Recension:Test av Sony Ericsson Xperia arc

Postat:
18:38 - 2011-04-04
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
239
Modell: Sony Ericsson Xperia arc Operativsystem: Android 2.3.2/Gingerbread med Sony Ericssons UX-gränssnitt Tillgänglighet: I butiker Pris: Cirka 5 000 kronor inklusive moms Hemsida/specifikationer: Sony Ericsson, GSMArena

Introduktion
Strax över ett år har förflutit sedan vi testade Xperia X10, Sony Ericssons första telefon med Android, och det har nu blivit dags att genomföra ett test av tronföljaren: Sony Ericsson Xperia arc. Telefonen dök i dagarna upp på den nordiska marknaden och har en prislapp på strax under 5 000kr, vilket är en tusenlapp mindre än vad Xperia X10 kostade vid introduktionen under mars månad 2010 här i Sverige.

Arc levereras med den för stunden senaste versionen av Android (2.3/Gingerbread) och Sony Ericsson menar att man arbetat mycket på att underlätta inför framtida uppdateringar, men kan liksom flertalet andra tillverkare inte garantera stöd för framtida Android-versioner på grund av den osäkerhet som råder vad gäller framtida androidversioner. Till höjdpunkterna hör en 4,2″ stor (854×480) så kallad reality-display med multitouch-stöd samt bild- och videoförbättringsfunktionen BRAVIA Engine. Trots den stora skärmen är måtten relativt blygsamma och enheten mäter på den tunnaste delen inte mer än 8,7mm och har en vikt på blott 117 gram. Kameran har utrustats med LED-blixt och har en upplösning på 8,1 megapixlar samt en Sony EXMOR R-sensor som i kombination med en stor bländaröppning på f/2,4 uppges ge bättre resultat i mörka miljöer.

Sony Ericsson har en uttalad ambition om att bli störst i världen vad gäller Android, men med en global marknadsandel av Android-marknaden på fjorton procent har företaget en lång väg kvar till toppen. För att nå dit krävs ett antal storsäljare – vilket förstås förutsätter att Sony Ericsson levererar telefoner som står sig väl bland konkurrensen. I vanlig ordning är detta vad vi försöker svara på i testet nedan: Hur presterar Xperia Arc jämfört med företrädaren Xperia X10, samt dagsaktuella konkurrenter som LG Optimus 2X, som bland annat kan skryta med dubbla processorkärnor?

I kartongen
httpvh://www.youtube.com/watch?v=vuGjoOSDCCw
Förpackningen tar inte mycket plats i anspråk och är till formatet väldigt lik den kartong som Xperia X10 levererades i. Framsidan visar enheten beroende på vilket färgutförande man valt; midnight blue eller misty silver, och baksidan informerar om att den har en 4,2″ stor skärm, 3,5mm stereoutgång, 8,1 MP kamera med HD-inspelning samt HDMI-utgång.

Vi uppfattar inte förpackningen som vidare exklusiv och får intrycket av att Sony Ericsson stressat fram den. Själva uppackningsupplevelsen i sig bjuder inte heller på några överraskningar, varför det på denna punkt endast blir ett godkänt betyg. Exempelvis upplevde vi förpackningen till Huawei X5 som betydligt mer spännande och påkostad, trots att det då rörde sig om en telefon till halva priset.

Inuti förpackningen döljer sig i sedvanlig ordning telefonen, strömadapter, batteri, microUSB-kabel, stereoheadset och ett minneskort. Generöst nog skickar Sony Ericsson också med en microHDMI-kabel så att användare omedelbart kan dra nytta av telefonens microHDMI-utgång. Stereoheadsetet har hörlurar av in-ear-typ och är av en enklare modell med blott en enda knapp. För er som söker ett kvalitativt och funktionellt headset tillkommer med andra ord en extra utgift.

Innehåll:
* Xperia Arc (Midnattsblå eller silver)
* microUSB-kabel med vinklad kontakt (1M)
* microHDMI-kabel (1M)
* microSD 16GB klass 2 (Kan variera beroende på återförsäljare)
* Trådburet stereoheadset med in-ear lurar
* Batteri (1500 mAh)
* 220V strömadapter

Utseende, byggkvalité och konstruktion


Xperia Arc har ett chassi som består av plast och i kombination med den tunna konstruktion upplever vi inte telefonen som fullt så robust som en del av konkurrenterna i samma prisklass. Placerar vi en hand kring ovandelen och en kring nedandelen på telefonen och sedan bänder den med måttlig kraft observerar vi att den flexar mer än någon telefon vi tidigare testat. Vidare uppstår en del missljud från chassit och framför allt batteriluckan, men inget som låter oroväckande eller onormalt högt. Jämför vi i detta fall med LG Optimus 2X eller HTC desire HD är skillnaden stor och dessa tu enheter är praktiskt taget helt stumma vid samma test och sviktar knappt alls. Vi är av denna anledning lite besvikna över kvalitetskänslan. Den är inte dålig, men den håller inte heller den höga klass som prislappen vill göra gällande.

Passformen är överlag bra och precis som på Xperia X10 känner vi knappt av ytterkanten alls när vi för fingret från ena sidan av skärmen till den andra. Ovansidan undantaget, där det sitter en skarv som tydligt gör sig påmind när fingret passerar den. Skarven mellan batteriluckan och telefonen är också något vi märker av, men inget vi stör oss på vid daglig användning. Däremot ger batteriluckan som sagt ifrån sig missljud då och då när vi klämmer och fingrar på telefonen vid normal användning och detta stör en del. Placerar vi en tunn pappersbit under batteriluckan verkar det däremot som att vi råder bot på de värsta missljuden.

Det blankpolerade plastchassit är utifrån våra erfarenheter inte särdeles repbeständigt och det gäller också skärmen, som består av samma typ av mineralglas som displayen på Xperia X10. Sony Ericsson har med andra ord inte valt att utrusta arc med ett särskilt tåligt glas i stil med Cornings Gorilla Glass vilket vi finner bland konkurrenter så som LG Optimus 2X samt Samsung Galaxy S och Tab. Mest känslig är skärmen och den silvriga plastlisten, där vi redan efter ett par dagars normal användning kan skymta en del smårepor och skavanker.

Till skillnad från exempelvis Nexus One eller Optimus 2X har Xperia arc ingen ytbehandling på baksidan/batteriluckan för ökad friktion, utan den består helt och hållet av blankpolerad plast. Den bågformade baksidan resulterar i sin tur i att kontaktytan mellan hand och telefon är aningen mindre än vid användning av en telefon med mer traditionell utformning. Sammantaget innebär detta att Arc är en relativt hal telefon att hålla i.

Lyfter vi på batteriluckan blottas batterifacket, högtalaren, den sekundära mikrofonen, SIM-kortsplatsen och microSD-kortsplatsen. I vanlig ordning är det inte möjligt att byta SIM-kortet utan att lyfta på batteriet, men däremot går det fint att byta microSD-kortet utan att avlägsna batteriet.

Kameralinsen sitter som ni ser av bilderna ovan oskyddad. Förvisso sticker den inte ut från baksidan, utan är istället nedsänkt med ett par millimiter, vilket torde minska risken för repor. Är oturen trots allt framme och man drabbas av repor eller krosskador kan det bli krångligt att byta ut den. I de fall där det sitter ett skydd framför linsen inbyggt i batteriluckan, som på Google Nexus One, så blir det en betydligt enklare process.

Mått och vikt

Xperia arc mäter 63 × 125 × 8,7 mm och väger 117 gram, en vikt som på ett ungefär motsvarar 12 stycken femkronor. I förhållande till exempelvis Xperia X10 som mäter 63 × 119 × 13 mm och väger 135 gram, eller LG Optimus 2X som mäter 63,2 × 123,9 × 10,9 mm och väger 139 gram, så får vi konstatera att arc står sig väl och är både nätt och behändig. I alla avseenden är Sony Ericssons nykomling mindre eller lika stor som Optimus 2X och Xperia X10 undantaget på höjden, där skillnaden är 6 respektive 1,9 mm. Vad berör vikten väger arc 18 respektive 22 gram mindre.

Paradnumret är otvivelaktigen tjockleken om blott 8,7 mm på den tunnaste delen eller 9,4 mm, som vi själva mäter upp, på den tjockaste delen. Telefonen gör sig bra även i ett par tigthare fickor eller i exempelvis innerfickan på en kavaj. LG optimus 2X och Xperia X10 mäter 12,9 samt 14,5mm på bredden. I förhållande till skärmstorleken på 4,2″ är Xperia arc den klart smidigaste telefonen vi hittills testat, men vi är tveksamma till om den bågformade baksidan innebär några fördelar ur ett ergonomiskt perspektiv.

Knappsats, styrdon och anslutningar


I fronten på enheten sitter tre stycken fysiska knappar: Bakåt, hem och meny. Ägare till Xperia X10 känner nog igen knapparnas utformning men noterar säkerligen samtidigt att Sony Ericsson skiftat plats på bakåt- och meny-knappen. Eftersom att bakåt-knappen är en knapp vi använder oftare än menyknappen så ser vi detta som en fördel. Bakom tangenterna döljer sig LED-lampor som släpper igenom ljus så att knapparna blir synliga även i fullt mörker. Knapparna håller en hög kvalitet och vi har under testets gång inte råkat komma åt dem av misstag eller erfarit att de inte registrerat våra knapptryckningar, annat än i ett par enstaka fall. Den som föredrar en taktil, fysisk knappsats framför en kapacitiv ”touchbaserad” sådan kommer inte att bli besviken. Allra högst upp i fronten sitter dels ljussensorn och dels närhetssensorn.

På telefonens vänstersida huserar endast 3,5mm-jacket och detta är en mycket ovanlig placering i sammanhanget. I normala fall brukar jacket sitta på antingen ovansidan eller undersidan med anledning av att enheten  enkelt skall glida ned i fickan. Om placeringen innebär ett problem eller en fördel är förstås helt och hållet upp till hur köparen bär runt på och använder telefonen, men för vår egen del föredrar vi definitivt den mer vanligt förekommande placeringen.

På telefonens högersida sitter en microUSB-ingång med en LED-lampa ovanför som indikerar om telefonen behöver laddas, är fulladdad eller om någon aktivitet ägt rum på telefonen som kräver din uppmärksamhet. Positionen på LED-lampan innebär att den är svår att se när telefonen ligger ned med skärmen uppåt och den är inte speciellt ljusstark heller, varför den är lätt att missa.  Nedanför microUSB-ingången finner vi en volymknapp och allra längst ned sitter kameraknappen som har två lägen, dels halvt nedtryckt och dels helt och hållet nedtryckt. Det vill säga dels för att låsa fokus och dels föra att ta själva bilden. Vi gillar inte riktigt kameraknappen, den är för liten för våra fingrar och är knappt hälften så stor som den som följer med Xperia X10, vilket gör den besvärlig att trycka på – speciellt om man håller telefonen med en enhandsfattning. Volymknappen fyller sin funktion, men även där tycker vi att det finns stort förbättringsutrymme och upplever den som svampig och sladdrig.

I foten av Xperia arc sitter mikrofonen och ett fäste för en handledsrem eller dylikt. På ovansidan sitter strömknappen och bredvid den sitter HDMI-utgången, vilken är dold bakom en avtagbar plastlucka. Precis som kameraknappen finner vi att strömknappen är för liten och därför knepig att komma. Vi hade gärna sett en strömknapp i samma storlek som den som sitter på Xperia X10.

Precis som med chassikonstruktionen kan vi inte påstå att knapparna, undantaget de i fronten, förmedlar en känsla av gedigen kvalitet och lyx. Vi är speciellt missnöjda med kameraknappen som inte är särskilt välanpassad för stora fingrar och som vi finner besvärlig att använda.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité
Vid telefonsamtal hör vår motpart oss både bra och tydligt utan att några missljud uppstår i form av exempelvis brus eller ekon. Till skillnad från en del andra telefoner vi testat hör vår motpart oss dessutom riktigt bra även med dammsugaren på maxeffekt bredvid oss. Förklaringen till detta är telefonens sekundära mikrofon som sitter placerad på baksidan och som spelar in bakgrundsljud varvid telefonen filtrerar bort det, så kallad active noice control. I vår ände hör vi motparten tydligt och dessutom med en bra ljudnivå, långt bättre än vad exempelvis Desire HD presterar, och kan konstatera att högtalaren gör ett bra jobb. Vid maxvolymen börjar inte ljudet heller att skorra, något vi erfarit med bland annat Google Nexus S och HTC Incredible S.

Xperia Arc har ett 3G-modem som kan hantera  upp till 7,2Mbit/s nedströms (HSDPA) och 5,8Mbit/s uppströms (HSUPA). Över WiFi har telefonen stöd för 802.11 b/g/n och som bäst mäter vi upp en hastighet på 19Mbit/s nedströms och 6Mbits uppströms. Detta är bra resultat och i linje med vad vi erfar att exempelvis LG Optimus 2X presterar.

Under vår testperiod på två veckor har vi inte tappat några samtal på sträckor och platser där andra telefoner normalt sett fungerar felfritt eller stött på problem med ljudet som vi kan härleda till dålig mottagning. Det gäller också vid längre samtal på uppåt en timmes tid. I jämförelse med LG Optimus 2X tycker vi att ljudkvalitén är vassare på denna punkt.

Högtalaren som sitter på placerad på baksidan av telefonen och som är avsedd för bland annat ringsignaler kan inte riktigt mäta sig med fylligheten och ljudstyrkan som vi upplever att Xperia X10 mini pro presterar, men kvalitén är snäppet bättre än såväl konkurrerande modeller från HTC som företrädaren Xperia X10. Vid högsta ljudvolym är ljudnivån förvisso hög, men det skorrar en hel del om vi spelar musik eller lyssnar på en podcast, och vi tvingas sänka till omkring 80% ljudvolym för att inga missljud skall uppstå.

Den inbyggda FM-radion kräver att ett par sladdburna hörlurar är anslutna eftersom kabeln används som antenn. Radioprogramvaran fyller sin funktion och har bland annat stöd för automatisk kanalsökning och lagring av favoritkanaler. Vad berör själva mottagningen upplever vi som den som varken bättre eller sämre än konkurrenterna och slutresultatet handlar nästan uteslutande om kvalitén på radiosignalen.

För att testa Bluetooth-funktionaliteten anlöt vi Sony Ericssons populära Bluetooth-headset MW600 och förde ett par samtal samt lyssnade till en del musik genom bland annat Spotify. Vad berör parningsprocessen stötte vi inte på några problem och både svarsknappen samt knapparna för musikuppspelning fungerar som tänkt. När det gäller mottagningen så blev vi positivt överraskade och trots ett avstånd på ca 8 meter, med två gipsväggar mellan telefon och headset,  bröts aldrig anslutningen även om det uppstod en del brus. Vid mer normala avstånd på några meter och utan några väggar i vägen märker vi inte av någon försämring av ljudet. Vi testade även att ansluta Sony Ericssons Android-tillbehör LiveView och stötte inte några problem, något vi inte kan säga om LG Optimus 2X där vi aldrig lyckades upprätta någon anslutning mellan de två enheterna.

I detta test mäter vi frekvensomfånget som anger med vilken exakthet ljudfrekvenserna återges. Speciellt intressant är intervallet mellan 20Hz till 20KHz, eftersom människans hörsel sträcker sig mellan dessa frekvensband. Idealkurvan är i det här fallet helt plan och ligger på +0dB.

Arc presterar ett resultat som är ovanligt oregelbundet och avviker med +2.21dB / -0.91dB. Vid 40-100Hz sticker kurvan iväg en aning och vi misstänker att Sony Ericsson medvetet valt att förändra ljudbilden för att ge ett bättre tryck i billigare hörlurar.

Vid provlyssning med ett par AKG 420-hörlurar (32 ohm, 125 dB/mW) låter det bra i våra otränade öron och det går utmärkt att dra på rejält, nästan så att det gör ont i öronen. Musikspelaren har också en inbyggd equalizer med stöd för ett tiotal olika fördefinierade inställningar som sträcker sig från allt till rock, klassisk musik, pop eller jazz m.fl. Vad som uppfattas som bra ljud är dock individuellt och för de som prioriterar denna bit rekommenderar vi som sagt att man plockar med sig favoritlurarna till butiken och avgör själv.

[Se hela jämförelsen här]

Bildskärmen och digitizern

Xperia arc har en display  som mäter 4,2″ med en upplösning på 854×480 pixlar (FWVGA) och har stöd för att visa upp till 16,7 miljoner färgnyanser. FWVGA-upplösningen innebär att höjd- och breddförhållandet är exakt 16:9, att jämföra med den mer vanligt förekommande WVGA-upplösningen (800×480 pixlar och ett bildförhållande på 15:9), vilket resulterar i att den lämpar sig särskilt väl för till exempel YouTube-klipp i widescreen-format samt TV-serier, eftersom det inte blir några så kallade sorgekanter (svarta fält ovan och under bilden).

Skärmen har en digitizer från Cypress med modellbeteckningen TrueTouch CY8CTMA300 och i Multitouch Vis Test registrerar vi upp till fyra samtidiga tryckpunkter, vilket är betydligt mindre än vad CY8CTMA300 är kapabel till. Vidare uppfattar vi känsligheten som betydligt bättre än på Xperia X10 och i linje med vad vi erfar att både Samsung Galaxy S samt LG Optimus 2X presterar. I input benchmark registrerar vi en uppdateringsfrekvens på 59Hz vilket är ett fint resultat. Vi har heller inte stött på några problem med att skärmen blandar ihop fingrarnas tryckpunkter då vi låter två eller fler fingrar röra sig kors och tvärs över skärmen.

Panelen i sig återger färger på ett naturtroget och kraftfullt vis, utan att färgerna känns övermättade, och vi upplever skärmtemperaturen som ganska varm. Skärpan är precis som för det stora flertalet TFT-skärmar vi testat bra, något som delvis förklaras av att panelen inte bygger på en så kallad pentile-matris och därutöver har en pixeldensitet på cirka 233 pixlar per tum, vilket är rätt normalt i dagsläget. Vad berör kontrasten och svärtan uppfattar vi den som bra och i nivå med LG Optimus 2X, men av naturliga skäl inte i närheten av vad S-AMOLED-skärmarna presterar. Vårt största problem med skärmen är betraktningsvinkeln där vi anar påtagliga färgskiftningar redan vid 20-30 graders vinkel. Det är förvisso fortfarande bättre än vad Xperia X10 presterade, men inte riktigt vad vi är vana vid att se bland high end-lurar idag.

Vid 100% ljusstyrka upplever vi skärmen på arc som ljusstarkare än den på Xperia X10 och därtill snäppet vassare än Optimus 2X. Vid 50% ljusstyrka är skärmen avsevärt mörkare än konkurrenterna när vi jämför telefonerna i mörker. Det finns vidare ingen möjlighet att stänga av ljussensorn på Xperia arc och den justerar därför kontiunerligt ljusstyrkan i relation till omgivningen. Varför man gjort på det här viset har vi ingen aning om och vi finner det lite irriterande. Överlag och i de flesta situationer gör dock ljussensorn ett bra jobb.


0% O2X, Nexus S, Arc, X10           50% ljusstyrka                                   100% ljusstyrka

httpvh://www.youtube.com/watch?v=m2JlP458ioA

GPS och positionering

Visa Sony Ericsson Xperia arc vs Optimus 2X på en större karta
Arc skiljer sig inte nämnvärt från Optimus 2X i det här testmomentet och resultatet är i linje med vad vi erfar att det stora flertalet moderna Android-telefoner presterar. Tiden från kallstart tills dess att GPS-enheten hittar mottagning hamnar i intervallet kring 10-30 sekunder, vilket är ett klart godkänt resultat. Vi har under testperioden inte stött på några problem annat än att vi vid ett tillfälle inte kunde få GPS-signal oavsett hur vi gjorde, det vill säga tills dess att vi startat om telefonen. Därefter fungerade det dock utmärkt och vi har inte stött på samma fel igen.

Telefonens mjukvara
Sony Ericsson skickar med en aktuell version av Android i form av 2.3.2/Gingerbread och är utöver Googles Nexus-serie ensamma om att hittills ha släppt en telefon med den här versionen av operativsystemet. Ett stort steg framåt i förhållande till Sony Ericssons androidtelefoner under fjolåret, som vid butikspremiär levererades med det redan då ålderdomliga Android 1.6/Donut.

I kölvattnet av de förseningar som drabbat Xperia X10 vad berör uppdateringar till nyare Android-versioner uppger Sony Ericsson att man lärt sig av sina misstag och genomfört en rad förändringar i hur man arbetar med operativsystemet. Applikationer som ”Mediascape” är ett minne blott och istället är det standardapparna för video- och musikuppspelning som följer med och detsamma gäller fotogalleri-applikationen, även om Sony Ericsson valt att förändra dem en aning. Trots detta lämnas inga garantier för framtida uppdateringar till nyare Android-versioner, gissningsvis helt enkelt för att inte ens tillverkarna vet vad Google har för planer härnäst.

Den som gillar att experimentera på egen hand kan dock glädjas åt att uteblivna uppdateringar inte behöver vara ett problem så länge till. Sony Ericsson har nämligen lovat att låsa upp bootloadern för Xperia arc, neo, PLAY och pro till våren. Det innebär att det kommer gå utmärkt att flasha telefonen med tredjepartsmjukvara om det skulle vara så att Sony Ericsson inte mäktar med att leverera uppdateringar i den takt som är önskvärt framöver. Läs mer om detta här.

Hemskärm/Launcher
Sony Ericsson skickar precis som med övriga Xperia-telefoner med sitt egenutvecklade UX-gränssnitt och den senaste versionen innebär en rad nyheter. Kvar är förvisso det blå gränssnittet och vi hittar inga möjligheter att ändra färgtemat heller, precis som tidigare, men framför allt flytet är i vår mening den mest spektakulära skillnaden. Xperia arc har en av de snabbaste och mest responsiva hemskärmarna vi testat till dags dato och presterar i linje med LauncherPro eller ADW.Launcher samt är betydligt snabbare än standardlaunchern som följer med Gingerbread.

Låsskärmen skiljer sig inte särskilt mycket från den som följer med Xperia X10 med 2.1-uppdateringen och den fyller sin funktion, men inte mycket mer. Spelar vi exempelvis upp en låt syns inte låtinfo på låsskärmen och vi får heller inte någon information om exempelvis missade samtal eller väntande SMS. Precis som vanligt syns dock ikoner för dessa händelser i statusfältet (notification bar).

Dockan i fotändan av hemskärmen visar numera en mängd ikoner utöver genvägen till applikationslistan (appdrawer). Utöver programgenvägar går det också bra att lägga till mappar i dockan och klickar man på en sådan mapp dyker en tydlig och smidig vy upp som visar innehållet i respektive mapp.

Hemskärmarna är fem till antalet och det går varken att minska utöka detta. När vi flyttar ikoner eller widgets på skrivbordet, kastar programgenvägar eller visar innehållet i en mapp möts vi av mjuka och snabba animationer. Gränssnittet är mer levande än tidigare och vi tror att en del användare kan uppskatta detta framför det mer stela standardgränssnittet i Android. För en bättre uppfattning kring detta rekommenderar vi unboxingvideon ovan, där vi slår ett öga på bland annat gränssnittet.

Sony Ericsson skickar också med en skrollbar widget för Timescape, där Twitter- och Facebook-uppdateringar samt telefonhändelser visas i kronologisk ordning. Det är mjukt och följsamt när vi scrollar runt bland alla händelser och vi hittar inte något att anmärka på.

Det går att bunta ihop flera genvägar/skapa mappar genom att flytta en programgenväg på hemskärmen och sedan placera den ovanpå en annan (ni som är bekanta med iOS4 känner sannolikt igen detta). Vidare går det förstås att skapa mappar som vanligt och Sony Ericsson förser användaren med åtta stycken olika mappikoner att välja emellan.

I programfältet finns en ikon i respektive nedre hörn och den till höger ger envändaren möjlighet att sortera sortera applikationer efter alfabetisk eller egen ordning, mest använda samt senast installerade. Ikonen till höger låter användaren flytta runt programgenvägar enligt egna preferenser.

Genom en omvänd pinch-to-zoom-manöver på hemskärmen samlas samtliga aktiva widgets i en och samma vy och det hela sker genom en animerad övergång. I de flesta fall dyker denna vy upp utan att hacka till och till skillnad från HTC:s helikoptervy har Sony Ericsson alltså tagit bort programgenvägarna, vilket vi tycker är ett bra drag eftersom det förbättrar överskådligheten.

Inställningsmenyn bjuder inte på några särskilda nyheter annat än ett förändrat utseende med både nya ikoner och en ny bakgrundsbild. Denna bakgrundsbild går till skillnad från bakgrunden på hemskärmen inte att byta ut.

Timescape har inte fått stöd för fler tjänster och fungerar i stort som tidigare med undantag för ett nyfunnet plugin-stöd. Den mest påtagliga skillnaden är även här flytet och det är nu mjukt och följsamt när vi bläddrar runt bland alla händelser och statusuppdateringar. För er som inte använt Timescape tidigare är det en tjänst som samlar information från dels sociala nätverk så som Twitter och Facebook, men även telefonhändelser i stil med mottagna SMS, telefonsamtal och bildtagningar etc. Det går också att uppdatera sin status för både Facebook och Twitter genom applikationen samt den tillhörande widgeten.

Kontakter

Första gången vi startar kontaktboken möts vi av en informationsskärm som presenterar en rad alternativ för att importera kontakter. Vi väljer Google och synkroniseringen därefter fungerar klanderfritt med undantaget att vi inte kan välja vilka av Google-kontots kontaktlistor som vi vill synkronisera med.

Kontaktboken finner vi överskådlig och lättanvänd. Det går fint att antingen söka på kontakter eller scrolla efter dem. Att säkerhetskopiera kontakterna och spara en kopia lokalt är enkelt och alternativet presenteras när man trycker på meny-knappen.


Vyn för enstaka kontakter visar utöver de vanliga uppgifterna också statusuppdateringar från Facebook och Twitter samt händelser i form av telefonsamtal och SMS som berör kontakten i fråga.

Nummmerplattan fyller sin funktion och inte mycket mer. Samtalsskärmen har ikoner för kontakter, högtalare, mute-knapp och för att åter plocka fram knappsatsen.

Tangentbord och SMS
Det medföljande tangentbordet är i enklaste laget kontra många av de alternativ som finns på Android Market. Vi hittar svenskt språkstöd med svensk ordlista och svensk teckenuppsättning och det går smidigt att skifta mellan olika språk samt tangentbordslayouter genom att klicka på jordgloben nere till höger.

Musikspelare/Videospelare

Musikspelaren har mer gemensamt med standardspelaren som följer med i Android 2.3/Gingerbread än med Mediascape. En del funktioner från sistnämnda programmet har dock överlevt och en av dessa är den så kallade oändlighetensknappen ( ∞). Vi hittar även en equalizer med tio olika förinställda alternativ, men tyvärr går det inte att skapa egna equalizer-profiler.

Videospelaren skiljer sig inte från standardspelaren som följer med Android 2.3/Gingerbread och hanterar MPEG4, H.263, H.264, men inte divx/xvid eller MKV/x264.

Övriga applikationer

Sony Ericsson är ensamma om att skicka med en applikation för support där vi bland annat hittar en användarhandbok och videogenomgångar av telefonens olika funktioner. En bra resurs för nybörjaren på Android och för den som vill lära sig mer.

Utöver Android Market-klienten följer också Sony Ericssons egenutvecklade dito med – PlayNow – där det finns möjlighet att köpa program, spel och musik. Utbudet är dock väldigt tunt och den största behållningen med applikationen är att det finns en del gratismaterial att tillgå.


Sony Ericsson har inte rört galleriapplikationen och den är sig lik från Android 2.2/Froyo i Android 2.3/Gingerbread.

FM-radion har stöd för att spara favoritkanaler och för automatisk kanalsökning. I övrigt hittar vi inga funktioner och kan bara konstatera att applikationen gör sitt jobb.

Vi har tyvärr inte testat mediaservern närmare på grund av tidsbrist, men Sony Ericsson skickar alltså med en DLNA-server för strömning till/från DLNA-kompatibla enheter av både musik och video samt bilder.

Spelet Let’s Golf från Gameloft följer med i en fullversion och fungerar fint. Det följer också med ett program för att skicka vykort per post där det ingår ett gratis vykort.

Sony Ericsson PC Companion 2.0 följer också med och har stöd för Outlook-synkronisering (kontakter, kalender), mediasynkronisering (Media Go) samt för installation av telefonuppdateringar,

Till övriga program som inte syns ovan, utöver standardapparna som följer med Android, hör IM-tjänsten Hanashi, OfficeSuite Viewer för granskning av Office-dokument, LiveWare för hantering av Bluetooth-anslutna enheter och slutligen tjänsten Sony Ericsson TrackID för låtidentifiering.

Kameran
Sony Ericsson har i Arc installerat en helt ny kamerasensor från Sony vid namn EXMOR R, med en upplösning på 8.1MP i 4:3-format och 6MP vid plåtning i 16:9-format. Den nya sensorn uppges vara speciellt kompetent i mörkare miljöer och skall leverera rikare färger och mer detaljer än vad exempelvis X10 producerar. Inte bara kamerasensorn bidrar till detta utan också det faktum att enheten är utrustad med en lins som har ett bländarvärde på f2/8, vilket innebär ett rikligt ljusinsläpp. Vi skall dock komma ihåg att en större bländare också påverkar skärpedjupet.

Från det att vi trycker på kameraknappen dröjer det mellan 1-2 sekunder innan vi kan börja ta bilder. Fördröjningen mellan bildtagning är omkring 1-2 sek och den kortaste vi hittills varit med om. Telefonen är väldigt snabb på den här fronten.

Mjukvaran är lätthanterlig och bekväm att arbeta med och det ser ut som om Sonys kameraavdelning har givit en hjälpande hand då gränssnittet till viss del påminner om vad vi sett bland några av sonys digitalkameror. Genom att svepa från höger till vänster eller tvärtom kan man ta fram eller dölja inställningspanelen. Ger vi oss in bland panelerna hittar vi följande funktioner:

*Upplösning: 8MP, 2MP i 4:3 eller 6MP, 2MP i 16:9-format
*Välj mellan tre fokuslägen: Enkelt autofokus, ansiktigenkänning och oändlighet
*Vitbalans: Auto, starkt ljus, lysrör, dagsljus, molnigt
*Mätning: Mitten, medel, område
*Bildstabilistaro: Av/På
*Mikrofon: Av/På
*Scenlägen: Normal, Motivigenkänning (auto) och Leendeavkänning
*Blixt: Automatisk blixt, fyllnadsblixt eller reducering av röda ögon samt av
*Självutlösare: 2 sekunder, 10 sekunder
*Geotaggning: Tagga bilder med GPS-koordinater
*Slutarljud: Välj mellan tre ljud eller stäng av det helt och hållet

Kamera-appen må vara bra, men framför allt är det resultatet som räknas. Vi har nedan ställt Xperia arc mot föregångaren Xperia X10 och tagit en mängd bilder i varierande  miljöer för att försöka avgöra om kameran verkligen är något att skryta med eller ej. Varför vi valt just Xperia X10 som motpart beror på att X10-kameran hittills presterat bättre än vad vi erfarit att övriga Android-konkurrenter gjort – vi ställer helt enkelt den bästa androidkameran från 2010 mot vad många förväntar sig vara den bästa androidkameran 2011, åtminstone för närvarande.

Sony Ericsson Xperia arc (Öppna bilderna i en separat tab/fönster för full storlek)
httpvh://www.youtube.com/watch?v=y_VvBJmKc60&hd=1

Sony Ericsson Xperia X10 (Öppna bilderna i en separat tab/fönster för full storlek)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Q1kv-PpF2tU&hd=1

Kameran forts…
Det första som slår oss när vi tittar på bilderna är att Xperia arc levererar mer naturtrogna färger och detta är speciellt tydligt på bilden med Android-figurerna, kyrkporten och låset. Vidare verkar arc hantera motljus bättre och bilden på byggnaden med de två tornen illustrerar detta väl. Tittar vi på grenverket i bilden på kyrkan är både skärpan och detaljnivån betydligt högre för arcs del.

Tittar på videon blir vi däremot lite besvikna eftersom arc verkar lida av en högre komprimering än vad gäller X10. Titta på exempelvis kullerstenen i inledningsscenen, där arc ger ett mer grötigt och otydligt resultat än X10. Bithastigheten är densamma för de tu telefonerna och ligger på omkring 6Mbit/s där X10 spelar in med en konstant bithastighet och Arc med en variabel sådan.


Tittare vi närmare på mörkerbilden på Android-figurerna noterar vi att arc visar en ljusare bild, men samtidigt introduceras en stor mängd brus och artefakter.


Utifrån bilden ovan framträder det tydligt att arc levererar en detaljnivå som är högre än vad X10 presterar.

Slutsatsen blir att Arc har en bättre kamera än X10 och presterar både mer detaljrika och mer naturtrogna bilder samt klarar sig bättre i mörkare ljusförhållanden. Det rör sig dock inte om en överväldigande stor skillnad de två telefonerna emellan och vad berör videoinspelningen har vi svårt att bestämma oss för vilken enhet vi föredrar.

Batteritiden

Vid en första anblick ser resultatet exceptionellt bra ut för arcs del, men som vi konstaterade i avsnittet om skärmen så är ljusstyrkan vid 50% betydligt lägre än bland konkurrenterna. Vi valde därför att göra om testet med 100% ljusstyrka och mätte då upp ett resultat på 6h, vilket fortfarande är riktigt bra – inte minst när vi jämför med Xperia X10 som presterar blott 4h vid samma ljusstyrka.

Överlag erfar vi att Xperia arc har bättre batteritid än X10 och exempelvis Optimus 2X. Telefonen klarar dock inte två dagars normalanvändande från vår sida, vilket innebär att vi tvingas ladda den varje natt – precis som alla andra telefoner vi har testat. Vi noterar också att Xperia arc blir ganska varm vid tung användning, sannolikt en konsekvens av att Sony Ericsson har gjort telefonen såpass tunn som den är.

Systeminformation


Xperia arc bygger precis som Sony Ericssons övriga Android-telefoner på en hårdvaruplattform från Qualcomm – MSM8255 – med en enkelkärnig Scorpion-processor på 1 GHz samt en Adreno 205-grafikdel med 128 MB minne. Mängden RAM är för operativsystemets räkning 335MB och övrig mängd minne är tillägnat bland annat grafikdelen och radion. Av det inbyggda flashminnet är mängden ledigt minne för appinstallationer 281 MB.

Vi har noterat en trend på senare tid där tillverkare satsar på mer RAM med upp till 600 MB+ användbart minne och inbyggt flashminne med systempartitioner på över 1 GB. Här sticker Sony Ericsson inte ut och vi är förvånade över att man snålat in så förfärligt med mängden flashminne, vilket innebär att vi har 100 MB mindre ledigt utrymme för appinstallationer än på den mer än ett år gamla Xperia X10. Det går förstås fint att sedan Android 2.2/Froyo installera applikationer på minneskortet, men det är inte möjligt med alla typer av program och kräver också att utvecklare implementerar stöd för det bland sina appar.

Webbläsaren/webbläsarprestanda

httpvh://www.youtube.com/watch?v=2aPbr62QdPI
Webbläsaren skiljer sig inte nämnvärt från standardwebbläsaren som följer med Android Gingerbread, och den gör sitt jobb som förväntat. Prestandan är riktigt fin och när vi jämför med den dubbelkärniga Optimus 2X (2x1GHz) visar det sig att skillnaden inte är särskilt stor. Det är främst vid uppspelning av Flash-material samtidigt som vi scrollar som O2X får övertaget och klarar av att visa innehållet utan att det hackar i samma grad som på arc. Den som främst använder sin telefon för surfning och webbtjänster tjänar med andra ord inte särskilt mycket på att välja en dubbelkärnig telefon i dagsläget.

Spel, prestanda och grafer
Xperia arc presterar i linje med Desire HD, vilket kanske inte är så konstigt då de i princip bygger på en och samma plattform. Vad som imponerar är dock grafikprestandan där arc placerar sig i topp bland samtliga telefoner som nyttjar Adreno 205,  och då skall vi komma ihåg att Xperia arc kör FWVGA-upplösning (854×480) framför WVGA (800×480). I kombination med bra minnesprestanda och vad vi förmodar är optimerade drivrutiner verkar Sony Ericsson ha lyckats med att pressa Adreno 205 till nya nivåer.  Vi har provat ett antal speltitlar och flertalet flyter på riktigt fint, men det finns undantag som exemeplvis Dungeon Defenders, där det stundvis kan bli lite segt när mycket händer på en och samma gång. I Smartbench 2011 som är speciellt utvecklat för att dra nytta av flera kärnor är prestandaskillnaden desto större mellan arc och Optimus 2X, men ligger fortfarande i linje med vad övriga enkelkärniga enheter presterar.

Sammanfattning
Sony Ericsson har gjort ett riktigt bra jobb med Xperia arc och levererar en telefon som på i stort sett alla punkter är lika bra eller en förbättring i förhållande till företrädaren Xperia X10.

Ljudkvalitén är definitivt godkänd och vi är speciellt nöjda med samtalskvalitén som ger en riktigt bra upplevelse. Den sekundära mikrofonen filtrerar bort bakgrundsljud på ett bra vis och vår motpart kan höra oss utan några större besvär i de mest ljudliga miljöer. Vidare hör vi vår motpart bra, även om en aningens högre volym på samtalshögtalaren hade varit önskvärd. Högtalaren på baksidan är dessvärre inte särskilt bra och vid högsta volym skorrar det en hel del, den är dock betydligt bättre än exemeplvis högtalaren på Nexus One och HTC Desire, men sämre än på Xperia mini pro.

Skärmen gör ett bra jobb och leverar bra färger med en hygglig kontrast även om svärtan förstås inte är i nivå med vad AMOLED-panelerna kan åstadkomma. I jämförelse med Desire HD och Xperia X10 upplever vi skärmen som betydligt bättre. Betraktningsvinkeln är dock inte den bästa och vi anar rätt stora färgskiftningar redan vid relativt blygsamma betraktningsvinklar. Sony Ericsson har också satsat på en bra digitizer och vi erfar att skärmen svarar fint vid beröring och noterar att den kan registrera upp till fyra samtidiga tryckpunkter.

GPS-enheten gör sitt jobb och vi har inte stött på något som talar för att den skulle lida av några särskilda problem. Den hittar snabbt satelliter och ger oss allt som oftast position inom 0-30 sekunders tid. Vi bedömer att den presterar i likhet med LG Optimus 2X och är snäppet sämre än Desire HD, även om det av naturliga skäl är svårt att uttala sig med säkerhet på grund av yttre omständigheter.

Kameran har fått en helt ny mjukvara som är flera gånger bättre än den app som Sony Ericsson skickade med Xperia X10. Antalet inställningsmöjligheter är många och gränssnittet gör dem lättåkomliga. Bilderna blir bra med mer naturtrogna färger, större detaljrikedom och bättre skärpa än vad X10 presterar. Vad berör videoinspelning i 720P/HD har vi dock svårt för att bestämma oss kring vilken enhet som leverar bäst resultatet och här finns definitivt utrymme för förbättring.

Batteritiden är hygglig och bättre än på Xperia X10. I vårt videotest med skärmen inställd på full ljusstyrka härdar arc ut i 364 minuter kontra 280 minuter för Xperia X10. Detta test är för all del inte särskilt representativ för normal användning. Vid normal användning klarar den utan problem en hel dag, men inte två dagar, varför vi trots den lite vassare batteritiden tvingas ladda den varje natt.

En av de absolut största förbättringarna med arc är Sony Ericssons senaste version av UX-gränssnittet som flyter på fantastiskt fint för att vara ett tillverkarskal. Vi vill nog påstå att det här är den rappaste telefonen vi har testat vad gäller flytet på hemskärmarna och tillhörande funktioner. Vi erfar också att gränssnittet är mindre stelt än vad vi är vana vid och det finns gott om mjuka övergångar och snabba animationer som ger intrycket av ett mer flytande och dynamiskt gränssnitt. Detta är som så mycket annat en smaksak och den som vill ha en mer traditionell upplevelse kan med fördel installera LauncherPro eller AWD.Launcher som även dessa fungerar problemfritt på telefonen.

Xperia arc är inte dubbelkärnig som LG Optimus 2X, men hänger trots detta med i flertalet test och speciellt grafikdelen imponerar med tanke på den högre upplösningen (FWGA). Den som däremot är ute efter rå beräkningskraft bör se sig om efter bättre alternativ. Vid surf och användning av webbtjänster presterar Arc i paritet med Optimus 2X undantaget vid Flash-tunga hemsidor. I takt med att Android mognar vad gäller flerkärniga enheter så kan skillnaden dock komma att bli betydligt större.

Kvalitétsmässigt blir vi lite besvikna och vi upplever att bland annat batteriluckan ger ifrån sig ett och annat missljud när vi hanterar telefonen, som i sig flexar en del när vi tar i måttligt och försöker böja den. I förhållande till pansarvagnar som exempelvis LG Optimus 2X och HTC Desire HD med chassikonstruktioner som till viss del består i metall, så är skillnaden i kvalitétskänsla och robusthet stor.

Sony Ericsson Xperia Arc är lämplig för dig som:
* Vill ha androidvärldens hitintills smidigaste 4″-telefon
* Vill ha en HDMI-utgång för att avnjuta media/spel på storbildsskärm
* Vill ha en riktigt bra samtalsupplvelse
* Vill ha hög ljudkvalitet
* Vill ha en kompetent video- och stillbildskamera
* Vill ha en kompetent och stor skärm som återger färger på ett bra vis
* Anser att Androids gränssnitt är tråkigt och vill ha ett specialutvecklat tillverkarskal

Sony Ericsson Xperia Arc är inte lämplig för dig som:
* Vill ha Android i dess allra renaste form / vara garanterad snabba framtida uppdateringar genom tillverkaren
* Vill ha hårdvaruavkodning av MKV/x264-filmer / brett mediastöd
* Vill ha videosamtal
* Är prisskänslig