Recension:Test av Huawei P10 Plus

Postat:
22:28 - 2017-05-02
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
17

Huawei presenterade P10 och P10 Plus under årets Mobile World Congress-mässa i Barcelona, i slutet av februari. P-familjen har varit framgångsrik här i Sverige och när vi i den här recensionen tar oss an storebror P10 Plus så är våra förväntningar högt ställda.

Hur står sig Huawei P10 Plus i den stenhårda konkurrensen i storleksklassen med 5,5-tumsskärmar? I det här testet ämnar vi ta reda på den saken, för att kanske kunna göra just ditt val av telefon lite enklare.

Specifikationer

Specifikationer Huawei P10 Plus
ReleasedatumVåren 2017
Processor2,4GHz octa-core
PlattformHiSilicon Kirin 960 64-bit
GrafikkretsMali-G71 MP8
RAM-minne6GB
Inbyggt minne128GB / plats för minneskort
Skärm5,5" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 534PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 83,39 cm² / ~73,2% av fronten
Kamera12MP
Främre kamera8MP
Vikt165g
Höjd, bredd, djup153,5 x 74,2 x 7mm
Batteri3750mAh
KommunikationUSB 2.0 Type-C, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct, IR-sändare
SensorerGPS+GLONASS+BDS+Galileo, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Dubbla SIM-kortsplatser. Dubbla bakre kameror (12MP + 20MP).
Mer infoMer info om Huawei P10 Plus på Androidenheter.se

Huawei P10 Plus har en 5,5 tum stor LCD-skärm (IPS-NEO) med en upplösning om 1440 x 2560 pixlar, vilket resulterar i en pixeltäthet på 540 PPI. Under skalet finner vi precis som i lillebror P10 det av HiSilicon tillverkade prestandachippet Kirin 960. I den svenska versionen av P10 Plus finner vi vidare 6 GB LPDDR4-RAM samt 128 GB lagringsutrymme, samt en MicroSD-kortplats.

Telefonen mäter 153,5 x 74,2 x 7 millimeter och väger 165 gram, och har ett rejält tilltaget batteri på hela 3 750 mAh. Huvudkameran är precis som i syskonet P10 av dubbelkameratyp, med en svartvit kamera på 20 megapixlar och en fullfärgskamera (RGB) på 12 megapixlar. P10 Plus har liksom lillebror P10 stöd för dubbla SIM-kort. Den sekundära SIM-kortplatsen extraknäcker som MicroSD-kortplats för den som hellre expanderar lagringsminnet än använder ett sekundärt SIM-kort.

Mjukvaran består ur kartong av Android 7.0 Nougat, ovanpå vilket Huawei har lagt sitt egenutvecklade gränssnitt Emotion UI, eller EMUI, i version 5.1.

I kartongen

Huawei levererar P10 Plus i en helvit kartong med texten ”Huawei P10 Plus” i silver, samt en Leica-logga för att betona samarbetet med den välkända tyska kameratillverkaren. Kartongen är påkostad och känns premium, som vanligt med Huawei numera, och öppningen sitter ihop med en magnet vilket ger den ytterligare lite mer känsla av lyx då den öppnas.

Vi finner följande i kartongen:

  • Huawei P10 Plus
  • Laddadapter (vit, snabbladdare, 5V 2A + 4,5V 2A + 5V 4,5A)
  • USB-kabel (vit, cirka 1 meter lång)
  • Trådburna hörlurar (vita, in ear-typ)
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation i form av snabbstartguide och garantiinformation

Konstruktion, knappar, sensorer, anslutningar och trådlöst

P10 Plus bygger precis som P10 vidare på formspråket från fjolårets P9, men Huawei har putsat och förbättrat designen och vi ser som resultat ett mer stilrent utseende med mer fokus på ergonomi.

Huawei har i sin P-serie gått från att i P8 leverera ganska strikt fyrkantig design, till formen inte helt olik Sonys ikoniska Xperia-formspråk, till en något mjukare och mer rundad P9 till dagens P10-duo som ytterligare har rundats av och gjorts mjukare och betydligt mer bekväm. Kanske är detta en trend vi ser nu, då även den nyligen presenterade LG G6 har en liknande typ av mjukt rundade kanter, och vi såg detsamma redan förra året i exempelvis Googles Pixel-duo. P10 och P10 Plus är frånsett skärmens – och därmed telefonens – storlek i princip helt identiska vad material, knappar, byggkvalitet och design berör.

Båda P10-modellerna är tillverkade av ett enda stycke aluminium, i en så kallad unibodykonstruktion, där telefonens ram och stora delar av bakstycket är utskuret ur ett och samma metallstycke. Detta gör att de, precis som så många andra telefoner numera, är ytterst vridstyva och rigida. Bakstycket har emellertid till skillnad från de allra flesta konkurrenterna med en liknande typ av unibodykonstruktion fått en mycket fin texturering vilket ger våra händer och fingrar ett bättre grepp än en helt slät metallyta.

Knapparna är liksom chassit av metall och bjuder på bra motstånd och en skaplig klickkänsla, men vi hade önskat att de stack ut lite mer från metallramen i vilken de är infällda. Strömknappen har fått en grovt texturerad yta för att man lätt även i blindo skall kunna skilja volym- och strömknappen åt. P10 har även en aviseringsdiod, placerad jämte telefonhögtalaren på fronten, för exempelvis nyinkomna meddelanden, missade telefonsamtal och varning om låg batterinivå, men olyckligtvis är dioden ljussvag och svår att se utomhus i fullt dagsljus, och än mindre i solljus.

Fingeravtrycksläsaren, placerad på telefonens front nedan skärmen, är av utmärkt kvalitet och läser in fingeravtryck både snabbt och med imponerande precision till och med om vi är lite slarviga. Enda nackdelen är att inprogrammeringsprocessen kräver betydligt fler inläsningar per fingeravtryck än klassledarna Nexus 5X och 6P, samt Pixel och Pixel XL.

Till vårt förtret saknar P10-dun liksom dess föregångare och systermodellen Mate 9 Pro en officiell IP-klassificering för damm- och vattenresistens. Huawei påpekar dock att enhetens elektronik är nanobehandlad och således har en viss fuktresistens, men inga garantier lämnas.

Huawei P10 vs Huawei P10 Plus

Huawei P10 Plus är i stort sett identisk med P10 frånsett skärmupplösning, skärmstorlek, optiken för kameran på bakstycket, batteristorleken och mängden primärminne samt lagringsutrymme. Samtliga skillnader listas i tabellen nedan.

Huawei P10Huawei P10 Plus
5.1", 1080p, LCD/IPS 5.5", WQHD, LCD/IPS
Gorilla Glass 5Gorilla Glass 5
Kirin 960
4x2.4 GHz Cortex-A73
4x1.8 GHz Cortex-A53
Kirin 960
4x2.4 GHz Cortex-A73
4x1.8 GHz Cortex-A53
4GB RAM6GB RAM
64GB lagringsutrymme128GB lagringsutrymme
3200 mAh3750 mAh
2x20MP (f2.2) + 12MP
8MP (f1.9) frontkamera
2x20MP (f1.8) + 12MP
8MP (f1.9) frontkamera
145.3 x 69.3 x 7 mm 153.5 x 74.2 x 7 mm
145 g 165 g
5 990 kr7 990 kr

Ljud och samtal

Ljudet vid telefonsamtal är utmärkt både i vår och i motpartens ände. Vi önskar oss som alltid en lite högre maxvolym i telefonhögtalaren ovan skärmen för att underlätta vid samtal utmed exempelvis en högtrafikerad väg, men annars har vi inget att klaga på. Mottagningen motsvarar våra förväntningar och ger oss en god signalstyrka i klass med konkurrenterna. Känsligheten för det så kallade dödsgreppet, där vi med två händer försöker täcka över telefonens interna antenner så gott vi kan för att framkalla kraftig signalförlust resulterar endast i ett näst intill obetydligt signalbortfall.

Högtalaren är precis som i föregångaren P9 av mono-typ och placerad i fotänden. Vi är inte speciellt nöjda med den här placeringen, då det är alldeles för lätt att omedvetet och av misstag täcka över högtalaröppningen vilket effektivt gör att nästan all volym försvinner även på maxvolym. Trots detta, och så länge högtalaröppningen inte täcks över, så är maxvolymen hög nog för att det endast i ytterst bullriga miljöer är risk att man missar ett inkommande telefonsamtal, exempelvis.

Bildskärmen

Skärmen har i regel varit bra i Huaweis P-serie och P10-duon är inget undantag. P10 Plus har tack vare en högre upplösning, trots en större storlek, högre pixeltäthet och därmed högre skärpa än lillebror P10. Med en skärm på 5,5 tum och en upplösning på 1440 x 2560 pixlar (WQVGA) bjuds vi på en pixeltäthet på 540 PPI, det vill säga exakt samma densitet som exempelvis fjolårets syskonmodell Mate 9 Pro suveräne outsider ZTE Axon 7 och Google Pixel XL. Mycket skarp!

Däremot är svärtan i dunkla förhållanden på ett typiskt LCD-vis ganska bristande, men det är samtidigt endast ett reellt problem i riktigt mörka miljöer. Betraktningsvinklarna är vidare bra men inte riktigt i nivå med de bästa AMOLED-skärmarna, och vi ser även tendenser till mindre nyansskiftningar då vi vinklar skärmen även i mindre vinklar. Det är inget som direkt stör oss, men samtidigt ett lite större problem än i de allra bästa AMOLED-skärmarna. Vi hade utan tvekan föredragit AMOLED-panelen från Huawei Mate 9 Pro i P10 Plus, men vi vill poängtera att LCD-skärmen i P10 Plus ingalunda är dålig – tvärtom är det en av de bättre LCD-skärmarna vi har testat.

Pekskärmen är som sig bör de senaste 4 till 5 åren alldeles förträfflig. Det är sällsynt numera att vi stöter på telefoner med dåliga pekskärmar; så sällsynt att vi inte ens kan dra oss till minnes senast vi blev besvikna på en pekskärm på en Androidtelefon. P10 svarar på alla våra pek och svep snabbt och utan nämnvärd fördröjning, och med hög precision.

Den stora bristen med pekskärmen är att glaset saknar oleofobisk behandling, det vill säga ytbehandlingen som gör att skärmen känns friktionsfri, halkig och responsiv under fingertopparna, samt håller fingerkladd borta till viss del. Huawei förklarar avsaknaden av oleofobisk ytbehandling med att fingeravtrycksläsaren sitter under ett och samma glas som skärmen i övrigt och att en oleofobisk behandling inverkar negativt på fingeravtrycksläsarens precision.

Huawei har förmonterat ett skärmskydd av plast som dessvärre inte heller har någon oleofobisk behandling. Tyvärr resulterar detta i att skärmen, både med och utan skärmskydd, upplevs som lite sträv i jämförelse med många konkurrenter, och detta förtar den i övrigt mycket trevliga känslan som telefonen och dess pekskärm förmedlar. Nämnas bör att man kan köpa ett kit med oleofobisk behandling och ytbehandla sin telefon på egen hand. Detta fungerar enligt våra erfarenheter tämligen väl, men behandlingen måste upprepas med jämna mellanrum då ytbehandlingen sakta gnuggas bort i takt med att pekskärmen används.

Mjukvaran: EMUI 5.1

Mjukvaran bygger både i P10 och P10 Plus på Android 7.0 Nougat. P10 Plus har en säkerhetsuppdatering daterad februari månad 2017, vilket udda nog innebär att Plus släpar en månad efter P10 som har mars månads patch. Huawei har sin vana trogen installerat sitt eget gränssnitt ovanpå Android, ett gränssnitt de kallar Emotion UI, eller EMUI i kortform. Versionen har i P10 Plus, precis som i lillebror P10, nått upp till 5.1 och är därmed den allra senaste versionen av EMUI.

Huawei har i EMUI 5+ arbetat hårt på att förbättra gränssnittets utformning, design och användbarhet – och de har enligt vår åsikt lyckats väldigt väl. Designmässigt håller vi EMUI som ett av de snyggaste tillverkargränssnitten just nu. Då vi testade syskonmodellen Huawei Mate 9 Pro, med EMUI 5.0 under skalet, tvingades vi konstatera att även om gränssnittet var snyggt och smart så hade Huawei en hel del att jobba på vad gäller gränssnittets flyt och följsamhet – och detta tycks vara precis vad Huawei har gjort.

EMUI 5.1 i P10 flyter noterbart bättre än EMUI 5.0 i Mate 9 Pro och även om det fortfarande finns ytterligare lite utrymme för förbättring så har Huawei gjort flytet bra nog för att inte vara ett irritationsmoment eller ens något man tänker på när man använder telefonen.

I EMUI kan användaren själv välja att dölja eller visa applådan i Android. I standardkonfigurationen är applådan avstängd. Huawei skickar även med en del användbara funktioner som en konfigurationspanel för färgtemperatur och en funktion de kallar tvillingapp som gör det möjligt att köra två instanser av exempelvis Facebook, Whatsapp eller Instagram samtidigt. På så vis kan en användare vara inloggad med dubbla konton utan att behöva logga in och ut igen.

En funktion som närmast blivit standard på senare tid är svepgester via fingeravtrycksavläsaren. Genom att peka på sensorn förflyttas användaren bakåt och genom långtryck till hemskärmen medan svep åt vänster eller höger visar de senaste apparna.

Kameran

Kameran, som Huawei lyfter fram som ett trumfkort, är framtagen i samarbete med kameratillverkaren Leica. Kameran består precis som i syskonmodellen Mate 9 pro av dubbla kamerasensorer på baksidan; en svartvit sensor på 20 megapixlar samt en fullfärgsensor på 12 megapixlar, båda med ett bländarvärde om f/1.8. Här skiljer sig alltså P10 Plus från lillebror P10 som har linser med ett bländarvärde om f2.2.

Kameran har utrustats med optisk bildstabilisering (OIS) och Leica-optik och utöver det finner vi det sedvanliga i form av en dubbel tvåtons-LED-blixt, laserautofokus samt fasdetekterande autofokus. Frontkameran är på 8 megapixlar och har ett bländarvärde om f/1.9, identisk med lillebror P10.

Kameramjukvaran

Huawei har gått från att erbjuda en relativt enkel och inte särskilt intuitiv mjukvara till att bli bland de bästa i klassen. Vi når enkelt det manuella läget genom att svepa från vänster till höger och kan därifrån justera slutartid, exponering, ISO, vitbalans och autofokusläge.

Utöver de vanligaste scenlägena som panorama och HDR finns även ljusmålning och intervallfoto bland inställningarna. Det går dessutom att hämta hem fler lägen; bland annat ett som är optimerat för matfotografi.

Bland snabbgenvägarna i standard/auto-läget finns ett läge avsett för porträttfoto eller för situationer där ett kort skärpedjup är intressant. Vi finner också ett läge kallat ”stor bländare” som precis som namnet gör gällande låter användaren ta bilder med maximal bländare. En snabbgenväg för att ta monokroma bilder lyser däremot med sin frånvaro, vilket är lite tråkigt med tanke på att en av kamerorna har en monokrom CMOS-sensor.

Zoomfunktionen som endast fungerar vid en upplösning som är lägre än 12MP drar nytta av de två kameralinserna och ger en förhållandevis oförstörd bild vid upp till 2x förstoring. Vi kan även justera nivån med hjälp av ett reglage i motsats till den optiska förstoringen i iPhone 7 där det endast går att välja antingen 1x eller 2x.

Under inställningsmenyn finns det rikligt med inställningsmöjligheter som rutnät, GPS-tagg, leendeavkänning och en funktion för att automatiskt ta en bild vid en viss decibelnivå eller när någon ropar ”Cheese”.

Standardupplösningen för kameran både i färg och monokromt läge är 12MP medan användaren manuellt kan välja på 6M, 8M, 9M samt 20M.

Applikationen är snabb, lättanvänd och det mest användbara finns att tillgå genom svepningar utan att vi behöver leta igenom några undermenyer. Kameran går även att snabbstarta genom att

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-duglighet. En medveten fotograf kan manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad kamera kan alltså vara bättre för en god fotograf än vad som framgår i våra recensioner.

Huawei P10 Plus | Huawei P10 | Google Nexus 6P 

Vi vet sedan vår recension av Huawei Mate 9 Pro, som har samma kamerasensorer som P10 och P10 Plus, att Huawei har skapat tämligen kompetent kamera. I vårt kameratest ställer vi P10 och P10 Plus mot vår referensmodell Nexus 6P. Vi kommer i den här recensionen endast avhandla P10 Plus mot Nexus 6P, och bilderna tagna med P10 är endast en referens för er läsare. Den som vill fördjupa sig i kameran i P10 kan med fördel läsa vår P10-recension.

Föga förvånande är bilderna tagna med P10 Plus i princip identiska med lillebror P10. Saker som skärpa, detaljrikedom, färgåtergivning och exponering är såvitt vad våra ögon kan uppfatta identiska. Vi finner i enskilda bilder skillnader de tu emellan, men det handlar då om undantag snarare än regel. Den enda skillnaden är att vi i bilder tagna med P10 Plus, som har en aningen annorlunda lins, ser att vi får plats med lite mer i sökaren, en lite större vidvinkel.

Färgåtergivningen är jämfört med den lite kallare Nexus 6P mer åt det varma hållet, med ett visst gulstick där vi anser att just gula nyanser får aningen för hög mättnad. Detta är precis som i P10 ett genomgående tema i hart när alla bilder tagna med P10 Plus.

Skärpa och detaljnivå är bra, imponerande, men kan inte riktigt matcha Nexus 6P då bilderna studeras i fullstorlek. Vi ser en lätt tendens till diffus skärpa på de allra finaste detaljerna, såsom de minsta grenarna och kvistarna i ett träd på större avstånd. Nexus 6P levererar en lite större skärpa i samma förhållanden, men marginalerna är små. Vi misstänker att det hela beror på hur mjukvaran efterbehandlar bilden, och att P10 Plus har en lite mer aggressiv brusreducering, vilket må dölja brus men som samtidigt kan släta ut finare detaljer.

Precis som lillebror P10 imponerar P10 Plus med den kanske bästa linsen vi har sett här på Swedroid, vad gäller kamerans förmåga att behålla en god skärpa och detaljrikedom ända ut i bildens ytterkanter. Nästan alla mobilkameror har problem med förlorad skärpa i ytterkanterna, samt i vissa fall en högst påtaglig bildförvrängning. Huawei har samarbetat med kameratillverkaren Leica då de har utvecklat linsen i P10-duon, och vi tycker oss se att det här samarbetet har gett ett påtagligt resultat.

Vad gäller kameramjukvarans förmåga att i autoläget hantera svåra ljusförhållanden, som kraftigt motljus och påtagliga ljuskontraster, så ser vi att P10 Plus gör ett skapligt jobb, men att den inte kan matcha suveränen Nexus 6P som jämte syskonet Nexus 5X och de tu Pixel-telefonerna är klassledande vad exponering berör.

Allt som allt, vid stillbildsfoto i goda ljusförhållanden, konstaterar vi att Huawei i P10 och P10 Plus har lyckats ganska bra med sin kamera, även om den maximala skärpan brister lätt (möjligen på grund av en lite för påtaglig brusreducering) och vi ser tendenser till överexponering i svåra ljusförhållanden. På plussidan finner vi en mycket bra lins och en bra färgåtergivning.

Mörkerbilder (Huawei P10 Plus, Nexus 6P, Huawei P10)


P10 och P10 Plus har fått exakt samma kamera som syskonet Mate 9 Pro, och vi ser dessvärre därför även samma bristande förmåga i mörka förhållanden. Bilderna tagna med P10-duon lider av kraftigt brus och saknar därtill kontrast vilket får bilderna att se tämligen platta ut. Därtill saknas och en acceptabel färgåtergivning vilket ytterligare bidrar till bildernas platta livlöshet. Nexus 6P har trots ett och ett halvt år på nacken fortfarande en av de absolut bästa mörkerkamerorna på Androidmarknaden och går med lätthet segrande ut mörkerkampen. Vi hade hoppats att Huawei skulle ha åtgärdat åtminstone delar av problemen med mörkerprestandan, visa av erfarenheterna med Mate 9 Pro, men så tycks ej vara fallet. Tyvärr.

Svartvit

Frontkameran (Huawei P10 Plus, Nexus 6P, LG G6)

Frontkameran på 8MP (f/1.9) är identisk i både P10 och P10 Plus och är en mycket kompetent pjäs som utan tvivel hör till de bästa vi någonsin har testat. I jämförelse med Nexus 6P och LG G6 producerar Huawei P10/P10 Plus ljusare bilder utan att tappa detaljer i lika stor utsträckning vid sämre ljus. Det blev poängförlust för mörkerkameran i stycket ovan, men Huawei lyckas definitivt återvinna en poäng här. För den som ofta och gärna fotograferar med frontkameran rekommenderas P10 Plus varmt. Överlägsen seger för Huawei P10 och P10 Plus.

Ett i våra ögon stort plus är också att Huawei tagit bort försköningseffekten som tidigare följde med kameramjukvaran och som i regel var aktiverad från start.

Videoinspelning
Huawei P10, UHD @ 30FPS | Nexus 6P, UHD @ 30FPS

Buggar, problem och brister

Vår tid med Huawei P10-duon har varit tämligen buggfri, men det finns ändå en del problem, eller brister, som vi vill nämna.

Vi har i bildskärmskapitlet nämnt problemet med att skärmen saknar såväl oleofobisk ytbehandling samt att det medföljande skärmskyddet saknar ytbehandling. Inte ett jätteproblem, men det förtar känslan av genomtänkt kvalitet som P10-telefonerna i övrigt utstrålar, och känslan som vi förväntar oss av en premiumtelefon.

Till sist vill vi även nämna den ytterst ljussvaga aviseringsdioden på telefonens front. Kan tyckas vara en bagatell, och i ärlighetens namn är det nog det också, men samtidigt är det något som har stört oss en aning när vi har befunnit oss utomhus i fullt vårdagsljus och inte har sett aviseringen för nyinkomna meddelanden utan att med jämna mellanrum tända skärmen.

Batteritiden

[bench]20battery|huawei p10 plus[/bench]
Dessvärre har batteritiden med P10 Plus, trots ett väl tilltaget batteri på 3 750 mAh, inte levt upp till våra förväntningar. Där lillebror P10 med sin mindre skärm och mindre batteri lyckades nå 412 minuter i vårt batteritest kroknar P10 Plus redan vid 346 minuter, mer än en timme före lillebror. Även om P10 Plus har fått en på många vis mycket imponerande skärm så tycks den inte vara speciellt strömeffektiv.

Syntetiska batterimätningar säger dock sällan hela sanningen, och det svaga resultatet till trots så levererar P10 Plus ändå en acceptabel batteritid vid normalt användande. Inte bra, inte dålig, blott acceptabel. Vi är lite besvikna på detta, då det rejält tilltagna batteriet på pappret borde ha gett P10 Plus en batteritid som kan utmana de allra bästa.

Ytterligare en besvikelse kommer då vi mäter upp laddtiden med den i kartongen medföljande laddaren. Syskonet Huawei Mate 9 Pro har ett ännu större batteri, 4 000 mAh, och lyckades laddas fullt på blott 93 minuter, medan P10 Plus behöver hela 134 minuter för att ladda sitt 3 750 mAh-batteri fullt. Med det sagt vill vi ändå poängtera att 134 minuter inte är en direkt dålig tid, bara inte i nivå vad vi hade hoppats på, och långt ifrån de allra bästa.

Spel, prestanda och grafer


Tillsammans med Kirin 960 leverear både P10 och P10 Plus utmärkt prestanda. I spel såväl som webbläsaren och flertalet appar samt i gränssnittet är upplevelsen responsiv, mjuk och tillfredsställande. Enklare spel som Super Mario Run och Pokémon Go till tyngre titlar som Asphalt 8 fungerar obehindrat utan att telefonen blir speciellt varm.

[bench]20system|huawei p10 plus[/bench]

[bench]20cpu|huawei p10 plus[/bench]

[bench]20gpu|huawei p10 plus[/bench]

I de syntetiska testerna hamnar både P10 och P10 Plus strax efter Mate 9 Pro i några av delmomenten vilket sannolikt förklaras av att chassit har en tunnare profil och därmed sämre värmeavledningsförmåga. Det kan också vara så att Huawei justerat klockfrekvenserna något för att utöka batteritiden.

Kirin 960 tillhör fortfarande en av de snabbaste plattformarna vi testat, men grafikdelen kan inte riktigt utmana prestandan i Qualcomms Adreno 530.

Slutsats


Att Huawei kan bygga utmärkta telefoner vet vi sedan länge. I takt med att Huawei har höjt ribban så har även våra förväntningar ökat, och med tanke på att Huawei numera även tar lika mycket betalt för sina telefoner som många konkurrenter så har även våra krav och förväntningar ökat.

Huawei har med P10 Plus lyckats vinna även redaktionens största skeptikers gunst, och vi kan inte göra annat än att konstatera att P10 Plus är en konkurrenskraftig telefon, i en mycket konkurrensutsatt marknad. Huaweis största svaghet har de senaste åren varit mjukvaran, men med den nya versionen av EMUI (5.1) har de tagit ett stort steg i rätt riktning. Gränssnittet är snyggt och snabbt och vi finner det skapligt lättanvänt. Android 7.0 återfinns under EMUI 5.1, men en uppdatering till 7.1 sägs vara på väg.

Hårdvarumässigt är P10 Plus en fullträff. Bygg- samt materialkvalitet är av toppklass och det finns ingenting att klaga på vad gäller passform, knappar och allmänna brister. Bildskärmen håller hög klass men har de sedvanliga bristerna som alla LCD-skärmar dras med; bristande svärta och aningen begränsad färglyster ur kraftiga betraktningsvinklar. Pekskärmen är briljant, som vanligt numera.

Huvudkameran är bra men vi hade hoppats på lite mer vad gäller mörkerprestandan som tyvärr brister på samma vis som syskonet Mate 9 Pro, med kraftigt brus, svag färgåtergivning och dålig skärpa. Kameramjukvaran är utmärkt och snabb, men kan ibland kännas lite rörig och ofärdig och sakna ordentliga svenska översättningar.

Kamerans linser har utvecklats i samarbete med Leica, och detta har gett mycket fina resultat: ingen annan kamera vi har testat har haft samma jämnhet vad gäller skärpa utmed bildernas ytterkanter, och därtill är bildförvrängningen minimal. Frontkameran är utmärkt, kanske den bästa vi har testat på Swedroid, en stor bonus för den som ofta och gärna tar selfies.

Batteritiden har dessvärre visat sig vara P10 Plus kanske största akilleshäl, på grund av en ganska låg batteritid vid syntetiska mätningar och en högst medioker batteritid vid ett mer normalt, verkliga världen-baserat användande. Därtill mäter vi upp en laddtid som är långt ifrån vad vi hade förväntat oss och därtill mycket långsammare än syskonet Mate 9 Pro. Sammantaget upplever vi batteriet som med viss tvekan godkänt, men inte mer.

Allt som allt är P10 Plus, trots batteritiden, en mycket bra telefon. P10 Plus är välbyggd, snygg, har bra kamera, god prestanda och ett snabbt och snyggt gränssnitt och smarta funktioner.

Vi rekommenderar Huawei P10 Plus som i skrivande stund har en prislapp på 7 200 kronor och uppåt för 128 GB-versionen.

[P_REVIEW post_id=149390 visual=’full’]