Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av Samsung Galaxy S II

Postat:
16:02 - 2011-05-20
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Tillverkare: Samsung Modell: Galaxy S II (GT-i9100) Operativsystem: Android 2.3.3/Gingerbread med Touchwiz UI 4.0 Tillgänglighet: I butiker och ute bland flertalet operatörer Pris: Från cirka 5 300 kronor inklusive moms enligt Prisjakt Hemsida/specifikationer: Samsung, GSMArena

Introduktion
Samsung lanserar i och med Galaxy SII en telefon med det allra senaste vad gäller hård- och mjukvara samt operativsystem. Allt i ett chassi som är tunnare än någon annan smartphone och som därutöver väger mindre än enheter med motsvarande skärmstorlekar.

I förhållande till föregångaren – Galaxy S – har Samsung uppgraderat processorn till en dubbelkärnig, mer modern variant och grafikdelen har även den blivit utbytt till en mer kraftfull sådan. En av de mest omtalade nyheterna är dock den 4,3″ stora Super AMOLED plus-skärmen, som blivit både skarpare och mer ljusstark än föregående generation SAMOLED-paneler. Avsaknaden av en LED-lampa har också åtgärdats och samtidigt har Samsung ökat kamerans upplösning till 8MP i och med en ny kamerasensor.

Den senaste versionen av Android – Gingerbread/2.3 – är mer eller mindre standard bland nylanserade telefoner och på denna punkt är Samsung Galaxy S II inget undantag. Precis som med föregångaren skickar Samsung också med det egenutvecklade Android-skalet TouchWiz, fast i en ny och förbättrad version. Det följer vidare med ett antal applikationer i form av en e-post-klient med högre Exchange-kompatibilitet än standardklienten i Android och så kallade hubbar för hantering av sociala nätverk, musik, media, spel samt en videospelare som är kompatibel med de flesta populära videoformat (x264, xvid, divx m.fl.). I rak motsats till den mer avskalade Nexus S, som levereras med en standardversion av Android, söker Samsung leverera en mer komplett upplevelse ”out-of-the-box” och samtidigt erbjuda en produkt som skiljer sig från mängden.

Hur står sig då Galaxy S II bland konkurrensen? Är hårdvaran så kompetent som Samsung vill göra gällande och hur fungerar mjukvaran? Vi har under lite mer än tre veckors tid testat telefonen och redogör nedan för hur vi upplever att den fungerat.

I kartongen

För de som äger en Galaxy S ser förpackningen till Samsung Galaxy S II förmodligen bekant ut och faktum är att de inte skiljer sig nämnvärt åt. Den robusta kartongen är svart och har en lätt texturerad yta med en silverlogga på framsidan och specifikationer på baksidan. Innehållet ligger packat tight och lådan är kompakt vilket förstås är bra ur miljösynpunkt.

Inuti kartongen hittar vi inte helt oväntat själva telefonen och ett ental tillbehör: Ett batteri på 1650mAH, snabbstarstguide, stereo-headset med in-ear-lurar utan fjärr för musikuppspelning, strömadapter med microUSB-utgång samt en microUSB-kabel. Allt som allt rätt tunt och vi saknar definitivt en MHL-adapter (Mobile High-definition Link) för anslutning till HDMI-kompatibla enheter, speciellt som denna typ av adapter inte verkar bli vidare lätt att hitta ute i butik – till en början i varje fall.

Innehållsförteckning:
*Batteri 1650 mAh
*Snabbstartsguide på svenska
*In-ear-lurar med headset
*Strömadapter (5V, 0,7A) med microUSB-utgång
*microUSB-kabel

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Rt7mdInSWqk

Tillbehör

Samsung erbjuder en olika rad tillbehör för Galaxy S2 och bland dessa finner vi tre olika dockningstyper varav en kallas för ”Sound Station” och har inbyggda högtalare. Vidare finns en USB OTG-adapter med MikroUSB A-anslutning för anslutning av USB-eheter så som möss, tangentbord, minnen et cetera och en MikroUSB->HDMI-adapter som följer MHL-standarden (Mobile High-definition Link).

[Läs mer om tillbehören här]

Utseende, byggkvalité och konstruktion

Samsung Galaxy S2 - front

Samsung har stramat åt formspråket en aning med SGS II och givit telefonen en mer rektangulär formgivning än både föregångaren och den snudd på tvålkoppsformade Nexus S. Framsidan är praktiskt taget helt svart i och med avsaknaden av luftspalt mellan skärmglas och Super AMOLED plus-panelen. Vidare är ramen på fronten betydligt tunnare än på föregångaren och är numera titanfärgad framför mörkt silverfärgad, vilket har den fördelen att repor och reflektioner syns mindre tydligt.

Baksidan har däremot inte mycket gemensamt med föregångaren annat än upphöjningen i telefonens fotände. Batteriluckan är rektangulär och täcker endast en del av bakstycket samt har en texturerad yta i hårdplast, som inte skall misstas för den gummiliknande yta på ex. Optimus 2X eller HTC Desire som innebär ökad friktion och bättre grepp.

Väl i handen ligger telefonen bra under förutsättning att det är en någorlunda stor hand som greppat den. Telefonen är nämligen rejält bred i och med den 4,3″ stora skärmen och större delen av oss på Swedroid-redaktionen upplever det som aningen mer ansträngande att hantera enheten vid enhandsfattning kontra fyratumstelefoner som Optimus 2X eller Desire Incredible S.

SGS II består utöver batteriluckan och glasskärmen av blankpolerad plast och verkar inte vara mer repbeständig än övriga andra telefoner med plastchassin, som exempelvis Xperia arc eller Nexus S. Stressar vi chassit rejält så noterar vi att det inte flexar lika mycket som på Sony Ericsson Xperia arc, men mer än på Optimus 2X och Nexus S. Batteriluckan överraskar positivt då den inte ger upphov till påtagliga knak-, knarr- eller övriga missljud då vi hanterar telefonen. Vad berör passformen observerar vi inga ovanligt stora eller dåliga skarvar mellan telefonens olika delar och vidare sitter knapparna bra och svarar fint.

För de som behöver en tuffare enhet och som gärna förvarar den i fickan vid lite tyngre kroppsarbete, men som för den sakens skull inte vill göra avkall på det senaste i funktionsväg och prestanda, kan med fördel satsat på LG Optimus 2X framför ex. SGS II eller SE arc.

Samsung Galaxy SII mäter enligt specifikationerna 66,1 × 125,3 × 8,49mm (BxHxD). Vid våra mätningar erhåller vi följande mått: ~66,23 x 125,39 x 10,1mm och differensen förklaras av att vi försöker mäta där enheten är som störst i både höjd-, bredd- och djupled. Detta förändrar dock inte det faktum att SGS II är den tunnaste telefon vi hittills testat, trots en faktiskt djup på 10,1mm, och enheten tar därmed över tronen från Xperia Arc (10,42mm på djupet enligt våra siffror).

Bredden om ~66,23mm är däremot inte lika imponerande för Samsungs del och den ~0,1″ mindre arc mäter ~62,13mm – en skillnad på ca 8%. Denna relativt stora skillnad i bredd, trots nästintill identisk diagonal skärmstorlek, beror till stor del på att Xperia arc har en skärm i 16:9-format medan SGS II har det mer vanligt förekommande 15:9 som resulterar i en bredare och inte lika hög skärm, vilket förstås leder till att telefonen i sig också blir bredare. Som referens kan nämnas att HTC Desire HD, som har en 4.3″-skärm i 15:9-format, är hela 68 millimeter bred – Samsung har alltså lyckats skala av några millimeter mer än HTC.

Vad berör telefonens höjd är skillnaden mellan SGS II och arc inte särskilt stor. Förstnämnda mäter 125,39 mm och när vi mäter arc visar skjutmåttet 125,09mm – en skillnad om 0,3mm.

Telefonen väger 116 gram vilket motsvarar vikten av cirka 17 stycken svenska enkronor och kan jämföras med Sony Ericsson Xperia arc, HTC Incredible S och LG Optimus 2X som väger 116, 135 respektive 139 gram.

Batteriluckan överraskar med ett djup på blott 0,85mm och är den hitintills tunnaste batterilucka vi stött på i Android-världen. Optimus 2X respektive Xperia arcs batteriluckor mäter ~0,95mm på djupet och Sony Ericsson Xperia X8 mäter för jämförelsens skull hela 1,45mm. Maximalt låg vikt eller stabilare konstruktion – vad du föredrar vet bara du.

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer

Antalet knappar är få till antalet på SGS II. I fronten hittar vi endast en taktil knapp och denna fungerar som hem-knapp. Till vänster respektive höger om hem-knappen sitter två kapacitiva knappar i form meny- samt bakåtknappen. Under vår testperiod har dessa knappar svarat bra och vi har inte råkat ut för ofrivilliga tryckningar. Det har dock hänt vid enstaka tillfällen att vi fått trycka en extra gång innan enheten reagerat. Detta är dock snarare regel än undantag vad gäller kapacitiva knappsatser och vi har ännu inte stött på en telefon med kapacitiva knappar som inte lider av samma problem. Det är emellertid såpass sällan förekommande att vi inte ser det som ett bekymmer.

I fronten, till vänster om högtalargallret, hittar vi också en 2MP-upplöst kamera, främst avsedd för videokonversationer, och till höger om den sitter närhets- samt ljussensorn.

Telefonens ovansida hyser en 3,5mm-hörlursutgång och en sekundär mikrofon som är avsedd för så kallad noice-cancellation, en funktion som filtrerar bort bakgrundsljud så att motparten hör bättre. I fotändan sitter dels mikrofonen och dels en microUSB-utgång.

Knappen för att justera ljudvolym sitter på vänstersidan av enheten och fungerar bra. Det händer förvisso att vi kommer åt den ofrivilligt, men inte så pass ofta att det är något vi irriterar oss på. Trycker vi på den förnimmer vi ett tämligen stumt klickande och det är ibland svårt att höra om man tryckt över huvud taget. Känslan i knappen är i övrigt bra och den känns inte billig.

Strömknappen är placerad på högersidan av telefonen och är av samma goda kvalitet som volym-knappen. Den här placeringen är vi dock inte särskilt förtjusta i och det beror på att det är lättare att av misstag komma åt knappen med denna placering än om den sitter på ovansidan av telefonen.

Bakstycket huserar kameran på 8MP med tillhörande LED-blixt och monohögtalaren. Kameran sticker upp en aning och precis som på LG Optimus 2X vilar enheten på skyddet för linsen när den ligger ned med skärmen uppåt. Eftersom att skyddet sitter inbyggt i batteriluckan går det att byta ut om det skulle bli repigt, men det kan förstås bli kostsamt, dock inte lika kostsamt som på enheter där skyddet inte är en del av batteriluckan utan i stället en del av själva kameran.

Lyfter vi på batteriluckan blottas batteriet, SIM-kortsplatsen och SD-kortplatsen; där bägge kort går att byta ut utan att lyfta på batteriet. En omstart är dock nödvändig vid byte av SIM-kort.

Samsung Galaxy SII har stöd för USB On-The-Go.

I och med att Samsung utrustat SGS II med stöd för USB On-The-GO (OTG) går det bra att ansluta exempelvis möss och tangentbord samt USB-minnen m.m. I exemplet ovan har vi anslutit en trådlös mus från Microsoft och omedelbart dyker en styrbar muspekare upp på telefonens skärm. Vänsterklick fungerar precis som på datorn medan högerklick fungerar som bakåt-knappen och använder vi scrollhjulet för att klicka fungerar det som meny-knappen. Tyvärr fungerar inte scrollhjulet för att scrolla med bland exempelvis webbsidor eller i listor på Android Market, men det går fint att använda för att zooma med i bildgalleriet.

Vi testade också att ansluta en Microsoft Sidewinder USB Game Pad. Tyvärr fungerar det inte lika bra som med en mus då ingen av knapparna gör något och ej heller kan vi styra muspekaren som dyker upp på telefonen med hjälp av spelkontrollens styrdon.

Tänk på att Samsung Galaxy SII inte accepterar MicroUSB-B-anslutningar utan endast A. En OTG-kabel har två ändar och A-delen måste alltså vara av MikroUSB A-typ för att fungera med SGS II. Har ni endast en kabel med MIcroUSB B-uttag i A-änden går det förvisso att slipa ned kanterna med exempelvis en Dremel, men det är inget vi rekommenderar och något som sker på helt egen risk.

Mottagning, datahastigheter, och ljudkvalité

Mottagningen är svår att uttala sig om då det är en stor mängd faktorer som påverkar den. Jämför vi med Google Nexus S (2.2.4) rapporterar SGS II allt som oftast snarlika siffror; mäter vi signalstyrkan på redaktionen visar Optimus 2X -101dBm medan SGS II emellertid rapporterar -103dBm, kupar vi däremot handen om respektive telefons nederdel rapporterar de samma värde ~- 107dBm. Under vår testperiod om ca 14 dagar har vi inte råkat ut för missljud, störningar eller tappade samtal som kan förorsakas av en dålig radiodel- och eller antennkonstruktion

Samsung har utrustat SGS II med en sekundär mikrofon vars uppgift är att fånga upp och filtrera bort bakgrundsljud. Funktionen har vid våra testsamtal fungerat bra och trots att vi står nära exempelvis en högljudd dammsugare så hör vår motpart oss bra.

Samtalskvalitén är överlag god och vi erfar att samtalshögtalaren gör ett bra jobb och förmedlar motparten på ett klart och tydligt vis utan att ge upphov till några missljud i form av skorrande etc. Vi hittar inget att anmärka på vad berör samtalsvolymen heller, annat än att de som behöver en ovanligt hög volym inte skall förvänta sig detta av SGS II.

Högtalaren på baksidan av telefonen kan inte mäta sig med fylligheten och ljudstyrkan som vi upplever att Xperia X10 mini pro presterar, men undantaget denna modell tillhör SGS II en av de bättre telefoner vi testat i detta avseende. Höjer vi volymen till 100% är ljudkvalitén fortfarande bra och vi märker varken av missljud till följd av att chassit vibrerar eller till följd av att högtalaren förvränger ljudet, utan det är både klart och tydligt även vid maxvolymen. Det går med andra ord att använda högtalaren för att exempelvis lyssna på ljudböcker eller podcasts i en någorlunda tyst miljö, men det är inget vi gärna lyssnar till musik från.

Den inbyggda FM-radion kräver att ett par sladdburna hörlurar är anslutna eftersom kabeln används som antenn. Radioprogramvaran fyller sin funktion och har bland annat stöd för automatisk kanalsökning och lagring av favoritkanaler. Vad berör själva mottagningen upplever vi som den som varken bättre eller sämre än bland konkurrenterna.

Bluetooth-stödet fungerar som vi förväntar oss.

För att testa Bluetooth-funktionaliteten anslöt vi två Bluetooth-headset i form av Jawbone Era samt Sony Ericssons populära MW600 och förde ett par samtal samt lyssnade till en del musik genom bland annat Spotify. Vad berör parningsprocessen stötte vi inte på några problem och både svarsknappen samt knapparna för musikuppspelning (MW600) fungerade klanderfritt. Vad berör mottagningen upplever vi inga som helst problem med SGS II och ett avstånd på ca 7 meter, med två gipsväggar mellan telefon och headset, bröts aldrig anslutningen – även om det uppstod en del brus. Vid mer normala avstånd på uppåt 1-2 meter och utan några väggar emellan märkte vi inte av någon försämring av ljudet.

Vi testade också att ansluta Sony Ericssons mobilfjärrkontroll LiveView, vilket gick bra då parningsprocessen fungerade fint. Vidare kunde vi kontrollera Spotify-uppspelning samt granska exempelvis listan över missade samtal fungerade som tänkt, däremot fungerade inte den automatiska anslutningsprocessen vid ett par tillfällen efter att anslutningen brutits, och vid varje tillfälle krävdes en omstart av enheten innan det åter igen fungerade. Det verkar som att anslutningen inte är helt och hållet stabil och det vore inte första gången, med LG Optimus 2X lyckades vi inte komma längre än till parningsprocessen.

Vi blir inte besvikna på musikupplevelsen - SGS II levererar ett i våra öron godkänt resultat

Vid provlyssning med ett par AKG 420-hörlurar (32 ohm, 125 dB/mW) gillar vi vad vi hör och tycker att resultatet är jämförbart med vad Mp3-spelare som iPod Nano 4G eller Sandisk Sansa presterar. Det går att dra på rätt så bra med ett par lättdrivna hörlurar och ljudet bör passa de som varit nöjda med vad exempelvis de mindre iPod-spelarna presterar.

För finsmakaren och de med en passion för bra ljud rekommenderar vi i vanlig ordning en provlyssning före köp – med favoritlurarna förstås. Flertalet elektronikvaruhus brukar vara tillmötesgående på denna punkt och i annat fall finns det gott om användare i Swedroids forum som säkerligen ställer upp i utbyte mot en kopp kaffe på det lokala fiket.

Bildskärmen och digitizern

Skillnaden är stor även i verkligheten.

Samsung är nu inne på tredje generationens AMOLED-paneler, Super AMOLED Plus (SAP) bland företagets Android-mobiler och har denna gång åtgärdat en av de mest kritiserade bristerna – pixelmönstret. Den så kallade PenTile-matrisen, där det endast rymdes 8 sub-pixlar på samma yta som där det med den förbättrade SAP-panelen ryms 12, innebär att telefonen har en faktisk upplösning på 480×800 pixlar. Med PenTile-matrisen motsvarar 480×800 pixlar endast 392×653 faktiska pixlar.

Senaste generationen SAMOLED-paneler ger vanliga TFT-paneler en match ocksåvad berör skärpan.

På bilden ovan syns en kraftig förstoring av Android-figuren på Android Market-loggan och vi kan bortom all tvivel konstatera att Samsung mycket riktigt lämnat Pen Tile-matrisen bakom sig. Vidare kan vi se att SGS II lämnar en mer neutral färgton än Xperia Arc, som tycks dra åt det varmare hållet. Mer om detta nedan.

[Läs mer om Super Amoled Plus-tekniken här]

[Läs mer om PenTile-matrisen här]

I utomhusmiljö presterar SGS II väldigt bra och överträffar samtliga av referenstelefonerna som syns ovan (Optimus 2X, Xperia arc och Nexus S). För det första är antalet reflektioner minimalt, dels för att skärmglaset är tunt och dels för att det inte ligger någon luftspalt mellan SAP-panelen och glaset. Tyvärr saknar vi någon möjlighet att mäta lux och kan därför inte sätta en exakt siffra på hur ljusstark displayen verkligen är.

I inomhusmiljö uppvisar SAP-panelen, precis som föregående generation AMOLED-paneler, en fantastisk kontrast och svärta. Vidare är färgerna i toppklass och bredvid Optimus 2X H-IPS-display samt Xperia arcs Reality Display upplever vi färgerna som både rikare och klarare. I förhållande till Nexus S Super AMOLED-panel framstår exempelvis bilder på människor som mer naturliga och den röda färgskalen uppleves inte som lika översaturerad.

Betraktningsvinkeln är spektakulär och vi anar knappt några färgskiftningar över huvud taget förrän vid riktigt extrema vinklar. Pixeldensiteten ligger på ca 217 PPI (Pixels-per-inch) och innebär ungefär 7% färre pixlar per tum i förhållande till Xperia arc och Optimus 2X – vilka bägge har en display på 233 PPI. Vi anser dock att WVGA inte är tillräckligt från 3,5-4″ och uppåt och vid 4,3″ finner vi att framför allt vissa textelement inte är så skarpa som vi hade önskat och flera grafiska element framstår som väl stora på den enorma displayen.

[Video på telefonerna i utom- och inomhusmiljö]

Det nordamerikanska företaget Corning står bakom skärmglaset på SGS II och har specialiserat sig på just glastillverkning ända sedan år 1879 då man påbörjade storskalig tillverkning av glaset till Thomas Edisons glödlampa. Sedermera utvecklade Corning extra hållbart glas för belysningen till bland annat ånglok, där vanligt glas inte höll måttet utan sprack av dels värme och dels vibrationer samt stenskott och dylikt. I dag producerar företaget ett glas speciellt lämpat för mobiltelefoner under varumärket ”Gorilla Glass” med egenskaper som högre böjbarhet, hållbarhet och stötbeständighet än vanligt glas.

I denna film demonstrerar Corning hur Gorilla Glass presterar i en rad tuffa testmoment och visst är glaset hållbart. Efter egna erfarenheter kan vi dock konstatera att Gorilla Glass inte verkar mer repbeständigt än traditionellt använt mineralglas och Corning marknadsför inte heller produkten som mer repbeständig än övriga diton. Gorilla Glass är med andra ord ingen garanti för att undkomma fula repor på displayglaset.

Digitizern kan hantera upp till 10 samtidiga tryckpunkter.

Skärmen uppfattar var vi trycker med hög känslighet och gör det på ett sätt som upplevs som både följsamt och mjukt. Vidare har den stöd för upp till tio samtidiga tryckpunkter och kan på ett godkänt vis urskilja tryckpunkter från varandra trots att avståndet dem emellan är litet.

Vi har ingen kännedom om vad för digitizer Samsung använt sig av och inga ledtrådar fanns att finna i uppstartsloggen. I vilket fall presterar den minst lika bra som den på Galaxy S och Galaxy Tab och vi frågar oss om det inte är så att Samsung använt sig av samma digitizer.

Samsung är ensamma om att leverera inställningsmöjligheter för att justera skärmens färgprofil, tyvärr finns bara tre inställningarna att välja på: Dynamisk, standard och film. Inställningsmöjligheterna snuddar med andra ord inte ens vid vad Samsung levererar med Galaxy Tab, men det är definitivt ett välkommet tillskott. Dynamisk effekt innebär att färgerna blir starkare, standard innebär mer neutrala färger och film innebär aningens svagare färger.

I menyerna för skärminställningar hittar vi också ett alternativ – Autojustera skärmstyrka – som är avstängt som standard. Funktionen sparar ström genom att analysera bilden och därefter justera LCD-styrkan. Vi anar ingen större skillnad med funktionen på- eller av, men har heller inte haft möjlighet att testa hur mycket ström som sparas.

GPS & positionering


Visa SGS II vs SE Arc på en större karta

I GPS-testet ovan har vi promenerat en sträcka i stadsmiljö på strax över 2km med dels SGS II (Svart linje) och dels Sony Ericsson Xperia arc (Röd linje) i handen och spelat in rutten med Google My Tracks. Under testets gång har vi avaktiverat positionering via telemast/datanätverk och även sensorstöd.

I början av testet går vi på en gångväg under en rad trädkronor med stora 8-våningshus på vår vänstersida och här anger SGS II rutten på mer korrekt vis än Xperia Arc, som bland annat indikerar att vi tagit en genväg genom en byggnad. Vi noterar dock att SGS II vid ett tillfälle tappar fattningen och indikera detsamma (Blidvädersvägen) där vi tillsynes också passerar rakt genom ett byggnad.

Att hitta en GPS-signal sker på under en halv minuts tid för de två telefonerna och detta är definitivt godkänt. Av själva rutten kan vi dra slutsatsen att SGS II presterar en mer rak och jämnare kurva än Xperia arc och tar dessutom färre genvägar vid speciellt 90-graders-svängar. Allt som allt får vi kora SGS II till vinnare och konstatera att resultatet är godkänt.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=G3spAUtUnGM

Kompassen är något vi tidigare utelämnat, men som definitivt förtjänar mer uppmärksamhet. Av videon ovan kan vi konstatera att Samsung gjort ett strålande jobb med telefonens inbyggda kompass och denna presterar inte långt ifrån den riktiga varan. Testet utfördes på en gräsmatta utomhus och vi såg till att kalibrera telefonen genom att vifta den i en åtta ett tiotal gånger för dess att testet genomfördes.

Telefonens mjukvara
Samsung har fortsatt med att utveckla sitt Android-skal vid namn TouchWiz och lanserar i och med SGS II version 4. Utöver fler funktioner och inställningsmöjligheter har Samsung putsat till grafiken och introducerat fler animationer i gränssnittet.

Funktionen för att ta skärmdumpar genom att trycka på hemknappen+strömknappen finns kvar och fungerar fint.

Hem- och låsskärm

Låsskärmen indikerar om några missade samtal eller meddelanden väntar och visar vid musikuppspelning

I notifikationsfältet finns snabbgenvägar för att stänga/av sätta på Wi-Fi, Bluetooth, GPS, ljud och autorotering.

I fotändan av hemskärmen sitter fyra stycken ikoner varav samtliga går att byta ut med undantag för genvägen till programmenyn. Ovanför denna sitter en hemskärmsindikator som visar vilken av de sju hemskärmarna användaren för tillfället befinner sig på. Håller vi inne fingret på indikatorn kan vi skrolla fram och tillbaka mellan skärmarna.

Vid en omvänd pinch to zoom-manöver dyker helikoptervyn upp och erbjuder en överblick av samtliga hemskärmar.

Innehållsmässigt bjuder hemskärmen inte på så många nyheter vad berör inställningar – menyerna ser ut som de brukar.

Widgets

Precis som tidigare inkluderar Samsung en rad widgets med Touchwiz-gränssnittet. Till dessa hör bland annat en widget för strömhantering, systemhantering och en riktigt smidig kalender-widget.

Kontaktboken

Kontaktboken bjuder inte på några större överraskningar annat än större kontroll över hur och vilka kontakter som skall synkroniseras med olika tjänster. Utseendet har också anpassats för att gå hand i hand med Touchwiz-gränssnittet.

SMS/Tangentbord

Samsung skickar med två tangentbord, dels en mindre modifierad variant av standardtangentbordet som följer med i Android och dels Swype.

Swype har fullt svenskt språkstöd och fungerar som så att man drar med fingret över de bokstäver som ingår i det ord man vill få fram. Efter en viss inlärningsperiod flyter det på riktigt bra även om vi stundvis får problem med längre ord, oftast ingår ordet dock i förslagslistan som dyker upp vid de tillfällen då programmet anser sig osäkert om vad du skrivit.

Kalender

Kalendern innehåller de stora flertalet funktioner som vi förväntar oss av en kalenderapplikation inklusive möjligheten att spara olika händelser med olika tidszoner. Vidare komplettes kalendern väl av den medföljande kalender-widgeten.

Appdrawer/Programlista

Programlistan i Touchwiz har stöd för tre olika vyer i form av en rut- och listvy samt en helikoptervy. En trevlig nyhet är att det går att lägga till mappar i programlistan, precis som på hemskärmen, genom att trycka på meny -> redigera.

Mediaspelare

Musikspelaren påminner om standardmusikspelaren till upplägget, men Samsung har lagt in en rad egna funktioner och uppdaterat grafiken för att bättre smälta in med TouchWiz-gränssnittet i övrigt. Överlag fungerar den bra och hanterar utifrån våra erfarenheter OGG, MP3, Wav och FLAC-filer utmärkt.

I inställningsmenyn till musikspelaren finns två undermenyer för att förändra ljudbilden – dels en equalizer och dels en rad ljudeffekter. Utöver ett tiotal förinställningarna går det att skapa en egen equalizerprofil genom att välja alternativet ”egen”.

Det är lite omständigt att komma åt equalizern, men vi uppskattar förstås att den finns där och dessutom erbjuder användaren en möjlighet att själv skapa en equalizerprofil.

Videospelaren sväljer det mesta i formatväg och har stöd för undertexter i SRT-format.

Samsung Galaxy SII tar mediastödet till nya nivåer och klarar av att hantera MKV-filmer i x264-format (high profile 4.1) med bithastigheter på uppåt 20Mbit utan problem. Vi upptäcker dock att mediaspelaren hackar till eller stundvis låser sig när vi spelar upp klipp med snittbithastigheter på 25 respektive 30Mbit/s. Flertalet filmer i 1080p-format omkodade med x264 brukar dock sväva kring 15Mbit/s och där har vi inte upptäckt några som helst problem med våra testklipp. Xvid- och divx-klipp i 480p samt 720p har också fungerat klanderfritt.

Tyvärr hanterar inte enheten DTS-ljud och filmklipp med detta ljudformat saknar helt och hållet ljud vid uppspelning. Flerkanaligt AC3-ljud är däremot inget problem och fungerar galant.

Videospelaren har inställningar för att justera både ljusstyrka, färgton samt bredd- och höjdförhållandet. Vi har dock svårt för Samsungs förinställda färgprofiler och tycker att standardinställningen fungerar bäst bland samtliga av våra testklipp.

Webbläsare

httpvh://www.youtube.com/watch?v=srGxqfmTPlY

Xperia arc får se sig rejält omsprungen av Samsung Galaxy S II när det rör sig om surfning och speciellt vad berör Flash-rendering. Skillnaderna är inte särskilt stora vad berör HTML-rendering, men när vi väl börjar skrolla runt på sidor och zooma in- samt ut kan vi konstatera att SGS II erbjuder en betydligt bättre upplevelse och svarar snabbare.

Tyvärr fungerar inte zoom-funktionen särskilt bra och det är svårt att få texten att autoanpassas för den låga upplösningen. I det här avseendet fungerar exempelvis webbläsaren Dolphin HD betydligt bättre.

Webbläsaren i sig skiljer sig inte nämnvärt åt från standardwebbläsaren som följer med Android annat än att Samsung implementerat utökat stöd för gestbaserad styrning. Mer om detta nedan.

Rörelse- och gestbaserade funktioner

Precis som HTC erbjuder Samsung i och med Touchwiz 4 en rad rörelse- och gestbaserade funktioner. Dels kan man tysta ingående samtal genom att vända på telefonen, zooma in/zooma ut genom att peka med två fingrar på skärmen samtidigt som telefonen vinklas fram- eller bakåt samt flytta genvägar på hemskärmarna till andra hemskärmar genom att hålla inne på en ikon och därefter flytta telefonen åt höger eller vänster.

Det hela fungerar relativt bra och även om ett par funktioner kanske snarare är en gimmick än något riktigt användbart, så uppskattar vi ex. funktionen för att tysta inkommande samtal och har nytta av den.

Samsung Kies over the air / Kies PC

Genom att aktivera det medföljande programmet ”Kies air” startar en webbserver på telefonen som möjliggör åtkomst till kontaktbok, SMS, media, lokala filer etc. från andra klienter i nätverket. Vem som helst kan inte logga på hur som helst, utan alla anslutningar måste godkännas genom telefonen.

Samsung Kies är endast Windows-kompatibelt och krävs för att installera telefonuppdateringar. Vidare har mjukvaran stöd för synkronisering av Outlook och mediafiler samt en funktion för att ta backup på telefonens innehåll.

Programvaran är i vår mening ingen höjdare och vi är helt och hållet emot sladdburna uppdateringar, speciellt sådana som förlitar sig på en plattformsspecifik mjukvara. Detta skall i stället ske OTA (over-the-air) genom telefonen via WiFi eller 3G.

Samsung All Share / DLNA

SGS II har stöd för DLNA genom det medföljande programmet Samsung All, som också går att ladda hem för Windows. Utan All Share installerat på bägge sidor har vi inte fått tvåvägskommunikationen att fungera.

Efter att vi installerat All Share hittar telefonen omedelbart PC-klienten och det är möjligt att både spela upp video från telefonen på PC:n och vice versa. Tyvärr är mediastödet på telefonsidan inte särskilt bra och vi får varken xvid, divx eller x264-filmer att fungera.

Det går att på PC-sidan spela film från telefonen antingen genom att leta upp filmen genom All Share-klienten eller genom att på telefonen välja att vi vill spela upp filmen på PC-klienten. Här fungerar flertalet format och vi lyckas strömma filmer i 720 och i x264-format till datorn. Naturligtvis går det lika bra med både musik- och bildfiler.

Vi testade också att ansluta telefonen till Sonys spelkonsol PlayStation 3. Tyvärr hittar inte telefonen spelkonsolen och vi får istället gå genom PS3:an för att ansluta till telefonen. Väl inloggade kan vi endast spela upp ett fåtal videoformat i och med PS3:ans begränsade mediastöd, men flertalet xvid- och divx-filmer går i varje fall i gång. Musik i Mp3-format och bilder i JPG samt PNG fungerar utan problem att lyssna/titta på.

Övrig mjukvara

Samsung skickar med en egen appbutik och ett antal så kallade hubbar med telefonen. Appbutiken är inte mycket att hänga i granen i och med det tunna innehållet och verkar främst vara till för att uppdatera Samsungs egenutvecklade applikationer.

Hubbarna består av Game, Music samt Readers Hub och innehåller precis som namnen antyder spel, musik och e-böcker/tidningar/tidsskrifter. I Game Hub hittar vi ett dussin speldemon från välkända Gameloft och ett tiotal enklare speltyper från diverse utvecklare och här är kvalitén inte den högsta. Music Hub är i sin tur en musikbutik och erbjuder ett stort utbud av musik genom 7digital.com med ett snittpris på 12kr/låt.

Readers hub är en samling av tre olika applikationer där en är till för nyheter, en för böcker och en annan för tidsskrifter/magasin. Var en av tjänsterna kräver unika konton och drivs av olika företag. Speciellt intressant är kanske nyhetsdelen där vi hittar ett antal svenska tidningar så som DN, SvD och GP. Den som vill prova tjänsten kan göra det helt gratis eftersom det finns möjlighet att ladda hem sju gratisnummer av valfri tidning.

FM-radion är väldigt enkel och fungerar som en FM-radio skall fungera. Den har stöd för autosökning av radiokanaler och det går utmärkt att spara favoriter.

Det finns så vitt vi känner till inte någon kompetent videoredigeringsapp för Android på Android Market, men Samsung skickar med en som fungerar riktigt hyggligt. Antalet funktioner är inte särskilt många, men vi kan välja på ett tiotal förinställda mallar och därefter klippa ihop både stillbilder och video samt infoga text. Resultatet går att exportera till ex. YouTube eller skicka iväg med ett MMS.

Bildredigeringsapplikationer finns det däremot gott om på Android Market och Samsungs medföljande applikation är inte ensam om vad den gör. Applikationen innehåller de mest grundläggande bildredigeringsfunktionerna och verkar främst vara till för att ändra bildens format framför något annat.

Polaris Office är ett program för att granska filer i antingen Office- eller PDF-format och är Office 2010-kompatibelt.

Voice Talk är en applikation för röstigenkänning och har i dagsläget inget svenskt språkstöd – det är engelska, franska eller spanska som gäller. Programmet kan användas för att med hjälp av rösten ringa samtal, komponera textmeddelanden, öppna applikationer eller föra anteckningar etc.

Android saknar i dagsläget stöd för röstkommandon genom Bluetooth på det vis som vi är vana vid från gamla tiders telefoner. Samsung har försökt att råda bot på detta genom att skicka med Voice talk, men på grund av begränsningarna i Android fungerar inte programmet när telefonen befinner sig i viloläge eller utanför själva programmet, vilket gör att en stor del av tjusningen försvinner.

Det hela fungerar dock när telefonen väl är aktiv och tillika programmet, vilket kommer igång genom att man antingen trycker på headsetknappen eller dubbelklickar på hemknappen på telefonen. Tyvärr är fördröjningen ca 3-4 sek innan inspelning väl börjar när vi använder vårt Bluetooth-headset, men kör vi på telefonens mikrofon går det betydligt fortare.

Själva taligenkänningen verkar fungera bra och vi kan diktera SMS på engelska med ett bra resultat både genom vårt headset (Jawbone Era) eller genom telefonens inbyggda mikrofon. Dessvärre är det knepigare när det gäller att ringa upp kontakter med svenska namn och här får vi allt som oftast problem med att programmet inte förstår vad vi säger.

Den medföljande aktivitetshanteraren innehåller funktioner för att granska aktiva processer och mängden använt/ledigt RAM- och telefonminne. Vidare går det att se vad de olika processerna förbrukar med hänsyn till minne och CPU-förbrukning. Utifall en process låser sig eller upphör svara går det utmärkt att stänga av dessa.

Kameramjukvaran

Kameramjukvaran är inte riktigt lika slipad som den som vi hittar i Sony Ericssons Xperia Arc. Den får dock jobbet gjort och innehåller funktioner för det mesta så som olika scenlägen och fokuslägen inklusive ”tap-to-focus”, möjlighet att sätta på/stänga av fotolampan, justera vitbalans och välja mellan att fotografera/filma med 2MP-kameran i fronten eller 8MP-kameran på baksidan.

Telefonen har ingen kameraknapp och det går därför bara att knäppa bilder genom att trycka på fotoknappen i kameraprogrammet. Volymknappen fungerar som digital zoom och ger upp till 4x förstoring.

Kameran


Även kameran har i Galaxy S II fått sig en rejäl knuff framåt då vi jämför med föregångaren Galaxy S, och då talar vi inte bara om megapixlar. Utöver uppgraderingen från 5 till 8 megapixlar så har kameran även fått en välkommen LED-blixt samt en betydligt bättre mjukvara som är både snabbare och erbjuder fler funktioner.

Bildkvalitén i Galaxy S II är med androidmått mätt kort sagt toppenbra och den tidigare klassledaren vad gäller kamerans bildkvalité, Sony Ericssons Xperia arc, får med rejäl marginal se sig slagen. bildskärpan och därmed detaljrikedomen är på en helt annan nivå, vilket tydliggörs av de uppförstorade (men i övrigt helt obehandlade) bilderna här nedan.

Klicka för fullstorlek.


Ovan ser vi exempel på den klart bättre skärpan då vi exempelvis kikar närmare på statyernas ”kläder” och den tunna metallramen till vänster i bild under armen på statyn.


Den kanske tydligaste skillnad i detaljrikedom och skärpa ser vi i bilden ovan, där bladverken i träd och buskar är betydligt mer detaljerade och skarpa än i arc som dras med en hel del oskärpa och suddighet. Skillnaden är även påtaglig i stenarna och röret vid vattenbrynet.

SGS II                                                    Xperia arc

Panorama-bilder
Samsung har till vår glädje sett till att inkludera en panoramafunktion i Galaxy S II och vi kan efter att ha testat funktionen några gånger konstatera att den fungerar ganska bra, men att bilderna inte alltid fogas samman helt sömlöst. Ni kan se exempel på detta i vindrutan på den röda bilen i bilden nedan.

Front-kameran

httpvh://www.youtube.com/watch?v=mpTxOiW535E

Videoinspelning
Galaxy S II tar ytterligare en skalp vad gäller videoinspelning där den med lätthet övertrumfar både Xperia arc och LG Optimus 2X, både vad gäller bild och ljud. Maxupplösningen är fullHD (1080p), det vill säga 1920×1080 pixlar, och för ovanlighetens skull så finner vi att vi inte genast ger oss in i menyerna och ställer in en lägre upplösning än maxupplösningen för att få ett bättre flyt. Hårdvaran orkar helt enkelt skyffla videopixlarna tillräckligt snabbt för att leverera bra flyt även i 1080p, även om vi tycker oss ana att 720p ligger aningen lite närmare 30 FPS än vad 1080p gör. Vi ställer oss dock frågande till om 1080p kontra 720p är värt den i runda slängar 20 procent större filstorleken, inte minst med tanke på att vi inte ser någon betydande skillnad i detaljrikedom.

720 p SGS II
httpvh://www.youtube.com/watch?v=nVZrjHEBQwA

720p SE ARC
httpvh://www.youtube.com/watch?v=Jn_yC6qWy6c

1080p SGS II
httpvh://www.youtube.com/watch?v=QEilsE3y1YM

720p SE ARC
httpvh://www.youtube.com/watch?v=iALYJZZJXiM

Buggar/problem
Med den medföljande programvaran noterade vi att telefonen dröjde närmare en hel sekund innan skärmen tändes från det att vi tryckt på power-knappen med telefonen i viloläge.  Den senaste mjukvaruppdateringen – XWKE2 – åtgärdar dock detta problem.

En annan fördröjning, som uppdateringen inte åtgärdar, är tiden som det tar för skärmen att tändas vid ett inkommande telefonsamtal. Det rör sig inte om någon längre fördröjningen, men den är lång nog för att vi skall tänka på den.

Batteritid

Att avgöra batteritiden är ingen lätt uppgift eftersom ingen användare är den andra lik. I testet ovan har vi kört ett videoklipp med 480p-upplösning på upprepning i mVideoPlayer med telefonen inställd på flygplansläge, 50% ljustyrka, 50% ljudstyrka tills dess att de stängt av självmant.

Samsung Galaxy S II presterar i batteritestet ett respektabelt resultat på 630 minuter och tar i ännu ett test täten. För den som gillar att se på filmer och videoklipp är AMOLED-panelerna synnerligen energieffektiva kontra TFT-panelerna med LED-bakgrundsbelysning.

Systeminformation

Vår testtelefon kör version 2.3.3 av Android och ROM-version XWKE2. Mängden RAM reserverat för operativsystemet är 833MB (DDR2) och mängden flashminne är 13796MB varav den interna SD-kortpartionen tar 11781MB i anspråk och systempartitionen 2015MB. Omkring 1700MB finns tillgängligt för installation av appar direkt ur förpackningen. Bland sensorerna hittar vi kompass, gyro, ljusmätare, närhetssensor och en accelerometer.

Exynos 4210 bygger på senaste generation ARM-arkitektur - Cortex A9. Observera att det är 1,2GHz/ kärna som gäller för SGS II och inget annat.

Samsung Galaxy S II bygger på en hårdvaruplattform Samsung själva designat med arbetsnamnet Orion och modellbeteckningen Exynos 4210. Processorn bygger på ARM:s Cortex A9-arkitektur och har två processorkärnor med en klockfrekvens på 1,2 GHz som skalar ned till 200Mhz.

Grafikdelen kommer likaledes från ARM och har beteckningen Mali-400 MP (Multi Processing). Av den totala mängden RAM på 1024MB är 181MB reserverat för grafikdelen. Vsync är påslaget och antalet bilduppdateringar per sekund är begränsat till 60 FPS, vilket också påverkar resultatet bland våra tester nedan. ARM:s Mali-400 MP presterar nämligen så pass bra i flera testmoment att telefonen slår i 60-FPS-taket och slutpoängen blir då inte särdeles representativ för vad telefonen egentligen är kapabel till. Vi har av denna anledning infört en del nya testmoment och kommer framöver att slopa Neocore och Nenamark1 som förmån för testsviter från bland andra Rightware (Basemark) och Kishonti (GLBenchmark).

[Läs mer om Samsung Exynos 4210 här]

[Läs mer om ARM Cortex A9 här]

[Läs mer om ARM Mali-400 MP här]

SGS II erbjuder ca 25% mer arbetsminne än närmaste konkurrenten, Desire HD, och kvalificerar sig därmed in på förstaplatsen med en bred marginal.

Mängden ledigt minne för appinstallationer, undantaget den interna/externa SD-kort-partitionen, är 1935MB och aningens mer än vad Samsung Galaxy S erbjuder. Även denna gång hamnar SGS II högst upp bland våra referensenheter.

Prestanda och grafer

I detta delmoment ansluter vi telefonen till en 3,5mm stereo-y-adapter, som vi in sin tur ansluter till dels line-in-ingången på ett Audigy XiFi-ljudkort samt till ett par AKG 420-hörlurar (32 ohm, 125 dB/mW). Vi spelar därefter upp ett ljudklipp som vi i sin tur spelar in och analyserar med hjälp av mjukvaran RightMark Audio Analyzer.

Ljudchippet som sitter i Samsung Galaxy S II skiljer sig från det som sitter i Galaxy S och Nexus S, i stället för en enhet från brittiska Wolfson (WM8994) kommer chippet från japanska Yamaha (MC-1N2). Tyvärr har vi inte hittat något produktblad för enheten, varför vi inte kan svara på hur de tu chippet skiljer sig åt och varför Samsung valt att byta.

I förhållande till den Android-telefon som vi hitintills mätt upp bäst resultat på vad berör frekvensomfånget, LG Optimus 2X, presterar SGS II en mindre jämn kurva och verkar ha som störst problem i området mellan 50 till 100 Hz. Jämför vi med Nexus S, som i stort sett har samma hårdvara som Galaxy S, så presterar SGS II även här prestera en något mindre rak kurva. Resultatet är dock inte dåligt och telefonen kvalificerar sig in på vår topp 5-lista.

Test Samsung SGS II Samsung Nexus S LG Optimus 2X SE Xperia arc
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +1.39, -0.52 +0.55, -0.26 +0.18, -0.09 +2.48, -1.02
Noise level, dB (A): -83.7 -85.3 -82.8 -84.5
Dynamic range, dB (A): 83.9 85.0 82.6 84.4
THD, %: 0.0043 0.083 0.012 0.191
IMD + Noise, %: 0.892 0.501 0.160 0.458
Stereo crosstalk, dB: -61.8 -58.6 -37.4 -53.3

[Se hela jämförelsen]

Här bryr vi oss inte om kvalitén på det som kommer ur högtalaren utan endast ljudnivån. SGS II gör inte bort sig och hamnar någonstans mellan Xperia arc samt Optimus 2X. Den får dock se sig slagen i samtliga moment, undantaget pink noise, av Nexus S.

Input Benchmark visar en uppdateringsfrekvens om 60-61Hz och detta är i linje med vad både Galaxy Tab och Samsung Galaxy S presterar.

I Linpack är endast en processorkärna aktiv. Resultatet visar att processorn i detta specifika test presterar i linje med vad Qualcomms och Nvidias senaste Cortex A8 respektive Cortex A9-plattformar presterar per klockcykel.

I Benchmark Pi ser vi en stor fördel för Cortex A9-baserade SGS II och LG Optimus 2X.

I Sunspider Benchmark mäts inte endast hur snabb processorn är utan också hur väl webbläsaren är optimerad för javascript. Här kvalificerar sig SGS II in på ännu en förstaplats med LG Optimus 2X och HTC Desire HD hack i häl. Vi skall dock komma ihåg att SGS II har en 200MHz högre klockfrekvens.

Smartbench är fortfarande under utveckling och tillhör därför inte de mest pålitliga testsviterna. Testet undersöker inte endast processorns prestanda utan testar också andra aspekter av telefonen, vilket förklarar den stora skillnaden mellan SGS II och Optimus 2X, som trots allt bygger på samma version av ARM:s Cortex-processor. Hur som helst vinner SGS II detta testmoment.

I 3D-testet ser det annorlunda ut och Samsung Galaxy SII förlorar till fördel för Optimus 2X med en skillnad på 354 poäng. Tittar vi på resultatet bland vart och ett av de olika delmomenten som utgör slutpoängen, så noterar vi att det skiljer sig som mest i deltestet ”GLTunnel” till förmån för O2X. Det verkar som att detta moment är speciellt lämpat för Tegra 2.

I Quadrant-sviten vinner SGS II i alla delmoment med bred marginal undantaget OpenGL ES 1.1-momentet.

Vi är dock väldigt tveksamma till bland annat CPU-resultatet; där SGS II ser ut att ha ett enormt övertag i jämförelse med Optimus 2X trots att skillnaden i klockfrekvens endast är 200MHz och trots att bägge enheter bygger på samma processor-arkitektur.

I Neocore har vi ingen aning om hur SGS II presterar då den slår i 60-fps-taket och vi kan endast spekulera i vad det faktiska resultatet blivit. Än en gång hamnar SGS II i varje fall i topp bland en mängd övriga telefoner som också slår i samma tak.

En repris av Neocore-testet och SGS II presterar stadiga ~60FPS+. Testvinnare: SGS II.

Electopia är ett någorlunda nyutvecklat test baserat på Open GL ES 2.0 och nyttjar en rad olika effekter. I detta test presterar SGS II mer än dubbelt så väl som den närmaste konkurrenten – Xperia arc – vilken förvånansvärt nog är utrustad med Qualcomms Adreno 205-GPU och inte Nvidias GeForce ULP, vilken vi hade förväntat oss skulle matcha Mali 400 bäst. Det här testmomentet verkar sålede vara särskilt lämpat för både Qualcomms GPU och ARM:s Mali 400.

Finländska Rightware har tagit över 3DMarkMobile från Futuremark och har döpt om testet till Basemark ES 2.0. Programmet består av flera delmoment och vi har valt ut de två som bäst representer en spelupplevelse – Hover och Taiji 4.

I Hover presterar SGS II markant bättre än den närmaste konkurrenten, vilken än en gång blir Adreno 205-utrustade Sony Ericsson Xperia arc, med en fördel på hela 35 FPS. I Taiji är skillnaden aningens mindre och SGSII tar ledningen med ett försprång på omkring 24 FPS i förhållande till arc.

Samsung är en stor producent av flashbaserade minnen och visar här var skåpet skall stå. SGS II presterar en läs- och skrivhastighet på hela 17,45MB/s respektive 14,4MB/s i J Disk Benchmark. Konkurrenterna får se sig rejält omsprungna och det är bara att konstatera att Samsung inte snålat in på I/O-prestandan vad berör det inbyggda flashminnet.

Ansluter vi enheten till datorn genom USB-gränssnittet och för över till den interna SD-kortpartitionen ser det dock annorlunda ut och vi erhåller blott en snitthastighet på omkring 4,8MB/s vid stora filöverföringar (100MB+). Här går det inte alls undan och en högre hastighet hade varit önskvärd.

IR-mätaren vittnar om att vi inte inbillar oss när vi upplever telefonen som rejält varm efter 30 minuters full belastning - 56,5 grader är den varmaste punkten på bakstycket.

Vi noterade i samband med vår benchmarking-runda att bakstycket av telefonen hettade till rejält efter mer utdragna testmoment. För att avgöra hur varm enheten blir gjorde vi en mätning på baksidan av telefonen med hjälp av en IR-mätare och passade även på att läsa av batterisensorn. Vi vill understryka att detta inte är någon exakt mätmetod och felmarginalen kan sträcka sig så långt som +/- 5 grader C.

För att få fram ett likartat emissionsvärde bland enheterna tejpar vi för baksidan med väldigt tunn maskeringstejp och undviker naturligtvis att tejpa för några lufthål. Testet går till som så att vi slår på Wi-Fi, Bluetooth och drar upp skärmen till 100% ljusstyrka. Därefter loopar vi ett test under 30 minuters tid där bägge processorkärnor belastas till 100% .

Skillnaden mellan den enda dubbelkärniga konkurrent till SGS II som vi har till vårt förfogande – LG Optimus 2X – är 17,1 grader Celsius vad berör den varmaste punkten på bakstycket. Batteriet blir 38,1 grader på Optimus 2X och hela 49 grader varmt på SGS II i detta testmoment.

Vi blir fundersamma över att telefonen blir så pass varm som den blir och undrar hur det sett ut om vi parallellt med de två processorkärnorna också belastat grafikdelen maximalt. Understrykas skall att vi inte under ett enda test eller ens under den 30 minuter långa tortyren råkat ut för frysningar, omstarter, grafikfel eller andra typer av händelser som kan indikera problem till följd av den höga temperaturen.

Sammanfattning
Samsung har gjort ett enastående jobb med SGS II och i förhållande till föregångaren – Galaxy S – är telefonen en stor förbättring på praktiskt taget alla punkter. Bland svagheterna finner vi att enheten blir väldigt varm vid belastning och att ergonomin inte är den bästa i och med den rektangulära och platta formen, men också på grund av avsaknaden av en friktionsyta på baksidan. Vidare hade vi gärna sett att Samsung skickat med en MHL-adapter för anslutning till HDMI genom USB-porten och avsaknaden av ett NFC-chip finner vi trist (Samsung kommer att lansera en NFC-utrustad SGS II senare i år). En kamera-knapp hade vi inte heller tackat nej till.

Vi blir också lite besvikna över DLNA-stödet i Samsung-programmet All Share och tror inte heller att särskilt många kommer nyttja tjänster som Game Hub, där utbudet är nästintill obefintligt, eller Music Hub med en relativt hög prissättning. Vi hade förstås inte haft något emot dessa applikationer om de gick att avinstallera, men så är tyvärr inte fallet. Detsamma gäller naturligtvis det stora flertalet enheter där tillverkare valt att lägga på egenutvecklade Android-skal. Till applikationer som vi blev positivt överraskade av, trots vissa begränsningar, hör Voice Talk och video- samt bildredigeringsapplikationerna. Gränssnittet innebär en viss förbättring i förhållande till TouchWiz 3 och flyter på bra trots de utökade 3D-effekterna/animationerna, men vi hade gärna sett både fler och större nyheter.

Super AMOLED Plus-panelen är ett rejält lyft i förhållande till föregående generation AMOLED-paneler och vi är hemskt glada över att Samsung lämnat Pen Tile-matrisen bakom sig och satsat på en paneltyp där antalet pixlar de facto överensstämmer med den angivna upplösningen: 480×800 px. Färgerna, kontrasten, svärtan och betraktningsvinkeln är samtliga riktigt bra och står sig mycket väl bredvid Optimus 2X och Xperia Arc vilka bägge två för all del inte har några dåliga skärmar. Det faktum att det skärmglas och panel ligger tätt innebär också fördelar vad berör både estetik och ökad synlighet utomhus. Vi gillar dessutom att Samsung kostat på skärmglaset genom att använda Corning Gorilla Glass för ökad stryktålighet, även om det inte innebär ökad repbeständighet. Skillnaden i pixeldensitet kontra konkurrenter som Xperia arc och Optimus 2X är inte särskilt stor, men visst blir det mer påtagligt på en 4,3″ stor skärm än en 4″ stor sådan och vi finner att skärpan blir lidande.

Vikten om blott 116 gram är låg i förhållande till skärmstorleken och enheten är imponerande tunn. SGS II tillhör däremot en av de bredare telefoner vi testat och med enhandsfattning känns det stundvis tungt att arbeta med den. Det blir naturligtvis enklare att hantera telefonen ju större händer man har, men för er med små händer rekommenderar vi definitivt att ni testar telefonen före köp och kontrollerar så att den känns bekväm att hålla i – speciellt med enhandsfattning.

SGS II en i våra ögon mer stilren och mer elegant telefon än föregångaren; den mer strikta, industriella och minimalistiska designen tilltalar oss. Vad berör hållfastheten upplever vi inte chassikonstruktionen som lika rigid och robust som på ex. LG:s Optimus 2X eller HTC:s telefoner med så kallad semi-unibody-konstruktion; det vill säga chassikontruktioner där delar av chassit är utskuret ur ett stycke metall. Passformen är bra och vi har inget att anmärka på vad berör ex. skarvarna mellan chassits olika delar eller känslan bland de taktila knapparna. Placeringen av anslutningar är bra men vi har svårt för placeringen av strömknappen som vi hellre hade sett på ovansidan än på högersidan av telefonen, där den helt enkelt är lättare att komma åt av misstag. I jämförelse med den sett till storleken närmare konkurrenten – Sony Ericsson Xperia arc – får vi lov att utse SGS II till vinnare vad berör både stabilitet och mängden ljud chassit ger ifrån sig vid användning

Kameran har en bra och kompetent mjukvara som uträttar det mesta inklusive panoramafotografering. Stillbilder blir bra och kvalitetsmässigt står sig kameran inte bara väl mot Sony Ericsson Xperia arc i framför allt ljusa miljöer utan till och med klart överträffar sistnämnda. I mörkare miljöer är arc dock bättre och fångar in betydligt mer ljus än vad SGS II gör – dock på bekostnad av mer brus. Vid videoinspelning är resultatet långt bättre än vad Xperia arc presterar både vad berör bild- och ljudkvalitet, men vi erfar att SGS II stundvis har problem med att hitta fokus och Xperia arc gör ett betydligt bättre jobb på den punkten. Skillnaden i detaljrikedom mellan 720p- och 1080p-inspelning i SGS II är försumbar och då 1080p-inspelning resulterar i aningen större filer med en aningen lägre FPS rekommenderar vi 720p-inspelning, som också är standardinställningen.

Vad berör telefonens prestanda finns det inte mycket mer att säga än att den är fenomenal och i absolut toppklass. I majoriteten av testmomenten får referenstelefonerna, inklusive dubbelkärniga Optimus 2X, stryka på foten rejält till förmån för SGS II. Nvidia Tegra 2 med GeForce ULP-grafik och Qualcomm MSM8255 med Adreno 205-grafik blir i ett antal testmoment, där Open GL ES 2.0-prestandan testas, överkörda med en svindlande stor marginal. Läs- och skrivhastigheten på det interna minnet är rejält mycket högre än bland konkurrenterna och likaså är I/O-prestandan och hastigheten med vilken telefoner läser/skriver till arbetsminnet bättre.

GPS-enheten presterar ett resultat som är aningens bättre än vad Sony Ericssons Xperia arc presterar och i vårt kompasstest är resultatet exceptionellt bra – telefonens inbyggda kompass presterar inte långt ifrån den riktiga varan.

USB On-the-go funktionen är en kul grej och innebär att det går att ansluta USB-tillbehör som möss, minnen och tangentbord till telefonen. Tyvärr kräver detta en USB OTG-adapter och Samsung skickar inte med en sådan i förpackningen.

Som kronan på verket har Samsung valt att skicka iväg telefonen med en upplåst bootloader och det innebär att dörren är öppen för flashning av tredjepartsutvecklade ROM-filer.

Avslutningsvis kan vi konstatera att Samsung Galaxy S II har få svagheter och är med en rejäl marginal den mest kompetenta och kompletta androidtelefonen vi hittills har testat.

Samsung Galaxy S II är lämplig för dig som:
* Vill ha den för närvarande snabbaste telefonen på marknaden
* Vill ha en så stor skärm som möjligt i så liten förpackning som möjligt
* Vill ha HDMI-utgång (MHL) och USB on-the-go stöd för anslutning av USB-tillbehör
* Vill ha Android-världens bästa mediastöd – spela MKV-filmer i 1080p
* Vill ha en bra kamera (8MP) med LED-lampa och AF
* Vill kunna ringa videosamtal (2MP kamera i fronten)
* Vill ha en bra kvalitetskänsla i förhållande till chassimaterial

Samsung Galaxy SII är inte lämplig för dig som:
* Vill ha bästa möjliga ergonomi och en halkfri telefon
* Har små händer/fingrar
* Vill ha en knivskarp skärm (WVGA på 4.3 tum ger viss pixlighet)
* Är priskänslig

Andra telefoner att överväga med liknande prestanda och utrustningsnivå:

Lägsta pris på HTC Sensation på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på LG Optimus 2X på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på LG Optimus 3D på Prisjakt just nu:

 • Nexus S

  äntligen :D

 • mortalis

  ska bli intressant.

 • Kalle

  Ingen Sense och plastig, går bort för mig.

 • woflan

  ÄNTLIGEN, tack :))

 • Anonym

  Vill ha!

 • candyraver

  Skönt med en telefon som sätter en ny standard! Bra jobbat Samsung! – jag tänker dock vänta på fler tillverkare tar efter – och gör det ännu bättre – innan dags för uppgradering :) 5000:- för att äga världens bästa telefon är inte så farligt – men det är ju faktiskt bara en telefon också. Nyhetetens behag släpper fort – se på alla med iPhone4 – dom flaschar inte den lika mycket nu förtiden :)

 • Nexus S

  sitter en 2 megapixel kamera fram inte VGA

 • mortalis

  jävla skit….nu e ja sugen, kommer de ingen variant i 3.7″ med samma övriga saker?

 • BigJohn

  @mortalis
  Jag är med _RIKTIGT_ sugen. Var inne och klämde på ett ex i förra veckan och tycker att den är för stor. Jag hade föredragit en 3,7″ stor skärm.

 • mrpimp

  Äntligen :-)

 • R

  ”Vi blir inte besvikna på musikupplevelsen – SGS II ____leverar_____ ett i våra öron godkänt resultat”

 • Betaloid

  Är det bara jag som tycker att SGS2 har lite problem med motljus, iaf jämfört med Arc:en? Spelar ju inte så stor roll om den är lite skarpare om bilden ändå blir dimmig pga motljus… nu e det skitsamma, för jag köper en iaf så fort nfc behagar dyka upp i den

 • arvid

  Har en Legend nu, och har tänkte byta upp mig till sommaren. Frågan är ju dock vilken mobil jag ska ta. SGS eller SGS 2? Bara att gå upp till SGS är ju ett enormt hopp, SGS2 kostar 2000 kr mer än föregångaren så det känns lite väl dyrt. Men å andra sidan får man en helt annan telefon för dom där extra 2000 kronorna. Detta blir svårt!

 • PhJ

  Kalle :Ingen Sense och plastig, går bort för mig. Rapportera inlägg 0

  ”Ingen Sense” är ju ett plus snarare än minus :) Jag har kört Sense länge och kan säga att Touchwiz 4 äger upp det i brygga.

 • uno

  Kalle :Ingen Sense och plastig, går bort för mig.

  Ingen sense är plus för min del som tycker sense är alldeles för överlastat, hade nog helst kört ”vanilla” android men det här ser rätt rent och snyggt ut, Plast är bra eftersom det resulterar att den blir lättare vilket är bra i sig, men också för att den samlar på sig mindre rörelseenergi om man skulle tappa den, och att det därigenom förmodligen är mindre risk att den går sönder. Glaset blir ju t.ex. inte starkare bara för att skalet i övrigt håller. Dessutom kan plast göras mera elastisk så att stöten dämpas.

  HTC:s nya toppmodell har dessutom krypterad bootloader, vilket känns som en ren förolämpning mot mig som konsument. Inte för att jag någonsin skulle orka roota telefonen, men tillverkaren ska inte lägga sig i vad jag gör med den hårdvara jag köpt av ren princip.

  Tur för HTC att smaken är olika.

  Är det någon som vet om denna Samsung fortfarande är kvar i förra seklet i det att den behöver sladd och PC med windows för att kunna uppdateras när det väl blir så dags?

 • Lucas

  Blir ledset sugen på denna alltså!

 • uno

  mortalis :jävla skit….nu e ja sugen, kommer de ingen variant i 3.7″ med samma övriga saker? Rapportera inlägg 0

  Kan bara hålla med, dags att skriva och klaga till fabrikanterna så att de inser att inte alla först och främst vill ha en mini tablet, utan en telefon som faktiskt kan hållas bekvämt och går ner i normala fickor. Behåll gärna antalet pixlar på skärmen dock. En mindre skärm skulle säkert även kunna innebära längre batteritid

 • tob

  Skulle inte usb otg komme i och med android 3.1? Har samsung lagt in funktionen från 3.1 eller har det gjort någon egen? Kan det i så fall utnyttjas av tex nexus s?

 • rocco

  Men vad hände med Cisco Anyconnect och de andra Business funktionerna???

 • Niclas

  Hatten av för er som gjort testet! Fruktansvärt omfattande. (som vanligt!)
  TACK!

 • Anonym

  Fan glömde köpa cola! Har i alla fall lite godis hemma till favoritläsningen ;)

 • PunkRocker

  Som man gluttat på Swedroid efter denna recension! Ska bli intressant att äntligen läsa (fan, nästan lite FÖR ingående recensioner ni har här). Har bara klämt på en attrapp på ONOFF än så länge. Fan, den är STOR! Annars blir man ju jättesugen! Men jag vet inte om jag vill släpa omkring på en sån där TV hela tiden :)

 • ToyGirl

  Tack för ett komplette test ! Swedroid är som alltid den bästa källan hjälpa oss bestämma vilken nalle vi ska köpa i slutändan.
  Väntar ”inpatient” för er test av HTC Sensation för att välja mellan SGS II eller Sensation.

  Bäst är Swedroid!

 • Lucifer

  Ahahaha @ killen med jesus-skylten – humor!

 • elpapo

  Som vanligt en bra recension. Luren verkar bra som sagt, men motiverar inte ett byte för mig. Jag inväntar nästa generations lurar med högre upplösning på skärmen… cpu hysteri i all ära, men nu är det fokus på skärpa för min del.

 • Johan

  Grym recension som vanligt. Har väntat på denna :)

 • Argh

  Jag blir oerhört arg på att posten inte levererade mitt exemplar idag… det var ju tom sorterat i min stad på morgonen! Man blir ju inte mindre sugen av recensionen ;)

 • Skinksallad

  Jag måste säga att recensionen är nästan för lång och för utförlig.

  Ni tar fokus från användandet och in i syntetiska tester.

  Sammanfattningen bör inte vara så lång, sprid ut det i resten av recensionen.

  Upplevelsen är viktigare än siffrorna.

 • Peter

  Hehe fint val av videofil, GoT :)

  Blir faktiskt lite sugen att lämna Arcen, men, nja..

 • Danne

  Samsung ha de senaste 3 åren fått en MYCKET bra standard gällande nästan _alla_ deras produkter, TVn som telefoner m.m.

  Go Samsung!

 • tom

  Sjukt bra recension. Period.

 • perre

  mycket fint test. dock är priset för hög. måste gå ner i x antal kronor för att de ska bli ett köp

 • Adam

  Snälla Swedroid people sluta lägga telefonerna på STENAR gör ju ont i ögonen på mig jueee!

 • RB

  Tack för en grym recension! Tycker själv att det är bättre bilder med arcen om man slår ut det, men visst, skärpan är bättre inzoomat.
  Vet inte om det beror på youtube, men jag tycker iaf att man ser klar skillnad mellan 1080 och 720, personerna i bakgrunden är helt suddiga med 720..

 • Henrik

  Ni blir bara mer och mer noggranna i era tester av telefoner! Helt galet vad mycket bra och matnyttig information ni tar upp. Kan bara gilla det starkt. Verkar vara en riktigt sjyst lur. Dock Väntar jag till slutet av -11 för att se vad som kan tänkas dyka upp :)

  Tack för testet iaf!

 • djjokke

  Är det någon som orkar läsa såhär långa recensioner? Sammanfattningen räcker gott och väl för vilken proffsig tekniksajt som helst och dessutom får ni mer tid över till annat, som att moderera forumet. Bra jobbat hur som helst!

 • Alexander

  Ni är bäst på det ni gör, älskar er.

  Till alla som skrev ”SGS2 har satt en ny standard / dylikt”, den är egentligen en förbättrad O2X. Det är snarare den första Dual Core mobilen som satte den senaste generations standarden.. :-)

 • Nobad

  Bra test som vanligt, men ni kanske skulle tagit upp att flera spel inte går att spela, exempelvis Dungeon Defender. Fast det är väl kanske fixat snart?

 • moparlinke

  Bra recension och ett klockrent köp….Och de till ett bra pris :-)

 • Anonym

  Här köpte man en SGS för snart ett år sedan, med vetskapen att ”Den här kommer jag inte byta ut på ett par år, nice!”

  Så sitter man här och suktar över SGS2. Nåja, som fattig student kan man inte köpa ny 5000kr telefon varje halvår. ;)

 • peter

  Väldigt bra skriven recension.
  Frugan har en och jag funderar på att byta min desire till denna.
  Fast vill nog veta hur HTC sensation är/blir innan jag bestämmer mig då min Desire funkar utmärkt vist den är slöare i spel än min frus telefon men den funkar galant.
  Synd bara att ni inte tar upp något om batteri tiden då det är det som filk har mest problem med när det gäller denna telefon tyvärr :(

 • :P

  Alexander :Ni är bäst på det ni gör, älskar er.
  Till alla som skrev “SGS2 har satt en ny standard / dylikt”, den är egentligen en förbättrad O2X. Det är snarare den första Dual Core mobilen som satte den senaste generations standarden.. :-)
  Rapportera inlägg 0

  Att sätta en ”ny standard” innebär att man höjer ribban ett steg till, ungefär. Just nu är det SGS2 som hoppar högst ;)

 • gripen

  Håller med dem som tycker testerna är lite _för_ mastiga. De där sjutusenelva diagrammen bläddar väl den övervägande majoriteten förbi t ex… Annars är det ungefär som jag väntade mig – mycket plast, ännu mera specs och ett inte alltför dumt gränssnitt om man tar bort Sense ur jämförelsen… plus en väldigt stor sannolikhet att ägaren kommer att få höra ”Har du köpt en Iphone?” ;-)

 • Exore

  Länken till [Video på telefonerna i utom- och inomhusmiljö] är felaktig. Den nuvarande är:
  httpvh://www.youtube.com/swedroid#p/a/u/0/I4UKiafUVIk

  Det bör vara http:

  I övrigt en bra recension

 • Yellowozmbie

  Trodde inte att kameran var så bra, har ju provat den på arcen och den är bra. Får prova att fota lite med den.

  Tack för recensionen, den bekräftade det jag redan visste;9

 • NG

  Shit vilken ”vill ha känsla denna ger” får bli ett byte mitten av sommaren! Först vill man se hur denna konkurrerar mot dess sanna konkurrent HTC sensation. Denna telefon kommer nog slå de mesta som kommer komma ut i år. Sen när Android får oficiellt stöd för flerkärniga processorer, snacka om prestanda…

 • Galaxxy

  Det här kallar jag ett test!

 • Bra utförligt testat, ända jag saknar är att ni inte testar några spel på den.

 • Adolf

  Rätt fet nalle, synd på touchwiz och det faktum att den är hal som en ål (förmodligen).

 • Flag

  De som vill bläddra får väl göra det. Vi andra uppskattar internets bästa recensioner av de produkter vi överväger att lägga stålar på.

  Fantastiskt jobb, Swedroid!

 • candyraver

  Nu har jag också läst recensionen. Underbar telefon och slim som fan. Men SHIT va dålig design! Spelar ingen jävla roll hur bra 1080p-filmer spelas upp om jag skäms att visa fram den! Jag lägger inte 5000kr om jag inte är kung med telefonen och jag känner mig inte ”kung” med denna designen.

  Grymt bra jobbat Samsung! – men en telefon är inte bara ett verktyg – det är en Image. Packa in dessa spec’s i en uppdaterad Sony Ericsson ARC då ska jag överväga byta ut min nu fullt fungerande Froyo

 • Ojike

  ”Rätt fet nalle, synd på touchwiz och det faktum att den är hal som en ål (förmodligen).”

  Nej den är inte alls hal, älskar att hålla i min SGS2. :) Gillar det mer än att hålla i en LG Optimus 2x, även fast texturen på den luckan är bättre.

 • Anonym

  Grymt skrivet. Har ni testat om det går att koppla wii remote till sgs2?

 • Dr. B

  uno : men också för att den samlar på sig mindre rörelseenergi om man skulle tappa den, och att det därigenom förmodligen är mindre risk att den går sönder. Rapportera inlägg +1

  Är det inte rörelsemängden som avgör hur stor kraften blir på telefonen i ögonblicket den slår i marken och inte rörelseenergin. Eller har jag fått min fysik om bakfoten?

 • tryfan

  Mycket bra recension! Ni som tycker den är för lång – varför går ni inte direkt på sammanfattningen?

 • Anonym

  Imponerad på mycket men att den blir så varm lär vara sjuk jobbigt i längden när man tex surfar.
  Tycker optimus 2x är jobbigt varm iblamd.

 • Najk

  candyraver :Nu har jag också läst recensionen. Underbar telefon och slim som fan. Men SHIT va dålig design! Spelar ingen jävla roll hur bra 1080p-filmer spelas upp om jag skäms att visa fram den! Jag lägger inte 5000kr om jag inte är kung med telefonen och jag känner mig inte “kung” med denna designen.Grymt bra jobbat Samsung! – men en telefon är inte bara ett verktyg – det är en Image. Packa in dessa spec’s i en uppdaterad Sony Ericsson ARC då ska jag överväga byta ut min nu fullt fungerande Froyo Rapportera inlägg +1

  Köper du telefon för att det är en image? Patetiskt. Köp en iPhone om du ska imponera, för det verkar ju gå hem hos Svenssons. Fine om du tycker den är ful, smaken är som baken. Själv älskar designen, avskalad och enkelt :-) Tycker att ARCen ser förjävlig ut, speciellt knapparna. :-)

  ”Kameran sticker upp en aning och precis som på LG Optimus 2X vilar enheten på skyddet för linsen när den ligger ned med skärmen uppåt. Eftersom att skyddet sitter inbyggt i batteriluckan går det att byta ut om det skulle bli repigt, men det kan förstås bli kostsamt, dock inte lika kostsamt som på enheter där skyddet inte är en del av batteriluckan utan i stället en del av själva kameran.”
  Förstår inte hur ni tänkte här, själva glaset som täcker linsen och blixten är ju nersänkt i själva upphöjningen. Så det finns inte en chans i världen att de blir repiga mot en plan yta. Jag ser inte att de kan ha löst det på ett bättre sätt eftersom att jag antar att de omöjligt får plats med kameran på något annat sätt i en så tunn telefon.

 • AdamK

  riktigt maffig telefon, fattar varför apple stämde samsung för ett tag sen nu får dom det hett om öronen :). dom kanske kände på sig att en riktig iphone dödare var på G?

  sitter med sgs1 men är grymt sugen på den här. klarar flash i webläsaren utan hack. youtube appen blev genast överflödig.

  synd att man inte hade 5000kr liggandes någonstans.

  bra test men ni missade lite om hur ni känner överlag för telefonen efter 3 veckor.

 • Johan Walles

  Inomhusbilderna utan blixt (pub / samurai) är bättre med Arcen.

  Så vilken som är bäst verkar bero på under vilka ljusförhållanden man tror att man kommer ta bilder.

 • gizero

  ÄNTLIGEN KOM RECENSIONEN!

 • pux

  Ok. Nu har jag en Arc och erkänner det direkt. När jag såg en kollega med SGS2 var jag ju tvungen att prova den direkt. Det som slog mig först, efter hur tunn den är och skärmens briljans är var att varje gång man går från en app till home screen tar det 2 sekunder. Alltid! Hur harni missat det? Sjukt segt.
  Annarsr den ju totalgrym och ja browsern imponerar.

 • Jimmy

  Wow…! Recension som heter duga.

 • h264

  Bra recension men jag saknade information om business-funktionerna. Cisco Anyconnect, kryptering mm.

  Jag ringde Samsungs support idag för att jag inte hittade någon information om ”on device encryption” i manualen eller i SGS2. Supporten meddelade att de har hårdvarustödet för kryptering men ingen applikation i enheten. Man måste använda managementsystem från Cisco, Sybase eller SAP….. Ingen chans att kryptera SGS2 lokalt alltså a la Nokia E-series. Dåligt, tycker jag….

 • Raum

  Den här telefonen lär man ju köpa! Måste säga att snål som jag är(Och arbetslös för tillfället) så tyckte jag inte den var dyr. Rimligt pris faktiskt.

 • PVC

  På andra forum pratas det en del om problem med samtal som bryts efter ca 2 minuter. Kan nån SGII ägare bekräfta/dementera detta?

  Är jävlig sugen på en SGII, men om själva telefondelen krånglar så blir det nog en HTC eller SE den här gången :(

 • Teo

  håller med den är inte hal att hålla i :)

 • moparlinke

  Satt just å lekte med kompisens SGS2 och den är underbar men..

  Ska jag vara petig så tar de för lång tid för skärmen att tändas både med power och home knappen…Irriterande.

 • Dr

  Mycket bra recension ! :) Har läst en del recensioner sista veckorna och tycker dessa detaljer är precis det som skiljer er från mängden och ger ett mervärde. Mycket bra!

 • Zorobay

  Det verkar som hälften av alla här stirrar sig blinda på att hitta en mobil utan några som helst nackdelar…det kommer inte hända. Jag har letat tillräckligt. Inget kan vara värre än min nuvarande mobil. Det blir en Samsung Galaxy S2!!

 • tidsoptimist

  @ PVC

  Jag har iaf inte märkt något sådant.
  Det man kan klaga på är ungefär vad Swedroid tar upp i sitt test. Avsaknad av kameraknapp samt placering av on/off. Skulle även kunna tänka mig en LED för att se missade samtal och liknande, samt kanske en lite högre upplösning.
  I övrigt så tror jag man har svårt att gå tillbaks sin gamla telefon när man har testa denna best en stund.

 • PVC

  Tack tidsoptimist,

  Det finns folk här på forumet som har samma problem.

  http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=42568

  Förhoppningsvis bara en måndags ex, vi får snart veta. Jag tror jag avvaktar tills det här har retts ut :(

 • Slimme

  Bra och utförlig recension, som vanligt. Tycker dock att det tagit Alldeles för lång tid. Hade hellre sett en kortare och tidigare.

 • Phj

  Adolf :Rätt fet nalle, synd på touchwiz och det faktum att den är hal som en ål (förmodligen). Varför rapporterar du denna kommentar? (frivilligt): 0

  Touchwiz 4 är kung.

 • Pzycic

  @pux

  Denna ”seghet” är tydligen pga att om man trycker på hemknappen så aktiveras röststyrningen, den väntar på kommando i ca 1 sekund innan den skippar det och tar det andra alternativet iställer, dvs gå till hemskärmen. Man borde kunna stänga av den funktionen.

 • Anonym

  @Pzycic
  Röst-styrningen via hem-knappen går att stänga av genom att välja Settings->Motion och avmarkera Double Tap.
  Jag märkte direkt att skärmen tänds mycket fortare efter det.

 • David

  Grymt bra recension! Mycket intressant och trevlig läsning :)

 • mika sjöman

  Är själv ägare till en SGS 1a.

  Men att hålla i SGS2, fyyy fan vad plastigt! SGS1 höjdes till skyarna i testerna men här är mitt omdömme: skit gps (verkligen värdelös – i skräpklass), skitkamera under mörkare dygn då den saknade blixt/LED – vilket vi har mycket av, trögt filsystem som visserligen blev bättre efter lite hacks, slött gränssnit med hack när man använder den. Resten OK, men knappast fantastiskt.

  Ärligt talat, det är iPhone 4 den konkurrera med. Design matters BIG – och SGS2 är en plastanka i design – sämre än SGS1. Jag väljer vilken dag som helst en billig hackad HTC HD2a med android jämfört med en SGS2a. Hackade min kompis HD2a och den är klockren med sin aluminium chassi, överklockad till 1.4 ghz är den stabil och fungerar tokbra. 4.3 tums skärm… varför varför dra på sig en visserligen snabbare och klarare skärm till dyra pengar? Sååå mycket snabbare känns den inte i handen. HD2an är dessutom snygg som fan med sitt aluminium och har inget kasst alls när man NAND hackat den. Vet att inte alla kan göra detta, men det är surt att en så gammal mobil känns som den de facto är … snyggare och ger nästa lika bra användarupplevelse.

 • Micke

  mika sjöman :Är själv ägare till en SGS 1a.
  Men att hålla i SGS2, fyyy fan vad plastigt! SGS1 höjdes till skyarna i testerna men här är mitt omdömme: skit gps (verkligen värdelös – i skräpklass), skitkamera under mörkare dygn då den saknade blixt/LED – vilket vi har mycket av, trögt filsystem som visserligen blev bättre efter lite hacks, slött gränssnit med hack när man använder den. Resten OK, men knappast fantastiskt.
  Ärligt talat, det är iPhone 4 den konkurrera med. Design matters BIG – och SGS2 är en plastanka i design – sämre än SGS1. Jag väljer vilken dag som helst en billig hackad HTC HD2a med android jämfört med en SGS2a. Hackade min kompis HD2a och den är klockren med sin aluminium chassi, överklockad till 1.4 ghz är den stabil och fungerar tokbra. 4.3 tums skärm… varför varför dra på sig en visserligen snabbare och klarare skärm till dyra pengar? Sååå mycket snabbare känns den inte i handen. HD2an är dessutom snygg som fan med sitt aluminium och har inget kasst alls när man NAND hackat den. Vet att inte alla kan göra detta, men det är surt att en så gammal mobil känns som den de facto är … snyggare och ger nästa lika bra användarupplevelse.
  Rapportera inlägg 0

  Storhackarn, önskar jag var lika haxx som dig

 • Deacon

  @ mika sjöman

  …och så var det dags att gnugga gårdagen ur ögonen och inse att SGSII är världens bästa smartphone just nu. Punkt slut.

 • neddie

  @ candyraver

  känner man sig ”kung” med någonting överlag kanske man borde fundera på att gå ut mellanstadiet först innan man börjar kommentera….

 • neddie

  Micke :

  mika sjöman :Är själv ägare till en SGS 1a. Men att hålla i SGS2, fyyy fan vad plastigt! SGS1 höjdes till skyarna i testerna men här är mitt omdömme: skit gps (verkligen värdelös – i skräpklass), skitkamera under mörkare dygn då den saknade blixt/LED – vilket vi har mycket av, trögt filsystem som visserligen blev bättre efter lite hacks, slött gränssnit med hack när man använder den. Resten OK, men knappast fantastiskt. Ärligt talat, det är iPhone 4 den konkurrera med. Design matters BIG – och SGS2 är en plastanka i design – sämre än SGS1. Jag väljer vilken dag som helst en billig hackad HTC HD2a med android jämfört med en SGS2a. Hackade min kompis HD2a och den är klockren med sin aluminium chassi, överklockad till 1.4 ghz är den stabil och fungerar tokbra. 4.3 tums skärm… varför varför dra på sig en visserligen snabbare och klarare skärm till dyra pengar? Sååå mycket snabbare känns den inte i handen. HD2an är dessutom snygg som fan med sitt aluminium och har inget kasst alls när man NAND hackat den. Vet att inte alla kan göra detta, men det är surt att en så gammal mobil känns som den de facto är … snyggare och ger nästa lika bra användarupplevelse. Rapportera inlägg 0

  Storhackarn, önskar jag var lika haxx som dig Rapportera inlägg 0

  hahaha ja jävlar vad mycket ”hack” det var i den storyn. tips… om du inte faktiskt vet vad hacking är så kan det ju vara lämpligt att inte prata för mycket om det med tanke på hur du framställer dig själv…

 • pux

  Ok kan man stänga av featurn med Home-knapp lag så har jag inget att gnälla på.
  Oavsett är det ju en väldans bra lur.

 • Cylon

  Som vanligt levererar ni på Swedroid bra, ballanserade och inte minst proffsiga recensioner!
  Så skönt och läsa en recension som inte är gjort av fan bojs eller haters.

 • riddler

  Imponerad över laddaren som följer med 0,5volt å 07Amper trodde usb var 5volt och möjligen 700mA….

 • Anonym

  @pux

  Fördröjningen på 1-2 sekunder finns kvar när man går från app till hemsidan genom att trycka på hem-knappen.
  Skillnaden efter avaktivering av Double Tap i Motion-menyn är att skärmen
  tänds mycket snabbare när man trycker på hem/power-knappen i viloläge.

 • Emilia

  ser fram imot ett lika ingående test när det gäller HTC Sensation

 • unikum

  För lång. Har alla ork och lust att läsa hela? Jag stannade till vid några bilder och läste plus minus i slutet.

 • DroidAdde

  Har haft mitt exemplar av SGS2:an nu i en dryg vecka och kan intyga att den är riktigt snabb. Har en Desire, vilken fortfarande hänger med riktigt bra, som jämförelse. Ett par saker har jag regagerat på:
  1. Skärmen har mycket bättre svärta än Desiren, men Desiren är mycket bättre på vitt samt är mycket mindre pixlig vid visning av text vid surfning. Högre upplösning hade varit att föredra på SGS2:an.
  2. Avsaknaden av led för indikation av missade samtal, SMS etc tycker jag är en stor miss av Samsung att inte lägga med.
  Visst är telefonen är mycket större än Desiren men eftersom den är såpass tunn är det inget jag egentligen stör mig på. Jag tyckte inte min Desire var speciellt tjock men nu med en SGS2 i handen är Desiren en riktig tjockis :)
  En annan sak jag var orolig för var om jag verkligen skulle klara av en plastigare kontruktion i Samsungen kontra HTCn men det absolut inget jag stör mig på. Byggkvaliten är bra trots materialvalet.

 • Samsungen må ha bättre skärpa på bilderna, men jag tycker arc’en uppvisar bättre hantering av vitbalans och färger samt kontrast. Så jag föredrar helt klart arc’ens foton och ser den som den klart bättre kameran. Skärpa är inte allt. Samsungens bilder såg ofta kalla och urtvättade ut medans arc’en hade varmare och mer naturtrogna bilder.

  Sen sitter ni och jämför skärmarna med macro bilder på pixlar? Det är ju inget som ögat uppfattar på riktigt samma sätt och även om en display ser bra ut med ”mättade” färger så säger det inte ett smack om hur korrekta de färgerna är. Dock så bör ju en led skärm prestera mycket bättre än traditionella skärmar angående det annars vore det mycket märkligt, så jag tvekar egentligen inte på vad ni skriver.

  Verkar vara en riktigt nice telefon. Men nä, så länge det inte kommer någon sådan här lur med fysiskt tangentbord så står jag över, hur bra den än är.

 • Andy

  Väldigt bra recension! Som valig iofs =)
  Saknar dock kamerans fördröjning mellan bildtagning som ni presenterade i Xperia Arc testet. Men det kanske bara är jag som ser det som jätteviktigt.

 • Johan

  @ unikum
  Dagens I-landsproblem? ;)

 • Fredrik

  @ PVC
  Haft min sgs2 i snart en vecka. Aldrig haft problem med att samtal bryts eller störts på något sätt. Samtalsupplevelsen är betydligt bättre än min tidigare Desire HD. Den hade problemet att stundvis eka och brusa, både för mig och parten i andra änden.

 • Kenneth

  Härligt med långa recensioner. Innebär bara längre och härligare kaffestunder på morgonen :)
  För ska man göra nått, så ska man göra de ordentligt :)

 • @ manny

  Jämför vi med Google Nexus S (2.2.4)

  2.3.4?

 • Anonym

  Värmeutvecklingen på SGS2 är verkligen en dealbreaker för mig.

 • twisted1

  mika sjöman :Är själv ägare till en SGS 1a.Men att hålla i SGS2, fyyy fan vad plastigt! SGS1 höjdes till skyarna i testerna men här är mitt omdömme: skit gps (verkligen värdelös – i skräpklass), skitkamera under mörkare dygn då den saknade blixt/LED – vilket vi har mycket av, trögt filsystem som visserligen blev bättre efter lite hacks, slött gränssnit med hack när man använder den. Resten OK, men knappast fantastiskt.Ärligt talat, det är iPhone 4 den konkurrera med. Design matters BIG – och SGS2 är en plastanka i design – sämre än SGS1. Jag väljer vilken dag som helst en billig hackad HTC HD2a med android jämfört med en SGS2a. Hackade min kompis HD2a och den är klockren med sin aluminium chassi, överklockad till 1.4 ghz är den stabil och fungerar tokbra. 4.3 tums skärm… varför varför dra på sig en visserligen snabbare och klarare skärm till dyra pengar? Sååå mycket snabbare känns den inte i handen. HD2an är dessutom snygg som fan med sitt aluminium och har inget kasst alls när man NAND hackat den. Vet att inte alla kan göra detta, men det är surt att en så gammal mobil känns som den de facto är … snyggare och ger nästa lika bra användarupplevelse. Rapportera inlägg +4

  Hehe, dagens inlägg award på det! :P

 • Lars Werner

  @Anonym
  Intresseklubben antecknar…

 • kameboy

  Fantastisk recension! Noggrannheten ger klarhet i frågor som man annars bara får besvarade genom att köpa telefonen. Inga andra är så utförliga!

  Grym telefon också! Designen är simpel och funktionell = stiligt. Vissa tycker att den påminer om iphone… ja, med så få frihetsgrader för design på en mobil täckt av en skärm så är det inte konstigt. Jag förstår dock inte hur tafatt man är om man tycker att dessa telefoner går att förväxla. Och även om dom vore lika, så är designen fortfarande bra. Liknelsen till iphone är en ickefråga!
  ”Plastigheten” finns där av samma anledning som på SGS: VIKTEN! Fantastiskt att kunna ha en sån stor telefon i kavajfickan utan att göra sig särskilt påmind.

  Att sedan ha en telefon att styla med är patetiskt. Att äga en iphone pga ”image” eller ”stil” säger bara att man är ännu ett får som inte vet bättre. Sen när är det coolt att vara mainstream? :P

  Långa recensioner är bra recensioner! Mitt enda klagomål var bristen av jämförelser mot föregångaren SGS (för oss som funderar på att uppgradera).

 • Mikael

  Min datorskärm är tunnare än denna telefonen :) Bara 7mm tjock på hela skärmen

 • Teo

  @ neddie
  den där mika snackar bara skit

 • Teo

  jag bryr mig inte om omdömen/resesioner längre har läst mobils test och lyssnat på vad feber har sagt om den och jag säger bara en sak efter att jag har den själv och det är att swedroid är dom ända man kan lita på.

  Tack Swedroid för att ni finns :)

 • Gabriel

  WOW tack

 • Anonym

  mika sjöman :Är själv ägare till en SGS 1a.Men att hålla i SGS2, fyyy fan vad plastigt! SGS1 höjdes till skyarna i testerna men här är mitt omdömme: skit gps (verkligen värdelös – i skräpklass), skitkamera under mörkare dygn då den saknade blixt/LED – vilket vi har mycket av, trögt filsystem som visserligen blev bättre efter lite hacks, slött gränssnit med hack när man använder den. Resten OK, men knappast fantastiskt.Ärligt talat, det är iPhone 4 den konkurrera med. Design matters BIG – och SGS2 är en plastanka i design – sämre än SGS1. Jag väljer vilken dag som helst en billig hackad HTC HD2a med android jämfört med en SGS2a. Hackade min kompis HD2a och den är klockren med sin aluminium chassi, överklockad till 1.4 ghz är den stabil och fungerar tokbra. 4.3 tums skärm… varför varför dra på sig en visserligen snabbare och klarare skärm till dyra pengar? Sååå mycket snabbare känns den inte i handen. HD2an är dessutom snygg som fan med sitt aluminium och har inget kasst alls när man NAND hackat den. Vet att inte alla kan göra detta, men det är surt att en så gammal mobil känns som den de facto är … snyggare och ger nästa lika bra användarupplevelse. Rapportera inlägg +7

  du vet ju inte vad du pratar om. Och det går inte jämföra en gamm HD2 med SGS2, Du verkar gå för mycket på utseende gosse, lär dig att det är insidan som räknas även i teknikens värld.

 • Vem bryr sig

  @ Mikael

  Jaha, och?

 • Axel

  Schysst val av tv-serie att testa videospelaren med!

 • Med tanke på Intels totala dominans på processorer för stationära datorer så skulle det vara roligt att veta vad de har för planer angående det här. Fortsätt i samma stil!

 • Renstrah

  Är absolut nöjd med mitt köp, har aldrig varit med om en bättre telefon. Det känns absolut inte plastig att hålla i – dock är den tunn, men det gillar vi! (ni som inte gillar kan väl köpa er ett skal) Dock tycker jag att ni skulle visat en aktion-panorama-bild. Riktigt roligt!

 • ihsan

  Håller inte med alls att wvga inte är tillräkligt från 3,5-4,0, vid 3,5 är wvga hur skarp som helst

 • Larsa

  uno :

  Kalle :Ingen Sense och plastig, går bort för mig.

  Är det någon som vet om denna Samsung fortfarande är kvar i förra seklet i det att den behöver sladd och PC med windows för att kunna uppdateras när det väl blir så dags?
  Rapportera inlägg +5

  Jo tyvärr har tydligen inte samsung lärt sig OTA som man som HTC-ägare tar för givet men va fan, den smällen får man ta för jag är trots plastkänslan förälskad ;)

 • Larsa

  Kalle :Ingen Sense och plastig, går bort för mig.
  Rapportera inlägg +8

  & jag som kört sense i två år & gillar det, bytte till Legend för känslan, funderade på Desire S för att det är den gedignaste mobil jag nånsin hållt i min hand. Upptäckte denna & är helt hänförd, kan till & med ta plasten, den är sanslös & jag tror inte sensation kommer att ha en chans i nåt i jämförelse, ja bortsett från plast/alu då. Det största (som jag tror men inte vet)som SGSII har som fördel är ju 1:skärmen, sanslös!!! 2: tunn som fan vilket blir viktigt när dom blir stora. Testade i butik i jeansfickan & min Legend syntes & kändes mer i fickan än SGS2. För övrigt så har jag tidigare skrattat när folk pratat om vikt, ger ju kvalikänsla har jag tyckt & var ju så inne på desire S eftersom jag tänkte aatt den räcker för mig, det gör den kanske för en kille som mig, som aldrig spelar spel. En halvtimmes surfning med SGS2 ändrade min uppfattning, sanslös!

 • Larsa

  Som vanligt världens bästa test, och som jag väntat!

  Dock ett jättestort underbetyg på att ni inte ger nån som hlst kommentar på batteritid vid användande, ja annat då än den där testgrejen som den klarade galant.

  Är lite orolig då andra testare fått helt andra resultat vid liknande tester & att det finns en tråd här där stora problem tas upp vid webläsaranvändning…

 • Larsa

  unikum :För lång. Har alla ork och lust att läsa hela? Jag stannade till vid några bilder och läste plus minus i slutet.
  Rapportera inlägg +1

  Då är detta inte luren för dig :)Vi som är riktigt intresserade ville lixom inte att texten skulle ta slut men vi är nog i & för sig lite sjuka, ja ungefär som swedroidkillarna antar jag :)

  Jag läser oerhört många tester & de som blir längrandiga är lätta att hoppa över, gå bara till sammanfattningen.

  Gäller dock aldrig swedroids tester för mig, ok vissa grafer skippar jag men texten, där läser jag allt!

 • Larsa

  Daniel :Samsungen må ha bättre skärpa på bilderna, men jag tycker arc’en uppvisar bättre hantering av vitbalans och färger samt kontrast. Så jag föredrar helt klart arc’ens foton och ser den som den klart bättre kameran. Skärpa är inte allt. Samsungens bilder såg ofta kalla och urtvättade ut medans arc’en hade varmare och mer naturtrogna bilder.
  Sen sitter ni och jämför skärmarna med macro bilder på pixlar? Det är ju inget som ögat uppfattar på riktigt samma sätt och även om en display ser bra ut med “mättade” färger så säger det inte ett smack om hur korrekta de färgerna är. Dock så bör ju en led skärm prestera mycket bättre än traditionella skärmar angående det annars vore det mycket märkligt, så jag tvekar egentligen inte på vad ni skriver.
  Verkar vara en riktigt nice telefon. Men nä, så länge det inte kommer någon sådan här lur med fysiskt tangentbord så står jag över, hur bra den än är.
  Rapportera inlägg +3

  Håller helt med dig där. Mitt enda mål med mobilkameran är facebooksuppläggningar & dylikt & då är så små skärpeskillnader utan vikt, det övriga typ hur den klarar vitbalansering är mkt viktigare.

  Gör folk jätteförstoringar på papper av sina mobilbilder? Nej. Förbannade pixelhysteri! Om man stannat vid 3 megapixel & lagt allt på att få ned brusnivån samt det viktigaste för de flesta, dynamikomfånget. Gud va dom hade gjort det kättare för sig då & s¨mycket bättre det hade blivit för oss. Allt över 5 megapixlar på kameror för vanligt folk är löjligt, slöseri med utrymme samt upphov till mer brus samt sämre kontrastomfång. Stor sensor, ok med fler pixlar, mobilsensor, en optimerad 3mp.sensor skulle nog kunna bli riktigt bra idag men tyvärr, siffran säljer inte…

 • uno

  Dr. B :

  uno : men också för att den samlar på sig mindre rörelseenergi om man skulle tappa den, och att det därigenom förmodligen är mindre risk att den går sönder. Rapportera inlägg +1

  Är det inte rörelsemängden som avgör hur stor kraften blir på telefonen i ögonblicket den slår i marken och inte rörelseenergin. Eller har jag fått min fysik om bakfoten? Rapportera inlägg +1

  Jo, deriverar du med med avseende på tiden får du att kraften är massan gånger accelerationen, men det gäller också att när telefonen släpps övergår dess lägesenergi övergår i rörelseenergi efterhand som telefonen faller, denna energi måste ta vägen någonstans när telefonen slår i backen och den energin ska ta vägen någonstans. T.ex deformation.

 • mika sjöman

  @ Anonym

  Insidan som räknas, håller med dig till viss mån – men ärligt talat är inte konsumentupplevelsen så stor att det är värt att byta upp sig från en hackad HD2a. Att öppna en app tar ungefär lika långt tid – det enda som är betydligt annourlunda i så fall är skärmen. Sett ur konsumentens perspektiv.

  Att du underskattar utseendet och känslan i att hålla i en konsumentprodukt för dyra pengar, visar på att du inte förstår frågan. SGS2 är en plastanka som borde varit snygg – nu ser den ut som en dålig kopia av iPhone.

 • Sunspring

  Samsung är ett enormt företag. Visste ni tex att de tillverkar bilar, bygger byggnader, har matvarubutiker, har ett baseball lag m.m. i Korea^^ Kom nyss tillbaka från en resa dit, var osäker på om SGS2 inhandlad där skulle fungera i andra länder, så det blev ingen.

 • Anonym

  Swedorids recensioner saknar motstycke på nätet!

 • Afra

  ÄLSKAR min SGS2 !!!!!!

 • DrRambone

  Att man ens kan jämföra men htc’s sura sense skräp ….

 • SGSII

  Grym telefon, köpte min i torsdags.. kan inte annat än rekommendera..

 • BogeyMan

  Helt klart den bästa Android-luren hittills. Jag har nog testat alla (jobbar i telefonbutik) och kan bara hålla med. Det är liksom inte ens öppet för diskussion.

  I handen är den däremot ingen höjdare. Tycker inte alls att den är bekväm att hålla i och i ett fodral blir den ju löjligt stor. Väntar nog på SGS II mini innan jag byter upp mig fron trotjänaren HTC Hero.

 • Said

  Det är inte possitivt om apparaten är lätt, det tyder på mycket plast och därmed låg kvaliè

 • DNA

  @ Said
  Så du menar att en Formula1 bil är alltigenom dålig kvalitet?

 • Mort

  @ Said
  Det var det dummaste jag har hört. Skulle telefoner i bly vara av bättre kvalité än telefoner tillverkade i aluminium?

 • Gustaf

  Grymt test, bra jobbat. Tror ändå jag väntar till jämnförelsen kommer till Sensation innan jag bestämmer mig. Bra jobbat iaf

 • mixxno

  Visst, den är säkert asgrym, men jag tror nästa trend kommer gå emot 3,7″:s skärmar efter att 4,2″:s trenden har lagt sig. Fan man måste ju kunna ha den i fickan, tycker iaf jag. Annars kan man ju lika gärna ha med sig en padda. Gränsen går ju faktiskt där nånstans. Alla ni som suktar efter en SGS2, har ni hållit i en ännu? Den är ju grotesk i min mening…, men smaken är som baken…

  Hälsningar från 3,7-tums klubben :-)

 • moparlinke

  Tror inte alls trenden kommer att gå mot 3,7 tum.
  Snarare något större än 4.3 men med ungefär samma mått-

  Har testat SGS2 några ggr och den känns nästan lite väl bred men jag tror att det är en vanesak.

  Däremot är den ju grymt skön att hålla i landscape läge å se film eller surfa.
  Där gör vikten en hel del..Min N900 på 181 gram känns en hel del efter ett tag.

 • Mack

  mixxno :Visst, den är säkert asgrym, men jag tror nästa trend kommer gå emot 3,7″:s skärmar efter att 4,2″:s trenden har lagt sig. Fan man måste ju kunna ha den i fickan, tycker iaf jag. Annars kan man ju lika gärna ha med sig en padda. Gränsen går ju faktiskt där nånstans. Alla ni som suktar efter en SGS2, har ni hållit i en ännu? Den är ju grotesk i min mening…, men smaken är som baken…Hälsningar från 3,7-tums klubben :-) Rapportera inlägg +2

  Den är inte stor att hålla i, handlar om millimetrar längre och bredare. I fickan märker du den inte ens, den är såpass lätt och tunn att man ibland måste sticka ner handen för att känna att den är där. Den får tom plats i mobilfickan många jeans har utan bekymmer.
  Du ska nog prova stoppa den i fickan innan du uttalar dig.

 • Skinksallad

  @mixxno
  Jag tror snarare att det kommer gå upp till 4.5″, sedan kommer top tier telefonerna lägga sig mellan 4-4.5″. Jag tyckte att en Desire S kändes för liten efter några dagar med en arc…

  En telefon gjord med bra plast känns inte ranglig och dålig, men är ändå lätt och väldigt tunn.

  De kommer sen bli tunnare och få bättre batteritid och kraftfullare hårdvara.

 • Karl S

  Bra Swedroid!
  Vad är det med er som klagar på att recensionen är för lång? Hoppa till sammanfattningen, eller läs något fattigt uttalande någon annanstans istället. Det är ju inte så att Swedroid är det enda stället där telefoner recenseras. Däremot är det ett av mycket få ställen där man kan läsa en utförlig recension. För mig, och många andra här, är det detaljerna som gör det, och testarnas passion för just detaljerna är det som höjer de här recensionerna både innehållsmässigt och faktiskt också stilistiskt. Det här är en nördsida och det ska synas, kännas och märkas. Idag recenserade DN Ekonomi ZTE Blade på en halvsida. Passar inte galoscherna här kan ni surfa dit istället.
  Nej, Swedroid, lyssna inte på gnället! Orkar man inte läsa testet kan man strunta i att kommentera också.

 • Teo

  det slutar nog snarare på 4,8″

  jag har en GS2 och måste säga att det är helt klart den bästa mobilen på marknaden är sjukt nöjd med min :)

 • Teo

  det är bara de att efter 4,3 så går det typ inte att hålla i dom längre så hoppas ändå att de stannar på 4,2 till 4,3

  men tror tyvärr inte de för i usa har samsung släppt infuse 4g och den är 132x71x9mm och väger 139 gram.

 • Teo

  varför är bilderna från arcens kamera så sjukt övermättade i färgerna eller är det bara jag som tycker de det är märkligt?

 • Teo

  är de någon mer än jag här som tycker att bilderna från arcen är väldigt övermättade?

  eller är färgen närmre verkligheten för arcens del än vad gs2 är?

 • rocco :Men vad hände med Cisco Anyconnect och de andra Business funktionerna??? Rapportera inlägg 0

  Jag vill också läsa mer om Anyconnect och Webex. Någon som har testat dessa funktioner?

 • dexter

  ”Vi testade också att ansluta telefonen till Sonys spelkonsol PlayStation 3. Tyvärr hittar inte telefonen spelkonsolen och vi får istället gå genom PS3:an för att ansluta till telefonen.”
  Har PS3:an ens DLNA-server?

  ”Vi blir också lite besvikna över DLNA-stödet i Samsung-programmet All Share”
  Snackar vi PC-programmet här eller vad?

 • Fristil

  Var å klämde lite idag på en SGS2. Man blir väldigt sugen på att byta upp sig, hmmmm ska man slå till??

 • NoOne2k

  Bra recension :) men går det verkligen att byta SD-kort under drift?
  ”Lyfter vi på batteriluckan blottas batteriet, SIM-kortsplatsen och SD-kortplatsen; där bägge kort går att byta ut utan att lyfta på batteriet. En omstart är dock nödvändig vid byte av SIM-kort.”

 • Teo

  @NoOne2k
  ja det stämmer :) du vet på SE sitter ju simkortet så att man måste ta ur batteriet för att få ut simkortet så är det inte på GS2 :)

 • Anonym

  Vänta nu.. jag måste ta ut batteriet för att komma åt SD-kortet. Kan det stämma?
  Hur sitter det på er andras S2-lurar?

 • Majkey

  Verkar vara hetaste mobilen i dagsläget, dock ser jag den ”dåliga” upplösningen som en stor miss av Samsung. Trodde qHD skulle vara standard nu..

  Bilden där ni spelar upp video så står det filnamnet, ni kanske ska blurra över det för säkerhetsskull. Kan tänka mig att det inte går hem hos fel personer.. :)

 • Teo

  @ Majkey
  qHD är överhypat

 • Gabriel

  Jag är en HTC ”freak”
  men jag testade den i butik idag ett och jag är fett sugen på den
  Snabb som f*n, rätt snygg, grym skärm ,lätt omg så lätt den är….och den är inte så jätte plastig som jag trodde den skulle vara…ända jag inte alls gillar med den är Touchwiz UI 4.0 det känns rörigt enligt mig….

 • Martina

  Jag hade tidigare en HTC Desire. Var i valet i kvalet om de skulle bli LG Optimus 2x eller Samsung Galaxy S2.
  Ingen än jag är nöjdare över hur valet blev! Samsung Galaxy S2!

 • Chenz

  Majkey :Verkar vara hetaste mobilen i dagsläget, dock ser jag den “dåliga” upplösningen som en stor miss av Samsung. Trodde qHD skulle vara standard nu..Bilden där ni spelar upp video så står det filnamnet, ni kanske ska blurra över det för säkerhetsskull. Kan tänka mig att det inte går hem hos fel personer.. :) Rapportera inlägg 0

  Skärmupplösning är den mest överskattade funktionen på hemsidor och forum dedikerade för mobiler. På andra hemsidor där mobiler kan diskuteras inser de flesta att man inte ser någon skillnad på wvga och qHD, om man inte kollar något extremt noggrant, förstorar upp något enormt. Dessutom har Sensations qHD skärm lägre upplösning än Galaxy S II, pga pentile matrix.

 • Mort

  Håller med. Hög upplösning i all ära, men är det inte dpi vi är ute efter? Lite som Sharps nya TV, UHD (4320p) är ju inte så värst märkvärdigt om TVn ändå är 85″.

 • Anonym

  @mixxno
  Jag har en desire HD o jag tycker inte alls att den är för stor för att ha i fickan.. det är väl en smaksak antar jag.

 • Martin

  Verkar kanon!
  Har idag SGS och den har som bekant som enda Androidlur stöd för r(SAP) vilket är enormt viktigt om man snackar mycket i bilen.(Premium HF från Audi, VW, Skoda och Porsche bl a)
  Någon som kan bekräfta eller dementera detta? Att snacka med supporten på Samsung ger tyvärr inte så mycket, enligt dom så har inte SGS stöd för detta, trots att det bevisligen fungerar. Har kört det felfritt sen den dök upp på marknaden.

 • Merlin

  Suverän recension, men jag reagerade på följande två saker där jag anser att ni antingen har FEL eller har fått en annan byggkonstruktion än min SGS II.

  ”Eftersom att skyddet sitter inbyggt i batteriluckan går det att byta ut om det skulle bli repigt..”
  Vet inte vad ni har fått för variant, men min batterilucka har bara ett hål för upphöjningen av kameradelen, inget skydd där av något slag.

  ”Lyfter vi på batteriluckan blottas batteriet, SIM-kortsplatsen och SD-kortplatsen; där bägge kort går att byta ut utan att lyfta på batteriet. En omstart är dock nödvändig vid byte av SIM-kort.”
  Återigen, har ni en annan variant av SGS II? Jag kan definitivt inte få ut SD-kortet utan att ta ur batteriet, eftersom det ligger ivägen.

  Vidare kan tilläggas att det inte behövs en omstart vid byta av SIM-kort; det räcker med att man går in i Flygplansläge och se’n tillbaka igen.

  Någon undrade om samtal som bryts, men det är inget jag har reagerat på alls med min (som jag haft se’n den 6 maj).

 • Anonym

  La in en beställning på en SGS II igår. Kommer vilket år som helst ;-)

 • Jens

  Vad heter appen som testar digitizern och man ser alla beröringspunkter? Finns det på market?

 • Andreas

  Är det bara jag som stör mig på att kameran verkar överexponera mer än Arc i starkt ljus? Syns rätt tydligt på testbilderna

 • 8-)

  Jag förstår inte hur ni kan tycka att kameran är bättre i sgs2. Kanske är skärpan bättre ibland, men FÄRGERNA?

 • Teo

  @ 8-)
  färgerna från arcen är ju för färgstarka och dessutom så blir det konstiga punkter och artefakter i arc när det är i mörka miljöer

 • Jesper

  Tänkte väl att jag hade rätt! I artikeln nämner ni att telefonen har DDR2 minnen, den har faktiskt 1GB ddr3! http://www.engadget.com/2011/05/29/linaro-and-samsung-roll-out-exynos-4210-based-origen-development/

 • Per Larsson

  SGS II är säker helt grym, men varför skriver precis alla recensenter om dess videoredigeringsprogram. Att det är unikt att den har det osv. Men snälla någon, SGS I har OCKSÅ en hyffsat bra videoredigerings app. Jag misstänker att det är precis samma app (fast jag vet inte). Men inte en själ nämner detta utan tar upp det som om det vore något unikt med SGS II.

 • På blombilderna syns det tydligt att arcen har bättre kamera!!

 • Abdelilah

  Detta kallar jag ett test!

  Jag ha redan köpt SGS2, och jag är mycet nöd med den……

 • langeman

  Himla bra testsida! Har köpt en SGS2 & är väl rätt nöjd men inte så himla impad (har iofs inte haft nå´n smart-phone tidigare)!
  Android som gränssnitt är ju inte så värst intuitivt & SGS2 är ju egentligen som en padda – rätt klumpig. Det betyg jag ger hela paketet blir nog en halvsvag 7:a. & medskicket till ”Navigation” ska man väl tala rätt tyst om, eller…? Jämfört med en ”riktig” GPS så blir väl betyget en klen 4:a.
  Nå´n som vet en bra (helst gratis) app som klarar av navigering med röstkommandon?
  Eller ska man följa sonens råd att sälja av & köpa en iFån i stället?

 • Anonym

  @langeman
  Vet inte om det täcker dina krav men du har ju Waze som är gratis.

 • Jolle

  är det bara jag som tycker att färgerna på kamerabilderna på Arc ser bättre ut?

 • Danne

  Klart kul att just Kies Air är just det som folk stör sig mest på, men i M3’s test så nästan hyllas Kies :)
  http://www.idg.se/2.1085/1.382263/samsung-galaxy-s-ii-varldens-basta-telefon/3

 • Stefan

  Någon som vet hur man stänger av ljudet som blir när telefonen är fulladdad?
  Laddar ju min oftast när man går och lägger sig blir väckt på natten är ju mindre rologt.

 • Karl

  Galaxy S II är min första Androidmobil och jag har inte fått grepp om alla funktioner. Finns någon funktion eller app som kan visa hur mycket MB och samtalstid jag använt? Eller finns det här på Swedroid svar på min fråga. Har letat, men ej funnit.

 • Kenneth

  @ Karl

  Jag har själv ingen Samsung Galaxy S II. Men är inne på min andra Android nu (får min 3:e imorgon. En Galaxu S II). har nu en Sony Ericsson Xperia Arc, men kan guida dig hur jag gör för att se hur mycket MB man använt.
  Tryck in dig på Inställningar, sedan lagring. Där får jag då upp hur mycket utrymme jag totalt har samt hur mycket som är tillgängligt på mitt SD-kort. Längst ner står telefonminnet. det finns även så man kan trycka Montera bort SD-kort. Vilket jag inte råder dig att trycka på om du inte vill ta bort de. Vilket då menas att telefonen slutar läsa av SD-kortet. Och läser inte av de igen förns du tar ut de fysiskt och sätter in det igen.

  Gällande samtalstid kan jag inte svara på frågan mer än, jag vet inte. Men möjligtvis att de finns någon bra applikation att hämta för det i Market. Men ingen som jag vet.

  Men eftersom du är en ny användare av Android kan jag rekomendera några applikationer som kan vara användbara. Samtliga finns att hämta i Market.
  – AK Notepad
  – Bubble (sök Ben Zibble, så kommer rätt applikation upp. Då de finns många applikationer som heter Bubble)
  – Eniro.se
  – Google Goggle
  – Google Översätt
  – Compass

  De är några jag kan rekomendera så här i början av sitt Android-användande.
  Hoppas då får det bra med din Samsung :)

 • Kenneth

  @ Jolle
  Nej Jolle, det är de inte. Arcen pressar fram färger mycket mer. Snyggare? Då får man själv bedöma. Det blir inte på något sätt natural av att göra det. Men enligt min åsikt har Arc snyggare bilder.

 • Andreas Lazarux

  Nice nu har jag fått min S2 :) ska bli trevligt att bekanta sig med den då den laddat. nu har man gjort av med ca 13000:- sen januari på smartphones. den här ska man väl kunna ha ett tag :)

 • Magnus

  Grymt bra recension! På swedroid kommer jag hädanefter att hänga! Det blir en Galaxy S2 när NFC chippet kommer! :)
  Tack!

 • Karl

  Har upptäckt att alarmet inte går igång om mobilen är avstängd. På mina tidigare mobiler Nokia m fl fungerade detta. Finns det någon alarm-app, som klarar detta?

 • Jens

  Karl:
  Testa Data Counter Widget
  Sedan rekommenderar jag det underbara Androidprogrammet WhoIsCalling som slår upp det nr som ringer mot Internetsidor och skriver ut vem som ringer, Superbra mot försäljare;)

  Någon annan som har problem med batteritiden? Jag tycker den drar oerhört mycket batteri, det är laddning på kvällen, normal användning under dagen resulterar i att batteriet är slut när man kommer hem från jobbet. Ska den verkligen dra så mycket?

 • Teo

  är det bara jag här som står mig på att telefonen inaktiverar funktioner när batteriet hamnar under 15% går inte att ta bilder med kameran mm..
  finns det ingen lösning på detta problem?

 • Teo

  stör*

 • DNA

  @ Teo

  Vad menar du? Det är ju bara att avaktivera energisparläge eller ändra inställningarna där. Eller missförstår jag din fråga?

 • DNA

  Måste säga att min stora farhåga var GPS:n. Jag hade Galaxy S innan och den GPS:n suger ju – minst sagt.
  Nu har jag utvärderat ”my precious” och kan nöjt konstatera att GPS:n fungerar klockrent.

  Angående batteritiden tycker jag den är ok för en smartphone. Det beror ju såklart på hur många program man har igång i bakgrunden. Men jag har hellre ganska slimmat ”standardläge” och tar mig de extra sekunderna det tar att starta upp något specifikt program när jag vill ha det. Gör mycket p batteriet tycker jag.

  Annars är jag såååå nöjd med min S2:a

 • Teo

  @DNA
  men alltså det går ju inte att ta kort med kameran ifall batteriet är under 15% väll?

 • Teo

  @Teo
  eller har du rootat din?

 • DNA

  @ Teo
  Aha – så du menar att den stänger ner oavsett inställningarna för energisparläge?
  Hmm, ska låta batteriet gå ner – och testa. Återkommer. :)

 • Teo

  @DNA
  eller har du rootat din?

 • DNA

  @ Teo
  Nej – ingen root.

 • Teo

  @DNA
  okej :) tack

 • Teo

  @DNA
  okej :) vilken firmware kör du med är de KE7 eller KE2?

 • DNA

  KE2

 • Teo

  @DNA
  okej :) samma här

 • Karl

  Jag vet inte om detta är rätt plats i forumet. Men jag är helt ny på Android och Galaxy 2. Jag har importerat musik till telefonen, men den tyck ha hamnat på telefonens inbyggda minne. men jag skulle hellre ha den på SD-kortet. Kan man flytta den? Och hur?
  Jag har Mac och använt bluetooth och också testat Kies light beta för Mac.

 • Teo

  hur tar man bort den simpla lockscreenen på SGS2??
  vill ha en annan men då får jag dubbla.

  vill enbart använda chompsms också men då plingar det till i både samsungs egna meddelandeprogram och i chompsms :( hur ställer jag in de för att bara använda den ena eller den andra?

 • DNA

  @ Teo

  Har testat med kameran nu. Det är precis som du säger med att kameran inte går att använda när batteriet gått ner får mycket i kapacitet. Bummer!

 • DNA

  Meen – kan inte editera inlägg ju… ”får” ska naturligtvis vara ”för”. Se ovan.

 • Martin

  Hamnade här på omvägar och måste applådera den objektivt grymma recensionen. Gillar också att Black Books-karaktärerna fick delta.:D

 • Anonym

  @Teo

  För problemet med sms så måste du stänga av notifieringar i standard smsappen.
  Hade också det problemet med min gamla SGS innan jag fattade vad jag skulle göra.

 • Nastyboy

  Samsung galaxy 2 är värsta skitet,köp inte om ni vill byta telefon 5 gånger om.. Allrig mer galaxy 2 för att den inte fungerar o tjorvar hela tiden med allt..
  Rekomenderar er som inte har en Samsung o köpa Galaxy 1an som är superlur i jämnförelse mot galaxy 2..

  RIP Galaxy 2

 • Karl

  Jag har en Samsung Galaxy S2. Köpte Navigon ( v3,6,1) från Market. Laddade sedan ner Navigon Select också därifrån. När jag öppnar Select får jag följande meddelande: ”Navigon Select är endast tillgänglig för deltagande telefonoperatörer och tillverkare. Detta program kan inte startas på din enhet. Du ka dock köpa programmet Navigon Mobilnavigator på Android Market”.
  Varför funkar inte Select, tro?
  Eller finns funktionerna från Select redan i Navigatorn?

 • Pat

  Fick byta min SGS2 i torsdags före midsommar för att den blev kokhet och stängde av sig själv hela tiden. Den nya gör precis likadant. Den kopplar även ifrån Bluetoothfunktionen i bilen hela tiden.
  Någon som haft liknande problem?

 • Koimeister

  vissa säger att Samsung Galaxy S2 är världens bästa telefon. Men folk har ju fått upp prestandan på andra smartphones som t.ex. HTC Desire HD till 1,53 GHz. Sen tror jag att vikten på telefonen faktiskt har betydelse för olika resultat i benchmarktest eftersom det finns törstiga drivrutiner. Antingen så har dom då bytt processor eller bara trimmat upp den. Men sen så borde det ju även vara så att man på nåt sett riktar all effekt på just benchmarktestet för att få ut ett värde på 2110 ur en HTC Desire HD eftersom min presterar ungefär 1400- 1600 i normala fall med sju appar. Appar behöver inte påverka resultatet, men kan även ge en kraftig försämring. En del fakta om just SGS2 kan klasseras som ett rent skrytmoment som t.ex. när man påstår att den startar blixtsnabbt (20 sek.). Det har aldrig ens hänt att min HTC Desire HD har startat så långsamt och normala fall tar det inte mer än 2-3 sekunder att fullborda en uppstart.

 • Koimeister

  samma sak som SGS2:s värde på 3832 kan också uppkomma utav samma moment att man stänger av alla andra program så att de inte suger en massa effekt.

 • julien

  Jag önskar bara man kunde dölja loggot…

 • Henry

  Hej

  Mycket bra test, jättetack!

  Undrar däremot om det inte alls går att använda kies air-saken mot mac? kommer jag behöva installera windows på mac för att få tillgång till telefonuppdateringar också?

  Tack återigen!

 • Karl

  Det finns en beta för Kies for mac.

 • Anton

  Såg en kille som skrev att han ska köpa sin galaxy2 så fort NFC chippet har släppts, vad innebär det? Har mina funderingar själv på att köpa en galaxy2 men vet inte ifall det är värt pengarna. Kör nu en sliten nokia så allt är bättre. Men finns det andra alternativ som är bättre i test än galaxy2 ?

  Tack på förhand.

 • Karl

  @ Anton NFC står för Near Field Communication och innebär att telefonen i princip fungerar som ditt kreditkort med vilken du betalar som vanligt.

  Genom en NFC-kompatibel avläsare kan butiken du handlar hos bara scanna din telefon, och pengarna dras från ditt konto direkt. Det krävs ett avstånd på ungefär 10 cm för att NFC ska fungera, så vem som helst kan inte läsa av din mobil. 2003 godkändes NFC som trådlös överföringsstandard, men det är inte förrän på senare år som systemet har börjat bli populärt.

 • Elvir

  Tja allesammans,

  Jag upptackte precis en kul grej. Jag gick till affaren for att kopa en bluetooth mus for att testa om det funkar pa Galaxy och det slutade med att jag kopte en Logitech tangentbord med musplatta pa (modell y-x5a77) avsedd for PS3. Det gick valdigt fint att ansluta och kora, speciellt om du ansluter telefonen till en tv och vill slippa springa fram till telefonen varje gang du ska gora det minsta lilla. Dock saknar den svenska bokstaver som ni sakert forstatt fram till nu. Hursomhelst sa far du tangentbordet pa Elgiganten for 299 kr och saljaren tyckte det var skitkul att Galaxyn kunde ansluta extern tangentbord och mus pa det sattet.

  Lycka till!

 • Haha

  Färgen i arcen ser ju ”föör falska ut” titta bara på Super AMOLED + skärmen, så jävla underbart!

 • Balder

  Vad används för kompassapp?

 • Orangefärgadekaninen!

  Min SG2 ”vägrar” hitta mitt nätverk via wifi men grannens hittar den? Kan det vara för att min router är i källaren? Men dator har iallafall inga problem med det? :/

 • DNA

  @ anders
  Hahahahahahah…. eller vänta – menade du allvar?! ;)

 • persy

  @anders: skämtare där. Iphone är bara för osäkra, opålästa wannabees som tror dom köper rätt. Iphone är årtiondets reklam-scam. Android rules!

 • sofia

  Vart hittar jag kompassen?

 • Tarek

  Har ni testat DicePlayer? den har stöd för DTS-ljud
  https://market.android.com/details?id=com.inisoft.mediaplayer.dice

 • Sebastian

  @Tarek
  Lysande!

 • Fredde

  En fråga ? Android-appen till Facebook – varför står det inte android som postare på facebookinläggen och endast via ” mobiluppladdning ”, eller måste man ladda ner ngt speciell app till detta el registrera via samsung, hänger inte med riktigt.

 • Niklas

  Hej!
  Jah läste på pricerunner att laddningen tog 4 timmar och efter det började telefonen pipa, stämmer dessa påstående? :)

  Är värmen på telefonen något som alla upplevt?

 • Karl

  @ Niklas
  Nej, det har jag inte upplevt med min.
  Några pip har jag inte lagt märke till heller.
  Laddningstiden upplever jag som normal.

 • Andreas

  Fantastisk recension!

 • Anonym

  sök på ”Compass”

  Från Catch.com

 • Vafan?

 • @Höhö

  Muahahahahahahahaha

 • Anonym

  Priset är ju helt felaktigt. Den är tusen kronor billigare än vad som står i testet.

 • Ossy

  Jag fick inte med något minneskort när jag köpte min telefon och jag är lite osäker på vilket minneskort jag skall köpa. Minneskortet från min gamla telefon passade inte, dessutom undrar jag vilken storlek på minneskortet som är att föredra?

 • Karl

  Jag har ett 16 GB microSD-kort i min. Man kan ha upp till 32 GB i den. Skulle nog själv idag satsat på 32 GB, eftersom jag har många musikfiler. Men det är klart att 16 GB räcker långt.

 • Karl

  @sofia Det finns en app för kompass. Sök på Androidmarket.

 • Magnus

  @Niklas

  Ja, den piper till när batteriet är fullt.

 • Magnus

  @Karl

  Vad gäller samtalstid vet jag inte, men 3G Watchdog är utmärkt för att hålla koll på hur mycket data du har använt under månaden. Du kan ställa in din quota (t.ex. 1GB) och sen kan den varna dig när du börjar närma dig gränsen.

  https://market.android.com/details?id=net.rgruet.android.g3watchdog&feature=search_result

 • Magnus

  Ni skriver:
  ”Kameran sticker upp en aning och precis som på LG Optimus 2X vilar enheten på skyddet för linsen när den ligger ned med skärmen uppåt. Eftersom att skyddet sitter inbyggt i batteriluckan går det att byta ut om det skulle bli repigt, men det kan förstås bli kostsamt, dock inte lika kostsamt som på enheter där skyddet inte är en del av batteriluckan utan i stället en del av själva kameran.”

  Detta stämmer ju inte. På min SGS2 som jag köpte i fredags 2011-09-16 så är inte linsskyddet inbyggt i batteriluckan. Det är bara ett hål i luckan för linsen.

 • rirkla

  Jag funderar på att köpa Samsung Galaxy S II men letar efter en ”gaming” telefon :p
  Sett att man kan lira emulatorer på denna och köra tex Final fantasy spel vilket är det jag vill ha och SNES emu.

  Aldrig haft en android telefon och funderar på att köpa denna nu eller kanske en iphone 5 beroende på vilken av dom som klarar av att köra spel smooth/bäst. Svårt att säga då inte iphone 5 är ute ännu men men ;p

 • User 5564342

  @Anonym
  Priset har gått ner sedan testet gjordes kan jag tro.

 • King

  Hurdan är ljudet? Jag har just nu en iPhone 3GS. Musiken är väldigt viktigt för mig! Jag vet inte hur bra ljudet är i iPhone 3GS och undrar därför om Samsung Galaxy S2 (GT-i9100) har bättre eller sämre ljud? Om man lyssnar med hörlurar. Tacksam för svar!

 • Anonym

  Fungerar S2 med Mac? Som musiköverföring etc?

 • Javier

  Jag blev kanonglad när jag läste att den har 16GB minne…
  som Iphone tänkte jag..
  men NÄ… bara 2GB för appar…
  det verkar faktiskt bli en IP4S…
  jag är less på begränsat utrymme för appar…
  Där måste Android skärpa sig.

  på min HTC Desire varnar den för fullt minne direkt!
  Hann inte installera många appar.

  när jag köpt IP4S – så får min desire leka fjärkontroll till mina servrar via Wi-Fit.

  Sorry Android… ni måste öka nu!

 • Anders

  Hej!
  Har en samsung galaxy 2,är jätte nöjd med den, men när jag snackar normalt i den så får den jag snackar med rundgång i sin telefon, men inte om jag sätter på högtalarn, eller snackar i head set. Blir som ett M å ett sträck över när jag inte snackar antingen head set eller högtalar telefon. Svara Gärna. Mvh Anders

 • Karl

  @Javier
  Det är väl 2 GB för systemlagring på min S2, men 16 GB USB-lagring där apparna hamnar. Eller har jag fel? Sedan kan man ha upp till 32GB minneskort dit man även kan flytta appar.

 • Anders

  Går det att lyssna på MP3 filer i den? läser specifikation efter specifikation samt en hel del recensioner om denna Samsung Galaxy S2 och kan dock tyvärr inte se om den stöder MP3 :(. Kanske är så att man måste lägga in Winamp i den för att den skall klara av det och det känns som det kommer belasta processorn lite mycket?

 • Anders

  @Anders
  Jag fann det till slut efter att ha lusläst denna uppifrån och ned :) Den är Kompatibel med MP3 utan winamp =)

 • Oliver

  2GB är mer än tillräckligt. Och om du installerar spel som kräver säg 600 MB data så laddas detta ned till SD-kortet. Jag har 1GB på min Nexus S och har mycket appar och jag har inte använt allt.

 • Patrik

  Jag har testat Diceplayer med en mkv med dts-ljud. det fungerar utmärkt center kanalen är dock lite tillbakadragen. Alltså inte lika hög som de andra kanalerna

 • krille

  Tjena jag har en sgs II lte och har köpt hdmi adaptern idag och kör ut bilden på min projektor 250tum men jag har ingen hdmi förstärkare utan vill skicka ljudet via hörlurs uttaget men det verkar inte gå eller finns Det verkar nån inställning som jag missat ? när jag inte har hdmi adaptern inkopplad så får jag ut ljudet men ingen bild och när jag har den inkopplad så får jag inget ljud… Har nån någon lösning på detta problem ? Maila mig på lastbil@hotmail.com tack på förhand..

 • Niklas Ivarsson

  är det någon mer än jag som har problem med volymen när man pratar med någon över medföljande handsfree? eller upplever att menyerna i telefonen är förjävligt långsamma jämfört med exempelvis en HTC

 • Noob

   Snälla nån? Läs recensionen, telefonen har 2+16gb inbyggt minne, + att du kan sätta i 32gb till för några hunda = nästan 50gb att fylla med appar. Lycka till att fylla det!

 • Ptr64s

  Det är visserligen ett år sedan någon skrev här sist men…

  Jag VAR spekulant på den här luren men efter att hittills spanat in 11 SII:or i butik och funnit alla 11 lidit av ett gult fält täckande ca 65 % av skärmen, (kanterna mera förskonade från det) att intresset falnat ordentligt. – Det här såg jag genom att köra appen ”g sök”, det gula ses bäst mot vit bakgrund, vilket vid surfning säkerligen kommer irritera mig, att läsa gulnande pergament är säkert jättekul när man fått tag på en skattkarta men knappast när man kollar på wikipedia eller liknande.

  Är det här något som Ni SII-ägare upptäckt med tiden? – Var skärmarna bra när ni köpte dem? – Har det gula uppkommit med tiden (ca 1 år)?

  Från en konkurrent-site tog jag det här gällande SIII.

  ”Valet av Pentile, som enligt kritikerna ger en ”prickigare” skärm, beror
  helt enkelt på att skärmen får längre livslängd på så sätt.”

  Betyder det att SII:orna har en kortare livslängd, med gulning som resultat, SII är ju rejält varmare än andra lurar, kan det påverka skärmen?

  Så ett varningens ord kan vara på sin plats om ni är spekulanter, kolla in detta och se om det besvärar er, för min del slutar det nog med att jag köper en iphone :-(

  Även om den har sina nackdelar som att den måste ha en strömkabel direkt till Barsebäck och en väldigt skör skärm så är den åtminstone vit i bakgrunden.

  Har jag missat något???

 • ptr64s

  Skriver lite oskyldigt för att se om detta inlägg också raderas!

 • MotVind

  Du har ju missat att S2 INTE använder Pentile utan en SAP-panel. Det framgår tydligt i testet.

 • MotVind

  Såg nu att du tog testet från en S3. Men kan säga att jag har haft min S2 i över 20 månader och den är fortfarande superb!

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 6. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons