Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av Motorola Milestone

Postat:
20:10 - 2010-04-08
Skribent:
Joakim
Kommentarer:
Produkt: Motorola Milestone Tillverkare: Motorola Operativsystem: Android 2.0.1 Eclair Tillgänglighet: eXpansys m.fl. nätbutiker Pris: ca 4400 kr plus frakt

Introduktion
Först och främst vill vi tacka eXpansys som har varit generösa nog att låna ut ett exemplar av Motorola Milestone till oss. Då Motorola inte har någon egen närvaro i Sverige så har det inte varit lätt att få tag på ett recensionsexemplar, men eXpansys trädde här in och löste det hela på ett föredömligt vis.

Motorola, ja, ni vet de där som en gång i tiden gjorde ruskigt slimmade Razr-telefoner, hade en småirriterande ”Hello Moto”-reklam och som sedan dess knappt märkts av här i Norden? Efter att ha varit bland de absolut mest populära tillverkarna i trakterna av 2003 så förlitade man sig alltför hårt på just Razr-serien av telefoner, hamnade duktigt bakom andra tillvekare vilket gav katastrofalt dåliga resultat under senare delen av 00-talet. Detta har bland annat medfört att Motorola lämnat ett antal marknader, vilket tyvärr inkluderar oss här i Norden, något som innebär att vi som nu är intresserade av deras återkomst får jaga lite på andra marknader för att stilla vårt teknikbehov.

Från Motorolas sida ser man nu ut att vara fast beslutna i att återvända till absoluta toppen av mobilmarknaden, och för att lyckas med detta har man siktat in sig på Google Android och smarta mobiltelefoner. Deras alldeles egna fågel fenix kom att bli Motorola Droid, som efter en ganska intensiv reklamkampanj i stilen ”Everything iDon’t, Droid does” tillsammans med den amerikanska operatören Verizon lyckades sälja fler Droid än orginal-iPhone under de första 74 dagarna med försäljning. Varför man valt just 74 dagar som tidsperspektiv beror på att det tog iPhone så många dagar att sälja en miljon exemplar.

Efter lanseringen av Motorola Droid i november 2009 så dröjde det en dryg månad innan telefonen anlände till Europa, och då under namnet Milestone. Nackdelen med att Motorola har lämnat den nordiska marknaden är att Milestone kan vara ganska svår att få tag på genom de för oss vanliga kanalerna av återförsäljare. Hos Prisjakt finns den t.ex. endast hos en nätbutik, och vi har fått vårt testexemplar från nätbutiken eXpansys. Detta ställer givetvis till problem för er som vill klämma och känna på produkterna först, något som bekant är väldigt svårt över nätet.

Första intrycket
Direkt när vi packar upp telefonen så infinner sig en känsla av kvalité. Telefonen känns otroligt välbyggd och stabil, och med sina 165 gram väger den tungt och ligger bra i handen, men vi inser att inte alla är förtjusta i den extra tyngden som en Milestone har jämfört med exempelvis en Nexus One. Vikten stör mig inte, men däremot har jag personligen lite svårt för designen med den utstickande hakan. Jag hade gärna haft en lite större skärm, en extra rad knappar eller bara svart plast och därmed fått en överdel som täcker hela tangentbordsdelen, men smaken är som alltid delad.

Motorola Milestone

Milestone är som bekant utrustad med ett fullständigt engelskt QWERTY-tangentbord, vilket innebär att det i vanlig ordning inte finns några dedikerade tangenter för våra svenska tecken (ÅÄÖ), även om detta går att ordna via omdirigering i mjukvaran vilket emellertid får anses vara överkurs. Det finns även en tysk variant av Milestone, på vilken tangenterna X och Z har fått byta plats med varandra.

Under skärmen finner vi fyra touch-knappar för de vanliga Android-funktionerna; Back, Menu, Home och Search, Menu och Search. Dessa knappar återfinns även på tangentbordet, där vi som komplement även finner en så kallad D-pad, eller ett styrkors. Skärmen är en kapacatitiv skärm på 3.7 tum av FWVGA-upplösning (480×854) vilket innebär att den precis som Sony Ericsson Xperia X10 har en äkta 16:9-skärm vilket gör den väl anpassad för tv- och filmtittande.

Skärmen har därtill stöd för multitouch och då mer specifikt dualtouch, vilket betyder att den välbekanta bekanta pinch-to-zoom går att utöva i bland annat webbläsaren. Utöver detta finns det även en ljussensor som automatiskt kan anpassa ljusstyrkan på skärmen beroende på yttre ljusförhållanden, samt en sensor som känner av när du lägger telefonen mot örat och då släcker skärmen, vilket förstås är uppskattat.

Tangentbordet i sig är i min mening en ren fröjd att använda och även om tangenterna i sig inte är platta och inte särskilt välmarkerade är det ändå väldigt lätt att träffa rätt, och det är dessutom bra känsla i nertrycket av tangenten – det känns att det händer något när man trycker! För att komma åt siffror och andra alternativa symboler får man gå genom Alt-knappen, och det finns en ansenlig mängd tecken som går att komma åt den vägen.

Operativsystem
Milestone levererades med Android version 2.0, och har sedemera fått en uppdatering till 2.0.1. En uppgradering till 2.1 har börjat rulla ut nu i veckan, så det är sannolikt bara en fråga om några dagar innan den anländer häven till oss. Från Motorolas sida verkar man vara intresserade av att hålla sin produkt uppdaterad, vilket onekligen är ett mycket välkommet initiativ. Dessutom levereras uppdateringarna OTA (”Over The Air”), vilket betyder att uppdateringen skickas ut till telefonen trådlöst och med minimalt krångel – man trycker i princip bara på OK två gånger varpå telefonen gör resten.

