Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av LG Optimus 2X

Postat:
08:22 - 2011-03-04
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Modell: LG Optimus 2X Operativsystem: Android 2.2.1/FroYo med LG:s gränssnitt Tillgänglighet: I butiker Pris: Cirka 5 000 kronor inklusive moms Hemsida/specifikationer: LG, Phone Arena

Introduktion
Till skillnad från tidigare Android-telefoner från LG, där både pris och likaså utrustningsnivå varit blygsam, satsar det koreanska bolaget på det senaste i hårdvaruväg med nylanserade Optimus 2X. LG är först i världen med att skeppa en androidtelefon som bygger på Nvidias Tegra 2-plattform och kan därmed skryta med att vara ensamma på marknaden om dubbla processorkärnor med en klockfrekvens på 2x1GHz samt en kraftfull grafikdel ur Nvidias GeForce-serie; detta till ett introduktionspris om strax 5 000kr.

Med en relativt aggressiv prissättning och den allra senaste hårdvaran söker LG ge high-end telefoner som Google Nexus S och Desire HD en rejäl omgång, och vi ämnar i den här testkörningen se om LG har lyckats. Är Optimus 2X precis så bra som specifikationerna antyder?

Utöver en toppmodern hårdvaruplattform har LG utrustat Optimus 2X med en 4″ stor WVGA-upplöst (480×800 pixlar) kapacitiv skärm med stöd för 16,7 miljoner färgnyanser, 512MB RAM, 8GB inbyggt flash-minne, en kamera i fronten på 1,3MP samt en på baksidan med en upplösning på 8MP. Det är dessutom första gången vi testar en telefon med micro-HDMI-utgång, där innehållet på telefonen kan speglas till en TV-apparat eller projektor med full HD-upplösning/1080p.

I kartongen

För att få fram en recension i lagom tid till butikspremiären hade LG ingen möjlighet att förse oss med ett butiksfärdigt exemplar i kartong med alla medföljande tillbehör. Vi har däremot tagit reda på vad som följer med i förpackningen på den nordiska marknaden och utöver det vanliga är det främst en microHDMI-kabel som sticker ut:

*microUSB-kabel
*microHDMI-kabel
*Stereoheadset
*Batteri (1500 mAh)

Utseende, byggkvalité och konstruktion

Optimus 2X är en relativt fyrkantig telefon i jämförelse med exempelvis Nexus S och har ett mer industriellt formspråk. Sett till själva konstruktionen känns enheten riktigt gedigen och i jämförelse med telefoner vars chassi till största del består i plast, exempelvis Xperia X10 och Nexus S, upplever vi Optimus 2X som mer rigid och styv. Tar vi i rejält och klämmer på olika delar av telefonen uppstår ett visst knäppande från batteriluckan, men inga oroväckande missljud som tyder på en svag konstruktion eller undermåligt materialval. Att batterilocket ger ifrån sig vissa ljud har vi hittills erfarit på samtliga telefoner med denna konstruktion och endast så kallade unibody-baserade chassin verkar vara förskonade från detta.

Förklaringen till den goda kvalitetskänslan ligger bakat in en ram av metall i plastomfattningen till telefonen. Lyfter vi på batteriluckan noterar vi också att en stor del av bakstycket är inkapslad i metall, vilket säkerligen bidrar till att göra telefonen än mer styv.

Passformen mellan skärm och ram liksom batterilucka och bakstycke håller även den hög klass, några ovanligt stora skarvar med en glappande batterilucka som följd eller utrymme för stora smutspartiklar att sig in på noterar vi inte. Vi är däremot lite förvånande över att skärmglaset sticker upp med knappt en halv millimeter i förhållande till ramen.

På framsidan av telefonen hittar vi samtalshögtalaren och till vänster respektive höger om denna sitter dels en ljus- och närhetsensor samt en kamera för videokonversationer. Den externa högtalaren sitter placerad i botten av telefonen bredvid mikrofonen. Vidare sitter fyra kapacitiva knappar strax nedanför själva skärmen och därutöver har LG placerat en start/stäng-knapp på ovansidan av telefonen och volymkontroller på högersidan (se stycket nedan om knappar och anslutningar).

Batteriluckan har en sträv och gummiliknande yta i en vad som kan beskrivas som en svagt mörkbrun färg, inte helt olik den på exempelvis HTC Desire eller Nexus One. Detta innebär att telefonen inte glider ur hand i första taget i och med materialets höga friktion. I jämförelse med den blankpolerade Nexus S, som i ett par svettiga händer upplevs som en hal fisk, är skillnaden påtaglig. Det sitter även en metallstripa med texten ”with Google” på batteriluckan. Detta är kanske en detalj utan praktisk funktion, men i vårt tycke bidrar den till att öka premiumkänslan en aning. Eftersom kameralinsen sticker ut med ett ett par millimeter från bakstycket av telefonen har LG utformat batteriluckan så att även denna sticker ut och för att skydda kameralinsen har man placerat ett transparent plastskydd framför. Tyvärr innebär denna lösning att telefonen till stor del vilar på själva plastskyddet när den ligger ned med skärmen vänd uppåt, varför det kan vara klokt att skaffa ett skydd eller i varje fall vara vaksam på var man lägger telefonen – i annat fall riskerar man att repa skyddet och följden av detta kan bli sämre bilder.

Att satsa på metall innebär i mobilvärlden allt som oftast vissa eftergifter sett till vikten, men med sina 139 gram – motsvarande 20 stycken enkronor – väger Optimus 2X inte mycket mer än Sony Ericsson Xperia X10 på 135 gram eller Google Nexus S på 129 gram. Måtten om 63,2 × 123,9 × 10,9 mm (BxHxD) står sig väl bredvid måtten för Nexus S på 63 × 123,9 × 10,88 mm och vi kan inte klaga på storleken, även om en tunnare ram och ett likaså tunnare chassi alltid är önskvärt. Precis som bilderna ovan visar skiljer sig Optimus 2X inte särdeles mycket från konkurrenterna sett till måtten, men däremot skiljer sig designspråket en hel del.

Knappsats, styrdon och anslutningar

I fotänden, strax nedanför den 4″ stora skärmen, har LG placerat fyra stycken kapacitiva knappar och dessa är i ordningen från vänster till höger; meny, hem, bakåt och sök. Känsligheten är bra och vi erfar sällan att vi behöver trycka mer än en gång för att telefonen skall uppfatta att vi tryckt. Enhetens vänstersida är precis som på många andra telefonmodeller slät och saknar såväl knappar som anslutningar, och på högersidan finner vi endast volymkontrollen (+/-). I fotändan sitter dels en högtalare, mikrofon och dels en microUSB-ingång.

På telefonens ovansida, till vänster, sitter 3,5mm-utgången för anslutning av hörlurar/headset och bredvid denna har LG placerat microHDMI-anslutningen. Längst ut på högersidan sitter strömknappen som erbjuder ett lagom stort motstånd och avger ett distinkt om än svagt klickande ljud när vi trycker på den. Volymknapparna fyller även de sin funktion och vi ertappar oss inte med att av misstag komma åt dem medan vi använder telefonen.

Bakom batteriluckan sitter SIM-kortsplatsen och denna är endast åtkomlig först efter att man plockat ut batteriet. Olyckligtvis sitter microSD-kortplatsen likaså under batterilocket och det innebär förstås att det är lite omständligt att byta minneskort. Batteriet sitter dock inte i vägen utan microSD-platsen är fullt exponerad så snart man lyft på locket.

Tyvärr saknas en knapp speciellt avsedd för att aktivera kamerafunktionen, något vi noterat att många av er läsare brukar efterfråga. Vidare saknas alla typer av styrdon i form av en trackball eller ett styrkors. LG har därtill slopat LED-indikatorn.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité

Mottagningen är som alltid svårt att uttala sig om utan att ha tillgång till mätutrustning och en ordentlig laboratoriemiljö, men rent spontant upplever vi signalstyrkan som mycket bra. Jämför vi med Google Nexus S (2.2.3) rapporterar Optimus 2X allt som oftast en aningens starkare signalstyrka; mäter vi signalstyrkan på redaktionen visar Nexus S 99dBm medan Optimus 2X emellertid rapporterar 93dBm, kupar vi däremot handen om respektive telefons nedandel rapporterar de samma värde – 107dBm. Under vår testperiod om ca 14 dagar har vi inte råkat ut för missljud, störningar eller tappade samtal som kan förorsakas av en dålig radiodel- och eller antennkonstruktion.

Telefonen har stöd för 802.11 b/g/n och vi mäter som bäst upp 35Mbit/s i nedladdningshastighet respektive 14Mbit/s i uppladdningshastighet mot en 802.11n-kompatibel Netgear WN3500L-router ansluten till en 100Mbit-lina. 3G-delen har stöd för nedladdning i en hastighet på maximalt 7,2Mbit/s (HSDPA) och uppladdning på 5,7 Mbit/s (HSUPA).

Precis som på de flesta telefonmodeller idag sitter antennen i nedandelen av telefonen, vad som däremot inte tillhör vanligheterna är att antennen sitter exponerad om man lyfter på batteriluckan. En tunn bit genomskinlig tejp skyddar antennen från att ta skada. Om detta är anledningen till varför telefonen verkar prestera snäppet bättre än flertalet telefoner vi testat kan vi däremot inte svara på. Radiodelen är dock identisk med den som sitter i Nexus S i form av Infineon X-Gold XG616.

Samtalshögtalaren går så pass högt upp att vi sällan har den på 100% annat än i rejält bullriga miljöer. Vid samtal hör vi klart och tydligt vad motparten säger och mikrofonen fångar likaså upp vad vi säger med hög känslighet, utan att för den delen fånga upp ovanliga mängder vindbrus eller utandningsljud. Ej heller verkar mikrofonen särskilt känslig för hur vi vinklar telefonen under ett pågående samtal. Vad berör telefonifunktionen står sig Optimus 2X med andra ord väldigt bra i konkurrensen.

Den externa högtalaren kan inte riktigt mäta sig med fylligheten och ljudstyrkan som vi upplever att Xperia X10 mini pro presterar, men undantaget denna modell tillhör Optimus 2X  de bästa vi hört bland de Android-telefoner vi hittills testat. Höjer vi volymen till 100% är ljudkvalitén fortfarande bra och vi märker varken av missljud till följd av att chassit vibrerar eller till följd av att högtalaren förvränger ljudet, utan det är både klart och tydligt även vid maxvolymen.

För att testa Bluetooth-funktionaliteten anlöt vi Sony Ericssons populära Bluetooth-headset MW600 och förde ett par samtal samt lyssnade till en del musik genom bland annat Spotify. Vad berör parningsprocessen stötte vi inte på några problem och både svarsknappen samt knapparna för musikuppspelning fungerar som tänkt. När det rör mottagningen blev vi positivt överraskade och trots ett avstånd på ca 7 meter, med två gipsväggar mellan telefon och headset,  bröts aldrig anslutningen även om det uppstod en del brus. Vid mer normala avstånd på ett par meter och utan några väggar emellan märkte vi dock inte av någon försämring av ljudet.

Vi stötte däremot på patrull när vi försökte ansluta Sony Ericssons mobilfjärrkontroll LiveView till telefonen. Efter parningsprocessen lyckas vi inte etablera en anslutning utan att LiveWare-mjukvaran kraschar. LiveView-enheten uppdaterades med den senaste mjukvaruversionen som fanns tillgänglig genom Sony Ericssons update manager 2011-03-02 före dess att testet genomfördes.

Den inbyggda FM-radion kräver att ett par sladdburna hörlurar är anslutna eftersom kabeln används som antenn. Radioprogramvaran fyller sin funktion och har bland annat stöd för automatisk kanalsökning och lagring av favoritkanaler. Vad berör själva mottagningen upplever vi som den som varken bättre eller sämre än konkurrenterna.

I detta delmoment ansluter vi telefonen till en 3,5mm stereo-y-adapter, som vi in sin tur ansluter till dels line-in-ingången på ett Audigy XiFi-ljudkort samt till ett par tungdrivna Sennheiser HD-595 (50 ohm, 112 dB/mW). Vi spelar därefter upp ett ljudklipp som vi i sin tur spelar in och analyserar med hjälp av mjukvaran RightMark Audio Analyzer.

Optimus 2X överraskar med väldigt fina siffror; faktum är att testresultatet överträffar samtliga tidigare testade Android-telefoner. Trots att ljudchippet är detsamma som i både Galaxy S och Nexus S – Wolfson WM8994 – erhåller vi ett bättre resultat sett till bland annat frekvensomfånget. Ljudnivån är dock aningens lägre än vad iPhone 4 respektive Google Nexus S presterar, men i praktiken upplever vi inte detta som ett påtagligt problem.

Vid provlyssning med ett par AKG 420-hörlurar (32 ohm, 125 dB/mW) gillar vi verkligen vad vi hör. Det går att dra på rejält och resultatet är både fylligt, transparent och klart; definitivt i klass med flertalet dedikerade MP3-spelare och vi känner inget behov av att gå in i equalizern. Vad som uppfattas som bra ljud är förstås individuellt och för de som prioriterar denna bit rekommenderar vi verkligen att man plockar med favoritlurarna till butiken och avgör själv.

[Se hela jämförelsen]

GPS och positionering

Visa LG Optimus 2X vs Nexus One GPS på en större karta

GPS-testet är tänkt att visa hur en telefon presterar i relation till en annan under likartade förutsättningar – inget mer. Testet går till som så att vi cyklar en slinga på ca 2,6km med en genomsnittlig hastighet på ca 16km/h genom stadsmiljö med telefonerna placerade i en öppen kartong som i sin tur är fäst ovanpå en cykelkorg, så att gallret inte skall påverka resultatet. För att spela in rundan använder vi programvaran My Tracks från Google med endast GPS-enheten påslagen utan någon hjälp från mobilmaster. Varför vi inte använder CardioTrainer eller dylikt beror på att My Tracks inte jämnar ut och förskönar koordinaterna som telefonen och dess GPS rapporterar. Vi vill kort sagt veta hur bra GPS:en är “raw”, utan mjukvara som på artificiell väg sminkar bort brister med hjälp av smarta gissningar. Telefonerna har genomgått testet samtidigt och vi har i det här fallet valt att matcha Optimus 2X mot Nexus One, en telefon som i samtliga av våra tidigare tester presterat ett jämnt och bra resultat, det vill säga frånsett tiden för att låsa position mot satelliterna.

Den gröna linjen ovan representerar Optimus 2x och den röda Nexus One. Vi reagerar för det första positivt över avsaknaden av tydliga sick-sack-mönster, något vi gång på gång observerat med exempelvis Xperia X8 och Xperia X10 mini, samt den korta tiden för att låsa vår position om cirka 15 sekunder i motsats Nexus One som kräver en hel minut. Vi observerar dock att Optimus 2X gärna genar vid våra 90-graderssvängar och mot slutet av rundan när vi kör in under ett par trädkronor tappar den helt och hållet mottagningen. Resultatet är långt från exceptionellt och överträffar inte vad Nexus One presterar, men överlag är vi nöjda och Optimus 2X får godkänt i detta delmoment.

Bildskärmen och digitizern

LG har försett Optimus 2X med en rejält tilltagen kapacitiv skärm på 4 tum med en H-IPS-panel på 480×800 pixlar, vad som brukar kallas för WVGA-upplösning, med stöd för att visa upp till 16,7 miljoner färgnyanser.

Till fördelarna med skärmen hör att bilden är mycket skarp och färgerna återges helt utan så kallad “banding” som brukar uppstå då en bildskärm inte klarar av att återge en färggradient steglöst. Vidare är betraktningsvinkeln bra och vid måttliga vinklar anar vi inga färgskiftningar, däremot finns tendenser till det vid med extrema vinklar. Vad berör färgåtergivningen är vi riktigt nöjda och flertalet färger framstår som naturliga och långt från så översaturerade som på Nexus S S-AMOLED-panel. Den största svagheten är i vår mening svärtan som inte håller så hög klass som vi väntar oss av en IPS-panel. Vid normal användning är det inget vi tänker på, men när vi ser på film eller foton upplever vi det som ett mindre irritationsmoment.

Digitizern är däremot en ren solskenshistoria och vi börjar med att konstatera att den har stöd för fler än tio samtidiga rörelsepunkter, något Optimus 2X är ensam om att prestera bland samtliga av de Android-telefoner vi tidigare testat. Vad som brukar skilja agnarna från vetet är textinamtning och på denna punkt upplever vi att Optimus 2X gör utmärkt ifrån sig, känsligheten är hög över hela skärmen, även utmed de yttersta kanterna.

Digitizern i Optimus 2X är fullt jämförbar med Atmels maXTouch-digitizer som bland annat sitter i Samsung Galaxy S. Vilken typ av digitizer som sitter i Optimus 2X är för vår del okänt, men uppstartsloggen skvallrar om att det är en enhet från Synaptics och en kvalificerad gissning är att det rör sig om åtminstone en Clearpad 3000-serie.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=XndgDYd_XBw

I jämförelse med Nexus S uppfattar vi ljusstyrkan som ungefär lika stark, men LG:s TFT-skärm reflekterar betydligt mer av omgivningen än Nexus S och detta illustreras väl av videon ovan.

Telefonens mjukvara

På baksidan av Optimus 2X syns den välbekanta texten ”with GoogleTM”, som innebär att samtliga av Googles standardapplikationer; exempelvis musikspelaren, galleriapplikationen och Android Market etc. följer med på telefonen. Detta är dock ingen garanti för att få en så kallade vanilla-version av Android, utan LG skickar med ett egenutvecklat gränssnitt vid namn S Class och en bunt applikationer samt widgets utöver Googles standardappar. Den som tidigare använt Android kommer dock snabbt känna sig hemma och överlag rör det sig om främst estetiska förändringar.

Låsskärmen visar information om vilken operatör som används, missade samtal samt SMS och fungerar även som fjärrkontroll vid musikuppspelning, där låtinformation också framträder. Under batteriladdning syns information om batterinivå.

I nederkant av hemskärmen sitter fyra ikoner i varav alla utom program-ikonen är utbytbara. Själva hemskärmen ser ut som den brukar i Android med undantag för hemskärmsindikatorn, de prickar  som har ett aningens annorlunda utseende än i standardversionen av Android 2.2/Froyo. Antalet hemskärmar är maximalt sju till antalet och det går att välja hur många man vill ha genom att trycka på meny-knappen. Vidare har LG hakat på trenden med att baka in en klock- och väderwidget som dessutom visar en animering varje gång man låser upp telefonen.

En så kallad helikoptervy dyker upp vid en inverterad pinch-to-zoom-manöver på valfritt område på hemskärmen eller vid ett dubbeltryck på hemskärmsknappen. Övergången till helikoptervyn är animerad, men det är sällan denna animation blir särskilt mjuk, det snarare hackar fram vilket är snopet med tanke på den kraftfulla hårdvaran.

För den som föredrar standardutseendet i Android, eller som för den delen söker större kontroll över gränssnittet, kan vi tipsa om två stycken populära alternativ i form av LauncherPro samt ADW.Launcher.

LG skickar med ett antal widgets (mer om dessa nedan) och proceduren är densamma för att lägga till dessa som för att lägga till de vanliga, det vill säga genom ett långtryck på hemskärmen.

I notifikationsfältet har LG lagt in snabbgenvägar för att sätta på/stänga av ljudet, WiFi, Bluetooth och GPS samt för att låsa skärmvyn i porträttläge. Vi hittar också knappar för att styra musikuppspelningen i standardmusikspelaren, som tyvärr syns vare sig musikspelaren är startad eller ej.

I programlistan kan användaren välja att sortera appar i enlighet med tre olika stilar eller vyer och en förteckning över dessa följer i stycket nedan.

Ovan till vänster syns stilen ”Vertikalt nät” där applikationer sorteras efter kategori. Användaren har stora friheter i denna vy och kan både ta bort och lägga till egna kategorier och därefter sortera dem efter eget behag, vilket gör det väldigt enkelt att hålla ordning och reda bland vad som enkelt blir en enda röra.

Stilen ”Listvy” ritar upp applikationerna efter bokstavsordning i en enda lång rad. Vyn som kallas för ”Övergripande nät” syns längst till höger och sorterar precis som listvyn applikationerna efter bokstavsordning. Navigering bland apparna sker på samma vis som på hemskärmen, man skrollar i sidled.

Vare sig nummerplattan eller kontaktlistan bjuder på några spännande överraskningar. Överlag ser dessa bitar ut som i standardversionen av Android.

LG skickar med ett antal olika widgets och ovan syns ett smakprov på dessa. Dels skickar man med en praktisk kalenderwidget och en SNS-widget (Social network site) för att följa informationsflödet på Facebook och Twitter. Vidare följer det också med en widget för att sköta statusuppdateringar samt FM-radion etc.

Musikspelaren skiljer sig som väntat inte särskilt mycket från standardspelaren då vi har att göra med en with Google-telefon. Det som skiljer sig är välkommet och LG har bland annat bakat in en equalizer med ett dussin förinställda ljudbilder, däremot har användaren ingen möjlighet att själv justera ljudparametrarna. Vidare är färger och annat anpassat för att gå hand i hand med LG:s gränssnitt.

I och med att telefonen har HDMI-utgång och hårdvara kraftfull nog att hantera videoavkodning upp till 1080p, förväntade vi oss stöd för flertalet populära videoformat. Tyvärr är listan över format som stöds tunn men utöver standardformaten, MPEG4, H.263, H.264, WMV, fungerar även divx- och xvid-filmer. Testklippen i MKV/x264-format fick vi lämna därhän eftersom inget av ett tjog klipp i olika bithastigheter kodade med allt från High Profile 3.1 till 4.1, gick att spela upp. Vi hade också problem med att få HD-filmer i divx/xvid-format att fungera och inget av testklippen på exempelvis divx sample-sajt gick igång.

För att se om det gick att komma runt bristen på stöd för hårdvaruavkodning av MKV/x264-filmer testade vi ett antal videospelare som sköter avkodningen i mjukvaruväg. Däribland fanns VPlayer och yXplayer, förstnämnda spelade inte upp en enda film, trots att vi använda versionen som inte är kompilerad med NEON-stöd i åtanke och zYxplayer hackade något förfärligt och visade upp en rad färgfel.

Har någon av er läsare haft större framgång med mjukvaravkodad video på Optimus 2X? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

LG skickar med ett antal programvaror utöver standardapplikationerna i Android och ingen av dessa går att avinstallera. Till de  mer intressanta applikationerna hör antivirusprogrammet F-Secure, där ett ettårsabonnemang ingår, samt Remote Call för fjärrsupport.

Remote Call är tänkt att underlätta vid supportsamtal med LG och innebär att en tekniker kan logga på telefonen och utföra en felsökning. Tanken är god, men vi betvivlar att särskilt många människor är intresserade av att låta en främmande få tillgång till något så privat som mobilen. Därutöver oroar vi oss för säkerhetsaspekten, det finns ett par exempel på PC-tillverkare som råkat i blåsväder när man skickat med liknande mjukvara och som visat sig innehålla allvarliga säkerhetshål.

Antivirusprogrammet från F-secure har stöd för att både spåra och låsa telefonen utifall den skulle bli stulen. I övrigt fungerar det precis som ett antivirusprogram på datorn och vi erfar tyvärr att skanningsprocessen gör telefonen långsam. Skanningen äger förvisso inte rum hela tiden, men när man installerat en applikation eller avmonterat/monterat microSD_kortet kan telefonen vara snudd på obrukbar under ett par sekunders tid. Användaren tvingas dock inte aktivera programmet och det förblir då inaktivt.

Den som gillar sociala nätverk behöver inte känna sig utelämnad då det följer med klienter för Facebook, Twitter och MySpace. Hur ofta dessa kommer att uppdateras och om de går att uppdatera över huvud taget har vi däremot inte lyckats reda ut. De erbjuder i varje fall till stora delar ingen funktionalitet utöver den som vi redan finner bland de officiella klienterna, snarare tvärtom. Vi har provat att använda LG:s klienter parallellt med de officiella och där inte stött på några problem, det går med andra ord utmärkt att välja vad man själv föredrar att använda eller köra bägge samtidigt.

LG skickar allt som allt med följande programvaror undantaget standardapplikationerna som följer med samtliga ”With Google-telefoner”:
*LG App Advisor – Programrekommendationer
*F-Secure – Antivirusprogram
*Tema-väljare – Tyvärr följer inga teman med
*Twitter för LG
*Facebook för LG
*Anteckningsblock
*MySpace for LG
*Polaris office – Läser Office-dokument och PDF-filer
*Förinstallerade program – En tom applikation vars syfte är oklart
*RemoteCall – Klient för fjärrsupport.
*Röstmemo – Spela in röstanteckningar
*Smartshare – DLNA-delning

Det virtuella tangentbordet saknar tangenter för åäö och ett långtryck på antingen a eller o krävs för att få fram dessa tecken. En svensk ordlista följer med och T9-funktionen fungerar utifrån våra erfarenheter hyggligt. Däremot är användarupplevelse mångfaldigt sämre än den vi erfar när vi knappar runt med Swiftkey eller SlideIT och LG verkar inte ha ansträngt sig särskilt mycket för att förbättra standardtangentbordet i Android.

Menyn för inställningar är sig lik undantaget ett fåtal nyheter; Smartshare, On-Screen Phone samt HDMI och ett alternativ för att växla mellan en rad olika teckensnitt.

SmartShare är en DLNA-server som gör det enkelt att trådlöst förmedla bilder, video och musik till andra DLNA-kompatibla enheter, exempelvis TV-apparater eller TV-spelkonsoler etc.

Under HDMI-inställningen finns möjligheten att tvinga upplösningar mellan 480P till 1080P med alternativet ”Automatisk” förvalt.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=CLsh4I293jU

On-Screen Phone låter dig både se och styra allt som händer på telefonen genom en windowsdator och själva mjukvaran är en del av LG PC IV (se nedan). Speciellt användbar är funktionen för utvecklare som vill slippa besväret med en långsam emulator eller spela in videoguider etc. Tyvärr är kvalitén på grafiken inte den bästa och det som syns på datorskärmen är antingen kraftigt komprimerat eller nedskalat.  On-Screen Phone fungerar både med telefonen ansluten över USB eller Bluetooth.

På LG:s hemsida finns två mjukvaror att hämta hem; LG PC Suite IV oc LG Mobil Supportverktyg.

LG PC Suite IV är ett synkroniseringsverktyg med stöd för Microsoft Outlook och är endast Windows-kompatibelt. Verktyget synkroniserar kontakter, SMS, kalender och händelser samt bokmärken och hanterar även bilder och videofiler. Vidare har programmet stöd för LG:s molntjänst ”Air Sync” där användare kan förvara en backup av all data.  Det följer också med Windows-drivrutiner för bland annat ADB samt en funktion för att uppdatera telefonen till nyare mjukvaruversioner.

LG Mobil Supportverktyg är ett litet program uteslutande avsett för att uppdatera telefonen. För den som endast vill ha ADB-drivrutiner för Windows rekommenderas detta program framför det tio gånger större PC Suite IV (100MB+).

[LG PC Suite IV]

[LG Mobil Supportverktyg]

Telefonen ser ut att ha fullt stöd för OTA-uppdateringar (over-the-air) och detta innebär att LG kan pusha uppdateringar direkt till telefonen som i sin tur hämtas hem genom 3G- eller WiFi-uppkoppling. Detta alternativ innebär allt som oftast minst krångel då varken PC-mjukvara eller drivrutinskrångel kan ställa till det.

Kameran

LG Optimus 2X är utrustad med två kameror. Den ena sitter på baksidan och har en upplösning på 8MP samt en LED-lampa för att möjliggöra mörkerfoto, den andra kameran, främst avsedd för videokonversationer, sitter monterad i fronten strax till höger om LG-loggan, och har en upplösning på 1,3MP samt stöd för videoinspelning i VGA-upplösning.

Vad berör kameran för videokonversationer finner vi att den gör sitt jobb och kvalitén är godkänd, snäppet vassare än vad vi upplever att kameran på Nexus S presterar. I själva kamera-applikationen går det att växla mellan den bak- respektive frammonterade kameran och därefter både filma och ta stillbilder.

Kameramjukvaran erbjuder följande funktioner:
*Fokuslägen – Auto, makro, ansiktsavkänning, manuell (peka-för-att-fokusera)
*Scenlägen – Auto, porträtt, landskap, sporter, solnedgång natt
*Bildlägen – Kontinuerlig bildtagning, bild med oskärpa, smile shot-funktion, beauty shot-funktion, konstbild, panoramabild, ihoplappad bild
*Färgeffekter – Sepia, svart/vitt, negativ, blå relief, affisch, levande
*Vitbalans – Glödlampsljus, solsken, lysrörsljus, molnigt
*ISO – 100, 200, 400, 800
*Timer
*Bildstabilisering
*Geotagging

Nedan presenteras ett antal testbilder och denna gång har vi valt att matcha Optimus 2X gentemot Sony Ericsson Xperia X10 (2.1.A.0.435), vars kamera också är på 8MP och som likaså är utrustad med en LED-lampa. Inga inställningarna har ändrats från vad telefonerna varit inställda på ”out-of-the-box”.

Testbilderna visar att Optimus 2X tar relativt skarpa bilder, men att både färger och kontrast inte matchar vad Xperia X10 presterar. Vi noterar också att bilderna blir aningens mörkare än på Xperia X10 och speciellt tydligt är detta inomhus, där vi också upplever det som att Optimus 2X har svårare att få till vitbalansen än Xperia X10.

Med risk för att låta som en repig LP-skiva; med Optimus 2X är LG återigen först ut med en nyhet – videoinspelning i 1080p. Videokvalitén är godkänd, men när vi jämför med Xperia X10 framstår det som att Optimus 2X presterar en sämre detaljrikedom och tillika sämre kontrast med mindre levande färger.

Den som förväntar sig samma detaljrikedom som i stil med vad billiga (~1000kr) DV-kameror med jämförbar linsstorlek producerar vid inspelning av video i full HD-upplösning, som exempelvis Kodak ZX3, löper risken att bli besviken.

LG Optimus 2X


httpvh://www.youtube.com/watch?v=QkYeP-n0hMc

Sony Ericsson Xperia X10

httpvh://www.youtube.com/watch?v=G13HobRLZfo

Buggar och problem
Vi kan rapportera att vi inte erfarit några större buggar eller problem som rör exempelvis 3G- och eller WiFi-anslutning et cetera under testperioden. Den mjukvaruversion vi använt, V10A, har fungerat stabilt och detsamma kan sägas om LG:s medföljande applikationer. Hur det ser ut med mjukvaran som sitter i de telefoner som inom kort letar sig ut i butik, eller om vi missat något, återstår att se.

Batteritiden

Att avgöra batteritiden är ingen lätt uppgift eftersom ingen användare är den andra lik. I testet ovan har vi kört ett videoklipp (se specifikationer här) med 480p-upplösning på repeat i mVideoPlayer med telefonen inställd på flygplansläge, 50% ljusstyrka, 50% ljudstyrka tills dess att de stängt av självmant. Testet ger begränsat med information och återspeglar bara ett av väldigt många scenarier samt frånser helt och hållet radiodelen, men vi kan i varje fall utläsa att Optimus 2X presterar i linje med vad Xperia X10 gör under dessa omständigheter och den största strömboven i det här testet är skärmen. Nexus S har ett kraftigt övertag eftersom filmen vi spelat upp, Sintel, har en hel del mörka scener och därtill inte fyllt ut hela skärmen, vilket är väldigt gynnsamt för AMOLED-skärmar. Klippet är inte särskilt CPU-intensivt och snittbelastningen på Optimus 2X var under testets gång omkring 20%.

Vid  hård användning med bildskärmens ljusstyrka ställd på auto gör vi slut på batteriet ungefär lika snabbt som med enkelkärniga telefoner. Fördelen är att vi med Nvidias Tegra 2-plattform erhåller högre prestanda utan att det sker på bekostnad av en kortare batteritid, det vill säga i relation till föregående generation enkelkärniga plattformar, exempelvis Snapdragon QSD8250.

För den som använder telefonen mycket och kanske framför allt till dataöverföringsintensiva aktiviteter som synkning av molntjänster, surf och streaming av musik etc. kommer med all säkerhet behöva ladda telefonen varje natt för att inte vakna upp med ett tomt batteri till frukost.

Ett dubbelkärnigt system drar inte nödvändigtvis mer ström än ett enkelkärnigt, fallet kan vara det omvända beroende på omständigheterna.

Systeminformation

Telefonen levereras med Android 2.2.2/Froyo och på vår testtelefon har LG skickat med build V10A, en version som i stort skall motsvara den version som följer med telefonerna ut i butik. Enligt LG:s produktchef för mobiltelefoner, Erik Andersson, kommer en Gingerbread-uppdatering att dyka upp framöver för Optimus 2X, något fast datum för när detta skall ske är däremot inte fastslaget. Ej heller är det, vid tillfället för det här testet, fastslaget huruvida LG kommer att erbjuda fler uppdateringar till framtida Android-versioner utöver Gingerbread.

Under huven sitter som tidigare nämnt Nvidias dubbelkärniga Tegra 250-plattform med en grafikprocessor som har beteckningen AP20H. Vidare har LG installerat 512MB DDR2 RAM varav 384 MB är tillgängligt för operativsystemets del efter att GPU, radiodel och andra komponenter tagit sitt i anspråk. Mängden inbyggt flashminne är 8GB, varav systempartionen är på cirka 1,5GB med en bra bit över 1GB ledigt för appinstallationer. Resterande mängd minne på omkring 5,6GB är avsatt för den interna SD-kort-partitionen, dvs utrymmet för lagring av användarfiler i stil med bilder, musik och film etc.  Vi finner också att enheten har gyro, accelerometer, närhetssensor och kompass.

Optimus 2X kvalar in mitt bland konkurrenterna sett till mängden RAM. Desire HD toppar listan och har hela 251MB mer minne tillgängligt än Optimus 2X.

Spel, prestanda och grafer


Nvidia utlovar en mängd speltitlar speciellt optimerade för Tegra 2-plattformen och det har redan dykt upp ett antal sådana; Samurai II: Vengeance, Monster Madness samt Backbreaker med fler runt hörnet. Gemensamt för dessa titlar är att de de marknadsförs i Nvidias applikation TegraZone, som går att hämta hem på Android Market, och att de endast går att installera på Tegra 2-baserade enheter.

Vi har provat samtliga av dessa spel och med undantag för Monster Madness, som vi stundvis upplevde hade låg FPS, är vi imponerade. Dels är grafiken strålande och detsamma kan sägas om flytet, som är mycket bra. För spelfantasten är det inget snack om saken, Tegra 2 och Optimus 2X levererar.

I Input Benchmark är det ombytta roller och Optimus 2X placerar sig i topp med ett medelvärde på 76Hz.

Optimus 2X kapar åt sig ännu en förstaplats i Benchmark PI och detta med en rejäl marginal.

I Linpack ser det annorlunda ut och en förklaring kan vara att Nvidias Tegra 2-plattform saknar NEON-stöd.

Vad berör Sunspider ligger Optimus 2X mycket nära Desire HD och vinner med en ytterst knapp marginal.

Totalpoängen i Quadrant är hög nog att ge Optimus 2X en förstaplats med en marginal på 649 poäng.

I CPU-delen av Quadrant placerar sig Optimus 2X långt före konkurrenterna.

Precis som i fallet ovan håller sig Optimus 2X i täten med god marginal.

2D-delen av Quadrant ger upphov till rätt märkliga resultat och i det här får Optimus 2X se sig slagen av dels Xperia X10 mini samt Samsung Galaxy 4.

I qudrants 3D-moment får Infineons Power VR SGX540-chip ge plats för Nvidias GPU AP20H.

Om det inte vore för Desire HD:s fantastiska I/O-prestanda hade det blivit snudd på grand slam för Optimus 2X i Quadrant.

I Qualcomm-utvecklade Necore är det OpenGL ES 1.1 som gäller och grafen talar för sig själv.

Svenskutvecklade Nenamark testar Open GL ES 2.0-prestandan och här är det ett mer närgånget race. Optimus 2X presterar dock bäst igen, om än med en liten marginal.

Tegra 2-plattformen förtjänar en djupare genomgång, men på grund av tidsbrist kommer vi i stället att återkomma till plattformen i en artikel framöver. Vad vi kan konstatera när vi jämför  Optimus 2X med exempelvis Nexus S är att prestandaskillnaden vad berör Googles standardapplikationer, exempelvis webbläsaren (se video nedan), inte är särskilt stor och inte i närheten av vad den borde vara om vi tar i beaktning att Cortex A9 uträttar mer per klockcykel än Cortex A8 (vilket graferna ovan tydliggör). Det är däremot ingen diskussion om att resurserna finns där för applikationer som är skrivna med fler kärnor i åtanke, vilket tydliggörs i testsviten Smartbench 2011.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=vJ0CkqKqmts

Sammanfattning
LG Optimus 2X imponerar i första hand med en beräkningskraft som ingen annan Android-telefon på marknaden kan mäta sig med för tillfället och även grafikdelen visar sig ge konkurrensen en rejäl omgång.  Den som förväntar sig den dubbla prestandan i exempelvis webbläsaren riskerar dock att bli besviken och det verkar som att det kommer dröja ett tag innan vi får ta del av den fulla potentialen med dubbla kärnor. Trots den kraftfulla hårdvaran upplever vi inte batteritiden som sämre än på föregående generation lurar. Räkna med andra ord med att ladda telefonen varje natt, såvida användningen inte är måttlig.

Spelen som är exklusiva för Nvidias Tegra 2-plattform imponerar och grafiken är verkligen i en klass för sig. Det gör inte saken sämre att Optimus 2X är utrustad med en HDMI-utgång, vilket möjliggör både mediauppspelning och spelande på storbildsskärmar. Grädden på moset hade varit fullt stöd för hårdvaruavkodning av fler videoformat, exempelvis MKV/x264, vilket inte är implementerat i dagsläget.

Chassikonstruktionen är i vårt tycke mycket bra och känns pålitlig samt robust och rigid, men mäter sig inte riktigt med den finish som gäller för vissa av HTC:s telefonermodeller där stora delar av chassit är utskuret ur ett stycke metall. Till skillnad från Nexus S är batterilocket behandlat med en yta som innebär ökad friktion och telefonen ligger därför bra i handen. Sett till yttermåtten och vikten, som inte skiljer sig särskilt mycket åt från vad som gäller för just Nexus S, får telefonen klart godkänt.

Skärmen med dels en IPS-panel och dels WVGA-upplösning gör oss inte besvikna vad berör betrakningsvinklar eller färgåtergivning, däremot är kontrasten inte den bästa och speciellt svärtan är lidande. Vid normal användning är det dock inget vi stör oss på. Känsligheten är dessutom riktigt bra och exakt, därtill är LG först med att erbjuda stöd för 10+ samtidiga rörelsepunkter.

Ljudkvalitén imponerar och Optimus 2X utklassar samtliga tidigare testade Android-telefoner i vårt syntetiska test. När vi själva lyssnar på ljudet tycker vi att det låter riktigt bra, det är både fylligt och transparent. Den som är kräsen uppmanas dock ta med sig favoritlurarna till butik för att på egen hand bedöma ljudbilden. Vad berör ljudetkvalitén vid samtal hittar vi inget större att anmärka på och den inbyggda högtalaren producerar ett förhållandevis klart ljud även vid maxvolym, inte sagt att vi inte gärna sett att volymen gått aningens högre än vad den faktiskt gör.

Mjukvaran som följer med är version 2.2 av Android och en Android 2.3/Gingerbread-uppdatering är utlovad framöver, något datum är dock inte fastställt. Hur det ser ut därefter är ett stort frågetecken och på denna punkt kan vi egentligen inte säga något mer i dagsläget. Vi har inte stött på några särskilda buggar och upplever mjukvara på vår testtelefon, V10A, som mycket stabil. Däremot reagerar vi lite över mängden applikationer LG skickar med, där det stora flertalet inte går att ta bort.

Kameran är telefonens akilleshäl och matchar inte riktigt vad vi erfar av Xperia X10 presterar. Varken video i 1080p eller stillbilder imponerar och i jämförelse med X10 noterar vi att bilderna inte har lika rika färger, men tycks i alla fall vara aningens skarpare. Inomhus är vitabalansen ett problem och bilderna får gärna en gulaktig ton. Den frontmonterade videokameran fungerar bra och hänger med fint när vi provar ett föra en videokonversation, den verkar även bättre på att fånga upp ljus än kameran på bakstycket. Vid videoinspelning i 1080p, i motsats till Xperia X10 som endast kan hantera videoinspelning upp till 720p, framstår det i vårt tycke som att detaljrikedomen är högre på X10 och färgerna bättre.

Vi är rejält överraskande av Optimus 2X och anser att LG har gjort ett bra jobb med att slå sig in bland high end-telefonerna på den svenska marknaden. I det stora flertalet av alla delmoment i vår genomgång ovan har konkurrenterna gång på gång fått stryka på foten till förmån för LG:s nya flaggskepp. Vi kan därför inte annat än konstatera att Optimus 2X tar över kronan från Nexus S som den bästa telefon vi hittills testat.

LG Optimus 2X är lämplig för dig som:
* Vill ha androidvärldens hitintills bästa prestanda och utrustningsnivå
* Vill ha en HDMI-utgång för att avnjuta media/spel på storbildsskärm
* Vill spela de senaste 3D-spelen (Nvidia Tegra 2)
* Vill ha hög kvalitetskänsla
* Vill ha hög ljudkvalitet
* Vill ha en kompetent skärm som återger färger på ett naturligt vis (H-IPS-panel)
* Anser att Androids gränssnitt är tråkigt och vill ha ett specialutvecklat tillverkarskal

LG Optimus 2X är inte lämplig för dig som:
* Vill ha Android i dess allra renaste form / vara garanterad framtida uppdateringar
* Vill ha hårdvaruavkodning av MKV/x264-filmer
* Vill ha en video- eller stillbildskamera i toppklass
* Är prisskänslig

  • Magnus

    Tack, perfekt läsning till morgonkaffet! :)

  • Rob

    Underbart! Nu ska det läsas! :D

  • Gorgeous

    Bra test. Gillas.
    Låt telefonen komma i butik nångång nu bara..

  • kORVAR

    Tusen tack :)

  • Hampa_D

    Har någon av er läsare haft större framgång med mjukvaravkodad video på Optimus 2X?
    kanon för er som fått den ;P
    mycket intressant läsning, jag håller min förhandsbokning.
    tack för ett bra test och en toppen site

  • Rob

    Kul att ljudkvalitén prisas, det var en viktig punkt för mig!

  • Vill verkligen berömma er för ett väl genomfört test! Kul läsning, något som jag kommer rekommendera vidare!

    Mvh Peter
    Mobilizera
    http://blogg.mobilizera.se

  • BP

    Jag skulle väntat…är ganska besviken på den Nexus S jag köpte igår

  • patts

    Oj vad min DHD känns gamal nu.. :)

  • linkan

    Jag är inne på min 3e Android-telefon nu, era recensioner och forumet vägleder mig alltid till det rätta köpet för mig. Tack swedroid!

  • Gusav

    Mycket fint test!
    man blir ju bara mer och mer sugen på den nu!

  • Tibbe

    Hmm har väntat på denna telefon, men nu står jag och väger mellan Optimus x2 eller mellan HTC Desier HD, vad tror ni? Vilken skulle vara bäst?

  • abq

    Jag är övertygad, blir en 2x!

  • supereagle

    Sugen på att ge Heron till frugan efter den här läsningen…..

  • Som vanligt en grymt välskriven recension! Tack Swedroid! :)

  • Don

    Heter inte LG’s produktansvarige Erik Andersson?

    ”Enligt LG:s produktchef för mobiltelefoner, Erik Eriksson”

    Kan vara lite goodwill att få det rätt om så är fallet och har jag fel ber jag om ursäkt.

  • Henrik

    @Tibbe hade hellre valt Optimus X2 framför Desire HD. Förhoppningsvis kommer den bli mer optimerad när en uppdatering med Gingerbread kommer.

  • Kenneth

    Verkar utsökt! Är dock lite kluven till avsaknaden av LED. Finns det något annat sätt ett fysiskt se att det finns nya meddelanden utan att tända skärmen?

  • Tomas

    Något jag undrar är om man märker av de dubbla kärnorna om man kör flera applikationer samtidigt? T.ex. Spotify i bakgrunden medans man surfar? Det är ju då dubbla kärnor borde märkas som mest!

  • Erik

    Kenneth, själv använder jag BLN till min sgs och det funkar precis lika bra som led imo.

  • patts

    Nah, håller nog kvar min DHD ett tag till.. Ska ju komma tri/quad cores snart juh.. :)

  • Cylon

    Denna ser mycket intressant ut, men jag är fortfarande tänd på atrixen,väntar på nån bra recension som kan ge svar på ljud kvalitet, är den bra blir det privat import.

    Mycket bra recension som vanligt !

  • Silvercliff

    Båda tumnaglarna i stycket om LG-mjukvaran pekar på samma bild, alltså – båda pekar på den här: http://www.swedroid.se/wp-content/uploads/2011/02/LG-PC-Suite-IV-295×187.png

    Jättebra recension!

  • Chubs

    Tack för en, som vanligt, utmärkt recension! Hela min negativa uppfattning om LG generellt, förändrades åt det positiva efter läsningen.

  • blitz

    Bra jobbat! Riktigt trevlig läsning.

  • Djinn

    @ BP
    Utnyttja ångerrätten då.

  • Anders Berg

    Hej Swedroid.

    Tak for god test, læser tit jeres hjemmeside fra Google translate selvom jeg burde kunne forstå svensk, når jeg kommer fra Danmark :). Umiddelbart er jeg ikke ked af at have købt Desire HD istedet for at vente på X2, synes det er synd LG har så grimt et ikon interface. Derudover tror jeg hurtigt bagside designet bliver obsolete.
    Anyway god dag til alle, Android længe leve :D

    Mvh Anders

  • Andreas

    Skulle kanske varit intressant om det varit rent Android istället för LGs bastard med F-secure och annat som inte går att ta bort..

  • Ingenjören

    Ser riktigt bra ut på hårdvarusidan. Men den var ingen vidare skönhet, och LG skulle jag aldrig köpa en telefon av.

  • BP

    @ Djinn
    Kan bli svettigt när den är inköpt i fysisk butik, dessutom numera med upplåst bootloader
    Får nog dras med den ett tag…

  • rob

    Nu börjar det hända grejer på Android-fronten! Härligt! Jag gillar verkligen den ”industriella” looken på telefonen också (en vanilla-ROM eller CM7 på den skulle va fint). Synd med kameran dock…

    En riktig miss i mina ögon är LED-blinket, för mig är det superviktigt att kunna se missade samtal osv med det. Det står inte med som ett minus i recensionen, är det bara jag som gillar att ha det?

    PS. Tack för efterlängtad recension i samma höga klass som vanligt!

  • Jah

    Galet bra recension =)

  • Pelle
  • Cylon
  • Kentomen

    Känns mycket väl som en trolig ersättare till Heron, men oktober är ju inte runt hörnet så övriga tillverkare hinner ju komma med sina bidrag.
    Tack för en sjukt bra och välgjord test!

  • Hampa_D

    Pelle :Telefonen säljs redan av Tre http://tre.se/Privat/Mobiltelefoner/Mobiler/LG-Optimus-2X/ Rapportera inlägg 0

    ja se på fan det är inte en förhandsbokning längre då kanske min kommer i nästa vecka

  • Tarek

    Känns som att när min Liquid fyller 1 år i april så kommer han bytas ut mot denna.

  • Skinnknutte

    Tack för en utsökt recension, ni är helt enkelt outstanding! Den hade varit en trevlig helgläsning….men jag kunde inte hålla mig.

  • GG

    Kanontest, lG 2x beställd :)

  • rollet

    kanoners!

  • Otto

    Det jag stör mig mest på (ja, det enda faktiskt :D) med min Nexus S är just videouppspelningsdelen. Få format och dålig prestanda. Någonting jag hade större förväntningar på, men tänkte att det berodde på processorns begränsningar. Men vafan, samma sak med tegra2 ju! Vad är vitsen med tegra2 och HDMI om den inte tar MKV?

  • mei ling

    mycket bloatware och skit som kommeer med = i dont like it

  • Chenz

    Vill bara påpeka att varken MKV eller x264 är videoformat, MKV är en videocontainer och x264 är ett mjukvarubibliotek för att koda filmer i h.264.

    Förövrigt är launchern slående lik den på Galaxy S, finns det möjlighet Samsung och LG har sammarbetat där? Verkar vara en riktigt trevlig telefon iaf.

  • Davve

    Tack för superrecension som vanligt..

    Hade varit intressant om ni kunnat testa ljudet i Galaxy S med Voodoo sound… Det är en märkbar skillnad för örat och att se skillnaden i Rightmark Audio Analyzer hade varit kul.

  • Ciwan

    toppen recension, tänkte bara tillägga att man även kan använda Tele2 som operatör, http://webbutiken.tele2.se/Kop-ny-mobil/lgp990optimus2xdarkbrown/?s=289

  • Hög kvalité som vanligt swedroid! Tack!

  • Anonym

    Det viktigaste är inte hur ljudet mäter(en rak frekvensgång kan lika gärna påverkas av icke raka hörlurar eller öron som inte har rak frekvensmotagning), dom viktigaste aspekter enligt mig går inte att mäta, och det är hur timingen i musiken flyter. Dåliga kretsar(trots samma d/a chip) rör ihop timingen och smetar ut det musikaliska förloppet. Bra kretser behåller tightheten som bandet hade vid inspelning och låter uppspelningen bli lika tight. Alltså bevarande av bandets innebördes tighthet(avsaknaden av timingfel), är det absolut viktigaste man ska lyssna efter och är enligt mig och flera tillvärkare bästa måttet på hur en hifi apparat presterar..!
    /Hifi nörd..
    (en hjälpmetod för att ursklija detta brukar kallas, ”tune dem” och är utvecklad av linn i skottland)
    Motkommentarer från mätfanatikerna på faktiskt.se undanbedes:)

  • Hans

    Har ni testat videosamtal? Går det att använda videosamtal standard?

  • Chocolate Rain

    Har haft dennfdasdfa telefon beställd seda

  • Anonym

    Ingenjören :Ser riktigt bra ut på hårdvarusidan. Men den var ingen vidare skönhet, och LG skulle jag aldrig köpa en telefon av. Rapportera inlägg 0

    Då missar du nått ;)

    Tack för en bra läsning swedroid.

  • Bravestarr

    Känns som att SGS2 blir mycket hetare.

    Det visar sig när ert test kommer.

  • taxas

    Upplevde ni några problem med mängden ram ?
    T.ex när ni körde många apps samtidigt ?
    Varför snålade LG med ram :(

  • Magnus

    Någon som vet om man kan få ut ljudet via usb uttaget,
    för att förenkla montage i bil?

  • woflan

    ”upplevs som en hal fisk”.. haha :)
    Riktigt bra recension som alltid. Tack för läsningen!

  • Daniel

    Jag undrar hur väl den kommer att få stöd av CyanogenMod communityn.. De stödjer inte en enda LG-telefon hittills. Tegra2 drivrutiner lär ju komma när den finns i så många telefoner. Det var kul att se att den har samma radio-del och ljud-del som Nexus S, det borde också stödjas direkt mao. Jag är lite orolig för gps/kamera som har strulat på vissa andra telefoner. Digitizern verkar vara riktigt bra, det är trevligt :)

    Hur var det med Optimus 3d? den skulle komma ut till sommaren eller? Typ samtidigt som Galaxy s2?

  • Andreas

    Ang video uppspelning.
    Verkar vara Tegra 2 som inte gillar video med för bra kvalité. Läser man på XDA så är det många som har problem med att spela upp video på deras Xoom som också har Tegra 2. Verkar som att Tegra 2 inte stödjer Highprofile.

  • Chrille

    Alltid är det något som man inte är nöjd med. Hade spanat in Optimus 2X som en perfekt ersättare till min spruckna Desire, men den verkar falla på kamerakvaliteten och filmuppspelningsmöjligheterna. Jaha, väntan fortsätter på nästa perfekta telefon alltså.

  • Nexus S

    allt handlar väl om den kommer få CyanogenMod stöd, väntar isåfall tills dess, får den 100% stöd så kan den mycket väl ersätta min Nexus S…

  • Andreas

    Video encoding is a bit off the beaten path for many, and I see some misinformation here that I can hopefully shed some lights on.

    For good video playback, you need HW-acceleration, which means specific GPU support. For now, there is no player that has specific support for the Tegra2 GPU. The Rockplayer, mPlayer, et al all use the CPU. Hence, poor playback.

    Many factors (encoding parameters) determine how playable the encode will be–profile, level, ref frames, CABAC, etc. Each of these settings, when abled, increases the encoding (and decoding) complexity, requiring more processing power. The higher the complexity, the lower the bitrate the processor can handle. Since there is no GPU-acceleration, the bitrate allowed is low, lower than most of the available HD videos.

    It’s not just high profile (HP) or not high profile. To test if HP is the only culprit: Encode a small (say 320×180) clip using HP. Does it play smoothly? If it does, then profile isn’t the only determinant.

    Other than the video, the audio is also a factor. Many HD scene vids have one or multiple DTS tracks. Each takes up 1.5Mb/s. A 5.1 AC3 track is 640Kb/s or 768Kb/s. All of these need to be processed, and if there’s no native GPU support for them, then the CPU will have to handle them as well. Those in no small measure are why many are experiencing AV desyncs.

    You can ameliorate the issue w/o recoding the video itself, which can be a lengthy process. Drop the MP4/MKV into MKVMerge (part of MKVToolnix), and remove unnecessary audio tracks. You can recode the audio to lower-bitrate AAC or MP3.

    Lastly, if you use MP4, then know that it has restrictions on what type of streams can be used. To be ISO compliant, only H.264/AAC/text subs are qualified. An MP4 made for PC viewing may have other format types, which can be played on the PC, but will crash on non-PC media players.

    In short, it can get complicated. That’s why presets exist for mobile devices.

    Android only supports H.264 AVC baseline profile natively, and only in MP4/3GP format

  • AaAaaahhhh jag vill ha den!
    Fast jag vill inte ha all bloatware…. Vanilla imo…

  • Robban

    svärtan lidande.. snyft.. kommer jag aldrig kunna byta bort min galaxy s med tanke på att jag är van vid den kvaliten nu.

  • Richard

    Har inga direkt planer på en 2X, men måste bara säga att Swedroids tester lätt är de bästa jag sett. Väldigt noga, väldigt tydliga, förklarar testmetoden osv. Mycket mycket bra!

  • mortuus

    Bra recension verkar som LG kommer bli riktigt populära med denna telefon, men för min del ser jag ingen anledning till att byta desire mot en dualcore telefon och batteritiden lär ju bli om nåt sämre ladda varje dag låter inget kul.

  • Yps

    Kör den inbyggda Activesync kopplingen från Google eller använder den något tredjepart liknade SE X10 (Moxier) ?

  • Anonym

    not impressed.. :/

  • sfy

    Superbra rescension! Telefonen faller på bloatware och att LG inte uttalat sig om uppgrderingar > 2.3. Hur svårt kan det vara att inte skicka med en massa skit som ingen vill ha? F-Secure!? Nu går skam på torra land!

  • M

    ”2D-delen av Quadrant ger upphov till rätt märkliga resultat och i det här får Optimus 2X se sig slagen av dels Xperia X10 mini samt Samsung Galaxy 4.”

    Det är väl p.g.a. de telefonerna har mindre upplösning och inte kräver lika mycket processorkraft för beräkningen som de utsätts för.

    ”Testklippen i MKV/x264-format fick vi lämna därhän eftersom inget av ett tjog klipp i olika bithastigheter kodade med allt från High Profile 3.1 till 4.1, gick att spela upp. Vi hade också problem med att få HD-filmer i divx/xvid-format att fungera och inget av testklippen på exempelvis divx sample-sajt gick igång.”

    Jag undrar vad poängen är med dess HDMI utgång och möjligheten att hantera (spela in & upp i 1080p) högupplösta videoklipp om inte den klarar av att spela upp 720p mkv-filer. Det var något jag såg framemot i denna telefon.

  • mahi_1977

    Roligt att se att det finns android-telefoner som kan mäta sig i ljudkvalité med iphone. Det är nåt som alla high-end telefoner borde satsa på, ser fram emot dagen då jag slipper ha min iPod Classic med mig överallt…

    Men LG känns tveksamt, de får visa att de fortsätter supporta sina telefoner en längre tid efter introduktion. Där har ju Samsung fallit rejält tycker jag, känns inte alls safe och köpa en Samsung.

  • Swenson

    Underbart att någon tar tag i och släpper en high end telefon som vågar utmana.

  • Tarek

    Som någon sa innan, om denna får officella uppdateringar från Cyanogen så blir det ett köp utan tvekan! Då spelar det ju mindre roll om den får några uppdateringar eller inte..
    Sen så kanske det inte är alla som är sugna på att roota och flasha sin telefon, då är det annorlunda.

  • Jocke

    Toppen recension, men kunde inte hitta när den släpps för oss vanliga dödliga. Så när kommer den?

  • @ Jocke
    Vi har inte vågat skriva något datum då buden skiljer sig åt en hel del, men förhoppningsvis dyker den upp i butik inom 14 dagar.

  • Kingen

    Är det verkligen helt omöjligt att få bort F-Secure på denna telefon? I så fall kommer jag inte att köpa en, jag är allergisk mot all typ av bloatware. Jag hittade en tråd på Swedroid där sista posten innehåller en lösning (tror jag?) för att få bort F-Secure om man installerat det på andra Androidtelefoner, funkar detta för denna telefon tro?

    http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=21218

  • Lars

    @ Bravestarr

    Den har ju inte HDMI-Mirroring vilket för mig innebär : No go!

  • Roberr

    Tre tar bara 4395:- för telefonen kontant. Känns som ett bra pris.

  • Jonas

    Tack för en seriös och bra test.
    Jag kommer utan tvekan köpa en lur när de finns på marknaden.

  • sfy

    Är den låst till Tre om man köper den med kontantkort?

  • ondjultomte

    Bra pris för en dualcore, men frågan är om man kan stå ut med skärmen? Det är skärmen som lockar mig till SGS2an.

  • Flurrijacob

    Enligt specifikationerna på TREs hemsida är telefonen ej operatörslåst, varken med kontantkort eller abonnemang.
    Citerat från spec.sidan:
    Operatörslåsning
    Med 3Abonnemang Nej
    Med 3Kontant Nej

  • Nexus S

    hmm, 4300kr med 3 om det stämmer att den inte är låst är ett bra pris

  • Robert

    Otroligt bra tester, väldigt detaljerade och noggranna!
    Detta e helt klart den sidan som har bäst tester! Keep up the good work!
    Ser fram emot fler tester framöver med alla de nya modellerna som e påväg!

  • erikd

    Swedroid, ni är verkligen i en klass för er själva gällande telefonrecensioner!

    Riktigt bra test! Tack!

  • mr carter

    denna jävla bloatware ge mig vanilla android!!

  • MikeyMike

    Frågan är ju om man vill ha den här eller optimus 3D?

  • Alexander L

    Tack så hjärtligt för en mycket efterlängtad recension!
    X2:an är snart min! :D
    By the way, bloatware är lika med pest o pina , men man kan alltid dra sådant till mappar man aldrig använder. Lååångt bort ifrån använda apps! :D

  • Peter

    för den som tar bilder i hasten så är en bildstabilisator de ultimata!!.. samsung har varit bra tidigare på de. Hoppas LG är minst lika bra! Kanon om man fotar i bil, eller annat de de kan skaka en del.

  • Rolle

    Fortfarande inte en smooth upplevelse i menyerna. Blir inget köp för mig.

  • Murremannen

    Något för Dexter på XDA-developers att bita i han har ju lyckats ge Toshibas Folio 100 att ge över 3300 poäng i quadrant och Tegra 2 är en underbar grymmt snabb platform som jag inte kan annat än att rekommendera för den kräsne Android freaken..

  • Niklas

    @ BP
    Varför besviken? För mig står det nämligen mellan denna och Nexus S tror jag..

  • Peter

    Underbar rigorös recension som vanligt. Är dock fortfarande helt ointresserad av LG efter att läst igenom. Snart släpps ju arc, då ryker min X10.

  • Daniel

    @ Lars
    Enligt AnandTech’s recension har den mirrorstöd.

  • Anonym

    @ Jocke
    runt den 11-15 mars preliminärt!!

  • En undran min är om nedanstående utsökta musikspelare medföljer, även i versionen den europeiska?
    http://www.youtube.com/watch?v=NarJhYiTEAU

    Tack skall ni ha för en fantastisk recension, som vanligt. Jag må ha läst många recensioner av denna telefon, men som vanligt överträffar ni de andra. Bra jobbat!

  • Aleebaan

    mahi_1977 :Roligt att se att det finns android-telefoner som kan mäta sig i ljudkvalité med iphone. Det är nåt som alla high-end telefoner borde satsa på, ser fram emot dagen då jag slipper ha min iPod Classic med mig överallt…Men LG känns tveksamt, de får visa att de fortsätter supporta sina telefoner en längre tid efter introduktion. Där har ju Samsung fallit rejält tycker jag, känns inte alls safe och köpa en Samsung. Rapportera inlägg +2

    Fattar inte varför alla klagar på Samsung och deras uppdateringar… Okej 2.2 kom kanske lite sent till SGS men 2.3 är sagt att det ska komma i mars… Alltså långt före DHD får 2.3 samtidigt som DHD kom ut långt efter SGS

  • Merlin

    Suverän recension som tar upp så gott som allting jag tycker är viktigt (inte minst hur kameran uppför sig inomhus – de flesta mobiler klarar av att ta en skaplig bild ute i dagsljus, det är när ljuset blir sämre som man skiljer agnarna från vetet).

    Men nu när jag har läst åtskilliga recensioner (inklusive till sist denna) känner jag mig ganska säker på att det INTE kommer bli en LG för min del (Optimus 3D må vara grym, men den är också för tjock och framför allt för tung), i synnerhet på grund av bristerna i kameran (stillbilder, men än mer i videokvalitén). Förhoppningsvis kommer Samsung Galaxy S II klara sig bättre (de första videoklippen från Engadget.com tydde på det) i 1080p-inspelning. Får se hur den klarar sig i ert genomgående test!

  • Peter

    Aleebaan :

    mahi_1977 :Roligt att se att det finns android-telefoner som kan mäta sig i ljudkvalité med iphone. Det är nåt som alla high-end telefoner borde satsa på, ser fram emot dagen då jag slipper ha min iPod Classic med mig överallt…Men LG känns tveksamt, de får visa att de fortsätter supporta sina telefoner en längre tid efter introduktion. Där har ju Samsung fallit rejält tycker jag, känns inte alls safe och köpa en Samsung. Rapportera inlägg +2

    Fattar inte varför alla klagar på Samsung och deras uppdateringar… Okej 2.2 kom kanske lite sent till SGS men 2.3 är sagt att det ska komma i mars… Alltså långt före DHD får 2.3 samtidigt som DHD kom ut långt efter SGS
    Rapportera inlägg 0

    Problemet Samsung har haft är deras Kies, rent värdelöst då i alla fall SGS:en ska uppdateras, sen att de strulade med uppdateringar är en sak till.
    Mvh

  • Schndeider

    Lars :@ Bravestarr Den har ju inte HDMI-Mirroring vilket för mig innebär : No go! Rapportera inlägg 0

    Det har den visst. I en mycket bättre form också!! Den heter HML http://www.youtube.com/watch?v=ZtwTcnR0hqA&feature=player_embedded

  • När jag tittar som snabbast på fotografierna (har tittat på torgbilden, skyltfönstret och fotot på teburkarna) så verkar LG ha betydligt högre kvalité än SE. Jag har sparat ner dem på hårddisken, öppnat dem i Photoshop och zoomat in för fullt. LG har betydligt bättre nivåer (fler färgsteg) än SE, men tyvärr uppfattar man det som sämre kontrast (har man bara svart och vitt blir det ju en otrolig kontrast). Man kan t.ex. se att i det vita har SE ingen information att ge, medan LG har det.

    Rent tekniskt ser att fotografierna innehåller mycket mer information genom att titta på bildstorleken (LG:s bilder är mycket större trots samma upplösning). För att kunna avgöra kvaliteten på videon behöver man nog originalet.

    Även vitbalansen gör sig bättre på LG, dock är den usel på bägge. Men för att vitt ska vara vitt, ska de röda, blåa och gröna (RGB) kanalerna visa lika mycket info. På LG skiljer det sig cirka 30 av 255 och på SE 40 av 255. Dock kan man uppfatta SE som bättre, då vi gillar mer rött i bilder rent generellt. Men mest rättvist visar nog LG.

    OBS. eftersom jag bara tittat på tre bilder, kan jag inte säga att det alltid är så här…

    I övrigt ett mycket bra test, tack :)

  • Robert S

    Vilka språkval finns det och kan den visa thai?
    Frågar då min fru är thai och hennes telefon måste åtminstånde kunna visa thai. Hon har en SE X10i nu som jag måsta roota och lägga in nya fonter i för att få det.
    Men om root är fixat till luren så går det ju att ordna.
    Sen så vet jag att andra lg lurar jag haft (som är köpt i sverige) har till och med haft thai som val för menyspråk.

  • mortalis

    Aleebaan :

    mahi_1977 :Roligt att se att det finns android-telefoner som kan mäta sig i ljudkvalité med iphone. Det är nåt som alla high-end telefoner borde satsa på, ser fram emot dagen då jag slipper ha min iPod Classic med mig överallt…Men LG känns tveksamt, de får visa att de fortsätter supporta sina telefoner en längre tid efter introduktion. Där har ju Samsung fallit rejält tycker jag, känns inte alls safe och köpa en Samsung. Rapportera inlägg +2

    Fattar inte varför alla klagar på Samsung och deras uppdateringar… Okej 2.2 kom kanske lite sent till SGS men 2.3 är sagt att det ska komma i mars… Alltså långt före DHD får 2.3 samtidigt som DHD kom ut långt efter SGS Rapportera inlägg 0

    Kanske menar att samsung envisas med att släppa en uppdatering, dra tillbaka den, vänta månader, släppa samma igen, dra tillbaka, vänta månader, och nu säger man att man istället släpper 2.3, och inte konstigt man misstänker att den går samma öde till mötes…fan samsungägare klagar fortfarande på att deras gps är oanvändbar, snart ett år efter release.
    Samsung är som fransoserna, jättebra att de är först med 2.3, fransmännen va först med ansiktstransplantationer också.
    Skillnaden var bara att alla andra länder försökte transplantera människoansikten medan fransmännen använda babianer…ungefär den nivån ligger Samsungs mjukvara på, man e först, men inte är det bäst resultat

  • Blåbär

    Helt fantastiskt grundligt test. Fantastiskt. Hatten av!

  • Twisted1

    Ui’t var ju ingen hit, dock en smaksak och busenkelt att byta.

    Fö. var ju detta inget vidare, känns som dom stressat ut luren för att vara först. Stor idé med HDMI 1080p ut när den ändå inte klarar att spela upp nåt vettigt format.

  • Bosse Bilddoktor

    Rätt fin, om än lite väl iPodlik för min smak. Men i det här segmentet borde plast vara förbjudet.

    Och vad har man egentligen för nytta av antivirus? Om man installerar program som har för mycket behörigheter så vet man ju redan det och antivirus gnäller förgäves, om virusskyddet inte känner till en given lucka eller hur ett nytt okollat program fungerar är man lika rökt ändå. Eller?

  • Anonym

    Jag väntar på nästa modell från någon annan tillverkare med tegra 2.. hoppas dom kan trycka in lite mer ram också

  • Adolf

    Vet inte om Motorola Atrix kommer hit men gör den det så är ju valet självklart.

  • tom

    Nu har jag bestämt mig. Inget telefonköp förrän den stora bomben slår ner: Nokia överger WP7 och gör nästa Nexus! :)

  • Mollan

    Verkar riktigt nice och det lutar faktiskt mot ett köp om cyanogenmod väljer att stödja den.

  • T68

    Återigen ett gediget test av swedroiders! Ett förslag på utveckling av testerna: bedöm gärna kvaliteten på ljudinspelningen. Både enbart ljud och ljudet till videoinspelningen. Ofta är ljudet minst lika viktigt, kanske viktigare, än bildkvaliteten. Är själv ganska besviken på ljudet som min desire presterar när jag spelar in video.

  • Twisted1

    Anonym :Jag väntar på nästa modell från någon annan tillverkare med tegra 2.. hoppas dom kan trycka in lite mer ram också Rapportera inlägg 0

    Motorola Atrix har pentile matrix LCD, det brukar ju gnällas nåt fruktansvärd på pentile matrix paneler(läs den i SGS) så det kan ju vara bra att veta.

  • Micke

    Tack för testet.. Hade hoppats på mer vad gäller web och även batteritiden.. Känns som att min sgs står sig riktigt bra..

  • tob
  • Gambit2K

    @ Adolf

    Säg inte det då Atrix pga. dess högre upplösning har sämre 3D prestanda. Samt att kollar man på anandtechs preview så är LG’s skärm bättre i samtliga tester. Samt alla annan övrig prestanda verkar Optimus vinna ungefär vartannat test jmnfört med Atrix. Atrix slår dock Optimus i batteritid´pga. 25% större batteri.

  • Darren

    Ang. kvalitet på bilder tagna med 2X. Swedroid, skulle ni kunna ta ett par bilder med batteriluckan av?

    Tror nämligen att ”disigheten” eller bristen på kontrast i bilderna beror på plasten som skyddar kameralinsen.

  • Nord

    Telefonen kanske blir min första touch telefon nånsin, men vill veta om det dåliga stödet för video gör att det är svårt att spela upp de flesta videoklipp på nätet? Eller är det bara såna videoklipp som man själv kanske lägger in i mobilen?
    Och hur är det att ha en så här stor telefon i vanliga jeansfickor? Telefonen påverkas inte något av det direkt?

  • Aleebaan

    Nord :Telefonen kanske blir min första touch telefon nånsin, men vill veta om det dåliga stödet för video gör att det är svårt att spela upp de flesta videoklipp på nätet? Eller är det bara såna videoklipp som man själv kanske lägger in i mobilen? Och hur är det att ha en så här stor telefon i vanliga jeansfickor? Telefonen påverkas inte något av det direkt? Rapportera inlägg 0

    Att ha den i jeansfickan kan vara ett problem om du har tighta fickor men jag tror inte att det ska vara några större problem annars

  • Man måste inte köpa den första telefonen som har lite ny HW. ;)

  • Emil

    Ingen LED indikator? Vilken skräll. Aldrig får man vara nöjd.

  • Anonym

    coolt

  • Patrik

    ”LG har därtill slopat LED-indikatorn.

    Ojdå, missade det när jag fattade beslutet att köpa denna. Blir till att leta vidare – en indikator är en deal breaker rakt av för mig.

  • blunden

    Har inget stöd för NEON-instruktionsuppsättningen verkar det som. Gör att man förlorar en hel del optimeringar i Android. :(

  • Skrutt

    Beställd!

  • peter

    Beställer imorn! Sjukt sugen!

  • Magnus

    Ingen som fått något vettigt svar om telefonen med 3kontantkort är låst eller inte?
    Har fått ganska många olika bud, känns mest som de svarar att alla telefoner är låsta.

  • Elchingon

    Grymt test, det känns alltid tryggt att ha er som källa när jag säljer till kunder! Bra jobbat återigen.

  • MikeyMike

    @ Magnus

    Vet inte men jag har beställt den därifrån och är den låst så kommer jag kräva att få den upplåst gratis, det står ju på deras hemsida att den inte är operatörslåst. Hoppas bara den kommer snart :)

  • Kenneth

    Enligt manualen är den ena högtalare och den andra mikrofon.

  • JohnD

    En sak förstår jag inte.. Spelar telefonen upp DivX & Xvid, men inte om det är en HD film?
    Och den spelar även upp mkv?

  • Arnel

    Nu är det bara vänta o se hur Htc ska kontra mot detta! Dom har länge dominerat marknaden av android lurar så det ska bli väldigt spännande att se hur och när Htc ska släppa en värsting telefon som sopar undan alla dom andra :) Jag är Htc älskare för som inte har märkt detta :)

  • mr carter

    är den rappare än iphone och flyter på lika bra? snabb och inga laggs?

  • Djinn

    Andreas :Video encoding is a bit off the beaten path for many, and I see some misinformation here that I can hopefully shed some lights on.For good video playback, you need HW-acceleration, which means specific GPU support. For now, there is no player that has specific support for the Tegra2 GPU. The Rockplayer, mPlayer, et al all use the CPU. Hence, poor playback.Many factors (encoding parameters) determine how playable the encode will be–profile, level, ref frames, CABAC, etc. Each of these settings, when abled, increases the encoding (and decoding) complexity, requiring more processing power. The higher the complexity, the lower the bitrate the processor can handle. Since there is no GPU-acceleration, the bitrate allowed is low, lower than most of the available HD videos.It’s not just high profile (HP) or not high profile. To test if HP is the only culprit: Encode a small (say 320×180) clip using HP. Does it play smoothly? If it does, then profile isn’t the only determinant.Other than the video, the audio is also a factor. Many HD scene vids have one or multiple DTS tracks. Each takes up 1.5Mb/s. A 5.1 AC3 track is 640Kb/s or 768Kb/s. All of these need to be processed, and if there’s no native GPU support for them, then the CPU will have to handle them as well. Those in no small measure are why many are experiencing AV desyncs.You can ameliorate the issue w/o recoding the video itself, which can be a lengthy process. Drop the MP4/MKV into MKVMerge (part of MKVToolnix), and remove unnecessary audio tracks. You can recode the audio to lower-bitrate AAC or MP3.Lastly, if you use MP4, then know that it has restrictions on what type of streams can be used. To be ISO compliant, only H.264/AAC/text subs are qualified. An MP4 made for PC viewing may have other format types, which can be played on the PC, but will crash on non-PC media players.In short, it can get complicated. That’s why presets exist for mobile devices.Android only supports H.264 AVC baseline profile natively, and only in MP4/3GP format Rapportera inlägg +8

    Är det någon som kan förklara på enkel svenska varför det bara är ett fåtal format som går att spela upp.
    Är det också en absolut sanning eller är det något som går att lösa när någon knåpat ihop drivrutiner eller en spelare som använder GPU för video?

  • Erik

    Jag skuller säga, köp inte ifall det inte jär nödfall. Den är bäst på marknaden idag men det känns lite som att LG har slarvat och dragit ihop med en telefon bara för att få vara först med Dual core och 3d grafik. Inom ett par månader kommmer marknaden vara full med telefoner som också har dessa förmåner och då kommer ni ångra er.

  • Lewis

    @Erik

    För min del är de nödfall, då min mobil har gått sänder och måste ha något nu. Denna känns bäst. Möjligvis Nexus. Men vart oerhört besviken att Samsung gör den.

  • Danne

    Var helt inne på att köpa den och åkte till den gröna butikskedjan idag… lämnade utan den. Testade lite och bortsett från att utseendet verkligen inte var min grej (bottenknapparna tar alldeles för mycket plats, de rundade hörnen på glasskivan får den att kännas tjock) så kändes det inte som att Tegra 2 gav så mycket jämfört med Nexus S som de råkade ha bredvid. Nexus S flöt på mycket bättre och LGs gränssnitt kändes lite ofärdigt. Suck…..!!!!!!

  • Biff

    Faller tyvärr på att det står Google på telefonens baksida. Mycket synd, annars hade det kunnat bli ett köp.

  • Danne

    Fick min x2 idag på morgonen och jag måste säga att jag är ganska besviken på den efter att ha läst testet ovan. Dels så upplever jag inte telefonen snabbare än vare sig Nexus S eller HTC Desire HD. Utseendet på bl.a. launcher får mig att tänka åttiotal, massa glada färger och känslan ev en premium telefon lyser totalt med sin frånvaro. Men visst bra ljud, och ok kvalitetskänsla. Min favorit för tillfället får nog ändå bli Nexus S, den ger mer en känsla av premium telefon redan ifrån Unboxing till användande, dock med undantag för kameran.
    Fick för övrigt plocka ur och sätta in batteriet ca 20ggr innan telefonen och batteriet fick kontakt med varandra.
    Men sedan så finns det alltid en viss tekniknörd inom mig som kan glömma delar av det jag nämt t.ex. för att det går att koppla den till tv’n via HDMI vilket funkade sjukt bra. ;-)

    Ja ja, ville bara dela med mig av mina erfarenheter så här långt, men är det så att ni sitter på en Nexus S, Samsung Galaxy S eller HTC Desire HD så kan ni enligt min mening låta bli att köpa denna lur.

  • Maubauer

    @Danne
    Byt för sjutton gubbar ut Launchern mot ex Launcher Pro eller AWD.Launcher, som de för övrigt tipsar om i recensionen. Skillnaden är som natt och dag och det finns ingen anledning att köra standardlaunchern. Praktiskt taget varenda tillverkare har en kass launcher och alla jag känner, oavsett om de äger en HTC eller Sony Ericsson eller Samsung, kör samtliga alternativa launchers.

    Jag ägde tidigare en Nexus S och ett mer skraligt chassi får man leta efter. Optimus 2X är svår att jämföra eftersom skillnaden är så stor på den punkten. Sen får man säga vad man vill om designen, visst är den tråkig, men så är telefonen också byggd som en tysk pansarvagn. Detta gäller också skärmglaset som är av typen ”Gorilla Glass” – telefonen tål stryk!

    Det lär bara bli bättre när Gingerbreaduppdateringen släpps och än så länge är jag riktigt riktigt nöjd. Mina förväntningar har definitivt införlivats.

  • Andreas

    Köpte telefonen idag på NetonNet. Är grymt nöjd hittills, allt flyter på riktigt bra.

  • RE

    @Andreas
    Maj Optimus Black, Juni Optimus 3D, sa LG när läsarna chattade med LG på mobil.se

  • RE

    Daniel :Jag undrar hur väl den kommer att få stöd av CyanogenMod communityn.. De stödjer inte en enda LG-telefon hittills. Tegra2 drivrutiner lär ju komma när den finns i så många telefoner. Det var kul att se att den har samma radio-del och ljud-del som Nexus S, det borde också stödjas direkt mao. Jag är lite orolig för gps/kamera som har strulat på vissa andra telefoner. Digitizern verkar vara riktigt bra, det är trevligt :)
    Hur var det med Optimus 3d? den skulle komma ut till sommaren eller? Typ samtidigt som Galaxy s2?
    Rapportera inlägg +1

    Maj Optimus Black, Juni Optimus 3D, sa LG när läsarna chattade med LG på mobil.se

  • RE

    @Daniel
    Maj Optimus Black, Juni Optimus 3D, sa LG när läsarna chattade med LG på mobil.se

  • David

    Köpt och är grymt nöjd !

  • z

    Jag antar att man kan byta tangentbord för att få svenska tecken?

  • Heja

    @Twisted1
    Det finns en sak som jag inte lyckas klura ut på min LG Optimus 2X. Varför kan jag inte spela upp 1080p filmer som jag överfört till mobilen? formatet på en av filmerna som jag försökat spela upp är .mp4 och detta skall kunna spelas upp enligt telefonens egenskaper. Jag har även aktiverat vod.divx.se. Vid försök att spela upp videon får jag ett meddelande som uppger att filformatet ej stöds.

    Någon som kan vägleda mig?

  • jo

    Hur stänger man ner Remote Call? Råkade starta den och nu väntar den hela tiden på en sexsiffrig kod. Även om man dödar processen så kvarstår blixten uppe i statuspanelen och den spelar upp en lite trudelutt med jämna mellanrum.

  • Kevin

    Hur mycket kostar det att ”roota” telefonen?
    Tacksam för svar.

  • Ralf

    Om jag använder mig av handsfree som förstår motparten ingenting pga låg volym. Köpte en ny handsfree och det var samma problem. LGs servicetelefon sa att det är inte första gången att de har hört om problemet… Får nog skicka in luren..

  • Per

    Har haft mobilen i ca 1 vecka- är mycket nöjd än så länge
    den är reptilsnabb! hoppas att konstruktionen är så solid som den känns när man håller i den.
    Tack till testet som gjorde att jag kunde välja.

  • Gustav

    Jag är helnöjd över telefonens funktioner och prestanda! Jag har haft telefonen nu i över 1 vecka och den är toppen bra!

  • ink

    Jag har haft den i typ 2 veckor och nu lämnar jag tillbaka den. WiFi kan bara kopplas upp ibland, samtal kommer inte fram, telefonen blir ibland väldigt varm och slukar då batteri…. o nu går den överhuvudtaget inte att starta… bra köp? nja d e frågan…

  • td

    När jag testade telefonen på mediamarkt så var grafiken otroligt laggig (den rörliga bakgrundsbilden, videoinspelning etc) och personalen där sa att det berodde på att telefonen inte uppgraderats till 2.3an än.
    Men i detta testet finns det inget som tyder på nån laggig grafik överhuvudtaget. Var det bara just den testtelefonen på mediamarkt som var lite konstig eller är verkligen allas såhär utan 2.3?

  • hej

    @ Kevin
    Ungefär noll kronor, plus minus sådär noll.

  • Jack

    @ td
    A bit late but:
    Have had the Optimus 2X for a coupple of months now, and the lagging is really not a big issue anymore (with Android 2.2.2). The july update removed most of it, and the august one improved it further.

    I stick to the GO launcher, messaging, dial and soforth and have no issues with the Optimus 2X. Having said that, Gingerbread (early september I reckon) will improve it further.

    As it is now (august) its a good purchase. With Ginger It’s a bargain. (Cyanogenmod has a Ginger ROM for the Optimus 2X and that’s said to be a good one…

  • david

    den laggar som fan!!

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
JUNIOR KUNDSUPPORT TILL WORLDLINE Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

  1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
  2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
  3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
  4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
  5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
  6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

  1. Här är de bästa Google-apparna för Android
  2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
  3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
  4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
  5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
  6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

  7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons