Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Sony Xperia Z [Recension]

Postat:
01:09 - 2013-03-13
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

sony-xperia-z-recbild

Tillverkare: Sony
Modell: Xperia Z
Operativsystem: Android 4.1 / Jelly bean med Xperia UI
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från cirka 5 500 kronor
Webbsajt/Specifikationer: Sony / Androidenheter
Diskutera: Sony Xperia Z på Swedroids forum

Introduktion

Sony Ericsson och sedermera Sony hör till veteranerna bland tillverkarna av androidtelefoner, och företaget har vid det här laget stor erfarenhet av operativsystemet i fråga. Sonys Xperia-gränssnitt hör numera, efter en minst sagt tungrodd start i X10i, till marknadens allra rappaste tack vare att endast små modifikationer av Android i dess grundutförande har gjorts.

Hårdvaran har emellertid inte alltid varit i yttersta framkant, utan vi har ofta upplevt det som att Sony/Sony Ericsson konstant legat ett halvt steg efter konkurrenterna. Med nylanserade Sony Xperia Z så ser det dock ut som att tillverkaren tagit ett stort steg framåt varför försprånget som konkurrenterna haft rent hårdvarumässigt numera får betraktas som uppätet – åtminstone till dess att HTC och Samsung släpper sina nya flaggskepp inom kort.

I följande recension kommer vi som alltid ta en rejäl titt på enheten, både mjukvaran och hårdvaran, för att bilda oss en uppfattning om hur Xperia Z står sig mot konkurrenterna.

[ind][/ind]

Specifikationer

Specifikationer Sony Xperia Z
ReleasedatumVåren 2013
Processor1,5GHz quad-core
PlattformQualcomm APQ8064
GrafikkretsAdreno 320
RAM-minne2GB
Inbyggt minne16GB / plats för minneskort
Skärm5" / FHD - 1080x1920 pixlar / 441PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 68,92 cm² / ~69,8% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera2,2MP
Vikt146g
Höjd, bredd, djup139 x 71 x 7,9mm
Batteri2330mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid11 / 550 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP57
Övrig info3,5mm-jack. IPX5/7 (vattentålig) & IP5X (dammtålig). Sony Mobile BRAVIA Engine 2, reptålig display, stödjer GLONASS, DLNA-certifierad. Batteriet är fast och går ej att byta själv.
Mer infoMer info om Sony Xperia Z på Androidenheter.se

sony-xperia-z-sysinfo-1
sony-xperia-z-sysinfo-2
Sony har utrustat Xperia Z med Qualcomms Snapdragon S4 Pro-plattform, bestående av en fyrkärnig Krait 200-processor i 1.5 GHz baserad på 28nm tillverkningsteknik, 2 GB RAM samt den OpenGL ES 3.0-kompatibla och erkänt kraftfulla grafikkretsen Adreno 320. Skärmen är en fem tum stor LCD/TFT-panel ur Sonys Bravia-serie och har en upplösning på 1080×1920 pixlar, även känt som FullHD.

Enheten levereras vidare med 16 GB internt lagringsutrymme av vilket strax under 11 GB finns tillgängligt för applikationsinstallationer och medialagring. Tack vare en port för lagringsminnesexpension (upp till 64 GB via Micro-SDHC) så kan man trots 16 GB internt minne känna sig tämligen trygg i att lagringsutrymmet skall räcka till.

I kartongen

sony-xperia-z-box
Xperia Z levereras i en Sony-typisk kartong, vilket innebär att kartongen i sig inte är speciellt exalterande utan känns aningen tafflig och billig. Det intressanta är i vanlig ordning vad vi finner inuti kartongen.

I ett fack för sig högst upp efter att locket lyfts av finner vi telefonen, väl inslagen i både en skyddande plastpåse och med plastfilm över både skärm och bakstycke. Nedanför det övre facket döljer sig resten av kartongens innehåll. Vår kartong innehåller följande:

* Sony Xperia Z (svart, 16 GB)
* Laddadapter (svart, 5V 1.5A)
* Dockningsstation (svart)
* USB -> Micro-USB-kabel (svart, cirka 1 meter)
* Trådburet stereoheadset (svart, in ear-typ m. svarsknapp)
* Tre par öronpluggar av olika storlekar för headsetet
* Skärmskydd och bakstyckesskydd i transparent plast
* Diverse dokumentation

Vi kan som vanligt inte garantera att alla kartonger har samma innehåll. Beroende på återförsäljare, region och operatör kan innehållet variera. Om tillbehören är av stor vikt för just dig rekommenderar vi att du kontaktar din återförsäljare innan ett eventuellt köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

sony-xperia-z-back-2
sony-xperia-z-front-1 sony-xperia-z-front-2 sony-xperia-z-back-1
sony-xperia-z-galaxy-s-iii-1 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-3 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-4
sony-xperia-z-galaxy-s-iii-5 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-6 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-8
sony-xperia-z-galaxy-s-iii-7 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-9 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-10
Sony Xperia Z är snygg. Mycket snygg. Vi inser givetvis att detta är en ren och skär smaksak, men alla, bokstavligen alla, som vi har låtit ta en närmare titt på telefonen har blivit förtjusta. Och vi på redaktionen håller med – det här är en mycket läcker pjäs.

Byggkvalitén är hög – utan tvekan högre än i Sonys fjolårsmodeller – och tack vare bakstycket som liksom Nexus 4 och rivalen iPhone 4/4S/5 är av glas känns enheten lyxig. Man kan ifrågasätta hur praktiskt det är med ett bakstycke i glas, men läckert känns det.

Även om Xperia Z är en fröjd för ögat så är den däremot inte riktigt lika behaglig för handen. På grund av en kantig design med vassa hörn och på grund av rejäla yttermått så ligger telefonen lite avigt i handen. Trots att Xperia Z har nästan exakt samma breddmått som Samsung Galaxy S III så känns den både större och otympligare i handen.

Konstruktionen består av ett heltäckande skärmglas och det heltäckande bakstycket i glas, och däremellan en svart ram av lätt gummerad plast. Passform och materialkvalité håller toppklass och telefonen ger inte ifrån sig några missljud då vi bänder, klämmer och vrider på den. Med undantag av att telefonen känns lite vass och kantig i handen så är det full pott för Sony vad byggkvalitén berör.

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring

sony-xperia-z-power-button
sony-xperia-z-volume-button sony-xperia-z-microsd-dock-connectors sony-xperia-z-microusb-port sony-xperia-z-3-5mm-audio-port
Sony har som den enda av de större tillverkarna, undantaget tillverkare av telefoner ur Nexus-serien, valt att anamma Androids mjukvaruknappar istället för att förlita sig på externa knappar för funktionerna ”Tillbaka”, ”Hem” och ”Senast använda program”. Detta innebär att telefonens front helt och hållet saknar knappar. Google själva har sedan lanseringen av Ice Cream Sandwich uppmanat tillverkare att använda de virtuella knappar.

På telefonens vänstersida finner vi allra längst upp en lucka bakom vilken Micro-USB-porten döljer sig. Strax nedan denna finner vi ytterligare en lucka, bakom vilken kortplatsen för minnesexpansion döljer sig. Båda luckorna har försetts med vattentäta gummilister vilka hjälper till att hålla telefonens inre skyddat från väta. Nedanför micro-SD-luckan finner vi de två blecken för dockningsstationen.

På högersidan finner vi i överkant luckan för SIM-kortet, vilken även den förstås har fått tätande gummilister, och direkt nedan den sitter On/Off-knappen som sticker ut rejält från chassit. Inga problem att treva sig fram i blindo här inte. Tack vare att knappen erbjuder osedvanligt mycket motstånd så trycker vi aldrig ned den av misstag trots att den sticker ut så mycket som den gör. Nedanför On/Off-knappen finner vi volymknappen, vilken precis som On/Off-knappen sticker ut en hel del och således är lätt att treva sig fram till. Båda knapparna känns lyxiga och rejäla.

I huvudänden finner vi till höger den fjärde och sista gummitätade luckan, bakom vilken 3.5mm-porten för hörlurar döljer sig. På fronten ovanför skärmen finner vi såväl den frontriktade kameralinsen som en ljusdiod och högtalaren för telefonsamtal. Här döljer sig även ljussensorn och närhetssensorn. På baksidan finner vi kameralinsen allra högst upp, med tillhörande LED-blixt.

Mottagning och datahastigheter

Mottagningen via 3/3.5G har varit bra under vår tid med telefonen, helt i nivå med vad de bästa konkurrenterna kan erbjuda. Hastigheterna beror helt och hållet på mobilnätets dagsform, men vi har inga problem att under goda förhållanden nå en god bit över 17 Mbit/s vid nedladdning och strax under 4 Mbit/s vid uppladdning – helt i nivå med vad vi förväntar oss. På grund av problem med vår operatör kunde vi tyvärr inte testa hur telefonen fungerar i LTE-nätverket.

Via Wi-Fi har vi däremot, främst vid användande av 802.11/n (på 5 GHz-bandet), noterat att signalstyrkan och räckvidden inte riktigt kan matcha Samsung Galaxy S III. Då vi tar vardera telefon i handen och sakta avlägsnar oss meter för meter bort från vår router (ASUS RT-N56U) så tappar Xperia Z kontakten nästan tio meter före Galaxy S III. När vi upprepar testet med 802.11/g (på 2.4 GHz-bandet) så presterar Z betydligt bättre och det är ett dött lopp de två telefonerna emellan.

Maxhastigheterna via Wi-Fi (n-protokollet) på vårt lokala nätverk, via FTP-överföringar, ligger på cirka 40 Mbit/s vid nedladdning (till telefonen) och 34 Mbit/s vid uppladdning (från telefonen). Detta är klart godkänt och är i nivå med vad de allra bästa konkurrerande telefonerna mäktar med.

Ljudegenskaper

sony-xperia-z-loudspeaker
Ljudegenskaperna via 3.5mm-utgången är i regel ett av de allra svåraste delmomenten att utvärdera i våra recensioner, och Xperia Z är inget undantag. Vi är långt ifrån så kallade ”audiofiler”, men då vi provlyssnar på ett större antal ljudspår av varierande kvalité via ett par AGK K420-hörlurar så tycker vi oss ändå ana att ljudet är imponerande bra. Tack vare en kompetent musikspelare (Sonys WalkMan-app) så kan man om man så önskar justera ljudbilden själv, antingen via förinställda profiler eller via en fembandsequalizer.

Framför allt upplever vi att de högre frekvensområdena – diskanten – briljerar, men även de lägre tonerna och basgången låter distinkt. Vid riktigt hög volym tenderar det att skorra en del, men detta beror på hörlurarna mer än på telefonen. Som alltid så rekommenderas en provlyssning med favorithörlurarna innan köp för er som är finsmakare vad gäller ljudet – vi på redaktionen kan dessvärre inte stoltsera med hyperkänsliga audiofilöron.

Den yttre högtalaren, placerad i nederkant på telefonens högersida (se bilden ovan), presterar en förvånansvärt hög maxvolym, men ljudet är tunt och skorrar mer än gärna om volymen blir för hög. Därtill noterar vi att det är väldigt lätt hänt att man av misstag råkar täcka över högtalaren då man håller den i handen, varpå ljudet försvinner nästan helt och hållet.

Vid telefonsamtal är ljudet både i vår och motpartens ände klart och tydligt, kanske aningen för tunt ljud i vår ände, men vi hade definitivt önskat en högra maxvolym. I riktigt bullriga miljöer eller om man har nedsatt hörsel så kan det vara lurigt att höra vad motparten säger. Det bör tilläggas att vi är tämligen petiga nu – och vi jämför närmast med LG Nexus 4 som är klassledande vad gäller just detta.

Vi är på det stora hela nöjda med ljudkvalitén i Xperia Z, men noterar samtidigt att Sony/Sony Ericsson har lyckats aningen bättre förr om åren. Rimligtvis är det genomgående aningen tunna ljudet en direkt konsekvens av det vattentäta membran som täcker högtalaren.

GPS och positionering

sony-xperia-z-galaxy-s-iii-gps
I det här delmomentet har vi tagit med oss Sony Xperia Z och och Samsung Galaxy S III ut på en kortare biltur i stadsmiljö. Höga byggnader och andra hinder som skymmer sikten till satelliterna gör satellitnavigering i just stadsmiljö till en mardröm för många GPS- och GLONASS-enheter. För att säkerställa att det är GPS-/GLONASS-mottagaren som sätts på prov så stänger vi av all positioneringshjälp från Wi-Fi och mobilnätet och till vår hjälp för att spela in och visualisera vår rutt använder vi den av Google utvecklade appen My Tracks.

I testet ovan, där Xperia Z följer den röda rutten och Samsungs Galaxy S III följer den blå, så kan vi snabbt konstatera att det skiljer mycket lite de två enheterna emellan. Båda följer vår rutt mycket bra, men Xperia Z tappar här och var positionen med något tiotal meter, i synnerhet i tvära svängar där färdriktningen plötsligt ändras kraftigt.

Samsung Galaxy S III å sin sida har lite större bekymmer än Xperia Z med att leverera vår faktiska position i sidled, vilket gör att det ofta ser ut som att vi är uppe på trottoarer, eller till och med inne i byggnader, och åker.

Båda telefonerna låser mot satelliterna och får en stabil signal efter blott ett tiotal sekunder, något som sannolikt kan tillskrivas att de båda har stöd för både GPS och GLONASS. Eftersom vi sedan tidigare vet att Samsung Galaxy S III har en mycket bra GPS/GLONASS så kan vi konstatera att Xperia Z, som är i paritet med rivalen från Samsung, även den är en positioneringsenhet av toppklass.

Bildskärmen och digitizern

Sony Xperia Z mot Samsung Galaxy S III - skärmskärpa.

Sony Xperia Z mot Samsung Galaxy S III – skärmskärpa.

Bildskärmen är på hela fem tum och av LCD/TFT-typ, ur Sonys Bravia-serie. Upplösningen är på 1080×1920 pixlar, även känt som fullHD, vilket ger en pixeltäthet på 443 PPI. Faktum är att vi hur mycket vi än anstränger oss inte kan urskilja enskilda pixlar på avstånd större än 15 centimeter. Skärmen levererar således en skärpa som är smått fantastisk, och färgåtergivningen är inte mycket sämre den. Både med och utan Mobile BRAVIA Engine 2 aktivt sålevereras vackra, naturtrogna och kraftfulla färger.

sony-xperia-z-galaxy-s-iii-screen-1
sony-xperia-z-galaxy-s-iii-screen-5 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-screen-3 sony-xperia-z-galaxy-s-iii-screen4

I vanlig ordning med Sonys Bravia-skärmar för telefoner så dras tyvärr även Xperia Z med dåliga betraktningsvinklar. Det räcker med blygsamma vinklar på 15-20 grader för att uppskattningsvis halvera ljusstyrka och kontrast, och det är ett ständigt återkommande irritationsämne.

Någon invänder kanske nu och menar att man aldrig håller telefonen i sneda vinklar då man använder den. Detta är för all del sant, men vi håller inte alltid telefonen i handen då vi använder den. Vi på redaktionen har halva arbetsdagen telefonen liggande på rygg på skrivbordet bredvid oss och vinkeln som då uppstår mellan skärmen och våra ögon är nog för att göra skärmen svår att tyda om man inte först plockar upp telefonen, något som demonstreras tydligt i bilderna ovan.

Digitizern, det pekkänsliga ytskäktet på skärmen, håller som telefonen i övrigt hög klass. Även om vi rent subjektivt inte upplever att pekskärmen är riktigt lika responsiv som LG:s Nexus 4 så är den ändå en fröjd att använda.

Vi mäter upp uppdateringsfrekvensen till 60 Hz, vilket innebär att skärmen läser av skärmtryck och fingerrörelser 60 gånger per sekund. Vidare mäter vi upp maximalt 10 simultana tryckpunkter vilka skärmen inte har några problem att spåra med hög precision.

Ett minus utdelas för den plastfilm Sony applicerat ovanpå skärmglaset för att göra det splittersäkert. Plastfilmen innebär något större friktion än på tidigare nämnda LG Nexus 4 samt Samsungs Galaxy S III och Note II, och ytterligare ett minus för att plastfilmen genererarar statisk elektricitet som får varenda damm- och smutspartikel i närheten att ”sugas in” och fastna på skärmen. Vi har aldrig varit med om en telefon som är svårare att hålla ren från diverse partiklar. Vi bävar för den kommande pollensäsongen. Det går förvisso att ta bort plastfilmen men då försvinner dels Sony-logotypen liksom, förmodar vi i varje fall, telefonens fabriksgaranti.

Allt som allt så är skärmen en av de allra bästa på marknaden vid sidan om OPPO Find 5 och HTC One. Ett visst minus för de svaga betraktningsvinklarna, men det är svårt att trots detta inte bli väldigt förtjust i den här skärmen.

Mjukvaran

Sony Xperia Z levereras med Android 4.1.2 / Jelly Bean och ovanpå detta har Sony lagt in en bantad version av sitt egna gränssnitt Xperia UX. Av alla tillverkargränssnitt vi testat tillhör detta ett av de som är allra mest likt Andorid i dess grundutförande, och vi på redaktionen uppskattar detta storeligen då det i regel gör telefonen rappare.

Sony tillhör en av de tillverkare som släppt flest Android-telefoner vid det här laget och det verkar tyvärr som att det påverkat hur fort tillverkaren mäktar med att släppa uppdateringar. Vi har inte hittat någon information om exakt när Sony avser släppa en uppdatering till Android 4.2 för Xperia Z. Sony Xperia S har vid tillfället för det här testet inte erhållit någon uppdatering till Android 4.1/Jelly Bean – en uppdatering är dock utlovad mot slutet av mars.

Vad beträffar möjligheten att byta ut mjukvaran i telefonen har Xperia Z, med undantag för vissa serier, en bootloader som går att låsa upp. Instruktioner för detta finns att tillgå via Sonys hemsida. Detta ger användare möjlighet att lägga in tredjepartsmjukvara som exempelvis CyanogenMod.

Hemskärm/launcher

sony-xperia-z-launcher-1
sony-xperia-z-launcher-2
Sonys Xperia-launcher är som sagt tämligen lik Android i grundutförande, men de har lagt till en del smarta funktioner och stuvat om en hel del vad gäller hanteringen av hemskärmarna. De har vidare även lagt till ett litet antal snabbswitchar, diskret infällda längst upp i det nedfällbara statusfältet. Ingalunda en nyhet – detta har vi sett på androidtelefoner sedan 2010 – men det är ändå ett välkommet tillskott. Android har förvisso sedan version 4.2 något smidigare hantering för exempelvis Bluetooth- och Wi-Fi-hantering via statusfältet, men vi föredrar nog Sonys variant.

Den tidigare nämnda hanteringen av hemskärmarna har ändrats jämfört med standardandroid till det bättre, men vi är inte förtjusta i det extra momentet som krävs för att dra en genväg från programmappen till hemskärmen, där vi numera utöver att långtrycka även tvingas dra ikonen till skärens överkant innan hemskärmen exponeras så att vi kan placera ut den. På en telefon med såpass stor skärm som Xperia Z har så tvingar detta fram ett tvåhandsanvändande för alla utom de med väldigt stora händer där tummen når ända upp till skärmens överkant. En bagatell? Ja, kanske, men inte helt smidigt för ett så vanligt användarscenario.

Webbläsaren

sony-xperia-z-browser
Standardwebbläsaren är Googles Chrome och den fungerar precis som den gör i Googles Nexus-enheter, som Nexus 4. Sony har till synes vare sig ändrat eller lagt till någonting eget, vilket i teorin bör göra mjukvaruuppdateringar mer smärtfria. Prestandan i webbläsaren är god och Sony har till synes lyckats optimera mjukvaran bra. Stöd för Adobe Flash saknas helt och hållet i Chrome, men man kan komma runt detta med tredjepartswebbläsare som Boat Browser.

Galleri och mediaspelare

sony-xperia-z-album
Även om Sony ansträngt sig för att behålla Android standardbetonat innebär det för all del inte att de har låtit det vara orört. Ett fint exempel på en av Sony genomförd ändring är att de har ersatt Androids bildgalleri med en egen galleriapp, kallad ”Album”, och vi är snabbt överens om att Sonys version är aningen bättre.

Bilderna på lagringsminnet presenteras i ett estetiskt tilltalande rutnät där den första bilden i varje mapp är fyra gånger större än de övriga ”tumnaglarna”. Utöver att bjuda på en tilltalande och överskådlig layout/presentation så är galleriet dessutom mycket snabbt – både vad gäller att rendera miniatyrerna och vid skrollning/svep/zoom. Imponerande.

sony-xperia-z-movies
Videospelaren, kallad ”Movies”, är kompetent och lyckas spela upp alla våra videoströmmar som vi använder för att testa videokompatibiliteten. Dessvärre saknas stöd för DTS-ljud och inte heller lyckas tredjepartsspelarna MX Player eller DicePlayer i standardutförande råda bot på detta.

Kontentan är kort sagt att videoprestanda liksom kompatbilitet i Sony Xperia Z är bra, men DTS-avkodning får man för närvarande klara sig utan såvida man inte lägger till en DTS-avkodare på egen hand, vilket möjligtvis Google kan hjälpa en med.

sony-xperia-z-walkman
Musikspelaren, kallad ”WalkMan”, är som sig bör med Sony och dess WalkMan-rötter en kompetent historia. Det mesta som musikälskaren kan tänkas behöva finns där, och mer därtill.

Kameran

sony-xperia-z-camera-lens
Sony har utrustat Xperia Z med den nya kamerasensorn Exmor RS, som är uppförljaren till Exmor R som vi bland annat fann i några av Sonys fjolårsmodeller. Maxupplösningen är enligt specifikationsbladet 13 megapixlar, men i kameramjukvaran uppges 12 megapixlar vara max. Oavsett vilket så är både 12 och 13 megapixlar mer än nog.

 

Det kraftfulla ”Burst”-läget får kanske anses vara stillbildskamerans verkliga trumfkort, och till skillnad från de aningen begränsade Burst-funktionerna på fjolårskamerorna, som i regel maximalt mäktade med att ta 4-5 bilder per sekund under kortare perioder, så kan Xperia Z ta flera hundra bilder i rad – och betydligt snabbare. Vi mäter upp hela 100 bilder på strax över sex sekunder, i 1280×720-pixlarsläget, vilket får betraktas som imponerande.

Maxupplösningen vid videoinspelning är som sig bör 1080p (1920×1080 pixlar) i 30 FPS och har som första smartphonekamera med Android även stöd för HDR vid videoinspelning för ett större dynamiskt omfång.

Kameramjukvaran
sony-xperia-z-camera-software-1
sony-xperia-z-camera-software-2
sony-xperia-z-camera-software-3
sony-xperia-z-camera-software-4
Kameramjukvaran är i sann Sony-anda mycket kompetent och bjuder i runda slängar på allt som man kan förvänta sig av en flaggskeppstelefon – och mer därtill. Ett minus för en kameramjukvara som startar tämligen långsamt vid kallstart; i regel runt fyra sekunder, vilket inte helt ok för en flaggskeppstelefon 2013. Som referens kan det nämnas att kameramjukvaran i konkurrenten Samsung Galaxy S III kallstartar på en god bit under två sekunder.

På grund av en uppsjö av funktioner och finesser så kan det till en början vara lite lurigt att hitta rätt, men efter någon halvtimmes fotograferande var det inte längre några problem. För den som inte orkar med att ge sig in i menyerna för att finjustera fram den optimala bilden för rådande förhållanden finns det förstås ett autoläge, kallat ”Superior auto”. Detta fungerar i regel mycket bra, men inomhusbilder har en tendens att bli i mörkaste laget – åtminstone i en direkt jämförelse med Samsung Galaxy S III, som ni också kan se i galleriet en bit nedan.

Fördelen med att kameran levererar mörka bilder istället för överexponerade/ljusa bilder är att inga detaljer går förlorade – man kan på ett par ögonblick i valfri bildhanterare trolla fram alla detaljer som döljer sig i skuggorna, medan en överexponerad bild ofta är omöjlig att göra något åt.

Bland de mer framträdande funktionerna finner vi bland annat ett HDR-läge samt ett mycket kraftfullt ”Burst”-läge där man kan under goda ljusförhållanden kan ta närmare ett hundratal bilder på blott sex sekunder. Imponerande!

Exempelbilder

Sony Xperia Z                                                    Samsung Galaxy S III
sony-xperia-z-1 samsung-galaxy-s-iii-1
sony-xperia-z-2 samsung-galaxy-s-iii-2
sony-xperia-z-3 samsung-galaxy-s-iii-3
sony-xperia-z-4 samsung-galaxy-s-iii-4
sony-xperia-z-5 samsung-galaxy-s-iii-5
sony-xperia-z-6 samsung-galaxy-s-iii-6
sony-xperia-z-7 samsung-galaxy-s-iii-7
sony-xperia-z-8 samsung-galaxy-s-iii-8
sony-xperia-z-9 samsung-galaxy-s-iii-9
sony-xperia-z-10 samsung-galaxy-s-iii-10

Alla bilder ovan är tagna med autoläget aktivt på båda telefonerna, och med högsta möjliga upplösning i widescreenformat/16:9; 9 megapixlar för Xperia Z och 6 megapixlar för Galaxy S III. Vi ser snabbt att Galaxy S III:s autoläge i inomhusmiljö levererar betydligt ljusare bilder, som till en första anblick ser mer levande och detaljerade ut. Xperia Z:s autoläge tar inomhusbilder som är klart dunklare, men skenet kan bedra: när vi öppnar bilderna i vårt bildredigeringsprogram så kan vi konstatera att Xperria Z levererar lika mycket detaljer som Galaxy S III, och tack vare den högre upplösningen mer därtill.

På grund av, eller tack vare, den lägre vitbalansen så bibehålls därtill mer detaljer i bilden. Där detaljer i Galaxy S III ibland går förlorade i form av oåterkallelig överexponering så kan man med ett enkelt bildbehandlingsprogram plocka fram bildinformation ur de mörka partierna. Närgränsen för macrofotografering (närbildsfotografering) ligger i autoläget kring 10 centimeter, vilket inte är speciellt bra. Det är svårt att komma objektet nära nog för ordentlig macrofotografering. Som referens är närgränsen för Galaxy S III cirka 3-4 centimeter.

Vi enas lite försiktigt om att om man väljer att plåta i autoläget i miljöer med lite sämre ljusförhållanden så är Galaxy S III den aningen bättre kameran för den som inte vill/orkar redigera sina bilder, medan Xperia Z är den klart bättre kameran för den som tycker om att leka med inställningar och efterredigera med ett bildbehandlingsprogram.

Utomhus, i fullt dagsljus, så har vi svårt att skilja de tu åt – Xperia Z och Galaxy S III levererar snarlik skärpa och snarlik färgåtergivning, men tack vare den högre upplösningen så kan Xperia Z trolla fram mer detaljer då bilderna betraktas i fullstorlek. Allt som allt så ger vi Xperia Z segern i den här duellen och vi på redaktionen är överens om att Xperia Z har androidvärldens just nu bästa stillbildskamera.

Videoexempel
Sony Xperia Z

Samsung Galaxy S III

Vi gav Xperia Z en knapp seger i stillbildsmomentet ovan, men då vi analyserar videoinspelningarna kan vi snabbt konstatera att vad gäller video så ligger Xperia Z en god bit bakom konkurrenten Samsung Galaxy S III. Färgåtergivningen är snarlik och återigen uppvisar Galaxy S III ett klart ljusare resultat (vilket man föredar här är mest en smaksak) men när det gäller skärpa så är Galaxy S III minst ett snäpp bättre, sannolikt två. Vi upplever även ett litet övertag för Galaxy S III vad gäller ”flytet” i videoklippen.

Sony Xperia Z må ha den bästa stillbildskameran, men i videomomentet står den sig slätt mot den numera tämligen åldersstigna regenten Galaxy S III.

Buggar och problem

Sony har bra koll på Android och sin egen hårdvara med tillhörande drivrutiner vid det här laget, och detta avspeglar sig väl vad gäller buggar och stabilitet. Vi har under vår tid med telefonen inte sprungit på en enda regelrätt bugg, men vi har däremot råkat ut för en spontan omstart, vilken inträffade då vi fabriksåterställde enheten och telefonen automatiskt återställde alla våra appar via Google Play Store. Vi gissar att telefonen överhettade, men vi lyckades trots flera försök inte återskapa händelsen.

Ett rent fysiskt problem har visat sig vara bakstycket som trots att det är av glas repas mycket lätt. Vi råder ALLA att genast sätta på skyddsplasten som Sony skickar med i kartongen – den behövs. Telefonens front har som vi nämnt ur kartong en tunn skyddande plastfilm applicerad över skärmen, men denna är fastlimmad och bör inte tas bort, varför Sony skickar med även en extra skyddsfilm i kartongen. Eftersom plastfilmen repas lättare än glas gör man nog klokt i att sätta på det medföljande skyddat illa kvickt.

Vi har även, som vi nämnde i kapitlet om bildskärmen, noterat att skärmen är en dammagnet utan dess like. Vi gissar att skärmen alstrar en betydande mängd statisk elektricitet, vilket gör att den i sin tur attraherar damm- och smutspartiklar. Då det till synes handlar om statisk elektricitet så envisas partiklarna dessutom med att ”klibba fast” på skärmen, det räcker inte alltid med att blåsa på skärmen eller dra handen över den – man flyttar bara på partiklarna, de försvinner inte. Alla som har försökt städa undan frigolitsmulor vet

Batteritiden


Batteritiden har visat sig vara bättre än förväntat. Vi hade innan vår testperiod påbörjades läst en del tidiga recensioner och omdömen om telefonen, av vilka några påtalade ett svagt batteri, men vi har inte alls upplevt situationen så dålig som det gjorts gällande – batteriprestanda vid videouppspelning undantaget. Sony Xperia Z har på intet vis uppvisat en impoerande batteritid under vår testperiod, men då vi ställer den mot LG Nexus 4 så kan vi konstatera att den matchar Nexus 4 mycket väl. I videotestet får den som synes se sig besegrad med god marginal av Samsung Galaxy S III och en mängd andra telefoner, men vid ett mer normalt användande så är det betydligt jämnare. Observera att vi som vi tidigare nämnt inte haft möjlighet att testa telefonen med LTE/4G-aktiverat, vilket mycket väl kan påverka batteritiden negativt.

Den stora nackdelen jämfört med Galaxy S III är inte batteritiden i sig, utan snarare att man inte kan byta till ett större batteri själv om man så vill, på grund av att Z:s batteri är inbyggt. Inte heller kan man ha med sig ett extrabatteri i fickan och byta batteri då laddningen tryter. Detta, inbyggda batterier, är en allt mer vanligt förekommande trend som vi inte är direkt förtjusta i men som vi sannolikt kommer att få se mer av framöver.

Spel, prestanda och grafer

screen_shadowgun_07

Sony Xperia Z bygger som vi tidigare konstaterat på Qualcomms Snapdragon S4 Pro-plattform. En kraftfull fyrkärnig (4×1.5GHz) systemprocessor kombinerat med Qualcomms egenutvecklade grafikprocessor – Adreno 320 – driver telefonen. Grafikdelen har stöd för både OpenGL ES 3.0 samt OpenCL 1.2 vilket ger Xperia Z bättre förutsättningar inför framtiden än enheter med stöd för endast OpenGL ES 2.0.

Telefonen känns rapp vid rendering av webbsidor, i gränssnittet samt vid växling mellan olika program. Gott om arbetsminne gör att vi sällan sitter och väntar på att exempelvis hemskärmen skall visas efter att vi lämnat någon tyngre applikation som Google Chrome.  I stort sett allt på Android Market är fullt spelbart, men grafikdelen pressas rejält av den höga upplösningen om 1080px1920 pixlar; vi noterar stundvis låg framrate bland nyare spel som SHADOWGUN: DeadZone och N.O.V.A. 3 i scener där många effekter förekommer på en och samma gång.  Det skall tilläggas att det vid tillfället för det här testet inte finns Android-enheter att välja på med så mycket kraftfullare grafikdel än Adreno 320.

Systemprocessorn står sig väl i konkurrensen och i jämförelse med andra enheter som bygger på samma plattform verkar Sony ha gjort ett bra jobb med att optimera mjukvara/drivrutiner.

Precis som vi konsterar i det inledande stycket innebär den höga upplösningen att grafikdelen får jobba hårdare. I jämförelse med enheter som har samma grafikdel fast lägre upplösing, exempelvis Nexus 4, reduceras prestandan med omkring ~30 % vid rendering av spel i 1080p.

Slutsats

Sony Xperia Z
Release: Våren 2013
CPU: 1,5GHz quad-core
SoC: Qualc. APQ8064
GPU: Adreno 320
RAM: 2GB
Skärm: 5" / FHD / 441PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 13MP
Batteri: 2330mAh
Vikt: 146g
Mått: 139 x 71 x 7,9mm
Pris från:
Mjukvaran i Sony Xperia Z bygger på Android 4.1 / Jelly Bean och har således fått ta del av Googles så kallade ”Project Butter” – en ansträngning från sökjättens sida att komma till rätta med de så kallade ”mikrofrysningarna” i Androids gränssnitt. Google har lyckat väl, även om det finns en bit kvar att gå, och detta gäller även Xperia Z. Trots en ytterst högupplöst skärm, många pixlar att skyffla, så flyter gränssnittet på riktigt väl, men vi kan ändå notera en del småhack ibland. Det är bra, men det finns utrymme för förbättring – kanske kommer förbättringen med en uppdatering till Android 4.2?

Gott om RAM, 2 GB, en kraftfull fyrkärnig Qualcomm-processor på 1.5 GHz samt en rapp grafikkrets ger telefonen gott om krut att utföra det mesta som man idag gör med en modern smartphone. Appstarter, appinstallationer, spel och prgram går i regel som en dans. Det är svårt att skilja de allra snabbaste flaggskeppstelefonerna åt, men vi kan åtminstone konstatera att Xperia Z är minst lika snabb som de fyrkärniga konkurrenterna, exempelvis LG Nexus 4 och Samsung Galaxy S III.

Skärmen är en riktigt trevlig bekantskap, med en hittills oöverträffad skärpa med naturtrogna och kraftfulla färger. Svärtan är god för att vara en LCD-skärm men kan inte mäta sig med paneler av AMOLED-typ. Skärmens enda egentliga svaghet är de blygsamma betraktningsvinklarna – redan vid mindre vinklar kan man se att kontrast och färgåtergivning dalar och vid 45 grader kan man nästan inte se något alls utom svart text mot ljus bakgrund. Den maximala ljusstyrkan är imponerande och läsbarheten utomhus i fullt dagsljus är därmed god – bland de bättre vi har testat.

Material och byggkvalité håller hög klass, inte minst då man jämför kvalitetskänslan med Sony-telefoner från fjolåret. Xperia Z:s bakstycke i glas är kanske inte är det mest praktiska, men det känns lyxigt i handen. Den strama designen är tilltalande rent visuellt, men har Sonys designspråk med vassa hörn och skarpa kanter känns inte helt bra i handen. De vassa kanterna får utöver att vara lite obekväma telefonen att kännas större än vad den är, och hörnen fastnar gärna i tyget då man försöker föra ner den i en halvtight byxficka. Xpria Z känns lite otymplig, helt enkelt.

Batteritiden är OK men inte mer. Tidiga rapporter från andra källor har gjort gällande att batteritiden är dålig, men det överensstämmer inte med Swedroids intryck. Batteriet är skapligt, utan att imponera. Den största nackdelen är som vi ser det att batteriet inte kan bytas ut utan större ingrepp som riskerar att förverka fabriksgarantin.

Positioneringssystemet, GPS och GLONASS, presterar mycket bra och matchar klassledande Galaxy S III mycket väl. Låsning mot satelliter går på några få sekunder så länge inte sikten mot himlen är skymd, och precisionen imponerar. Ett litet minus då den inte reagerar riktigt lika snabbt som Galaxy S III på hastiga ändringar av färdriktning, men samtidigt ett plus då den uppvisar mer kursstabilitet.

Kameran är ytterligare ett starkt kort i Xperia Z:s arsenal. Den nya Exmor RS-sensorn gör sitt jobb väl, men vi hade nog förväntat oss lite mer. Vid stillbildsfotografering lyckas Xperia Z överglänsa konkurrenten Galaxy S III, delvis tack vare en högre upplösning som resulterar i en aning mer detaljrika bilder, och delvis tack vare mindre överexponering än konkurrenten. Vid videoinspelning i maxupplösning (1080p, 1920×1080 pixlar) så får Xperia Z dock se sig slagen av Galaxy S III som producerar klart mer bildskärpa.

Sammanfattningsvis så kan vi inte göra annat än att konstatera att Sony Xperia Z är den bästa androidtelefonen på den svenska marknaden just nu. Det börjar bli tröttsamt att konstatera att den senaste telefonen ut också är den bästa, men i en värld där utvecklingen går oerhört fort framåt så är det naturligt att det ofta blir på så vis.

Sony Xperia Z är ingalunda utan sina fel och brister, men som helhet så presenterar Sony ett paket som vi utan tvekan vågar ge vår fulla rekommendation. Om Xperia Z är telefonen för dig kan bara du svara på, men vi på Swedroid är nöjda och en av våra medarbetare så till den grad att ett privat exemplar omedelbart införskaffades.

Runt hörnet väntar HTC:s flaggskepp One och strax därefter Samsungs Galaxy S IV, så det återstår att se hur länge Sony lyckas vara herre på täppan.

swedroid-rekommenderar-sony-xperia-z

Sony Xperia Z är lämplig för dig som
 • Vill ha en superskarp skärm med fin färgåtergivning
 • Vill ha en kamera av toppklass
 • Vill ha en telefon som är estetiskt tilltalande
 • Vill ha en telefon med topprestanda
 • Vill ha en telefon som tål fukt och väta
Sony Xperia Z kan vara lämplig för dig som
 • Vill ha så få modifikationer av Android som möjligt, utan att kräva en Nexus-enhet
Sony Xperia Z är inte lämplig för dig som
 • Vet med dig att du är oförsiktig men som inte vill använda skal/skydd
 • Prioriterar battertid framför allt annat
 • Vill att telefonen skall kännas smidig och bekväm i handen

Andra telefoner att överväga:

 • Plattiniis

  ”Alla som har försökt städa undan frigolitsmulor vet” hahah för bra

 • Jahaja

  Förvånande då man trodde den skulle prestera mycket bättre än en snart 1 år gammal trotjänare… synd 

 • Diskus1

  Har den ANT+?

 • Swedroid

  Nej, inget stöd för ANT+. White paper här: http://dl-developer.sonymobile.com/documentation/whitepapers/Xperia_Z_LTE_WP_2.pdf

 • Maxxell

  ”Vi på redaktionen har halva arbetsdagen telefonen liggande på rygg på skrivbordet bredvid oss och vinkeln som då uppstår mellan skärmen och våra ögon är nog för att göra skärmen svår att tyda om man inte först plockar upp telefonen…”

  Det må så vara, men jag antar att man normalt inte har telefonen liggandes med skärmen påslagen halva arbertsdagen och då kvittar det om betraktningsvinkeln inte är superb.

 • unkelz

  Allt som allt så ger vi
  Xperia Z segern i den här duellen och vi på redaktionen är överens om
  att Xperia Z har androidvärldens just nu bästa stillbildskamera.”

  Dom kör ju med gammal kamera som dom redan har haft på föregående modeller? Sen hade det varit bra att se lite kvälls bilder! Antar att ni skriver androidvärldens då lumia 920 och 808 knäcker alla dagens kameror i båda ljus och mörker.

  Annars mycket bra och utförlig recension.

 • Swedroid

  Xperia Z bygger inte på samma kameramodul som i föregeånde modeller utan är utrustad med en Exmor RS-sensor: http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201208/12-107E/index.html

  Tyvärr blev det i slutändan ingen nydanande RGBW-sensor som nämns i länken ovan, utan en traditionell RGB-variant: http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201209/12-0921E/index.html

 • Erik

  Design före funktion, hur fan tänkte dom om en plastfilm ingår i fabriksgarantin?, BEDRÖVLIGT!

 • kissidor

  härligt med en riktig swedroid-recension på en såpass färsk telefon, detta har vi saknat :)!
  personligen kan jag dra en lättnadens suck nu – jag har gått och varit så dj-a sjuk på denna telefon, den är ju så galet snygg! det hade varit bra dumt att kuta iväg och köpa den eftersom jag köpte en note 2 lte för bara en månad sen (som jag på det stora hela är skitnöjd med, men ni vet hur det är – alltid är det NÅT som är bättre i nån annan telefon), men jag var allvarligt rädd att jag bara inte skulle kunna hålla mig. 
  tack var den här recensionen kan jag sluta sukta nu, för nu vet jag att z om än en kalaslur dock inte riktigt är nåt för mig.

 • Youthless

  jag gillar verkligen denna luren men det är lite tragikomiskt att en mobil som är gjord för a tt användas i ”tuffare” väder repas lättare än andra telefonen och som dessutom inte är helt vänlig för handen vilket kan  vara nog så jävligt om man är ute i skog och mark..

  Ingen dealbreaker kanske men ändå så…. VARFÖR?

 • Sherlock

  Inte hela tiden såklart, men när man får ett meddelande eller mail så vill man gärna kunna läsa det utan att ta upp mobilen…

 • Christian Johansson

  Trist med dåliga betraktningsvinklar. Är det pga vattentåligheten? Har för mig xcover också led av det.

 • Boss

  Är det inte vilseledande marknadsföring att kalla glaset reptåligt när de har limmat en plast på som repas lätt??

 • Viktor Andersson

  Det hade fortfarande varit intressant med en recension av Xperia V:n, aka Carl-Philip (Nedputtad från tronen efter ett par månader). Hur står den sig mot Z:an?

 • Mikael

  Där loggan dessutom är inbäddad och försvinner om man tar bort filmen :(

 • Gäst

  Är inte det lite positivt att människor vid sidan av dig skall inte se på vad du gör i din mobil? Betraktningsvinkel gör mobilen mer privata eller.

 • Mrm3

  Tack för en bra recension, var ett tag sedan :) Står mellan denna och SGSIV nu. Ska avvakta och se hur det blir. En sak som jag undrar lite över är det där med repor, haft min Xperia S i drygt ett år utan ngn form av skärmskydd eller andra typer av skydd och det har funkta jättebra, är Xperia Z mkt känsligare då alltså? Finns det i sådana fall ngn form av skydd/väskor man kan köpa som passar till?

 • Crashtestdummyofsweden

  Nu kanske jag har läst recensionen lite slarvigt, men hur är det med diod/dioder som indikerar om man ex har fått ett meddelande? Störande på min SGSII att man måste starta skärmen för att se om det har kommit ex ett mail. Hur är det med denna telefon?

 • Fredda

  Miracast????

 • blue mike

  skulle helt klar kunnat varit något, om man nu litade på att Sony skall uppdatera denna telefon även under nästa år. Tyvärr har dom inte något speciellt bra track record när det gäller uppdateringar, så jag låter nog bli

 • Tony Marklund

  Det blir nog en HTC One för mig. Den här är djävulskt snygg men efter att ha känt lite på den så ligger den inte bra i handen. Nu har jag ganska små händer så det är väl förståeligt.

 • DoctorDroid

  Min nästa tfn! äntligen en snygg Android lur

 • jopp

  Den har en ganska tydlig diod uppe vid högra hörnet

 • v0ltaren

  Ok lur, men känns en generation efter jämfört med HTC one samt förmodligen S4. 

 • Alf Daniel

  Tack till er på Swedroid för ett uttömmande test. Nu var ni dessutom snabbare med testet, förut har det tagit en väldig tid. Är själv lycklig ägare till en Z. Är mycket nöjd med telefonen. De mindre bra sakerna skriver ni också om. Ja displayen drar åt sig damm och bör torkas varje dag. Satt med en gammal mobil förut och jag tycker nog att batteritiden i 4g kunde varit bättre. Vore intressant med ett batteritest mellan de nya lurarna från HTC och SG 4 för att se hur Z står sig, i 4g läge. Däremot har jag en fråga angående skal och laddning. Jag har ett hardcase som skydd vilket gör att mobilen vid laddning inte går ner i den tighta dockan. Pillar upp luckan och laddar där. Känns väl så där…. Tänker på den ”mekaniska” nötningen som borde ske om det görs 300 ggr. På sikt känns det som att mobilen då inte är vattentålig längre. Själva mobilen och orginaldockans konstruktion verkar kunna göras om. Menar då en docka med större bredd, längd och djup. Stiftkontakten i mobilen verkar inte kräva mm tillpassning. Någon som vet ngt om annan större docka?

 • Aron

  Är fotona tagna med kameran verkligen placerade i rätt ordning? Får en ”känsla” av att dom är switchade ibland, dvs att SXZ är till höger och SGSIII till vänster ibland.

  Om det är korrekt så fick jag ytterligare vatten på min kvarn om den ”dåliga” kameran och lägger vi till plastfilmen så får jag nog hoppa ett köp av denna och satsa på One eller SGSIV (blir det IV? :))

 • Xz

  Håller inte med. Tycker XZ är en riktigt bra lur. Däremot kommer det ju alltid något nyare. Men sen kvarstår väl att HTC _inte_ säljer sin lur ännu, och lär knappast finnas i stora kvantiteter förrän senare Q2. Xperia Z har 1-2 månaders försprång vilket får anses mycket i denna värld av ständigt nya smartphones. 

  Hur mycket tid får HTC One innan S4 tar dess plats på tronen? Redan denna vecka kan HTC One kännas gammal trots att den inte går att köpa.

 • Daniel Jansson

  Det är väl ändå ett konstigt sätt att försöka vänta en stor nackdel till en positiv sak? Sunkiga betraktningsvinklar gör inte en skön användarupplevelse. Många inklusive mig använder t.ex. telefonen när dem är liggandes på sidan av en.

 • gurra

  Är det inte så att telefonen har en skyddsfilm på baksidan och det är den som är  repkänslig?

 • Doomenicer

  Har en Xperia Z och tyckte att den var lite ”vass” i kanterna bak runt glaset på mobilens baksida. MEN detta måste ju bero på att telefonen hade varit hal som en tvål utan dessa kanter och nu tänker man knappt på dessa längre. Har bara öggnat igenom recensionen lite snabbt så jag vet inte vad det står om ramen men tanken är nog att den SKA kännas och att den STICKER UT lite pga att den inte ska glida runt på bord o dyl. Min O2X låg ju inte direkt stilla i bilen om man la den i sätet, det gör XZ

 • Mortuus

   vilken skräp telefon alltså ärligt talat, vassa kanter, obekväm att hålla den ser väldigt klumpig och stor ut jämfört med s3an och skärmen är ju bara under all kritik.. nej jag fattar inte hur alla kan hylla denna telefon den gör ju nästan inget bättre vad andra telefoner gör.. sen gnäller folk också på kass kamera med långsam fokus…  bläää sony gör om ni kan nog bättre än så, snart så får vi se hur den står sig mot giganten s4 ;)

 • Jerry Berglund

  Denna gången kan jag inte tänka mig att det kommer bli så illa med detta. Sony har uppenbart inte så värst många lurar på gång i år som förra året. Tror det finns rykten om 2 till. Sedan så lär nog inte 2012 års lurar få så värst många uppgraderingar till. Men som de skrier 4.1.2 är bra i luren, och buggarna verka lysa lite med sin frånvaro. Inget om den dära led-buggen som kom upp för någon vecka sedan verka de har märkt. Sony har iallafall bestämt sig för att koncentrera sig på premium-lurar, så billiga lurar ifrån Sony verka vara ett minne blott snart.

 • Calle

  Har fått intrycket att HTC One är väldigt lik denna men utan vattentålighet. Vad tycker du är bättre med den, jag kanske missat något?

 • DoctorDroid

  Gillar du plastleksaker så köp s4:an

 • Jerry Berglund

  Vassa kanter? Iphone 4/4s och Iphone 5 har ordentligt Vassa kanter, men ingen klagar på dessa? Och den luren räknas ju inte till skräplurarna precis. Hittills är det bara Swedroid och Nordic Hardware som klagat på att luren känns klumpig (och killen på Nordic Hardware ångrade sig ju ganska direkt t o m när han sedan väl tog i sin egna lur) Finns inte så värst många recensioner där luren anklagats för att vara klumpig. Men det beror nog lite på användarens händer, hur stora de är. Swedroid klagade ju t o m på att baksidan repas lätt, vilket jag inte hört ifrån någon annat ställe överhuvudtaget. Någon annan som läst om lättrepad baksida?

 • Calle

  Ja, det kom en ny topplur väldigt snart efter X V. Det som dock talar för V:s fördel är den mindre storleken, trots sämre prestanda.

 • Sigma

  Inget nämns om stamina mode som är ett av telefonens starka kort. Varför?

 • Björn Engström

  Det finns som redaktionen redan konstaterat och vet kameror med android, så ska man vara petig så är nog android vida överlägsen.
  Tex.http://www.samsung.com/uk/consumer/mobile-devices/galaxy-camera/galaxy-camera/EK-GC100ZWABTU

  Recensionen bygger på att presentera rimlig fakta för en mer eller mindre insatt fan-skara som har hyfsad koll (mig inkluderad).
  Därmed inte sagt att jag tycker att det är fel att påvisa faktafel/andra synvinklar.

 • Guest

  Och precis DÄR, strök HTC och Samsung, Sony från deras lista med konkurrenter. Dock, spioner med behov av vattentåliga telefoner med dåliga betrakningsvinklar kommer att älska denna telefon ;)

  Denna telefon slår knappt förra årets kung, Galaxy S III. Det säger en del om hur bra Samsung är som tillverkare. Imorgon släpps Galaxy S IV, och jag misstänker att denna kommer att köra över denna telefon.

  För mig är de viktigaste kriterierna på en telefon följande:1. Bra skärm – Det räcker inte med en högupplöst skärm. Betrakningsvinklar, färger, svärta och kontraster spelar också en stor roll.

  2. Bra passform – En telefon ska vara skön att hålla i, om den inte är det spelar det ingen roll hur snygg den är.

  3. Bra prestanda – Det talar för sig själv. Ingen vill ha en ”laggig” telefon.

  Det finns en del andra kriterier som jag också värdesätter högt, som funktionalitet  stryktålighet, batteritid och kamera. Men de tre i listan ovan är de viktigaste för mig.

  För mig verkar inte Xperia Z uppnå de två första kraven på min lista. Prestandan är det nog inget fel på, men kommande telefoner som HTC One och SGS IV kommer att krossa Xperia Z, det är jag säker på.

 • Jerry Berglund

  Håller med…. Det var ju faktiskt flaggskeppet innan Xperia Z. NU är det kanske lite sent med en bra recension av denna lur, för tåget har liksom gått. Men Swedroid skall ha lite skit för att de inte recenserade den luren. För den lilla som de gjorde var det uslaste jag sett på länge. Nu har det däremot gjort ett bra recension, och de ligger åter igen på tronen när det gäller recensioner. 

 • Jerry Berglund

  Håller nog med gästen faktiskt. Men jag har fortfarande inte haft en telefon som det inte går att kolla klockan eller något trots att den legat på bordet vid sidan om. Funkar hur bra som helst med min Xperia S. Kan läsa SMS, MMS, läsa på hemsidor. Så illa är det inte. Möjligen utomhus kan det bli ett problem.

 • Jerry Berglund

  Hittills bara Swedroid som klagat på lättrepig. Ingen annan recension har gjort detta. Så börja undra om det är något som skall tas bort på baksidan?

 • Jerry Berglund

  Kan jag göra på min Xperia S trots dålig vinkel Det enda som händer tycker jag är att färgerna blir lite blekare. Men svart text är inget problem att läsa i vinkel.

 • Nicke

  Har en S3 och den är skit. Samsung vägrar släppa utlovade källkoder som gör så att ex CM inte fungerar alls så bra som det kunde göra.

  Någon som är intresserad av att byta en Galaxy Nexus rakt av mot en S3 eller en Nexus 4 mot en S3 + pengar?

 • Guest

  När skall nexus4 testas??

 • Guest

  Okej, visst. S3 är skit för dig. Men jag tror nog att 99% av de som köpt en S3 inte bryr sig om Custom ROMs. 

  Enligt mig finns det ingen behov av att lägga in Custom ROMs på S3:an, eftersom den redan presterar bra. Och om man vill få den lite närmre Vanilla Android, så finns det t.ex Nova Launcher. Visst, menyerna ändras inte om man använder det, men de är redan ganska lika de som Vanilla Android använder ändå.

 • Caesar Ringström

  När testas OPPO Find 5?

 • hobs0n

  En mycket intressant telefon! Är riktigt sugen på den nu när mitt abbonemang går ut. Mest för att den är snabb, har bra kamera och framför allt är vatten/damm tät. Ger mycket mer frihet :) 

  Helst skulle jag ju ha en stöttåligare telefon och som inte fjantar runt med glas dock, plast/gummi skal uber alles anser jag eftersom jag vill ha en felletån som tål mycket. Ingen som vet om en telefon som är på gång som är vattentät och bättre batteritid?

 • Genome

  Ni skriver i artikeln att telefonen startade om sig en gång och ni undrade om det berodde på överhettning. XZ kör ju samma SoC som Nexus 4 och har ju nästan samma design med glas både fram och bak och N4 hade ju problem med värme i första batcherna (vet ej om det åtgärdats sedan dess). 

  Blir telefonen varm (inte lite småvarm, utan nästan obehagligt varm) i närheten av kameralinsen på baksidan när man använder GPS, kamera, Chrome – alltså inte nödvändigtvis tyngre appar som spel? 

  Har sett en långtidsrecension på YT (http://www.youtube.com/watch?v=I22p0rHX6PY runt 5:25) där de använt telefonen i drygt en månad och påpekat att deras exemplar blir riktigt varmt – mest av spel men även med skärmen på en längre stund för video.

  Hur har ert exemplar varit?

 • Fred

  Xperia Z är den snyggaste telefonen just nu men kanske aningen för stor för min smak. Sitter på den ”fula” s3 och är väldigt nöjd. Så anskrämlig är den inte, skön att hålla i och funkar alldeles utmärkt. Väntar till nästa år för en ny telefon och står emot suget att skaffa nytt.

 • The Loyalist

  Korrekt!

 • The Loyalist

  Det sitter en skyddsplast både fram och bak, den bakre syns dock lite sämre men den finns där.

 • Rille_g86

  jag byter gärna! 

 • Orvar

   Dock är ju CM inte en så bra rom, finns bättre alternativ som funkar bra.

 • Orvar

   Ingen klagar för att de är så ingrodda på att allt som Apple gör är bra så de vill inte ge med sig. Efter jag låtit folk testat hålla i s3an som har Iphone har de börjat klaga över sin telefon, det säger ju allt. Denna telefon är klumpig i handen, jävligt oskön är den.

 • Nicklas

  Jag är galet nyfiken på denna vs Oppo Find 5! Hoppas ni gör en recension av den! :)

 • 我不知道我的名字

  Själv kollar jag DTS-filmer utan problem med VLC. Visserligen är den fortfarande märkt med Beta men för mig funkar den utan några problem alls.

 • Jonas

  Xperia Z ser väl ut att få bra stöd i CyanogenMod, så att säga att den är olämplig för de som vill ha en ren Android-upplevelse är väl en sanning med modifikation.

 • Ted

  Kan nog inte riktigt hålla med dej där. Jag kan inte påstå att jag ”använder” telefonen så mycket när den ligger på bordet vid sidan av, har jag fått ett sms/motsv startar jag skärmen för att se vad det var och om det var något tar jag upp mobilen i min hand. Inte fan sitter du och smsar med telefonen liggandes en halv meter till höger om dej? 
  personligen använder jag då mobilen mycket mer i min hand när andra är runt om kring mej, säg tex på bussen, i kön på ica, i soffan med kompisar, på café. betraktningsvinkeln är av mycket liten prio för mej så länge jag kan se bra när den är i min hand.

 • Red

  Hejj jag använder usb otg otroligt mycket med min s3..flyttar musik filmer till bland usbminnen ..stödjer xz usb otg??

 • Gizero

  Sparar batteritid genom att funktionalitet stängs av, är det en av de starkaste korten? En fullösning som negativt påverkar användarupplevelsen, inget annat. Vill man nödvändigtvis pyssla med sådant installerar man bara Juice Defender.

 • Vidur

  Alla Sony/Sony Ericsson Lurar de senaste åren har haft en platsfilm på skärmen. Den sitter där som ett splitterskydd som skall hålla ihop glaset om olyckan är framme. Har aldrig sett eller hört att de skall påverka garantin. Om du spräcker glaset så har du ingen garanti i vilket fall.

 • Sigma

   Ja, jag tycker det. Det är något som ingen annan modell har inbyggt. Platsbaserad WiFi är också en bra funktion som inte nämns. Jag har provat Juice Defender, men tyckte inte att det hjälpte så mycket. Stamina mode däremot verkar fungera bra än så länge.

  Man behöver inte använda det, det är bara att inte slå på det, men det borde nämnas i recensionen tycker jag.

 • keyhan

  Har nån här testat Xperia Z som en GPS i sin bil? Jag skulle vilja veta hur det dåliga kontrastet när man kollar på mobilen snett påverkar Navigeringen. Jag har redan beställt en Xperia Z, men om det är så dålig som i bilderna ovan så kanske borde jag överväga en annan mobil.

 • mosfett

  Smaken är som baken, delad.
  Jag sålde min S3:a till förmån för Xperia Z, bästa bytet jag gjort.
  Samsung är så fruktansvärt tråkiga, Touchwiz är fruktansvärt deprimerande och designen på telefonen i en tråk-klass för sig själv.
  Sedan som Nicke säger, att inte släppa utlovade koder är ett svek (Till skillnad från Sony)

  Oavsett om S4 har ett par hundra MHz snabbare, åtta kärnor eller vad nu är, så är det naturligtvis ett säljarargument, men vad som är bättre än den andra är nog mer i användarens perspektiv.Sony förtjänar dessutom mer kunder än vad dom har, Samsung verkar ha fastnat i Apple-loopen och om det nu stämmer är dom ute på djupt vatten.

 • Sherlock

  Förhoppningsvis aldrig, finns många andra lurar som behövs testas den närmsta tiden. Som one, nexus 4 och s4 t ex.

 • mosfett

  Förmodar att du inte ens ha hållit i den, hur kan du då säga detta?

  Folk som dig som får bra saker att se dåliga ut, skäms.

 • Sherlock

  Snyggare, aluminum baksida, betydligt bättre skärm, snabbare och strömsnålare soc, ir sändare, bättre kamera i dåligt ljus t ex.

 • Malx

  Läste du igenom vad du just skrev? CyanogenMOD, alltså mod som i modification  != ren androidupplevelse. Däremot så kommer säkert ren android att gå installera också.

 • Ateland

  Iphone4, iphone4s, iphone5 är ju en väldigt uppskattad telefon här på swedroid.. dom pratas det inte ens om då dom inte är värda den uppmärksammhet dom tyvärr redan får..

 • Papas

  Testade ni inte hur varm telefonen blev vid belastning? Hittar inte Xperia Z i diagrammet.

 • Fillster

  Kan säga att för mig har det varit hur lugnt som helst, sjukt nöjd med luren på alla sätt och vis!

 • Jerry Berglund

  Normalt sett har man luren nästan framför sig, så kan inte tänka mig det skulle vara ett problem. 

 • Jerry Berglund

  Det är självklart en subjektiv sak. Skall jag erkänna har jag inte riktigt varit så ”på” när det gäller den platta designen hos Xperia Z själv. För jag ser liksom samma problem som iPhone har, eller andra lurar som är platta. Jag vill liksom ha en lite mer kurvig baksida.

 • Sd

  Tråkigt att SWEDROID’s recensioner blir sämre och sämre. Inte värt att läsa mer snart över någon annan.

 • D.Duck

  Japp

 • Sami Mrabet

  Sony kommer att släppa 5-7 telefoner till i år enligt ryktena jag har hört! inte riktigt lika många som förra året! =)

 • keyhan

  Nej, inte normalt sett men när man kör bil har man inte mobilen rakt framför sig. Och på google maps bilderna här uppe så ser kartan rätt så dålig ut.

 • Det är samma problem med alla romar. Det är först nu nästan ett år efter att telefonen släpptes som det börjar bli hyfsat stabila romar där allt fungerar bra.

 • Jan

  ”En fullösning som negativt påverkar användarupplevelsen”

  På vad sätt då? Om du menar att det skulle stoppa din favorit chat app från att få uppdaterigar så är du kass. Du kan enkelt lägga till undantag för appar som du inte vill ska blockas i stamina mode

 • Ghast

  Jag vill ha mina telefoner som mina kvinnor. Lite kurvig baksida och greppvänlig.. :)

  Skämt å sido, Xperia ZL verkar ha lite bättre förutsättningar på den fronten. Nåttare yttermått och ingen platt glas-baksida, samma stora skärm och rappa SoC. Hoppas på att den kommer gå att få tag på inom en snar framtid.

 • NED med Kongahuset

   Månadens roligaste kommentar :D

 • v0ltaren

   Tycker de är bättre nu, de var allt för långa och ingående förut. Man läste bara sammanfattningen ändå och kanske något stycke här och där. Men det mesta var onödigt och detta har de insett själva.

 • Usel

  så SIII är en skit lur för att samsung inte släpper källkodert så att Cm kan bli bättre?

  Jävla skit lur som trotts 1år på nacken fortfarande hänger bra med både nexus4 och Sony´s sprillans nya flaggskepp.

  fast iof sonys förra flaggskepp 2012 SES lira ju i samma klass som samsungs 2011 flaggsepp.. så samsung måste göra urusla telefoner.

 • jopp

  ZL är faktiskt större än Z. Nevertheless ZL jag är mer intresserad av

 • Galaxy

  Så synd att man inte kan testa batteritid med 2G/3G/4G på, SD test ger en jämförelse mellan olika lurar men inte om jag vill veta hur mycket skärmtid jag får per dag när radion/antennen är på… I Xperia Z kan man se en användare som fick 3h40min skärmtid på 3G aktiverat men då med bra täckning. Det är ca 2,5h mindre än vad man ser här. 3h40min är iof ok men vad hade det varit om man haft dålig täckning och radion sökt o sökt osv..
  Bättring här SD.

 • Ghast

  Hur tänkte du nu? Som jag ser det har telefonen 3 dimensioner. I 2 av 3 utav dessa så är ZL mindre än Z. Och det råkar sig som så att det är de 2 dimensioner jag tyckte Z var för stor i (höjd och bredd) och den som Z är smalare i är tjocklek, vilket jag inte har något emot då det just ger en kurvig baksida.

 • Jerry Berglund

  Tja, man brukar ju sätta GPS på fönstrer precis framför ratten mig veterligen, Hur fäster du en GPS? I vissa fall har jag sett GPS brevidratten något vinklad mot föraplatsen. Men inget jag kan tänka mig skulle på något sätt göra det sämre att använda Xperia Z som GPS mot en annan lur? Samma sätt kan man ju sätta upp en mobiltelefon.

 • Jerry Berglund

  Det var bara ett exempel på en väldigt vass lur med vassa kanter. :-)

 • Abbe

  Haha, precis som om betraktningsvinkel skulle vara avgörande. Och med tanke på hur många telefoner som vattenskadas är jag helt säker på att fler än spioner är intresserade av vattenskyddade sådana. Du är fri att älska Samsung, men är det ett krav att även sprida gospel? Trodde man skulle slippa pinsamma och meningslösa krig inom android-världen. Använd var du föredrar, och att många föredrar Samsung gör lika lite det till världens bästa telefon som att många föredrar iPhone.

 • Red

  Schnyggt..tack..

 • Xperia Z

  Har fått min i snart en vecka och tycker absolut att skärmens betrakningsvinkel inte är så dålig som artikeln talar om, så inga problem enligt mig!

 • Aless

  +1… Hade samma jävla problem med min arc s, jag gillar xperia z men kommer inte att köpa en pga denna anledningen.

  Vet att man kan ta bort splitterskyddet, men jag gjorde det på min arc s och touchen blev helkonstig och började spöka..

 • pixlas

  Gött! Tack som man! Hade glömt bort Vxl! Nu funkar alla mina filmer.

 • pixlas

  Håller med. Stamina Mode är snygg enkelt och smart utformat. Och den funkar.
  Vad är det att gnälla om? Sony har lagt en massa krut på att få användarupplevelsen bättre.
  ‘nough said

 • Sebastian Danielsson

  Bakstycket på iPhone 5 är inte glad Swedroid.

 • Sd

  Tråkigt då att innehållet inte blir relevant eller bra.

 • Sebastian Danielsson

  Varför stod inte skärmen med på det dåliga med telefonen? Många andra har klagat på att skärmens betraktningsvinklar är extremt dåliga, speciellt jämfört med HTC One och till och med Samsung Galaxy Note 2.

 • Caesar Ringström

  Sherlock läser förmodligen inte detta men på http://www.swedroid.se/hands-on-med-htc-one/#more-73077
  står det att de provar Oppo Find 5 i testlabbet…

 • Mikael Schatz

  Hade temat vart svart istället för grått hade den sett så mycket snyggare ut! Men så klart.. Det kommer säkerligen komma cm10 etc med vanilla = svart. 

  Såg inte ens meningen med den här kommentaren, gillar bara inte luren. 
  Jajaja! Jag är väl en samsung fanboy..

 • pixlas

  Ja miracast. Med hjälp av en netgear ptv3000 som mottagare – vilken inte går att köpa eller importera till Sverige. Suck.

 • pixlas

  Aha! Så den är inte lättrepad alltså.

 • Boss

  Note2 har ju amoled, i princip obegränsad betraktningsvinkel. Går ju inte att jämföra.

 • Boss

  Dessutom saknar glaset under antifettbehandling… Fattar inte vad de håller på med?
  Följer sony loggan fortfarande med skyddsplasten eller var det bara på ”prerelease” versioner?

 • Daniel Jansson

  Inte en halvmeter men några decimeter. Tillräckligt för att tvätta ur färgerna totalt. Det är det som stör mig mest. Färger som tvättas ur samt svärta som blir grådassig. Men det är jag det =)

 • hej

  ”Eftersom plastfilmen repas lättare än glas gör man nog klokt i att sätta på det medföljande skyddat illa kvickt.”
  Är det inte bättre att inte använda plastskyddet ifall man vill undvika repor med tanke på det ni skriver? 

  Edit: Temperaturen-grafen saknar Xperia Z. :p

 • Jonas Stjernberg

  Det stod ju just att betraktningsvinkeln är kass.

 • Mattias

  Den har en väldigt tydligt diod som visar olika händelser med olika färger som även går att ställa in själv. Vitt sken så är det obesvarat samtal eller meddelande, blått sken är Facebook osv. :)

 • Sunemangs

  Är denna telefon lika hal då den ligger på ett bord t.ex. som nexus 4 pga baksida av glas?

  Angående ”konstatera att Sony Xperia Z är den bästa androidtelefonen på den svenska marknaden just nu” så måste väl jämföra telefoner med alternativen som finns ute? 
  Det är ju såklart att vissa saker väger tyngre än andra, men dålig betrakningsvinkel, dåligt batteri, glas på baksidan, inget utbytbart batteri osv är ju sådana saker som är i toppen av tyngdskalan att jag kan omöjligt se denna som herre på täppan? :)
  Bra telefon säkerligen, men låter ju onekligen som det finns en uppsjö som är bättre.

  Att den har en lucka till micro-usbuttaget är ju trevligt, men det ligger inte i toppen på tyngdskalan så att säga. Sony har väl inte varit direkt snabba med uppdateringar heller om man jämför med vissa andra? Det har ju inget med telefonen i sig att göra kanske, men ändå en sak som man borde ha i åtanke.

 • hej

  Att den är vatten/dammtät väger tyngre än det du radade upp. :)

 • När kommer en recension på Nexus 4? 

 • Skyblazer

   Dålig betraktningsvinkel på Samsung Galaxy Note 2???! Det har jag själv aldrig märkt på min iaf.

 • Guest

  Nja, det är inte bara betrakninsvinklar som avgör. Som du kanske läste hade jag ett antal kriterier som jag bedömer varje telefon utifrån. Den telefon som stämmer bäst överens med mina kriterier är den telefonen som är bäst för mig.

  Dvs, om någon annan tillverkare en Samsung skulle göra en bra telefon, så skulle jag gladligen köpa den. Men hitintills har Samsung varit ”bäst” på att uppfylla mina krav.

 • MSIOCGenie

  Hej! 

  Bra test, undrar om ni även kommer testa den nya PadFonen? Skulle vara intressant att se hur den står sig emot de andra flaggskeppen.

 • Guest

  Btw, spion-grejen var ju bara ett skämt! :)

 • Guest

  Håller med, mycket konstigt att Swedroid inte satte upp det som ett minus i sammanfattningen.

 • Guest

  Inte i sammanfattningen (lilla rutan med färgade androidgubbar)

 • hej

  Nexus 4 har man hoppat över. Konstigt val med tanke på vilket OS sidan specialiserat sig på. :P

 • Guest

  Jag tyckte ändå att rätt mycket täcktes av recensionen. Inte lika mycket som förut, men ändå. Vad saknade du? Och jag vad var inte relevant?

  Personligen kunde jag sakna ett mer djupgående test om mediastödet, men det var det enda jag kunde komma på.

 • hej

  Hur kan du ha SGS3 som förra årets kung och sedan passform som nummer två? SGS3an har allt annat än bra passform. 

 • Guest

  Inte jag heller D: Swedroid?

 • Ian
 • Guest

  Marques Brownlee träffar huvudet på spiken med sin video recension, helt klart sevärd. http://www.youtube.com/watch?v=GlhXpHULwys

 • Gustaflundstrom

  Att anmärka på är att 64gb kort av micro storlek heter sdXC (eXtreme Capacity) annars en mycket trevlig artikel, utförlig och välskriven som vanligt!

 • Guest

  Nja, den har inte den bästa passformen. Men helt klart en okej eller till och med bra passform. En helt del bättre en Xperia Z. Men det är inte bara passformen som avgör. Det är andra faktorer också, som jag också skrev.

 • Guest

  I will just leave this here. http://www.youtube.com/watch?v=GlhXpHULwys

 • Walfrid Lindsgård

  Kan du åtminstone skriva VARFÖR du tycker att swedroids recensioner är dåliga? Innehållet är inte relevant skriver du. De recenserar då inte en microvågsugn vad jag kan se utan den telefon som de skriver i rubriken. Vad är det som inte är relevant? Vad är det som du inte tycker är bra? Jag hittar inte några felstavningar eller andra grammatikfel att tala om. Vad är det DU skulle vilja veta som du inte tycker att Swedroid tar upp? 

 • Guest

  Nu så här i efterhand hade jag nog satt passform som nr 3. Det är ju inte direkt skrivet i sten iaf :P

 • garpen0

  Alltid bra och välskriven swedroid-recension som vanligt! Jag är sugen men om Sony fixar till kameran, batteritiden och storleken på skärmen (4.7 max imo) till enheten som ryktas komma ut under sommaren så är jag nära nog ett köp. Skönt att Sony iaf har hittat rätt spår!

 • Guest

  Fast han är ju inte den enda som har sagt att den är obekväm att hålla…

 • Guest

  Gillar du dåliga skärmar, köp Xperia Z :)

 • bobkitten

  Försvinner verkligen loggan med skärmskyddet? Låter nästan lite för lustigt för att stämma.. :)

  Sen undrar jag på tal om det om det inte helt enkelt bara är att klistra på en mer antistatisk variant som tredjepartstillverad.

 • Mattsa1

  Nu ser vifram emot en fet recension av surfplattan också

 • Guest

  Ja, om man är ute efter en sådan telefon ja. Då är Xperia Z den enda telefonen att välja mellan i princip.

  Men Sonys problem är att de har försökt att göra en telefon som ska kunna vara bra på allt. Vilket uppenbarligen inte gick så bra.

  Marques Brownlee tar upp det i sin video: http://www.youtube.com/watch?v=GlhXpHULwys

 • DoctorDroid

  Det är hans åsikt..

 • Erik

  Gillar era recensioner mycket.  En sak som jag gärna skulle vilja att ni hade med dock, är ljudupptagning. Främst då i högljudda miljöer

  Jag gillar att filma när jag är ute på krogen, på konserter och när mina vänner är allmänt skeva och högljudda. Vore då kul och se hur bra ljudupptagningen är. De flesta mobiler ute nu har förskräcklig ljudupptagning när det kommer det lite högre ljud.

 • mickeko

  Det är ett avsevärt mindre problem på äppel-lurarna eftersom de är smalare än xperia z (iphone 58.6mm, xperia z 71mm)  Skillnaden är uppenbar om man inte har stora händer.

 • mickeko

  Har man stora händer kommer man inte besväras av kantigheten, men mina icke-grytlock gillade inte alls hur telefonen kändes. Men det är inte kantigheten som gör att jag inte vill byta bort mina nuvarande lurar. :P

 • mickeko

  Webhallen menar att de ska få in dem den 27:de mars, och Dustin säger 3 april. Webhallen brukar väl vara marginellt bättre på att hålla datum än Dustin är? Men det är ingen jordskredsseger i den kampen. ;)

 • enom

  vet inte vad han slår huvudet på spiken med? högtalaren är inte den bästa, jag avänder aldrig den yttre högtalaren, och det enda jag någonsin gör med telefonen när jag inte har den rakt framför mig är att kolla vad klockan är. litar mer på swedroids omdöme.

 • eragon

  vart fick du det till att den har dåligt batteri? den presterar väl som de andra enligt recensionen? 

 • scrp

  Sur baksida? ;)

 • David

  Då blir nog HTC One intressant för dig. Den ska ha dubbla membran för ljudupptagning. Ett för höga frekvenser och ett för låga. En video som demonstrerade ljudkvalitén på ett högljutt mässgolv verkade mycket lovande i jämförelse med en annan telefon (jag minns inte vilken det var)

 • Sami Mrabet

  Ja loggan försvinner med Splitterskyddet

 • Sami Mrabet

  bra betraktningsvinklar är verkligen ingenting som ligger högt upp på tyngdskalan! kolla på din mobil rakt framifrån så är det problemet löst!

 • bobkitten

  Haha, galet värre.

  Men det är bra om man lätt vill ha en diskret nalle förvisso, så diskret en femtum nu blir. ;)

 • Marcus Roos

  Skräptelefon heter det.

 • hej

  Jag kan notera flera timmar efter påpekandet att temperaturen för Xperia Z fortfarande saknas i grafen. Glömde ni bort att mäta den? :s

 • hej

  Kommer ingen på Nexus 4. 

 • Vidde

  Rekommenderar hans recension med. Pocketnow har en uppe nu med som är värd att se.

 • Vidde

  Missa inte video-recensionen!!

  http://www.youtube.com/watch?v=GlhXpHULwys

 • Sunemangs

  Många andra recensioner tyder ju på detta, sen har jag inte påstått att den har dåligt batteri, men jämför man med andra telefoner så är det helt plötsligt en annan sak.

  Videotestet här bevisar ju även det att det är dåligt.
  Det var väl det enda batterirelaterade testet jag såg.

  Sen att ”men jag kollar ändå inte på video” och liknande åsikter nämns spelar ingen roll i sammanhanget. 

 • Sunemangs

  Så om man har telefonen liggandes på ett bord och kollar på telefonen och använder den medans den ligger ner(vilket majoriteten på swedroids redaktion verkar göra) och så även jag och många jag känner så är det snudd på skitsamma om skärmen ser ut som kom och hjälp mig?

  Med din tankegång så kan man ju förklara bort allt, en telefon som batteriet räcker 3 timmar på, ”är ju bara ladda så är det problemet löst!”.
  En skärm där man knappt ser något i solljus, ”är ju bara använda den inomhus istället så är det problemet löst!”.

  Så eftersom du tycker att betrakningsvinklar inte är något som spelar roll på mobiltelefoner(nu pratar jag inte om extrema vinklar) så vore det intressant att veta vad du tycker är viktigare än det. Eller inte viktigare, extremt mycket viktigare då det som du skrev ”verkligen inte ligger högt upp på tyngdskalan”.

 • Vidde

  The Verge recensionen; Best of:

  Kameran: Sony made a big deal of the Xperia Z’s new 13-megapixel Exmor RS sensor, but it needn’t have. It’s a letdown. While the sensor itself may be an improvement on previous generations, Sony’s software and post-processing are simply not good enough.
  Most images shot with the Xperia Z exhibit the unfortunately familiar one-two punch of graininess and blurriness,Video recording is also not without its flaws.Ang. HDR: its implementation simply isn’t very good. You’ll struggle to find any advantage to enabling HDR, and worse, motion blur may become an issue as the camera takes longer to expose the image multiple times.Skärmen: As it stands today, the Xperia Z is more attractive with its screen turned off rather than on.UI: The user interface is not as immediately responsive as Samsung’s standard-setting Galaxy S III, nor are its animations anywhere near as fluid.Along with the sluggish camera app, this unimpressive performance leaves you feeling rightfully underwhelmed by the new four-core lifestyle.Ang. mjukvara och optimering: Sony finds itself sadly lacking on both fronts here.Sammanfattningen: There’s just no getting around the fact that Sony remains one step behind the competition.the Xperia Z’s lasting legacy will be one of unfulfilled potential and inadequate differentiation.

 • Abbe

  Typiskt att länka till en av de få negativa recensionerna? Skriven av notoriske sony-hataren Vlad Savov. För lite mer nyanserat innehåll: http://www.xperiablog.net/2013/03/11/xperia-z-review-roundup/

 • Cee

  I was not 100% satisfied with the lens in the HTC One X, things arent straight enough in the edges. Other from that and water resistance, I would go for the HTC One every day in the week.

  HTC One
  +Much better design
  +Better size
  +Better screen panel, IPS!
  +Better viewing angels
  +Prob better in low ligth photo. Sensor And Lens
  +Alu and not glass back
  +Better formfactor and placement in the hand
  +More beautiful launcher
  +Faster updates
  +Generous on DOA

  Xperia Z
  +Water dust proof
  +Smother software.. probably? I’ve found sense to be a bit sluggish, got better in last update a few days ago. That made me uninstall Nova.
  +Unlocked bootloader
  +Prob more correct lens?

 • Joacim

  Jag läste på xda att Sony har använt 2 olika skärm paneler, den ena skärmen ska komma från JDC och den andra ska komma från Sharp. Folk som har skärm panel från JDC upplever att kontrasten är sämre och att betraktningsvinkeln är väldigt dålig medan folk som har skärm panel från Sharp upplever tvärtom.

 • Joacim

  Fel skrivet av mig. Kan vara Sharp skärmarna som är dåliga. 
  Jag har iaf. bra betraktningsvinklar på min xperia z och upplever inte att färgerna är svaga! 

  http://www.xperiablog.net/2013/03/13/sony-using-two-display-suppliers-for-the-xperia-z/

  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2182432

 • pixlas

  Well. Nu har ju alla de svenska butikerna skjutit på sina releasedatum flera gånger. Så jag litar inte ett dyft på vad de skriver längre. Om någon kan svartimportera köper jag gärna en!

 • Trampstamp

  Så du menar att en sida som xperiablog.net skulle vara nyanserad gällande just xperiatelefoner?

 • Robin

  Verkar som både skärmarna har dåliga betraktiningsvinklar, samma svagheter.

  Knappt märkbar skillnad står det.

 • Robin

  Xperia Z tar bättre bilder än HTC One enligt GSMarena.

  Och det gör den om man kollar på bilderna.

 • Adam

  När kommer recensionen av xperia z?

 • Adam

  Galaxy s3 ger tydligt bättre detaljer.

 • Jerry Berglund

  Adam, du har troligen precis läst den… :-)

 • Jerry Berglund

  Tja, helt klart någon som inte gilla Sonys gränssnitt och basha det. Bara läsa här på Swedroid, eller andra recensioner så märker man att detta är något överdrivet. Inte ens Phonearena var så negativa och de brukar också vara negativa. Detta är ju en kille som inte vill säga att luren är bra. märks ju, inget duger?

 • Jerry Berglund

  Också en kille som aldrig är riktigt nöjd mer än om det är Samsung lurar. Han är lite som Verge. Men bättre ändå på att nämna det som han tycker är bra förvisso.

 • Jerry Berglund

  Hållet med Sami. Betraktningsvinklar är inget som är speciellt viktigt. Jag lägger ner min Xperia S som sagt ibland och styr den och ser i vinkel. Visst färgen är mindre påtaglig, men jag ser ju skärmen och informationen på den. Så förstår egentligen inte klagomålet alls. MObilen blir ju inte oanvändbar om man ser ifrån en annan vinkel. Vill jag tittar på en bild eller film, så har jag luren framför mig, då ligger den inte på rygg på ett bord. Thats it.

 • pixlas

  En sak där. Alla telefontillverkare har flera leverantörer av komponenter. Komponenterna i sig är ju exakt samma specade.
  Riskhantering 1 01

 • Jerry Berglund

  Håller visserligen inte med om att det är ett mindre problem på applelurarna. Det finns ju ingen passform alls på iPhone tycker ja. Ligger helt enkelt inte alls bra i handen. 

 • Jerry Berglund

  Jädrans tjat om betraktningsvinklar. Visst vill man vara en öppen bok, så att vem som helst kan se när någon skriver affärshemligheter, eller kärleksmail till sin flickvän eller andra intima och personliga saker. Visst köp en med bättre betraktningsvinklar. Själv föredrar jag helt klart att det är JAG som ser min skärm, inga andra, mer än om jag visar detta för dem. 

 • Vidde

  Varför tror du han hatar Sony? The Verge och Engadget är väl de absolut största teknik-siterna! Att de skulle ha dolda agendor mot Sony låter vrickat. Känns så falskt att bara lyssna till de källor som råkar ha gott att säga om just de produkter man vill gilla. Och dessa ursäkter! Vem behöver betraktningsvinklar? Vem behöver batteritid? Vem använder någonsin de inbyggda högtalarna på en telefon? Vem behöver bra kvalité på samtal? Lägligt eller hur, hur trivialt alla brister blir helt plötsligt. Och hur viktigt ip-24567778999 klassificering helt plötsligt blir!

 • bobkitten

  Hehe, ja det är ju en poäng. :)

  Kanske finns en nischmarknad för nån som utvecklar en skärm med en sådär 3 graders betraktningsfönster också. Har för mig det finns nått polariserande skärmskydd som det krävs såna glasögon för att se nått alls med.

 • Vidde

  Det är lite som den konspiration-MEMEn med Keanu Reves. Hur vet vi att alla inte ger Samsungs telefoner så bra kritik, för att de är så bra, och inte för att recensenter är partiska?

 • Calle

  Snyggare?! You kiddin’ me?
  X Z är ju brutalt mycket snyggare än något annat på marknaden. Baksida i aluminium… tjaa, vad ska du använda telefonen till? Då känns ju damm och vattentålighet mer användbart om man pratar hållbar telefon.
  Vad skiljer skärmarna åt? Samma upplösning och storlek, men någonting är _betydligt_ bättre i One, vad?
  Osäker på vad som skiljer i deras SoC, kan säkert vara nyare och bättre i One – å andra sidan vet jag inte hur stor roll det spelar. Batteritiden får väl tester utvisa hur den skiljer sig mellan dem. IR-sändare, okej – kan ju vara bra att ha, men det är varken nytt eller speciellt användbart imho – ingen dealbreaker what so ever. 
  FInns det nån sajt med jämförande bilder för deras respektive kamera?

 • Simon

  Unboxing Video hade varit fantastiskt! :) 

 • Erol

  ”bakstycket som trots att det är av glas repas mycket lätt.”
  Eller så sitter det ett likadant splitterskydd som på skärmen, bara att se efter innan man skriver…

  ”första bilden i varje mapp är fyra gånger större än de övriga tumnaglarna”
  Beror ju på hur mycket man har zoomat in/ut, för ni vet väl att pinch-zoom fungerar i galleriet/album.

  ”Sony Xperia Z har på intet vis uppvisat en impoerande batteritid under vår testperiod”
  Inte en rad om Stamina-läget, som gör att batteriet kan räcka dubbelt så länge.

  Hoppas att ni i fortsättningen tar er tid och lär känna telefonerna innan ni bedömer dom, för i denna recension verkar ni bara packat upp luren kört de vanliga testerna och 2 timmar senare skrivit en recension.

 • Sunemangs

  Kanske inte speciellt viktigt, men vad är det som är så mycket viktigare då? Undrar fortfarande vad det är som är så mycket viktigare än skärmen börjar se ut som den vore från 1993 då man vrider lite på telefonen. Kanske att den är snygg och har glas på baksidan och inte utbytbart batteri och kör ios.

 • Sebastian Danielsson

  Klart det går att jämföra, skärm vs skärm, alla typer kommer med sina för- och nackdelar.

 • Sebastian Danielsson

  Ja det gjorde det, men inte på slutet och det känns som en ganska viktig punkt med tanke på telefonens pris.

 • Sebastian Danielsson

  Jag sa inte att det var dålig betraktningsvinkel på Note 2 Einstein.

 • Sebastian Danielsson

  Själv tycker jag att Sonyn är bland de fulaste lurarna just nu. HTC One, One X samt iPhone 5 är utan tvekan de snyggaste lurarna just nu.

 • Mattias

  I think you are incorrect in one aspect, the alu cover. You’ll not be as satisfied when you get a scratch on it cause you’ll see it clearly. Aluminium is not a scratch resistant material, ask iPhone 5 users. It’s your opinion though :)

 • Mattias

  Det är en väldigt bra telefon, jag har själv använt den. Att säga att den inte är lika snabb eller snabbare än S3:s UI är ju bara båg, har testat dem bredvid varandra. Skillnaden var inte övervägande men till Xperia Z:s fördel.

 • Mattias

  TÄÄÄÄÄNK för fan innan du skriver något! Det är ju utmärkelser från ett event, det har ju inget att göra med vem som skriver artikeln. Alla företag som har gett den priserna ägs nog inte av Sony, eller vad tror du?

 • Skfjdfk

  Inget test av vattentätheten? 

 • The Bjorn

  Tack för en bra review som jag tycker kompletterar de andra på nätet.
  Har nu läst ett 30-40-tal tester av denna XZ och utöver smak etc, så verkar det mycket troligt att detta är en topptelefon som levererar.
  Man får själv först göra en behovsanalys av vad man behöver, sedan läsa tester och dessutom gå till butiken och klämma/känna litet.

  Vad gäller kameran, så tror jag att det varierar mellan olika exemplar.
  Det är den enda rimliga förklaringen, vissa anser att stillbilldskameran är bland det bästa som finns just nu, medan andra hävdar att den inte är mer än ok, och att däremot videokameran är betydligt bättre än konkurrenternas.

  Se tex denna mycket talande test för de tre toppmodellerna Galaxy Note 2, Nexus 4 samt Xperia Z: 

  http://www.androidpit.com/video-test-xperia-z-note-2-nexus-4

  Självklart håller jag med om att XZ vinner, se hur överlägset den behandlar ljus och detaljer i kvälls/natt-tagningarna, detta tack vare HDR.

  Andra sajter hävdar alltså att videodelen är bättre än stillbildsdelen, varför anser denna test på swedroid att det är tvärtom?

  Betraktningsvinklar: Har en XZ sen ett par dagar och upplever precis detta med privacy på bussar/Tbana som ett nyligen löst problem.
  Fördelarna överväger klart nackdelarna för denna aspekt hos mig :-)

  Skärmen kan man tycka mycket om, både för och emot uppenbarligen.
  För mig vinner känslan av XZ skärmen i längden och jag har inte upplevt någon annan skärm som är så inbjudande att se på länge. Den levererar en dunderskärpa, kombinerat med en naturlighet och mjukhet som för mig är oöverträffad i kombon med att den som sagt i förlängningen ”bjuder in mig” att ånyo se på den.

  Det är som med en bra ljudanläggning, man bara längtar till att få uppleva musiken på den så ofta som möjligt.

  Att man inte omnämner staminaläget förvånar.
  Med denna aktiverad, har jag kört på ett par dygn i sträck utan laddning och ändå upplevt mig fotografera, surfa, se videos och sms mm.
  Det viktiga i staminafunktionen är att när skärmen släcks och tel inte används så drar den nästan ingenting. Efter 5-6 timmar i staminaläget hade batterikapaciteten gått ner 1-2%, vilket är fantastiskt tycker jag, detta iom att man fortfarande kan ta emot allt viktigt som samtal, notifikationer och meddelanden mm.

  4G läget ger med telenor oftast 40-60Gb nerströms och 6-10 uppströms, för första gången i min nallehistoria kan jag koppla ur WIFI för att den slöar ner :-D
  Jaja, allt detta är mina subjektiva poänger, men det är som sagt en smaksak..

  Tack för en dunderlur som jag kommer att ha mycket kul med.
  Slå på videoinspelning och tex göra så här: http://blog.gsmarena.com/sony-xperia-z-used-as-an-underwater-cam-makes-a-cool-3-minute-video/

  Cant wait.. :-D

 • Abbe

  Antar att du inte ens kollade länken. Det var en samling länkar till alla de största tekniksidornas recensioner, även The Verge.

 • Abbe

  Självklart, men samtidigt en hint om att få har nytta av det.

 • Abbe

  Självklart kritiserar jag inte dina subjektiva bedömningar, det var dina objektiva kommentarer som var galna.

 • Sebastian Thorstensson

  Nej, frekvenser har inget att göra med saken. Det är ljudtryck det är frågan om.

 • Daniel

  Dom säger man borde direkt sätta på medföljande skydd till baksidan… behövs de om man har skal?

 • Daniel

  Och hur känslig är displayen? hade en s2 a innan utan skydd för display och den är knappt repig efter ca ett och ett halvt år.

 • Abbe

  Kan du inte berätta lite om ditt behov av att försvara Samsung-telefoner?

 • kenwin67

  VARNING!
  Vill du lägga filer över 4GB på ett externt microSD kort så stödjer INTE Xperia Z detta utan att den rootas. Z stödjer endast fat 32 som är begränsat till max ca 4 GB filer. S3 stöder exFAT (sedan snart ett år sedan!) som inte har denna begränsning.

  Stenålder Sony!
  PS! Köpte en Z:a idag och upptäckte detta när jag skulle flytta över mitt 64Gb microSD från min gamla S3:a.

  PS! För mig som har många filer över 4GB (Full HD filmer i MKV format) är det inte OK om jag vill kunna skjuta dem på en stor TV! Riktigt trist att inga tester hittills berört detta (inklusive Swedroid)!?

 • fajlur

  Batteriet är en katastrof.Telefonen håller i 5-6 timmar vid normal användande.

  Vid strömmad video max 1 timme.

  Fick rådet av Sony´s support att stänga av 4G????

 • Jensarn

  Har kört min XZ nu i två dagar och kan bara lovorda. Helt klart den absolut bästa Android-lur jag kört någonsin och jag har haft och använt ett 15-tal (jobbet…). Jag tycker kameran är bra mycket bättre än S3 då XZ kamera har en mycket bättre färgupptagning, i mina ögon blir bilderna mer ”naturtrogna” när jag kikar på dem på datorn t.ex. I övrigt så är dockstationen MYCKET trevlig och jag ser bara fler och fler användningsområden för varje gång jag dockar. Med Smart Connect har jag busenkelt ställt in att vid dockning så drar WiFi-tether igång, AirDroid startas och Klockan drar igång i helskärmsläge – mycket trevligt! Jag kan bara VARMT rekommendera XZ till alla. Den är värd varenda slant. Kan tillägga att jag klämde på S4 som är häftig med AirGesture och AirView – men tyvärr inte samma exklusiva känsla i handen. 10/10 för XZ!

 • Knazig

  VARNING! Min Sony Z slutade fungera efter 4 timmar. Hängde upp sig och bara snurrade mellan loggorna och att knappa in pinkoden. Försökte återställa med att hålla in Powerknappen och volym upp. Hjälpte föga. Skickade in på service. Fick tillbaka den efter 10 dagar ( Mjukvaruuppdaterin var gjord). Då fungerde den i hela 5 timmar innan samma fel uppstod…åter på service….

  Nu åter från Service. Har fungerat i ett dygn, peppar,peppar. Gillar telefonen skarpt nu när den fungerar, så jag höjer ett par stjärnor…

  NU LA TELEFONEN AV IGEN (efter 3 dygn), så nu åker det bort några stjärnor igen. Hoppas verkligen att jag kan häva köpet. Bra telefon ( när den fungerar), men måste ha en telefon som jag kan lita på, då det är telefonen och datorn som är mina arbetsredskap.

  Gick inte häva köpet :-( Nu har de bytt moderkort i telefonen. väntar tillbaka den från service på måndag… Undrar vad Sony säger om detta bemötande till kunder?? Min sambo var inne å köpte en S4 idag. De rekomenderade S4 före Sony Z då det varit så mkt fel på den…
  Telefonen åter efter 3:e gg på service. Funkar ännu så länge (5 timmar) hoppas hoppas…

  Fan i helvete. Nu la den av igen.(efter 9 timmar) Lagom till att jag lagt in alla appar och konfigurerat den som jag vill ha den. Samma fel för 3:e gg. Nu måste jag väl fan kunna häva köpet av detta missfoster till mobil…. :-(

Aktuellt

Använder du en minst två år gammal smartphone? Hur tycker du den fungerar idag?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 2. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?
 3. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 4. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 5. OnePlus nästa smartphone släpps sent i Q2, har utrustats med Snapdragon 845
 6. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”

Mest läst

 1. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 2. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 3. Rykte: Samsung presenterar mobil med vikbar skärm i december
 4. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?
 5. Betalar du med mobilen i butiker?
 6. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons