Recension:Sony Xperia S [Recension]

Postat:
02:04 - 2012-03-14
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Recensionsbild
Tillverkare: Sony Modell: Xperia S LT26i (32GB) Operativsystem: Android 2.3.7 med Sony UX (v6.0) Tillgänglighet: I butiker Pris: Från cirka 4 400 kronor inklusive moms Hemsida/specifikationer: Sony, GSMArena

Introduktion
Sony Xperia S är den första androidtelefonen ut på marknaden från den japanska elektronikjätten sedan de för en kort tid sedan köpte ut Ericsson och Sony Ericsson blev blott ”Sony”. Från svenskt håll har det muttrats en del kring detta och somliga har fruktat att Sony utan Ericsson kommer återgå till hopplöst nedtyngda gränssnitt som hårdvaran inte orkar med att driva.

Hårdvaran i sig är det dock inget större fel på, tvärtom. Sony har utrustat Xperia S med Qualcomms MSM8260-SoC (”System on a Chip”), vilken består av en dubbelkärnig processor i 2×1,5GHz samt grafikkretsen Adreno 220. Vidare har enheten fått gott om RAM, 1GB, samt en 4,3 tum stor skärm med en fantastiskt hög pixeldensitet. Vidare har de utrustat Xperia S med en kamerasensor av Exmor R-typ på hela 12 megapixlar.

I den här recensionen kommer vi i vanlig ordning kika närmare på allt från kartongens innehåll till batterikapacitet, från konstruktion till mjukvara. Vi kommer som vanligt utöver att köra en rad syntetiska benchmarks även hårdtesta telefonen i mer realistiska och verkliga förhållanden där vi använder telefonen på ett helt normalt vis – men betydligt intensivare än vad som är normalt för de allra flesta.

Förhoppningsvis kan vi efter våra veckor med Xperia S svara på om den här pjäsen är värd priset den betingar eller om era pengar är bättre investerade på annat håll.

Specifikationer
Mått (B x H x D)64 × 128 × 10,6 mm
Vikt144 gram
Skärm och upplösning4,3", 720x1280 pixlar @ 60Hz (vsync:on), 342 PPI, repbeständigt mineralglas
PaneltypLED-bakgrundsbelyst LCD/TFT, 16,7 miljoner färger
DigitizerKapacitiv digitizer @ 60 Hz, max 7 simultana pekpunkter
System-on-a-chipQualcomm Snapdragon MSM8260
CPUAndra generationen (45nm) Qualcomm Scorpion @ 2x1,5 GHz
GPUQualcomm Adreno 220
RAM1024MB (696MB tillgängligt för OS)
Inbyggt minne (NAND)32GB (~1,8GB ledigt för appinstallationer, ~26,5 GB lagringsutrumme)
Batteri / batteritid1 750 mAh (ej löstagbart), 450h stand by (3G), 8,5h taltid (3G)
Bakre kamera12.1 MP Sony Exmor R CMOS-sensor, bländare f/2.4, AF, LED-lampa, videoinsp. upp till 1080p (1920x1080 pixlar) i 30FPS, med kontinuerlig AF
Främre kamera1,3MP (SXGA), videoinspelning 720p (1280x720 pixlar) i 30FPS
Anslutningarmicro-HDMI, micro-USB, 3,5mm stereoutgång
KnapparFront: Bakåt, hem, meny. Högersida: Kamera, volym. Ovansida: ON/OFF
Nätverk/kommunikationHSDPA, microSIM,14,4 Mbit/s ; HSUPA, 5.76 Mbit/s, Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth A2DP 2.1+EDR, A-GPS + GLONASS, ANT+ , FM-radio
SensorerAccelerometer, kompass, närhetssensor, ljussensor
OS / GränssittAndroid 2.3.7 (Gingerbread) med sonys UX-gränssitt med Timescape och Facebook inside Xperia
Codec-stödMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA
Butikspremiär~2012-03 (Prisjakt)
ÖvrigtTillgänglig i vit och svart

I kartongen




I den vita kartongen, som i övrigt är ganska udda utformad, så finner vi telefonen i ett fack för sig, men för ovanlighetens skull så möts vi inte av telefonen själv så snart ytterhöljet har avlägsnats. I stället får vi fälla ut en lucka innan telefonen exponeras, och bakom ytterligare en lucka kommer vi sedan åt kartongens övriga innehåll.

Även om kartongen i sig mest är av kuriosa så är vi glada att Sony har lagt ner lite mer energi på kartongen/förpackningen än vad vi är vana vid från Sony Ericsson. Laddaren, minihäftet med SAR- och garantiinformation samt hörlurarna respektive laddaren bär lustigt nog fortfarande det gamla bolagets namn. Det kommer nog dröja ett tag innan det också står Sony på alla tillbehören i lådan.

Kartongens innehåll är som följer:

* Sony Xperia S (”White”, 32GB)
* Laddare med USB-port (5V, 850mA, ”Sony Ericsson GreenHeart”-märkt)
* USB -> microUSB-kabel (ca 1 meter)
* Svart stereoheadset (”MH650c”, in ear-typ med svarsknapp, ej mediakontroller)
* Tre par gummiproppar av olika storlek till ovan nämnda headset
* 2 st Sony Smart Tags (NFC-brickor)
* Minihäften: Snabbstartsguide, SAR-information (1.30 W/kg), garantiinformation

Som vanligt kan vi inte garantera att innehållet i vår kartong exakt motsvarar innehållet i era kartonger. Mindre variationer mellan olika mobiloperatörer och återförsäljare kan förekomma, så om kartonginnehållet är av stor vikt för just dig så uppmanas du kontakta din återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion


Utseende och design är som alltid en smaksak, varför det kan vara svårt att uttala sig om på ett någorlunda objektivt vis. Precis som Sony Ericsson gjorde innan samarbetet upphörde så har dock Sony fortsatt på inslagen väg vad gäller designen.

I den nya serien Xperia-telefoner, som Sony har valt att kalla NXT, så har ett transparent stycke glas infogats nere vid telefonens hakspets. Detta är nog ett stilspråk som många känner igen från vissa av Sonys TV-apparater, som alltså bär samma signum som telefonens antenn.


Dels har de som förut sett till att ge telefonen en distinkt design som tydligt visar konsumenten vem som har tillverkat den och dels så har de vinnlagt sig om att ge enheten en design som tilltalar väldigt många. Strama och snygga linjer som känns moderna gör att i princip alla vi visar upp telefonen för blir förtjusta, någon så till den milda graden förtjust att hon genast lade en beställning själv.

I handen känns Xperia S bra – storleken är ganska lagom för normalstora händer och det mjukt svängda bakstycket gör att telefonen vilar behagligt mot handen. Telefonen kan dock upplevas som lite för stor för de med nätta händer eller tighta byxfickor, då den på såväl höjden som djupet är relativt stor.


Materialet är plast över nästan hela brädet, vilket dock inte behöver betyda att telefonen känns ”plastig” i innebörden ”billig”. Xperia S känns tvärtom ganska lyxig och plastens ytbehandling, om än ganska halkig – åtminstone mot torra händer/fingrar, känns bra att hålla i och röra vid.

Byggkvalitén och passformen är bra, med ett undantag – på båda våra exemplar glappar bakstycket blott en aning. Detta är för all del inte en dealbreaker på något vis, men vi finner det lite frustrerande då man ideligen påminns om det då man håller telefonen i ena handen och trycker på skärmen med den andra. En bättre lösning hade i vår mening varit att skippa luckan helt och hållet till förmån för en liten SIM-kortslucka någonstans på telefonens sidor.

Enhet
Skärm (tum)
Bredd (mm)
Höjd (mm)
Minsta djup (mm)
Största djup (mm)
Vikt (gram)
Batteri (mAh)
Sony Xperia S4.364.2128.17.310.61441750
Samsung Galaxy Nexus4.6567.94135.58.949.911351750
Samsung Galaxy Note5.382.95146.859.6510.051782500
Motorola RAZR4.368.9130.77.110.551271780
Samsung Galaxy S Plus464.2122.49.9121191650
Samsung Galaxy S464.2122.49.9121181500
Samsung Galaxy S II4.366.1125.38.4910.41161650
SE xperia arc4.2631258.710.71171500
HTC Sensation4.365.4126.111.311.31481520
Google Nexus S463123.910.8814.61291500
HTC Sensation XL4.770.7132.59.911.16162.51600

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer

Telefonens front är som vanligt numera helt slät och saknar fysiska knappar. I och med att allt fler tillverkare börjar förbereda för Android 4.0/Ice Cream Sandwich, i vilket menyknapparna har flyttats till operativsystemets gränssnitt, så kommer vi nog (till somligas förtret) se att telefoner med fysiska knappar fasas ut allt mer och slutligen mer eller mindre försvinna.

Xperia S, som lanseras med Android 2.3/Gingerbread, har dock som många andra telefoner i den här övergångsperioden utrustats med kapacitiva knappar (”touchknappar”), tre till antalet, nedanför skärmen; Tillbaka, Hem och Meny. Dessa knappar har dessvärre, på båda Swedroids exemplar, visat sig vara till mycket förtret då de helt enkelt inte reagerar på våra tryck till belåtenhet. Man måste trycka på precis rätt ställe, vilket har en väldigt snäv träffyta, samtidigt som toppen på tummen/fingret inte får röra vare sig listen nedanför knappen eller skärmytan ovanför då detta verkar förbrylla touchknapparna. Man bör dessutom vara övertydlig i sitt tryck. Ägare av Nexus One känner nog igen sig i övertydligheten som krävs – men Xperia S är ett par snäpp värre. Med lite vana så har det med tiden blivit bättre, men efter två veckor är det fortfarande allt för vanligt att man får trycka flera gånger innan knappen reagerar.


Telefonens vänstersida är helt slät sånär som på en liten lucka i vänstersidans överkant, bakom vilken microUSB-porten sitter. Högersidan har, uppifrån och ner; lucka för microHDMI-porten, volymknapp (+/-) samt en kameraknapp med två trycklägen (fokus och avtryck) längre ner mot fotänden. I huvudänden finner vi till vänster strömknappen (som förstås även agerar låsknapp för skärmen) samt strax bredvid 3,5mm-utgången för hörlurar.


I fotänden finner vi blott ett avlångt litet hål där exempelvis en handledsrem kan fästas, samt den primära samtalsmikrofonen.

Gemensamt för alla fysiska knappar – volym, ström och kamera – är att de utöver att vara snyggt kromade erbjuder lagom mycket motstånd och dessutom står ut tillräckligt mycket från chassit för att göra det enkelt att treva sig fram i blindo. Vi är vidare mycket glada att strömknappen har placerats i huvudänden och inte på sidan, vilket leder till betydligt färre oavsiktliga tändningar och släckningar av telefonens skärm.



På fronten, ovan skärmen, hittar vi förstås högtalaren för telefonsamtal centrerad, den frontriktade kameralinsen till höger och notifieringsdioden till vänster. Någonstans på fronten sitter förstås även närhetssensorn (som stänger av bildskärmen och pekskärmen då du håller telefonen mot örat vid telefonsamtal) samt en ljussensor för automatisk reglering av skärmens ljusstyrka.

Olyckligtvis nyttjas inte den här transparenta listen i telefonens nederkant, som inifrån är belyst av dioder, som en notifieringsdiod annat än vid inkommande telefonsamtal. Varför de har valt att endast använda den här smarta diodlisten, som till skillnad från en mer traditionell notifieringsdiod är väl synlig nästan oavsett hur telefonen ligger och är vänd, för blott inkommande telefonsamtal är för oss lite av ett mysterium. Vi skulle helst av allt ha sett att listen blinkade för alla förekommande typer av notifieringar, gärna i olika färger dessutom.

Bakom det näst intill heltäckande bakstycket finner vi endast en plats för SIM-kortet. Xperia S saknar såväl ett utbytbart/löstagbart batteri (utan rejäla ingrepp, det vill säga) och en microSD-slot för minnesexpansion. Lyckligtvis levereras Xperia S med 32GB inbyggt minne, vilket torde vara nog för de allra flesta. En 64GB-version efterfrågas dock för att tillfredsställa även de allra värsta hamstrarna.

Mottagning och datahastigheter
Som tidigare nämnt så är den transparenta listen i telefonens nederkant inte bara en designfeature och en notifieringsdiod för inkommande samtal, utan utgör även telefonens antenn. Den här placeringen av antennen samt det faktumet att den så att säga har ”fri sikt” såväl framåt och bakåt som åt sidorna (till skillnad från telefoner med ett frontstycke av metall, t ex) gör att mottagningen i regel är mycket bra. Vi får anstränga oss rejält för att kunna koppla ett så kallat ”dödsgrepp” som kraftigt påverkar mottagningen.

Vid några snabba mätningar på vår vanliga testplats så noterar vi att Xperia S då den ligger på rygg på bordsskivan har ”-67 dBm 23 asu”, vilket är en stark signal. Då vi tar upp telefonen och med enhandsfattning täcker över telefonens nederdel så gott vi kan, det så kallade dödsgreppet, så noterar vi en mottagning på ”-79 dBm, 16 asu”, vilket fortfarande är en stark signal. Tar vi det hela ett steg längre och applicerar ett tvåhandsfattat dödsgrepp där hela telefonens nederdel täcks från alla håll så sjunker mottagningen till ”-83 dBm 15 asu”, vilket även det får anses vara en signal av god styrka. Kort sagt så har Sony genom en uppenbar designfeature även lyckats ge den en mer praktisk nyttofunktion. Två flugor i en smäll.

Maxhastigheterna är på pappret, via 3G/HSxPA, 14.4/5.76 Mbit/s vilket är mer än nog för de flesta, men en bit ifrån de 21 Mbit/s som de bästa 3G/HSxPA-konkurrenterna mäktar med. Vid våra egna test med vårt 7/2-abonnemang mäter vi som bäst upp cirka 6 Mbit/s ner och 2.5 Mbit/s upp – det vill säga helt i linje med vad vårt abonnemang mäktar med och helt i linje vad hart när alla andra telefoner av det övre segmentet presterar.

Även via WiFi är mottagningen god, men vi noterar en klart större känslighet för hur man håller enheten samt på vilka ytor den placeras. Vi gissar, utan att veta, att WiFi-antennen till skillnad från 3G-antennen har placerats utmed någon av telefonen sidor snarare än i den transparenta listen i fotänden.

Datahastigheterna via WiFi är godkända men en bit från de allra bästa. Vid överföring av större filer via vårt lokala FTP-nätverk så noterar vi en maxhastighet på 28 Mbit/s (3,5 MB/s) vid nedladdning (till telefonen från servern) och blott 22 Mbit/s (2,8 MB/s) vid uppladdning (från telefonen till servern). Detta kan jämföras med 40 Mbit/s (5 MB/s) i båda riktningarna för Tegra 2-enheter och 18-20 Mbit (2,3 – 2,5 MB/s) för Motorola RAZR.

Ljudegenskaper
Samtalskvalitén upplever vi som god i bägge ändar och hittar inte något att anmärka på annat än vad vi vanligen klagar på – att ljudet i samtalshögtalaren inte riktigt går så högt som vi hade önskat. I exemplet nedan jämför vi högtalaren mot Motorola RAZR och finner att Xperia S presterar både ett högre samt klarare ljud.

Inspelningen är gjord med telefonerna inställd på högsta ljudvolym med ett avstånd på 5 cm från inspelningskällan (Blue Yeti Pro).

Xperia S främre högtalare (samtalshögtalaren)

Motorola RAZR främre högtalare (samtalshögtalaren)

Precis som för Sony Ericsson arc s samt arc är Xperia S utrustad med en sekundär mikrofon monterad på bakstycket av enheten vars uppgift är att spela in bakgrundsoväsen som sedan filtreras bort för motparten. Detta fungerar allt som oftast utmärkt, men vi kan inte påstå att vi märker av någon större skillnad kontra föregångarna. I inställningsmenyn för samtal går det att stänga av funktionen för den som finner den besvärande.

Högtalaren på Xperia S bakstycke ger upphov till ett klart hörbart ljud även i burliga miljöer trots att vi stänger av Xloud-funktionen, som enligt Sony skall bidra till en än högre ljudnivå. Vi är dock inte särskilt förtjusta i Xloud då vi anser att funktionen bidrar till ett förvrängt/distat ljud som blir värre i takt som vi höjer volymen. Om vi jämför med arc är skillnaden vad gäller ljudnivå till Xperia S fördel, men överlag anser vi att arc ger ett mer välbalanserat ljud kontra kontra Xperia S som tycks premiera det övre registret med ett ljusare, snävare och vassare ljud som följd vilket också tydliggörs av klippen nedan.

I följande inspelningar har vi placerat telefonerna 40 cm från inspelningskällan och dragit upp volymen till 100% innan vi spelar upp vårt referensklipp genom respektive enhets medföljande musikspelare.

Xperia S bakre högtalare

Xperia arc bakre högtalare

Xperia S bakre högtalare med Xloud aktiverat

Xperia arc bakre högtalare med Xloud aktiverat

Sony skickar som vi tidigare påpekat med ett headset som vi vid en första anblick inte uppfattar som särskilt påkostat. Vi blir därför positivt överraskade när vi provlyssnar och upplever ett i sammanhanget och för våra öron bra ljud. För de som inte ställer speciellt höga krav på sina hörlurar kan dessa mycket väl täcka behovet . Vidare följer det med totalt tre par hörlurskuddar i olika storlekar.

I jämförelse med Nexus S i kombination med Voodoo control eller MP3-spelaren Sandisk Sansa Clip+ i kombination med ett par riktigt bra hörlurar är skillnaden tydlig. Vi saknar den kraft och dynamik som dessa enheter levererar, speciellt om vi ansluter mer tungdrivna hörlurar, med Xperia S. För den som föredrar större element och gillar att dra på är vi osäkra på om Xperia S verkligen kan ersätta MP3-spelaren. Vi rekommenderar därför i vanlig ordning att de som är kräsna ser till att provlyssna inför ett eventuellt köp.

Tyvärr har vi inte haft möjlighet att genomföra en ljudinspelning med Rightmark Audio Analyzer denna gång eftersom vårt referensljudkort slutade fungera i samband med testet.

GPS och positionering

Visa stadspreomenad med Sony Xperia S (BLÅ) vs Sony Ericsson xperia arc (RÖD) på en större karta

I det här momentet tar vi med enheten på en promenad i tätare bebyggelse samt på en biltur i till stora delar öppen terräng. Applikationen som använts för att spela in rutten heter Open GPS Tracker och finns tillgänglig genom Google Play. Eftersom vi valt att endast förlita oss på GPS-enheten stänger vi av samtliga av telefonens övriga hjälpfunktioner vad gäller positionering innan vi spelar in rutten.

Vi börjar med att jämföra tiden det tar för respektive telefon att låsa mot tillräckligt många satelliter för att redovisa en position med 25 meters noggrannhet. Resultatet talar vid upprepade tillfällen till Xperia S fördel som allt som oftast låser inom 2-3 sekunder medan Xperia arc behöver några sekunder till under bar himmel.

Av kartan ovan kan vi konstatera att Xperia S liksom Xperia arc till och från har svårt att följa vår rutt. Bägge enheter gör sig omväxlande skyldiga till små avstickare/rapporterar felaktiga koordinater, som enligt Google Maps gör gällande att vi passerar genom byggnader, träd eller buskage medan vi i själva verket håller oss på trottoaren. Miljön vi promenerar i är dock tuff för en GPS om det är högsta möjliga precision man söker varför vi på inget vis blir förvånade över resultatet.


Visa bilfärd med Samsung Galaxy Note (BLÅ) vs Sony Ericsson Xperia arc (RÖD) på en större karta

Under bilturen finner vi att Xperia S gör ett minst lika bra jobb som Samsung Galaxy Note med ett undantag. I takt som vi närmar oss parkeringen i skogspartiet i slutet av sträckan tappar Xperia S mottagningen helt och hållet. Det här är dock inget vi råkat ut för igen, så vi misstänker att det kan röra sig om en bugg i Open GPS Tracker.

Bildskärmen och digitizern
Xperia S har utrustats med en 4,3 tum stor LCD TFT-skärm med en upplösning på 720×1280 pixlar, även känt som 720p. Den här upplösningen i kombination med en 4,3 tum stor skärm ger en pixeldensitet på hela 342 PPI, vilket resulterar i vad som endast kan beskrivas som en knivskarp bild. iPhones omtalade och knivskarpa ”retina”-skärm ligger jämförelsevis på 326 PPI. Vi kan inte annat än om vi håller telefonen max ett par decimeter från ögonen urskilja enskilda pixlar, vilket för oss på redaktionen känns som lite av ett ”Äntligen!”-ögonblick.

Färgdjupet är på cirka 16 miljoner nyanser och skärmen levererar klara och naturtrogna färger, men det krävs att bakgrundsbelysningen ställs upp ganska högt för att dessa skall komma till sin fulla rätt. I vanlig ordning på Sony (Ericsson)-telefoner är skärmen nämligen tämligen mörk om man inte vrider upp bakgrundsbelysningen betydligt mer än på konkurrerande modeller. Skärpa, färger och kontraster är av toppklass och svärtan är relativt god för att vara en TFT-skärm.


Betraktningsvinklarna är skärmens enda riktiga akilleshäl. Bilden urvattnas, tappar kontrast och blir grådassig även ur måttliga vinklar. Då vi har telefonen liggande med skärmen vänd uppåt på skrivbordet bredvid oss så kan det ibland nästan bli svårt att läsa viss text utan att plocka upp telefonen först, vilket är lite tråkigt.


Läsbarheten i fullt dagsljus är bra tack vare vad vi upplever är en bra maximal ljusstyrka. Även om Xperia S till skillnad från sitt mindre syskon Xperia P saknar den nya RGBW-matrisen (Red, Green, Blue, White), det vill säga en matris med en extra, vit, subpixel, så upplever vi att inte minst vita partier är mycket ljusstarka. Läsbarheten i fullt dagsljus är bra, men skärmen reflekterar mer ljus än exempelvis Samsung Galaxy S II.


Digitizern, det pekkänliga ytskiktet, håller god klass och skärmen svarar i regel väl på våra tryck. Vi mäter en uppdateringsfrekvens på 60Hz i appen Input Benchmark, vilket innebär att skärmen läser av våra tryck och rörelser 60 gånger per sekund. Vidare mäter vi upp max 7 simultana pekpunkter vilket innebär att skärmen är god för alla förekommande typer av multitouch – och mer därtill.

I jämförelse med de allra bästa så konstaterar vi att Xperia S pekskärm kanske missar pek och svep aningen oftare, inte minst då telefonen ligger på rygg på vissa typer av underlag. Det stora problemet är dock de kapacitiva menyknapparna, som vi har nämnt i kapitlet ”Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer”, som om och om igen missar våra tryck. Vi uppskattar att ett tryck av tre missas och ibland kan vi tvingas trycka både tre, fyra och fem gånger innan trycket registreras. Återigen är problemet i regel allra störst då telefonen ligger med ryggen nedåt mot vissa underlag, men även då vi håller telefonen i handen så kan samma problem göra sig påmint.

Mjukvaran
Sony Xperia S levereras med Android 2.3.7/Gingerbread (uppdatering till 4.0/Ice Cream Sandwich under andra kvartalet 2012) med version 6.0 av Sonys (Sony Ericssons) egenutvecklade gränssnitt UX ovanpå. Sony Ericsson UX är något av en favorit vad gäller tillverkarnas egenutvecklade gränssnitt här på swedroidredaktionen, på grund av gränssnittets enkelhet och snabbhet. Här ser vi inte röken av så kallad ”bloat” där allt fler animationer och annat grafiskt lull-lull gör att flytet och hastigheten får stryka på foten.

Vi är glada att snabbt kunna konstatera att även om Ericsson nu är ute ur leken så är version 6.0 av Sony UX fortfarande snabbt och responsivt. I standardutförande, direkt ur kartong, så är dock hemskärmarna totalt överfyllda av varenda widget Sony har att erbjuda, vilket trots Sonys obloatade gränssnitt leder till att svep mellan och översikt över hemskärmarna går tungt.

De allra flesta städar förstås genast upp på hemskärmarna och lämnar endast ett fåtal widgetar, något som genom ett trollslag gör hemskärmarna precis så rappa som Sony UX kombinerat med kraftfull hårdvara skall vara.

Hemskärm/Launcher

Om vi bara skrapar på ytan hittar vi inte särskilt många nyheter i Sonys senaste version av UX-gränssnittet – i varje fall inte funktionsmässigt. Överlag uppfattar vi det snarare som mer polerat och gillar definitivt de blå tonerna bland widgets och inställningsmenyer, som drar tankarna till Ice Cream Sandwich. Lägg märke till NFC-widgeten som fungerar tillsammans med Sony SmartTags – mer om detta nedan.


Sony erbjuder endast ett tema att välja på, men i en rad olika färger. Här ser vi gärna utökade valmöjligheter framöver. Ett välkommet tillskott är möjligheten att byta ut bilden för låsskärmen. Detta åstadkommes genom inställningsmenyn -> bildskärm.

I programmenyn finner vi däremot inga större nyheter utan det ser ut och fungerar som i tidigare versionen av UX.

Telefonappen och kalendern

Kalendern har fått ett nytt utseende, men tråkigt nog verkar kalenderwidgeten ha ramlat mellan stolarna. Kalendern har vidare blivit mer överskådlig och enklare att navigera om vi jämför med kalendern som följer med Xperia arc.

Webbläsaren
http://www.youtube.com/watch?v=qGkyVbyEMBo Galaxy Nexus får se sig slagen av Xperia S vad gäller den medföljande webbläsaren. Xperia S hämtar sidor fortare och renderingen är mjukare medan vi zoomar, skrollar och panorerar.

Galleri och mediaspelare

Clip
Resolution
Codec / Profile / Container
Bitrate
Audio
Results (MX Video Player)
#1640x352XviD / Simple@L5 / AVI1 Mbit/sMP3 2.0OK
#2576x320XviD / Simple@L5 / AVI1,4 Mbit/sMP3 2.0OK
#3720ph.264 / High@L3.1 / MKV3 Mbit/sAC3 5.1OK (sound: S/W only)
#4720ph.264 / High@L4.1 / MKV9 Mbit/sAC3 5.1OK (sound: S/W only)
#51080ph.264 / High@L4.1 / MKV14 Mbit/sDTS 5.1OK (sound: S/W only)
#61080ph.264 / High@L4.1 / MKV19,2 Mbit/sAC3 5.1OK (sound: S/W only)
#71080ph.264 / High@L4.1 / MKV22,8 Mbit/sDTS 5.1OK (sound: S/W only)
#81080ph.264 / High@L4.1 / MKV25 Mbit/s DTS 5.1OK (sound: S/W only)
#91080ph.264 / High@L4.1 / MKV30 Mbit/sAC3 5.1Fail (low FPS)
#101080ph.264 / High@L4.1 / MKV42 Mbit/sAC3 5.1Fail (very low FPS)

Xperia S, med Qualcomms MSM8260-plattform, är en mycket kompetent videospelare. Med rätt programvara (i vårt fall gratisversionen av MX Video Player) som kan mjukvaruavkoda ljudformaten som Xperia S saknar nativestöd för, så lyckas vi spela alla våra testklipp, utom de erkänt vansinnigt tunga ”fågelklippen” som i många år i princip endast har använts för att testa gränserna för vad en videospelare klarar av.

Tack vare den höga skärmupplösningen (720p) med de fina färgegenskaperna så är det lite av en njutning att se på serieavsnitt i 720p (1280×720 pixlar) på Xperia S, även om det i längden blir ansträngande för ögonen att se på en så liten skärm. Detta gäller dock alla smartphones och är inget som är unikt för Xperia S. Vidare ett plus i kanten för en i sammanhanget ljudlig högtalare.

Sony skickar med standardversionen av Googles galleriapplikation för Android 2.3 och detta är också den enda videospelare vi hittar förinstallerad på enheten. Applikationen i sig är det förvisso inget fel på, men vad gäller videouppspelningen är den i enklaste laget. Vi hittar i princip inte mycket mer än en play, paus och stopp-knapp. Den som vill se video på Xperia S bör prova exempelvis Dice Player eller MX Video Player m.fl.



Musikspelaren är praktiskt taget en helt ny upplevelse och därutöver en väsentligt bättre sådan. Vi navigerar enkelt bland album och artister och kan ställa in ljudet som vi själva behagar med hjälp av en fembandsequalizer. Vidare har Sony bakat in en kul funktion för att välja ut musik från ditt bibliotek för att passa ett visst sinneslag.

Vi uppskattar också DLNA-stödet som är så enkelt att komma åt. I ett fåtal klick strömmar vi musik till vår DLNA-kompatibla Onkyo-förstärkare. Musikspelaren är därutöver sammankopplad med Facebook så att du kan dela med dig av vad du lyssnar på eller för den delen följa vänner som också använder tjänsten.

Sony har inte bara utrustat Xperia S med en microHDMI-utgång utan också en TV-vänlig mediahub som aktiveras när vi ansluter telefonen till skärm. Eftersom enheten också har stöd för ”Remote Control Pass Through” genom HDMI-gränssnittet är det busenkelt att navigera i mjukvaran med hjälp av TV-apparatens fjärrkontroll. Ingen konfiguration är nödvändig annat än att hitta passande media-applikationer genom Google Play.

Inställningar

Inställningsmenyn ser ut enligt ovan. Till de mer unika inställningarna hör Xperia-fliken där det mest väsentliga egentligen är att det går att konfigurera tjänsten ”Facebook inside Xperia”.


I vanlig ordning finns ingen möjlighet att stänga av den automatiska ljusjusteringen av skärmen såvida reglaget inte dras till 100%. Den som absolut vill bli av med det beteende kan lösa det genom tredjepartsapplikationer via Google Play.

Sony SmartTags / NFC

I videon ovan visar vi hur NFC-taggarna kan fungera tillsammans med sonys Xperia SmartTag-mjukvara. Vardera tagg aktiverar olika profiler som vi helt enkelt ställer in efter tycke och smak. Programmet är mycket enkelt att använda och det går på gott och ont inte att skapa hur invecklade profiler som helst, men för den som vill kunna göra mer finns det en uppsjö av NFC-appar att välja bland via Google Play.

Övriga applikationer

Sony Ericsson PC Suite heter numera endast Sony PC Suite. Tjänsten fungerar precis som tidigare för att uppdatera  telefonens mjukvaran, köra en backup/återställning etc.


FM-radion, alarmklockan och appen Power Saver. Sistnämnda är mycket enkel att konfigurera för att skapa profiler som hjälper dig spara ström genom att inaktivera olika funktioner beroende på exempelvis klockslag.

Kameran

Kameran är på hela 12 megapixlar, vilket torde vara mer än nog för de allra flesta. Antalet kameramegapixlar säger dock som de flesta vet väldigt lite – eller inget alls – om bildkvalitén utan är endast ett mått på bildens storlek. Vid videoinspelning är maxupplösningen 1080p (1920×1080 pixlar) i 30FPS.

Kameran har förstås såväl autofokus som pekfokus och en rad andra funktioner som leendeigenkänning, i princip allt det vi har kommit att förvänta oss av Sonys/Sony Ericssons kameramjukvaror genom åren. Vidare har kameran fått sällskap av en LED-blixt vilken underlättar vid fotografering under dåliga ljusförhållanden – åtminstone så länge avståndet till objektet är max några meter.

På fronten sitter den sekundära kameran för videosamtal och självporträtt, och här är upplösningen betydligt beskedligare 1.3 megapixlar och videoinspelning i max 720p (1280×720 pixlar) i 30FPS. Detta är mer än nog för ändamålet, men i vanlig ordning är bildkvalitén via frontkameran bedrövlig – särskilt inomhus.

Det krävs precis som alla andra frontriktade kameror vi har testat mycket kraftig belysning, gärna fullt dagsljus utomhus, för att ljusförhållandet skall vara bra nog för att frontkameran skall kunna leverera hyggliga bilder och videoklipp.

Bilderna nedan är tagna i respektive kameras fulla upplösning, med standardinställningarna aktiva.

Sony Xperia S                                                   Sony Ericsson Xperia arc

Klicka för fullstorlek

Klicka för fullstorlek

Klicka för fullstorlek

Summering — stillbilder
Utifrån bilderna ovan står det klart att Exmor R-sensorn i Xperia S, utöver att ha betydligt fler megapixlar, levererar bilder som är minst ett par nivåer bättre, kanske främst vad gäller skärpan. I bilderna nedan har vi tagit ett par bilder, klippt ut exakt samma del av bilden, och placerat dessa bredvid varandra. Sony Xperia S-bilden har fått krympas aningen för att storleken skall bli rätt, men i övrigt har ingen som helst efterbehandling av bilderna skett.

Vad gäller fotografering i ljusfattiga miljöer/vid höga ISO-värden producerar arc från ISO ~400 till maxvärdet om ISO 2000 mindre brus än Xperia S. Har vi detta i åtanke finner vi förstås en bra förklaring till varför Xperia S i autoläget prioriterar lägre ISO-värden än Xperia arc. I de fall då blixten (LED) är aktiv är kampen betydligt jämnare eftersom bruset blir till ett mindre problem. Diodens ljusintensitet är i våra ögon jämförbar liksom resultatet under förutsättning att motivet befinner sig omkring 40-50cm från objektivet. Vid kortare avstånd än så har vi lättare att få till skärpan med arc än med Xperia S i autoläget.

Autofokusen är i hyggliga ljusförhållanden snabb och gör ett bra jobb. Vid fotografering i sekvens är fördröjningen sällan över 0,5 sekunder från det att vi tryckt på knappen tills dess att enheten ställt in skärpan och tagit en bild samt är redo för en ny. I förhållande till föregångaren är skillnaden kännbar på den här punkten, men i jämförelse med Galaxy Nexus, som tillhör en av de snabbaste enheterna på området med vad Google marknadsför som ”Zero shutter lag”, hamnar Xperia S stundvis i lä. I fall där motivet förändras noterar vi däremot ingen större skillnad i hastighet om vi tar hänsyn till hur lång tid det tar före dess att respektive enhet ställt in skärpan. Efter 10 bildtagningar i omedelbar följd låser sig kameran för drygt en sekunds tid innan vi kan fortsätta.

Makrofotografering fungerar i förhållande till övriga telefoner vi testat riktigt bra under förutsättning att funktionen för leende/ansiktsigenkänning är avstängd. I annat fall får vi stora problem med att få till skärpan. En närgräns på 6 cm innebär att vi kan komma relativt nära motivet vilket i kombination med en rapp autofokus innebär bra resultat även vid tillfällen där motivet inte är helt och hållet statiskt.

Sony Xperia S — fler bilder

Sony Xperia S 1080p @ 29,692 FPS (13,9Mbps)MP4 AVC Baseline@L4.0. Stereo AAC, 48KHz, 96Kbps



Sony Xperia S 1080p Sony Ericsson Xperia arc 720p

Sony Ericsson Xperia arc 720p @ 29.692 FPS (6 Mbps) MP4 AVC Baseline@L3.1. Stereo AAC, 48KHz, 96Kbps

Sony Xperia S frontkameran

Buggar och problem
Problemen med Xperia S har kommit att helt kretsa kring de kapacitiva menyknapparnas okänslighet. Vi undrade först om vi hade fått tag på ett måndagsexemplar, men då ett annat exemplar dök upp ett par dagar senare och uppvisade exakt samma beteende tvivlade vi på att så var fallet. Om vi inte ser till att vara övertydliga och med hög precision trycker mitt på menyknapparna så uppskattar vi att minst ett tryck av tre går förlorat.

Då vi sedan gjorde lite efterforskningar i ämnet och fann att andra har noterat samma sak så kan vi inte göra mycket annat än att konstatera att Sony har ett litet problem med Xperia S som de bör försöka lösa. Förhoppningsvis är detta något de kan åtgärda antingen via en mjukvaruuppdatering eller, om det är ett hårdvaruproblem, något de snabbt kan åtgärda i tillverkningen av kommande partier Xperia S. Pekskärmen i övrigt är mycket följsam och missar väldigt sällan tryck och svep, så det är absolut inget fel på digitizern som sådan.

Batteritiden
Batteritiden vid videouppspelning blir dessvärre med en tid av 6 timmar och 27 minuter lite av en besvikelse. Tidigare telefoner ur Xperia-serien har presterat långt mycket bättre och de allra bästa kan fortsätta i uppåt fem timmar till när Xperia S kastar in handduken.

Noteras bör att vi på grund av Xperia S låga ljus vid 50% ljusstyrka tvingades dra upp ljusstyrkan till hela 67% så att ljusstyrkan, så gott vi med blotta ögat kan avgöra, matchade vår referensenhet Samsung Galaxy Nexus vid 50%. För kuriosas skull körde vi ytterligare ett test, med Xperia S ställd på 50% ljusstyrka, varpå vi lyckades klämma ut ytterligare 55 minuter ur batteriet. Att ställa skärmens ljusstyrka på blott 50% innebar dock att vissa partier av filmen blev såpass mörka att det periodvis var svårt att urskilja detaljer, så länge man inte såg till att man befann sig i ett mörkt rum.

Hur det kommer sig att Xperia S presterar sämre än tidigare xperior är vi inte helt på det klara över, men vi gissar att kombinationen större skärm än majoriteten av Xperia-syskonen samt en högre upplösning än samtliga syskon gör sitt till. Vidare kan det fortfarande finnas utrymme för optimeringar av drivrutinerna för den relativt nya plattformen Qualcomm MSM8260 som sitter under skalet.

Om vi ser till mer normal användning är resultatet inte lika nedslående. Faktum är att vi efter en arbetsdag innehållandes åtminstone 40 minuters telefonsamtal samt 30 minuters mailande, någon timme Spotify (offline), samt en timme i webbläsaren/Google Reader och några enstaka minuter med diverse enklare pusselspel för att inte utelämna mail-, Facebook- och Twitter-synkronsering fortfarande har must kvar i batteriet när dagen lider mot sitt slut. Den största energiboven är i vanlig ordning skärmen och telefonsamtal tätt följd av i vårt fall webbläsaren. Två arbetsdagar utan laddning är dock inget alterantiv, utan vi nödgas ladda varje kväll om telefonen skall överleva förmiddagen.

Systeminformation


Under skalet på Xperia S finner vi Qualcomms dubbelkärniga plattform MSM8260, som består av en processor på 2×1,5GHz, grafikkretsen Adreno 220 och 1GB RAM. Även om fyrkärniga enheter från konkurrerande tillverkare väntar runt hörnet nu så ger den här dubbelkärniga lösningen telefonen en rejäl knuff och vi upplever sällan vid så kallat ”real world”-användande att vi önskar oss två kärnor till.

Androidversionen är 2.3.7 (uppdatering till 4.0.x kommer) och ovanpå detta har Sony lagt in version 6.0 av sitt eget (Sony Ericssons) gränssnitt UX. Ett urval av de mer betydande specifikationerna är skärmupplösningen på 720p (720×1280 pixlar), att enheten har fått NFC-stöd samt har utrustats med en kamerasensor på hela 12 megapixlar.


Sony har utrustat Xperia S med hela 1GB RAM, vilket är dubbelt så mycket som Sony Ericsson utrustade sina flaggskepp med under fjolåret. Detta gör stor skillnad för oss som tycker om att ”multitaska”, det vill säga köra stora mängder program/appar samtidigt och kunna växla mellan dessa blixtsnabbt.

Med äldre Xperia-telefoner med blott 512MB RAM så tvingades Android ofta jonglera med RAM-minnet och stänga av processer för att frigöra mer minne, vilket sedan innebar att det tog någon eller några sekunder extra att starta upp appen igen.


Våra testexemplar av Xperia S har utrustats med 32GB inbyggt lagringsminne varav strax över 26GB är tillgängligt för användaren att nyttja för lagring av exempelvis musik, film och bilder. Av de återstående dryga 5 gigabyten är cirka 1800MB är reserverat för appinstallationer och resten upptas av själva operativsystemet.

Vi förmodar att när Xperia S får sin uppdatering till Android 4.0/Ice Cream Sandwich så kommer fördelningen av tillgängligt appminne bli som på Samsung Galaxy Nexus där användaren själv får välja hur lagringsminne och appminne skall fördelas – utan separata partitioner.

Spel, prestanda och grafer

Benchmark Pi mäter upp enhetens beräkningskapacitet, vilket ger ett mått på processorns prestanda. Lägre är bättre. Xperia S får se sig slagen av konkurrerande telefoner med lägre processorhastigheter, i MHz räknat.


Linpack mäter upp processorns flyttalsprestanda och resultatet presenteras i MFLOPS. Högre är bättre. Här presterar Xperia S hyggligt och blir endast slagen av Samsungs två lurar Galaxy S II och Galaxy Note.


CF-Bench mäter upp telefonens CPU- och minnesprestanda och presenterar resultaten i en totalpoäng. Högre är bättre. Xperia S kniper andraplatsen och har därmed placerat sig bland de allra bästa för andra gången.


Rightwares BrowserMark är ett plattformsoberoende test som utförs i telefonens webbläsare. I testet utförs en mängd olika delmoment och resultatet presenteras som en totalpoäng där högre är bättre. Då detta är ett plattformsoberoende test så har vi som kuriosa valt att även lägga in testresultat från andra plattformar än Android. Här ser vi ett resultat som är lite av en besvikelse men som lyckligtvis inte reflekterar hur telefonen känns då man använder den i verkliga världen. Dessutom vet vi att Android 2.3.x/Gingerbread och dess webbläsare, som Xperia S levereras med, inte kan nyttja båda processorkärnorna. Vi kommer sannolikt få se en rejäl ökning i just BrowserMark så snart Android 4.0-uppdateringen kommer, någon gång under andra kvartalet 2012.


Sunspider mäter upp processorns och standardwebbläsarens kombinerade javascriptprestanda. Lägre tid i ms (”millisekunder”) är bättre. Xperia S är här återigen med i toppstriden och kvalar in på en fin andraplats. Precis som i BrowserMark-testet ovan så kan vi konstatera att Xperia S på grund av Android 2.3.x inte kan nyttja båda processorkärnorna. Trots detta presterar alltså Xperia S mycket väl och vi anar att vi kommer få se en mycket konkurrenskraftig poäng så snart Android 4.0 anländer.


Vellamo mäter precis som Sunspider upp javascriptprestandan som telefonens processor och standardwebbläsare mäktar med, men till skillnad från Sunspider så består Vellamo av flertalet olika javascripttest, vilka sedan läggs samman för en totalpoäng där högre är bättre. Noteras bör att Vellamo är utformat på ett sådant vis att skärmens upplösning är av stor betydelse, vilket förklarar varför exempelvis den högupplösta Galaxy Note trots en aningen snabbare hårdvara än Samsung Galaxy S II får en klart lägre poäng. Här visar Xperia S och Qualcomms MSM8260 framfötterna och närmast krossar motståndet.


Monjori Shader Benchmark mäter som namnet antyder upp grafikprocessorns kapacitet vad gäller rendering av så kallad “Fragment Shader”. Resultatet presenteras i FPS (“Frames per Second”, eller “Bilder per Sekund”) och högre är bättre. Notera att skärmens upplösning är av betydelse, vilket innebär att högupplösta enheter presterar ett betydligt sämre resultat än andra telefoner med likvärdig hårdvara men med lägre skärmupplösning. De enda jämförbara modellerna är på grund av skärmupplösningens betydelse i det här testet Xperia S, Galaxy Note och Galaxy Nexus. Bland dessa tre modeller så kniper Xperia med 17 FPS förstaplatsen, knappt före den aningen mer högupplösta Galaxy Note och långt långt före Galaxy Nexus.


Electopia är ett 3D-test baserat på OpenGL ES 1.1 avsett att testa grafikprocessorn. Resultatet är i FPS (“Frames Per Second”- “Bilder Per Sekund”) och högre är bättre. Notera att telefoner med lägre skärmupplösning än WVGA (800×480 pixlar) gynnas kraftigt eftersom belastningen på grafikkretsen med färre pixlar att flytta blir betydligt lägre. Återigen så presterar Xperia S väl, men får se sig slagen av Samsung-duon S II och Note.


Nenamark 2 är ett 3D-test baserat på ramverket OpenGL ES 2.0 och sätter grafikprocessorn på ett tufft prov i en 3D-värld med stort antal polygoner. Resultatet presenteras i FPS och högre är bättre. Här ligger Xperia S hack i häl på Galaxy S II och skillnaden är så pass liten att det ofta handlar om tillfälligheter vad gäller vilken telefon som presterar den högsta FPS:en var gång vi kör testet.

Name
Sequential read (MB/s)
Sequential write (MB/s)
Random read (MB/s)
Random write (MB/s)
IOPS/s read (4K)
IOPS/s write (4K)
Sony Xperia S35.746.637.030.18180048
Samsung Galaxy Note43.045.263.430.288152.5
Samsung Galaxy S II (2.3.5)45.65.17
4.54
0.24
1164
64
Samsung Galaxy S Plus (2.3.5)30.575.69
4.87
0.17
1250
44
Samsung Galaxy Gio (2.3.5)6.194.032.181.65560424
SE xperia arc (2.3.4)7.95.484.365.7111171462
LG Optimus 3D (2.2)18.592.120.470.112127
HTC Evo 3D (2.3.4)24.411.562.660.1868148
Motorola RAZR (2.3.5)34.036.564.34 0.37111395
Samsung Galaxy Nexus26.715.085.280.21135154

Med Androbench 3.0 mäter vi upp hastigheten på det inbyggda flashminnet. Ett högre resultat är bättre, såväl för read/läs och write/skriv. Xperia S presterar bra vad gäller det interna flashminnets prestanda. Inte minst vad gäller random read/IOPS så får konkurrenterna sig en rejäl känga.

Värmeutveckling

Tros idogt spelande där både processorer och grafikkrets ansträngs till det yttersta under en längre period så mäter vi upp en tämligen beskedlig maxtemperator på 42,5 grader på bakstycket. Detta han jämföras med den närmast brännheta Samsung Galaxy S II som når en temperatur på hela 56,5 grader. Vi gissar att detta till stor del beror på de extra millimetrarna chassidjup som Xperia S har i jämförelse med den väldigt tunna Galaxy S II. Vidare kan det mycket väl vara som så att Adreno 220, som sitter i Xperia S, är en aningen svalare krets än Galaxy S II:s Mali 400. I vilket fall som helst så blir Xperia S aldrig oroväckande varm, vilket av naturliga skäl är bra.

Slutsats
Xperia S är intressant på flera olika sätt, men kanske framför allt då den är Sonys första androidtelefon efter att samarbetet med svenska Ericsson upphörde. Då Xperia S lanseras såpass kort inpå det avslutade samarbetet så förmodade vi innan vi ens började testa telefonen att det mesta skulle vara sig likt – och vi kunde snabbt konstatera att vi hade rätt.

Med Xperia S så har Sony fortsatt på inslagen väg. De har förvisso tagit fram ett eget designspråk som anknyter till företagets TV-apparater mer än till tidigare Xperia-telefoner, men precis som med tidigare xperior så har mycket krut lagts på just designen, vilken sticker ut och verkar tilltala de allra flesta. Vidare är materialval och byggkvalité något som vi känner igen från många tidigare modeller.

Sony Xperia S består mestadels av plast, såväl telefonens front (skärmen undantaget) som ram och bakstycke är av plast, men känns inte ”plastig”. Detta låter kanske märkligt, och visst känns det att den är tillverkad i plast, men den känns ingalunda ”billig”. Tack vare god passform och en trevlig ytbehandling på plastsyckena så känns telefonen relativt lyxig. Ett litet minus för det löstagbara bakstycket som glappar aningen.

Under skalet finner vi förutom Android 2.3.7 med en uppdaterad och helt ny version av Sonys rappa UX-gränssnitt Qualcomms dubbelkärniga MSM8260-plattform med en hyggligt kompetent grafikkrets och 1GB RAM. Med en processorhastighet på 2×1,5GHz i kombination med den rappa mjukvaran så flyger vi ofta fram och sällan eller aldrig har vi kommit på oss med att tänka ”attans också, här behövs det två processorkärnor till”. Xperia S är helt enkelt en rapp telefon med bra flyt i såväl menyer som webbläsaren, och prestandan vid såväl spelande som vid videouppspelning och appkörning har vi inget alls att klaga på.

Skärmen är bland de allra bästa vi har skådat, med en pixeldensitet och därmed skärpa som hittills saknar motstycke. Färgåtergivningen är vidare mycket bra, men bakgrundsbelysningen måste dras upp en bit längre än hos konkurrenterna för att nyanserna skall komma till sin rätt. Kontrast och svärta är bra, med TFT LCD-mått mätt och den enda egentligen svagheten är skärmens tämligen begränsade betraktningsvinklar.

Vid sidan av ovan nämnda skärm så är kameran i Xperia S enhetens stora trumfkort. Utöver att bjuda på hela 12 megapixlar, vilket inte säger mycket om kvalitén, så har vi kunnat konstatera att fjolårets kameragigant, syskonet Xperia arc, får se sig rejält slagen vad gäller både stillbilder och video. Inte minst är skärpan flera nivåer bättre. Precis som arc så har Xperia S fått Sonys Exmor R-sensor, men här talar vi om en rejält förbättrad version. Ett litet minus för en aningen tveksam prestanda under riktigt mörka förhållanden. I övrigt utan någon som helst tvekan den bästa smartphonekameran vi har testat.

GPS-enheten fungerar precis som vi föväntar oss. Vi har inte stött på vare sig ovanligt långa låsningstider eller någon särskilt hög felmarginal vad gäller våra ruttinspelningar. Den fyller helt enkelt sin funktion och gör detta på ett i klassen riktigt bra vis.

Alla telefoner har vissa egenheter och småproblem och Xperia S är inget undantag. De flesta problemen, som det aningen glappande bakstycket, är bagatellartade, men dessvärre har vi problemet med de okänsliga menyknapparna som skapar en del frustration. Att kalla knapparna okänsliga är kanske inte helt rättvist, utan det handlar snarare om att ”träffytan” för att de skall svara på tryck är oerhört snäv/liten. Uppskattningsvis måste man träffa en yta på max 3-4 millimeter i höjdled, annars registreras inget tryck. Detta är till stor del en vanesak, men efter över en vecka med telefonen så noterar vi fortfarande en väldig stor felprocent – på båda våra exemplar.

Batteritiden var efter våra högt ställda förväntningar inte riktigt så bra som vi hade hoppats. I vårt videotest så presterade Xperia S en bra bit sämre än de bästa, men vid ett mer normalt användande så har vi inte på något vis upplevt att Xperia S är sämre än exempelvis Samsung Galaxy S II som har en med androidmått mätt relativt god batteritid.

Avsaknaden av minnesexpansion är med all rätt ett vanligt trätoämne, men tack vare att Xperia S levereras med hela 32GB inbyggt lagringsminne (26GB tillgängligt) så är detta ett betydligt mindre problem än exempelvis Samsung Galaxy Nexus och dess ynka 12-13 tillgängliga GB. Vi hoppas dock att Sony även plockar fram en 64GB-version så att även ni som hamstrar allra mest känner er nöjda.

Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att Sony Xperia S, som sig bör, är den klart bästa telefonen ur Xperia-serien hittills. Med en betydligt snabbare processor- och grafikplattform, dubbelt så mycket RAM, en fantastisk skärm och världens för stunden sannolikt bästa androidkamera så är Xperia S inte bara den bästa xperian hittills utan även en av de allra bästa androidtelefonerna som går att köpa. Punkt.

Sony Xperia S är lämplig för dig som:
* Vill ha en androidtelefon med en skärm av absolut toppklass
* Vill ha androidmarknadens just nu bästa kamera
* Vill ha finfin prestanda såväl vad gäller spel, webbläsare och appkörning
* Vill ha en bra videospelare med rikligt format-/codecstöd
* Lägger stor vikt vid en modern och unik design

Sony Xperia S är inte lämplig för dig som:
* Frustreras av missade knapptryckningar (ej skärmtryckningar)
* Absolut måste ha det allra senaste i hårdvaruväg (quad core)
* Ställer extremt höga krav på material-/kvalitetskänsla samt passform
* Kräver en batteritid långt utöver det vanliga

Andra enheter med liknande prestanda och/eller utrustningsnivå:

Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Motorola RAZR på Prisjakt just nu:


 



  • Lulf

    Bra läsning som vanligt. Känns som en perfekt telefon för normal användning, de flesta klarar sig utan quad core ännu ett tag.

  • David Bamse Edlund

    Lät inge kul med knappar som inte svarar, detta har man kunnat sett på ett flertal ”hands on” klipp också =/

  • Ehrlin

    Puh.. Tur den håller måttet. Jag har lurat min syster att beställa denna.

  • Gizero

    Varför insinuerar ni i texten att sen ej stödjer Glossnass? I tabellen verkar ni ju ha koll på att den stödjer det. Olika personer som skrivit olika delar?

  • Fluuuugan

    Hoppas knapparna på något vis blir lite bättre i ICS, hoppas på att få denna i brevlådan imorgon. 

  • http://www.facebook.com/jerry.berglund Jerry Berglund

    De säger i texten att Xperia S har Glossnass, däremot skrev de att arc S inte skulle ha denna funktion, vilket är lite lustigt. Swedroid är ju en av de androidsidor som faktiskt har skrivit en artikel på saken. arc och arc S har glossnass inbyggt, den aktiveras däremot bara vid behov. Och sedan, genomskinliga listen är inte plast, utan glas. Det har diskuterats onekligt många gånger i forumen om den saken. Sedan skall det finnas (också enligt folk i forumet) inställning för att förbättra touchknapparnas känslighet.

  • Haakan

    Xperia S har stöd för GLONASS enligt Sony:s blogg: ”GLONASS is fully supported in Xperia S and Xperia ion, and any Xperia™ device with a Qualcomm Snapdragon S2 or S3 processor and the latest software is capable of supporting GLONASS!”

    http://developer.sonymobile.com/wp/2012/01/19/glonass-support-in-our-latest-xperia-phones

  • Jim

    Ja som blivande Xperia S användare så får man känna sig nöjd med det mesta som står här.. förrutom detta med knapparna då som man får hoppas kan lösa genom nån fix eller ICS. Välskriven recension måste jag också tillägga :)

  • CiiD

    En trevlig frukostläsning :D Men Vad e batteritiden utan video lr brukar det inte finnas en sån spalt, kollar aldrig film på fonen. Kan hålla med om hur känsliga knapparna är under till, pilla lite på en vit i fredags men det tror jag lite mer är en vanesak för det blev bättre efter en stund när man lärt sig. Beställde en svart som jag hoppas trillar ner idag enl besked. Längtar asså för den var underbar :D

  • Rille

    Ni som har fått telefonen – upplever ni samma problem med knapparna som recensenten?

  • Christian Ardelean

    Förlåt men under den här recension så tyckte jag att ni tjatade ganska mycket om att Ericsson är ute ur bilden. För mig verkar det som att det inte spelar någon roll. Sony har ju valt att behålla den svenska delen av utvecklingsteamet, det enda de gjort är ju att trycka hårdare på sitt egna designspråk. Så än så länge är det inte att vänta sig någon stor förändring in produkterna med tanke på att Sony tillverkar mobilerna med exakt samma arbetskraft som tidigare. För övrigt en väldigt bra recension.

  • http://www.facebook.com/andreasjnilsson Andreas Bebben Nilsson

    Bra recension! Har redan beställt en Xperia S men recensioner är aldrig fel. Däremot hade det varit kul att se en eller ett par fler macrobilder på skärmen då ni (och andra för den delen) framhäver denna som väldigt bra.

  • $22508957

    Som vanligt utförlig och bra recension! Det blir dock inte Xperia S för min del, tack Swedroid för att ni gör mina val lättare.

  • Dan

    En intressant telefon, helt klart, tycker jag. Farhågorna (de primära iaf) är:

    – responsen på knapparna. Det måste fixas. Med tanke på ljudproblemen med Samsung Galaxy Nexus så får man väl hoppas att det ”bara” är ett firmware-problem som lätt och snabbt fixas av tillverkaren
    – Minnet. Att det som recenenten antyder att det blir annorlunda med ICS. A det för användaren inte blir någon skillnad på ”apputrymme” och utrymme för bilder, videor etc. Som iOS och som kom med Honeycomb.
    – ICS. Telefon’s prestanda. Recensionen påvisar vissa brister som förhoppningvis   försvinner iom ICS. Gingerbread har ju inte stöd (eller i alla fall inte lika bra) för procssorer med flera kärnor…

    För mig är telefonen inte intressant (fast jag har ett stort ha-begär…) förrän en recension av telefonen med ICS har gjorts.

  • Nikbear

    Tack för trevlig morgonläsning.

  • kanylbullen

    Tack för recensionen!! Baserat på detta beställer jag en HTC One X istället tillsammans med kampanjen som 3 kör nu. Jag har visserligen inte sett någon utförlig recension av den, men Xperia S känns halvfärdig, dom borde ha väntat med att ge ut den tills dom hade ICS på plats och kunde skippat dom kapacitiva knapparna. Precis som med alla Sony Ericssons telefoner så är det alltid nån dundertabbe som sabbar i övrigt grymma telefoner. Får hoppas att Sony kan få ordning på den där skutan framöver!

  • Emme

    Jag tror att de flesta egentligen klarar sig med single core vid normal användning. Om nu normal användning inte är tungt spelande.

  • MrM3

    Som väntat är det här en telefon som blandar och ger. Hört i princip samma sak på allt jag läst/sett om den vad gäller batteriet, knapparna, bristen på ICS och glappet som det negativa. Sedan skärmen och kameran och designen som det positiva. Ska avvakta släppet av SGS3 som kommer inom kort och se om den åker in i kampanjerna. Annars blir det en Xperia S.

  • Gizero

    Har det försvunnit kommentarer? Kort efter att artikeln publicerades skrev jag en kommentar om Glonass, men den syns nu inte längre. Ser dock att ni har korrigerat felet.

  • Thomas Åkerlund

    Skönt att den verkar vara precis det jag förväntat mig! :) Ser fram emot att hämta telefonen idag (förhoppningsvis)!

  • Is_it

    Mycket bra recension! Batteritiden var en besvikelse…så hoppar denna telefon tyvärr. :-( Och sedan att Ericsson är ute ur bilden…telefonen lär ha utvecklats i ett antal år, av Ericsson. SonyE blev Sony bara alldeles nyligen, de har väl knappast hunnit göra en ”egen” telefon ännu?

  • http://www.facebook.com/people/Anders-Kring/641256266 Anders Kring

    Äntligen är recensionen här! Nu ska jag bara orka läsa den också.

  • nioh

    Intressant läsning. Tråkigt att läsa om de där okänsliga knapparna. Men att Kameran levererar känns mycket positivt för mig som har barn och har beställt en Xperia S. Prestandan tycker jag var överraskande bra overall speciellt med tanke på att den kör gingerbread. Tror att ICS kommer pressa upp prestandan ytterliggare ett par snäpp när den kommer.

  • derpious

    Dom mäter batteritiden genom att låta en video spelas upp eftersom då används processorn hela tiden och skärmen är på, för att ge en fingervisning om vad batteriet klarar under ”påfrestning”.
    Så om batteriet klarar sig dåligt under ett videotest så klarar det sig säkert minst lika dåligt om du t.ex. surfar aktivt eller spelar spel.

  • derpious

    ”Uppskattningsvis måste man träffa en yta på max 3-4 millimeter i höjdled, annars registreras inget tryck”
    Det här är ju ett fel på hårdvaran/designen av knapparna, inget som nån mjukvara kan åtgärda.

  • raev

    ”natt öppet” :)

    Trevlig läsning.

  • http://sweduck.se Magnus E

    Min Xperia S borde väl dyka upp snart. Ska bli intressant att se hur irriterad man blir på knapparna. :P

  • Gäst

    Tror jag ska stå ut med min arc ett år till.

    Så blir det att skaffa 2013’s modeller. Känns inte som att det är en för stor övergång mellan arc o s :) 
    Men designen är snygg, precis som på arc!

  • niqn

    Trevligt, ska se om man gjorde ett bra val ang telefon här, då jag precis skippade den här luren för HTC 

  • Plinii

    Vart har du då beställt den ifrån? Jag beställde den ifrån Telenor i söndags och de påstår sig ha 1-2 veckors leveranstid på den. 

  • hej

    Vart har du beställt den ifrån om du ska få den idag???

  • Parika

    Har beställt en vit Xperia S och väntar med spänning. Tackar för en (i vanlig ordning) bra recension.
    Blir som många av er andra dock lite orolig över knapparna som verkar svåra att pricka. Kan ju bli grymt frustrerande. Det jag undrar över är om/hur detta kommer att förändras med ICS. Kommer man då att klicka på skärmen istället och dessa knappar ”blir över”?

  • snisse

    Tack swedroid. Det får bli en HTC ONE X.

  • Pyttemjuk69

    Försvinner inte problemet med knapparna när den får ICS och virituella knappar i skärmen?

  • Roffe

    Har beställt en via tele2. Det blir en klar uppgradering från ZTE blade. Ska bli skönt att känna att man kan använda kameran. Om man blir så irriterad på knapparna att man vill smasha sönder telefonen så måste det väl gå att reklamera/byta??? (Innan man smashat den alltså). En produkt ska ju fungera 100%. Vad tror ni?

  • Andreas Harrysson

    Trevlig kaffeläsning och en grym recension som alltid! Lite synd med knapptryckningarna och batteritiden men annars verkar det vara en trevlig liten rackare :) 

  • Simon

    Inget ljudtest?! :/ (hörlursutgången)

  • SvenSSSvensson

     Det gjorde jag med! Sen när jag har provat hennes vet jag om jag vill ha den eller HTC One X!

  • MrDirkDiggler

    Skall lusläsa igenom allt när jag kommer hem. Bra recension! Utförlig om något :)

    Det med att knapparna inte fungerar som de skall gjorde dock så att jag tröttnade och körde på en Lumia 800…

  • Nej

    Min kommet väl också på posten idag eller imorgon den skickades igår iaf. Fick betala 4490 vilket är helt okej för en sån telefon. Får väl återkomma sen hur jag själv upplever den

  • derpious

    Klart att den inte får virtuella knappar när den redan har knappar. Ska dom plocka bort dom eller ska dom bara vara där som prydnad då?
    Skärmen skulle bli mindre isånnafall också eftersom knapparna tar upp en del av skärmen.

  • Roffe

     Hmmm såg just att one x inte har hdmi ut – bara mhl. Vill ha usb:n till annat samtidigt som jag har tv:n på. Vilken telefon skulle man kunna byta till då? Vill ha en fet kamera.

  • rx

    Borde inte de medföljande NFC-taggarna och mjukvaran vara en av ”plus” punkterna?

  • Roffe

     Om man rootar och flashar in cm9 så borde man ju använda virtuella knappar.

  • Korte 3

    Ingen som har reflekterat över att tryckkänsligheten av de kapacitiva knapparna är ett medvetet drag?

    Att det är meningen att man ska trycka ”hårdare” eller alltså hålla fingret lite längre än andra telefoner, just för att ha kvar känslan från en hårdvaruknapp.

    Jag själv kör HTC Wildfire och stör mig enormt på att man ibland kommer åt Hem-knappen och stänger av appar lite titt som tätt.

  • pixlas

    Har haft en i tre månader och visst knapparna kräver att man övar lite helt klart. Men det är priset för originell design.
    Köper man denna telefonen blir man inte missnöjd. Det finns alltid saker som är bättre eller sämre med olika telefoner. Denna är dock inte dålig på något.
    Andra recensioner hyllar batteritiden förresten så man bör nog inte enbart gå på ett videotest.

  • Werner

     Xperia S kommer med största sannolikhet inte få virtuella knappar eftersom den redan har hårdvaruknappar.

  • Pyttemjuk69

    Eftersom knapparna är så pass ”små” får de bli prydnad. Om skärmen blir mindre av virituella knappar gäller alla skärmar antar jag. 

  • Magnus Liljeqvist

    Tack för ett trevligt test. Inget man gör på några minuter.
    Väntar spänt på test av HTC One X innan jag bestämmer mig. S3 kommer nog inte hinna komma innan jag måste förlänga mitt abb. Frågan är om man pallar med så stora telefoner när man är van vid HTC Desire =PSåg tyvärr inget test av video med och utan anti-skak. Anledningen till att jag är nyfiken är att jag såg 2 klipp där dom filmade med denna och man såg ingen skillnad på med eller utan förrutom att med så blev bilden märkbart suddigare.
    http://www.youtube.com/watch?v=2AruxevztZ0 
    http://www.youtube.com/watch?v=VjEWz6Qu1Tg 

    Hoppas ni kan fixa jämförelsebilder tagna på samma objekt och  tagna med dom aktuella telefonerna så som denna, HTC One X och ev kommande Samsungen. Gärna med Galaxy Nexus och Samsung S2 oxå. (är ganska ny här så det kanske finns om inte har jag det som önskemål=)

  • Fluuuugan

     Jag beställde den nog i Onsdags förra veckan genom Tre, men de sköt upp lanseringen av den några dagar har jag för mig.

    @google-2369b65045141f11361c68daba424051:disqus Det kan vara så att knappen egentligen känner av trycker men att de har satt en delay på den som inte riktigt funkar som de vill.

  • mannybianco

    Mja, nej, det argumentet håller inte eftersom problemet snarare är att man måste pricka PRECIS rätt på en osynlig yta som blott är några kvadratmillimeter stor. Enda anledningen till att ”att trycka hårdare” fungerar (ibland) är att fingertoppens yta då blir lite större varpå man ökar sina chanser att träffa rätt. Men samtidigt innegär det att risken är större att man kommer åt själva skärmytan eller den transparenta listen, vilket tenderar att ”kortsluta” knappen, så att den ändå inte fungerar.

  • mannybianco

     Notera att vi skriver att batteriet presterar bra vid normalt användande.

  • phelerox

    När telefonen har ICS (antingen officiellt eller cm9) och har root är det bara att lägga till ”qemu.hw.mainkeys=0″ i /system/build.prop-filen och starta om telefonen. (glöm inte att remounta /system-partitionen som read-write istället för read-only)

  • mannybianco

    Det är inte en plus-/minuslista. Det är viktiga punkter, en slags snabbguide för spekulanter. Vi tror inte att många köper en telefon pga en i sammanhanget liten sak som NFC-taggar. Däremot är saker som en fantastiskt skärm och en bra kamera superviktiga.

  • Neon

    Det är inte ens Sony som utvecklat den, mer än på sluttampen, eftersom den förmodligen varit i utveckling i ett år.

  • mannybianco

    Haha, jag försökte, men min kamera kunde helt enkelt inte komma tillräckligt nära för att demonstrera subpixlarna ordentligt. För hög DPI helt enkelt. Jag skall be min kollega försöka, då han har en bättre kamera.

  • mannybianco

    Vi beklagar detta, men av någon för oss okänd anledning så gav våra mätningar via RightMark Audio Analyzer 6 (och vi försökte bokstavligen över 50 gånger innan vi gav upp) så vansinniga resultat att det inte var någon idé att publicera dessa. Vi vet inte vad det kommer sig, men vi har sett samma beteende på ett fåtal andra telefoner också.

  • mannybianco

    Notera att batteriet egentligen bara underpresterar vid videouppspelning. Vid mer normalt användande så upplever vi den i nivå med konkurrenterna och därmed helt ok (för en androidtelefon).

  • mannybianco

    Jag vet inte vad som har hänt just i ditt fall, men servern kraschade i någon minut strax efter att recensionen publicerades. Din kommentar kan ha fallit bort då. Men visst har du helt rätt – den har GLONASS-stöd!

  • Jh3

    Ja, trist med knapparna. Jag var och kollade efter den i affärerna igår men den hade inte kommit in än, och nu drar jag mig lite med tanke på knapparna. Flera recensioner har ju sagt samma sak. Ingen från sony här i Lund eller annan ingenjör som kan kommentera om det kan tänkas gå att fixa i mjukvara? Låter iofs som ett hårdvaruproblem för mig. Förstår inte hur sony kunnat släppa den med ett så grundläggande fel.

  • rx

    Jo, det kan jag faktiskt köpa. Dock så tycker jag ändå att det borde åtminstone nämnas i ”Slutsats”, då många kommer skippa hela artikeln och bara läsa sammanfattningen i slutet. Själv anser jag att det är en av de bättre funktioner med en mobiltelefon på senare tid, mer användbart än till exempel GPS, FM Radio, MMS eller BlueTooth för min del.

  • Wes

    Med tanke på att artikelförfattaren uppenbart bor i Lund, skulle inte swedroid kunna få till en lite trevlig intimare intervju med någon på sony här i Lund? Helst nån åt teknikerhållet och inte bara de vanliga bullshitsäljarna. För resten lite trist att artikeln också skummar över det faktum att mjukvaran till sonys mobiltelefoner fortfarande, och i överskådlig framtid, görs i Lund och inte en kinesisk-koreansk sweatshop som de flesta övriga telefoner. 

    För övrigt bra test. Roligt att lilla svenska swedroid gör de bästa android-testerna i världen. 

  • http://www.facebook.com/andreasjnilsson Andreas Bebben Nilsson

     Haha, jo det tänkte jag inte på.

    Som sagt, bra recension! Ska hämta min idag (ligger hos postombudet) och det lär bli ett rejält skutt från min iPhone 3Gs. :)

  • X10 Christian

    Jag kan vara beredd att hålla med lite. Kör wildfire s, problem att skriva då jag tämligen ofta kommer åt bakåt knappen så tangentbordet försvinner.

  • nu1mlock

    Vänta nu? Mer användbart än GPS? Jag tror du överskattar användningen av NFC faktiskt.

    För övrigt så är jag i valet och kvalet mellan denna och Galaxy Nexus. Det jag är lite orolig för är communityn för Xperia S och hur den kommer arta sig, men samtidigt behöver jag ha en ny telefon så snart som idag.

  • Sfsfas

    Nån som vet om glonass används av befintliga gps-appar? Kör det samtidigt som GPS eller?

  • rx

    Så som jag använder telefonen så använder jag GPS under sommaren några enstaka gånger, annars är GPSen av resten av året. Jag har extremt bra lokalsinne och kan memorera en karta på mycket kort tid. Dock så gillar jag att ha koll på mina rundor jag springer på sommaren. Däremot så kan jag tänka mig att använda NFC dagligen. Speciellt i framtiden när man kan ha en betalapp i mobilen och slipper betalkort. Men även något så simpelt som att stänga av ljudsignalen och ställa larm för att gå upp dagen efter. Tar en del tid att ställa fyra larm, stänga av WiFi och så manuellt.

  • Pzycic

    Förlåt, jag vet att det har skrivits förr och jag är nog alldeles för trött för att ens se texten just nu men vilket benchmark program används till testerna? Quadrant?

  • Emme

    Håller du på och trollar ännu med att använda bilden på min bil? Vaknat igen? :) 

  • Prohim

    Undrar verkligen om det där med knapparna. Lånade en kollegas s under lunchen, inte ett enda feltryck efter att jag testat hur hårt man skulle trycka.

  • Prohim

    Dessutom går den betydligt snabbare att ladda.. tror de sagt att en laddning på 10 minuter ger samtalstid på 1h…

  • http://estenlund.se/ Samuel Estenlund

    Som vanligt ett bra test som är spännande att läsa (eller skumma igenom). Kul att Sony gör så bra telefoner nuförtiden.

    Men framförallt känner jag: LUND! :)(Jag väntar fortfarande på dagen jag ser någon gå runt med någon telefon som egentligen finns än, så att jag får se vem det är som gör Swedroidtesterna med bilder och GPS-data från Lund)

  • Prohim

    ja fast hur tydligt blir det när ni under ”inte lämplig för dig som” skriver ”Kräver en batteritid långt utöver det vanliga”. S

    Det står ju inte på recensionen på SG2 där det inte står något om batteritiden under ”lämpar sig ej”. Speciellt när det enbart var under video, när ni dessutom krämat på mer av skärmen vilket också kommer bero på i vilken miljö man kollar (alltså hur mycket man behöver). Står inget om det under recensionen på Sensation heller om batterid vilket är en av de telefoner vars batteritid under video är sämre än xperia S. Hur kommer det sig?
    Många läser av listan och ser att betteritiden hamnar i röda listan. Sen har ni inte tagit upp att S går fortare än sina konkurrenter att ladda.. tror jag såg detta på xperia bloggen, eller att ni inte testat det? 
    Så då undrar jag varför inte typ alla telefoner ni recenserar inte får ”Kräver en batteritid långt utöver det vanliga ” förutom de då som är exceptionella? eller hade ni tänkt lägga till det på alla nu framöver?

  • nu1mlock

    ”There’s an app for that”. :)

    Men absolut, även min GPS används otroligt sällan.NFC och dess betalsystem lär få skynda på rätt mycket om jag kommer använda det för betalning i vanliga butiker istället för mitt kort.

    Ställa in alarm, ändra WiFi etc. ser jag som ett okej argument, trots att det finns applikationer som automatiskt ordnar allt sånt åt dig när du t.ex. kommer hem (eller vid ett speciellt klockslag etc.).

  • Prohim

    ja fast hur tydligt blir det när ni under ”inte lämplig för dig som” skriver ”Kräver en batteritid långt utöver det vanliga”. S

    Det står ju inte på recensionen på SG2 där det inte står något om batteritiden under ”lämpar sig ej”. Speciellt när det enbart var under video, när ni dessutom krämat på mer av skärmen vilket också kommer bero på i vilken miljö man kollar (alltså hur mycket man behöver). Står inget om det under recensionen på Sensation heller om batterid vilket är en av de telefoner vars batteritid under video är sämre än xperia S. Hur kommer det sig? 
    Många läser av listan och ser att betteritiden hamnar i röda listan. Sen har ni inte tagit upp att S går fortare än sina konkurrenter att ladda.. tror jag såg detta på xperia bloggen, eller att ni inte testat det? 
    Så då undrar jag varför inte typ alla telefoner ni recenserar inte får ”Kräver en batteritid långt utöver det vanliga ” förutom de då som är exceptionella? eller hade ni tänkt lägga till det på alla nu framöver?

  • Grevedanko

    Verkar vara en vettig telefon, men liiite pinsamt är det att den kommer ett år efter SGSII och knappt ens kommer upp till vad den telefonen erbjuder. Nej, inget för för mig.

  • Ulf

    Shit vad snygg den är!! min kommer väl imorgon hoppas jag!
    Hoppas detta med knapparna är en vanesak, och att de försvinner iochmed ICS

  • Johannes

    Vet inte om nån redan nämnt det men meningsn ”GPS-enheten påvisar inga tecken vad gäller vare sig noggrannhet eller tid för att låsa position som ger oss anledning att tvivla på att den inte skulle fungera när vi behöver den.” blir lite väl många negationer? Kanske är min hjärna som rör ihop det, men om det inte finns någon anledning att tvivla på att den inte ska fungera som den ska innebär ju att ni inte sett några som helst tecken som motbevisar er övertygelse om att den inte kommer funka som den ska i verkliga livet. Och det låter ju inte så bra.

  • Sonny

     oh! har också 3gs och tänker köpa Xperia S. Inte så bra med abonnemang men surfar mycket och ringer lite, så… tips på abonnemang?

  • Gäst

    Underbar! Blir ett köp så fort lönen kommer. Gillar att den kommer med så mycket minne <3

  • Gäst

    Ja det är onekligen konstigt, men så är det numera sen Swedroid började bli sponsrat via reklam. :)

  • Gäst

    Det tycker jag absolut! :)

    Men det lär hamna på pluspunkterna på en annan telefon. :P

  • Gäst

    Majoriteten ser det som plus- och minuspunkter. :)

  • Gäst

    Tele2 och Tre har rätt överkomliga abonemang med Xperia S nu. :)

  • Hopelessme

    Stämmer bra, fick testa den på Sony Ericssons labb i höstas och då stod det Sony Ericsson på den. 

  • Hopelessme

    Tele2 har maxi unlimited för 345kr/mån och då ingår allt, även telefonen. Tre har samma fast för 349kr/mån.

  • Rune Bivrin

    Har just packat upp telefonen och börjat fylla startskärmen med appar. Knapparna fungerar helt utan anmärkning!

    Min enda invändning hittils är att den medföljande USB-sladden är vinklad åt fel håll med hänsyn taget till luckan. Men det är en mycket liten anmärkning…

  • Arne Anka

    Men ingen som köpt telefonen verkar ha något problem med knapparna. Bara folk som recenserar och har ”klämt” på den i butik.

    Märkligt.

  • Gizero

     Sen är ju ytan inte osynlig, utan de tre knapparna är märkt med var sin vit prick.

  • Gizero

     Jag vet inte hur ni lyckas tycka det är svårt att trycka rätt efter en veckas användning. Jag har haft min telefon 4 timmar nu, och jag har missat typ 1 knapptryckning.

  • Gizero

     Precis, störde mig på det också. Men det är ju ett I-landsproblem.

  • http://www.facebook.com/jerry.berglund Jerry Berglund

    Aha, servern krashade. Därför mitt inlägg också försvann då. Nåja, glossnass skrev jag också om, och glaslisten. Men det är också ändrat. Nåja, lite kul att ni tyckte lådan var bra, jag tycker det liksom är en av de sämre lådorna jag sett ifrån det företaget. Känns som de bara tagit en låda och tryckt sin fula logo på den? Men visst smaken är som baken, men hade jag inte vetat att luren är grymt bra, så hade jag nog trott det varit världens skit som låg i lådan som mer påminner om en låda till en leksak. Men annars bra recension som alltid. Att man inte alltid håller med är väl som det alltid bruka vara.  

    Just nu har jag läst alla kommentarer i forumet för dem som redan fått luren, och hör och häpnar, ingen verka ha funnit det som ni faktiskt klagat på. Svårigheterna med touchknapparna t ex. Alla säger att de reagerar precis som de skall, någon skriver visserligen att det fungera sämre när man har luren i konstiga vinklar. Men alla är hittils väldigt nöjda. :-) JAG VILL OCKSÅ HA EN!!!!

  • mannybianco

    Jag kan inte övertyga dig, men sådan är sanningen. Att du lyckas bättre innebär i sådant fall att din finmotorik vida överträffar vår. Vi har inte haft den här typen av probem med någon annan telefon, och när man kikar runt på forum och andra recensioner så hittar man MÄNGDER av rapporter som samma sak. Det är bara att gratulera om det fungerar för dig – du hör till en liten men lycklig skara.

  • mannybianco

    Eftersom man kan trycka PÅ pricken och ändå inte få en reaktion från knappen så är den till begränsad nytta. Man måste inte bara träffa pricken, man måste träffa den på rätt ställe med tummens/fingrets plattyta också.

  • mannybianco

     Du skriver alldeles för mycket och jag har svårt att tolka vad du menar till stora delar, men det hela är väldigt tydligt tycker jag. Vi kan inte göra så mycket åt om vår text inte är tydlig nog för alla – alla läser och tolkar olika, särskilt de som är lite arga för att de har köpt telefonen själv.

    Batteritiden är inte UTÖVER det vanliga, så det är inte en telefon för den som vill ha ett superbatteri, särskilt som batteriet inte kan bytas ut mot ett extrabatteri. Därför satte vi det som en punkt i ”ej lämplig för dig som”… men batteritiden ÄR i nivå med det vanliga -genomsnittlig vid normalt användande dvs.

    Jag kan bara beklaga om du inte håller med, men jag ser inget som helst fel i det vi skrev.

  • mannybianco

     Visst har du en poäng, men ingen visste med säkerhet hur mycket Sony skulle vilka/hinna ändra inför lanseringen. Vi skriver tidigt att vi inte trodde att mycket skulle vara annorlunda, och det var det inte heller.

    Vi får se hur det ser ut om ett halvår eller ett år – känner vi igen Xperia och Sony UX då? Jag hoppas det, men Sony är duktiga på att köra sitt eget race.

  • mannybianco

     Det skulle kunna nämnas i slutsatsen, där har du rätt. Vi gallrar dock rätt hårt där, så ibland missas saker som borde vara med. Misstag görs, även av två bloggamatörer :)

    Jag tvivlar inte på att NFC är viktigare än GPS är somliga, men jag tvivlar heller inte på att minst 90% skulle svara att GPS är viktigare om man frågade 1000 olika androidanvändare. Men vem vet, du kanske har rätt. Vi kan inte göra annat än att spekulera, och våra pengar ligger på GPS :)

  • mannybianco

     Må så vara, men någonstans måste vi ju tro från att folk läser vad vi skriver och inte bara antar :) Det står inget om plus eller minus någonstans mig veterligen.

  • mannybianco

     Nej, det är inte din hjärna bara! Det är en väldigt snurrig mening! Så blir det när man skriver kl 2 på natten och hjärnan inte riktigt är vad den borde vara :) Vi skall försöka räta ut en del frågetecken och luddiga formuleringar under morgondagen.

  • mannybianco

     Folk som köper saker för dyra pengar är i regel ovilliga att acceptera några som helst brister, utom bagateller. Tyvärr fungerar människor så, och det sker ofta omedvetet dessutom.

    Ge det 3-4 månader så skall du se att även ”vanligt folk” i mängder klagar över detta på forum runtom i världen. Det törs jag svära på.

  • Magnus Backända

    Jag hade nog även gärna sett något om Video och Music Unlimited-tjänsterna.. vad som finns för oss svenskar och om det är något att ha.

  • Gizero

    Då måste jag vara någon slags supermänniska, eftersom jag lyckas varenda gång. Upplevelserna av övriga användare som fått telefonen stämmer inte heller överens med era erfarenheter vad det gäller touchknapparna.

  • Gizero

    Med övriga användare i forumet så syftar jag på erat forum. Jag har bara sett en användare som haft upplärningsbekymmer med knapparna, men övriga har varit helt oförstående till era upplevelser.

  • Gizero

    Spelade just in en video för att visa hur problemfritt jag använder knapparna, dessutom med vänster hand, som jag suger på att använda annars:

    http://dl.dropbox.com/u/3567030/touchknappar.m4v

  • Gizero

    Nä, och valet av grönt och rött var ju förstås bara en ren slump:-)

  • Gizero

    Jag kan tillägga att idag är första gången jag använder en mobil med touchknappar också.

  • Gizero

    Ytterligare tester visar att man inte ens behöver träffa pricken. Om jag träffar med centrum på min tumme så långt som ca 4-7 millimeter till höger om knapp nr1, eller några millimeter till vänster om pricken, så registreras det ändå som träff på vänsterknappen. Liknande ”fummelbuffer” har jag även på övriga knappar. Tror inte det är en slump.

  • Handwaving

    Säljer 3 One X? Hittar tre HTC-telefoner på deras hemsida, ingen av dem One X.

  • Rune Bivrin

    Japp. I synnerhet som jag inte får intrycket att den luckan kommer sitta kvar särskilt länge…

  • kanylbullen

    Japp, snackar du med en säljare så går den att beställa med deras kampanj. Kollade med Tele2 också men dom kunde inte svara på om den skulle ingå. Synd för dom för annars hade jag bytt operatör. Tele2 har visserligen ett något sämre nät men fördelen är att dom har ett 2G-nät vilket gör att man får längre  batteritid i stand-by.

  • kanylbullen

    Vad ska du ha USB porten till? Om det är för att ladda telefonen så har MHL-adaptern en usb-port som dessutom måste vara inkopplad för att fungera, och den laddar telefonen.

  • Is_it

    Ah, ok. Jag tolkade det mer som en fingervisning om hur den presterar allmänt sett också. Damn, hoppades på att begränsa mitt urval där men nä…. ;-)

  • Skirken82

    Väldigt mycket fokus på knappkänsligheten ser jag. Tyckte det var störande första halvtimman, nu tänker jag inte ens på det. 
    Skärmen är för övrigt helt fantastisk – ljus, skarp och fräsch. 
    Jag har kört Super Amoled sen begynnelsen och det känns helt ärligt som en befrielse att bli av med det där jobbiga färglagret som fuckar upp alla ljusa färger på displayen. Skön omväxling i alla fall… 

    OBS. Är kraftigt nykär i telefonen så mitt omdöme är väl kanske inte det mest objektiva i dagsläget. 

  • Roffe

     Nej, till USBotg, spelkontroller eller kanske t.o.m ett externt ljudkort (vissa fungerar tydligen med ics). Jag tänkte klara mig utan både laptop och tablet 2012. Laptop och tablet känns så 2011.

  • Llia

    ‘Jag väntar fortfarande på dagen jag ser någon gå runt med någon telefon som egentligen finns än, så att jag får se vem det är som gör Swedroidtesterna med bilder och GPS-data från Lund’

    Förutom den lilla detaljen att en massa av ingenjörerna och testarna på Sony springer runt med alla nya telefoner på stan långt innan de kommer ut. Bara att sätta sig på en uteservering några dagar så får man se vad som är på gång. Eller om man känner nån på Sony, vilket ju en ganska stor andel av Lunds befolkning gör. :)   

  • kanylbullen

    Spelkontroller, mus, tgb kan man ju köra via bluetooth, så för mig är det ingen dealbreaker, men visst hade det varit nice med en dedikerad hdmi-port.

  • http://estenlund.se/ Samuel Estenlund

    Fast jag är mer intresserad av att då ett ansikter på Swedroid-redaktionen än att se nya telefoner.

    Nya telefoner finns det gott om i Lund, inte bara på uteserveringarna, utan även bland ”betatestare” på LTH eller hos Sony-designers i släkten.

  • Roffe

     tgb vet jag inte vad det är men om du menar  USBotg via bluetooth så går det inte. Ej heller ljudkort. Well well one x blir säkert en grym telefon. Men nu har jag inte bokat av min xperia s så vi får se hur den blir. Ska jag vara RIKTIGT petig hade jag gärna beställt en telefon med firefox os om det var klart. Big G vet på tok för mycket om mig redan. I firefox kan man iaf välja sökmotor.

  • Kristofer

    Fick mitt vita exemplar igår från 3. Gillar den som fan. Displayen är magisk. 
    Gick iofs från en HTC Desire, 1:a generation. 

    DOCK så har jag ett problem när jag vill koppla till datorn. Kör en Macbook Pro. Jag kan inte ändra MTP läget till masslagring, det är låst på MTP. Fått det att funkar via ”Bridge”, men gillar inte alls det. Vill få upp som extern hårddisk. Lyckas inte….

  • Henke

    Har suktat efter den här telefonen länge, läste recensionen och beställde en på direkten! :D

  • pippi

    Grym telefon överlag. Ägt denna skönhet i ca 5 timmar nu och älskar den redan. Har läst på många utav kommentarerna och även i recentionen att bakåt, meny och hemknapparna är sega. Detta är inget jag har upplevt. De är precis som vanliga touchknappar. Man behöver absolut inte trycka flera gånger för att de ska reagera. Kanske har jag fått ett bra exemplar. 

    Skärmen är helt underbar. Kameran tar grymma bilder, den är rapp och har inte hackat en enda gång och jaa, enda nackdelen är väl att jag valde den vita, som gör att den blir smutsig fortare. Har dock beställt ett skal. 

    KÖP !!!!

  • golaj

    tycker som många andra som har telefonen att det är klart överdrivet. Klart det är ”svårare” att trycka rätt än med upphöjda knappar som man känner på. gjorde ett snabbt (dvs jag försökte göra det snabbt också) test med att dra vänster och trycka home sen. det blev ungefär 25 träff, 3 missar.. vilket känns naturligt eftersom det är inget som tar emot. Jag känner mer att jag missade knappen än att det är knappen som är okänslig

  • http://profiles.google.com/emanuel.fagerstrom Anders Fagerström

    Hade hoppats mycket på videodelen då iphone4s fått till en lugn och behaglig filmning. Om det blir som på youtubevideon så har Sony misslyckats totalt. Hackigare och nervösare än det mesta, som en digitalkamera anno 2002. Sen att den väger 144 gram mot ARCens 117 trots sämre batteritid är helt utslagsgivande för mig. Hoppas lillebror  ”P” med metallchassie är bättre.

  • http://www.facebook.com/jerry.berglund Jerry Berglund

    Hehe…. jag vete fankens om Gizero gör det faktiskt. Jag tror nog att ni som testar mobiler snarare börja bli en mindre skara. Men visst jag har också sett er testares problem, men ibland har jag också reagerat på hur ni tryckt o s v. Ibland har vissa testare försökt sig på kommandon som inte går att göra i ett visst läge t ex många som försöker komma tillbaka till grundläget när man varit i appdrawern och klicka å högra ikon. Detta går ju som sagt inte, som du säkert också känner till, utan man måste återgå genom att klicka på samma ikon en gång till. Jag såg samma grej vid tester på xperia arc S. Men som sagt, Gizero är faktiskt inte ensam om att ha problem med detta? Vissa tala om svepningar, som också fungera. Så jag tror att det har med inlärning att göra. Men ni kommer ju ganska snart köra en sådan där, vad tycker ni om Xpera S, och då lär vi få se hur det ser ut. Gärna kanske ha en dubbelfråga, just om detta med knapparna. Men återigen… toppen recension. Jag är nu så sugen på luren att man funderar på att skita i hyran…. det är inte bra. Ni gjorde testet lite för bra tror ja… hehe

  • http://www.facebook.com/jerry.berglund Jerry Berglund

    Tror ingen är arga på dig Manny. :-) De är mest förvånade att de inte får till samma problem. Men som sagt, du är ingen Daniel Hessel, eller Gordon på Feber.se där har vi killar som kan skapa ilska hos androidanhängare. :-)

  • Ghgdfg

    Då ska du nog inte ta Xperian. Om den nu inte blir populärare än arcen, för tycker det är ett väldigt litet community för min arc.

  • Handwaving

    Ah, gott! Då kanske det får bli en ny telefon nu iaf. Att döma av lagerinfonpå  Prisjakt verkar det som om releasedatum är 2 april för One X. Så det är väl bara att vänta in och se om Tele2 faktiskt har med den i sin kampanj när den släpps!

  • Jansbanan

    Bra Test! Ni är alltid spännande, och ni känns även väldigt neutral. Har precis beställt en. Ska bli kul att se hur väl nfc funkar!
    Enda plumpen är att jag redan har en Note. Men abonnemanget går ut och förlängningen ger billigare telefoni, så,… Saknar dock en riktig fm sändare i alla vettiga smartphones.

  • Erick Ekholm

    Jag tackar för en utmärkt recension. Har haft min Xperia S i 3 dagar nu och håller med er helt nästan rakt igenom. Touchknapparna är inte bra, slutdiskuterat. Har testat mej fram och tycker att det funkar bäst om jag sveper över knappytan, för då träffar man alltid någonstans i rörelsen :)
    Flertalet gånger har jag också när jag skriver sms tex, tryckt på hemknappen istället för mellanslag. Möjligen kan jag tycka att dessa hamnar lite väl nära varandra, men egentligen är det ju bara min egna motorik som är för dålig i just det fallet ;)Resten av telefonen är dock kanon! :)

  • Ulf

    Håller med, har inga som helst problem med knapparna, prickar i princip varje gång, kanske man måste trycka lite hårdare och göra ett riktigt litet ”tryck” som på vanliga hårdvaruknappar , men det är ju bara bra. Enda jag märkt är att om man även siktar strax ovanför prickarna är de ännu lättare. Sen förövrigt så finns det inga missljud från bakstycket, så denna recension är fail från eran sida, tycker inte folk ska ta den allt för seriöst! Ja e supernöjd med denna telefon.

  • Gizero

    Jag har samma problem i Linux, och där finns ingen Bridge-programvara. Gammal hederlig MSD hade varit att föredra.

  • Janet Nilsson

    Ett tips: om man håller fingret vinklat går det alldeles utmärkt,om man däremot ”pekar” rakt på funkar det inte alls. Så antagligen är det frågan om att man ska trycka på olika vis på skärmen och menyplupparna.

  • Liem

    har haft telefonen ett par dar o visst klart det är ju omöjligt att missa med en fysisk knapp, men jag upplever inga problem med de här knapparna heller. Funkar helt OK enligt min mening. Allt annat ser bra ut med. Mitt enda problem är att det är svårt att få den ligga bra i handen. Är lite för bred för det. Av den anledningen ångrar jag köpet men hade jag större händer skulle jag varit  helnöjd.

  • Simeon Albertson

    Jag testade Xperia S idag. Kameran är riktigt dålig på mörka partier, det uppstår en kromatisk aberration i de mörka partierna (både grått och svart) som är hemsk. Är kameran verkligen bäst på Androidmarknaden? För er som sett fram emot en telefon med riktigt bra kamera så vill jag lyfta problemet med kromatisk aberration.

  • anders

    Suverän recension som vanligt

    En undran bara… Stod något om max 6MB/s i surfhastighet. Antar att det beror på operatör, eller är det inbyggda mobila ”grejerna” som inte klarar högre hastigheter? Tänkte på 3 som lovar upp till 32, men klarar inte mobilen högre hastigheter spelar det ju ingen roll vad de lovar…

  • Kristofer

    Då ligger du ännu sämre till än mig….din är alltså oxå låst i MTP?

    Med Bridge såg jag nu (några dagar sedan) att man kan klicka på telefonbläddraren, då kommer man åt telefonens root o mappar. 
    Men vill ändå ha möjligheten att koppla upp mig på vilken burk som helst och tanka över…

  • Martin

    Jag kände på min arbetskollegas idag.

    Blev faktiskt väldigt besviken. Den var okänslig för svepningar, drag och tryck på skärmen och de kapacativa knapparna ska vi inte prata om.
    Jag som vant mig vid AMOLEDen på min Galaxy Nexus gillade inte alls den grådassiga upplevelsen som denna bjöd på.

    Nä min Nexus känns som en betydligt bättre telefon. Mer gedigen, skönare att hålla i, snabbare och bättre skärm. Är min subjektiva slutsats.

  • haXxt

    Är sugen på att dra bort den vita plastbiten i botten men det kanske inte är någon bra ide då micken/anntennen sitter där? ;)

  • haXxt

    Håller med helt, sen hade det inte skadat och göra plastbiten i botten lite slimmare, telefonen känns förbannat rektangulär!!

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001245605137 Emil Laxéta Oskarsson Henricss

    Riktigt bra och väl utförd mobil recension! Hoppas det kommer en uppdatering på recensionen när Xperia S fått uppdateringen till android ICS :)

  • zelxi

    Är ju samma design som gamla SE k850i, det tar ett tag att vänja sig men när man väl fått grepp på det kommer man känna att man endast behöver ”slida” över punkterna för att de ska känna av, mycket smidigt!

  • foto136

    Min erfarenhet, inte minst från mitt jobb där jag bland annat jobbar med reklamationer/reparationer av mobiler, är att just Sony (-Ericsson) behöver jobba ordentligt med så väl hård- som (framförallt) mjukvara för att få den att hålla måttet. Den här recensionen har rakt inte övertygat mig om att de lärt sig av läxan. 

    Fram till att mitt jobb inte övertygar mig om att Sony lärt sig av läxan kommer det inte att bli någon mer Sony (-Ericsson) för min del (har ägt tre). Då håller jag mig kvar hos Samsung. 

  • Rumpan

    Allt som allt en riktigt trevlig(äntligen) recension =) !

    Ni verkar ha åsikter på ljudet vid uppspelning av musik ?
    vad menar ni med kräsen ? Jag har själv tänkt spela upp msuik via min Onkyo 609 antingen via bluetooth eller DLNA (kan man göra det via NFC  ??, det var en säljare som påstod att det fanns en NFC-puck som gick koppla till stereon via 3,5mms kopplingen )
    Har ni jämfört en och samma låt format/bitrate på en vanlig mp3 spelare och på Experia s:en eller andra smart phones ?

    Är samtliga bilder, även de tagna på Experia s:en, tagna med Experia s:en ? 
    Hade varit kul att se jämförelser på bilder tagna med t.ex. SG s2, SG nexus eller i-fånen 4s.

    Idag har jag själv en galaxy s2 och det är utan tvekan den bästa luren jag någonsin haft (ska bli kul att få se om man bliver lika nöjd med Experia s:en).

    Jag har bestämt mig för att passa på att teckna kampanjerbjudandet genom tre, istället för tele2 mest pga. deras 3öresund som tillåter en att surfa/svara och ringa(endast till svenska nummer) i det danska 3 nätet utan extra kostnad (har även 3norden som tillåter att man även får ringa utan extra avgifter inom hela norden).
    Har idag Telenor och hoppas jag blir nöjd med 3 ?! :o/ 

    Det som fått mig fastna för Experia s:en är Designen, Kameran, Skärmen, NFC och dedikerad hdmi utgång.
    Det som, efter läsande på flera forum och tittat på åtskilliga youtube-klipp, fått mig fundera en extra gång är knapparna, kameran (tycker jag sett flera delade meningar)  och batteriet.

    /FF

    Ps.
    Lite tråkigt att inte Samsung hunnit släppa sin galaxy s3 nu så man hade kunnat välja den med under dessa kampanjer. (Men fortfarande spänt på Experia s:en)
    Jag vill dock inte ha en större telefon än SG s2 och 3an bliver väl tyvärr lite större :o(

  • Helena

    Hur är batteriet på den? Håller den länge eller måste man ladda den ofta?

  • Suckerz

    f y’all bitches

  • Danilo Diaz Valenzuela

    Hej
    Är det någon som har problem med att koppa telefonen till datorn via bluetooth?
    Min parkopplar men ansluter inte.
    Några tips? Blir inte klok på detta.
    Xperia S kör jag.

  • Jobe83

    Har haft min sen dagen den släpptes hos PhoneHouse, 
    De där kapacitiva hårdvaruknapparna är något man vänjer sig vid. 
    De är helt klart inte lika bra som på tex Nexus S (som f.ö var outstanding på just den biten).
    Om man trycker på knapparna med spetsen av sitt finger (där nageln möter skinnet så att säga) är felfrekvensen ganska hög, men om man trycker med fingrets mjuka del (ytan där fingeravtrycken börjar bli lite cirkelformade) går det finnemang, uppskattnignsvis 5% felfrekvens. 

    Den bästa varianten är dock (som några har nämt tidigare) att göra en sliderörelse nerefrån och upp tills man träffar. Funkar varje gång. 

    Vad man kan klaga över annars är att man kan komma åt Hem-knappen när man ska slå mellanslag på tangentbordet. Men det problemet har brorsan med sin Galaxy Nexus också, dock synd att man inte tänkt på det tidigare.

    Telefonen är lite plastig, speciellt så känns det där bakhöljet inte helt genomtänkt, jag föll för kameran och det var den som var motiveringen för mig framför en Galaxy Nexus. 

    Skärmen är underbar och funkar bra i solljus, betraktningsvinkeln är lite sådär, som recensenten också nämnde.

    Väntar ivrigt på ICS.

  • Tobias Axner

    Jag vann precis en Xperia S när jag laddade upp ett panoramafoto tagen med en arc. Var tydligen en tävling! JIPPPIEEEEE!!!

  • Patrik Eriksson

    Någon som vet vilket program de menar? ”I vanlig ordning finns ingen möjlighet att stänga av den automatiska ljusjusteringen av skärmen såvida reglaget inte dras till 100%. Den som absolut vill bli av med det beteende kan lösa det genom tredjepartsapplikationer via Google Play.” För jag har sänkt ljusstyrkan en hel del och det är lite irrterande då skärmstyrkan varierar.

  • Smalben

     Och för att telefonen inte direkt är riktad till u-länder :)

  • Kare

    Jag har problem med att batteriet inte håller 24 timmar. Ingen Bluetoth, ingen We-Fii aktiverad. Två samtal på ett par minuter var, 4-5 SMS. Det är allt. Annars bara legat stand by.

  • Axelsson Thomas

    Hallå

    Hur får man Igång playstaionet på Xperia S???
    Den ska ju vara playstaion cetifierad??

  • Fotbollsgräs

    En notering som jag gjorde efter att ha pillat på Xperia S är inte att de tre knapparna längst är dåliga utan man måste trycka på ett större område för att det ska registreras. Så min gissning är att recensenten tryckte på knapparna med en liten del av valfri fingertopp istället för att klafsa ned hela fingertoppen. Ingen aning varför och jag kan väl inte direkt påstå att jag förstår varför men det är så det är.

  • Fotbollsgräs

    Jag stavar som jag mår idag…

    Version två.

    En notering som jag gjorde efter att ha pillat på Xperia S är att
    de tre knapparna längst ned egentligen inte är oresponsiva utan man måste trycka på ett större
    område för att trycket ska registreras. Så min gissning är att recensenten
    tryckte på knapparna med en liten del av valfri fingertopp istället för
    att klafsa ned hela fingertoppen. Ingen aning varför och jag kan väl
    inte direkt påstå att jag förstår varför men det är så det är.

  • Einarlarsson

    Någon som har haft problem Xsperia S låser sig!!!!!!!!! o dålig batt kapasitet

  • Kåre Vikström

    Batteriet är ett problem, inget igång (Wi-fi, bluetooth) men ändå håller den inte 24 tim. Nästan enbart stand-by. 1 månad gammal. Någon sa att det blir bättre efter hand men det är rätt dåligt. Min gamla Sony Ericsson höll nästan en vecka. Den hade dock inte samma funktioner alls. På jobber har jag en BlackBerry där jag har bluetooth och Wi-Fi aktiverad hela tiden och ringer mycket, den håller batteri i minst två dagar.

  • Alexander

    Tjena” 

    Har en iPhone 4 vit i dagens läge & funderar på att byta, är det värt att byta till just då Sony Xperia S? 

    Mvh Alex

  • Irmatrokic

    Hej! Min Xperia S har laggat sönder, den har stannat upp och vill inte stängas ner. Hur ska man starta om mobilen när den inte har något batteri man kan ta ut? 

  • Xip

    which has best speaker for music  , htc one S , htc one X , Xperia S or Xperia arc ,or galaxy note ?

  • Kare Vikstrom

    Jag klagade på batterikapaciteten tidigare. Nu efter 1,5 månad har den blivit bättre. Nu håller batteriet i mer än två dagar, använder bluetooth i bilen m m.

  • Driss H

     Detta gäller inte i Sverige än… o kanske kmr det nog inte alls hit.

  • Driss H

     Du ska inte komma åt dina filer via bluetooth, använd istället USB elr Wi-Fi för komma åt innehållet. Detta aktiveras först genom Sony PC Companion.

  • Driss H

     Räkna med ca 7-10% per timme som går åt, me andra ord 10-13 timmar om du använder spel, musik o annan media lagom.

  • Jakob

    samma har hänt mig…. Hur fixade du det?

  • jobe83

    Håll inne power + volym tills telefonen stänger av sig. 

  • karlsson

    kan man inte ändra språket till svenska? :o alla jag sett har vart engelsk text?

  • http://www.facebook.com/mr.charlatan77 Carl Hartman

    ”levererar bilder som är minst ett par nivåer bättre, kanske främst vad gäller skärpan”  http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?p=1087873
    Den posten är på swedroids eget forum. Kanhända är linsen av hög kvalitet, men den posten om problem med fokus är långt ifrån den enda på nätet http://talk.sonymobile.com/thread/34345 . Även om kamerans optik är bra så är kameran den sämsta jag någonsin testat på en mobil, och tyvärr var det för kameran jag köpte just denna mobil, känner mig ordentligt lurad. Ni borde verkligen rapportera  om detta problem då många verkar ha det, så kanske sony skärper till sig och fler slipper känna sig lurade.
    En bra demo om detta här:
    http://www.youtube.com/watch?v=w9FrdoLfYiM&feature=watch_response

  • Xperia köparen!

    Jag funderar på att köpa en xperia S.  Men efter att jag har läst vissa kommentarer så ser jag att den vill låsa sig för vissa. Och om en telefon låser sig så blir man väldigt irriterad.  Sedan är jag lite orolig över batteri luckan, Den vill visst glabba lite och det är ju väldigt frustrerande speciellt på en ny mobil.   

    Så vill helst ha svar om vad ni tycker är minus med xperian. och om dom ”kända” problem är vanligt. :)  

  • jonas

    någon som vet hur man tar skärmavbild (screenshot) med ice cream sandwich (4.0.4) modellen? Och om någon har haft en gul/orange fläck längst ner när man är vid vita bakgrunder och isåfall hur tar man bort den? :D 

  • Daniel 123123

    Ja via sänka ljudet och start knappen samtidigt :D

  • goodkat

    Är väldigt nöjd med telefonen hittills. Haft den i en vecka nu, och har egentligen inte mycket att anmärka på. 

    Touch-knapparna längst ner är lite egendomliga och svåra att ”träffa”, vilket kan vara både irriterande och förvirrande ibland.. Men jag upplever det inte som lika stort problem nu som i början, så antar att det är lite av en vanesak.

    Skärmen är underbar, gillar den verkligen! Kör med ~50% ljusstyrka och det är mer än tillräckligt, även om jag är utomhus.Batteritiden har jag inte så mycket att anmärka på, den är ungefär som förväntat. Hittills har jag laddat telefonen en gång varje dag, mer eller mindre.

    Det är vissa mjukvarusaker som jag har synpunkter på, men det är ju faktiskt något man _kan_ ändra på, men själva telefonen är jag som sagt grymt nöjd med.

Aktuellt


Vi testar Sony Xperia Z3 och Z3 Compact!

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Alpha
Sony Xperia Z2
LG Nexus 5
Samsung Galaxy S4
Asus Google Nexus 7 2013
Asus Google Nexus 7

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS