Recension:Samsung Galaxy S4 Active

Postat:
12:24 - 2013-08-14
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
39

Samsung har tidigare lanserat stryktåliga telefoner med certifiering för såväl vatten- som dammtålighet under namet Xcover, men då de nu släpper Galaxy S4 Active så är det första gången de presenterar en IP-certifierad enhet i det allra yttersta toppsegmentet.

S4 Active har som namnet antyder mycket gemensamt med syskonet S4, och telefonen är mycket riktigt också i grund och botten exakt likadan. Den här recensionen kommer således hämta en hel del inspiration från vår Galaxy S4-recension och den som vill fördjupa sig kan med fördel läsa S4-recensionen också.

Till de mer betydande skillnaderna hör ett annorlunda utseende, skal och chassi; S4 Active är större, tyngre och rent allmänt mer rejält byggd. Den har vidare utrustats med en LCD-skärm istället för AMOLED, samt har fått en kamera på 8 megapixlar istället för S4:s 13.

I vanlig ordning kommer vi under testperioden utsätta enheten för såväl tuffa syntetiska test i form av så kallade benchmarks som för en mer verklighetsbetonad testfas där vi helt enkelt använder telefonen som vi normalt sett gör, men högst medvetet mer intensivt. Vi hoppas efter våra veckor med Samsung Galaxy S4 Active kunna svara på om den lever upp till de högt ställda förväntningarna som det nära släktskapet med S4 frambringar.

Specifikationer

Samsung Galaxy S4 Active bygger precis som vår svenska Galaxy S4 på Qualcomms fyrkärniga S600-plattform och inte Samsungs egna åttakärniga Exynos 5 Octa-plattform. Att valet föll på Qualcomms chipp snarare än Samsungs eget har det spekulerats en hel del kring, men konsensus är att det dels handlar om att Samsungs egna chipp inte hade en likvärdig LTE-lösning och dels att Samsungs egna chipp helt enkelt inte är redo för massproduktion i tillräckligt stor skala för att kunna tillgodose en global marknad.

Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, vilket för övrigt är samma krets som sitter i bland annat konkurrenten HTC One och den nyligen testade Asus PadFone Infinity, består i Actives tappning av en fyrkärnig Krait 300-processor som tickar i 4 x 1,9 GHz (att jämföra med 4 x 1,7 GHz i HTC One och Asus PadFone Infinity). Processorkärnorna bygger på ARM:s ARMv7-instruktionsset och har kompletterats med grafikkretsen Adreno 320 samt 2 GB LPDDR3 RAM i 800MHz.

Skärmen på 5 tum är till skillnad från syskonet S4 av LCD-typ, men har samma upplösning på 1080×1920 pixlar (även känt som FullHD och 1080p), vilket ger en pixeldensitet på 441 PPI – precis som Galaxy S4, Asus PadFone Infinity, Sony Xperia Z och Oppo Find 5.

Galaxy S4 Active är som tidigare nämnt vatten- och dammtålig, och har fått en IP67-certifiering. IP67 innebär att enheten är helt skyddad mot damm/partiklar och skall tåla att spendera minst 30 minuter i ett vattendjup på upp till 1 meter.

Vårt recensionsexemplar, som också är den enda Active-modellen som för närvarande säljs i Sverige, har ett lagringsutrymme på 16 GB eMMC varav cirka 10,5 GB är tillgängligt för oss att fritt använda som vi vill för appinstallationer och lagring. Detta är cirka 1,1 GB mer ledigt lagringsutrymme än syskonet Galaxy S4, så det verkar som att Samsung i S4 Active har lyckats banta bort en hel del mjukvara. Lyckligtvis har Samsung utrustat Active med en plats för lagringsminnesexpansion bakom det fuktsäkra borttagbara bakstycket, vilket för de allra flesta torde kompensera för att enheten endast saluförs med 16 GB internt lagringsutrymme.

Tre olika färger finns vid lanseringen tillgängliga: Urban Gray (mörkgrå), Orange Flare (skarp orange) och Dive Blue (turkosblå). Enheten levereras som förväntat med LTE-stöd (4G) och har stöd för alla våra svenska operatörer i en och samma modell.

På grund av att Active har gjorts vattentålig och dammbeständig och fått ett till synes lite stryktåligare skal så har den blivit lite större och tyngre än syskonet S4. Active mäter 139,7 x 71,3 x 9,1 millimeter och väger 153 gram, vilket är 23 gram mer och lite drygt ett par millimeter större på höjd och bredd samt någon millimeter tjockare. Batteriet är på 2 600 mAh och är därmed samma storlek som i S4.

I kartongen

samsung-galaxy-s4-active-box-01
S4 Active levereras i en till storlek och funktion traditionell kartong, men de har precis som för S4 valt att trycka lite extra på naturaspekten då kartongen uppges vara tillverkad av återvunnet papper och ha ett sojabaserat tryck.

Innehållet i kartongen är som vanligt numera tämligen sparsmakat. Vi finner inga överraskningar i form av exempelvis medföljande skal, displayskydd, dockningsstation eller mikrofiberduk. Innehållet i vår nordiska retailkartong är som följer:

  • Samsung Galaxy S4 Active (”Urban Gray”, GT-i9295, 16 GB)
  • Batteri (2 600 mAh, Li-Ion, löstagbart)
  • Laddadapter (vit, 5V 2A, med USB-port)
  • USB -> Micro-USB-kabel (vit, cirka 1 meter)
  • Headset (vitt, in ear-typ, trådburet med fjärrkontroll (svarsknapp, volym +/-))
  • Snabbstartguide samt garantibevis

Som vanligt kan kartongens innehåll även variera mellan olika operatörer, återförsäljare och kampanjer så om kartongens innehåll är av hög vikt för er så rekommenderas ni som alltid att kontakta aktuell återförsäljare innan ett eventuellt köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

samsung-galaxy-s4-active-00
samsung-galaxy-s4-active-01 samsung-galaxy-s4-active-02 samsung-galaxy-s4-active-03
samsung-galaxy-s4-active-infinity-s4-03 samsung-galaxy-s4-active-infinity-01 samsung-galaxy-s4-active-s4-01
samsung-galaxy-s4-active-infinity-s4-02 samsung-galaxy-s4-active-infinity-s4-04 samsung-galaxy-s4-active-porr
Fronten består av ett enda stycke glas av Cornings Gorilla Glass 2 och runtom frontglaset löper en ram av kompositplast, kromfärgat men kraftigare och mörkare än på syskonet S4. Telefonen ligger mycket bra i handen och även om den är lite större och lite tyngre än syskonet så uppskattar vi den lite mer rejäla känslan som Active förmedlar.

Bakstycket av plast är tjockare och styvare än på S4 och har därtill fått en matt ytfinish och ett diskret kevlarliknande mönster. Tycka vad man vill om materialvalet men passformen är av yppersta kvalité och vi finner inga onormala glipor eller illa sittande stycken. Tvärtom så är passformen av toppklass, vilket sannolikt också var en nödvändighet med tanke på att enheten är certifierad som vattentålig.

I varje hörn på bakstycket sitter det vad som ser ut som en metallnit eller en metallbult som ger enheten ett robust intryck, men bultarna fyller ingen prakisk funktion utan är endast kosmetiska lock bakom vilka traditionella skruvar håller chassit samman.

Då Active är vattentålig så har bakstycket fått en tunn gummilist invändigt, och Samsung är med hjälp av en liten guide i form av en klisterlapp på bakstycket noga med att påpeka att bakstycket måste monteras på rätt sätt för att fungera som avsett.

Tack vare en nästan helt slät baksida utan en kraftigt utstickande kameralins eller öppning för högtalaren så ligger S4 Active precis så stadigt som vi vill att alla telefoner skall ligga. Det är inga problem alls att navigera på telefonens skärm utan att först behöva plocka upp den. Inget vaggande från sida till sida.

På grund av enhetens IP-67-certifiering, vilket innebär att enheten är helt damm-/partikelsäkrad och vattenresistent i minst 30 minuter ned till ett vattendjup av en meter, så har Samsung meddelat att enheten dessvärre inte kan repareras om exempelvis skärmen spricker eller slutar fungera. I det läget är det i princip bara att köpa en ny telefon som gäller, såvida man inte är mycket händig och törs ge sig på en reparation själv.

Uppdatering 16 aug: Samsung låter idag meddela att de ändrar sin policy vad gäller S4 Active. Enheten kan fortfarande inte repareras på grund av IP67-certifieringen, men Samsung erbjuder istället kunden att köpa en ny telefon till ett kraftigt subventionerat pris om maximalt 2 500 kronor. Detta är fortfarande en god summa pengar, men betydligt bättre än de 4 500 kronorna och uppåt som en ny enhet kostar.

En drulleförsäkring kan även med Samsungs nya policy vara något att överväga, då det annars kan bli en dyrköpt erfarenhet om man råkar tappa telefonen och spräcka skärmen.

Knappsats, anslutningar och sensorer

samsung-galaxy-s4-active-knappsats-01
samsung-galaxy-s4-active-knappsats-02 samsung-galaxy-s4-active-knappsats-03 samsung-galaxy-s4-active-knappsats-04
samsung-galaxy-s4-active-knappsats-05 samsung-galaxy-s4-active-knappsats-06 samsung-galaxy-s4-active-knappsats-07
På telefonens front finner vi tre fysiska, taktila, knappar: Meny, Hem och Tillbaka. Här skiljer sig Active från S4 som bara har en taktil knapp; den centralt placerade hemknappen. På fronten, ovan skärmen, sitter högtalaren för telefonsamtal centrerad omgiven av den frontriktade kameralinsen, gestsensorn, ljussensorn, närhetssensorn samt notifierings-/meddelandedioden.

I överkant på vänstersidan sitter volymknappen (+/-). Knappen är tillverkad av svart grovt texturerad plast och sticker ut ordentligt från ramen vilket gör den lätt att finna i blindo. Knappen erbjuder ett bra motstånd men vi hade önskat ett lite större djup, större ”slaglängd”, så att knappen sjönk in mer då man tryckte på den för att bättre förmedla klickkänslan.

På högersidan, på rakt motsatt sida om volymknappen, finner vi strömknappen som precis som volymknappen är av svart texturerad plast och som sticker ut ordentligt. Precis som volymknappen så bjuder strömknappen på ett hyggligt motstånd men inget större djup. I Actives huvudände sitter 3,5 mm-porten för hörlurar, IR-ögat samt den sekundära mikrofonen för telefonsamtal och ljudupptagning vid videoinspelning.

samsung-galaxy-s4-active-vatten
I fotänden sitter Micro-USB-porten centrerad bakom en gummitätad lucka som dessvärre inte håller samma höga passform som telefonen i övrigt. Därmed inte sagt att luckan inte är tät – det är den – utan att den mest ser ut att sitta lite snett. Strax vänster om USB-porten finner vi ett litet hål för den primära samtalsmikrofonen.

Bakom det löstagbara bakstycket når vi batteriet (2 600 mAh), Micro-SIM-platsen samt minnesexpansionsplatsen (Micro-SD, max 64 GB). Minneskortet kan nås och bytas utan att batteriet avlägsnas, men däremot måste batteriet som sig bör tas bort för att man skall kunna nå SIM-kortet.

Mottagning och datahastigheter

samsung-galaxy-s4-active-natverk-01
Mottagningen är på grund av en otalig mängd faktorer och yttre omständigheter utom vår kontroll ett av de svårare momenten för oss att testa på ett pålitligt vis. Vi fokuserar därför mest på att se om testenheten lider av några uppenbara och onaturligt stora problem med mottagning och datahastigheter.

Galaxy S4 Active presterar i nivå med vad vi förväntar oss och matchar konkurrerande telefoner väl. Det så kallade ”dödsgreppet”, där vi med en eller två händer och ett fast grepp gör vårt yttersta för att täcka över telefonens interna antenner, har mycket liten inverkan.

Maxhastigheterna via 3G/HSxPA samt 4G/LTE motsvarar vad vi förväntar oss från specifikationsbladet och mobilnätets dagsform. Vi mäter via HSxPA upp 14 Mbit/s vid nedladdning och 2.4 Mbit/s vid uppladdning och via 4G/LTE 40 Mbit/s nedladdning och 7 Mbit/s uppladdning. Detta motsvarar våra förväntningar och är de dagsaktuella maxhastigheterna i vårt mobilnät.

Via Wi-Fi (802.11/n 5GHz) mäter vi upp maxhastigheter på runt 100 Mbit/s i båda riktningarna. Vid nedladdning via den lokala FTP-servern mäter vi upp 101 Mbit/s (12,6 MB/s) och vid uppladdning 99 Mbit/s (12,4 MB/s). Detta är precis vad vi förväntade oss med tanke på att syskonet S4 presterade så gott som identiska maxhastigheter.

Det kan tyckas vara av kuriöst värde och att det kvittar vid vanligt användande såsom webbsurf och appinstallationer om hastigheten är 50 Mbit/s eller 100 Mbit/s, men för oss som regelbundet för över stora mängder data (musik, videoklipp) till telefonen och gärna slipper krångla med USB-kablar så är detta en välkommen gåva från Samsung.

Ljudegenskaper

samsung-galaxy-s4-active-hogtalare
Ljudkvalitén via 3,5mm-porten är god och presterar på grund av identiskt hårdvara ch mjukvara helt och fullt i nivå med syskonet Galaxy S4. Den som vill fördjupa sig i det här beger sig med fördel till ljudkapitlet i vår Galaxy S4-recension.

Ljudet vid telefonsamtal är klart och högt, men inte riktigt lika högt som på systermodellen S4. Gissningsvis har maxvolymen dämpats aningen då Active har gjorts vattentålig. Vi föreställer oss att om inte vatten kan ta sig in så får ljudvågorna också det lite tuffare att ta sig ut. Som alltid beror det även på yttre faktorer som mottagningsförhållanden, nät och motpartens telefon. Vi har under testperioden inte haft några problem med vare sig dåligt ljud i vår eller motpartens ände och har heller inte råkat ut för nedkopplade samtal.

Den yttre högtalaren, placerad i nederkant på bakstycket och av mono-typ, bjuder på ett godkänt ljud. Maxvolymen är aningen lägre än på S4 och ljudet är lite mer dämpat, men vi har inget att klaga på. HTC One, med dubbla högtalare (stereo) placerade på telefonens front, slår dock alla andra telefoner som vi har testat, såväl vad gäller ljudkvalité som maxvolym.

En bieffekt som inte har speciellt stor praktisk betydelse, annat än ett möjligt irritationsmoment, är den interna högtalarens förmåga att få bakstycket att vibrera. Vi trodde först att det var den inbyggda vibratorn som orsakade detta, men då vi stängde av haptisk feedback i inställningarna så kvarstod vibrationerna. Detta märks väldigt tydligt om man har ljud vid skärm- och knapptryckningar igång – varje gång vi trycker på exempelvis Tillbaka-knappen eller en ikon på skärmen så kittlar det till i fingertopparna som vilar mot bakstycket som om vibratorn vore igång.

GPS och positionering


Galaxy S4 Active = Blå linje. PadFone Infinity = Röd linje.

Då vi testar positioneringsprestandan i Galaxy S4 Active så tar vi i vanlig ordning med oss telefonen, samt en referensenhet i form av Asus PadFone Infinity, ut på en promenad genom både stads- och parkmiljö. Vi stänger som alltid av all positioneringshjälp från mobilnät och Wi-Fi för att isolera själva GPS-/GLONASS-mottagaren.

Det här är bland det svåraste en positioneringsenhet kan utsättas för då sikten i stads- och parkmiljö regelbundet skyms av höga byggnader och träd, vilket vid en promenad förstärks ytterligare då man ofta går på trottoarer och gångbanor som löper alldeles utmed husväggar och träd. Ju närmare en vägg man kommer desto effektivare skyms den fria sikten mot satelliterna.

I situationer som beskrivs här ovan är stödet från mobilnät och/eller Wi-Fi extra viktigt då det inte är lika känsligt för byggnader och vegetation, men vi har som sagt stängt av den typen av assistans för att helt och hållet isolera GPS-/GLONASS-mottagaren.

Till vår hjälp för att spela in vår rutt använder vi den Google-utvecklade appen My Tracks, som ritar upp vår rutt ovanpå en karta tillhandahållen av Googles egna karttjänst Maps. Galaxy Active låser allt som oftast mot satelliterna på under tio sekunder och i regel, så länge sikten mot himlen är fri, till och med på mindre än fem.

Alla telefoner vi har testat de senaste två åren har uppvisat en nästan identisk positioneringsprestanda och skillnaderna är oftast mer rena tillfälligheter än något annat. S4 Active är här inget undantag. Vi kan som förväntat inte utse en vinnare, utan konstaterar kort att Samsung Galaxy S4 Active och Asus PadFone Infinity presterar likvärdigt och därmed bra nog för de allra flesta.

Bildskärmen och digitizern

samsung-galaxy-s4-active-bildskarm-01
Bildskärmen är av LCD-typ och har i Galaxy S4 Active en storlek på 5 tum och en upplösning på 1080×1920 pixlar, även känt som FullHD och 1080p. Pixeltätheten är precis som i Asus adFone Infinity, Sony Xperia Z och Oppo Find 5 fina 441 pixlar per tum, vilket dock inte kan mäta sig med klassledaren HTC One och dess 469 pixlar per tum.

Som ovan nämnt så är skärmen av LCD-typ, vilket alltså skiljer sig från syskonet S4 och dess AMOLED-skärm. Rent praktiskt innebär detta att färgåtergivningen är lite mattare, betraktningsvinklarna är sämre och svärtan långt ifrån lika bra. På plus-sidan finner vi att Active till skillnad från S4 har en äkta fullHD-upplösning, 1920×1080 pixlar, medan S4 och dess AMOLED-panel med PenTile-matris har en dryg fjärdedel färre ”äkta” pixlar. Därtill är den maximala ljusstyrkan högre på Active, vilket ger en bättre läsbarhet i fullt dagsljus – betydligt bättre än det AMOLED-utrustade syskonet S4.

Olyckligtvis, och oavsett vilken skärminställning vi väljer, så upplevs skärmen som ganska ljust urvattnad, inte minst bredvid Asus PadFone Infinity som vi anser har den bästa 5-tumsskärmen vi har testat, samt bredvid den ypperliga 4,7-tumsskärmen i HTC One. Ett exempel på hur skärmens blekhet tar sig uttryck är att exempelvis ljusgråa gradienter på en vit bakgrund nästan helt smälter in i den vita bakgrunden, medan de på One och PadFone Infinity är mycket tydliga. Den här blekheten går igen i nästan alla ljusa nyanser – färgerna saknar djup, helt enkelt.

Utöver ovanstående blekhet så är skärmen en trevlig bekantskap och bjuder på en riktigt hög maximal ljusstyrka, bättre än både PadFone Infinity och HTC One. Detta ger skärmen en mycket god läsbarhet i fullt dagsljus, så länge det är svart text på vit bakgrund eller tvärtom. Därtill är betraktningsvinklarna goda.

Samsung har sin vana trogen i bildskärmsinställngarna försett S4 Active med en handfull olika lägen där bildskärmens mättnad kan justeras efter tycke och smak.

”Dynamisk” – Högsta möjliga färgmättnad. Redaktionens favoritläge för S4 Active, men det lyckas dessvärre inte trolla bort skärmens svårighet att leverera hög kontrast och färgmättnad i ljusa nyanser.

”Standard” – Grundinställningen. Även detta läge upplevs som för blekt.

”Film” – Det mest konservativa läget. På AMOLED-paneler är detta i regel vårt favoritläge, men på en LCD-skärm som denna så upplevs det som för urvattnat och blekt.

Utöver de tre ovanstående lägena så bjuder Samsung även på ett läge kallat ”Optimera visning” där telefonen själv försöker justera skärmen beroende på vad som för tillfället visas på skärmen.

Skärmens digitizer, det pekkänsliga ytskiktet, är i vanlig Samsung-anda av världsklass. Utöver att vara responsiv och exakt så är har skärmglaset (Cornings Gorilla Glass 2) ytbehandlat med ett fettavstötande lager vilket gör skärmen behagligt halkig för fingertopparna. Den här behandlingen innebär att smuts och kladd aldrig får något ordentligt fotfäste och skärmen är därför fortfarande lika behaglig att använda efter en hel dags pillande som den är direkt efter en rengöring.

Vi mäter upp en god multitouch-prestanda för upp till 10 simultana tryckpunkter, samt en uppdateringsfrekvens på 60 Hz vilket innebär att skärmen läser av våra pek och svep 60 gånger per sekund. Att tillverkarna lägger sig på just 60 Hz beror på att digitizern är synkad med bildskärmens uppdateringsfrekvens vilken alltså även den är låst till 60 Hz.

Då vi sammanfattar skärmen så kan vi konstatera att den är en trevlig bekantskap, men att den har en akilleshäl vad gäller svårtigheten att generera en kontrastrik bild vid visning av ljusa nyanser. Detta är ingalunda en dealbreaker, men det gör att S4 Actives skärm inte riktigt kan mäta sig med de allra bästa LCD-skärmarna.

Mjukvaran

Samsung bygger som förväntat vidare på sitt TouchWiz-gränssnitt för Android, i Galaxy S4 Active kallat Nature 2.0, vilket de har lagt ovanpå Android 4.2.2. Vi vet att Samsung brukar vara bra på att uppdatera sina telefoner, åtminstone flaggskeppen, men att det ibland kan dröja. Vi vet inte när en uppdatering till Android 4.3 kan tänkas komma, men vi utgår från att hela S4-familjen kommer få ta del av den.

Den som är van vid TouchWiz känner sig på Active hemma tämligen snabbt, inte minst om man närmast kommer från fjolårsenheter som Galaxy S III eller Galaxy Note II. Samsung har dock lagt till en mängd nya funktioner samt stuvat om i gränssnitt och layout, inte minst i telefonens inställningar. Vi kommer nedan försöka beta av vad vi anser vara de mest betydande funktionerna, ändringarna och apparna.

Låsskärm och hemskärm
Hemskärmarna ser ut som vi förväntar oss och avviker inte nämnvärt från tidigare Samsung-telefoner ur Galaxy-familjen. Som vanligt är hemskärmarna vid första uppstart nedlusade med små och stora widgetar och mängder av appgenvägar. Trots en mycket kraftfull hårdvara kan detta göra att telefonen stundvis känns lite trög i samband med hemskärmarna. Att städa upp hemskrärmarna från alla widgetar gör stor skillnad och är det första vi gör – oavsett telefon och tillverkare.

Funktionsmässigt är det som förut, men med nytillkomna funktioner som ”Rörelser och gester” (mer om detta nedan) så kan man exempelvis vid redigering av hemskärmarna använda ena handen till att hålla telefonen och flytta ikoner medan med andra handen sveper någon decimeter ovanför skärmen för att växla hemskärm. Detta fungerar faktiskt riktigt bra och ser häftigt ut när man visar upp funktionen för familj och vänner, men den reella nyttan är ärligen tämligen begränsad.

Den begränsade nyttan är genomgående för många av Samsungs nytillkomna funktioner. Det ser tufft ut då det demonstreras och det ser bra ut i media och det fungerar ofta skapligt i verkliga världen, men vi har svårt att föreställa oss att det är funktioner som kommer användas mer än blott ett fåtal gånger av majoriteten användare.

Inställningar och funktioner
samsung-galaxy-s4-settings-screens
Under telefonens inställningar kan vi som sig bör ställa in det mesta, som en personlig hälsningsfras på låsskärmen, som lyckligtvis kan tas bort helt och hållet om man så vill, samt något som kallas ”Läge för hemskärm” vilket växlar mellan en ”normal” hemskärm till en hemskärm med betydligt större ikoner och större text. Detta underlättar för exempelvis människor med synfel och de som annars lätt förvirras av de normalt sett tämligen röriga hemskärmarna.

I tredje bilden kan vi se hur layouten för telefoninställningarna har ändrats, precis som på syskonet S4. Flikar upptill i skärm har ersatt den traditionella vertikala listmenyn som vi är vana vid i Android. Det tar en stund att vänja sig vid den nya layouten, och det faktumet att flikarna är placerade längst upp på skärmen innebär att det är jobbigare om man i möjlig mån strävar efter att använda telefonen med bara ena handen. Få tummar är långa nog att nå ända upp till skärmens överkant utan en hel del fingerakrobatik och obekväma rörelser.

”Luftvy” fungerar som en förhandsgranskning av exempelvis meddelanden och bildmappar och fungerar på så vis att man svävar med fingret någon centimeter ovanför skärmytan rakt ovan en bildmapp eller ett meddelande, varpå en förhandsgranskning av innehållet presenteras efter en dryg sekund. Det här är ytterligare ett exempel på en finess som fungerar ganska bra, men som vi gissar att få kommer använda i dagligt användande.

samsung-galaxy-s4-settings-screens-2
Inställningarna ovan talar mestadels för sig själv. Bland annat ser vi ”Luftgest” som vi beskriver några stycken upp, som i begränsad mån låter oss styra vissa av telefonens funktioner med hjälp av gester/handrörelser i luften ovanför telefonens skärm.

samsung-galaxy-s4-phone-sms
Telefoniappen och tillhörande kontaktbok är av traditionellt snitt och fungerar mycket väl. Detsamma gäller SMS-funktionen som fungerar och ser ut som vi förväntar oss, varken mer eller mindre. Här kan vi dock ta del av ovan nämnda ”Luftvy”-funktion.

Applikationer
samsung-galaxy-s4-samsung-apps
Samsung bjuder på en uppsjö av förinstallerade appar och vi har gjort ett litet urval av dessa i skärmdumparna oven och nedan. Det mesta talar för sig själv och det finns i regel lika bra eller bättre alternativ på Google Play Store för den som så önskar.

Ovan ser vi S Memo vilket är en app för anteckningar och noteringar, S Planner som är Samsungs kalenderapp och slutligen S Voice, en röstsökapp/personliga assistent. Svenska finns inte att tillgå som språkval, varken för språket i appens gränssnitt eller som valbart språk för röstigenkänning. Detta begränsar appens praktiska användbarhet för oss svenskar.

samsung-galaxy-s4-samsung-apps_5
S Translator är som namet antyder en översättningsapp, men precis som med S Voice så saknas svenskt språkstöd vilket innebär att nyttan för oss svenskar är begränsad. Vi ser slutligen appen WatchOn vilket är en tjänst för att ladda ner och se på sina TV-program via sitt digitala TV-abonnemang med någon av de svenska TV-leverantörerna.

Samsung Hub, ett samlingsnav som i en och samma app sammanställer diverse av Samsung föreslagna digitala nöjen som musik, filmer och e-böcker. Till sist ser vi S Health som är Samsungs träningsapp.

Då vi jämför gränssnitten för de olika apparna ovan så står det genast klart att det saknas ett enhetligt designspråk i Samsungs egna appar. Vi ser appar som är ytterst sparsamt designade, som WatchOn, appar som har fått en slags träpanelsdesign, som S Memo och S Planner, och appar som har ett modernt gränssnitt som Samsung Hub.

Vi hade önskat ett mer enhetligt gränssnitt där man som användare av Samsungs egna appar genast känner igen sig, oavsett vilken app man använder. Just nu är det en riktig röra och man undrar nästan om Samsungs olika utvecklarteam jobbar i separata avdelningar utan någon som helst intern kommunikation.

[Ladda hem svensk bruksanvisning]

Webbläsaren

Samsung skickar med både Google Chrome, som sedan Android 4.1 / Jelly Bean är Androids standardwebbläsare, och den äldre WebKit-baserade webbläsaren som innan Jelly Bean var standardwebbläsaren. Då Samsung placerar ut WebKit-webbläsaren i appdockan direkt på hemskärmen så får vi anta att det är den som Samsung rekommenderar att vi använder.

Prestandan är god oavsett vilken av de tu förinstallerade webbläsarna vi använder och S4 tuggar med relativ lätthet i sig även riktigt tunga sidor som www.aftonbladet.se och www.svd.se, men som väntat så är det inte helt följsamt då vi skrollar snabbt upp och ner på sidorna.

Adobe Flash står som de flesta numera vet inte att finna på Google Play Store, men går att sidladda via Adobes Flash-arkiv. Läs mer om hur det går till i vår Flash-artikel.

Vi föredrar att använda Google Chrome, men detta innebär att flashstödet helt och hållet går förlorat. För somliga är detta bara en bonus, för andra så handikappar det enheten på vissa webbsidor som fortfarande inte har ett alternativt stöd, via exempelvis HTML5, för exempelvis sina videoklipp. Inbäddade videoklipp från Facebook är ett exempel som ibland kräver Flash.

[bench]phone_web|samsung galaxy s4 active[/bench]

Galleri och mediaspelare

samsung-galaxy-s4-album-musik-video
Galleriappen är till det yttre nästan identisk med galleriapparna från tidigare versioner av Samsungs Nature UX, men bjuder på en ny funktion kallad ”Luftvy” (beskrivs några stycken ovan). Appen är rapp och har ett lättanvänt tvådelat gränssnitt med mappar till vänster och innehållet till höger. Det finns för den som så önskar kompetenta alternativ på Google Play, men då Samsungs egna app är så pass användbar ser vi inga större skäl att byta.

Musikspelaren, kort och gott kallad ”Musik”, är likadan som i tidigare versioner av Galaxy-serien. Den gör sitt jobb och bjuder på de flesta standardfunktionerna men här finns det för musikälskaren goda skäl att via Google Play ladda ner ett tredjepartsalternativ som bjuder på funktioner som album art/cover art och rent allmänt fler inställningsmöjligheter.

Videospelaren, kallad ”Videoklipp”, är en samlingsapp för såväl video på lagringsminnet som video via lokala nätverksströmmar och för Samsungs videobutik. Via videobutiken kan filmer och TV-serier köpas och strömmas i upp till 1080p (1920×1080 pixlar, även känt som FullHD). Spelaren är videomässigt väldigt kompetent och spelar utan minsta tvekan upp allt vi kastar på den, inklusive 1080p-klipp med osedvanligt hög bitrate (22 Mbit/s+).

i vanlig ordning får vi dock klara oss utan stöd för DTS-ljud, såvida vi inte installerar exempelvis MX Player och sedan via omvägar installerar en DTS-plugin. Den medföljande videospelaren har stöd för undertexter inbäddade i mkv-filer, men vi hade ingen framgång med externa undertextfiler i form av srt eller sub.

Kameran

samsung-galaxy-s4-active-kameralins
Kameran är på 8 megapixlar, att jämföra med 13 megapixlar i systermodellen S4. Varför Samsung valde att sätta i en annan kamerasensor i Active vet vi inte, men vi är inte speciellt bedrövade över detta. Även om 13 låter mycket bättre än 8 så är skillnaden i praktiken marginell. Ofta kan vi inte över huvud taget se någon skillnad annat än att den ena bilden är lite större än den andra. I takt med att megapixlarna blir fler i telefonerna utan att sensorstorleken ökas så ökar oskärpan i nästan samma takt, och det förväntade resultatet – att man skall fånga mer bildinformation i bilderna – uteblir.

Videoinspelning sker som sig bör i upp till 1080p (1920×1080 pixlar) i 30 FPS och på fronten finner vi en kamera för videosamtal på 2 megapixlar vilken även den kan spela in i 1080p (1920×1080 pixlar).

Kameramjukvaran
samsung-galaxy-s4-kamera-5 samsung-galaxy-s4-kamera-6
samsung-galaxy-s4-kamera-1 samsung-galaxy-s4-kamera-2
samsung-galaxy-s4-kamera-3 samsung-galaxy-s4-kamera-4
Samsungs kameramjukvara i androidvärlden har länge hört till de allra bästa, och S4 Active är inget undantag. Vi bjuds här på en mjukvara som har det mesta man kan önska i form av funktioner, filter och inställningsmöjligheter, men vi noterar att det saknas en del funktioner i Active som vi vet finns i S4, exempelvis videostabilisering vid inspelning.

Utöver numera självklara funktioner som HDR och ”burst shot” så finner man även smarta finesser som möjligheten att programmera volymknappen att agera antingen zoom, avtryckare eller videinspelningsknapp och möjligheten att fotografera i ett så kallat ”Radera”-läge där kameramjukvaran automatiskt hjälper till att redigera bort något som passerar förbi i bild medan en bildserie om fem bilder tas.

Via ”Mode”-knappen växlar man snabbt och enkelt mellan olika kameraprofiler som ”Auto” (standardinställningen), ”Natt”, ”Sport”, ”Fyllig ton (HDR)” och många fler. Vi uppskattar hur snabb mjukvaran är både vid uppstart och då man navigerar i menyerna och till skillnad från den aningen sega bildtagningen i syskonet S4 så svarar S4 Active ganska snabbt på avtryck. Kanske beror detta på att det är färre megapixlar för telefonens mjukvara att hantera, vi vet inte, men rappheten är onekligen välkommen.

Vi mäter upp strax under två sekunder för kallstart av kameramjukvaran, vilket är lika snabbt som kameramjukvaran i den mycket rappa HTC One och betydligt snabbare än Sony Xperia Z som i regel behöver dubbelt så lång tid på sig.

Exempelbilder

Samsung Galaxy S4 Active                               Samsung Galaxy S4
samsung-galaxy-s4-active-01 samsung-galaxy-s4-01
samsung-galaxy-s4-active-02 samsung-galaxy-s4-02
samsung-galaxy-s4-active-03 samsung-galaxy-s4-03
samsung-galaxy-s4-active-04 samsung-galaxy-s4-04
samsung-galaxy-s4-active-05 samsung-galaxy-s4-05

samsung-galaxy-s4-active-06 samsung-galaxy-s4-06
samsung-galaxy-s4-active-07 samsung-galaxy-s4-07
samsung-galaxy-s4-active-08 samsung-galaxy-s4-08
samsung-galaxy-s4-active-09 samsung-galaxy-s4-09
samsung-galaxy-s4-active-10 samsung-galaxy-s4-10
I bildexemplen ovan har vi valt att matcha S4 Active mot syskonet S4. Vad skärpa berör så är det i våra otränade ögon närmast ett dött lopp de tu emellan – fem megapixlar extra i S4 (13 mot 8) gör ingen större skillnad. Tack vare det större bildformatet så tycker vi oss dock se att bildinformationen är aningen mer omfattande i vissa bilder tagna med S4.

Den kanske mest påtagliga skillnaden mellan de tu är exponeringen och färgåtergivningen snarare än antalet megapixlar. S4 levererar i autoläget, vilket alltid är det läget som vi använder i våra recensioner, betydligt mörkare bilder än syskonet S4 Active. S4 hanterar motljus lite bättre tack vare detta, men samtidigt kan mörka partier i kontrastrika bilder försvinna i en svart sörja.

Vad man föredrar är mer en fråga om personliga preferenser än rätt och fel, men rent generellt föredrar vi mörkare bilder då dessa tenderar att innehålla mer bildinformation (som kan lockas fram i valfri bildhanterare) än ljusare och överexponerade bilder. Färgerna får ett i regel lite större djup i S4 också, tack vare den lite mörkare standardinställningen, men även detta varierar.

Skillnaderna är små men vi ger S4 segern över S4 Active vad stillbildskameran berör, men noterar också att S4 Active har den snabbare kameran vilken gör den lite mer responsiv att använda.

Videoexempel (bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet)

Samsung Galaxy S4 Active 1080p

Samsung Galaxy S4 1080p

Vid videoinspelning i 1080p så ser vi samma tendens som i stillbildsmomentet – S4 Active levererar en klart ljusare bild som plockar fram mer detaljer i mörka delar av bilden, men som samtidigt leder till en hel del överexponering i motljus. S4 är klart mörkare vilket ibland gör det svårt att se några detaljer i mörka delar av kontrastrika videoinspelningar.

samsung-galaxy-s4-active-video samsung-galaxy-s4-video
I de två bilderna ovan, Active till vänster och S4 till höger, så ser vi ett tydligt exempel på hur mörka partier lätt kan försvinna i en mörk sörja vid videoinspelning med S4. Notera exempelvis trädkronan i övre vänstra hörnet, samt vassens reflektion i vattnet.

Till skillnad från vid bildhantering så är det inte lika enkelt och snabbt gjort att med en videoredigerare på ett tillfredsställande vis plocka fram ”dold” bildinformation ur mörka partier, så här ger vi istället S4 Active segern. Även om tendensen till överexponering är större så anser vi att det är värt det för att kunna se mer detalj i mörka stycken utan att tvingas till tidskrävande videoredigering.

Vi lämnar det upp till er att med hjälp av våra bild- och videoexempel ovan själva avgöra vilken kamera ni föredrar. Oavsett vilken ni väljer så får ni en med androidmått mätt kompetent smartphonekamera.

Buggar och problem

Samsung kan Android väl vid det här laget och det märks då vi använder S4 Active. Vi har i skrivande stund inte sprungit på några buggar, spontana omstarter, programkrascher eller låsningar under vår tid med telefonen.

Skall vi vara petiga så kan det vara värt att nämna bildskärmens problem att uppvisa ordentlig kontrast i ljusa nyanser, samt en ganska påtaglig vibration från telefonens bakstycke då den interna högtalaren används.

Batteritiden

[bench]battery|samsung galaxy s4 active[/bench]
I grafen ovan så ser vi som väntat att S4 Active med dess LCD-skärm inte kan matcha systermodellen S4 och dess AMOLED-skärm. Vi vet sedan länge att AMOLED-skärmar i regel gynnar batteritiden vid filmvisning, och så är alltså fallet den här gången också. Detta till trots så sätter S4 Active ett nytt rekord för telefoner med LCD-skärmar och håller ut i strax under 10 timmar.

Vid ett mer normalt användande som SMS:ande, webbsurf, mailande och aktivitet på sociala nätverk så gynnas istället LCD-skärmarpå grund av att gränssnitten i dessa aktiviteter och apapr i regel är ljusa, något som är en AMOLED-skärms värsta fiende. Inte minst i miljöer där skärmens ljusstyrka måste vridas upp rejält skjuter strömförbrukningen för AMOLED-skärmar i höjden.

Allt som allt levereras Active en batteritid som få konkurrenter kan matcha och det är inga problem för den sparsamme användaren att klara både två och tre dagar på en laddning. Vid medelhård till hård användning så gör man dock som alltid klokt i att ladda varje natt. Även om batteritiden är god så är den inte exceptionell.

Spel, prestanda och grafer

samsung-galaxy-s4-active-spel
Majoriteten av alla spel i Google Play är som väntat fullt spelbara på Galaxy S4 Active och enheten presterar hart när identiskt med alla andra av oss testade telefoner med 1080p-skärm och grafikkretsen Adreno 320.

Den högupplösta skärmen sätter press på grafikdelen, vilket leder till att de mest krävande 3D-spelen stundivis någon sekund då och då lider av ett FPS-fall. Titlar som Shadowgun Deadzone 2.0, N.O.V.A 3 och Modern Combat 4 m.fl. flyter inte på så mjukt som vi erfar att de gör på telefoner med ”bara” 720p-upplösing.

I dagsläget finns det inga telefoner på den svenska marknaden som erbjuder annat än jämbördig prestanda vid samma upplösning, så den som vill ha mer 3D-krut får vänta på någon framtida enhet med en mer kraftfull grafikdel bättre lämpad för 1080p, alternativt försöka privatimportera en enhetet med Samsungs Exynos 5 Octa-krets.

[bench]system|samsung galaxy s4 active[/bench]

Galaxy S4 Active har fått 2 GB LPDDR3-minne med en klockfrekvens på 800 MHz. I Geekbench2 blir vi därför inte förvånade av att Galaxy S4 Active presterar bra i delmomentet som mäter upp minnesprestandan, där den hamnar tätt intill HTC One. Xperia Z hamnar på efterkälken på grund av ett något lägre klockat LPDDR2-minne.

[bench]cpu|samsung galaxy s4 active[/bench]

Systemprocessorn är vid sidan om systermodellerna S4 och S4 Google Play Edition det hittills snabbaste vi testat och dominerar i de flesta testmomenten. Av resultatet att döma verkar det som att Samsung utöver att höja klockfrekvensen också lyckats bra med att optimera mjukvaran, men utöver detta så har det visat sig att Samsung i vissa så kallade benchmarkprogram ”överklockar” grafikprocessorn med cirka 10% för att få en vad många anser vara en ojuste fördel.

[bench]gpu|samsung galaxy s4 active[/bench]

Grafikdelen presterar ganska väl trots den höga upplösningen. I 3DMark där innehållet både renderas i 720p on screen och skalas upp till 1080p off screen är prestandan en aning vassare än bland konkurrenter med samma grafikdel, vilket sannolikt beror på Samsungs ovan nämnda val att överklocka grafikkretsen i vissa benchmarks.

I Basemark Taji och Electopia där testen körs i telefonernas respektive nativeupplösning ser vi hur Galaxy S4 Active hamnar på efterkälken och får se sig slagen av enheter med 720p-upplösning. Det råder ingen tvekan om att Adreno 320 är den krets som just nu presterar bäst bland grafikdelarna i vår testdatabas.

Slutsats

Med Galaxy S4 Active har Samsung skapat en vatten- och dammtålig telefon med ett lite robustare skal som är avsedd att spela i den absoluta toppen. Skillnaderna mellan Galaxy S4 och S4 Active är ganska få, vilket innebär att Active precis som S4 är en bra telefon.

Även om skillnaderna är få så är de dock inte helt betydelselösa och detta märks kanske framför allt på telefonens utseende, storlek och vikt. Active är större, tyngre och mer robust – och vi gillar det! Smidighet i all ära, men vi på redaktionen är rörande överens om att S4 Active är den trevligare telefonen att hålla i handen. Den andas helt enkelt lite mer kvalité.

En annan betydande skillnad är valet av skärmtyp. Vi vet inte riktigt varför Samsung har valt en LCD-skärm istället för AMOLED. Kanske är det en kostnadsfråga, kanske är det en fråga om stryktålighet, kanske är det en fråga om problem att leverera AMOLED-paneler i tillräckligt stora volymer. Vi vet inte vad orsaken är, men vi kan konstatera att LCD-skärmen med undantag av dess goda läsbarhet i fullt dagsljus och en aningen högre reell upplösning är den sämre av de tu.

Den sista skillnaden av på pappret betydande art är kamerasensorn som är på 8 megapixlar, istället för 13 megapixlar som i S4, men skillnaden är i praktiken mycket liten. I takt med att megapixlarna ökar så ökar även oskärpan och den reella vinsten är högst marginell.

Även om S4 kan leverera aningen mer bildinformation så är det främst exponering och färgåtergivning som gör att stillbildskameran i S4 tar en knapp seger. Vid videoinspelning leder den lägre exponeringen i S4 till att bilden blir bitvis för mörk och på grund av detta ger vi S4 Active segern i videokampen. Kameran i Active är slutligen aningen snabbare, kanske på grund av att bildstorleken är mindre, och detta gör den trevligare att använda för oss som lätt blir frustrerade när fördröjningen mellan avtryck och bildtagning ökar.

På grund av skillnaden vad gäller skärmteknik, LCD i Active mot AMOLED i S4, så påverkas även batteriprestandan. Detta märks tydligt när vi spelar upp ett videoklipp och sätter det på upprepning om och om igen till dess att batteriet tar slut. AMOLED-skärmar är traditionellt betydligt bättre i den här typen av testmoment, och vi ser inget undantag från den regeln den här gången heller.

S4 Active kan inte vägar mäta sig med S4 vad gäller videouppspelning, men slår ändå till med ett nytt uthållighetsrekord för telefoner med LCD-skärmar: 583 minuter. Vi upplever att förhållandet är det omvända; Active slår S4, då vi istället använder telefonen för saker som surf, mailande och sociala nätverk. AMOLED-skärmar drar mycket mer ström än LCD-diton då de ombeds visa ljusa bilder och gränssnitt, exempelvis majoriteten av alla webbsajter samt de flesta gränssnitten för både mailklienter och sociala nätverk.

Batteritiden är som summering mer eller mindre ett dött lopp och vilken som är bäst beror helt enkelt på hur man använder telefonen. Använder man telefonen till att se på TV-serier på pendeln till jobbet, att ofta se på videoklipp via Youtube eller använda appar/besöka webbsajter med mörka gränssnitt så ger S4 och dess AMOLED-skärm en överlägsen batteritid. Sitter man däremot mycket på sociala nätverk som Facebook eller Twitter, mailar eller surfar så är däremot Active den klara segraren, inste minst då omgivningen kräver en hög ljusstyrka.

Utöver ovanstående punkter och de fysiska knapparna nedanför skärmen så är S4 och S4 Active i princip exakt samma telefoner, med samma fördelar och samma brister. De som väljer en S4 Active gör det sannolikt på grund av att de behöver en telefon som tål väta och regn, eller för att de som oss helt enkelt föredrar den mer rejäla känslan och designen, och de kommer sannolikt inte bli besvikna med sitt val.

Samsung Galaxy S4 Active är en riktigt bra telefon som förtjänar ett ordentligt övervägande då ni går i telefonköpstankar. Syskonmodellen Galaxy S4 är på pappret det aningen vassare alternativet, men är det rätt val för dig?
swedroid-rekommenderar-samsung-galaxy-s4-active