Recension:Test av Essential Phone PH-1

Postat:
20:29 - 2017-10-05
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
49

Essential är en tillverkare som få överhuvudtaget hade hört talas om för bara sex månader sedan, men som ändå genom en enorm hype och väldigt ivriga investerare nyligen har värderats till över en miljard dollar – innan de ens hade sålt en enda telefon. Telefonen de sedermera efter en del förseningar kunde leverera till sina kunder kallas kort och gott Essential Phone, eller Essential PH-1 (PH-1, PH-ONE, PHONE… så fiffigt), och vi lade nyligen vantarna på ett nordamerikanskt exemplar.

En stor anledning till den enorma hypen Essential fick innan de hade sålt en enda telefon är företagets grundare och tillika ansikte utåt, Andy Rubin. Rubin är tvivelsutan mest känd som delgrundaren av operativsystemet Android och under många år chef för Googles Android-satsning, och lyskraften hans namn stod för lockade en lång rad investerare.

När vi sätter tänderna i Essentials allra första telefon gör vi det med höga förväntningar, men också med en sund dos skepticism och medvetenhet om att få tillverkare – oavsett hur stora resurser de har – får till en riktigt bra telefon i första försöket.

Som alltid kommer telefonen genomgå en tung testperiod där vi utvärderar allt från hårdvaran till mjukvaran och det mesta däremellan, och vi hoppas efter detta kunna svara på om Essential Phone håller måttet eller om hypen har skapat ett luftslott som bara väntar på att punkteras.

Specifikationer

Specifikationer Essential Phone
ReleasedatumHösten 2017
Processor2,45GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 835 64-bit
GrafikkretsAdreno 540
RAM-minne4GB
Inbyggt minne128GB / ingen plats för minneskort
Skärm5,7" / WQHD - 1312x2560 pixlar / 505PPI
SkärmtypLCD / 19:10 / 86,39 cm² / ~85,9% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera8
Vikt185g
Höjd, bredd, djup141,5 x 71,1 x 7,8mm
Batteri3040mAh
KommunikationUSB Type-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 16
IP-klassningNej
Övrig infoSaknar 3,5mm jack. Har dubbla bakre 13MP-kameror (RGB + mono). Stödjer moduler som sätts fast på bakstycket.
Mer infoMer info om Essential Phone på Androidenheter.se

Essential PH-1 har fått en 5,71 tum stor IPS LCD-skärm med en upplösning på 1 312 x 2 560 pixlar och en pixeltäthet på 505 PPI. Under skalet finner vi Qualcomms välbeprövade och blixtsnabba Snapdragon 835, tillsammans med 4 GB LPDDR4x-RAM och 128 GB lagringsutrymme (UFS 2.1).

PH-1 levererades ur kartong med en ren version av Android 7.1.1 Nougat med augusti månads säkerhetsuppdatering och uppdaterades innan recensionens publicering till september månads säkerhetspatch. Kameran är av dubbelkameratyp med en fullfärgssensor och en svartvit sensor, som arbetar tillsammans för att ge bilderna maximal dynamik och kvalitet.

Telefonen har ett mycket brett stöd för frekvensband, inklusive alla svenska LTE-band, vilket torde tilltala den som funderar på att importera ett nordamerikanskt exemplar till Sverige. Utöver det breda LTE-stödet finner vi Bluetooth 5.0, NFC, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac samt positioneringsstöd för GPS och GLONASS. Den vanliga uppsättningen sensorer finns här likaså, såsom ljussensor, närhetssensor, kompass, gyro och accelerometer, liksom en fingeravtrycksläsare på baksidan.

Yttermåtten är behändiga 141,5 x 71,1 x 7,8 millimeter och vikten anges vara hela 185 gram, även om vår brevvåg skakar på huvudet och säger 180 gram. Olyckligtvis saknar Essential PH-1 alla former av officiell klassning för vattenresistens, något som inte känns helt OK för ett flaggskepp 2017, och vi finner även att trådlös laddning för det 3 040 mAh stora batteriet saknas. Likväl saknas en 3,5-millimeterport för hörlurar.

Essential PH-1 kostar cirka 700 dollar i USA och säljs i en enda bestyckningsversion med 4 GB RAM (LPDDR4x) och 128 GB lagring av UFS 2.1-typ. Telefonen säljs dock i fyra olika färger; svart (”Black Moon”), vit (”Pure White”), grå (”Stellar Gray”) och blågrön (”Ocean Depths”), även om den svarta versionen som initialt fanns tillgänglig för leverans.

I kartongen

Essential PH-1 levereras i en kartong som på alla sätt och vis utstrålar kvalitet och lyx. En mycket robust mattsvart kartong med ett diskret tryck på lockets ovansida, föreställande telefonen, samt Essential-loggan på kartongens sida, är allt vi ser. Ingen text, inga starka blickfångande färger, inga käcka slogans. Bara en diskret svart kartong med ett diskret tryck.

När locket skjuts av i sidled möts vi av mer premiumintryck, där telefonen ligger till höger i en formskuren nedsänkning och kartongens övriga innehåll snyggt inbakade till vänster om telefonen, i sina egna formskurna fack. Kartongens innehåll är sparsmakat och är utöver telefonen själv begränsat till en laddadapter, en USB-kabel, en hörlursadapter, ett SIM-stift och dokumentation.

Vi finner följande i kartongen:

  • Essential PH-1 (Svart, ”Black Moon”)
  • Laddadapter (amerikansk stickpropp, svart, snabbladdare, 5V och 3A + 9V och 3A)
  • USB-kabel (Typ C till Typ C, svart, cirka 1 meter lång)
  • USB Typ C till 3,5 millimeter-adapter
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation i form av garanti- och produktinformation

Då Essential i dagsläget kan köpas i en enda version, och endast i Nordamerika, så känner vi oss ganska säkra på att alla kartonger har samma innehåll som vårt butiksexemplar, men om kartongens innehåll är av synnerligen stor vikt för just dig rekommenderar vi som alltid att du kontaktar återförsäljaren innan köp.

Konstruktion, knappar, sensorer, anslutningar och trådlöst

PH-1 är tillverkad av ytterst resistenta material där ramen, chassit, är tillverkat av titan vilket är mycket hårdare än aluminium, och det högblanka bakstycket är keramiskt. Skärmen skyddas av Gorilla Glass 5, vilket är samma glas som vi finner i en rad konkurrenter. Både titanramen och det keramiska bakstycket har en betydligt högre reptålighet än aluminium och glas, medan keramik kan vara lite mer krossbenäget vid ett fall mot en hård yta.

Utformningen och designen av telefonen är kort sagt fantastisk. I handen ligger den mycket bra, men den lite kantiga utformningen gör att den inte kan konkurrera med telefoner som HTC U11 och Honor 9 vad gäller bekvämlighet i handen. Passformen där frontglaset och det keramiska bakstycket möter titanramen är inget annat än perfekt.

Essential Phone har en skärm med väldigt små så kallade ”bezels”, ramar, på de tu långsidorna samt den övre kortsidan. I fotänden ser vi en lite större ram, men ändå mindre än majoriteten av konkurrenterna. De tunna ramarna, och en skärm som nästintill är ramlös, ger Essential Phone ett i våra ögon mycket fördelaktigt utseende. Telefonen ser helt enkelt mycket futuristisk och elegant ut.

Dessvärre kommer dessa tumma ramar till en praktisk kostnad. Vi finner gång på annan att vi utför ofrivilliga eller oavsiktliga skärmtryck då vi handskas med telefonen. Vi har tvingats justera vårt normala handhavande med PH-1 för att undvika de oavsiktliga skärmtrycken, vilket för all del inte innebär världens undergång på något vis, men det är ändå lite enerverande att tvingas justera hur man använder telefonen på ett tämligen opraktiskt vis.

Är inte ovanstående lite av en bagatell, dock? Jo, kanske. För somliga är det sannolikt inte ett problem alls. Men för oss, så som vi använder telefoner, är det ett problem värt att nämna, och något som vi misstänker att alla ”ramlösa” telefoner kommer dras med. Här anar vi att form och trendmedvetenhet helt enkelt har fått gå före praktisk funktion.

Essential har ansträngt sig hårt för att undvika allt vad loggor och text på telefonens yttre. Den är kort sagt helt ”ren”, vilket ger PH-1 en mycket subtil och diskret framtoning som andas exklusivitet och klass. Vi på redaktionen anser att Essential PH-1 är den mest välbyggda och mest estetiskt väldesignade telefonen någonsin, även om den alltså är aningen kantig och inte är riktigt samma bekväma fullträff i handen som HTC:s superbekväma U11.

På fronten finner vi allra längst upp, ovan skärmglaset och infälld i ramen, en ytterst tunn öppning för telefonhögtalaren, till vänster om vilken vi även finner en väl tilltagen och ljusstark flerfärgs-LED för aviseringar. Nedan högtalaröppningen, på ett unikt vis infälld i själva bildskärmen, finner vi den frontriktade kameran.


Det är till en början en lite udda upplevelse att se att skärmen har fått en bit utskuren för att göra plats för frontkameran, men… det fungerar, och stör oss inte överhuvudtaget efter blott någon timme med telefonen. Strax ovan kameralinsen sitter två sensorer; ljussensorn och närhetssensorn.

Telefonens vänstra långsida saknar knappar, anslutningar och öppningar medan vi på den högra långsidan finner tre knappar, uppifrån och ned; volym upp, volym ned och ström. Knapparna håller föredömligt hög kvalitet vad gäller motstånd och klickkänsla. Knapparna sticker därtill ut tillräckligt mycket från chassit för att vara lätta att finna i blindo.

Skall vi klaga på något så är det att alla tre knappar är identiska till formen, även om storleken skiljer sig åt, och man måste alltså röra fingret över alla tre knappar för att kunna lista ut vilken knapp som är vilken. Vi hade föredragit om strömknappen hade fått en annorlunda texturerad yta än volymknapparna, som på många andra telefoner, men detta är om sanningen skall fram en bagatell.

Telefonens huvudände är precis som den vänstra långsidan helt slät och saknar allt vad knappar och anslutningar heter. I fotänden finner vi i mitten USB Typ C-porten, omgiven av monohögtalaren till vänster, bakom ett snyggt utformat ”högtalargaller”, och till höger om USB-porten sitter SIM-kortsläden infälld. Ytterligare till höger återfinns en liten perforering för den primära samtalsmikrofonen.

På telefonens keramiska och i princip helt släta bakstycke finner vi förstås dubbelkameran, en dubbel LED-blixt, en öppning för den sekundära mikrofonen, fingeravtrycksläsaren – som är riktigt trevlig, med god precision och snabb inläsning – samt två små runda öppningar med kopparstift.

Dessa tu stift är till för modulära tillbehör och förser tillbehöret med ström. All dataöverföring mellan Essential och tillbehöret sker trådlöst via en automatisk synk när tillbehöret ansluts. Mycket kraftiga magneter placerade bakom det keramiska bakstycket håller tillbehöret på plats. I dagsläget finns endast ett modulärt tillbehör att tillgå, en 360-kamera, men vi har tyvärr inte haft tillgång till den här kameran under vår testperiod.

Ovanstående är allt vi finner på telefonen, vilket alltså innebär att 3,5-millimeterporten till vårt och många andras förtret saknas. Vidare saknas en kortplats för lagringsminnesexpansion, men då alla PH-1 säljs med hela 128 GB lagringsutrymme, varav cirka 100 GB är tillgängligt efter att operativsystem och förinstallerade appar har tagit sitt, så är det sannolikt ganska få som kommer sakna minneskortplatsen.

Storleksjämförelse

Ljud och samtal

Ljudet vid telefonsamtal är relativt bra. Klart och tydligt men lite tunt, vilket kanske kan förklaras av att samtalshögtalaren på grund av de minimala ramarna runtom skärmen har tvingats göras mycket liten och tunn. Maxvolymen är ok men inte imponerande. Motparten uppger att de klart och tydligt hör oss vid telefonsamtal, och att telefonen tycks reducera sus och brus i bakgrunden ganska bra.

Mottagningen och datahastigheterna är precis som förväntat i paritet med konkurrenterna, och det är mobilnätet – inte telefonen – som sätter gränserna. Essential Phone uppvisar inga större tendenser till signalförlust vid det så kallade dödsgreppet, där vi med båda händerna täcker över telefonens interna antenner så mycket vi bara kan. Ett visst signalfall noteras, men så gäller även majoriteten av alla konkurrenter.

TelefondB 50cm från frontdB 50cm från högtalare
Essential Phone PH-18389
Nokia 88590
OnePlus 58389
Huawei Mate 9 Pro8181
Google Pixel8186
Google Pixel XL8288
ZTE Axon 78181
Sony Xperia X8080
OnePlus 38185
Elephone P80007578
Huawei Nexus 6P8787
LG Nexus 5X8080
Xiaomi RedMi Note 27782
Ulefone BeTouch 27680
Motorola Moto X Style8888
OnePlus 28083
Samsung Galaxy S67781
Motorola Nexus 68787
LG Nexus 57578
Samsung Galaxy S57380
Samsung Galaxy S4 GPE6366
HTC One M88585
Nexus 7 (2103)7376

Den i fotänden placerade monohögtalaren bjuder på ett tunt och odistinkt ljud, ingen höjdare, men maxvolymen är med 89 decibel mycket god. Man njuter alltså inte av den interna högtalarens välljud, men man lär heller inte missa ett inkommande telefonsamtal i första taget.

Bildskärmen


PH-1 bygger kring en 5,71 tum stor skärm med ytterst slimmade ramar. Vi har under 2017 sett telefoner med ett mer utdraget bildförhållande, som Samsungs S8-duo samt Note 8 och LG G6, och Essential PH-1 är den mest slimmade hittills, där närmare 86 % av frontens totala yta täcks av skärmen.

I takt med att dessa skärmar med slimmade ramar och mer utdragna bildförhållanden har lanserats har vi sett en rad nya bildförhållanden dyka upp. Samsungs S8-duo och Note 8 har ett 18,5:9-förhållande, LG G6 har ett 18:9-förhållande och Essential i sin tur har valt ett bildformat på cirka 17,5:9, vilket är ungefär ett mellanting mellan en traditionell 16:9-skärm och Samsungs tämligen kraftigt utdragna 18,5:9-skärmar.

Bildskärmen i PH-1 är av IPS LCD-typ och har en upplösning på 1 312 x 2 560 pixlar, vilket i kombination med skärmstorleken ger PH-1 en pixeltäthet på goda 504 PPI. Det här är inte den skarpaste skärmen vi någonsin har sett, vi kan om vi tittar mycket noga och från nära håll förnimma enskilda pixlar, men med 504 PPI är PH-1 långt över redaktionens personliga gränsvärde om cirka 400 PPI där pixelstorleken börjar bli noterbar utan större ansträngning. Exempel på en telefon med en pixeldensitet som befinner sig i just det här gränslandet är OnePlus i övrigt utmärkta ”5”, med 401 PPI.

Betraktningsvinklarna är utmärkta, inte minst vad gäller bildskärmens förmåga att rendera klara färger även ur kraftiga vinklar, men vi noterar att en del ljusstyrka går förlorad redan ur mindre vinklar, i synnerhet mot en vit eller ljus bakgrund. Detta är något som är lite typiskt för LCD-skärmar, men är samtidigt inte ett problem vid normalt användande där man av naturliga skäl i regel betraktar skärmen från så räta vinklar som möjligt.

Svärtan är god för att vara en LCD-skärm men kan inte på långa vägar mäta sig med den näst intill perfekta svärtan i en modern AMOLED-skärm. Kontrasterna är bra, och text framstår som mycket skarp. Vi ser en viss tendens till att skärmens responstid inte är perfekt när vi skrollar på en sida med svart text mot vit bakgrund, eller tvärtom, då texten upplevs som lätt oskarp. Vi är väldigt petiga som ens nämner detta, men vi vet att somliga telefonanvändare är mycket känsliga vad gäller sådant och bör informeras.

Färgerna är som sagt klara och fagra men utan att gå till överdrift. Skärmens färgåtergivning känns helt enkelt ganska neutral, välkalibrerad. Vi noterar att skärmens bakgrundsbelysning är jämn och fin över hela skärmen, utom just runtom den frontriktade kameran, där vi ser en lätt tendens till en lägre ljusstyrka än skärmen i övrigt. Sannolikt har de inte riktigt kunnat lista ut hur de skall placera bakgrundsbelysningen för att fungera på ett jämnt vis hela vägen runtom frontkameran.

Pekskärmen är dessvärre inte skärmens starkaste kort. Det är mycket ovanligt numera att pekskärmen brister, ens på billigare telefoner, men av oklara skäl är pekskärmen på Essential Phone tyvärr ganska okänslig. Vi finner gång på gång att vi tvingas upprepa skärmkommandon både en och två gånger innan telefonen reagerar.

Inte minst har pekskärmen problem att uppfatta snabba och lätta skärmtryck, och vi finner att vi tvingas vara övertydliga med våra pek och svep för att slippa upprepa oss i onödan. Det känns nästan som att ta ett steg fem år bakåt i tiden, med undantaget att Essential är blixtsnabb när pekskärmen väl reagerar på vårt kommando.

Är det här problemet hård- eller mjukvarurelaterat? Vi vet inte, men vi konstaterar att problemet i skrivande stund inte har åtgärdats via en mjukvaruuppdatering. Om det är ett hårdvaruproblem är frågan om det drabbar alla exemplar eller om det bara drabbar ett fåtal exemplar, däribland vårt. Oavsett vilket blir det poängavdrag i bildskärmskapitlet på grund av den okänsliga pekskärmen. Även om det inte är ett jätteproblem så är det ändå oacceptabelt med en okänslig pekskärm år 2017.

Mjukvaran


Mjukvaran är i en modern telefon oerhört viktig. Bra hårdvara kan vara förgäves om mjukvaran inte är optimerad, och på pappret klen hårdvara kan på många vis upplevas som blixtsnabb om mjukvaran är väloptimerad.


Det börjar bra för Essential PH-1, med en ren Androidversion av mycket sent snitt; 7.1.1 Nougat med augusti månads säkerhetsuppdatering. Få telefoner utanför Googles egna har officiellt fått en mer aktuell mjukvara än så, och man känner sig genast hemma med Essential Phone, både i gränssnittet och bland telefonens inställningar.

Vi finner vidare att Essential har gjort sitt yttersta för att undvika bloat i form av en mängd förinstallerade appar. Direkt ur kartong har PH-1 endast 20 stycken appar installerade, vilket till och med är färre än Googles egna telefoner ur Nexus- och Pixel-familjen. Vi uppskattar detta, att Essential låter användaren själv välja vilka appar denne vill ha.

Dessvärre börjar det gå utför efter detta.

Tiden tycks helt enkelt ha runnit ut för Essential och de tvingades butikslansera telefonen innan mjukvaran var redo för att möta konsumenterna. Inte minst märks det i gränssnittets flyt att mjukvaran inte är ordentligt optimerad, där grafiska övergångar, animationer och skrollningar i såväl appar som i listmenyer och mellan olika hemskärmar helt enkelt inte är tillräckligt bra. Allra minst när PH-1 konkurrerar med telefoner med gränssnitt mjuka som smör som OnePlus 5, HTC U11 och Google Pixel.

Därtill har vi stött på en rad frysningar där en app eller funktion har låst sig helt och hållet under en tid, allt mellan en och tio sekunder. Längre frysningar har lyckligtvis varit sällsynta, men kortare frysningar i storleksordningen 2–4 sekunder har skett oftare, och i regel i kameraappen som sannolikt är telefonens i dagsläget enskilt största brist. Mer om kameran i kapitlet nedan.

Uppdatering: en mjukvaruuppdatering som skickades ut mot testfasens slut åtgärdade en betydande portion av problemen med frysningar och gränssnittets flyt. Flytet är ännu inte perfekt, men Essential Phone har utan tvekan tagit ett stort steg åt rätt håll efter den senaste uppdateringen.

Lyckligtvis för Essential är i princip alla problem telefonen har mjukvarurelaterade, och dessa kan fixas med uppdateringar. Hade det varit hårdvarurelaterade problem hade det i princip varit game over för en ny tillverkare med begränsade resurser. Essential har förvisso väldigt förmögna investerare i ryggen, men dessa kan mycket snabbt dra sig undan om det börjar kostar för mycket pengar i form av hårdvaruproblem.

Tur i oturen, alltså: mjukvara kan fixas. Upp till bevis, Essential.

Kameran


Kameran är av dubbelkameratyp med en färgkamera och en svartvit kamera, båda på 13 megapixlar och med optik på f/1,9. Det är en numera mycket populär konfiguration att ha dubbla kameror på baksidan och det kan erbjuda en del funktioner som enkelkameror saknar, såsom en bokeh-funktion för porträttfoto, där förgrunden är skarp och bakgrunden elegant ofokuserad, eller förlustfri optisk zoom, men Essential Phone saknar i dagsläget allt sådant, trots dubbelkamerakonfigurationen.

Dessvärre är kameran, eller kanske snarare kameramjukvaran, telefonens enskilt största problem och håller inte alls måttet, allra minst för en telefon med en flaggskeppsprislapp. Kameramjukvaran är primitivt funktionsfattig, långsam och buggig. Simpla åtgärder som att aktivera HDR-läget kan ta över en sekund, under vilken tid kameramjukvaran helt låser sig, och att växla mellan landskapsläge och porträtt kan ta uppemot två sekunder med grafiska layoutbuggar under tiden.

Bland de mer betydande funktionerna och inställningarna som saknas finner vi bland annat avsaknad av inställning för upplösning, avsaknad av inställning för bildformat, avsaknad av stödlinjer, avsaknad av scenlägen och filter, begränsade videoinställningar, ingen panoramafunktion, ingen bokeh, ingen inställning för videostabilisering och ingen möjlighet att inaktivera volymknapparna som kameraavtryckare.

I huvudkameran kan man endast fotografera i ett så kallat fullskärmsformat, det vill säga den ”gamla” typens fullskärmsformat i 4:3, som urgamla TV-apparater. Det går inte att växla till bredbild eller ändra bildupplösning. När det gäller frontkameran är förhållandet dock det rakt omvända: man kan endast fotografera i 16:9-läget. Inte heller här kan man ändra bildformat eller upplösning.

Kameramjukvaran tycks ha blivit lite bättre i takt med att Essential har skickat ut uppdateringar under vår testfas, men i skrivande stund är kameramjukvaran – och därmed kameran som helhet – dålig. Vi installerade ganska snart Googles egna kameramjukvara, som finns tillgänglig på XDA Developers, vilken fungerar mycket bättre än Essentials kameramjukvara och som därtill i våra ögon resulterar i bättre bilder, även om kameramjukvaran inte på långa vägar är lika rapp som samma kameramjukvara i exempelvis Google Pixel XL.

Dessvärre innebär användandet av Googles kameramjukvara att man går miste om den sekundära svartvita kameran vilken på pappret kan ge bilderna mer dynamik då den kombineras med färgkameran, men det är ett byte vi gladeligen gör för att få en kameramjukvara som faktiskt fungerar, och fungerar tämligen väl.

Vi gissar att tiden helt enkelt rann ut för Essential och att de inte hann färdigställa kameramjukvaran innan den officiella lanseringen. Det är precis så vi upplever kameramjukvaran; som en tidig betaversion som inte på långa vägar är redo för att användas i en konsumentprodukt. Investerarna och aktieägarna kräver en snabb lansering och utvecklarna hinner inte med. Och här står vi, med en rent sagt usel kameramjukvara som vi verkligen hoppas att Essential avser åtgärda, snarast möjligt.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-duglighet. En medveten fotograf kan manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad kamera kan alltså vara bättre för en god fotograf än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusbilder
Essential Phone (t.v.) vs Pixel XL (t.h.)

I de två första bildparen, på den vissnande buketten rosor, ser vi genast prov på PH-1:s problem att hantera svåra ljuskontraster. Den mörka blombuketten och vasen ställd mot en ljus bakgrund resulterar i kraftig överexponering i bakgrunden i bilderna tagna med Essential Phone. Google Pixel XL har sannolikt marknadens bästa HDR-läge och hanterar svåra ljuskontraster med bravur. Färgåtergivningen är bra i bilderna tagna med PH-1, faktiskt aningen bättre än Pixel XL som även om den prickar nyansen rätt blir lite för mörk. Detalj och skärpa är rent dåliga i PH-1:s bilder, trots att vi använde pekfokus för att garantera så bra skärpa som möjligt. Enkel två mot noll-seger för Google Pixel XL i de två första bildparen.

I det tredje bildparet, på hunden, har vi återigen med pekfokus lagt fokuspunkten på samma ställe, mitt emellan hundens ögon, med båda kamerorna. Essential Phone misslyckas trots detta återigen att lägga fokuspunkten rätt, och såväl skärpa och detalj blir lidande. Mycket mer skärpa och detalj i Pixel XL-bilden. Vi ser även här prov på betydande överexponering i bakgrunden, i bilden tagen med Essential Phone, medan Pixel XL som väntat gör ett utmärkt jobb. Enkel rondseger för Pixel XL.

Utomhus och på större avstånd till motivet, i bildpar fyra, fem och sex, ser vi att Essential PH-1 står sig mycket bättre än i halvdunkelt inomhusljus. Essential bjuder på en bra skärpa och bra färgåtergivning, vi vill gå så långt som att säga att Essential faktiskt har en snäppet bättre färgåtergivning än Pixel XL som vrider upp färgmättnaden ett snäpp för högt. Det är fagert, men inte helt realistiskt. Tyvärr ser vi återigen vissa problem med överexponering i den ljusa himlen i bakgrunden, och lite mindre definition och detalj i lövverket där himlen skiner igenom. Allt som allt är det en jämn kamp mellan dessa tu kameror i dessa tre bildpar, men tack vare bättre motljushantering och mer definition går ändå Pixel XL med näppe segrande ur var och en av dessa tre ronder.

I det nästa sista bildparet ser vi för ovanlighetens skull att även Pixel XL har stora problem med exponeringen av den ljusa bakgrunden. Den ljusblå himlen framstår till stora delar som nästan helt vit, och en del förgrundsdetaljer går förlorade i dessa partier. Olyckligtvis för Essential så har dock PH-1 ännu större problem i det här för kameramjukvaran mycket svåra ljuskontrastförhållandet. Färgåtergivningen och skärpan på trädstammen, där vi med pekfokus manuellt lade fokusen, är god i båda bilderna. PH-1 lyckas återigen aningen bättre med färgåtergivningen, men det kan inte kompensera för den rent svaga insatsen vad gäller överexponering i motljuset. Ronden till Pixel XL.

I det sista bildparet i dagsljuskampen, på telefoniboxen, tar Essential PH-1 sin första rondseger mot Google Pixel XL. Det är mycket tätt de tu emellan, men tack vare en aningen bättre skärpa och detalj går rondsegern till PH-1. Färgåtergivningen är inte riktigt klockren från endera telefonen; PH-1 är lite för mörk och för mycket gulstick medan Pixel XL är för ljus och för vit. Tät rond men segern till PH-1.

Allt som allt vinner Google Pixel XL en överlägsen seger mot Essential PH-1 i dagsljuskampen, med rondsiffrorna 7 mot 1. PH-1 uppvisar problem med en opålitlig pekfokus på kortare avstånd, samt stora problem med överexponering i svåra ljuskontrastförhållanden. Vi gissar dock att PH-1:s kamera kommer bli successivt bättre i takt med att Essential uppdaterar den i dagsläget dåliga kameramjukvaran, men idag, så som kameran presterar för närvarande, räcker det helt enkelt inte till på långa vägar.

Mörkerbilder
Essential Phone (t.v.) vs Pixel XL (t.h.)

I mörker behöver vi inte ens gå in närmare i vår bildanalys för att omedelbart kunna se att Essential Phone inte alls kan matcha den utmärkte mörkerkameran i Pixel XL. Små sensorpixlar, som i PH-1, kan helt enkelt inte absorbera tillräckligt mycket ljus för att rendera bra mörkerbilder. Att kombinera färgkameran och den svartvita kameran och på mjukvaruväg slå dem samman hjälper för all del, men det är inte på långa vägar nog för att kompensera för små sensorpixlar.

Med undantag av det allra sista bildparet, där man åtminstone tydligt kan se vad motivet föreställer, men med påtaglig oskärpa och svag färgåtergivning, är PH-1:s bilder i princip praktiskt obrukbara och Google Pixel XL vinner därmed förstås mörkerkampen lekande lätt med 3 ronder mot 0.

Allt som allt, när både dagsljusbilder och mörkerbilder vägs samman, går Google Pixel XL ur matchen som den överlägsna segraren. Essential PH-1 hade aldrig skuggan av en chans, men med en bättre fungerande kameramjukvara hade det inte behövt vara en utklassningsförlust.

Med en bättre fungerande pekfokus och bättre motljushantering kan Essential PH-1:s kamera prestera riktigt bra i dagsljus, men i mörker kommer en kamera med små sensorpixlar aldrig kunna vara i nivå med de bästa telefonkamerorna på marknaden. Med tiden kan PH-1 mycket väl bli en bättre kameratelefon, men i skrivande stund här är detta inte en telefon för den som lägger stor vikt vid kameran.

Buggar, problem och brister

Essential är en helt ny telefontillverkare, och tyvärr märks det här och var. Trots hundratals miljoner dollar från investerare i ryggen och en Android-ikon som Andy Rubin som anförare.

PH-1 dras med en del småproblem som ett bristande flyt i gränssnittet och sporadiska låsningar. Gränssnittet och flytet i appar är kort sagt inte riktigt så bra som vi förväntar oss av en telefon med en helt ren Androidversion i kombination med Qualcomm Snapdragon 835 och 4 GB LPDDR4x-RAM. Nämnas bör dock att vi under testfasen har fått två mjukvaruuppdateringar som båda har förbättrat flytet markant. Det är i skrivande stund ännu inte mjukt som smör, men det börjar närma sig.

Lite mer oroväckande än ett smålaggigt gränssnitt är problemet med en okänslig och lite trögjobbad pekskärm. Det är inte ett jätteproblem, riktigt så okänslig är inte pekskärmen, men det krävs en mer påtaglig medveten noggrannhet när man använder PH-1 jämfört med exempelvis OnePlus 5, Pixel XL, HTX U11 och Honor 9. Vi vet inte om det här problemet kan åtgärdas via en mjukvaruuppdatering eller om det är ett hårdvaruproblem. Vi vet heller inte om, utifall att det är ett hårdvaruproblem, det drabbar alla exemplar eller bara ett fåtal.

Det i skrivande stund största problemet är dock kameramjukvaran, som helt enkelt inte alls håller måttet. Kameraappen är långsam, funktionsfattig och buggig. Med rätt mjukvara tror vi att kamerasensorerna kan ta skapliga bilder, men just nu har Essential Phone PH-1 inte rätt mjukvara. I en fototokig smartphoneera är kameran något som är alldeles för viktigt för att Essential skall kunna ligga på latsidan. Detta måste fixas – snabbt.

Batteritiden

[bench]21battery|essential phone ph-1[/bench]
Batteritiden har, trots ett på pappret ganska litet batteri (3 040 mAh) och trots oroväckande rapporter vi har läst i andra sajters recensioner, under vår testfas varit utmärkt. Att klara en dag på en laddning har inte varit några problem alls, utan vi har allt som oftast åtminstone 15 till 20 % batteri kvar när vi kryper ner i sängen vid dagens slut. Visst har vi under osedvanligt tuffa testdagar lyckats tömma batteriladdningen innan dagens slut, men detta gäller i princip alla telefoner på marknaden, undantaget lite mer obskyra telefoner som marknadsförs och säljs med ett överdimensionerat batteri.

I vårt syntetiska batteritest, Futuremarks PCMark Work Battery Life 2.0, mäter vi dock upp ett högst blygsamt resultat om 390 minuter, eller 6 timmar och 30 minuter. Detta är för all del inte ett uselt resultat, men ändå inte på långa vägar så bra som vi har upplevt att telefonen har fungerat vid normalt användande.

Laddning via den medföljande snabbladdaren på upp till 9V och 3A (hela 27W!) går rasande snabbt, men telefonen blir också oroväckande varm om den används samtidigt som den laddas. Vi skall inte överdriva och säga att vi brände våra fingrar, så varmt blir det inte, men den blev snabbt obehagligt varmt i handen, så till den graden att vi valde att lägga den åt sidan medan den laddade. Att ladda från tomt till fullt går på ypperligt utmärkta 77 minuter – inte ett Swedroid-rekord men heller inte långt därifrån.

Spel, prestanda och grafer


Vi har vid flertalet tillfällen nämnt den bitvis mycket långsamma kameraappen och det sporadiska lagget och bristande flytet i såväl telefonens gränssnitt som i vissa appar. Problemen har blivit mindre i takt med att Essential har skickat ut uppdateringar, men är fortfarande – i synnerhet i kameran – ett påtagligt problem.

Detta, en bristande mjukvaruoptimering i gränssnitt och kamera, innebär dock inte att telefonen som helhet är långsam. Tvärtom är den Qualcomm Snapdragon 835-utrustade telefonen precis lika snabb som konkurrenter som HTC U11 och Sony Xperia XZ Premium vad gäller appinstallationer och appstarter, samt vid spelande.

Vi har vidare inte noterat någon betydande värmeutveckling vid spelsessioner, inte ens vid längre spelsessioner på 30+ minuter, men om telefonen laddas samtidigt som vi spelar blir telefonen obehagligt varm, så till den graden att vi väljer att lägga den åt sidan medan den laddar. Essential Phones imponerande snabba snabbladdning tycks komma till en kostnad, i form av kraftig värmeutveckling.

Vi vet av erfarenhet att Snapdragon 835 i princip kan spela vilket spel man än kastar på den, med en fullt spelbar FPS, och Essential är inget undantag. Alla spel vi har testat har flutit alldeles utmärkt och utan betydande bildfrekvensfall som gör spelet svårspelat. Kort sagt är Snapdragon 835 som alltid en garant för en angenäm spelupplevelse.

Övrig prestandarelaterad utrustning i Essential PH-1 består utöver det åttakärniga chippet Snapdragon 835 (4 x 2,45 GHz Kryo plus 4 x 1,9 GHz Kryo) av 4 GB RAM av LPDDR4x-typ samt 128 GB lagringsminne av den exemplariskt snabba UFS 2.1-typen.

[bench]21system|essential phone ph-1[/bench]

[bench]21cpu|essential phone ph-1[/bench]

[bench]21gpu|essential phone ph-1[/bench]

Vi låter graferna ovan tala för sig själv, men vi vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan eller aldrig säger hela sanningen om en enhets prestanda. Sammantaget kan syntetiska mätningar ge oss ett hum om hur en telefon presterar, men det är inte ovanligt att en telefon med blygsam syntetisk maxprestanda ändå upplevs lika snabb som på pappret kraftfullare konkurrenter, vid verkligt användande.

Slutsats

Essentials första försök att skapa en Androidtelefon är en salig blandning av fullträffar och bottennapp. Att gå från noll till att skapa en telefon utan betydande brister är i princip omöjligt, och inte ens med hundratals miljoner investerade dollar och Andy Rubin i ryggen lyckas Essential med det konststycket.

Till det yttre är vi benägna att gå så långt som att påstå att PH-1 är den läckraste Androidtelefonen någonsin. Utan undantag. Materialval, byggkvalitet, passform, design och premiumkänsla är kort sagt av absolut toppklass. Under skalet finner vi fler fullträffar, som en mycket bra bildskärm, det urstarka chippet Snapdragon 835, hela 128 GB lagringsutrymme och en trendriktig dubbelkamera.

Dessvärre börjar det efter det första, mycket positiva, intrycket att gå så smått utför. Vi noterar genast en ganska okänslig pekskärm som kräver mer bestämdhet i pek och svep än vad vi är vana vid. Mjukvaran är på pappret i absolut framkant med en ren version av Android 7.1.1 med september månads säkerhetspatch – men dessvärre är flytet inte så bra som det borde vara. Gränssnittet och appar dras med ett subtilt men tydligt noterbart ”lagg” som en telefon med en ren Androidversion och Snapdragon 835 inte skall ha.

Gränssnittets smålagg bleknar dock i jämförelse med kameraappen som inte borde ha tillåtits existera i nuvarande skick i en konsumentprodukt för 700 amerikanska dollar. Kameraappen är bedrövlig, kort sagt. Grundläggande funktioner som inställning av upplösning, bildformat, stödlinjer i bildsökaren och panorama saknas helt, medan andra funktioner som aktivering av HDR och växling mellan huvudkameran och frontkameran ibland tar flera sekunder att utföra. Kameran kan dock som ett slags plåster på såren, när det klaffar, ta skapliga bilder. Lyckligtvis kan kameramjukvaran åtgärdas med uppdateringar, och vi hoppas verkligen att det är Essentials avsikt att lösa problemen och utöka funktionaliteten. Snabbt.

Batteritiden har till vår förvåning, efter att ha läst en del andra recensioner av telefonen, varit riktigt skaplig vid normalt verkliga världen-användande. Vi har utan vidare klarat en hel dag på en och samma laddning med undantag för osedvanligt tunga testdagar. Tack vare en mycket kraftfull laddare på upp till hela 27W(!) laddar Essential PH-1 dessutom från tom till full mycket snabbt – faktum är att PH-1 är en av de snabbast laddande telefonerna vi någonsin har testat. Nackdelen är att den här hastigheten kommer till en kostnad: telefonen blir mycket varm om den används samtidigt som den snabbladdas.

Essential kallar sin telefon för ”The Essential Phone”, det vill säga en telefon med alla nödvändigheter, inget mer. Tydligen anser inte Essential att en 3,5 mm-port är nödvändig, och inte heller stöd för trådlös laddning eller en kortplats för lagringsminnesexpansion. Vi kan inte påstå att vi har saknat endera jättemycket under våra testveckor, men vi vet att långtifrån alla är lika förlåtande. Inte minst 3,5 mm-portens högst osäkra framtid är något som på senare tid har debatterats hett.

När vi summerar Essential PH-1 konstaterar vi att Essential har skapat en väldigt fin grund att bygga på, och att de har lyckats mycket bra till det yttre, men att de samtidigt har en hel del jobb att göra för att kunna utmana de allra bästa konkurrenterna. Det mesta som i dagsläget brister är lyckligtvis mjukvarurelaterat och kan lösas med uppdateringar, men vi är lite oroade att den lite okänsliga pekskärmen kan vara ett hårdvarurelaterat problem som inte kan lösas med mjukvara.

Vi kan i dagsläget med gott samvete inte rekommendera Essential Phone PH-1 till någon annan än de allra mest nyfikna som dessutom är fullt medvetna om bristerna och begränsningarna och har råd att blåsa 6 000 kronor på en telefon som med full objektivitet är betydligt sämre än många konkurrenter med snarlik prislapp.

Om Essential överlever ett år till och fortsätter jobba hårt på att utöka funktionaliteten och polera bort skavankerna så tror vi att nästa års telefon (PH-2?) kan komma att bli en seriös utmanare till konkurrenterna, men just nu är vårt råd att spendera pengarna på annat håll.

[P_REVIEW post_id=156158 visual=’full’]