Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av Nokia 8

Postat:
23:04 - 2017-09-04
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

När den finske tillverkaren Nokia förra året meddelade att de ämnar göra en comeback som smartphonetillverkare var det många med oss som kände ett slags nostalgiskt glädjerus. Nokia har liksom gamla Ericsson en särskild plats i svenska hjärtan, och att se dem göra en comeback är något som många uppskattar.

Nokia har tidigare under året på svenska marknaden släppt budgetmodellen Nokia 5 och mellanklassaren Nokia 6 som Swedroid nyligen recenserade, och nu har turen kommit till företagets första flaggskepp sedan comebacken: Nokia 8.

I den här recensionen sätter vi tänderna i det just nu bästa Nokia har att erbjuda för att kunna ge er ett svar på om Nokia med 8 redan i sitt allra första försök med Androidtelefoner kan utmana de allra bästa konkurrenterna, eller om de ännu har lång väg att gå.

Specifikationer

Specifikationer Nokia 8
ReleasedatumHösten 2017
Processor2,5GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 835 64-bit
GrafikkretsAdreno 540
RAM-minne4GB
Inbyggt minne64GB / plats för minneskort
Skärm5.3" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 554PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 77,44 cm² / ~69,4% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera13MP
Vikt160g
Höjd, bredd, djup151,5 x 73,7 x 7,9mm
Batteri3090mAh
KommunikationUSB 3.1 Type-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct
SensorerGPS+GLONASS+BDS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE-A
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Har dubbla bakre 13MP-kameror. En upplaga av Nokia 8 har stöd för dubbla SIM-kort. Säljs även med 6GB RAM och 128GB lagring.
Mer infoMer info om Nokia 8 på Androidenheter.se

Nokia 8 (vårt testexemplar har modellbeteckning TA-1012) bygger kring en 5,3 tum stor IPS LCD-skärm med en upplösning på 1 440 x 2 560 pixlar, även kallat QHD och 1440p. Detta ger Nokia 8 en pixeltäthet på utmärkta 554 PPI, högre än de allra flesta konkurrenterna, tack vare en aningen mindre skärmstorlek än den rådande ”flaggskeppstandarden” för telefoner med 16:9-skärmar om 5,5 tum.

Under skalet finner vi Qualcomms best Snapdragon 835 – samma chipp som i många av konkurrenternas flaggskeppsmodeller, såsom Swedroids absoluta favorittelefon just nu, HTC U11, och fartmonstret OnePlus 5. Vidare har Nokia 8 fått 4 GB LPDDR4x-RAM och 64 GB lagringsutrymme (UFS 2.1) expanderbart med upp till 256 GB via ett MicroSD-kort.

Kameran är av dubbelkameratyp, inte helt olik Huaweis lösning med en fullfärgskamera och en svartvit kamera som kan användas antingen var för sig eller användas tillsammans för att ge bilderna maximal dynamik och kvalitet. Nokia 8:s båda bakåtriktade kameror är på 13 megapixlar vardera, och frontkameran är även den på 13 megapixlar.

Mjukvaran består av en i princip helt ren version av Android 7.1.1, med augusti månads säkerhetsuppdatering, och Nokia 8 är därmed i princip så uppdaterad som den bara kan bli.

Yttermåtten är 151,5 x 73,7 x 7,9 millimeter och vikten anges till 160 gram, men vår brevvåg säger 158 gram. Batteriet är på 3 090 mAh och är därmed kanske i minsta laget, men samtidigt är skärmen – den enskilt strömhungrigaste komponenten vid normalt användande – också mindre än de flesta konkurrenternas skärmar.

Nokia 8 har ett för svenska marknaden komplett stöd för alla rådande 2G-, 3G- och 4G/LTE-band och vi finner därtill NFC, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, GPS/GLONASS/BDS, den vanliga uppsättningen sensorer, 3,5mm-uttag, en USB Typ C-port och en mono-högtalare dessvärre placerad i fotänden. Nokia 8 har fått ett officiellt vattenskydd i form av en IP54-klassning som gör den ”stänksäker”.

Vårt exemplar av Nokia 8 (TA-1012) har en enkel SIM-kortplats, det vill säga inget stöd för dubbla SIM-kort. Huruvida svenska konsumenter får exakt samma modell som vårt testexemplar vet vi i skrivande stund ej, och vi kan därför inte svara med säkerhet på om Nokia i Sverige kommer sälja Nokia 8 med dubbla SIM-kortplatser eller inte. Vi vet att båda modellerna, både med och utan dubbel-SIM, står att finna på Prisjakt, men huruvida det rör sig om gråimport eller inte kan vi inte svara på.

Nokia 8 säljs i färgerna metallgrå (”Steel”), blankblå (”Polished Blue”), mattblå (”Tempered Blue”) och Koppar (”Polished Copper”). Vilka färger som utöver metallgrå är/kommer vara aktuella för den svenska marknaden låter vi i skrivande stund vara osagt.

Prislappen är i skrivande stund cirka 5 500 kronor, men som alltid förväntar vi oss att marknadens konkurrens om kundernas gunst kommer kapa priset framöver.

I kartongenNokia 8 levereras precis som Nokia 5 och Nokia 6 i en kartong med ett tryck föreställande händer som håller varandra, med texten ”Nokia” ovanpå. Till skillnad från Nokia 5 och Nokia 6 som har lite halvdassiga kartonger av relativt låg kvalitet så är det uppenbart att Nokia 8 är en flaggskeppsmodell och har därför fått en mer kvalitativ kartong med ett robust lock och ett mer påkostat innanmäte.

Vi finner följande i kartongen:

 • Nokia 8 (Metallgrå, ”Steel”, TA-1012)
 • Laddadapter (svart, snabbladdare, 5V och 2,5A + 9V och 2A + 12V och 1,5A)
 • USB-kabel (Typ C till USB, svart, cirka 1 meter lång)
 • Hörlurar (trådburna, ca 1 meter, svarta, volym- och svarsknappar)
 • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
 • Dokumentation i form av snabbstartguide och produktinformation

Vi kan i vanlig ordning inte veta med säkerhet att de svenska butiksexemplaren, via olika återförsäljare, operatörer och kampanjer, har samma innehåll som vår kartong, så om ni med säkerhet vill veta innan ni slår till rekommenderar vi er som alltid att kontakta återförsäljaren innan köp.

Konstruktion, knappar, sensorer, anslutningar och trådlöstVårt testexemplar av Nokia 8 är den metallgrå versionen och har ett så kallat unibodychassi av lättmetall. Formgivningen är snudd på en fullträff och det mjukt svängda bakstycket utan vassa kanter längs med ramen gör att telefonen ligger mycket väl i handen. Klart bättre än syskonet Nokia 6 och dess mer påtagliga kantighet med vassa hörn.

Den döda ytan runtom skärmen är dessvärre relativt stor och Nokia 8 är bara några få millimeter mindre än exempelvis OnePlus 5 på höjden och bara bråkdelen av en millimeter mindre på bredden, trots att OnePlus 5 har en 0,2 tum större skärm. Är det ett problem, dock? Mja, inte för oss i alla fall, men vi vet att många konsumenter, åtminstone bland Swedroids läsare, är snudd på allergiska mot tjocka ramar.

Högt upp på telefonens vänstra långsida finner vi SIM-släden snyggt infälld i metallramen, och detta är också allt som återfinns på vänstra sidan. På den högra långsidan sitter volymknappen högst upp och strax nedan denne strömknappen. Båda dessa knappar håller bra klass och sticker ut tillräckligt mycket från metallramen för att de skall vara lätta att treva sig fram till i blindo. Volymknappen erbjuder ett föredömligt bra klickmotstånd och känsla medan strömknappen är aningen mjukare och mindre definierad.

I huvudänden finner vi på den högra sidan 3,5-millimeterporten infälld i ramen. Ramen består i fotände och huvudände av gråfärgad plast, istället för metall, för att ge de interna antennerna bättre mottagning. I fotänden sitter USB Typ C-porten placerad i mitten, omgiven av monohögtalaren till höger och samtalsmikrofonen till vänster.

På telefonens front, som är svart och har ett heltäckande glas, sitter förstås samtalshögtalaren centralt placerad ovan skärmen, med den frontriktade 13-megapixelkameran strax till vänster. Nedan samtalshögtalaren sitter ljus- och närhetssensorerna gömda. Till vår förtret saknar Nokia 8 en LED för aviseringar för exempelvis låg batterinivå, inkommande telefonsamtal och nyinkomna SMS. Längst ut till höger ovan skärmen sitter en liten och mycket diskret Nokia-logga i mörkgrå färg. Nedan skärmen sitter fingeravtrycksläsaren, som även är en kapacitiv hemknapp, centrerad. Hemknappen omges av tillbakaknappen till vänster och appväxlingsknappen till höger, båda dessa knappar är av kapacitiv typ och bakgrundsbelysta.

På baksidan ser vi en Nokia-logga centralt placerad, samt en avlång vertikalt placeras liten ”knöl” för kameramodulerna: uppifrån och ned färgkameran, svartvita kameran, sensorer för laserautofokus och ljus samt slutligen en dubbel LED-blixt.

Storleksjämförelse

Ljud och samtal

Ljudet vid telefonsamtal, med luren mot örat på traditionellt vis, är utmärkt. För ovanlighetens skull är maxvolymen ur samtalshögtalaren riktigt skaplig, vilket inte är fallet med de flesta telefoner. Motparten hör oss klart och tydligt och vi hör motparten utan problem också. Ljudet via samtalshögtalaren är dock ganska vasst, även om maxvolymen är god.

Mottagningen är precis som vi förväntar oss och Nokia 8 har inga onormala problem med signalförlust då vi applicerar det så kallade ”dödsgreppet” där vi med båda händerna på ett väldigt onormalt vis täcker över så mycket av telefonens interna antenner som vi bara kan. Nokia 8 presterar här kort sagt lika bra som konkurrenter som OnePlus 5, Google Pixel och Honor 9.

Nokia skickar i Nokia 8-kartongen med trådburna hörlurar av in ear-typ. Numera är det sällsynt att tillverkarna skickar med hörlurar, och då de skickar med hörlurar är det i regel mycket lågkvalitativa sådana. De medföljande hörlurarna i Nokia 8-kartongen är emellertid av förvånansvärt hög kvalitet. De är förvisso inga under av ljudkvalitet som skulle tillfredsställa riktiga finsmakare, men de är heller inga usla Ebay-lurar i 30-kronorsklassen.

TelefondB 50cm från frontdB 50cm från högtalare
Nokia 88590
OnePlus 58389
Huawei Mate 9 Pro8181
Google Pixel8186
Google Pixel XL8288
ZTE Axon 78181
Sony Xperia X8080
OnePlus 38185
Elephone P80007578
Huawei Nexus 6P8787
LG Nexus 5X8080
Xiaomi RedMi Note 27782
Ulefone BeTouch 27680
Motorola Moto X Style8888
OnePlus 28083
Samsung Galaxy S67781
Motorola Nexus 68787
LG Nexus 57578
Samsung Galaxy S57380
Samsung Galaxy S4 GPE6366
HTC One M88585
Nexus 7 (2103)7376

Den inbyggda högtalaren, en monohögtalare till vårt förtret placerad i fotänden precis som på så många konkurrenter, har en mycket hög maxvolym. Faktum är att Nokia 8 med 90 decibel 50 centimeter från högtalaröppningen sätter ett nytt rekord på Swedroid – vi har tidigare aldrig mätt upp en högre maxvolym på någon decibeltestad telefon.

Dessvärre kan inte ljudet genom monohögtalaren beskrivas som direkt kvalitativt – det är vasst och saknar djup – men maxvolymen är alldeles fantastisk och risken att man inte hör ett inkommande samtal är därmed mycket liten – såvida man inte råkar täcka över högtalaröppningen i vilket fall upp till 30 decibel omedelbart går förlorade.

Bildskärmen


Nokia 8 har utrustats med en 5,3 tum stor IPS LCD-skärm med ett polariserat skärmglas och en upplösning på 1 440 x 2 560 pixlar, även kallat QHD. Upplösningen i kombination med skärmstorleken resulterar i en utmärkt skärpa och en pixeltäthet på hela 554 PPI. Skärmen skyddas av Corning Gorilla Glass 5, och har fått en oleofobisk (fettavstötande) behandling för att hålla det värsta fingeravtryckskladdet borta. Det ger därtill skärmen en härligt halkig känsla för fingertopparna.

Nokia har gett 8 en mycket imponerande maximal ljusstyrka på 700 cd/m2, vilket är bättre än nästan alla konkurrenter. Detta ger Nokia 8 en mycket god läsbarhet i fullt dagsljus, inte minst i kombination med den för LCD-skärmar fina kontrasten. Svärtan, i ett mörkt rum eller utomhus på natten, är inte den bästa vi har sett, men även här är Nokia 8 bra för att vara en LCD-skärm.

Färgåtergivningen är bra, ganska neutral utan att kännas blek och livlös. Skärmen har inga egentliga svagheter, detta är en av de bättre LCD-skärmarna vi har testat, men betraktningsvinklarna är sannolikt skärmens svagaste kort. De är ingalunda dåliga, och färgnyanserna bibehålls fint även ur kraftiga vinklar, men en hel del ljusstyrka går förlorad redan ur 45 graders vinkel. Är detta ett problem vid normalt användande? Nej, vi använder då aldrig en telefon ur sådana vinklar, men vi vill ändå göra er medvetna om det.

Ett relativt vanligt förekommande problem med LCD-skärmar är mer eller mindre påtagliga eftersläpningar skapade av en relativt långsam växling mellan ljusa och mörka pixlar. Detta blir i regel mest tydligt med exempelvis liten vit text mot svart bakgrund, eller tvärtom, och får som effekt att testen upplevs som utsmetad och diffus vid skrollning. Nokia 8 lider till vår glädje inte av detta fenomen, utan skärpa och kontraster förblir bra även vid snabbare skrollning.

En ganska naturlig skärmjämförelse för Nokia 8 och dess prislapp är med OnePlus 5, även om det i skrivande stund skiljer en femhundring de tu emellan. OnePlus 5 har en AMOLED-skärm som därmed bjuder på bättre svärta och kontrast, men Nokia 8 kontrar med knivskarp skärpa som OnePlus 5 inte alls kan matcha.

Nokia 8 lider inte av ”geléeffekten” vid skrollning (såvida man inte vänder telefonen uppochned), något som tycks ha delat OnePlus 5-ägarna i två läger: de som inte noterar det eller inte bryr sig och de som inte står ut med det. Allt som allt anser vi att Nokia 8 har den bättre bildskärmen av de tu, men det beror helt på vad man som individ söker i en telefon.

Pekskärmen är som vanligt numera av hög klass och telefonen svarar snabbt och med precision på alla våra pek och svep. Däremot vill vi dock nämna att de kapacitiva knapparna nedanför skärmen vid enstaka tillfällen har missat våra tryck, vilket har varit lite småirriterande. Vi vet inte om det beror på att den aktiva kapacitiva ytan är mycket liten och att vi helt enkelt har varit lite slarviga och har ”missat” knappen eller om det beror på att den kapacitiva knappen inte hann reagera på vårt tryck.

Fingeravtrycksläsaren är skapligt snabb men inte den snabbaste vi någonsin har testat. Den misslyckas med inläsningen lite oftare än vad vi är vana vid med exempelvis Google Pixel XL, och det tar någon sekund innan inläsningen tar oss till hemskärmen från avstängd skärm, men det fungerar lyckligtvis allt som oftast utan några problem. Inprogrammeringen är emellertid en omständlig historia som kräver mellan 20 och 30 inläsningar ur olika vinklar och olika delar av fingertoppen. Detta kan jämföras med Google Pixel XL som programmerar in ett nytt fingeravtryck efter blott sex inläsningar och trots det ändå bjuder på större inläsningsframgång.

Mjukvaran


Mjukvaran bygger på en nästan helt ren version av Android 7.1.1 Nougat med augusti månads säkerhetsuppdatering. När Nokia utannonserade sin Androidsatsning och comeback på smartphonemarknaden lyfte de fram en ambition de kallar ”PureDroid”, som handlar om att ge sina konsumenter en nästan helt ren Androidversion med de allra senaste uppdateringarna så snabbt som bara möjligt. Nokia profilerar sig helt enkelt som en slags efterträdare till den numera nedlagda Nexus-serien telefoner.

Hittills har de levt upp till sin ambition, och Nokia 8 är mjukvarumässigt i princip så uppdaterad som den bara kan bli i dagsläget. Därtill är antalet förinstallerade appar ett absolut minimum och inte ens vissa av Googles egna appar, såsom Google Hangouts, kommer förinstallerade. Mycket bra – vi älskar att Nokia låter användaren själv välja vilka appar denne vill ha.

Då mjukvaran är i princip helt identisk med Android i grundutförande kommer vi inte att fördjupa oss i detta, men vi vill ändå påtala de små skillnaderna och tillskotten som Nokia 8 bjuder på.


En skillnad man genast noterar, även om den är av mycket liten betydelse, jämfört med Googles Nexus- och Pixel-telefoner är att Nokia 8 inte har mjukvarubaserade navigeringsknappar som en tel av telefonens gränssnitt. Istället sitter dessa knappar placerade nedanför skärmen, och man kan i telefonens inställningar ställa in mjukvaruknapparnas tidsgräns, hur länge bakgrundsbelysningen för knapparna skall vara tänd. Detta är en minimal skillnad jämfört med Android i grundutförande, men likväl en skillnad.


En lite större skillnad är något som Nokia kallar Glance, vilket är en funktion som Nokia även använde i sina Windows-telefoner förr om åren. Glance presenterar kort beskrivet relevant information på den ”avstängda” skärmen, med diskret grå text mot en helsvart bakgrund, när man plockar upp telefonen eller rör vid pekskärmen. Det fungerar ungefär som Googles Ambient Display, och som Lenovos/Motorolas Moto Display. Informationen som visas då telefonen plockas upp efter att ha legat orörd en stund är bland annat tid och datum, batterinivå, nyinkomna meddelanden och samtal och kalenderaviseringar.

Nokia skickar även med en Nokia-unik app som kort och gott kallas ”Support” och dess funktion är precis vad namnet antyder. Genom Support kan användaren finna bland annat en användarhandbok, få kontakt med Nokias supportchatt, läsa vanliga frågor och svar och se enhetens garantistatus. Även om vi uppskattar telefoner med så få medföljande appar som möjligt så är vi ändå glada att Nokia har inkluderat Support-appen.

Den sista, och kanske mest betydande, skillnaden i Nokia 8 jämfört med Android i grundutförande är kameraappen som är Nokias egen skapelse från början till slut. En helt egenutvecklad kameramjukvara är bland annat nödvändig för att Nokia 8 skall kunna dra nytta av dubbelkameran på allra bästa sätt. Mer om kameran och kameramjukvaran i kamerakapitlet nedan.

Kameran


Nokia har hoppat på dubbelkameratåget och utrustat 8 med två kamerasensorer på 13 megapixlar vardera. Ena kameran, huvudkameran, är en fullfärgskamera och den andra är en monokrom (svartvit) kamera. Den välkända kamera- och kameraoptiktillverkaren Carl Zeiss står för optiken i Nokia 8, vilket antyder att åtminstone optiken bör hålla hög klass.

Huvudkameran har fått stöd av optisk bildstabilisering, laserautofokus, fasdetekterande fokus och en tvåtons LED-blixt. I normalläget fotograferar Nokia 8 med båda kamerorna aktiva, varpå de två bilderna i kameramjukvaran efter att bilden har tagits slås samman för att ge bilden en maximal dynamik. Det hävdas även att man genom att kombinera en färgkamera och en svartvit kamera kan förbättra mörkerprestandan.

Dubbelkamerakonfigurationen ger även Nokia 8 möjlighet att likt konkurrenter som Samsungs Galaxy Note 8, Apples Iphone 7 Plus, OnePlus 5 och Huawei P10 ta bilder, i regel porträtt, med ett artificiellt lågt skärpedjup. Detta skapar en så kallat ”bokeh” för huvudmotivet är i full fokus medan bakgrunden är påtagligt ofokuserad. Nokia kallar bokeh-läget för ”Live Bokeh” och bjuder i likhet med Huaweis lösning och till skillnad från OnePlus lösning på en justerbar bokeh-styrka.

Frontkameran är liksom de tu övriga kamerorna på 13 megapixlar och är utan överdrifter en av de bästa frontriktade kamerorna vi någonsin har sett. I gott ljus och i normalt inomhusljus tar frontkameran mycket skarpa och detaljerade bilder som faktiskt kan utmana bilderna som vissa bakåtriktade kameror tar, inte minst med HDR aktiverat. Väldigt imponerande. Vi finner för frontkameran utöver HDR även funktioner som autofokus, pekfokus och timer.


Kameramjukvaran är i grund och botten ganska enkel och bjuder inte tillnärmelsevis på samma uppsjö av funktioner, filter och inställningar som vissa konkurrenter. Därmed inte sagt att kameramjukvaran brister: den gör precis det den skall, och lite därtill, och bör räcka utmärkt för de allra flesta.

Precis som de allra flesta kameramjukvaror numera har Nokia 8 fått stödlinjer, ett rutnät, för kameran för den som så önskar, men av för oss oklara skäl fungerar inte detta rutnät när frontkameran används. Inställningen finns i kamerans inställningar, men rutnätet förblir försvunnet. En inte alltför vild gissning är att Nokia helt enkelt inte har hunnit putsa färdigt på kameramjukvaran ännu.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-duglighet. En medveten fotograf kan manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad kamera kan alltså vara bättre för en god fotograf än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusbilder
Nokia 8 (t.v.) vs OnePlus 5 (t.h.)


I det första bildparet ser vi två bilder som vad gäller färgåtergivning, ljusbalans och exponering är snudd på identiska. Båda lyckas mycket väl med färgåtergivningen, men båda har också vissa problem med överexponering där himlen mellan trädkronorna blir näst intill helt vit och detaljlös. OnePlus 5 bjuder på en större skärpa än Nokia 8 och även om en hel del av skärpan är av rent artificiell art så upplever vi att bilden är lite mer detaljerad. Nätt och jämn rondseger till OnePlus 5.

I det andra bildparet ser vi återigen två vid en första anblick mycket snarlika bilder. Färgåtergivningen är återigen utmärkt från båda kamerorna, och precis som i ovanstående bildpar bjuder OnePlus 5 på lite högre artificiell skärpa. Nokia 8:s lins och optik hanterar motljuset från kvällssolen bättre och vi ser mer linsblänk/linsdimma i bilden tagen med OnePlus 5. Även om det i våra ögon är ganska tjusigt i just det här fallet så är det inte en korrekt avspegling av verkligheten. Vidare ser vi prov på ganska påtaglig linsoskärpa i bildens vänsterkant i bilden tagen med OnePlus 5, medan Nokia 8:s Zeiss-optik gör ett utmärkt jobb. Ronden till Nokia 8.

Bildpar tre, på den silvergrå bilen, är det första bildparet där vi genast kan se en mer betydande skillnad i färgåtergivning mellan de två kamerorna. Nokia 8 producerar en bild med en påtaglig gulton i på bilens sidor, medan gulsticket i bilden tagen med OnePlus 5 är mer naturlig och bättre motsvarar vad våra egna ögon såg. Vi ser återigen en högra skärpa från OnePlus 5, och vi noterar vidare att de tu kamerorna har vissa skillnader i hur de hanterar fokus: OnePlus 5 bjuder på fokus både på bilen och på husen i den avlägsna bakgrunden, medan Nokia 8 har ett kortare skärpedjup där fokus ligger på bilen i förgrunden och bakgrunden medvetet görs lätt oskarp. Vilket man föredrar är mest en smaksak, men OnePlus 5 vinner ändå ronden tack vare en bättre färgåtergivning.

Bildpar nummer fyra är lite av ett bottennapp för Nokia 8 som, trots att vi använde manuell pekfokus mitt på den mörkrosa blomman mitt i bild, inte lyckades fokusera. Detta trots att vi tog inte mindre än fem bilder på det här motivet, i ett desperat försök att hitta fokus. Vidare misslyckas Nokia 8 här med färgåtergivning och exponering, vilket gör det hela till en enkel rondseger för OnePlus 5.

Bildpar fem, på det vita hänglåset, blir ytterligare en seger för OnePlus 5, som lyckas bättre med såväl skärpa som detalj och exponering. Nokia 8 lägger en för hög exponering vilket resulterar i att bilden ser ganska blek ut. Ronden till OnePlus 5.

Allt som allt slutar dagsljusduellen mellan Nokia 8 och OnePlus 5 i en ganska enkel seger till OnePlus 5, även om Nokia 8 ingalunda behöver skämmas för sin insats. Vi förväntar oss att Nokia kommer fortsätta putsa på kameramjukvaran för 8, precis som OnePlus löpande har förbättrat kameran för 5 sedan säljstarten, och förhoppningsvis åtgärda problemet med pekfokus i vissa scenarion samt lösa problemet med kamerans tendens till överexponering.

Bokeh
Nokia 8 (t.v.) vs OnePlus 5 (t.h.)


Nokia 8 har den i våra ögon klart bättre bokeh-funktionen då den ställs mot OnePlus 5. Tack vare en justerbar bokeh-styrka kan man skapa en mer påtaglig bakgrundsoskärpa som bidrar till att lägga ett naturligt fokus på huvudmotivet. Som alla andra telefoner med dubbelkamera och bokeh-funktion ser vi att kameramjukvaran ibland har svårt att skilja på huvudmotiv och bakgrund, med resultat att leksakshundens ”hår” på sina ställen har smetats ut på ett onaturligt vis. Ingen telefon här är bättre än den andre, utan både Nokia 8 och OnePlus 5 uppvisar snarlika bekymmer. Segern totalt sett till Nokia 8.

Mörkerbilder
Nokia 8 (t.v.) vs OnePlus 5 (t.h.)


Mörkerprestandan är inte någon av dessa tu kamerors styrka, tvärtom är detta två tämligen dåliga mörkerkameror som inte på långa vägar kan fånga vare sig skärpa eller detaljrikedom eller återge korrekta färger när mörkret faller på. Nokia 8 lyckas lyfta fram aningen mer skärpa medan OnePlus 5 lyfter fram aningen mer ljus, men skillnaden är minimal.

Ingen av de tu kamerorna lyckas med färgåtergivningen heller, där Nokia 8 förvisso producerar skapligt korrekt nyans men misslyckas helt med mättnaden (alldeles för bleka färger), medan OnePlus 5 lyfter fram mer mättnad med ett påtagligt gul- eller brunstick som inte motsvarar verkligheten. Oavgjord rond.

Frontkamera
Nokia 8 (t.v.) vs OnePlus 5 (t.h.)


Nokia 8 har en snudd på fantastisk frontkamera som faktiskt kan mäta sig med huvudkameran på vissa moderna telefoner. Skärpa och detalj är på en helt annan nivå än konkurrenter som OnePlus 5, och den som uppskattar selfies och dylikt torde verkligen uppskatta Nokia 8. Utklassningsseger för Nokia 8. Vi vill inte gå så långt som att med bestämdhet säga att det här är den bästa frontkameran på marknaden just nu, men det kan mycket väl hända att den är just det. Imponerande!

Kameragalleri, Nokia 8

Videoinspelning i 4K/UHD, Nokia 8

Buggar, problem och brister

Vår tid med Nokia 8 har varit helt och hållet fri från buggar, vilket inte är helt vanligt med ”nya” tillverkare. Nokia är förstås inte en ny tillverkare på något vis, men de har tämligen begränsad erfarenhet av att tillverka Androidtelefoner. Trots detta har de i 8 skapat en under vår testfas och med vårt användarmönster granitstabil telefon.

Ingen telefon är dock helt problemfri på alla sätt och vis och i alla tänkbara scenarion, så även om vi inte har stött på några buggar så innebär det inte att just ni inte kan stöta på en och annan bugg. Mindre önskvärda egenheter har vi stött på, även om även dessa har varit få och sällsynta.

Frontkameran saknar exempelvis ett rutnät, stödlinjer, och även om man i kamerainställningarna aktiverar rutnätet så fungerar det bara på den bakåtriktade kameran. Fingeravtrycksläsaren är mycket långsam att programmera och kräver närmare ett 30-tal inläsningar för att programmera ett enda fingeravtryck. Därtill misslyckas den ibland att läsa in fingeravtrycket om man slarvar lite och inte håller fingret helt stilla. Att öppna ”applådan” från hemskärmen sker inte i en helt mjuk grafisk övergång, utan sker med ett litet initialt ”ryck” som får det hela att upplevas som lite laggigt. Efter det initiala rycket är flytet felfritt igen.

Bagateller? Javisst, kan tyckas, men ibland kan även små saker göra ett stort intryck på den samlade användarupplevelsen.

Batteritiden

Batteritiden har under testfasen varit förvånansvärt god med tanke på att batteriet med sina 3 090 mAh är ganska blygsamt till sin storlek. Nokia tycks ha optimerat väl och vi har vid normalt användande inte behövt nödladda innan dagens slut annat än i undantagsfall. I regel har dessa undantagsfall skett under dagar då vi har befunnit oss utomhus i fullt dagsljus längre stunder och har nyttjat den mycket ljusstarka skärmen (700 cd/m2) till fullo.

PCMark Work Life 2.0

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Xiaomi Redmi Note 4X 4100mAh
601Minuter
Galaxy S8 Plus 3500mAh
582Minuter
Asus Zenfone 4 3300mAh
561Minuter
OnePlus 5 3300mAh
532Minuter
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Google Pixel 2 XL 3520mAh
525Minuter
OnePlus 5T 3300mAh
515Minuter
Huawei Mate 9 Pro 4000mAh
492Minuter
Xiaomi Mi Pad 3 6600mAh
481Minuter
Google Pixel 2 2700mAh
475Minuter
Nokia 8 3090mAh
469Minuter
Sony Xperia X Compact 2700mAh
466Minuter
OnePlus 3T 3400mAh
461Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Huawei P10 3200mAh
412Minuter
Nokia 6 3000mAh
406Minuter
HTC U11 3000mAh
405Minuter
Sony Xperia X 2620mAh
401Minuter
Huawei Honor 9 3200mAh
396Minuter
OnePlus 3 3000mAh
395Minuter
Galaxy Tab S3 6000mAh
392Minuter
Essential Phone PH-1 3040mAh
390Minuter
Sony Xperia XZ Premium 3230mAh
388Minuter
Moto G5 2800mAh
385Minuter
LG G6 3300 mAh
384Minuter
ZTE Axon 7 3250mAh
380Minuter
Samsung Galaxy S7 3000mAh
366Minuter
Sony Xperia XZs 2900mAh
364Minuter
Huawei P10 Plus 3750mAh
346Minuter
ZTE Axon 7 mini 2705mAh
345Minuter
Huawei P9 3000mAh
340Minuter
Moto X Style 3000mAh
325Minuter
Huawei Nexus 6P 3450mAh
322Minuter
LG Nexus 5X 2700mAh
308Minuter
Samsung Galaxy S6 2550mAh
286Minuter
Sony Xperia X Performance 2700mAh
210Minuter
100
200
300
400
500

I vårt batteritest ovan, PCMark Work Battery Life 2.0, mäter vi upp en, i synnerhet i relation till batteristorleken, mycket respektabel tid på 469 minuter, eller 7 timmar och 49 minuter.

Laddning går snabbt med den i kartongen medföljande snabbladdaren och vi mäter upp en total laddtid från tomt till fullt på 1 timme och 45 minuter. Som alltid med alla telefoner avtar laddhastigheten rejält efter cirka 75 procent laddnivå, för att undvika batteriskador och öka batteriets livslängd. Att ladda från tomt till 50 procent går på under 40 minuter. Nokia 8 saknar som de allra flesta telefonerna numera stöd för trådlös laddning.

Spel, prestanda och grafer

Prestandan vid normalt användande har varit utmärkt, snudd på fantastisk. Det mesta går med en rasande fart, såsom appinstallationer, appstarter och inläsning och rendering av webbsidor. Flytet vid skrollning på tunga webbsidor med många grafiska element är mycket bra men inte helt felfritt. Grafikkretsen i Snapdragon 835, Adreno 540, tuggar som alltid i sig allt vi kastar på den och som spelmaskin är Nokia 8 utmärkt – även om högtalarplaceringen i fotänden förtar upplevelsen en del om man inte använder hörlurar.

Sammantaget konstaterar vi att Nokia 8 är en av de allra snabbaste och mest responsiva telefonerna på marknaden. Den kan inte riktigt mäta sig med den råa prestandan i fartmonstret OnePlus 5, men vi menar att Nokia 8 är minst lika rapp som HTC U11 som vi rankar som god tvåa bakom OnePlus 5.

Tillgängligt RAM

Mängden tillgängligt primärminne enligt operativystemet.
OnePlus 5T 8GB
7.72GB
OnePlus 5 8GB
7.72GB
Huawei Mate 9 Pro 6GB
5.85GB
OnePlus 3T 6GB
5.74GB
OnePlus 3 6GB
5.74GB
Xiaomi Mi Pad 3 4GB
3.97GB
LG G5 4GB
3.79GB
Huawei P9 Plus 4GB
3.79GB
LG G6 4GB
3.78GB
HTC 10 4GB
3.77GB
Google Pixel 4GB
3.76GB
Google Pixel XL 4GB
3.76GB
Asus Zenfone 4 4GB
3.75GB
Sony Xperia XZ Premium 4GB
3.73GB
HTC U11 4GB
3.73GB
Nokia 8 4GB
3.72GB
Essential Phone PH-1 4GB
3.72GB
Huawei Honor 9 4GB
3.72GB
ZTE Axon 7 4GB
3.7GB
Huawei P10+P10 Plus
3.68GB
Galaxy S6 Edge+ 4GB
3.66GB
Google Pixel 2 4GB
3.64GB
Google Pixel 2 XL 4GB
3.64GB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3.58GB
Galaxy Note 7 4GB
3.52GB
Galaxy S8+S8 Plus 4GB
3.45GB
Galaxy Tab S3 4GB
3.41GB
Google Nexus 6 3GB
2.97GB
Moto G5 Plus 3GB
2.88GB
Moto G5 3GB
2.88GB
Huawei Mate 8 3GB
2.88GB
ZTE Axon 7 mini 3GB
2.84GB
Sony Xperia X 3GB
2.83GB
Nokia 6 3GB
2.82GB
Sony Xperia X Compact 3GB
2.82GB
Xiaomi Redmi Note 4X 3GB
2.80GB
Huawei P8 3GB
2.79GB
Sony Xperia Z5 3GB
2.79GB
Huawei P9 3GB
2.79GB
Huawei P9 Lite 3GB
2.79GB
Samsung Galaxy Note 4 3GB
2.78GB
Sony Xperia XZs 3GB
2.77GB
LG G4 3GB
2.77GB
HTC One M9 3GB
2.72GB
Huawei Nexus 6P 3GB
2.70GB
Samsung Galaxy S6 3GB
2.69GB
Xiaomi RedMi Note 2 2GB
1.87GB
Samsung Galaxy S5 2GB
1.85GB
LG Nexus 5X 2GB
1.81GB
Sony Xperia Z5 Compact 2GB
1.80GB
1
2
3
4
5
6
7

Geekbench 4 enkeltrådat

Geekbench mäter systemprocessorn och primärminnets samlade beräkningskraft.
Galaxy S8+S8 Plus E8895
2014p
OnePlus 5T s835
1964p
Huawei P10 Plus K960
1935p
Nokia 8 s835
1928p
Google Pixel 2 XL s835
1923p
Huawei P10 K960
1923p
HTC U11 s835
1921p
Sony Xperia XZ Premium s835
1921p
Google Pixel 2 s835
1920p
OnePlus 5 S835
1919p
Essential Phone PH-1 s835
1916p
Huawei Mate 9 Pro K960
1911p
Galaxy Note 7 E8890
1853p
Galaxy S7+S7 Edge E8890
1849p
Huawei Honor 9 K960
1848p
OnePlus 3T S821
1833p
LG G6 S821
1783p
Google Pixel XL s821
1653p
Sony Xperia XZs s820
1646p
Google Pixel s821
1618p
HTC 10 S820
1618p
ZTE Axon 7 s820
1613p
LG G5 S820
1610p
Xiaomi Mi Pad 3 MT8176
1547p
Galaxy S6+S6 Edge Plus E7420
1388p
Sony Xperia X Compact S650
1365p
Sony Xperia Z5 S810
1332p
Huawei Nexus 6P S810
1321p
HTC One M9 S810
1314p
Sony Xperia Z5 Compact S810
1312p
Galaxy Tab S3 S820
1276p
Huawei P9+P9 Plus K955
1183p
Moto X Style s808
1171p
Nexus 6 S805
1072p
Galaxy Note 4 S805
1056p
Asus Zenfone 4 s630
856p
Xiaomi Redmi Note 4X S625
854p
Moto G5 Plus S625
850p
Huawei P9 Lite K650
810p
Nokia 6 S430
664p
Moto G5 S430
597p
1000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.1 1080p

OnePlus 5T
26FPS
Sony Xperia XZ Premium
25FPS
HTC U11
25FPS
Google Pixel 2
25FPS
OnePlus 5
25FPS
Nokia 8
25FPS
Google Pixel 2 XL
25FPS
Essential Phone PH-1
24FPS
Huawei Honor 9
20FPS
ZTE Axon 7
20FPS
Galaxy S8+S8 Plus
20FPS
OnePlus 3T
19FPS
Google Pixel
19FPS
Google Pixel XL
19FPS
Sony Xperia XZs
19FPS
HTC 10
18FPS
Apple iPhone 7 Plus
18FPS
LG G5
16FPS
Huawei P10
16FPS
Huawei P10 Plus
16FPS
Huawei Mate 9 Pro
15FPS
Galaxy S7+S7 Edge
14FPS
HTC One M9
14FPS
LG G6
13FPS
Galaxy Tab S3
10FPS
Huawei Nexus 6P
9FPS
Asus Zenfone 4
9FPS
Galaxy S6 Edge+
8FPS
Google Nexus 6
8FPS
Sony Xperia Z5
7FPS
Xiaomi Mi Pad 3
7FPS
LG Nexus 5X
7FPS
Sony Xperia Z5 Compact
7FPS
Sony Xperia X
6FPS
Sony Xperia X Compact
6FPS
Samsung Galaxy Note 4
4FPS
Moto G5 Plus
3FPS
Xiaomi Redmi Note 4X
3FPS
Moto G5
2FPS
Nokia 6
2FPS
ZTE Axon 7 mini
2FPS
4
8
12
16
20
24

Vi låter graferna ovan tala för sig själv, men vi vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan eller aldrig säger hela sanningen om en enhets prestanda. Sammantaget kan syntetiska mätningar ge oss ett hum om hur en telefon presterar, men det är inte ovanligt att en telefon med blygsam syntetisk maxprestanda ändå upplevs lika snabb som på pappret kraftfullare konkurrenter, vid verkligt användande.

Slutsats

Nokia går från klarhet till klarhet i sin comeback som smartphonetillverkare och som nykomling på Androidmarknaden. Nokia 6 var en bra start som en mellanklasstelefon, även om vi i slutänden ansåg att prislappen nog bör vara någon femhundring lägre. Nokia 8 är en av naturliga skäl mycket bättre telefon än Nokia 6, men vi anser även att prislappen för 8 är mer aggressivt satt än för 6, inte minst i en tid då många av konkurrenternas flaggskeppstelefoner med snarlik bestyckning blir allt dyrare och numera ligger närmare 10 000 kronor än 5 000 kronor.

Nokia profilerar sig på Androidmarknaden genom att utlova snabba och aktuella mjukvaruuppdateringar och kan därmed ses som en slags ersättare till den numera nedlagda, eller vilande, Nexus-serien. De lovar en nästan helt ren Androidupplevelse och snabba uppdateringar och hittills har de utan tvekan hållit vad de har lovat. Ingen annan tillverkare, bortsett från Pixel- och Nexus-telefonerna, är snabbare än Nokia på att skicka ut tidsenliga säkerhetsuppdateringar. Tiden får utvisa om Nokia har resurserna att hålla det här tempot uppe, inte minst då större uppdateringar som Android 8.0 Oreo väntar runt hörnet, men just nu ser det mycket lovande ut för Nokia.

Till det yttre är Nokia 8 mycket välbyggd. Telefonens skal är tillverkat av lättmetall och formgivningen med lätt rundning av bakstycket och mjukt rundade kanter gör att telefonen ligger utmärkt i handen. Passformen är hart när perfekt, men om vi skall vara petiga så känns strömknappen lite lös och svampig. Om detta bara gäller vårt exemplar kan vi inte svara på.

Mjukvaran bygger alltså på Android 7.1.1 med augusti månads säkerhetsuppdatering och är en med minimala undantag helt ren och rapp version av Android. Prestandan är av toppklass och med några enstaka undantag är gränssnittet mjukt och följsamt som en klick smör i en varm stekpanna.

Skärmen är en av de bästa IPS LCD-skärmarna vi har vilat ögonen på, även om vi anser att HTC U11 ändå är snäppet vassare. Ljusstyrkan är med 700 cd/m2 fenomenal och läsbarheten utomhus i fullt dagsljus är bättre än någon annan telefon vi hittills har testat. Pekskärmen är rapp och exakt precis som vi förväntar oss, men fingeravtrycksläsaren kan ibland upplevas som aningen långsam och oprecis i sin inläsning. Man måste vara noggrann och bestämd när man placerar fingret på läsaren, annars är risken att läsningen misslyckas.

Kameran, dubbelkameran, är bra men inte fantastisk. Bokeh-funktionen kan vara den bästa vi hittills har testat i en Androidtelefon, och detsamma gäller frontkameran som är fantastisk. Bildkvaliteten och färgåtergivningen i dagsljus är bra, men skärpan kan upplevas som aningen för mjuk. Vi hade gärna sett en aning hårdare skärpa även om det skulle handla om en artificiell skärpa skapad i mjukvarans efterbehandling. Kamerans största problem är en trilskande pekfokus som ibland inte vill fungera alls, och en relativt svag mörkerprestanda.

Batteritiden är utmärkt både i vårt batteritest och vid normalt användande. Vi har inte haft några som helst problem att klara en hel dag på en och samma laddning, såvida vi inte använder telefonen utomhus mycket och nyttjar alla 700 cd/m2 som skärmen har att erbjuda. Laddning går snabbt via den medföljande snabbladdaren och den som behöver ”fylla på” med en handfull timmar extra batteritid behöver inte ladda mycket längre än 15 minuter.

När vi summerar Nokia 8 som helhet kan vi inte göra annat än att lyfta vår hatt och buga oss. Under sitt första år som tillverkare av Androidtelefoner har Nokia utan rädsla hoppat rakt in i det veritabla getingboet som flaggskeppsklassen utgör, i konkurrens med tillverkare som har åratal av erfarenhet av Android, och de har gjort det imponerande väl. Det finns saker att putsa på och förbättra, som kameran som inte riktigt kan mäta sig med de bästa konkurrenterna, men som helhet är Nokia 8 en riktigt imponerande pjäs från grannlandet i öster.

Nokia 8 är kort sagt en av årets hittills bästa telefoner. Telefonen är inte perfekt från topp till tå, det finns utrymme för förbättringar inför nästa generation, men för oss alla som älskar en ren och rapp Androidversion med snabba uppdateringar, en bra och ljusstark skärm och hög prestanda är 8 ett intressant alternativ med få konkurrenter.

Att prislappen på cirka 5 500 kronor i skrivande stund därtill är en god bit lägre än många konkurrenter gör förstås inte saken sämre.

Nokia är tillbaka, gott folk. Med dunder och brak.

Nokia 8

Cirka 5 500 kronor
Nokia 8
8.5833333333333

Gränssnitt & mjukvara

9/10

  Byggkvalitet & form

  10/10

   Skärm & pekskärm

   8/10

    Kamera

    7/10

     Prestanda

     10/10

      Batteritid & laddning

      9/10

       Styrkor

       • Ren och sen Androidversion - Nokia garanterar snabba uppdateringar
       • Väldigt god prestanda
       • Mycket ljusstark och bra skärm
       • Mobilvärldens kanske bästa frontkamera
       • Hög bygg- och materialkvalitet
       • Viss vattenresistens (IP54)

       Svagheter

       • Vissa kameraproblem (pekfokus och exponering)
       • Känslig fingeravtrycksläsare (håll fingret helt stilla!)
       • Enstaka mjukvaru- och gränssnittsbrister
       • Saknar LED-avisering
       • Monohögtalare i fotänden

       • Tommy Axelsson

        Blir mer tveksam till era tester av olika telefoner, många telefoner förtjänar inte så höga betyg som Nokian ni skriver om i artikeln för att den har helt enkelt många brister och nackdelar som bör sänka betyget! I vilket fall som helst en 7:a i betyg hade räckt gott och väl enligt mig.

       • WTF

        Köpta, svaret är enkelt. Vill inte ha någon diskussion kring detta. Punkt slut!

       • Spännande att höra. Så sajten byter namn till tommyaxelssondroid.se snart då? Eftersom du kan läsa igenom nån annans test och genast avgöra ett rättvisare betyg. Praktiskt!

       • Jag brukar köra samma upplägg när jag handlar mat. Jag drar av 20% på priset de säger att det kostar och så säger jag att jag inte vill ha någon diskussion om detta utan de får acceptera att jag bestämmer det. Punkt slut!

        Funkar jättebra.

       • Tommy Axelsson

        why you guys are so upset?

       • Vi tar det på svenska, va? Din ordföljd passar nog bättre där.

        Vet inte om någon är så upprörd. Kändes som ditt avfärdande av Swedroids slutsats var lite hastig, men läskigare än så var det inte.

        Att som ”WTF” komma med en muppig anklagelse och sedan försöka gömma sig bakom ”ni får inte svara för jag har så rätt” kändes som nåt folk gjorde på mellanstadiet.

       • KC

        Jag måste hålla med. Det har gått inflation i betygsnivåerna på medelmåttiga mobiler.
        Ibland funderar man på om betygsskalan endast är mellan 8-10?

       • allan

        Senaste allt och allt flyter på kan väl bara ge högsta betyg eller tror ni att Nokia gör dåliga mobiler det gör dom inte,finns inga brister på Nokia 8 den har både utsida och insida i toppklass.(Ingen FM radio drar dock ner betyget en aning)

       • CazeW

        Intressant att ni inte nämner alls OZO, ”bothie” (vilket är en gimmick men ändå) eller möjligheten att spela in video från bak- och framkameran samtidigt. Hade också varit intressant om ni testat att ta bilder med den portade Google kamera appen då den sägs förbättra bildkvaliten märkbart.

       • kevlange

        Dom är sura för att dom betalt många tusenlappar mer för sina lurar som inte är bättre :D

       • Alias joje67

        Ser fram emot generation tre eller fyra då de har mognat som One plus.. Grymt kul tillskott i Nexus vakum..

       • Redstar

        Ingen Led-avisering avgjorde det för mig. Även om den kör med ren Android så är nog inte detta den droid jag letar efter. Mitt abonnemang på min 6p löper ut i april, och ska jag lägga nästan 6k på en telefon innan dess så ska den vara mer eller mindre perfekt.

       • LED Zen

        Jag har LED på N6p men lägger sällan märke till de sk aviseringarna trotts att jag har ställt in dessa.

       • Ajn Stajin Poo Gee

        Snarare kanske att man mest testar mobiler mellan 8 å 10? Men visst borde kanske kameran presterat bättre för ett toppbetyg. Trotts priset. Å andra sidan borde Samsungarna hamna långt ner om priset bakas in i omdömet, gör det det fortfarande? Annars kanske det borde vara betyg i olika prisklasser. Dessa borde gå omlott då gränsdragningen annars stör jämförelser.

        Tex prisklass
        10.000+
        7-10 tusen
        5-8 tusen
        4-6 tusen
        3-5 tusen

        Etc..

       • InnerWar

        FM-radio 😂

       • InnerWar

        Tråkigt att det inte finns mjukvarubaserade navigeringsknappar.

       • pao

        Är det inte så att de flesta mobiler nuförtiden är bra. Väldigt små marginaler och mycket handlar om personliga smaker?

       • Nilzie

        Givet köp om inte andra Kinamobiler (HDM är är väl Kinesiskt? som Xiaomi, Leico och Meizu hade funnits för typ halva priset.

       • Christer Sjaunja
       • Flipp0

        Om den hade haft mjukvaruknappar hade den användbara ytan på skärmen varit typ 5 tum istället för 5.3 tum. Förstår inte tjusningen med mjukvaruknappar de tar bara upp onödig plats på skärmen. Om det finns en kant nedtill kan man lika gärna utnyttja den ytan för kapacitiva knappar.

       • Barnis

        Jag håller inte med, man måste väga in priset för lansering och sen räkna ut betyget, jag vet riktigt hur Swedroid räknar in priset, men jag ser definitivt inte 8.5 som oföftjänt.

       • Portad kamerapp lät intressant, men bothie är ju så meningslöst att man skäms. Vad vill du veta om den? Halv bild från framkameran och halv från bakkameran – bägge i sämre kvalitet. Sen var det inte så mycket mer.

       • Otto Stuk

        Tuffa grabbar kör med Google översätt….

       • Fast en Mi6 med Googles appar och på svenska blir väl svår att få för 2500 kr?

       • mortuus82

        konstigt med ingen led avisering, hur tänkte dom? ska sånt också man behöva gå och fundera om en telefon har eller inte?

       • mortuus82

        fast mjukvaran på mobiler för 2500 är inte direkt i toppklass.

       • Crashtestdummyofsweden

        Förstår hur du tänker och du har absolut en poäng, men jag föredrar mjuvaruvarianten utifrån att den är mer dynamisk. Ex på min LG kunde jag välja vilka knappar jag ville ha (ex hade jag en knapp för skärmdump i menyn), och det finns även en poäng utifrån att behaga både vänster- och högerhänta (ex kunna skifta placering på tillbakaknappen som man säkert vill ha minst avstånd till). Bäst hade såklart varit mjukvaruvarianten men där man knappt har någon ”döyta” längst ner, vilket då även kortar ner avståndet till översta delen av skärmen för smidig enhandsfattning. Att mjukvaruvarianten tar onödig plats på skärmen tycker jag i praktiken inte är något problem då menyn automatiskt döljs när man verkligen behöver hela skärmhöjden (ex vid visning av video).

       • knut solvang

        Ingen fm radio betyr ingenting i norge ihvertfall, finns ikke fm her, bare dab.. :( :)

       • MrGo

        Detta är en dumhet som verkar dyka upp mer och mer. Moto Z Play har ingen LED-avisering (gissar att ingen Z-fån har det) och jag har sett det på några andra (minns inte vilka just nu). Min Huawei Mate 9 Pro har en liten klen LED som är svår att se. Det verkar som att det inte är så viktigt då få recensioner tar upp det. All heder åt Swedroid som gör det :)

       • Psicosis

        Jag vill dock gärna ha en diskussion kring vad du skriver. Jag förväntar mig givetvis inte att jag kommer få en, men om du skulle komma på bättre tankar än att sitta och hosta upp påståenden utan någon som helst saklig grund att stå på så finns jag här.

       • Flipp0

        Den kanske borde ha straffats lite hårdare för de tjocka kanterna runt skärmen. Byggkvalitet och form får extremt höga 9.5. I övrigt är det svårt att hitta något konkret exempel på att betyget var för högt satt.

       • Flipp0

        Vore nice med en jämförelse mellan Nokia 8 och Xiaomi Mi 6. Tror dessa är rätt jämbördiga överlag. Kommer Swedroid testa Mi 6?

       • CazeW

        Håller med om att bothie är meningslöst, men det är ändå en funktion som HDM pratat ganska mycket om så det känns som att det borde som i alla fall ha nämnts.

       • skooglund

        Som redan många andra tillverkare har och haft i flera år. På Samsung heter den Dual Camera

       • Perkele

        Varför ingen led:not, hmm 🤔, ska nog testa den iaf

       • allan

        Hoppas vi i Sverige får det någon gång med.

       • Jozo90

        Usch, nu blir det svårt att välja mellan den här och XZ1 compact. Jag har en Z5 compact nu och är riktigt nöjd. Det finns många designval som jag uppskattar mycket på den såsom dubbla fronthögtalare och fingeravtrycksläsaren på sidan (förstår inte varför inte fler tillverkare har den där).
        Å andra sidan så skulle det ju vara roligt att man ser att jag har bytt telefon, vilket man inte gör om jag skaffar XZ1C =)

       • Instämmer.

       • Nilzie

        miui, EUI och flyme är bra shit. n1 från nubia är helt ok också tex.

       • Nilzie

        betalar du extra för att få din vendor rom på svenska och med gaps. Skulle vara kul med en showdown mellan nubia z11, mi6 och nokia 8.

       • Var det där första en fråga eller ett påstående. Fattar inte riktigt.

        En showdown vore superkul – fast byt ut gamla Z11 mot Z17 då.

       • Snusbagaren

        Satan vad man får mycket för pengarna då!

       • Fraz

        En av de mest irriterande sakerna med min Axon 7 är att den inte har on-screen navbar istället för kapacitiva dito under skärmen. Även efter flera månaders användande kommer jag åt dem av misstag titt som tätt, och de hamnar på ‘fel’ sida om skärmen om jag lägger luren i landscape åt höger istället för vänster.

        Om du absolut måste ha maximalt med skärmyta i lägen där utvecklaren för någon app inte valt att ha en fullscreen activity så kan du lösa det supersnyggt med Tasker + Custom navigation bar. Ger även möjlighet att lägga till egna knappar osv., allt utan root.

        https://play.google.com/store/apps/details?id=xyz.paphonb.systemuituner

       • Fraz

        ”Den kanske borde ha straffats lite hårdare för de tjocka kanterna runt skärmen.”

        Känns märkligt att de skulle straffa den för det när de uttryckligen skriver att de inte nödvändigtvis ser det som något negativt. Om du vill skriva en recension på Nokia 8 och lägga 4/5 av den på en avhandling om varför kanter runt skärmen är djävulens påfund och infinity-poolen är guds bästa skapelse kan du ju göra det.

       • Werner

        Personligen är en bristande fingeravtrycksläsare en dealbreaker för mig. Men för övrigt verkar det vara en riktigt schysst lur med nästan vanilla android.

       • Faizty

        Jag tycker priset ska stå som en separat bedömning till helheten och inte i telefonens rena betyg. Klart det är en fördel att en telefon är mer prisvärd. Men det ska inte dra ned eller höjja ett betyg tycker jag på telefonen i sig.

       • Flipp0

        Nu tycker jag du överreagerar lite. :) Jag skriver ”kanske”. Kanterna påverkar ju yttermåtten och smidigare yttermått borde ju i allmänhet ses som en fördel, även för Swedroids testare. Inte så att det drar betyget mycket men åtminstone något snepp tycker jag nog är befogat. Det är lite skumt med den genomgående generösa betygsättningen på Swedroid tester numera.

       • DmBzls

        Menar du HMD?

       • DmBzls

        Led avisering? Lol. Det är så 2004.

       • Ganska dryg..

        Alla har inte BT-uppkopplad buttplug för notifikationer som du har.

       • LOL den var bra, på honom bara.

       • Niclas

        Jag tycker det är svårt att avgöra vissa kamera bilder då man inte själv har sett det med egna ögon.

       • Christoffer Granberg

        Nu är jag något partisk, eftersom jag just köpt en Nokia 8, men det var ett av dom bästa testen jag läst av en telefon, någonsing. Mycket mer utförligt och grundligt än mobil.se-testerna. Blev ännu mer nöjd med mitt val av telefon efter att ha läst ert test. Bra jobbat!

       • Fredric

        Är som sagt ganska impad av denna telefon. Tycker att Nokia fyller tomrummet mellan Pixel och resten, dvs en ren Androidupplevelse med en lite mindre skärm utan att kompromissa på prestanda. Denna får nog ersätta min Nexus 5x inom 24h (som fö havererade totalt idag någon vecka efter jag installerat Oreo 8.0 via OTA). Hur lång tid tar det att få den hemlevererad (förbokningar på Nokias site)?

       • Bob Millar

        Bra telefon i de flesta funktioner förutom kameran och wifi. Skärmen suveränt bra men…

        Kameran är den absolut värsta jag har upplevt. Ingen stabilisering, oacceptabel brusnivå och mycket långsamt fokus. Gäller båda Nokias app och Open Camera. Wifi droppar ut ibland och har inte så kraftfull signalmottagning som andra telefonmärke (Motorola och Apple).

       • stig_palm

        Det är väl köparens handstorlek som bör vara avgörande om den passar storleksmässigt eller inte.

       • stig_palm

        Grattis! Du är en drömkund.

       • För att jag inte tror Swedroid är köpta?

       Lediga jobb inom data / IT Företag
       Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
       Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
       Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
       IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
       Testutvecklare som vill rädda liv! Publicerad 18 Jan 2018
       Se fler jobb

       Aktuellt

       Vi listar Googles bästa Androidappar.

       Android på Prisjakt

       Samsung Galaxy Note 8
       Sony Xperia XZ1 Compact
       Samsung Galaxy S8 Plus
       Samsung Galaxy S8
       OnePlus 5
       Huawei Honor 9
       8.8

       Test av OnePlus 5T

       9.2

       Minitest av Google Pixel 2

       9.1

       Test av Google Pixel 2 XL

       8.8

       Minitest av Huawei Mate 10 Pro

       7.3

       Minitest av Asus Zenfone 4

       7.8

       Test av Essential Phone PH-1

       8.6

       Test av Nokia 8

       8.1

       Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

       Visa fler recensioner

       Populära ämnen

       Senaste nyheterna om

       Allt om

       Sweclockers RSS

       Mest kommenterat

       1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
       2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
       3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
       4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
       5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
       6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

       Mest läst

       1. Här är de bästa Google-apparna för Android
       2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
       3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
       4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
       5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
       6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

       7. Visa topplistan

       Undersökningar

       Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

       Visa resultatet

       Loading ... Loading ...

       Undersökningar

       Sponsrat

       Annons