Tack vare att man har en 2.x-version av Android så finns det stöd för Microsoft Exchange inbyggt i operativsystemet från start, vilket är mycket välkommet då tämligen många företag vid det här laget kör en eller annan variant av just Exchange för hantering av e-post, kontakter och kalender. Att ställa in detta är precis lika simpelt som för POP/IMAP och därefter trillar jobbmailen ner i rasande takt, åtminstonde tills man tröttnar och stänger av synkroniseringen. Android 2.x innebär dessutom stöd för blixt till kameran, vilket vi tar oss till nästa punkt.

Kameran
Kameran som sitter i Milestone är på 5 megapixlar och en blixt i form av dubbla LED-lampor intill linsen. Resultatet blir inte alltid lyckat med blixten påslagen, men i och med att det ändå finns där så ökar man kraftigt möjligheterna att ta kort i lite mindre bra ljusförhållanden. Valfrihet är alltid positivt.

Milestone exempelfoto Milestone exempelfoto Milestone exempelfoto

Milestone exempelfoto Milestone exempelfoto Milestone exempelfoto

Bilderna som produceras måste jag dessutom säga hör till några av de absolut bästa jag har sett från en mobilkamera, trots att Droid sågades tämligen hårt för sin kamera. Jag upplever att bilderna är i klass med min något åldersstigna kompaktkamera som vi har här hemma. Som vanligt presterar den då givetvis bäst utomhus med bra mängder ljus, men det gör ju å andra sidan så gott som alla kameror, oavsett format och prisklass. Vi vet att kameramjukvaran fick sig en rejäl uppdatering i och med Android 2.0.1, vilket kan förklara skillnaden i kvalité.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=8475G9qiqK8

Videoinspelning sker i upp till 720×480 pixlar i 24 bilder per sekund, och även här måste jag säga att jag är mycket imponerad över resultatet. För att vara en mobilkamera så är detta helt klart bra. Märk väl att videon ovan har komprimerats av YouTube, varför resultatet inte helt kommer till sin fulla rätt.

GPS/Navigering
Givetvis finns det även inbygd A-GPS (både riktig GPS och positionering via mobilmasterna) i Milestone, som i de flesta andra moderna smarta mobiler, och detta i kombination med den härliga skärmen och ett ständigt växande utbud av navigationsmjukvara till Android gör att Milestone mycket väl går att använda som navigeringshjälpmedel i bilen. Skaffar man den tillhörande sugkoppshålllaren vi fick låna till vårt exemplar har man snabbt en bra billösning inklusive 12V laddare. Har man dessutom sådan tur att bilstereon är kompatibel med Bluetooth så kan man även spela musik under tiden man navigerar sig fram genom världen.

När vi kör lite testprogram för GPS så finner Milestone sina sateliter tämligen fort, trots att vi sitter inomhus och gömmer oss! Jämfört med en Samsung Galaxy Spica är det markant skillnad både på hur snabbt den hittar sateliter samt hur stabilt den bedömer riktning och höjd.

Motorola Milestone i bilhållareMotorola Milestone bilhållare

Multimedia
Milestone är utrustad med standardmusikspelaren, som gör sitt jobb utan att vara upphetsande på något vis och medföljer gör även en galleriapplikation som även den gör sitt jobb, varken mer eller mindre. Det blir emellertid ändring på detta då 2.1-uppdateringen kommer, då just galleriet är en av de kraftigt förbättrade funktionerna i Android 2.1. Givetvis fungerar Spotify precis lika väl på Milestone som andra Android-telefoner, även om det är synd att det inte finns någon liggande layout av Spotify, då detta hade varit guld värt tillsammans med telefondockan som går att köpa till. Att Milestone dessutom har rejält med hästkrafter i bagaget gör att man utan vidare kan multitaska och göra annat medan Spotify spelar i bakgrunden.

Längst upp i överkant av telefonen finner vi ett 3.5-millimeters hörlursuttag och telefonen har under testerna presterat dugligt vad gäller uppspelningskvalité. Motorola har även skickat med en applikation där man kan justera inställningarna på ljudet, dvs en equaliser, vilket vi vet att många har efterfrågat för Android.

Dockningsstation
Motorola Milestone multimedia station

Som tillbehör till telefonen kan man köpa en så kallad Multimedia Station, vilket är ett bordsställ komplett med laddare och som aktiverar en anpassad hemskärm på telefonen med en stor klocka, datumvisning, väder, snabblänkar till musik, mediagalleriet, ljusstyrka samt alarm. Precis som telefonen i sig så ger dockan ett högt kvalitetsintryck och står stadigt på skrivbordet, eller nattduksbordet för den delen. Vi tycker dock att det är lite tråkigt att den inte erbjuder något extra 3.5-millimetersuttag så att man kunde gömma alla sladdar bakom istället för att sticka ut på vad som blir telefonens vänstra sida vid liggande dockat läge, men detta är i sammanhanget intet annat än en petitess.

Telefoni
Motorola Milestone telefonläge

Ja, tro det eller ej, men det går faktiskt att ringa med en Motorola Milestone också. Ljudkvaliten är god såväl direkt i telefon som via blåtands-handsfree. Motorola har även implementerat något som heter CrystalTalk, en funktion för att rensa bort bakgrundsbrus och därmed göra det lättare att hålla ett samtal i bullriga miljöer. Huruvida detta verkligen gör någon skillnad eller inte är oklart.

Nackdelen med att det inte finns några specifika knappar för samtal på telefonen är att allt måste skötas via virtuella knappar på skärmen. Detta fungerar för all del utmärkt det med, men jag föredrar personligen riktiga fysiska knappar.

En snygg finess med telefonfunktionen är att när telefonen sitter i sin bordshållare blir samtalen automatiskt i högtalarformat, vilket gör att telefonen kan sitta kvar så snyggt och prydligt där den är när det ringer. Dessvärre saknar gränssnittet för samtalsdialogen ett landskapsläge, vilket innebär att man luta på huvudet för att kunna läsa på skärmen och enkelt använda knapparna. Minuspoäng på en annars utmärkt ide.

Benchmarks och Prestanda
Motorola Milestone levereras precis som Nexus One och Sony Ericsson Xperia X10 med en Cortex A8-processor, men till skillnad från dessa så har Motorola valt en annan tillverkare än Qualcomm. Milestones processor kallas OMAP 3430 och tillverkas av Texas Instruments. Till skillnad från Nexus one och X10 så har Motorola dessutom valt en betydligt lägre klockfrekvens och rullar i relativt låga 550 MHz. I utbyte har Milestone fått en separat grafikprocessor kallad PowerVR SGX530, vilket kan hjälpa till att kompensera för den långsammare huvudprocessorn – så snart Android lär sig nyttja grafikprocessorn till fullo.

Benchmarkresultaten följer:

De små fina irriationsmomenten
Alla telefoner har sina för- och nackdelar, så nog gäller väl detta för Milestone också? Jodå. Efter en vecka är det främst touch-knapparna på fronten som får mig att muttra av och till. Det är alldeles för lätt att komma åt dessa oavsiktligt, och i och med att de är av kapacitivt format så räcker det så väl att bara snudda vid dem med en knoge för att hoppa tillbaka ett steg eller öppna en meny man inte önskar. Tanken med touch-knappar är god, men jag föredrar som tidigare konstaterat riktiga knappar, som kräver fysiskt tryck för att reagera då detta resulterar i betydligt färre ”oops”-ögonblick.

Sammanfattning/Slutsats
Vad skall man sammanfatta den senaste veckans tester med? Det är alltid lika svårt att sammanfatta alla känslor och upplevelser till ord. En sak är jag dock helt på det säkra med, Motorola har i Milestone en fantastisk produkt, den trevligaste androidtelefonen jag har använt hittils. Kombinationen av ett hårdvarutangentbord, en underbart högupplöst skärm, pinch-to-zoom, snygga tillbehör som automatiskt aktiverar specialfunktioner i telefonen, sensorer för ljusstyrka och närhet, Android 2.x, OTA-uppdateringar, 3.5-millimeters hörlursuttag och hög kvalité gör Motorola Milestone till en mycket trevlig upplevelse.

Att Motorola inte har någon riktig svensk närvaro vad gäller dess mobildivision är med tanke på hur bra Milestone är mycket tråkigt. Vi är helt övertygade om att Milestone skulle sälja mycket bra även i Sverige, inte minst nu när androidintresset bara växer sig allt starkare. Skulle Motorola dessutom släppa en ”Milestone 2” med svenska tangenter så tvivlar vi inte på att mången svensk gladeligen skulle kasta kreditkorten efter återförsäljarna.

Slutbetyget av Milestone blir höga 4 av 5 droidhuvuden, vilket placerar den i samma division som Sony Ericssons Xperia X10.

Slutligen vill vi än en gång tacka eXpansys för att de har försett oss med ett testexemplar med tillhörande dockningsstation och bilhållare!

Betyg:

Plus för:
* Byggkvaliten, fantastisk
* Tangentbordet, bra känsla
* Skärmen, stor och bra upplösning
* Medföljande 8 GB minneskort
* Smarta, väldesignade tillbehör

Minus för:
* Hakan, vems idé var den?
* Kapacitiva touchknappar, lätta att trigga av misstag
* Endast tillgänglig via nätbutiker

 • T68

  Trist att den inte finns med svenskt tangentbord. Då hade valet mellan denna o Desire blivit riiiiktigt knivigt. Men det har räckt med att inte ha ”Å” på min E71 för att jag ska vantrivas lite med tangentbordet.
  Annars äger fortfarande fysiska tangenter fett. Dessutom bra att se hela skärmen när man skriver.

 • Swe

  Kan man få en lite utförligare beskrivning av ljudkvaliten och ljudbilden?

  Dugligt säger inte så mycket, var det inte så bra?

  Var brister det i ljudkvaliten? Plattjud? Kallt ljud? Hög diskant?

  Hur är den kontra andra androidmobiler? Samsung/HTC eller mp3-spelare

 • Mattias

  Bra recension. Tack.

 • Skinka

  Tackar så mycket för bra recension av denna lur. Är den testad i Linköping? Tänkte på bilden med GPS appen, och att det ser ut som om bilen är tvättad i Skäggetorp :-P
  Bor faktiskt ganska nära adressen på bilden.

 • Spanga

  *Drar på 10 poäng*
  Tror vi är på väg till Malmö från Köpenhamn.

 • Skinka

  @Spanga

  Ja tågresan är definitivt inte i Linköping, om de inte har byggt om ganska mycket nyligen.

 • puyas

  Hur mycket sticker hakan ut? Skulle vara bra om man fick ett mått. Är mobilen värd dess 4 365 kronor (enligt dig)?

  För övrigt, väldigt bra recension!

 • @Swe
  Jag upplever ljudkvaliten bättre på min iPhone t.ex. med samma lurar, dugligt är väl att den presterar enligt vad man kan förvänta sig av en enhet i den storleken.

  @Skinka
  Jomenvisst, jag bor i Linköpingstrakterna, och tvätten var på Statoil Tornby! ;)

  @Spanga
  Helt rätt, från Köpenhamn/Kastrup mot Malmö/Stockholm, skarpa ögon, eller så läste du texten på YouTuben! ;)

  @puyas
  Ber att få återkomma med mått när jag hittat hem från veckans utbildning i Göteborg, dvs till helgen, cirka? Och ja, hade jag haft 4365 kr på rak hand hade jag köpt den, så mycket gillade jag den!

 • linkan

  Kul att läsa, även om jag köpte telefonen för 3-4 månader sen :P .
  Måste verkligen ge cred till er här på Swedroid, tycker ni gör rättvisa och välgjorda recensioner! Håller med er på nästan allt i denna recension.

  Ska jag tillägga något negativt får det bli att jag tycker tangentbordet svarar dåligt när man laddar telefonen, annars klockrent dock.
  Det är flera som rootat sin lur och lagt över ÅÄÖ på knappar som @ / osv.. Så det går få ÅÄÖ direkt på tangentbordet med lite tricks. Jag tänkte göra det i helgen samtidigt som jag lägger in 2.1.

  @puyas
  Mätte nyss med måttband, ca 6-7 mm. Enligt mig är den värd det(var ju inte vad du frågade men ändå..)

  @Swe
  Jag tycker ljudet är lika bra som i min W800i. Kan tyvärr inte jämföra med några andra androidmobiler.

 • @linkan
  Attans, jag hade faktiskt planerat att ta med de kommentarer jag fick från videon angående trögt tangentbord vid laddning, detta tappades dock bort i mitt lilla huvud sedan dess, beklagar! Dock har jag inte haft några sådana upplevelser som du beskriver, laddning, dockningsstation eller på frihand, tangentbordet har fungerat lika bra vid alla tillfällen.

  Detta med rootning och ÅÄÖ är ju givet ett alternativ, och bra sugen är man allt på att testa, men som jag förklarade till videoinlägget, mitt kreditkort ligger inlagt med en self-destruct funktion om enheten skulle lämnas tillbaka defekt, och riktigt så rik känner jag mig inte, inte just denna gången i varje fall! ;-)

 • janne

  fruuuuktansvärt tråkigt att vara lokförare!

 • @janne
  Neeejdå, vi har underbara ögonblick av ren och skär skräck också, dessutom dricker vi en hel del gratis kaffe, plus att man får köra fort helt utan att farbror blå tar en! ;-)

 • keyser

  Tips angående ÅÄÖ till hårdvarutangentbordet:
  Smart Keyboard Pro har stöd för rättstavning även på ”hårda” knappar, det gör att du i 9 fall av 10 kan skriva dina svenska ord med A eller O istället för ÅÄÖ och ändå få rätt ord via rättstavningsfunktionen.

 • linkan

  @Joakim
  Haha, its all good. Tänkte mer bara på att lägga in det i min kommentar så att intresserade vet att de kan kolla i Milestone forumet för att få instruktioner hur man mappar om.

  Angående tangentbordet, jag satt nyss och testade och skrev några meningar.
  Utan laddare:
  Hej! Idag har jag varit hem en sväng och hämtat några grejjer. Imorrn ska jag sitta i örnnästet hela dagen.
  Med laddare:
  Hej! Idag hr jag varit hem en svng och hämtat någr grejjer imorrn ska jag sitta i örnnästt hela dagen.

  Jag funderar på om det kan vara min hållning med handen som gör skillnad, för ingen annan jag pratat med har detta problem. miniUSB kontakten är lite ivägen för mitt lill- och ringfinger.

 • @linkan
  Jag lovar att testa det, för DIN skull när jag hittar hem från Göteborg imorn kväll! ;-)

 • linkan

  @Joakim
  Lyllans mig då! :D

  @Keyser
  Är det bara pro versionen som har det?
  *NM, såg nyss att det är ”utgråat” det som hör till pro, och auto correction är det.. :(*

 • selle

  Bra recension blev imponerad av hur du fick med Crystaltalk och ljussensorna.

  Kör själv med Milestone och 2.1 uppdateringen gör den till en ännu bättre smartphone.

  Kan tillägga att något som är fixat i 2.1 är browserns prestanda där 2.0.1 var den laggig vid större sidor med mycket bilder, vilket märktes när man scrollade (anledning var att anti alias var på slagit vid scrollning/zoom) som tur så är detta nu fixat.

  Även voice dialing är välkommet så man slipper köra av vägen när man ute o kör.

  Jag trodde Milestone var klockad till 600 MHz men men…

 • @selle
  Det är många som har fått för sig att den rullar i 600 MHz. Vet inte riktigt varför, men jag antar att någon större sajt råkade uppge 600 och sedan har snöbollen fortsatt rulla.

  Enligt Motorola.com så är det 550 MHz.

  http://www.motorola.com/Consumers/XW-EN/Consumer-Products-and-Services/Mobile-Phones/ci.Motorola-MILESTONE-XW-EN.alt

  (längst ner till höger, under ”Technology”)

 • Anonymous Coward

  Milestone är en riktigt grym telefon! Jag har haft den stora glädjen att kunna testa de flesta (Android)telefoner som släpps genom jobbet. Milestonen saknar jag, men Nexusen fungerar ypperligt även den.

 • Spanga

  @Joakim
  Inte så svårt när man ser landsfärgerna på bron :) Kanske inte var 10 poäng då :(

 • pellen

  Trevlig recension, keep up the good work Swedroid! :)
  Lite offtopic kanske, men jag reagerade på input benchmark-grafen. Får verkligen alla android-mobiler så lågt resultat? Min Magic ligger på ~80 hz när jag testar.

 • Anonym

  telefonens vikt borde vara med på minus sidan, 165g är inte alls många andra telefoner som väger.

 • linkan

  @Anonym
  Varför är vikt ett minus? Jag anser inte att vikten är till nackdel

 • @pellen
  Det verkar vara samma visa med Magic som med Hero då. Vissa Hero-lurar ligger på ~75 Hz, och andra i ~38 Hz.

  Jag gissar att HTC har uppgraderat digitizern någon gång under pågående produktion, varför vissa har en lur med låg Hz (kanske främst de som har en lite äldre Magic/Hero) och andra har en med en hög Hz.

 • Mikael

  Hur funkar det synka Milestone med Outlooks kalender och kontakter? Måste man gå omväg via Gmail och Google calendar?

 • k0ck3n

  Riktigt grymma recensioner ni gör, nu längtar jag bara till Desire testet.

 • Spanga

  @manny
  Varför har då inte N1 en högre frekvens, om detta är något man fixat på modeller äldre än N1?

 • pellen

  @manny
  Det var som fan, jag var ju ändå rätt tidigt på Magicen. Plockade den från 3 när de lanserade den i juni, och hero släpptes ju först senare men kan ändå ha en ”slö” digitizer? Det kan inte bero på mjukvara annars? Kör på CursorSense ROM som bygger på Rogers 1.5 Sense-ROM som kom i samma veva som 911-buggen fixades.

 • @Spanga
  Jag förstår inte riktigt vad du menar. Varför måste N1 ha högre frekvens bara för att vissa Magic/Hero verkar ha fått det?

 • @pellen
  Det är som alltid en redig soppa och HTC lär knappast gå ut och svara på våra frågor.

 • Jimpa

  ”Först och främst vill vi tacka eXpansys som har varit generösa nog att låna ut ett exemplar av Motorola Milestone till oss. Då Motorola inte har någon egen närvaro i Sverige så har det inte varit lätt att få tag på ett recensionsexemplar, men eXpansys trädde här in och löste det hela på ett föredömligt vis.”

  Sån här ass-kissing hör inte hemma på en oberoende site som swedroid.se. Utlånaren av testtelefonen bör inte ha större plats än så här:

  ”Hos Prisjakt finns den t.ex. endast hos en nätbutik, och vi har fått vårt testexemplar från nätbutiken eXpansys.”

  Fortsätter ni smöra för de sååå vänliga utlånarna så kommer ni strax tappa trovärdighet som den oberoende källa ni hittintills varit.

  Ni avslutar dessutom med:

  ”Slutligen vill vi än en gång tacka eXpansys för att de har försett oss med ett testexemplar med tillhörande dockningsstation och bilhållare!”

  Jag kräktes….

 • @Anonym
  Vikten är absolut inte av någon nackdel, jag har använt betydligt klumpigare telefoner som väger mycket mindre, dessa 165 gram är inget som märks, utan ger bara en ruskigt stadig känsla i handen!

  @Jimpa
  Tråkigt med uppkastningen, hoppas du kan äta snart igen. Men i framtiden är du ju välkommen att stå för testexemplar åt oss då? Inkl en bunt tillbehör? Så slipper vi ju tacka någon för hjälpen?

 • Hasse

  @Jimpa
  Jag håller inte med för fem öre. Jag har väntat länge på att swedroid skall göra en recension av Milestone så om det vill till tre meningar där en nätbutik tackas för lånet så stör det inte mig i ryggen iaf. jag tvivlar på att speciellt många delar din krigiska och primitivt hatiska inställning.

 • TGIF

  @Jimpa
  ÄH, chilla lite! Varför skulle de tappa trovärdighet? Hade det inte varit större risk att testet skulle bli färgat om Motorola smörat för Swedroid och gett dem gratisexemplar av mobil, tillbehör etc.

  @Joakim
  Tack för bra recension! Instämmer med vad andra sagt rörande tillgängligheten i Sverige. Den skulle kunna blivit ett hot mot t.ex. HTC Desire.

 • Anders

  En sak jag undrar, går det att skjuta upp displayen så man kommer åt tangentbordet när den sitter i bilhållaren?

  Jag har sökt med ljus och lykta efter en Android-lur som fungerar klockrent med bilhållare, dvs. ansluter både laddare och antenn, vilket troligen betyder induktiv kopplare, samt har mekaniska tangenter så man kan göra enkla saker utan att titta på skärmen. Den här kanske kommer rätt nära, kanske går det även att klistra dit en kopplare så den ligger mot baksidan av telefonen när den är i bilhållaren.

 • KentC

  @Jimpa
  Håller inte heller med dig. Hoppas precis som Joakim att magen lugnat sig.

  I övrigt tackar jag för en mkt bra recension! Jag har väntat med mitt köp tills denna recension kommit, och utfallet var ju positivt. Nu blir det till att återse Motorola efter en snabb session med en RAZR för många år sedan.

 • kjelle

  @Jimpa

  lugn nu…
  eXpansys kan de få smöra för eftersom de inte är någon telefontillverkare och så varför skulle då swedroid.se tappa trovärdigheten?

  Bara bra om de har smörjer sina kontakter med återförsäljare för framtida recensioner.

 • kjelle

  @Anders
  Det går att skjuta upp tangentbordet när den sitter i bilhållaren.

 • Spanga

  @manny
  Antar att alla strävar efter att ha såg hög frekvens som möjligt. Om HTC lyckas köra 80 Hz på Hero/Magic borde man väl ha implementerat detta i N1. Likaså borde väl Desire också köra denna frekvens om man redan har kommit underfund med hur?

 • Jerry Berglund

  Tycker ändå det är lite kul att SE X10 faktiskt står upp högt i jämförelse gentemot 2.0. Men kul att att Motorola fått till en bra mobil. Var längesedan. Enligt min å åsikt har de inte haft en bra sedan A1000. :-)

 • dexter

  Fan. Hade det gå att klämma på den hade jag nog köpt en… :(
  Men har inte råd att köpa den på känn.

  Bra recension för övrigt. Och nej, trovärdigheten minskar inte för lite smörande för en leverantör. Värre om det varit en tillverkare.

 • Bitte

  Hejsan,

  Fin recension! Undrar bara angående softweg benchmark: GPU. Hur kommer det sig att nyare telefoner har sämre resultat här än t.ex. Magic?

 • m0s

  @Bitte
  Rätta mig om jag har fel, men har inte tex. N1 en låst gpu?

 • BMB

  @Spanga
  Uppdateringsfrekvensen på touchcontrollern är delvis hårdvaruberoende vilket betyder att vad som är möjligt i en telefon kanske inte alls går att lösa i en annan därför att man där inte kör samma hårdvara. Detta kan också vara anledningen till att olika magics visar olika värden.
  En mobiltillverkare väljer ofta att sourca (köpa in) samma komponent från olika leverantörer. Detta för att minimera risken att få ställa in hela produktionen av en telefonmodell bara för att företaget som gjorde accellerometern gick i konkurs, fick sin fabrik nedbränd eller liknande. En telefon som byggs med samma grundplattform (Qualcomm Snapdragon exvis) kan därmed från exemplar till exemplar ha liknande men olika skärm, touch controller, minne o.s.v
  Man försöker naturligtvis minimera skillnaderna så långt det är möjligt för att en modell alltid ska kännas likadan från exemplar till exemplar och oftast kör man stora serier med samma komponentuppsättningar. Men det kan alltså förekomma skillnader i hårdvara även från exemplar till exemplar av samma modell.

 • Erik

  @Bitte
  Jag kan ha fel. Men jag har för mig att en högre upplösning påverkar resultatet negativt.

 • @Bitte Rätta mig om jag har fel, men jag har för mig att GPU-testet är optimerat för GPU/CPU-chippet i de äldre modellerna (MSM-något). Det har jag i alla fall läst i tidigare recensioner här.

 • Screenwalk

  Är det fortfarande omöjligt att överklocka milestone?

 • Oliver

  @Screenwalk
  Det är inte omöjligt.. Vad jag vet så går den stadigt i 800Mhz.

 • Keyser

  @Screenwalk
  Droid’en går att överklocka.
  Milestonen är, tack vare sin låsta bootloader, inte överklockningsbar i dagsläget.

 • chr

  Hej!

  Jag är inte speciellt updaterad om Milestone, men jag provade nyss en sån lur i USA (eller Droid som den heter här) och jag måste säga att knapparna på tangentbordet var (imo) väldigt tröga att trycka ner!

  När jag frågade personalen i butiken om detta berodde på att telefonen var sliten efter alla kunder som provat den sa de att Droid alltid har det problemet pga att alla knappar är i metall (vet inte om anledningen stämmer, men enligt dem hade alla Droid de provat tröga knappar).

  I eran recension verkar ni tycka om tangentbordet, vilket är bra! I min mening (har bara provat ett ex) så var tangentbordet ingen höjdare dock.. Skulle bli helt trött i fingrarna efter 2 sms :p

 • ade

  Har en milestone, en väldigt viktig sak att känna till är att bootloadern är låst, dvs det går EJ att installera egenkompilerade/nerladdade versioner av Android. I övrigt en bra telefon och bra recension. Dockstationen är ovärderlig! Har både den och bilhållaren. En sak som är störigt med bilhållaren är att man själv måste fippla med att koppla in sladden, den kopplas inte direkt som i dockan.

 • Daniel

  Är recensenten lokförarare?

 • @Daniel
  Stämmer bra det, jobbar för ett visst stort Järnvägsföretag som alla älskar att hata… ;-)

 • Mixx

  Har haft Milestone sedan den kom och måste säga att jag är mycket nöjd. Byter telefon så fort det kommer något nytt, men har faktiskt haft denna i flera månader (nytt rekord!)

  Tröttnade ganska fort på Äpple (en vecka) eftersom den är så ”inlåst”. Android ger användaren så mycket större möjligheter att påverka telefonens funktioner (om man vill). Om man inte har lust att göra så mycket med telefonen (och programvaran) så är det en bara bra smart phone, men utan några speciella fördelar.

  Några små minus är:

  – ”vakna knappen” på ovansidan är lite väl liten. Borde vara större eftersom skärmen är kapacitiv och det inte gör något om man kommer åt knappen med något i fickan eftersom skärmen inte känner av något som inte leder ström, och därför riskerar man inte att ringa upp/skicka konstiga meddelanden till någon.

  – läppen (på undersidan av telefonen). En fråga till Motorola….VARFÖR? I min värld fyller den ingen funktion mer än att man får damm i mikrofonen, och det är inte bra! Säkert någon överbetald designer som fixat den….

  – Motorolas utevaro från den nordiska marknaden. Inte ÅÄÖ på den fysiska tangentbordet och dålig support för uppdateringar (måste vänta till UK har öppnat sina servrar om man vill ha dom OTA)

  På plus-sidan

  – det finnas alltid någon som har skrivit den applikation man behöver…och mycket snabbare uppdateringar än för Äpple.

  – mycket gedigen konstruktion. Extremt välbyggd.

  – Riktigt QWERTY tangentbord (om man vill ha Android)

  – Bra batteritid (efter uppgradering från 2.0 som var katastrofal)

  – Skön respons i både skärm och tangentbord.

  Svarar gärna på frågor från intresserade (och nej, jag jobbar inte på Motorola)

 • Jimpa

  Halloj, jag ser att jag är ensam om att störa mig på att ett företag framhävs 2 gånger för mycket i en övrigt bra recension (ber om ursäkt att det positiva föll bort). Om de nu ska tackas, gör det i sånna fall längst bak… snälla.

  @Joakim Nej jag kommer inte att tillhandahålla ett testobjekt. När ni tackar för tips etc. har ni det i kursiv stil i slutet av artikeln, det ser mycket bättre ut. Nu dök länken till expansys upp 4 gånger (kontrollräknade och såg att jag missat er första länk) vilket känns lite väl smörigt. Jaja, jag har varit och är en swedroid.se-fan men det gör inte att jag gillar att vinstdrivande företag förekommer i smygreklam.

 • Tarek

  Förstår inte riktigt vad du klagar på Jimpa..
  Expansys är väl den enda butik som säljer Milestone, självklart lånar de ut den för att Swedroid ska skriva en recension om den och att fler ska få upp ögonen för den och köpa den… Denna telefon har kittlat mig länge och nu tack vare denna recension kommer jag (så fort tillfälle ges) att skaffa en.

  Vi är många som väntat på en recension länge nu, och ja, TACK VARE expansys har vi äntligen fått läsa en bra sådan. period.

 • Jimpa

  @Tarek
  Du har precis gjort det jag önskar att författaren hade gjort. Nämligen att:
  1. Sätta in leverantören (i detta fal expansys) i en saklig och konkret mening.
  2. Tackat leverantören i slutet av ditt inlägg.

  Exemplariskt! (Helt seriöst alltså, jag tycker det var klockrent formulerat)

 • @Jimpa
  Det är inte alltid lätt att hitta en balansgång som alla är nöjda med eftersom människor upplever/uppfattar saker på så olika vis. Från vårt perspektiv kan jag bara säga att ja, vi pushade lite extra för eXpansys i den här recensionen just för att vi för första gången tvingades gå via en återförsäljare för att få till en recension.

  eXpansys har från sitt håll inte efterfrågat detta, de har faktiskt inte sagt ett ord om krav på en motprestation, och just därför tyckte vi att de förtjänade en eloge i form av några omnämnanden i recensionen.

  Vi tycker det är tråkigt att du reagerar som du gör mot detta, men jag kan inte lova att vi kommer göra något annorlunda nästa gång vi inte lyckas få tag på en telefon genom de vanliga kanalerna. Möjligen kompromissar vi och väljer två istället för tre omnämnanden – vi bor ju trots allt i mellanmjölkens förlovade land där kompromiss är en nationalsport :)

 • Jimpa

  @manny
  Bra svar, jag tror att jag fick fram min synpunkt och att ni tog den så som jag hoppats (man måste ju spä på lite för att skapa debatt). Ses i framtiden. *Case closed*

  PS. Har tidigare skrivit för M3 och då fick jag indrillat att man ska passa sig för att uppfattas som om man blivit köpt av leverantörer av prylar. Ja jag vet, det är svårt men man klarar sig ganska långt om man inte tackar för tydligt. Och nej man behöver inte vara negativ så som jag upplever att vissa andra kan vara bara för att visa sig ”icke köpt”. Balansgång är ordet för dagen. Nu svamlar jag i onödan, jag hade ju fått min synpunkt igenom. Jag skyller på fredagsvinet. ;)

 • Markus

  Härlig recension!

  OT: Har någon annan tänkt på att FBI-agenter alltid har MOTO Razr på film?

 • @linkan
  Nu har jag testat att skriva samma mening som dig, en gång utan laddare och en gång med, men hittar inte de problemen du beskriver, samtliga bokstäver deltog i mina inmatningar :-)

 • upnorth

  Haha, kolla vad jag hittade ^^
  http://prylkoll.se/2010/04/08/tuff-test-av-motorola-milestone/
  ”De totala Android-galningarna på svenska Swedroid har testat Motorola Milestone riktigt riktigt noggrannt.”

 • linkan

  @joakim

  Ok, bra det iallafall, då är det nog mina korvfingrar som gör det. Det är ju egentligen inget att bekymra sig för. Men tack så mycket för testet, det var nog flera som började undra efter det att jag nämnde det I förra artikeln.

  Ser fram emot fler recensioner!

 • Patrik

  Jag hade en milestone under 3 veckor, men valde att skicka tillbaka den. Det var flera faktorer som låg till grund till det beslutet, vissa småsaker medan andra väldigt allvarliga fel. Kort om felen:

  Ljudkvalitén vid samtal:
  Det första som jag märkte var att direkt efter jag börjat ringa upp någon, alltså innan samtalet ens var kopplat, så kunde jag höra mig själv och ekot kvar kvar, alltid. Fruktansvärt itererande var det, men det visade sig bara vara början.

  Redan under första samtalet jag gjorde så noterade jag att motparten sa ”va” vid ovanligt många tillfällen och värre skulle det bli. Efter ha ringt några samtal förstod jag att något inte stod rätt till, personerna jag pratade med beskrev det som att det lät som jag pratade i en burk (något som stämmer rätt bra när jag lyssnade själv) och ofta var det såpass illa att de inte hörde alls vad jag sa. Slutade med att jag nästan uteslutande använde högtalartelefonen för att prata.

  Misstänkte förstås att detta endast var något som drabbat min enhet och började felsöka. Det första jag gjorde var att prova en kompis milestone, bad honom ringa upp en fast telefon och kunde bekräfta att även hans var drabbad. Han själv hade dock inte märkt något samt att han inte mindes att någon klagat, trots att han haft den i flera veckor. Googlade runt lite och hittade den här tråden: https://supportforums.motorola.com/thread/16215?start=0&tstart=0
  Vid tillfället då jag retunerade mobilen hade motorola inte yttrat ett ord om problemet, som visade sig vara relaterat till bakgrundsljudsreduceringen med hjälp av den extra mikrofonen.

  Touchknapparna:
  Var missnöjd med knapparna första dagen då de ibland missade mina knapptryck, men jag antog att jag skulle ”lära” mig med tiden. Ack så fel jag hade, istället för att bli bättre med tiden blev det bara sämre. Knapparna missade mina tryck precis som förut, men utöver det så lyckades den istället registrera oavsiktliga tryck, framförallt när jag skulle byta till landskapsläge. Visst, sitter man stilla i lugn och ro framför ett skrivbord med stadiga händer så är det klart att man kan trycka rätt, men är man ute och går (eller att använda den på fyllan ska vi inte ens prata om) så är det ett helvete.

  Tangentbordet:
  Jag har provat en hel del sliders med tangentbord, men inget så uselt som detta. Det beror på tre saker, det första är att det saknar separation mellan knapparna vilket gör det fruktansvärt svårt att känna sig fram till vilket knapp du ska trycka på. Att använda det medan du rör på dig är bara att drömma om. Det andra är att D-paden är placerad så att knapparna har tryckts ihop onödigt mycket och hamnar på en position som gör det besvärligt för den högra tummen att nå. Det sista är avsaknaden av åäö, ser att någon nämner något rättstavningsprogram som kan hjälpa till lite där, det har jag dock inte provat utan jag körde med vanillagrejerna. För att skriva åöä krävdes ett longpress följt att att välja rätt bokstav från popupen. Hur snabb du än är på att göra det är det ändå för långsamt för att användas vid skrivandet av texter längre än några ord.
  D-paden lider för övrigt av precis samma problem som tangentbordet vilket gör den mer eller mindre meningslös. Tänk er ett 8-bitars nintendo där styrkorset inte sticker ut alls utan är som en helt slät plastbit.

  Powerknappen:
  Det har redan förklarats ganska bra här hur illa placeringen av knappen är, men det är värt att lista i alla fall.

  3G och allmänna problem med teckningen:
  Det här är dock något som inte är unikt för just milestone, utan gäller alla(?) androidmobiler. Jag hade stora problem med övergången från wifi-> 3G. Jag hade problem med att datatrafiken inte fungerade alls, varken 2G eller 3G (fick slå på och av flight mode). Jag hade problem med att den fastnade på 2G och aldrig gick in på 3G (fick slå på och av ”use only 2G”). Jag hade problem med att efter ha varit på platser där jag saknade täckning helt så återupptog den inte kontaktet med nätet alls, hade jag varit i en källare så kunde jag upptäcka ett par timmar senare att jag inte hade nån mottagning (slå på och av flight mode). Kan tilläggas att jag har tele2 och att vissa av problemen mest verkar drabba just tele2.

  Har nog glömt en del samt även utelämnat vissa mindre detaljer, men jag råder då alla att tänka efter en extra gång innan ni köper en milestone.

 • Anders

  Fascinerande att läsa om ljudproblemen, olika exemplar verkar skilja som natt och dag (med någon teori om att ”skramligheten” i de enskilda exemplaren är avgörande pga brusreducering och koppling och bristande kalibrering mellan mic och högtalare kan få drastiska resultat på vissa ex, somliga ex, men inte alla, verkar påverkas mycket av vilken ljudstyrka man ställer på högtalaren). Någon hade viss fått 4 dåliga ex först och sedan en 5:e som vart perfekt. Det man inte får klart för sig i tråden är hur vanligt problemet egentligen är rent generellt.

 • selle

  För mig funkar 2G, 3G och även wifi roaming bra (har själv Tele2 abonnemang).

  Dock har jag endast kört Milestone med Android 2.0.1 och 2.1.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Testledare, Borlänge Publicerad 24 Nov 2017
IT Informa i Lund söker erfaren Fullstack Javautvecklare! Publicerad 24 Nov 2017
Python-utvecklare till KVD! Publicerad 24 Nov 2017
Senior Oracle databasutvecklare med stort ansvarsområde Publicerad 24 Nov 2017
Algoritmingenjör till växande Masimo! Publicerad 24 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons