Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av Samsung Galaxy Spica i5700

Postat:
19:27 - 2009-12-02
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Produkt: Galaxy Spica (i5700) Tillverkare: Samsung Operativsystem: Android 1.5 Cupcake, firmware IJ5 Tillgänglighet: Prisjakt Pris: Cirka 2 500 kr låst till Telia med ett riktpris på 4 500 kr (olåst) Specifikationer: Klicka här Produktens hemsida: Klicka här

Introduktion

Det är många som sett fram emot en billigare och trots detta kompetent Android-telefon, vi är därför mycket glada över att Samsung haft möjlighet att skicka oss ett utvärderingsexemplar av Galaxy Spica som är tänkt att fylla just denna lucka.

Spica är Samsungs andra Android-telefon i Sverige och är på sätt och vis en lillebror eller kanske snarare en kusin till Samsung Galaxy i7500, en telefon vi tidigare recenserat här. Spica saknar nämligen AMOLED-skärm, 8GB inbyggt flashminne, samt LED-blixt och har en lägre upplöst kamera, men besitter å andra sidan en processor med högre klockfrekvens samt mer RAM.

***

Utseende och byggkvalitet

Samsung har lanserat Spica i två utföranden, dels en modell i vit färg med gröna inslag och dels en i svart färg med röda inslag. Det är fortfarande inget spektakulärt i designväg, men det är funktionellt och vi tror att Samsung når ut till en större och kanske yngre publik med dessa mer färgglada telefoner.

Telefonen ligger bra i handen och eftersom baksidan har en gummibehandlad yta minskar risken för att luren oavsiktligt glider ur handen, dessutom medför den gummibehandlade ytan att man inte lika lätt repar baksidan. Måtten är 115 x 57 x 12.9mm och telefonen väger 120 gram vilket motsvaras av drygt 15 st enkronor och kan jämföras med Galaxy i7500 som väger 114 gram, iPhone som väger 133 gram eller HTC Hero som väger 135 gram.  Telefonen är 2 milimeter tjockare än Galaxy i7500, detta är dock inget som märks och telefonen går enkelt ned i byxfickan eller kavajfickan utan att störa.

Byggkvaliteten är i vanlig Samsung-anda fin och den gummibehandlade baksidan förhöjer i vår mening kvalitetsintrycket. Vid vårt kvalitetstest som går ut på lite hårdare fysisk behandling hör vi varken något knakande eller andra oroväckande missljud från chassit, något som exempelvis en glappande batterilucka kan ge upphov till. Chassit är tillverkat i plast frånsett en del av knappsatsen som är konstruerad i borstad aluminium.

Kartongen telefonen kommer i ser ut så här.

Det första som möter oss är en CD-rom med Samsungs mjukvara.

I kartongen hittar vi en laddare, USB-kabel, headset, manual, 1GB microSD-kort+SD-adapter, batteri och telefonen.

***

Knappsats och styrdon

Samsung Galaxy Spica är utrustad med ett styrkors framför en styrkula som tillverkaren HTC valt att använda bland sina Android-telefoner, vilket som är bäst är upp till användaren själv att avgöra och vi råder er att testa bägge lösningar först för att se vilken som passar er bäst.

Styrkorset svarar fint åt alla riktningar och till skillnad från Galaxy i7500 så har den med stor tumme inga problem med att av misstag komma åt OK-knappen. Motståndet är bra bland samtliga knappar och vi hittar inget som stör när vi klickar runt bland program och menyer.

Följande knappar återfinner du på telefonen med respektive funktion:

 • Home-knappen: Tar dig omedelbart till startskärmen, håller man inne home-knappen dyker en aktivitetshanterare upp
 • Back-knappen: Tar dig till föregående skärm.
 • Sök-knappen: Plockar fram en relevant sökruta beroende på var du befinner dig, befinner du dig exemeplvis blandkontakter och trycker på knappen dyker en sökruta upp för specifikt kontakter.
 • Svara-knapp: Ringa samtal/plockar fram kontaktlistan.
 • Lägg på-knapp: Stäng av/sätt på telefonen samt givetvis för att avsluta samtal.
 • Volymknapp: Justerar volymnivån.
 • Kameraknapp: Sätter igång kameran och låter dig kvickt ta bilder.
 • Upplåsningsknapp: Låser upp telefonen genom att man håller den inne i drygt 2-3 sek.
 • OK-knapp: Utför önskat val.

HTC Magic (vänster) bredvid Samsung Spica Galaxy (höger).

***

Skärmen

Spica har en TFT-skärm på 3.2″ med HVGA-upplösning  (320 x 480px) som klarar av att visa upp till 16 miljoner färger. I relation till exempelvis HTC Magic har Spicas skärm en betydligt bättre färgåtergivning och kontrast, det är ingen tvekan om vilken som är bäst när man håller de tu telefonerna bredvid varandra. Detta är kanske inte så konstigt då Samsung producerar sina egna paneler och har en viss expertis på detta område som HTC förmodligen saknar, därtill är förstås HTC Magic närmare ett år gammal vid tillfället för detta test.

Hur står sig skärmen då mot AMOLED-skärmen som följer med Galaxy i7500?  Den främsta skillnaden märks vad berör svärta,visar man en helt svart bild på respektive telefon kan man på Galaxy i7500 inte avgöra om telefonen är avstängd eller på medan skärmen på Spica emellertid lyser och ger upphov till en närmast gråaktig bild. Vad berör kontrast och färgåtergivning är även Galaxy i7500 bättre på denna front, skillnaden är dock inte så stor som man hade kunnat tro och Samsung har här gjort ett bra jobb med Spica.

Den rörelsekänsliga skärmen är av kapacitiv typ vilket innebär att man inte behöver ha en stylus/penna för att styra den, man kör direkt med fingret. Skärmen svarar bra och exakt och till skillnad från exempelvis HTC Magic finner jag inga större svårigheter med att trycka på skärmen samtidigt som den ligger ned på olika ytor. Fördelen med denna skärmtyp är också att man inte behöver oroa sig för att kalibrera den. Nackdelen är förstås att den inte fungerar med en stylus eller om du har handskar/vantar på dig, något som kan vara irriterande på våra breddgrader.

Inomhus fungerar skärmen bra och 20-30% ljusstyrka är alldeles lagom. Utomhus stöter vi inte heller på några större problem och vid 100% ljusstyrka kan man i de flesta fall se vad som händer på skärmen.

Sämre svärta än på storebror Galaxy i7500, men betydligt bättre färgåtergivning än på HTC Magic

***

Kameran

Kameran som Samsung skickar med Galaxy Spica har en upplösning på 3.2MP och saknar någon LED-lampa.

Jag har jämfört Spicas kamera med den 3.2MP-kamera som följer med HTC Magic och kan konstatera att Spica tar bättre bilder, detta framgår tydligt av bildgalleriet längre ned i artikeln. Det finns givetvis utrymme för stor förbättring på kamerafronten, men för bloggande och för MMS:ande så tycker jag att kameran fyller sin funktion. Det är tråkigt att Samsung valt att slopa LED-lampan, det kan inte röra sig om en större utgift och det ger kameran betydligt fler användningsområden än utan.

Det skall tilläggas att det är knepigt med att få till skarpa bilder alla gånger och man skall helst stå helt still för att det skall bli riktigt bra, något som faktiskt är en större utmaning än vad det låter som. Någon typ av bildstabiliseringsfunktion som vi finner bland flertalet moderna fickkameror efterfrågar vi med andra ord även denna gång.

***

Ljudkvalitet och mottagning

Högtalaren avsedd för samtal fungerar utmärkt och ljudkvaliteten är god, även på andra sidan låter det bra och jag erfar inte under testperioden några problem på denna front.

Den externa högtalaren tycker jag fungerar bra, det är dock besvärligt om man använder telefonen för att se på film eftersom högtalaren sitter på baksidan, detta innebär att ljudet hamnar i motsatt riktning från en själv och gör det lite svårt att höra exempelvis tal. Jag har inga problem med att höra när det ringer eller när jag får SMS/mail, på denna punkt fyller högtalaren definitivt sin funktion. Det skall dock sägas att högtalaren inte är något underverk heller och du spenderar inte gärna tid med att lyssna till musik genom den.

Mottagningen är även den godkänd, jag har jämfört med en Nokia N82, HTC Magic och en Ericsson K850i och kan inte säga att jag i det område där jag rört mig upplevt mottagningen som varken sämre eller bättre. De samtal jag genomfört har fungerat klanderfritt och utan några som helst störningar och jag har inte upplevt att jag missat SMS eller dylikt heller.

Det 3.5mm-headset som följer med telefonen kommer från Samsung själva och har en rejäl och djup bas, däremot tycker jag att det låter lite tunt och avskalat kring mellanregistret. Då jag ansluter ett par Koss Porta Pro och kör igenom några låtar från Tori Amos, Benny Goodman, In Flames, Sinéad O’Connor och Saint Etienne tycker jag att det låter välbalanserat och i nivå med vad exempelvis en iPod Nano presterar. För att verkligen se vad telefoner klarar av testar jag också med att provlyssna genom ett par Sennnheiser HD595 som har större element, förvånansvärt nog klarar även telefonen av att driva dessa med ett hyggligt resultat. Självfallet är det inte att jämföra med det fylliga ljud som kommer genom en nätansluten hörlursförstärkare, men det är som sagt inte fy skam heller.

Till skillnad från HTC Magic kan jag med Spica dra på ett par nivåer extra och överlag tycker jag att Spica också låter bättre. Om jag drar upp volymen till max utan att spela någon musik i bakgrunden hör jag inget brus, något som tyvärr kan vara rätt vanligt bland mobiltelefoner.

Överlag är Spica ingen dum telefon vad berör ljudkvalitet och mottagning.  I relation till Galaxy i7500 är skillnaderna inte så stora med ett undantag, det problem vi stötte på med i7500 vad berör att musiken slutade spela om man råkade rycka lite i sladden är helt borta på Spica, props till Samsung för att ha fixat detta!

Det headset som följer med fungerar helt OK.

***

Mjukvaran

Med telefonen följer Android 1.5 / Cupcake och Samsung har inte gjort något speciellt med operativsystemet, det är exakt som det är i Googles grundutförande vilket vi brukar kalla för ”Vanilla Android”. Däremot skickar Samsung med en praktisk widget som man kallar för ”Switchers” vilken underlättar med att slå på/av GPS, Wi-Fi, Auto sync, och Bluetooth, tanken är att man skall slippa leta i telefonens menyer för att nå dessa frekvent använda funktioner.

Samsung har även inkluderat två widgets för MySpace- och Facebook-användare, dessa gör det möjligt att på ett snabbt och enkelt vis uppdatera sin status. De som nyttjar dessa tjänster kommer säkert finna dessa två widgets användbara, det vill säga om man nu inte hittar bättre diton på Android Market.

Operativsystemet med tillhörande menyer och applikationer är helt på svenska, däremot saknar jag ÅÄÖ som direkttangenter på det medföljande virtuella tangentbordet och det följer ej heller med någon svensk ordlista/svensk T9.

Man skickar även med en applikation för att köra hederliga Java ME-applikationer, till de applikationer jag testat hör bland annat den mäkta populära kokboken från Arla. Så vitt jag kunde se verkade det mesta fungera bra inklusive nätåtkomst och spel så som Tetris och sänka skepp fungerade även dessa utmärkt.  En sak fungerar dock inte som tänkt, webbläsaren vill inte acceptera länkar til JAR/JAD-filer och man får därför lägga dem på minneskortet genom att ansluta telefonen till datorn. Ett tips för er som vill prova på några Java ME-applikationer är sajten GetJar.com som har en uppsjö av gratis apps och spel tillgängliga för nedladdning.

Vad berör möjligheten till framtida uppdateringar ser det inte alls så dumt ut, vi skickade ett mail till Erik Johannesson som är PR-chef för Samsung Sverige och erhöll nedanstående svar. Det är med andra ord bestämt att Samsung Spica kommer att få en uppdatering till Android 2.0, när detta kommer att ske är dock osäkert men det bör ske under första kvartalet nästa år.

Galaxy har inte uppdatering till 2.0. Det kommer däremot Spica att ha.

-Erik Johannessons PR-chef Samsung

Ett MicroSD-kort på 1GB följer med och det interna minnet som är avsett för programinstallationer är på ca 200MB. Telefonen kör Android 1.5.

Widgets för Facebook & Myspace medföljer, switchers hjälper dig sätta på / stänga av GPS, Bluetooth, Wi-Fi, Auto sync

Uppdatera din status på FB eller på MySpace.

Samsung skickar med en applikation för att köra Java ME-applikationer.

***

Prestanda och övrig hårdvara

Telefonen bygger på en ARM11-baserad 65nm Samsung-processor med modellbeteckningen S3C6410, vilken Samsung utger för att ticka på i 800 Mhz. Mängden ROM är 200MB, det vill säga det minne som finns tillgängligt för användare att installera program på.Mängden RAM är mer osäkert då Samsung inte uppger någon siffra, den mängd minne som finns tillgängligt för operativsystemet är i varje fall ca 150 MB och vid uppstart är drygt 65MB tillgängligt för program.

Telefonen känns rappare än exempelvis en HTC Magic och Samsung Galaxy i7500, det tar mindre tid att hoppa mellan olika applikationer och dessutom erfar jag snäppet bättre laddningstider vid surfning. Till applikationer där skillnaden är stor hör Google Maps, dels startar programmet fortare och dels så klarar Spica av att snabbare ladda kartan när man förflyttar sig bland olika platser.

För att testa den nya processorn har vi valt att använda oss av applikationen BenchmarkPi som finns tillgänglig gratis genom Android Market. För att hitta ett användbart värde kör vi applikationen upprepade gånger på en fabriksåterställd nystartad telefon utan några aktiva widgets och plockar därefter ut ett medelvärde.

Samsung presterar drygt 20-30% bättre än HTC Dream och HTC Magic, inte dumt för en telefon som dessutom kostar mindre. Nämnas bör dock att både Magic och Dream i grafen ovan är överklockade till maxhastigheten 528 MHz. Vi vet att de allra flesta trots allt kör orootat och därmed oklockat – vilket för Dream och den svenska Magicen är 348 MHz – så det kan vara av intresse att nämna att dessa i default får en ”poäng” på cirka 17000 ms, att jämföra med ~12 000 överklockat och 9000 för Spica. Spica är alltså i just den här benchmarken nästan dubbelt så snabb som Magic och Dream.

Grafen ovan visar den mängd minne som respektive telefon har reserverat för operativsystemet, resterande minne är reserverat för bland annat grafikprocessorn, kameran, radio etc. Värdet hämtas under ”MemTotal” genom att i ett terminalfönster köra följande kommando: cat /proc/meminfo memtotal.

***

Bluetooth och A2DP

Jag testade även med att ansluta ett A2DP-kompatibelt headset, mer specifikt Nokia BH-503, över Bluetooth till telefonen. Det fungerade utan konstigheter, bra ljudkvalitet och bra räckvidd både vid musikuppspelning och vid telefonsamtal. Vänta er dock inte samma kvalitet som när ni använder trådbundna lurar, det är fortfarande en väsentlig skillnad.

***

Batteritiden

Samsung skickar med ett batteri på 1500 mAh och anger samtalstiden till ca 6.1h (3G) och passningstiden till 340h, i vanlig ordning ser man dock sällan dessa siffror vid normalt användande. Under min testperiod klarar jag mig cirka 2 dagar på en laddning, detta är dock med nöd och näppe och för att vara den på den säkra sidan bör man ladda telefonen varje natt. Slår man på GPS:en kan man förbruka batteriet rätt fort, efter 4-5h är batteriet mer eller mindre slut.

***

Sammanfattning

Samsung Galaxy Spica har en bra skärm som står sig väl i konkurrensen, vad berör kameran finns det dock stort utrymme för förbättring och vi saknar en LED-lampa. Kvalitetsmässigt känns luren riktigt bra och vi gillar det faktum att baksidan har en gummiaktig yta, något som gör att telefonen inte glider ur handen i första taget. Att använda telefonen som musikspelare fungerar utmärkt och då den både har ett 3.5mm-jack och en USB-anslutning kan man lyssna på musik samtidigt som man laddar den, ljudkvaliteten på röstsamtal är bra i bägge ändar och det finns inget att anmärka på här. Prestandan är även den riktigt fin och det här är den snabbaste Android-telefonen vi hittills haft nöjet att testa,

I förhållande till priset som i butik väntas hamna kring 3 500kr framför 4 500kr, så är det här en riktigt prisvärd telefon som vi verkligen kan rekommendera. Låst till Telia och utan förhöjd abonnemangsavgift säljer flera butiker telefonen för under 3000 kr – något som får betraktas som ett riktigt fynd.  Betyget blir 4/5 droidhuvuden.

Betyg: Betyg 3/5

Plus för:
* Bra ljudkvalitet vid musikuppspelning
* Bra byggkvalitet
* Priset
* Prestandan
* Android 2.0 på väg

Minus för:
* Samsung PC Studio lämnar en del att önska
* Avsaknaden av svensk ordlista/T9
* Kameran och avsaknaden av LED-blixt

***

Kamerabilder

Bilderna i den översta raden kommer från HTC Magic och bilderna i den nedersta raden kommer från Samsung i5700 Spica.

 • Oskar

  Mycket bra och väl genomfört test. Kanon! :) Känns kanske inte riktigt prisvärd jämfört med nya Acer Liquid som går för 3500-3700 från Expansys. Fast visst, är ju alltid tryggare att handla svenskt :)

 • danne

  Super recansion! Man blir ju lite sugen :)

 • Danne

  Extremt detaljerad recension Swedroid, ni har överträffat er själva denna gång! Mycket imponerande!

  Men… hur kan menyerna vara på svenska?! Är det något slags hack ni har tagit fram?! För Android 1.6 har ju inte svenska menyer alls, bara att kolla på min HTC Magic så ser ni beviset om ni inte tror mig…

 • @Danne
  Samsung har gjort en egen översättning, eller aktiverat det svenska språkstödet som redan finns i SDK:n för Android.

 • Mycket bra jobbat! Swedroid är verkligen en mycket bra plats för att finna bra information om Android på!

 • Tantfarbror

  Riktigt bra recension, trevlig läsning. Jobbar för en återförsäljare och jag tror och hoppas att Spican kommer att bli en succé i julhandeln. Som en första Android-lur för folk som vill ha en schysst media-lur tror jag absolut att den kan fylla en rätt bra nisch. Tror stenhårt på den, helt klart.

 • Ardit

  Nu är jag ännu mer glad att jag beställde en sådan här. Riktigt billig är den också.

  2700kr på Katshing.

 • Johnas

  Men…vänta nu här, hade inte Galaxy i5700 ”bara” 128MB i RAM? Här är ju hela 140+MB tillgängligt för operativet, något som betyder att mängden RAM egentligen borde vara närmare ~250MB framför 128? Jag menar om vi ser till hur det är med tex HTC Hero. Hur som helst förbannat fina nyheter, nu blev jag plötsligt _väldigt_ sugen!

  Edit: Beställningen är lagd!

 • Muppen

  Köpte en i5700 idag. Första jag ser när jag slår igång den är en stuck pixel.. fint lysande vit på ena sidan.. Hoppas jag får byta ut den i butiken.. suck.. Väldigt besviken iaf då jag inte testat något mer eftersom jag tänker lämna tillbaka den.. skulle varit amoled :(

 • Kenta

  Denna låter ju otroligt intressant. Jag har velat ha en telefon med högre cpu-frekvens då jag tycker magic och hero ligger lite lågt. Samtidigt vill jag inte vänta på de telefoner som kommer nästa år. Flera av detta lär dessutom hamna i en lite för hög prisklass.

  Man får leva utan sense och amoled men till detta priset är det svårt att låta bli.

 • Magnus

  Grym recension, köpte en i måndags. Min första Android, valde mellan denna och Iphone. Riktigt nöjd med valet speciellt med tanke på priset! 2400kr i butik, bundet till Telia mobil pratat på i 24 mån utan extra kostnad..

 • Muppen

  Kenta,

  samma sak här. Därför jag köpte Spican nu. Vill ha HTC Dragon/Passion när den kommer till EU nästa år oc h varit ute nån månad.

  Spican verkar grymt bra för pengarna medans man väntar. Synd bara på skärmen och om den dras med stuck pixels :/

 • Kvillen

  Var faktiskt och klämde på den här i 20 minuter i lokala Teliabutiken. Har ingen som helst erfarenhet av Android från innan (mer än klämt på hero/magic på MediaMarkt :P ) men jag var positivt överraskad över hur rapp den var i menyer och starta googlemaps och klicka runt i det. Hann ju inte prova Wifi/gps eller något sånt men nu när jag har läst den här Underbart välskriva recensionen så känns min upplevelse väldigt kompletterad. :)
  Har velat ett tag nu mellan Spica och Liquid. Vågar man vänta en vecka till för att recensioner på Liquiden ska trilla in eller ska man slå direkt på en Spica?
  Det är frågan :)
  Tack för en bra recension igen!

  Mvh

 • Krondike

  Spican verkar väldigt prisvärd men fattar inte varför Samsung har så svårt för att slänga in FM-radio(varken i Galaxy el Spica), kan inte kosta många ören. Så väntar på nästa modell :)

 • Kenta

  En fråga bara: Vill gärna kunna utveckla för min telefon. Hur pass bra går detta med Spica? Måste man roota den? Går det roota Spica?

 • @Kenta
  För att utveckla behöver du inte root, du kan ansluta telefonen till datorn och genom ADB och komma åt det mesta man kan tänkas behöva, bland annat Dalvik Debug Monitor. Genom detta verktyg har vi för övrigt tagit skärmdumparna ovan, detta på en Windows 7 64bits-installation. Däremot kan jag inte svara för hur det är på Linux, på CD-skivan verkade inga drivrutiner för Linux följa med, något som egentligen borde vara ett minus i listan ovan.

  @Krondike
  Jag tror tyvärr inte att Samsung kommer satsa på någon FM-radio i framtiden, det finns dock headsets som har detta. De flesta radiokanaler strömmar i dag sina sändningar över nätet och av denna anledning ser nog många tillverkare ingen större anledning till att lägga pengar på en FM-radio.

 • Zero

  I5700 kommer som generisk modell i månadsskiftet jan/feb! Fram till dess har Telia full ensamrätt att sälja den i Sverige!

 • Scorpiion

  Köpte mig en i5700 idag då jag tycker det är den helt klart bästa Android mobilen för pengarna i Sverige idag. Som student köpte jag den med telia max 25, 1300 i butik och sen 49 (abonnemang) + 80kr förhöjd månadsavgift i 18 månader. Har testat mobilen för fullt under dagen och måste säga att jag är riktigt nöjd! Jag rekommenderar det helt klart! Sen att telia kör sin spotify drive just nu som innebär gratis spotify och surf fram till påsk, ja det gör ju inte affären sämre….

 • jah

  till er som saknar radio i era androids, så kan jag komma med den goda nyheten att en SR-app har släppts: http://www.androlib.com/android.application.sr-player-xipE.aspx

 • E. Gustafsson

  ”… däremot saknar jag ÅÄÖ som direkttangenter på det medföljande virtuella tangentbordet…”

  Hur åstadkommer man ÅÄÖ i så fall?

 • Max

  Fungerar filöverföring via bluetooth på Spica?

 • Das Erdbeerkuchen

  @E. Gustafsson
  Håll inne a för att få å och ä, och håll o för att få ö.

  @Max
  Nej.
  Men om jag inte minns fel kommer det med 2.0 i mars/april.

 • Söder

  E. Gustafsson :
  ”… däremot saknar jag ÅÄÖ som direkttangenter på det medföljande virtuella tangentbordet…”
  Hur åstadkommer man ÅÄÖ i så fall?

  Kan du inte bara installera Scandinavian Keyboard och Swedish ordlista? Det gjorde jag på min i7500 Galaxy.

  /Söder

 • E. Gustafsson

  @Söder
  Helt klart! Är nybörjare på Android OS. Tack för tipset.

 • buddy

  ”Skärmen svarar bra och exakt och till skillnad från exempelvis HTC Magic finner jag inga större svårigheter med att trycka på skärmen samtidigt som den ligger ned på olika ytor.”

  Jag har en Magic och har inte märkt några problem att trycka på skärmen då telefonen ligger ner (t.ex på ett bord). Är det någon annan som har såna problem med sin Magic?

 • Anonym

  @Zero

  Perfekt, varifrån kommer dessa uppgifter?

 • @buddy
  Många på XDA har det problemet, särskilt på vissa typer av underlag som exempelvis fleece. Det verkar som att vissa underlag som lagrar statisk elektricitet kan störa ut den kapacitiva skärmen (vilken använder den svaga elektriska spänningen som vi har i våra fingertoppar) litegrann.

 • @Anonym
  Från en intervju med Erik Johannesson på Mobil.se.

  ”Till en början kommer Spica att säljas exklusivt hos Telia, men från och med februari kommer fler återförsäljare att ha den på lager, säger Erik Johannesson på Samsung.”

 • John Bäckstrand

  @buddy

  Absolut, min Magic fungerar bara ytterst sproadiskt om den ligger ner :(

 • Karim

  Det står att Spica kommer med vanilla android. Det är trevligt. Hur är Samsungs track-record när det gäller uppdateringar? Är dom duktiga att hålla mobiler uppdaterade?

 • Andy

  @E. Gustafsson
  Man håller in A om man vill ha Å, Ä eller Á osv

 • Pixeln

  @Krondike
  Har inte SonyEricsson börjat sälja sitt BT-headset med radio än+ I så fall behöver du inte vänta på att någon mobil ska komma ut med radio. Bara köra SE:s headset. Tänkte jag göra..:)
  http://www.sonyericsson.com/cws/products/accessories/overview/mw600?cc=se&lc=sv

 • Andy

  Köpte en Spica i helgen och måste säga att det är en riktigt bra tfn för de pengarna. 0 kr i butik och 100 kr förhöjd i 2 år. Enda ja saknar är multitouch och en bättre kamera eller iaf en blixt.

 • Kvillen

  Karim :
  Det står att Spica kommer med vanilla android. Det är trevligt. Hur är Samsungs track-record när det gäller uppdateringar? Är dom duktiga att hålla mobiler uppdaterade?

  De har dåligt ”rykte” om uppdateringar gällande Android och Galaxy i alla fall. Fram tills för några dagar sen sa de att de inte tänkte uppdatera någon av sina telefoner till mer än Android 1.5. Men nu har de lovat att i alla fall Spica ska få 2.0 när det släpps.
  (rätta mig om jag har fel, men det är så jag minns det :) )

  Mvh

 • Tantfarbror

  @buddy

  Min Magic hade klara problem att känna igen knapptryck när den låg ner på en plan yta. Om jag tog upp den i handen fungerade det dock utmärkt. Inget som förstörde upplevelsen, men lite konstigt kändes det :).

 • buddy

  Tantfarbror :
  @buddy
  Min Magic hade klara problem att känna igen knapptryck när den låg ner på en plan yta. Om jag tog upp den i handen fungerade det dock utmärkt. Inget som förstörde upplevelsen, men lite konstigt kändes det :).

  Ok. Verkar som jag har tur då.. har inte haft några problem.

  Har dock inte haft den på fleece.. tur att mitt skrivbord inte är gjort av fleece :)

 • word

  ”Den rörelsekänsliga skärmen är av kapacitiv typ vilket innebär att man inte behöver ha en stylus/penna för att styra den, man kör direkt med fingret.”

  Öh… skillnaden mellan kapacitiv och resistiv är ju att kapacitiva *enbart* kan styras med fingret, medan resistiva skärmar låter en välja fritt: stylus, penna, nagel, finger. Det är inte skärmtypen som avgör om man behöver stylus, utan användargränssnittet.

 • Ulvhamne

  [Klistrad] snälla? :)

 • Nu skriver jag från min nya Spica :) Men varför autopostar den formuläret när man fyllt i tex namn?

 • John Bäckstrand

  @word

  Nja, jag har en bekant som har en N97 som inte fick med en stylus/plektrum och han klagar ganska mycket på att det helt enkelt behövs.

 • Alex

  För er som saknar ÅÄÖ direkt på tangentbordet, ladda ner skandinavisk tangentbord. Finns i butiken. Bästa telefonen för dessa pengar.

 • Anders

  på samsungs hemsida kan man läsa ”Dessutom är den riktigt anpassad för den nordiska marknaden med nordiska språkinställningar och ett inbyggt tangentbord med å,ä och ö”

  Finns det någon mer än jag som inte kan få fram varesig åäö eller svensk ordlista på spican från början utan att instalera någon app med detta?

 • Cyanopsis

  Jag har en HTC Tattoo och har idag suttit några timmar med en nybliven Spica-ägare och visat androids möjligheter. Det finns, som recensionen visar, många fördelar med telefonen (i jämförelse med Tattoon har Spican tex autofocus på kameran och systemet är lite snabbare) men det jag blir väldigt fundersam över är detta med svenskt tangentbord/ordlista. Ja – Scandinavian Keyboard (SK)går att installera, men som Anders skriver ovan verkar inte ordlistan gå få in. På tattoon får jag möjligheten att göra inställningar på SK (däribland aktivera ordlistan). På spica finns bara möjligheten att ”checka” i eller ur SK, men inget mer – såvida jag inte missar något.

  Det som jag tycker är lite häpnadsväckande är att Telia säljer en telefon utan att göra köparen medveten om att det till att börja med inte går att skriva SMS med ordlista. Jag tror nämligen att merparten av dem som går in i en Telia-butik är intresserad av en hygglig mobiltelefon och inte Android specifikt och därför inte kommer att pula ihjäl sig för att få det som verkar självklart att funka. Ordlista borde ju självklart vara standard på ALLA mobiltelefoner idag

  Nu tror jag att det går att ordna med CustomLocale, men jag vill inte strula med någon annans telefon. Själv kör jag just customLocale därför att telefonen är köpt på nätet och skickad från Portugal, men jag börjar misstänka att den inte hade kommit med någon svensk ordlista om jag köpt Tattoon i butik där jag bor. Jag kör inte ÅÄÖ på tangentbordet därför att ordlistan funkar så himla bra, även om jag missar knappar och skriver snabbt.

 • Anders

  Det trista är att jag vill ha en svensk ordlista T9 till samsungtangentbordet. Dvs siffervarianten. Androidliknande finns ju att hämta som tex scandinavian keyboard. Men då blir det ju data tangentbord liknande. Jag tycker att det är svårare att skriva på dom. Jag vill ha siffer tangentbord för att de är större och mer lättanvända…..

 • @John Bäckstrand
  Spännande, det ska följa med penna till N97.

 • Anders

  htc tattoo har svensk ordlista och svenska åäö under a och o tangenterna om den köps i sverige@Cyanopsis

 • Nitram

  Var det med active sync, road sync( för ms mail på jobbet)?

 • sedde

  Hehe häftigt. Bilden är ju tagen från mitt område, 3-4min bort =)

 • markus

  Skriver detta på min svarta spica. Har haft se w810 i 2.5 år och kände att de va daga att byta. Helnöjd so far

 • Vendela

  Hej,
  En kanske dum fråga: Den skyddsfilm som sitter på skärmen, kan man ta bort den ostraffat?

 • låter ju som riktigt schysst pris med abonnemang. Ville inte binda mig så jag la in en order på Liquid istället. Med tanke på den grymma prestandan så tror jag ändå jag valde rätt :-) Med tanke på att riktpriset för den här är 4 500 och jag fick min liquid för 3 600. Vill inte veta vad de kan pressa ner den till med abonnemang när de plockar upp den…och då ändå med fetare prestanda än tom Hero

 • jesper

  Har funderat på en telefon jävligt länge nu, brorsan har en Hero men jag tycker det är för mkt pengar, så nu drar jag ner på telia om en stund och klämmer på den här

 • Erik

  Vad i helskotta är det för lekplats du tagit bild på?? påminner närmast om nåt tortyrredskap…

 • Kvillen

  Vendela :
  Hej,
  En kanske dum fråga: Den skyddsfilm som sitter på skärmen, kan man ta bort den ostraffat?

  Jag var lite funderasam över att det inte var någon skyddsfilm på skärmen när jag plockade upp min svarta Spica :p
  Har inte pillat närmre på just skyddsplasten, tycker den fungerar bra som den gör OM DET NU ÄR NÅGOT SKYDD på den :p
  Jag låter iaf det sitta kvar tills det trillar bort, om som sagt det nu är något på skärmen :p

  Mvh

 • Marcus

  Mycket välskriven recension. Köpte telefonen direkt när den kom in i Telias butik. Angånde tangentbordet så är det bara att installera ett nytt från android market, tillsammans med en ny ordlista. Annars har telefonen allt man behöver. Trevligt av Telia att skicka med Spotify gratis i ett par månader också.

 • Vendela

  @Kvillen
  Ja, jag blev lite orolig när jag packade upp min Spica eftersom jag såg en liten bubbla mitt i skärmen. Men sen läste jag i bruksanvisningen, av alla ställen =) , att det är en skyddsfilm över skärmen. De till och med rekommenderar att man tar bort den. Kolla sid. 24 . Vilken tur! Men jag låter den sitta kvar så länge som extra skydd. Precis som du säger, funkar den alldeles utmärkt även med skyddsfilmen på.

 • Gustav

  Fick min, med lite rabatt, för 80 kr i månaden i 24 månader (1920 kr). Inget man klagar på :D

 • Pär

  @Gustav
  Hur lyckas man med det? Tips tas tacksamt emot. Förmodar att du prutat i en Teliabutik och inte köpt via nätet.

 • Gustav

  @Pär
  Japp köppte den i en teliabutik. Pappa hade LRF rabatt på ca 10% så det går väll inte för alla. Men känner du någon person som kan tänkas vara med i LRF så kan du ju snacka med den. Utan rabatten kostar den 2400 kr (bortsett från abonemanget på 29 kr/månad). Inte jättedyrt det häller för en telefon som inte skiljer sig så mycket från sina nästan dubbelt så dyra konkurrenter. Men det ska ju kanske tilläggas att rabatten gällde på hela beloppet, 129 kr/månaden i 24 månader, och inte endast telefonen. Dock räknade jag så eftersom det är roligare att ”veta” att man gjort ett bra kap på mobilen :D

 • Oskar

  Gustav :
  Fick min, med lite rabatt, för 80 kr i månaden i 24 månader (1920 kr). Inget man klagar på :D

  80kr/mån, är det priset för telefonen UTAN abb? Förstod inte riktigt :)

 • jesper

  Tror inte du kan köpa den utan att binda dig, de är ju de enda som säljer denna telefon, tror de har monopol till februari eller något i den stilen, då vill de ju att du ska köra telia, därmed bindning.

 • DasErdbeerkuchen

  Kolla in Katshing.se de verkar sälja den med lite olika abb.

 • Anonym

  Underbar mobil, skriver detta från den.
  Android är också riktigt skönt att använda. Förjäkla bra os.

 • Tantfarbror

  @jesper

  Det går att köpa den utan bindning, vet inte hur Telia själva gör, men återförsäljaren jag jobbar åt, säljer den med eller utan bindning. Än så länge, dock endast låst till Telia. Sedan om Telia-butikerna säljer den enbart låst vågar jag dock inte svara på :):

 • jesper

  DasErdbeerkuchen :
  Kolla in Katshing.se de verkar sälja den med lite olika abb.

  då har jag nog missförstått, hade fått för mig att telia var ensamma om den här telefonen för tillfället, därav priset. Men jag får fan inte åäö att fungera som jag vill… Har scandinavian keyboard och dictionary och har så vitt jag vet slagit på allt, ändå vill den inte få upp ”är” när jag trycker a+r…

 • Mattias

  Du måste ändra tangentbordet… Håll in knappen”?123″ och välj sedan ”Input method” Markera ”Skandinaviskt tangentbord” =)

 • jesper

  Tackar och bockar, nu fungerar det :)

  Nästa sak jag undrar över är facebookintegration med kontakter etc, som på HTC Hero, där görs det mer eller mindre automatiskt, går det att få samma på denna?

 • Fredrik

  En i min klass har galaxy och jag en Dream Dev. Vi tyckte att min Dream flöt på mcyket bättre än galaxyn. Vi upplevde också att det var bättre grafik på Dreamen, eller vad man ska säga. Mycket skönare var det iaf. dock har jag 1.6 på min & han 1.5.

 • jonas

  funkar de att ha skandinavisk och 12 knapp??

 • Har beställt denna telefonen, och den ser mycket lovande ut.

 • Rasmus

  När kommer 2.0 till den?

 • Anonym

  kanske en konstig fråga men omm man laddar ner spel och flyttar över till telefonen vart legger den sig då ?

 • ville

  någon mer än jag som har problem med simkortet?

 • Blondie

  På min Spica har jag hittat en bugg som är lite irriterande.
  Om man ska skriva ett ord med bindestreck så raderas det ordet man skrivit när man lägger till bindestrecket.
  Alltså måste man göra ett mellanslag innan man lägger till bindestrecket..
  Kanske inget jätteproblem men dock.

 • Blondie

  Är det förresten ngn som haft strul med väckarklockan?
  Funktionen med larm mån-fre är ju kalas om man går upp samma tid på vardagarna men tyvärr sätter aldrig larmet igång trots att det är aktiverat. Det vanliga larmet funkar som det ska dock..

 • Anonym

  den verkar bra

 • Anonym

  Hejsan!
  Den här telefonen har väl bara 125mb internt minne eller vad det nu var, är det på dom mb:en som man laddar ned sina applikationer på eller är det på det externa minneskortet? Skulle va jätte tacksam om du kunde svara snabbt för jag funderar på att köpa en sån här telefon och jag gillar att ha många applikationer! =D

 • Larsa

  Nej den har 200 mb internminne, apparna hamnar nog på telefonminnet om jag inte minns fel

 • darius

  Tre frågor:
  1. Har Spica någon form av multitouch?
  2. Kan man köra engelska menyer?
  3. Går laddaren till USB-porten eller ett ”eget” uttag? (Laddaren på bilden ser inte ut som USB.)

 • Blondie

  1. Nope
  2. Du kan välja bland en massa olika språk på mobilen (som på alla andra mobiler)
  3. Laddaren och USB-kabeln kopplas till samma uttag på mobilen

 • Blondie

  Förtydligande ang punkt 3. Alltså micro-USB ingång på mobilen.

 • Sanna

  VA?? Har inte den T9??? :O

 • Blondie

  Jo, T9 kan du få om du laddar ner Any SoftKeyboard och väljer svenska/finska som språk.

 • Sanna

  Ok tur… Annars hade jag gått under.. Nu har jag inte fått min mobil än, men vart kan man ladda ner den? Direkt i mobilen eller?

 • Blondie

  Den hittar du gratis i Androidbutiken som finns på mobilen.

 • Sanna

  Ok tack för hjälpen =)

 • Christina

  har funderat på denna telefon ett tag, läst mycket bra om den, ”provade” den i en Telenor butik idag och recensionen ovan bekräftar – är dock Palm användare sedan läääänge, och van med att ladda in Excel-filer och andra dokument – kan man hantera dessa och i så fall hur – tackar :) Christina

 • Ernad

  Funderar på köpa denhär luren.. när kommer 2.0 ut till den och hur updaterar jag den?

  mvh//Ernad

 • kAmklov

  Har funderat på att skaffa en ny jobbtelefon och fick tipset från telia om denna. Väldigt bra information här så det tackar vi för!!!! Dessutom så är Telias erbjudandet om 80kr/månad varmt välkommet. Dags att dra ner till butiken och införskaffa mig en ny leksak :-)

 • Madzie

  JAG FÅR PANIK! jag förstår inte, vart skajag gå in för att få svenskt tangentbord? :(
  någon som kan och vill vara JÄTTE MEGA SNÄLL och berätta?
  Maddelyn@live.se

 • sara

  Skriver fran den nu. Tycker den e svar att skriva fran.
  Hittat ingen android butik i telefon

 • Blondie

  Ni måste ju gå in på ”Butiken” och välja ”Any Soft Keybord” och sedan välja swedish/Finish”!

 • Blondie

  Alltså, gå in på ”meddelanden” och sedan inställningar och sedan välj rätt keyboard…

 • sara

  Ni far tro vad ni vill. Hittar inget i den sk butiken

 • Smålänska

  Hej!
  Har nyss köpt en Spica. Nu undrar jag bara hur man gör för att inte ansluta till Google när man är utomlands. Enligt användarhandboken är anslutningen förinställd som alltid aktiv. Går detta att ändra?

 • Hej,

  Jag fick en sån här mobil i studentpresent av min far och jag får inte åäö att fungera! Jag har testat att hålla in ”?123” och välja skandinaviskt men det funkar inte. Vad gör jag för fel?

 • Samuel

  För att få å håller du in a lika till ä, och för ö ska man hålla in o :D

 • anonym

  vilken mobil är bäst av HTC Wildfire eller Samsung Galaxy Spica i5700?

 • anoynym

  finns det lås så att man kan låsa olika funktioner, t ex meddelanden som det finns på andra samsungmobiler?

 • L.M.

  Jag har problem med att skicka mms med min gt-i5700, är väl någon inställning förståss. Den meddelar att tjänsten inte är tillgänglig för tillfället…har även problem med att den tappar mottagning ibland..kan det vara så att det hänger i hop.. simkortet?? Svårt att hitta information, bruksanvisningen är under all kritik…man får hela tiden testa sig fram.

 • Adeln

  Sure jag köpte en äldre telefon ,, men 1999 nu på The Phone House med comqiq kort.
  vill inte ge mer för en helt okej telefon.. saknar dock led belysningen ..
  Lite strul har jag dock.. får inte någon kontakt mellan datan och telefonen.. men jag får mickla på .. har bara haft en ett dygn..

 • Beatrice

  Funderar på o köpa Samsung galaxy Spica :P Detta test var lärorikt o fick ut allt jag ville veta av den, tack!

  Men :) nån som är helt säker på att man kan ladda ner svenskt tangentbord & T9.
  För det är något jag måste ha! går det inte köper jag inte den! så?
  Hörde allafall att de finns nån uppdatering för att få å, ö och ö.

 • Dava

  Det går att ladda ner svenskt tangentbord, med svensk ordlista (inte T9, men jag tycker nästan att denna är bättre!) gratis. Även en svensk verision av Swype (SlideIt) finns att köpa för 50 kr.

  Lycka till!

  Edit: T9 finns att skaffa om du nu verkligen vill ha det! Rekomenderar ändå Trygve Aaberges Swedish dictionary tillsammans med Scandinavian Keyboard som finns gratis på Market!

 • simpan

  när kommer den nyaste uppdateringen

 • den här mobilen värkar jätte bra jag ska köpa den!!!!!!!!

 • Borren

  Leon :den här mobilen värkar jätte bra jag ska köpa den!!!!!!!! Rapportera inlägg 0  0

  /care

 • Bästa mobilen asså! Jag ska lätt köpa den. Några av mina kompisar har den och den verkar jävligt bra! Snart har jag ny mobil…

 • Jonas

  Klart prisvärd telefon.

  Har uppgraderat min till CyanogenMod froyo 2.2 och den funkar bättre än någonsin, snabbare och bättre funktioner.

  Om man ska uppgradera den så rekommenderar jag att göra det direkt när man köpt den eftersom det är några steg att göra först (2.1, LK2.08, CyanogenMod Froyo Spica 2.2)och rensning av system/data. Då slipper man göra backuper på program som man installerat samt data. Efter det är det hur lätt som helst både att göra backuper från inställningarna och uppgradera system via app (eller via Recovery).

  OBS! Det är inte så svårt men man bör läsa instruktionerna noga och man förlorar garanti om man skulle misslyckas och telefonen inte funkar.

 • Linnea

  Ska köpa den nästa vecka jag i alla fall:)
  Bra pris och allt på the phone house för 2199 kr. Telia såklart då
  Bästa mobilen jag har sett

 • andreas edin

  hej jag har haft min samsung i lite över ett år och jag har inte rikigt tyckt om den sen jag har uppdaterat den, började lagga, tog mer batteri och pengarna tog snabbare slut och det klart med tanke på data tiden den tar hela tiden. Men till det viktiga det ska ju komma ut en till uppdatering efter 2.1 eller det ska la komma ut 2.3 nu men jag har 2.1 men jag undrar om jag kan skaffa 2.2 till den eller om jag måste roota den men jag har inte vågat roota den för jag har ingen erfarenhet av rooting men om det är nån som har erfarenhet och kan dela med sig så kan ni skicka en film på youtube eller nått som kan hjälpa mej :):)

 • andreas edin

  @ Jonas
  hur liksom skaffar man programen som behövs för att skaffa froyo?

 • Jonas

  Här är länk till guide och länkar till ODIN med spica_jc3.ops:
  http://www.londatiga.net/it/samsung-i5700-galaxy-spica-android-2-1-flashing-guide/

  Länk till LK2.08 med guide som man måste installera först:
  http://forum.samdroid.net/f55/lk2-08-original-firmwares-root-new-superuser-wifi-tether-bb-12-07-2010-a-1193/

  Länk till Cyanogenmod Froyo;
  http://forum.samdroid.net/f53/cyanogenmod-6-1-1-spica-alpha8-3-a-3913/

  Dessa är bara portningar för Samsung Spica, vill man ha till portningar till andra mobiler får man kolla efter dessa i forumen eller på de som släppts officiellt på deras hemsida http://www.cyanogenmod.com/

  Allt görs på egen risk och man har ingen garanti kvar. Och då man måste radera sd-kortet samt rensa data och cache så är det bäst att göra backup först om man har något som man vill ha kvar.

 • Grymskaft

  Har en ”dum” fråga, om man har en Telia låst Spica kan man flasha och roota den då eller kommer den att bli helt bricad?

 • Thai_all

  ้Hej hur kan man göra för att man kan läsa thailändska 

Lediga jobb inom data / IT Företag
Karriär-alert! Juniora testsystemingenjörer till 5G-projekt i Kumla Publicerad 24 Nov 2017
Bli IT-konsult på 12 veckor genom Academy Publicerad 24 Nov 2017
Frontendutvecklare till unika Mitigram Publicerad 24 Nov 2017
Utvecklare för industrilösningar till Sprymer Publicerad 24 Nov 2017
Scrum Master to Global Gaming Publicerad 23 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 4. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons