkänning, men mest av allt uppskattar vi möjligheten att peka på skärmen där vi vill att fokus skall ligga (tap-to-focus), vilket är snabbt och välfungerande – även på närbilder. Totalt sett är funktionerna många och inställningsmöjligheterna goda och vi tycker oss ana att Samsung har nyttjat sin erfarenhet på kamerafronten då de designade sin kameraapplikation. Faktum är att vi inte stött på en så mångsidig fotoapplikation i en androidtelefon tidigare, men avsaknaden av en kamerablixt drar ner intrycket en aning. Hur tänkte Samsung här?

* Tap-to-focus – peka med fingret på den punkten på skärmen där du vill att fokus skall ligga
* Bildstabilisering
* Självutlösare
* Effekter: Normal, negativ, svartvitt, sepia
* Justera kontrast, mättnad, skärpa
* Välj ISO-värde: Auto, 100, 200, 400, 800
* Välj mätningsläge: Mitt-viktad, Punkt, Matris
* Välj fokusläge: Autofokus, Makro, Ansiktsigenkänning
* Vitbalans: Auto, dagsljus, dlödlampa, mulet, lysrör
* Justera exponeringsvärde
* Videoinspelning upp till 720p

Musikspelare
Musikspelaren är en hybrid mellan standardspelaren som följer med i Android och Samsungs egna modifikationer. Som ni ser av bilderna nedan så har man bland annat lagt till stöd för coverflow samt en equalizer och en meny för effekter, där bland annat basförstärkning ingår. En annan rolig funktion är att man kan dela låtar över bluetooth och det finns även möjlighet att dela genom andra program så som GMail eller Samsungs AllShare.

Videospelare
Videospelaren ser i en första anblick inte ut att vara så mycket för världen; den har de vanliga uppspelningskontrollerna och en tidslinje samt en knapp nere i det högre hörnet för att ändra proportionerna på videon som spelas upp. Det finns också en funktion för att simulera 5.1-ljud som går att slå på om man ansluter ett par hörlurar, huruvida detta verkligen fungerar låter vi däremot vara osagt.

Vi slås dock med häpnad när vi testar att mata videospelaren med vårt batteri av videofiler. Galaxy S spelar upp XviD, DivX i AVI-format eller x264 i MKV-format i olika upplösningar upp till 720p, även filmer kodade med high profile 4.1 och höga bithastigheter på 10Mbps flyter på bra. Vidare nedsamplar videospelaren AC3- och Dolby Digital 5.1-ljud till stereo, men däremot går den bet på DTS – sannolikt p.g.a. licensskäl. Videospelaren hanterar inte heller subtitles, varken externa sådana eller inbakade i MKV-formatet.

Kalender
Samsung har utvecklat en egen kalenderapplikation som man skickar med sin telefon och denna är betydligt mer överskådlig än vad som följer med i standardversionen av Android. Det går enkelt att lägga till och ta bort händelser samt att navigera runt bland de olika vyerna och man känner sig snabbt hemma. Bara det faktum att man slipper trycka på menyknappen för att byta vy är guld värt för den som frekvent använder kalendern. I övrigt så låter vi bilderna nedan tala för sig själv.

Stöldspårning
Under menyalterantivet ”Plats och säkerhet” finner vi en tjänst som Samsung kallar för ”stöldspårning”. Denna tjänst är kopplad till en hemsida från vilken man kan låsa, tömma eller spåra en telefon. När vi testat tjänsten så gick det fint att både tömma och att låsa telefonen, däremot kunde vi inte spåra den och fick ett meddelande på hemsidan om att tjänsten inte var tillgänglig för Sverige.

Systeminformation
Mängden RAM som är tillgängligt för kerneln är 325MB och varför de 512MB som telefonen är specificerad till inte finns tillgängligt beror på att det tas i bruk av telefonens övriga komponenter, bland annat grafikdelen och radiodelen. Mängden ROM är totalt sett på 8GB varav 5,8GB är formaterat som en minneskortpartition och är tänkt för lagring av filmer, musik och sådant som egentligen förvaras på ett SD-kort, sedan är 2GB formaterat för systemet varav 1,8GB finns tillgängligt för programinstallationer.

Den stora och inbyggda minnesmängden är en enorm kontrast från konkurrenten HTC Desire där minnesmängden för programinstallationer knappt sträcker sig till 130MB på en nyformaterad telefon. Med Android 2.2/Fryo följer dock möjligheten att installera applikationer på minneskortet, men detta är något som utvecklarna styr över och de flesta applikationer idag går tyvärr fortfarande bara att installera på den partition som är avsedd för programinstallationer.

Prestanda
Galaxy S kommer bestyckad med Samsungs egenutvecklade Hummingbird-processor vilken är baserad på brittiska ARM:s ARMv7-arkitektur. Processorn är nära besläktad med Qualcomms så kallade Scorpion-processor, som vi hittar i exempelvis Sony Ericsson Xperia X10, Nexus One och HTC Desire – vilka samtliga bygger på Snapdragon QSD8250-plattformen. Rent prestandamässigt så har Samsung över lag lyckats bättre än Qualcomm, då vi gång på gång ser att Galaxy S ligger 10-20% före HTC Desire och Nexus One i testmoment där alla tre rullar med likvärdig mjukvara, d.v.s. Android 2.1. Det verkar även som att Samsungs implementation drar mindre ström, något som kanske inte är så konstigt då Hummingbird bygger på 45nm tillverkningsteknik kontra Scorpion vilken bygger på 65nm tillverkningsteknik.

Samsung har också utrustat Galaxy S med en kraftfull grafikprocessor kallad PowerVR SGX540 vilken på pappret är upp till fyra gånger snabbare än motsvarande processor i tidigare nämnda konkurrenter. Då vi har mätt upp grafikprestandan i 3D-benchmarken Neocore 3D så har vi snarare sett siffror på ungefär det dubbla – vilket inte är fy skam det heller. Å andra sidan så ser vi i vissa testmoment på sajten och tillika testdatabasen GLBenchmark.com prestanda som är upp till 400% bättre än vad den grafikprocessorer som sitter i  X10, Desire och Nexus One presterar. En fullständig jämförelse dessa telefoner emellan och med GLbenchmark 1.1 går att se här.

Slutligen har Samsung utrustat Galaxy S med ruskigt snabba minnesmoduler, vilka fullkomligt förintar allt vad motståndarna har att sätta emot i våra syntetiska prestandatest. Utöver att Samsung har gett Galaxy S 512 MB RAM så vet vi inte mycket om dessa moduler, annat än att de är mycket snabba.


Här ser vi att Samsung Galaxy har betydligt mindre kvar än exempelvis Nexus One då systemet har tagit sitt, trots att båda är utrustade med 512 MB. 326 MB räcker emellertid väldigt långt det också och vi har under våra veckor med telefonen aldrig fått slut på minne.


I BenchmarkPi ser vi att Samsung Galaxy S är snabbare än Nexus One och HTC Desire, då dessa använder samma androidversion. Sony Ericsson X10 hamnar långt efter på grund av Android 1.6 som inte kan dra full nytta av den senaste generationens hårdvara.


I Linpack-testet ser vi återigen Galaxy S med marginal slå sina Snapdragon-utrustade konkurrenter med Android 2.1 under skalet. Hummingbird visar framfötterna.


I javascripttestet Sunspider så ser vi att både Nexus One och HTC Desire med Android 2.1 är snabbare än Galaxy S, vilket är aningen förvånande med tanke på tidigare resultat.


I Neocore 3D ser vi prov på vad grafikprocessorn PowerVR SGX540 kan göra. Galaxy S mosar sina närmaste konkurrenter med en nästan komisk marginal.


Här kan vi se att digitizern, det tryckkänsliga ytskiktet ytterst på telefonens skärm, i Samsung Galaxy S är god för 60 Hz. Ryktet viskade om 240-300 Hz för den typ av Atmel maXTouch-digitizer som Galaxy S sägs ha utrustats med, och detta stämmer ganska väl överens med att Galaxy S-skärmen mäktar med hela FEM simultana tryckpunkter, i vardera 60 Hz. Detta kan jämföras med 27 Hz och max EN tryckpunkt på X10-skärmen. Detta är för all del bara nummer och siffror, men det ger resultat i verkligheten också – tryckskärmen i Galaxy S är fantastisk, den bästa vi har använt.


I Softwegs GPU-test ser vi som vanligt telefoner med modern hårdvara släpa långt långt efter den äldre generationens telefoner, vilket i vanligt ordning gör att vi sätter ganska lite tilltro till det här delmomentet. LG:s instegsmodell GT540, vilken vi inom kort kommer att recensera här på Swedroid, förvånar genom att ge alla konkurrenter rejält på nöten.


I CPU-delen ser vi återigen att Galaxy S med god marginal är snabbare än sina konkurrenter med Android 2.1. Android 2.2 innebär dock en närmast vansinnig prestandaboost, så vi kan förstå att många längtar efter 2.2-uppdateringen.


I Softwegs minnestest så ser vi prov på vad snabba minnesmoduler kan göra. Galaxy S fullkomligt förintar övriga spelare och presterar en dubbelt så hög slutpoäng som de närmaste konkurrenterna. Imponerande.


Det fjärde och sista delmomentet i Softwegs benchmark-svit testar hur snabbt filsystemet är. Detta inkluderar såväl det interna flashminnet som lagringsminnen och externa minnen, varför ett långsamt minneskort kan dra ner slutpoängen kraftigt. I fallet med Galaxy S så är dock detta inte ett problem, då vi bara använde det interna lagringsminnet. Vi hade förväntat oss en något bättre poäng än denna, men vi gissar att Samsungs interna 8GB-minne helt enkelt inte är lika snabbt som de snabba Class 6-modulerna som vi har använt i våra andra telefoner då vi har kört det här deltestet.

Sammanfattning
Hårdvarumässigt är Samsung Galaxy S den absolut bästa androidtelefonen som finns att köpa i Sverige, och sannolikt i världen, just nu. Allt som konkurrenternas hårdvara kan göra kan Galaxy S göra bättre, med ett fåtal undantag. Hummingbird-processorn, som  i en jämförelse med den konkurrerande Snapdragon-plattformen, presterar regelbundet mellan 10 och 20% snabbare per klockcykel, grafikprocessorn är 2-3 gånger snabbare och minnesmodulerna är dubbelt så snabba. Det här är en racermaskin, kort sagt.

Svärtan, briljansen och färgerna i Super AMOLED-skärmen får till och med AMOLED-skärmarna på Desire och Nexus One att blekna, och digitizern (det tryckkänsliga yttersta skärmlagret som reagerar på dina fingertryckningar) svarar ljusår bättre än konkurrenterna och klarar därtill av upp till fem simultana tryckpunkter – i 60 Hz vardera. Hårdvarumässigt så är Samsung Galaxy S således inget annat än en total fullträff – fem av fem i betyg – inget annat betyg kan i dagsläget ges.

Mjukvarumässigt är det lite mer komplicerat och inte lika självklart. Samsung har putsat till sitt TouchWiz-gränssnitt rejält och det är numera riktigt trevligt och användbart. Det tillför dessutom en hel del smart funktionalitet som vi onekligen saknar i standardandroid. Vi är dock mindre förtjusta i att Samsung har lånat lite väl mycket från Apples iOS då de har utformat sitt gränssnitt, kanske främst i applikationsvyn, som är en närmast exakt kopia.

Den kraftfulla hårdvaran till trots så förnimmer vi ibland ett visst ”hackande” då vi snabbt sveper mellan hemskärmar och mellan appikonerna i ovan nämnda applikationsvy. Vi har svårt att förstå varför det fortfarande skall behöva vara på det här viset på androidtelefoner, men gissar att det helt enkelt handlar om att Android ännu inte har lärt sig att ta grafikprocessorn till hjälp. Kanske är detta något som Google ämnar åtgärda i Gingerbread, vilket ryktas vara en uppdatering som nästan uteslutande kommer att rikta in sig på användarupplevelsen och gränssnittet.

Kameran är riktigt bra och matchar vid stillbilder Sony Ericsson Xperia X10 – bättre skärpa men aningen mattare färgåtergivning. Videoinspelning i 720p fungerar hyggligt även om det i vanlig ordning mer ser ut som uppskalad 480p än äkta 720p. Ett stort plus för ”tap to focus”-funkionen i stillbildskameran – mycket behändigt, inte minst då man tar närbilder. Vi saknar en kamerablixt då det är närmast omöjligt att ta vettiga bilder i dålig belysning utan en sådan – en enkel LED-blixt skulle göra stor skillnad, åtminstone vad gäller närbilder.

Kvalitetskänslan är den högpolerade plasten till trots hög och telefonen ger inte ifrån sig minsta knäpp, knirr eller knarr då vi försiktigt klämmer och bänder på den, men bakstycket kan kännas aningen mjukt om man trycker med fingret på mitten – plasten ger med sig och böjer sig en aning. Med risk för att svära i kyrkan så vill vi påstå att kvalitetskänslan är mycket lik iPhone 3G/3GS – högpolerad plast känns plastig, ja, men passform och byggkvalité är på topp.

Slutbetyget blir fem av fem möjliga androidhuvuden – full pott. Vi har som mest delat ut 4,5 androidhuvuden tidigare till bland annat HTC Desire och Nexus One, vilket innebär att  Galaxy S är den första telefonen som vi på Swedroid har gett vårt maxbetyg. Anledningen till detta är att Galaxy S överglänser både Desire och Nexus One på så pass många punkter att ett annat betyg vore otänkbart. Märk dock väl att fem av fem på intet vis innebär att telefonen är felfri – fem av fem innebär helt enkelt att den på en 100-gradig skala skulle rankas högre än 90, vilket den gör i vår mening.

Hårdvaran är minst en division före konkurrenterna i dagsläget och mjukvaran matchar både Androids standardgränssnitt och HTC:s Sense väl. Vilken man föredrar handlar mer om tycke och smak än om rätt eller fel, bra eller dåligt. Dessutom är det som så att man med enkelhet kan byta ut hemskärmar och tangentbord och kameraapplikationer och vad det nu må vara – detta är friheten som de flesta av oss håller så kär.

Betyg:

Plus för:
* Snabb processor – Hummingbird ger Snapdragon/Scorpion på nöten gång på gång
* Ruskigt snabb grafikprocessor – flertalet gånger snabbare än konkurrenterna
* Lätt och tunn – 118 gram och 9.9 millimeter
* Bra kvalitet, trots högpolerad plast – inget knarr och knak
* Skärmen – fantastisk färg och svärta
* Digitizern är fantastiskt responsiv och exakt
* Smarta funktioner i TouchWiz 3.0-gränssnittet tillför saker som Android saknar
* Batteritiden – vi upplever att den är noterbart bättre än HTC Desire och Nexus One vid likvärdig belastning
* Bra ljud/musikspelare med equalizer
* Kameran och kameramjukvaran
* Videospelaren tar en mängd format upp till 720p inkl x264 i MKV-format
* Rikligt med minne för installation av program (1,77GB)
* Bra tangentbord med flera olika skrivsätt och svenskt språkstöd
* Kamera i fronten/stöd för videosamtal

Minus för:
* Högpolerad plast leder förstås till en aningen plastig och hal känsla, trots hög byggkvalité
* Skärmen – PenTile Matrix innebär en viss oskärpa och lägre reell upplösning
* Ingen kamerablixt för fotografering/videoinspelning i mörker
* Ingen LED som kan skvallra om exempelvis nya meddelanden, missade samtal eller låg batterinivå
* Viss osäkerhet kring framtida uppdatering till Android 3.0/Gingerbread – 2.2/Froyo är däremot garanterat
* Barnsjukdomar vad berör återkoppling till 3G-nätet och mindre exakt/långsam GPS

Stöd Swedroid och köp Samsung Galaxy S via din favoritoperatör:

Tre
* Tele2
* Telenor
* Halebop

 • Anonym

  Härlig morgonläsning! :D

 • Sir_Moomin

  Tack för fin morgonläsning!

 • zues

  Väl genomförd recension. Ni sätter ribban högt för andra medier :)

 • Martin

  Bra recension som vanligt! Tittat på denna telefon väldigt mycket den senaste tiden men det är just detaljerna som irriterar, framförallt avsaknaden av blixt, plasten och iPhone-looken. Ibland undrar man om de helt enkelt vägrar göra den ”perfekta” telefonen.

 • Kvillen

  UNderbar läsning till gröten!
  Älskar också att ni döpt bilderna där skalet är borttaget till porr ^^

  Mvh!

 • Bananskal

  APNdroid buggen har jag på min Nexus One också, så det är inget Samsung specifikt. Och jag har inte problemet 1/10 ggr utan 10/10. Det funkar om man håller på och togglar men väntar jag ett par timmar så kan jag aldrig få data-trafik igen. Så det skulle visst kunna vara APNdroid som är problemet.

 • Simon

  @Kvillen Att läsa swedroids recensioner är som att läsa porr :)

  Har haft svårt för samsung tidigare men med Galaxy S är de definitivt tillbaka i matchen… Gött :)

 • Markus

  Riktigt najs telefon, men GPS strulet sticker verkligen i ögonen på mig. Har stått och viktat mellan denna och Desire ett tag nu. Vetetusan vad jag ska välja nu…

  Edit: Måste även ge en eloge till det grymma testet

 • Hund

  Det är lite synd att dom råbaitade iPhones yttre rakt av.

 • Klonka

  ”…detta är främst ett problem om man spenderar väldigt långa stunder med att oavbrutet läsa på telefonens skärm, exempelvis e-böcker ELLER LARVIGT LÅNGA TELEFONRECENSIONER.”

  Hahaha. WORD! Klockren test. Tack för den!

  En fråga. Vilket klass 6 kort är det ni brukar använda vid tester? Jag är själv ute efter ett snabbt och bra kort till min nya Galaxy S.

 • Jonny

  Det verkar bara vara vissa telefoner som har GPS-strulet.. Min är 20 ggr mer precis än min gamla 3GS..
  Och satan vilken skärm den har.. Makalöst.. :-)

 • sochin

  Bananskal :APNdroid buggen har jag på min Nexus One också, så det är inget Samsung specifikt. Och jag har inte problemet 1/10 ggr utan 10/10. Det funkar om man håller på och togglar men väntar jag ett par timmar så kan jag aldrig få data-trafik igen. Så det skulle visst kunna vara APNdroid som är problemet.
  Rapportera inlägg

  Har också haft precis samma problem med min Desire, med wifi igång mer än nån timme så var det omöjligt att få datatrafik via 3G/HSDPA utan omstart av telefonen. Avinstallerade APNdroid och har inte haft ett enda strul med datatrafiken sen dess.

 • Cilovel

  Välskriven recension med utförliga tester och precis lagom mycket fakta kombinerat med eget tycke. Jag gillade den!

  Jag noterade dock att ni nämner att man inte kan navigera mellan bokstäver i textläget. Det kan man visst göra? Det är dock lite dolt och man kommer åt det genom att trycka och hålla inne en stund på ?123-knappen, då får man upp piltangenter samt knappar för att kopiera och klistra in (funktioner som självklart går att nå på andra sätt också). Personligen tycker jag dock det går alldeles utmärkt att hoppa omkring i text genom att bara peka dit man vill flytta markören och dubbelklicka för att markera enskilda ord.

  Det var också intressant med PenTile matrix-skärmen, det visste jag inte förut. Jag upptäckte också när jag läste på lite att Google Nexus One också har en PenTile matrix-skärm, även det nyheter för mig :)

  Tack för recensionen!

 • Nicklas

  Imponerad…. inte av telefonen i sig utan ert sätt att skriva recensioner. rent av proffsigt hoppas dom som ska vara proffs tar lärdom av er och börja skriva lika bra artiklar och recensioner som ni.

  Tack än en gång

 • Tipp

  Hur är det med batteritider? Klår den övriga telefoner även där?

 • EUR1LEC

  Härligt recension!

  Det blir en beställning på denna telefon, har suttigt och väntat som ett barn efter denna recension.

  Bara att hoppas att Samsung kollar på de GPS problemen som finns.

 • hubes

  tack för en SUPER! recension som vanligt från er.

  en sak jag inte hittar är dock exchange stöd.
  finns det stöd för det?

  jag ämnar använda telefonen i jobbet en hel del. så exchange stöd är ett måste. (skulle gärna ha ett fysiskt qwerty men man kan kanske inte få allt).

  jag antar att batteriet är som för alla andra, man får ladda varje natt för att vara säker på en dag heavy use?

 • Stefan Börjesson

  Sweepern har jag läst finns i någon form av beta utförande med svenskt tangentbordsstöd…

  Att den ser ut/liknar iphone i utseendet ser jag inte som något negativt, även om jag hoppas att det kommer andra baksidor så att den inte behöver kännas så plastig…

  Sedan är jag väl en av dom lyckliga som inte märker av att det skulle vara jobbigt att läsa på skärmen, läste typ 6 sidor i bokprogrammet och var mäkta imponerad över att jag inte ansåg det vara jobbigt…

 • Miklan

  Var tidigare sugen på Nexus One men nu vet jag inte längre. Denna känns mycket attraktiv prestandamässigt men iPhone looken både invändigt och utvändigt förstör :/
  jo visst, man kan ändra det inre men kan man leva med att med jämna mellanrum få frågan ”Va? Har du en iPhone?!” ?? Jag vet inte :/

  btw, slänger in tre enkla frågor här:
  Är det möjligt att göra app drawern till en lodrät lista?
  Finns alla Google apps? Gmail?
  Finns det någon mail klient liknande HTC’s?

 • ηπρg

  ”Märk dock väl att fem av fem på intet vis innebär att telefonen är felfri — fem av fem innebär helt enkelt att den på en 100-gradig skala skulle rankas högre än 90, vilket den gör i vår mening.”
  Högre än 80% måste ni väll iaf mena.

 • Zupe

  Kameran tar visst bilder i mörkret testa nightt mode

 • Thomas

  Som Cilovel skrivit så håller man in ?123 knappen för att få fram pilar så att man kan flytta markören enkelt när man skriver text!

  Kan hålla med om att GPSen kan vara seg på att få sin position och önskar att designen inte var så iphone:ig..

  @Martin hittar inte länken nu, men sett ett test där Galaxy S tar bättre bilder i mörka förhållanden än Desire, jag var också irriterad när det inte fanns någon ledblixt, men i det stora hela känns det som att det bara är en riktig xenon som gör någon verklig skillnad..

  I övrigt är detta den bästa telefonen jag testat någonsin, blir galet med 2.2!

  Launcher Pro är en perfekt ersättare så man slipper touchwiz =)

 • Thomas

  @ηπρg desire fick 4.5/5=0.9 antar det är så dom menar

 • Sneaky

  Det jag tycker är mest imponerande med den här sajten är att även om recensionerna uppenbarligen är skrivna av entusiaster, lyckas man upprätthålla en kvalitet och en objektivitet som lämnar branschmagasinen bakom sig.

 • Mockfrog

  Mycket bra recension, igen bör man väl tillägga. Det känns trovärdigt och genomarbetat och var roligt att läsa igenom (kanske inte minst då det motiverade mitt köp än mer).

  Överlag kändes det som ett heltäckande test, även om det kanske hade varit aningen bättre att upplysa om lite mer detaljer som är inbakade i TouchWiz, som jag i övrigt kan hålla med om att det fungerar bra och väldigt snabbt, långt över förväntan. När jag använt det kan jag knappt begripa att ingen implementerat egen sortering av apparna tidigare. Den funktionen är tyvärr bra nog för att göra tester av alternativa launchers mindre lockande.

 • ηπρg

  ηπρg :
  “Märk dock väl att fem av fem på intet vis innebär att telefonen är felfri — fem av fem innebär helt enkelt att den på en 100-gradig skala skulle rankas högre än 90, vilket den gör i vår mening.”
  Högre än 80% måste ni väll iaf mena.

  Rapportera inlägg

  ”Galaxy S kommer bestyckad med Samsungs egenutvecklade Hummingbird-processor vilken är baserad på brittiska ARM:s ARMv7-arkitektur.”
  Egenutvecklad är väll att överdriva lite. Den ”bygger på” ARM:s Cortex A8. Snapdragon/Scorpion från Qualcomm är dock egentutvecklad.

  ARM gör inga egna processorer utan de licenserar endast ut antingen ett instruktionsset som t.ex. Qualcomm kan använda och bygga en processor runt. Eller så kan man ”köpa” en core som man anppassar till den tillverkningsteknik som kommer användas och eventuellt cache-minnet. Det sista är jag dock inte 100% på.

 • Miklan

  Kommer intresset för custom roms bli stort för denna? :/

 • peterthegreat

  @Miklan
  Det kommer det nog garanterat bli. :)

 • Salubri

  Cilovel :
  Välskriven recension med utförliga tester och precis lagom mycket fakta kombinerat med eget tycke. Jag gillade den!
  Jag noterade dock att ni nämner att man inte kan navigera mellan bokstäver i textläget. Det kan man visst göra? Det är dock lite dolt och man kommer åt det genom att trycka och hålla inne en stund på ?123-knappen, då får man upp piltangenter samt knappar för att kopiera och klistra in (funktioner som självklart går att nå på andra sätt också). Personligen tycker jag dock det går alldeles utmärkt att hoppa omkring i text genom att bara peka dit man vill flytta markören och dubbelklicka för att markera enskilda ord.
  Det var också intressant med PenTile matrix-skärmen, det visste jag inte förut. Jag upptäckte också när jag läste på lite att Google Nexus One också har en PenTile matrix-skärm, även det nyheter för mig :)
  Tack för recensionen!

  Rapportera inlägg

  Tack för den informationen! Visste inte att det gick. Har gått igenom tangentbordsförklaringen i mobilen och kollat i instruktionsboken.
  En trevlig telefon blev genast mycket trevligare.

 • Janne

  Vilken prisskillnad! Telenor tar 2400:- extra med pott 399 jämfört med 3!

 • MiLLe

  Nice!

 • Flagellant

  Fantastisk recension. Ni smäller alla s.k. professionella publikationer på fingrarna.

 • mpucko

  FEM av FEM androidhuvuden(full pott)för recension!!
  TACK swedroid och bernard..

 • Peter

  @Jonny

  Det säger ju inget. Jag har också haft en 3Gs och den var ännu sämre än Galaxyns GPS. I jämförelse med iphonen är ju Galaxyn utmärkt, men jämför jag med Desirens GPS så är Galaxyn en katastrof.
  Allt är ju relativt…

 • Damas

  Mycket bra och genomgående recension. Blir bara förvirrad av termen hög/högt i era ljudtest. ”ljudet har varit
  högt och tydligt” menar ni hög tonhöjd eller starkt ljud? Jag brukar använda hög/högt för tonhöjd och starkt för ljudstyrkan. TACK FÖR ETT FANTASTISKT JOBB!

 • Freezeman

  >>Väl inne på en kontakt, i det här fallet Stephen Fry, så ser man precis som man förväntar sig; en lista över kontaktens uppgifter, möjligheten att ringa, skicka meddelanden/e-post eller upprätta ett videosamtal. Det sistnämnda verkar underligt nog endast fungera Galaxy S-telefoner sinsemellan i dagsläget.

  Kan ni bekräfta det här med att videosamtalen bara fungerar mellan Galaxy S-telefoner? Att Samsung gör en Apple… iPhone 4g som har sitt face-talk eller vad det hette men som bara fungerar till andra iPhone, fast enbart om man har WIFI till skillnad mot Samsungs lösning. Var rejält sugen på att skaffa Samsung Galaxy S just för att det verkar vara första androidluren med videosamtalsmöjlighet! Och kom nu inte med något tjafs om att det ändå är en funktion ingen använder… Jag är döv och använder videosamtal flera ggr dagligen.

 • onetwo

  Hehe, ser att froyo gör en väldigt stor skillnad prestandamässigt! Härligt! :-)

 • tidsoptimist

  Kanonrecension som vanligt! Blev riktigt sugen på att byta ut X10:an om det inte vore för avsaknaden av LED’s men det kanske man inte stör sig så mycket på?

 • John

  Mycket bra recension!! Dock så kan man inte jämföra grafiktesterna rakt av på alla lurar, exempelvis x10 mini som har en mycket mindre skärm än SGS ligger bättre till än x10 4″ och inte långt ifrån SGSen. Får min lur idag förhoppningsvis och som ni säger så saknar man blixt eller led lampa men annars känns den som den mest kompletta android luren idag. Ska bli kul och se vilka siffror den presterar med froyo ;)

 • lolight

  Mycket bra. Saknade dock en jämförelse av batteriet mot Desire, N1, Hero.

 • Mockfrog

  @Peter
  Det hjälper inte att göra allmänna uttalanden som dina heller när det är väl konstaterat via diverse forum att GPS:en fungerar bra för vissa och strular för andra.

 • <3

  Den hårdvaran med Vanilla-Android och uppdateringar samtidigt som Google vore ett perfekt köp. Det är dock långt ifrån tillräckligt stor marginal uppåt för att jag ska byta ut min Nexus One.

 • AmigaRulez

  @hubes
  Exchange stöd finns, jag hade en issue med min kalender sync att jag fick höja till synka två veckor, annars fick jag inte vissa möten.
  Hade lite bluetooth problem, men de försvann när jag flashade senast firmware, vilket även ger svensk swype.

 • Marzton

  Grymt bra recension, som vanligt här på Swedroid… man blir alltid imponerad av era recensioner.

  En liten sak jag tänkte på.

  ”Galaxy S saknar helt allt vad styrdon, d.v.s. styrkula, d-pad eller en optisk sensor, heter. Detta lider man inte av vid normalanvändande, men då vi behöver korrigera text och felaktiga söktermer så blir det lite av en plåga, då det är betydligt besvärligare att placera markören precis rätt utan detta hjälpmedel. Enerverande, inte minst då man har flera ord att korrigera i ett epostmeddelande exempelvis.”

  Vet ni om att man får upp pilar man kan navigera sig med om man håller in knappen [?123] längst ned till vänster på samsungs tangentbord?

 • Agent00soul

  Hur är batteritiden jämfört med Desire och X10?

 • Martin

  ηπρg :
  “Märk dock väl att fem av fem på intet vis innebär att telefonen är felfri — fem av fem innebär helt enkelt att den på en 100-gradig skala skulle rankas högre än 90, vilket den gör i vår mening.”
  Högre än 80% måste ni väll iaf mena.

  Rapportera inlägg

  Nej, 81-89 hade avrundats ner till 4 i en 5-gradig skala. 90-100 motsvarar 4,5-5 som alltså avrundas uppåt.

 • Daniel

  Mycket trevlig recension, tack!!

 • Lillpelle

  Ja, avsaknaden av LED (inte blixt) var också en nyhet för mig. Man funderar ju på varför de har sparat in på det när alla andra mobiltelefoner sen 15 år tillbaka har det.

 • oscar

  den var för lång

 • Johnson

  Som alla andra sagt – Bra jobbat!

  (Lite snabba ctrl+c &ctrl+v senare så var man uppe i 24 sidor i ordbehandlaren…)

 • ηπρg

  @Martin
  Där har du ju iofs rätt, nästa gång tänker jag vara tyst:=).

 • Kingcool

  Ser att bilderna är tagna från mina hemtrakter!haha Bernard möjligtvis därifrån?

 • Ult

  Ställer mig i kön till alla fanboys ;)
  Swedroid rockar hårt.

 • Emil

  Enligt mig är det endast HTC som ska använda Android. Sedan är iPhone bäst och ingen kan säga nej :)

 • Robert

  Enda anmärkningen på recensionen är att ni smyger runt och tar bilder på huk på tok för mycket!! Skärpning!

 • 2infinity

  Mycket bra recension :) Läste inte hela men tycker om att den är så utförlig. För de som är intresserade av att köpa denna telefon så är ju detta guld värt! Tackar! :D

 • kaal

  men det är fortfarande en Samsung (mobilversionen av en Fuijitsusiemens-dator)!
  ;)

 • Tipp

  Rackarns! Nu var det bara priset… drygt 5000 för en ”telefon” är rätt mycket även om den kanske är värd det. Och det lär väl dröja ett tag innan priset sjunker på den här.

 • Simon G

  Grym recension!!
  Jag kan bara hålla med er, det är en toppentelefon. Hoppas bara Samsung inte överger oss som de gjorde med i7500… Men de tror vi ju inte!!

  /Simon

 • Agent00soul

  @Agent00soul

  Sorry, såg nu att batteritiden var omnämnd bland pluspunkterna (men inte i artikeltexten).
  På det hela en verkligt seriös och bra recension – säger en som har jobbat som testredaktör på en av våra datortidningar.

 • Jocke

  Fantastisk recension, ni är bland dom bästa på att skriva recensioner. Telefonen är nog inte min smak. Samsung förlorar mig av 3 orsaker.
  1. Telefonen är på tok för iPhone inspirerad. Varför ha en iPhone kopia när man kan ha orginalet? Hade varit mycket bättre med vanilla android.
  2. Telefonen saknar all form av blixt något som borde vara standard på en telefon 2010.
  3. Avsaknaden av styrkula!

 • ηπρg

  ηπρg :
  @Martin
  Där har du ju iofs rätt, nästa gång tänker jag vara tyst:=).

  Rapportera inlägg
  Fast om man använder halva androider till betyg så borde väll 5 vara 95-100% då 85-95% avrundas till 4.5?

 • Mockfrog

  @Jocke
  Svaret på 1:an är väl att Apple är en av tillverkarna som får mest beröm för design men att Galaxy S har bättre hårdvara och erbjuder Android. Tycker det var en ganska konstig fråga då den antyder att designen är klart viktigare än alla andra punkter.

  Bättre med vanilla android är ju förstås en smaksak designmässigt men TouchWiz har rent funktionsmässigt förbättrat Android.

 • bajs

  efter ha läst recensionen så är de här ett givetk köp

  paptpat

 • Mockfrog

  @ηπρg
  Fördelningen bör bli som följande:
  91-100 – 5
  81-90 – 4,5
  71-80 – 4
  61-70 – 3,5
  51-60 – 3
  41-50 – 2,5
  31-40 – 2
  21-30 – 1,5
  11-20 – 1
  1-10 – 0,5

 • Drygore

  Jag är så extremt nöjd att jag inhandlade den förra veckan. Jag har aldrig varit så nöjd med en lur som med denna! I mina ögon så är faktiskt Touchwiz 3.0 bättre än sense, just för att TW gör åtkomst till de mest använda funktionerna ännu smidigare än sense. Ni som tvekar, testa i en butik vettja, det fungerar riktigt bra faktiskt och ser bra ut.

  Men är ni i köpartagen och tvekar så kan jag ändå rekommendera att tamefan köpa direkt, finns inte på kartan att ni kommer bli missnöjda! Sjukt kompetent och trevlig lur!

 • Drygore

  Måste ju tillägga också, att om ni funderar mellan Desire och denna så kan jag ju säga att skärmen är så mycket mycket bättre.. Jag och min bästa vän for med våra respektive regeringar (tjejerna) och barn till Furuvik nu i lördags. Han hade precis köpt sin Desire och jag min Galaxy S. Förutom att galaxy S är bättre på hårdvaru bitarna och kamera, så är det skärmen som direkt skiljer sig (vid första anblick), iaf utomhus.

  Hans Desire var i princip oanvändbar i det extremt fina vädret vi hade, medan jag kunde dona på som vanligt, min vän kunde inte se något alls på sin (förutom när vi gick undan den extrema värmen och käkade inomhus). I vilket fall så är det verkligen skillnad i dagsljus.. Har själv haft en Legend innan (riktigt fin lur, som jag dock fick lämna tillbaka pga. ett brus jag hade vid samtal, finns på alla Legends tydligen, men inte alla som hör det), det var som sagt samma på den, gick inte att se ett skit när man var ute..

  Både Desire och Nexus One är ju fin-fina lurar såklart, men vanliga amoled skärmen är ju så katastrofalt dålig utomhus att man undrar hur det kan få vara så :S

  Ni som har en Desire, Legend eller Nexus One vet ju ärligt talat vad jag menar.. Så vida man inte sitter inne hela dagarna året runt, så är det riktigt dåligt alltså.

  Årets tips: Köp Galaxys S

 • GalaxyS

  Med avrundning blir väl poängräkningen enligt följande: ???
  0-4 – 0
  5-14 – 0,5
  15-24 – 1
  25-34 – 1,5
  35-44 – 2
  45-54 – 2,5
  55-64 – 3
  65-74 – 3,5
  75-84 – 4
  85-94 – 4,5
  95-100 – 5

 • Leaster

  Stänger man av compatibility mode i spare parts så får man mycket högre poäng på softwegs gpu test. På min acer liquid får jag 572.

 • ηπρg

  @Mockfrog
  Om man använder halvor så blir det totalt 10st olika betyg.

  Under en halv så avrundas det nedåt. T.ex. 94 är ungefär = 90 alltså blir det 4.5
  Över en halv så avrundas det uppåt. T.ex. 96 är ungefär = 100 alltså blir det 5

  Precis som GalaxyS skrev

 • Sulan

  E de någon som vet om det finns sjö kartor att ladda ner så som apps en till navioniqs

  I köpa tagen

 • Anonym

  @Freezeman
  Efter snabbt test av videosamtal kan jag konstatera att det funkar. Men när jag blev uppringd såg frugan inte mig, jag såg henne.

  När jag själv ringde upp funkade allt som det ska. Finns säkert inställningar för att aktivera Video när man blir uppringd oxå, annars e det en elak bugg.

  Testade mellan min Galaxy S och frugans SE W890 (soon to be Wildfire).

 • Miklan

  Leaster :
  Stänger man av compatibility mode i spare parts så får man mycket högre poäng på softwegs gpu test. På min acer liquid får jag 572.

  Rapportera inlägg

  Mjo, men testen utförs med standardinställningar.
  Men det du säger kan vara bra att veta om man vill maxa! :)

 • @Freezeman
  En bit av stycket föll tyvärr bort, det skall stå att videosamtal inte fungerar med andra Android-telefoner, i varje fall av de vi testat och som finns på svenska marknaden. Att ringa vanliga dumbphones med stöd för videosamtal går fint, det är med andra ord ingen sluten/Wi-Fi-beroende lösning, som vi så felaktigt gav intryck av.

  @Cilovel
  Det hade vi missat, tack för tipset! Det gör det smidigt om man vill ändra något enstaka fel, men att ändra på ett par stycken blir inte fullt så enkelt med allt hoppande olika vyer emellan.

  Angående skalan: 1-10 = 0.5, 11-20 = 1, 21-30 = 1.5 osv och 91-100 =5

 • Micke401

  En Galaxy beställd och en Desire till salu ute på tradera :-) Suveränt test,sa allt jag behövde veta för att ta beslutet.

 • Damas

  Varför inte bara en skala med 100 steg? Enkelt smidigt och inga missförstånd:)

 • Ult

  Håller med faktiskt :)
  1-100 vore mer lämpligt på Mobiler.

  Dock i övrigt grymt bra jobbat.

 • Yellowzombie

  Lååånnngggg artikel! vad fint ni smyger in att Ni själva tyckte den var i närmsta lagret. Skitbra skrivet

 • Stefan Börjesson

  just det ja, en positiv nyhet bör vara att den har sålts i över 200.000 exemplar (4 juli var det den passarade det där) så den säljer bra och då kan man ju hoppas på att samsung vill vara snälla mot alla sina kunder och fortsätta uppdatera den med typ android 3.0 när det är dags för det

 • Robert

  Trist. Ingen verkar ha noterat min ”ordlek”:

  ”smyger runt och tar bilder på huk”
  Vart är vi på väg? Eller rättare sagt: Var togs bilderna?

  /Robban

 • Fredrik

  @Robert
  Jo, men de var bara sådär halvkul =)

 • Johnson

  Fråga: Går det att avaktivera Touchwiz ala Sense för att få testa vanilla en stund?

 • aeq

  Synd att Samsung gör världens fulaste telefoner :/ Synd på kamera-blixt också. Annars verkar denna vara en riktig guldklimp!

  Men än sålänge behöver jag inte byta ut Desire iaf :)

 • @Johnson
  Du kan installera en alternativ launcher/hemskärm i stil med LauncherPro eller ADW.Launcher vilka bägge bygger på samma version som följer med i senare versioner av Android.

  Man kan efter att man installerat andra hemskärmar välja att växla mellan dem genom hem-knappen eller att köra med ett som standard.

  @Robert
  Jodå, den uppskattades!

 • bajs

  de stog ingenting om GPS,,hur bra är den?

 • caroline

  Som alltid en riktigt bra recension!

 • Andree

  Jag har en Samsung Galaxy S och jag älskar den!

 • MrBase

  Ni som har en Samsung S kan ni bekräfta att
  Exchange mail, calendar funkar med SSL ( kod krävs )?
  och alla Googles appar ?

  Då blir det en sån :)

 • KingLouie

  Världsklass på recensionen! Rekommenderade mobilen för nån vecka sen till en kompis…han är nöjd hittills och han var mycket glad idag efter att ha läst recensionen. Bra jobbat Bernard och jag slapp skämmas för rekommendationen…haha

 • Anonym

  Har haft Galaxy S i två veckor nu och instämmer med mycket av det som stod i recensionen.
  Med tipset om piltangenter från @Marzton, blev det ännu bättre. Fungerar även med Swype genom att dra från (i) knappen till SYM.
  Har prövat DLNA och det fungerar, men lite skakigt med viss programvara.
  Twonkymedia fungerade bäst till telefon. LG NAS DLNA inte alls.
  Från telefon till PS3 fungerar det också bra, men tyvärr verkar PS3 inte stödja 3gpp så det vore önskevärt av Samsung att kunna välja något annat för videoinspelningar.

  En annan sak som fungerar bra är ihopkopplingen av telefon och bluetooth HXM bälte från Zephyr. Fixar Samsung GPS problemen blir det en perfekt kompanjon i löpspåret med sin relativt lätta vikt.

 • phete

  Problemet med att den ”hänger” sig i ett par sekunder ibland beror på att applikationsdatan sparas på en partition av det ”långsamma” interna sd-kortet istället för på den snabba NAND-flashen som systemet etc ligger på. Det finns en ful liten lösning (som jag faktiskt kör på min Galaxy nu) där man flyttar /data/data till NANDen istället:
  http://android.modaco.com/content/samsung-galaxy-s-s-modaco-com/312298/got-the-stalling-problem-rooted-try-this/

  Kräver dock root, men jädrar så rapp den är :)

 • Cory Cross

  Equalizer i 2.1 är alltså möjligt. Jag har alltid trott att det inte gick. Då sjönk HTC Desire lite i mina ögon.
  Tycker galaxy s är lite för stor, annars hade den varit ett alternativ.

 • Robin

  Innan jag köpte min galaxy s så hade jag ej sett den IRL. Jag var lite orolig för storleken. Men jag upplever den absolut inte att vara för stor. Ni som tycker den är för stor..jag undrar om ni själva hållit den i handen? Att den är tunnare än 1cm gör att den inte tar sån plats i byxfickan. Min gamla N95 känner jag av mer p.g.a. tjockleken.

  Tack Swedroid för en bra recension! Ungefär vad jag hade förväntat mig betygsmässigt då denna telefon rockar. Den är hel grym tycker jag och absolut bästa mobilen jag ägt hittills.

 • Ugglarp

  Har gått och velat mellan X10 och Galaxy, men videospelaren är det som avgör för min del. Att bara kunna lägga över vilken film man nu än tankat på luren, även 720p, är jäkligt smidigt för en kollektivpendlare.

  ps. Känner mig lyckligt lottad som svensk över att ha en så fin resurs som Swedroid att tillgå!

 • Martin

  Ingenting borde recenseras mellan 1-100. Det finns liksom ingen skillnad mellan 83 och 84 poäng.

 • Miklan

  Är det möjligt att, i kontaktboken, länka kontakterna med respektive profilbild på facebook?

  Eller finns det någon app. på market som kan göra detta?

  (Vet att Sense UI kan)

 • Vandergrift

  Swedroid sätter standarden på mobilrecensioner som andra rättar sig efter

 • Mockfrog

  ηπρg :
  @Mockfrog
  Om man använder halvor så blir det totalt 10st olika betyg.
  Under en halv så avrundas det nedåt. T.ex. 94 är ungefär = 90 alltså blir det 4.5
  Över en halv så avrundas det uppåt. T.ex. 96 är ungefär = 100 alltså blir det 5
  Precis som GalaxyS skrev

  Rapportera inlägg

  Gör man som Galaxy S gjorde får man 11 olika betyg (inte 10) som dessutom tar upp olika stor del av skalan på ett sätt som känns väldigt slumpmässigt. Betyg 0 tar upp fem nummer, betyg 5 tar upp sex nummer, och resten tar upp tio nummer vardera. Dessutom använder han en 101-gradig skala fast vi pratade om en 100-gradig skala, samt att han använder en 6-gradig skala istället för en 5-gradig. En 6-gradig skala passar inte in på varken en 100- eller 101-gradig skala.

  Gör man som du verkar föreslå får man 20 betyg eftersom du får in två betyg på 10 steg.

  Gör man som jag gjorde får man en 100-gradig skala, 10 betyg och helt jämna betygssteg. Mitt sätt är det korrekta.

 • Ramboline

  Bra recensioner,efter att ha läst detta gick jag i väg och köpte meg en Galaxy S,bredvid min N1.Kan säga att batteriet är mycke bättre på Galaxy S än på N1an.

 • muki

  sjukt bra recensioner

  tycker bara att ni borde lägga till att galaxy s kostar bara 426€ i tyskland
  http://www.handyattacke.de/handys/samsung-galaxy-s-i9000-8gb-metallic-black.htm?haID=920ba71c5ec795d5d8f5416758e16bd1

 • mr

  Köpte en till sambon igår. Hon är grymt nöjd (hade x10 innan) och jag blev sjukt sugen på att byta min N1 mot en SGS

 • kalle

  Jättebra artikel, en av de bästa mobilrecensionerna jag läst (i klass med dem på gsmarena jag också gillar).

  Jag gick ut och köpte en Galaxy S p.g.a. denna reviewn. Helnöjd!

 • B9mobile

  Tips till redaktionen:

  Översätt era recensioner till engelska och lägg dem på en sida särskilt avsett för detta.
  Era recensioner håller absolut topp-klass och kommer att uppskattas ute i vida världen!

 • Raketostkostym

  Nej, en blixt fanns förstås inte i chefdesignerns iPhone som han höll i handen under hela designprocessen av galaxyn, så för att vara på säkra sidan lämnade de bort den. Gör man inte som Apple kanske man gör fel jue.

 • RoosterX

  Får meg til nesten å angre mitt kjöp av HTC Desire, synes designen til Desire er utrolig ful, Galaxy S ligner på iPhone, og iPhone ser iallefall litt mere profesjonell og moderne ut enn Desire.
  At Galaxy S har bedre skjerm og touchscreen er jo ikke negativt heller ;)

  Men det er hva jeg mener! :)

 • Henrik

  Hur kan en telefon som ni har hittat minst 6 fel vara så perfekt så att den får 5/5 i betyg?

 • Markus

  Har kollat runt lite på det där med GPS problemet och det verkar ligga i mjukvaran. Det har nämligen läckt en ny firmware från Samsung enl. följande sida http://www.samsunggalaxysforum.com/samsung-galaxy-s-how-to/gps-problem/

 • Mockfrog

  @Henrik
  Det är väl inte så konstigt? Det handlar ju om att väga hur relevanta problemen är, samt sätta dem i perspektiv av fördelarna. En 10-gradig skala är ju rätt grovkornig så små detaljer kommer inte påverka den, om man inte ligger alldeles vid en gräns. 5/5 betyder inte att något är perfekt.

 • mortuus

  Löjligt med fullpott, den är värd en 4:a max. Tycker telefonen har för mycket brister, plastigt skal som säkert blir halt nu när det är varmt och fuktigt, ingen blixt eller lampa, ikonerna är ju för tusan som en iphone för att inte prata om telefonens design heller. Hårdvaran är det bästa men thats it..

 • Johan

  Synd att den är så ful annars hade jag nästan tvivlat på mitt val (X10). Kollade på den i butik och gillade inte designen alls. Dessutom har den samma problem med suddig text som t.ex. Desire. Nej, då tar jag Android 1.6 på min ursnygga X10 med grym skärm istället.

 • Andreas

  @Johan
  Jag tyckte också den var ful innan jag såg den ”live”, nu tycker jag den är skitsnygg! :) Helnöjd med min… ja förutom GPS-funktionen då, men det kommer en firmwareuppgradering att fixa sen.

 • GG

  Galaxy s är klart bästa mobilen på marknaden idag. solklar 5a .

 • felix

  Och jag somläste denna löjligt långa telefonrecencion på min spica som tur var med lcd skärm

 • Johan

  Vad är grejen med att kopiera apple och sedan lägga något fult mönster på grejerna. Så jävla fult.

 • Mockfrog

  @mortuus
  Vad som är löjligt är snarare att ge en telefon betyg utan att ha använt den. Det är inte speciellt vettigt att säga att någon har fel kring estetiska saker heller. Intrycket man får av poster som dina är att det låter som en fanboy som är arg för att något annat uppskattas, oavsett om det är fallet eller inte.

 • GG

  Johan: har du sett eller hållit i en Galaxy s?
  Dina kommentarer visar på ringa ålder eller fanboyism

 • Freppo

  9,9 mm djup säger specen alltså. Men vart mäter man då, den där foten på den på baksidan måste vara bredare än så??!

 • Freppo

  Johan: Vänta nu, du kan inte kalla Galaxyn för skitful och sedan hylla X10:ans design. Där försvinner all logik. X10:an är ful, Galaxyn ser helt ok ut. Dock tveksam till ”foten” på den.

 • Hets

  Funderar på att köpa den men har en fråga, är skärmen reptålig? eller måste man köpa skärmskydd?

 • @Henrik
  Som det står i sammanfattningen: 5/5 betyder ingalunda att telefonen är perfekt. Ingen telefon skulle någonsin få 5/5 då, eftersom ingen produkt någonsin kommer vara perfekt. Galaxy S är dock betydligt närmare ”perfektion” än någon annan telefon vi har testat.

  Vi har påtalat bristerna, vilka mestadels är småsaker, för att spekulanter av telefonen är mycket intresserade av just detta. Det är ofta de mindre kända bristerna som är det viktigaste, då de redan känner till det mesta som är bra. Det vore urlarvigt att lämna minuslistan tom då ALLA telefoner har brister.

 • @Freppo
  Som vanligt så tenderar tillverkarna att mäta mitt på telefonen, inte på den tjockaste punkten. Vid foten är Galaxy S som de flesta har noterat betydligt tjockare, kanske 13mm eller så.

 • Victor

  jag tycker det är så oseriöst med sajter som skriver ”nothing” eller bara tar upp någon punkt under minuspunkten…. det är så oseriöst och man undrar ju om de ens har testat produkten då. bra att swedroid är grundliga istället och tar upp det mesta som man vill veta.

  bra test av swedroid som vanligt…. får mig att vilja köpa en Galaxy s.

 • Unaz

  Tusen tack för en fin artikel, gick i funderingarna om att byta sida och kasta min magic i sjön och byta till en iPhone 4… Denna artikel fick mig att tänka om, har haft SGS i en dryg timma nu och är supernöjd! Återstår att se om jag är det efter några månader också… Känner mig nöjd att fortfarande hålla android flaggan i topp kring mina iPhone vänner!

 • Johan

  @GG och Freppo

  Som jag skrev så har jag hållit i den, ja. Och jag tycker X10:an är snyggare och känns slank fin i handen medan Galaxyn är bulkig och har den fula runda Iphone-looken som iaf jag inte gillar. (Och GG vad yrar du om ringa ålder??? Jag är 32 år om det nu skulle ha med saken att göra.)

 • Hasse

  @Johan
  Eftersom utseende bara är en subjektiv bedömning så bör det aldrig tas upp i en argumentation där man försöker utröna vilken telefon som är ”bäst”. Det är betydligt bättre att hålla sig till mer sakliga argument som skärmens egenskaper, lagringsminne, batteritid och sådant.

 • Johannes

  Swedroid har gjort det igen, tack för hjälpen och en intressant recension!

  Det blir en Galaxy endå :)

 • Anonym

  @ Hasse

  Jo det är klart. Men som jag skrev tyckte jag även att skärmen känns suddigare än på X10, vilket också drog ner intrycket när jag testade den.

 • Tompa

  angående GPS-problemen, jag har googlat runt lite och jag har inte alls hittat entydiga uppgifter på att det skulle vara löst med firmware uppdatering, den här typen av problem varierar ju mkt med mottagningsförhållandena så att en person säger so far so good litar jag absolut inte på. Det är snarare så att det är stor risk för att det är någon elektrisk störning kopplad till t ex 3g- eller WLAN-elektroniken.
  GPS är viktig för mig (t ex bilnavigering) så jag kommer inte köpa Galaxy förrän GPS-problemet är löst.

 • WeePete

  Jag har använt Galaxy S i ca 3 veckor och det som slog mej först var den superba skärmen och hur snabbt gränssnitt den har. Jag har inte kört mer än 10 mil med GPS och navigering, men under den tiden märkte jag inget problem med GPS.

  Det enda klagomål jag har är att den laggar lite mellan varje Home screen. Det borde den inte göra med tanke på hårdvaran.

 • Jah

  En enastående recension. Hårdvarumässigt, så verkar denna mobil ligga på topp och man kan ju inte annat än att dräggla efter denna pryl.

  Tyvärr, så tycker jag, likt många andra, att den är fruktansvärt ful. Både till hårdvarudesignen och till deras GUI TouchWiz 3. Nu har jag inte sett den IRL, men allt som efterliknar ihpone 3GS går bort.

  Det skulle vara kul, om ni gjorde någon undersökning här på swedroid.se, ang. vilken mobil folk tycker är snyggast. Detta ska gälla alla mobiler. HTC, Samsung, SE, Nokia, Iphone osv. Undersökningen ska ej gälla prestandan, utan enbart utseendet i sig.

  mvh

 • chris

  Fick min idag, ska packa upp o ladda snart. Skönt att recensionen var så bra :)

 • FlowerPower

  Provade denna lur i ca 1 timme i butik, väldigt slö tycker jag.
  http://www.youtube.com/watch?v=cB1b0UrX9e0
  Fick detta problem hela tiden, att den svarar dåligt på kommando. Hade en Desire bredvid, provade exakt samma saker, och den svarar ju blixtsnabbt. Valet blev inte så svårt för mig…

 • Victor

  @FlowerPower
  lol, antingen ljuger du eller så var det något allvarligt fel på telefonen du testade. Galaxy S är så långt före Desire. Det finns inte en chans att du satt och hoggade en telefon i butik i en timme. Några minuter snarare.

  Swedroids uttömmande superrecension > Dina fyra rader som inte alls stämmer överens med verkligheten.

 • Andreas

  Miklan :
  Är det möjligt att, i kontaktboken, länka kontakterna med respektive profilbild på facebook?
  Eller finns det någon app. på market som kan göra detta?
  (Vet att Sense UI kan)

  Rapportera inlägg

  Den fixar detta automatiskt med den inbyggda kontaktboken. Det enda jag stör mig på när det gäller kontaktboken så är det att den inte kan använda sig av grupper som man skapat i sin kontaktlista i gmail.

 • Robin

  @ tompa .. mobilen fungerar perfa för bilnavigation. Jag kör med navigons programvara och har inte stött på ett ända problem. däremot så märker man i andra program där man kan se exaktheten i meter att den kan hoppa lite fram och tillbaka mellan 5m – 100 m vilket inte känns så stabilt. Men fortfarande fungerar det utan problem vid navigons bilnavigering för mig. Gpsen är inte värdelös som en del tror.

 • JoJe

  Tycker tyvärr att avsaknaden av styrdon gör telefonen svår att skriva med och klicka på länkar för oss som inte är stadiga och kvicka i händerna. Det är snarare ett rent helvete att använda telefonen ibland för oss.

  GPS är den sämsta jag haft på en smartphone (3: e sådan) och den klart sämsta telefonen att hitta tillbaka till 3G om man mister den en stund.

  Batteritiden matchar inte telefonens funktionen för om man använder den håller den inte många timmar men så har det varit på alla smartphones jag haft. Billaddare ett måste.

  Om jag tycker illa om telefonen?
  Faktiskt inte men tycker att Samsung har slarvat bort att vara så nära att göra världens bästa telefon.

 • Peter

  Var och tittade på Galaxy S idag. Har en Hero för tillfället, men den börjar bli lite gammal samtidigt som jag inte är helt nöjd med 2.1-uppdateringen (Spotify har börjat hacka när man webbar + en del irriterande småbuggar som är i vägen mest hela tiden, t ex att den inte längre minns hur man vill ha bokmärkena sorterade osv).

  Eftersom stor del av mitt telefonanvändande är webb på t-banan är browsern och skärmen prio för mig. Och jag blev nog ganska besviken på Galaxy S. Visst, skärmen är stor, men pentile-tekniken gör ju att text blir rätt suddigt. Suddigare än på Heron.

  Dessutom hade skärmen en irriterande blå/grå nyans. Jämfört med min Hero eller en av butikens Legends var vitt verkligen inte vitt utan ljusblått typ. Detta trots full kräm både på skärm- och browserinställningarna. Tänkte att det var ett måndagsexemplar och gick vidare till nästa butik. Samma sak där.

  I övrigt verkade SGS perfekt, men pga skärmen väntar jag nog på ngt bättre.

  Ingen som haft liknande upplevelser av skärmen?

 • Peter

  Hittade en jämförelse mellan skärmarna i iPhone 4 och SGS. Det där med att vitt inte är vitt osv (se under ”Indoors”) är precis så jag upplevde det när jag jämförde SGS med Hero/Legend:

  http://www.careace.net/2010/06/24/engadget-reviews-iphone-4-vs-samsung-galaxy-s-screen-display-war/

 • Fractalogic

  Problem med vitbalansen! Som jag har förstått det av att läsa recensionen så handlar problemet bara om att vitbalansen är dåligt inställd som standard när man startar upp kameran, men att man enkelt rättar till problemet genom att manuellt ställa in vitbalansen till önskat läge. Stämmer det? Om så, då är det bra att man kan rätta till det på så sätt men känns ju ändå lite som en fullösning eftersom man då måste ställa in vitbalansen för varje gång man ska använda kameran. Det är mitt antagande, men jag skulle inte tro att man kan spara en egen standardinställning för kameran. Rätta mig om jag har fel.

 • Fractalogic

  Ingen blixtlampa!? Samsung?… om ni vill att jag ska ge er fem stjärnor (sam sung) så måste ni göra bättre än så. Bara en sån sak gör ju att många användare som även vill kunna ta enklare bilder med telefonen tappar intresset helt. Det är ett stort misstag att inte ha med en enkel liten blixtlampa. (Sluta titta på vad Apple gör med sin iPhone. De kan ändå inget, deras telefoner säljer för att de har i särklass världens bästa marketing division.)

 • Fractalogic

  GPS spårning! Varför kan man inte spåra sin borttappade telefon genom GPS? Samtidigt som man kan låsa eller tömma telefonen utan problem? Om det nu är så att tjänsten inte är tillgänglig i Sverige ännu så är det kanske inte ett läge för att lansera telefonen till att börja med på den svenska marknaden där den inte fungerar fullt ut?

 • Fractalogic

  DTS nedsampling! Varför kan den inte nedsampla DTS ljud till Stereo? Samtidigt som man kan nedsampla AC3 och Dolby Digital 5.1 ljud? Är det här ett medvetet val man har gjort där man stödjer Dolby Digital men inte DTS, eller är det ett tekniskt fel? Om det fungerar med Dolby Digital så bör det även fungera med DTS.

 • Fractalogic

  Super AMOLED! Jag har inte sett telefonen själv ännu, men den här nya och ”förbättrade” AMOLED tekniken känns tveksam efter att ha läst recensionen. Jag önskar att man hade låtit det vara ”vanlig” AMOLED eller till och med IPS som man även finner på nya iPhone 4G.

 • Fractalogic

  Det är ett plus att telefonen använder Samsung TouchWiz gränssnittet. Jag tror att många användare kommer att uppskatta det bättre än standardgränssnitet i Android. Jag personligen tycker nog tvärt om där, speciellt med tanke på att Android 2.2 finns ute. Men den enda fördelen med TouchWiz jämfört med Sense UI från HTC som jag ser det är att man kan flytta på App ikonerna för att på så sätt ordna dem efter egen smak och tycke. Det fungerar på ungefär samma sätt som på en iPhone. (Återigen, skapa något originellt så som HTC gjorde för flera år sedan nu med Sense UI istället för att efterapa Apple!) På alla andra punkter är Sense UI bättre än TouchWiz.

 • Fractalogic

  Kontaktbok, Kalender, SMS klienten! Av bilderna ovan att döma, är det bara jag som tycker att dessa program ser fula ut? Det grafiska gränssnittet på Galaxy S ser fult ut. Det imponerar inte på mig. Det är nog en smaksak men det där är i alla fall inte min stil eller smak. Jag säger till vad som är ett snyggt gränssnitt när jag ser det. Jag kan ju se en del snygga grafiska element på Galaxy S. Exempel på det är ikonerna i App Drawer samt på/av ikonerna längst upp i Status bar för Wifi, Bluetooth, Ljud, och Vibration.

 • Fractalogic

  Sense UI är ett imponerande gränssnitt! Det är ett gränssnitt som fortfarande imponerar på mig. Inte bara för att det har animationer och en hög grad av transparens i sina widgets! Det är nog en del av det. Men det är också för att HTC har slängt in en hel hög med intressanta och nyttiga små program och deras Sense UI Android telefoner knyter ihop all typ av kommunikation på ett snyggt, sömlöst sätt. Allting är samlat på ett ställe och enkelt att hitta.

 • Fractalogic

  Men animationer och transparens är inte allt! Även ett gränssnitt utan detta kan vara snyggt på sitt sätt. Det allra viktigaste för mig, för att jag ska tycka om ett gränssnitt, är att det är konsistent! Man ska sätta en stilton och använda samma ton rakt igenom hela gränssnittet och alla dess program mer eller mindre.

 • Fractalogic

  Designmänniskor (och arkitekter, om man ser dem som egen kategori) brukar ju ofta prata om språk, som i ”designspråk” eller ”stilspråk” och liknande. Det är detta som jag känner saknas hos Galaxy S. Det är inte konstigt då att man använder bilden på Galaxy S med App Drawer synlig på skärmen i olika reklamsammanhang. Man visar telefonen från dess bättre sida så att säga. App Drawer är som jag sa innan rätt snygg. (En annan del av det är annars att man vill visa att den har ikoner som påminner och till och med kan sorteras på samma sätt som på en iPhone.)

 • Fractalogic

  Så att avbrott i den här stiltonen eller stilspråket som jag pratar om gör att jag snabbt tappar intresse. Det sker när man går från en still till en annan. Det kan vara att t.ex. att startskrämen och de olika hemskärmarna ser jättesnygga ut med alla sina snygga widgets och allt lull lull, men att stilen förändras så fort man öppnar ett av programmen. Det är ju sånt här som Apple är så otroligt bra på. De kan design! Både vad gäller att designa ett snyggt chassi och att designa grafiska gränssnitt. Sedan tycker inte jag personligen att allt behöver vara så dystert, svart och dött. Man får gärna ha lite roliga och gladare färgteman, kanske lite rosa eller oliva nyanser. Det bästa är om användaren själv kan ändra färgnyansen till exempel och påverka mycket i övrigt hur gränssnittet ser ut och känns som. Det är där Apple blir dåliga när de hindrar användaren från att själv påverka utseendet. Jag lovar, hade Apple bara varit mer liberala och låtit användaren bestämma och påverka mer, då hade man nog aldrig behövt ha någon annan telefon än en iPhone.

 • Fractalogic

  Bra exempel på gränssnitt som inte är animerade och inte använder transparens eller andra effekter men som ändå är snygga är t.ex. standardgränssnittet för Android. Ett annat är det för MeeGo. Där använder man solida pastellfärger, utan transparens, och utan animation, och det ser snyggt ut.

  Så gränssnittet i Galaxy S är si så där. Det kan göras bättre, och snyggare. Det bevisar att det har skapats av programmerare. Programmerare är som ni vet inte kända för att vara bra designers.

 • Fractalogic

  Swype!

  Ljudkvalitet!

  Det är två saker som jag tycker är riktigt bra med den här telefonen.

  Just Swype är nytt för Android telefoner. Det har funnits under en längre tid för Windows telefoner. Men så vitt jag vet så är Swype inte gratis. Rätta mig om jag har fel.

  Av det jag vet så är Swype skapat av Swype Inc. från Washington om jag inte misminner mig och det är skapat i rent vinstsyfte. Därför väntar jag inte med att få se Swype implementerat i en officiell standard release av Android från Google även om några användare har frågat om det. Android är ju open source, och det är inte vanligt, även om det är möjligt att bland open med closed source. Det är lite som att svära i kyrkan.

  Ljudkvaliteten hos Galaxy S är nog den bästa i en Android telefon hittills. Den, om någon kan mäta sig med iPhone. Även om iPhone i sig inte har den bästa ljudkvaliteten i en mobil enhet. Så ska man lyssna mycket på musik och vill samtidigt ha en bra ljudbild så kan alltså Galaxy S vara värt att titta närmare på.

 • Fractalogic

  AllShare!

  Är det någon som vet om AllShare fungerar endast med Samsung TV eller även andra märken? Jag köpte en ny Samsung TV för några veckor sedan och den har också AllShare. Det är därför jag undrar. Men annars är det ett minus om man varken genom ”AllShare” eller på annat sätt inte kan dela mediafiler med en platt-TV.

 • Fractalogic

  GPS tagging!

  Är det någon som vet om Galaxy S stödjer GPS tagging?

 • Fractalogic

  Musikspelaren!

  Med hur många steg kan man ändra volymen i musikspelaren? Finns det separat volymreglage för musikspelaren eller är det en global volymkontroll på telefonens sida som används för att justera volym?

  Jag hatar såna där musikspelare i olika mobiltelefoner som ökar och sänker volymen med typ 10% steg. Till exempel att man kan ändra volymen från 0 till 11 (10 steg). På Android är det som standard 0 till 16 som gäller. Det ska ju inte vara för mycket heller, typ 0 till 51, men 0 till 11 och kanske även 0 till 16 är lite väl stora steg. Jag tror att 0 till 21 eller 0 till 31 kan vara optimalt. Det är torts allt den upplösningen som är vanligast på Mp3 och CD spelare. Min Sony MD spelare (MZ-R90) hade 0 till 40 tror jag.

 • Hasse

  Jag tror Fractalogic har druckit lite för många koppar kaffe idag. Hur många inlägg på raken var det där? 10?

 • Mack

  @Fractalogic

  Du har fel, swype är implementerat i Galaxy S.

 • ortner

  Hej, Är det möjligt att byta signal för sms till en custom? Har letat bland inställningarna men inte hittat något.

 • Strangnas

  I got the galaxy on the release day and have tried it enough to say to that the camera is outstanding, and the need for flash is exaggerated.Also the video is excellent and the resolution on the screen is flawless. I have used it in heavy sunlight several days and it’s not perfect, but it works. The colours and the responses to the touch leaves every other mobile behind. Swype is fast as fuck, therefore I write in english all the time now, you will never go back once your speed is up. The tutorial is fun and easy, try it!
  Wifi is better than all the competition, as soon as it finds an unlocked net, you get a hint and are ready to go. My old phone found one net, and the galaxy eight from the same spot on my house!
  Gps is exact to the meter, no problem on my device at all.
  I could go on, but fuck me sideways, this phone rocks every other devise out there with a solid margin, just try it!

 • Lie

  den här recentionen är som telefonen = världsklass!1etten! Bara en tidsfråga innan samsung är världens största mobiltelefon tillverkare!

 • KingLouie

  @Fractalogic Lugna dig Fractalogic…du kanske skulle ta dig en titt på mobilen på riktigt…innan du spammar oss med dina åsikter baserade på bilder från recensionen.

 • Ozborne

  Haft telefonen i två veckor nu, hade gamla Galaxyn innan. Kan säga att jag är väldigt nöjd med telefonen med det som jag använt den till. Underbar skärm som svarar snabbt… snabb och smidig uppkoppling via 3G och Wifi (wifin verkar vara väldigt känslig och hittar alla möjliga spots som man inte märkt av tidigare), snabb kamera med riktigt bra bilder. Använt mig mkt av upload av bilder på flera sätt, Picasa, Gmail, MMS, BUZZ vilket fungerat mkt smidigt. ja, vad mer ska jag säga. Blev först lite förundrad när jag höll i telefonen första gången, den är så lätt att jag trodde att något saknades i den, men man vänjer sig snabbt, precis som med att den är väldigt tunn och det är ovant att hålla i den först. Snabb och supersmidig telefon med grym skärm helt enkelt!

 • Will?

  random fråga vilken har best skärm denna eller iphone 4g?

 • Mockfrog

  @Will?
  Det beror ju lite på ens egna preferenser men jag tycker personligen inte att hög upplösning/ppi uppväger sann svärta, mer ljusstyrka, rikare färger, större skärmyta, mer energisnål teknik samt ett smartare aspektratio. Därav tycker jag att Galaxy S har den bättre skärmen.

 • Anonym

  Klarar SuperOLED av 32Bit kollar för dem OLED skärmar som sitter i Nexus och Desire är endast 16BIT.

 • Anonym

  Virtuellt minne är ju minne som är lagrat på SD kortet och inte på RAM minnet. Gör om, gör rätt.

 • Will?

  ok tack så skilnaden är att den ena är mer högupplöst men den andra har bättre svärta och färger @Mockfrog

 • Niklas

  @Will?

  Efter att ha jämfört min iPhone 4 med polarens Galaxy så måste jag till skillnad från Mockfrog säga att jag föredrog skärmen på iPhonen. Det kan ju ha påverkat att vi stod i skinande sol men jag upplevede iPhonens skärm som betydligt bättre under de förhållandena.

 • Will?

  @Niklas

  okej men aomeld skärmar brukar väll vara sämre i solljus?

 • Mockfrog

  @Will?
  Ja, det är de stora skillnaderna (iPhone då med högre upplösning, SGS med resten). Efter att ha sett en skärm som har sann svärta, vilket ger en helt annan dynamik i bilden, hoppas jag att jag slipper köpa någon mer skärm (oavsett storlek) med bakgrundsbelysning.

  Det är ju dock en smaksak så alla kommer inte ha samma åsikt, vilket Niklas visade. Vad gäller solljus har jag inte kunnat jämföra skärmarna på det sättet (en sådan jämförelse skulle dock inte visa den sanna svärtan och färgerna på bästa sätt) men Super AMOLED har iaf reducerat reflektionerna med upp till 80% mot vanliga AMOLED.

 • Mycket bra recension, funderar på att köpa den.

 • Jens

  Visst har denna Samsungtelefon ”multitasking”?

 • Anonym

  Anonym :
  Virtuellt minne är ju minne som är lagrat på SD kortet och inte på RAM minnet. Gör om, gör rätt.

  Rapportera inlägg

  om du ska va spydig så kanske du ska se till att du har rätt också. läs på lite om virtuell minne så förstår du hur fel du har (eller kanske förstår du inte ändå). virtuellt minne KAN skrivas till sd kortet men det MÅSTE inte vara så. i det här fallet är det inte så. swedroid har rätt å du har fel.

 • Anonym

  Bäst är ni swedroid

 • Freppo

  @Jens
  Alla Android har multitasking.

 • Anonym

  Väldigt intressant läsning. Jag har varit och känt på telefonen i butik ett par gånger nu. Jag är fortfarande lite osäker. Jag tänkte ställa några frågor här, ni som äger mobilen kanske kan svara:

  1. Är det möjligt att anpassa utseende på ikonerna något alls (de 4 på startskärmen för kontakter, meddelande, osv.)? Färgschema kanske finns med (jag tänker exempelvis på SMS-bubblorna)?

  2. Kan man byta sätt att låsa upp telefonen på? Jag tycker om att HTC har gjort så att man ska ange något slags kombination, det är trevligt om man vill slippa att vem som helst låser upp telefonen..

  3. Finns några bra tillbehör där ute för att skydda mobilen? Fodral?

  Tack på förhand!

 • EUR1LEC

  @Anonym
  1) Vet inte, har inte min än
  2) Det finns flera lock-screens på market
  3) Finns invisible shield ifrån ZAGG, sen kan du ju googla :)

 • Robert

  Jag kan bara säga att jag gillar min samsung galaxy s otroligt mycket än så länge. //Robert

 • Tobias

  Jag har precis köpt denna telefonen, o det är min första Android lur.

  Vad jag undrar är om det är möjligt att få widgeten som HTC Desire kör som default, dvs klockan, samt vädret, på Galaxyn???

 • Xaphod

  Synd att bilderna blir så grådaskiga.

 • FlowerPower

  @Victor
  Jag vet ju vad jag gjorde, och inte gjorde. Men vill du inte tro mig, så fine. Jag har bestämt mig

 • Evil_E

  Har precis köpt Samsung Galaxy S och det verkar vara en riktigt skön telefon :D

 • Klasa

  Superbra recension. Det enda jag saknar är ett batteritest.

 • Anonym

  @Anonym 2010-07-12 i 10:06

  Jag både äger och säljer den telefonen så jag kan svara på alla 3 frågorna. :)
  1. Nej du kan inte ändra de 4 knapparna längst ner på startskärmen, men du kan ändra alla andra iconer i menyn. Det finns dock inget annat färgschema, men du kan iofs ändra gränssnittet på texten i telefonen. :)

  2. Ja, samma locks som finns på Heron finns att tillgå. Alltså där du drar ditt finger i en kombination som du själv valt mellan 9 stycken punkter.

  3. Yes, det finns fodral och invissheilds att köpa till. Både läder fodral att sticka ner telefonen i och silikon skal (typ som iphone skal) som du trär runt telefonen. Samsung släpper silikon skalet om ca. 2 veckor enligt min kontaktperson, men det finns säkert tredjepartare som redan har släppt det..
  Ett silikon skal skulle jag rekomendera då telefonen har en tendens att glida ur mina fickor när jag sitter i bilen (jag är inte mycket för tighta byxor) ;P

  Grymt bra telefon! Snyggt jobbat Swedroid btw! :D

 • Fogel

  Hej, detta var den bæsta recensiones sidan ever!

  det jag undrar øver ær.
  nær det någon som vet om/nær/hur/var Samsung epic 4g kommer?

  bifogar ett youtube klip
  http://www.youtube.com/watch?v=auHvgWxKZ6I

  en en galaxy men ett fysiskttangentbord.

 • micke

  jag brukar normalt sett tycka att testerna stämmer rätt bra överens med verkligheten tyvärr inte den här testen. jag undrar hur mycket ni fick för att ge den stjärnstatus. Jag gick på allt o köpte en förra veckan det var det absolut sämsta köp jag någonsin gjort tror jag. Den är seg till och med min gamla gw620 känns som en turbo maskin det är totalt omöjligt att se skärmen ute i sol ljus kameran suger och den både hänger sig och startar om sig iriterande ofta. nä det blir att gå tillbaka till desiren och sälja den här till nån annan stackare

 • fogel

  @micke
  Oj. Jag som bara har hørt strålande kommentarer av denna.

  sæker på att du inte fått något måndags exemplar av den?
  men om det ær som du sæger så borde det vara fler som skriker tillom detta.

 • Hostis

  Anonym :@Anonym 2010-07-12 i 10:06
  Jag både äger och säljer den telefonen så jag kan svara på alla 3 frågorna. :)1. Nej du kan inte ändra de 4 knapparna längst ner på startskärmen, men du kan ändra alla andra iconer i menyn. Det finns dock inget annat färgschema, men du kan iofs ändra gränssnittet på texten i telefonen. :)
  2. Ja, samma locks som finns på Heron finns att tillgå. Alltså där du drar ditt finger i en kombination som du själv valt mellan 9 stycken punkter.
  3. Yes, det finns fodral och invissheilds att köpa till. Både läder fodral att sticka ner telefonen i och silikon skal (typ som iphone skal) som du trär runt telefonen. Samsung släpper silikon skalet om ca. 2 veckor enligt min kontaktperson, men det finns säkert tredjepartare som redan har släppt det..Ett silikon skal skulle jag rekomendera då telefonen har en tendens att glida ur mina fickor när jag sitter i bilen (jag är inte mycket för tighta byxor) ;P
  Grymt bra telefon! Snyggt jobbat Swedroid btw! :D
  Rapportera inlägg

  Kan säga att du visst kan ändra på dom 4 knapparna nere i skärmens slut.
  Gå bara in på program och där inne så trycker du på den vänstra meny knappen.
  Dvs till vänster om mittenknappen och välj redigera.

 • Pandi

  Någon som vet någon bra webshop där man kan köpa ett skal eller fodral helst i läder eller någon fysisk butik. Jag har kollat runt i de flesta fysiska butiker och de har bara för små skal.

 • fogel
 • Hej, är inte alls imponerad av telefonboken, men vet inte om det är jag som har missat inställningen nånstans. Jag försöker iaf lägga till nummer i mina facebook kontakter. Min bror sitter inne på en nexus one och han kan göra den inställningen i kontaktboken som följer med. Men här verkar inte fallet vara så. Nån som vet om det går eller har ett tips på en bra 3:e parts app (EJ PHONEBOOK 2.0, den var så ohyggligt ful.)

 • Mike

  Börjar ledsna på telefonen, den är otroligt lååånnnggssaaamm!
  Man får i vissa applikationer stirra på svart skärm mest hela tiden, min billiga Huawei var en rakettelefon i jämförelse.
  Wi-fi funkar dåligt och GPS startar inte alltid heller.
  Nä Desire eller iPhone4 lockar.

 • Rex

  @Mike
  Vänta in uppdateringen till 2.2 i augusti/september, om de inte släpper någon tidigare! De uppdaterigar som läckt ger rejäla förbättringar på sagda punkter.

 • schtek

  @Mike

  Har samma problem med min Galaxy S. Har dock löst detta genom att ladda ner applikationen Advance Task Killer så jag kan stänga av alla apps jag har liggandes i multitasken. :) Efter jag dödat alla apps går telefonen snabbt igen! :D

 • schtek

  @Hostis

  Tack! :)

 • Pazu

  Har Samsung Galaxy S stöd för trådburna headsets med musikknappar (play/pause, next song osv)?

 • Jonas

  Har en iphone 3gs idag men är lite sugen på att testa en galaxy s. Jag gillar att det är väldigt smidigt att använda iphonen som 3dongel. Är det lika smidigt med Galaxyn?

 • Anonym

  @ Jonas
  Smidigt är lite att ta i.. Datorn i fråga måste ha Itunes installerat.. vilket kan bli ett problem om datorn i fråga inte har tillgång till Internet =/

 • Alex

  Med micro sd minneskort menar man då micro sdhc? Finns ju inte i Sverige så jag tänkte beställa. Någon som kan rekommendera vart man ska göra det?

 • Dennis

  Även Telia har plockat upp denna telefon och är strax tillgänglig för beställning!

 • Josefine

  Ang. den dåliga GPS:en. Tänkte höra om det är ngn som har ngn erfarenhet av Nokia N95:an och dess GPS, och som även har provat Galaxyns? Undrar om Galaxyns är bättre än n95ans? Det skrevs ju tidigare att Desirens Gps är bättre än galaxyns, men att galaxyns är mycket bättre än tex Iphonens. Ngn som vet? =))

  // Jossan

 • ventura

  bra och interesant telefon,men kan någon säga vilka språk som den kommer med

 • Jesper

  Min kom med svenska. Fick betala 4900 för den ifrån E-shop. Grymt värt!

 • Börje

  Har haft telefonen i 1månad nu och den är EJ värd en 5:a i betyg. Största felet är att den laggar o fryser med jämna mellan rum, är lite besviken på telefonen och skulle nog inte köpa den idag. Den är inte värd nästan 6000:-

 • Anonym

  ett klart plus är att det bara kostar 1395 kr att byta skärm när man klantar sig :D, tycker mobilen är riktigt bra ,Ett klart steg upp från Magic, fast jag tycker fortfarande Sens känns lite bättre en Touch, kan iof vara n vana, sen så är Htc Magic fortfarnade den snyggaste mobilen med android

 • Robert

  En riktigt bra telefon, min första pekis och det var lätt att anpassa sig.
  MEN, riktigt värdelös betteritid!!!!
  Känns som att vara tillbaka till dom gamla tegelstenarna med 1dagars batteri, under natten när den ligger vilande tappar den halva kapaciteten, och pillar man lite med den får man ladda flera ggr per dag.
  Jag har allt avstängt som jag hittat, jag har lagt in ett program som styr 3g data så att det är avaktiverat när telefonen är i viloläge, känns riktigt uselt att inte det kan göras bättre batterier.
  Enligt status för batterianvändning är det skärmen som tar ca 80% av kapaciteten, det fasten den ligger mest i viloläge.
  PS: har ljusstyrkan på minimum.

 • hannes

  Hej

  jag var och tittade på telefonen häromdagen – men det finns ett problem.
  jag ser inte texten i startmenyn och när man ska skriva meddelande. dinns det något sätt man kan göra detta / Hannes

 • Ozborne

  Hej!

  Någon som har koll på hur man får Galaxy S att lira med Exchangen på jobbet?

  Tredjepartprogram eller finns allt som behövs i redan i telefonen från Samsung eller genom Android 2.1?

  Vänta på 2.2 Froyo ännu bättre kanske?

 • Henrik

  @Ozborne

  Jag kör Galaxy S med 2.1 och det fungerar perfekt mot Exchange!

 • Kenneth

  Prova detta
  “To also help with Battery Life you can do these steps exactly:
  1) Turn your device ON and Charge the device for 8 hours or more
  2) Unplug the device and Turn the phone OFF and charge for 1 hour
  3) Unplug the device Turn ON wait 2 minutes and Turn OFF and charge for another hour Your battery life should almost double, we have tested this on our devices and other agents have seen a major difference as well“

  @Robert

 • Robban

  @Kenneth
  Whei någon som testat denna magiska procedur?

 • Helena

  Jag köpte min Samsung Galaxy S precis. Kan jag byta språk? Språket på min telrfon är nu engelska.
  Vad behöver jag för att GPS-funktionen ska fungera? Det borde ju räcka med att ladda in kartor. Inte behöver man vara uppkopplad hela tiden?

 • Peter

  Köpte min häromdagen och är nöjd såhär långt. Det tar lite tid att vänja sig vid att ”bara” peka och inte ha fysiska knappar (förutom en) men det är väl en vanesak.

  En sak som jag dock har problem med är att om jag stänger av Bluetooth headsetet och/eller telefonen (som jag gör varje natt) så hittar dom inte varandra igen när jag startar dom nästa gång. Den finns i listan som ihopparade enheter men den vill inte ansluta. Dom andra dagarna har den anslutit direkt när jag tryckt på anslut innen i Bluetooth settings men idag ville den inte ens det. Fick ta bort den ur listan och lägga till den igen för att få kontakt.
  Har fler samma problem eller har jag missat någon inställning typ ”anslut alltid till denna enhet” eller nått.
  Headsettet är ett Jabra BT530 som funkat utan några som helst problem i ca 1 år ihop med min gamla S.E W715.

 • Theres

  @Robert

  Låter helskumt… för jag har då igång min i 4 1/2 dag innan det är dags för uppladdning igen.
  Men ju mer funktioner du har igång… tips är att stänga av synkning, wlan, bluetooth & Gps och bara slå på dom då du faktiskt skall använda dom då just dessa är stora strömtjuvar.

  Och tro nu inte att jag inte använder min telefon för jag både pratar, sms:ar, kollar mail & mina tradera auktioner :-) allt handlar bara om att knäppa av de funktionerna då du inte behöver dom.

  Alla program du kör drar ju också ström, kolla under tjänster som körs (lägg gärna genväg så den är lättillgänglig)

 • Rolf

  Nån som har testat Kies? Jag installerade det för att få över min gamla adressbok, men det var svårt att få telefonen att få kontakt med datorn. Finns det nåt annat synkprogram?

 • nine

  Men herregud…e ni helt puckade en del av er…klart man kan byta språk, skriva sms osv…ge er….

 • Undrande

  ” Viss osäkerhet kring framtida uppdatering till Android 3.0/Gingerbread — 2.2/Froyo är däremot garanterat”

  Vad innebär detta? Varför kommer den kanske inte att kunna uppdateras till detta? Och när börjar det vara aktuellt att uppdatera till 3.0? Om 1 månad? ett år? 2 år??

 • Göran

  Har just dragit igång telefonen. Radion verkar vara en monoradio!? Någon som vet något?

 • Hur är det med täckningsgraden? Kan nära nog aldrig hitta något skrivet om hur en (vilken telefon som helst) klarar sig ute på landsbygden (alltså där det växer träd och kor går och betar…). Det som står i den här testen refererar till ”referenstelefonerna”. Vilka är det? Den iPhone 3Gs jag har nu är ynkligt dålig. Jag bor på en gård ute på landet och jobbar hemifrån så bra täckningsgrad är det allra viktigaste.

  Någon som vet nåt om täckningsgrad i svårare förhållanden?

 • Oden

  @ Kjell Gröndahl
  Täckningsgraden har väldigt lite att göra med telefonen. 80% beror på vilken operatör du har. Telia sägs fortfarande ha störst täckning, men av egen erfarenhet kan jag säga att Tre har absolut bästa 3g-nätet.

 • Walle

  Det finns program som en vän visade mig på sin galaxy.
  Han berättade han hade samma problem och att programmen stänger inte ner sig och därmed PÅ i bakgrunden hela tiden och suger Batteri.
  Programet hette nåt med killer men ska kolla upp det igen i dagarna.

 • M

  @Kjell Gröndahl

  Ska du med en telefon för 7000 om du bor där , haha ;) ?

 • subtitulo

  @ Walle
  Advanced Task Killer ? ;)

 • Robert

  Förra Galaxyn blev stulen och jag fick ut en ny.
  Samma dag som jag fick ut den nya kom uppdateringen och jag la in den det första jag gjorde och jag undrar nu om det är uppdateringen som gjort telefonen seg, slö och trött i skärm och program reaktioner?
  Eller kan jag ha fått ett Måndags exemplar?
  Den första jag hade var riktigt snabb i reaktionen, bland annat när jag scrollade sidor på webben m.m, det är absolut inte den nya.

 • Hej byter min Iphone 3gs 16gb som är helt repfri då jag haft skydd både bak och fram på displayen har både garanti och kvitto samt många tillbehör telefonen är ej operatörslåst har också navigon appen som jag betala 999kr extra byter allt detta mot en Samsung Galaxy S i bra skick som min iphone

  http://www.blocket.se/ostergotland/Iphone_3gs_16gb_byte_30712044.htm?ca=14&w=1

 • hej

  Köpte mobilen några dar sen och tycker hittils den är rätt nice förutom batteritiden, måste ladda den minst varje dag fast jag inte använt den överdrivet mkt.Undrar om man kan läsa inkommande sms som på de gamla mobilerna, alltså att det står på skärmen ungefär 1 meddelande mottaget och så kan man bara trycka på läs direkt, istället för att gå via menyn? Och när man läst nytt sms så slutar inte meddelande ikonen lysa om man inte trycker på tillbaka-knappen..? Ingen knapp för att stänga av ljud medan det ringer?

 • Anonym

  Hur får man adobe flash player så att man tex kan kolla tvprogram? Det står att man ska sätta på en inställning men den är redan på och det funkar ändå inte. Tack för hjälp!

 • Torcida Split

  Man måste ha 2.2 för att kunna ha flash player…

  Xperia X10i ägeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer..

 • galaxy S

  det är du som köpte en sån dålig version av galaxy S
  det är den grymmaste telefonen någonsin

 • Bosse

  Har precis köpt en Galaxy S och fått igång synkningen av mail mot min mailoperatör.
  Men hur synkar jag kalender och kontakter, som ligger på PC’n lokalt i min outlook klient ?
  Nån som vet, tacksam för råd.
  M v h /Bosse

 • Peter

  Att det ”hackar till” beror på androids skräpsamlare. Vad som är nytt i android 2.3 är en concurrent garbage collector. Alltså en multitaskande skräpsamlare.
  Den stora nyheten i 2.2 var JIT-kompilatorn vilken i realtid kompilerar dalwik-kod till maskinkod.

  Man skulle kunna säga att Android inte riktigt var färdigt utan dessa två förbättringar. Jag tycker att många recensenter missar dessa två stora punkter när de recenserar telefonerna.

 • Anonym

  Någon som kan hjälpa mig med att använda Storytel och ha bluetooth headset jag kan inte få det att fungera. Nån som vet och kan.

 • Tom-i-bollen

  Har precis köpt en Galaxy S.Hur kommer man igång med internet??? Tacksam för en noggrann steg-för-steg beskrivning.

 • mr carter

  ”Kamera i fronten/stöd för videosamtal”

  Den har ingen kamera i fronten..

 • nils

  valde mellan sgs och dhd, det blev dhd. jag tyckte att den kändes för plastig.

 • mr carter

  edit: jo den hade det tamejfan.

 • Midnight

  Kan bara säga att samsung galaxy s är den bästa telefon jag haft hittills
  iaf för mig:_)

 • esso

  Hej där! Hur får man bort varningstriangel som finns längst upp till V,den poppar upp med jämna mellanrum, står nåt om cancellat@gmail.com.

 • esso

  Hej där! Hur får man bort varningstriangel som finns längst upp till V,den poppar upp med jämna mellanrum, står nåt om cancellat@gmail.com.

  @ esso
  Har hittat felet.

 • Anonym

  DET ÄR JU BARA POSITIVT MED EN PLASTTELEFON!!! Telefonen är lätt, halkar inte ur handen som min Wave gjorde ideligen, telefonen blir otroligt slimmad vilket innebär att medd mitt silikonskydd så är telefonen fortfarande lika tunn som HTC HD etc. Plus för plastet :))

 • Anonym

  undrar vad det är för någon konstig ikon uppe i vänstra hörnet. Det är typ en rund sak men en 2:a på. Och jag vet inte vad det handlar om. Någon som vet`?

 • fredde

  @ ventura

  en bra telefon.. :)

 • Samsung?

  Hej alla som tittar in här. Jag är en lagom ung tjej som fyller år nu i november. Jag har önskat mig en ny mobil – en Samsung Galaxy s. Jag undrar om detta är en bra telefon, jag har läst på olika hemsidor såsom, GSMARENA.COM. Där står det bra respons med 5 Megapixels, lätt och tunn och allt annat bra man kan tänka sig. men sedan när jag läser dessa kommentarerna blir jag lite, jag blir inte lika nyfiken på telefonen, men jag älskar den verkligen, min pappa har en S II och den är så himmla bra… men en sådan är för stor. Är det ett bra köpt, eller borde man satsa på något annat? Tacksam för snabba svar!

 • Nilfons

  Nej, du borde köpa en nyare telefon.

 • Samsung?

  Tack Nilfons.. :)

 • Samsung?

  Men, tyvärr är det försent. Min pappa gav mig Samsungen och jag blev glad, en tidig present. Och jag är väldigt nöjd med den. Den är bra, inget lagg. Bra och skarp skärm, alla sorters bra saker, och kameran är bra. Kanske inte lika bra som S II, men den är absolut bra! jag älskar den verkligen, och det är ett superbra köp. Nöjd och glad. Så satsa på telefonen, inga negativa saker igentligen. :) Fy skäms på er folk som tycker den är dålig, ni borde skämmas! Köp den – bli nöjd. Mina kompisar är avundsjuka… hehe, och snacka inte vilka mobiler dem har, xperia play, xperia ray… Iphone. Satsa – på telefonen, Sikta, mot positivitet, Skjut – mot att köpa den. Happy day! /Samsung älskare som fick telefonen. PS: Efter att jag skrev min”första” kommentar här, bara en kort stund efter den kommentaren (27/9-11) – FICK JAG TELEFONEN. Asååeh gud, nöjd – glad. Skit bra telefon.

 • Samsung?

  Jag sa lite många ”bra”‘n i min text, … ”Den är superBRA”, ”BRA telefon, BRA kamera” Haha, jag gillar att skriva ”bra” >:’3

 • Samsung?

  Hjälp! Min Samsung Galaxy S krångar! Den är svart på skärmen och går inte igång! Jag har laddat den nu, men inget vidare verkar hända, jag är så rädd att något har hänt! Snälla någon svara på vad det är som hänt, jag är så rädd… den är ju bara två veckor gammal, den kan inte ha gått sönder, har inte tappat den, inga repor eller något annat. Ingen smuts heller, HELP ME, // Rädd och ledsen tjej :c

 • Samsung?

  Sha sha, telefonen äger! Bästa telefonen.

 • Patrik Smith

  Hej! Tack för en fin beskrivning. Har en Samsung Galaxy S II och enligt dig ska den ha inbyggd T9. Dock hittade jag ingen, utan laddade ner Perfect Keyboard och Swedish dictionary till min mobil. Problemet är att jag inte verkar ha aktiverat ordboken. Jag får inga förslag, utan sitter och skapar min egen ordbok, vilket ju är helt galet. Om det är som du säger att telefonen har T9 har jag ju gjort allt detta i onödan. Jag ringde Samsung kundtjänst och dom sa att det inte fanns T9. Har du några bra råd. Är rätt så uppgiven!

 • Samsung?

  T9 i telefonen? Hmm… Jag tror faktiskt inte att det finns det. Men när jag skaffade min hade jag redan alla ord som man skulle ha, fick bara gå in på inställningar och fixa till. T.ex. Jag: (Jag ska skriva Hej) Skriver: H.
  Mobilen: (Visar upp ord) T.ex. Hej, Hallå, Haha, (m.m). Är det så du menar? I så fall ska man bara fixa till något på inställningar… eller så hade jag bara turen att få en ordlista i min telefon vid leverans, vad vet jag? O_o

 • Samsung?

  Samsungen fungerar galant. Har egentligen inget att klaga på… Batteri kan ta snabbt slut vid användning av spel eller olika sorters appar. Men annars är det en otrolig bra och hållbar telefon. Internet snabbt, anslutningen går fintfint, inga ‘lagg’ eller vad man kallar det för, (Skärmen fryser till.) Skönt med plast, man glider inte, och man vågar använda den flitigt och inte vara rädd för saker som kan ske, utan plat baksidan gör det mycket enklare för fastgrepp… Väldigt många funktioner… otroligt glad för telefonen, ett riktigt kap!  

 • Erik Nordman

  hej 

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons