Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av HTC Desire HD

Postat:
01:46 - 2010-11-05
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Tillverkare: HTC Modell: Desire HD Operativsystem: Android 2.2/FroYo med HTC Sense Tillgänglighet: I butiker, hos operatörer Pris: Från cirka 5 500 kronor (se Prisjakt) Hemsida/specifikationer: HTC

Introduktion
HTC Desire HD är det nya flaggskeppet i HTC:s vid det här laget minst sagt digra androidflotta och ses av många som efterträdaren till den omåttligt populära modellen Desire. En snabb titt på specifikationerna för Desire HD avslöjar genast såväl små som stora förbättringar. Bland dessa förbättringar ser vi en snabbare och strömsnålare processor, en flera gånger snabbare grafikkrets, betydligt mer RAM och fler kameramegapixlar.

Vidare ser vi det som kanske har rönt mest uppmärksamhet – skärmen, eller snarare skärmens storlek. Somliga menar att 4.3″-skärmen bara är för stor och otymplig medan andra bestämt hävdar att även om skärmen är betydligt större så är telefonens yttermått bara marginellt större, tack vare mindre ”död yta” runtom skärmen.

Vi kan inte svara på vad som är rätt för just dig, men vad vi däremot kan göra är att i vanlig ordning låta telefonen genomgå en rad hårda test – allt för att på bästa möjliga sätt kunna svara på om HTC:s nya flaggskepp håller vad det lovar eller om hårdvaran helt enkelt inte kommer till sin rätt, trots vad som på pappret är imponerande specifikationer.

I kartongen


Desire HD levereras i en mycket nätt och välpaketerad vit kartong, som förmedlar en känsla av kvalité. Pappret som utgör kartongen är hård och tjock vilket gör att det nästan känns mer som att hålla i en låda av trä än av papper. Det känns helt enkelt lite lyxigt, vilket är kul. Kvalitén kan dock inte riktigt mäta sig med Galaxy S-kartongen som fortfarande är vår absoluta favorit.

Då vi öppnar kartongen så möts vi i första hand av telefonen, vilken ligger i en försänkning i innerkartongens ovansida. Passformen är finfin och telefonen är lite lätt fastkilad för att undvika att den glider omkring. Då vi lyfter bort telefonen och det övre kartonglagret så finner vi dokumentation i form av bruksanvisning, snabbstartguide och garantisedel.

Under dessa papper finner vi ytterligare några fack där laddare (väggkontakt -> USB, 5V 1A), USB -> microUSB-kabel samt trådburet stereoheadset med svarsknapp samt mediakontroller (play/pause och skip forward/back) ligger. I telefonen sitter batteriet på 1230 mAh monterat, samt det medföljande microSD-kortet på 8 GB.

Utseende och byggkvalitéUtseendet är förstås, som alltid, en fråga om tycke och smak. Det finns inga rätt eller fel, så vi nöjer oss med att säga att vi tycker att Desire HD är ganska elegant, även om dess bakstycke gärna hade fått vara mer minimalistiskt, som på Legend. Det finns dock saker, främst vad gäller konstruktionen, som stör lite och till dessa hör kanske främst den utstickande kameralinsen. Den sticker ut rejält – vi talar 2-3 millimeter – och detta kan ställa till problem.

Nu menar vi inte problem som i att linsen fastnar i byxorna när man försöker stoppa ner den i fickan – det är ingen risk så länge man inte klär sig i kroppstrumpor och latex – men däremot kan den utstående linsen lätt få en del stryk då det är den som får ta smällen varje gång man lägger ner telefonen någonstans, och det är linsen som nästan hela vikten vilar mot varje gång telefonen ligger på rygg. Kanske är vi bara överförsiktiga, men det både känns och låter lite olustigt då man lägger ner telefonen, såvida man inte är väldigt försiktig.

Den utstående linsen skapar även ett annat problem, åtminstone om man använder telefonen som vi ofta gör, det vill säga liggande på ”rygg” på bordet bredvid datorn. Då man trycker på skärmen så vaggar telefonen fram och tillbaka i sidled tack vare att den vilar mot den rundade och utstickande kameralinsen. Problemet blir ännu värre om man ”swipar” mellan hemskärmarna. Detta kan förstås tyckas vara en petitess, men det har retat oss litegrann under våra dagar med telefonen.

Vad gäller byggkvalitén så saknar Desire HD motstycke i androidvärlden, det mindre syskonet HTC Legend undantaget. Det gedigna metallchassit av unibodytyp förmedlar en fantastisk kvalitetskänsla och detaljer som att högtalarhålen är urfrästa i chassit, vilket blottlägger den ljusa metallen, gör att det känns än mer lyxigt. Unibodychassin i metall bidrar i allmänhet till att vikten ökar, och Desire HD är inget undantag. Med sina 164 gram så är Desire HD ingen lättviktare, och detta kan innebära problem för somliga. Inte för att det är för tungt för att bära, utan för att vissa typer av kläder/fickor, exempelvis en skjortficka, lämpar sig helt enkelt inte för så tunga pjäser.

Om vi tvingas välja mellan Desire HD:s tyngd och kvalité eller Samsung Galaxy S smidighet och tunna plastchassi så väljer vi… Desire. Det vill säga den ”gamla” Desire, som ligger någonstans mitt emellan Desire HD och Galaxy S både vad gäller vikt och kvalitetskänsla.

Även om Desire HD håller mycket hög kvalité så är den inte helt utan brister. Till dessa brister hör plastluckorna på telefonens vänstersida och i nederkant på baksidan vilka inte riktigt håller samma höga kvalité som telefonen i övrigt. De glipar lite för mycket och följer heller inte metallchassits form till perfektion. En varning utfärdas även vad gäller öppnandet av luckan som täcker SIM- och SD-kort. Om man är oförsiktig och använder fel metod (rätt metod beskrivs i medföljande dokumentering) så kan plaststyckes brytas av på mitten – något som ett antal Desire HD-ägare redan bittert har hunnit erfara.

Då vi med båda händerna vrider, bänder och klämmer på den 123 x 68 x 11.8 millimeter stora telefonen så händer absolut ingenting. Det finns bokstavligen ingenting som kan ge med sig, flexa och knarra. Det är nästan som att hålla en gedigen bit tjock stålplåt/glas i handen, vilket är en minst sagt behaglig känsla.

Ovanför skärmen finner vi som sig bör högtalaren för telefonsamtal, samt såväl ljussensor som närhetssensor och en LED för notifieringar av olika slag.

Knappsats, styrdon och anslutningar

På telefonens framsida så finner vi inga fysiska knappar överhuvudtaget, utan 95% av ytan upptas av skärmen och de fyra kapacitiva touchknapparna nedanför denne. I tur och ordning från vänster till höger så finner vi knapparna Hem, Meny, Tillbaka och Sök. Vi är själva inga större beundrare av touchknappar, men vi har inget att klaga på här. Knapparna fungerar perfekt och svarar precis som de skall – som skärmen i övrigt. I jämförelse med de smått bångstyriga touchknapparna på Nexus One så är dessa en fröjd att använda.

På vänstersidan, i överkant, sitter volymknappen (+/-) vilken är tillverkad i metall. Om man skall hitta något att klaga på så är det att knappen sitter för djupt, nästan helt plant mot chassit, vilket innebär att det är lite svårt att känna sig fram i blindo då man vill höja eller sänka volymen. Bredvid volymknappen finner vi plastluckan som döljer batteriet och som vi har varit inne på tidigare så håller den inte riktigt samma höga kvalité som resten av telefonen. Det glappar ingenting, men det glipar lite. Det är viktigt att poängtera att den inte är av dålig kvalité, men då kvalitén i övrigt är så hög så blir sådana här brister vad gäller passform extra påtagliga.

Strömknappen sitter på telefonens ovansida och precis som volymknappen så är även den i metall samt sitter lite för djupt för att man med lätthet skall kunna känna sig fram i blindo. Strömknappen extraknäcker i vanlig ordning även som låsknapp för telefonens skärm. Telefonens högersida är helt slät och saknar allt vad knappar och anslutningar heter. I telefonens fotände finner vi microUSB-anslutningen och 3.5mm-uttaget för hörlurar. Detta är en sådan där sak som alltid kommer att debatteras, men vi på redaktionen föredrar att ha hörlursuttaget nedtill helt enkelt för att det naturliga för oss är att stoppa ner telefonen i fickan med fotänden upp.

Längst ner i fotänden på telefonens baksida så finner vi plastluckan som täcker SIM-platsen och microSD-kortet. Precis som med luckan på telefonens vänstersida så är inte passformen helt perfekt, men det glappar inget och det är ingen risk att luckan faller av av misstag – den sitter som berget och är nästan för svår att ta bort.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité
Mottagningen vid 3G hör inte till Desire HD:s styrkor. Den är ingalunda dålig, men inte heller bra. Inte minst är telefonen känslig för vad det så kallade ”dödsgreppet” där man med handen tar ett fast tag om telefonens nederkant och effektivt täcker plaststycket bakom vilket antennen sitter. Det har aldrig inneburit att vi har tappat signalen, men vi har tappat så mycket som två ”pinnar” i mottagning.

Detta är för all del inte en speciellt vetenskaplig metod att mäta mottagningen på, men att man kan påverka mottagningsförhållandena en hel del råder det inga tvivel om. Ett tips är att alltid se till att vända telefonens skärm in mot benet om man har den i byxfickan för att undvika att täcka antennen på bakstycket.

Datahastigheterna är mycket bra och vi har inga problem alls att maxa vårt 3-abonnemang. Vi mäter upp närmare 5 Mbit/s ner och 1.5 Mbit/s upp, vilket får anses vara mer än väl godkänt på ett 6/1-abonnemang. Detta säger dock mer om mobilnätet här i området än om telefonens kapacitet, vilken på pappret är 14.4/5.76 Mbit/s. Via WiFi mäter vi upp 13 MBit/s vid nerladdning och 5 Mbit/s vid uppladdning via FTP-överföringar på vårt lokala nätverk.

Det medföljande SD-kortet från Samsung är på 8 GB och har en prestandaklassificering om klass 2, detta till trots så mäter vi upp en läshastighet på cirka 14 MB/s och en skrivhastighet på 5 MB/s vilket vida överstiger vad klass 2 garanterar i prestandaväg. Detta är godkänt och innebär att det går relativt fort att föra över musik och serieavsnitt till och från telefonen.

Ljudkvalitén vid uppspelning via den externa högtalaren är på låga volymer bra, men vi saknar basfrekvenserna. Vi inser förstås att man inte kan klämma ur speciellt mycket bas ur en pytteliten högtalare, men det hindrar inte andra tillverkare från att lyckas betydligt bättre än så här. Maxvolymen är i vanlig HTC-ordning beklämmande låg och vi förstår inte varför HTC inte kan göra bättre ifrån sig på den här punkten. Vrider man på volymen maximalt så börjar det dessutom ”skorra” i högtalaren, vilket av naturliga skäl inte är önskvärt. HTC har mycket att lära här, kanske främst av Sony Ericsson som vi anser vara klassledare vad gäller detta.

Ljudkvalitén vid telefonsamtal går lite på samma linje, i alla fall i vår ände. Ljudkvalitén i högtalaren för telefonsamtal är bra, men saknar djup och volym. Motparten hör oss klart och tydligt och det minst sagt subjektiva omdömet från vår motpart, som har agerat försökskanin vad gäller samtalskvalité i många av våra telefontest, lyder ”bäst hittills”.

GPS och positionering

Visa DHD-slinga på en större karta

Vi har inte haft möjlighet att testa GPS:en i Desire HD på allvar, men vi har i alla fall tagit en liten tur i grannskapet för att bilda oss en uppfattning om hur GPS:en i Desire HD står sig. Vi har valt att använda oss av applikationen My Tracks istället för exempelvis CardioTrainer helt enkelt för att My Tracks inte jämnar ut och förskönar koordinaterna som telefonen och dess GPS rapporterar. Vi vill kort sagt veta hur bra GPS:en är ”raw”, utan mjukvara som på artificiell väg sminkar bort brister med hjälp av smarta gissningar.

Som ni kan se på rutten här ovan så presterar Desire HD en närmast perfekt rutt, nästan helt utan tillstymmelse till sicksackmönster, utan mjukvaruhjälp. På en slinga på 1.13 kilometer, genom stadsmiljö och parker, så kan vi konstatera att Desire HD presterar mycket väl och rapporterar in en distans på 1.21 kilometer, endast 80 meter (7%) över den faktiska sträckan. Detta låter kanske som en stor felmarginal, men vi skall inte glömma att det med stor sannolikhet inte förekommer någon form av förskönande mjukvarufusk som rätar ut eventuella sicksackmönster. Då vi för några veckor sedan testade Sony Ericsson X8 på en slinga i liknande miljö så var felmarginalen över 500 meter på en sträcka på 2.6 kilometer, eller motsvarande cirka 21%.

Det kan förvisso finnas en möjlighet att Desire HD jämnar ut GPS-resultatet på samma vis som iPhone 4 gör i hårdvaran, men ser vi till hur de två telefonerna registrerar 90-graderssvängar så rundar iPhone till dem medan Desire HD registrerar dem i betydligt högre grad, precis som kartan ovan illustrerar, som de är. Ett påtagligt kännetecken för mjukvarusmink är nämligen att alla skarpa hörn får en radie och detta framträder tydligt bland resultaten från vårt test av Xperia X8.

Noteras bör att man med fördel kan använda applikationer som CardioTrainer för att åtminstone delvis komma till rätta med darriga GPS:er som i Sony Ericsson X8, men det optimala är förstås att ha en GPS som presterar en korrekt rutt oavsett mjukvara, vilket vi upplever att Desire HD gör med bravur.

Bildskärmen och digitizern
Den 4.3 tum stora LCD-skärmen har orsakat en hel del rabalder och ståhej. Dels på grund av storleken men även, på senare tid, då det har visat sig att det ”bara” är en LCD-skärm och inte en S-LCD-skärm. S-LCD-hysterin bygger emellertid på ett missförstånd, där effektiv marknadsföring och felaktiga antaganden från såväl teknikjournalister som konsumenter har fått folk och fä att tro att S-LCD är en ny fantastisk teknik som är mycket bättre än LCD. Detta är alltså inte fallet, utan S-LCD är bara ett varumärke ägt av Samsung och Sony. Eftersom Sony och Samsung äger varumärket så får ingen annan tillverkare kalla sina skärmar för ”S-LCD”, oavsett om de bygger på samma tillverkningsteknik och är lika bra – eller till och med bättre. Ni kan läsa mer om det här missförståndet i vår S-LCD-artikel.

Med detta sagt så är Desire HD-skärmen inte utan sina brister. Svärtan kan särskilt ur kraftiga vinklar uppleves som bristande och färgerna är inte lika mättade som på S-LCD-skärmen på det mindre syskonet Desire Z. Det sistnämnda, de mattare färgerna, är emellertid något som handlar om en smaksak snarare än bra eller dåligt. Vill man ha realistiska färger med en bra GAMUT eller föredrar man övermättade färger som är väldigt vackra men inte verklighetstrogna? Det är förstås upp till var och en att avgöra vad som passar deras tycke och smak bäst.

En annan brist, som kanske är vad som har stört oss mest, är att man i porträttläge kan ana ett antal vågräta linjer (eller lodräta linjer i landskapsläge, förstås) om man betraktar skärmen noga. Det är inte så enkelt förklarat som att det är pixelraderna man ser – dessa linjer sitter alldeles för långt isär (någon centimeters avstånd) och alldeles för oregelbundet för att förklaras på så vis. Vi har talat med en ägare av ett annat Desire HD-exemplar som bestämt hävdar att det inte finns någon tillstymmelse till sådana linjer på hans exemplar. Vi vet inte om dessa nästintill osynliga linjer bara finns på vårt exemplar, om vi bara är betydligt petigare än vad vår vän är eller om han bara är ovillig att erkänna några brister alls – både för andra och inför sig själv – då han just har lagt ut närmare 6000 kronor på en telefon.

Uppdatering: De underliga linjerna som nämns i stycket ovan ser ut att bli allt svagare ju mer skärmen används. Efter vårt skärmtest då vi brände på med 100% ljusstyrka på skärmen i sex timmar i sträck så har linjerna nästan helt försvunnit. Vad linjerna beror på eller orsakas av vet vi inte, men det ser lyckligtvis ut som att de försvinner med tiden. Har ni samma problem på er Desire HD – testa att blåsa på med full ljusstyrka så länge ni bara kan; 5-10-15 timmar i sträck.

Vad gäller skärpa och kvalité vid exempelvis webbsurfning, textläsning, SMS, Messaging, Facebook, Twitter och så vidare så är skärmen inget annat än fantastisk. Texten är knivskarp och tack vare att skärmen, till skillnad från dagens (S)AMOLED-skärmar med PenTile Matrix, visar exakt det antal pixlar som anges (WVGA, 800×480) så kan man utan några problem läsa även den minsta texten på webbsidor, i fullt utzoomat läge.

Vi kan sammanfatta Desire HD-skärmen med att säga att den är bra, men att det finns bättre skärmar på marknaden. Vi håller exempelvis fortfarande Samsung Galaxy S och dess Super-AMOLED-skärm som klar klassledare, trots PenTile Matrix. Om vi skall sätta siffror på våra intryck så kan vi säga att om Galaxy S-skärmen får ett betyg på 9/10 så får Desire HD-skärmen 7/10.

Skärmens digitizer, det vill säga det tryckkänsliga ytskiktet, är av typen Atmel maXTouch, vilket för närvarande är den bästa digitizern på smartphonemarknaden. När vi mäter upp digitizerns Hz-tal med appen Input Benchmark så noterar vi fina 43 Hz, vilket emellertid inte räcker ända fram till de 60 Hz som Galaxy S presterar. Vidare kan skärmen läsa av och spåra rörelserna hos fyra samtidiga tryckpunkter, vilket gör att multitouchkapaciteten är mer än tillräcklig för praktiskt taget allt som man i dag kan göra med en androidtelefon.

Desire HD har kort sagt en digitizer som är fantastiskt följsam att använda och är den bästa tryckskärmen vi hittills har testat – suveränen Samsung Galaxy S undantaget.

Telefonens mjukvara
Vårt EU-exemplar av Desire HD kom levererat med endast engelska, franska, italienska och spanska som menyspråk i Android. Ingen svenska, således. Detta var emellertid åtgärdat på en dryg halvminut efter ett besök på Android Market och nerladdning och installering av appen MoreLocale 2, i vilken vi helt enkelt valde svenska. Hey presto!

Då vi startade upp telefonen så fann vi att det redan fanns en uppdatering som väntade på att installeras och då HTC har anammat OTA (Over The Air) för uppdateringar så var det inte mer komplicerat än att trycka på Install, varpå telefonen tog hand om resten – trådlöst och problemfritt. Det rekommenderas dock starkt att man ser till att man har ordentligt med batteri då man påbörjar en uppdatering, då mycket elände kan skapas om batteriet tar slut mitt i uppdateringsprocessen. HTC har också tänkt på detta och vägrar låta dig uppdatera om inte batterinivån är tillfredsställande hög.

Vad gäller uppstart/omstart av telefonen så är det en smärre dröm med HTC:s Fast Boot-funktion, vilken innebär att telefonen håller vitala processer i minnet (RAM eller NAND är oklart) även när telefonen är avstängd. Detta innebär att telefonen startar från helt avstängt läge till hemskärmen och färdig att använda på mellan 2 och 4 sekunder, istället för 30-40 sekunder vid normal uppstart. Nu kan man utan vidare stänga av telefonen, om man exempelvis behöver spara batteri, då det inte tar många ögonblick längre att boota upp telefonen från avstängt läge än vad det gör att väcka den från standby.


När man talar om Desire HD och telefonens mjukvara så talar man ofrånkomligen även om HTC:s Sense-gränssnitt, vilket i Desire HD har släppts i en ny och uppdaterad version (2.0). Det mesta är sig likt och är ni bekanta med Sense sedan tidigare så känner ni er genast hemma. Men det finns en del nyheter, som bland annat ”fulla systemteman”. Med fulla systemteman menar vi helt enkelt att det mesta i gränssnittet ändras – inte bara småsaker som bakgrundsbilden på hemskärmen och några widgets.


Tack vare den här implementationen så kan man även, utan rootbehörighet, installera vilka tredjepartsteman man vill – så länge de är kompatibla, så klart. Detta innebär att man in i minsta detalj kan ändra utseendet på sin telefon, vilket ytterligare bidrar till en av Androids stora styrkor – möjligheten att anpassa telefonen efter eget tycke och smak. Tredjepartsteman installeras på samma vis som vanliga applikationer installeras, via en apk-fil. Ett fåtal skärmtryck är allt som krävs. Detta gillar vi skarpt!


Bland de större förändringarna finner vi nu även den närmast sömlösa länken till HTCSense.com, till vilken vi kan knyta telefonen för att få närmast full kontroll över denne. Vi kan via ett snyggt och enkelt webbgränssnitt göra det mesta med telefonen, även om vi inte har fysisk tillgång till den. Saker som positionering, skicka SMS, hantera kontakter eller till och med att låsa eller fabriksåterställa telefonen är bara några musklick bort. Detta kan komma väl till pass om telefonen tappas bort eller blir stulen.


Med telefonen kommer förstås en mailklient som har stöd för såväl Microsoft Exchange ActiveSync och vanliga POP3/IMAP-konton. Vi har inte så mycket annat att säga om detta annat än att det fungerar precis som tänkt.


Med Android 2.2/FroYo kom som många av er vet möjligheten att använda telefonen som en trådlös router, för att dela med sig av det mobila bredbandet. HTC har förstås inkluderat detta i sitt eget gränssnitt, och de har gjort det precis så väl som man kan förvänta sig. Att sätta upp en trådlös accesspunkt är gjort på en minut och man kan välja mellan ett antal olika säkerhetsprotokoll som WPA, WEP och WPA2. När accesspunkten är aktiv så kan man enkelt styra antalet anslutningar och se vilka som är anslutna för tillfället.


HTC Sense är alldeles för komplext för att gå igenom i detalj i den här recensionen, men de har skickat med en del större och mindre appar som vi anser vara värda att nämna. Ovan ser vi exempelvis den medföljande flashlight-appen, vilken har tre olika lägen för ljusstyrka samt ett SOS-läge (tre korta, tre långa, tre korta) vilket kan komma väl till pass om man hamnar i nöd och vill sända nödsignaler. Vi ser även delar av HTC:s ”Clock”-app, vilken har det mesta som man kan tänkas behöva. Nattklocka, alarm, stoppklocka och timer är några av funktionerna som finns att välja mellan.


Reader-appen är mycket behaglig och erbjuder allt man som läsare kan tänkas vilja ha i eboksläsarväg, och tack vare den stora och knivskarpa skärmen så är det en ren fröjd att läsa långa stycken text på Desire HD. Den bakgrundsbelysta skärmen innebär dock att man förr eller senare blir trött i ögonen, så mot en riktig eboksläsare med e-ink-skärm så står den sig av naturliga skäl slätt. Det skall dock till att man läser mycket långa stunder för att detta skall bli ett problem.

Olyckligtvis verkar det inte gå att läsa in eböcker som man själv placerar på SD-kortet, utan man är begränsad till böcker som man laddar ner via sitt Reader-konto. Lyckligtvs finns det på Android Market en uppsjö av eboksläsare som låter oss läsa våra egna filer, som Aldiko Book Reader.

Textinmatning

Vi finner inga större nyheter eller överraskningar i det medföljande skärmtangentbordet, men vi kan åtminstone genast konstatera att det är behagligt att skriva på en såpass stor skärm som Desire HD har. Antalet feltryck, även för oss med stora fingrar, minimeras effektivt även då vi skriver i porträttläge. Både skärmen och tangentbordet svarar rappt på våra tryck och ordförslagen är i regel bra. Dessutom lär den sig nya ord i takt med att man skriver.

På tal om ordförslag; det finns som vi nämnde i stycket ovan – trots att vårt exemplar är en EU-import och därmed saknar svenska som menyspråk i Android – såväl svensk tangentbordslayout (dedikerade knappar för ÅÄÖ) som en svensk ordlista.

Utöver skärmtangentbordet i QWERTY-layout så finns det även ett ”Compact QWERTY”-läge med två bokstäver per tangent och förstås ett ”Phone keypad”-läge med tre bokstäver per knapp. I det senare saknas ÅÄÖ, men dessa nås i vanlig ordning via flertryck på respektive knapp (A och O) eller via den smarta ordboken som (oftast) förstår vad du avser skriva.

Mediaspelare och galleri

HTC har förstås skickat med såväl en musikspelare som en filmspelare i Desire HD, och vi finner att dessa fyller sin funktion ungefär som förväntat. Musikspelaren läser utan problem in våra mp3-album med tillhörande albumomslag och levererar bra ljud. Olyckligtvis för oss som inte tycker om bloat så har HTC bundlat Amazon MP3 i telefonen och en länk till Amazon ligger ständigt närvarande i musikspelarens gränssnitt.

Dessvärre går det heller inte att avinstallera Amazon MP3, åtminstone inte utan rootbehörighet. Det finns vidare inget stöd för exempelvis FLAC-filer, vilket är tråkigt. Lyckligtvis finns det trevliga musikspelaralternativ på Android Market, kanske främst vår favorit just nu – PowerAMP. Vi vill även passa på att säga att det medföljande headsetet är bedrövligt dåligt. Om ni avser lyssna på musik regelbundet så är det inköp av bättre lurar som gäller – det här duger inte på långa vägar.


Filmspelaren är precis som musikspelaren funktionell, men inte mycket mer, men erbjuder åtminstone stöd för bland annat xvid och divx. Stödet är dock långt ifrån komplett – vissa xvid/divx-filer fungerar, andra inte. Vidare är HD-material i 95% fallen bara att glömma – oavsett om det är ett kompatibelt format eller inte. Detta är mycket tråkigt, inte minst med tanke på att den närmaste konkurrenten Samsung Galaxy S med lätthet sväljer det mesta i 720p-väg. Någon kanske invänder och menar att det kvittar om man kan spela HD eller inte då upplösningen på skärmen bara är på 480p ändå. Detta är förvisso sant, men då väldigt många numera bara laddar ner 720p-material till sin dator så vill de slippa det omständliga extrasteget som en nedkonvertering, alternativt ladda ner lågupplösta versioner bara för telefonens skull, innebär. En alternativ videospelare rekommenderas med tanke på standardspelarens minst sagt opålitliga förmåga.

Galleriappen är i vårt tycke mycket trevlig, inte minst då den erbjuder en mjukhet och ett flyt som är nästintill felfritt. Att skrolla i galleriet och mellan bilder är en ren fröjd – så här borde alla gränssnitt vara! ”Flyter som smör” är en träffande beskrivning. Vad gäller funktioner i galleriet så motsvarar de ganska väl vad de flesta gallerierna erbjuder, i form av möjlighet att browsa filer, redigera, flytta, radera, dela och sätta som bakgrundsbild och så vidare. En kompetent galleriapp som gör det den skall, helt enkelt.

FM-radion

HTC Desire HD har förstås även utrustats med en FM-radio, vilken fungerar precis som förväntat. Gränssnittet är snyggt och lättanvänt, men funktionerna är ganska få och grundläggande. Det behövs i ärlighetens namn inte så mycket mer.

Radion kräver som på de flesta andra telefoner att headsetet är inkopplat för att man skall få någon mottagning, men man behöver inte lyssna genom lurarna utan man kan enkelt välja att köra via den yttre högtalaren också. Grundläggande funktioner som att skanna efter radiokanaler, lagra dessa och döpa om dem är en barnlek. Vi hittar emellertid inga inställningar för RDS så vi förmodar att den helt enkelt inte har RDS-stöd, vilket är minst sagt märkligt.

Kameran

Kameran på 8 megapixlar är i typisk HTC-anda ganska bristfällig och som alltid med mobilkameror så är bildskärpan närmast bedrövlig i fullstorlek. Antalet megapixlar säger ingenting om bildkvalitén, men olyckligtvis så är antalet megapixlar fortfarande ett starkt säljargument, vilket betyder att megapixelhetsen sannolikt kommer fortskrida länge än. Vi hade hellre sett att tillverkarna stoppade i en kamera med 3.2 kvalitetsmegapixlar än 8+ megapixlar som bara är en smetig sörja i fullstorlek.

Kameramjukvaran i Desire HD är emellertid en mycket trevlig bekantskap och det som kanske imponerar mest är hur snabb den är. Vi räknar till max tre sekunder från kallstart på hemskärmen till tagen bild och redo att knäppa nästa. Detta inkluderar alltså även tiden det tar att fokusera och spara den tagna bilden till minneskortet. När kameramjukvaran väl är igång (vilket i sig bara tar någon sekund eller två från kallstart) så har vi lyckats ta sju bilder i följd på bara fem sekunder, vilket torde räcka för de allra flesta. För att vara en mobilkamera så saknar den här rappheten motstycke, åtminstone i androidvärlden.

Vad gäller inställningsmöjligheter så erbjuds vi även där en hel del inställningar för allt från skärpa till kontrast, färgmättnad, exponering, vitbalans, upplösning och ISO. Vidare finns ansiktsigenkänning, samt en mängd bildlägen för bland annat sepia, negativ, skärpedjup, vintage-effekter och gråskalor. HTC har gjort ett riktigt bra jobb med kameramjukvaran – förhoppningsvis sätter de i en kommande modell i en vettig kamerasensor som kan matcha den finfina mjukvaran.

Videokameran levererar videoinspelningar i upp till 720p/30FPS, på pappret, men som vanligt med androidmobiler som påstår sig ha 720p så är det i regel fusk i form av uppskalning/interpolering, och den utlovade bildfrekvensen om 30 FPS verkar inte gälla under mörkare förhållanden – i varje fall vid inspelning i HD-upplösning. Då vi har sparat skärmdumpar från videoinspelningar och lite närmare synat bilden så har vi kunnat konstatera att uppskattningsvis var tredje pixel är av dubbel storlek, vilket för att göra saken än värre är en mycket primitiv form av uppskalning. Detta innebär att den äkta upplösningen snarare ligger på 960×540 – eller kanske ännu lägre. Vårt råd är att helt skippa HD/720p-läget och istället skjuta videoklipp i 480p (720×480 pixlar) och på köpet få en betydligt bättre bildfrekvens.

HTC Desire HD (högerklicka och välj öppna i ny flik/nytt fönster för fullversioner)

Mörker (10-11 FPS):
httpvh://www.youtube.com/watch?v=SMbLb9lIBj8

Dagsljus (30 FPS):
httpvh://www.youtube.com/watch?v=c00guqcH13E

iPhone 4 (högerklicka och välj öppna i ny flik/nytt fönster för fullversioner)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=gUX9FuvXljo

Batteri och strömförbrukning
Spaltmeter har skrivits om Desire HD och HTC:s beslut att sätta i ett batteri på ”ynka” 1230 mAh i enheten. Mer än en konsument har på forum och i kommentarstrådar runtom i Europa skrikit sig hes över detta faktum. Somliga har som motpol till kritiken påpekat att den nya Snapdragon-plattformen QSD8255 är byggd med en strömsnålare 45nm-teknik istället för 65nm som i den gamla QSD8250-plattformen, vilken vi finner i bland annat Xperia X10 och HTC Desire, men dessa har i regel snabbt överröstats av den stora och bullriga majoriteten som inte tror en sekund på att 45nm kan kompensera för det mindre batteriet.

På grund av ovanstående kaos har vi utfört ett par batteritest i den här recensionen – något som vi vanligtvis inte gör då vi erfar att resultatet kan variera, ofta till det bättre, efter ett par veckors tid inkörning.

I våra test kikar vi först och främst på huruvida den nya 45nm-plattformen verkligen är strömsnålare än den gamla, genom att med en specialskriven app belasta processorn med 100% tills dess att telefonen helt sonika stänger av sig själv. Detta kommer ge oss en bild av hur stor skillnad 45nm verkligen gör, om någon alls, i verkligheten. Telefonen är i övrigt nystartad och sedan ställd i flygplansläge för att undvika att mobilnätet eller inkommande telefonsamtal/SMS stör. Vi jämför i det här delmomentet Desire HD med dess äldre syskon Desire.

I det andra testet, bestående av två delar, kikar vi på hur batteritiden påverkas av den stora LCD-skärmen kontra det lilla batteriet. Vi matchar i det här testat Desire HD mot Sony Ericsson Xperia X10 av den enkla anledningen att X10 även den har en stor LCD-skärm av TFT-typ. Att jämföra med Deisre/AMOLED är vanskligt då resultaten är svårtolkade på grund av att strömförbrukningen i AMOLED-skärmar kraftigt varierar beroende på om skärmen ombeds visa ljusa eller mörka pixlar. I testet har vi satt telefonen i flygplansläge och ställt skärmen på 100% ljusstyrka. Vi har i inställningarna för skärmen sett till så att den inte slocknar utan lyser med full styrka tills dess att batteriet är slut och telefonen stänger av sig själv.

* CPU-testet

Vi hade för all del förväntat oss att 45nm skulle innebära en viss besparing vad gäller strömförbrukningen, men vad vi ser här kommer som en stor överraskning. Trots att Desire HD har ett batteri på låga 1230 mAh så sopar den mattan med sitt äldre syskon Desire och dess 1400 mAh-batteri. När Desire slocknar efter nästan exakt fem timmar så har Desire HD fortfarande 19% batteri kvar och rullar på i ytterligare en timme och två minuter – trots det mindre batteriet.

Detta innebär, förutsatt att batterierna levererar vad de lovar, att den nya QSD8255-plattformen är cirka 27% effektivare räknat i relation till batteriets storlek. Det innebär vidare att Desire HD tack vare en bättre batteritid och en rent allmänt snabbare processor har hunnit utföra upp till 50% fler beräkningar/operationer än Desire, på en batteriladdning. Vi kan inte göra annat än att konstatera att vad gäller CPU-förbrukningen så kompenserar den nya 45nm-plattformen för det mindre batteriet – och mycket mer därtill.

* Skärmtestet

Det här testet går mer i linje med vad vi hade förväntat oss, även om Desire HD visar framfötterna även i det här delmomentet. Desire HD lyckas till en början hålla jämna steg med Sony Ericsson Xperia X10, trots att X10 med 1500 mAh har ett betydligt större batteri (mot 1230 mAh för Desire HD). Inte förrän mot slutet av testet, när batterinivån går ner mot 20%, så kan vi se att X10 får ett litet försprång – batteriet i Desire HD dräneras nu i en högre takt än batteriet i X10. Desire HD härdar ut i totalt 5 timmar och 55 minuter (355 minuter) att jämföra med X10 som rullar vidare i 17 minuter till.

Vi kan med stöd av detta konstatera att Desire HD, i relation till batteriets storlek, har en betydligt strömsnålare skärm än X10, trots att den har 20% större skärmyta. Om detta beror på att skärmen verkligen är snålare eller om det beror på att bakgrundsbelysningen är svagare törs vi inte svara på, men i vilket fall som helst så drar Desire HD mindre ström även i skärmtestet – vilket förstås är en lättnad med tanke på att den har fått ett mindre batteri.

* Våra tankar kring batteritiden
Om det är något som vi har fått lära oss efter att ha testat ett par dussin androidtelefoner så är det att det är svårt att lämna ett omdöme vad gäller telefonernas batteritid. Vissa telefoner har vi upplevt vara bättre än andra, men vi kan inte med säkerhet säga om detta beror på att vi helt enkelt, just den veckan, har använt telefonen lite mindre än vid ett annat telefontest. Kanske var skärmen mindre responsiv, varför vi omedvetet skickade färre meddelanden på telefonen? Kanske kunde enheten inte spela xvid-filer, varför vi inte såg på det där serieavsnittet utan istället lade telefonen åt sidan och läste en bok. Kanske hade vi mycket annat att göra, varpå telefonen omedvetet fick ligga på standby mer? Så där kan man fortsätta, men ni förstår förstås poängen.

Med ovanstående sagt så vill vi ändå påstå att Desire HD presterar bättre än vad vi trodde och det är inte alls så illa som batteriets storlek först antydde. Vi kan inte säga att telefonens batteritid vid normalt användande är vare sig bättre eller sämre än konkurrenterna. Använder man telefonen sparsamt och är lite smart då man ställer in saker som skärmens ljusstyrka och tar sig en titt på hur/hur ofta olika applikationer och widgets synkar och manuellt stänger av telefonens skärm när man är färdig med den, istället för att låta den stänga av sig själv efter någon minut så kan man utan vidare klara sig i två dygn mellan laddningarna. Om man använder telefonen flitigt så får man ladda varje natt, och om man använder telefonen riktigt tungt så kan man ladda ur den på mindre sex timmar och tvingas ha med sig en laddare var man än går. Precis som alla andra androidtelefoner på marknaden.

Buggar och problem
Alla moderna telefoner av smartphonetyp har buggar och problem av någon form, och Desire HD är inget undantag. Vi har tidigare talat om skärmen och dess underliga linjer som löper horisontellt (i porträttläge). Dessa linjer skall även om de är svåra att se definitivt inte vara där, och när man väl har lagt märke till dem en gång så blir det betydligt påtagligare. Det verkar emellertid, lyckligtvis, som att dessa linjer försvinner av sig själv i takt med att skärmen används.

Vid en handfull tillfällen så har vi helt oförklarligt förlorat vår 3G-signal helt. Telefonen har legat oanvänd på skrivbordet och då vi har tänt skärmen så står det ”No service”. Då skärmen väl är tänd så tar det i regel cirka 30 sekunder innan signalen kommer tillbaka igen. Vi vet att detta inte är ett problem med vår mobiloperatör, då vår ZTE Blade som ligger bredvid och har ett SIM-kort från samma operatör inte har några problem. Man kan påskynda återanslutningen genom att ”toggla” telefonens flygplansläge (via långtryck på strömknappen). Det här en brist som vi naturligtivs inte ser på med blida ögon och vi har sökt HTC för en kommentar i frågan, då vi bara haft ett exemplar att testa så kan vi varken utesluta eller bekräfta att problemet drabbar fler telefoner.

Wifi tappar ibland anslutningen då telefonen är idle, trots att vi har sagt till den att aldrig koppla ifrån. Eller, den är egentligen enligt statusikonen fortfarande uppkopplad, men uppkopplingen är död och ingen data kan skickas eller tas emot. En snabb ”toggling” av wifi på Power Control-widgeten fixar problemet, men det är likförbaskat enerverande – inte minst om man som oss är kraftigt beroende av e-post och att kunna agera snabbt då ett mail ramlar in.

Vid ett tillfälle har USB-anslutningen slutat att fungera, eller snarare så kunde inte telefonens mjukvara känna av att en USB-kabel anslöts, vilket effektivt hindrade oss från att ansluta telefonen som en diskenhet för överföring av filer. För att lösa detta krävdes en kallstart av telefonen, vilket i sin tur kräver att man tar ur och sätter i batteriet. Vi har utan framgång försökt återskapa det här problemet, så vi utgår från att det var en engångsgrej.

Problemet med närhetssensorn som det rapporterades om för någon vecka eller två sedan, där skärmen aldrig tändes igen efter ett telefonsamtal, verkar ha åtgärdats redan. Vi har inte haft några bekymmer alls med detta på vårt exemplar, som kör den senaste tillgängliga mjukvaruuppdateringen, 1.32.405.3.

Systeminformation
Under skalet på Desire HD så finner vi först och främst en Qualcomm-SoC (”System on a Chip”) med namnet Snapdragon QSD8255. QSD8255 är till skillnad från föregångaren QSD8250 (vilken sitter i ”gamla” Desire, Nexus One och Sony Ericsson X10 bland annat) byggd med 45nm-teknik, att jämföra med 65nm för QSD8250. Detta leder till att processorerna är både strömsnålare och svalare. Grafikprocessorn, Adreno 205, är även den en förbättring jämfört med föregångaren Adreno 200 och presterar i regel mellan 2 och 4 gånger bättre.

Vidare har Desire HD utrustats med hela 768 MB RAM, vilket innebär att man har 623 MB kvar att leka med när systemet har tagit sitt. Detta är i runda slängar två tredjedelar mer än vad Nexus One och ”gamla” Desire erbjuder efter att systemet har tagit sitt och nästan dubbelt så mycket som Galaxy S, vilket gör Desire HD till lite av ”multitaskarens” drömtelefon.

Spel, prestanda och grafer

Vi har under en dryga veckas tid testat en mängd olika spel, från enkla sådana till det mest krävande vi har kunnat finna på Android Market, och vi har hittills inte hittat något som Desire HD har haft problem med. Vi har haft svårt att hitta något som kan få telefonen att ens darra till, men det händer att de första 3-4 sekunderna av ett fåtal riktigt tunga banor av Angry Birds har ”hackat” lite. När grafiken väl är buffrad, vilket tar några sekunder, så är det inga som helst problem.

Andra spel som vi har testat, såsom Reckless Racing, Spaghetti Marshmallows, Robo Defense och Scooter Hero har inte presenterat några problem alls. Skärmen reagerar snabbt på kommandon och då den klarar multitouch (upp till 4 punkter) så är det inga problem att exempelvis styra och gasa/bromsa samtidigt i bilspel, eller att springa och hoppa samtidigt i plattformsspel.

Som spelmaskin är Desire HD således inget annat än underbar och den stora skärmen gör att njutningen blir ännu större. Vi saknar dock fysiska knappar då det hur man än vänder på det är betydligt bättre för spel. En kompatibel bluetooth-gamepad vore lite av en dröm för er som spelar mycket.

Prestandagraferna här nedan bekräftar i stort vad vi har noterat då vi har spelat diverse olika spel – det här är en kraftfull enhet. Men är den värst på marknaden? Genom att köra telefonen genom ett stort antal syntetiska prestandatest så hoppas vi kunna ta reda på den saken. Noteras bör att Samsung Galaxy S har testats med 2.1 och inte 2.2. Förklaringen till detta är helt enkelt att Samsung drog tillbaka 2.2-uppdateringen av oklara skäl, och vi avvaktar därför för rättvisans skull med att uppdatera våra prestandagrafer tills dess att Samsung anser sig vara klara.

Här ser vi hur skärmens digitizer (tryckkänsliga ytskikt) klarar sig. Ju högre Hz-tal desto bättre – även om detta ingalunda säger hela sanningen så brukar det ge en ganska bra bild av hur rappt skärmen reagerar på våra skärmtryck. Desire HD är bra, men når inte upp till samma nivå som den närmaste konkurrenten Samsung Galaxy S, vilken vi fortfarande anser har marknadens bästa skärm ur ett par hänseende – både vad gäller svärta/kontrast och trykkänslighet/precision.

I Quadrant Pro kan vi se att Desire HD har ett visst övertag över Nexus One och HTC Desire, trots samma klockhastigheter. Förklaringen till detta finner vi i det faktum att processorn (Qualcomm Scorpion) i Desire HD är av en nyare generation och bygger på 45-nanometersteknik, att jämföra med 65 nanometer i Nexus One och ”gamla” Desire. Samsung Galaxy S respektive Tab hamnar en bra bit efter, vilket till en liten del kanske kan förklaras av att mjukvaran på i varje fall våra enheter inte använt JIT. (build.prop: #dalvik.vm.execution-mode=int:jit).

I minnestestet, vilket helt enkelt mäter upp med vilka hastigheter RAM/arbetsminnet kan skyffla data, så kan vi konstatera att Desire HD hamnar en bra bit bakom Samsung Galaxy Tab och Galaxy S.

Quadrant I/O mäter med vilken hastighet det går att skriva och läsa data från det inbyggda flash-minnet och resultatet påverkas med andra ord inte av vilket minneskort som sitter i telefonen. Här presterar HTC Desire HD mycket fint och utklassar fullkomligt övriga telefoner.

I det delmoment som mäter 2D-prestandan gör Desire HD inte bort sig och placerar sig strax efter Galaxy S, men får se sig utklassad av QVGA-upplösta X10 mini, som efter 2.1-uppdateringen skjuter iväg rejält i detta testmoment.

I GPU-delen av Quadrants benchmarksvit så ser vi klart och tydligt att Samsung, som satsat på en separat grafikdel från PowerVR, presterar långt bättre än Desire HD. Bland övriga konkurrenter står sig däremot Desire HD bra och presterar cirka 35% bättre än Nexus One och HTC Desire.

Utifrån hur telefonen presterat i de olika delmomenten av Quadrants benchmarksvit så kvalar Desire HD in på en förstaplats och detta med en marginal om cirka 36% till närmaste konkurrent.

Återigen ser vi att den nya, snabbare, processorn ger Desire HD ett klart övertag även om både Desire och Galaxy S skuggar resultatet.

Samma sak upprepas även här. Desire HD i ledning, tätt följd av Desire och därefter Galaxay S.

Med risk för att låta som en repig LP-skiva så kan det bara konstateras, återigen, att Desire HD kniper förstaplatsen, med Nexus One och Desire strax bakom och Galaxy S långt bakom. Detta är ytterligare ett exempel på att JIT ger en enorm prestandaboost under vissa förutsättningar – och Galaxy S kan i dagsläget inte dra nytta av detta. Om/när Samsung ordnar stöd för JIT så kan vi nog räkna med att Galaxy S närmar sig konkurrenternas siffror.

I Neocore3D så kan vi se att Desire HD kniper förstaplatsen strax före Samsung Galaxy S. Då Neocore är utvecklat av Qualcomm i syfte att demonstrera sina egna SoC:er (dit Snapdragon-familjen hör) så får man ta resultaten med en nypa salt.

I det sista prestandatestet så har vi kört ett mindre antal telefoner genom den relativt nya, svenskutvecklade, benchmarken Nenamark1. Nenamark1 mäter upp OpenGL ES 2-0-prestandan, vilket man nog får säga är den mest relevanta typen av 3D-prestanda, inte minst framöver då allt fler spel bygger på just 2.0-ramverket. Här kan vi se att PowerVR-kretsen i Galaxy S är långt före konkurrenterna – inklusive Desire HD. Om man avser spela grafiskt tunga och moderna 3D-spel regelbundet så är Galaxy S onekligen herre på täppan just nu.

Sammanfattning
Efter lite mer än en veckas tid med HTC Desire HD så är vi småförälskade. Telefonen lyckas imponera med nästan allt den kan och gör, men några av dess största styrkor är samtidigt dess största svagheter – helt beroende på vad man som användare är ute efter. Jag talar förstås om storlek, som är en konsekvens av den stora skärmen, och vikt, vilket är en konsekvens av den höga bygg-/materialkvalitén. Även om HTC har lyckats väl med att hålla nere måtten med minimal död yta runtom skärmen så är enheten både stor och tung. Om man vill ha en smidig telefon så är inte det här rätt val, så enkelt är det.

Vill man däremot ha en kompetent androidtelefon med en stor skärm så är Desire HD det bästa som går att köpa i Sverige idag. Hårdvarumässigt och prestandamässigt så är det närmast dött lopp mellan Desire HD och Samsung Galaxy S, där Galaxy S har en fördel vad gäller 3D-grafik och Desire HD har en fördel vad gäller 2D och allmän prestanda. Galaxy S vinner ett delmoment med ett större batteri som räcker lite längre men Desire HD vinner istället striden om multitasking och RAM-mängden. Galaxy S vinner slaget om skärmen, men Desire HD vinner slaget om bygg- och materialkvalité. Så där kan man fortsätta in absurdum om man så vill, men ni förstår poängen.

Det som gör att vi i slutänden anser att Desire HD är den bättre telefonen är att mjukvaran är betydligt stabilare – utan att man som användare tvingas installera/ändra saker som åtminstone på pappret förverkar garantin. Desire HD och Sense 2.0 är helt enkelt något av det stabilaste vi har testat i androidväg, Nexus One och dess rena androidupplevelse undantaget. Inga enerverande GPS-buggar, inget problem med en oresponsiv eller krånglande tryckskärm, inget behov av rootning eller laggfixar och så vidare. Det mesta bara fungerar, fungerar väl och fungerar snabbt.

Det här är dock något väldigt flyktigt, för om Samsung får ordning på sin mjukvara så kan situationen framöver komma att se annorlunda ut. Just nu håller vi emellertid HTC Desire HD som den absolut bästa androidtelefonen i klassen 4 tum och uppåt – och möjligen nedåt också, beroende på hur kompetent Desire Z visar sig vara, något som vi hoppas kunna svara på i en inte allt för avlägsen framtid.

Frågan som många av er ställer er är sannolikt: ”Desire HD är uppenbarligen bra, men är den tillräckligt bra för att motivera en uppgradering från min ”gamla” Desire, Nexus One eller X10?”

Svaret är kort sagt nej – det är den inte.

Även om Desire HD är bättre än ovan nämnda telefoner på punkt efter punkt, nästan utan undantag, så är det såpass små förbättringar att det är svårt att rent ekonomiskt motivera att byta bort en fortfarande minst sagt kompetent telefon som bara är 5-10 månader gammal. Undantaget är om ni är spelfantaster, då skillnaden är milsvid om man jämför med den småslöa grafikkretsarna som vi finner i Desire, X10 och Nexus One. Men om det är spel man är ute efter så är även Galaxy S något att beakta.

Om man däremot sitter med en äldre telefon med första generationens androidhårdvara, som HTC Hero eller Samsung Galaxy Spica, så finns det inte mycket att tveka på – det gjorde inte vi. Ena halvan av Swedroids redaktion är nu stolt och nöjd ägare av en Desire HD.

HTC Desire HD är lämplig för dig som:
* Vill ha prestanda och utrustningsnivå i teknikens absoluta framkant
* Vill ha en stor, tydlig och skarp skärm
* Vill ha absolut toppkvalité vad gäller materialval och känsla
* Vill kunna köra mängder appar samtidigt utan minsta fördröjning (d.v.s. ”multitasking”)
* Vill kunna spela såväl filmer som intensiva 3D-spel med goda resultat

HTC Desire HD är inte lämplig för dig som:
* Är priskänslig
* Vill ha en smidig telefon, såväl vad gäller vikt som storlek
* Vill ha Android i standardutförande
* Vill ha garantier för att uppdateringar kommer löpande och utan fördröjningar
* Förväntar sig riktig HD-kvalitet på videoinspelningar

********
Slutligen vill vi rikta ett särskilt tack till eXpansys.se för att de klev in och snabbt hälpte till med ett testexemplar när våra ordinarie kanaler för lånetelefoner inte lyckades leverera i tid. Jättetack för detta!

********

 • Gonjer

  Hur många Droids får den? Det saknas :D

 • corellian

  Grymt test som vanligt. Den där testvideon var hemsk dock. Fan vad kass framrate :/

 • Taieb Khessib

  Fin recension! :) Gillas skarpt!

 • peterthegreat

  Oj batteritiden var den enda jag var kritisk mot. Nu måste(!) jag byta upp mig från Desire. :)

 • Bra recension, som vanligt!

  Lite humor kom in också med ”tomtemailet”, alltid kul ;)

 • Wuash

  Fy vilket bra arbete ni gör på Swedroid! Ni slår alla andra i recensionera av telefoner!
  Och batteriet var verkligen inte mycket av en akilleshäl inte, riktigt roligt att ni testade den på olika sätt.

 • Janne

  riktigt bra recension! Jag har just nu en HTC Hero och vill gärna byta upp mig. Detta är helt klart ett alternativ! Jag har svårt för samsung och föredrar byggkvalite framför plastkvalite. Jag funderar dock på hur troligt det är att en bättre telefon snart kommer. Det har ju talas en del om nexus 2. Jag är skeptisk till detta och tror nog att det blir en deisre hd för mig.

  Återigen, strålande jobb Swedroid!

 • Daniel

  Trevlig nattläsning. Verkar vara en kompetent mobil, men får tyvärr hoppa pga storleken. Nu vill jag se något liknande, med samma design men i ett mindre format!

 • m

  Ni kan göra tester :-) skit bra

 • Pontus

  snacka om välgjort recension, jag gillar att ni har tagit med så många tester, TACK SÅ MYCKET!

  ps. låt denna vara sticky en stund ;)

 • Larsa

  Maken till recension, ni håller absolut världsklass!

 • Philip

  GRYM recension! Synd det med kameran bara, vidrig framerate.. konstigt att andra videor från HDn på youtube har varit bättre? även bilderna var ju inga höjdare i hög upplösning. Får nog hålla sig till att titta på dom i telefonen eller som mest på facebook, inte mer än så.. blir nog i alla fall en ny Desire HD för mig!

 • rotmos

  Jösses vilket monstertest! Bra jobbat tackar så mycket för den! Många kommer nog tacka och gråta för betyget den får för filmuppspelningsmöjligheterna. Var väl lite det som var grejen med telefonen om man skulle drömma sig bort i dess namn…

 • David

  Bra och intressant recension/artikel =)

  Jag vart lite glad när jag såg jämförelsen mellan video inspelningen mellan desire hd och iphone 4 just med tanke på att jag har en ipod touch 4g. Visserligen går de inte att jämföra rakt av då det skiljer en hel del men är ändå positivt för mig :) :P

 • Binky

  Ett stort tack för en fantastisk recension. Ni är utan tvekan miltal före alla svenska ”konkurenter”, om möjligt även utländsla.
  Synd att frameraten va så dålig på filmen från kameran, skulle gärna se ett klipp med den lägre upplösningen och därmed även högre frameraten.
  Än en gång ett stort tack för en riktigt GRYM test. Keep up the good work!
  Mvh Binky

 • cj

  ‘Mobil’ take notice , grym recension uppskattas hårt.

 • Laj.

  Swedroid på natten = Järnspikar vad bra!

 • Linus

  Jag fick en likadan låda för min Vanliga desire som nu fick för eran desire hd :)

 • mikael

  Har inte hunnit läsa hela recensionen än, men en sak ja inte gillar är telefoner med uttaget för hörlurar i botten.
  Har min Desire i en så kallad pouch och kan därför ha den i väskan och lyssna pa musik. Ska ja ha den upp och ner så kan jag inte ändra volymen utan att dra ut hela telefonen. Kan heller inte kolla led lampan om ja missat att ett mail eller sms kommit, eller läsa början pa meddelandet i status bar för o se om de ens var viktigt, utan måste alltid dra ut hela telefonen.

  För mig är detta en riktigt dålig detalj som skulle störa utan tvekan.

  Ska läsa resten efter jobbet :-)

 • :O?

  Oj vilken dålig kamera =/ speciellt video… varför fixar aldrig HTC en bra kamera?

 • PatricF

  WoW säger jag bara. Extremt bra recension av Swedroids som vanligt! :)

 • ‘OAndersson

  Kanon recension! Tack.

 • P

  Mycket bra recension. och efter att själv ha haft HTC Desire Hd en vecka och lekt med och använt. Testpilot på företaget :). Så har jag själv i alla fall ingen lust med att uppgradera från min Desire. Precis som Swedroid skriver, DHD är bättre, men bara små förbättringar. Personligen gillar jag inet de urvattnade färgerna. att de skulle vara mer ”korrekta” tycker jag inte. vissa färger är mer korrekta, emn en del är helt enkelt bara bleka.tyngden och att ikonerna känns överdimensiondreade talar också emot DHD.ikonernas storlek känns som en pc som har för låg upplösning. (PS gäller enbart storleken, de är skarpa och inte pixliga, det är bara att man kunnat ha en högre upplösning utan att det hade blivit för litet på skärmen.

 • jonas

  I min musikspelare finns ingen smazon mp3, det har inte ätt öppna appen ens om MSN inte ställer in telefonen på engelska, franska eller tyska locale

 • Ingenjören

  Bra recension, igen :). Dock tycker jag att ni borde ha använt samma telefoner i både CPU och skärmtestet, även ett test med både skärmen och CPU’n @ 100% skulle ha varigt önskvärt.

 • lolight

  Bra test som vanligt. Saknar dock en egen rubrik för enbart hårdvaran. RAM/ROM/SD/CPU/GPU osv.

 • Bra jobbat Swedroid för en underbar recension ni är verkligen grymma!
  Själva telefonen lockar mig inte särskilt mycket vilket kan anses som förvånade, men efter en original Desire så är inte denna någon mega förbättring. Självklart är den ju bättre men jag ser absolut ingen anledning o köpa den ifall man redan har en hyfsad Android telefon.
  Återigen tack till swedroid for en underbar recension, keep it up! :)

 • John Bäckstrand

  Herregud kameran är ju gräslig!

  Någon borde allvarligt kolla upp om inte sensorsn interpolerar/”smetar” fram extra pixlar ur tomma intet.

  Helt meningslöst att slösa utrymme på att spara pixlar som inte ger någon information dessutom. Jag hade ärligt hellere haft en 3.2Mpixel svartvit kamera än den där, men men.

 • Northtorp

  Jag har väl aldrig varit med om en större VILL HA-känsla än just för DHD.Snälla Tre ÖKA!

 • Rocco

  Lysande recention. Tack för det. Längtar efter Desire Z recentionen.

 • Simon

  Man får nog åka och känna på den först, ställde mig precis samma fråga, värt o kasta ut X10.n eller ej :)

 • Magnus Eriksson

  Som nämts tidigare i kommentarerna, ni håller absolut världsklass med denna recension! Bra jobbat, fortsätt så! :)

 • Ergoforcen

  Tack nu försår jag varför ingen av mina Divex och AVI filer går att spela upp (anledningen till att jag valde den stora skärmen) Känner mig lurad

 • Softarn

  Ang. ”* Vill ha garantier för att uppdateringar kommer löpande och utan fördröjningar”

  Vill man uppfylla detta krav så får man nog hålla sig borta ifrån Android överhuvudtaget och köpa iphone4 istället.

 • jonas

  @ jonas
  Vi prövar igen. Någon Amazon mp3 finns inte i musikspelaren. Amazon appen går inte att använda.

 • Wimanx

  Grym recension, här finns allt som behövs vetas om telefonen

 • Micke

  På de flesta bilder runt om på nätet är telefonen helt svart och på andra är den (som här) grå på aluminium-delen och svart på luckorna.
  Jag väntar på en Desire HD men det är min chef som beställt den så jag undrar om detta är något man får välja när man beställer den eller om den gråa versionen är nått test-exemplar dom skickar ut till recensenter och dylikt? Den gråa ser ju för jävlig ut om man ska vara allvarlig, men den svarta är skitsnygg.

  Är det någon som vet? Hoppas verkligen inte jag får en grå.

 • Nuxes one

  Jag fotar bara med halva antalet pixlar på min kamera och på min Nexus. Fördelen är mer ljus per pixel (2pixlar får mer ljus än en pixel) . Sedan sparar man på minne i minneskortet.

 • Mac

  GRYMT!
  Har sett fram emot det här…
  Beställde min DHD för 57 dagar sen, väntar fortfarande.

 • Niklas N – The Muffin

  Ojojoj. Detta är telefonen för mig. Då kan jag sluta jobba helt och bara pilla på telefonen hela dagarna. Vänta nu. Jag jobbar ju inte ändå..

 • Johan

  Mycket bra recension. Väldigt informativ och grundlig som vanligt.

  Konstigt att ni fått så olika resultat på batteritiden jämfört med flera andra recensioner på nätet. Iofs kanske det beror på att andra testat mot Desire, Nexus One och Galaxy S med vanlig användning och inte test som bara testar en del åt gången.

  Svårt att veta hur det ligger till med den biten men då skärmen inte når toppen, kameran verkar sådär och att den är så tung kan jag inte se hur den skulle slå Galaxy S för min del, inte minst då min kompis SGS fungerar klockrent mjukvarumässigt. Det enda jag känner kanske skulle vara en förbättring mot att köpa en sådan är väl GPS:en så det blir att vänta ett tag till.

 • Simon

  Sjukt bra recension!

  Synd att iPhonen utklassar DHDs kamera.

 • Anonym

  Är ett test på Optimus One påväg iom att ni har med den i Quadrant Pro?

 • Anonym

  Tycker er sammanfattning är mkt märklig. Ni har just konstaterat att telefonen tappar 3G-mottagningen (vilket borde tas med stort allvar eftersom det trots allt är en telefon vi pratar om) och ändå nämner ni inget om det i er sammanfattning? Tvärtom skriver ni att Telefonen och Sense är så stabilt att det gör telefonen till den bästa androidtelefonen.

  Dessutom är det pinsamt att HTC _fortfarande_ inte kommit tillrätta med wifi-problemet (Desire, Nexus One) som ni beskriver vilket beror på power save polling, mer info:

  http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=9781
  http://www.google.com/support/forum/p/android/thread?tid=01a47ff5b0a92d52&hl=en

 • upnorth

  Haha, helt sjukt omfattande som vanligt! ;)

  Ni skulle kunna tjäna stora summor på att sälja era recensioner till tryckta tidningar tror jag, om inte bannern faller väl ut.

 • Anonym

  Dum fråga kanske, men är min första Android, kommer från K800i. Hur hittar jag systeminformationen som visas i bilderna ovan. Där man ser Battery, RAM, Processor etc?
  Tack på förhand.

 • Micke

  Riktigt grym recension. Telefonen verkar riktigt bra men tror storleken hade varit lättare att smälta om vikten hade varit lite lägre (som ni poängterar med att Desire är mer lagom). Och nej, Samsungplast går bort… :) Hade de släppt samma hårdvara och tighta design kring skärmen med en 3,7 tums skärm, ja där snackar vi storsäljare. Hade det givit för mycket kannibalism mellan htc-lurarna kanske?

 • tramsgar

  USB-problemen ni nämner känns igen från Desire, iaf före 2.2. Konstigt att HTC:s QA släpper igenom sånt.

 • Christian

  @ Anonym
  Jag har inte märkt av något sådant problem med min DHD…

 • Fredrik

  För att importera egna eböcker till reader-appen så behöver man bara skapa en mapp med namnet ‘Digital Editions’ i roten på sd-kortet och lägga sina böcker där. Böcker i denna mapp importeras automagiskt. Jag kan verifiera att detta fungerar med filer av typen *.epub men jag har för mig att Kobo även stödjer pdf men detta har jag inte testat.

  Förövrigt vill jag bara säga att denna telefon är riktigt, riktigt bra.

 • Anonym

  Hade gärna köpt denna telefon men nu med nästa android version runt hörnet kan man lika gärna vänta… litar inte ett skvatt på att HTC (eller någon annan heller) kommer uppdatera telefonerna till nästa version.

 • Robin

  Besivken på kameran för jag tycker linsen ser relativt stor ut ändå?
  X10 tar bättre bilder men kan väll dock ha med drivisarna att göra.
  Dock tvivlar jag på att man skulle få bättre bilder om det var en 3,2MP som skribenten skriver, 5MP är minimum om man vill ha stora skarpa bilder.

 • BasarN

  Underbar recension, mycket trevlig läsning :D
  Det jag saknar är ett ”Multi Touch Test”. Skulle vilja se hur den klarar sig när punkternas linjer korsar varandra.

 • William

  Är det någon som har tips på vart man kan beställa en i dagsläget?

 • Bra recension som vanligt.
  Den gjorde mig verkligen velig när det gäller om jag ska köpa eller inte. Jag har en Galaxy S just nu som ju är en bra telefon med underbar skärm men jag börjar bli lite trött på de batteriproblem jag har efter 2.2 och gps-strulet. Jag vill ha en telefon där jag inte måste lägga in fixar för att den ska funka optimalt .. Sen gillar jag tanken med en större skärm. Läser mkt Kindle-böcker på min telefon. Jag är också en fan av Sense ända sen jag la in Sense rom på min gamla Nexus …

  Jag tycks ha lite problem att posta i kommentarer via Chrome … inget går fram.

 • teal

  grymt bra recension! Fick även svar på om det är värt att byta ut min x10 mot en DHD eller om jag ska vänta på nästa generations android. Det var nära att jag beställde en när SE sköt upp 2.1 en månad till och nu när telia dröjer på sig för att få ut sin plattform men nu väntar jag lugnt och sansat

 • clip

  En bra recension som påvisar allt jag hittills upplevt med denna lur.
  Buggen att 3G-nätet tappas drabbar även mig till och från och är något jag verkligen hoppas HTC löser ASAP.

 • :)

  Grym recension :)

 • Anonym

  @ Robin

  Antalet megapixlar säger inte ett skit om hur bra bilderna blir. Optik, bildsensor, komprimeringsgrad är saker som påverkar kvaliten.

 • Anonym

  TACK!

 • Oskyldig

  Tack för en grymt utförlig recension, Swedroid!

  Det verkar som att jag inte borde tveka på att uppgradera min gamla Hero. Det tar ju typ 10 sec att öppna en godtycklig Internet-sida och det är en mardröm att scrolla igenom densamma. Jag får KRUPP!!! Det är värt 5.5kSEK att slippa den skiten.

  Det enda jag stör mig på är detta: Varför i hela glödheta h-et kan HTC inte tillverka en telefon med en bra kamera?? Måste väl vara slutare och sånt krusidull på den då, var det nån som sa. Men fixa det då! Gaaah!

 • slaffe

  Otroligt välskriven och nyttig recension, snyggt!

 • tramsgar

  Bra recension, förresten, men inte ett ord om att de tagit bort ”styrkulan”? Blir det inte ett elände att redigera text?

 • Emil

  Jag kan bara konfirmera att problemet med anslutningen till det mobila nätet finns där. Dock så skall det påpekas att det förekommer oftare när wifi är aktiverat av någon anledning (så en barnsjukdom som ligger och har sig kanske?)

  För övrigt härliga bilder från Örebro! :D

 • Caze

  Ni pratar här att Galaxy S har inte JIT aktiverat i 2.2. Är ni säkra på det? Vad jag har läst på XDA forumet är att JIT är aktiverat och det är anledningen till att Linpack poängen gått från omkring 8 på 2.1 till 14 på 2.2. Det har även pratats om att orsaken varför Snapdragon får så mycket mer i Linpack är att den har en separat FPU som ger den här extra boosten.

 • @ tramsgar
  Det är definitivt något som vi borde ha nämnt. Missade helt den biten.

  Men för att svara på din fråga så – nej, det är inget större problem med tanke på skärmens storlek (lätt att med fingret ställa markören där man vill ha den) och för att HTC skickar med en funktion liknande den i iPhone, med förstoringsglas för textredigering. Vidare har de även skickat med piltangenter nedanför mjukvarutangentbordet, vilka man kan använda för att ställa markören rätt.

 • ioo

  Swedroid, ni kommer bli giganter om ni fortsätter med tester i den här klassen.

  Angående testet mot x10 där så får man inte glömma att x10 har lite högre upplösning också

 • Shapiro

  @ Caze
  I build.prop-filen tillhörande SGS/2.2 så kan man klart och tydligt se att JIT är bortkommenterat, det vill säga avstängt. Ingen JIT, tyvärr.

 • Tony

  Telefonens skärm är för stor för min smak. Dock tycker jag det nya HTC Sense låter king. Hoppas det även kommer till HTC Desire.

 • Khan

  tramsgar :Bra recension, förresten, men inte ett ord om att de tagit bort “styrkulan”? Blir det inte ett elände att redigera text? Rapportera inlägg

  Bara skummat igenom artikeln då jag inte hinner läsa hela noggrant än, men blev också lite förvånad över det. Verkar som de tagit bort styrkorset? WHY? Speciellt när luren är så jäkla stor ändå. Det är it PITA på min ZTE Blade. Och det nämns inte i artikeln heller? För mig swedroidtestaren brukar hänga upp sig på det i vanliga fall. Kanske är någon annan som gjort denna artikel som inte stör sig så mkt på det.
  Annars, verkar vara en grym recension som vanligt. Tveksamt om det finns någon som gör bättre recensioner än Swedroid nu.

  EDIT:Missade Manny’s inlägg…

 • Bra recension! :)

 • Michael

  Anonym :Hade gärna köpt denna telefon men nu med nästa android version runt hörnet kan man lika gärna vänta… litar inte ett skvatt på att HTC (eller någon annan heller) kommer uppdatera telefonerna till nästa version. Rapportera inlägg

  Det är ALLTID en ny android runt hörnet!!

 • Johan

  Fantastisk recension som vanligt. Tack

 • etapirhog

  @ Shapiro
  Hur förklaras då ökningen i t.ex. Linpack. Måste vara ganska kraftigt optimerat med en sådan ökning i t.ex. Linpack.

 • Anzen

  Blev just ännu mer nöjd med min SGS, faktiskt.

  Dessutom sa ni inget om equalizer på DHD? Finns det?
  Skulle även vilja veta hur ljudet står sig till andra telefoner med ett par andra snäckor/hörlurar.

  Annars grymt informativ recension, fick veta precis vad jag ville, förutom ovanstående förstås. :)

 • Håller med ovanstående – GRYM recension, verkligen! Min HD är på väg enl posten, förhoppningsvis kommer den i eftermiddag. Can’t wait! :)

 • @ Anzen
  Vi skall försöka att återkomma till ljudet bland de senaste lurarna framöver och även göra ett Rightmark Audio Analyzer-test.

  För EQ får man förlita sig på program som erbjuder detta, ex. PowerAMP.

 • lanatus

  Är det bara jag eller är HD-inspelningen på HTC Desire bättre än på iPhone 4/HTC Desire HD?

  Jag upplevde det som det i alla fall. *stolt* :)

 • Jonas

  @ William
  Du kan få köpa min. Har ett 32 gb extra minnes kort till och ett rött silikon skal. Köpt på ebay svenskt språk ÅÄÖ svensk laddare.

 • A_Galaxy

  Grym recention som vanligt!!!

 • Lars

  Inte för att jag vill svära i kyrkan…

  Men istället för att bara jämföra med iPhone kunde ni väl även lägga till Nokia N8. Den har ju seglat upp som en dark horse på smartphone himlen och verkar filma riktigt bra.

 • JJJ

  Finns på Media markt för 4990kr!!!!!!!

 • Tänkte bara flika in med att liknande linjer på skärmen finns på HTC HD (WinMo-telefonen), fast om jag inte missminner gick de i två diagonaler över skärmen i ett slags rutmönster. Även min N1 har en sak som påminner, fast inga linjer, bara prickar (syns inte om man inte är i direkt solljus) som också skapar ett ”rutntät”. Jag vet fortfarande inte varför de finns dock.

  Det hade också varit intressant att se hur mycket bättre videos blir i bättre ljus.

 • Mikael

  JJJ :Finns på Media markt för 4990kr!!!!!!! Rapportera inlägg

  Typ ett ex som vanligt hos MM antar jag…lurendrejare

 • Slacr

  Så härlig läsning! Å så kom det ett sms nyss att jag har ett paket från 3 Att hämta på posten idag ;)

 • Anonym

  @Michael, sant, finns alltid något nyare… t.ex. 8 nov då Nexus Two presenteras!?!

 • Borren

  Bra då är de ingen ide o köpa en HD, bara o satsa på en desire

 • Mumfi

  Videon var ju fruktansvärt kass :(

  Har en Nokia E71 som jag tröttnat totalt på. Var inne på en vanlig Desire, men sen när jag hörde att Desire HD skulle komma så väntade jag, men jag är helt klart besviken.

  Jag vet inte om jag missade något när jag ser många som kommenterar att de vill byta upp sig, men jag är inte imponerad alls.

 • Anonym

  Bra recension – tack!
  Men hur kunde den få plus för kameran i sammanfattningen?
  Den verkar ju suga tycker jag (som på alla HTC) och dessutom sticker den ut fysiskt…

 • @ Anonym
  Bra att du påpekade det, den punkten skall bort. Kvarleva från ett tidigt stadie av recensionen då vi ännu bara hade hunnit testa mjukvaran och kikat på bilderna på telefonens skärm.

  Uppdaterat!

 • doktorn

  Jag vet att många har skrivit det tidigare, men ni är fantastiskt duktiga på era recensioner! Snyggt uppställt, god pedagogik, meningsfullt innehåll.

  Det finns inte någon som gör jobbet bättre än ni!

 • doktorn

  @Anonym
  Det är INTE nästa Nexus som kommer den 8e. Jag kan satsa en tusenlapp på det. Kan du?

 • seriouz

  Reagerade på denna kommentar i sammanfattningen:

  * Vill ha garantier för att uppdateringar kommer löpande och utan fördröjningar

  HTC e ju klart snabbast o duktigast med uppdateringar, htc desire fick ju froyo max 2 mån efter release. Det enda sättet man kan få senaste android på bums är ju om man köper google nexus eller nästa nexus. Lite orättvis kommentar tycker jag.

 • pux

  Ja detta var en bra recension!
  Gott att 45nm versionen inte drar så mycket ström, det bäddar för tunnare och mindre telefoner rent generellt framöver.

 • Anzen

  @Bernard
  Tack så mycket, skönt att höra! :)
  Tror inte jag är ensam om att tycka ljudet är viktigt i mobilen.

  Men sluta tjafsa om uppdateringar, lika bra att kräva senaste Windows gratis från MS när ni ändå är igång, inte sant??

 • Artikeln uppdaterad med ett till videoklipp. Samma vägkorsning som förut, men den här gången i dagsljus. FPS:en ökar direkt från 10-11 till runt 30, men det är forfarande bara fusk-720p, dvs uppskalat med fula kanter som resultat.

 • Magnus

  Problemet med att telefonen tappar WiFi-anslutningen känner jag igen från min Legend, det sker stup i kvarten när jag sitter och surfar utan att WiFi-ikonen i ”statuslisten” försvinner.

 • Mycket bra skrivit får man säga, har precis köpt en själv så blir till att leka med den ikväll.

 • Damas

  Haha, Dhd är ju en riktigt liten och nätt lur om man jämför med min Qtek 1010 som väger in på 200,5g och måtten 72,5 x 129 x 17,8 :)

 • Philip

  manny :Artikeln uppdaterad med ett till videoklipp. Samma vägkorsning som förut, men den här gången i dagsljus. FPS:en ökar direkt från 10-11 till runt 30, men det är forfarande bara fusk-720p, dvs uppskalat med fula kanter som resultat. Rapportera inlägg

  jaha det förklarade en del.. För jag har som tidigare nämnt tittat på andra videor från HDn och där har det inte varit sådär kass fps.. ;)

 • daniel

  Tack för en kalasbra recension och som vanligt mer utförlig och djupgående än några andra recensioner jag läst! Ska bli spännande att se recension på Desire Z snart också.

 • Anonym

  @ seriouz
  Fråga Hero ägarna om dom tyckte att HTC var snabba med 2.1 uppdateringen!

 • Anonym

  Synd att det inte var en VGA kamera istället för 8MP för då skulle jag köpt den. Skulle bli skrapa klara foto bilder.

 • wolfsh

  Vadå desire ”HD”.. ruggigt dålig kameradel. Tittar man noga på stillbilderna så syns det att kameran har svårt att hitta en fokuspunkt.
  Det här var en akilleshäl för min del.

 • OmiKroN

  Jag är nöjd… Har bara inte vant mig vid storleken ännu.

 • Jag skulle gärna se en liten utökad test i framtiden med lite fler mobilkameror som tar kort av samma motiv. T ex Galaxy S, Desire Z, Desire, X10 etc. Så man kan få en ännu bättre känsla hur bra/dålig respektive kamera är på samma motiv vid samma tidpunkt.

  Nu tar jag väldigt få mobilkort så kameradelen kanske inte spelar så stor roll för mig … att man aldrig hittar en telefon som är perfekt i alla bitar :)

 • Tedde

  Superb recension! Det enda som gjorde mig lite besviken var kameran, både att den stack ut och bildkvalitén, vilket även förvånade mig en del. De bilder (samt filmer) jag har sett på andra ställen är betydligt bättre.
  Här tycker jag att bilderna ser riktigt bra ut, och slår iPhone 4 med bravur, vilket de definitivt inte gjorde i er artikel.

  http://crave.cnet.co.uk/mobiles/fingers-on-shutters-for-our-htc-desire-hd-camera-test-50001240/

 • Sakeyn

  Hahaha, och här sitter jag med en WinMo tele med ~35MB RAM ledigt för program… Det är en tredjedel av vad den sämsta i listan ovanför har, och ~5,6% av Desire HD. Jag kan inte ens föreställa mig hur man skall använda all denna RAM, men det är upphetsande att ha. =)

  Kanonbra test som vanligt! Kanske blir en sådan här. Är rätt less på WinMo. :)

 • Kung

  Har kollat lite på video som lagts upp i forumet och det är ju klasskillnad på x10-videon och DHD. Pinsamt dåligt! Kan det bli bättring av mjukvaruuppgradering? Jmfr –> http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?p=318267#post318267

 • Ryze

  Fan då HTC… hoppades på att ni skulle kunna leverera en bra telefon MED en bra kamera, hade tydligen fel? Trodde Desire HD skulle bli min första Smartphone, Sitter fortfarande med en SE K800i…

  Teddes länk visar som han sa rätt mycket bättre bilder…

  Kameran är väldigt viktig för mig, ska jag köpa ny telefon ska den ha en bra kamera… K800i tycker jag gör framför allt bra mörkerbilder…

  Ska det bli en iPhone 4 trots allt? Har verkligen försökt avstå..

 • Nadi

  JAG SKAKAR I HELA KROPPEN :D

 • Kung

  Håhå, det finns inte en enda android med vettig kamera+video idag. Jag hade verkligen väntat mig en klassvinnare med DHD, men inte… Får väl strunta i nackdelarna med operativet och ta en N8 i väntan på bättre tider.

  Så här ska det se ut, varför kan inte Nokia lära sig Android??

  N8 vs Iphone http://www.youtube.com/watch?v=g5uaYAg5TMc
  N8 vs Desire http://www.youtube.com/watch?v=Vp7xawXmpxc

 • Flag

  Utmärkt recension.

  Det faktum att ni vågar lyfta fram nackdelarna med produkterna ni recenserar uppskattas. Jag litar mer på Swedroid än på all tryckt smygreklam i den s.k. fackpressen. Fantastiskt jobb, grabbar!

  Måste säga att DHD är mindre skoj än jag hade hoppats. Egentligen vill jag helst ha en SGS, men jag hade hoppats på en telefon med fungerande kamera OCH GPS. Oh well. Tar ändå inga köpbeslut förrän vi sett vad som händer den 8:e, såvida ingen SGS-ägare känner för att sälja sin till mig för vrakpris.

 • Peter

  Som vanligt en grym recension. Batteriet överraskade. Kan ändå inte låta bli att tänka varför de inte sätter i ett 1500 mah så det räcker ännu längre. Kommer behålla min X10, htckameran påminner om min gamla htc diamond.

 • brinke

  en störande bugg är att när man ringer någon så slutar inte uppringnings tonerna ringa när motparten svarar . störande att höra dom i bakgrunden genom hela samtalet

 • Jakob

  Kung :Håhå, det finns inte en enda android med vettig kamera+video idag. Jag hade verkligen väntat mig en klassvinnare med DHD, men inte… Får väl strunta i nackdelarna med operativet och ta en N8 i väntan på bättre tider.Så här ska det se ut, varför kan inte Nokia lära sig Android??N8 vs Iphone http://www.youtube.com/watch?v=g5uaYAg5TMc N8 vs Desire http://www.youtube.com/watch?v=Vp7xawXmpxc Rapportera inlägg

  Oj, där ser man! Snacka om skillnad!

 • Anonym

  Går absolut att få bättre bilder, men kameran verkar faktiskt ha lite problem att hitta rätt fokus ibland…. känns även som att bilderna blir lite väl ”digitaliserade ” om ni förstår vad jag menar….

  Kan förövrigt säga att jag är grymt nöjd med batteriet som jag trodde skulle bli ett stort problem. Har emigrerat från en Htc desire Och hade alltid med mig ett extra batteri för att klara dagen. Nu sitter jag här med batterimätaren på grönt kl 21 38 och har varit igång sedan kl 5 imorse. Helt sjukt i min mening ;-)

 • Flag

  brinke :en störande bugg är att när man ringer någon så slutar inte uppringnings tonerna ringa när motparten svarar . störande att höra dom i bakgrunden genom hela samtalet Rapportera inlägg

  Är det möjligt? Jag har svårt att tro att Sweclocker inte skulle ha märkt eller rapporterat en så massiv bugg. Det skulle ju göra DHD helt oanvändbar som telefon.

 • Linus

  Dom nästan osynliga linjerna ni har finns på min vanliga desire med S-LCD med.
  Syns bara om en stark lampa lyser på skärmen och vid vissa vinklar. trodde det var repor först :S

 • Jakob

  @ brinke
  Detta kan inte ha med telefonen att göra, då det är på operatörens växel dessa ljud framhävs.

 • brinke

  @ Flag

  @ Jakob

  kanske är möjligt att det har med operatören att göra. hoppas det upphör iaf :) annars e telefonen riktigt bra. har itne fått något negativt intryck av kameran alls, vill man ha riktigt bra bilder får man väl skaffa sig en digitalkamera

 • brinke

  ny uppdatering igen, någon som vet vad den gör ?

 • @ brinke
  ”Update Information: Improve screen control and Youtube client performance enhancements”

  http://www.htc.com/europe/support.aspx

 • Tomas

  Snacka om tegelsten! Den är ju tung som attan, köper nog en lättare mobil om det finns.

 • Stoffe

  Hur kan ni påstå att det skulle vara ett minus att köpa en HTC om man vill ha garantier för att uppdateringar kommer löpande och utan fördröjning? Bortsett från att Samsung släppte 2.2 i veckan som gick så är det väl bara HTC och Nexus som fått den? Dessutom fick väl Desire den versionen redan i somras. Med andra ord borde HTC ligga bättre till än alla andra, förutom möjligen Nexus då.

 • Anonym

  Hej Tack för en otroligt bra recension.
  Samt att ni fortsätter svara på våra frågor.

  Jag sitter med en gammal SE C901 och blev ledsen när jag såg hur illa det var med kvaliteten på bilderna. Kan det kanske ordnas med en kommande uppdatering? Jag fotar väldigt mycket med mobilen då man är ute med familjen.

  Undrar oxå ang ovanstånde kommentar gällande Ny uppdatering, när jag följer länken så undrar jag vilken telefon jag ska välja på sidan. Jag hittar inte HTC Desire HD, är det någon av dessa: HTC HD7 eller HTC HD2?
  Ännu en gång Tack.

 • @ Stoffe
  Det är inte ett minus. Var står det att det är ett minus?

  Det står att telefonen inte är rätt val för den som kräver garantier snabba och löpande uppdateringar. Det finns ingen plus-/minuslista.

 • @ Anonym
  De verkar inte ha lagt in Desire HD i drop down-menyn ännu, men man hittar de senaste uppdateringarna på samma sida ändå. Näst längst upp står det ”Update – HTC Desire HD Firmware Over The Air (FOTA) update”.

 • Anonym

  Tack för svar Manny

 • Stoffe

  manny :@ Stoffe Det är inte ett minus. Var står det att det är ett minus?Det står att telefonen inte är rätt val för den som kräver garantier snabba och löpande uppdateringar. Det finns ingen plus-/minuslista. Rapportera inlägg

  Det står inte i text att det är ett minus, men det är rödmarkerat som något negativt och i texten framgår det att man inte ska/kan förvänta sig uppdateringar löpande. Men om man inte kan det av HTC som varit bland de absolut snabbaste ut med 2.2 så från vilken tillverkare ska man då kunna förvänta sig det? Jag menar, jämför med SE som precis i dagarna fått ut 2.1 och Samsung som först denna veckan fått ut 2.2 vilket är närmare 4 månader efter Desire.

 • @ Stoffe
  Visst, men det är fortfarande inte ett minus. Jag har inget att invända mot ditt resonemang i övrigt, bara att du felaktigt påstår att vi påstår att det är ett minus.

  Det är bara rött för att markera att det handlar om punkter som gör att någon med specifika krav kan tänkas vilja välja en annan telefon. Inte en minuslista. Om man krävar snabba och garanterade uppdateringar så skall man välja Nexus One.

 • Karl

  Varför klistrade ni denna? Brukar inte annars göra det.

 • @ Karl
  Tja.. varför inte? Och jodå, vi har klistrat recensioner förr, många gånger.

 • Karl

  manny :@ Karl Tja.. varför inte? Och jodå, vi har klistrat recensioner förr, många gånger. Rapportera inlägg

  Har jag inte märkt, men inget negativt med det. Undrade bara då jag som sagt inte märkt det tidigare förutom lite ”smygreklam” för forumet när ni klistrar posten om den. :-P

 • @ Karl
  Det var mer vanligt förekommande med klistrade recensioner ”förr”, dvs för något halvår sedan, eller längre tillbaka. X10-recensionen hängde tex klistrad i en halv vecka. Vi brukar främst göra det med telefoner som intresset är stort för. :)

 • Karl

  manny :@ Karl Det var mer vanligt förekommande med klistrade recensioner “förr”, dvs för något halvår sedan, eller längre tillbaka. X10-recensionen hängde tex klistrad i en halv vecka. Vi brukar främst göra det med telefoner som intresset är stort för. :) Rapportera inlägg

  Jaha. En sista fråga, hur bedömer ni om det är stort intresse för telefonen? :-P

 • Raji

  Kung :Håhå, det finns inte en enda android med vettig kamera+video idag. Jag hade verkligen väntat mig en klassvinnare med DHD, men inte… Får väl strunta i nackdelarna med operativet och ta en N8 i väntan på bättre tider.Så här ska det se ut, varför kan inte Nokia lära sig Android??N8 vs Iphone http://www.youtube.com/watch?v=g5uaYAg5TMc N8 vs Desire http://www.youtube.com/watch?v=Vp7xawXmpxc Rapportera inlägg

  Jeez! Det är ju pinsamt! Är det bara Nokia som släpper en telefon med hederlig kamera och filmfunktion??! Det verkar som Androidgänget håller kameratillverkarna om ryggen. Kom igen nu, tekniken har funnits länge. Vi ska väl inte behöva dras med Kalle-Anka kameror på nya 5000 kronors Smart(?)phones?! Snubben i filmen ser ju ut som han har badat bastu och sedan hällt röbetsspad i fejan. Dessutom simmar dom i mjölk.

 • Axel

  Någon som vet när denna kommer att börja säljas i butik kan inte hitta någon som börjat sälja den eller kan komma med ett definitivt datum!

 • Stoffe

  manny :@ Stoffe Visst, men det är fortfarande inte ett minus. Jag har inget att invända mot ditt resonemang i övrigt, bara att du felaktigt påstår att vi påstår att det är ett minus.Det är bara rött för att markera att det handlar om punkter som gör att någon med specifika krav kan tänkas vilja välja en annan telefon. Inte en minuslista. Om man krävar snabba och garanterade uppdateringar så skall man välja Nexus One. Rapportera inlägg

  Jag är med på ert resonemang, men jag ser fortfarande inte att det är en relevant punkt att ta med då enda telefonen som möjligen skulle vara snabbare på uppdateringar är en Nexus. Vore större delen av marknaden snabbare så vore det absolut värt att poängtera. Nu blir det mest vilseledande. I sådant fall borde ni noterat att den enda som dags dato varit snabbare är Nexus.
  Ta inte mitt inlägg som gnäll, utan som ett sätt att förbättra en redan bra recension.

 • dragonturmpetare

  Oj, har ni bytt program som gör testet? Ärligt talat trodde jag att X10 skulle komma lite bättre gentemot de övriga i och med 2.1. Men hade inte X10 37 i testet för skärmen och inte 33?

  Ok… glömde ju nämna Desire HD…. som verka bra helt klart. Men måste de se lika dana ut? Tråkig i desigen.

 • Philip

  Axel :Någon som vet när denna kommer att börja säljas i butik kan inte hitta någon som börjat sälja den eller kan komma med ett definitivt datum! Rapportera inlägg

  Finns redan i butik typ överallt.. har hittat den på Media markt, The Phone House, Tele2 osv. Däremot har den på vissa ställen tagit slut igen men åtminstone The Phone House sa att dom har massa telefoner på deras lager så det borde inte vara alltför lång leveranstid på dom..

 • @ Stoffe
  Jag ser din poäng, absolut, men jag håller inte med. Eftersom det är en sådan hets vad gäller uppdateringar så anser jag att det är en skälig sak att påpeka så att folk inte går köper telefonen och sedan blir förbannade för att Gingerbread kanske dröjer några månader eller till och med uteblir.

  Det här kan förstås stötas och blötas fram och tillbaka hur länge som helst, men det är iaf vår ståndpunkt.

 • @ dragonturmpetare
  Vi har bytt ut Softwegs benchmarksvit mot Quadrant (då Softweg inte längre aktivt utvecklas) och så har vi nya grafer. Annars är det samma som förut.

  X10 hade 27 Hz förut, men det ser ut som att den i och med den senaste uppdateringen fick en liten boost, till 33 Hz.

 • tomas

  Jag är otroligt nöjd ned telefonen. Den är blixtsnabbt, och snygg. Stor mig mest på kontrasten mellan metallchassi och plastluckor med lite glapp.

 • Anonym

  manny :@ Stoffe Jag ser din poäng, absoult, men jag håller inte med. Eftersom det är en sådan hets vad gäller uppdateringar så anser jag att det är en skälig sak att påpeka så att folk inte går köper telefonen och sedan blir förbannade för att Gingerbread kanske dröjer några månader eller till och med uteblir.
  Det här kan förstås stötas och blötas fram och tillbaka hur länge som helst, men det är iaf vår ståndpunkt.
  Rapportera inlägg

  Instämmer fullt. Det är bättre så.

 • Twisted1

  Vad får andra telefoner för fps vid 720p inspelning? När jag lirar upp 720p klipp som jag filmat med luren så pendlar det mellan 27-30fps enligt Quicktime Player/MPC-HC iaf. I 720×480 är det i princip exakt samma fps, möjligen närmare 30fps, typ 29-30.

  Finns det nån android lur som spelar in ”äkta” 720p, dvs. ej uppskalat.

 • Bytte upp mig från Hero till DHD för 2 dagar sedan.. ni som gör samma sak, förbered er på en chock, DHD känns enorm i jämförelse.. satte Hero’n i handen nyss för första gången på 2 dagar och den känns så sjukt liten nu. Allt i positiv bemärkelse, tror jag.. hehe. Det jag saknar från Hero(svart) är ett skal som ger lite motstånd så att luren inte halkar av handen, kan bli förödande om man ligger i sängen och slinter med luren, inte skönt att få denna tegelsten i nyllet, haha. Får väl slänga på halkskydd.. :-)
  Överlag så är jag mycket nöjd, så otroligt snabb respons.. Lirar mkt via Spotify, Gmailar och spelar spel, inget lagg alls till skillnad från Hero.

 • Northtorp

  Hej,
  En liten tanke bara.
  Jag tvivlar inte en sekund på er kompetens men i vilken upplösning är bilderna tagna i?
  I min gamla Touch pro2 var grundinställningen endast 1M. När jag upptäckte det och ändrade till 3M och även ändrade bildkvaliten till ”superfin” så blev det som natt och dag vad gällde bildkvaliten. Ni har säkert koll på detta men som sagt det var bara en tanke.
  Tack för ett bra test.

 • @ Northtorp
  Det är inställt på 8 megapixlar ur kartong, vilket även är vad bilderna är tagna i. Det är en av de få sakerna vi ändrar då vi fotograferar i våra recensioner – alltid maxupplösning, om det nu inte skulle vara maxupplösning per default.

 • Kvillen

  Jaha, man sitter här med en Spica i näven och för lite pengar på kontot, är livet värt att fortsätta leva?

  För övrigt, underbar recension precis som alltid, tvivlar aldrig på er!

  Det ni gör, gör ni bäst!

  Mvh!

 • Emil

  Han här har en annan uppfattning om kameran
  http://hemorrdroids.net/htc-desire-hd-review/

 • Northtorp

  @Emil
  Wow vilken skillnad! Hur kan det komma sig att bilderna blir så olika? Har ni fått en ”beta”-version. Skämt o sido vad tycker alla ni lyckliga som redan fått telefonen? Dra upp en bild på datan och beskär den, hur blir kvaliten?

 • Anonym

  @ Emil
  snubben på hemordroid är sjuk dålig på recencioner, alltid en massa vinklade åsikter. kolla hans andra recencioner så får ni se. dessutom är de där hanns egen telefon så han vill juh att den ska va bättre än vad den är så han kan ha tagit 20 bilder me dhd i olika setings för att bilden ska bli bra och sen valt den sämsta med galaxy s. om man har lagt ut 5500 kronor så är man ofta lite partisk.

  jag litar mer på swedrids recencioner iaf (å jag har nu beställt en dhd på expansys trots kameran)

 • Johan

  Jag förstår inte färgen dock. Den är brun men ser på endel bilder ut som svart? Eller finns det 2 olika?

 • tomas

  Karl :

  manny :@ Karl Det var mer vanligt förekommande med klistrade recensioner “förr”, dvs för något halvår sedan, eller längre tillbaka. X10-recensionen hängde tex klistrad i en halv vecka. Vi brukar främst göra det med telefoner som intresset är stort för. :) Rapportera inlägg

  Jaha. En sista fråga, hur bedömer ni om det är stort intresse för telefonen? :-P Rapportera inlägg

  Diskussioner på forum, nyehtsartiklar… och sökningar på prisjakt (se till höger) kan ju ge en fingervisning.

 • Erik

  Är ni säkra på att kameran inte är defekt? Tittar man på BMWn så är det fokus på bakhjulet men inte framhjulet..

  Är den verkligen så dålig??

 • Hejsan,

  Jag fick telefonen för två dagar sen och är grymt nöjd.

  Mobiltelefonen är otroligt snabbt och reagerar väldigt bra.

  Touchen är underbar. Man behöver nästan inte röra på skärmen så reagerar den.

  Kameran är ok. Både inspelning och foto.

  Grymma widgets. Anpassningarna är utvecklade sedan Desire. Många olika teman att välja mellan + att man kan göra egna.

  Telefonen startar blixtsnabbt.

  Batteritiden är ungefär samma som föregående vanliga Desire.

  Webbnavigeringen är toppen.

  Luckorna är helt ok och kameran som är lite utåt stör inte, speciellt inte om man har ett fack, skydd för telefonen.

  Telefonen är stor men smal. Den känns stor men inte klumpig.

  Gps:en äger!

  Multitasking fungerar srålande och integreringen med sociala nätverk är som sedvanlig väldigt bra och uppskattad.

  Bästa mobilen i marknaden i mitt tycke.

  Tack för ordet.

 • @ Johan

  Den är brun-grå-svart haha

 • Emil

  @ Anonym
  Han skriver att han valde mellan Galaxyn och denna, så vid test tillfället så ägde han inte telefonen. Men du har helt rätt att han kan ha tagit runt 20 bilder osv men det visar ju att man KAN få bra bilder med rätt inställningar. Eller hur??

  Själv är jag trött på att läsa allas gnäll vad det gäller kameran. 90% av kommentarerna handlar ju enbart om det. Man glömmer bort den övriga biten av mobilen som jag anser regerar fullkomligt.
  Mobil.se tyckte att kameran vad mobilens svaga sida men de totalsåga den inte.
  På det stora hela fick den 90/100 vilket jag anser vara ett väldigt bra betyg.
  De test bilder jag sett på olika sidor tycker jag är mer än godkända.
  Klart mycket bättre än bilderna jag får med min Hero iaf =)

 • @ Emil
  Allt handlar om förväntningar förstås. Vi på Swedroid förväntar oss mer av en kamera i en telefon i prisklassen 5500-6000 kronor, men därmed är det inte sagt att kameran är oanvändbar. Den tar bara sämre bilder än somliga av de billigare konkurrenterna.

 • dude96

  @manny Yes. För 5500kr hade jag väntat mig mer.

 • blunden

  Var får ni siffran 385 MB tillgängligt minne för systemet på Nexus One ifrån? Vad får ni för output från ‘free’ eller ‘cat /proc/meminfo’? Själv får jag 416184 KB ~= 406,4 MB (avrundat neråt).

 • pg

  Equalizer för musikspelare? Ja? Nej?

 • Bansa
 • Philip

  Jag har en liten fråga till Swedroid, hur tar ni era screenshots från telefonen?

 • blunden

  Philip :Jag har en liten fråga till Swedroid, hur tar ni era screenshots från telefonen? Rapportera inlägg

  Ladda ner SDK:n, aktivera ADB så kan du sedan ta screenshot med ddms.

 • Philip

  blunden :

  Philip :Jag har en liten fråga till Swedroid, hur tar ni era screenshots från telefonen? Rapportera inlägg

  Ladda ner SDK:n, aktivera ADB så kan du sedan ta screenshot med ddms. Rapportera inlägg

  Haha sry men jag är tyvärr inte tillräckligt kompetent ännu för att förstå vad det där betyder :P hade önskat att jag vore men jag har inte satt mig in i Android ännu.. n00b-förklaring önskas tack! :D

 • blunden

  @ Philip
  Är lite för trött för att skriva en guide i kommentarerna. Länken nedan förklarar dock mer. Även om den inte är direkt dagsfärsk så är metoden nästan exakt densamma. Skillnaden är att du hämtar drivrutinerna för ADB via SDK Setup.exe. Du behöver inte JDK:n heller vad jag vet, det räcker att du har runtimen som tillåter dig att köra vanliga Java-program vilket du troligen redan har.

  http://www.simplehelp.net/2009/07/21/how-to-take-screenshots-of-your-android-based-phone-from-windows/

  Annars lär det finnas vettiga guider i forumet. :)

 • Philip

  @ blunden
  Okay najs, ska testa! Tack för hjälpen ;)

 • X10fan

  Haha, tyckte jag kände igen bilderna ;)
  Jäkla fula träffpunkt ;)

 • Joel

  Jag har haft DHD sen i Torsdags och mitt intryck är till största delen positiv. Den är helt underbar och surfa på (om man inte har en dator till hands). Den är klart skönare än iphone 3gs och surfa på. Lite större skärm ger lite mer plats för fingrarna även om det fortfarande är lite trångt vertikalt läge. Kameran är ungefär vad man kan vänta sig från en mobil. Dock hade jag hoppats på att videoinspelningen varit bättre.Det jag stör mig på är att jag tycker all video jag spelat upp har laggat lite. Nu har jag bara 2megabit uppkopling i hemmet men det är samma om jag spelar en film flera gånger. Ska testa lägga in film direkt på mobilen.

 • pung

  Jag fixade just swype till min vanliga desire. Hade jag inte gjort det hade det nog blivit ett dhdköp, just för att den har svenskt tangentbord från början. Scandinavian keyboard i all ära men det suger tyvärr. Jag hade en legend innan desiren jag har nu och med metallchassit var mottagningen usel. Jag antar att så kan vara fallet med dhd.

 • Jonas

  Är det någon som upplever mobilen som seg?, min hänger sig dagligen, kan inte göra något då.

 • henke

  tjena
  ni skrev att telefonjen inte var lämplig om man
  Vill ha garantier för att uppdateringar kommer löpande och utan fördröjningar
  vad menar ni med det?

 • Robin

  henke :tjenani skrev att telefonjen inte var lämplig om manVill ha garantier för att uppdateringar kommer löpande och utan fördröjningarvad menar ni med det?
  Rapportera inlägg

  Att den som köper en HD är förberedd på att börja lipa om att de inte har den absolut senaste vesionen uppdateringen av googels operativsystem , kort fattat. Hoppas man slipper gnället lite iallfall.
  Mitt råd till dem, köp ingen mobil överhuvudtaget om livet ska va perfekt.

 • Anonym

  Är det någon som vet nån bra artikel som jämför desire med desire hd?

 • Axel

  Om ni skulle köpa DHD på internet idag vilket företag skulle ni välja? Gärna motivering med tanke på tillgänglighet och tilltro till återförsäljare!

  Tack på förhand

 • kalle

  Just köpt en dhd och är såhär långt jättenöjd, även om jag bara hunnit pilla på den några timmar än.

 • magz

  ”I can confirm that the screen is LCD and not S-LCD… It is one of the major downsides of the phone” som några redan påpekat verkar artikeln på http://hemorrdroids.net/htc-desire-hd-review/ lite vinklad/oseriös ;) tur att swedroid finns, tack för en finfin recension men jag lär nog behålla min desire ett tag till :)

 • Eris

  Hej, Som vanligt så gör ni en mycket bra recension, HD:en ser mycket bra ut men det ser ut som ni inte har den senaste Firmware för Desire HD, 1.32.405.6.

  Update – HTC Desire HD Firmware Over The Air (FOTA) update
  You can now download the latest software update for new features and improved performance. It won’t delete any of your content and we’d recommend using a Wi-Fi connection as this is a large update. If not, standard data connection charges may apply. Any questions? Contact us via http://www.htc.com. After installing the update, you can confirm a successful update by confirming the Software number (From the Home Screen go to MENU> Settings> About Phone> Software Information> Software number). The new Software number will be 1.32.405.6. http://www.htc.com/europe/support.aspx

 • Shapiro

  @ Eris
  Den uppdateringen släpptes efter att recensionen blev publicerad.

 • Jag tror inte det spelar nån roll vilken mobil man har, trots x pixlar, förrän de får riktig optik. Å ju plattare de blir ju svårare, om de inte kommer på nån jäkligt bra sådan.
  Det skulle isf vara att man tog en Canon Ixus o slängde in en tunn mobil i denna.

 • Gussie

  @ Jerpa

  Förvisso, men N8 + flera andra mobiler är ju både billigare, tunna och har bättre kamera. Så det är synd att inte kameran på DHD presterar bättre.

  I vilket fall så är inte kameran i närheten av det viktigaste för mig, så jag har köpt en DHD, och ska hämta ut den idag :)

 • Torbjörn

  Säkert en grym telefon om den bara dykt upp någon gång :) Beställde 20:e September och väntar fortfarande otåligt.

 • Johan

  Vad gäller kameran så har ju HTC gjort sig kända för att ha lite sämre kamerahårdvara så var man sugen på Desire HD var man nog redan beredd på det, precis som man är beredd på att batteritiden kan vara sämre än hos vissa andra lurar vid allmänt användande. Det som jag såg som en negativ överraskning var att skärmen fått så pass svalt omdöme som den fått i olika recensioner. Jag hade nog räknat med lite mer än så.

 • Dutt

  Verkar vara en mkt trevlig tele! Beställde min i fredag, skickades till mig idag:)

 • Linjerna som ni tar upp i recensionen fick ni bort dom helt? och visade dom sig som flimmer på skärmen?

 • Anonym

  Köpte den i torsdags, den är tyvärr en besvikelse den hänger sig ofta WiFi är långsam Internet hänger sig när man förstorar skärmen DLNA funkar inte med ps3 dålig kamera dålig batteri tid. Den är för stor tro inte på de som testar, jag gjorde det och det ångrar jag nu!
  Kommer att sälja den och köpa en iPhone nu…

 • Kriilla

  Vore skitbra med ett sammanfattande slutbetyg på telefonen

 • Sara

  @ Jonas
  Vet inte om du hunnit få svar, men min var otroligt seg i början, fick starta om apparna hela tiden osv. Sedan fick jag en systemuppdatering i förrgår kväll och sedan går den supersnabbt.

 • Anonym

  Hej

  Tack för ett otroligt bra test.

  Vill någon vara vänlig och hjälpa mig lite på traven.
  Det som avgör är givetvis användningsbehovet, men det några modeller som jag har väldigt svårt att avgöra emellan.

  Förutom detta gedigna test, så har jag även följt många olika länkar, vilket gör mig mer förvirrad.

  Jag tar mycket foto, SMS/MMS och kommer att surfa via Wifi en hel del.

  Jag väljer mellan HTC Desire HD och Samsung Galaxy S (med nya uppdateringen).
  (har det blivit några markanta förbättringar med nya uppdateringen?)

  Men även iphone har varit ett alternativ, men det verkar som om Samsung Galaxy S har tagit en hel del från Iphone, så det kommer nog att bli en av ovanstående.

  Är det någon som vet om Samsung kommer med en uppföljare till SGS inom kort?

  Tack så väldigt mycket på förhand.

 • Philip

  Anonym :Köpte den i torsdags, den är tyvärr en besvikelse den hänger sig ofta WiFi är långsam Internet hänger sig när man förstorar skärmen DLNA funkar inte med ps3 dålig kamera dålig batteri tid. Den är för stor tro inte på de som testar, jag gjorde det och det ångrar jag nu! Kommer att sälja den och köpa en iPhone nu… Rapportera inlägg

  Jag tycker det känns som du antingen letar fel på den (tidigare iPhone-användare? ;) ) eller också inte är seriös.. Vet inte men det är första tanken jag får för om man köper en telefon för 5000-6000 kr så brukar man sällan såga den så där mycket redan i början utan istället försöka framhäva dess fördelar, om man nu inte är ett företag förstås. Jag kan dock tolka fel också, vad vet jag :)

 • 4305ms

  Tja, jag kan inte säga att jag tycker den är ett sånt stort kliv framåt. Nä, få se en vikbar med dubbla touchskärmar eller något annat innovativt. Den här varianten har vi sett förut- mjukvaran har jag redan testat på min gamla HD2 och tycker inte heller den är något att hurra för. Vist den är bra, men det är inte mycket som känns nytt och fräscht. Med tanke på hur bra det gått för HTC senaste tiden kunde man ju önska sig lite mer innovativa lurar..

 • Anonym

  @Philip
  jag önskar att det vore så… min gamla telefon var en sonyericsson W890 som tar mycket bättre bilder… och sedan hade jag en vanlig desire i ca 10 dagar, högtalare gick sönder på den.
  har verkligen försökt att hålla mig undan från iphone men min sambo har en sådan och den spöar desire HD…
  Men om du får igång DLNA med ps3, kan du väl säga hur du fixar det!
  angående wifi hastigheten så är den kass, hastigheten pendlar från 3 -68 Mbit/s och jag har en router som levererar 300…
  att den hänger sig ofta så är det bara att vänta och hålla sig för att inte kasta iväg den, för det är skitjobbit…
  det är inte kul att lägga ner så mycket pengar på en medioker metall klump!!!
  skärmen som skulle var den stora grejen med den är bra men inte som den borde vara alltås, wow… den ska ha en bättre upplösning nu känns det som att köra en gammal dator med dålig upplösning :(
  jag kastar handuken och går över till iphone4, tyvärr

 • Jakob

  Haft dhd nu i några dagar. den äger. kameran är i svag belysning vek, men i dagsljus helt ok. annars är den riktigt nice. har använt såväl win mob, iph 4, men gillar android och denna luren bättre.

  rekommenderas.

 • Philip

  @ Anonym
  visst att kameran presterar lite halvdåligt i dåligt ljus osv. och den vet jag är bättre på iPhone 4, det säger jag inget om.. hade gärna haft en iPhone 4 med Android på .. hade varit optimalt, men aldrig en iPhone med Ios med tanke på alla dess begränsningar osv.
  Jag tycker därför den här är den bästa androidtelefonen du kan hitta idag. Att den hänger sig låter konstigt? Har jag inte hört från så många andra heller.. Har du uppdaterat den?

 • ZoZ

  Hej!

  Undrar varför ni inte nämnt något om HDH:ns Dolby Mobile och SRS HD? Är det något värt att nämna?

  Tack så mycket annars för ett mycket utförligt och bra test!

 • Mandit

  @Jonas

  Kolla in denna sida, den kanske hjälper dig. Min lagga styggt i början.

  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=826507

  Peace!

 • Mandit

  @Anonym #176

  Inte allt för djupgående men alltid något.

  http://bigphonefight.com/htc-desire-hd-vs-htc-desire-review

 • Tack för en superbra recension! Vilket jobb ni har lagt ner. Tack tack. =)

  Ni visar några ”tredjepartsteman” och jag undrar om ni kommer ihåg var ni hittade det röda ni visar? Tror det skulle passa mig och vill gärna ladda hem det.

 • Helan

  Köpte den, det är en riktig skittelefon. Peksskrmen svarar så sent så man tror det är fel på den. Kvalitén på skärmen ska vi inte ens prata om. Telefonen hängde sig 8 ggr så pass att jag var tvungen att starta om den på de första 16 timmarna, då sov jag ändå 6 av dessa. Sen åkte den ut på Blocket. Tur för mig att den är så hypad, torskade bara 200 kr mot det pris jag betalat i butik dagen innan. Sammanfattningsvis kan jag bara säga att det här är den sämsta telefon jag haft sen NEC:s 3-telefon

 • Jocke

  Helan du snackar ditt mög. HTC Desire HD är top of the line just nu. Finns ingen telefon som kan klå den i dagsläget, inte enligt mig iaf.

  Vill även passa på att tacka Swedroid för ännu en utomordentligt bra och proffsig recension. Finns nog ingen sida som gör så bra, läsvärda och uttömmande recensioner som ni. Tummen upp :-)

 • Halvan
 • Bigge

  Tack, för en mycket bra recension, tyvärr måste jag säga att den gjorde mig införstådd i att jag inte vill ha denna mobil, önskar att HTC hade släppt en ersättare till vanliga Desire. Nu har de inget som kan konkurera med Iphone 4 och jag som ville prova Android :( . Nu finns det inget annat val än att byta till en IP 4 :(

 • Anonym

  Får nog hålla med Bigge.
  Har försökt stå emot Iphone.
  Valen stod mellan HTC Desire HD, Samsung Galaxy S och Iphone 4.

  Otroligt bra med en sådan proffsig recension och alla kommentarer i denna tråd.
  Tack.

 • Anonym

  Funkar det att koppla ihop den med tv:en via hörlursuttaget som det går med Galaxy S?

  http://www.youtube.com/watch?v=2SU4Czu3LpU

 • Valle

  @ putte
  När Nokia installerar Android på den.

 • Philip

  @ Anonym
  Nej du kopplar ihop den med tv:en trådlöst med DLNA.

 • Andreas

  Har fått min DHD för ett par dagar sen och är helt sjukt nöjd, Flyttet i telefonen är allt jag kunde hoppas på. Sen med nya HTC sens är helt underbar. Det höjer hela telefon upplevelsen till en helt ny dimension. Det enda jag kan klaga på är som vanligt när det gäller HTC är batteritiden :( Men det är en sanning med modifikation jag har allt på slaget på min telefon WIFI, GPS, bluetooth då räcker DHD en arbetsdag. Det skulle vara heltunderbart om telefonen skulle ha kommit medd ett 1500 batteri istället för 1200. Men det kanske går att köpa till ?
  Jag har följt tråden här och dem negativa omdömen som den har fått fattar jag inte. Inlägget som säger att den är så seg att det inte går att bläddra i menyerna fattar jag inte alls. Den flyter på som bara den lika bra om inte bättre än Iphone.

 • Andreas

  Glömde säga att Navigations programmet som följer med DHD är helt underbart allt man kan önska sig :)

 • Anonym

  När fan får företagen in telefonen så man kan köpa den nångång!?!? Gärna i år! Står ju bara preliminärdatum som blir framflyttade hela tiden! Vill ha den nu, men kanske lika bra o vänta på nån bättre kommande telefon eftersom detta tar sån tid…

 • Tomten

  Telenor har vad jag förstår !

 • Mackan

  Hej ! Jag bara undrar om telefonen är värd att köpa ? Eller om det finns någon bättre telefon som liknar denna ?

 • Tomten

  @Tomten

  Japp , nu har jag fått den .

 • Tomten

  Oj , nu ska jag har roligt ett tag framåt …

 • Anonym

  @ Anonym
  troligtvis aldrig lol :-)

 • Anonym

  Finns det två typer av färger på denna telefon eller? Svart eller Brun? För jag tycker att färgen skiljer sig på aluminiumskalet på olika bilder, filmklipp och recensioner.

 • Chrille

  Halloj,

  Har haft hd ett par dagar och kommer troligen att sälja den vidare anledningarna är följande.
  1. Tycker den är för bred ligger inge bra i handen.
  2. Dålig passform och kvalite på luckor ser förjävligt ut på en så dyr tfn.
  3. Gillar inte displayen visst kanon upplösning men när du scrollar blir texten suddig och det är så jobbigt för ögonen får ont i pallet av displayen.

  Annars är den underbar rapp som få och surfen är sjukt snabb.

  Går troligen tillbaks till min Legend som jag tycker är en skönare tfn.

  Smak och tycke men kanske något ni andra skall överväga innan köp.

 • Tackar för en utomordentlig recension!
  Blir dock inget köp för mig, då jag är jäkligt nöjd med min Galaxy S (ja, efter alla custom ROM byten, lagfixar å tweaks)

 • Erik

  Tja!

  Får man fråga vad den andra halvan av redaktionen köpte för någon mobil? ;D

 • jassi

  om jag inte minns fel har min Hero gått från 1.6 till 2.1@ Anonym

 • johan

  Jag fick den telefonen häromdagen och har en liten fundering som någon kan svara på? Den ger ifrån sig tre pip typ Dong ding DING, och jag har kollat alla jälka inställningar, telefonens alla aviseringar står på av. Jag har kollat de program som synkar mot nätet för att se om det var något sådant men har inte hittat vad det kan vara.. detta händer hipp som happ. Ibland mitt i natten, ibland mitt i ett samtal!?
  HJÄÄÄÄLLLPP!!!

 • Anonym

  @ johan

  Kan det vara notification:arna?

 • filip

  Jag blir helt förvirad av alla kommentarar vilken mobil ska man köpa?
  om man vill han en som inte hacker/ lagar när man spelar spel och som har android 2.2 eller högre. Bra kamera och snabb på internet??

  snälla behöver hjälp har ingen aning om vilken jag ska köpa.

 • simon

  Detta är den uteslutande bästa telefon jag någonsin haft, skärmen och hastigheten går inte ätt jämföra med iPhone. Love it!

 • Erik

  Hur illa är det att kameralinsen går ut lite? Kollade runt lite på skydd, men hittade ingen som skyddade linsen.

 • Anonym

  Man kan köpa en 1500 (amh?) batteri till HDH!!1!!!!!

 • felix

  underbart med en gigantisk skärm !

 • pontus

  finns i svart eller brun/mocha @ Anonym

 • pontus

  1600* @ Anonym

 • pontus

  jag säger bara lycka till att hitta ett spel som laggar det minsta lilla på htc desire hd:n. @ filip

 • Kaleido

  Desire HD är en storfavorit bland köparna.
  Kan säga att det ni har nämnt är ganska banalt enligt mig ^^ har testat kameran i butiken och jag fann absolut inga problem med den (något som däremot iPhone har).
  Har varit en iPhone 3G användare i två är och jag avskyr nästan telefonen. Den är klumpig och rundad, kameran är dålig, batteriet är dåligt, ljudet är dåligt, headphone är SKITdåliga och den laggar!
  Över till iPhone 4(som min far använder). Kameran är dålig, batteriet är dåligt, headphones är dåliga (de går ju sönder efter några användningar), ljudet är dålig och den laggar. För att inte tala om hur KLUMPIG modellen är!
  Jag längtar tills min Desire HD kommer. Alla ”problem” är en jäkla bagatell mot iPhone’s problem. Dessutom går de sönder lätt.

 • Tim

  Har ägt 3gs, Iphone 4 och nu en HTC Desire HD. Måste säga att IP4 har gjort mest intryck på mig pga en superdisplay, snabb som attan osv. Men nu blev det en HD och jag ångrar inte mitt köp, den verkar funka hur bra som helst :)
  Blir svårt att hitta en bättre telefon än IP4 men men, smaken är som baken, dom har olika bra egenskaper. Ihpone är lite mer för nördigt användande, HTC lite mer för män som man hört :-)

 • BKMN

  Man får nog ta det med en nypa salt, som ni själva nämnde i Neocore3D-testet.
  Ju längre jag läste desto mer började det kännas som ett försvarstal för Samsung Galaxy S. Glömde nästan bort att det var ett test av Desire HD.

 • Per Pettersson

  Hej!
  Är det någon av er som har en DHD som har märkt att skärmen sitter snett i telefonen?

 • Galaxxy

  Haha, sedär, den röda cykeln på bilden vid våghusgallerian är min cykel! :D

 • kkkk

  Dessa inbränningar eller linjerna på skärmen har upplevt på min dz hur får man bort de

 • klaffe

  @ Kaleido
  Vet inte vad ni pratar om har iphone 4 och htc hd htc funkar bra men inte inärheten av vad iphonen
  gör aldrig några buggar som i htc som tar en evighet för dom att lösa båda är bra telefoner htc har
  bättre kamera inget snack om de men sen är det inte mycket mer den är bättre på man bör nog vara en långvarig mac användare för att få ut allt av sin iphone har läst att det inte går att göra massa saker iphone men som går i htc inte sant vill jag påstå jag pratar mycket i telefon har aldrig lyckats göra slut på ett batteri iphonen men i htcn är det lätt gjort på grund av om du inte håller htc så bakstycket e fritt så tappar du mottagningen

 • Johan

  @ Halvan

  HAHAHA åh herregud höll på o sätta kaffet i hjärnan när jag såg vilken apparat du tipsade om det är rätta takter har själv en HTC Desire HD och är helnöjd. Dock rekommenderas alla ni som äger en likadan maskin att inte ha wifi eller trådlöst internet på om ni ska titta på film multitask-köra den eller köra krävande program. Vet inte om det bara är min men den blev riktigt slö kanske får föra över appar o shit till sd kortet o banta ner lite saker ska testa att slå på igen sen o se om samma sak händer. I övrigt är jag som sagt sjukt nöjd. En apparat som till skillnad från många av Nokias telefoner har en riktigt stark o bra processor på 1ghz och ram på 768mb 623 att själv leka med. Förmodligen så är Helan en Iphoneägare o bara utger sej för att ha HTC Desire HD o därför klankar ner på den för att tillfredställa sig själv eftersom att han innerst inne vet om att han har en sketnare apparat. Ungefär som Xbox-360 ägare klankar på PS3. Nej allesammans hoppas ni är nöjda med era telefoner ett litet tips köp RÄTT in-ear hörlurar HTC Desire HD knullar arslet av sådana. perfekt om man gillar hög musik som jag själv var dock rädda om hörseln tinnitus är inget bra sömnmedel. Tack för mej / Johan

 • Iomr

  töntig inställning.. folk ska få tycka negativt om grejerna utan att minusmarkeras.. Det är lika viktigt med negativ feedback för att få en balans till positiva.

 • Jojje

  @ klaffe
  Provat att använda punkter?

 • Robin

  @Helan

  Du SÅLDE den för att det var fel på den?
  Istället för att byta ut den mot en som fungerar?
  Du har tur att jubelidioten som inte fattar att han köpt en defekt telefon inte har hört av sig igen…

 • cerveloo

  väntar med spänning på min htc hd tele =)

 • Oscar

  Jag undrar vart ni har hittat temat ”android legacy” som är bilden i mitten som ni visar?

 • Jag vill jätte gärna ha en HTC Desire HD men är det för billigt 2400 kr?

 • thommym

  @ Johan

  Vilka in-ear rekommenderar du?

 • Htc 4-life!

  @ pontus
  Alla spel fungerar galant på min men min var lite seg innan men om man går in på inställningar/program och sätter igen usb felsökning och sedan väntar i 30 sec och stänger av usb felsökning så kommer den aldrig att lagga mer och du kan spela hur många spel som helst utan att det laggar :)

 • Koimeister

  Jag har sj. en HTC Desire HD sen lite drygt 1,5 månader tillbaka då jag köpte den för 4759 kr på netonnet i Örebro exkl. netonnets trygghetsförsäkring för lite drygt 995 kr, eftersom olyckor händer vem vet liksom. Jag kan hålla med om att den interna högtalaren kan bli bättre då som jag nästan blev lite missnöjd med ljudnivå och att ljudet skorrade en del, men prova bara ett headset eller ett par ordentliga högtalare så blir ljudkvaliten mkt. bättre. Om du är sugen på ljudförstärkare, bas, equalizer och diskant så finns muskikspelaren PowerAMP på android market, där hade jag lite otur och råkade välja en 15-dagars trial version som senare gick ut, varför slösa pengar när man inte behöver tänkte jag. Idag har jag MixZing Basic som är exakt lika bra och det går att får 12 dB ljudförstärkning (equalizer och förförstärkare) fanns också. Dessutom så startar den på knappt 2- 3 sekunder till skillnad mot iPhone 4 som tar på sig 30- 40 sekunder ( har sj. testat dom, men även kollat på youtube). 4,3 tums-pekskärm och en vikt på 164 gram verkar trots allt inte så osmidigt, tvärtom. Tvåhandsfattning är dessutom bah skröna, jag håller en desire hd med en hand utan att sj. se ut som värsta biffen. Du får också bättre översikt än med iphone 4. enklare framsida med endast 6 ikoner varav du sj. kan lägga till 2 st, resten av ikonerna finns under knappen som föreställer en pil, jättesmidigt.

 • Anonym

  Har själv en Desire HD och allting fungerar i princip perfekt.
  Förutom en sak: Ljudet. Volymen är skitlåg med både hörlurar och högtalare, speciellt med högtalare.

  Kvalitén på ljudet är helt värdelös, inte ens värt att på musik med. Film fungerar dock ljudmässigt med hörlurar och Dolby Mobile påslaget eftersom kvalitén och storleken på skärmen makes up for it.

  Har lyssnat på musik med andra HTC – på ena var ljudkvalitén helt okej, på den andra var det faktiskt jävligt bra ljudkvalité och hög volym.

  Hörlurarna jag använt till min Desire HD är AKG K272 HD (Slutna) och Creative EP630c (In-Ear).

  Det enda sättet jag kunnat få fram OKEJ ljud på HTC Desire HD på VISSA låtar är om jag 10-band equalizrat dom i PowerAMP.

  Tar fortfarande med mig min gamla mobil varenda dag när jag går ut enbart för musik eftersom DHD har så jävla kasst ljud. Just sayin’…. (Och ja, min gamla mobil har jäkligt bra ljud.)

 • Markus

  Är det någon som vet om desire HD stödjer flash och flash spel? Och är det trögt elr hyfsat bra?

 • VV…

  @ Anonym

  Att det är dåligt ljud kan bero på två saker:
  Vilka låtar du har(Kvalitén på filerna)
  Eller DHD’n

  Jag vet inte riktigt men det är vad jag tror…

 • Koimeister

  Hade lite problem med TalkBack som trilskades samtidigt som man hörde en kvinnoröst som talade amerikansk engelska och kommenterade allt men gjorde. Men nu har jag hittat en lösning på problemet:

  1,Inställningar << Tillgänglighet << Inaktivera TalkBack genom att släcka den gröna ikonen.

  2,Om det nu inte skulle funka :( så kan man ju gå in på Android Market, söka på TalkBack och sen avinstallera det, sen kan man installera det igen och då tillkommer även speciella inställningar för just TalkBack. Sen tillämpar ni det i punkt 1, eftersom den kommer börja prata igen.

  Tänkte att det kunde vara en hjälp för er som har samma problem, eller vistas mkt på Android Market för att leta appar…

  Till dig ovan dåligt ljud beror störst del på den lilla högtalaren som inte orkar producera lika mkt ljud som en större högtalare vilket gör att det låter surrigt och ganska tyst. Men jag antar att man inte lyssnar rakt av utan använder mp3-spelaren… Om det nu inte skulle räcka så finns ju MixZing Basic att hämta på Android Market med 12 dB ljudförstärkning+ förförstärkare och equalizer, gjorde drygt 100 dB på lite mindre än maxvolym. Sedan finns det ju ordentliga hörlurar, som ger mkt bättre ljud än headsetet. Men det har ju litegrann med det du säger att göra men jag tror främst på högtalaren. ''Vilka låtar du har'' kan jag nog inte hålla med riktigt, eftersom alla har olika smak när det gäller låtar. Man får se det mer som en allmänn grej utöver vad alla anser som dåligt ljud och självklart så spelar ju kvaliten på filerna stor roll…

 • Koimeister

  Nej glöm det där med 12 dB det är bah equalizerns mätskala… Men förföstärkare klarar enkelt av +35 dB. Ljudnivån kan även nå 105 dB och uppåt på typiskt högljudda låtar såsom rock etc. Alltså olika ljudnivåer på olika låtar ifall du missförstod mitt resonemang där… Ngn justerbar förstärkare går inte att hitta!, men finns inbyggd i mobilen.

  Låterna kan medföra olika ljudnivåer om det var så du mena med dåligt ljud, men det har ju inget och göra med mobilen i sig sj.

  Men det hela är inte så enkelt! Det kan bero på flera olika saker:

  1, Högtalaren (storlek och kvalite).

  2, Förstärkaren

  3, Headset (Lurarnas yta och storlek). Skaffa bekväma hörlurar som passar dig bäst!

  4, Ledningsförmåga i anslutningskontakten som påverkar signalen.

  5, MP3-spelaren (kvalite).

  6, Ljudnivå (Ju högre volym desto sämre ljudkvalite).

  7, Kan bero på andra program du har igång samtidigt… Ex. två equalizers kan ligga och störa varandra om de är igång samtidigt.

  8, Telefonen kan ha inbyggda begränsningar, vad gäller ljudnivå osv.

  9, Lyssnar du mkt på högljudd musik??? Var rädd om hörseln!
  Jag har lyssnat på musik vid 105 dB utan att det gjorde ont öronen, men 80 dB och uppåt är skadligt för hörseln, trots att smärtan inte kommer förrän 115- 130 dB.

  Så klart är detta bara några uppräknade exempel på felfaktorer.

  Hämta annars MixZing Basic på Android Market om din mobil har Android. Det är gratis och kostar inte att ladda ned. Du får med både equalizer och förförstärkare som ger +35 dB, själv är jag supernöjd (Y) ;D!

 • Koimeister

  eh förresten +35 dB låter lite väl överdrivet, läste fel på equalizern och förförstärkaren men närmare +24 dB om man kör equalizern i bott och har tillräckligt med effekt och spänning…Men iaf mellan +9 dB och +35 dB en enorm skillnad kan tyckas eftersom ljudnivån fördubblas varje gån det ökar med 9 eller 11 dB… Vad menas med range ????

 • Koimeister

  Your device (4489, 1686, 2807) HTC Desire HD

 • Koimeister

  blir lite besviken på swedroid eftersom dom säger inge om den inbyggda mp3-spelaren i DHD

 • Mohinder_elali

  Tredjepartteman vart finns det?

 • Devlin

  köpte min beggad och skärmen satt ojämnt/snett….Vet inte varför….Men den fungerar som den ska…Kostar ju fläsk att åtgärda det….Typ skärmbyte kostar ju nästan två lax….

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons