Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av Sony Ericsson Xperia X10 mini

Postat:
22:40 - 2010-06-01
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Tillverkare: Sony Ericsson Modell: Xperia X10 mini Operativsystem: Android 1.6/Donut, med UX-gränssnittet Tillgänglighet: I butiker, hos operatörer Pris: Cirka 3 000 kronor - se Prisjakt Specifikationer: Sony Ericsson Produktens hemsida: Sony Ericsson

Introduktion
Xperia X10 mini är Sony Ericssons andra androidtelefon, efter X10, och deras första försök på en androidtelefon som är tänkt att tilltala ett lite bredare kundsegment. Till skillnad från storasyster X10, vilket är en telefon i det absoluta toppsegmentet såväl vad gäller prestanda som prisnivå, så har den svensk-japanska tillverkaren med X10 mini siktat på en prisnivå och utrustningsnivå som kanske bättre matchar normalkonsumenten.

Storleksmässigt har Sony Ericsson med X10 mini tagit klivet in i en helt ny marknad vad gäller androidtelefoner. Minin är liten, mycket liten, och betydligt mindre än någon annan androidtelefon vi har testat. Lägger vi ett vanligt kreditkort ovanpå minin så döljer detta hela telefonen.

Att Sony Ericsson har lyckats skapa en androidtelefon vars storlek är unik kunde vi konstatera i samma ögonblick som vi öppnade kartongen, men hur fungerar telefonen i övigt? Kan X10 mini bli den storsäljande succén som Sony Ericsson – och många svenskar med dem – hoppas på? Följ med oss då vi gör ett försök att svara på den frågan.

I kartongen
I den färgglada kartongen finner vi som sig bör själva telefonen, en USB-kabel (microUSB -> standard-USB), adapter för laddning i vägguttag, trådburet stereoheadset med svarsknapp, skal/bakstycken i olika färger (tillgängliga färger varierar beroende på operatör/återförsäljare), microSD-kort på 2 GB samt en snabbstartsguide och garantiinformation.

Utöver de färgglada skalen så överraskar Sony Ericsson inte med innehållet, men de gör oss för all del inte speciellt besvikna heller. Det som vi förväntar oss skall följa med en telefon i den här prisklassen hittar vi i kartongen. Däremot hade vi gärna sett ett headset med fjärrkontroll för att kunna styra musikspelaren, något som inte är möjligt på det medföljande där endast en svarsknapp finns att tillgå.

Telefonen kommer i en kompakt och miljövänlig förpackning

Utseende och byggkvalité
Utseende är som alltid en fråga om personliga preferenser, det finns inget rätt eller fel, men vi känner ändå att vi är positivt överraskade av X10 mini. Som så ofta förr så gör sig telefonen betydligt bättre i handen än på bild. Att minin med sina 16 millimeter är ganska tjock är inget som rent estetiskt stör oss, men somliga kan tänkas ha rent praktiska invändningar mot detta. För den som vill ha något att jämföra med så motsvarar tjockleken ungefär 8 stycken enkronor staplade på varandra.

På bredden mäter telefonen 50 millimeter och på höjden 83 millimeter, vilket innebär att den går att gömma bakom ett kreditkort. Vikten ligger på 88 gram, motsvarande 13 st enkronor, och den känns lagom tung för en telefon i den här storleken. Viktfördelningen är ganska neutral även om vi anar en viss framtunghet.

Xperia X10 mini ser onekligen ynklig ut bredvid X10

Byggkvalitén och känslan håller ungefär samma nivå som storasyster X10, vilket innebär att den är bra men ej enastående. Vi förnimmer ett visst knarr när vi klämmer på telefonen, men den känns mer rigid än storasyster, kanske främst på grund av att telefonen helt enkelt är mindre. Skarven mellan bakstycket och fronten är föredömligt liten och passformen finfin. Detta kan variera en del mellan de olika medföljande skalen men rent generellt så har vi inget att anmärka på här.

Knappsatsen håller precis som på X10 bra kvalité och ger ett behagligt motstånd följt av ett tydligt, men ej särskilt ljudligt, klick. Det råder aldrig någon tvekan om huruvida man verkligen tryckte på knappen eller inte. Avtryckaren för kameran har inte riktigt samma distinkta känsla, men så har den också till skillnad från övriga knappar två lägen – ett för fokus och ett för att ta bilden. Mer om knappsatsen i stycket nedan.

X10 mini har ett utbytbart bakstycke, vilken färg är din favorit?

Knappsats/styrdon/anslutningar
På fronten av telefonen, nedanför skärmen, finner vi tre knappar i kromad plast. Det låter kanske lite billigt när man säger kromad plast, men känslan och kvalitén är föredömlig. Från vänster till höger finner vi knapparna ”Meny”, ”Hem” och ”Tillbaka”. På telefonens högersida finner vi volymknappen (+/-) och nedanför den har vi kameraknappen. Båda dessa är precis som knapparna på fronten kromade. Telefonens vänstersida är helt slät och saknar knappar och anslutningsportar.

I fronten hittar vi meny-, hem- och bakåtknappen

På telefonens ovansida finner vi strömknappen vilken även extraknäcker som låsknapp och i fotänden har vi microUSB-porten, där även laddning sker, samt ett 3.5mm-uttag för hörlurar/headset. Värt att tillägga är att 3.5mm-uttaget har en extraport som är kompatibel med mer avancerade stereoheadset från Sony Ericsson med fjärrkontrollsfunktionalitet, som Sony Ericsson MH810. Dolt bakom telefonens bakstycke finner vi microSD-sloten samt SIM-kortsplatsen.

Ljud- och samtalskvalitet/mottagning
Under vår testperiod hade vi inga problem med mottagningen på vårt exemplar av X10 mini och telefonen presterade i det närmaste identiskt med storasyster X10. Vi kan inte säga att X10 mini är vare sig bättre eller sämre än någon annan telefon vi testat, det fungerar helt enkelt som man kan förvänta sig. Vi stöter inte på några ovälkomna ekon eller samtal som plötsligt kopplas ned eller problem med att hoppa mellan GSM- och 3G-nätet.

Datahastigheten motsvarar inte riktigt vad vi sett bland den senaste generationen telefoner. Över Wi-Fi så mäter vi med minin upp en hastighet om 5 Mbit/s ned och 2.5 Mbit/s upp med en latens på 20ms. Snabbare än så här kommer det med stor sannolikhet inte att gå över 3G heller, och vi misstänker att det är den lite klenare hårdvaran som sätter stopp för högre överföringshastigheter. Över 3G med HSPA är siffrorna 3 Mbit/s ned respektive 1 Mbit/s upp med en latens på 99ms, men här är det sannolikt 3G-nätet som sätter stopp, inte telefonen.

Ljudkvalitén vid samtal är mycket bra och fungerar utmärkt även för de med lite sämre hörsel, och på den punkten anser vi att X10 mini överträffar storasyster X10. Det ljuder klart, brusfritt och högt. För motparten låter det också bra och vi har inte hört några klagomål på att vi inte hörs eller att på att ljudet skulle vara dåligt, men inte heller att det är exceptionellt bra.

Den externa högtalaren som vi hittar på baksidan av telefonen vill vi påstå spelar i en liga för sig. Bland samtliga telefoner som vi tidigare testat här på Swedroid så saknar den externa högtalaren på X10 mini motstycke; det låter högt och klart och tydligt och det går fint att exempelvis avnjuta en podcast i parken utan att sitta med några hörlurar på. Hatten av för Sony Ericsson vad gäller detta.

Det stereoheadset som Sony Ericsson skickar med telefonen fyller sin funktion och låter bra i jämförelse med de headset som exempelvis HTC skickar med sina telefoner, men finsmakaren kommer i vanlig ordning vilja byta ut lurarna mot något annat. Detta innebär förstås inget problem då telefonen som tidigare nämnt är utrustad med en 3.5 mm-stereoutgång.

Vad berör frekvensomfånget så får Xperia X10 mini godkänt

I vårt syntetiska ljudtest så presterar minin inte riktigt lika bra som storasyster X10 vad berör de lägre frekvenserna, vid en belastning på 50 ohm, men annars är kurvan jämn och fin och från 50Hz presterar telefonen i paritet med Xperia X10 och nära inpå iPhone 3GS. Hur testet går till framgår under stycket metodik här.

Frequency Response/frekvensomfånget anger med vilken exakthet frekvenserna återges och speciellt intressant är intervallet mellan 20Hz till 20KHz. Det är mellan dessa frekvensband som människans hörsel sträcker sig. Idealkurvan för frekvensomfånget är helt plan mellan 0-20KHz och ligger på exakt +0dB.

[Se hela jämförelsen]

[Detaljerade testresultat för X10 mini]

Bildskärmen
Sony Ericsson har utrustat X10 mini med en kapacitiv (läs om vad detta innebär här) TFT-skärm på 16 miljoner färger och QVGA-upplösning (240×320 pixlar), utan stöd för multi-touch. På grund av den låga upplösningen kombinerat med den fysiska skärmstorleken så är dpi-värdet (antalet pixlar per tum) låga 160, vilket innebär att skärmen upplevs som pixlig och aningen oskarp. Tyvärr innebär QVGA-upplösningen också att utbudet av applikationer på Android Market är begränsat och det beror på att utvecklare inte specificerat om deras applikation är QVGA-kompatibel eller ej, något vi hoppas att det blir ändring på framöver då fler och fler QVGA-upplösta telefoner lanseras.

Om vi jämför med storasyster X10 och dess betydligt mer högupplösta skärm så kan vi konstatera att det går hela 2.25 st X10-pixlar på varje X10 mini-pixel – en betydande skillnad som verkligen märks. Vi hade med bakgrund av detta föredragit en HVGA-upplöst (320×480 pixlar) skärm på minin, men vi inser att detta skulle höja priset ytterligare.

Pekskärmen svarar ganska bra och i jämförelse med X10 så tycker vi att den är både känsligare och mer exakt, och den reagerar dessutom snabbare. Vi stöter emellertid ibland på patrull när vi försöker dra ned statusfältet/notification bar, vilket för all del inte händer regelbundet men tillräckligt ofta för att skapa en viss irritation.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=OgFxmtrBNLQ

I videon ovan utsätter vi X10, X10 mini respektive HTC Desire för dagsljus och filmar därefter telefonerna ur olika vinklar för att se hur tydlig displayen är under sådana ljusförhållanden. Överlag tycks telefonerna prestera på ett likartat vis och vi har svårt att se X10 mini som varken sämre eller bättre än X10 eller Desire.

Bluetooth och A2DP
Bluetooth-stödet i Xperia X10 mini fungerar bra och med programmet ”Bluetooth File Transfer” som finns att hämta gratis på Android Market så kan man föra över filer telefoner emellan utan problem. Det finns dock inget inbyggt stöd för filöverföringar och ej heller finns något stöd för att dela med sig av kontakter över bluetooth, något som för övrigt introducerades med Android 2.2/Froyo.

X10 mini fungerar bra med Sony Ericssons bluetooth-heaset MW600

Anslutning av bluetooth-headset fungerar fint och vi stöter inte på några problem varken med ljudkvalité, räckvidd eller med att styra musikspelaren vid anslutning av Sony Ericsson Mw600 eller Nokia BH-503. Det går också fint att styra tredjepartsprogram så som Spotify med hjälp av fjärrkontrollen på respektive headset.

Sony Ericssons UX-gränssnitt och Widgets
Xperia X10 mini har Android 1.6 installerat i botten men använder Sony Ericssons egenutvecklade UX-gränssnitt (User eXperience). Detta gränssnitt skiljer sig åt från standardgränssnittet i Android och man har utvecklat det speciellt med den lilla och lågupplösta skärmen i åtanke.

På hemskärmen hittar vi fyra stycken ikoner, en i varje hörn, som gör det enkelt att komma åt de vanligaste och mest använda funktionerna: SMS, musikspelare, telefonens knappsats och kontaktbok. Om man önskar byta ut någon av dessa genvägar så går det fint och görs genom att dra upp programlådan och gå in på menyknappen under ”ordna ikoner” och sedan långtrycka på respektive genväg som man vill flytta.

En annan sak som skiljer sig från standardgränssnittet i Android är att man inte kan placera programgenvägar på hemskärmarna. Dessa är nämligen helt och hållet reserverade för widgets. På bilderna ovan syns följande widgets: Digital klocka, strömkontroll och Timescape.

Var och en av alla widgets som man lägger till placeras på en egen hemskärm och antalet hemskärmar/widgets som man totalt kan ha är begränsat till tjugo stycken.

Att lägga till en ny widget/hemskärm är enkelt, tryck på menyknappen och välj ”Ordna widgets” och sedan ”Lägg till widget”. Man kan som tidigare nämnt inte ha mer än en widget per hemskärm och det går inte heller att styra över placeringen av widgets, utan de centreras alltid på respektive hemskärm. Det här är lite tråkigt och vi hade gärna sett möjligheten att kunna ha fler widgets på varje skärm då det som ni ser på bilderna ovan ofta finns gott om utrymme kvar.

Det går också fint att byta skrivbordsunderlägg eller att sortera programgenvägar genom att trycka på menyknappen. Mer om detta längre ner.

Programgenvägarna hittar vi i programlådan. För att få fram programlådan så har man två alternativ, dels kan man trycka på pilen i botten på hemskärmen eller trycka på hem-knappen på telefonens fysiska knappsats.

En indikator i toppen av programlådan visar hur många skärmar med genvägar som existerar och på vilken skärm man för tillfället befinner sig. Vill man flytta en programgenväg från en del av programlådan till en annan så är detta enkelt gjort, tryck på  menyknappen och därefter ”Ordna ikoner” – sedan är det bara att hålla inne fingret på valfri programgenväg för att markera att man vill flytta den och därefter placera genvägen där man önskar. Detta gäller förstås också för snabbstartsgenvägarna.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=9qNgbiKNlEY

Kontaktbok / nummerplatta
Nummerplattan startar man snabbast genom att trycka i det nedre vänstra hörnet på hemskärmen och kontaktboken i det nedre högra hörnet.

Nummerplattan är i enklaste laget och låter dig slå nummer samt titta på samtalshistoriken och mycket mer än går inte att göra från detta program. Det går exempelvis inte att hoppa till kontaktboken från nummerplattan utan att först lämna programmet. Detta är i vår mening inte särdeles smidigt och något som Sony Ericsson bör åtgärda.

I kontaktboken kan man välja att titta på favoriter genom att trycka på stjärnfliken, eller att bläddra och söka bland inlagda kontakter genom att trycka på personfliken.

Klickar man på en på en kontakt så syns en bild (om man lagt in en sådan), nummer, e-post och adress etc. Härifrån kan man enkelt välja att kontakta personen genom att ringa den eller genom att skicka SMS/e-post.

Det finns även en knapp som Sony Ericsson kallar för ”Infinite button” (∞) och trycker man på denna knapp så syns all samtalshistorik, meddelandehistorik och Facebook- samt Twitter-aktivitet knuten till kontakten. Det går även fint att skicka ett facebook-meddelande eller att twittra direkt från infinite-skärmen.

Tangentbord/SMS
Applikationen för SMS är lättanvänd och har alla basfunktioner som man kan tänkas behöva.

Sammanfattningsvis är vi överraskade över att det faktiskt fungerar så bra som det gör med att skriva i snabbtextläget med bara tummen, trots att skärmen är relativt liten. Tangentbordet är inte heller långsamt och skärmen uppfattar allt som oftast var vi trycker och att vi tryckt – inget inmatningslagg. Läget för vanlig textinmatning fungerar med bra och efter lite övning kommer vi också upp i riktigt hyggliga hastigheter och totalt sett så är vi nöjda med hur Sony Ericsson designat tangentbordet för X10 mini.

Vid uppstart ser man SMS-historiken och knappen ”Nytt meddelande”. I fönstret för nytt meddelande väljer man enkelt en kontakt genom att trycka på ”Lägg till mottagare” och att bifoga en bild, film eller ljudfil kräver bara ett klick på mediaikonen.

Här lägger vi till en bild och klickar sedan i meddelanderutan varvid tangentbordet dyker upp.

Tangentbordet har samma layout som vi är vana vid från våra äldre dumbphones, den så kallade T9-layouten. Nämnas bör att någon full QWERTY-layout inte existerar överhuvudtaget, sannolikt för att det helt enkelt inte är praktiskt användbart på en så liten skärm. Om man absolut vill ha ett fullt QWERTY-tangentbord så finns det att hämta hem på Android Market, så vi upplever inte att det är en katastrof att Sony Ericsson har utelämnat detta.

Så länge orden finns i ordlistan så går det att skriva riktigt snabbt i snabbtextläget, men så fort ett ord saknas och måste skrivas in bokstav för bokstav så tar det betydligt längre tid och är aningen frustrerande. Vill du t.ex. komma åt bokstaven ”f” och därför trycker på ”def”-tangenten så dyker en lista upp i det vänstra hörnet med bokstäverna ”d” och ”e” som man i sin tur måste expanderas för att presentera bokstaven ”f” (se tredje bilden till höger). Väldigt tungjobbat, men lyckligtvis kan man själv lägga till och spara ord som saknas i takt med att man använder telefonen, så problemet torde bli mindre och mindre ju mer telefonen används.

Det går att byta inmatningsläge till ”vanlig textinmatning” varvid alla automatiska ordförslag inaktiveras och du ges möjligheten att i stället knappa in bokstav för bokstav. Här fungerar det åter igen precis som på de äldre telefonerna och det går att arbeta upp en hygglig skrivfart även i detta läge.

För att komma åt specialtecken, siffror eller smileys, så drar man i flikarna till höger respektive vänster om tangentbordet.

Webbläsare
Sony Ericsson har anpassat webbläsaren i Android för att fungera bättre med lågupplösta skärmar.

Standardvyn låter dig knappa in en URL, bläddra bland öppna flikar samt att bläddra bland bokmärken/favoriter.

Ovan har vi öppnat Svenska Dagbladets hemsida och trots att skärmen är liten så fungerar det att hänga med i nyhetsflödet. Med hjälp av zoom-knapparna är det enkelt att förstora/förminska innehållet och för den som vill få en snabb överblick över hela sidan, så finns en knapp för detta ändamål till vänster om zoom-knapparna.

Det går fint att ha flera webbläsarfönster öppna samtidigt och i exemplet ovan är de fem till antalet. Vi upplevde inte att telefonen blev noterbart långsammare av att ha fem fönster öppna, och det var heller inga problem att snabbt växla mellan dessa.

Trycker man på menyknappen kan man välja att läsa in en sida på nytt, spara som favorit, dela med sig av länk eller granska listan över filer man tidigare hämtat.

Kamera och bildgalleri/album
Kameran är liksom många andra delar av Sony Ericsson UX-gränsnitt anpassad för enhandsanvändning och på startskärmen så finner vi fyra ikoner,  en i vardera hörn på skärmen.

I fotoläget kan man ställa in om blixten skall vara på eller ej samt välja fotoprofiler, i videoinspelningsläget så kan man ställa in inspelningskvalitet samt om LED-belysningen skall vara påslagen under inspelning eller ej.

Vill man sedan dela med sig av en bild eller ett videoklipp från albumfunktionen så räcker det med ett tryck på meddelandeikonen i det övre vänstra hörnet.

Albumet är inte särskilt avancerat och låter en varken sortera eller söka efter bilder, det går däremot rätt smidigt att ta bort bilder.

Musikspelaren
Xperia X10 mini har en kraftigt nedbantad musikspelaren från den variant som följer med Xperia X10.

På uppspelningsvyn hittar vi i det övre högra hörnet en knapp för att titta på den aktuella spellistan och till vänster en ikon för att bläddra bland musikbiblioteket. Vi hittar också en infinite-knapp (∞), mer om den längre ner.

I vyn för musikbiblioteket kan du bara se artister -> album, spellistor och låtar. Det går med andra ord inte att exempelvis bläddra bland album och du kan inte heller söka efter låtar, vilket givetvis är en stor brist i en musikspelare. Det finns ej heller någon equalizer och ingen funktion för att göra egna spellistor i telefonen etc.

Infinite-knappen tar oss vidare till YouTube-klipp som är relaterade till artisten man för närvarande lyssnar på och drar man i fliken nere till höger så hamnar man i Sony Ericsson e-butik ”PlayNow”, där det allt som oftast går att köpa mer musik från en och samma artist.

I X10 kunde man genom att trycka på infinite-knappen även få fram en Google-sökning på artisten och att man i X10 mini har slopat detta tycker vi är lite synd.

Videospelare
Videospelaren hanterar inga videoformat utöver standardformaten för Android (H.263, H.264, MPEG2, MPEG4) och spelar enligt våra erfarenheter upp video i QVGA-upplösning mjukt och utan att tappa några bildrutor.

Du kan inte sortera filmer i mappar utan allting som ligger i video-mappen travas bara i en enda alfabetiskt sorterad listvy. Videospelaren i sig har en seekbar och en play/pause-knapp och bjuder inte på någon övrig funktionalitet.

Sony Ericsson PlayNow
Sony Ericsson har en egen e-butik för mobiltelefoner som man kallar för ”PlayNow” och denna tjänst finns integrerad i X10 mini.

PlayNow innehåller annat än bara musik som syntes i musikspelaren och det går fint att handla spel och applikationer där också. I exemplet ovan tittar vi på Raging Thunder 2 från svenska Polarbit som går att köpa genom kreditkort eller genom SMS. Notera dock att SMS alltid är lite dyrare. Som en parantes kan tilläggas att Raging Thunder flyter utmärkt på X10 mini.

Sony Ericsson Sync
För den som inte har ett Gmail-konto eller som av andra anledningar inte vill synkronisera telefoninnehåll med Google, så erbjuder Sony Ericsson en egen molntjänst för ändamålet.

Skapa ett konto, knappa in dina uppgifter och välja vad du vill synkronisera och hur ofta. Synkroniseringen sköter därefter sig själv i bakgrunden.

Det går utmärkt att sedan logga in på molntjänsten genom valfri webbläsare och granska det synkroniserade innehållet, eller för den delen införa förändringar bland kalender eller bland kontakter.

Övriga program
Sony Ericssons skickar också med RoadSync för exchange-synkronisering (kontakter, kalender och e-post) och en rad andra applikationer.

Till dessa hör ett program för att lyssna på FM-radio, TrackID och en fullversion av spelet ”Peggle”.

PC Companion och Media Go
För den med Windows finns möjlighet att installera Sony Ericssons PC-mjukvara för att synkronisera telefonen med innehåll på datorn och för att hålla telefonen uppdaterad med den senaste mjukvaran.

Genom PC Companion kan man komma åt MediaGo, Sony Ericsson Sync och även Sony Ericssons supportcenter för Xperia X10 mini som även går att hitta här.

MediaGo gör det enkelt att lägga över musik och film på telefonen, de filmer som inte är i rätt format konverteras automatiskt till något som telefonen kan hantera när man gör en synkronisering. Programmet är inte helt olikt iTunes till upplägget och borde passa de flesta som söker ett lättarbetat synkroniseringsprogram.

Timescape
Timescape är ett program från Sony Ericsson som tjänar till att samla in och presentera data från dels sociala nätverk, SMS och e-post till övriga aktiviteter som du utfört på telefonen i en och samma vy.

Timescape visar precis den information som man förväntar sig och det följer även med en widget, men då det inte går att sortera informationen eller att söka bland den så förlorar programmet i vår mening en del av sitt syfte.

Rent funktionsmässigt mäter sig inte Timescape på långa vägar med den officiella Twitter– eller Facebook-klienten heller. Du kan göra två saker i Timescape med hänsyn till sociala nätverk, antingen uppdatera din status för FB och/eller Twitter (utan möjlighet att bifoga en bild eller en länk på något smidigt vis), eller komma till Twitters eller FB:s mobila webbsida om man vill svara på ett inlägg som dykt upp i Timescape-flödet.

Det går med andra ord inte att svara på inlägg, skicka direktmeddelanden, skicka någon en bild eller länk direkt genom själva Timescape, vilket gör att det blir långsamt och stelarbetat vilket i sin tur gör att vi aldrig känner oss hemma i Timescape. Det här kan mycket väl vara en smaksak, men för sociala nätverk är Timescape i våra ögon inte särledes användbart.

Till tjusningen med Timescape hör dock att allt indexerat innehåll sorteras under berörda kontakter och finns att tillgå från kontaktboken, dock inte genom Timescape själv.

Kameran
Kameran i X10 mini är på fem megapixlar och är utrustad med såväl autofokus som LED-blixt. Liksom hos storasyster X10 så tar kameran i X10 mini bilder med hög färgmättnad, och bilderna står tack vare detta ut då vi jämför med många andra mobilkameror. Denna höga färgmättnad som Sony Ericsson har valt ställer emellertid ibland till det, vilket ni tydligt kan se på bilden på tomaterna här nedan, tagen med storasyster X10.

Som alla andra mobilkameror så är det lite si och så med skärpan i fullstorlek samt med mörkerbilder. Bilderna duger i allmänhet finfint för webbpublicering men man undviker gärna utskrifter och bildframkallningar i något större än vykortsstorlek.

För att vara en mobilkamera så presterar X10 mini bra, betydligt bättre än exempelvis HTC Tattoo, Huawei U8220 och LG GW620 vilka må vara lätt åldersstigna nu men är de närmaste konkurrenterna sett till prisnivån. Vi kan inte göra annat än att konstatera att Sony Ericsson har gjort ett bra jobb med kameran i X10 mini.

Sony Ericsson Xperia X10 mini
(Högerklicka och välj ”Öppna i nytt fönster/ny flik” för att se bilderna i fullstorlek)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Gjz6ioX8W6Y

Sony Ericsson Xperia X10
(Högerklicka och välj ”Öppna i nytt fönster/ny flik” för att se bilderna i fullstorlek)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=amKWL9rsN_Y

Systeminformation
Sony Ericsson Xperia X10 mini bygger på en SoC-plattform (system on a chip) från Qualcomm vid namn MSM 7227 och detta är en nyare version av den gamla MSM 7201-plattformen som exempelvis HTC Hero, Magic och Samsung Galaxy bygger på.

Till de stora skillnaderna hör en annan grafikprocessor vid namn Adreno 200 som är OpenGL 2.0-kompatibel kontra föregångaren som bara var OpenGL ES 1.1-kompatibel. Vidare har man utrustat processorn med en L2-cache och höjt klockfrekvensen från 528MHz till 600Mhz, ett drag som ger fina utslag i våra syntetiska prestandatester.

Mängden ROM reserverat för Android är 211,75MB och av detta så finns ca 120MB tillgängligt för användaren från start. Det kan bli lite trångt med minne för den som gillar att spela på sin telefon eller för den som installerar väldigt många applikationer. Från och med Android 2.2/Froyo så går det utmärkt att installera applikationer på minneskortet, så om X10 mini erhåller denna uppdatering så slipper man bekymra sig över mängden ledigt ROM. Mängden RAM är totalt 165MB och minneskortet som följer med telefonen är på 2GB.

Vår testtelefon kör Android 1.6 med ROM-version 1.0.A.1.36 och basbandsversion framgår tyvärr inte.

Prestanda
I våra prestandatester nedan så ser vi att Xperia X10 mini har en hel del att ge trots det faktum att den inte bygger på den allra värsta hårdvaran på marknaden.


Telefonen har 166MB arbetsminne som finns tillgängligt för användaren. Det är en respektabel minnesmängd för en telefon i den här prisklassen och mer än vad HTC Magic och Acer Liquid eller Galaxy Spica har. Vi gissar med stöd av detta att den totala RAM-mängden är 256 MB, då mellan 90 och 110 MB brukar vara reserverat för Android.


I det här testet ser vi med vilken frekvens den rörelsekänsliga skärmen känner av var fingret befinner sig och i relation till X10, som vi noterade hade en ovanligt låg uppdateringsfrekvens, så ligger Xperia X10 mini på ett mer normalt värde om 37Hz. Från vad vi upplever när vi använder skärmen så känns den också mer följsam och mer precis än skärmen på storasyster.


I Neocore 3D presterar Xperia X10 väldigt bra och den uppdaterade grafikkärnan, som skall vara av samma typ som vi hittar i Nexus One (Adreno 200), i kombination med den låga QVGA-upplösningen ger hela 41 FPS – ett nytt rekord här på Swedroid. Det skall tilläggas att vi med Nexus One och Android 2.2 inte noterar någon skillnad i detta test kontra resultaten som vi erhöll med Android 2.1.


Xperia X10 mini kvalar i detta test in på 2.8MFLOP/s vilket är en förbättring på ca 20% i relation till HTC Magic/HTC Hero och Huawei U8220. Detta är som förväntat då det sitter en aningen snabbare processor i X10 mini än i Hero, Magic och U8220.


I BenchmarkPi mäter vi upp 10 100ms vilket även det är bättre siffror än vad vi mäter upp med HTC Magic/Hero eller Huawei U8220.


I SunSpider så testar vi hur snabbt webbläsaren kan exekvera javascript och X10 mini presterar ett resultat om 46 065ms, något som med rätt stor marginal är bättre än vad Magic/Hero presterar. Vi anar här att den större cachen i minins processor, MSM7227, gör underverk.


Än en gång lägger sig X10 mini någonstans i mitten och överglänser de lite äldre telefonerna.


Det här testet har sedan Android 1.6+ uppvisat svaga resultat oavsett vad för telefon som vi testat. Hur som helst så lägger sig X10 mini högst upp bland den senare generationen telefoner.


I det här testet mäts skriv- och läsprestandan för arbetsminnet och på denna front får den äldre generationens lurar se sig omsprungna ännu en gång, X10 mini presterar riktigt bra i detta test.


I detta test mäts skriv- och läsprestandan för minneskortet och naturligtvis påverkas resultat av vad för minneskort man har i telefonen. Xperia X10 mini gör oss inte besvikna här heller och kvalar in på den 6:e plats av totalt 11 testade telefoner.

Sammanfattning
Sony Ericsson har gjort ett bra jobb med att anpassa gränssnittet för en liten och lågupplöst skärm. Gränssnittet är lättnavigerat med bara en hand och det mesta känns följsamt och snabbt tack vare den lågupplösta skärmen. Vidare fungerar även tangentbordet bra i förhållande till skärmstorleken och användare som byter upp sig från en lite äldre telefon med T9-knappsats kommer snabbt att känna sig hemma. Vi är dock besvikna över de ytterst begränsade möjligheterna att konfigurera hemskärmar och på många vis känns X10 mini mer som en smart men stel featurephone än som en riktig smartphone. Detta kan för all del tilltala många konsumenter, då Android av många kan upplevas som allt för avancerat.

Timescape och musikspelaren är precis som i storasyster X10 en god tanke, men är i X10 mini alldeles för begränsat vad gäller funktionalitet och därmed användbarhet. Tills vidare så finns det betydligt bättre alternativ för bland annat Twitter, Facebook, musik- samt videospelare på Android Market.

Telefonens formfaktor och storlek är ett stort plus, inte minst för folk med små händer och tighta fickor. Minin ligger mycket bra i handen och det sträva bakstycket gör att greppet är finfint. Vi tror att Sony Ericsson är inne på rätt spår här, och de kommer kunna sälja många telefoner tack vare storleken och formfaktorn. De saknar för närvarande all form av konkurrens i det här androidsegmentet.

Under våra dagar med minin så har vi vidare kunnat konstatera att telefonens framsida är känslig för repor och man bör därför vara aktsam med hur man hanterar den. Att placera telefonen i en ficka tillsammans med en nyckelknippa är definitivt ingen god idé och kommer att lämna märken på telefonen, därför är någon typ av skydd att rekommendera.

Den interna högtalaren är riktigt bra och slår alla tidigare testade telefoner med hästlängder. Ljudet är högt och klart och det är inga problem att lyssna på musik eller podcasts även i lugna utomhusmiljöer. Detta innebär också att risken att du inte skall höra när telefonen ringer är ytterst liten.

Vi har under testperioden imponerats av batteriet som allt som oftast har mäktat med 36-48 timmar. Att klara ett dygn har inte varit några problem alls – något som inte alltid är fallet med större och kraftfullare androidtelefoner. Däremot har X10 mini en akilleshäl och det är röstsamtal, ett samtal på två timmar kan dränera närmare halva batteriet och talar man mycket och länge så blir batteritiden absolut lidande.  Att batteriet inte är utbytbart är sannolikt inte ett problem för majoriteten av alla användare, men vi tycker ändå att det är tråkigt att Sony Ericsson har valt den här ”köp och släng”-lösningen.

Kameran håller hög klass vad gäller stillbilder, ungefär i nivå med storasyster X10, fast med en bättre skärpa. Färger återges med hög mättnad utan att vara översaturerade som X10:s bilder ibland blir och videoinspelningen i VGA (640×480 pixlar) är godkänd, men inte mer. Vidare är ljudupptagningen vid videoinspelning lite dov och burkig.

Vi är efter vår dryga vecka med Sony Ericsson Xperia X10 mini lite småförälskade. Telefonen har sina brister som smartphone, inte minst då man jämför med större och dyrare androidtelefoner, men den har lyckats charma både oss på redaktionen och nästan alla som vi har visat upp den för. Slutbetyget blir finfina 4 av 5 droidhuvuden, och det finns utrymme för mer om Sony Ericsson löpande arbetar på att utöka funktionaliteten av främst hemskärmar och timescapefunktionen.

Uppdatering 2/6 11:24: Rikard Skogberg, produktansvarig på Sony Ericsson, meddelar att det följer med ett trådburet stereoheadset med fjärrkontroll (MH810) samt ett displayskydd i förpackningen. Tack också ni som påpekade detta i kommentarerna.

Betyg:

Plus för:
* Snabb och kvick i det mesta
* Bra extern högtalare
* Bra känsla och kvalité
* Bra och ljusstark display
* Den fysiska knappsatsen
* Batteritid i standby
* Kompakt och liten utan att för den delen vara långsam eller sakna funktioner
* Kameran tar bra stillbilder och okej video
* Lättarbetat gränssnitt som lämpar sig väl för enhandsanvändning

Minus för:
* Framsidan av telefonen är alldeles för lätt att repa
* Lågupplöst skärm med aningen dålig skärpa som följd (160 dpi)
* Musikspelare i enklaste laget
* Widgethanteringen med endast en widget per skärm
* Telefonen reagerar inte alltid på beröring i överkant av skärmen
* Ej utbytbart batteri
* Timescape är inte särdeles användbart
* Dålig batteritid vid röstsamtal (ca 4h)
* Android 1.6

Stöd Swedroid och köp Sony Ericsson X10 mini via din favoritoperatör:

Tre
Sony Ericsson Xperia X10 mini  – Svart
Sony Ericsson Xperia X10 mini  – Vit

Halebop
Sony Ericsson Xperia X10 mini – Svart

Tele 2
Sony Ericsson Xperia X10 mini – Svart
Sony Ericsson Xperia X10 mini – Vit

Telenor
Sony Ericsson Xperia X10 mini – Svart

Telia
Sony Ericsson Xperia X10 mini – Svart

 • Kvillen

  Äntligen lite kvällsläsning, har längtat efter denna recension då jag tror mobilen kommer passa min sambo som handen i handsken :)

  Tack på förhand!

 • Jonte

  Ho-
  Lee
  SHIT!

  så här ska en resension se ut! :D ja måste nog föra över den på min kindle.

 • JÄVLAR vilken bra och lång recension!!! :)

  Jag har X10 och jag älskar den, den är skitbra :D den var stor i början tyckte jag men tycker inte det längre :P lättare då det är touch. Blir ju så pilligt när det är ännu mindre, tycker det är pilligt som det är :)

 • Tycker att ni gör ett toppenjobb på Swedroid!

  Bättre recensioner än de ”professionella” mobil tidningarna.

  Gällande telefonen, grymt söt men allvarliga minus.
  * Android 1.6
  * Ej utbytbart batteri

 • Polaren köpte den till sin tjej, hon gillar den mycket. Skulle vart bra o få tag på det rosa skalet också :)

 • Misosoppa

  Oh, har redan fått tjejen att köpa denna. Allt jag behövde säga var: ”EN SNYGG ROSA MOBIL MED MP3 SOM FÅR PLATS I DINA JEANS!!!!

  När hon lägger undan den pillar jag alltid på de häftigaste androidfunktionerna hon inte har någon aning om.

  Det är bra toppen att ha tjej ibland :)

 • @Misosoppa

  Ja precis, som att ha 2 mobiler fast man behöver bara underhålla en av dem :D

 • Frojd

  Håller de inte på o byter genvägarna i någon av reklamfilmerna? Jäkligt illa att det inte går i verkligheten isf…

  Edit: Ser att det faktiskt ska gå, bra!

 • @Frojd
  Jo, det fungerar mycket riktigt. Det var helt felaktigt skrivet att det inte gick att byta snabbstartsgenvägarna och är nu korrigerat.

 • Nicorazz

  Grym recension! Men har ni lagt märke till att man måste dra på mitten av statusfältet/notification bar för att få ner den. Jag trodde själv att den inte reagerade några gånger när jag drog på sidorna, men när jag drar i mitten av skärmen funkar det alltid.

 • Tack för en utmärkt recension. Hoppas X10 mini slår bra på marknaden, skönt med någon som försöker tänka annorlunda och nytt.

 • Johan

  Ligger det inte en plast film på skärmen som det gör på X10Big ?

 • @Johan
  Så vitt vi kan se så verkar det inte finnas någon plastfilm ovanpå displayen, som på den stora X10:an.

 • aa

  Hur kan ni ge 4 i betyg med så många minus?

 • Varazir

  Riktigt bra skrivet

 • Richi

  Utmärkt recension.
  En konstig sak var ang. headset ni testade inte hade möjligheten att styra musikspelaren. Den jag fick i lådan var en headset med full kontroll av både musikspelaren fram/bak, play/pause samt volym.
  Nu undra om det var bara er exemplar som kom med snik varianten eller fick ni andra också den version?

 • Hasse

  @aa
  Både plus- och minuspunkter kan så klart väga olika tungt. Jag tolkar de flesta minuspunkterna som mindre tunga, men ändå värda att nämna.

 • Måste säga att berättare i gränssnitt filmen, du gjorde det jävligt bra, Du har en bra röst för det och du har inte för brottom och tar det lungt, du får massa pluss!

 • Kenta

  En av de bästa recensioner jag läst :) Nu blev man nästan sugen på en X10 mini efter att ha läst detta. Trots att jag inte har någon nytta av en ny telefon, särskilt inte en med mindre skärm. Kul att se att SE fortfarande kan göra bra mobiler.

 • Gilgamesh

  tror nog en X10 mini PRO blir bra som reserv telefon :)

 • Emil

  @Richi
  Jag fick det headsetet i min också, Sony Ericsson MH810. Min låda ser inte riktigt lika dan ut som på bilden heller.

 • FlyingGnu

  Mycket bra recension, ni ska ha grym cred för det jobbet ni lägger ner! Bra att ni tog upp batteritiden också, speccen ser ju inte lysande ut, men undviker man bara att prata i mobilen så. =)

 • Riktigt grym recension, blev lite köpsugen nu faktiskt. Liten anmärkning bara: I tabellen Virtuellt Minne så finns det 2 stycken olika Google Nexus One 2.1.

 • Khan

  Riktigt informativ recension, imponerande! Lite besviken dock på den mediokra musikspelaren. Har dålig koll på detta då jag ej köpt mig en androidlur än(X10 mini PRO var tänkt att bli den första) men finns det några bra gratis alternativ att köra med ist? Speciellt med tanke på den något ovanliga upplösningen och skärmstorleken för att vara en androidlur. Att kunna söka på musik själv enkelt är ju ett måste i en sån här lur.

 • Roger

  Det följer med ett trådbundet headset med fjärrkontroll! Om ni inte snedimporterat? =)

 • mattias

  Hur är det med appsar på Market med denna mobil? Är det mkt man inte kan hämta hem pga den lågupplösta skärmen? Som det är för HTC Tattoo?

 • azek

  Helt otroliga recensioner! Det är ljuvligt bra!

 • henk

  Grym recension! :) Stora creds till er på Swedroid!

  Angående headset så kollade jag ett gäng webbutiker precis och alla butiker uppger inte vilket headset som följer med. De butiker som har med den informationen uppger MH810, förutom Katshing som uppger MH610. (Typo hos Kathsing?)

 • Jonas

  Grymt bra recension. Som övriga sagt så ligger denna recension långt över IDG förlagets samt Prylfeber töntarna.

  Keep it up and keep’em coming :)

 • Karim

  Respekt! Härligt med en uttömmande recension av hög klass.
  Alltid mycket intressant läsning på Swedroid.

 • Dennis

  Jättebra recension! Fick min X10 mini igår, vilken är lite annorlunda i kartongen gentemot den ni packat upp… Min kartong är avlång och grå, med röda kortsidor, och inuti lådan hittades det: *TADAA* ett headset med knappar som styr musiken och volymen! Vet ej vart ni får er mini ifrån, min kommer från The Phone House.

  Är sjukt nöjd med min nya lilla lur, spöar helt klart skiten ur min gamla Tattoo! :D

 • Hittade dock inget om GPS:en ?

  Får nämligen ingen vidare bra mottagning/signal
  till det medföljande Wisepilot-programmet.

  Mycket bra test i övrigt !

 • nEE

  det blir nog en x10 mini pro till tjejen när hon fyller år :)

 • Anonym

  Mycket kudos åt er recension! Men jag undrar, får man inget displayskydd med i lådan?

 • Filip

  Tack för en mycket bra recension. Ni är outstanding på att testa telefoner!

 • Anonym :Mycket kudos åt er recension! Men jag undrar, får man inget displayskydd med i lådan?
  Rapportera inlägg

  Jag fick displayskydd till men rena skräpet, blev massa luftbubblor
  direkt.. hopplöst.. så jag fick slänga skyddet… ingen höjdare

 • Peter

  @Richi
  Jag fick också ett fullt headset med alla kontroller, köpte olåst den svarta på Expert.

 • m

  Jag fick också, likt flera sagt här, ett head-set med knappar så att man kan styra musikpspelaren.

  Anonynym: Jo, jag fick iallafall med ett skärmskydd, tyvärr så klantade jag mig när jag satte på det så det såg förjävligt ut med bubblor och damm under, så jag tog bort det.

  Annars en bra recension, håller med om att skärmen verkar vara käsnlig, skitsynd på en annars riktigt grym telefon! Men jag är nöjd ändå! :)

 • Grimster

  Härlig recension. Ska försöka få min flickvän att skaffa en X10 mini. Hon var lite rädd för att Android skulle vara för avancerat för hennes smak men det låter ju på recensionen som att dom förenklat det en del och det skulle passa henne garanterat. :)

 • Dennis

  Displayskyddet var inte mycket att hänga i den berömda granen, dock fyller den sin funktion till InvisibleShield släpper sitt…
  Fick också en massa bubblor, och även hår, under skyddet. Håret kunde dock bero på de två katter som ville mysa samtidigt som jag satte dit skyddet… :D

 • Dennis :Displayskyddet var inte mycket att hänga i den berömda granen, dock fyller den sin funktion till InvisibleShield släpper sitt…Fick också en massa bubblor, och även hår, under skyddet. Håret kunde dock bero på de två katter som ville mysa samtidigt som jag satte dit skyddet… :D
  Rapportera inlägg

  http://www.dustinhome.se/pd_5010393473.aspx

  Släpps till X10 Mini den 9 Juni:
  INVISIBLE SHIELD – SONY ERICSSON X10 MINI – SCREEN

  Men jag kan inte förstå varför detta skulle vara någon
  skillnad jämfört med det skydd man fick till telefonen?

 • ther

  Kanon recension, uttömmande och intressant som alltid :)

 • F

  Fantastiskt bra och genomgående recension!

 • Gecko

  Verkar vara en trevlig liten mobil. Mer prisvärd än x10:an, kanske?

  Jag funderade på x10 mini pro ett tag, men den lilla skärmen kan nog ställa till problem vid vissa appar.

 • Björn Numé

  Jobbar själv med att testa telefoner för ett ”större” företag… fick tag i minin för några dagar sen, dessutom med det avancerade headset:et.

  Riktigt nöjd med hur den presterar för att vara en Sony och dessutom så liten. Testade den på min 13 åriga son för att se över användarvänligheten dessutom.

  Kortfattat, mycket bra telefon för den som vill ha ”den där lilla saken” som inte syns eller är klumpig. Fungerar bra som en företagstelefon med p.g.a. Roadsync, dock bara som att svara på lättare mail och ha ”kontroll” på mailflödet. Kunde inte söka i Exchangekontakterna i ad:et men det beror nog på begränsningarna i 1.6:an.

 • mekstro

  Bra recension! Mindre bra lur.
  Hade det inte varit för QVGA och fast batteri så hade den här varit ett alternativ.
  Om det åtminstone hade varit HVGA kunde jag kanske smälta det där med batteriet, men nu går den fetbort.

 • AToTheK

  @Nicorazz
  Jag antar att det är för att man inte ska råka trycka på snabb knapparna som man måste dra i mitten.

 • AToTheK

  @mattias
  Jag har inte märkt några problem med det än under de månaderna jag använt min X10 mini

 • pux

  X10 mini for president!
  Helt ärligt den första telefon på länge som jag tycker är innovativt och tilltalande.
  Extremer är coolt, antingen jäkligt stora grejor eller väldigt små grejor. Nu får vi bara hoppas att Apple inte har något liknande i görningen. Men det ser inte ut som det väl?

 • AToTheK

  Gillar man inte den HOME SCREEN som följer med så kan man ju alltid installera en ny via android market.

 • Anton

  Verkar ju vara riktigt nice faktiskt! Jag var tidigare skeptisk till det lilla formatet, men det verkar man ju trots allt ha löst föredömligt. Lär bli en storsäljare!

 • henk

  För att få klarhet i vad som gäller angående medföljande headset på den svenska marknaden mailade jag Sony Ericsson. Här är deras svar:

  Sony Ericsson Xperia X10 mini levereras både med MH610 och MH810. Vilken handsfree som medföljer beror på vad operatören/distributören har beställt.
  I de flesta fall är det MH810 som medföljer i Sverige.

 • @henk
  Intressant information, tack för detta!

 • Dennis

  Andreas :

  Dennis :Displayskyddet var inte mycket att hänga i den berömda granen, dock fyller den sin funktion till InvisibleShield släpper sitt…Fick också en massa bubblor, och även hår, under skyddet. Håret kunde dock bero på de två katter som ville mysa samtidigt som jag satte dit skyddet… :D
  Rapportera inlägg

  http://www.dustinhome.se/pd_5010393473.aspx
  Släpps till X10 Mini den 9 Juni:
  INVISIBLE SHIELD – SONY ERICSSON X10 MINI – SCREEN
  Men jag kan inte förstå varför detta skulle vara någon
  skillnad jämfört med det skydd man fick till telefonen?

  Rapportera inlägg

  Det som hängde med var väldigt stelt och inte speciellt användarvänligt när man drar fingret över det. Säljer InvisibleShield på jobbet, dom är så VANSINNIGT mycket bättre! :)

 • Jonas N

  Bra test !

 • Dennis :

  Andreas :

  Dennis :Displayskyddet var inte mycket att hänga i den berömda granen, dock fyller den sin funktion till InvisibleShield släpper sitt…Fick också en massa bubblor, och även hår, under skyddet. Håret kunde dock bero på de två katter som ville mysa samtidigt som jag satte dit skyddet… :DRapportera inlägg

  http://www.dustinhome.se/pd_5010393473.aspxSläpps till X10 Mini den 9 Juni:INVISIBLE SHIELD – SONY ERICSSON X10 MINI – SCREENMen jag kan inte förstå varför detta skulle vara någonskillnad jämfört med det skydd man fick till telefonen?
  Rapportera inlägg

  Det som hängde med var väldigt stelt och inte speciellt användarvänligt när man drar fingret över det. Säljer InvisibleShield på jobbet, dom är så VANSINNIGT mycket bättre! :)
  Rapportera inlägg

  OK men invisibleshield – hur monterar man det UTAN att få bubblor ?
  måste väl fungera på ett mycket bättre och lättare sätt!?

  Mvh Andreas

 • PeterL

  Lite förbryllande att det var så pass stor skillnad på fotokvalitén, och att minin var den bättre. Ni har inte råkat ha igång den förödande bildstabilisatorn eller nåt på x10’an? Kolla t.ex. bilden på presenten som ju är toksuddig. Har inte upplevt att bilderna blivit så där med min x10.

 • Det är så pass billig att jag faktiskt funderar på att skaffa en som ”andra”-telefon att ha med när man inte vill ta med fullstora Nexus. Har fingrat på den och den väckte verkligen ett litet ha-begär. Får se hur Pro’n är. Kul att SE ändå inte tycks misslyckas med sina Android-telefoner. Lovar gott för framtiden.

 • @SwedBear
  Jag tror många tänker som du gör. Storleksfaktorn i sig kommer sannolikt leda till att minin kommer sälja som smör, och att telefonen dessutom är riktigt trevlig att använda gör förstås inte saken sämre.

 • Frason

  Hade den bara haft ett snäpp högre upplösning så hade den varit given, nu faller den dock på det. Synd!

 • Pelle

  Jag har nu haft min X10 mini i 1 vecka och är mycket nöjd.
  Även jag hade problem med min skyddsplast som till slut gick sönder pga. att det blev så mycket bubblor o skit under.
  Jag skickade ett mail till Sony Ericsson och frågade om man kunde få en ny men det gick inte bra.
  Så nu får jag väl ta och slänga upp 125 kr för ett skydd, dvs. INVISIBLE SHIELD – SONY ERICSSON X10 MINI – SCREEN. Dyrt för ngt så litet.

  Men det enda jag har att klaga på ang. denna telefon är kameran när man tar inomhus. Utomhus blir kanonfint, bland det bästa jag sett med en mobilkamera. Jag har t.o.m. provat att skriva ut och det blev mycket bra. Men inomhus så blir det suddigt om du inte håller den väldigt stadigt.
  Fast jag köpte inte denna för kameran, jag köpte den för att den är liten och att det är en androidtelefon.

 • ppg

  Fantastiskt test. Uttömmande, objektivt och proffsigt. Videodemot på gränssnittet var även det top notch. Inget fumlande, tvekande eller trams. Målinriktat och to the point.
  Sen att telefonen är minst lika bra den skadar ju inte :) Har haft min en vecka nu och den har redan tagit en till synes ointaglig plats som bästa luren jag ägt genom tiderna. Allt känns så enormt genomtänkt (ok, även solen har fläckar) och inriktat på att få saker gjort. Snabbt.
  Med tanke på priset så blir det utan tvekan full pott från mig. Som sagt, både på luren och testet :)

 • Vipan

  I morgon ska jag ställa mig i grönsaksavdelningen på Hemköp o plåta tomater med min X10. En jämförande studie helt enkelt.

 • Joppe

  Peggle? Har popcap börjat släppa spel till Android nu äntligen?

 • Daniel

  Grym recension! Uttömmande, intressant o informativt!
  Ska försöka övertyga tjejen o byta men hon har blivit lite allergisk mot SE eftersom hon nu har en X1.

 • Daniel :
  Grym recension! Uttömmande, intressant o informativt!
  Ska försöka övertyga tjejen o byta men hon har blivit lite allergisk mot SE eftersom hon nu har en X1.

  Rapportera inlägg

  Hade en X1 tidigare.. det är SJUKT mycket skillnad, som natt och dag !

  Jag bara älskar min x10 mini – massa trevliga finesser i den som
  inte en windows mobile / x1 hade

 • Lasse buss

  lugnt Android 2.1 är utlovat av SE så det är bara att tuta och köra på en mini!

  JOKR Solutions :
  Tycker att ni gör ett toppenjobb på Swedroid!
  Bättre recensioner än de “professionella” mobil tidningarna.
  Gällande telefonen, grymt söt men allvarliga minus.
  * Android 1.6
  * Ej utbytbart batteri

  Rapportera inlägg

 • Andreas

  Någon som prenumenerar på mobil eler köpt tidninge som kan säga vad de gav Minin för betyg?

 • Dentist

  Vilken app är det på bilder som visar Systeminfo?

 • @Dentist
  Android System Info. Gratis på Market.

 • Fredrik

  Tjejen har en ikon högst upp till vänster i raden där uppe som säger att data är aktiverat, finns det något sätt att få bort den?

 • Fredrik W

  Själv lekte jag med X10 Mini Pro igår på SWDC. Tangentbordet var högt över förväntan (för min del) och bägge telefonerna känns lite beroendeframkallande. Hoppas för SEs skull att de kommer sälja som smör!

 • fredde

  Hej! Någon som vet om Mac OS X har synkstöd (iCal, adressbok osv) för denna telefon, direkt från förpackningen eller om man måste köra någon tredjepartshistoria för att få det att fungera? Köpsuget är stort. Batteritiden skrämmer mig lite dock. Förresten, finns det något ”kit” så man får tag på alla skalen? Är mest förtjust i orange, grön, silver, svart och….haha..ja, det var väl de flesta där! ,-)

  Pro eller vanliga mini är frågan sen… hm… Tips?

  mvh fredde

 • Tjaba

  Tryck på knappen clear i den expanderade statusbaren

 • fredde :Hej! Någon som vet om Mac OS X har synkstöd (iCal, adressbok osv) för denna telefon, direkt från förpackningen eller om man måste köra någon tredjepartshistoria för att få det att fungera? Köpsuget är stort. Batteritiden skrämmer mig lite dock. Förresten, finns det något “kit” så man får tag på alla skalen? Är mest förtjust i orange, grön, silver, svart och….haha..ja, det var väl de flesta där! ,-)
  Pro eller vanliga mini är frågan sen… hm… Tips?
  mvh fredde
  Rapportera inlägg

  Har ett lime: nytt originalskal till salu på tradera:
  http://www.tradera.com/-X10-Mini-Lime-skal–NYTT—auktion_260707_113807619

 • Upptäckte att när jag startade telefonen imorse så kom
  valet upp välj språk och importera kontakter från simkortet,
  fler som varit med om detta? sen var alla inställningar kvar
  ändå.. detta var när batteriet nästan var helt slut…

  I övrigt riktigt nöjd som sagt, finns kul program till x10 mini =)
  Android market e riktigt bra!

 • Fredrik

  Tjaba :
  Tryck på knappen clear i den expanderade statusbaren

  Rapportera inlägg

  Jo om det är något man kan ta bort som tex mail och sånt så fungerar detta, men inte när det gäller denna symbolen

 • Pelle

  @Andreas

  Om man sitter inomhus så får man ingen bra signal annars är signalen kanon utomhus. Är ju exakt samma sak med vanliga gps man har i bilen, de har ingen signal inomhus eller väldigt svag.
  Står man vid fönstret så funkar gps:en.

 • Chrille

  Var en sväng på lunchen och kände på X10 mini. Blev grymt sugen på den på grund av det lilla formatet och den skulle passa fint som reservlur till min Desire som just nu lider av spräckt displayglas.

  Formatet, vikten och designen på X10 mini är ju bara helt underbart. Vad som är mindre tilltalande är plastigheten (bortskämd med Desire??) och bildkvaliteten på skärmen. OK, det är QVGA, man ser pixlarna tydligt, men jag tycker också att den gav ett suddigt intryck. Kändes inte riktigt som år 2010 när det gäller den visuella upplevelsen. Funderar ändå på om man ska förhandla in minin till frugan där hemma. Då kan jag ju låna den av henne under tiden som Desiren är på reparation.

 • Magnus

  Mycket bra test! Kan bara instämma, jag är själv helnöjd med den.

  Messerschmitt-Kommentar: Stapeln för Sony Ericsson i diagrammet för ”SunSpider JavaScript Benchmark” borde ligga på samma nivå som Google Nexus One som är på 13945ms… inte på nästan samma nivå som Ace Liquid som har 27891ms medans SonyEricssons värde är 13945ms?

 • Supernöjd förutom en liten ynka pynka detalj: du kan inte spara bilder som du får via mms. Jag får mejla den till mig själv för att kunna spara den. Mejlade SE som bekräftade detta utan att hänvisa till någon förändring som kan få en så enkel sak att fungera men nej, du kan använda bilden som kontaktbild eller bakgrund. Men inte spara. But why?!

 • @Magnus
  Ajaj, vi har snubblat lite då vi har skapat graferna. Stapeln för X10 är rätt, men värdet till höger om den är fel.

  Det är dock åtgärdat nu. Tack för påpekandet!

 • Linool

  Någon som lyckas med att spara en bild de fått via mms till minneskortet? Jag lyckas inte, har mailat SE och de hänvisar till att man måste vidarebefordra till mail.. Basic-funktion enl mig..

 • Lennart

  Här kommer några av mina erfarenheter från min X10 mini som jag har haft i 6 dagar.

  Min förra telefon var en Sony Ericsson W810, dvs rätt primitiv så det är främst den jag kan jämföra med. Eftersom jag är ägare av telefonen så är jag rätt bias, så därför försöker jag i första hand fokusera på de negativa sakerna med telefonen (det är också det som jag tycker är mest intressant att själv om andra telefoner). Trots denna lista med negativa saker så tycker jag att telefonen är riktigt bra.

  * Långsam att låsa upp tangentlåset när telefonen legat ett tag. Jag antar att den går ner i något djupare sovläge efter några minuter?

  * Något seg när man kör Spotify och webbläsare samtidigt. Vi några tillfällen har jag fått ljudet att hacka vid tung belastning. Det kan också gå lite långsamt (några sekunder extra) att starta upp nya applikationer när man haft många igång.

  * Inte den bästa mottagningen på Wifi. Vissa gånger tappar man Wifi:et pga detta.

  * Timerapplikatonen rätt enkel, det går inte att ställa in alarmsignal så det är lätt hänt att missa timern man har satt.

  * Kalkylatorn är sämre än den på W810. Det går inte att kopiera/klistra in siffror, ej heller att spara dem i minnet.

  * Sony Ericssons kontaktapplikation saknar funktionen ”send call directly to voicemail”. Går dock att få fram om man trixar lite.

  * Det krävs ett 3:e partsprogram (LED Light) för att så på kamerans led lampa utan att gå in i kameran.

  * Kan inte spela in samtal. Det gick på min W810.

  * Kontaktlistan sorterar inte åäö korrekt

  * Dåligt bluetooth-stöd. Måste intallera 3:e partspgoram för att överföra filer. Med Bluetooh File Transfer så kan inte ANDRA enheter initiera sändning av filer (däremot kan filer skickas båda vägarna när väl DU har initierat).

  * Inga profiler (ljudlös med vibrator, ljudlös utan vibrator men med meddelande signal etc). Dock finns det en enkel ljud/vibrator-väljare genom att använda up och ner-knapparna på sidan.

  * Bara 1 widget per hem-skärm (det borde finnas plats för flera)

  * Lite dåligt stöd för små skärmar i Android market. Ofta kan man tanka hem program manuellt från tillverkarnas hemsida och installera ändå.

  * Primitiv mediapselare (går inte att skapa spellistor)

  * Exchancestödet i det medföljande programmet från RoadSync är fungerande, men inte helt komplett (stöd för egendefinierade undermappar verkar saknas).

  * Batteriet räcker inte så länge. Om du har push aktiverat på Exchance så kan du räkna med att ladda varje dag.

  * Det är nästan omöjligt att skriva SMS samtidigt som man går och håller telefonen i 1 hand. På min W810 var det inte lika svårt. Detta är en artefakt av att man inte har fysiska knappar att skiva med.

  * Kontaktapplikationen får inte med Googles fördefinerade grupper ”Släkt”, ”Vänner” och ”Medarbetare”.

  * Vissa gånger känns det som att skärmen inte ”tar” tryckningar i inmatningar. Dock händer det inte så ofta att det känns som ett större problem.

  * Kalendern kan inte visa veckovyer (däremot kan RoadSyncs kalender det)

 • lambo

  Man kan alltid ladda hem Home++ så blir widget problemfri

 • Jon

  Jag tror inte att HVGA hade varit så bra lösning på denna telefon, där tänker ni nog lite fel!
  Kom ihåg att skärmen bara är 2.55″.
  Tänk dig att du laddar hem en app till telefonen, kör denna i HVGA-upplösning, så är den anpassad för skärmar av större storlek (ingen är anpassad för så här liten skärm), och alla knappar blir mindre, och väldigt svåra att träffa på en så liten skärm, men med QVGA så är upplösningen så dålig att knapparna blir ganska stora ändå.

  Men visst, jag förstår att UX, bilder, video (webbläsaren kanske även) skulle sett bättre ut med HVGA… men ”inkompatibiliteten” med appar hade nog varit ett större problem än dom fördelar det inneburit.

  Jag tror SE gjort detta val medvetet. Kanske om minimobiler slår igenom så kommer man så småningom dedikera HVGA upplösning (eller någon annan kanske lite mer udda upplösning) för dessa och därför designa appar med stora knappar i den upplösningen.
  Priset tror jag inte haft någon avgörande betydelse, tror inte upplösningen hade gjort så stor prisskillnad, tror inte SE gjorde valet av den anledningen.

 • Dennis

  Pelle :

  Så nu får jag väl ta och slänga upp 125 kr för ett skydd, dvs. INVISIBLE SHIELD – SONY ERICSSON X10 MINI – SCREEN. Dyrt för ngt så litet.

  Rapportera inlägg

  Klaga inte på det priset, företaget jag jobbar på säljer det för 199 pix! ;)

 • Jocke

  Är det inte dags att revidera recensionen lite?
  Statusbaren är faktiskt väldigt enkel att få ner, om man bara drar där det är tänkt. I mitten-övre delen av skärmen.

  För övrigt makalös recension!

 • Robin

  Finns ingen bättre telefon i denna storlek.

 • Andreas

  Köpte min igår. fick med ett vitt och ett grönt skal.
  Och jag kan styra musiken och sådant med headsetet.

  Men det kommer nog inte användas, utan jag ska nog använda det där Blutetooth-headsetet som följde med min Aino istället.

  Gillar storleken och vikten på telefonen. den känns rätt snabb i menyerna och sådant också, och det gilar jag. Ainon är sirapsseg i jämförelse.

 • Micke

  Var får man tag på den snygga bakgrundsbilden med träpanel som syns på några av era bilder? Den finns inte med som standard på telefonen.

 • Micke

  @bernard

  Man tackar!

 • Axel

  Har haft min i en vecka nu och är störtnöjd med allt! Kanon telefon!Dåligt utbud av apps änsålänge men det kommer fler med tiden. När kommer android 2.2 till x10 mini? någon som vet??

 • Gisse

  Jag har precis köpt mig en X10 mini och vill byta ut det svarta skalet mot någon roligare färg. Har sökt på internet men kan bara hitta svartá och vita skal och något enstaka på Tradera. Någon som vet vart man kan köpa skal med färg? Är supensugen på lite färg.

 • raudo

  Sorry if I missed it in the review/comments but afaik the battery can be replaced via service so no such “köp och släng”, can be read from the ‘horse’s mouth’ here:
  http://www.mobil.se/nyheter/Sony-Ericsson-chattade-med-lasarna-1.338239.html?firstComment=0

  mvh.

 • Krippakristian.nor

  @Pelle
  Gps kräver fri horisont till satelliterna för att fungera, finns ingen GPS som fungerar inomhus… därav att den är något bättre vid ett fönster som kan göra att det finns nån satellit som når antennen på mobilen då.

  MVH
  Krippa

 • Danne

  Köpte min X10 mini i söndags och batteriet har totalt dränerats två gånger sedan dess. Visst har jag haft saker igång och testat alla möjliga funktioner men är riktigt besviken på batteritiden. Hade batteriet fulladdat igår när jag gick och la mig, drog ur laddaren under natten och idag var batteriet tomt strax efter lunch. Alltså cirka 16 timmar efter att den var fulladdad var den tom trots att jag inte kört så hårt med den under dagen. I övrigt en riktigt shysst telefon, men med kass batteritid så sjunker den avsevärt i mina ögon.

 • Bra test! Jag blev positivt överraskad då jag fick pilla på den häromdagen. Jag var lite skeptisk innan med tanke på att X10 kändes lite plastig men ”minin” var riktigt cool. Blir lite sugen på att köpa den som komplementtelefon. Hur coolt som helst att köra Spotify på när man är ute och joggar. Kommer garanterat bli en storsäljare i ett helt nytt segment… Prisvärd också…

 • FB

  Köpte en igår, testat den grundligt och jag är väldigt nöjd. Snygg och liten, märks knappt i fickan och är dessutom mkt användarvänlig. Har aldrig varit så imponerad av en mobil i denna prisklass, betyg: 9/10.

 • Nilssman

  Har haft min 4 dagar nu är nöjd med den förutom en sak , jag är verkligen besviken på kontakthanteringen jämfört med vanliga SE mobiler , med android går det inte ens att vidarebefodra kontakter , eller finns det app som fixar det ?

 • EvaMaria

  Har någon ett bra förslag på headset? Är inte impad av de medföljande lurarna.

 • björnen

  Som jag förstått det av vad som framgår av recensionen så ingår alltså i kartongen förutom själva telefonen även laddare, MicroSD-kort (2gb), USB-kabel, extra skal, displayskydd samt trådburet stereoheadset med eller utan fjärrkontroll (MH610 eller MH810)

  Stämmer detta för alla återförsäljare eller kan det variera?

 • CA

  Fungerar utmärkt att söka bland exchange-kontakter! @Björn Numé

 • Goggo

  Köpte en X10 mini i helgen men tycker att vibratorn är väldigt klen… känns knappt i fickan är det någon annan som har samma känsla. Bra recension annars!!

 • Henrik

  Någon som vet om man kan köra den som modem till datorn dvs istället för ett externt 3G kort ?

 • Åsa

  kan man koppla upp sig på genom sitt internet hemma med denna mobilen? =)

 • Mange

  Japp.@Åsa

 • Alexc

  @Henrik: Visst går det, ladda ner appen ”Proxoid” från market och följ instruktionerna. Funkar jättebra för mig.

 • Krister

  Vart hittar jag Bluetooth file transfer? har sökt på android market men hittar inget… bara jag som har problem med att kunna skicka över bilder/musik från min gamla mobil via bluetooth? min gamla mobil hittar inte den nya trots att jag aktiverat synligheten på x10an.

 • Har en X10 mini som jag haft i ett par veckor nu och den total ballade ur i morse när larmet gick igång. Inget ljud hördes utan bara en svag vibration, jag trodde bara att jag hade ljudlöst aktiverat, så jag tryckte på Snoozen, men så då att jag inte alls hade ljudlöst aktiverat, dubbelkollade också detta under inställningar.

  Jag litade inte på att larmet skulle ringa igen så jag aktiverade ytterligare ett larm som skulle ringa om tio minuter. Tio minuter senare drar den igång och vibrerar igen, denna gången stängs den inte av när jag väljer att stänga av larmet, den vibrerar bara våldsammare och med längre intervaller. När jag tillslut trycker på strömknappen slutar den.

  Går in på menyn/inställningar och då blir hela skärmen helt blå och hakar sig så tills deet kommer upp en ruta om att programmet inte svarar.

  Testar starta om och nu får vi se om den ringer i morgon o_o

  jag är extremt försiktig med telefonen, och den ligger alltid på bordet bredvid mig och har den alldrig i solen eller i fickan så det blir fuktigt…inte heller har jag haft den så länge…

  Vad tusan…..?

 • Jag har också problem med Bluetoothen, hittade ett program där, nu minns jag inte vad den hette dock, men även med det programmet lyckas jag inte synas för andra…

 • Åkeson

  Mw600 med portapro väcker upp ljudet som saknas med de medföljande skämtlurarna.

 • Eva-Maria

  @Åkeson
  Tack för det! Ska genast prova.

 • Marie

  Ursäkta uttrycket, men.. skittelefon rent ut sagt!!
  Förutom att den har krånglat från allra första början, så har den nu lagt av helt!! :( och då har jag inte haft den 1 månad ens :(
  Bluetoothen håller jag med föregående talare om oxå, inte alls fungerande
  Startat om sig själv otaliga ggr när det har ringt bl.a.

 • Elin

  Min bluetooth funkar inte heller, verkar som att det bara funkar med bluetooth hörlurar!

  Sen har jag ett problem, jag har telenor. Den byter till GSM nätet och nått som heter R.Då går det inte att ringa till mig, surt! Någon mer som har samma problem?

 • Maja

  Köpte en X10 Mini PRO igår. Jag är jättenöjd! Har kollat igenom i princip varje liten sak på telefonen. Allting fungerar toppen. Helt klart den bästa telefon jag har haft. Funderar du på att köpa den? Isåfall tycker jag verkligen att du skall göra det. Det är inte mycket att fundera på!

  Till alla er som klagar på hörlurarna; Det följde med en lapp när man köper telefonen, läs den så får ni reda på hur ni kan gå tillväga för att få hörlurarna som egentligen skulle följa med. var glad över att ni fick med några i över huvud taget istället, för det skulle man tydligen inte ha fått egentligen..

 • Oliver

  Jag köpte en x10 mini pro men bluetoothen funkar inte :( Hur gör jag?

 • Anonym

  bluetooth funker ju inte !!

 • melle

  är överlag nöjd med min mini pro men stör mig på att kameran inte har någon zoom

 • Jörgen

  @ Krister
  ES File Explorer (på market)

 • Krister

  Tackar :) ska testa!

 • Jörgen

  Hejsan jag har lite frågor om kameran på x10 mini, Kan man Zooma med den ?? tycker det är lite inställningar ,, Någon som vet ??

 • Stefan

  Haft en mini pro i en månad nu. Helt klart den bästa telefon jag någonsin haft (första var en KURT, 1991).
  Klart att det med ett sånt litet format blir en kompromiss, men det är IMHO en optimal sådan. Mycket är förstås tack vare Android, då man kan få telefonen att göra/se ut/fungera ”precis” som man vill.

 • Молодца, так держать, мне бы так.

 • Ove

  Har lagt in några filmer på minneskortet i H264. Filmnamnet syns i videospelaren men när jag ska trycka igång den står det att det tyvärr inte går att spela upp den här videon. Jag trodde H264 skulle funka bra. Vad gör jag för fel?

 • jörgen lyngsmark

  Jag är på jakt efter en kalender att ladda ner till min Sony Ericsson Xperia X10 mini som man kan göra en återkomst av en dag var 7 vecka

 • Спасибо!!!

 • natalie

  är det någon mer än jag som inte kan registrera sitt google-konto på xperia x10 mini? det står att mitt simkort inte är anpassat för datatjänster och att jag inte har någon nätverksanskutning, fast jag har både anslutning och anpassat simkort…jag har provat att skapa en ny apn men ingen skillnad. pga det här kan jag inte heller komma in på ”market”. är det någon som haft samma problem och löst det?

 • Mange

  Plus för mig = Cool, liten och smidig
  Minus för mig = Ingen zoom i kameran, känner sig ofta klumpfingrad då knappytan är liten och trång.

 • Luis

  Har köpt en Sony Ericsson Xperia X10 mini och är nöjd med den. Jag undrar varför får inte sms meddelande då någon skickar en kontakt till mig. Alla andra sms kommer fram även mms, men en kontakt information via sms icke. Trevlig kväll alla :-)

 • HUR FAN TAR MAN UT BATTERIET UR XPERIA X10 MININ??????????
  Min tlf har laggat upp och har bara haft den i 2 veckor cirka och den har redan laggat upp.. detta har hänt mig en gång förut med en annan tlf så är gowde arg. vill veta hur man tar ut batteriet men ingen förklarar det på någon hemsida!!!!!!

 • Anonym

  @piteasflicka
  Batteriet är vällan inbyggt!!

 • Hej! Jag undrar hur man skickar över låtar m.m via bluetooth till en annan telefon. Jag vet inte ens om det går. ÄR DET NÅGON SOM VET HUR så skicka gjärna ett meddelande till osten17@hotmail.com

 • paulina

  herregud vad alla klagar på bluetooth, det man ska göra är att gå in på en sida och ladda hem ën app med bluetooth.

  till dom som klagar på mobilen, just eran mobiltelefon kanske inte funkar av någon anledning men det är ju 3 års garanti! gå bara och byt den och om det inte funkar då, begär pengarna tbx?!

 • linda

  hur loggar man ut från e-post????

 • astrogirl

  Hej,

  Funderar på att köpa en xperia mini eller mini pro. Har följande frågor som jag inte lyckas finna svar på. Kanske någon vet?
  1. Vilka språk för menyer respektive t9 inmatning finns inlagda på en ‘svensk’ xperia mini?
  2. Går det att lägga in ett yetterligare t9 språk utan att nollställa teöefonen och ta bort de språk som finns från början. Jag undrar detta eftersom jag vill ha en telefon med vilken jag kan skriva med t9 på både ryska och svenska och det verkar vara svårt…
  3. Går det att ställa in telefonen så att man kan svara med någon av de fysiska knapparna och inte med pekskärmen?

  Mycket tacksam om någon har svar på mina frågor.

 • astrogirl

  Hej igen,

  Äntligen har det lagts upp en recension av xperia mini på utmärkta prylbloggen.fi! Där (men inte i någon annan recension…) listas alltid alla språ som finns i telefonerna. Det visar sig att xperia mini har både svenska och ryska som t9, så då är jag nöjd!

  Återstår frågan angående huruvida det är möjligt att programmera telefonen så att man kan svara på inkommande samtal med någon av de fysiska knapparna. Detta är ett måste för mig. Är det någon som vet om detta låter sig göras?

 • Johnny

  Hejsan!

  Jag har haft min X10 mini i två dagar nu, och det är bara problem med den.
  batterilängden suger.. Håller bara en dag!
  Och även fast jag har valt meddelande signal så plingar de inte till när man får sms. En riktig skitmobil i mina ögon

 • Mattias

  Jo, köpte en mini x10 pro för 5dgr sedan och har bara haft problem.
  Det mest markanta problem är att batteritiden räcker en halv dag och jag måste ha med mig laddkabel för att kunna ”fylla på”.
  Ett annat problem är den otroliga segheten i telefonen, skitdåligt…
  En annan fråga: Varför måste knappen med ”SV” komma fram ideligen?
  Den knappen man ska ändra språk med alltså.
  Det väljer man 1 ggr, sedan bör väl det räcka med den frågan!!!

 • HInken

  Hur byter man påminnelse ljud för kalendern. Jag hittar inte vart man byter det. ?

  /H

 • Andreas

  Hej jag har precis köpt en x10 mini pro.
  Jag undrar hur man stänger av vibrationen på när man skriver medelande till någon. alltså på touch knapparna.

  Mvh Andreas

 • isa

  jag har en xperia 10 mini och vill ta bort alla sms jag har på mobilen går det att göra eller måste jag sitta och ta bort ett och ett i taget ? :/

 • Fismaja

  @ piteasflicka
  Du tar ut den..? Öppna locket och ta ut den? xD

 • Fismaja

  Förut hade jag en stål mobil eller hur man ska säga. En riktig solid mobil som jag kunde tappa väldigt bra utan den gick sönder.. Men ja.. Den frös som fan och det blev som en bebis till slut. Den funka bara på sommaren när det vara ÖVER 18 grader annars dog den totalt.
  Jag älskar denna mini telefonen. Haft den ett tag och bäst ever. :) Jag menar köper man en så liten så fattar man vad man får ut av den. :) Och repig vet jag icke, fick ett skydd från telefonen och tycker den är grym. :) Sitter bra och visst lite luftbubblor men men. :P Syns inte när den på så. :) Gilla den starkt och den tål kyla! :D Klagar ej på plast mer iaf. ;) :D

 • Jury

  Bluetooth fungerar endas när man skickar data(det ska INTE gå att ta emot bilder/musik/filmer osv, om man inte har app för det)

  SE har skärp tills sig och bytt ut det värselösa(orginal) headsettet mot ett MH810. Suveränt!

  Om telefonen har ”hängt” sig kan man tvinga fram omstar genom att hålla inne *knappen i mitten med symbolen Fyrkant samt Startknappen, i ca 5 sekunder*

  För att ta bort alla meddelanden från SAMMA avsändare, tryck på Meddelande-Symbolen därefter trycker du på den SILVRIGA knappen längst till vänster på din telefon. Meny-baren poppar upp ”Ta bort flera” Bocka för dem kontakterna du vill ta bort meddelande historiken för, Done.

  Och alla som klagar på X10’ans brister: Det är ju trots allt världens minsta Android mobil, man kan inte förvänta sig samma kvalitet samt funktionalitet som hos en normalstor Smart-phone tex iPhone, Samsung Galaxy S osv….

 • ступень в другой мир.

 • Cilla

  @isa
  Hej!
  Nej du bara trycker på knappen längst till höger och väljer sedan ta bort flera!

  Jag har köpt en XPERIA x10 mini med tangentbord för ca en månad sen, och är nästan bara nöjd! Bara ett problem, bluetooth. alltså jag har laddat hem app en och allt, men när jag fått låtarna så går dom inte att lyssna på och tas bort efter en dag. Men annars älskar jag mobilen! Den är skön, cool, och jag är jätte nöjd med kameran, meddelanden, tangentbord etc. Jag älskar mobilen förutom det där med musiken! Någon som vet hur man gör förresten?
  Aja, hejdå!

 • Anonym

  @ Johnny
  Har du hittat lösningen på sms signalen? har samma problem…

 • Anonym

  Luis :Har köpt en Sony Ericsson Xperia X10 mini och är nöjd med den. Jag undrar varför får inte sms meddelande då någon skickar en kontakt till mig. Alla andra sms kommer fram även mms, men en kontakt information via sms icke. Trevlig kväll alla :-)
  Rapportera inlägg

  Anonym :@ Johnny Har du hittat lösningen på sms signalen? har samma problem…
  Rapportera inlägg

  Anonym :@ Johnny Har du hittat lösningen på sms signalen? har samma problem…
  Rapportera inlägg

 • Miika

  jag har inte köpt den än mej ja har tänkt på de ,men jag undrar om man kan lägga in filmer i denna mobil?

 • Johan

  Hur får man alarmet att fungera med telefonen avstängd? testat olika appar med inget som startar upp telefonen?

  Tacksam för hjälp.

 • Sus

  @ Stefan
  Hur får man telefonen att ha andra färger än den där blå då? Det enda jag hittat är themes som kräver att man skaffar den vanliga android-hemsidan eller vad det heter, det vill jag ju inte. Vet du hur man gör för att byta färg eller tema?

 • Fannny”@bdb

  har den gratisinternet? by the way xperia x10 mini är nu uppdaterade tilll android 2.1 sohavea niceday

 • mobilsökande

  Jag undrar om musikspelaren är väääldigt dålig, för jag gillar x10 mini pro och funderar på att köpa, men jag älskar också att lyssna på musik :P

  Tack på förhand! :D

 • Я считаю, что Вы не правы. Предлагаю это обсудить. Пишите мне в PM, поговорим.

 • Я считаю, что Вы допускаете ошибку. Давайте обсудим. Пишите мне в PM, пообщаемся.

 • Не могу сейчас поучаствовать в обсуждении – очень занят. Освобожусь – обязательно выскажу своё мнение по этому вопросу.

 • Я присоединяюсь ко всему выше сказанному. Давайте обсудим этот вопрос. Здесь или в PM.

 • har en xperia x10 mini, men hur f*n tar man kort sådär så man ser sms och sånt som du/ni har gjort? xD

 • Mange

  jag har lagt in filmer som är konverterade för ipfone o de har funkat fint@Miika

 • Anonym

  @Johan
  tyvär går det ej och göra

 • Anonym

  @mobilsökande
  Musikspelaren är mycket bra
  musiken funkar utmärkt
  ljudet är mycket bra

 • Anonym

  @Johan
  ladda hem en app som heter alarm call demo. det kan funka.. funkar på min xperia x10 iaf
  Svar till Johan

 • Petra

  Alarmet går inte att använda om luren är avstängd…tyvärr

 • anonym

  kan man ha videosamtal med den?

 • alexander

  @ Miika
  a det kan man

 • Anonym

  Vet någon hur man skickar musik till andra via Bluetooht? Försöker liksom!!

 • Anonym

  Uppdatera operativsystemet

 • carro

  jag undrar hur man zoomar in och ut med kameran?? jag fattar inte hur man gör!!

 • Dennis

  Jag får inte igång telefonen längre. Det går inte att ladda.
  Någon som har tips ?

 • Thore Karlsson

  efter ett år med denna telefon så kan jag bara säga att den är riktigt kass!!

 • Jag kan inte ens ladda hem senaste versionen som jag rekommenderas att göra!?!?
  Det står att jag ska dra ur USB-sladden, stänga av telefonen, starta om den etc… jag gör allt exakt som det står.
  Sedan SKA den hämta hem senaste versionen, men jag hamnar i samma skitloop hur jag än gör!?!?

  OK att det är min första android, men jag är läskunnig… men baske mig att jag får till det!

  Sedan har jag ett annat problem vilket känns minst sagt märkligt. Jag har laddat hem en telefoniapp, men när jag ska aktivera den får jag felkoder och det enda jag kan komma fram till är att jag kanske måste köpa ett minneskort…

  Är det så eller har jag bara fått ett måndagsexemplar???

 • Anonym

  skönaste mobilen everrrr!!!!!!!!!

 • hej

  jag ska få en sån i morgon! =D

 • наша фирма АквилонАвто http://www.akvilonavto.com/ предлагает запасные части к сельскохозяйственной и специальной технике. Техпластина снегоочистительная и купить запчасти оптом в Минске с гарантией по выгодной стоимости.

 • web ресурс Всемирного Союза IT индустрии. на наших страницах http://www.worlditunion.com/ размещено все необходимое для специалистов IT сферы и участников IT индустрии. IT аутсорсинг, программист администратор и тексты.

 • известный интернет-магазин женской одежды http://www.missdelice.ru/ из Франции предлагает широкий выбор одежды из Франции. французская одежда для женщин и подробный каталог женской одежды из Франции. качественная женская одежда Eden Rose, Jean Marc Philippe и Sparkle по выгодной цене.

 • магазин Чемоданчик. http://4emodan4ik.com.ua/ элитные женские сумки. огромный ассортимент качественной кожгалантереи в Киеве. предлагаем купить портфель, сумку и кошелек с оперативной доставкой по выгодной стоимости.

 • web проект Android Upgrade является весьма полезным сервисом http://android-upgrade.ru/ для владельцев телефонов с ОС Андроид. оформление, ланчеры, QR-сканеры и все для операционной системы Андроид. различные программы для Андроид.

 • российская компания Prime Engineering http://www.primen.ru/ специализируется на продаже систем кондиционирования и вентиляции с доставкой в Санкт-Петербурге. кондиционирование. монтаж вентиляции с гарантией качества дешево.

 • веб ресурс Online-Fan http://online-fan.com/ предоставляет возможность смотреть фильмы онлайн бесплатно без регистрации. лучшие фильмы онлайн бесплатно. огромный выбор кино фильмов различных жанров – фантастика, военные и мистика.

 • известная арт-галерея. картины художников. в галереи представлено множество картин от популярных художников России. с нашей помощью http://rostra-arts.spb.ru/ Вы сможете приобрести картину в Петербурге по оптимальной цене.

 • запчасти Опель. http://www.f-opel.ru/ быстрый ремонт автомобилей Опель. ремонт и обслуживание автомобилей Opel в короткие сроки. СТО Формула Опель производит работы по ремонту автомобилей марки Opel по умеренным ценам.

 • наша фирма Гаро-Нева http://www.garoneva.ru/ уже длительное время специализируется на продаже оборудования для автосервиса. оборудование для автокондиционеров. подъемники для автосервиса в Петербурге с гарантией качества по оптимальным ценам.

 • известная компания Умный дом http://www.umvdom.ru/ специализируется на продаже рольставен и автоматических ворот от известных производителей. автоматические ворота и шлагбаум с установкой выгодно.

 • web ресурс Medumed http://medumed.ru/ специализируется на размещении интересной информации о здоровье и современной медицине. здоровый образ жизни, средства народной и нетрадиционной медицины. все актуальное о болезнях.

 • Hallå hur många skal får man får man skal också med i paketet?

 • Блич и аниме онлайн http://anicart.ru/ в высоком качестве изображения. предоставляем возможность аниме смотреть онлайн бесплатно. широко известный web сайт Anicart создан специально для любителей аниме мультфильмов.

 • смотреть аниме без регистрации. аниме в хорошем качестве изображения http://ghostanime.com/ с частым пополнением базы фильмов. огромное количество мультфильмов в стиле аниме – Beelzebub, Ao no Exorcist и Shaman King.

 • различные русские программы. наш интернет сайт http://sorus.ucoz.ru/ предлагает скачать программы на русском языке совершенно бесплатно и без регистрации. большое количество программ – копирование данных, работа с Web-камерами и создание анимации.

 • известный web сайт Gadkih http://gadkih.net/ создан для тех, кто любит юмор и ищет новые приколы. красивые обои, демотиваторы и анекдоты. также предлагаем скачать игры для компьютера, видеофильмы и электронные книги.

 • stefan

  Varför syns inte blixtsymbolen i vänstra hörnet på min xperia i kameraläget? Jag har ställt in ”auto” och borde väl då få blixt? Kan lampan vara sönder?

 • известный онлайновый кинотеатр Thefilmi http://www.thefilmi.ru/ приглашает настоящих любителей просмотра кино фильмов в режиме online. лучшие фильмы бесплатно. широкий выбор кино фильмов различных жанров – комедии, приключения и исторические.

 • самый дорогой автомобиль в мире. полная информация о самом дорогом авто в мире серийного выпуска размещена на страницах нашего автомобильного интернет проекта. авто Bugatti – фотогалерея, предыстория и характеристики.

 • многопосещаемый web- http://kachal.net/ ресурс Kachal.Net размещает на своих страницах все необходимое для компьютера и Ваших развлечений. каждому посетителю предоставляем возможность скачать фото, журналы и фильмы любых жанров.

 • Viktor

  Går inte att göra

Lediga jobb inom data / IT Företag
Senior fullstack-utvecklare till Spark Vision Publicerad 10 Dec 2017
Senior fullstack-utvecklare till Spark Vision Publicerad 10 Dec 2017
Junior systemutvecklare med databasintresse Publicerad 10 Dec 2017
Serviceinriktad IT-Support Publicerad 09 Dec 2017
SYSTEMUTVECKLARE JAVA – SUNDSVALL Publicerad 07 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Så här ser Sonys slimmade 18:9-mobiler ut enligt löst rykte
 2. Telia och Google lanserar RCS i form av SMS+
 3. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?
 4. Hur mycket lagringsutrymme behöver du i en smartphone?
 5. Xiaomi lanserar Redmi 5 och Redmi 5 Plus med 18:9-skärmar
 6. Qualcomm tillkännager Snapdragon 845 – alla detaljer släpps senare idag

Mest läst

 1. Telia och Google lanserar RCS i form av SMS+
 2. IKEA inleder samarbete med Sonos – ny produktserie med fokus på ljud under 2019
 3. HMD och OnePlus förklarar varför de inte ger telefoner Treble
 4. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?
 5. Så här ser Sonys slimmade 18:9-mobiler ut enligt löst rykte
 6. OnePlus 5T Star Wars Edition kommer till Sverige 14 december

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur mycket lagringsutrymme behöver du i en smartphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons