Recension:Test av HTC Incredible S

Postat:
19:50 - 2011-04-13
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
58
Tillverkare: HTC Modell: Incredible S Operativsystem: Android 2.2.1/FroYo med HTC Sense 2.0 Tillgänglighet: I butiker Pris: Cirka 5 000 kronor inklusive moms Hemsida/specifikationer: HTC, GSMArena

Introduktion
HTC Incredible S är en telefon som har fått många att klia sig i huvudet och undra vad poängen med modellen är. Samtidigt som konkurrenterna lanserar eller är på vippen att lansera dubbelkärniga monster så släpper HTC Incredible S som i grund och botten har samma hårdvara som Desire HD som fanns på marknaden redan i oktober förra året – för ett drygt halvår sedan.

Vi vet emellertid att HTC med Incredible S ville fylla ett tomrum i sin androidflotta: det stora glappet mellan 3.7 tum och 4.3 tum. Med sin LCD-skärm (varumärket S-LCD) på 4 tum så placerar sig Incredible S precis mitt i det här tomrummet, och med en QSD8255-SoC (”System on a Chip”) från Qualcomm (1 GHz-processor och Adreno 205-grafik) och 768 MB RAM så matchar Incredible S mycket väl Desire HD och Sony Ericsson Xperia arc – åtminstone på pappret. Frågan är dock som alltid hur väl tillverkaren har lyckats i praktiken – något som vi i det här testet förstås kommer försöka svara på.

I kartongen

Då vårt testexemplar av HTC Incredible S inte levererades i en så kallad retail-kartong – det vill säga den kartong som ni får då ni köper telefonen i handeln – så kan vi inte svära på att innehållet i kartongerna är identiskt, men vi kan i alla fall konstatera att vi i vår vita kartong finner följande:

* HTC Incredible S (inslagen i skyddsplast)
* Batteri på 1450 mAh
* Minneskort, microSDHC, 8 GB (12 MB/s läs, 5 MB/s skriv)
* MicroUSB -> USB-kabel
* Laddare med USB-anslutning, 5V 1A
* Trådburet stereoheadset med mediakontroller (play/pause, skip framåt/bakåt)

Ingen dokumentation stod att finna i vår kartong, men detta är något som förstås kommer finnas i exemplaren som har gått ut till återförsäljarna.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

Utseende är som alltid en smaksak, så det är svårt att egentligen uttala sig om detta – men vi kan åtminstone konstatera att HTC har varit ganska vågade i sin utformning av Incredible S, åtminstone bakstycket, vilket är ganska annorlunda och påminner mycket om den amerikanska förlagan Incredible. Vårt intryck är att den här designen är av så kallad ”älska eller hata”-typ – få är oberörda.

Då HTC har en lång rad telefoner med hög byggkvalité och passform under sitt bälte så förväntar vi oss förstås att Incredbile S även den skall sälla sig till den skaran. Vi blir dock snopet förvånade då vi finner att passformen mellan bakstycke och chassi är ganska dålig, åtminstone på vårt exemplar. Det är ingen katastrof på något vis, men det är långt under vad vi tidigare är vana vid från HTC. Den dåliga passformen tar sig uttryck i att det är vassa plastkanter mellan bakstycke och chassi, främst på vänstersidan, samt i att det knakar och knarrar litegrann då vi klämmer på telefonen – ibland räcker det med att man bara lyfter upp telefonen med ett grepp på vardera sida om den för att bakstycket skall ge ifrån sig ett knäppande läte. Det krävs alltså inte speciellt hårda tag för att framkalla dessa missljud.

Materialvalet är plast rakt igenom, skärmen undantaget, vilket absolut inte behöver vara en nackdel. Telefonen ligger bra i handen och den gummiaktiga ytbehandlingen på chassi och bakstycke gör att greppet är finfint. Tack vare den underliga utformningen av bakstycket så vill vi nog påstå att telefonen faktiskt ligger lite bättre i handen än de flesta telefonerna mer traditionellt utformade, platta, bakstycken. Incredible S får en känsla av djup, som betydligt tjockare telefoner, trots att den med en tjocklek på 11.7 millimeter inte kan anses vara speciellt tjock. I övrigt mäter telefonen 120 millimeter på höjden och 64 millimeter på bredden och väger in på 135 gram – precis samma vikt som trotjänaren HTC Desire.

Olyckligtvis är kameralinsens skyddsglas (eller plast) inte en del av det löstagbara bakstycket, vilket innebär att det kan bli en kostsam historia att åtgärda om oturen är framme och man lyckas repa eller krossa linsglaset.

Överlag så håller både material och konstruktion normal HTC-standard, men bakstyckets dåliga passform drar ner betyget en smula. HTC kan bättre än så här, det vet vi.

Knappsats, styrdon och anslutningar

Fronten domineras av den 4 tum stora skärmen, ovan vilken vi förstås finner högtalaren för telefonsamtal. Här finns även den frontriktade kameran för videosamtal, en notifierings-LED (med ett betydligt starkare ljus än många andra telefoner, vilket uppskattas) samt en ljussensor för automatisk reglering av skärmens ljusstyrka och en närhetssensor som automatiskt stänger av skärmen då man håller den mot kinden vid telefonsamtal, vilket förstås dels hjälper till att spara batteri och dessutom förhindrar att man råkar ”trycka” på skärmen med kinden, under samtalets gång.

Nedan skärmen vi finner de traditionella androidknapparna; Hem, Meny, Tillbaka och Sök. Dessa knappar är i vanlig ordning numera kapacitiva istället för ”riktiga” fysiska knappar, men de fungerar trots detta ganska väl. Sällan missar de våra tryck och sällan trycker man av misstag – även om det förstås händer.

De kapacitiva knapparna på Incredible S är lite speciella då deras symboler roterar med telefonen då man växlar mellan porträttläge och landskapsläge – en kul detalj som kanske inte har jättestor betydelse rent praktiskt. Den här tekniken för de roterande knappsymbolerna får dock en oväntad konsekvens i form av att betraktningsvinklarna begränsas kraftigt. Det låter kanske märkligt att tala om betraktningsvinklar för knappar, men skillnaden mellan att se knapparna rakt uppifrån och från en mindre vinkel är stor. Knapparna slocknar nästan i kraftiga vinklar och det räcker med att vippa telefonen en centimeter eller två för att knappsymbolerna skall ”dimmas”. Vi trodde först att det handlade om att bakgrundsbelysningen för knapparna glappade, men vi insåg snart att det handlar om snäva betraktningsvinklar och inget annat, vilket tydligt demonstreras i den här bilden.

På telefonens vänstersida finner vi i överkant volymknappen (+/-) och närmare fotänden microUSB-anslutningen. Vi är kanske inte helt nöjda med att USB-anslutningen är placerad där, då det försvårar användande av telefonen vid laddning, men det är inget jättebekymmer. Telefonens högersida är helt slät och saknar knappar och anslutningar. I huvudänden finner vi strömknappen, som förstås extraknäcker som låsknapp för skärmen, samt ett 3.5-millimeterjack för hörlurar. Telefonens fotände är helt slät förutom ett litet hål för mikrofonen. Vi har inget att klaga på vad gäller motståndet i knapparna och inte heller är det svårt att känna sig fram i blindo – knapparna står ut lagom mycket från chassit.

Såväl SIM-kort som microSD-slot (microSDHC, max 32 GB) döljer sig bakom bakstycket och för att komma åt SIM-kortet så måste dessutom batteriet avlägsnas.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité

Vi har under vår tid med Incredible S inte haft något att klaga på vad gäller mottagningsförhållanden – telefonen presterar helt i nivå med de bästa konkurrenterna. Tack vare ett chassi i plast så är Incredible S inte lika känslig som exempelvis Desire HD vad gäller ”dödsgreppet” där man tar ett fast tag om telefonens nederdel och med handen täcker den interna antennen så gott man kan.

Vad gäller datahastigheter (på pappret max 14.4 Mbit/s ner och 5.76 Mbit/s upp) så kan vi inte göra annat än att konstatera att enheten presterar ungefär som förväntat – vi får ut mer eller mindre full fart ur vårt 6 Mbit-abonnemang via Tre, det vill säga runt 5 Mbit/s vid nerladdning och 1.5-2 Mbit/s vid uppladdning – precis som de flesta andra telefoner vi har testat.

Via wifi (g) mäter vi likaså upp samma hastigheter som konkurrerande modeller – vi maxar som vanligt vårt nätverk med cirka 14 Mbit/s ner och 7 Mbit/s upp. Här är det vårt trådlösa nätverk som sätter stopp – inte telefonen. Med uppkoppling via 802.11n så torde hastigheterna bli betydligt bättre, men det har vi olyckligtvis inte haft möjlighet att testa vid det här tillfället.

Mottagningen via wifi är riktigt bra – då vi tar Incredible S i ena handen och Desire HD i andra handen och sedan går iväg, bort från routern, så lyckas Incredible S hålla en stabil signal cirka 10 meter längre än Desire HD. Upskattningsvis klarar Desire HD cirka 25 meter (tjocka betongväggar) och Incredible S drygt 35 meter.

Vi lärde oss snabbt att undvika att greppa telefonens överdel då vi var uppkopplade via WiFi. Signalen kan komma att försvinna helt, nästan omedelbart, även om du har full mottagning. Det verkar helt enkelt som att HTC har placerat WiFi-antennen i telefonens överkant för att undvika ”dödsgreppet” som vanligtvis kopplas runt telefonens nedre halva. Det bör nämnas att det här signalfallet då man greppar telefonens överdel endast gäller WiFi – 3G-uppkopplingen påverkas inte nämnvärt.

Ljudkvalitén på den externa högtalaren är OK, men inte mer. Ljudet är ganska tunt och ”skorrar” lätt om man vrider på för hög volym, men jämfört med Desire HD som på maxvolym ofta inte lyckas prestera mycket mer än en viskning så är volymen betydligt bättre.

Den interna högtalaren för telefonsamtal uppvisar snarlika egenskaper som den bakre ”externa” högtalaren – ett tunt, vasst ljud som har en tendens att ”skorra” om man vrider på för mycket. Volymen är dock bra och vi har inga problem alls att höra motparten vid telefonsamtal. Motparten har å sin sida inte haft något att klaga på heller utan de har hört oss klart och tydligt.

RightMark Audio Analyzer

Då vi testar HTC Incredible S i det syntetiska ljudanalysprogrammet RightMark Audio Analyzer så kan vi tämligen snabbt konstatera att Incredible S rent allmänt utklassar de tre telefonerna vi har valt att matcha den mot; Google Nexus One, Huawei Ideos X5 och LG Optimus One.

Vad gäller frequency response som vi ser i grafen här ovan och där idealkurvan är helt plan så kan vi se att Incredible S och Ideos X5 håller ungefär jämna steg och att de övriga telefonerna halkar efter. I andra delmoment, som exempelvis Stereo Crosstalk som mäter upp hur väl enheten klarar av att separera på de två stereokanalerna, så ser vi däremot att Ideos X5 hamnar långt efter och att Google Nexus One och i synnerhet Incredible S ligger långt före.

[Se hela RightMark-testet här]

GPS och positionering

View Incredible S in a larger map

I GPS-testet, vilket vi utför med hjälp av Google utvecklade appen My Tracks, så tar vi med oss telefonerna ut på en gångtur i stads-och parkmiljö. I det här fallet har vi valt att matcha Incredible S mot sitt syskon Desire HD som tidigare har presterat bra i våra test. Med en telefon i ena handen och en i andra har vi vandrat sträckan och vi har sett till att vi endast använder GPS-signalen för vår positionering – inget stöd via vare sig mobilnätet eller wifi.

I kartan här ovan kan vi se att Incredible S (blå linje) och Desire HD (röd linje) presterar nästintill identiskt och ingen telefon uppvisar några tendenser att förlora positionen med mer än max ett tiotal meter vid några få tillfällen. Sådana här test är som alltid svåra att utföra och det är ännu svårare att dra några ordentliga slutsatser då yttre påverkan som väder, atmosfäriska förhållanden och antalet tillgängliga satelliter kan variera kraftigt. Men, med detta sagt, så vill vi ändå påstå att GPS:en i Incredible S ser ut att fungera ungefär i paritet med Desire HD – ett gott betyg, baserat på hur Desire HD har presterat i tidigare test.

Bildskärmen och digitizern
httpvh://www.youtube.com/watch?v=rXK7cwL-Go0

Bildskärmen är en del av det Samsung- och Sony-ägda varumärket S-LCD. Det har talats mycket om S-LCD det senaste året och en hel del missförstånd kring vad S-LCD faktiskt är hänger envist kvar. S-LCD är i dagsläget inget annat än en PVA-panel tillverkad av Samsung/Sony. PVA är ingen ny eller unik skärmteknik, men med detta sagt så är det trots allt högkvalitativa skärmar vi talar om. Samsung/Sony har lyckats mycket bra med den här skärmen även om färgerna av somliga kan upplevas som övermättade. Gissningsvis är de övermättade färgerna en konsekvens av tillverkarnas iver att få sina LCD-skärmar att framstå som lika färgstarka som AMOLED-skärmar, som trots allt är i ropet just nu.

Upplösningen är av WVGA-typ, det vill säga 480×800 pixlar (subpixlar i RGB-mönster), och färgdjupet är 16 miljoner nyanser. Då vi jämför Incredible S sida vid sida med Desire HD så är skillnaden stor – Incredible S är bättre på precis allt, utom storleken. Färgmättnaden är betydligt högre – kanske lite för hög – men ändå betydligt bättre än den matta Desire HD-skärmen. Färgdjupet är även det betydligt bättre, och man ser på Incredible S inga tendenser till den så kallade ”bandingen” som uppstår då skärmen inte klarar av att uppvisa färgnyanser steglöst; en banding som framstår mycket tydligt på Desire HD. Betraktningsvinklarna är även de betydligt bättre och skärmen behåller en hel del kontrast, ljusstyrka och färgmättnad även då vi betraktar den ur kraftiga vinklar.

Digitizern, det fingerkänsliga ytskiktet på skärmen, gör sitt jobb väl och känns precis lika rapp som Desire HD, vilket är ett mycket gott betyg. Ytan är behandlad med samma typ av teflonliknande lager som Desire HD, vilket gör att den känns väldigt hal under fingrarna vilket ytterligare förstärker den rappa och responsiva känslan då man använder telefonen. Vi mäter upp maximalt fyra simultana tryckpunkter, precis som Desire HD, och skärmen har inga problem att spåra dessa då vi snabbt rör dem över skärmen. Då vi mäter upp uppdateringsfrekvensen så ser vi att Incredible S precis som Desire HD ligger på runt 41-43 Hz.

Telefonens mjukvara
Då vi startar upp telefonen första gången så möts man i vanlig ordning av diverse mjukvaruinställningar, vilke inte skiljer sig nämnvärt från någon annan adroidtelefon, men vi noterar att språkstödet är omfattande och vi har inte mindre än fyra olika ”Svenska” att välja mellan.

OBS: Nedanstående, till och med stycket om FM-radion, är saxat från vår Desire HD-recension då allt, bokstavligen 100%, är identiskt dessa modeller emellan.

Då vi startade upp telefonen så fann vi att det redan fanns en uppdatering som väntade på att installeras och då HTC har anammat OTA (Over The Air) för uppdateringar så var det inte mer komplicerat än att trycka på Install, varpå telefonen tog hand om resten – trådlöst och problemfritt. Det rekommenderas dock starkt att man ser till att man har ordentligt med batteri då man påbörjar en uppdatering, då mycket elände kan skapas om batteriet tar slut mitt i uppdateringsprocessen. HTC har också tänkt på detta och vägrar låta dig uppdatera om inte batterinivån är tillfredsställande hög.

Vad gäller uppstart/omstart av telefonen så är det en smärre dröm med HTC:s Fast Boot-funktion, vilken innebär att telefonen håller vitala processer i minnet (RAM eller NAND är oklart) även när telefonen är avstängd. Detta innebär att telefonen startar från helt avstängt läge till hemskärmen och färdig att använda på mellan 2 och 4 sekunder, istället för 30-40 sekunder vid normal uppstart. Nu kan man utan vidare stänga av telefonen, om man exempelvis behöver spara batteri, då det inte tar många ögonblick längre att boota upp telefonen från avstängt läge än vad det gör att väcka den från standby.


När man talar om Incredible S och telefonens mjukvara så talar man ofrånkomligen även om HTC:s Sense-gränssnitt, vilket i Incredible S har släppts i en ny och uppdaterad version (2.0). Det mesta är sig likt och är ni bekanta med Sense sedan tidigare så känner ni er genast hemma. Men det finns en del nyheter, som bland annat ”fulla systemteman”. Med fulla systemteman menar vi helt enkelt att det mesta i gränssnittet ändras – inte bara småsaker som bakgrundsbilden på hemskärmen och några widgets.


Tack vare den här implementationen så kan man även, utan rootbehörighet, installera vilka tredjepartsteman man vill – så länge de är kompatibla, så klart. Detta innebär att man in i minsta detalj kan ändra utseendet på sin telefon, vilket ytterligare bidrar till en av Androids stora styrkor – möjligheten att anpassa telefonen efter eget tycke och smak. Tredjepartsteman installeras på samma vis som vanliga applikationer installeras, via en apk-fil. Ett fåtal skärmtryck är allt som krävs. Detta gillar vi skarpt!


Bland de större förändringarna finner vi nu även den närmast sömlösa länken till HTCSense.com, till vilken vi kan knyta telefonen för att få närmast full kontroll över denne. Vi kan via ett snyggt och enkelt webbgränssnitt göra det mesta med telefonen, även om vi inte har fysisk tillgång till den. Saker som positionering, skicka SMS, hantera kontakter eller till och med att låsa eller fabriksåterställa telefonen är bara några musklick bort. Detta kan komma väl till pass om telefonen tappas bort eller blir stulen.


Med telefonen kommer förstås en mailklient som har stöd för såväl Microsoft Exchange ActiveSync och vanliga POP3/IMAP-konton. Vi har inte så mycket annat att säga om detta annat än att det fungerar precis som tänkt.


Med Android 2.2/FroYo kom som många av er vet möjligheten att använda telefonen som en trådlös router, för att dela med sig av det mobila bredbandet. HTC har förstås inkluderat detta i sitt eget gränssnitt, och de har gjort det precis så väl som man kan förvänta sig. Att sätta upp en trådlös accesspunkt är gjort på en minut och man kan välja mellan ett antal olika säkerhetsprotokoll som WPA, WEP och WPA2. När accesspunkten är aktiv så kan man enkelt styra antalet anslutningar och se vilka som är anslutna för tillfället.


HTC Sense är alldeles för komplext för att gå igenom i detalj i den här recensionen, men de har skickat med en del större och mindre appar som vi anser vara värda att nämna. Ovan ser vi exempelvis den medföljande flashlight-appen, vilken har tre olika lägen för ljusstyrka samt ett SOS-läge (tre korta, tre långa, tre korta) vilket kan komma väl till pass om man hamnar i nöd och vill sända nödsignaler. Vi ser även delar av HTC:s ”Clock”-app, vilken har det mesta som man kan tänkas behöva. Nattklocka, alarm, stoppklocka och timer är några av funktionerna som finns att välja mellan.


Reader-appen är mycket behaglig och erbjuder allt man som läsare kan tänkas vilja ha i eboksläsarväg, och tack vare den skarpa skärmen så är det en ren fröjd att läsa långa stycken text på Incredible S. Den bakgrundsbelysta skärmen innebär dock att man förr eller senare blir trött i ögonen, så mot en riktig eboksläsare med e-ink-skärm så står den sig av naturliga skäl slätt. Det skall dock till att man läser mycket långa stunder för att detta skall bli ett problem.

Olyckligtvis verkar det inte gå att läsa in eböcker som man själv placerar på SD-kortet, utan man är begränsad till böcker som man laddar ner via sitt Reader-konto. Lyckligtvs finns det på Android Market en uppsjö av eboksläsare som låter oss läsa våra egna filer, som Aldiko Book Reader.

Textinmatning

Vi finner inga större nyheter eller överraskningar i det medföljande skärmtangentbordet, men vi kan åtminstone genast konstatera att det är behagligt att skriva på en såpass stor och responsiv skärm som Incredible S har. Antalet feltryck, även för oss med stora fingrar, minimeras effektivt även då vi skriver i porträttläge. Både skärmen och tangentbordet svarar rappt på våra tryck och ordförslagen är i regel bra. Dessutom lär den sig nya ord i takt med att man skriver.

På tal om ordförslag; det finns som vi nämnde i stycket ovan – trots att vårt exemplar är en EU-import och därmed saknar svenska som menyspråk i Android – såväl svensk tangentbordslayout (dedikerade knappar för ÅÄÖ) som en svensk ordlista.

Utöver skärmtangentbordet i QWERTY-layout så finns det även ett ”Compact QWERTY”-läge med två bokstäver per tangent och förstås ett ”Phone keypad”-läge med tre bokstäver per knapp. I det senare saknas ÅÄÖ, men dessa nås i vanlig ordning via flertryck på respektive knapp (A och O) eller via den smarta ordboken som (oftast) förstår vad du avser skriva.

Mediaspelare och galleri

HTC har förstås skickat med såväl en musikspelare som en filmspelare i Incredible S, och vi finner att dessa fyller sin funktion ungefär som förväntat. Musikspelaren läser utan problem in våra mp3-album med tillhörande albumomslag och levererar bra ljud. Olyckligtvis för oss som inte tycker om bloat så har HTC bundlat Amazon MP3 i telefonen och en länk till Amazon ligger ständigt närvarande i musikspelarens gränssnitt.

Dessvärre går det heller inte att avinstallera Amazon MP3, åtminstone inte utan rootbehörighet. Det finns vidare inget stöd för exempelvis FLAC-filer, vilket är tråkigt. Lyckligtvis finns det trevliga musikspelaralternativ på Android Market, kanske främst vår favorit just nu – PowerAMP. Vi vill även passa på att säga att det medföljande headsetet är dåligt. Om ni avser lyssna på musik regelbundet så är det inköp av bättre hörlurar som gäller – det här duger inte på långa vägar.


Filmspelaren är precis som musikspelaren funktionell, men inte mycket mer, men erbjuder åtminstone stöd för bland annat xvid och divx. Stödet är dock långt ifrån komplett – vissa xvid/divx-filer fungerar, andra inte. Vidare är HD-material i 95% fallen bara att glömma – oavsett om det är ett kompatibelt format eller inte. Detta är mycket tråkigt, inte minst med tanke på att den närmaste konkurrenten Samsung Galaxy S med lätthet sväljer en hel del i 720p-väg.

Nu kanske någon invänder och menar att det kvittar om man kan spela HD eller inte då upplösningen på skärmen bara är på 480p. Detta är förvisso sant, men då väldigt många numera bara laddar ner 720p-material till sin dator så vill de slippa det omständliga extrasteget som en nedkonvertering, alternativt ladda ner lågupplösta versioner bara för telefonens skull, innebär. En alternativ videospelare rekommenderas med tanke på standardspelarens minst sagt undermåliga förmåga.

Galleriappen är i vårt tycke mycket trevlig, inte minst då den erbjuder en mjukhet och ett flyt som är nästintill felfritt. Att skrolla i galleriet och mellan bilder är en ren fröjd – så här borde alla gränssnitt vara! ”Flyter som smör” är en träffande beskrivning. Vad gäller funktioner i galleriet så motsvarar de ganska väl vad de flesta gallerierna erbjuder, i form av möjlighet att browsa filer, redigera, flytta, radera, dela och sätta som bakgrundsbild och så vidare. En kompetent galleriapp som gör det den skall, helt enkelt.

FM-radion

HTC Incredible S har förstås även utrustats med en FM-radio, vilken fungerar precis som förväntat. Gränssnittet är snyggt och lättanvänt, men funktionerna är ganska få och grundläggande. Det behövs i ärlighetens namn inte så mycket mer.

Radion kräver som på de flesta andra telefoner att headsetet är inkopplat för att man skall få någon mottagning, men man behöver inte lyssna genom lurarna utan man kan enkelt välja att köra via den yttre högtalaren också. Grundläggande funktioner som att skanna efter radiokanaler, lagra dessa och döpa om dem är en barnlek. Vi hittar emellertid inga inställningar för RDS så vi förmodar att den helt enkelt inte har RDS-stöd, vilket är minst sagt märkligt.

Kameran

Kameran i Incredible S är precis som i Desire HD på 8 megapixlar och har även den dubbla LED-blixtar och vi förväntar oss därför att bilderna skall vara snarlika. Då vi kikar närmare på bilderna så ser vi dock att skärpan i Incredible S är betydligt bättre, vilket ger Incredible S en klar seger i det här delmomentet.

Precis som i Desire HD så är kameramjukvaran rasande snabb och man kan i allmänhet utan problem fokusera, ta en bild och vara redo för nästa bild på strax över en sekund. Allt som allt så är kamerabetyget klart godkänt och noterbart bättre än Desire HD, men HTC har fortfarande inte lyckats imponera med kameran i någon av sina androidmodeller. Den frontriktade kameran är på 2 megapixlar och duger fint för videosamtal, men som stillbildskamera är den ingen höjdare. I gott ljus kan den dock ta hyggliga, om än gryniga, självporträttbilder, för den som så önskar.

Vad gäller inställningsmöjligheter så erbjuds vi även där en hel del inställningar för allt från skärpa till kontrast, färgmättnad, exponering, vitbalans, upplösning och ISO. Vidare finns ansiktsigenkänning, samt en mängd bildlägen för bland annat sepia, negativ, skärpedjup, vintage-effekter och gråskalor. HTC har som vi tidigare har konstaterat (Desire HD, Desire Z) gjort ett riktigt bra jobb med kameramjukvaran och vi hoppas att de framöver satsar på bättre kamerasensorer och linser också.

Videokameran levererar upp till 720p (1280×720 pixlar) i upp till 30 FPS och detta låter förstås finfint, men i praktiken rör det sig, som med alla andra enkelkärniga androidtelefoner på marknaden idag, om uppskalning från en betydligt lägre upplösning. Vidare levereras en rent allmänt väldigt ryckig upplevelse där objekt som rör sig ser ut att ”hoppa” fram – oavsett hur stabilt man håller telefonen då man spelar in. Med detta sagt så kan vi emellertid konstatera att Incredible S uppskalar betydligt bättre än Desire HD.

HTC Incredible S

httpvh://www.youtube.com/watch?v=P4_iRpNbBvA

HTC Desire HD

httpvh://www.youtube.com/watch?v=s12t4v4KFMc

Buggar och problem
Fördelen med att bygga vidare på en beprövad plattform, som HTC har gjort med Incredible S, är att mjukvaran och drivrutinerna har hunnit mogna ordentligt – och detta märks. Vi har inte stött på en enda liten bugg eller ”slowdown” under våra veckor med telefonen, och detta hör definitivt inte till vanligheterna med nya androidtelefoner. Telefonen rullar på så rappt och problemfritt som man kan förvänta sig av MSM8255-plattformen kombinerat med Android 2.2.x.

Batteritiden

Då HTC Incredible S bygger på samma hårdvaruplattform som Desire HD, Qualcomms MSM8255, men har ett större batteri så förväntar vi oss att batteritiden skall vara aningen bättre, och visst är den det. Vi märker att vi vid dagens slut konstant har ett tiotal porcent mer batteri kvar, och detta bekräftas även av videotestet här ovan. Incredible S presterar riktigt fint och slår Desire HD ganska rejält – ett resultat som gissningsvis beror på en kombination av det större batteriet och en strömeffektivare skärm.

Som vanligt är det dock följande som gäller: Om man använder telefonen sparsamt så kan man klara två dygn eller mer, vid mer normalt användande så är det laddning varje dag som gäller och vid tungt användande så kan batteriet tömmas på under 8 timmar. Det beror kort sagt helt på dig, men Incredible S har enligt vår uppfattning i relation till konkurrenterna en ganska bra batteritid.

Systeminformation

Under testperiodens allra sista dagar anlände en uppdatering till vårt exemplar av Incredible S, vilket innebar att mjukvaruversionen gick från ”1.36.405.1” till ”1.43.415.3”, men exakt vad uppdateringen gör är för oss i dagsläget okänt – vi har inte noterat några som helst skillnader. Möjligen rör det sig om en säkerhetsuppdatering, men det är för all del även möjligt att det rör sig om buggfixar. Telefonen har dock under vår testperiod uppvisat en imponerande stabilitet, så vi har ingen aning om vad eventuella buggfixar kan tänkas åtgärda.



Incredibls S har som grafen här ovan visar gott om RAM att leka med – hela 615 MB efter att systemkomponenter som radiodelen och grafikkretsen har tagit sitt. Detta innebär att man utan problem kan ”multitaska”, det vill säga köra många program samtidigt, utan att systemet får slut på ledig RAM och tvingas stänga program och processer. För somliga är detta aldrig ett problem, inte ens med hälften så mycket RAM, medan det för andra händer ideligen. Bara du kan svara på vilken kategori du tillhör, men det är i vilket fall som helst skönt att ha en god marginal. Gott om RAM är aldrig fel.

Direkt ur kartong finns 1093 MB ledigt för programinstallationer. Detta får anses vara mycket bra, inte minst då man jämför med somliga konkurrenter som oförklarligen har valt att endast erbjuda några 100 MB för appinstallationer. Med tanke på hur billiga flashminnen är numera så förstår vi inte varför så många tillverkare väljer att endast installera en 512 MB-modul som skall räcka till såväl Android som cache och utrymme för appar. Det blir helt enkelt inte mycket kvar, men lyckligtvis går de flesta apparna som uppdateras regelbundet att flytta till SD-kortet, något som får ses som räddaren i nöden.

Spel, prestanda och grafer

I vanlig ordning har vi testat de vanligaste spelen på Android Market; det vill säga spel som Angry Birds, Spaghetti Marshmallows, Reckless Racing och Hextacy och vi har inte sprungit på några problem med något av dem. I vanlig ordning kan vissa ”stora” banor i såväl Angry Birds som Spaghetti Marshmallows hacka till litegrann då och då, men överlag är det inga problem – spelen är fullt spelbara och den behagliga och exakta digitizern (pekskärmen) förstärker spelkänslan.


I Input Benchmark ser vi att Incredible S och Desire HD sannolikt har samma digitizer – de klarar båda av max 4 tryckpunkter och ligger båda runt 42-43 Hz i uppdateringsfrekvens. En mycket bra digitizer som dock inte riktigt kan mäta sig med Atmel maXTouch-digitizern i Samsung Galaxy S och systermodellen Nexus S.


Här ser vi att Incredible S presterar helt i linje med vad vi förväntar, men Desire HD ligger förbryllande nog en bit före.


I Linpack konstaterar vi snabbt att Incredible S tar täten, men att det är väldigt tätt med Desire HD bara steget bakom.


Återigen ser vi att Incredible S och Desire HD går hand i hand och det är egentligen bara slumpen som avgör vilken av dem som presterar bäst. Här kan vi för övrigt se exempel på kraften i Nvidias Tegra 2-krets, då LG Optimus 2X närmast förintar motståndet.


I produktivitetstestet i Smartbench 2011 så ser vi genast att Tegra 2-plattformen i Optims 2X är vida överlägsen konkurrenterna med enkelkärniga plattformar, och vi kan återigen se att Incredibe S och Desire HD som sig bör trippar fram hand i hand med närmast identiska poäng.


I speltestet i Smartbench 2011 kan vi se att Incredible S har ett litet försprång gentemot systern Desire HD, men mot Optimus 2X och Nvidias Tegra 2 står de sig båda slätt.

Delmomenten i Smartbench 2011 nedan:





I 3D-testet Neocore3D, där det numera omoderna ramverket OpenGL ES 1.1 testas, kan vi se att Incredible återigen presterar väl och placerar sig ungefär i paritet med konkurrenterna. Det är en liten marginal up till Desire HD, och i vanlig ordning så drar LG Optimus 2X ifrån och lämnar alla andra bakom sig.


I Nenamark1, som till skillnad från Neocore3D testar det betydligt modernare ramverket OpenGL ES 2.0, så mäter vi till vår stora förvåning upp en betydligt lägre FPS än vad vi hade väntat oss – inte minst eftersom systermodellen Desire HD med närmast identisk hårdvara får ett betydligt bättre resultat. För att vara på den säkra sidan så körde vi testet ett dussintal gånger, men resultatet var stabilt runt 27-29 FPS och aldrig över 30. Vi har ingen förklaring till detta, men att Incredible S skulle vara en sämre speltelefon än Desire HD är inget vi har märkt av ”i verkligheten”.

Sammanfattning
Som vi noterade redan i inledningen så är det många som har frågat sig vad syftet med Incredible S är. Det är en telefon som lanseras samtidigt som konkurrenterna har dual core-monster på gång, så vad har Incredible S att sätta emot? Sanningen är att vi efter några veckor med telefonen har svårt att sätta fingret på någon enskild punkt där Incredible S verkligen visar framfötterna. Den är för all del inte dålig på någonting, bakstyckets dåliga passform undantaget, men den är heller inte enastående bra på något heller.

HTC Incredible S radar upp specifikationer som absolut inte är att fnysa åt, men samtidigt så är det en liten bit kvar till den yttersta framkanten där dual core-telefonerna så smått har börjat göra sig påminda. Med en bra skärm, en hygglig kamera, gott om RAM, en relativt snabb grafikkrets och en Scorpion-processor i 1 GHz så har Incredible S inget att skämmas för – men telefonens styrka har visat sig ligga mer i den stabila helheten snarare än i några trumfkort i specifikationsbladet.

Den frikostiga mängden RAM kombinerat med bergfast mjukvara som gör det den ska utan så mycket som minsta hicka, eller några som helst ”slowdowns”, gör att vi nästan inte vill lämna ifrån oss telefonen när det nu är dags för våra vägar att skiljas åt och vi kan slutligen konstatera att HTC i vanlig ordning har lyckats bra, men att de den här gången inte har lyckats genom att ligga i teknikens framkant, utan genom att leverera en telefon som har hunnit mogna och växa ifrån mer eller mindre alla barnsjukdomar.

Trygg, stabil och lagom… med en i dagsläget lite för stor prislapp.

HTC Incredible S är lämplig för dig som:
* Vill ha en snabb och stabil telefon som inte krånglar
* Vill ha ett snyggt och genomtänkt gränssnitt med många vettiga funktioner och teman
* Vill kunna ringa videosamtal
* Vill ha en hygglig kamera
* Vill ha en hygglig batteritid

HTC Incredible S är inte lämplig för dig som:
* Kräver hög materialkvalité och passform
* Är prisskänslig
* Vill ha en telefon som sticker ut och tillhör det allra yttersta toppskiktet