Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av Sony Ericsson Xperia arc

Postat:
18:38 - 2011-04-04
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Modell: Sony Ericsson Xperia arc Operativsystem: Android 2.3.2/Gingerbread med Sony Ericssons UX-gränssnitt Tillgänglighet: I butiker Pris: Cirka 5 000 kronor inklusive moms Hemsida/specifikationer: Sony Ericsson, GSMArena

Introduktion
Strax över ett år har förflutit sedan vi testade Xperia X10, Sony Ericssons första telefon med Android, och det har nu blivit dags att genomföra ett test av tronföljaren: Sony Ericsson Xperia arc. Telefonen dök i dagarna upp på den nordiska marknaden och har en prislapp på strax under 5 000kr, vilket är en tusenlapp mindre än vad Xperia X10 kostade vid introduktionen under mars månad 2010 här i Sverige.

Arc levereras med den för stunden senaste versionen av Android (2.3/Gingerbread) och Sony Ericsson menar att man arbetat mycket på att underlätta inför framtida uppdateringar, men kan liksom flertalet andra tillverkare inte garantera stöd för framtida Android-versioner på grund av den osäkerhet som råder vad gäller framtida androidversioner. Till höjdpunkterna hör en 4,2″ stor (854×480) så kallad reality-display med multitouch-stöd samt bild- och videoförbättringsfunktionen BRAVIA Engine. Trots den stora skärmen är måtten relativt blygsamma och enheten mäter på den tunnaste delen inte mer än 8,7mm och har en vikt på blott 117 gram. Kameran har utrustats med LED-blixt och har en upplösning på 8,1 megapixlar samt en Sony EXMOR R-sensor som i kombination med en stor bländaröppning på f/2,4 uppges ge bättre resultat i mörka miljöer.

Sony Ericsson har en uttalad ambition om att bli störst i världen vad gäller Android, men med en global marknadsandel av Android-marknaden på fjorton procent har företaget en lång väg kvar till toppen. För att nå dit krävs ett antal storsäljare – vilket förstås förutsätter att Sony Ericsson levererar telefoner som står sig väl bland konkurrensen. I vanlig ordning är detta vad vi försöker svara på i testet nedan: Hur presterar Xperia Arc jämfört med företrädaren Xperia X10, samt dagsaktuella konkurrenter som LG Optimus 2X, som bland annat kan skryta med dubbla processorkärnor?

I kartongen
httpvh://www.youtube.com/watch?v=vuGjoOSDCCw
Förpackningen tar inte mycket plats i anspråk och är till formatet väldigt lik den kartong som Xperia X10 levererades i. Framsidan visar enheten beroende på vilket färgutförande man valt; midnight blue eller misty silver, och baksidan informerar om att den har en 4,2″ stor skärm, 3,5mm stereoutgång, 8,1 MP kamera med HD-inspelning samt HDMI-utgång.

Vi uppfattar inte förpackningen som vidare exklusiv och får intrycket av att Sony Ericsson stressat fram den. Själva uppackningsupplevelsen i sig bjuder inte heller på några överraskningar, varför det på denna punkt endast blir ett godkänt betyg. Exempelvis upplevde vi förpackningen till Huawei X5 som betydligt mer spännande och påkostad, trots att det då rörde sig om en telefon till halva priset.

Inuti förpackningen döljer sig i sedvanlig ordning telefonen, strömadapter, batteri, microUSB-kabel, stereoheadset och ett minneskort. Generöst nog skickar Sony Ericsson också med en microHDMI-kabel så att användare omedelbart kan dra nytta av telefonens microHDMI-utgång. Stereoheadsetet har hörlurar av in-ear-typ och är av en enklare modell med blott en enda knapp. För er som söker ett kvalitativt och funktionellt headset tillkommer med andra ord en extra utgift.

Innehåll:
* Xperia Arc (Midnattsblå eller silver)
* microUSB-kabel med vinklad kontakt (1M)
* microHDMI-kabel (1M)
* microSD 16GB klass 2 (Kan variera beroende på återförsäljare)
* Trådburet stereoheadset med in-ear lurar
* Batteri (1500 mAh)
* 220V strömadapter

Utseende, byggkvalité och konstruktion


Xperia Arc har ett chassi som består av plast och i kombination med den tunna konstruktion upplever vi inte telefonen som fullt så robust som en del av konkurrenterna i samma prisklass. Placerar vi en hand kring ovandelen och en kring nedandelen på telefonen och sedan bänder den med måttlig kraft observerar vi att den flexar mer än någon telefon vi tidigare testat. Vidare uppstår en del missljud från chassit och framför allt batteriluckan, men inget som låter oroväckande eller onormalt högt. Jämför vi i detta fall med LG Optimus 2X eller HTC desire HD är skillnaden stor och dessa tu enheter är praktiskt taget helt stumma vid samma test och sviktar knappt alls. Vi är av denna anledning lite besvikna över kvalitetskänslan. Den är inte dålig, men den håller inte heller den höga klass som prislappen vill göra gällande.

Passformen är överlag bra och precis som på Xperia X10 känner vi knappt av ytterkanten alls när vi för fingret från ena sidan av skärmen till den andra. Ovansidan undantaget, där det sitter en skarv som tydligt gör sig påmind när fingret passerar den. Skarven mellan batteriluckan och telefonen är också något vi märker av, men inget vi stör oss på vid daglig användning. Däremot ger batteriluckan som sagt ifrån sig missljud då och då när vi klämmer och fingrar på telefonen vid normal användning och detta stör en del. Placerar vi en tunn pappersbit under batteriluckan verkar det däremot som att vi råder bot på de värsta missljuden.

Det blankpolerade plastchassit är utifrån våra erfarenheter inte särdeles repbeständigt och det gäller också skärmen, som består av samma typ av mineralglas som displayen på Xperia X10. Sony Ericsson har med andra ord inte valt att utrusta arc med ett särskilt tåligt glas i stil med Cornings Gorilla Glass vilket vi finner bland konkurrenter så som LG Optimus 2X samt Samsung Galaxy S och Tab. Mest känslig är skärmen och den silvriga plastlisten, där vi redan efter ett par dagars normal användning kan skymta en del smårepor och skavanker.

Till skillnad från exempelvis Nexus One eller Optimus 2X har Xperia arc ingen ytbehandling på baksidan/batteriluckan för ökad friktion, utan den består helt och hållet av blankpolerad plast. Den bågformade baksidan resulterar i sin tur i att kontaktytan mellan hand och telefon är aningen mindre än vid användning av en telefon med mer traditionell utformning. Sammantaget innebär detta att Arc är en relativt hal telefon att hålla i.

Lyfter vi på batteriluckan blottas batterifacket, högtalaren, den sekundära mikrofonen, SIM-kortsplatsen och microSD-kortsplatsen. I vanlig ordning är det inte möjligt att byta SIM-kortet utan att lyfta på batteriet, men däremot går det fint att byta microSD-kortet utan att avlägsna batteriet.

Kameralinsen sitter som ni ser av bilderna ovan oskyddad. Förvisso sticker den inte ut från baksidan, utan är istället nedsänkt med ett par millimiter, vilket torde minska risken för repor. Är oturen trots allt framme och man drabbas av repor eller krosskador kan det bli krångligt att byta ut den. I de fall där det sitter ett skydd framför linsen inbyggt i batteriluckan, som på Google Nexus One, så blir det en betydligt enklare process.

Mått och vikt

Xperia arc mäter 63 × 125 × 8,7 mm och väger 117 gram, en vikt som på ett ungefär motsvarar 12 stycken femkronor. I förhållande till exempelvis Xperia X10 som mäter 63 × 119 × 13 mm och väger 135 gram, eller LG Optimus 2X som mäter 63,2 × 123,9 × 10,9 mm och väger 139 gram, så får vi konstatera att arc står sig väl och är både nätt och behändig. I alla avseenden är Sony Ericssons nykomling mindre eller lika stor som Optimus 2X och Xperia X10 undantaget på höjden, där skillnaden är 6 respektive 1,9 mm. Vad berör vikten väger arc 18 respektive 22 gram mindre.

Paradnumret är otvivelaktigen tjockleken om blott 8,7 mm på den tunnaste delen eller 9,4 mm, som vi själva mäter upp, på den tjockaste delen. Telefonen gör sig bra även i ett par tigthare fickor eller i exempelvis innerfickan på en kavaj. LG optimus 2X och Xperia X10 mäter 12,9 samt 14,5mm på bredden. I förhållande till skärmstorleken på 4,2″ är Xperia arc den klart smidigaste telefonen vi hittills testat, men vi är tveksamma till om den bågformade baksidan innebär några fördelar ur ett ergonomiskt perspektiv.

Knappsats, styrdon och anslutningar


I fronten på enheten sitter tre stycken fysiska knappar: Bakåt, hem och meny. Ägare till Xperia X10 känner nog igen knapparnas utformning men noterar säkerligen samtidigt att Sony Ericsson skiftat plats på bakåt- och meny-knappen. Eftersom att bakåt-knappen är en knapp vi använder oftare än menyknappen så ser vi detta som en fördel. Bakom tangenterna döljer sig LED-lampor som släpper igenom ljus så att knapparna blir synliga även i fullt mörker. Knapparna håller en hög kvalitet och vi har under testets gång inte råkat komma åt dem av misstag eller erfarit att de inte registrerat våra knapptryckningar, annat än i ett par enstaka fall. Den som föredrar en taktil, fysisk knappsats framför en kapacitiv ”touchbaserad” sådan kommer inte att bli besviken. Allra högst upp i fronten sitter dels ljussensorn och dels närhetssensorn.

På telefonens vänstersida huserar endast 3,5mm-jacket och detta är en mycket ovanlig placering i sammanhanget. I normala fall brukar jacket sitta på antingen ovansidan eller undersidan med anledning av att enheten  enkelt skall glida ned i fickan. Om placeringen innebär ett problem eller en fördel är förstås helt och hållet upp till hur köparen bär runt på och använder telefonen, men för vår egen del föredrar vi definitivt den mer vanligt förekommande placeringen.

På telefonens högersida sitter en microUSB-ingång med en LED-lampa ovanför som indikerar om telefonen behöver laddas, är fulladdad eller om någon aktivitet ägt rum på telefonen som kräver din uppmärksamhet. Positionen på LED-lampan innebär att den är svår att se när telefonen ligger ned med skärmen uppåt och den är inte speciellt ljusstark heller, varför den är lätt att missa.  Nedanför microUSB-ingången finner vi en volymknapp och allra längst ned sitter kameraknappen som har två lägen, dels halvt nedtryckt och dels helt och hållet nedtryckt. Det vill säga dels för att låsa fokus och dels föra att ta själva bilden. Vi gillar inte riktigt kameraknappen, den är för liten för våra fingrar och är knappt hälften så stor som den som följer med Xperia X10, vilket gör den besvärlig att trycka på – speciellt om man håller telefonen med en enhandsfattning. Volymknappen fyller sin funktion, men även där tycker vi att det finns stort förbättringsutrymme och upplever den som svampig och sladdrig.

I foten av Xperia arc sitter mikrofonen och ett fäste för en handledsrem eller dylikt. På ovansidan sitter strömknappen och bredvid den sitter HDMI-utgången, vilken är dold bakom en avtagbar plastlucka. Precis som kameraknappen finner vi att strömknappen är för liten och därför knepig att komma. Vi hade gärna sett en strömknapp i samma storlek som den som sitter på Xperia X10.

Precis som med chassikonstruktionen kan vi inte påstå att knapparna, undantaget de i fronten, förmedlar en känsla av gedigen kvalitet och lyx. Vi är speciellt missnöjda med kameraknappen som inte är särskilt välanpassad för stora fingrar och som vi finner besvärlig att använda.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité
Vid telefonsamtal hör vår motpart oss både bra och tydligt utan att några missljud uppstår i form av exempelvis brus eller ekon. Till skillnad från en del andra telefoner vi testat hör vår motpart oss dessutom riktigt bra även med dammsugaren på maxeffekt bredvid oss. Förklaringen till detta är telefonens sekundära mikrofon som sitter placerad på baksidan och som spelar in bakgrundsljud varvid telefonen filtrerar bort det, så kallad active noice control. I vår ände hör vi motparten tydligt och dessutom med en bra ljudnivå, långt bättre än vad exempelvis Desire HD presterar, och kan konstatera att högtalaren gör ett bra jobb. Vid maxvolymen börjar inte ljudet heller att skorra, något vi erfarit med bland annat Google Nexus S och HTC Incredible S.

Xperia Arc har ett 3G-modem som kan hantera  upp till 7,2Mbit/s nedströms (HSDPA) och 5,8Mbit/s uppströms (HSUPA). Över WiFi har telefonen stöd för 802.11 b/g/n och som bäst mäter vi upp en hastighet på 19Mbit/s nedströms och 6Mbits uppströms. Detta är bra resultat och i linje med vad vi erfar att exempelvis LG Optimus 2X presterar.

Under vår testperiod på två veckor har vi inte tappat några samtal på sträckor och platser där andra telefoner normalt sett fungerar felfritt eller stött på problem med ljudet som vi kan härleda till dålig mottagning. Det gäller också vid längre samtal på uppåt en timmes tid. I jämförelse med LG Optimus 2X tycker vi att ljudkvalitén är vassare på denna punkt.

Högtalaren som sitter på placerad på baksidan av telefonen och som är avsedd för bland annat ringsignaler kan inte riktigt mäta sig med fylligheten och ljudstyrkan som vi upplever att Xperia X10 mini pro presterar, men kvalitén är snäppet bättre än såväl konkurrerande modeller från HTC som företrädaren Xperia X10. Vid högsta ljudvolym är ljudnivån förvisso hög, men det skorrar en hel del om vi spelar musik eller lyssnar på en podcast, och vi tvingas sänka till omkring 80% ljudvolym för att inga missljud skall uppstå.

Den inbyggda FM-radion kräver att ett par sladdburna hörlurar är anslutna eftersom kabeln används som antenn. Radioprogramvaran fyller sin funktion och har bland annat stöd för automatisk kanalsökning och lagring av favoritkanaler. Vad berör själva mottagningen upplever vi som den som varken bättre eller sämre än konkurrenterna och slutresultatet handlar nästan uteslutande om kvalitén på radiosignalen.

För att testa Bluetooth-funktionaliteten anlöt vi Sony Ericssons populära Bluetooth-headset MW600 och förde ett par samtal samt lyssnade till en del musik genom bland annat Spotify. Vad berör parningsprocessen stötte vi inte på några problem och både svarsknappen samt knapparna för musikuppspelning fungerar som tänkt. När det gäller mottagningen så blev vi positivt överraskade och trots ett avstånd på ca 8 meter, med två gipsväggar mellan telefon och headset,  bröts aldrig anslutningen även om det uppstod en del brus. Vid mer normala avstånd på några meter och utan några väggar i vägen märker vi inte av någon försämring av ljudet. Vi testade även att ansluta Sony Ericssons Android-tillbehör LiveView och stötte inte några problem, något vi inte kan säga om LG Optimus 2X där vi aldrig lyckades upprätta någon anslutning mellan de två enheterna.

I detta test mäter vi frekvensomfånget som anger med vilken exakthet ljudfrekvenserna återges. Speciellt intressant är intervallet mellan 20Hz till 20KHz, eftersom människans hörsel sträcker sig mellan dessa frekvensband. Idealkurvan är i det här fallet helt plan och ligger på +0dB.

Arc presterar ett resultat som är ovanligt oregelbundet och avviker med +2.21dB / -0.91dB. Vid 40-100Hz sticker kurvan iväg en aning och vi misstänker att Sony Ericsson medvetet valt att förändra ljudbilden för att ge ett bättre tryck i billigare hörlurar.

Vid provlyssning med ett par AKG 420-hörlurar (32 ohm, 125 dB/mW) låter det bra i våra otränade öron och det går utmärkt att dra på rejält, nästan så att det gör ont i öronen. Musikspelaren har också en inbyggd equalizer med stöd för ett tiotal olika fördefinierade inställningar som sträcker sig från allt till rock, klassisk musik, pop eller jazz m.fl. Vad som uppfattas som bra ljud är dock individuellt och för de som prioriterar denna bit rekommenderar vi som sagt att man plockar med sig favoritlurarna till butiken och avgör själv.

[Se hela jämförelsen här]

Bildskärmen och digitizern

Xperia arc har en display  som mäter 4,2″ med en upplösning på 854×480 pixlar (FWVGA) och har stöd för att visa upp till 16,7 miljoner färgnyanser. FWVGA-upplösningen innebär att höjd- och breddförhållandet är exakt 16:9, att jämföra med den mer vanligt förekommande WVGA-upplösningen (800×480 pixlar och ett bildförhållande på 15:9), vilket resulterar i att den lämpar sig särskilt väl för till exempel YouTube-klipp i widescreen-format samt TV-serier, eftersom det inte blir några så kallade sorgekanter (svarta fält ovan och under bilden).

Skärmen har en digitizer från Cypress med modellbeteckningen TrueTouch CY8CTMA300 och i Multitouch Vis Test registrerar vi upp till fyra samtidiga tryckpunkter, vilket är betydligt mindre än vad CY8CTMA300 är kapabel till. Vidare uppfattar vi känsligheten som betydligt bättre än på Xperia X10 och i linje med vad vi erfar att både Samsung Galaxy S samt LG Optimus 2X presterar. I input benchmark registrerar vi en uppdateringsfrekvens på 59Hz vilket är ett fint resultat. Vi har heller inte stött på några problem med att skärmen blandar ihop fingrarnas tryckpunkter då vi låter två eller fler fingrar röra sig kors och tvärs över skärmen.

Panelen i sig återger färger på ett naturtroget och kraftfullt vis, utan att färgerna känns övermättade, och vi upplever skärmtemperaturen som ganska varm. Skärpan är precis som för det stora flertalet TFT-skärmar vi testat bra, något som delvis förklaras av att panelen inte bygger på en så kallad pentile-matris och därutöver har en pixeldensitet på cirka 233 pixlar per tum, vilket är rätt normalt i dagsläget. Vad berör kontrasten och svärtan uppfattar vi den som bra och i nivå med LG Optimus 2X, men av naturliga skäl inte i närheten av vad S-AMOLED-skärmarna presterar. Vårt största problem med skärmen är betraktningsvinkeln där vi anar påtagliga färgskiftningar redan vid 20-30 graders vinkel. Det är förvisso fortfarande bättre än vad Xperia X10 presterade, men inte riktigt vad vi är vana vid att se bland high end-lurar idag.

Vid 100% ljusstyrka upplever vi skärmen på arc som ljusstarkare än den på Xperia X10 och därtill snäppet vassare än Optimus 2X. Vid 50% ljusstyrka är skärmen avsevärt mörkare än konkurrenterna när vi jämför telefonerna i mörker. Det finns vidare ingen möjlighet att stänga av ljussensorn på Xperia arc och den justerar därför kontiunerligt ljusstyrkan i relation till omgivningen. Varför man gjort på det här viset har vi ingen aning om och vi finner det lite irriterande. Överlag och i de flesta situationer gör dock ljussensorn ett bra jobb.


0% O2X, Nexus S, Arc, X10           50% ljusstyrka                                   100% ljusstyrka

httpvh://www.youtube.com/watch?v=m2JlP458ioA

GPS och positionering

Visa Sony Ericsson Xperia arc vs Optimus 2X på en större karta
Arc skiljer sig inte nämnvärt från Optimus 2X i det här testmomentet och resultatet är i linje med vad vi erfar att det stora flertalet moderna Android-telefoner presterar. Tiden från kallstart tills dess att GPS-enheten hittar mottagning hamnar i intervallet kring 10-30 sekunder, vilket är ett klart godkänt resultat. Vi har under testperioden inte stött på några problem annat än att vi vid ett tillfälle inte kunde få GPS-signal oavsett hur vi gjorde, det vill säga tills dess att vi startat om telefonen. Därefter fungerade det dock utmärkt och vi har inte stött på samma fel igen.

Telefonens mjukvara
Sony Ericsson skickar med en aktuell version av Android i form av 2.3.2/Gingerbread och är utöver Googles Nexus-serie ensamma om att hittills ha släppt en telefon med den här versionen av operativsystemet. Ett stort steg framåt i förhållande till Sony Ericssons androidtelefoner under fjolåret, som vid butikspremiär levererades med det redan då ålderdomliga Android 1.6/Donut.

I kölvattnet av de förseningar som drabbat Xperia X10 vad berör uppdateringar till nyare Android-versioner uppger Sony Ericsson att man lärt sig av sina misstag och genomfört en rad förändringar i hur man arbetar med operativsystemet. Applikationer som ”Mediascape” är ett minne blott och istället är det standardapparna för video- och musikuppspelning som följer med och detsamma gäller fotogalleri-applikationen, även om Sony Ericsson valt att förändra dem en aning. Trots detta lämnas inga garantier för framtida uppdateringar till nyare Android-versioner, gissningsvis helt enkelt för att inte ens tillverkarna vet vad Google har för planer härnäst.

Den som gillar att experimentera på egen hand kan dock glädjas åt att uteblivna uppdateringar inte behöver vara ett problem så länge till. Sony Ericsson har nämligen lovat att låsa upp bootloadern för Xperia arc, neo, PLAY och pro till våren. Det innebär att det kommer gå utmärkt att flasha telefonen med tredjepartsmjukvara om det skulle vara så att Sony Ericsson inte mäktar med att leverera uppdateringar i den takt som är önskvärt framöver. Läs mer om detta här.

Hemskärm/Launcher
Sony Ericsson skickar precis som med övriga Xperia-telefoner med sitt egenutvecklade UX-gränssnitt och den senaste versionen innebär en rad nyheter. Kvar är förvisso det blå gränssnittet och vi hittar inga möjligheter att ändra färgtemat heller, precis som tidigare, men framför allt flytet är i vår mening den mest spektakulära skillnaden. Xperia arc har en av de snabbaste och mest responsiva hemskärmarna vi testat till dags dato och presterar i linje med LauncherPro eller ADW.Launcher samt är betydligt snabbare än standardlaunchern som följer med Gingerbread.

Låsskärmen skiljer sig inte särskilt mycket från den som följer med Xperia X10 med 2.1-uppdateringen och den fyller sin funktion, men inte mycket mer. Spelar vi exempelvis upp en låt syns inte låtinfo på låsskärmen och vi får heller inte någon information om exempelvis missade samtal eller väntande SMS. Precis som vanligt syns dock ikoner för dessa händelser i statusfältet (notification bar).

Dockan i fotändan av hemskärmen visar numera en mängd ikoner utöver genvägen till applikationslistan (appdrawer). Utöver programgenvägar går det också bra att lägga till mappar i dockan och klickar man på en sådan mapp dyker en tydlig och smidig vy upp som visar innehållet i respektive mapp.

Hemskärmarna är fem till antalet och det går varken att minska utöka detta. När vi flyttar ikoner eller widgets på skrivbordet, kastar programgenvägar eller visar innehållet i en mapp möts vi av mjuka och snabba animationer. Gränssnittet är mer levande än tidigare och vi tror att en del användare kan uppskatta detta framför det mer stela standardgränssnittet i Android. För en bättre uppfattning kring detta rekommenderar vi unboxingvideon ovan, där vi slår ett öga på bland annat gränssnittet.

Sony Ericsson skickar också med en skrollbar widget för Timescape, där Twitter- och Facebook-uppdateringar samt telefonhändelser visas i kronologisk ordning. Det är mjukt och följsamt när vi scrollar runt bland alla händelser och vi hittar inte något att anmärka på.

Det går att bunta ihop flera genvägar/skapa mappar genom att flytta en programgenväg på hemskärmen och sedan placera den ovanpå en annan (ni som är bekanta med iOS4 känner sannolikt igen detta). Vidare går det förstås att skapa mappar som vanligt och Sony Ericsson förser användaren med åtta stycken olika mappikoner att välja emellan.

I programfältet finns en ikon i respektive nedre hörn och den till höger ger envändaren möjlighet att sortera sortera applikationer efter alfabetisk eller egen ordning, mest använda samt senast installerade. Ikonen till höger låter användaren flytta runt programgenvägar enligt egna preferenser.

Genom en omvänd pinch-to-zoom-manöver på hemskärmen samlas samtliga aktiva widgets i en och samma vy och det hela sker genom en animerad övergång. I de flesta fall dyker denna vy upp utan att hacka till och till skillnad från HTC:s helikoptervy har Sony Ericsson alltså tagit bort programgenvägarna, vilket vi tycker är ett bra drag eftersom det förbättrar överskådligheten.

Inställningsmenyn bjuder inte på några särskilda nyheter annat än ett förändrat utseende med både nya ikoner och en ny bakgrundsbild. Denna bakgrundsbild går till skillnad från bakgrunden på hemskärmen inte att byta ut.

Timescape har inte fått stöd för fler tjänster och fungerar i stort som tidigare med undantag för ett nyfunnet plugin-stöd. Den mest påtagliga skillnaden är även här flytet och det är nu mjukt och följsamt när vi bläddrar runt bland alla händelser och statusuppdateringar. För er som inte använt Timescape tidigare är det en tjänst som samlar information från dels sociala nätverk så som Twitter och Facebook, men även telefonhändelser i stil med mottagna SMS, telefonsamtal och bildtagningar etc. Det går också att uppdatera sin status för både Facebook och Twitter genom applikationen samt den tillhörande widgeten.

Kontakter

Första gången vi startar kontaktboken möts vi av en informationsskärm som presenterar en rad alternativ för att importera kontakter. Vi väljer Google och synkroniseringen därefter fungerar klanderfritt med undantaget att vi inte kan välja vilka av Google-kontots kontaktlistor som vi vill synkronisera med.

Kontaktboken finner vi överskådlig och lättanvänd. Det går fint att antingen söka på kontakter eller scrolla efter dem. Att säkerhetskopiera kontakterna och spara en kopia lokalt är enkelt och alternativet presenteras när man trycker på meny-knappen.


Vyn för enstaka kontakter visar utöver de vanliga uppgifterna också statusuppdateringar från Facebook och Twitter samt händelser i form av telefonsamtal och SMS som berör kontakten i fråga.

Nummmerplattan fyller sin funktion och inte mycket mer. Samtalsskärmen har ikoner för kontakter, högtalare, mute-knapp och för att åter plocka fram knappsatsen.

Tangentbord och SMS
Det medföljande tangentbordet är i enklaste laget kontra många av de alternativ som finns på Android Market. Vi hittar svenskt språkstöd med svensk ordlista och svensk teckenuppsättning och det går smidigt att skifta mellan olika språk samt tangentbordslayouter genom att klicka på jordgloben nere till höger.

Musikspelare/Videospelare

Musikspelaren har mer gemensamt med standardspelaren som följer med i Android 2.3/Gingerbread än med Mediascape. En del funktioner från sistnämnda programmet har dock överlevt och en av dessa är den så kallade oändlighetensknappen ( ∞). Vi hittar även en equalizer med tio olika förinställda alternativ, men tyvärr går det inte att skapa egna equalizer-profiler.

Videospelaren skiljer sig inte från standardspelaren som följer med Android 2.3/Gingerbread och hanterar MPEG4, H.263, H.264, men inte divx/xvid eller MKV/x264.

Övriga applikationer

Sony Ericsson är ensamma om att skicka med en applikation för support där vi bland annat hittar en användarhandbok och videogenomgångar av telefonens olika funktioner. En bra resurs för nybörjaren på Android och för den som vill lära sig mer.

Utöver Android Market-klienten följer också Sony Ericssons egenutvecklade dito med – PlayNow – där det finns möjlighet att köpa program, spel och musik. Utbudet är dock väldigt tunt och den största behållningen med applikationen är att det finns en del gratismaterial att tillgå.


Sony Ericsson har inte rört galleriapplikationen och den är sig lik från Android 2.2/Froyo i Android 2.3/Gingerbread.

FM-radion har stöd för att spara favoritkanaler och för automatisk kanalsökning. I övrigt hittar vi inga funktioner och kan bara konstatera att applikationen gör sitt jobb.

Vi har tyvärr inte testat mediaservern närmare på grund av tidsbrist, men Sony Ericsson skickar alltså med en DLNA-server för strömning till/från DLNA-kompatibla enheter av både musik och video samt bilder.

Spelet Let’s Golf från Gameloft följer med i en fullversion och fungerar fint. Det följer också med ett program för att skicka vykort per post där det ingår ett gratis vykort.

Sony Ericsson PC Companion 2.0 följer också med och har stöd för Outlook-synkronisering (kontakter, kalender), mediasynkronisering (Media Go) samt för installation av telefonuppdateringar,

Till övriga program som inte syns ovan, utöver standardapparna som följer med Android, hör IM-tjänsten Hanashi, OfficeSuite Viewer för granskning av Office-dokument, LiveWare för hantering av Bluetooth-anslutna enheter och slutligen tjänsten Sony Ericsson TrackID för låtidentifiering.

Kameran
Sony Ericsson har i Arc installerat en helt ny kamerasensor från Sony vid namn EXMOR R, med en upplösning på 8.1MP i 4:3-format och 6MP vid plåtning i 16:9-format. Den nya sensorn uppges vara speciellt kompetent i mörkare miljöer och skall leverera rikare färger och mer detaljer än vad exempelvis X10 producerar. Inte bara kamerasensorn bidrar till detta utan också det faktum att enheten är utrustad med en lins som har ett bländarvärde på f2/8, vilket innebär ett rikligt ljusinsläpp. Vi skall dock komma ihåg att en större bländare också påverkar skärpedjupet.

Från det att vi trycker på kameraknappen dröjer det mellan 1-2 sekunder innan vi kan börja ta bilder. Fördröjningen mellan bildtagning är omkring 1-2 sek och den kortaste vi hittills varit med om. Telefonen är väldigt snabb på den här fronten.

Mjukvaran är lätthanterlig och bekväm att arbeta med och det ser ut som om Sonys kameraavdelning har givit en hjälpande hand då gränssnittet till viss del påminner om vad vi sett bland några av sonys digitalkameror. Genom att svepa från höger till vänster eller tvärtom kan man ta fram eller dölja inställningspanelen. Ger vi oss in bland panelerna hittar vi följande funktioner:

*Upplösning: 8MP, 2MP i 4:3 eller 6MP, 2MP i 16:9-format
*Välj mellan tre fokuslägen: Enkelt autofokus, ansiktigenkänning och oändlighet
*Vitbalans: Auto, starkt ljus, lysrör, dagsljus, molnigt
*Mätning: Mitten, medel, område
*Bildstabilistaro: Av/På
*Mikrofon: Av/På
*Scenlägen: Normal, Motivigenkänning (auto) och Leendeavkänning
*Blixt: Automatisk blixt, fyllnadsblixt eller reducering av röda ögon samt av
*Självutlösare: 2 sekunder, 10 sekunder
*Geotaggning: Tagga bilder med GPS-koordinater
*Slutarljud: Välj mellan tre ljud eller stäng av det helt och hållet

Kamera-appen må vara bra, men framför allt är det resultatet som räknas. Vi har nedan ställt Xperia arc mot föregångaren Xperia X10 och tagit en mängd bilder i varierande  miljöer för att försöka avgöra om kameran verkligen är något att skryta med eller ej. Varför vi valt just Xperia X10 som motpart beror på att X10-kameran hittills presterat bättre än vad vi erfarit att övriga Android-konkurrenter gjort – vi ställer helt enkelt den bästa androidkameran från 2010 mot vad många förväntar sig vara den bästa androidkameran 2011, åtminstone för närvarande.

Sony Ericsson Xperia arc (Öppna bilderna i en separat tab/fönster för full storlek)
httpvh://www.youtube.com/watch?v=y_VvBJmKc60&hd=1

Sony Ericsson Xperia X10 (Öppna bilderna i en separat tab/fönster för full storlek)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Q1kv-PpF2tU&hd=1

Kameran forts…
Det första som slår oss när vi tittar på bilderna är att Xperia arc levererar mer naturtrogna färger och detta är speciellt tydligt på bilden med Android-figurerna, kyrkporten och låset. Vidare verkar arc hantera motljus bättre och bilden på byggnaden med de två tornen illustrerar detta väl. Tittar vi på grenverket i bilden på kyrkan är både skärpan och detaljnivån betydligt högre för arcs del.

Tittar på videon blir vi däremot lite besvikna eftersom arc verkar lida av en högre komprimering än vad gäller X10. Titta på exempelvis kullerstenen i inledningsscenen, där arc ger ett mer grötigt och otydligt resultat än X10. Bithastigheten är densamma för de tu telefonerna och ligger på omkring 6Mbit/s där X10 spelar in med en konstant bithastighet och Arc med en variabel sådan.


Tittare vi närmare på mörkerbilden på Android-figurerna noterar vi att arc visar en ljusare bild, men samtidigt introduceras en stor mängd brus och artefakter.


Utifrån bilden ovan framträder det tydligt att arc levererar en detaljnivå som är högre än vad X10 presterar.

Slutsatsen blir att Arc har en bättre kamera än X10 och presterar både mer detaljrika och mer naturtrogna bilder samt klarar sig bättre i mörkare ljusförhållanden. Det rör sig dock inte om en överväldigande stor skillnad de två telefonerna emellan och vad berör videoinspelningen har vi svårt att bestämma oss för vilken enhet vi föredrar.

Batteritiden

Vid en första anblick ser resultatet exceptionellt bra ut för arcs del, men som vi konstaterade i avsnittet om skärmen så är ljusstyrkan vid 50% betydligt lägre än bland konkurrenterna. Vi valde därför att göra om testet med 100% ljusstyrka och mätte då upp ett resultat på 6h, vilket fortfarande är riktigt bra – inte minst när vi jämför med Xperia X10 som presterar blott 4h vid samma ljusstyrka.

Överlag erfar vi att Xperia arc har bättre batteritid än X10 och exempelvis Optimus 2X. Telefonen klarar dock inte två dagars normalanvändande från vår sida, vilket innebär att vi tvingas ladda den varje natt – precis som alla andra telefoner vi har testat. Vi noterar också att Xperia arc blir ganska varm vid tung användning, sannolikt en konsekvens av att Sony Ericsson har gjort telefonen såpass tunn som den är.

Systeminformation


Xperia arc bygger precis som Sony Ericssons övriga Android-telefoner på en hårdvaruplattform från Qualcomm – MSM8255 – med en enkelkärnig Scorpion-processor på 1 GHz samt en Adreno 205-grafikdel med 128 MB minne. Mängden RAM är för operativsystemets räkning 335MB och övrig mängd minne är tillägnat bland annat grafikdelen och radion. Av det inbyggda flashminnet är mängden ledigt minne för appinstallationer 281 MB.

Vi har noterat en trend på senare tid där tillverkare satsar på mer RAM med upp till 600 MB+ användbart minne och inbyggt flashminne med systempartitioner på över 1 GB. Här sticker Sony Ericsson inte ut och vi är förvånade över att man snålat in så förfärligt med mängden flashminne, vilket innebär att vi har 100 MB mindre ledigt utrymme för appinstallationer än på den mer än ett år gamla Xperia X10. Det går förstås fint att sedan Android 2.2/Froyo installera applikationer på minneskortet, men det är inte möjligt med alla typer av program och kräver också att utvecklare implementerar stöd för det bland sina appar.

Webbläsaren/webbläsarprestanda

httpvh://www.youtube.com/watch?v=2aPbr62QdPI
Webbläsaren skiljer sig inte nämnvärt från standardwebbläsaren som följer med Android Gingerbread, och den gör sitt jobb som förväntat. Prestandan är riktigt fin och när vi jämför med den dubbelkärniga Optimus 2X (2x1GHz) visar det sig att skillnaden inte är särskilt stor. Det är främst vid uppspelning av Flash-material samtidigt som vi scrollar som O2X får övertaget och klarar av att visa innehållet utan att det hackar i samma grad som på arc. Den som främst använder sin telefon för surfning och webbtjänster tjänar med andra ord inte särskilt mycket på att välja en dubbelkärnig telefon i dagsläget.

Spel, prestanda och grafer
Xperia arc presterar i linje med Desire HD, vilket kanske inte är så konstigt då de i princip bygger på en och samma plattform. Vad som imponerar är dock grafikprestandan där arc placerar sig i topp bland samtliga telefoner som nyttjar Adreno 205,  och då skall vi komma ihåg att Xperia arc kör FWVGA-upplösning (854×480) framför WVGA (800×480). I kombination med bra minnesprestanda och vad vi förmodar är optimerade drivrutiner verkar Sony Ericsson ha lyckats med att pressa Adreno 205 till nya nivåer.  Vi har provat ett antal speltitlar och flertalet flyter på riktigt fint, men det finns undantag som exemeplvis Dungeon Defenders, där det stundvis kan bli lite segt när mycket händer på en och samma gång. I Smartbench 2011 som är speciellt utvecklat för att dra nytta av flera kärnor är prestandaskillnaden desto större mellan arc och Optimus 2X, men ligger fortfarande i linje med vad övriga enkelkärniga enheter presterar.

Sammanfattning
Sony Ericsson har gjort ett riktigt bra jobb med Xperia arc och levererar en telefon som på i stort sett alla punkter är lika bra eller en förbättring i förhållande till företrädaren Xperia X10.

Ljudkvalitén är definitivt godkänd och vi är speciellt nöjda med samtalskvalitén som ger en riktigt bra upplevelse. Den sekundära mikrofonen filtrerar bort bakgrundsljud på ett bra vis och vår motpart kan höra oss utan några större besvär i de mest ljudliga miljöer. Vidare hör vi vår motpart bra, även om en aningens högre volym på samtalshögtalaren hade varit önskvärd. Högtalaren på baksidan är dessvärre inte särskilt bra och vid högsta volym skorrar det en hel del, den är dock betydligt bättre än exemeplvis högtalaren på Nexus One och HTC Desire, men sämre än på Xperia mini pro.

Skärmen gör ett bra jobb och leverar bra färger med en hygglig kontrast även om svärtan förstås inte är i nivå med vad AMOLED-panelerna kan åstadkomma. I jämförelse med Desire HD och Xperia X10 upplever vi skärmen som betydligt bättre. Betraktningsvinkeln är dock inte den bästa och vi anar rätt stora färgskiftningar redan vid relativt blygsamma betraktningsvinklar. Sony Ericsson har också satsat på en bra digitizer och vi erfar att skärmen svarar fint vid beröring och noterar att den kan registrera upp till fyra samtidiga tryckpunkter.

GPS-enheten gör sitt jobb och vi har inte stött på något som talar för att den skulle lida av några särskilda problem. Den hittar snabbt satelliter och ger oss allt som oftast position inom 0-30 sekunders tid. Vi bedömer att den presterar i likhet med LG Optimus 2X och är snäppet sämre än Desire HD, även om det av naturliga skäl är svårt att uttala sig med säkerhet på grund av yttre omständigheter.

Kameran har fått en helt ny mjukvara som är flera gånger bättre än den app som Sony Ericsson skickade med Xperia X10. Antalet inställningsmöjligheter är många och gränssnittet gör dem lättåkomliga. Bilderna blir bra med mer naturtrogna färger, större detaljrikedom och bättre skärpa än vad X10 presterar. Vad berör videoinspelning i 720P/HD har vi dock svårt för att bestämma oss kring vilken enhet som leverar bäst resultatet och här finns definitivt utrymme för förbättring.

Batteritiden är hygglig och bättre än på Xperia X10. I vårt videotest med skärmen inställd på full ljusstyrka härdar arc ut i 364 minuter kontra 280 minuter för Xperia X10. Detta test är för all del inte särskilt representativ för normal användning. Vid normal användning klarar den utan problem en hel dag, men inte två dagar, varför vi trots den lite vassare batteritiden tvingas ladda den varje natt.

En av de absolut största förbättringarna med arc är Sony Ericssons senaste version av UX-gränssnittet som flyter på fantastiskt fint för att vara ett tillverkarskal. Vi vill nog påstå att det här är den rappaste telefonen vi har testat vad gäller flytet på hemskärmarna och tillhörande funktioner. Vi erfar också att gränssnittet är mindre stelt än vad vi är vana vid och det finns gott om mjuka övergångar och snabba animationer som ger intrycket av ett mer flytande och dynamiskt gränssnitt. Detta är som så mycket annat en smaksak och den som vill ha en mer traditionell upplevelse kan med fördel installera LauncherPro eller AWD.Launcher som även dessa fungerar problemfritt på telefonen.

Xperia arc är inte dubbelkärnig som LG Optimus 2X, men hänger trots detta med i flertalet test och speciellt grafikdelen imponerar med tanke på den högre upplösningen (FWGA). Den som däremot är ute efter rå beräkningskraft bör se sig om efter bättre alternativ. Vid surf och användning av webbtjänster presterar Arc i paritet med Optimus 2X undantaget vid Flash-tunga hemsidor. I takt med att Android mognar vad gäller flerkärniga enheter så kan skillnaden dock komma att bli betydligt större.

Kvalitétsmässigt blir vi lite besvikna och vi upplever att bland annat batteriluckan ger ifrån sig ett och annat missljud när vi hanterar telefonen, som i sig flexar en del när vi tar i måttligt och försöker böja den. I förhållande till pansarvagnar som exempelvis LG Optimus 2X och HTC Desire HD med chassikonstruktioner som till viss del består i metall, så är skillnaden i kvalitétskänsla och robusthet stor.

Sony Ericsson Xperia Arc är lämplig för dig som:
* Vill ha androidvärldens hitintills smidigaste 4″-telefon
* Vill ha en HDMI-utgång för att avnjuta media/spel på storbildsskärm
* Vill ha en riktigt bra samtalsupplvelse
* Vill ha hög ljudkvalitet
* Vill ha en kompetent video- och stillbildskamera
* Vill ha en kompetent och stor skärm som återger färger på ett bra vis
* Anser att Androids gränssnitt är tråkigt och vill ha ett specialutvecklat tillverkarskal

Sony Ericsson Xperia Arc är inte lämplig för dig som:
* Vill ha Android i dess allra renaste form / vara garanterad snabba framtida uppdateringar genom tillverkaren
* Vill ha hårdvaruavkodning av MKV/x264-filmer / brett mediastöd
* Vill ha videosamtal
* Är prisskänslig

 • e

  Blir nog en LG O2x för min del. Blev inte direkt imponerad av denna när jag såg två av mina vänner som hade båda.

 • LG

  Äntligen..

 • Grym recension som vanligt Swedroid :)

 • eXizoR

  Verkar trevlig, skulle dock vilja ha lite fetare hårdvara

 • Skinksallad

  Med tanke på att den är tillräckligt bra, finns i butik nu och inte dyrare än så så blir det nog en, i silver, med 3 köpt hos The Phone House, för 399kr/månaden.

  Det enda som tar emot är att jag hade velat ha hårdvarustöd för MKV i 720p. Hade Samsung Galaxy SII funnits nu, hade det nog blivit en sån.

 • Cool Telefon, blev lite sugen men tror att Neo passar mig bättre. Arc och Neo har ju ändå samma hårdvara och Neo är ca:1000-2000 tusen kr billigare.

 • petter

  mycket bra skrivet.

  btw snyggt plåster!

 • anders

  Sony Ericsson Xperia Arc är inte lämplig för dig som:
  * Vill ha Android i dess allra renaste form / vara garanterad snabba framtida uppdateringar

  de skal ju øppna bootloader?

 • Erik

  fixat.

 • @ anders
  Det stämmer. Vi återkommer till detta när ändringen är genomförd och det är 100% klart vilka serier det gäller och i vilken utsträckning.

  Vi har så länge lagt till ett stycke ang. detta i texten.

 • Daniel

  Måste säga att de har gjort mycket bättre ifrån sig med denna om man jämför med X10. Mycket snyggare gränssnitt och telefon och dessutom senaste android (Nåja, näst senaste). Vem vet? kanske blir det en SE nästa gång..

 • Erik

  Fantastisk recension!

  Får tyvärr intrycket av att denna luren kommer snabbt att hamna i kölvattnet bakom övriga tillverkares high-end telefoner som strax kommer/kommit..

 • Jon

  Oj, trevligt test, dock litar jag inte på SE mer efter min återlämnade x10, det är iphone nu. kunde välja arc om jag ville men vågar inte. men still, BRA test

 • Ozp

  Bra recention, men ni glömde nämna att det finns stöd för plugins för TimeScape som kan ge stöd för fler tjänster.

 • moody

  Inget för mig men den kommer säkert sälja bra som fan. Bra jobbat SE.

 • xlightan

  Synd att den kommer så sent och utan Samoled+, Dualcore och endast 512 ram. För 5000 får du det om 1-2 månader.

 • Anders

  Ett test med nykomna LG P970 Optimus Black hade inte varit helt fel nu häller :)
  (I en bättre prisklass)

 • Philip

  Vansinnigt bra recension!

 • droidgren

  xlightan :Synd att den kommer så sent och utan Samoled+, Dualcore och endast 512 ram. För 5000 får du det om 1-2 månader. Rapportera inlägg 0

  Antar att du syftar på HTC pyramid med 4.3″ skärm. Den telefonen är större än HTC HD.
  http://www.gsmarena.com/exclusive_htc_pyramid_frontal__shot_confirms_qhd_resolution-news-2438.php
  Alla kan få fläskig prestanda genom att öka storleken, konsten är att ha stor skärm men samtidigt minimera volymen. Det tycker jag jag SE har lyckats ganska väl med Arc:en. 3.7″ är egentligen en smärtgräns för mig, men med Arcen kan jag aceptera 4″eftersom den är så tunn.

 • Inso

  Om någon är intresserad av Launchern finns den att prova: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=978806

  Bra och utförlig recension som alltid!
  Telefonen verkar mycket mer intressant än X10:an gjorde för ett år sedan, även om min Desire nog får rulla på åtminstone ett år till.

 • Twisted1

  Förstår inte hur man tänker här, den kostar som en high-end lur men har föråldrad hårdvara, knappt nåt utrymme för apps, risig bygg kvalla.

  Denna är bortglömd inom 6mån.

 • Anonym

  Bra recension!

  Jag är sugen på en arc men blir lite ledsen när jag läser om plastknarrande och dylikt så jag vet inte än. Man kommer ju överleva, men jag vill ha en mobil som känns någorlunda robust, fast ingen androidmobil egentligen är det. Det om smårepor efter några dagar lät inte heller roligt.
  Hade också önskat att de hade skickat med hörlurar med kontakt som knappt sticker ut alls om de nu var tvungna att ha ingången på sidan.

  Annars verkar den underbar och duger nog för mig!

 • Jonas

  Twisted1 :Förstår inte hur man tänker här, den kostar som en high-end lur men har föråldrad hårdvara, knappt nåt utrymme för apps, risig bygg kvalla.Denna är bortglömd inom 6mån. Rapportera inlägg 0

  Men snälla du. Det är kanske inte så konstigt att man får kompromissa på vissa punkter när det gäller prestanda om man ska göra en telefon som är SJUKT slimmad. Jag vill inte ha en tegelsten i fickan, bara för att det ska vara dualcore och en massa annat. Jag vill ha en telefon som känns rapp, snygg och framför allt smidig. Och jag måste säga det, jag är SJUKT nöjd med min Arc. Den har allt. Jag har inte än fått den att lagga eller verka seg för fem öre. Men den är jävligt tunn och märks inte i fickan, och har STOR skärm.

  Jag vill inte ha en lastbil, eller traktor för att den orkar dra så jävla mycket tyngre släp, jag nöjer mig med en V70 som en bra kompromiss.

 • Gabriel

  SW har dom sjukaste recensionerna detaljerade som f*n :)

 • Anonym

  @Twisted1
  Ja, på samma sätt som den mobilen du har redan är bortglömt, eller den du väntar på, de är också bortglömda om 6mån som du väljer att kalla det..
  Testprogrammen visar ju att den inte ligger helt efter också..

 • elpapo

  Bra recension! Kann även tillägga att de fått till ett helt ok SAR värde på 0,66 W/KG.

 • Anders

  Riktigt bra recension i vanlig ordning!
  Har varit i kontakt med några arcar och ingen har knarrat.
  Kanske är jag väldigt snäll i händerna? :D

  // A

 • Peter

  Äntligen har recensionen kommit, sjukt ingående som vanligt. Hade hoppats få läsa den innan jag köpte den i torsdags. :) Gjorde dock inget, vilken underbar telefon!

  Intressant att ni tycker den flexar, jag tycker den är grymt stadig. Hur brutala är ni egentligen :) Repkänsligheten har jag inte märkt av ännu iaf. Min ett år gamla X10 är fortfarande fri från repor i kromet o så. Givetvis har det blivit lite smårepor på displayskyddet.

  Att baksidan är konkav tycker jag gör den bara mer greppvänlig. Smaken är som baken, I guess :)

  Ett par pointers bara. Den har ju fem hemskärmar, inte sex som påstås på ett ställe. Samt i en graf (Smartbench) står v2.3.3.

 • Sneaky

  Jättebra recension!
  Tror nog den här luren kan bli stor. Helheten känns gedigen, även om specsen kanske inte är bleeding edge. Fast mest tror jag på Xperia Neo. I stort sett samma gedigna hård- och mjukvara 1500 spänn billigare känns (också) som ett vinnande koncept.

 • sMisk

  Fick min i fredags är fortfarande lika imponerad när man tar ut den ur fickan och ser skärmen samt hur slimmad den är hade ju såklart inte skadat med fetare hårdvara etc. Men denna lur duger full gott för mig tummen upp SE!

 • unikum

  Verkar grym. Skiljer dock för lite mot min älskade Desire(root, s-off) för att byta telefon.

 • Adolf

  Inget habegär, faktiskt. Inväntar Pyramiden. :)

 • moparlinke

  Hmm..Nä de som dyker upp i mitt huvud är Wii.
  Gammal hårdvara uppsminkad å säljs till överpris.

  Hur mycket man än sminkar en gris får man ingen svan heh.

 • xlightan

  droidgren :

  xlightan :Synd att den kommer så sent och utan Samoled+, Dualcore och endast 512 ram. För 5000 får du det om 1-2 månader. Rapportera inlägg 0

  Antar att du syftar på HTC pyramid med 4.3″ skärm. Den telefonen är större än HTC HD. http://www.gsmarena.com/exclusive_htc_pyramid_frontal__shot_confirms_qhd_resolution-news-2438.php Alla kan få fläskig prestanda genom att öka storleken, konsten är att ha stor skärm men samtidigt minimera volymen. Det tycker jag jag SE har lyckats ganska väl med Arc:en. 3.7″ är egentligen en smärtgräns för mig, men med Arcen kan jag aceptera 4″eftersom den är så tunn. Rapportera inlägg 0

  Nej syftade på SGS2 :) Som är mer slim än denna, kostar ung lika mycket när den kommer och är mycket bättre hårdvarumässigt :)

 • Olavbolaski

  Är det pga den något högre upplösningen som den presterar sämre än tex desire HD i flera av testerna?? Tycker annars att det är konstigt med tanke på nästan identisk hårdvara… För övrigt verkar det vara en trevlig telefon!
  Bra recension som vanligt!!!

 • Petter

  Första high-end telefonen som inte tar plats som den bästa telefonen just nu? Har för mig att detta stod i nexus s testet och sen optimus 2x? Anyway så verkar den vara bättre än jag hoppats från SE och snygg som få! Men varför lämna lilla tattoon när den precis fått 2.3? ;)

 • Emme

  @ xlightan
  Men sämre kamera, för de som värdesätter det.

 • måste säga att O2X verkar mycket trevligare, även om designen är otroligt fin på denna bit

 • aftoc

  Ni gör helt fantastiska recensioner! Nu ska jag klicka på lite reklmabanners.

 • Flag

  Bra recension, i vanlig ordning. Möjligtvis tycker jag att ni kunde lägga mindre krut på förpackningen, som jag finner helt ointressant. De kan få leverera nallarna i äggkartonger vad mig anbelangar…

  Vad gäller telefonen är det kul att se att SE är först ute med senaste Android officiellt – det måste kännas rätt gott på företagets androidavdelning som säkert fått utstå mycket spot och spe för hur brutalt de missbedömde vikten av fräscha systemversionen i den tidigare generationen.

 • Actt

  Hämta min idag är kanon nöjd.Tidigare DHD ägare men den gav up i förmeddas.

 • guu£

  Verkar bra.

 • Twisted1

  Jonas :

  Twisted1 :Förstår inte hur man tänker här, den kostar som en high-end lur men har föråldrad hårdvara, knappt nåt utrymme för apps, risig bygg kvalla.Denna är bortglömd inom 6mån. Rapportera inlägg 0

  Men snälla du. Det är kanske inte så konstigt att man får kompromissa på vissa punkter när det gäller prestanda om man ska göra en telefon som är SJUKT slimmad. Jag vill inte ha en tegelsten i fickan, bara för att det ska vara dualcore och en massa annat. Jag vill ha en telefon som känns rapp, snygg och framför allt smidig. Och jag måste säga det, jag är SJUKT nöjd med min Arc. Den har allt. Jag har inte än fått den att lagga eller verka seg för fem öre. Men den är jävligt tunn och märks inte i fickan, och har STOR skärm.Jag vill inte ha en lastbil, eller traktor för att den orkar dra så jävla mycket tyngre släp, jag nöjer mig med en V70 som en bra kompromiss. Rapportera inlägg +5

  Men du vet.. SGS2 tex. är tunnare och väger mindre än Arc och har allt det där och lite till. SGS1 slår ju tom. denna på alla punkter bortsett från kameran.

 • Kenta

  Det kommer nallar med bättre HW framöver, men tveksamt om det kommer någon snyggare på ett bra tag.

 • mrNoodles

  @Twisted1
  Mindre är den inte enligt specarna iaf :)
  Vad väger SGSII?

  1g mindre ser ja, inte illa. :)

 • Twisted1

  Anonym :@Twisted1 Ja, på samma sätt som den mobilen du har redan är bortglömt, eller den du väntar på, de är också bortglömda om 6mån som du väljer att kalla det.. Testprogrammen visar ju att den inte ligger helt efter också.. Rapportera inlägg +1

  Nej, vad jag menar är att vi är inne i ett generations-skifte nu. Denna har hårdvara som är gammal redan idag. Och inte bra på något bortsett som från kameran.

  Neo är isåfall vettigare då den har samma hårdvara och samma kamerasensor som Arc.

 • Martin

  SGS2 har i princip samma mått och vikt, lägre upplösning och kostar 900 kr mer. Men visst, den verkar också bra.

 • Ernst

  Den är ju _väldigt_ lätt och tunn, därför inte lika solid? Ingen metallklump i fickan här inte… :-)

 • Ormetkruper

  Bra recension men man blir lite mörkrädd när ni lagt den i en plöjd åker för fotografering! Kanske därför ni redan fått repor på den? ;-)

 • dragontrumpetare

  Twisted1 :Förstår inte hur man tänker här, den kostar som en high-end lur men har föråldrad hårdvara, knappt nåt utrymme för apps, risig bygg kvalla.Denna är bortglömd inom 6mån. Rapportera inlägg +7

  Alltså återigen, den har ingen föråldrad hårdvara. Det är fortfarande den senaste singelkärniga processor och den senaste plattformen. Det är andra generationen. OS2 är första generationen, och ser man på testet, så hänger ARC med och detta på en singelkärna. Så ge upp. Pricessorn i Arc blir inte gammalmodig förrän Qualcomms dual-core släpps. Och den har inte det. Man kan inte jämföra äppel med päron. För Tegra är en helt annan fabrikör.

  Om man återgå till testet. Äntligen säger jag! Men måste reagera lite över vissa saker i testet. Jag har inte läst någonstans om knirr och knarr i något test förutom här. Antar att ingen annan FÖRSÖKT BRYTA sönder mobilen. haha. Lite mysko test tycker nog ja när det gäller den biten. För inte försöker man böja en mobil på mitten inte.

  tycker den var ovanligt petig faktiskt och fick nästan lite sämre betyg textmässigt än vad andra testar gjort. T o m Gustav var ju mer lyrisk än Swedroid. Lite komiskt alltså. Visst batteriet får godkänt här, tyvärr blev det ju inte så med gustavs hehe.

 • Mattias

  Bra recension. Köpte själv en Arc på release dagen och måste säga att hittills så är jag mäkta imponerad om man jämnför med X10an.

 • Robert

  Gå in på prisjakt och läs recensioner istället, från vanliga svenssons användare.

 • skumrask

  Var inne på att köpa en Arc men denna recension i tillsammans med en hel del pillande på en o2x har fått mig på andra tankar. Jag behåller Legenden med 2.3 en stund till, avvaktar lite och ser vad som komma skall istället. Tack Swedroid!

 • fap

  Förskönad sammanfattning, någon? Det är nästan som att de senaste recensionerna har följt samma mönster; inledande sågningar som sedan förskönas när det är dags att knyta ihop säcken. Huruvida det är i rädsla för att ha något otalt med tillverkarna eller inte låter jag förbli osagt, men jag måste säga att det känns oerhört tråkigt att ni inte vågar ”ta i”. Recensionsmomenten i sig är toppenbra. Subjektivitet i en än högre grad skulle dock inte skada.

 • Anonym

  ang. prisjakt- Där får alla prylar tior, några ettor och med några få enstaka undantag något däremellan. Svensson kan varken recensera eller betygsätta.

 • Joel

  Ingen tvekan om att Swedroid levererar de i särklass bästa testerna av mobiltelefoner!
  Men det innbär inte att jag inte ställer mig lite frågande till tramsandet om hur lyxig eller inte förpakningen är… Möjligen kan förpakningens förmåga att skydda produkten samt miljöpåverkan vara relevant!?

 • Sneaky

  @ Robert
  Användarrecensioner är nästan alltid värdelösa. Folk som har köpt en dyr pryl har ett stort behov av att rättfärdiga sitt köp för sig själv. Man förstorar upp produktens goda sidor och tonar ner de dåliga. Alla är så nöjda så nöjda så. Utom de som fått måndagsexemplar och HATAR produkten istället.

 • Anonym

  @ fap

  Jag har nog läst alla recensioner som Swedroid gjort hittils och jag tycker alltid dom är väldigt bra utförda.

  Det skulle vara väldigt tråkigt om Swedroid ”smörade” för tilverkarna, t.ex. för att Swedroid ska få möjligheten av tillverkarna att få telefonen att recensera gratis.

  Här är första delen av styckena i sammanfattningen:

  Sony Ericsson har gjort ett riktigt bra jobb med Xperia arc…

  Ljudkvalitén är definitivt godkänd och vi är speciellt nöjda med…

  Skärmen gör ett bra jobb och leverar bra färger med en hygglig kontrast…

  GPS-enheten gör sitt jobb och vi har inte stött på något som talar för att den skulle lida av några särskilda problem…

  Kameran har fått en helt ny mjukvara som är flera gånger bättre än…

  Batteritiden är hygglig och bättre än på Xperia X10…

  En av de absolut största förbättringarna med arc är…

  Xperia arc är inte dubbelkärnig som LG Optimus 2X, men hänger trots detta med…

  Kvalitétsmässigt blir vi lite besvikna och vi upplever att bland annat batteriluckan…

  Inte vet jag, är detta en supermobil eller har Swedroid saltat lite för mycket för att lika bra till hos SE.

 • Bengan

  Avbeställde min nyss hos Komplett.se Skulle fått in den i silver idag men så blev inte fallet.
  Vill ha med mobil med bättre glas i skärmen och bättre skal.
  Kör vidare med N95an ett tag till :-)

 • fap

  @ Anonym
  Där slog du huvudet på spiken! Jämför styckena du listade med de inledande bu-och-bä-meningarna. Nackdelarna med en mobiltelefon i Arcs prisklass borde lyftas fram snarare än att hamna i skymundan för fördelar (?) i stil med ”skärmen gör ett bra jobb” och ”batteritiden är hygglig”.

 • Pär Wiberg

  Utförlig recension, den har fått mig att tänka om lite. Jag satsar nog mina sura slantar på en Xperia Neo istället om den blir bra. Känns mer prisvärd. Men Arcen verkar riktigt fin ändå!

 • Trevor

  Sybd att det här är den bästa kameran man kan prestera i en Androidmobil. Både Satio och N8 är ju fortfarande bättre. Kom igen SE, det räcker inte att marknadsföra era kameramobiler och proppa dom fulla med postprocessande mjukvara. Ni måste stoppa in bättre optik, en RIKTIG blixt och våga nisha produkten bort från huvudspåret där alla androider trängs. Ni gjorde ju Play, varför inte göra en Xperia Click?

 • xaphod

  Själva de ‘kliniska’ testerna är som alltid bra, men recensionen i övrigt känns gå på tomgång, nåt saknas… balans?

  Tex
  Betygsättning av kartong… cheezzus?
  Godkänt urval av bildmotiv, även om jag saknar mörka inomhusbilder på folk för att testa ExmorR sensorn som är den verkliga nyheten. Och varför inte jämförelsebilder mot O2X, med tanke på dess omdöme?
  Test av DLNA hade ju varit intressant också…

 • aviz

  @Bengan
  Vad är problemet Arcs glas och skal? :)

 • CrazyDriverSwed

  Måste erkänna att intresset för denna telefon sjönk som en sten efter att ha läst denna recension. Egentligen är det nog inte fel på telefonen, men på något vis känns det ändå som att Sony Ericsson har varit lite dumsnåla och sparat in lite onödigt mycket. På en telefon i denna prisklassen tycker jag att man kan kräva lite mer kvalitetskänsla och aningen mer minne.

  Däremot är det lite märkligt att en av telefonens paradnummer knappt ens nämns, nämligen att kunna visa film och spel via HDMI och styra t.ex. bildvisning från sin SONY teve. Inget stöd för Divx!!!! What!! T.o.m. min gamla uråldriga Samsung Spica har ju hårdvaruaccelererad uppspelning av Divx.

  Nä, Sony Ericsson får nog anstränga sig mer än såhär och de vill slåss i toppen.

 • Anonym

  @Anonym

  Bra sammanfattning, vet inte vad som hänt men ser samma trend i recensionerna. Detta ska va en high end lur, det enda som är high end är ju priset.

 • Flipp

  Extremt gedigen recension. Ni borde, som någon påtalade tidigare, översätta era recensioner till engelska och lägga ut på en engelsk site.

  När jag läser recensionen får jag en känsla av att Arc inte riktigt lever upp till hypen. Byggkvaliteten borde åtminstone ha varit i topklass. Kameran är bra men inte fantastisk bra. Nja, blir nog inget inköp.

 • Bengan

  Blir nog en bra telefon tredje gången gillt.
  och så gillar jag inte blått

 • orvar

  vilka expertjournalister det finns i kommentarerna…uäää, sluta gnälla på redaktionen! Det är ju androidmobilerna som börjar bli tråkiga, inte testerna.

 • Magnus

  En detalj bara om x264/H.264.. x264 är INTE ett videoformat, utan ett programbibliotek för att encoda video i H.264. En videofil kan alltså inte vara i ”x264-format”, däremot kan den vara kodad till H.264-format med hjälp av x264-biblioteket.

  kort sagt, att den inte kan spela mkv-filer med H.264(!)-video har inte med videoavkodning att göra, utan snarare att AOSP-spelaren inte kan hantera själva MKV-formatet.

  Ljudkurvan är förresten en klassisk ”hängmatta” :D Den höjer(som synes) bas och diskant medan mellanregistret sänks. Den kallas oftast ”powerful” i de flesta mjukvaru-equalizers.

 • tramsgar

  Tack för en utförlig recension! Härligt att se att SE vågar ha fysiska knappar, synd de inte klämt in en trackball också =). Plus också för olåsta bootloaders, det är ju trots allt ägarens telefon, inte tillverkarens.

  Som andra påpekat skulle det höja recensionen om ni vågade bita till och tycka lite mer åt endera hållet. Och en responskurva á la ”megaboost” är inte hög ljudkvalitet, försök inte…

 • Nick

  Inget speciellt med denna lur jämfört med vad som kommer. Bättre att t ex vänta in Galaxyn…
  Sen har jag en känsla att om det hade varit en annan tillverkare hade kritiken varit värre.

 • Tiny Turtle

  Liten synpunkt på en formulering bara – annars har allt jag velat tycka redan sagts både en och två gånger:

  ”Till höjdpunkterna hör en 4,2″ stor (854×480) så kallad reality-display med multitouch-stöd samt bild- och videoförbättringsfunktionen BRAVIA Engine.”

  När du skriver så så menar du att det på den här telefonen finns det ingen skärm utan en ”reality-display”. Eftersom det är ett namn på samma sätt som Apples ”retina display” så hade det fungerat bättre att skriva t.ex.:

  ”Till höjdpunkterna hör en 4,2″ stor (854×480) LCD-skärm som SonyEricsson kallar ”Reality display” med multitouch-stöd samt bild- och videoförbättringsfunktionen BRAVIA Engine.”

  Tack som fan i övrigt.

 • Martin

  ”Det finns vidare ingen möjlighet att stänga av ljussensorn på Xperia arc och den justerar därför kontiunerligt ljusstyrkan i relation till omgivningen. Varför man gjort på det här viset har vi ingen aning om och vi finner det lite irriterande. Överlag och i de flesta situationer gör dock ljussensorn ett bra jobb.”

  Jo det finns det. I widgeten strömkontroll så finns det en liten ”knapp” längst till höger där man kan stänga av ljusautomatiken om man nu av någon anledning skulle vilja det.

 • Twisted1

  Anonym :@ fap Jag har nog läst alla recensioner som Swedroid gjort hittils och jag tycker alltid dom är väldigt bra utförda.Det skulle vara väldigt tråkigt om Swedroid “smörade” för tilverkarna, t.ex. för att Swedroid ska få möjligheten av tillverkarna att få telefonen att recensera gratis.Här är första delen av styckena i sammanfattningen:Sony Ericsson har gjort ett riktigt bra jobb med Xperia arc…Ljudkvalitén är definitivt godkänd och vi är speciellt nöjda med…Skärmen gör ett bra jobb och leverar bra färger med en hygglig kontrast…GPS-enheten gör sitt jobb och vi har inte stött på något som talar för att den skulle lida av några särskilda problem…Kameran har fått en helt ny mjukvara som är flera gånger bättre än…Batteritiden är hygglig och bättre än på Xperia X10…En av de absolut största förbättringarna med arc är…Xperia arc är inte dubbelkärnig som LG Optimus 2X, men hänger trots detta med…Kvalitétsmässigt blir vi lite besvikna och vi upplever att bland annat batteriluckan…Inte vet jag, är detta en supermobil eller har Swedroid saltat lite för mycket för att lika bra till hos SE. Rapportera inlägg +3

  Förstår inte heller hur man kommer till slutsatsen man gör med tanke på att kameran är det enda som är bättre än ngn annan lur.

  Mängden app minne är riktigt kass, oacceptabelt i en lur som kostar så mycket, samma sak med bygg kvalitén. tex:

  ”Placerar vi en hand kring ovandelen och en kring nedandelen på telefonen och sedan bänder den med måttlig kraft observerar vi att den flexar mer än någon telefon vi tidigare testat. Vidare uppstår en del missljud från chassit och framför allt batteriluckan,”

  Känns inte som det hör hemma i en lur för 5000:-

  Det kanske behövs nån form av poäng system eller liknande för att få lite mer nyanserade slutsatser?

 • cnord

  Hur ser det ut med NFC-stöd från SOE:s sida?

 • Henrik

  På skärmdumpen av equalizern syns att ”Flat” finns tillgängligt utöver det valda ”Normal”, vilket ju antyder att det senare alternativet är allt annat än flat. Vilken inställning använde ni när ni uppmätte frekvenskurvan?

 • Martin

  cnord :Hur ser det ut med NFC-stöd från SOE:s sida?
  Rapportera inlägg 0

  Finns inget stöd för NFC i Arc.
  Hårdvaran finns ej inbyggd.
  Inget som stör mig då NFC troligen inte kommer att vara speciellt utbyggt innan det är dax att byta telefonen.

 • Rekcus

  Trisst att SE hela tiden ligger ett steg efter…

 • Anonym

  cnord :Hur ser det ut med NFC-stöd från SOE:s sida? Rapportera inlägg 0

  Inget nfc, inget gyro heller för den delen.

 • mixxno

  En liten fundering…
  Kvalitet i form av små toleranser i plastskalen kostar oerhört mycket, men jag håller nog inte med SE:s ekonomer när de inte vill betala det ”lilla extra”/enhet för att tillverka ett bakstycke som inte ”knarrar”. Det har i stort sätt alla deras modeller gjort sedan K700. Jag har säkert bytt ut de flesta mobiler jag har haft minst ett par gånger på garantin pga knak och gnissel – hur billigt är det för företaget??? Det skulle ha medfört en betydligt större kvalitetskänsla, men vad fan, man köper ju dem ändå :-)

 • Blåbär

  Fantastiskt test Swedroid. Jag är lika imponerad som alltid.

 • Gattuso

  @Twisted1 Så mkt för ”föråldrad hårdvara”. Du ser ju själv att den hänger på en optimus X2. Någon kommentar på det?

  Förövrigt, underbart med en lur som sticker ut. Vacker design, extremt kompakt. En sån här får det bli. Tack swedroid för en extremt bra recension

 • GJ

  Den är föråldrad. Det som är grejjen är ju att all mjukvara är extremt optimerad vid det här laget för single core, och eftersom det är en äldre platform har dom haft evigheter att fixa med optimeringar och sluppit större delen av alla problem. Jämfört mot 2x som är första dual core, inte ens har bästa Android versionen ännu för sagda dual core, ny grafikkrets, osv. Så den kommer klättra rejält senare :]

 • xaphod

  @ Twisted1
  Vill man använda en mobil som ett brytjärn?? Be my guest isf… Löjligt test, ej värt att lägga någon vikt(!) på! :)

  Det är ju bara klämma själv på något skyltex så känner man att det känns bra… klart en så lång, tunn och lätt formfaktor går lättare att bryta av om man börjar pressa den!

  Och förutom bästa kameran i en android hittills så har den bäst batteritid och bästa flytet i gränssnittet. ”Vi vill nog påstå att det här är den rappaste telefonen vi har testat vad gäller flytet på hemskärmarna och tillhörande funktioner.”

  Allt handlar inte bara om processorkraft. Det måste finnas tanke bakom också.

  Bäst kamera, batteritid och gränssnitt… rätt tunga argument för många.
  Lägg därtill en 4.2″ smidig och väldesignad formfaktor och vi har en vinnare!

 • janne

  Bra jobb! Mycket kul att ni åkte till månen för unbox-bilderna ;)

 • apefly

  Vill bara tacka för den trevliga läsningen!

 • Majkey

  Verkar inte vara särskilt upphetsande mobil. Känns som våren har en hel drös mer intressanta mobiler om inte bara ska gå efter utseende.

 • Anonym

  Jag reagerade faktiskt också på att sammanfattningen kändes helt annorlunda än recensionen, betydligt mer positiv.

 • pmugghc

  Jag tycker Sewdroid verkar ha en negativ vinkling mot SE, tex detta med kartongen! Jämför med recensionen av LGs O2X som ju var mycket mera positiv, men om man läser Swedroid forumen så verkar det ju finnas flera som har bytt in sina O2X mot SE Xperia Arc.

 • F.d. Feber.se

  @ pmugghc
  Du gnäller om det, andra gnäller om att Swedroid är för SE-vänliga; någon talade till och med om att sajten är köpt av SE för inte länge sedan.

  Det är omöjligt att göra alla er extremister glada. SE-hatarna anser att sajten är för SE-vänlig och SE-älskarna tycker tvärtom. Vi som inte tillhör de extrema ytterligheterna anser istället att Swedroid gör ett sjukt bra jobb och vi är glada över att ha en svensk sajt som slår i stort sett alla de internationella jättarna på fingrarna (Anandtech undantaget – sorry Swedroid, men Anandtech är snäppet vassare, hehe).

  Med det sagt – tack för ännu ett kalasfint test. Jag hade hoppats på en vassare kamera och lite tåligare material, men det blir nog en arc ändå. Eller kanske spara lite pengar och köpa en neo.

 • LG

  Twisted1 :

  Anonym :@Twisted1 Ja, på samma sätt som den mobilen du har redan är bortglömt, eller den du väntar på, de är också bortglömda om 6mån som du väljer att kalla det.. Testprogrammen visar ju att den inte ligger helt efter också.. Rapportera inlägg +1

  Nej, vad jag menar är att vi är inne i ett generations-skifte nu. Denna har hårdvara som är gammal redan idag. Och inte bra på något bortsett som från kameran.Neo är isåfall vettigare då den har samma hårdvara och samma kamerasensor som Arc. Rapportera inlägg 0

  Vi är alltid inne i ett generationsskifte..

 • elpapo

  @ Rekcus

  Ligger efter på vad? Samtalskvaliten? Kameran? Design? Skärmstorlek? OS? Hdmi? Berätta gärna! Punkterna ovan är paradgrenar på Arc. Du syftar antagligen på dubbelkärnig propp? Men min gissning är att det är mest intressant för tonåringar och barn som vill spela 3d spel!?

  Ägde en LG O2X innan, den låg efter så det heter duga på alla punkter utom processorn upplevde jag det som.

 • dragontrumpetare

  GJ :Den är föråldrad. Det som är grejjen är ju att all mjukvara är extremt optimerad vid det här laget för single core, och eftersom det är en äldre platform har dom haft evigheter att fixa med optimeringar och sluppit större delen av alla problem. Jämfört mot 2x som är första dual core, inte ens har bästa Android versionen ännu för sagda dual core, ny grafikkrets, osv. Så den kommer klättra rejält senare :] Rapportera inlägg 0

  Återigen, Arc har den senaste plattformen ifrån Qualcomm inget annat. Det finns ingen nyare. Andra generationens plattform och singelkärna. Bättre kan det inte bli. Visst den har inte den plattformen som klara en dubbelkärna ifrån Nvidia. Men vad gör väl det. :-)

 • jerpo

  Jag gillar innehållet i telefonen, men den är lite för hal att hålla i. Att den är så tunn gör det också lite svårt att få grepp om den, speciellt med en hand.
  Saknar gummibaksidan på X10.

 • patts

  Kul att se att SE lyckats optimera Adreno 205 till det bättre. Då gäller det ju bara för HTC att göra det samma inför sin DHD 2.3 launch… väntar med spänning.. :)

 • moparlinke

  Eftersom den inte har dual core så ligger den ju efter redan som ny.
  Och de till ett högt pris.

  Lite ram.
  Ingen skärm i toppklass.
  Ingen NFC.
  Ingen USB OTG
  Inte lika ny blåtand.
  Ingen frontkamera.
  Mindre batteri.
  Mycket söligare HSDPA.
  Slöare cpu
  Segare att surfa på tunga flashsidor.
  Sämre stöd för olika videoformat.
  Sämre filminspelning.

  Tja de är väl kanske bara kameran som är bättre i Arc motför om man jämför med SGS2 som snart är ute för ungefär samma pris..Säkert glömt nått också

 • M

  Som väntat då. Man har ryckt upp innehållet till klass med konkurrenterna men har fortfarande problem att bygga telefoner med premiumkvalitet.
  Synd, för jag skulle aldrig lägga 5000 på en telefon som knakar.

  Tycker att ni jämför för mycket med gamla X10. Jag tycker att ni i huvudsak ska inrikta er på de närmaste konkurrenterna istället för telefonen som vart sämst i klassen.

 • Tibor

  Hej Swedroid!

  Jag undrar från vilken app bild nr 3-6 på systeminfo kommer?

  Tacksam för svar,
  tibor ric

 • Tibor

  Jag tycker som du, men jag själv vill ha en snabbare och laggfri Xperia…och det leverar Arc verkar det som./tibor@ jerpo

 • rx

  M :Som väntat då. Man har ryckt upp innehållet till klass med konkurrenterna men har fortfarande problem att bygga telefoner med premiumkvalitet. Synd, för jag skulle aldrig lägga 5000 på en telefon som knakar.

  Tycker inte telefonen knakar, inte mer än stål eller betong om du trycker tillräckligt hårt. Det de måste ha råkat göra är att inte sätta locket rätt eller kanske slitit upp den för hårt/för många gånger (de lägger ju ut telefonen på en åker så inte omöjligt att det kom in småsten som gör att backstycket inte sitter rätt? :D). Jag råkade för lite missljud en gång när jag inte hade klickat in backstycket ordentligt på alla ställen när jag hade bytt SIM, jag kollade efter och klickade in den, sen var telefonen helt tyst igen.

  Tänk på att en telefon gjord av metall är mycket kallare på vintern. Så plast är att föredra i Sverige, såvida du inte kör med gummiskydd på dina telefoner eller har en vintertelefon.

  Sedan vet jag inte om telefonen hade kunnat se så läcker ut om den var gjord av metall.

 • Dave

  http://www.engadget.com/2011/03/30/sony-ericsson-xperia-arc-review/

  Där har ni en mer neutral recension som är tydligare med telefonens tillkortakommanden. En bra lur men inte fantastisk. Så kan man väl sammanfatta det.

 • nioh

  Bra test, men jag saknar lite att ni tar upp det estetiska, för det är en av Arcens starka punkter, där den sticker ut förutom kameran. Absolut ni vill inte vara subjektiva det förstår jag, men det är ändå något ni borde tagit upp.

  Upplevelsen är en annan punkt jag tycker man ska våga sticka ut och tycka till lite mera, då användarupplevelsen/ glädjen gör väldigt väldgit mycket för helheten och är ofta skillnaden mellan nöjd och missnöjd köpare.

  Vidare förstår jag inte folk som tycker man ska lyfta fram det negativa och låta det positiva hamna i bakgrunden. Båda ska lyftas fram lika mycket enligt min åsikt, för det positiva är det som talar om vilka egenskaper mobilen har som gör att just den kanske passar dig som potentiell köpare.
  Medan det negativa är de egenskaper som gör att mobilen kanske inte passar dig som potentiell köpare.
  För alla mobiler har positiva och negativa sidor, man får helt enkelt välja vad som passar ens krav och önskemål bäst.

  Och jag tycker inte att Swedroid är särskilt SE-färgade, man ger både ris och ros till Arcen, och de andra testerna jag har läst här av andra märken är det precis likadant, ris där det förtjänas och ros där det förtjänas.

  Annars tycker jag om att ni tar upp mycket fakta och är bra på att påpeka detaljer såsom smarta funktioner eller features och visar flera benchamarks och många foton så man kan bilda sig en bra uppfattning. Tack!

 • lxp

  +1 för Black Books-kontakterna.

 • Zaffe

  Älskar era recensioner haha, alltid lika som förr ;)

  Men kan ni inte ge oss en X/10 rating som Engadget och andra sidor gör när de ska testa mobiler?

 • Per Larsson

  ”Sony Ericsson är ensamma om att skicka med en applikation för support där vi bland annat hittar en användarhandbok och videogenomgångar av telefonens olika funktioner.”

  Ehh det stämmer inte. Samsung har gjort så i minst ett år. I alla fall med Galaxy S.

 • Andreas

  Ville bara säga att Recensionen är bland de bästa någonsin, tack för ett utförligt, välskrivet och väldokumenterat arbete! Mycket bilder och illustrationer, keep up the good work!

 • rx

  moparlinke :1. Eftersom den inte har dual core så ligger den ju efter redan som ny.2. Och de till ett högt pris.3. Lite ram.4. Ingen skärm i toppklass.5. Ingen NFC.6. Ingen frontkamera.7. Mindre batteri.8. Slöare cpu9. Segare att surfa på tunga flashsidor.10. Sämre stöd för olika videoformat.11. Sämre filminspelning.Tja de är väl kanske bara kameran som är bättre i Arc motför om man jämför med SGS2 som snart är ute för ungefär samma pris..Säkert glömt nått också

  Får väl svara såhär:
  1) Den har däremot den senaste andra generationens single core CPU från qualcomm. Det är väl bara Optimus 2x i dagsläget som har dubbla kärnor?

  2) 4000:- är väl inte så värst dyrt. Du får den snyggaste och top 3-10 (i snitt kanske topp 4-5) snabbaste Android telefonen på marknaden. Och det är med första mjukvaran innan någon uppdatering har kommit.

  3) Över 300 MB är det nog inga appar som tar. Du kör inte mer än 1-3 appar samtidigt, andra är pausade. Fast jag håller med att det hade kunnat vara mer RAM för extremsituationer, men samtidigt mer RAM = drar mer ström (minnet skall ju hållas vid liv med hjälp av ström).

  4) En av de bästa skärmarna jag har sett, speciellt när man tittar på bilder eller video. I klass med AMOLED, knappt så man märker skillnad. Och den har inte visa av AMOLEDs nackdelar.

  5) Ingen NFC i Sverige heller riktigt. Innan det har slagit på stort så har du hunnit köpa ny mobil eller två. Dessutom finns det numera SIM kort och påklistrade insticksmoduler så att du kan ha NFC/RFID i vad som helst (läste nån artikel nyligen, bara googla runt så borde man lätt hitta den), typ som ett plåster du klistrar på ditt batteri eller annat lämpligt ställe.

  6) Om du tittar på din Arc eller bara en Arc då, den är tjockast där kameran och usb och 3,5 mm audio jacket sitter. Så jag tror inte du kan klämma in en frontkamera utan att göra telefonen större eller tjockare. Vill du gå tillbaka i tiden när frontkameror var inne (typ 2004-2005 eller nåt) så köp en Neo. Här snackar vi om en tunn, läcker lur.

  7) Om du med ”mindre batteri” menar ”tunnare men bredare” så har du rätt. Det är den största (mätt kapacitet) batteriet i en Android som jag känner till. 1500 mAh, samma kapacitet som i till exempel X10 eller Optimus X2. Att den dessutom håller nästan lika länge med skärmen och volymen på 100% som en optimus X2 på 50% visar bara hur bra den är. (På 50% håller den grymt mycket längre än Optimus 2x). Tänk när Optimus blir uppdaterad så att båda kärnorna utnyttjas mer. Tänk vad batteri den kommer att suga då. :) Enligt testet ovan så vann Arc på batteri över alla andra.

  8) Den har väl den snabbaste CPUn på marknaden idag? (Förutom att den har en kärna vs 2 kärnor på Optimus 2x).

  9) Det laggade endast till vid flash + scrollning av sida. Både på Optimus 2x och på Arc. Hur ofta scrollar du sidan samtidigt som du håller på med dina flash appar? Till och med min 4-kärniga dator med ett topp-grafikkort laggar när jag scrollar en flashsida. Ja – Flash är så dåligt.

  10) Ladda ner en app från market – då var det löst på 3 minuter.

  11) Bästa filminspelning på en Android telefon. Tester har visat att 1080p på en optimus 2x inte alls ger lika bra kvalité som en Arcs 720p inspelning. Det är som megapixelracet, bara för att en kamera har 8 megapixel betyder det inte att den tar sämre bilder än en kamera på 12 megapixel.

  Så om man ser på det hela att det är det den snyggaste Android telefonen på marknaden med bäst batteritid och en bra kamera för att vara en mobiltelefon. Den är riktigt tunn och har väldigt rapp UI och bra launcher som många kör även på icke-Sony Ericsson telefoner i dagsläget för den är så imponerande. Åt andra sidan lite snålt med RAM (vilket kan vara en fördel om man tänker på batteritid) och om man är inne på videosamtal så fattas telefonen frontkamera. Många förre detta Optimus 2x ägare har bytt till Arc och är äntligen väldigt nöjda med sin nya Android lur.

 • M

  rx :

  M :Som väntat då. Man har ryckt upp innehållet till klass med konkurrenterna men har fortfarande problem att bygga telefoner med premiumkvalitet. Synd, för jag skulle aldrig lägga 5000 på en telefon som knakar.

  Sedan vet jag inte om telefonen hade kunnat se så läcker ut om den var gjord av metall. Rapportera inlägg +2

  Vilken konstig kommentar. Plast som är lackad för att se ut som metall är läckrare än riktig metall?

 • W4kk0

  Måste säga att detta är nog SE’s näst största skämt efter X10…
  Alla mäniskor som är rädda om sin skärm lägger displayen mot låret i fickan och Arc arbetar kraftigt mot denna lösning genom att göra fel sida ”böjd” -.-
  Dessutom – att lansera en top-prestandatelefon idag utan Dual-core är som att sälja en Celerondator som en speldatar – Why?!?!

 • Anonym

  Martin :“Det finns vidare ingen möjlighet att stänga av ljussensorn på Xperia arc och den justerar därför kontiunerligt ljusstyrkan i relation till omgivningen. Varför man gjort på det här viset har vi ingen aning om och vi finner det lite irriterande. Överlag och i de flesta situationer gör dock ljussensorn ett bra jobb.”
  Jo det finns det. I widgeten strömkontroll så finns det en liten “knapp” längst till höger där man kan stänga av ljusautomatiken om man nu av någon anledning skulle vilja det.
  Rapportera inlägg +1

  Nix…du stänger inte av den automatiska justeringen av skärmen (det är ju det som dom pratar om). Du ändrar bara ljusstyrkan till tre olika förvalda lägen som därefter kont. justeras efter vilken ljusmiljö du är i).

 • Anonym

  Vilken konstig kommentar. Plast som är lackad för att se ut som metall är läckrare än riktig metall?

  Nu är jag inte någon expert på lackning, men jag har nog inte sett en metalltelefon som är lackat så som plasten på Arcen ser ut (midnight blue). Metall brukar vara enfärgat, typ grå-silvrigt för att lacken skulle släppa lätt annars. Metallgrejer blir lätt repade av min erfarenhet och lacken skrapas bort. Det fungerar på en bil som ingen får röra, men en telefon som kommer i kontakt med naglar, bälte på väg ner i byxfickan, nycklar (i visa extremfall) och liknande – den vill jag inte ha i metall. En lösning är ju att plasta in metallen med nån genomskildring folie eller lager lack. Men då känns telefonen helt plötsligt plastig igen, och då har man förlorat poängen med metallkänslan.

  Så du kan inte få samma effekt med metall utan att göra telefonen plastig. Såvida inte tekniken för att lacka har ändrats, men alla mina metallprylar som har haft någon sorts färg-beläggning har skrapats bort eller på annat sätt släppt färgen.

 • master_of_rock

  Placering av hörlursutgången gör den fullständigt ointressant. Spelar ingen roll hur bra eller dålig den är i övrigt. WRONG SE!!!

 • Anonym

  dragontrumpetare :

  Twisted1 :Förstår inte hur man tänker här, den kostar som en high-end lur men har föråldrad hårdvara, knappt nåt utrymme för apps, risig bygg kvalla.Denna är bortglömd inom 6mån. Rapportera inlägg +7

  Alltså återigen, den har ingen föråldrad hårdvara. Det är fortfarande den senaste singelkärniga processor och den senaste plattformen. Det är andra generationen. OS2 är första generationen, och ser man på testet, så hänger ARC med och detta på en singelkärna. Så ge upp. Pricessorn i Arc blir inte gammalmodig förrän Qualcomms dual-core släpps. Och den har inte det. Man kan inte jämföra äppel med päron. För Tegra är en helt annan fabrikör.
  Om man återgå till testet. Äntligen säger jag! Men måste reagera lite över vissa saker i testet. Jag har inte läst någonstans om knirr och knarr i något test förutom här. Antar att ingen annan FÖRSÖKT BRYTA sönder mobilen. haha. Lite mysko test tycker nog ja när det gäller den biten. För inte försöker man böja en mobil på mitten inte.
  tycker den var ovanligt petig faktiskt och fick nästan lite sämre betyg textmässigt än vad andra testar gjort. T o m Gustav var ju mer lyrisk än Swedroid. Lite komiskt alltså. Visst batteriet får godkänt här, tyvärr blev det ju inte så med gustavs hehe.
  Rapportera inlägg +4

  …inte nog med att dom FÖRSÖKT BRYTA sönder den…dom har även RECENSERAT KARTONGEN…det borde väl ändå funnits några saker till att skriva om Arcen som är av intresse istället??!!

 • SE:s svaghet är att de inte erbjuder många uppdateringar, räkna med högst en.

 • moparlinke

  rx

  kolla in Samsung Galaxy S2 och jämför de båda.
  Tycker du då fortfarande att SE arc är värd pengarna sett till hårdvara så har jag inget mer att säga :-)

  Men givetvis förstår jag att man kan vara väldigt nöjd med en SE Arc..

  Dock så skulle jag inte vara nöjd

  Edit
  Dock verkar ju SE ha skärpt sig och fått till rätt flyt utan lagg..Och att de inte kommer att kryptera bootloader ska de ha beröm för

 • Anonym

  Istället för att enbart förlita mig på denna recension gick jag till phonehouse och testade… kan bara säga, WOW!!! Vilken lur… helt klart den bästa android luren just nu.

  + Skärm, fantastiskt bra skärm
  + Extremt platt och lätt(!) telefon. Desire HD är som en tegelsten.
  + Kamera, bästa kameran i Android, inte samma klass som N8, men inget jag förväntade mig.
  + Snabb, extremt snabb i launchern
  + Snabb zoom i t.ex. browser
  + Märkte inget knak, men plast är plast…
  + Android 2.3

  Finns säkert massor med negativa saker att lyfta fram, men första intrycket var extremt positivt… en riktigt vass lur från SE… grattis! : )

 • Kenneth

  Tack för en fantastisk recension.

 • Helt galet vad folk stirrar sig blind på dual-core nu. För multi-core krävs också multitrådade apps (med aktiva trådar dvs) annars ger det inte mycket förutom något sämre batteritid.

  När jag väljer en mobil 2011 letar jag främst efter slimmad formfaktor och låg vikt med bra nog hårdvara. Processorn får gärna ha senaste tillverkningstekniken för bättre batteritid men absolut high-end behövs knappast, speciellt då GPU nästan är viktigare vid filmdekodning osv.

 • Anders

  Jag gillar när alla hela tiden skriver:

  ”Den är inte värd sina pengar. Titta vad Samsung kommer med!”
  Då kan jag säga.. Samsungen är ett skämt jämfört med vad SE kommer med..”

  Så kan man hålla på. Arc är en topplur och dessutom en välfungerande sådan.
  Siffrorna ni snöat in er på verkar ju inte räcka för att få x2 att gå som
  smör utan den går ju väldigt laggigt.

  Skulle UTAN att tveka LÄTT byta min SAMOLED jag har på min Nexus mot Arcens
  display – den är underbar!

 • Psychadelic

  måste säga att jag var jävligt tveksam till denna luren innan jag klämde på den.. va i tankarna att mitt krav på nya mobilen skall ha dual core minst, för att jag ska orka med den i ett år. (mobilen måste ju vara framtidssäker) men efter att jag testade den blev det köp direkt.. fy fa*n va bra mobilen är.. flyter på sjukt bra ser aldrig minsta lilla lagg någonstans.. och efter 6 timmar (bara pratat i mobil 5 min och skickat ett sms) så har jag 99%! procent kvar av batteriet.. på min nexus one skulle det vara ca 70% kvar.. kan bara säga till alla som är negativa -> testa den så kommer ni säkert ändra er.. samsung har lätt bättre hårdavara i mobilen men mjukvaran är 90% har jag lärt mig nu.

 • Psychadelic

  dubbel

 • moparlinke

  Anders
  Jo så kan man säga när SGS2 är så pass nära.
  Sen har den ju inte Pentile som du har i din Nexus.

  Hade du kunnat visa mig en SE som kommer inom 2 månader som knäcker SGS2 så är det helt ok..

  Varför inte LG är laggfri beror ju inte på cpu utan LG.

  Sen vet vi ju att dual core är framtiden och att den redan nu har fördelar.
  Ungefär som då alla tyckte att en 4 kärnig cpu var önödigt för spel bara använde 2.

  Mjukvaran spelar såklart stor roll för de flesta…
  Själv så struntar jag i bloatware å skit som alla lägger in..
  Finns ju lösningar för det om man är intresserad :-)

 • mortuus

  Som alltid då, för 5000 spänn får man en plastig och tunn telefon, jämfört med konkurrenter som är billigare som har riktigt gorilla glas och gedigen konstruktion på telefonerna så tvivlar jag dom lär bli störst med plastmobiler.. nätack

 • Hos Telia kostar telefonen inte 5000 utan 4080 kr (170×24).

 • Skirken

  Okej, detta med knakandet är antingen en total lögn eller så är det jag som fått ett superbt exemplar. Min Arc är helt knak-fri, förutsatt att jag inte använder kofoten förstås! Jag är nöjd och det enda jag kanske stör mig lite på är den dedikerade kameraknappen som är aningen svårtillgänglig.

 • CrazyDriver

  Det är kul att läsa hur alla hetsar upp sig kring dual core som om dagens telefoner var för långsamma för att spel Angry Bird och skicka SMS. Vad är det för tunga applikationer ni ska köra på era monstermobiler?

  Sedan är det ju faktiskt så att Android inte på långa vägar är optimerat för dual core. Tittar man dessutom på Optimus 2X som många pratar om så klockas ju kärnorna oftast i 2x500MHz för att strömförbrukningen inte ska skena iväg.

  För er som säger, vänta att köpa – snart kommer SGS2, kan jag bara säga, vänta att köpa – snart kommer Sony Ericsson med sina nya dual core telefoner. :)

 • Majk

  Titta på webbläsarprestanda videon på min 2:09 kan man se hur länge ARC:en laddar hemsidan jämfört med Prime. Nästan skrämmande lång tid. Testaren gör för övrigt fel då han börjar scrolla upp och ned på sidan innan båda telefonerna har laddat klart sidan (eller Optimus är färdigladdad medan ARC:en inte är det).

  Dessutom på mario videon kan man tydligt se hur laggigt det går för ARC:en när man zoomar och scrollar samtidigt som videon rullar. Frustrerande enligt min mening då man vill få allt att flyta på. ARC imponerar inte på mig. Vad är det unika? Varken gingerbread eller presetandan?

  Efterlyser lite mer opartiskhet Swedroid.

 • Twisted1

  Ni missar hela poängen här, det handlar inte om SE, Samsung, LG eller någon annan tillverkare. Glöm hela den grejen.

  Det handlar om att recensionen och sammafattningen av den inte känns sammanhängande. Jag har läst i princip var enda swedroid recension och jag säger bara att jag tycker att det är tråkigt om av få bra sidor ska vandra den vägen. Det är en trend i recensionerna på sistone menar jag.

  Kanske behövs dom omformuleras och skrivas lite bredare, vad vet jag. För det känns väldigt konstigt om man läst en recension som säger en sak och sen kommer slutsatsen och säger nåt som inte rimmar med innehållet.

  Personligen är jag inte det minsta berörd för jag är såpass insnöad så jag vet precis vad jag vill ha för lur och vilka egenskaper den ska ha, om den sågas här eller nån annan stans påverkar inte mig och mina inköp det minsta.

  Just saying!

 • 1an

  Markus :Helt galet vad folk stirrar sig blind på dual-core nu. För multi-core krävs också multitrådade apps (med aktiva trådar dvs) annars ger det inte mycket förutom något sämre batteritid.När jag väljer en mobil 2011 letar jag främst efter slimmad formfaktor och låg vikt med bra nog hårdvara. Processorn får gärna ha senaste tillverkningstekniken för bättre batteritid men absolut high-end behövs knappast, speciellt då GPU nästan är viktigare vid filmdekodning osv. Rapportera inlägg 0

  Det där stämmer ju inte alls, det är ju inte bara själva ”appen” som du vill ska dra nytta av dual core-processorn. Hela operativsystem blir mycket stabilare.

  Om du jämför en PC med 1 eller 2 kärnor så vet du säkert att en med 2 kärnor i stort sätt aldrig fryser/hänger sig medan en PC med 1 kärna oftare hänger sig då 1 program slutar svara.

  har du 2 kärnor och OS:et är anpassat för det så kommer du få en betydligt stabilare system (telefon, dator, etc.) och då spelar det ingen roll om ”appen” inte har stöd för 2 kärnor

 • Arc

  Telefonen verkar vara populär….

  ”Den 31 mars lanserades Sony Ericssons Xperia Arc på svenska marknaden. Trots det kunde den placera sig bekvämt på försäljningslistans topp tio hos The Phone House utan större problem. Anledningen säger The Phone House är en extremt stor efterfrågan. De första timmarna såldes en Xperia Arc varje minut.”

  4. (NY) Sony Ericsson Xperia Arc (Android)

 • Darwin

  Ja helt otroligt att dualcore ses nästan som ett måste på nya mobiler av vissa. Vart är realismen i det? Inte ens på desktopdatorer utnyttjas flera kärnor på nåt vidare sätt av de flesta programmen. Störst bottleneck på en mobil måste snarare vara bättre grafikkort, mer arbetsram och eventuellt snabbare kommunikationer mellan kretsar.

  Det här med dualcore börjar likna termer som ”multimedia pc” eller rent av ”internet pc” som man kunde köpa för en massa år sedan.

 • Hej

  Titta på webbläsarprestanda videon, i minut 2:09 kan ni se skillnaden i prestanda på telefonerna där det tydligt syns hur pass mycket segare Arc är på att ladda webbsidor.

  Måste dock ge ett tips till killen i Hello Kitty plåster: Se till att båda telefonerna har laddat klart sidorna innan du börjar scrolla och zooma. Arcen framstår som ännu segare och buggigare eftersom den inte laddat klart sin webbsida samtidigt som du börjar zomma och scrolla. Se ovann nämnd video.

 • A

  Måste säga att det är en ganska kass recension faktiskt. Enda bra som faktiskt säger något är sammanfattningen och några enstaka rader i självka recensionen.

  Först en uppsats om kartongen – vem bryr sig ärligt talat?
  Sen 1000 000 olika siffror – vem bryr sig? Blir ni upphetsade av siffror?

  Sen till sammanfattningen där det kommer fram som man vill veta, den snabbaste Androiden på marknaden. Tack, det man ville veta hur responsiv och snabb den är i menyerna, inte när det kommer till något sifferprogram det skiter väl alla i?

 • Cain

  @ Twisted1
  Sorry om jag inte tar något du säger seriöst med tanke på den notoriske SE-hataren du är. Sitter i varenda tråd och snackar skit, du verkar ha nån life-quest att kommentera allt som har med SE att göra. Gå tillbaka och basha SE på sweclockers lite mer istället troll

 • db

  Synd att de inte kan lägga lite mer krut på materialval och skruva ihop telefonen bättre. Vill verkligen att det går bra för sony ericsson. Men som det ser ut nu är HTC fortfarande enda alternativet för mig.

 • Twisted1

  @ Cain

  Har du några problem så är du välkommen att kontakta mig på PM så tar vi det där.

 • DK

  Jag är otroligt imponerad över att SE har fått Sony att släppa en öppen bootloader på en av deras produkter. Sony anser ju annars att man inte äger deras produkter och måste behålla dem i det skicket man köpt dem i eller endast installera deras uppdateringar, allt annat bruk brukar dom skicka en stämning på. Funderar tom att kunna skaffa mig en av dessa pga detta.

 • svartlock

  Det har säkert skrivits tidigare men jag orkar inte läsa 140 kommentarer.
  Feber.se’s recension var ganska kul att läsa, jävlar vad dom gnällde på batteritiden.
  En så här pass avancerad mobil med finesser, stor skärm osv osv är ju dömd till att sluka batteri.
  Att den då klarar en hel dags användning, vad finns det dåd att klaga på?
  Ladda telefonen varje kväll istället, har du inte den möjligheten skaffa ett extra batteri och sluta gnäll!
  Irriterande med folk som tror att vi lever kvar år 2003 när telefoner varade en vecka på en laddning oavsett användning.
  Avamcerade mobiler med avancerade funktioner slukar batteri, det är ju bara att acceptera.
  Batteriutvecklingen har ju tyvärr inte följt med teknikutvecklingen på mobilsidan så det är väl bara att bita i det sura äpplet och ladda varje kväll!

 • Pickadoll

  Vi testade Arcen på MM igår och sambon blev kär direkt. Så det blev en beställning när vi kom hem, ska bli skoj att testa den lite närmare när den anländer.

 • Anders

  Majk :Titta på webbläsarprestanda videon på min 2:09 kan man se hur länge ARC:en laddar hemsidan jämfört med Prime. Nästan skrämmande lång tid. Testaren gör för övrigt fel då han börjar scrolla upp och ned på sidan innan båda telefonerna har laddat klart sidan (eller Optimus är färdigladdad medan ARC:en inte är det).Dessutom på mario videon kan man tydligt se hur laggigt det går för ARC:en när man zoomar och scrollar samtidigt som videon rullar. Frustrerande enligt min mening då man vill få allt att flyta på. ARC imponerar inte på mig. Vad är det unika? Varken gingerbread eller presetandan?Efterlyser lite mer opartiskhet Swedroid. Rapportera inlägg 0

  Tyckte på flera av testerna att arcen laddade sidan före x2an. Är jag blind?
  Eller var det en temporär trafikspik som gjorde att x2an fick vänta på sina sidor? ;)

  // A

 • A

  @Anders

  Håller med. Arcen är ju snabbare än X2:an. Speciellt i början trycker de dessutom alltid en millisekund före på X2 och Arcen är ändå snabbare.

 • @ svartlock
  Håller med dig helt angående batteritider… Däremot hade jag faktiskt hoppats att batterierna hängt med lite mer än de gjort och hålla för i alla fall två dygn eller något liknande. Det är faktiskt sjukt miljöovänligt att behöva plugga in ström i telefonen varje natt (undrar hur mycket extra el det faktiskt går åt..?). Dessutom är det extra gram att ta med sig (i en väska dock) om man ska någonstans över natten eller så). Det är som med laptops; ”världens lättaste! ett kilo! (batteritid 4h, så ta med laddagern som väger 700g)…” :)

  I övrigt till Swedroid: Mycket trevlig recension, som vanligt!

 • AnotherAnt

  Hej

  Har numera en arc telefon och kan konstatera att ni missat en viktig detalj som skiljer SE från övriga androidlurar dvs att Arc och alla tidigare och kommande SE lurar har ANT+ stöd inbyggt. Detta innebär att jag tex kan träna med Endomondo eller My Tracks och registrera puls med mitt garmin-pulsband. Det funkar klockrent!

  Dessutom fick jag DLNA att funka i min win 7 burk genom att enabla media server, godkänna datorn som klient och vips kan jag via media player se mina videos och foton.

 • Mac

  Kanon bra test, hitta ett mer utförligt test går ju inte.. :)
  Måste bara tillägga underbar kamera och design! Nu fattas bara att man kan roota telefonen så man får tillgång till alla uppdateringar smidigt å snabbt..

 • AnotherAnt

  @Spotify Premium

  du verkar ha fått allt om bakfoten Spotty…

  För min x10 mini pro som jag haft tidigare fick jag 4 uppdateringar om jag minns det rätt. för de som har en x10 har semc lovat 2.3 och redan erbjudit en del.

  Så det där med att endast räkna med en är lika troligt som att jorden går under 2012… :)

 • Yellowzombie

  Går Jorden under 2012?

 • Majk

  @Anders

  Titta på videon från min 2:09 så får du se att Prime är betydligt snabbare. (Lägg märke till att sidan inte är färdigladdad på Arc förän lång efter Prime).

  http://www.youtube.com/watch?v=2aPbr62QdPI&feature=player_embedded

 • Ulf Bengtner

  Blir lite förbryllad av kommentaren om skärmen, ”det gäller också skärmen, som består av samma typ av mineralglas som displayen på Xperia X10.” Vadå mineralglas i X10? Jag kallar det plast, och med andra ord är det plast i Xperia Arc också. Mineralglas är inte så repkänsligt som displayen är på X10. Dessutom känns ytan varm. Så jag kan som längst sträcka mig till hårdplast. SE verkar ha prioriterat vikt framför stryktålighet.

 • riktigt nöjd!

  Har använt min i 3 dagar och måste säga att jag är riktigt nöjd hittills! flyter på riktigt fint och kameran är underbart snabb!

  GJ

 • rx

  @ Majk

  Majk :@Anders Titta på videon från min 2:09 så får du se att Prime är betydligt snabbare. (Lägg märke till att sidan inte är färdigladdad på Arc förän lång efter Prime).

  Och bara några sekunder senare, på 2:51 så laddar Arc http://www.svd.se mycket snabbare än Optimus 2x… tror snarare det hänger på den trådlösa nätverket. Två metallklumpar som ligger bredvid varandra och stör och slås om samma router.

 • mrNoodles

  @Ulf Bengtner
  Ja vadå, det är väl glas?
  Men med ett skyddande plastfilm på.
  Den sitter där för att inte glaset ska splittras i 1000bitar om olyckan skulle vara framme.

 • Sebastian

  Varför blev LGns skärm mörkare ju mer man ökade ljusstrykan?

 • mrNoodles

  Det är ganska som framstår som om de har föräldrar som är syskon här i kommentarerna.

 • Defacto

  @ Dave
  Att kalla engadgets recensioner av SE telefoner för nyanserade är att ta i.. De är allt annat än nyanserade.

  Varför inte då kolla in exempelvis http://www.techradar.com/reviews/phones/mobile-phones/sony-ericsson-xperia-arc-930891/review?artc_pg=1

  Nä, tycker Swedroid gör de absolut bästa recensionerna men kan bli ännu bättre. Som några andra påpekat tycker jag knappast kartongens utseende är särskilt viktigt (innehåll JA) eller hur mycket man kan böja telefonen innan den börjar knaka (för vem gör det med sin telefon??)

  Keep up the great work!

 • freddy83

  @ Defacto
  Håller inte alls med. Testet då de vrider och bänder på telefonen för att försöka utvärdera byggkvalité och kvalitetskänsla är ett av de tre eller fyra viktigaste momenten för mig i Swedroids recensioner, eftersom kvalitén på telefonen är av största vikt för mig. Om de slutar med det så mister de mig som läsare, helt enkelt.

  Däremot kartongen, visst, det spelar mycket liten roll rent praktiskt – men då jag lägger 5k+ på en telefon så vill jag att alla moment (inklusive uppackningen) ska vara premium. Bryr andra sig inte om kartongen så är det bara att gratulera. Jag bryr mig, även om det ligger långt ner på listan över viktiga punkter.

 • Defacto

  @ freddy83
  Jag håller med att byggkvalitet är mycket viktigt men anser inte att det bestäms genom att böja telefonen tills något knakar (vilket jag uppfattade swedroid gjorde för att avgöra kvalitet).

  Det måste ju finnas andra sätt att ange kvalitet som speglar hur en användare upplever/använder telefonen.

 • Anonym

  Man utför samma test i varje recension, hoppas jag iaf. Om det knirrar och knarrar i luren då så ger det en ganska så god uppfattning om kvalitetskänslan.

 • M

  Nu har jag lekt lite med den och är än mer övertygad om att nästa telefon blir HTC Diamond. Känns inte som en premium-produkt, vilket kanske inte är viktigt för alla – men för mig.

 • Anders

  Kände på den elgiganten igår, riktigt skön lur måste jag säga.. Helt klart premium!!
  Vid mitt besök kikade jag även på Xperia Play och jag tyckte den var förvånansvärt tunn, hade faktiskt förväntat mig att den skulle vara tjockare!!

 • Twisted1

  Markus :Helt galet vad folk stirrar sig blind på dual-core nu. För multi-core krävs också multitrådade apps (med aktiva trådar dvs) annars ger det inte mycket förutom något sämre batteritid.När jag väljer en mobil 2011 letar jag främst efter slimmad formfaktor och låg vikt med bra nog hårdvara. Processorn får gärna ha senaste tillverkningstekniken för bättre batteritid men absolut high-end behövs knappast, speciellt då GPU nästan är viktigare vid filmdekodning osv. Rapportera inlägg +2

  Okunskapen flödar på nytt i kommentarerna.

  Nej program behöver inte ha stöd för multitrådad körning för att du ska dra nytta av dual-core. Ponera följande scenario, du spelar ett spel. Nämnda spel kan då gå för 100% på en kärna och andra kärnan kan sköta alla systemprocesser etc. som konstant rullar i bakgrunden..

  Och Cortex A9 är ca 25-30% snabbare per cpu cykel än A8, väldigt grovt förenklat innebär det att en A9@1Ghz är lika snabb som en A8@1,3Ghz.

  Sen har Cortex A9 nya instruktionsset, snabbare bus, I/O interface, minnes bus osv.

  Om det kommer program som fullt nyttjar SMP multithreading så pratar man prestandavinster på +200%. Kan informera er om att väldigt få program öht. i windows tex. kör multitrådat. Känns pentium 4’an rappare för det? njaa

  En tråd kan bestå av flera program, ett program kan bestå av flera trådar. Blanda inte ihop i onödan när ni inte har en susning om vad ni pratar om.

 • riptide

  Varför tar man bilder på telefonen ute på en plöjd åker? Speciellt vackert är det då inte. Och vem fan bryr sig om de lagt pengar på lådan? Det är bara mina katter som är intresserade av lådor. I övrigt en gedigen recension.

 • Markus

  @ Twisted1
  Systemprocesser står ofta inte för någon vidare aktivitet. Visst de kan hitcha till ibland men över tid väldigt låg CPU-användning jämfört mot aktiva processer. När en app körs har den processen också högre prioritet hos schemaläggaren och prioriteras således.

  Det jag menade, som jag också skrev inom parentes, två eller fler aktiva trådar som har minimalt med waits (vilket inte är lätt att åstadkomma). Först då kommer multicore vara en större fördel. Och har systemet fullt aktiva trådar i bakgrunden är det något stort fel på det operativsystem du kör.

  A8/A9 har jag inte tagit upp. Är inte på något sätt emot dual-core om det framstår så, men är heller ingen fanboy. En single-core i 2 GHz hade ägt sönder (kanske även batteriet).

  Helt bakom flötet är jag inte, programmerat spel till PS3/360 dagligen i många år.

 • Anonym

  Hur länge måste den ladda, någon som vet? :)

 • Danne

  Knirrar och knarrar när man böjer telefonen säger väl egentligen ingenting om kvalitén? Det enda det säger är att det just knirrar och knarrar när man bänder på den…

 • Twisted1

  @ Markus

  Bra då vet du hurpass komplicerat och hur opassande SMP multitreading är för det mesta egentligen. Men det är ju som bekant inte hela sanningen.

  Snapdragon gen. 2 går att klocka till 1,5-1,8Ghz oftast utan problem. Iaf i DHD tex. Men arkitekturen är ganska inneffektiv, det är alltså exakt samma arkitektur som i N1/Desire som dom kör på fortfarande.

  En effektivare arkitektur som klarar av samma beräkningar vid lägre klock/spänning är alltid att föredra. Sen utöver att själva arkitekturen är 25-30% effektivare per cykel är en ganska stor ökning, i praktiken blir prestandaökningen ännu större med tanke på nya instruktionsset, extremt mycket bredare I/O interface mm.

 • Twisted1

  Danne :Knirrar och knarrar när man böjer telefonen säger väl egentligen ingenting om kvalitén? Det enda det säger är att det just knirrar och knarrar när man bänder på den… Rapportera inlägg 0

  Kvalitétskänslan däremot..

 • dragontrumpetare

  Ulf Bengtner :Blir lite förbryllad av kommentaren om skärmen, “det gäller också skärmen, som består av samma typ av mineralglas som displayen på Xperia X10.” Vadå mineralglas i X10? Jag kallar det plast, och med andra ord är det plast i Xperia Arc också. Mineralglas är inte så repkänsligt som displayen är på X10. Dessutom känns ytan varm. Så jag kan som längst sträcka mig till hårdplast. SE verkar ha prioriterat vikt framför stryktålighet. Rapportera inlägg 0

  Nu är det så att kommentaren stämmer. X10 har mineralglas. Det som du tycker känns som plast är splitterskyddet som är en plastfilm ovan skärmen. Skärmen är alltså inte plast.

 • db

  Det är ju dock skillnad på kvalité och kvalitetskänsla. Det kanske är bra kvalité på arc.
  Men jag tycker att även känslan ska finnas när en telefon kostar så pass
  mycke. Hoppas SE får ordning på det så man har mer att välja på den dagen
  jag byter min desire hd :-)

 • M

  Danne :Knirrar och knarrar när man böjer telefonen säger väl egentligen ingenting om kvalitén? Det enda det säger är att det just knirrar och knarrar när man bänder på den… Rapportera inlägg 0

  Du får skilja på byggkvalitet och upplevd kvalitet.
  Premiummärken arbetar även på det senare.

  Jämför inredningen på en Skoda och motsvarande modell hos Audi.

 • Anonym

  Det talas mycket om knirr och knarr … men allvarligt, vem pressar, böjer, bänder telefonen till vardags? Det är väl snarast det man oftast INTE gör!?!

  Har en X10, och den knirrar och knarrar inget när jag använder den NORMALT…

  Dessutom, en så tunn telefon som Arc, vore snarare konstigt om den inte byggdes någorlunda elastiskt för att inte med enkelhet gå av på mitten…

 • Andreas

  hahahaha Charlie!!

  Nån Sunny in Philadelphia fan i redaktionen :) ?

  Mycket bra recension som vanligt!

 • Anonym

  @M, viss skillnad… men absolut, premium ska vara premium… : )

  Själv föredrar jag en lätt, smidig telefon byggd i plast framför en tegelsten byggd med plåt eller glas, men man har olika smak…

  brukar inte bända eller trycka på telefonen för att framkalla missljud så inget problem för min del… : )

 • blunden

  @ Anonym
  Bara för att man bygger en mobil med yttre skal med stora delar metall betyder det inte att den lättare går av. Även metallen kommer att böjas innan den går av. Det är nog snarare så att innehållet inte tål att böjas överdrivet mycket vilken för den skull talar emot plast som yttermaterial.

  Personligen finner jag det störande när en telefon knirrar och knarrar. Det finns ingen vettig anledning att inte använda kvalitetsmaterial om man inte samtidigt tar betydligt mindre betalt (som ZTE Blade). Blank plast är lite som McDonalds hamburgare – de ser bra ut på produktbilder men lever sedan inte upp till det i verkligheten (så fort man fingrat på mobilen). Plast med någon vettig coating kan dock fungera utmärkt om det görs rätt. Man kan förövrigt även göra mobiler med chassin i plast som inte knarrar.

 • Twisted1

  Knirr och knarr i telefoner är sjukt irriterande, vi borde inte behöva stå ut med sånt öht.

 • rx

  Twisted1 :Knirr och knarr i telefoner är sjukt irriterande, vi borde inte behöva stå ut med sånt öht. Rapportera inlägg 0

  Saken är väl den att telefonen inte knirrar och knarrar.

  Den knarrade efter att man har försökt ta sönder telefonen.

  Det står ingenstans i manualen att man skall försöka böja sin telefon i stil med ”bryt i två bitar”. Vill man ha en tunn telefon så får man väl stå ut med att telefonen blir lättare att böja än en tjock telefon och båda kommer knarra när de väl kommer till punkten där de börjar böjas. Varför man skulle ens försöka vet jag inte.

  Det är som om man tog en tunn TV och försökte böja den och sedan klaga på att den helt plötsligt börjar bakgrunds-bleeda. Och att tjock-TVn klarade samma test utan problem.

  Eller bryta arm med ett barn och säga att storebror höll emot bättre.

 • Anonym

  Det är ingen som försökt bryta sönder nåt. Det är ett standard test man kör på alla lurar. Batteriluckor bör ju inte heller knarra i en så dyr lur. Det går utmärkt att bygga i plast utan att det blir så. Sgs, nexus s tex

 • rx

  @ Anonym
  Arcen är redan bågformad, därav namnet Arc. Blir lättare knarr om du böjer på något som redan är böjt.

  Batteriluckan knarrar inte. Bara när den utsätts för extrema böjningar. Aldrig knarrat för mig vid vanlig användande. Enda gången var när jag inte satte på luckan ordentligt vid SIM-kortsbytte. Ett klick senare (när den låstes på plats som den bör sitta) och allt knarrande var borta.

  Du får samma knarrande på alla telefoner om du inte sätter på luckan helt.

  Den ”knarrar” inte i vanliga fall, så nu har jag skrivit det femton gånger.

 • Tibor

  Jag gar äntligen fått Argentina och jag kan säga efter att jag har ägt x10 i ett år att SE borde ha uppdaterat x10 istället för den kändes solidare i sitt bygge än Arcen. Och glatt laggar Arcen och knarrar. Jag borde ha gått över till iphone.

 • Anonym

  @ rx

  Dom skriver om batteriluckan och dess knarr i recensionen, hurvida din påstådda lur knarrar känns ganska irrelevant.

 • GruteK

  Så länge höll den… ljudet via bluetooth funkade i 5 sec sen klippte den 1 sec.. så fortsatte det bara på det viset hela tiden.
  Tänkte att det borde vara nåt mjukvaru bugg lr nåt så jag
  drog igång SEUS och uppdaterar..
  den hittar telefonen, men klarar inte skicka in ny mjukvara står i typ 20 min för att sen säga att den misslyckades.. går inte att boota telefonen..
  Gjort det ca 10 ggr nu, hittar luren varje gång, men kan inte flasha in os’et =/

 • Anonym

  @Anonym, varför skulle @rx kommentar vara mer irrelevant än de som skrivit recensionen. Det är väl bra att få in flera personers åsikt för att se om ”problemet” är utbrett eller inte.

 • Pyttemjuk

  Till skillnad från en del andra telefoner vi testat hör vår motpart oss dessutom riktigt bra även med dammsugaren på maxeffekt bredvid oss. Förklaringen till detta är telefonens sekundära mikrofon som sitter placerad på baksidan och som spelar in bakgrundsljud varvid telefonen filtrerar bort det, så kallad active noice control.

  Är det ingen som tycker att ovanstående rader är tillräckligt för ett köp det är endå en telefon.

 • Håkan

  @Bengan
  Inga problem att ändra färgen med en ”long press” på någon av huvudmenyerna. Rörliga bakgrunder, egna bilder eller vad du vill.

 • Majk :@Anders Titta på videon från min 2:09 så får du se att Prime är betydligt snabbare. (Lägg märke till att sidan inte är färdigladdad på Arc förän lång efter Prime). Rapportera inlägg 0

  Kolla 1:50 istället. Där är Arcen mycket snabbare.

  Det exemplet du skrev var ju ett undantag. Förmodligen blev det packetloss eller liknade så att det var någon bild som inte hängde med första laddningen. Det är ju något som kan hända även på desktop med LAN-uppkoppling ibland så man inte riktigt lägga någon vikt vid det…

 • Yellowzombie

  Det här måste vara bästa debatttråden på länge. Bra SE att ni kommer med så kontroversiella produkter! gillart!

 • söderkvist

  Nu var det mycket konstigt snack om kvalitet här. Vad jag har lärt mig då jag läst kvalitetssäkring är att kvalitet antingen 1 eller 0. Det ni diskuterar är vilken standard telefonen har. Jag kan godta ”kvalitetskänsla” också =)

  Hur som helst tycker jag telefonen verkar fin och om jag inte fortfarande var mycket nöjd med hur min Nexus one presterar så skulle Arc vara ett potentiellt köp helt klart. Jag måste säga också att det jag väntar på mest hos en ny telefon är något revolutionerande inom batteritid, prestandan har jag varit nöjd med i ett år nu.

 • Greor

  Varför testar aldrig något stödet för exchange?

 • Anonym

  @Twisted1
  Nej, och det är inget du får uppleva med en arc heller, fint va?
  Om du inte använder den som brytjärn…

 • Defacto

  Nu har jag varit och känt på en Arc. Ligger superfint i handen och är riktigt snabb. Kan även tillägga att jag är väldigt nöjd med byggkvalitén.

 • mgr

  Flexar.. Är det inte bra att den flexar lite, då kanske den håller när man tappar den. Kolla hur stötfångaren på en modern bil ser ut, den flexar fint, jag har testat på min bil och stötfångaren höll (backade in i en annan bil av misstag). Själv så så har jag en Ipod hemma och det första man fick göra är att skaffa ett skydd för den. Även fast jag har ett skalskydd så lyckas den borstade metallen bli repig. Nä det är bättre med plast. Förmodligen skulle Arc’en inte väga så lite om den var av metall. Jag hatar pianolack också, ett riktigt flott och rep helvete.

 • Leo

  Jag sitter här med en Arc och byter gärna bort den mot antingen en Iphone eller en Nokia N8, vart tog telefonen vägen undrar jag som är novis på androider. Den här telefonen är helt hopplöst svår att lära sig.

 • Karl

  Danne :Knirrar och knarrar när man böjer telefonen säger väl egentligen ingenting om kvalitén? Det enda det säger är att det just knirrar och knarrar när man bänder på den… Rapportera inlägg +2

  +1000 Känns inte som att Swedroids skribenter vet vad kvalitet definieras som.

  Annars en rätt bra recension.

 • Anonym

  Leo :… Den här telefonen är helt hopplöst svår att lära sig. Rapportera inlägg 0

  Det där var nytt. Det är ingen annan som sagt något om huruvida den är krångig, intuitiv, etc. Utveckla gärna för jag hade nästan bestämt mig för en.

 • magnuscal

  Leo :… Den här telefonen är helt hopplöst svår att lära sig. Rapportera inlägg 0

  Intressant, det är ingen annan som har sagt något om huruvida ARC:en är komplicerad, intuitiv, etc. Jag hade nästan bestämt mig för en, så utveckla gärna.

 • rx

  magnuscal :Intressant, det är ingen annan som har sagt något om huruvida ARC:en är komplicerad, intuitiv, etc. Jag hade nästan bestämt mig för en, så utveckla gärna. Rapportera inlägg 0

  Arcen är nog lättare att lära sig än andra Android telefoner. Det följer med en guide/support widget direkt på en av de fem skrivborden som hjälper dig genom de mer avancerade sakerna.

  Att ringa eller SMSa är lika enkelt som att andas.

  Jag gissar på att Leo (inget illa menat) aldrig haft kontakt med en smartphone innan. Om man jämför till exempel en Nokia, så är nokian kanske 10-20 gånger så svår att använda som en Android telefon första gången. Och om en Android är kanske en 3:a på en skalla från 1 till 10 i hur svår den är att använda, en iPhone en 2-3:a, en Nokia kanske en 8:a, en klassisk Sony Ericsson en 6:a.

  Och Arc blir då någonstans på 2-2,5 då, eftersom det finns support i telefonen och även en Android skola på Sony Ericssons hemsida om man vill lära sig mer.

  Det mesta finns på svenska (allt som finns på telefonen från början antar jag, jag kör engelska så klart), vill man dock få ut så mycket mer av sin telefon så finns det krav att man kan Engelska också (gäller även iPhone då och alla andra smartphones). De flesta appar och spel man laddar ner från market är tyvärr på engelska.

  Kan tillägga att min mor som är kring 50 har köpt en Arc och är supernöjd. Hon har installerat en del appar och lekt med mobilen i timtals när hon hälsade på här (byta ringsignaler och sånt som kvinnor gör :D). Sist jag hörde med henne så har hon precis laddat sin mobil efter två-tre dags användande (laddade den hemma hos mig Söndag och fick ladda först idag Onsdag).

 • Teo

  ser man någon skillnad på när mobile bravia är igång eller när den är av?

  undrar om det är så bra som reklamen säger att det ska vara :)

 • Anders

  Leo :Jag sitter här med en Arc och byter gärna bort den mot antingen en Iphone eller en Nokia N8, vart tog telefonen vägen undrar jag som är novis på androider. Den här telefonen är helt hopplöst svår att lära sig. Rapportera inlägg 0

  Min mor fick en Android av mig. Hon fick ringa några gånger och har fått
  hjälpa en del. Till slut så lärde hon sig bra! Skriv gärna i forumet med
  dina frågor så ska du se att du får all hjälp du behöver. Den är inte svår,
  den skiljer sig bara från vanliga telefoner. Bara att be om hjälp.
  Du lär älska Android med tiden när du lärt dig allt du behöver. :)

 • Christian

  Swedroid har helt otroligt proffsiga och bra recensioner,
  helt outstanding jämfört med resten, ville bara säga TACK för det.

 • jsnake

  @ Sebastian

  Den blev inte mörkare, den blev bara mörkare relativt de andra mobilerna. Bilderna till höger är förmodligen tagna med kortare slutartid än de till vänster, så de går inte att jämföra med varandra.

 • Tibor

  Twisted1 :

  Danne :Knirrar och knarrar när man böjer telefonen säger väl egentligen ingenting om kvalitén? Det enda det säger är att det just knirrar och knarrar när man bänder på den… Rapportera inlägg 0

  Kvalitétskänslan däremot.. Rapportera inlägg +1

  Just det, den knirrar och knarrar SAMT att batteriet innuti slår mot plastet…Efte nu några dagars användande så tycker jag att X10 var bättre byggt. 2,3 är dock mycket fastare…själva mjukvaran är enligt mig perfekt…bygget av telefonen är dock medioker, verkligen. /tibor

 • Oscar

  Jag måste bara ställa mig frågande till varför man ”behöver” dualcore på sin telefon?
  Har alla helt glömt att det faktiskt är en telefon vi talar om?

  Med dagens smartphones så tycker jag att batteritiden är klart en avgörande faktor där arcen nu visat sig vara väldigt bra.

  Sen har vi det här med att faktiskt prata i en telefon, kan det inte vara skönt att folk faktiskt hör vad ni säger? eller twittrar ni bara nuförtiden?
  ”Till skillnad från en del andra telefoner vi testat hör vår motpart oss dessutom riktigt bra även med dammsugaren på maxeffekt bredvid oss. ”

  Vad ska man med 5ghz quadcore,2gb grafikminne och 2tb lagringsutrymme på sin telefon till om den inte först klarar det mest basala riktigt jävla bra, såsom att kunna ringa och slippa ha med sig en skarvdosa på stan.. kom igen, hur många är det inte som såfort dom ska vara borta från hemmet mer än några timmar verkligen kollar om dom måste snabbladda telefonen eller ta med sig en laddare i dagens läge?

  ps, nej jag är absolut ingen se-fanboy, tycker bara att man ska inse att det är en telefon med extrautrustning, inte tvärtom..

 • Teo

  ser man någon skillnad på när mobile bravia är igång eller när den är av??

 • magnuscal

  I torsdags var jag o klämde på en ARC och konstaterade att några påståenden inte riktigt stämde utifrån mina preferenser.
  Jag har länge ”sucktat” efter en ARC, jag menar, hypen var ju bland det högsta jag varit med om i alla fall. Sen läser man lite i forumet och i synnerhet detta test och blir kanske lite fundersam ändå.
  Testet är verkligen gediget, inget ont om det och hatten av för Swedroid-gänget som skrivit! Men som alltid så är mina individuella frågetecken inte alltid helt besvarade, så jag tänkte svara på dom själv efter att nu ha pillat på en ARC en bra stund.

  Det första som jag blev lite fundersam på var ryktet om skärmens rödstick. I min mening var det inget jag tänkte på alls, jag undrar till och med om det varit nåt någon gång. Nej jag är inte färgblind men jag kunde inte se något sådant alls. Dessutom var skärmen väldigt behaglig att titta på.

  Det andra var att den skulle vara hal att hålla i, och då isynnerhet baksidan skulle vara hal. Det kan jag heller inte påstå. Jag höll i en DHD samtidigt och den var halare än ARCen.

  Vad gäller plastigheten så tycker jag inte att det var så illa som en del påstår. Visst, jag har jobbat mycket med ren metall, alu, mässing, stål och en metallkänsla är det ju inte. Men återigen i en jämförelse med flera andra nallar så tycker jag inte att känslan var plastigare än någon annan. De flesta nallar har ju inte ens metall i ytskiktet. Om man ska jämför med en rejäl svordom, ajfån, så är dom plastiga i känslan också, oavsett hur mycket metall det är i dom.

  Och även vikten i gram tyckte jag var till ARCens fördel, den är lätt. Den är verkligen det ur mina erfarenheter. Och inte särskilt stor. Jag provade med den i jeansficka för det är oftast det jag har på mig och det var inga som helst problem och då har jag annars en K530i.

  Jag fipplade lite med guiet, UX heter det va?, mycket responsivt och inget lagg. Det är iof ingen som sagt något annat men jag slogs ändå av att det svarade på mina fingrar direkt.

  Tack för mig, det är mina erfarenheter :)

 • T

  Verkligen älskar den här telefonen!

 • Leo

  Det som är mest synd med telefonen är att den ej har stöd för videosamtal! Annars är kameran riktigt grym.

 • Erik

  Mätningen av frekvensgången är uppenbarligen gjord med fel ekvalisationskurva inställd och borde göras om. Tydligen gjorde Gsmarena samma tabbe, pga att S-E av någon outgrundlig anledning har kallat ekvalistationen för boostning av bas och diskant for ”Normal”. Gsmarena insåg senare att neutral inställning kallas för ”Flat” och gjorde om sin mätning, och si, då var frekvensgången rak, åtminstone nästan.
  http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_xperia_arc-review-584p6.php

 • Thore Karlsson

  Telefonen verkar grymt intressant och jag var på väg att gå ut och handla en, tills jag insåg att SE har faktiskt missat en väldigt betydande sak.

  Vad är det för jävla mupp som fick för sig att placera headsetutgången på sidan??

  Nu kommer jag inte köpa telefonen.

  Mvh

 • Teo

  Thore Karlsson

  använd bluetooth headset då :) funkar hur bra som helst

 • Thore Karlsson

  @ Teo
  Sämre kvalitet, Drar mera ström, osv…

 • jenny

  åååh blä, jag va så exalterad över xperia arc då jag alltid gillat sony ericsson men tröttnade snabbt på min xperia x10 mini pro och är ute efter en ny…

  Nu har jag hört mycket negativt om arcen, att den efter ett tag börjar lagga ordentligt.

  Kanske blir en galaxy S istället… hittils har jag bara hört lovord om den + att sambon har en och han kunde inte va mer nöjd.

 • Anonym

  den är bättre en iphone 4 tycker jag i alle fall

 • Andreas

  alltså, jag är inte ägare av en arc, än i alla fall.. men alltså är det någon som vet om det är möjligt att typ ändra temat eller äre blått som gäler hela tiden?

 • boZZE busschauför

  @ Anonym
  jag har hört att den laddas ganska fort :)

 • Fotbollsgräs

  iPhone 3GS såld, Xperia Arc införskaffad (nu ska den bara hitta hem via posten)!Eftersom Sverige förlorade VM-finalen så tar jag ut frustrationen på Apple och kliver över till den goda sidan.

  Det känns lite bättre nu faktiskt.

 • Teo

  Har en GS2 och är sjukt nöjd med den :)

 • Ralph

  Sålde min iPhone 4 och köpte en Arc för två dagar sedan för att jag ville ha en bättre kamera. Det borde jag inte gjort. Nu har jag en telefon som kraschar si så där var 10:e minut. Visserligen startar den om av sig själv men ändå. Har nu läst på nätet om flera stycken som har liknande problem. Verkligen sorgligt att SE kan släppa en så dålig produkt. Imorgon tar jag med mig skiten till butiken och försöker byta till något annat. Detta är den sämsta telefon jag ägt. Iphonen hade jag i över ett halvår och den strulade inte en enda gång. Inte ens efter att jag jailbreakat den…

 • Leo

  @ Ralph
  Har nu lämnat in min Arc igen till Telia. Den var inne på reparation tre veckor, fick tillbaks den med uppdaterad mjukvara för att få ordning på följande problem:
  telefonen startar om sig ofrivilligt, låser sig så att man måste slå in pinkod mm.
  Efter att ha haft telefonen hemma en halv dag konstaterar jag förbannat och besviket att den fortfarande startar om sig ofrivilligt!!! Sker under samtal, sker när man inte gör ett skit. Har inte en enda applikation nedladdad på telefonen förutom de grundinställda, tog även ut minnneskort för att se om det berodde på det men inget hjälpte. Riktigt besviken på denna lur.

 • Anonym

  Men ”headsetet” har faktiskt en böjning@Thore Karlsson

 • Dom

  Har testat nu Xperia Arc i ca två veckor och i första anblick så kändes den lätt och snabb i menyerna. Dock så fick jag uppmaning att uppgradera den till 2.3.3 och då släpptes helvetet lös.
  Facebook integreringen gör att du måste lämna hela ditt konto till Xperia TM (Trade Mark) och då får de göra vad de vill (om de vill). Den började hänga sig och starta om sig utan att jag gjorde nåt särskilt.
  Det är den ända telefonen som har fått mig att hata den mer än att älska den. Synd. Jag kan inte ens använda den som dörrstopp heller. Den är för tunn.

 • axel

  Hej har funderat länge på att skaffa en ny mobil eftersom att min gamla laggar sönder och knappt går att använda. Jag vill dock ha en nyare och bättre mobil men vet inte vilken jag ska ta. Alternativen är mellan XPERIA arc, IPHONE 4, och XPERIA play. vilken av dom här tycker ni är bäst. PS kan ta en annan också om den e bra.

 • Maria

  Hej! Jag undrar hur man lägger ner programmen så de inte ligger bakom någonstans och drar ström? Tack

 • Tias

  @ axel
  Frågan är om du vill agera testpilot på någon ur uppsjön av ständigt utslängda Androids på marknaden, eller ta ett beprövat kort av den mest sålda smartphonen genom tiderna – iPhone. Vill du ha användarvänlighet och tillförlitlighet är valet enkelt, även om Androjderna kan briljera med teknik på pappret.

 • Jimmy

  @ Tias
  Obvious troll is obvious.

 • sara

  ska köpa en ny mobil, fast vet inte vad jag ska köpa.. och funderar på arc!

  Men är arc:en bra?! eller hakar den mycket och är dålig?

 • Linda

  Jag köpte mig en Sony Ericsson Xperia Arc igår och tycker inte den fungerar kanon då jag använder Facebook. Jag ville lägga upp en bild jag tog med kameran på min wall på Facebook med en bildtext till. Bilden hamnar då i Foton och Mobiluppladdningar på Facebook trot att jag väljer Dela. För att jag skulle få bilden på min wall fick jag gå in på Facebook och mina foton där via en vanlig dator och där välja dela för att det skulle hamna på min wall. Hur gör jag för att fotot med text ska lägga sig direkt på min wall i Facebook?

 • Nikolas

  Är det någon som vet hur man får Facebookstatus-uppdateringen att ske bland kontakterna? Jag har fått in en statusuppdatering som skedde autmatiskt en gång, när telefonen uppgraderades till 2.3.3, men sedan har jag haft samma statusuppdatering bland mina kontakter i 2 månader nu.
  Alla sync-boxar är bockade överallt gällande Facebook, i inställningarna till Kontakterna.

 • Linda

  Jag hittade själv svaret på min fråga.
  Jag måste då jag valt att Dela fotot välja att placera det i Wall Photos genom att uppe i högra hörnet klicka på ikonen med en gubbe och ett plus på. Hoppas ni förstår hur jag menar om det är någon mer som har problem med detta :)

 • Linda

  Ytterligare funderingar:

  1.Hur taggar man någon i ett foto man lägger upp på Facebook via Sony Ericsson Xperia Arc.

  2.Då jag i min status på Facebook via en vanlig dator ska skriva t.ex. ”Är på McDonald´s med Anna Andersson” så skriver jag ju @Anna Andersson så kommer det ju upp att jag kan välja henne och hon blåmarkeras så att folk kan gå in på hennes Facebook och inlägget hamnar på hennes wall.
  Hur går jag tillväga då jag ska göra detsamma via Sony Ericsson Xperia Arc?

 • Janne

  @ Linda
  I min Arc fungerar det som på datorn. Pröva med och uppdatera Facebook appen. Det borde räcka med det, annars får du uppdatera mobilen också.

 • Lindaa

  Har en arc och är grymt nöjd med den! Allt funkar som det ska, väldigt bra mobil!

 • Mattson

  Sitter på en arc och är jävligt nöjd med den. Jävligt snygg, laggar inte ofta alls (förutom när den har väldigt dålig med batteri, ~5 procent eller mindre, då kan den lagga.) Kameran är dessutom jäävligt underskattad. Den tar grymt jävla snygga bilder. Var på semester med två polare nyligen, en har en Iphone, den andra en x10. Slutade med att jag blev semesterns fotograf för att kvalitén på arcens bilder fullständigt utklassade ovan nämnda mobiler.
  Slutade med att snubben med Iphone bytte denna till en arc. Klockren aktion enligt honom själv

 • Perra Plogen Lundh

  Detta är inget direkt svar utan ett försvar mot arc,oftast är det fb som krånglar, många av mina vänner som alla har olika mobiler upplever problem med FB.
  Jag delar foton genom att trycka på ‘dela’ och sedan via facebook.
  Där kan du lägga till text sedan är det bars att dela.

 • Perra

  Arcen är en bra mobil. Den överträffas av samsungs s2 på vissa punkter men överträffar den på vissa punkter också. Men jag tipsar om arc s som ä snabbare. Dom klagade på kameraknappen men många bra mobiler har ingen (bland dem s2)
  Jag skulle nog säga s2 eller Arc S. Ingen htc bara.

 • Kristian Hogberg

  Supertelefonen Xperia Arc!

  Äger en Xperia Arc sedan i slutet på augusti 2011.

  Är otroligt nöjd med min Arc.

  Positiva saker med telefonen:
  ¤Skärmen är skarp,stor och har väldigt fina färger

  ¤Processorn är snabb även om den kanske inte hänger med de vassaste dual-core telefonerna när man har många appar igång samtidigt, dock fullt tillräckligt snabb vid normal användning för att allt ska fungera flytande och laggfritt.

  ¤Telefonens design är underbar, vackrare telefon får man söka efter…dessutom ligger den mycket bra i handen och jag upplever inte den som hal att hålla i.

  ¤Kameran är otroligt bra, den tar skarpa och fina bilder även vid skymning.. dessutom bra kvalité på videoinspelningar (720p).

  Minus med telefonen:

  -Batteritiden är inte superb, som jag använder telefonen laddar jag den varje kväll (oftast omkring 25-40% batteri kvar på kvällen), detta är dock ett problem med de flesta smartphones med större skärm

  -En liten spricka i plasten uppe i vänstra hörnet vid ljussensorn som verkar vara ett vanligt problem med Xperia Arc och Arc S.

  -Har man inte fått i batteriluckan helt korrekt kan det knaka eller knarra lite vid användning.

  -Priset när jag köpte den var 4799:- och nu säljer dom Arc S för 2990:- på Netonnet hehe.

  -Telefonen har tappat simkorts”inloggningen” någon gång vilket innebär att jag fått låst upp den och knappat in pin-koden igen för att kunna ringa, hänt 3-4gånger under de 6 månader jag ägt den så inget större problem alls, bara att skriva in pin-koden sedan funkar det kanon igen!

  Jag kan iallafall rekommendera er som ska byta telefon och villa ha en snabb,snygg och väldigt användbar telefon som känns välbyggt och genomarbetad.
  Är kameran viktig så har denna telefon en av de bästa kamerorna hos dagens smartphones!

  /Sjukt nöjd Xperia Arc ägare (Kristian H)

 • Isabelle

  Jag har en Xperia X10 arc och är vääldigt missnöjd.. Det går inte att ladda den! Kabeln tar ingen kontakt! Går att fixas?

 • Isabelle

  Skulle bli oerhört tacksam för svar!

 • Per Ehn

  Hej, 

  Jag antar att du menar Xperia X10. Har inte hört att det finns någon X10 Arc.

 • Per Ehn

  Har du ingen garanti tror jag det blir svårt, Gumman

 • Samara

  Hej Jag har samma men jag fick problem idag alltså jag hade tre språk som jag växlar mellan när jag skriver sms eller söker på nätet men idag blev det Japaniska och jag förstån ingenting , försökte 1000 gånger att fixa den tillbax men det gick inte :( nogåt hjälp??

 • Therese

  Om du ska skicka ett sms till någon så trycker du på den rutan så att du får upp tangentbordet sen trycker du på rutan igen och håller in tills det kommer upp en ny ruta där det står indatameto. Tryck på den och sen internationellt tangentbord :)

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons