Recension:Test av OnePlus 5

Postat:
21:13 - 2017-07-01
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
75

På relativt kort tid har den kinesiska tillverkaren OnePlus gått från ingenstans till att ha etablerat sig som en tillverkare att räkna med och till att utmana betydligt större konkurrenter som Samsung, LG och Sony. Det här konststycket har de lyckats med genom att kombinera kraftfull hårdvara med ett lågt pris och smart marknadsföring genom internets så kallade gräsrötter.

År 2017 har OnePlus hunnit fram till sitt fjärde flaggskepp, eller femte om man räknar mellanmodellen 3T som lanserades förra hösten, och företaget kallar året flaggskepp för ”5”, kort och gott. Det kan tyckas vara lite märkligt att det fjärde flaggskeppet får namnet ”5”, men det har sin förklaring i att siffran 4 i stora delar av Asien anses vara ett oturstal.

I den här recensionen tar vi oss alltså an OnePlus 5 som under testfasens veckor kommer genomgå en lång rad prövningar av såväl syntetisk art som av en mer verkliga världen-baserad testfas där vi helt enkelt använder telefonen på samma vis som vi alltid använder en smart telefon.

Vi hoppas efter våra veckor med OnePlus 5 kunna svara på om telefonen är värd sitt nya högre pris eller om prislappen nu har vuxit sig så stor att det finns mer prisvärda alternativ bland de på vår marknad mer etablerade tillverkarna.

Specifikationer

Specifikationer OnePlus 5
ReleasedatumSommaren 2017
Processor2,4GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 835 64-bit
GrafikkretsAdreno 540
RAM-minne8GB
Inbyggt minne64/128GB / ingen plats för minneskort
Skärm5,5" / FHD - 1080x1920 pixlar / 401PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 16:9 / 83,39 cm² / ~73% av fronten
Kamera16MP
Främre kamera16MP
Vikt153g
Höjd, bredd, djup154,2 x 74,1 x 7,3mm
Batteri3300mAh
KommunikationUSB 2.0 Type-C, Bluetooth 5.0, aptX HD, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS+BeiDou, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, halleffektsensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 12
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Dubbla bakre kameror: 16MP och 20MP. Plats för dubbla nano-SIM-kort. Säljs även med 6GB RAM.
Mer infoMer info om OnePlus 5 på Androidenheter.se

OnePlus 5 bygger kring en 5,5 tum stor AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920 pixlar och en pixeldensitet på 401 PPI. Under skalet finner vi Qualcomms för närvarande snabbaste chipp Snapdragon 835 samt, beroende på version, 6 eller 8 GB LPDDR4X-RAM och 64 eller 128 GB UFS 2.1-lagring.

OnePlus 5 har två kameror på baksidan, en kamera på 16 megapixlar och en på 20 megapixlar, samt förstås en frontkamera. Vidare finner vi stöd för dubbla SIM-kort precis som för OnePlus 3/3T.

Mjukvaran bygger på Android 7.1.1 Nougat med maj månads säkerhetsuppdatering, och ovanpå detta återfinns OnePlus egenutvecklade gränssnitt OxygenOS som i skrivande stund har nått version 4.5.4.

Telefonen är 154,2 x 74,1 x 7,25 millimeter stor, vilket innebär att den är aningen högre än företrädaren OnePlus 3 och 3T, men samtidigt aningen smalare och tunnare. Vikten är 153 gram vilket är 5 gram mindre än de tu företrädarna. Batteriets storlek är 3 300 mAh, vilket är 300 mAh större än i OnePlus 3 men 100 mAh mindre än i 3T.

Telefonen säljs i två olika versioner: en mörkgrå version med 6 GB RAM och 64 GB lagring, för 4 995 kronor, och en svart version med 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme för 5 495 kronor. Utöver en subtil färgskillnad och olika RAM- och lagringsmängd är telefonerna helt och hållet identiska. I den här recensionen testar vi 8 GB/128 GB-versionen.

I kartongen


OnePlus 5 levereras i en för OnePlus välbekant vit kartong med en röd accent föreställande OnePlus-logotypen på lockets överkant och siffran ”5” i stort vitt och nästan osynligt tryck mitt på lockets ovansida. Inuti kartongen är allt sig likt: då det vita locket lyfts av möts vi av en ilsket röd inre kartong. Telefonen återfinns i ett fack för sig allra högst upp, nedsänkt i en formgjuten plasthållare, och kommer med ett förinstallerat skärmskydd av plast.

Nedanför telefonen finner vi i en separat mindre kartong diverse dokumentation (snabbstartguide, säkerhets- och garantiinformation och ett klistermärke) samt ett metallstift för SIM-kortsläden. Allra längst ned i kartongen hittar vi en vit-röd Dash-laddare (5V och 4A) och en drygt meterlång röd USB-kabel med vita kontakter.

Vi finner följande i kartongen:

  • OnePlus 5 (”Midnight Black”, 8 GB/128 GB)
  • Laddadapter (vit-röd, snabbladdare (Dash), 5V och 4A)
  • USB-kabel (Typ C till USB, röd, cirka 1 meter lång)
  • Förmonterat skärmskydd av plast
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation i form av snabbstartguide, garantiinformation och ett klistermärke

Vi kan i vanlig ordning inte veta med säkerhet att alla kartonger har samma innehåll som vår kartong, då det kan variera beroende på särskilda kampanjer och på särskilda pressexemplar, så om ni med säkerhet vill veta innan ni slår till rekommenderar vi er som alltid att kontakta OnePlus innan köp.

Konstruktion, knappar, sensorer, anslutningar och trådlöst

OnePlus 5 har precis som OnePlus 3 och 3T fått ett så kallat unibodychassi av lättmetall. Unibodychassin innebär att telefonens ram och stora delar av bakstycket är konstruerat av ett enda stycke metall, inte av flera separata stycken som har sammanfogats. Detta ger OnePlus 5 en imponerande vridstyvhet och hög kvalitetskänsla.

Jämfört med företrädarna 3 och 3T har OnePlus gett 5 en mjukare rundning av bakstycket och långsidorna och detta gör att telefonen ligger aningen bättre i handen samt glider ner i byxfickan lite lättare. Olyckligtvis är knapparna på telefonens långsidor inte alls mjukt rundade på något vis, och detta förtar lite av den mjuka känslan som chassit i övrigt förmedlar.

Knapparnas sidor är helt enkelt väldigt vassa och lite obekväma. Fördelen med de vassa knapparna är att det är mycket lätt att finna dem i blindo i fickan, även med tunna handskar på händerna. Knapparna är dock utöver de vassa kanterna exemplariskt bra: rejält klickmotstånd, bra klickkänsla och sticker ut ordentligt från ramen, precis som vi vill ha det.

Ergonomin är god och vi har inga problem att nå knapparna oavsett om vi använder högerhandsfattning eller vänsterhandsfattning, undantaget möjligen om man har små händer och använder högerhandsfattning i vilket fall det kan vara lite besvärligt att utan fingerakrobatik nå skjutreglageknappen för att ställa in telefonens ljudläge.

På fronten finner vi en stum (ingen klick-feedback, kan ej tryckas ned) fingeravtrycksläsare/hemknapp nedan skärmen, omgiven av två kapacitiva navigeringsknappar. Dessa tre knappar kan omprogrammeras eller inaktiveras helt, med undantag av fingeravtrycksläsaren. Om man inaktiverar navigeringsknapparna får man istället dessa flyttade till telefonens gränssnitt som på en telefon med en ren Androidversion, såsom Nexus och Pixel.

Ovan skärmen sitter telefonhögtalaren centrerad, omgiven av frontkamerans lins till vänster, en LED-diod för meddelandeaviseringar ännu längre ut till vänster och ljussensorn samt närhetssensorn till höger. Övriga sensorer är hall, gyroskop, kompass och accelerometer.

På telefonens vänstra långsida sitter allra högst upp skjutreglaget för telefonens tre olika ljudlägen (alla ljud, endast prioriterade ljud, inga ljud), en grovt texturerad knapp som ger bra grepp, men som tidigare nämnt har (för) vassa kanter. Nedan skjutreglaget finner vi volymknappen som är helt slät. På den högra långsidan sitter strömknappen, som liksom volymknappen är helt slät men har vassa kanter, och strax ovan denne ser vi SIM-kortsläden snyggt försänkt i metallramen.

I fotänden hittar vi USB Typ C-porten (USB 2.0) centrerad, omgiven av monohögtalaröppningen till vänster samt en samtalsmikrofon och 3,5 mm-uttaget till höger. Huvudänden är helt slät och saknar anslutningar, knappar och mikrofoner.

På baksidan ser vi de dubbla kameralinserna längst upp till vänster, vilka sticker ut en hel del från bakstycket i sig. Linsglaset är omgivet av en liten plastram som sticker ut någon bråkdels millimeter längre än linsglaset för att skydda det från repor då telefonen läggs på rygg på en hård yta. Till höger om kameralinserna finner vi den sekundära mikrofonen samt den dubbla LED-blixten av tvåtonstyp. På bakstycket, centrerat på den övre halvan av telefonen, ser vi OnePlus-logotypen.

OnePlus 5 saknar till vårt och mångas förtret en IP-klassning för skydd mot damm- och vatten. De flesta konkurrenterna, som Samsungs Galaxy S8-duo, LG G6 och Sony Xperia XZ Premium, har år 2017 fått ett betydande skydd mot damm- och vattenintrång, men detta saknas alltså helt i OnePlus 5. OnePlus uppger dock att 5 har en begränsad vattenresistens, gissningsvis i form av en nanobehandling som skyddar mot stänk (likt Googles Pixel-telefoner), men de vill inte dela med sig av vad skyddet består av, och de påstår vidare att de inte tror att vattenresistens är ett stort krav bland kunderna.

Vi finner stöd för alla i Sverige rådande GSM-standarder via 2G och 3G, samt 4g/LTE-stöd för följande band: 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 25(1900), 26(850), 28(700), 29(700), 30(2300), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500), 66(1700/2100). Ett brett stöd, det vill säga, vilket kan komma väl till pass då man är på resande fot i andra länder.

Vi hittar också stöd för Bluetooth 5.0 A2DP, LE, aptX HD, positioneringsstöd via (A)GPS, GLONASS och BDS men ej Galileo, NFC och fullt Wi-Fi-stöd genom 802.11a/b/g/n/ac.

Storleksjämförelse

Ovan ser vi OnePlus 5 (i mitten, tredje telefonen från vänster) ställd mot fyra utvalda konkurrenter med samma eller ungefär samma skärmstorlek. Samsung Galaxy S8 (5,8″-skärm) och LG G6 (5,7″-skärm) har skapats med minimala ramar och skärmar med ett mer utdraget bildförhållande (~18:9) och har därmed – trots skärmar med större diagonal storlek – mycket mindre yttermått än telefoner byggda enligt den ”gamla” modellen, såsom OnePlus 5, Sony Xperia XZ Premium och Google Pixel XL.

Mot just Sony Xperia XZ Premium och Google Pixel XL, som båda precis som OnePlus 5 har 5,5-tumsskärmar, står sig OnePlus 5 storleksmässigt väl och är den minsta och lättaste telefonen av de tre. OnePlus har lyckats hålla yttermåtten relativt små, men kan inte mäta sig med den nya generationen telefoner med minimala ramar.

Ljud och samtal

Ljudkvaliteten vid telefonsamtal är bra och helt i nivå med aktuella konkurrenter. Motparten påtalar ett visst bakgrundsbrus i medelstark till stark vind, men i regel lyckas OnePlus 5 filtrera bort det mesta vindsuset skapligt effektivt. Telefonhögtalaren bjuder på en skaplig maxvolym, bättre än många konkurrenter, men vi skulle fortfarande önska en ännu högre maxvolym för att kunna föra ett samtal i bullriga miljöer utan hörlurar.

Mottagningen lever precis som ljudkvaliteten vid telefonsamtal upp till våra förväntningar och matchar konkurrenterna väl. Vi kan om vi anstränger oss framkalla ett visst signalfall genom att täcka över telefonens interna antenner med båda händerna, men vid ett mer realistiskt användande där telefonen används på ett normalt vis har vi inte sett några problem, vare sig via SIM-kort monterade i plats 1 eller 2.

TelefondB 50cm från frontdB 50cm från högtalare
OnePlus 58389
Huawei Mate 9 Pro8181
Google Pixel8186
Google Pixel XL8288
ZTE Axon 78181
Sony Xperia X8080
OnePlus 38185
Elephone P80007578
Huawei Nexus 6P8787
LG Nexus 5X8080
Xiaomi RedMi Note 27782
Ulefone BeTouch 27680
Motorola Moto X Style8888
OnePlus 28083
Samsung Galaxy S67781
Motorola Nexus 68787
LG Nexus 57578
Samsung Galaxy S57380
Samsung Galaxy S4 GPE6366
HTC One M88585
Nexus 7 (2103)7376

Den interna monohögtalaren, till vår förtret placerad i fotänden, bjuder på ett ganska hårt och metalliskt ljud utan vidare nyans, men är en av de mest högljudda telefonhögtalarna vi någonsin har stött på. Detta är bra, ingen större risk att missa ett inkommande telefonsamtal annat än om man råkar lägga telefonen i fickan eller i en väska på ett sådant vis att högtalaröppningen täcks över.

Mjukvaran: OxygenOS


Mjukvaran baseras i skrivande stund på Android 7.1.1 Nougat, med maj månads säkerhetsuppdatering installerad direkt ur kartong. Ovanpå Android har de installerat sitt egenutvecklade gränssnitt OxygenOS som i skrivande stund har hunnit fram till version 4.5.4.

OxygenOS var i sin begynnelse tämligen outvecklat och funktionsfattigt, men OnePlus har jobbat vidare och putsat rejält genom åren sedan den stökiga skilsmässan från CyanoGen, och OxygenOS har nu kommit att bli ett av våra favoritgränssnitt. Kanske inte minst för att det är ytterst troget Android i dess grundutförande men även på grund av en del vettiga funktionstillskott som ”Läsläge” och smarta gester.

Något som genast slog oss på redaktionen i våra två exemplar av OnePlus 5 är hur rasande blixtsnabb OnePlus 5 är. Kombinationen av ytterst kraftfull hårdvara, ett minimalt och Android-troget gränssnitt, och en relativt lågupplöst skärm gör att OnePlus 5 känns som en Google Pixel XL på anabola steroider. Inte minst imponeras vi av hur snabbt även större appar installeras, något som sannolikt kan tillskrivas det snabba lagringsminnet av UFS 2.1-typ och den rikliga beräkningskraften i processorkärnorna.

Allt är dock inte frid och fröjd, utan vi ser även, trots gott om RAM och processorprestanda, sporadiska och smått enerverade mikrofrysningar, ”hackande”, i webbläsarna Chrome och Dolphin. Vi hade förväntat oss ett bättre flyt än i vår Google Pixel XL som har hälften så mycket RAM, högre skärmupplösning och ett klenare systemchipp, men förhållandet var det omvända. Åtminstone i webbläsaren.

Bildskärmen


Bildskärmen är på 5,5 tum och är av AMOLED-typ, med en Pentile-matris. Upplösningen är på 1 080 x 1 920 pixlar och har i kombination med skärmstorleken en pixeldensitet på 401 PPI. Detta är gränsfall för att vara för lågupplöst för ett modernt flaggskepp, och i kombination med den för AMOLED så typiska Pentile-matrisen så innebär det att den verkliga upplösningen, och därmed skärpan och pixeldensiteten, är markant lägre.

För många är detta inte ett problem alls, skärmen är enligt dem skarp nog och skulle det vara så att de kan se lite pixlighet om de anstränger sig så är det inget de störs av. För alla dessa är allt frid och fröjd, och skärmen håller med undantag för skärpan en hög om än inte fenomenal klass.

OnePlus 5:s pentile-matris kan i kombination med den låga skärmupplösningen skapa en oskarp effekt, inte minst mot vit bakgrund. En kraftig pixeleffekt kan även ses exempelvis vid röd-orangea färger mot mörk bakgrund. Klicka för fullstorlek, men observera att problemet är betydligt mer påtagligt på bilden, delvis på grund av interferensmönstret, än vad det är i verkligheten.

Vi på redaktionen kan dock inte riktigt hålla med, eller ”nöja oss” med 1 080 x 1 920 över 5,5 tum. Vi är vana vid telefoner med en avsevärt högre pixeldensitet och därmed synbart klart bättre skärpa, och vi anser vidare att 2017 är det om inte oförlåtligt så åtminstone ytterst olyckligt att en flaggskeppstelefon som kostar 5 000 kronor och uppåt inte kan matcha konkurrenterna på den här punkten. OnePlus 5 är i och med årets prisökning förbi prisnivån där vi i en flaggskeppsrecension kan se mellan fingrarna och vara förlåtande med detta, till skillnad från tidigare år då prislappen har varit avsevärt lägre.

Vi har vidare sett en udda ”gelé-effekt” på skärmen då vi skrollar i vissa gränssnitt. Det är ganska subtilt och vi trodde initialt att vi bara inbillade oss, men en sökning på Google visar att fler än oss har noterat samma sak, vilket videoexemplet nedan demonstrerar. Vi ser exakt samma beteende på båda våra exemplar – ett låneexemplar från OnePlus och ett butiksexemplar.


Fenomenet ser i text beskrivet ut som så att om vi skrollar nedåt på exempelvis en lång webbsida (d.v.s vi sveper fingret uppåt på skärmen) så tycks all grafik ovan vårt finger tryckas ihop vertikalt under bråkdelen av en sekund, medan innehållet nedan fingret tycks sträckas ut, som om gränssnittet vore gjort av gelé. Detta pågår bara i någon bråkdels sekund innan allt ”kommer ikapp”, och vi kan inte påstå att det stör oss lika mycket som det tycks störa somliga andra, men det är ett udda beteende som leder till en viss bildförvrängning under korta stunder.

OnePlus har kommenterat, och bekräftat, det här underliga skärmbeteendet men de låter meddela att det inte rör sig om ett fel som sådant och säger vidare att alla exemplar av OnePlus 5 har samma beteende och att det därför inte är ett ärende som kan lösas genom att kunden ber om ett ersättningsexemplar.

Även om de inte säger det rakt ut så kan detta tolkas som att de inte kommer låta kunder som frustreras av detta att byta ut sina exemplar då det kommer vara samma problem även på ersättningsexemplaret. Den som stör sig rejält på gelé-effekten tycks i dagsläget inte ha något annat alternativ än att antingen bita ihop och leva med det eller helt enkelt försöka häva köpet och få pengarna tillbaka.

I övrigt är skärmen en ganska trevlig bekantskap, om än med en lite för kallt blåaktig färgton i standardinställningen. Detta kan dock enkelt åtgärdas i bildskärmsinställningarna, där vi bjuds på en rad förinställda kalibreringslägen likväl som ett läge där vi själv kan ställa in skärmens temperatur.

Betraktningsvinklarna är ok men vi noterar lite mer förlust i ljusstyrka och färglyster än i exempelvis Google Pixel XL och inte minst i Samsung Galaxy S8 Plus som vinklar behåller såväl ljusstyrka som färglyster bättre än både Pixel XL och OnePlus 5.

Svärtan och kontrasterna är utmärkta och tillsammans med den skapligt goda maximala ljusstyrkan, aningen högre än i Pixel XL men inte ens nästan lika hög som i Samsung Galaxy S8 Plus i auto-läget i starkt ljus, är läsbarheten utomhus i fullt dagsljus acceptabel men inte utmärkt. Direkt solljus måste dock som alltid undvikas, något som gäller alla telefoner på marknaden, även enormt ljusstarka telefoner som Galaxy S8 Plus och Apple iPhone 7 Plus.

Pekskärmen, som skyddas av ett lager Gorilla Glass 5, är snabb och exakt och vi upplever latensen (fördröjningen) mellan våra fingerrörelser och att skärmen reagerar som mindre än i OnePlus 3, men inte lika responsiv som Google Pixel XL. OnePlus säger sig med 5 ha arbetat hårt på att förbättra just pekskärmslatensen, och vi vill påstå att de har lyckats göra responstiden lite bättre. Vi finner heller inga problem med flerfingergester, utan skärmen reagerar utan undantag snabbt på alla nyp och flerfingersvep, precis som vi förväntar oss av en telefon 2017.

Kameran


OnePlus baserade majoriteten av marknadsföringen av OnePlus 5 på just kameran, eller dubbelkameran snarare, och våra förväntningar är därmed högt ställda. Dubbelkameran består av en huvudkamera på 16 megapixlar med linsoptik på finfina f/1,7 och sensorpixlar på (dessvärre) låga 1,12 mikrometer. En dubbel LED-blixt hjälper till vid dunkla förhållanden där motivet är max något fåtal meter bort.

Den sekundära kameran på baksidan, som kanske närmast kan kallas en zoomkamera, är på 20 megapixlar och har en lins på f/2,6 vilket gör att fotografen genom optisk ”zoom” hamnar mycket närmare motivet. Sensorpixlarna för den här kameran är på ännu lägre 1 mikrometer, vilket gör att den i praktiken endast kan användas i goda ljusförhållanden. OnePlus benämner zoomfaktorn som 2x, men den är i realiteten cirka 1,6x.

Båda dessa kameror saknar optisk bildstabilisering (OIS), men har elektronisk bildstabilisering (EIS) vilket är en artificiell typ av bildstabilisering som sker helt och hållet på mjukvaruväg, i samarbete med gyrosensorn. Detta fungerar aldrig lika bra som optisk bildstabilisering, även om Google kommer nära i sina Pixel-telefoner, och dessvärre fungerar det inget vidare i OnePlus 5 heller, med kantoskärpa som resultat i vissa bilder trots goda ljusförhållanden.

Minsta darr på handen kan skapa oskärpa, då EIS-funktionen helt enkelt inte hinner/kan kompensera för eventuellt darr samtidigt som bilden tas. Nämnas bör dock att OnePlus 5 är ett stort fall framåt jämfört med OnePlus 3 som hade betydligt större problem med just detta.

Dessa tu kameror kan användas oberoende av varandra, de kan användas då man behöver zooma in (då man automatiskt växlas över till ”zoomkameran”) eller så kan de användas tillsammans för kamerans porträttläge, som många kanske känner igen från Apples Iphone 7 Plus. När de båda kamerorna kombineras kan kameramjukvaran ge bilder av porträttyp en slags artificiell bokeh-effekt där motivet i förgrunden, exempelvis en person, framstår i full skärpa medan bakgrunden får en påtaglig linsoskärpa.

Just detta är något som historiskt sett har varit en begränsning hos telefonkameror, men genom att kombinera två kameror och på mjukvaruväg sammanfoga två separata bilder ges bilden ett djup som man annars aldrig kan få i en traditionell telefonkamera.

Frontkameran är på 16 megapixlar och har en lins på f/2,0, elektronisk bildstabilisering, sensorpixlar på 1 mikrometer och HDR-stöd.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-duglighet. En medveten fotograf kan manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad kamera kan alltså vara bättre för en god fotograf än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusbilder
OnePlus 5 (t.v.) mot Samsung Galaxy S8 Plus (t.h.)


I det första bildparet ser vi två väldigt snarlika bilder, vad färgåtergivningen berör. Båda kamerorna lyckas pricka färgerna näst intill perfekt, och även vitbalansen är nästan identisk även om vi efter ingående studier konstaterar att samsungen har ett litet övertag.

Vad gäller detaljrikedomen är det bitvis även där ett dött lopp, såsom de vita fåglarna i vattnet, men när blicken istället faller på lövverken i trädkronorna ser vi genast en svaghet i bilden tagen med OnePlus 5. En kraftig akvarell-/oljemålningseffekt uppstår, gissningsvis i kameramjukvarans efterbehandling av bilden, vilket får som resultat att lövverken ser ytterst smetiga ut, med kraftigt bristande detalj. Segern till Galaxy S8 Plus.

I det andra bildparet, närbilden på lövet, ser vi dessvärre för OnePlus 5:s del att färgåtergivningen är tämligen misslyckad med en påtagligt kall och blåaktig nyans. Samsung Galaxy S8 Plus lyckas avsevärt bättre, men producerar istället en aning för varm nyans. Skärpan är därtill snäppet bättre i bilden tagen med samsungen, och även den här ronden går således till Galaxy S8 Plus.

Det tredje bildparet, på kardborren, ser vi vad som dessvärre inte kan beskrivas som ett praktfiasko av OnePlus 5. Fokuspunkten lades med båda telefonerna manuellt, med pekfokus, mitt på blomman. OnePlus lyckas halvdant med skärpan, men bakgrunden är ett rejält misslyckande med en ofattbar och underlig mängd brus och akvarelleffekter, samt en del överexponering. Färgåtergivningen är det enda OnePlus 5 lyckas med här. Lätt seger för Samsung Galaxy S8 Plus, och hade detta varit en boxningsmatch hade ronden slutet 10–8 till samsungen.

I det fjärde bildparet kommer OnePlus 5:s första rondseger. Även om de tu kamerorna båda lyckas mycket bra med såväl färger som med exponering så vinner OnePlus ronden genom en bättre skärpa mitt i rosens center, där vi manuellt valde att lägga fokuspunkten med båda kamerorna. Ronden till OnePlus 5.

Det femte och sista bildparet i dagsljus blir ytterligare en tät kamp de tu emellan. Färgåtergivningen och exponeringen är återigen näst intill perfekt från båda kamerorna. Avgörandet kommer här att handla om skärpa och detalj då bilderna studeras i fullstorlek, och där faller vårt val genast på OnePlus 5 som bjuder på mer skärpa såväl som på mer detalj, både i förgrund och bakgrund. Båda kamerorna skapar en lite olycklig akvarelleffekt i den gräsliknande växtligheten utmed det gula huset på höger sida. Ronden till OnePlus 5.

I dagsljus ser vi att OnePlus 5 kan ta synnerligen bra bilder då allt klaffar, men samtidigt ser vi att det även kan sluta i riktiga bottennapp. Det är lite vinst eller förlust med OnePlus 5-kameran i dagsljus. När allt klaffar kan den ta bilder som kan mäta sig med de allra bästa, men varannan bild tycks gå åt rakt motsatt håll och sluta i fiasko. Vi utgår från att den här opålitligheten i hög grad beror på kameramjukvaran, och en kameramjukvara kan uppdateras och förbättras löpande, vilket vi också förväntar oss att OnePlus kommer göra kommande veckor och månader.

Totalsegern i dagsljus går med lätthet till Samsung Galaxy S8 Plus, men vi ser en väldigt stor kapacitet i OnePlus 5, åtminstone i dagsljus, om bara kameramjukvaran putsas och vässas lite mer och blir mer jämn.

Skymningsbilder
OnePlus 5 (t.v.) mot Samsung Galaxy S8 Plus (t.h.)


I vårt skymningstest har vi återigen ställt OnePlus 5 mot tuffast möjliga motstånd i form av Samsung Galaxy S8 Plus. I det första bildparet på den vita cykeln ser vi genast prov på problematiken som uppstår för kameror med små sensorpixlar, vilket OnePlus 5 har. En påtaglig grynighet och oskärpa gör sig genast påmind även i måttligt dunkel, medan Galaxy S8 Plus och dess mer än 55 procent större sensorpixelyta kan absorbera mycket mer ljus och därmed leverera såväl mer skärpa som mer detalj, mindre grynighet och bättre färgåtergivning. Enkel rondseger för Galaxy S8 Plus.

I det andra bildparet blir samma fenomen som ovan ännu tydligare, och OnePlus 5 har stora problem ens med svensk sommars skymningsljus. Allt från färgåtergivning, ljusupptagningsförmåga, kontraster och dynamik till detaljrikedom och skärpa blir här lidande, och Samsung Galaxy S8 Plus tar ännu en enkel seger. Ronden till S8 Plus.

OnePlus 5 lyckas lite bättre i det tredje bildparet, där åtminstone färgåtergivning ganska väl matchar Galaxy S8 Plus, men återigen ser vi kraftig oskärpa, bristande detalj och grynighet på en helt annan nivå än vad samsungen bjuder på. Ronden återigen med lätthet till Samsung Galaxy S8 Plus.

I det sista bildparet i skymningsbilderna, på fontänen, uppvisar OnePlus 5 exakt samma svårigheter som vi har sett i de tre föregående bilderna i dunkla miljöer. Detaljrikedom och skärpa går förlorad då sensorn inte kan absorbera tillräckligt mycket ljus från omgivningen, och då mjukvaran försöker kompensera med ett högre ISO-tal (ISO 4000) skapas kraftigt brus vilket sedan kameramjukvarans brusreducering i efterbehandlingen leder till kraftig oskärpa. Samsung visar i den här bilden prov på vad dess kamera är kapabel av i dunkla förhållanden och behöver i exakt samma ljusförhållanden bara ett ISO på 320. Ronden till S8 Plus.

I vårt skymningstest vinner Samsung Galaxy S8 Plus som synes ovan en enkel utklassningsseger. OnePlus har gjort vad de har kunnat med stort ljusinsläpp via linsoptiken (f/1,7) och genom att öka ISO-talet i mörker, men utan optisk bildstabilisering och med små sensorpixlar kan resultatet helt enkelt aldrig mäta sig med kameror med större sensorpixlar.

Framtiden är större sensorpixlar och vi hoppas att alla telefontillverkare till nästa år har insett detta, för just nu för telefoner med kameror med små sensorpixlar en ädel men ojämn kamp som de omöjligen kan vinna, oavsett hur bra mjukvara, lins, optik och förmåga i dagsljus de har.

Mörkerbilder
OnePlus 5 (t.v.) mot Google Pixel XL (t.h.)


I kraftigt nattmörker blir det förstås ännu tuffare för OnePlus 5 och dess små sensorpixlar, och bildresultatet blir nästan ett totalt mörker. Google Pixel XL har liksom Samsung Galaxy S8 Plus en kamerasensor med sensorpixlar på 1,4 mikrometer, det vill säga mer än 50% större sensorpixlar än OnePlus 5, och detta innebär att prestandan även i väldigt mörka förhållanden förbättras påtagligt.

Det är för all del ovanligt att man ens försöker ta bilder i ett så här kompakt mörker, men när vinterhalvåret och det svenska vintermörkret kommer är man glad om man har en kamera som åtminstone fungerar hjälpligt i mörka omgivningar.

Frontkameran
OnePlus 5 (t.v.) mot Samsung Galaxy S8 Plus (t.h.)


OnePlus har gett 5 en ganska bra frontkamera som delvis både kan mäta sig med, och överträffa, den etablerat kompetenta frontkameran i Samsung Galaxy S8 Plus. OnePlus bjuder på en högre upplösning och snäppet bättre skärpa än den lätt kantsuddigt oskarpa bilden tagen med Galaxy S8 Plus.

Dessvärre bjuder OnePlus 5 även på mer brus och vad som ser ut som komprimeringsartefakter, och hanterar heller inte den halvdunkla inomhusbelysningen lika väl som samsungen. Vi ser här även att OnePlus 5 i grundinställningen spegelvänder bilder tagna med frontkameran, men detta kan manuellt justeras i kameramjukvaran.

Allt som allt ger vi OnePlus 5 ett högt frontkamerabetyg, men det räcker inte riktigt hela vägen mot utmärkte Samsung Galaxy S8 Plus.

Zoom
OnePlus 5 (t.v.) mot Samsung Galaxy S8 plus (t.h.)


OnePlus fokuserar hårt på kameran i marknadsföringen för OnePlus 5, och en av funktionerna de återkommande lade vikt vi är ”2x lossless zoom”. Många tolkade detta som 2x optisk zoom via den sekundära kameralinsen, men så är inte fallet.

Den sekundära kameralinsen har en zoomnivå på 1,6 gånger den primära kameralinsen, och resterande 0,4x sker på mjukvaruväg. Resultatet är en hybrid mellan optisk zoom och digital zoom.

I galleriet ovan ser vi i de översta två bilderna båda kamerorna fullt utzoomade, det vill säga det zoomläget som båda kamerorna använder när kameran startas upp, grundinställningen. Båda kamerorna visar här en imponerande skärpa och detaljrikedom, även om Galaxy S8 Plus vid granskning i fullstorlek är den skarpare av de tu, med mer detalj och mindre akvarell-/oljemålningseffekt där finare detaljer ser lätt utsmetade ut (se som exempel löven i träden till vänster).

I de nedre två bilderna ser vi båda kamerorna inzoomade till 2x zoom. I OnePlus 5:s fall är det 1,6 gånger optisk zoom och 0,4 gånger digital zoom och i Galaxy S8 Plus fall är det 2 gånger digital zoom, utan optisk hjälp.

Vid en första anblick ser de två bilderna relativt likvärdiga ut, och ingen av dem imponerar med någon större skärpa och detaljrikedom, men vid närmare granskning ser vi att OnePlus 5 faktiskt drar nytta av den optiska zoomen.

Exempel på detta ser vi på den vita skylten strax till höger om bildens mittpunkt, där vi på bilden tagen med OnePlus 5 utan större ansträngning kan läsa texten ”Turistinformation”, medan samma skylt på bilden tagen med Galaxy S8 Plus är ytterst svårläst. Vi kan lista ut att det står turistinformation, men de enskilda bokstäverna flyter samman till en och samma smet.

Den optiska zoomen OnePlus marknadsför så hårt fungerar således bättre än digital zoom, till absolut ingens förvåning, men skillnaden är sannolikt mindre än vad många kanske har förväntat sig. Hursomhelst uppskattar vi att funktionen finns, och den har sina användningsområden, men en mer praktisk och påtaglig zoom med telefoner är och förblir en utopi för stunden, åtminstone utan hjälp av tillbehör eller obskyra kompaktkameratelefoner.

Porträtt-/bokehfoto
OnePlus 5 standardläge (t.v.), porträttläget (t.h.)


Porträttläget, där kamerans två kameror kombineras för att skapa ett slags artificiellt djup, har vi förut sett i ett fåtal andra telefoner, som Apples iPhone 7 Plus och Huawei P10.

OnePlus bjuder i 5 på en mycket snarlik funktionalitet, och man kan utan tvekan ta bilder med ett lågt fokusdjup som åtminstone vid en första anblick påminner om något man kan se i bilder tagna med en systemkamera. Vid en närmare anblick, inte minst då vi studerar bilden i fullstorlek, ser vi tydligt att det handlar om en högst artificiell funktion där mjukvaran gör sitt bästa för att separera förgrund från bakgrund och lägga en kraftig oskärpa på den senare.


Problemen uppstår då mjukvaran inte riktigt kan veta med säkerhet var förgrunden, som skall vara så skarp som möjligt, slutar och var bakgrunden, som skall vara oskarp, börjar. Detta får ofta som resultat att bokeh-effekten sprider sig även till de yttre kanterna av förgrunden, inte minst i fall då förgrunden saknar en tydlig profil (exempelvis om förgrundsmotivet har luddigt hår) med ett mindre lyckat resultat som följd.

Används funktionen mest för Instagram eller Facebook så är problemet litet då bilderna krymps kraftigt, men i större storlekar är funktionen helt enkelt inte bra nog för att lura våra ögon och sinnen.

Motljusfoto
OnePlus 5 (t.v.) mot Google Pixel XL (t.h.)


Vid foto i svårt motljus tar OnePlus 5 rent generellt ganska bra bilder med minimalt linsblänk och bra färgåtergivning och skärpa, men HDR-läget hoppar allt som oftast inte igång och detta får som resultat att de ljusare partierna kan bli överexponerade som i bildexemplet ovan.

Himlen i bilden tagen med OnePlus 5 blir alldeles för ljus och förlorar nästan all färg. Google Pixel XL har marknadens kanske bästa HDR-läge och hanterar motljus väldigt väl och utan överexponering. Vi ser här den blå himlen med alla moln tydligt i bilden tagen med Pixel XL, men vi ser samtidigt det för Pixel och Pixel XL lite typiska linsblänket där starkt solljus ur vissa vinklar kan skapa ett slags soldis på delar av linsen.

Videoexempel
OnePlus 5 (4K/UHD)

Samsung Galaxy S8 Plus (4K/UHD)

OnePlus 5 saknar i dagsläget elektronisk bildstabilisering (EIS) för såväl 4K/UHD-inspelning som för 1080p60-inspelning, vilket inte kan beskrivas som något annat än ett bakslag, men i 1080p30 samt 720p fungerar det ganska bra. Stöd för EIS vid videoinspelning i 4K/UHD och 1080p60 sägs vara på väg till OnePlus 5, men lyser än så länge med sin frånvaro.

Samsung Galaxy S8 Plus har å sin sida istället optisk bildstabilisering, vilket rent generellt är den mest välfungerande typen av bildstabilisering, även om Google har lyckats ganska bra med sin tappning av EIS i Pixel-telefonerna.

Skärpan och detaljrikedomen i 4K-inspelning är bra för båda telefonerna, men samsungen har tack vare OIS ett lite mjukare flöde med mindre ryckighet orsakade av våra skakiga händer, och bilden har lite mer djup och dynamik. Vårt favoritläge är annars 1080p60 som ger ett mjukt flöde och bra detaljrikedom utan att resultera i vansinnigt stora filstorlekar, till skillnad från 4K-inspelning. 4K-inspelning är för övrigt begränsat till 10-minutersklipp i kameramjukvaran i OnePlus 5.

Buggar, problem och brister

Även om vi under våra veckor med OnePlus 5 har varit förskonade från buggar av kritisk art så har vi ändå stött på en del småbuggar och problem som måste nämnas.

Plötslig appdöd. Vid tre tillfällen har aktiva appar plötsligt slocknat, och vi har sparkats tillbaka ut till hemskärmen. Appen i fråga har i dessa fall stängts av, körs helt enkelt inte längre i bakgrunden, och vi tvingas starta upp den igen varpå allt fungerar som det skall igen. Inget jätteproblem, tre appar som har slocknat på strax under två veckor, är inte en frekvens hög nog för att störa oss nämnvärt, men måste ändå påtalas.

Gelé-effekt vid skrollning i gränssnitt. Nästan genast när vi fick våra exemplar av OnePlus 5 noterade vi en ytterst subtil gummiliknande effekt vid skrollning i vissa listor/appar och på vissa webbsajter. Det var så pass subtilt att vi inte ens var säkra på att vi kunde lita på våra sinnen, men en Google-sökning visade snabbt att vi ingalunda är ensamma om att notera detta. Läs mer om detta i bildskärmskapitlet.

Skärmen släcks ibland inte vid telefonsamtal. När vi ringer ett samtal med OnePlus 5 på traditionellt vis med luren mot örat slocknar skärmen inte alltid. Det tycks som att närhetssensorn som skall känna av att telefonen hålls mot örat inte alltid fungerar, med följd att skärmen aldrig släcks och vårt öra/vår kind kan utföra oavsiktliga skärmtryck, exempelvis att koppla ned samtalet av misstag.

Skärmen släcks ibland inte automatiskt. Vi har i inställningarna satt vår skärm-timeout till 2 minuter, men vid två tillfällen har vi noterat att skärmen har förblivit tänd oavbrutet till dess att vi manuellt har stängt av den. Vi har inte kunnat reproducera problemet utan det händer till synes slumpartat. Kan leda till att man tömmer batteriet påtagligt mycket snabbare än planerat om man lägger ifrån sig telefonen och gör något annat i ett par timmar och skärmen är tänd hela tiden.

Total telefonlåsning. Vid två tillfällen har telefonen helt och hållet slutat svara på pekskärms- och knappkommandon under ett antal sekunder. Första gången var under grundinställningen då vi startade telefonen för första gången, då telefonen vid fasen där man uppmanas ange ett Google-konto helt slutade svara på kommandon i uppskattningsvis 10–15 sekunder innan den plötsligt vaknade till liv igen. Andra gången inträffade dagen efter, med OxygenOS 4.5.3 installerad, då vi försökte röstprogrammera Google Assistant genom att upprepa ”Ok Google” tre gånger. De två första inprogrammeringarna gick utmärkt, men tredje gången slutade telefonen svara och cirka fem sekunder senare fick vi ett meddelande om att mikrofonen har slutat fungera. Kort efter det meddelandet fungerade allt som det skulle igen och den tredje röstprogrammeringen utfördes utan problem.

OnePlus 5 har som synes alltså haft ett antal problem och bekymmer under vår testperiod. Helt nya modeller har för all del ofta en del mindre mjukvarurelaterade barnsjukdomar, men de senaste åren har vi sett att de mer etablerade tillverkarna har lärt sig Android så pass bra genom åren att buggarna och problemen i regel är så och små. Med OnePlus 5 har vi stött på ett större antal småproblem än vad vi numera är vana vid, och vi hoppas och tror att OnePlus kommer räta ut så många problem som möjligt, genom mjukvaruuppdateringar, kommande veckor och månader.

Batteritiden

[bench]21battery|oneplus 5[/bench]
Vi mäter i batteritestappen PCMark Work Battery Life 2.0 upp en väldigt respektabel tid om 8 timmar och 52 minuter. Detta är inte riktigt i nivå med de allra bäst presterande telefonerna Xiaomi Redmi Note 4X och Samsung Galaxy S8 Plus, men resultatet är ändå respektingivande och OnePlus 5 slår Google Pixel XL med blott två minuters marginal. Vi skall inte glömma att av toppkvartetten telefoner i batteritestet så har OnePlus 5 det minsta batteriet.

Vid ett mer verkliga världen-baserat användande är vi emellertid aningen mindre imponerade. Förstå oss rätt nu; OnePlus 5:s batteritid presterar alldeles utmärkt även vid normalt användande, men imponerar inte riktigt lika mycket som exempelvis Google Pixel och Galaxy S8 Plus. Vi klarar med få undantag en hel dag på en och samma laddning med vårt normala användningsmönster, men då laddaren slutligen kopplas in vid dagens slut ligger vi oftast kring 20 % batterinivå, att jämföra med 30–40 % med Pixel XL och Galaxy S8 Plus.

Laddning av batteriet genom den medföljande Dash 2.0-laddaren som ger hela 20W (5V och 4A) går föredömligt snabbt. Efter 30 minuter mäter vi upp hela 56 % batterinivå och efter 60 minuter har laddningen nått 88 %. Alla batterier laddas av säkerhetsskäl långsammare efter 80 % och de sista 20 procentenheterna tar längre tid. Att ladda OnePlus 5 till 100 %, från helt tomt, tar totalt 81 minuter.

Detta är inte den absolut snabbaste laddtiden vi någonsin har mätt upp i relation till batteriets storlek, den titeln går fortfarande till ZTE Axon 7 tätt följd av Huawei Mate 9 Pro, men heller inte långt ifrån. Som alltid hade vi uppskattat stöd för trådlös laddning, men liksom de allra flesta telefonerna på marknaden idag saknar OnePlus 5 stöd för detta.

Spel, prestanda och grafer

OnePlus 5 bygger precis som HTC U11 och Sony Xperia XZ Premium på det för tillfället snabbaste chippet i Qualcomms produktkatalog, åttakärniga Snapdragon 835. Chippet inkluderar även den ytterst kraftfulla grafikprocessorn Adreno 540 samt 6 till 8 GB LPDDRX-RAM samt 64 till 128 GB lagringsminne av UFS 2.1-typ, beroende på vilken modell man väljer.

Snapdragon 835 bygger på ARM:s big.LITTLE-teknologi med fyra stycken huvudprocessorkärnor för maximal prestanda och fyra stycken sekundära och mer energieffektiva processorkärnor för mindre ansträngande processer. Kärnorna kallas av Qualcomm för Kryo 280 (ARMv8-A) och tillverkas med Samsungs 10nm FinFET-teknik. Huvudkärnorna är klockade till maximalt 2,45 GHz per kärna medan de sekundära kärnorna vardera körs i maximalt 1,9 GHz.

OnePlus 5 är sannolikt den snabbaste telefonen vi någonsin har testat, och det inkluderar samtida konkurrenter som Samsungs Galaxy S8-duo, HTC U11 och Sony Xperia XZ Premium. Gränssnittet är mjukt som silke och känns lätt på ett vis som vi tidigare endast har sett i Googles Nexus- och Pixel-telefoner, och appinstallationer och appkörning går rasande snabbt och överträffar alla tidigare nämnda konkurrenter.

Detsamma gäller vid spelande också, där telefonen oavsett vilket 3D-spel vi än kastar på det uppvisar en imponerande framerate som aldrig faller ned under, uppskattningsvis, 30 FPS. Telefonen är helt enkelt ruskigt kraftfull, och det skadar säkerligen inte att skärmen med flagskeppsmått mätt med blott 1080p är ganska lågupplöst. Färre pixlar att skyffla omkring innebär mindre belastning på grafikkretsen, vilket ger bättre prestanda och sänker energiförbrukningen.

[bench]21system|oneplus 5[/bench]

[bench]21cpu|oneplus 5[/bench]

[bench]21gpu|oneplus 5[/bench]

Vi låter graferna här ovan tala för sig själv, men vill ändå påtala att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen och därför bör tas med en stor nypa salt. Men de kan sammantaget ge läsaren ett hum om hur telefonen kan tänkas prestera även i verkliga världen.

Därtill vill vi påpeka att OnePlus har anklagats för att i recensionsexemplar som skickas ut till media 5 fuska i vissa syntetiska benchmarkappar genom att instruera telefonen att aldrig sänka klockfrekvensen för att spara batteri när dessa utvalda benchmarkappar körs. Detta innebär att telefonen för just de benchmarkapparna körs med gasen i botten genom hela testets gång, medan telefonen vid normalt bruk sänker klockfrekvenserna i intervaller för att ge telefonen en god balans mellan prestanda och strömförbrukning. Vi har därför utfört alla våra prestandamätningar med ett inköpt butiksexemplar och inte med ett recensionsexemplar.

Fusk eller inte? Vi låter det vara osagt, men vi konstaterar att det onekligen kan ge en skev bild för konsumenter som fokuserar väldigt mycket på syntetiska prestandamätningar då de väljer telefon. Ingen bör enligt vår bestämda uppfattning välja sin telefon baserat på syntetiska prestandamätningar, men vi vet att skrytfaktorn är stor hos en liten men högljudd skara konsumenter.

Slutsats

OnePlus 5 är en på många vis fantastisk telefon. Inte minst är det telefonens särklassiga råa hastighet, prestanda, som får oss att älska OnePlus 5. Nästan allt går snabbt; appstart, appinstallationer, gränssnittet, rendering av webbsidor, spel. OnePlus 5 tuggar i sig allt, och rycker på sin höjd på axlarna åt utmaningarna vi ger den.

Det finns dock en del undantag till den fantastiska prestandan, exempelvis finner vi att skrollande genom större webbsidor ”hackar” mer än vad vi förväntar oss av ett monster som OnePlus 5. Google Pixel XL har ett långsammare systemchipp, mindre och långsammare RAM och över 77% fler pixlar att skyffla omkring men är ändå noterbart mer följsam i diverse olika webbläsare. Vidare har vi vid ett fåtal tillfällen stött på kortare perioder där OnePlus 5 helt och hållet har slutat svara på alla former kommandon i mellan 5 och 10 sekunder.

Telefonen är väldigt välbyggd, med ett metallskal och utmärkt passform som förmedlar premiumkänsla. Dessvärre finner vi att knapparna på långsidorna har för vassa kanter och nog borde ha fasats av innan telefonen gick ut i produktion. Det känns lite som att OnePlus fick slut på tid och helt enkelt inte hann putsa hörnen.

Den höga byggkvaliteten till trots saknas IP-klassning för vatten- och dammresistens, något som 2017 borde vara standard på alla flaggskepp. Därtill saknar OnePlus 5 stöd för trådlös laddning, men detta gäller majoriteten av konkurrenterna också och är inget som, till skillnad från avsaknaden av vattenresistens, OnePlus 5 får skämmas för i all ensamhet.

Bildskärmen. Vi vill så gärna vara snälla och ursäkta OnePlus val av att för fjärde året i rad använda en 5,5 tum stor skärm med 1080p-upplösning, men vi kan bara inte längre köpa detta. Allra minst nu när OnePlus 5 har fått en rejäl knuff uppåt i prislistan och kostar ungefär lika mycket som exempelvis LG:s utmärkta G6.

Vi kan utan att anstränga oss se konsekvenserna av 1080p i kombination med Pentile-matrisen (läs mer om detta i bildskärmskapitlet) i form av en viss oskärpa och noterbar pixlighet. Somliga av er besväras inte överhuvudtaget av detta, andra är mer som oss och stör sig på pixlighet varje dag. Vilken grupp du tillhör kan bara du svara på.

Batteritiden är bra, bättre än bra, men inte fantastisk, inte enastående. Den kan inte matcha Samsung Galaxy S8 Plus, Xiaomi Redmi Note 4X eller Google Pixel XL, men den slår vid verkliga världen-baserat användande LG G6, Sony Xperia XZ Premium och Huawei P10 Plus. Bonuspoäng för ytterst snabb batteriladdning via den medföljande Dash 2.0-laddaren (5V och 4A, 20W) som kan ladda telefonen från noll till strax över 50 % på en halvtimme.

Kameran är ett påtagligt fall framåt jämfört med fjolårets OnePlus 3, men den faller ändå en god bit från dagens bästa konkurrenter såväl som mot fjolårets bästa telefonkameror. I dagsljus presterar OnePlus 5 väl och kan ta ytterst vackra bilder, men kameramjukvaran är ojämn och bildresultatet varierar kraftigt. Framför allt är kamerans stora akilleshäl prestandan, eller bristen därav, i dunkla och mörka förhållanden. Mörkerprestandan är helt enkelt dålig, och det håller inte för ett flaggskepp år 2017.

Mjukvaran bygger på Android 7.1.1 Nougat och har OnePlus egenutvecklade OxygenOS version 4.5.4 ovanpå. OxygenOS har kommit att bli ett av våra favoritgränssnitt på grund av dess minimalistiska utformning som är troget Android i grundutförande, dess smarta funktioner och följsamma gränssnitt, men en och annan bugg har vi stött på, som att appar till synes utan anledning plötsligt har dött eller startats om, en märklig ”gelé-effekt” vid skrollning och att skärmen ibland inte slocknar när den skall.

Vi går i summeringen hårt åt OnePlus 5:s brister, såsom den lågupplösta skärmen, mörkerkameran, avsaknad av vattenresistens och en rad mindre buggar och problem, då vi anser att OnePlus nu har höjt priset så pass mycket att vi, och konsumenterna, har all rätt i världen att ställa höga krav.

Men, bristerna till trots: OnePlus 5 är en fantastisk telefon, en telefon som vi inte minst på grund av den ursinniga snabbheten älskar att använda och en telefon som vi utan reservationer rekommenderar som ett av de allra bästa alternativen på marknaden just nu.

[P_REVIEW post_id=153455 visual=’full’]