Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av HTC Sensation

Postat:
21:13 - 2011-06-06
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Tillverkare: HTC Modell: Sensation Operativsystem: Android 2.3.4/Gingerbread med v3.0 av Sense-gränssnittet Tillgänglighet: I butiker från och med ~7:e juni Pris: Från ca 4800kr inklusive moms Hemsida/specifikationer:HTC

Introduktion
Hösten 2008 blev den taiwanesiska mobiltillverkaren HTC pionjär genom att lansera världens första Android-mobil till allmänheten i USA: HTC Dream, även känd som T-Mobile G1. Enheten hade utrustats med vad som idag minst sagt skulle anses vara blygsam hårdvara, nämligen en 3.2-tumsskärm, 192MB RAM samt en 528MHz-processor och drygt 70MB utrymme för appinstallationer. En ny milstolpe inom HTCs allt växande Android-armada dök upp knappt ett år senare, då HTC Hero lanserades – företagets första androidtelefon som bjöd på det skräddarsydda gränssnittet Sense.

Förra våren kom HTC Desire, HTC:s ditintills kraftfullaste Android-enhet, vilket var HTC:s egna version av Nexus One och främst avsedd för den europeiska marknaden. Företagets förra toppmodell HTC Desire HD dök upp i svenska butiker i höstas, och efter det har det varit oroväckande tyst från den taiwanesiska tillverkaren. Nu, mer än ett halvår senare, så får dock Desire HD lov att kliva ner och lämna plats för HTC:s nya flaggskepp Sensation, som alltså ska vara något utav kulmen av företagets Android-ansträngningar.

Detta efterlängtade 4.3-tumsmonster med hölje av aluminium och en vikt på 143g har 768MB RAM under skalet, samt en Qualcomm-processor vars dubbla kärnor kan jobba i upp till 1.2GHz vardera. Enheten skjuter även skarpt med dubbla kameror: en åttamegapixelkamera på baksidan med stöd för videoinspelning i 1080p, i kombination med en frontriktad VGA-kamera som sitter till höger ovanför skärmen.

En av de funktioner HTC tydligast understryker är tillverkarens gränssnitt Sense, som nu nått version 3.0. Senaste inkarnationen av Sense för med sig en hel del nyheter, som exempelvis en anpassningsbar låsskärm, uppfräschade och mer realistiska animationer, nya widgetar, appar och tjänster – allt enligt principen ”more is more”.

HTC Sensation lanseras i en marknad där mycket kompentent hårdvara slåss om topplaceringen, som Samsung Galaxy S2 för närvarande innehar. Är HTC Sensation den sensation företaget vill att den ska vara, och hur står den sig gentemot största dubbelkärniga konkurrenten Samsung Galaxy S2? Den frågan, och många fler, kommer förhoppningsvis detta test att ge svar på.

I kartongen

Kartongen var i vanlig ordning en liten, kritvit och anonym historia, men förpackningen i handeln kommer naturligtvis att se annorlunda ut. Även förpackningens innehåll kan skilja sig mot butiksversionen, men i kartongen för recensionsexemplaret gick utöver själva HTC Sensation även att finna:

 • Ett batteri på 1520mAh
 • En laddadapter med USB-port
 • Ett microSD-kort på 8GB
 • En USB/microUSB-kabel

httpvh://www.youtube.com/watch?v=itkJlygUc0s

Utseende, byggkvalité och konstruktion


HTC är ofta stringent i sin design och estetik, och det är inte ovanligt att man direkt kan se när en enhet är HTC-tillverkad. Så även i fallet Sensation, och dess färgschema går i brunt, svart och grått.

Sensation är 126.1mm hög, 65.4mm bred, och 11.3mm tjock, vilket gör att skillnaderna mellan Sensations och Galaxy S2s yttermått är försumbara – förutom gällande tjockleken då SGS2 är tre millimeter tunnare.

Sensation väger 143g – vilket gör den tung i jämförelse med Samsung Galaxy S2 som har en vikt på 116g. Medan Samsungs flaggskepp är så pass lätt att det nästan känns som en attrapp, gör emellertid Sensations extra gram mest att enheten känns mer gedigen, stabil, och att den ligger bättre i handen – men vilket man föredrar är naturligtvis främst en smaksak.

Ett vanligt argument mot mobiler med den här skärmstorleken är att de inte längre är tillräckligt mobila och är svåra att få plats med i fickor. Därför genomfördes ett litet ovetenskapligt ficktest, och Sensation gick utan problem ner i allsköns klädesplagg – ibland även när enheten låg i ett fodral: framfickor på vanliga jeans, bakfickor, bröstfickor på skjortor, tajta fickor på shorts, i sidofickor på munkjackor och i de flesta innerfickor på exempelvis kavajer. Trots sin 4.3-tumsskärm är alltså HTC Sensation en förvånansvärt smidig enhet, och den upplevs av oss inte som otymplig i förhållande till en 3.7-tums HTC Desire. Är man van vid en Xperia Mini lär dock Sensation framstå som en bjässe.

HTCs nya toppmodell är något välvd baktill, och har rundade hörn. Batteriluckan i aluminium som utgör baksidan har två typer av ytor: en brun, vågformad sektion i mitten med ett något glansigare ytterskikt, i kombination med en grå, gummiliknande yta som ger bättre greppvänlighet. HTC Sensation är behaglig att hålla i handen – inte minst på grund av de rundande hörnen, och den känns rejäl. Byggkvalitén är helt enkelt i topp.

HTC säger själva att Sensation har en så kallad unibody-konstruktion, vilket är en sanning med modifikation. För till skillnad mot exempelvis HTC Desire HD går hela bakstycket på HTC Sensation att ta bort. Inte för att det gör något, då batteriluckan fungerar föredömligt bra – så här ska ett bakstycke vara designat. Batteriluckan öppnas för övrigt genom en diskret knapp på undre kortsidan av telefonen, och luckan kommer sannolikt inte att lossna i första taget.

Knappsats, styrdon och anslutningar


Under skärmen på HTC Sensation finner vi de vanliga Android-knapparna: Hem, Meny, Tillbaka och Sök, vilka i det här fallet består av kapacitiva touchtangenter. Att HTC har dedikerade Sök-knappar på sina enheter är högst välkommet, och den borde alla tillverkare inkludera. Förutom att knappen är smidig varje gång man vill söka efter något, går den även att använda till att utföra diverse andra kommandon genom ett långtryck. Knapparna fungerar för övrigt som de ska, och ger ifrån sig feedback i form av små vibrationer (går att stänga av i inställningarna).

Nere på Sensations vänstra sida sitter en microUSB-port, och strax ovanför den finner vi knappen för att öka och sänka volymen. Volymknappen är silverfärgad och erbjuder inte mycket motstånd, men fyller sin funktion. Högst upp på enheten är 3.5mm-hörlursingången placerad, och därtill strömknappen som även används till att tända och släcka skärmen. Strömknappen är tyvärr knappt upphöjd alls och den hade gärna fått vara något högre och mer distinkt för den kan vara onödigt svår att i blindo känna sig fram till.

Några fler tangenter finns inte, som exempelvis en separat kameraknapp. Varför inte fler tillverkare bjuder på kameraknappslyxen är en gåta – den borde vara förhållandevis billig och enkel att lägga till, och den är till stor nytta. Avslutningsvis kan nämnas att det sitter en VGA-kamera, högtalare och notifikationslampa ovanför skärmen, och det finns även en högtalare på baksidan samt en åttamegapixelkamera med dubbel LED-blixt.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité

I städer är mottagningen i stort sett alltid i topp, men Swedroid har haft fördelen att kunna testa HTC Sensation i ett område där mobiler ibland får kämpa för att hitta täckning. Enheten hade initialt rätt stora problem att nå ut till nätet inomhus, och under en femminutersperiod kunde Sensation växla mellan 0-4 staplar, och hoppa mellan 3.5G, 3G och GSM – ibland var det dessutom bara ett stort kryss över mottagningsmätaren i notifikationsfältet.

Ingen annan enhet som testades i samma nät betedde sig på liknande vis, men efter den osäkra inledningen bjöd HTC Sensation oftast på mottagning fullt likvärdig exempelvis HTC Desire, Samsung Galaxy Ace och diverse äldre Windows Mobile-enheter. Mottagningen fick dock fnatt ett par gånger till under recensionsperioden när allt borde ha fungerat: särskilt i ett visst rum där det vanligtvis åtminstone ska finnas rätt god GSM-mottagning hade Sensation besvär – dels att hitta rätt nät, och emellanåt att överhuvudtaget få signal.

Om man gör en direkt signaljämförelse med den gamla Symbian-rackaren Nokia 5800, som för övrigt gjorde sitt första offentliga framträdande i filmen The Dark Knight, ligger Sensation i regel en eller ett par staplar efter i täckningen. Det visade sig även att Sensation är känslig för det beryktade dödsgreppet, som iPhone 4 fick så mycket spe för. Ifall man omsluter enheten med hela handen brukar nämligen mottagningen försämras markant – med flera staplar, medan den genast hoppar upp igen ifall man tar ett lätt grepp med endast ett par fingrar.

Även om den funktionen ibland kommer i skymundan för alla andra finesser – då en smartphone mer är som en väldigt portabel och mångsidig dator – är det ju ändå viktigt att kunna ringa ordentligt med en mobil. Sensation erbjuder fullt acceptabel ljudkvalité under samtal för båda parter, även i bullriga miljöer, och trots att det går att uppfatta ett visst bakgrundsbrus är det knappast något som stör. Som vanligt är dock frekvensregistret kraftigt begränsat – ljuden omfattar knappast 40-20 000 Hz, men telefonsamtal har ju alltid varit åt det burkigare hållet. Ibland har ljudet dock varit lite väl vasst för att vara behagligt för öronen. Samtalskvalitén är med andra ord inte anmärkningsvärt bra, men inte heller dålig, utan ungefär vad man kan förvänta sig av en modern mobil.

Vissa av HTCs tidigare enheter har haft klena högtalare, men speakern på Sensation är lyckligtvis rätt hyfsad – ljudstyrkan är ganska hög, och ljudet distar eller skorrar knappt alls när man maxar volymen. Detta gäller även vid musikuppspelning genom högtalarna: godkänt betyg, även om ljudet naturligtvis är basfattigt och burkigt i vanlig ordning. Vibratorn hade gärna fått vara lite kraftfullare, även om det ter sig osannolikt att man skulle missa ett samtal om man exempelvis hade Sensation i fickan med ringsignalen avstängd och vibratorn påslagen.

HTC Sensation har en inbyggd FM-radio som kräver att ett headset är anslutet, då det fungerar som antenn. Radioappen är smidig och fungerar som den ska och även mottagningen är i nivå vad man kan förvänta sig av en radio i en mobil. Ljudet när man kopplar in sina favorithörlurar och lyssnar på musik upplevs som mycket bra, men hi-fi-entusiaster och audiofiler som prioriterar ljudkvalité gör nog klokt i att provlyssna själva innan köp.

Om WiFi-radion på HTCs senaste flaggskepp kan kort sägas att den inte utgör någon flaskhals, och den är ungefär lika snabb som ett trådlöst nätverkskort i en dator – inga problem alls på den punkten, alltså.

GPS och kompass

httpvh://www.youtube.com/watch?v=n-t4tTxoWkA

Även GPS:en, vars prestanda har en tendens att variera från mobil till mobil, har naturligtvis testats grundligt. Utomhus under en solig dag tog det drygt 10 sekunder för HTC Sensation att fastställa sin egen position, och precisionen blev allt bättre ju längre tid som gick och landade på mellan 5-10 meters exakthet. GPS:en använde sig då av 7-10 satelliter samtidigt.

Swedroids traditionella GPS-runda genomfördes naturligtvis för att med hjälp av appen MyTracks mäta GPS-mottagarens precision. För att låta GPS:en jobba självständigt, var alternativet positionering genom trådlösa nätverk avstängt, och samma cykelrunda togs två gånger med Sensation i bröstfickan och GPS:en igång. Som resultatet nedan visar blev skillnaderna i appens utritning av rutten rätt små – HTC Sensation har alltså en förträfflig GPS som inte borde trilskas. När den digitala kompassen, eller magnetometern som den även kallas, jämfördes med en klassisk motsvarighet hängde den för övrigt med riktigt bra i svängarna.

Bildskärmen och digitizern

HTC Sensation har utrustats med en 4.3-tums Super LCD-skärm, och den är en av flaggskeppets största förtjänster. Enheten har till skillnad från de flesta andra Android-enheter qHD-upplösning, vilket innebär 960×540 pixlar och i det här fallet pixeldensiteten 240 PPI (”pixels per inch”). Namnet ”qHD” är en förkortning av ”quarter HD” – alltså en fjärdel av 1080p, och Sensations upplösning erbjuder 35 % fler pixlar än exempelvis WVGA-upplösningen på Samsung Galaxy S2, vars skärm för övrigt har 216 PPI.

Vissa mobiler med qHD-upplösning (Motorola Atrix m.fl.) använder sig utav den så kallade PenTile-matrisen – ett pixelmönster som innebär att den faktiska upplösningen blir lägre än vad som påstås. Många anser att det här trixandet påverkar skärpan, men i fallet HTC Sensation är detta inget vi behöver bekymra oss om, eftersom enhetens skärm har ett traditionellt RGB-mönster och därmed äkta qHD-upplösning. Skärmen är rentav så skarp och tydlig, och innehållet kommer fram så pass bra, att det ibland nästan ser ut som att en fysisk högupplöst bild klistrats dit ovanpå skärmen.

Största fördelen med den högre upplösningen är helt enkelt ökad skärpa och att mer information ryms på skärmen samtidigt. Detta ger bättre översikt av innehållet och det gör även att man slipper scrolla lika ofta. I adressboken ser man exempelvis fler kontakter på samma gång, man kan se fler mejl i Gmail, man ser fler inlägg i kalendern, och i alla typer av listor ryms ett större antal punkter samtidigt.

Webbsurfandet tjänar naturligtvis även mycket på qHD-upplösningen: text blir skarpare, även när fontstorleken är liten, och man kan se större delar av en sajt på en och samma gång. I Androids vanliga inställningsskärm visar exempelvis HTC Sensation 10 kategorier på en gång, medan Samsung Galaxy S2 visar sju – skillnaden i mängden simultan information är rätt stor.

Sensations skärm har dock något mindre rika och livfulla färger än SGS2, och tyvärr även jämfört med vissa andra HTC-enheter som nyligen släppts. Den är på inga vis dålig, men det finns telefoner som klår Sensation på den punkten. Skärmen fortsätter dock att vara rätt skarp även från skeva betraktningsvinklar, förutom text som kan bli lite suddig sedd från sidan – en detalj som emellertid har mindre praktisk betydelse då man nästan alltid tittar på en mobil rakt framifrån.

Skärmen presenterar även sitt innehåll med hedern i behåll utomhus under soliga dagar, även om den fångar upp fler reflektioner än exempelvis Samsung Galaxy S2 – beroende på hur man fokuserar blicken kan man i själva verket använda Sensation som spegel utomhus i direkt solljus. Ett litet reflektionstest går att se i videon nedan. Bildförhållandet på HTC Sensation är 16:9, vilket är klassiskt widescreenformat. Detta innebär att det går att titta på film utan tomma svarta utrymmen högst upp och längst ner, alternativt utan att innehållet behöver sträckas ut för att fylla displayen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=mrVUBsyWbSA

HTC har lagt ett så kallat gorillaglas från amerikanska glasspecialisten Corning över skärmen på Sensation, vilket gör den mer rep- och stryktålig. Enheten ska alltså överleva en del fall, stötar och mingel med exempelvis nycklar i fickan – dessutom är skärmglaset något nedsänkt med fasade kanter, vilket gör att displayen inte kommer i kontakt med plana ytor om telefonen skulle råka ligga uppochner.

Gällande skärmens känslighet kan kort sägas att den är mycket god, och de få gånger skärmen inte svarat har det berott på att mjukvaran hängt sig. Digitizern på HTC Sensation klarar av att registrera fyra simultana tryckpunkter, och alla former av multitouch i spel och appar bör därför fungera helt utan problem. Känsligheten var god långt ut i kanterna, och displayens uppdateringsfrekvens låg på 58Hz i snitt.

Telefonens mjukvara

De flesta tillverkare har någon typ av eget gränssnitt som de dels använder för att sticka ut i mängden, och dels i försök att tillföra värde och funktioner till sina enheter. Samsung har sitt TouchWiz, och även LG och Sony Ericsson har egna interface – men inget av dessa gränssnitt torde vara fullt lika omfattande som HTC Sense.

Den taiwanesiska mobiljätten utrustar med få undantag sina Android-telefoner med detta skräddarsydda gränssnitt, och HTC Sensation är den första modellen som kör Sense 3.0. Jämför man med Sense på populära HTC Desire bjuder v3.0 på många nyheter, men även i jämförelse med den relativt aktuella Desire HD är det hyfsat mycket som hänt.

Trots nyheterna kommer naturligtvis de som tidigare använt Sense att känna igen sig, då det mesta i grund och botten är sig likt. Innan vi tar en närmare titt på Sense 3.0 bör nämnas att allt i gränssnittet flyter fram fint, lätt och ledigt – det har funnits undantag, men då är det små buggar som spökat. HTC Sensation är alltså en mobil som överlag är utan fördröjningar eller väntetider i vanliga menyer och dylikt.

Widgetar, hemskärm och notifikationsfält

Sense för Android har alltid erbjudit ett stort antal specialdesignade widgetar av olika slag, och version 3.0 av gränssnittet är inget undantag. Det finns sammanlagt hela 81 widgetar för de flesta ändamål: för sociala nätverk, för musik, för böcker, bokmärken, foton, mejl och SMS. Därtill erbjuds många olika digitala och analoga klockor, diverse väderwidgetar, toggles för systemfunktioner, en aktiewidget, en samling kontaktwidgetar, och så vidare. Alla widgetar har en stilig och stilren design – de ser helt enkelt bra ut med djup, transparens och 3D-känsla, och man kan ladda hem ännu fler widgetar via appen HTC Hub.

En av de roligaste nya widgetarna heter Fotorutnät, och som namnet antyder visar widgeten ett rutnät bestående av små miniatyrer av bilderna i valfritt album. Widgeten är både praktisk och effektfull, och presenterar ett smidigt sätt att bläddra bland ens senaste foton direkt från launchern.

Förutom fler widgetar bjuder hemskärmen i Sense 3.0 för övrigt på en ny läcker övergångsanimation, och de olika skärmarna går runt i en karusell – när man nått den sista och fortsätter svepa, kommer man till den första. Vill man ändra om ordningen på skärmarna i launchern går det för övrigt att göra från fönstret som dyker upp när man nyper displayen.

I notifikationsfältet på Sensation finns ett par finesser som inte vanliga Android erbjuder. Fältet har nämligen två flikar: Meddelanden och Snabbinställningar. Den första fliken fungerar som Androids ordinarie notifikationsfält, men med skillnaden att det visas genvägar till ens senast använda appar högst upp – ett mycket bra komplement till ett långtryck på Hem-knappen.

Under fliken Snabbinställningar finner vi en samling genvägar till vanliga systemalternativ, men trots att detta tillägg är praktiskt, går samtidigt potential till spillo. Dels för att hela den tillgängliga skärmytan av någon underlig anledning inte utnyttjas – det skulle få plats åtminstone tre rader till med alternativ, och dels för att man själv inte kan välja vilka inställningar som visas. De flesta växlar exempelvis förmodligen oftare mellan ljud på och ljudlöst läge, än de slår av och på WiFi-hotspot.

Textinmatning

HTC Sensation kommer med tre olika virtuella tangentbord: standard, telefon och kompakt. Standardalternativet är ett vanligt QWERTY-tangentbord, ”telefon” är ett klassiskt T9-baserat tangentbord, och ”kompakt” är ett QWERTY med flera bokstäver på varje tangent.

Standardtangentbordet på Sensation är i vissa avseenden i klass med det bästa Market har att erbjuda. Till höjdpunkterna hör god korrigering av feltryckningar, rättstavning, en knapp för att snabbt byta mellan ens två favoritspråk, och även möjligheten att låta tangentbordet själv känna av vilket språk man skriver på.

Trots förtjänsterna har HTCs mjukvaru-QWERTY samtidigt en del egenheter. En miss som exempelvis följt med ända sedan HTC Hero, är att tangentbordet envisas med att skriva ”jag”, ”att” och ”mig” med stora bokstäver. Efter ett omfattande antal rättningar brukar tangentbordet lära sig skippa versalerna, men att innan dess behöva gå in och korrigera manuellt varje gång man skriver dessa ord blir irriterande i längden – så pass att man istället gärna väljer ett tangentbord från Market som SlideIT eller SwiftKey. Att tangentbordet inte automatiskt inleder varje ny mening med stor bokstav i vissa textfält är också synd, men textinmatning fungerar utöver dessa missar mycket bra på Sensation och den stora skärmen gör det lätt att pricka rätt.

HTC skickar även med ett gestbaserat tangentbord i stil med Swype och SlideIT. Det kallas för HTC Trace, eller på svenska det mindre välklingande ”spåra tangentbord”, och innebär att man för att spara tid och bli mer effektiv drar med fingret över bokstäverna som utgör ordet man ska skriva. Tillverkaren har inte marknadsfört tangentbordet, och efter att ha använt det förstår man varför. Det fungerar nämligen inte särskilt bra, och pendlar mellan hyfsade och löjeväckande usla resultat – även om man säkert kan skriva mer korrekt med lite träning. Det är främst tangentbordets intuition som brister, och även om man drar exakt över rätt bokstäver väljer tangentbordet ändå oftast fel ord. HTC Trace kommer alltså inte att utgöra något hot för Swype eller SlideIT än på ett tag.

Sociala nätverk
Sense har alltid kunnat integrera sociala nätverk som Facebook och Twitter i gränssnittet, och så är naturligtvis även fallet i senaste versionen. För de som använder sig utav dessa online-tjänster, är denna integrering ypperlig. Om man exempelvis öppnar en kontakt i sin adressbok, kan man genom olika flikar se SMS från den personen, mejlkorrespondens, senaste statusuppdateringarna, samt bläddra i kontaktens Facebook-album, med mera. Kontaktbilder hämtas automatiskt från Facebook, och därtill har Sense egna appar och widgetar för både Twitter och Facebook, och man kan bläddra i online-album med Galleri-appen. Några av kontaktwidgetarna visar dessutom eventuella statusmeddelanden personer skrivit.

Nya låsskärmen

Den största nyheten i Sense 3.0 är förmodligen den anpassningsbara låsskärmen, som går att skräddarsy genom diverse teman, och man kan även lägga ut fyra valfria appgenvägar på skärmen. Det finns sex låsskärmsteman att välja mellan: Bakgrund, Fotoalbum, Friend Stream, Väder, Aktier och Klocka. Temat ”fotoalbum” visar ett bildspel från valfritt album, ”Friend Stream” baseras på uppdateringar från Twitter och Facebook, medan vädertemat naturligtvis visar aktuell väderprognos.

Om man exempelvis bara vill slänga ett snabbt öga på vädret, behöver man i och med vädertemat bara väcka skärmen genom power-knappen, istället för att först låsa upp skärmen, och eventuellt starta väderappen eller bläddra fram till väderwidgeten. De fyra genvägarna till ens favoritappar kan dessutom spara in en del tid – särskilt i längden.

Man måste nämligen inte längre öppna låsskärmen och sedan starta appen ifråga, för man låser upp skärmen och startar appen med en och samma rörelse – närmare bestämt genom att dra appikonen till en cirkel i botten av skärmen. Detta innebär på inga vis en revolution, men är ändå en trevlig detalj. På det hela taget fungerar nya låsskärmen utmärkt och här har HTC lyckats bra – de har förvandlat den vanligtvis tråkiga låsskärmen till något dynamiskt, funktionellt och interaktivt.

Anpassningsmöjligheter
Anpassningsmöjligheterna är väldigt många i Android till att börja med, och kanske ännu fler i Sense 3.0 – HTC har i alla fall förenklat installationen av exempelvis teman och gjort det hela mer användarvänligt.

Utöver möjligheten att skräddarsy sina sju hemskärmar med det 80-tal widgetar tillverkaren skickat med, och i vanlig ordning kunna lägga ut en egen layout bestående av bakgrunder/levande bakgrunder, mappar och genvägar, finns även teman för både launchern och gränssnittet i allmänhet. Den sista typen av teman kallas för skal, och ändrar främst färgerna i menyerna. Som tidigare nämnts finns numera även teman för låsskärmen, vilka är sex till antalet.

Appar och tjänster

Till de specialskrivna appar HTC skickar med hör bland annat Aktier som visar aktiekurser, en aktivitetshanterare, en FM-radio, Friend Stream för sociala nätverk, Twitter-appen Peep, och HTC Hub som låter användare ladda hem fler bakgrunder, widgetar, teman, och ringsignaler med mera. Det finns som på tidigare Sense-enheter även en mycket praktisk ficklampsapp, viken använder sig utav den dubbla LED-blixten på baksidan och lyser upp förvånansvärt mycket mörker. Därtill finns en app för att läsa e-böcker (finns dock bättre alternativ i Market), och lite annat smått och gott – allting fungerar som det ska och är dessutom visuellt inbjudande.

Den omtalade väderapplikationen med de nya, realistiska animationerna för olika väderleker – lever den upp till sitt rykte? Animationerna är onekligen ambitiösa, snygga och mångfaldiga, och de är roligare att titta på än enkla ikoner. Samtidigt känns animationerna lite som en gimmick vilken man riskerar att tröttna på. Animationerna visas dels när man bläddrar mellan de olika platserna som är listade i väderwidgeten, och i större format när man öppnar själva väderappen.

Verktyget Footprints, som på HTC Desire var fristående och lät en spara favoritplatser tillsammans med bilder, koordinater och egna anteckningar, är nu en del av något som heter Locations. Där ingår även ”I närheten” som visar POI (”points of interest”) i olika kategorier, en funktion för att hantera resor, samt en GPS-applikation som laddar hem kartor och lagrar dem lokalt på minneskortet så att ingen anslutning krävs.

En annan nyhet i senaste Sense är företagets video- och underhållningstjänst HTC Watch, som är tänkt att ge oss tillgång till ett bibliotek av långfilmer och tv-serier genom en enkel knapptryckning. Det ska gå att både hyra och köpa filmer, men HTC tycks inte ha något avtal med filmbolag i Sverige än, för Watch innehåller för närvarande bara en mindre samling trailers. Videokvalitén och flytet när dessa klipp spelas upp är dock helt suveränt – det finns inget att invända mot. Sist men inte minst kan nämnas att videos, musik och foton på HTC Sensation kan delas trådlöst över DLNA med tv-apparater som stödjer tekniken, och det finns även en specifik app som förenklar detta.

Webbläsare

httpvh://www.youtube.com/watch?v=HXJOxLBAZvk

Browsern på Sensation stödjer naturligtvis Flash, och enheten spelar upp Flash-videos upp till 720p lekande lätt. Webbläsaren är riktigt rapp överlag – zoomning genom multitouch flyter som den ska, sajter laddas snabbt och text anpassas automatiskt till den rådande zoomningsnivån så att man inte behöver scrolla åt sidorna. Gällande laddningshastigheten är Sensations webbläsare dock överlag något långsammare än Galaxy S2 – och i vissa fall rätt mycket slöare, vilket illustreras i videon ovan.

Hanteringen av flikar är till skillnad mot Androids vanliga implementering av denna funktion ypperlig i Sense. Gränssnittet för att växla mellan öppna fönster är framförallt roligare och mer attraktivt, och när man zoomar ut till max på en hemsida genom att nypa skärmen öppnas flikgränssnittet automatiskt.

Det går inte att finna några större nyheter i webbläsaren gentemot tidigare versioner av Sense – vilket inte gör något då browsern var riktigt bra redan från början.

Mediaspelare och galleri
Enligt HTCs hemsida kan Sensation hantera formaten 3GP, 3G2, MP4, WMV (Windows Media Video 9), AVI, samt Xvid. När vanliga AVI-filer öppnades (fungerar upp till 720p), klarade dock Sensation testet med nöd och näppe: frameraten var i lägsta laget och även om det var tittbart märkte man av tydliga fördröjningar. Det är dock ett rent nöje att titta på video på en så pass stor, skarp och högupplöst skärm – så länge antalet FPS är tillräckligt högt det vill säga.

Inte ett enda av de videoklipp kodade med x264 som testades gick dock att spela upp, och tredjepartsprogram i Market som innehåller inbyggda kodeks fungerar inte särskilt bra på Sensation, på grund av att hårdvaruavkodning saknas.

HTCs egna Galleri-app är annars en av de bästa som finns för Android: den är snabb, snygg, praktisk och har många funktioner. Appen gör det bland annat väldigt lätt att bläddra bland online-album på Facebook, Picasa, Flickr och medieservrar. Det går dessutom att skriva ut bilder direkt från Galleriet, förutsatt att man har en skrivare som stöder detta, naturligtvis.

I musikapplikationen är det mesta sig likt från tidigare versioner av Sense. Den innebär en klar förbättring gentemot Androids ordinarie musikapplikation – i alla fall om man jämför med spelaren i Android 2.3 och tidigare. Även musikappen på Sensation kan spela upp musik lagrad på medieservrar, och applikationen är indelad i flikar som går att scrolla mellan längst ner på skärmen – ett menysystem som är mycket vanligt i Sense överlag.

Sensation stödjer MHL (HDMI genom microUSB-utgången) – dock verkar det saknas USB OTG-stöd (On-the-GO) och det har varken gått att ansluta möss eller USB-minnen.

Kontentan
För att avslutningsvis vara en smula kritisk, och det bör man väl vara som recensent, kan Sense 3.0 ibland kännas lite överbelamrat. Sense anammar stundtals vad man nästan får lov att kalla för maximalism: alla animationer, grafiska effekter och att de emellanåt försökt klämma in så mycket som möjligt, gör att gränssnittet ibland blir lite väl maffigt.

Deras ”extra allt”-approach illustreras kanske bäst av klocktemat för låsskärmen. Då visas inte mindre än tre klockor samtidigt på skärmen – det ser kanske häftigt ut och är roligare än en blank låsskärm, men samtidigt kan man ju undra vad för funktion tre simultana klockor fyller. Det fina i kråksången är emellertid att man naturligtvis inte behöver ha tre klockor om man inte vill: att valmöjligheter finns och att alternativen och mångfalden erbjuds är ju bara trevligt.

En valmöjlighet Sensation-användare dock eventuellt kommer vara utan, är den att själva lägga in en helt ny version av Googles plattform på telefonen. HTC fick nämligen för sig att börja använda signerade bootloaders i år, och för närvarande vet vi inte om det överhuvudtaget kommer gå att lägga in skräddarsydda ROM:ar på Sensation.

Efter ett smärre internetuppror gick HTCs VD Peter Chou ut och gjorde det något luddiga uttalandet att HTC inte längre kommer använda sig utav låsta bootloaders. Huruvida den nya policyn innefattar Sensation och att enheten således kommer gå att låsa upp retroaktivt återstår dock att se. De som definitivt vill kunna lägga in skräddarsydda Android-versioner på sina telefoner gör nog därför klokt i att vänta med köp tills vi vet mer.

Kameran

HTC Sensation - kamera

HTC Sensation har två kameror: en VGA-kamera framtill som möjliggör videosamtal, och en åttamegapixelkamera på baksidan med autofokus och dubbel LED-blixt. Det kan sägas direkt att huvudkameran imponerar – fotografierna den producerar, i kombination med 4.3-tumsskärmen och kamerans gränssnitt, gör den till ett rent nöje att använda. Kameran kan fånga video i upp till 1080p med 30 FPS, och även då är resultatet överlag bra – i alla fall med tanke på att detta är en kamera i en mobil som kan så mycket mer. I videoläget plockar dock mikrofonerna upp onödigt mycket vindljud, vilket kan höras i exempelvideon längre ner. Till skillnad mot Galaxy S2 kan man även zooma när man filmar i 1080p.

Vi noterar dock att bandbredden – bitraten – vid inspelning i 1080p är alldeles för låg, vilket resulterar i en kraftig videokomprimering som tar sig uttryck i grafisk blockighet i snabba och/eller detaljrika klipp. Exempel på detta kan ses i videoklippet här nedan där hunden leker i gräset. Sensation spelar in med ett flöde på drygt 10-11 Mbit/s, att jämföra med hela 17 Mbit/s för Samsungs Galaxy S II, och skillnaden är minst sagt påtaglig. Vi förstår inte riktigt varför HTC valde ett så lågt flöde med tanke på hur mycket det förstör videokvalitén. Om det nu handlar om att hålla nere storleken på videoklippet, borde de åtminstone ge användaren möjlighet att själv bestämma.

En ny kamerafunktion som HTC själva understryker, är att det inte längre ska vara någon fördröjning mellan ett tryck på knappen och att kortet tas. HTC kallar denna finess för “instant capture camera”, och det är för det mesta mycket riktigt nästan ingen fördröjning alls mellan tryck och färdig bild – något som naturligtvis är välkommet. Under sämre ljusförhållanden när autofokusen måste jobba extra, eller när den dubbla LED-blixten behöver slås på kan det bli lite fördröjning, men överlag tas kort riktigt fort.

Kamerans gränssnitt är föredömligt enkelt att navigera i. Bland inställningarna finner vi bland annat självutlösare, teman för olika typer av motiv, fotoupplösning, ansiktsigenkänning och autofokus. Det går även att välja bland diverse effekter – klassiska filter som sepia och gråskala finns naturligtvis med, men även ett tiotal andra effekter. Dessa presenteras trevligt nog inte som en vanlig textlista, utan små bilder visas som illustrerar hur effekten ser ut.

När man använder kamerans alla 8MP resulterar det i bilder med upplösningen 3264×1840, och enheten tar ofta fina kort under goda ljusförhållanden. Dock kan färgåtergivningen bli en smula märklig i motljus, och delar av vissa foton blir ibland en aning oskarpa och diffusa. Den dubbla LED-blixten hjälper naturligtvis till när det är dunkelt, men resultatet blir av förståeliga skäl då inte lika bra som ute under dagtid. Detsamma kan sägas om videokameran, som ger hyfsade resultat i mindre väl upplysta omgivningar.

VGA-kameran på framsidan är en kornig historia som bara duger till videosamtal – vilket den naturligtvis även är avsedd för, så det gör mindre att dess användningsområden är begränsade. Det hör dock en spegelapp till främre kameran, som helt enkelt visar det kameran ser och därför kan användas just som en spegel – något som fungerar när det är tillräckligt ljust.

Som tidigare nämnts saknar Sensation likt de allra flesta Android-telefoner en separat kameraknapp, vilket är synd. Att genom ett långtryck på kameraknappen komma direkt till kameran när ett fototillfälle dyker upp, och slippa allt vad låsskärmar och appstarter heter, är definitivt att föredra.

Det sägs ju att en bild säger mer än tusen ord, och i det här fallet torde bildprov väga tyngre än tekniska detaljer om kameran. Vad som anses som bra foton och god videokvalité kan dessutom vara väldigt individuellt – ta därför gärna en titt på exempelbilderna nedan och gör en egen bedömning.

HTC Sensation

httpvh://www.youtube.com/watch?v=zvDVn0t9nCY
httpvh://www.youtube.com/watch?v=e8SuyhYbUIM

Samsung Galaxy S II
httpvh://www.youtube.com/watch?v=CpS_LKaLp4c
httpvh://www.youtube.com/watch?v=mdAfnlvGyz8

Buggar och problem
HTC Sensation har för det mesta uppfört sig väl under testperioden, men några enstaka lustigheter har dykt upp. Vid ett tillfälle startade enheten plötsligt om sig, och efter omstarten dök det upp en förfrågan om att skicka felrapport till HTC.

Skärmen slutade en gång svara helt i inställningarna, och vid två-tre tillfällen har spår av en animation legat statiskt kvar över skärmen efter att en widget tagits bort. En gång vägrade därtill Galleri-appen att starta och man möttes istället av en alldeles svart skärm. Allt detta får ändå lov att betraktas som petitesser, och precis som på en dator kan ju mobilmjukvara bete sig lite konstigt emellanåt. Diverse buggar i gränssnittet kan ju alltid åtgärdas genom framtida uppdateringar, så det är inget som oroar.

En bugg som dock utgjort ett faktiskt problem och som HTC borde fixa snarast, är som tidigare nämnts tangentbordets förkärlek till att skriva ut vissa vanliga ord med idel versaler.

Batteritiden
Sensations batteritid kommer naturligtvis bero på hur ofta enheten används, och vad man använder den till. Till skillnad från första generationens mobiler ha ju själva telefonfunktionen numera kommit i skymundan, och en Android-telefon har så pass många finesser, anslutningsmöjligheter och bakgrundsuppdateringar att en laddnings livslängd kommer variera mycket från person till person.

Under recensionsperioden användes förmodligen Sensation mer intensivt än vad de flesta kommer att göra till vardags, men enheten fick lov att laddas minst en gång om dagen. Vid oavbrutet användande gick dock batterimätaren flera gånger ner på rött efter bara ett tretal timmar, vilket är i snabbaste laget.

Att videofilma, ta kort, använda GPS:en, spela upp videos och ladda hem större mängder information från nätet utgör ganska stora påfrestningar, medan enklare uppgifter, slösurfande och de flesta vanliga spel och appar inte drar särskilt mycket batteri.

Batteriet i HTC Sensation ligger på 1520mAh, vilket är något mindre kapacitet än 1650mAh-batteriet i Samsung Galaxy S2. Enligt taiwanesiska tillverkaren ligger samtalstiden över GSM på 495 minuter (åtta timmar), och för WCDMA är siffran 400 minuter. Standby-tiden, som för övrigt HTC understryker beror på allsköns olika förutsättningar, uppskattas ändå till 400 timmar för WCDMA och 350 timmar för GSM – vilket innebär drygt två veckor.

Förutsatt att man inte har en massa bakgrundsuppdateringar igång, tycks standby-tiden faktiskt vara rätt god, och använder man inte Sensation särskilt intensivt och bara utför vardagliga sysslor med den emellanåt kommer en laddning förmodligen vara ett par dagar.

I batteritestet nedan har vi aktiverat flygplansläget och låtit en videosnutt spelas på repeat i appen mVideoPlayer, med 50 % ljus- och ljudstyrka, och uppmätt tiden det tog innan Sensation helt enkelt fick lov att ge upp. Som går att se i tabellen blev Sensations resultat förvånansvärt lågt – enheten gav rentav upp så pass tidigt att vi misstänker att det kan vara något fel på batteriet.

Även om flaggskeppet som tidigare nämnts ibland gick ned på rött på bara tre-fyra timmar, har användandet i övrigt inte pekat på fullt så pass dålig uthållighet. Swedroid ska genomföra vidare tester och dessutom be HTC skicka ett nytt batteri för säkerhets skull.

Systeminformation

I HTC Sensation sitter Qualcomms nya Snapdragon-plattform MSM8260, och enheten har en dubbelkärnig 1.2GHz-processor. Nya grafikkretsen Adreno 220 arbetar tillsammans med processorn, och den tar över efter första generationens Snapdragon – Adreno 200 – och andra generationen som körde Adreno 205. Den sistnämnda grafikkretsen sitter bland annat i både Sony Ericssons (Play/Arc) och HTCs (Desire HD/Incredible S) senaste toppmodeller, och enligt Qualcomm är nya Adreno 220 dubbelt så stark som sin föregångare.

På minnesfronten finner vi 768MB RAM, varav 558MB är tillgängligt efter att systemkomponenterna använt sin beskärda del. Mängden minne för appinstallationer ligger på ca 1080MB, vilket är betydligt mindre än Samsung Galaxy S2s 1935MB. Jämför man med HTC Desires sorgliga 98MB appminne är dock en dryg gigabyte en välsignelse, och den mängden torde vara mer än nog för de allra flesta – särskilt eftersom de appar och spel som tar upp mest plats lagrar merparten av sin information på minneskortet, vilket för övrigt är 8GB stort i Sensation.

Enheten har för övrigt utrustats med sensorerna gyro (en tjusigare form av accelerometer), digital kompass, ljusmätare, närhetssensor, accelerometer och TV-ut genom MHL A/V-länk.

Prestanda, spel och grafer

Den stora frågan är naturligtvis hur MSM8260-plattformen presterar i förhållande till andra dubbelkärniga chip som Tegra 2, vilket bland annat sitter i LG Optimus 2X, och Samsungs Exynos-processor som Galaxy S2:an utrustats med. När man kikar på resultaten av de syntetiska prestandatesterna bör man ha i åtanke att HTC Sensations skärm har qHD-upplösning, medan Optimus 2X och SGS2 kör WVGA, vilket innebär att HTCs flaggskepp måste skyffla runt fler pixlar. Därför vore det märkligt om enheten inte hamnade efter i testresultaten, vilket den mycket riktigt även har gjort.

Innan man lägger för stor vikt vid benchmarks kanske man dessutom ska ställa frågan om man egentligen behöver mer beräkningskraft än vad exempelvis Sensation erbjuder? I nuläget är dubbelkärniga processorer främst till för att kunna köra grafikkrävande spel, samt spela upp och fånga högupplöst video – något som Sensation klarar av. De nya processorerna för naturligtvis även med sig andra fördelar – de är bland annat strömsnålare – men flytet i själva Android-gränssnittet och i vanliga appar är bra redan i en över ett år gammal HTC Desire.

Därtill beror prestandan i spel egentligen lika mycket på huruvida utvecklare optimerat sina spel för en viss processorarkitektur, som på den råa beräkningskraften i chipet. Med andra ord: om mjukvaran inte utnyttjar hårdvaran på bästa sätt, spelar det mindre roll hur god prestanda hårdvaran har. Ett extremexempel på detta är emulatorer: när man spelar vissa Commodore 64-spel på en HTC Desire hackar dessa fram, trots att C64:an hade en 0.985MHz-processor och 65KB RAM – vilket är en över 1000 gånger långsammare CPU och 9000 gånger mindre RAM-minne än i HTC Desire – helt enkelt för att mjukvarudelen slöar ner allt.

Nvidia har lyckats få utvecklare att optimera vissa tyngre spel för Tegra 2, och Qualcomm vill inte vara sämre och gick nyligen ut och sa att över 100 spel blivit optimerade för Snapdragon och grafikkretsen Adreno – vilket bådar gott för spelintresserade som köper en Sensation. Att spelmobilen Sony Ericsson Xperia Play kör ett Qualcomm-chip med Adreno 205-GPU gör även att fler spel optimeras för just Snapdragon.

Om spelande på HTC Sensation kan kort sägas att inte ett enda spel som testades, även de mer grafikkrävande, visade någon tendens till lagg. Som en liten parantes kan nämnas att populära plattformsspelet Cordy i nuläget dock tyvärr inte var kompatibelt med Sensation – det tog sig helt enkelt aldrig förbi laddningsskärmen oavsett väntetid.

De som vill göra en närmare studie av hur HTC Sensation presterat i benchmarktesterna jämfört med diverse andra enheter, där ibland dubbelkärniga konkurrenterna Optimus 2X och SGS2, kan med fördel kika på uppsjön av tabeller nedan.

Sammanfattning
HTC Sensation är en imponerande mobil – det råder inga tvivel om den saken. Skärmen är skarp och en fröjd för ögat, åttamegapixelkameran producerar både bra bilder och högupplöst 1080p-video, och 1.2GHz-processorn ser till att det mesta flyter fram lätt och ledigt – de gånger gränssnittet hackat till har det berott på mjukvaran och inte hårdvaran.

Enhetens byggkvalité är mycket god, med en unibody-liknande konstruktion. Den ligger därtill bra i handen, och går trots sin 4.3-tumskärm dessutom enkelt ner i fickor – Sensation känns förvånansvärt smidig. Den erbjuder god samtalskvalité, har en hyfsat kraftig högtalare, en bra GPS, och Sense 3.0 är sannolikt det mest genomarbetade skräddarsydda gränssnittet som finns för Android. HTCs flaggskepp är kanske inte bäst på allt, men däremot är den riktigt bra på väldigt mycket.

Sensation är dock inte utan brister, och till svagheterna hör bland annat stundtals svajig mottagning, och enheten är dessutom känslig för dödsgreppet – det vill säga att täckningen kan bli tydligt sämre ifall man håller mobilen med hela handen. Mediastödet hade därtill gärna fått vara starkare, och trots att kameran är trevlig att handskas med applicerar HTC tyvärr en alltför hög komprimering på videofilerna, vilket gör att resultatet blir onödigt blockigt i snabba och detaljrika klipp.

Samsung Galaxy S2 kallades i Swedroids test förra månaden för den bästa Android-telefonen hittills, och en fråga många säkert vill ha svar på är huruvida HTC Sensation är snäppet vassare. Den frågan saknar dock ett enkelt svar – båda supertelefonerna är högst kompetenta enheter, och valet hänger främst på vad vilka egenskaper man prioriterar, och det är därför upp till var och en att fälla beslutet.

Har man en förkärlek till OLED-tekniken väger självklart Galaxy S2:ans strålande Super AMOLED Plus-skärm tungt, även om den har lägre upplösning än Sensation, och som det går att se i tabellerna ligger även SGS2s Exynos-processor i topp i de syntetiska prestandatesterna – dock delvis på grund av sin WVGA-upplösning. Vissa föredrar dessutom det skräddarsydda gränssnittet TouchWiz framför HTC Sense, och då kan det naturligtvis vara idé att välja Galaxy S2.

Samsungs flaggskepp är därtill med sina blott 116g klart lättare än Sensations 148g. Ifall man är ute efter en modern mobil med dubbelkärnig processor är för all del även LG Optimus 2X ett ypperligt alternativ – särskilt om man tycker om Nvidias Tegra-plattform.

HTC Sensation känns å andra sidan kanske som en något mer robust och gedigen enhet, som är bra allround: den har en rejäl aluminiumkonstruktion, bjuder på ett mer utvecklat skräddarsytt gränssnitt, och även Sensation har en dubbelkärnig CPU som inte behöver skämmas. Inte ett enda spel som testades visade tendens till lagg – inte ens några av de mest grafikkrävande som Market har att erbjuda – och mer fart i gränssnittet än vad Sensation erbjuder torde endast de mest kräsna kunna efterlysa.

Man kan dock invända mot maximalismen i HTC Sense – inte minst rent visuellt, men samtidigt är många av extrafunktionerna praktiska, finurliga och användbara. Det bör nämnas att HTC Sensation har en signerad bootloader som vi i nuläget inte vet huruvida den kommer gå att låsa upp – att inte kunna lägga in skräddarsydda versioner av Android kan nämligen vara en dealbreaker för vissa.

Frågan på allas läppar är nu förstås vilken enhet som är bäst – HTC Sensation eller Samsung Galaxy S II. Så, vad tycker Swedroid? Då vi väger samman alla delar; hur vi har upplevt telefonerna, kvalitet, buggar, problem, prestanda och så vidare så kan vi efter en del funderande konstatera att Samsung Galaxy S II sitter kvar på tronen, men marginalen ner till Sensation är inte stor. Vilken just du väljer handlar förmodligen mer om vilka punkter just du prioriterar snarare än på det aningen högre snittet som gör att Galaxy S II behåller tronen enligt vår bedömning.

Swedroid kan definitivt rekommendera HTC Sensation – den är en av de absolut bästa mobiler pengar kan köpa just nu, och föredrar man dessutom Sense framför andra gränssnitt och inte är intresserad av kommande 3D-skärmar torde valet vara givet.

HTC Sensation är lämplig för dig som:
* Vill ha en telefon som har ”extra allt”
* Vill ha en mobil med hög kvalité och god allroundprestanda
* Är ute efter en bra mobilkamera som kan fånga HD-video
* Vill ha en skarp och högupplöst skärm
* Vill kunna ringa videosamtal
* Gillar gränssnittet HTC Sense

HTC Sensation är inte lämplig för dig som:
* Vill ha en mobil som knäcker allt i prestandatester
* Föredrar Android i sin renaste form/inte gillar gränssnittet Sense
* Föredrar mindre skärmar
* Prioriterar AMOLED-skärmarnas fördelar mer än högre upplösning
* Vill ha stöd för NFC
* Är priskänslig

Lägsta pris på HTC Sensation på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Incredible S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Flyer på Prisjakt just nu:

 • Marcus

  Tumme upp om du är lika sugen som jag på den här!

 • Adam

  Ännu en utmärkt recension av swedroid, blir extra sugen på att köpa särskilt efter denna recensionen.

 • Nirr

  Finally! :)))

 • elpapo

  Bra recension och denna gång… ”in time”. ;) Otålig som man är så är det extra kul att läsa om prylarna innan de når marknaden.

 • Skinksallad

  Kanske blir en sådan här för min far ändå, fast jag är väldigt nöjd med min Samsung Galaxy S II.

 • Skorpis

  Swedroid fortsätter att vara bäst mobil-recensioner, tummen upp.

 • Kalabalik

  ”Maximalismen”. Ha!

 • tom

  Tur att jag inte ska köpa telefon nu för jag hade omöjligt kunna välja mellan Sensation och Galaxy S II.

 • Fotbollsgräs

  @Skorpis

  Bara att hålla med, in med en påse popcorn i micron, luta sig tillbaka och läs. :-)

 • Fooiam

  Sicken recension! Tackar swedroid för recensioner som inspirerar. Eran sammanfattning är längre än de flestas helsides-repotage om telefoner. Hatten av!

 • gripen

  Detta blir min telefon när min bindning på den Hero jag inte använder (har köpt en ”ren” Z i väntan på bättre tider i vinter) går ut…

  Specs är för Samsung. Telefoner som ska användas praktiskt är för HTC. Dock kan man konstatera att death-grip verkar stämma… om det sen har nån betydelse i praktiskt bruk är en annan sak. Och jag formligen älskar Sense. Vem bryr sig om att man kan byta när man redan har det bästa?

  Fast det kommer man såklart. Sensation kommer med största sannolikhet att låsas upp via en OTA.

 • Skulle lätt dumpa min Desire för den här skönheten, men är student med begränsad budget och en bindningstid på 10 månader kvar. :( Grymt bra recension i alla fall!

 • Daniel

  Man kan ju tillägga att den högre upplösningen gör att prestandatesterna blir skeva (läs mindre rättvisa). Fler pixlar att skyffla runt helt enkelt. Antar att det var därför ni även tog med Transformer i dessa tester.

 • Idomin

  Förvånad att det inte läggs större vikt vid det rent av sorgliga mediastödet hos denna top of the line mobil….

 • Jesper

  Mycket bra och utförligt test. Ska erkänna att jag ALDRIG bestämmer mig förens jag har läst swedroids tester, oavsett hur många andra tester som finns att tillgå. Dessutom jätte bra att ni fick ut detta test betydligt snabbare än GSII testet (bra initiativ att vänta med t.ex. batteritestet för att få ut helhetsbilden). Undrar dock varför ni helt plötsligt valde att inte jämföra den vanliga GPS-rutten (och då mot en annan telefon)?

  Måste säga att browser-prestandan bredvid GSII var skrämmande dålig..

  Tack för ett bra test, snart införskaffar jag mig en Galaxy SII!

 • ….

  Har efter alla recensioner inte fattat hur man kan lägga ner en telefon på en sten. Speciellt med skärmen neråt :O Får panik av att bara titta!

 • perre

  Snyggt men 4″3 är fortfarande för stor. När i helvete kommer det en mobiltillverkare med 4″ och dualcore? INTE alla vill ha tegelstenar ffs

 • Jesper

  @ perre
  haha t.ex. LG OPTIMUS 2X?…

 • Erik

  Gott, min SGS II som kommer imorgon känns fortfarande som det bättre köpet, jag var lite orolig att få en knäpp på nosen då en kompis beställt Sensation :D

  Men era tester, ååh, era tester! <3

 • Arnel

  Jag kör på den här! Imorgon åker jag tidigt till mediamarkt o köper en htc sensation!
  Jag har försökt att överväga samsungen och jag kan inte lämna htc kan bara inte göra det! Kvaliten o känslan i handen nä jag vill inte ha en plast telefon sen skiter jag i hur jävla snabb den är!

 • Kul att se ett snabbt och genomgående test på Sensation, själva har vi fastnat lite i vår antennundersökning men för hoppningsvis kan vi vara klara till morgondagen.
  Hade gärna sett lite mer konkreta siffror på era antenn-tester då det enligt oss kan vara ett riktigt stort problem.
  http://www.nordichardware.se/nyheter/442-smartphones/43365-htc-sensations-lider-av-iphone-4-liknande-qdoedsgreppq.html

  @ Idomin
  Du behöver inte oroa dig, det blir en hel del raljerande kring detta i vår artikel. ;)

  Kan tillägga att jag faktiskt tycker Swedroid är lite för snälla i vissa avseende, men får se när vi knyter ihop säcken här i dagarna på vårt eget test.

 • tonii

  Jag har en teori om varför “jag”, “att” och “mig” väljs initalt med versaler i HTC’s telefoner, och jag tror det har att göra med de är förkortningar för diverse företag eller produkter.

 • Sebastian Danielsson

  Om ändå Samsung hade kört qHD på sin Galaxy S2, hade varit oslagbart. Trots den bristen föredrar jag fortfarande S2’an framför Sensation!

 • pux

  vad jag inte fattar är vad dual core sa hjälpa tikl med. Galaxy s2 har jag testat öch är en bra telefon. Men varför laggar det när man byter mellan home screens?
  Trots sjuka specs så hackar det lite. Provade även samma på lg optimus x2. Varför är det så? Är det android som inte är bra nog eller?

 • joel

  Hur kan man bortse från att att telefonen väger som ett bibehålls!? Man lär ju få tennisspelare om man ligger i sängen och surfar etc och hur snyggt är det om jackan/ skortan hänger som ett gällevarehäng på en alkis?

 • perre

  Jesper :@ perre haha t.ex. LG OPTIMUS 2X?… Rapportera inlägg +3

  nej tack inga budgetlurar

 • Anonym

  Arcade Fire <3

 • Goldstar

  joel :Hur kan man bortse från att att telefonen väger som ett bibehålls!? Man lär ju få tennisspelare om man ligger i sängen och surfar etc och hur snyggt är det om jackan/ skortan hänger som ett gällevarehäng på en alkis? Rapportera inlägg 0

  Antar att du inte läser böcker eller tidningar liggande på rygg heller då? De väger iaf mer än en sensation :D

 • Anders

  Tycker att den kom undan lite väl enkelt med tanke på den mediokra videouppspelningen. Den marknadsförs ju som en ”multimedia superphone”, då kan man ju tycka att film borde vara ganska högt prioriterat.

 • Anonym

  Det vore najs med en kort mening eller två per diagram som beskriver vad de olika benchmarksprogrammen mäter.
  Jag är okunnig och slö och orkar inte surfa runt och leta reda på vad mandro och linpack etc är för tester :)

 • Tobbe

  Gött att se=) min kommer troligen dimpa ner på mitt utlämningsställe imorrn eller onsdag enligt Halebop!!

 • Mat Diggy

  Tack för en grym recension! Den här gången var den ”lagom” lång ;)

  Känner för en gångs skull ingen stress över att byta upp mig till ny mobil. Känner att varken SGSII eller Sensation är 100 för mig. Främst för att 4″ känns som en maxgräns för mig i dagsläget. Dessutom så är det inte aktuellt med byte förrens till jul pga bindningstid.. och då har det säkert kommit ännu mer spännande saker!

  Nej min Desire får hänga med ett tag till.. det kan jag leva med..

 • John

  Slutklämmen glömde bort en viktig negativ sak: Antennproblemen! Det är ju en telefon!!!!

 • joel

  Jo det händer men det är ju inte så bekvämt i längden.
  Min X10 kan jag hålla mellan tummen och pekfingret utan att det är onödigt tungt. Jag har dessutom kollat på film i 4″ 16/9 format på en skärm med RGB mönster i över ett år! Men HTC har ju jävligt lyxig kartong…

 • Anonym

  @pux, jag anser inte att den laggar speciellt, men upplever du visst lagg beror det väl på att 2.3.3 inte erbjuder hårdvaruacceleration (GPU) i gränssnittet.

 • wormie

  @ ….
  Haha! Tänkt samma. Men då tänkt att telefonerna är avsedda för test, och inte privat bruk. Och stenen gör väl då att de ser lite snyggare ut. Får alltid nån form av panik när man ser folk som inte är rädda om sina telefoner. Men som sagt, dessa telefoner är testtelefoner. OCh är då även avsedda för att man ska få ett snyggt intryck av dom.

 • wormie

  Oerhört bra recension! Har tidigare haft en till bruk (som nu ligger i lådan), använder nu en Sony Ericsson Xperia Arc. Nu sitter jag och väntar in min nya Samsung Galaxy S II som kommer i veckan. Så Sensation är inte riktigt för mig, just för Sense. Inte för att de är något fel i Sense, men skönt med ombyte. Körde det ändå i ett par månader. Detta år tror jag blir det förra, Samsung kommer va den som kommer sitta på den tunga luren fram tills årskiftet. Förra året (enligt mig) vad Samsung Galaxy S den bästa telefonen.
  Som att svära i kyrkan, måste jag säga att de ska bli intressant att se nya iPhone 5. Inte för att jag vill ha någon, men för att se vad de sätter för motstånd på de just nu tyngsta lurarna Samsung Galaxy S II och HTC Sensation.
  P.S.
  Ett riktigt bra bygge av HTC detta.

 • Close

  Hade bara Sensation haft SGSII:s mediastöd hade det ju varit hur lätt som helst. Föredrar egentligen denna över Samsungen. Men jävlar vad svårt det är. Man kanske ska köpa båda? (Nä, det har man fan inte råd med ser du… :()

 • Jonas

  Imorrn landar den på skrivbordet!

 • Anonym

  @ Close, mediastödet i SGSII är ruggigt bra. Kastade in ett gäng MKV-filer (720p) för en serie och de spelades upp helt utan hack! :)

 • YellowZombie

  Vad är det för docka ni använder er av? Ser nice ut. Och just det, tack för läsningen!

 • JockeLi

  Jag tycker verkligen min nuvarande HTC Desire är en utmärkt telefon. Tyvärr kan jag inte längre rekomendera varken min Desire eller ens HTC längre p.g.a två mkt allvarliga problem.

  Desire: Ofta när man skriver ett sms så flyger skärmen längst upp till tidigast skickade sms så man får scrolla ner hela vägen till nuvarande sms man skriver.

  HTC: I början var allt frid och fröd, uppdateringar kom hela tiden ca 1-2 varje månad. Nu för tiden när både DHD och diverse andra modeller släppts har jag inte fått en enda uppdatering! Varken till ny sense eller till ny android version eller ens buggfixar. Det här är retsamt!

 • Saftdas

  Ang. media stöd, optimus 2x kommer kunna spela upp 720p 4.1 High profile dts/ac3 + mkv filer i kommande uppdatering, vilket ju är redigt nice.

 • Affe

  HTC – Kvalité
  SGSII – Plast
  Köper min Sensation imorgon =)
  Tack Swedroid för en strålande recension!!

 • kameboy

  Då var det bara att köpa SGS II :) det här röjer alla tvivel.

 • Anonym

  Hoppar över sensation ,väntar på en HTC med bättre batteri tid,media stöd och kamera.
  Även dödsgrepp måste bort annars får det vara.
  samt mer lagring på telefonen,kolla bara konkurrenten iphone och Galaxy

 • Swenne

  Ypperlig recension som vanligt, otroligt djup :)

 • Anonym

  @ Affe
  hahaha

 • typ0

  Fan, för varje ny recension jag läser desto mer besviken blir jag på HTC. SGSII slår ju Sensation på alla håll och kanter.

  Bah, humbug!

 • Tobias

  @ joel
  Du behöver nog inte vara orolig att det ska krypa ner en tennisspelare i sängen då du surfar med mobilen :-D

 • Petter

  ”Action”-läge i kameran blir Åtgärd? Gaaah, när kan svenska översättare sluta med skriptade sök-och-ersätt?!

 • Sacko

  Jag kör fortfarande med min Desire efter ett år och jag är kanonnöjd med den vilket är både kanon och kalkon. Kanon är att mobilen är som ny efter ett år, helt underbar! Kalkon är att jag inser att jag inte kommer kunna skaffa en ny fin android på ett bra tag med gott samvete :(

 • Peter

  Rätta mig om jag har fel för jag är inte den mest kunniga personen vad gäller teknik men är det någon vits med att kunna spela upp tex en 1080p film på en skärm som har upplösning 400×800 som SGSII har? Man måste väl koppla den till tvn för att kunna få ut all den upplösningen eller?
  Frågan är då (om jag har förstått det rätt vill säga): Hur ofta kommer man att koppla telefonen till tvn för att se på film?

 • galaxy gt-i7500

  Imponerande!

  HTC gör imponerande smart phones.

  Hade det inte varit för Sense-gränssnittet hade de varit vinnare.
  Med det menar jag att de hade kunnat leverera senaste Android versionen till sina telefoner snabbare. Istället som nu när de måste uppgradera Sense till varje ny version av android som släpps.

  Jag skulle vilja veta hur många det är som använder de olika telefonernas ”egna” gränssnitt, jämfört mot hur många som använder custom-launchers!?

 • Stab

  Bra lur för den som är ute efter det näst bästa…

 • Sasori

  perre :

  Jesper :@ perre haha t.ex. LG OPTIMUS 2X?… Rapportera inlägg +3

  nej tack inga budgetlurar
  Rapportera inlägg +3

  Ja budget måste den helt klart vara då den spöar sensation på ett antal punkter i det här testet och fyller upp ditt krav på 4 tum (‘ .’), är du ute för att klaga eller letar du seriöst efter en telefon som fyller dina krav?

 • Andreas

  tänk om alla tillverkare kunde
  släppa sina gränssnitt som fristående launchers istället så att allt kunde uppdateras mycket snabbare….

 • Kendobendo

  Varför nöja sig med det näst bästa när man kan ha det bästa? De har ju knappast med pengar att göra de kostar ju lika mycket. Jag tycker personligen de luktar rätt så mycket fail av HTC här och att den dessutom uppvisar flera brister i form av prestanda känns inte så kul och avsaknaden av x264 är inte något bra heller. Men den är ju inte dålig fast om man ändå ska punga upp med runt 5000kr varför ska man nöja sig med second to best då?

  /Ägare av ett styck SGS 2 ;-)

 • tramsgar

  Tack för ytterligare en utmärkt recension!

  ”Samtalskvalitén är med andra ord inte anmärkningsvärt bra, men inte heller dålig, utan ungefär vad man kan förvänta sig av en modern mobil.”

  Enligt min enkla åsikt så kan man förvänta sej en ypperlig samtalskvalitet av en modern mobil. Varför skulle de bli sämre med tiden?

 • RBS

  Tack för en fin recension.

  Det enda jag saknar i testet är ljudkvalitén i 3.5mm-utgången. Denna aspekt är ju avgörande för alla oss som framförallt använder sin Androidlur som portabel musikspelare (t.ex. med Spotify).

 • Anonym

  @RBS, kör mycket MP3 på min SGSII och ljudet är riktigt bra. Förvånad över kvalitén, speciellt då min X10 var riktigt dålig. Dessutom gillar jag musikspelarwidgeten på låsskärmen som gör att man kan byta låt etc. utan att låsa upp telefonen! : )

 • Anonym

  @Peter, handlar väl mest att slippa ha X antal olika versioner av en film. Har jag ett gäng X.264 i full HD kanske jag vill slippa konvertera dessa för att spela upp dem i min telefon, eller jag strömmar dem till min telefon via DLNA och vill slippa konverteringsbekymmer.

  Alla som haft en spelare som bara klarar MP4 (iPhone etc) vet vad jag talar om…

 • Richard

  det är väl 2.3.3 och inte 2.3.4?

 • Malsor

  Jag tror att det är delvis Sense som har gjort HTC ledande inom Android. Tänk på alla de stackars själar som inte vill/kan/bryr sig om att roota, då tycker jag Sense slår alla tillverkares egna skal på fingrarna. Hårt dessutom!

 • Olle

  En sak som sällan tas upp i dessa recensioner är huruvida telefonen stödjer FOTA (Firmware Over The Air) eller inte.

  Samsung gör det *inte*, utan kräver en dator med Windows och Samsungs outsägligt risiga program för desktopsynkronisering (Kies eller New PC Suite). (Har förgäves försökt använda dessa för att uppgradera min dotters Samsung Galaxy Spica från Android 1.5 till 2.1 utan framgång. Är nu hänvisad till diverse skumma downloadsajter för att hitta firmware och tredjepartsverktyg…)

  Jag will inte tvingas att ha en Windowsdator bara för att kunna hålla min lur uppdaterad, så för mig går SGSII fetbort, hur bra telefonen än är.

 • Simon

  @ Olle

  SGS2 stödjer FOTA och Kies funkar till mac
  Try again please

 • Olle

  Tja, kan vara så att man inte orkar att encoda om sina filmer/tv serier innan man för över dem. Så man har något att se påvägen till jobbet…..

 • Kevin

  @ tonii
  Precis samma som jag uppfattat av min Hero, företagsnamn och liknande verkar gå före vanliga ord i ordlistan. Efter några användningar fattar den ju dock vilket man föredrar så det är inget problem i längden och jag tycker det är rätt smidigt att företags- och produktnamn finns med i ordlistan.

 • darkly

  Vad är det för docka telefonerna står i under webläsarjämförelsen ?

 • Mockfrog

  Min gissning att Galaxy SII skulle vara den bästa av denna generationens mobiler verkar ha stämt, även om det är av akademiskt intresse för mig som håller mig till fjolårets modell ett år till. Det känns dock som HTC kommit lite närmare detta år och inte har några stora brister som Desire hade, t ex klent minne för appar. Det är bra för Android om många tillverkare kommer med starka modeller.

  @ galaxy gt-i7500
  Det som tar längst tid med de nya Android-versionerna är att anpassa dem till sin egen hårdvara. Det grafiska UI:t bör knappast vara en av de mer tidskrävande bitarna så det hela med att det skulle vara anledningen till sena uppdateringar är en myt.

 • darkly

  Älskar min Desire med SPBshell just nu, men blir efter detta test sugen på en Samsung. Vill även vänta och se vad som kommer under hösten. Vill även se vad nya Iphone erbjuder även om jag inte gillar Apple och Itunes.

 • Olle

  @ Simon
  Åh vad bra! Då kan jag köpa en Samsung när min Desire packar ihop.

  Fast Kies funkar fortfarande inte för Ubuntu :(

 • jonte

  Har ägt smartphones sedan Qtek S100 och har ännu inte sett någon vettig anledning till att byta tillverkare. Självklart är inte HTC:s lurar felfria, men gör man en samlad bedömning så är de faktiskt de bästa.

  Jag förundras över alla lovord som Samsung SII får. Plastig lur som man knappt kan byta simkort på utan att lämna fula märken på skalet. Ingen vettig synkfunktion med Outlook.

 • Goldstar

  @jonte

  Synk med outlook finns ju grymt bra program på market till, mycket bättre än både kies och htc sync. Htc sync är inget under av användarvänlighet enligt mina erfarenheter. Men bra telefoner har de iaf gjort ändå.

  Tycker inte samsungen känns så plastig, arc är betydligt värre i det fallet.

 • Johan

  Varför är det ingen som har tänkt tanken att htc sensation lider av barnsjukdommar och att en firmwareuppdatering snart kan komma och åtgärda de flesta problemen? Samsung SGS 2 har vel redan haft en uppdatering efter lansering. Är det helt rättvist att jämföra dessa telefoner då när samsungen antagligen fått en firmware som fixat de små problem även den telefonen kanske hade vid lansering. Filstödet lär förbättras och kanske även mottagning. Mjukvaran påverkar mycket och htc är sällan sena med updateringar. Sällan en telefon är helt ”klar” när den nyligen lanserats. Lovar att htc kommer med en firmware snart med många buggfixar och missar.

 • Villi

  @ Johan
  Haha.

  Ska Swedroid basera sin recension på hur telefonen KANSKE fungerar efter nästa uppdatering? De ska sitta och gissa på vad HTC kommer fixa i nästa patch, så att de sedan kan recensera dessa gissningar?

  ”HTC kommer nog fixa bättre videostöd i nästa uppdatering så vi anser redan nu att den kommer vara lika bra som SGS2 på den biten.”

 • Bear Grylls

  HTC Unibody – Telefonskal gjutet i ett stycke! (Ihopsatt av 5 delar)

 • Anonym

  @Peter
  Man slipper konvertera filmer om telefonen kan spela upp
  många video-format.
  Konvertering brukar ta ganska lång tid.

 • Nick

  @Johan
  Min SGS2 har inga barnsjukdomar, dessutom testade Swedroid SG2S innan fixen kom. Antar att det var ett fåtal SGS2 som hade problem.

 • Martin

  Peter :Rätta mig om jag har fel för jag är inte den mest kunniga personen vad gäller teknik men är det någon vits med att kunna spela upp tex en 1080p film på en skärm som har upplösning 400×800 som SGSII har? Man måste väl koppla den till tvn för att kunna få ut all den upplösningen eller? Frågan är då (om jag har förstått det rätt vill säga): Hur ofta kommer man att koppla telefonen till tvn för att se på film? Rapportera inlägg +2

  Koppla till TVn lär inte hända så ofta, men många har väl en dator till vilken de för över foton och videor ibland. Datorskärmar med 1080p-upplösning eller högre har många haft i åratal.

 • Joel

  Kendobendo :Varför nöja sig med det näst bästa när man kan ha det bästa? De har ju knappast med pengar att göra de kostar ju lika mycket. Jag tycker personligen de luktar rätt så mycket fail av HTC här och att den dessutom uppvisar flera brister i form av prestanda känns inte så kul och avsaknaden av x264 är inte något bra heller. Men den är ju inte dålig fast om man ändå ska punga upp med runt 5000kr varför ska man nöja sig med second to best då?/Ägare av ett styck SGS 2 ;-) Rapportera inlägg 0

  Jag har aldrig gillat Samsungtelefoner, men jag är helt klart beredd att hålla med! Bara testat SGS2 som hastigast men den verkar riktigt grym och är väl den enda Androidtelefonen av idag som kan spela 720p på riktigt? Att den dessutom har den överlägset bästa skärmen (upplösningen undantaget) gör förstås inte saken sämre.

  HTC har aldrig varit någon höjdare på media i allmänhet och kameror i synnerhet och det visar sig ju att det är detsamma med Sensation. Lägg därtill att den förmodligen inte kommer få några custom-roms/hacks, nej tack HTC den här gången blir det något annat.

  Jag skulle dock välja HTC:s utseende 10 gånger av 10 jämfört med Samsung, aldrig gillat glansig plast så jag får fortsätta vänta på Nexus ”Three” innan min Nexus One pensioneras :)

 • Mattias Fogelberg

  Jag är glad att jag valde Samsung Galaxy S II. Är grymtt nöjd med den förutom batteribuggen.

 • pmugghc

  Hur kan Swedroid kalla LG O2x ett ”ypperligt alternativ”, när man kan läsa om dess omstartproblem etc på Swedroids forum?

 • Knotan

  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1107798&page=1

  Angående Root på Sensation. bara och hålla tummarna istället för att sitta här och vara griniga.

 • Mozze

  vad ska man köra med… STEKHET SGSII vid 50-60grader eller icke SAMOLED Sensation som man knappt ser nåt i solen med?

  svar: inga! väntar på höstens överraskningar =P

  (samt att vänta in HTC EVO 3D, den kan ju överraska!)

 • Olavbolaski

  Var är Teo??
  GRYM recension by the way!!!

 • Afra

  Varför ska man köpa denna när SGS2 finns? Lägg båda specsen brevid varandra och så får ni se klart och tydligt vilken som är bäst ur ett objektivt perspektiv.
  Tunnare, 1gb RAM, väger mindre, högre upplösning på fram kameran, högre dataöverföringshastighet, mer internminne, ARM Cortex-A9, mer batteritid , SAMOLED+…

  Älskar min SGS2 <3 :) !

 • Knotan

  Afra :Varför ska man köpa denna när SGS2 finns? Lägg båda specsen brevid varandra och så får ni se klart och tydligt vilken som är bäst ur ett objektivt perspektiv. Tunnare, 1gb RAM, väger mindre, högre upplösning på fram kameran, högre dataöverföringshastighet, mer internminne, ARM Cortex-A9, mer batteritid , SAMOLED+…Älskar min SGS2 <3 :) ! Rapportera inlägg 0

  För att , ursäkta språket, alla Samsung lurar ser ut som billigt jävla skit.
  Och nej jag trollar inte, det är fakta. Billig plast som ser ut som små leksaker.

 • Gabriel

  Intressant att man valt att ha med SE Xperia Arc i Dual-core benchmark när den inte har dual-core. Weird?

 • Wormie

  Märkte nu att mitt tidigare inlägg var lite luddigt då vissa ord försvann. Så skriver om.

  Oerhört bra recension! Har tidigare haft en HTC Desire till bruk (som nu ligger i lådan), använder nu en Sony Ericsson Xperia Arc. Nu sitter jag och väntar in min nya Samsung Galaxy S II som kommer imorgon (enlig posten). Så Sensation är inte riktigt luren för mig, just för Sense. Inte för att de är något fel i Sense, men skönt med ombyte. Körde det ändå i ett par månader. Detta år tror jag blir som det förra, Samsung kommer va den som kommer sitta på den tunga luren fram tills årskiftet. Förra året (enligt mig) vad Samsung Galaxy S den bästa telefonen.
  Som att svära i kyrkan, måste jag säga att de ska bli intressant att se nya iPhone 5. Inte för att jag vill ha någon, men för att se vad de sätter för motstånd på de just nu tyngsta lurarna Samsung Galaxy S II och HTC Sensation.
  P.S.
  Ett riktigt bra bygge av HTC detta.

 • Orici

  Så det är så SG II är lite bättre, dom blir så mycket varmare än HTC. Om HTC skulle tillåta att telefonen blir ohållbara 56C så skulle HTC säkert vinna.

 • Min gamla hjälte har inga som helst problem med att vara synlig i solljuset, och jag tror inte Sensation är så hemskt mycket värre. När man är utomhus har man väl ändå bättre saker än att sitta och glo på telefonen (Jag vet, man kan behöva kolla upp saker på internet eller i en app, men då är knappast färgdjup avgörande).

  För mig är det mer avgörande att Sensation har 35 % fler pixlar. Det gör att den kan visa 35 % mer information och då gör det inte så mycket att den är 35 % sämre i Benchmarks.

  Så, snälla, sluta med så tråkiga uttalanden som ”Vem är så dum att han nånsin köper en HTC?! Samsungen är ju 1 % bättre på allt, nästan!”. Jag är inte dum och kan avgöra själv vilken telefon som är bäst, utan att någon kallar mig för en idiot.

 • Mattias

  Jag förstår inte hur man kan kalla sgs2 för plastig. Om man knackar på mitten på batteri luckan låter det plastigt men känslan tycker jag är att telefonen är gediget byggd. Jag tycker att ”ryktet” om plastigheten verkar ha fått ett eget liv som hålls igång av att ständigt återupprepas.

 • Knotan

  @ Mattias

  Har flera kompisar på jobbet som har SGS och dom känns väldigt plastiga mot min gamla trogna Desire. Beställde Pyramid igår och den skickades i eftermiddag. Har haft en samsung i mitt liv och det händer aldrig igen. SamsungS8300.Hemskaste i världen :S

 • Nisse

  Skulle vara intressant att veta huruvida testen som körts och belastar CPU:n har klarat av att använda Sensations båda kärnor. I Quadrant CPU-testet t.ex. så ligger Sensation och DHD på märkligt likvärdiga poäng.

  Jag spekulerar bara nu, men för mig skulle det förefalla rimligt att Sensation i testet använder endast en kärna, och att prestandalikheten med DHD i testet kommer av att en kärna i Sensation motsvarar ungefär den enkärniga motsvarigheten i DHD (då har jag även antagit att den högre klockfrekvensen och nyare versionen av OS:et ”tas ut av” att den har högre upplösning och måste rendera fler antal pixlar).

  Nån som vet huruvida testerna verkligen klarar av att nyttja hårdavaran i Sensation för tillfället och har nån källa till det?

 • @ Nisse

  Jag tror att det i så fall beror på att Sensation fortfarande är lite dålig på att använda båda kärnorna. I tidiga test-exemplar användes ju i princip alltid bara en kärna och HTC sa att det snart blir bättre. Förmodligen jobbar de fortfarande på att optimera det. Men jag spekulerar bara, också :P

 • MittIStan

  Fick min i förra veckan och har hunnit leka lite med den över helgen. Dock är det min första androidlur så har inte fipplat med allt. Är heller ingen gamer.

  Men jag noterade att GPS (runkeeper) kan dra ur batteriet rätt ordenligt om man lämnar det på. Noterade även att den fick spunk sist och skickade mig i ett zick-zack mönster så min vanliga runda blev dubbelt så lång. Men det kanske är mer programmet än GPSens fel vad vet jag

  Annars är det mest skärmen som drar batteri. Iaf enligt batteriinfon.

  En sak som stört mig som ovan androidanvändare (eller fulltouchlur) är att jag inte vet vart jag skall scrolla. Det blir ju så lätt ‘touch’ om man tar tag ngnstans. På min walkman hade jag scrollhjul på sidan vilket var praktiskt.

 • Johan

  @Villi
  jag menar att galaxy s2 redan fått sin första uppdatering med dessa patchar som du säger.. det har inte htc..

 • Skallaren

  @ Wormie
  Jag tror nästan vi redan vet vad som kommer ingå i nya Iphone om vi tänker efter lite,
  *Apple A5 är spikad. (Vilken annan SoC skulle de egentligen använda?)
  *Skärmen lär vara av samma typ. (det ända som kan tänkas ändras är storleken)
  *Designen borde vara av samma sort som iphone 4
  Det ända som jag nu på stunden kan se som osäkra kort är väl egentligen huruvida den kommer ha stöd för:
  *LTE
  *NFC
  *Hur kameran kommer vara utformad.

  Vi vet ju egentligen alla mjukvarunyheter sen de redan har visat upp nya iOS 5 på deras event tidigare i veckan.

 • Stifler

  Ja, nu har man varit och köpt sig en Sensation! Bytte upp mig från min gamla vapendragare Hero. Kan bara säga att jag är riktigt nöjd! Allt går som blixten. Kameran är fantastisk, ljuden är knivskarp, skärmen är riktigt vass, Sense 3.0 är riktigt bra, inga som helst lagg i gränsnittet, konstruktionen på telefonen är riktig toppkvalite! HTC har ännu en gång visat vem som regerar på den fronten! Nått jag är orolig över är att Sensationen tappar sina staplar när man håller den ökända dödsgreppet.

  HTC framför SGSII alla dagar i veckan!

 • Gabriel

  Så besviken på HTC Sensation
  Att den knappt klarar av och spela högupplösta filmer och att den filmar i 3pg :(
  dålig signal
  Ända bra med den vad jag tycker när jag har läst testet så är det qHD upplösningen och Sense 3.0

 • David

  1. Kan ni försöka se över språket i kommande recensioner? Tro det eller ej men det är faktiskt smått irriterande att läsa utan ett bra flöde i texten. Använd kommatecken där de behövs. Överanvänder man dem blir det hattigt att läsa, man tvingas läsa om meningar och flödet i artikeln dör. Man får inga bonuspoäng när man använder kommatecken. Tror inte att, jag, är ensam om att vara av den, åsikten även om jag, hittills är ensam om att poängtera det. Gick budskapet fram? :) Säger man inget finns det ingen chans till förändring. Noterade förresten drygt 106 förekomster av ”, och” vilket man kan tycka är ca 106 stycken för mycket.

  2. Nu får ni ta och lägga av! Hur länge ska det här pågå? Recension efter recension där dom flesta kittlar vill ha-nerven mer än den föregående. Det här var ju inte tanken när jag köpte min första smartphone. ;) Tack för era detaljerade recensioner! De gör det oerhört mycket lättare att ta beslut när/om man ska byta upp sig. Aldrig har en telefon känts så gammal som ens knappt 1 år gamla HTC Desire.

 • fristil

  kan nog vara en trevlig telefon.

  Jag e iallafall glad att jag köpte en SGS2, men jag tror de som köper denna blir lika glada.

  Jag tycker inte SGS2 känns så plastig, hade det varit lite gummi på baksidan så hade den kännts som en Desire.

  Hur som haver, bra recension av Swedroid iallafall, alltid en trevlig läsning

  //Micke

 • daniel

  Olle :@ Simon Åh vad bra! Då kan jag köpa en Samsung när min Desire packar ihop.Fast Kies funkar fortfarande inte för Ubuntu :( Rapportera inlägg 0

  man vill uppgraderar via kies kan man göra det max 2 ggr per år. tar max 10 min.
  kies går inte att köra på ubuntu så köp dig en sensation!
  ELLER så köper dig världens bästa mobil för billigare pris (SGS2) och kör kies om ett halvår sådär hos en polare / på jobbet / itcaffet /

 • @ Gabriel

  Klarar den knappt av att spela högupplösta filmer!? I alla recensioner jag läst har Sensations förmåga att visa filmer prisats och lovordats. Det är möjligt att du syftar på att avkodningen från populära piratkopierings-format hackar en aning, men för mig som är laglig blir detta aldrig ett problem.

  Och om man nu är en piratkopierare och codec-trixare, borde inte 3gp vara något problem alls.

  När det gäller signalen, är det såklart lite oroväckande, men det är bara här på Swedroid jag kunnat läsa något om nät-problem. Däremot är det vanligt bland recensenterna att de aldrig varit med om en telefon med så bra wifi-mottagning som Sensation.

 • agakhan

  Tack för en grym recension!
  Vaför tog det HTC så lång tid att öka minnet? Min Desire har mindre än 100 MB som ny för appar. Sensation har 1080MB och SGS2 har 1935MB.

 • Goldstar

  @Zaragon

  Divx/xvid och *.mkv är rätt vanliga format även bland lagliga filer, jag skulle aldrig få för mig att komprimera mina dvd-filmer till 3gp, komprimerar jag något så ska det vara ett bra format även i datorn, komprimerar jag mina bd så är det *.mkv som gäller. Att hålla på och komprimera om enbart för en mediaspelare eller telefon känns inte ok.

  Alla filmer som jag spelar in med videokameran läggs också i xvid så det känns ganska vettigt om mobilen klarar dem också om man nu vill kolla på dem där. Jag brukar sällan kolla film i mobilen men det har hänt.

 • uno

  Johan :Varför är det ingen som har tänkt tanken att htc sensation lider av barnsjukdommar och att en firmwareuppdatering snart kan komma och åtgärda de flesta problemen? Samsung SGS 2 har vel redan haft en uppdatering efter lansering. Är det helt rättvist att jämföra dessa telefoner då när samsungen antagligen fått en firmware som fixat de små problem även den telefonen kanske hade vid lansering. Filstödet lär förbättras och kanske även mottagning. Mjukvaran påverkar mycket och htc är sällan sena med updateringar. Sällan en telefon är helt “klar” när den nyligen lanserats. Lovar att htc kommer med en firmware snart med många buggfixar och missar. Rapportera inlägg +4

  Rättvist är att testa vad vi som konsumenter får i handen när vi slantar upp kring 5000kr.

  För min del går Sensation bort direkt p.g.a. krypterad bootloader. Inte för att jag någonsin skulle orka lägga in en custom ROM, men jag tycker det känns fel att en tillverkare agerar förmyndare och talar om vad jag får och inte få göra med min hårdvara. Sedan såg ju webläsartesten inte mot samsungen så imponerade ut heller.

 • Jeppe

  Wow, imponerande genomgång. Fortsätt så!

 • Anonym

  @ uno
  HTC har ju sagt att de ska ta bort sina signerade boot-loaders.. ska du gnälla på nått, se till att ha lite fakta först…

  Jag gillar min sensation, fin uppgradering från Hero :) och JAG gillar Sens och ogillar Samsungs plastiga känsla och iPhone fanboy look.

 • gripen
 • Omer

  RMAA? :(

 • Gabriel

  Zaragon :@ Gabriel Klarar den knappt av att spela högupplösta filmer!? I alla recensioner jag läst har Sensations förmåga att visa filmer prisats och lovordats. Det är möjligt att du syftar på att avkodningen från populära piratkopierings-format hackar en aning, men för mig som är laglig blir detta aldrig ett problem.Och om man nu är en piratkopierare och codec-trixare, borde inte 3gp vara något problem alls.När det gäller signalen, är det såklart lite oroväckande, men det är bara här på Swedroid jag kunnat läsa något om nät-problem. Däremot är det vanligt bland recensenterna att de aldrig varit med om en telefon med så bra wifi-mottagning som Sensation. Rapportera inlägg 0

  Sen när är MVK filer bara olagliga filmer??
  http://www.thetunnelmovie.net MVK och laglig……(bra film förresten) :)

 • dattacine

  Jo, för språkregler som nästan enbart tillämpas i amerikansk engelska(och t.o.m. där är man oense) är ju helt och fullt adekvata att överföras direkt på det svenska språket.

  Dessutom: ”preceding the final item in a list of three or more items”.
  Testa hitta denna skrivregel använd i någon svensk bok eller liknande.

 • StarSailor

  Vad folk verkar haka upp sig på småsaker… Jämför man med M3 är ju det här typ Shakespeare :)

 • jonte

  Sedan är det ju också bra att den blir varm som ett fjärrvärmeverk. Kommer värma gott i stugorna till senhösten… @Mattias Fogelberg

 • Peter

  Så, nu har jag äntligen bestämt mig. Det blir en Sensation. Frågan har varit om jag ska prioritera vad jag tycker är en överlägsen design, både på hård- och mjukvara, eller ett bättre filformatstöd som SGSII har. I övrigt är telefonerna likvärdiga för mig.
  Jag har dock en fråga innan jag lägger min beställning. Som relativt ny användare av smartphones undrar jag hur mycket datatrafik en ”normalanvändare” förbrukar per månad? Inget överdrivet surfande samt spotifylyssning (mest synkade låtar). Hos Halebop kan man välja på 3 GB eller 10 GB. Vad tror ni?
  Jag tackar även för fantastiska recentioner som jag läser grundligt med stort nöje!

 • Ed

  Simon :@ Olle SGS2 stödjer FOTA och Kies funkar till mac Try again please Rapportera inlägg +7

  Då skulle han nog misslyckas. Kies för Mac kan INTE göra firmwareuppdatering. Hur vet jag det? Jo, jag har både Mac och en SGS2 vilket jag misstänker att du inte har.

 • bombhills

  @Peter
  Har 3 Gig i månaden och det är mer än jag någonsin behövt. Jag lyssnar på spotify, kollar på youtube och smurfar mycket.
  Kör på 3GB.

 • Katta

  Samsung GSII stödjer som någon skrev FOTA så uppdatering av mjukvara kommer ju inte vara problem även om du har en Mac. Sedan finns ju KIES Air i GSII vilket gör att du oavsett operativ i din dator kan hantera bilder, musik, film, kontakter, sms osv i din webbläsare direkt. Funkar super, finns även i Samsung Apps att ladda hem till gamla Galaxy S. Heja Samsung :)

 • H

  Hur kan man klaga på att en telefon ”känns plastig”. Alla mobiler är väl gjorda av plast?

  Då är nästan som väl nästan som att klaga på; ”vad plåtig den här bilen känns”.

 • John

  @ Katta
  Samsung må ha stöd för FOTA, men om de inte använder funktionen gör det förstås föga nytta. Än så länge har Samsung mig veterligen inte släppt en enda FOTA-uppdatering utan vi har i stället fått förlita oss på det värdelösa KIES. Jag väntar med riktigt stor iver på dagen då det förändras!

 • Adam

  Så hur är det med hdmi? Måste man köpa en specialsladd, micro usb – hdmi, eller stöder den inte hdmi alls?

  Fantastisk recension som alltid!

 • Repravi

  Vet någon vilken som har bäst ”bak” högtalare (inte samtalshögtalaren)
  Samsungen eller HTC:en,

 • SA

  En bugg: slå på mobilen, dra kamera-ikonen till låsringen och dra ditt upplåsningsmönster och du kommer till kamera-appen, men du kan inte ta några kort(!) Tydligen fler än jag som upptäckt.. HTC måste fixa detta nu!!

 • Steve

  Jag har haft min Sensation i ungefär en vecka nu och jag är nöjd överlag. Det jag stör mig på väldigt mycket är samtalskvaliten, den är otroligt kass faktiskt. Ljudet är burkigt och det är mycket skrap i högtalaren. Ibland kan det vara väldigt svårt att höra allt den andre parten i samtalet säger. Jag har en kompis som skaffade en Sensation några dagar senare från en helt annan distributör än vad jag gjorde och han upplever samma sak.

 • Daniel

  Samtalet har brutits tre gånger när jag ringt till en Sensation. Dödgreppet är ett faktum. Ägaren av Sensation har inget att klaga på i ljdkvalitet, men för motparten är samtalet bland det sämsta jag upplevt. Burkigt och det låter som ett lågt bakrundsbrus ligger och stör hela tiden och man hör ibland bara var tredje ord. (Detta beror tyvärr inte på att min telefon är dålig). Hoppas HTC åtgärdar det här, för fungerar det inte att ringa utan problem blir det inget köp.

 • Peter

  Finns det någon möjlighet att det kommer att komma en uppdatering i framtiden som utökar filstödet som Sensation har idag?

 • Neerd

  Tjena!

  Sorry att jag reagerar men ett gyroskop är inte ”en tjusigare form av accelerometer”.

 • Nilz

  Uhh. Detta verkar ju katastrof?
  Kass samtalskvalité, dålig mottagning, brutna samtal?

  Hårdvaran får fetpisk av galaxy S2 i vissa test…

  Får bli att invänta ”Holiday” eller EVO 3D.

 • @ jonte

  jonte :Sedan är det ju också bra att den blir varm som ett fjärrvärmeverk. Kommer värma gott i stugorna till senhösten… @Mattias Fogelberg Rapportera inlägg +3

  Haha! Klockrent! Det blir bra i vinter när man som jag bor på en gammal gård. Har bestämt mig, Sensation får det bli. Tror dyrt och heligt på att det kommer en uppdatering som fixar de där små buggarna Swedroid pratar om! :)

 • Kom på en sak jag nog dock kommer störa mig på, och det är att de verkar ha placerat hörlursutaget ovanpå telefonen? Jag vet inte vad ni brukar men jag brukar oftas skicka ner luren med ”toppen i botten” på fickan, då vill jag inte ha någon kontakt som är där och sätter stopp för det om jag har headseatet ikopplat. Något jag är mycket nöjd med på min dhd, att hörlursjacket är i botten. Japp, är nog det ända jag verkligen kommer störa mig på.. Men som sagt, man kan ju inte få allt.. Även om man nog nu vill ha det när man hostar upp runt 5000:-.

 • Nerfherder

  Som hänsynslös pirat får denna telefon gå på plankan. Låst bootloader och ingen vet när det ordnas (Om? Det är sagt att det ska göras men ingen vet mer än så).

  Stolt ägare av Samsung Galaxy S II och föredrar piratade .MKV filer med riktigt stöd för subs (MVideoPlayer för subs) och decoding. Inte hittat någon fil som inte kan läsas med undantag för fånigt stora 60fps 1080p filer med bluray ljud. lol. Synd men vafan, inte som att skärmarna kan spela upp bluray-ljud eller 1080p i 60 fps ändå. Nej, din LG/HTC/IPHONE/random-telefon som ”spelar upp 1080p” visar inte 1080p på skärmen.

  Jag hissar 5/5 piratflaggor för Samsung Galaxy S II. Har inga som helst problem, men batteriet skulle kunna vara dubbelt så stort. Svårt att lösa eftersom denna mobil nästan är stark som min laptop ändå. Den gör samma uppgifter fast är mindre helt enkelt :)

  Upplåst Android är grejer som folk med standard inte kan förstå. Möjligheterna är obegränsade, man kan göra om systemet precis hur du vill. Nu snart släpps det en riktigt vass rom som man kan köra med snart och lägga på den och precis det du vill.

 • Ola

  Är det bara jag som inte alls gillar det nya 3D interfacet? Den laggar ju fram sidbyte vilket inte min 1 år gamla desire gör ens. Bara det gör att telefonen kändes äldre än min Desire. Hur tänkte dom där? Det nämns inte ens i artikeln.

 • Fluuta

  Har upplevt en mycket konstig bugg i Sensation och undrar om någon kan säga vad det beror på. När jag kopplar in headset så flippar telefonen efter ett tag ur. T.ex jag lyssnar på radio. plötsligt spelar den musik ur min egen musik. Samtidigt ringer den upp det senaste ringda numret kanske 30 ggr. En galen flipp.

  Kan det bero på virus, eller är det ett mjukvarufel? har gjort återställning till fabriksinställningar en gång, men det kom snart tillbaka. Några lösningar?

  Tacksam för svar.

 • Fieskrom

  Varför har alla hakat upp sig på filmuppspelning?
  Har ni inte datorer och TV-apparater till de?

 • Bertil

  Tack för en utmärkt och väl genomarbetad recension! Bry er inte ett smack om språkpoliserna och deras kommateringsregler. Recensionen har ett gott språk med bra flyt, så fortsätt att koncentrera er på beskrivningar av och personliga åsikter om teknik och användbarhet!

 • Per Lundqvist

  Tack för recensionen och håller med Bertil, det finns fan inget jobbigare en språk fascister.
  Får man aldrig känna sig viktig i sitt normala liva så kan man ju spy galla på internet och känna sig duktig.

 • Evert

  När man ringer till någon och det är upptaget så får man inte valet att fortsätta ringandet, utan kopplas ner. Sedan måste man manuellt ringa om igen.
  Gamla telefoner har ju funktionen att fortsätta ringa vid upptaget.
  Verkar som man glömt att det är en telefon det faktiskt är.

 • Rudolf

  Hej !
  jag har ett problem med min htc-Sensation nämligen bakstycken blir het-jätte varm efter en halvtimmes användning av nät eller uppspelning av en film från nätete.
  är det vanligt förekommande hos denna modellen?

 • Jesper

  Gabriel :

  Zaragon :@ Gabriel Klarar den knappt av att spela högupplösta filmer!? I alla recensioner jag läst har Sensations förmåga att visa filmer prisats och lovordats. Det är möjligt att du syftar på att avkodningen från populära piratkopierings-format hackar en aning, men för mig som är laglig blir detta aldrig ett problem.Och om man nu är en piratkopierare och codec-trixare, borde inte 3gp vara något problem alls.När det gäller signalen, är det såklart lite oroväckande, men det är bara här på Swedroid jag kunnat läsa något om nät-problem. Däremot är det vanligt bland recensenterna att de aldrig varit med om en telefon med så bra wifi-mottagning som Sensation. Rapportera inlägg 0

  Sen när är MVK filer bara olagliga filmer?? http://www.thetunnelmovie.net MVK och laglig……(bra film förresten) :) Rapportera inlägg 0

  Och sen när heter MKV MVK?

 • simdroid

  AAARRGGHHH!!!!!
  Vill så gärna ha en sån här men har precis skaffat en telefon och vet att jag inte borde. AAARRRGGGHHH!!!!!!!

 • db

  Gick från desire hd till sensation idag, inget stort kliv tycker säkert många. Men jä…r vad snyggt sence 3.0 är :-) och byggkvalitén samt känslan är ju 7 resor bättre än sgs2…riktigt nöjd!

 • Mange

  Okej ja gillar min sensation väldigt mkt.. MEN ja hatar att man inte kan använda blixt lr lampa när batteriet är under 70% typ fy faaaaaaan. Kan nån hjälpa mig med hur man får bort det vill själv bestäma när ja ska använda blixt lr lampa.

 • Matte

  Batteriet är under all kritik, 1/2 dag så måste man ladda, det är INTE ok,

 • UsrX

  Kan bara instämma med ”Matte”, batteritiden är ett skämt! Den räcker en halv dag på sin höjd. Tog om fabriksåterställde i hopp om att det skulle lösa sig men icke. Det blir Tradera med den och tillbaka till min trogna vapendragare N1 i väntan på nått bättre.

 • olof

  Jag har en sensation. supernöjd med den absolut inget att klaga på!

 • Ossy

  Skall köpa en ny telefon i dagarna och står verkligen i valet och kvalet mellan en Sensation och en SGS2. Den telefon som tilltalat mig mest har varit Sensation. Men sedan jag läst från flera håll att batteriet är bedrövligt har det under de senaste dagarna mer svängt över mot att det blir en SGS2.

  Är verkligen batteriet på Sensation så bedrövligt som flera hävdar här i kommentarerna?

 • Oliver

  @Ossy Har bara haft min sensation i ett par dagar nu, men hade en Desire HD innan. I början är ALLA batterier sämre än vad de är efter ett par veckors (möjligen månad) användning.
  jag misstänker att folk får sin mobil, använder den i ett par timmar och när batteriet tar slut springer de in på första sida och klagar på batteritiden, ha tålamod. Desire HDs batteri kunde vanligtvis klara sig 1½, vilket jag misstänker att sensation också kommer att göra.

  Förövrigt mycket bra recension av Swedroid som fick mig att bestämma mig för denna, inte ens personalen på elgiganten kunde övertyga mig till en SGS2 ;)

 • man1

  Jag har precis köpt en HTC sensation och jag visste mycket väl att SGII är bättre än HTCn mjukvarumässigt, men känslan av htcn är så mycket bättre,htcn ser också bättre ut. Man kan säga att det är som att jämföra en volvo med en audi, Volvon kanske är bättre men Audin är mycket fetare.

 • Robbe

  Min första Sensation hade en halv rad döda pixlar från fabrik. traskade tillbaka till elgiganten och ”lämnade igen den” sen köpte en en till direkt (slapp vänta i evigheter på service”). kommer hem med den nya, håller i 3v sen fick kameran frispel.. in på service! 4 f’cking veckor!!!.. byggkvaliten är ett skämt! batteri tiden lika så! köp en LÅÅÅÅNG skarvsladd om ni ska köpa en Sensation! min dag ser ut som följande, vaknar på morgonen, rycker ur luren ur laddaren. frulle sätter mig i bilen pluggar i laddaren, kommer till jobbet pluggar i usb laddaren. kommer hem pluggar i den i datorn… går och lägger mig och kopplar i laddaren… and so on..

  haft x antal htc lurar och innan dom hete htc. fd qtek. haft FEL på alla lurar! men det är fan hat kärlek! skulle aldrig välja annat märke! men fan skärpning htc!

 • Christian

  En overall rätt skön mobil :) Ligger skönt i handen och det flyter på men batterilivet klagas på. Köpte 2 extrabatterier som hade lite högre kapacitet, så nu har jag minst 1 extra batteri ifall det skulle ta slut(jag spelar mkt och leker med mobilen). Ett STORT plus är HTC’s fastboot, vilket möjliggör att spara batteri genom att stänga av mobilen, och sen när man sätter på den tar det ca 5-10 sekunder och så är mobilen klar! Det är ett stort PLUS.
  En rätt skön mobil som ja sa innan, men om ni letar efter ett lite mer kraftfull mobil så köp en i högre prisklass. Men KÖP EJ iPhone. Rena skiten. Haft iPhone, dumpade den efter ett halvår.

 • Anonym

  @Robbe
  bytt till HTC Sensation XL MER ÄN NÖJD! <3

 • marielle

  Har htc sensation, världens sämsta teckning, under ett samtal på 5 minuter avbryts det ca 3 ggr, likadant med min pappas htc sensation. sämst! annars i överigt super bra!

 • marielle

  @Mange

  du går in på inställningar för batteri, så kan du ändra det till typ 30% jag har den på 30% och det är mycket bättre

 • GÄST

  Har HTC sensation fått nya google play iställer för android market?

 • Karim Abdulkarim

  hej jag delar mobilnätet via wifi surfponkt och jag vill veta hastighet på den
  htc sensation z710e

 • Elin

  Gäst : Htc sensation har google play

 • elin

  Så gjorde min också.. några månader efter jag köpt den. Lämnade in den till elgiganten och de skickade den på lagning. Dock har ja märkt av det igen. Blir de lika illa som förut så kommer ja garanterat lämna in den igen!

 • Roger Wallberg

  Efter dryga året med en HTC sensation är det dags att summera. Bra kamera, dålig täckning, känslig uppkoppling för datatrafik ofta tappar den helt kontakten medan min andra telefon – en iphone 4s kört i full fart.. Det värsta är dock att gränssnittet mer och mer tenderar till att bli helt okontaktbart då bakgrundsprocesser kör i full fart och får telefonen att bli som ett element, ofta är det internettrafik pågående i bakgrunden som verkar ”bugga ur” och köra processorn i 100%. HTC med HTC sense upplever jag var en buggig historia som i HTC Sensation blivit mer känslig för varje uppdatering. Jag har sparsamt med installerade appar och använder mest telefonen som telefon, main och sms, fotar och kör kartfunktionen. Facebook fick jag avinstallera då telefonen blev obrukbar och dropbox har jag avaktiverat då dess nätverkstrafik också resulterar i ett okontaktbart GUI. Jag har hör mig för med vänner som också använt htc eller använder htc och de vittnar om liknande upplevelser om än kanske inte lika frekventa som mina problem, kanske har jag ett måndagsexemplar, kanske inte. Initial de först 2-3 månaderna fungerade allt mycket bra, funktionen har degenererar kraftigt och snabbt. Något jag också upplevt med tidigare generationer telefoner från htc. Slutsatsen blir att jag startkt avråder från köp av htc. Snygga, bra känsla men verkar inte hålla i längden. Så om du är en användare som byter telefon var 10-12 månad är säkert helt ok, är du en användare som gärna använder din telefon ett par tre år i alla fall, välj ett annat märke.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Mjukvaruutvecklare till Tieto i Luleå Publicerad 22 Jan 2018
Algoritmingenjör till växande Masimo! Publicerad 22 Jan 2018
Junior utvecklare till Roi Rekrytering i Malmö Publicerad 22 Jan 2018
Servicedesktekniker till Sweco Publicerad 22 Jan 2018
Javautvecklare i Internetbanken till Handelsbanken Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons