Recension:Test av LG G6

Postat:
22:50 - 2017-05-23
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
39

Under årets upplaga av Mobile World Congress, som sedvanligt går av stapeln i Barcelona i slutet av februari varje år, presenterade den sydkoreanska tillverkaren LG sitt efterlängtade flaggskepp för 2017, som väntat kallad G6. LG har haft några tuffa år med en G-serie som inte riktigt har levt upp till förväntningarna, och G6 är därför en mycket viktig produkt för LG.

I den här recensionen delar vi som alltid med oss av våra synpunkter på den för LG:s vidkommande mycket viktiga telefonen. Håller G6 måttet? Vi tror oss efter ett par intensiva veckor med G6 ha svaret på den frågan.

Specifikationer

Specifikationer LG G6
ReleasedatumVåren 2017
Processor2,35GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 821 64-bit
GrafikkretsAdreno 530
RAM-minne4GB
Inbyggt minne32/64GB / plats för minneskort
Skärm5,7" / QHD+ - 1440x2880 pixlar / 565PPI
SkärmtypLCD / 18:9 / 83,85 cm² / ~78,3% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera5MP
Vikt163g
Höjd, bredd, djup148,9 x 71,9 x 7,9mm
Batteri3300mAh
KommunikationUSB 2.0 Type-C, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP68
Övrig info3,5mm-jack. Dubbla bakre 13MP-kameror. Panelen har bildförhållandet 18:9. MIL-STD 810G-klassad.
Mer infoMer info om LG G6 på Androidenheter.se

LG G6 har fått en skärm med det lite udda bildförhållandet 18:9, eller 2:1, att jämföra med det mer traditionsenliga bredbildsformatet 16:9. G6-skärmen är således mer utdragen än vad vi är vana vid, och har som följd även en lite udda upplösning om 1 440 x 2 880 pixlar.

Skärmen mäter 5,7 tum på diagonalen men tack vare det utdragna formatet och mycket tunna ramar runtom skärmen har G6 fått tämligen nätta yttermått: 148,9 x 71,9 millimeter på höjd och bredd, samt en tjocklek om 7,9 millimeter. Vikten är 163 gram och batteriet är på 3 300 mAh. Till vår glädje har LG gjort G6 damm- och vattenresistent, med en IP68-klassificering.

Under skalet finner vi fjolårets toppchipp från Qualcomm, det fyrkärniga chippet Snapdragon 821, samt 4 GB RAM (LPDDR4). Lagringsalternativen är två till antalet; antingen 32 eller 64 GB, men i skrivande stund tycks endast 32 GB-varianten säljas officiellt i Sverige. En MicroSD-plats för lagringsexpansion med upp till 256 GB finns, lyckligtvis, då 32 GB är i minsta laget år 2017.

Kamerorna är tre till antalet; två stycken huvudkameror á 13 megapixlar på telefonens baksida samt en frontriktad ”selfiekamera” på 5 megapixlar på fronten. Huvudkamerorna har fått sällskap av en dubbel LED-blixt samt såväl laserautofokus som fasdetekterande fokus.

Mjukvaran bygger på Android 7.0 Nougat och LG har ovanpå detta lagt in sitt egenutvecklade gränssnitt Optimus UX 6.0. Den aktuella säkerhetspatchen är daterad april 2017 och är därmed i fas med Googles senaste säkerhetsuppdatering, även om androidversionen släpar efter.

Prislappen ligger i skrivande stund på strax under 7 000 kronor för 32 GB-versionen med enkel-SIM, vilken tycks vara den enda versionen som i dagsläget är aktuell för den svenska marknaden. De tillgängliga färgalternativen är svart (”Astro Black”), grå (”Ice Platinum”) och vit (”Mystic White”).

I kartongen

LG levererar G6 i en rätt enkel svart kartong med texten ”LG G6” i krom centrerat på kartongens lock. Då locket lyfts av möts vi som brukligt av telefonen själv i ett fack för sig. Nedan telefonen finner vi kartongens övriga innehåll, vilket i vårt fall är en laddare, en USB-kabel, hörlurar, USB-adaptrar, SIM-stift samt dokumentation.

Vi finner följande i kartongen:

  • LG G6 (H870, grå, ”Ice Platinum”)
  • Laddadapter (vit, snabbladdare, 5V och 1,8A + 9V och 1,8A)
  • USB-kabel (vit, cirka 1 meter lång)
  • USB-adaptrar (vita, USB till USB Typ C och MicroUSB till USB Typ C)
  • Trådburna hörlurar (svarta, in ear-typ)
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation i form av snabbstartguide och garantiinformation

Vi kan i vanlig ordning inte veta med säkerhet att de svenska butiksexemplaren, via olika återförsäljare, operatörer och kampanjer, har samma innehåll som vår kartong, så om ni med säkerhet vill veta innan ni slår till rekommenderar vi er som alltid att kontakta återförsäljaren innan köp.

Konstruktion, knappar, sensorer, anslutningar och trådlöst

G6 är till skillnad från fjolårets modulära G5 tillverkad enligt en mer traditionell mall, bestående av ett så kallat unibodychassi av lättmetall. Detta ger G6 ett mycket mer påtagligt kvalitetsintryck än fjolårsmodellen som hade en del skarvar och glipor där ”modulerna” anslöt till själva telefonen.

G6 är mycket, mycket välbyggd och materialvalet är oklanderligt. Vi är numera vana vid att telefoner håller toppklass vad gäller det yttre; såsom materialval, passform och premiumkänsla, och LG gör oss inte besvikna. G6 är ett under av kvalitet och premiumkänsla, och ligger bättre i våra händer än alla andra telefoner av samma storleksklass vi har testat, till dags dato.

Volymknapparna, placerade på telefonens vänstra långsida, håller hög klass med en tydlig klickkänsla och är lätta att finna i blindo. På telefonens baksida finner vi strömknappen, som även extraknäcker som en fingeravtrycksläsare.

SIM-släden är placerad på telefonens högra långsida och är snyggt infälld i metallramen. I fotänden finner vi USB Typ C-porten centralt placerad, omgiven av samtalsmikrofonen till vänster och högtalaröppningen (mono) till höger. I huvudänden återfinns 3,5mm-porten ut mot det vänstra hörnet samt den sekundära mikrofonen strax bredvid.

G6 är utrustad med den sedvanliga uppsättningen sensorer; gyro, accelerometer, kompass, ljussensor, närhetssensor, barometer och fingeravtryckssensor. På telefonens front, ovan skärmen, finner vi samtalshögtalaren centrerad. Strax till vänster om samtalshögtalaren sitter ljus- och närhetssensorerna och ända längst ut till vänster finner vi den frontriktade kameralinsen.

Till vår stora besvikelse saknar G6 en aviseringsdiod. Vi finner aviseringsdioder ytterst användbara och betydligt bättre än skärmaviseringar i många fall, inte minst då man med lätthet kan se en aviseringsdiod blinka (ofta i olika färger beroende på aviseringstyp) på stora avstånd, medan notifikationer på en skärm ofta är omöjliga att se på avstånd på grund av skärmreflektioner och betraktningsvinklar. En skärm som tänds och blinkar med jämna mellanrum drar därtill betydligt mer batteri än en liten diod. Bakläxa på detta, LG.

Vad gäller de trådlösa standarderna finner vi allt som vi förväntar oss, i form av fullt stöd för svenska mobilnät och LTE-band, Bluetooth 4.2, A2DP, LE, aptX HD, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual band, GPS/GLONASS/BDS samt NFC.

Storleksjämförelse

LG G6 är något bredare än Galaxy S8 med 71,9 mm i jämförelse med 68,1 mm. Höjden om 148,9 mm är identisk med Galaxy S8 och djupet skiljer sig endast med 0,1 mm. G6 väger med sina 163 gram 8 gram mer än S8.

Sett till mängden skärmyta i förhållande till framsidan skiljer det sig med 7%. S8 erbjuder 83,6% medan G6 erbjuder 78,6%.

Ljud och samtal

Samtalskvaliteten är mycket god och vi har inte haft något att klaga på vad gäller brus, sus eller andra missljud, och detsamma gäller motparten som klart och tydligt hör oss även utomhus i måttlig vind. Däremot skulle vi önskat oss en lite högre maxvolym via telefonhögtalaren då vi vistas i bullrigare miljöer.

Mottagningsförhållandet i G6 motsvarar våra förväntningar och matchar våra referenstelefoner Samsung Galaxy S8 och Huawei Nexus 6P väl. Vi noterar heller inga betydande problem med signalförlust på grund av det så kallade ”dödsgreppet”, där vi med båda händerna gör vårt bästa för att täcka över och störa telefonens interna antenner; vare sig WiFi eller LTE påverkas i nämnvärd utsträckning.

Den i fotändens metallram placerade monohögtalaren är tyvärr lite av en besvikelse. Vi är först och främst inte alls glada i högtalare placerade i fotänden, då det är alldeles för lätt att av misstag täcka över högtalaröppningen då telefonen ligger i en väska eller i en ficka, eller då man använder telefonen med tvåhandsgrepp i landskapsläge, men G6 lider även av en tämligen låg maxvolym och en tunn ljudbild utan djup – i den mån man nu kan tala om djup i en inbyggd telefonhögtalare.

Vi har jämfört den europeiska modellen (H870) mot den koreanska (G600S) som är begåvad med LG:s Quad-DAC. Även modellen som säljs i Hongkong (H870DS) är utrustad med Quad DAC och dubbla SIM-kortläsare.

I USA och Europa säljs G6 med Qualcomms Aqstic-DAC som ingår i Snapdragon 821. I bland annat Korea och Hongkong (G600S, H8720DS) säljs G6 däremot med en annorlunda DAC som består av fyra stycken DAC-enheter som arbetar tillsammans från ESS Technology med beteckningen Sabre ES9218+. I jämförelse kan nämnas att den välljudande LG V20 använder Sabre ES9218, som också är en så kallad Quad DAC.

När vi provlyssnar G6 med DAC-enheten från ESS kan vi snabbt konstatera att ljudet håller samma höga kvalitet som i LG V20 och spelar med samma kraft. Basen upplever vi som något mildare och ljudet som mer ofärgat, vilket passar oss bra då vi föredrar en mer neutral ljudbild. Vid mer tungdrivna hörlurar (600 ohm) finner vi ljudet förvånansvärt bra med tanke på att vi lyssnar från en telefon. I mångt och mycket är resultat jämförbart med vad vi erfar att vår referens-DAC DragonFly Black 1.5 presterar.

Ljudet är inte dåligt i den europeiska versionen av G6 som använder Qualcomms Aqstic-DAC som ingår i Snapdragon 821-chippet, men vi åtnjuter inte samma kraft och fina stereoseparation. Ljudet upplever vi som mer platt och inte lika levande i jämförelse.

För den som fortfarande lyssnar sladdburet kan det därför vara intressant att överväga en import av Hongkong-modellen/H870DS.

Bildskärmen är av LCD IPS-typ och mäter 5,7 tum på diagonalen. LG har likt Samsungs Galaxy S8 och S8+ gett G6 ett mer utdraget skärmförhållande än det normala bredbildsförhållandet 16:9. G6 har ett skärmförhållande på 18:9, eller 2:1, och är därmed dubbelt hög som den är bred, sett ur porträttläge. Det här lite udda bildförhållandet tillsammans med tunna ramar runtom skärmen har gett LG möjligheten att ge G6 tämligen nätta yttermått, trots en rejält tilltagen skärm.

Skärmen i sig håller mycket hög kvalitet och kan vad färgernas briljans och mättnad utmanar de bästa AMOLED-skärmarna. Skärpan är utmärkt tack vare en skärmupplösning på 1 440 x 2 880 pixlar och en pixeltäthet på 564 PPI, med en RGB-matris. Betraktningsvinklarna är utmärkta men kanske inte riktigt i nivå med de allra bästa AMOLED-skärmarna, och den maximala ljusstyrkan imponerar likaså.

Skärmens största svaghet är samma svaghet som alla LCD-skärmar dras med: svärtan. Även om svärtan är mer än duglig i ljusa/normala förhållanden så ser vi genast att helsvarta bakgrunder ser gråaktiga ut då vi använder telefonen i mörka omgivningar, även då skärmens ljusstyrka är satt till 0%. Detta är en svaghet som LCD-skärmar sannolikt aldrig kommer att komma till rätta med, men det är samtidigt inget som vi upplever är ett stort problem annat än i mycket specifika situationer.

Pekskärmen håller som nästan alltid numera absolut toppklass. Våra pek, svep och gester registreras snabbt och med precision och vi finner heller inga brister vad gäller flerfingersgester. Skärmens yta har en oleofobisk (fettavstötande) behandling vilket håller det värsta fingerkladdet borta och samtidigt ger skärmen den där härliga halkiga ytan som vi älskar.

Mjukvaran: Optimus UX 6.0

LG G6 levereras ur kartong med Android 7.0 Nougat, och uppdateras direkt vid första uppstart till april månads säkerhetspatch. Ovanpå Android har LG lagt version 6.0 av sitt egenutvecklade gränssnitt Optimus UX, ibland även kallat LG UX. LG har med Optimus UX gått från att vara ett ganska oattraktivt och ogenomtänkt gränssnitt för 4-5 år sedan till att nu, efter flera generationers putsande, filande och förbättrande vara ett gränssnitt som vi på redaktionen har kommit att uppskatta.

LG har till vår glädje stått emot frestelsen att lägga in mängder av tung mjukvara, funktioner, finesser, egna appar och tredjepartsappar. G6 är kort sagt mestadels fri från så kallad bloatmjukvara. Vi finner en hel del funktioner och finesser som Android i grundutförande saknar, men i de allra flesta fallen upplever vi att de tillkomna funktionerna tillför en påtaglig och praktisk nytta.

LG har sedan några Optimus UX-generationer tillbaka släppt greppet om det traditionella turkosgröna färgtemat, vilket vi är mycket glada för. LG satsar numera på ett modernare gränssnitt av ”flat design”-typ med ljusa färger, men vi ser fortfarande spår av gränssnittets turkosa arv i accentfärgerna som på många platser i Optimus UX 6.0 är just turkosa.

LG har av tradition lyckats skapa följsamma gränssnitt, ända sedan LG Optimus G lanserades i slutet av 2012, och G6 är inget undantag. Flytet och hastigheten i gränssnittet imponerar och vi ser inga tendenser till det så typiska mikrolagget vi ofta stöter på i exempelvis Samsungs och Huaweis telefoner.

18:9-formatet och omskalning

På grund av skärmens lite udda format så har vi inga större problem att med enhandsgrepp nå hela skärmens bredd med tummen, men att med enhandsgrepp försöka nå skärmens övre tredjedel visar sig vara i princip omöjligt för oss. Möjligen kan en fingergymnast med osedvanligt stora händer klara av det konststycket, men vi får se oss besegrade.

Av för oss fullkomligt obegripliga skäl ha LG valt att i G6 inte inkludera ett läge för enhandsfattning, ett mycket behändigt läge de har i syskontelefonen LG V20, som gör enhandsanvändande av telefonen mycket enklare. Väldigt synd, och vi hoppas innerligt att LG tänker om och ger oss samma funktionalitet i G6 som återfinns i V20.

18:9-formatet innebär en del problem i applikationer som inte är anpassade för formatet. I regel finner vi att de flesta spela fungerar bra, men för många appar som exempelvis Netflix fyller inte video hela bilden om vi inte trycker på den blå ikonen för omskalning som syns i bilden ovan, och ställer in ”Full Screen 18:9”. Tyvärr innebär det också att en del av bilden hamnar utanför skärmen.

I webbläsaren finner vi 18:9-formatet mycket behändigt då vi slipper scrolla lika mycket och det fungerar även bra i f

Google Assistant

En stor nyhet i G6 är att LG som en av de allra första tillverkarna har inkluderat Googles personliga assistent ”Google Assistant”. Även om Google Assistant är av begränsad nytta i Sverige än så länge, så är det ändå vår favoritassistent i telefonvärlden. Vi anser att Google Assistant, även om den fortfarande är i sin barndom, är klart bättre än konkurrerande assistenter som exempelvis Apples Siri, Samsungs Bixby och Amazons Alexa. För att Google Assistant skall fungera i LG G6 krävs dock att systemspråket är satt till engelska – svenska fungerar inte.

Allt som allt är vi tämligen förtjusta i mjukvaran i LG G6. Gränssnittet är snabbt, snyggt och genomtänkt och vi upplever att G6, trots att den ”bara” har fjolårskretsen Snapdragon 821 under skalet, vid ett normalt användande är minst lika snabb som konkurrenter med snabbare systemchipp, exempelvis Snapdragon 835. I prestandakapitlet lite längre ned i recensionen ser vi dock tydliga skillnader i prestanda, men endast i syntetiska applikationer: aldrig vid ett verkliga världen-baserat användande.

Kameran

Kameran består av dubbla 13-megapixelsensorer, båda i fullfärg till skillnad från exempelvis Huaweis dubbelkameralösning där ena kamerasensorn är monokrom (svartvit). G6 har en kamera med en lins på f/1,8, laserautofokus och fasdetekterande fokus och en andra kamera med en lins på f/2,4. Som hjälp vid dunkla förhållanden finner vi även en dubbel tvåtons-LED-blixt. Frontkameran är på 5 megapixlar och har en lins med en bländare på f/2,2.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-duglighet. En medveten fotograf kan manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad kamera kan alltså vara bättre för en god fotograf än vad som framgår i våra recensioner.

LG G6 till vänster, Huawei P10 Plus till höger

I det första bildparet ser vi att LG G6 bjuder på en klart större klarhet i den blå himlen, jämfört med Huaweis P10 Plus. Kanske har LG gått något steg för långt och gett blåa nyanser aningen för mycket mättnad och ljus, men att det ser tjusigt ut råder det ingen tvekan om. I samma bild ser vi även att gröna nyanser är lite frodigare än P10 Plus som rent generellt ofta levererar en mer gulbrun grönnyans. Skärpan är snarlik i dessa tu kameror, men vi ger ett visst övertag till G6 som lyfter fram enstaka kvistar och grässtrån lite bättre än huaweien.

I det andra bildparet, på trädstammen, lyckas G6 mycket bättre än P10 Plus, på nästan alla fronter. Även om färgåtergivningen är i princip identisk (kanske på grund av avsaknad av kraftfulla färger) så lyckas G6 lyfta fram en skärpa och fokus som P10 Plus inte ens nästan kan matcha. Vi lade här fokus manuellt, med pekfokus, så båda telefonerna hade samma grundförutsättningar för en skarp bild. Vi ser vidare att P10 Plus kameramjukvara misslyckas med exponeringen, vilket resulterar i att de ljusa partierna i trädets bark försvinner i en näst intill helvit soppa.

Det tredje bildparet ger ytterligare en klar seger till LG G6. I stadsmiljöer ser vi många hårda kontraster och rikligt med detaljer och vitt skilda färger, och LG G6 lyckas fånga det mesta på ett utmärkt sätt. Skärpan är en klar seger, se som exempel tegelfasaderna och gatstenarna, och vi ser även att färger är mer distinkta, medan de i bilden tagen med P10 Plus är lite oskarpa. Inte minst den röda cykeln till vänster i bild upplevs som oskarp och suddig på bilden tagen med P10 Plus. Vi misstänker att Huaweis lite överambitiösa brusreducering, som tenderar att släta ut finare detaljer, är boven i dramat.

I det fjärde bildparet ser vi mer prov på G6 vackra, men kanske lätt överdrivna, blånyans i bakgrunden. Färgåtergivningen är här mycket god i båda kamerorna, men P10 Plus faller ånyo i kampen om skärpa och detalj. Båda telefonerna har lätta problem med överexponering i enstaka detaljer, men problemet är lite mer påtagligt i bilden tagen med P10 Plus, vilket allra tydligast framgår i bildens överkant, på molnen.

I det femte och sista bildparet slår Huawei P10 Plus till med sin bästa bild i det här kameratestet. Vi ser en bra balans mellan himlens blånyans, skaplig detalj i skuggade partier och en bra skärpa överlag. Problemet är bara att LG G6 lyckas ännu bättre på punkt efter punkt, med undantag av en aning överdriven gul- och rödnyans på byggnaden i bakgrunden mitt i bild. Skärpan och detaljrikedeomen är utmärkt och inte minst ser vi mer distinkta detaljer i gatstenen, där P10 Plus som vi har noterat förut tenderar att ”sudda ut” finare detaljer i sin iver att brusreducera.

Mörkerbilder, LG G6 till vänster, Huawei P10 Plus till höger

I mörka och mycket svåra ljusförhållanden, ställd mot Huawei P10 Plus som vi vet sedan tidigare har stora problem med skärpa och detalj under dunkla förhållanden, blir det en mycket enkel seger för LG G6. Även om vi hade önskat oss lite mer detalj i mörka partier så hanterar G6 exponeringen mycket bättre, och lyfter fram mycket mer detaljer i såväl förgrund som bakgrund. Inte minst ser vi exempel på detta i bakgrunden, såsom trädens grenverk.

Huawei P10 Plus lyfter sin vana trogen fram betydligt mer ljus, men det sker på bekostnad av dynamik och djup. Bilden ser kort sagt platt och urvattnad ut. Vi ser då bilderna detaljstuderas i fullstorlek att båda kamerorna har problem med en tydlig akvarelleffekt, skapad av en överambitiös brusreducering i kameramjukvaran, men återigen är P10 Plus klart värst medan G6 hanterar det bättre, om än inte bra.

Vidvinkel och normalzoom

Ovan ser vi skillnaden i ”zoom” mellan vidvinkellinsen och normalzoom. Vi stod vid båda fototillfällena på exakt samma avstånd från byggnaden, men tack vare de två linsernas betydande skillnad kommer vi mycket närmare med normalzoom. Vidvinkellinsen lämpar sig för situationer när man vill kunna fånga ett stort objekt, såsom en byggnad, trots att man står mycket nära byggnaden. Normalzoomläget lämpar sig istället för att fotografera mindre objekt på lite större avstånd.

Då vi summerar stillbildskameran i LG G6 så kan vi intet annat göra än att utdöma en lätt seger mot Huaweis P10 Plus. På punkt efter punkt visar LG att de ämnar vara med och slåss i kameratoppen, även om vi anser att de nog har varit lite för ambitiösa vad gäller mättnad och klarhet i vissa färgnyanser, kanske främst blånyanser. Skärpan i G6 är god, detaljrikedomen likaså, och vi ser att LG till skillnad från Huawei inte har fallit för frestelsen att brusreducera för mycket.

LG bjuder på en av de allra bästa kameramjukvarorna på marknaden, vilket gör det till en fröjd att använda G6 som en kamera. Vi fotograferar alltid med kameramjukvaran i autoläget i våra recensioner, men för den som är villig att ta sig tid att leka med de manuella kamerainställningarna finns det påtagliga vinster att göra i LG G6 utmärkta mjukvara.

Frontkameran, LG G6, Huawei P10 och Nexus 6P

En tunn ram lämnar mindre utrymme för optik såväl som kamerasensor och LG tycks av resultat ovan att döma tvingats till att kompromissa med den främre kameran. Resultatet är noterbart sämre än vad vi erfar att Huawei P10 och den 1,5 år gamla Nexus 6P presterar. Detaljrikedom och färgåtergivning haltar så snart vi drar ned på belysningen, men även i fullt dagsljus finner vi att detaljrikedomen inte riktigt håller måttet.

Buggar, problem och brister

LG har i G6 skapat en mycket stabil enhet som under vår testfas inte har uppvisat några betydande kritiska buggar. Alla telefoner har dock vissa problem, eller brister, och G6 är inget undantag.

Det kanske mest påtagliga problemet, eller buggen, är att det lite udda bildförhållandet (18:9) resulterar i att vissa appar som är skapade för telefoner med mer traditionella 16:9-skärmar inte visas som de skall. Detta kan ta sig uttryck i att apparna ”sträcks ut”, att det blir svarta ramar eller att exempelvis knappar i apparnas gränssnitt i sällsynta fall inte reagerar på våra pek och tryck. LG har för att komma till rätta med tredjepartsappar som inte är optimerade för 18:9-skärmar implementerat en omskalningslösning, en knapp i gränssnittet, så att användaren ”manuellt” kan tvinga omskalning av appen för att det bättre skall fungera på G6.

Avsaknaden av en diod för aviseringar om exempelvis nyinkomna meddelanden, inkommande telefonsamtal, missade telefonsamtal eller låg batterinivå stör oss påtagligt. Även om vi började vänja oss efter några dagar så fortsatte det ändå att till och från vara en nagel i ögat under hela testfasen. En petitess, kan tyckas, men likväl frustrerande. Meddelandeaviseringar på skärmen kan inte kompensera för en simpel och ljusstark diod.

Högtalaren i telefonens fotände är utöver att bara vara av monotyp även lite för klen och tunn för vår smak. Placeringen gör därtill att det är alldeles för lätt att av misstag råka täcka över högtalaröppningen vilket i princip dödar allt ljud och gör det omöjligt att höra ett inkommande telefonsamtal, exempelvis. Vi finner även att vi återkommande råkar täcka högtalaröppningen med handen då vi i landskapsläge använder telefonen för exempelvis spel eller videotittande. Enerverande.

Vi har läst om att somliga användare har haft problem med att skärmens timeoutinställningar inte alltid fungerar, det vill säga att skärmen inte släcks automatiskt efter inställd tidsrymd, men vi har inte haft några som helt problem med detta under vår testfas.

Batteritiden

[bench]21battery|lg g6[/bench]
Under vår testfas har LG G6 visat sig ha en mycket konkurrenskraftig batteritid, trots en i vårt syntetiska batteritest högst medioker uppmätt tid. Vi har inga som helst problem att klara oss en hel dag på en laddning, såvida vi inte överstiger 6 timmars skärmtid, och med sparsam skärmtid samt Always On Screen (”AOS”) inaktiverad har vi även klarat två dygn, även om det var på gränsen de sista timmarna innan vi hann hem till laddaren på kvällen.

Vi finner allt oftare numera att telefoner, inte minst de med stora skärmar, presterar mycket bättre i verkliga världen än vad vårt syntetiska batteritest antyder. Vi gissar att detta beror på att Androids inbyggda Doze-funktion blir allt bättre, vilket innebär att telefonen går ned i strömsparläge på ett snabbt och effektivt vis vid normalt användande, medan det syntetiska batteritestet aldrig drar nytta av Doze och i princip levererar ett resultat som endast avspeglar ett slags ”worst case scenario” som inte är helt representativt för den normale användaren.

Vi mäter upp en laddtid, från helt tomt till 100%, på 104 minuter (1 timme och 44 minuter) vilket placerar LG G6 ungefär där vi förväntar. Inte lika snabb som de bästa, med ungefär samma batteristorlek, men samtidigt mycket bättre än de sämsta. Vi finner aldrig att vi upplever att G6 laddar för långsamt, inte minst som att de första 75 procentenheterna från tomt går på under en timme.

Vi saknar trådlös laddning samt ett utbytbart batteri, vilket har kommit att bli tämligen sällsynta funktioner de senare åren då nästan alla tillverkare har valt att bygga telefoner med helomslutande lättmetallchassin, men annars är vi på det hela mycket nöjda med hur LG G6 presterar i vårt batteritest.

Spel, prestanda och grafer

LG var måna om att kunna lansera flaggskeppet G6 så snabbt som möjligt och valde därför att använda fjolårets toppchipp från Qualcomm, Snapdragon 821, istället för årets nuvarande toppchipp från Qualcomm, Snapdragon 835. Snapdragon 821 sitter i telefoner som OnePlus 3T, Google Pixel/Pixel XL och HTC U Ultra. Huruvida detta var rätt val kan diskuteras, då Snapdragon 835 åtminstone på pappret är ett stort steg framåt i jämförelse med 820/821.

Prestandan i 835 har ökat och strömförbrukningen har sjunkit samtidigt som funktioner som stöd för Bluetooth 5 tillkommit, och naturligtvis hade vi helst av allt sett G6 med Snapdragon 835, men hur stor är skillnaden i praktiken, vid ett normalt och verkliga världen-baserat användande?

Snapdragon 820/821 är utrustad med endast fyra systemprocessorkärnor i jämförelse med Snapdragon 835 och Exynos 8895 (Galaxy S8) som är utrustade med 8 stycken. Eftersom enkeltrådad prestanda fortfarande är viktigast är skillnaden inte så stor som man kanske skulle kunna vänta sig mellan fyra och åtta stycken kärnor. I applikationer som däremot är duktiga på att dra nytta av flera trådar, exempelvis webbläsaren, noterar vi en tydlig skillnad mellan LG G6 och S8+ i laddtider och allmänt flyt till S8:ans fördel. Vi erfar också ett generellt bättre flyt med Galaxy S8 när vi scrollar i gränssnittet, webbläsaren och exempelvis applikationer som Instagram och Facebook.

Vi upplever också att LG G6 blir något varmare något snabbare än Galaxy S8 under hög belastning. Det beror sannolikt på att Exynos 8895 med 10 nm tillverkningsteknik och LPDDR4x-minnen (50% lägre volttal än LPDDR4) är något energisnålare än G6 med 14 nm tillverkningstekknik och LPDDR4-minnen.

Totalt sett är skillnaden vid faktisk användning i vårt tycke däremot inte stor nog för att vara en dealbreaker. Överväger G6:ans övriga egenskaper vid ett val mellan exempelvis G6 och S8 finns det ingen anledning att stirra sig blind på chippet.

[bench]21system|lg g6[/bench]

[bench]21cpu|lg g6[/bench]

[bench]21gpu|lg g6[/bench]

I de syntetiska testmomenten ser vi en rätt liten skillnad mellan Exynos 8895 och Snapdragon 821 i Geekbench i delmomentet som är enkeltrådat. Vid belastning av samtliga kärnor är skillnaden av naturliga skäl betydligt större, och LG G6 får se sig slagen av de åttakärniga konkurrenterna. I AnTuTu Benchmark står Galaxy S8 och OnePlus 3T ut medan G6 presterar ett resultat som liknar det för övriga Snapdragon 820 och Kirin 960-utrustade telefoner.

Slutsats

Hårdvarumässigt, till det yttre, är G6 mycket välbyggd. Materialval, knappar, konstruktion och utformning är alla av toppklass och tack vare de tunna ramarna och skärmens utdragna bildförhållande ligger G6 väldigt bra i handen. Kanske bättre än någon annan telefon i storleksklassen.

Under skalet finner vi till många hårdvarugeekars förtvivlan fjolårschippet Qualcomm Snapdragon 821, istället för årets rejält förbättrade chipp Snapdragon 835. Vi hade precis som så många av er läsare föredragit en senarelagd lansering i utbyte mot 835, men samtidigt måste vi konstatera att vi prestandamässigt inte förnimmer någon som helst hastighetsskillnad, vid normalt användande, mellan G6 och Snapdragon 835-utrustade telefoner som Sonys utmärkta Xperia XZ Premium.

Kameran, av dubbeltyp, är av mycket hög klass och vinner med lätthet kampen mot Huaweis P10 Plus, som vi sedan tidigare vet har en konkurrenskraftig kamera. Skärpan och detaljrikedomen är god, och vi uppskattar de ytterst klara och vackra färgerna som G6 lyfter fram även om det ibland kanske är lite orealistiskt. Kameramjukvaran är en av de bästa på telefonmarknaden och det gör det till en fröjd att grotta ner sig i inställningarna och ta med telefonmått mätt ypperliga bilder. Desto värre håller inte frontkameran måttet, och för de som prioriterar en riktigt bra frontkamera så kan andra telefoner såsom Huaweis P10-duo och Samsung Galaxy S8 vara alternativ att titta närmare på.

Telefonmjukvaran bygger på Android 7.0 Nougat och släpar därmed efter en aning, då den senaste officiella Androidversionen just nu är 7.1.x. LG har dock sett till att telefonen har en tämligen aktuell säkerhetsuppdatering, i skrivande stund daterad april månad. Ovanpå Android finner vi version 6.0 av Optimus UX (även kallat LG UX). Version 6.0 för inte med sig några större nyheter jämfört med 5.x, men LG har fortsatt att putsa och förfina sitt gränssnitt och 6.0 är LG:s bästa och rappaste gränssnitt hittills, och ett gränssnitt som vi genuint uppskattar att använda.

När vi sammanfattar våra intryck av LG G6 kan vi intet annat göra än att säga att LG är tillbaka, på allvar. För första gången sedan den numera smått ikoniska G2 släpptes sommaren 2013 känner vi sann glädje och njutning då vi använder en LG-telefon. Från fjolårets tappra men tyvärr misslyckade försök med den modulära G5 känns det som att LG har tagit ett rejält steg tillbaka, lyft blicken och skapat sig en god överblick av omgivningen, och sedan skapat en telefon som vi anser vara en av de allra bästa telefonerna som går att köpa just nu.

Även om G6 på enskilda punkter kanske inte sticker ut och visar konkurrenterna var skåpet skall stå så bjuder G6 på en ovanlig jämnhet och en mycket hög standard. LG G6 är som friidrottens tiokampare: bra på i princip allt, men inte nödvändigtvis bäst på enskilda grenar. Vi kan dock inte på grund av bland annat den bristfälliga frontkameran förse G6 med utmärkelsen bäst i test, men det hindrar oss inte från att varmt rekommendera telefonen.

Prislappen ligger i skrivande stund på cirka 7 000 kronor och uppåt för 32 GB-versionen (lugn – microSD-kortplats finns) och säljs i färgerna svart (”Astro Black”), grå (”Ice Platinum”) och vit (”Mystic White”).

[P_REVIEW post_id=150563 visual=’full’]