Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av ZTE Blade (Orange San Francisco)

Postat:
23:28 - 2010-10-03
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Tillverkare: ZTE Modell: Blade Alias: Orange San Francisco Operativsystem: Android 2.1/Eclair Tillgänglighet: Officiellt endast i Storbritannien, hos operatören Orange Pris: 1 100 kronor med kontantkort i Storbritannien Hemsida/specifikationer: Orange UK

Introduktion
Blade, mer känd som Orange San Francisco, är den kinesiska tillverkaren ZTE:s första androidmobil i Europa och lanseras (till en början) exklusivt hos operatören Orange UK. Blade kan ur ett kostnadsperspektiv närmast beskrivas som en instegsmodell i androidvärlden då prisnivån med kontantkort ligger på 99 brittiska pund, vilket motsvarar cirka 1100 kronor med dagens växelkurs.

Prisnivån till trots så har ZTE lyckats med konststycket att klämma in en hel del minst sagt imponerande hårdvara. Vad sägs exempelvis om en kapacitiv AMOLED-skärm på 3.5″ med WVGA-upplösning (480×800 pixlar), multitouch, 512 MB RAM, ljussensor, närhetssensor, GPS, kompass samt SoC-plattformen MSM7227 med en processor i 600 MHz och samma grafikkrets som i Google Nexus One?

Vidare kommer telefonen bestyckad med Android 2.1/Eclair (2.2/FroYo på väg, enligt rykten) och full tillgång till Google-apparna – GTalk undantaget (mer om detta senare).

För ett pris på 1100 kronor så kan det förstås inte vara något annat än en fullträff… eller? Är ZTE Blade för bra för att vara sann? Vad är haken? Swedroid gör i den här minirecensionen ett försök att räta ut en del frågetecken.

Intresset var stort för ZTE Blade bland Swedroids besökare

I kartongen

I kartongen finner vi först och främst SIM-kortet samt kom igång-guide för Orange-kunder, vilket inte är av något större intresse för oss nu när vi inom kort får tillgång till betalapps även med svenska SIM-kort. Kartongen i sig känns onödigt stor och skrymmande, närmare dubbelt så stor som Samsungs föredömligt välpaketerade Galaxy S. Kartongen består av sisådär 70% luft och detta är förstås inte är bra ur miljösynpunkt.

Utöver ovanstående finner vi förstås telefonen i sig, vars framsida skyddas av en tunn plastfilm. Plastfilmen är inte tänkt att vara ett permanent skärmskydd utan endast avsett att skydda telefonen mot repor under förpackning och transport.

Vi finner även ett batteri på 1250 mAh, en USB till microUSB-kabel, ett trådburet headset med 3.5mm-kontakt och en svarsknapp, en användarhandbok samt en väggkontakt, vilken förstås är gjord för brittiska vägguttag. En adapter krävs således om ni inte nöjer er med att ladda via USB-porten på valfri dator. Orange skickar även med ett förinstallerat microSD-kort på 2 GB.

Utseende och byggkvalité

Rent utseendemässigt hittar vi inte direkt något att jubla åt, men inte heller något att klaga på. Blade är i sin mörkgråa kostym ganska anonym och sticker inte ut eller drar blickar till sig, även om den har fått lite ”bling” i form av kromade lister utmed sidorna. Om en diskret design är bra eller dåligt låter vi var och en bestämma själv, men vi tycker att telefonen är ganska stilren – den övertydliga San Francisco-texten ovanför telefonens skärm samt den 10×10 millimeter stora Orange-loggan på bakstycket undantaget.

Byggkvalitén går även den i samma spår som designen – bra utan att vara superb. Materialvalet, plast, är kanske inte så upphetsande, men ytbehandlingen gör att telefonen känns mjuk i handen och ger ett fint grepp. Passformen är däremot inte helt tillfredsställande – det är en del vassa kanter och skarvar, främst i telefonens nederkant och nedre hörn.

Då vi vrider och bänder på enheten med båda händerna så finns det inte minsta tillstymmelse till knarr eller flexande. Telefonen känns solid. Jämfört med en annan telefon i instegssegmentet, Huawei U8220 (även känd som ”Pulse”), så går Blade enkelt segrande ur kvalitetsstriden. Likaså om vi jämför med Acer Liquid och LG GT540.

Telefonens ringa storlek om 116 x 56 x 11.8 mm – vilket är ungefär samma storlek en HTC Magic, men tunnare – gör att den utan vidare får plats i såväl små händer som tighta byxfickor. Vikten ligger på 130 gram, vilket får anses vara lite i överkant för en telefon i den här storleken, inte minst med tanke på att både skärmen och batteriet är mindre än i exempelvis Nexus One, som även den väger 130 gram. Den senare har dessutom ett gediget metallchassi. Även om Blade hade kunnat vara 20 gram lättare så är det knappast som att 130 gram kommer att ställa till med bekymmer för någon. Somliga gillar dessutom lite extra vikt, då det förmedlar en subjektiv känsla av kvalité.

Knappsats/styrdon/anslutningar

På telefonens framsida finner vi tre fysiska knappar (i ett enda stycke plast) vilka sitter aningen för djupt samt erbjuder ett lite ojämnt motstånd då man trycker på dem. Knapparnas försänkning i nederkant leder till att fingrarna lätt tar i telefonens chassi/skal då man trycker på dem. Det är inte på långa vägar så påtagligt att det leder till svårigheter att komma åt knapparna, men det är små detaljer som dessa som de lite dyrare telefonerna ofta gör bättre.

I tur och ordning från vänster till höger finner vi Home, Menu och Back. Bakgrundsbelysningen för Back-knappen extraknäcker som notifierings-LED, vilken blinkar vitt vid nytt meddelande (Gmail, Gtalk), lyser rött vid laddning och blått vid Bluetooth-anslutning. Detta fungerar dock dåligt – ibland får man en notifiering, ibland inte. Man får ta som vana att tända skärmen då och då för att se om något nytt har hänt.

Blade saknar som synes alla typer av navigeringskontroller, d.v.s. en styrkula, ett styrkors eller en trackpad, vilket gör det lite småbesvärligt att exempelvis rätta stavfel vid textinmatning. Man får ofta ”dutta” både 3, 4 och 5 gånger innan man lyckas ställa markören på precis rätt ställe, alternativt skaffa ett skärmtangentbord med direktionspilar som man kan använda till att ställa markören exakt där man vill ha den.

På telefonens högersida finner vi volymknappen (+/-) samt den externa högtalaren i nederkant, och högt på vänstersidan sitter microUSB-porten vilken inte är dold bakom en lucka eller liknande. I telefonens överkant sitter strömknappen och 3.5mm-uttaget för hörlurar. Telefonens nederkant är tom, sånär som på samtalsmikrofonen och en liten skåra för att ta bort telefonens bakstycke, vilket döljer såväl batteri som SIM-kort och microSD-kort (upp till 32 GB). Både SIM- och minneskort går att komma åt och sätta i och ta ur utan att avlägsna batteriet först.

Mottagning, datahastigheter & ljudkvalité
Det är alltid svårt att uppskatta mottagningsförhållanden på ett objektivt och rättvist sätt. Förhållanden ändras hela tiden och man kan inte alltid lita på vad staplarna i statusbaren säger. Med detta sagt så kan vi dock konstatera att Blade utan någon som helst tvekan är bättre än den gamla HTC Dream som vi jämför med. Både vad gäller mottagning (staplar) och hastigheten på 3G-nätet.

Vi mätte via Tres 3G/HSxPA upp cirka 4.2/0.9 Mbit, att jämföra med Dream som på samma nät och samma plats fick drygt hälften, både upp och ner. Via wifi (b/g – inget n) maxade vi cirka 8 Mbit ner och 2 Mbit upp, men mätresultaten varierade kraftigt från gång till gång, framför allt uppströms. Vi har på MoDaCos forum läst en del om problem med wifi – somliga har orimligt låg signalstyrka och andra kan inte ens hitta sitt egna hemnätverk. Vi har emellertid inte haft några sådana problem med vårt exemplar vilket har fungerat precis som förväntat – varken bättre eller sämre.

Ljudkvalitén vid musiklyssnande är ok, även om vi upplever att ljudet är lite ”platt”. Detta kan dock mycket väl även bero på våra lurar som inte är av någon vidare kvalité. Maxvolymen vidare alldeles för låg, vilket blir ett problem om man befinner sig i en bullrig miljö. Musiken drunknar exempelvis lätt i oljudet från en hårt trafikerad väg, vilket inte är någon höjdare om man sitter och väntar på bussen eller liknande.

Ljudkvalitén vid samtal (via 3G) är även den ok, men imponerar inte. Ett svagt, högfrekvent sus hörs i bakgrunden vilket förstärks om man använder headsetet och ljudet som motparten hör är aningen burkigt. I vår ände är dock ljudet då motparten talar klart och fylligt. Då vi jämför med HTC Dream så är Dreamen över lag aningen bättre, även om mikrofonen snabbt börjar ”klippa” ljudet i motpartens öron om man talar för högt. Samsung Galaxy S är betydligt bättre än båda dessa, på alla punkter. Summa summarum: samtalskvalitén i Blade är med näppe godkänd, inte mer.

Den externa högtalaren är förvånansvärt bra, även om även den skulle må bra av en högre maxvolym. Då högtalaren sitter placerad på telefonens högersida istället för på baksidan så kan man placera telefonen både med skärmen uppåt och nedåt utan att täcka över högtalaren och därmed dämpa ljudet. En bra lösning.

GPS & positionering
Under den korta tiden som vi har hunnit testa GPS:en så ha den fungerat väl förutom att det tar lite väl lång tid, 30-60 sekunder, att låsa mot satelliterna när man först startar upp GPS:en. När man väl har etablerat signalen så är den emellertid stabil och visar positionen korrekt på ett tiotal meter när. Via mobilmasterna så får man däremot en position nästan omedelbart, men den visar å andra sidan närmare 300 meter fel. Detta har dock inte med just Blade att göra – det är samma visa med alla telefoner vi har testat på den här adressen.

Bildskärmen och Digitizern
Den 3.5 tum stora AMOLED-skärmen har fått en upplösning på 480×800 pixlar, även kallat WVGA. Den här upplösningen har vi fram till nu, tillfälliga priskampanjer undantagna, endast funnit på telefoner i de högre prisklasserna, för runt 3300 kronor och uppåt. Färgåtergivning, svärta och bildkvalité ligger nästan i nivå med HTC Desire (AMOLED) och precis som på Desire så kan vi se att vita och ljusgråa fält ibland får en svagt rosaaktig nyans, kanske främst när skärmens ljusstyrka är låg. Detta är ganska symptomatiskt för AMOLED-skärmar, men inget som stör oss märkvärt.

Som alla andra AMOLED-skärmar med WVGA-upplösning så har även Blade fått en skärm med ett så kallat PenTile Matrix. Detta är en teknik som används för att öka livslängden, förstärka färger som AMOLED traditionellt har svårt att återge ordentligt och, gissningsvis, för att tillverkningstekniken är mindre kostsam. För bild- och videotittande så är AMOLED-skärmen alldeles ypperlig, men nackdelen är att text och andra kontrastrika grafiska element kan upplevas som aningen oskarpa (bilden visar Sony Ericsson X10 med LCD-skärm till vänster och Samsung Galaxy S med Super AMOLED till höger).

ZTE har vidare utrustat Blade med en kapacitiv digitizer, av okänt fabrikat. Digitizern svarar hyggligt rappt och har inga större problem med att spåra våra fingerrörelser, men den är inte ens i närheten av klassledaren Samsung Galaxy S. Känsligheten i skärmens överkant är inte helt tillfredsställande och mer än en gång har vi råkat ”klicka” väderwidgeten när vi egentligen ämnade dra ner statusbarmenyn.

Vi skulle vilja placera digitizerns känslighet/rapphet ungefär mitt emellan Sony Ericsson X10 och HTC Desire – något som vi senare i testet får stöd av då vi mäter upp skärmens avläsningsfrekvens: Blade hamnar med 33 Hz mitt emellan X10 (27 Hz) och Desire (37 Hz).

Ytterligare en fjäder i hatten för ZTE Blade är att digitizern har stöd för multitouch – d.v.s. förmågan att kunna läsa av två eller fler simultana skärmtryck, samt spåra dess rörelser. Precis som Nexus One så klarar Blades skärm av max två samtidiga tryckpunkter, så kallad dual touch, och precis som Nexus One så får den problem då tryckpunkternas axlar korsas. I övrigt fungerar det tillfredsställande och vi som tycker om pinch-to-zoom i webbläsaren, Maps eller galleriet blir inte besvikna.

Skärmen saknar vad det verkar en så kallad oleofobisk, fettavstötande, ytbehandling. Detta leder till att skärmen snabbt blir kladdig av fingeravtryck och när dessa fingeravtryck har fått sitta och torka in ett tag så blir skärmens yta sträv och allt annat än behaglig att använda. Vi tvingas på grund av detta putsa skärmen oftare än vad vi hade önskat.

Vi har inte haft några problem alls med att kunna se skärmens innehåll utomhus, i fullt dagsljus – men så är det heller inte högsommar längre. Vid en direkt jämförelse i fullt dagsljus med iPhone 3GS, där båda enheterna är ställda på 100% ljusstyrka, så är iPhone noterbart bättre. Det verkar dock inte vara AMOLED-skärmen i sig som är problemet, utan att glasskikten ovanpå själva skärmen reflekterar lite för mycket ljus.

Telefonens mjukvara
Här talar vi om Android i standardutförande, med ett fåtal undantag. Orange har lagt in en egen launcher vilken ger hemskärmen och applikationslistan ett aningen annorlunda utseende än standardandroid. Detta är dock enkelt att byta då de även har skickat med en så kallad ”Homecreen Switcher” vilken med några enkla skärmtryck låter dig byta till Androids standardgränssnitt.

Utöver launchern så är kanske det mest anmärkningsvärda att Orange har valt att exkludera Google Talk. Detta låter kanske fullkomligt vansinnigt, men vi gissar att det handlar om att Orange hellre ser att kunderna skickar inkomstbringande SMS än att chatta ”gratis” via GTalk. Orange har även designat om några av stadardikonerna i Android, gissningsvis för att de bättre skall matcha Oranges egna formspråk och nyanser, samt skickat med en egen nummerplatta (Dialer) för telefonen.

Vi hittar vidare en del spel (demoversioner) som Orange har skickat med, samt en och annan app som endast Orange-kunder har nytta av. Detta är saker som vi omedelbart tog bort för att frigöra mer utrymme och slippa se eländet i applikationslistan. Detta kräver dock root, då de inte går att avinstallera som vanliga appar.

Att roota Blade är för övrigt en barnlek – allt som krävs är en app (”Universal Androot”), två skärmtryck och drygt 10 sekunders väntan medan appen gör det den ska. Inte ens en omstart av telefonen är nödvändig. Detta förverkar dock (i teorin) garantin på telefonen samt medför vissa risker, något som ni bör vara väl medvetna om om ni funderar på att ge er på detta.

Textinmatning
Utöver Androids smått bristfälliga standardtangentbord så skickar Orange även med TouchPal, vilket är en stor förbättring jämfört med standardtangentbordet. Dessvärre så finns endast engelska, franska och spanska att tillgå för den prediktiva ordlistan, något som kan antyda att Orange planerar att lansera Blade även i Frankrike och Spanien.

Engelska, franska och spanska är för övrigt de enda språken som finns tillgängliga under tillgängliga ”locales”, men appen MoreLocale 2 fungerar alldeles utmärkt för er som absolut vill ha Googles standardappar samt menyalternativen på svenska. Vidare hittar ni även ett tangentbord med svenska tecken på Android Market, genom Scandinavian Keyboard med tillhörande Swedish Dictionary installerad.

I TouchPal-tangentbordet finner vi såväl ett QWERTY-läge (inga svenska tecken) som ett ”Compact QWERTY” med två bokstäver per knapp och slutligen ett så kallat T9-läge med tre bokstäver per tangent.

Mediaspelaren
Musikspelaren i ZTE Blade är Androids standardspelare, och har således vare sig andra funktioner eller ett större formatstöd. Filmspelaren likaså, vilket innebär att det är ett minst sagt begränsat format/codecbibliotek tillgängligt. Såväl mkv/x264 som avi/divx och avi/xvid är således utom räckhåll, såvida man inte installerar en annan mediaspelare med ett bredare formatstöd, som RockPlayer. Märk dock väl att RockPlayer än så länge tenderar att rulla ganska tungt, så man kan få problem även med lågupplöst material.

HD-material, 720p eller högre upplösning, fungerar inte överhuvudtaget, oavsett vilket format eller vilken codec det råkar vara. Plattformen MSM7227 är helt enkelt inte kraftfull nog att hantera detta, åtminstone inte utan stöd från GPU:n – något som inte verkar vara möjligt i Android ännu. Videomaterial i SD-upplösing (480p eller lägre, rent allmänt) sväljs emellertid oftast utan några problem – såvida det är ett kompatibelt codecformat.

FM-radion
Som om inte Blade vore välutrustad nog ändå så har ZTE även sett till att skicka med en FM-radio, vilken som på så många andra telefoner kräver att man har headsetet inkopplat för att man skall få någon mottagning. Ljudkvalitén i radion visade sig vara långt över förväntan, men radiomjukvaran är den mest primitiva vi någonsin har sett. Den gör sitt jobb, för all del, men det är allt. Pluspoäng ändå för att det finns en radio överhuvudtaget.

Kameran

Kameran på 3.2 megapixlar är den kanske enskilt svagaste komponenten i ZTE Blade. Kameran är bedrövlig i svaga ljusförhållanden, i nivå med mobilkameror från 2006. I fullt dagsljus kan man ta bilder som är användbara, men så fort det börjar skymma eller om man är inomhus i halvrisiga ljusförhållanden så går det snabbt utför. Vi vet ärligen inte om en LED-blixt hade gjort någon större skillnad i det här fallet – det verkar vara sensorn som helt enkelt inte vill vara med om något annat än dagsljus.

Videoinspelningen är emellerid den stora bristen och får stillbilderna att framstå som de vore tagna av en Hasselblad för 140 000 kronor. Maxupplösningen ligger av oklara skäl på låga 352×288 pixlar (CIF) och levereras i cirka 13 FPS, och ljudupptagningen är lika dålig den. Vore det inte för prislappen på telefonen så skulle vi skrika oss hesa om hur uselt detta är.

Vi vet att plattformen, MSM7227, klarar av upp till VGA i 24 FPS så vi är lite förbryllade över den usla upplösningen och kvalitén. Kanske kan detta lösas på mjukvaruväg framöver, vi vet ej, men det här är inte en telefon du köper om du avser plåta och framför allt filma mycket och därför kräver hög kvalité.

På plussidan så är det dock värt att nämna att kameran har fått autofokus, något som inte minst underlättar då vi använder den för att skanna in QR-/streckkoder på datorskärmen. Det tar sällan mer än ett par sekunder för telefonen att läsa av och presentera resultatet. Autofokusfunktionen har emellertid problem att hitta fokus på nära håll i halvdåliga ljusförhållanden, vilket ni ser exempel på i närbilden på lövet här nedan.

ZTE Blade (högerklicka och välj öppna i ny flik/nytt fönster för fullversioner)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=xgrmb5W5jx0

Apple iPhone 3GS (högerklicka och välj öppna i ny flik/nytt fönster för fullversioner)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=9PRLTAUsH2I

Systeminformation


Mängden ROM (tillgängligt utrymme för appinstallationer) är 208 MB, varav drygt 155 MB är ledigt efter att standardapplikationerna har tagit sitt. Detta är i lägsta laget, men vi har sett betydligt dyrare telefoner med ännu mindre lagringsutrymme.

Direkt efter uppstart, med Androids standardlauncher vald, så har Blade närmare 270 MB RAM ledigt, vilket är riktigt bra. Att multitaska är inga som helst problem tack vare den generösa RAM-mängden. 512 MB totalt ger ytterligare en fjäder i hatten för Blade.

Spel, prestanda och grafer
Vi har testkört en del spel på telefonen under helgen, exempelvis Raging Thunder och Angry Birds. Raging Thunder flyter hur bra som helst och reagerar snabbt då vi lutar telefonen för att styra. Angry Birds flyter även det bra rent allmänt, men då det blir många rörliga grafiska element på skärmen (många grisar och fåglar samt stora byggnader) så kan det gå väldigt tungt. Vi är dock väl medvetna om att Angry Birds fortfarande är i ett betastadie och fortfarande genomgår optimeringar. Förhoppningsvis löser det sig framöver då vi anser att det är lite orimligt att endast de allra dyraste telefonerna skall kunna spela ett såpass enkelt spel.


Här ser vi att Blade, med 423 MB RAM tillgängligt för användaren vid uppstart mycket väl matchar, och slår, många av de mångfalt dyrare konkurrenterna.


Med appen Input Benchmark mäter vi upp digitizerns avläsningsfrekvens. Ju högre frekvens desto snabbare kan den uppfatta tryck och rörelser. ZTE Blade placerar sig mitt emellan Sony Ericsson X10 och HTC Desire, vilket motsvarar hur vi upplevde skärmen i verkligheten också. Dock bör det poängteras att skärmen på Blade, med sina 33Hz är betydligt mer responsiv än LG:s resistiva skärmar, trots att dessa presterar ett högre Hz-tal.


Här kan vi se att Blade, trots samma hårdvaruplattform som LG GT540 och Sony Ericsson X10 mini, hamnar lite på efterkälken. Som alltid så handlar det väldigt mycket om mjukvaruoptimering och ZTE har till synes inte lyckats riktigt lika väl som vare sig LG eller Sony Ericsson.


I Linpack-testet ger ZTE Blade sina plattformskamrater LG GT540 och X10 mini rejält med stryk. Precis som i BenchmarkPi-testet här nedan så ligger förklaringen åtminstone delvis i att Blade rullar med Android 2.1 under skalet, att jämföra med den åldriga och långsamma 1.6 som vi ser i GT540 och X10 mini.


I BenchmarkPi ser vi återigen Blade visa framfötterna och den tvålar här till rill och med Sony Ericssons flaggskepp X10 ganska rejält. Märk dock väl att poängen i Linpack gynnas kraftigt av Android 2.1.


I Neocore 3D så visar ZTE att en telefon för 1100 kronor kan ge konkurrenter som är 3-5 gånger dyrare rejält på nöten. Blade mäktar med över 41 FPS, att jämföra med 27 FPS för Nexus One och 29 FPS för Sony Ericsson X10. Vi skall dock komma ihåg att Neocore 3D en gång i tiden skapades för att visa vad MSM72xx-plattformen går för, varför den sannolikt är bättre optimerad för Blade än för X10 och Nexus one.


Om Neocore 3D imponerade på oss så är det precis tvärtom med grafiktestet i Softweg. Här får Blade inte mer än 9 poäng, vilket som synes är långt efter konkurrenterna. Vi misstänker dock att det rör sig om någon form av inkompatibilitet, inte minst med tanke på att det tog oss tre försök att ens kunna fullfölja hela testcykeln. De första två försöken slutade helt sonika med att Softweg slocknade och vi skickades ut till hemskärmen.


I CPU-testet så kan vi se att Blade placerar sig ungefär i nivå med de närmaste konkurrenterna, sett till processorplattformen. Sett till priset så har Blade egentligen inga konkurrenter.


Minneshastigheten är det inga större fel på och Blade placerar sig ungefär där vi hade förväntat oss – i nivå med LG GT450 och Sony Ericsson X10 mini.


I det sista delmomentet i Softwegs benchmarksvit mäts filsystemets prestanda upp. Här påverkas slutpoängen även av hastigheten och mappstrukturen på minneskortet, varför resultatet kan variera kraftigt. Blade presterar återigen ett respektabelt resultat, dock utan att glänsa.

Sammanfattning
Så, hur bra är då ZTE Blade? Kort sagt: För att hitta en bättre telefon på så får man lägga till minst 2000 kronor och istället köpa en Acer Liquid E, vilken vi anser vara ”nästa steg upp”. Ingen telefon på den svenska marknaden för under 3000 kronor har för närvarande skuggan av en chans mot Blade.

Visst har Sony Ericsson X10 mini en bättre kamera och visst har HTC Wildfire en högre byggkvalité med lyxigare materialval, men ingen kan på långa vägar konkurrera med helheten som ZTE Blade erbjuder. Som alltid är det personliga preferenser som styr. Är kameran A och O för dig – köp en X10 mini. Är kvalitetskänsla av högsta betydelse – köp en HTC Wildfire. Är helheten däremot viktig för dig så mosar Blade dessa konkurrenter med lätthet.

Nu väntar vi bara på att våra svenska mobiloperatörer skall få upp ögonen för den här pjäsen. Först ut med ett attraktivt kontantkortspris kommer få sälja androidlurar i mängder, det är vi tämligen övertygade om. Kanske kan vi med hjälp av den här recensionen och med omröstningen vars slutresultat vi presenterar i början av den här artikeln hjälpa dem på traven litegrann.

ZTE Blade är lämplig för dig som:
* Är prismedveten
* Vill ha hygglig prestanda till ett lågt pris
* Vill ha bildkvalité och upplösning utöver det vanliga
* Vill ha en välbyggd telefon med behändiga yttermått
* Vill kunna köra många appar samtidigt utan fördröjning (d.v.s. ”multitasking”)

ZTE Blade är inte lämplig för dig som:
* Främst ämnar använda telefonen för att fotografera och/eller spela in videoklipp
* Vill ha högsta möjliga materialkvalité och lyxkänsla
* Är ute efter topprestanda

 • Karamellkungen

  Godis! Den lär ju komma till Sverige. Det blev en ganska omfattande recension ändå :) bra jobbat!

 • HyvelTjuven

  Spamma 3s facebookvägg om att vi är intresserade av den här telefonen! :D

 • Christopher

  Kom igen nu comviq köp in den och sälj den för 1100kr fast inte mer den har ju inte ens 5 megapixel och då är den inte för mig intressant fast att skärmen är stor är ju lite intressant då jag annars kör med HTC wildfire fixa också att man har android 2.2 som standard gärna men det har man ju tydligen inte lyssnat på utan den har ju tydligen 2.1

 • Alex

  Med tanke på priset så verkar den vara riktigt bra!!! Kan verkligen gynna Android världen om den blir en hit!

  Kan tänka mig att den har potential att plocka en hel del ”budget Symbian användare”

 • Mr Fester

  Hur var det med batteritiden?

 • Martin

  En sök-knapp hade de väl kunnat slänga in?

 • Sahandroid

  Stort tack till Swedroid för att ha levererat sina läsare vad de önskat, as usual.

 • @ Mr Fester
  För tidigt att svara på ännu, batteriet måste ”köras in” under minst en vecka, helst två, innan vi vet. Rent spontant känns det som att det ligger ungefär i samma nivå som konkurrenterna, dvs: med hårt användande räcker det inte en hel dag.

 • killen

  Känns som att det blir ett från min wildfire till denna xD

 • HyvelTjuven

  Under grafen Input Benchmark vill jag påpeka att Huawei U8220 aldrig har haft android 1.6 :)

  Och hur låg är Blades ljudkvalitet och volym i jämförelse med Huawei U8220 som är helt värdelös i detta avseende.

 • Anonym

  Lite roligt en liten recension. Vill nog inte se en lång ;) Bra jobbat blir kanske en sådan till min gamle far i Present ;*)

 • @ HyvelTjuven
  Ah, det skall fixas. Inte för just den här recensionen, men Excel-dokumentet skall åtminstone uppdateras för framtida recensioners räkning. Vi tar nog bort alla versionssiffror helt, då det inte har någon betydelse för Hz-talet.

  Bättre ljudkvalité och högre maxvolym (via 3.5mm-porten) än U8220, men vad gäller volymen så är det inte någon stor marginal.

 • niklas

  Jag äger en Iphone 4 men blir fan ändå sugen på denna lur! Väldigt bra och proffsigt recencerat!

 • steffe_stenhård

  om man lägger ihop mobils sju senaste recensioner så är de ändå inte lika långa som swedroids ”minirecensioner” lol

  bra jobbat grabbar (å tjejer?) på swedroid, kalasbra recension. kan ni inte ordna typ nån slags övertalningskampanj så att tre å telenor osv tar hem den?

 • Kadaver

  Sjukt sugen blir man. Men för mig hade de gärna fått lägga på en 500 kr på kameran. Då hade den ju spöat allt på marknaden om man skulle se till pris/prestanda.

 • J-P

  jävligt fin recension, och man blir ju ruskigt imponerad av den luren för det priset. Nån har att göra en storkova på denna lur.

 • Kar-Johan

  Kan bara konstatera att vi är helt sjukt bortskämda med en så najs Android-sajt, hoppas ni fortsätter länge till Swedroid!

  Har mailat Tre, de bara måste ta in denna. Är inte villig att betala mer än 1 500kr inkl svensk moms.

 • Raffe

  Ser onekligen bra ut… Men jag vet inte hur jag skulle klara mig utan Sense :-)

 • Jessup

  Frågan är om dom kan leverera sen.

 • Dani3l

  Har haft min SF sen i lördags, och jag instämmer med det mesta som sägs i recension. Det enda som stör mig lite är den dåliga ljudkvalitén vid samtal som är ungefär som beskrivs i recensionen, ett konstant brus, men jag hör också burkigheten på min sida.
  I övrigt är jag väldigt imponerad över vad man får för ca 1200 kr.

 • Dani3l

  Är det någon som kan tipsa om en bra/billig usb till 230V (motsvarande den som skickas med)?

 • Johnson

  Vill klaga på minirecensionen! Inget mini om denna artikel! Skäms Swedroid, SKÄMS!
  ;-)

 • Det faktum att telefonen används i Sverige och att ni har testat mot tre tolkar jag som att den inte är operatörsbunden till orange?

 • Dani3l

  @ Henrik
  Nej det är låst till orange, men upplåsningskoder kan köpas för 4$

 • Elvir

  1100 kr, det är ju hälften så mycket som X10 mini och 4 ggr så lite som Desire, för att inte nämna iPhone. Det visar bara vad de här lurar egentligen kostar att tillverka i Kina och ändå så kommer någon att tjäna pengar även på denna lur. Kvalitén hit och dit men hade en bättre kvalité på luren kostat det dubbla så är den fortfarande billigast. Sug på den ni!

 • rootmoose

  Min sambo ska nog ha en sån här … nu på en gång! Har som tur är en god vän som just flyttat till London. Yay! Tack för recensionen, Manny!

 • Dennis

  Om man köper denna, genom exempelvis sina släktingar i London, blir den ooperatörslåst (kul ord) när man rootar den? Har aldrig rootat, så jag vet inte…

  Fina bilder från Örebro i recensionen, för övrigt! :D

 • Dani3l

  Ska tillägga att det verkar som ngt är galet med min mic. Om jag kör soundrecording-appen i ett ganska tyst rum slår mätaren i botten utan att jag säger ngt…

 • kazme

  @dani3l , det finns sådana på Kjell & co för 159 kr :) btw great recension!

 • A_Galaxy

  Som vanligt en grymt bra recension.

 • Johnny

  Kan man beställa denna på nätet nånstans? :)

 • Tiny Turtle

  @ Martin
  Kanske är som på Galaxy S att man håller nere menyknappen nån sekund?

 • En annan

  Apropå ”Mängden ROM (tillgängligt utrymme för appinstallationer) ” så tycker jag det är ganska förvirrande när ROM annars betyder minne som inte går att skriva/spara till.

 • Ken

  Börjar med att säga att Swedroid.se är ett mycket fint forum. Tacksam för alla tips man kan läsa om. Nu har jag sagt det också…

  Hur vore det med en recension av Huawei 8150 Ideos? Helt klart intressant att jämföra ZTE San Fransiscom mot Huawei Ideos! Båda lurarna är klart imponerande sett till sina respektive specifikationer.

  Jo, är det någon som har ett bra tips på hur man kan beställa en ZTE till Sverige. Orange svarar via e-post bara att den endast kan köpas av dem i England.

  Är det någon som vet när (har hört oktober) och vilken operatör som tar in Huaweis 8150 Ideos till Sverige? /K

 • Mange

  vill ha….. bara för att ha en…

 • Jocke

  Hej!
  Tack för ett superbra test! Jag gick in på deras sida och försökte beställa men kunde inte.. Man va tvungen att välja med olika paket för sms etc men det vill man ju inte. Kan någon skriva hur man gör för att slippa?

 • Marcus L.

  Sjukt bra recension manny, väntar dock på det där med batteritiden :-) (helt försteåligt)

  Det jag undrar dock är vad jag skall välja. Vill ha en android-telefon med bra batteritid, inte laggar när man exempelvis lyssnar på musik och smsar samtidigt, funkar bra i mindre prestandakrävande spel / appar etc. En kamera som är helt till duga, ingen jävla 720p utan bara den är helt okej.

  Det jag kommer använda mig mest utav är smsandet och lyssna på musik, sen surfa exempelvis facebook. Kommer inte använda mig utav Spotify.

  Något tips någon?

  De jag funderat på är Wildfire, nu ZTE Blade, X10 Mini Pro, och även X8 när den kommer ut.

 • Sgt. Stinger

  Fin recension Swedroid, proffsigt som vanligt :)

 • Karamellkungen

  @ Jocke
  Det verkar inte gå, men 10pund extra är väl inte så farligt om du vill ha telefonen

 • Anonym

  Något tips någon?

  Jag köpte Galaxy spice i5700 för 2000 kr (den säljs med comviq kontant, men är olåst) på The Phone House. Det var den jag tyckte var mest prisvärd när jag köpte lur för ca 1 månad sedan.

 • corellian

  Säger samma som flera andra före mig. Ni lyckas alltid med informativa och proffsiga recensioner här. Tummen upp till Er!

 • Linus

  Hmm jag kanske köpte min Wildfire För 2222:- lite för tidigt?
  är nöjd med min wildfire hitlils dock. Väntar på att HTC ska få arslet ur vagnen och släppa 2.2
  Efter det OC kernel och WildPuzzle rom = <3

 • Marcus L.

  @ Anonym

  Ok men är det bra utbud med apps till den? Flyter helt okej? Ska kolla lite på den. Android 2.2 till den med?

 • Fredrik

  Jag ska till London snart och då skulle man ju kunna testa att köpa en sådan här :) Men gissar att den är operatörslåst.. Går en sådan här låsa upp tro? Eller är det inget problem mellan länder? Ser ju mycket intressant ut med en android telefon för så lite peng.

 • Mikael

  Låter som mycket meck för att få den hyfsad..ser billig ut med, men visst…billig och hyfsad hårdvara undertill. Blev dock rätt avtänd efter recensionen

 • Chenz

  @ Marcus L.
  Har väl tillgång till samma apps som alla andra android mobiler? :S

  I övrigt så flyter den på helt okej om jag minns rätt, dock känns digitizern lite sen på att reagera. Men för att du ska kunna utnyttja spica:n fullt ut krävs root och custom roms, då får du bland annat dual touch (som förvånansvärt nog inte verkar förvirra sig när axlarna korsas), högre prestanda och dessutom tillgång till 2.2. Kanske ingen för den otekniske, men vågar man sig på det så är den minst lika bra som Blade (av vad jag får ut av den här recensionen iallafall).

  Men för ca 1000kr känns Blade som ett självklart val.

 • Marcus L.

  @ Chenz

  Aa, jo… Jag uttalade mig lite fel :D menade om alla apps fungerar lika bra på den som på andra t.ex. Desire / Galaxy S / etc.

 • Slowreader

  Vill också tacka för recensionen och hela sajten. Ni gör ett grymt arbete.

 • KF

  Det är ju fotat i Örebro! <3

 • MKT

  Tjena,

  bra recension, nu har bror min lagt en order för mig :).

  Får se vad den har att erbjuda…

 • Patrik

  När ska ni uppdatera graferna med Desire 2.2? Värdena känns ju inte aktuella..

 • Dr ost

  ”Minirecension”, ni är då för ödmjuka :-)

 • @ Dr ost
  När vi började skriva recensionen så var det meningen att den skulle bli ungefär en tredjedel så lång som våra vanliga recensioner, så vi skrev ”minirecension” för att förbereda folk på detta. Men sedan insåg vi under artikelns gång att det inte går att fuska, så recensionen blev lika lång som vanligt… och vi lämnade kvar ”minirecension” som ett skämt :)

 • Khamel

  @manny
  Antar att telefonen är låst till Orange? Hur svårt är det att låsa upp den? En kompis ska till London i November och jag blev lite sugen på att låta hon köpa en åt mig för att ha som utvecklings/labb telefon :)

 • @ Khamel
  Den är låst till Orange direkt ur kartong, ja. Vi köpte en upplåsningskod för tre dollar (cirka 20 kronor), vilken fungerade utmärkt. Man sätter bara i sitt eget SIM, startar upp telefonen, blir (då telefonen upptäcker att det inte är ett Orange-SIM) uppmanad att mata in en upplåsningskod. Det är allt.

 • Khan

  @ manny
  Kanske ett misstag, då folk kommer förvänta sig SJUUUUKT långa vanliga recensioner hädanefter. =)

  Ville bara säga som alla andra, sjukt bra jobb. Swedroid är helt klart den bästa och skönaste mobilsidan i sverige just nu, och det trots att den bara behandlar android.

  Ska be brorsan plocka upp en imorn, men har en fråga.
  Funderade på att plocka upp en åt en kompis också som var sugen på android, men hon använder sin telefon mest till att lyssna på musik och messa. Så gör den låga volymen att den ej är att rekommendera som musikspelare? Och frånvaron av styrkors ej som sms-maskin(kommer hon få tuppjuck efter en dag och ringa och tjata på mig?)?

 • Droid

  Hur beställer jag denna telefon från England

 • hawkiz

  Undrar som ovanstående :]

 • Jag tror inte det finns några etablerade kanaler för inköp av den här telefonen ännu, men det finns en bunt trevliga människor på MoDaCos forum som har hjälpt flera swedroidare att köpa en Blade.

  http://android.modaco.com/content-page/318490/where-to-buy-a-blade-outside-uk/page/180/

  Var dock medvetna om att det är privatpersoner ni har att göra med, inte väletablerade återförsäljare. Det finns inga garantier för att allt kommer gå problemfritt.

 • Emil

  Det kanske går att köra genom Borderlinx med, precis som för Nexus One på den gamla goda tiden?

 • @ Emil
  Någon sade att Orange bara tar emot beställningar till hemadresser och att de kräver att paketet singeras vid mottagande. Detta skulle om det stämmer tydligen hindra forwarders som Borderlinx från att fungera. Jag har ingen aning om det stämmer dock, jag upprepar bara vad jag har läst på annat håll (tror det var på MoDaCo).

 • Ardit

  Undrar vilken launcher som är mest lik launchern i den här telefonen?

 • Kiddy

  Fungerar denna i sverige ? Samma GSM/WCDMA band? Hur köper man den billigast från Sverige?

 • Anthony

  Skulle sitta fint med en recension av Huawei Ideos av er

 • Ken

  @ Anthony
  Jag håller med fullständigt. Borde ju gå att köpa Huawei Ideos – sägs att den kommer nu i slutet av oktober till Sverige pratade med Huawei Sthlm kontoret, men det verkar rätt tyst om det så man vet ju inte säkert…Är det någon som vet?

 • Peter

  Tack för en kanonbra recension!

  Var köper man upplåsningskoderna? Inte i Orange butiker väl…?

 • Peter :Tack för en kanonbra recension!Var köper man upplåsningskoderna? Inte i Orange butiker väl…? Rapportera inlägg

  +1

 • Peter

  @ Totte?!
  Hehe, glömde visst ett smiley efter frågan… ;-)
  Det finns flera ställen att köpa dessa på nätet, bara att googla…

 • Lukas

  Grymt bra recension !
  Bäst !

 • John

  Vilka risker medför root egentligen?

  För övrigt så finns det några stycken på ebay.co.uk men de går på typ 150 pund, jag tror det är värt det iaf, det känns smidigt.

 • @ John
  Man öppnar upp telefonen för större risker. En ful app (som utger sig för att vara något annat, något harmlöst) kan göra betydligt mer skada om den har roottillgång. Dessutom kan det gå snett då man rootar, vilket kan leda till en obrukbar telefon om man inte har tillräcklig kunskap för att återställa den.

  Fortfarande en mycket prisvärd telefon, även för 1600 kr.

 • John

  Får se hur mycket de där appsen verkligen är i vägen då. Tack så mycket!

 • Borren

  Varifrån fixar man svenska laddare?

  Kan man få svenska menyer?

  Varifrån ska man köpa den?

 • Marcus L.

  @ Borren

  1. Clas Ohlson / Kjell & Company

  2. Ja, med appen Morelocale 2 är det möjligt (enligt mannyb, jag är inte insatt)

  3. ebay / tradera eller via borderlinx, möjligtvis via någon från modaco

 • @ manny
  var köper man upplåsningskoden?

 • Borren

  Marcus L. :@ Borren 1. Clas Ohlson / Kjell & Company2. Ja, med appen Morelocale 2 är det möjligt (enligt mannyb, jag är inte insatt)3. ebay / tradera eller via borderlinx, möjligtvis via någon från modaco Rapportera inlägg

  Okej tack, kan du möjligtvis länka till laddaren?

 • Swe

  Spanat runt lite och fattar inte att det ska vara så svårt att beställa en tel från UK.
  Var inne på orange sida och fattar inte vad ”pay as you go” betyder

 • nybom

  @Swe
  Jag antar att det betyder ”kontantkort”, väljer man ett av dom så kostar det ex. vis. 10£, 20£ eller 30£.

 • Tobias P

  Har ringt orange och dem kan inte leverera mobilen utomlands eller ta betalt från banker som inte tillhör UK.

  Jag ska till UK i början av november, så om det är är någon som vill ha denna mobil så kan jag köpa den på vägen. Säg till om ni är intresserade.

 • Computerguy

  Längtar till zte kommer till sverige
  läste på idg att endel av ztes lurar ska komma till sverige hoppas att detta blir en av dom.

 • Ponta

  Verkar rätt fet den här :) Kanske blir nått till frugan sen om dne kommer till sverige :)

 • timalf

  Min kommer i morrn! (om tullarna har fått sitt månatliga beslagtagen-sprit-fest, så de är extra medgörliga)
  Köp den på ebay! Paypal har ju ändå försäkrat dina pengar, så det är ju riskfritt…
  Ser fram emot att byta ut den emot min åldrande Magic.

 • MKT


  Edit hittade det jag sökte

 • Danne

  Har fått min!
  Köpte från eBay, billigare än vad jag sålde min HTC Magic för!
  Är grymt nöjd med den hittills, men ska nog köra Universal Androot också, för att slippa Orange-grejerna…om jag vågar vill säga!

 • Danne

  Jaha, nu var det gjort.
  Rootad med hjälp av Universal Androot, och en custom ROM från MoDaCo, fixade det igår kväll och hittils har den inte brunnit upp eller så… ;)
  Skönt att slippa Orange-skräpet!

 • tobbe

  sweet skriv här om den gör det ;) köper min om ett tag =)

 • John

  Jag är fan störtnöjd hittills! Förutom att bansai nånting, ett jävla spel, hade käkat upp allt mitt batteri på en dag. Så tvärt emot vad folk sagt till mig så kör jag med en simple task killer eller nåt, vem orkar komma ihåg vad saker heter. Imorgon ska jag teckna dataabbonemang så man kan börja använda den som telefon och inte bara en iPod touch.

  En grej som verkligen stör mig är dock den låga volymen på maskinen, går det att ändra utan root? Jag skulle helst slippa roota.

 • stefan

  min borde komma på fredag, en kompis som skickar. spännande! men nu finns inte koderna kvar på nck codes. men jag googlade och hittade på http://www.rebelsimcard.com istället. så ni vet.

 • Anonym

  Vart ifrån köper man denna telefon för bästa pris ?
  Tack på förhand!

 • Emil

  Tjena!
  Funderar starkt på att köpa denna mobil. Tur som man kan ha ibland åkte mina päron precis till London så det blir att de får köpa en där istället för ebay. Men vill bara få det lite uppklarat först, det är alltså bara att köpa telefonen och en upplåsningskod och använda sitt vanliga sim-kort? Inga andra komplikationer så att säga? :) Tack!

  btw, vad menar John med att teckna dataabonnemang så man kan använda den som telefon? hmm..

 • emomilol

  Oh. Får min lur idag eller på måndag, ligger i posten från norge nu.. Blir riktigt trevligt!

 • @ Emil
  Precis så. Köp koden, stoppa i ditt egna SIM-kort, mata in koden. Klart. Inga komplikationer utöver att du kommer få mata in APN för att få datatrafiken att fungera.

 • Emil

  @ manny
  Okej tack så hemskt mycket. Nu är det så att morsan hade snackat med en försäljare på Orange som tydligen hade sagt något om att det inte skulle fungera precis som du nyss beskrev det… Vad han syftade på var väl egentligen att han inte trodde att det skulle fungera med 3. Dock tror jag att det mest var skitsnack, vad skulle det ha för betydelse vilken operatör jag ville byta till egentligen. Tror mest han ville att jag skulle använda Orange tbh. Vad tror du? :)

  Förresten, köpes koden i orangebutiken i samband med telefonen?
  tack!

 • Emil

  Såg nu att man kunde köpa på Nck Codes som du nämnde tidigare men de hade nog bytt prdnr eller något, http://www.nckcodes.co.uk/product.php?id_product=76

  Gick tydligen att få den upplåst på Orange men då gjorde dom det i datorn och det skulle kosta 12 pund. Tror hellre jag köper en för 3 pund på internet.. :)

  Tack för en awesome recension osv!

 • Yoki

  Ska till London idag, ska köpa en till min polare och en till mig, ser fin ut :)

 • Emil

  Hallå igen. Har nu fått min lur och den verkar lovande förutom det faktum att den inte vill koppla upp till något nät. Jag har tre som operatör, skrivit in APN osv men det står ”The SIM-card does not allow a connection to this network”… Har testat alla jag närverk som den hittat: 3G infrastructure services, Tele2 AB, TeliaSonera, Telenor och Sweden 3G. Varför får jag inte upp rätt närverk att ansluta till tro? Fel APN? borde ju inte vara så…

  väldigt tacksam för svar.

 • Emil

  @ Emil
  Problemet var bara kass mottagning, när jag gick ut för att lugna nerverna och röka kopplade den upp automatiskt. GUTT! Men som sagt, verkar som jag har problem med täckningen här. Inge vidare mottagare i mobilen. :/ -1

 • Oliver

  Ngn som vet hur stor förpackningen är och hur mkt den väger? Ska nog beställa en via Borderlinx.

 • @ Oliver
  Cirka 18x14x7 cm och 0.5 kilo.

 • Oliver

  @ manny
  Danke :d

 • dualmp

  thanks for the review.
  Read it via Google Translate in english

 • DCLXVI

  Jag tycker flera av kamerabilderna ser sämre ut från I-fånen…framförallt tegelbyggnaden…

 • marcuspresident

  Hi hi testbilderna är från Örebro ser jag :)

 • Robert

  Den släppts precis på Telias websida.

  http://cot.ag/dlKRA2

 • FanStarHTC

  @ DCLXVI

  Nej där har du helt fel.. :o Satan

 • Daniel

  Hade köpt direkt om den haft en LED-lampa. Kan inte leva utan en sådan :/

 • Ulla B

  @ Daniel
  Köp tio ledlampor för USD5 på DX.

  @ Soda
  Apple-fanboyism

 • Psycho Squid

  Helt klart intressant lur detta. Frågan är om kvalitén är så pass bra att den inte går sönder i första taget. Men det ska man ju inte hoppas… :)

 • Orici

  Det ser bra ut för att vara en sådan billig lur.

  Men vart är DHDn i graferna?

 • John

  @ Orici
  DHD hade inte ens släppts då den här recensionen publicerades.

 • Tjosan

  Tack för ett bra test.
  Blir nästan uppspelt och vill köpa en.. Fast jag redan har en iPhone 3GS och en Desire.
  Letar en ursäkt till ha köpa en.. Frugan behöver nog en ny mobil?

 • Kenth

  Typiskt Telia o Comviq.. 1100 utomlands.Sen dra upp priserna här i Sverige.

 • r.eriksson

  Skräp mobil tillverkare köpte en 3g mobil tillverkad av zte billigt med 3

  den fungerade i 3 månader sen började problemen med att den låst sig

  och ljudkvlitetn var usel sänd in till serivce fick tillbacka en ny

  mobil men den blev kort livad varje gång jag skulle ringa ut så komm det en jätte hög
  Brus i mobilens högtalare Aldrig mer ZTF mobiler lågkvalitet mobil

 • Andreas

  Har haft mobilen nu i några månader och kan inte annat än säga att den är sjukt värd pengarna!

 • Magnus

  Ni borde verkligen förtydliga högst upp i denna artikel att recensionen INTE gäller den ZTE Blade som finns till försäljning i Sverige från Telia/Tele2/Tre. Speciellt eftersom de fortfarande länkar direkt till testet.

  Givetvis inte Swedroids fel att operatörerna försöker lura på folk snikmodellen, men jag tror att ni kan hjälpa till att rädda många konsumenter från felköp.

  Tack för en bra sida!

 • david

  Kan man byta hemskärm som på den här videon http://www.youtube.com/watch?v=ka-46iUwAbw spola fram till 05:47. Jag menar den som kommer till svergie ZTE Blade.

 • @ david
  Ja, iaf på den engelska Bladen. Den svenska kommer sannolikt med Androids standardlauncher (hemskärm), men du kan installera valfri launcher från Market.

 • david

  Ok

 • david

  Vet nån när den kommer till oss svenskar?

 • ivan

  enligt telia så ska den skickas 2010-12-08.

 • david

  Får hoppas att det stämmer.

 • david

  Har telia den med amoled och comviq den med lcd eller är bara telia giriga för det skiljer 300kr.

 • pbak

  Hur förväntas garantiärenden och support att hanteras av tillverkaren?

 • Micke

  2Exemplar fanns på Telia butiken i Kista, nu finns endast ett kvar… (om ingen annan köpt det andra exemplaret).

 • roffe

  Jag har köpt en.
  Jag kan säga så här: Ljudet suger, kameran suger men jag har bara köpt den för att spela på (ok, och ringa nån gång) och då är det helt klart värt pengarna. Med FroYo på kan du spela hd spel.

 • John
 • Kenode

  Tappade bort minneskortet, köpte ett nytt SD 8GB och det hittas inte av telefonen. Jag får medelande att sätta in ett nytt SD kort när jag för söker att ansluta. Är det någon som vet vad det kan bero på.

 • Sven

  @ Kenode
  Kanske inget SDHC stöd i telefonen?

 • Hur funkar pakten som finns på orange hemsidan, dolphine, monkey osv.?
  Är det något man kopplar upp sig på för 10 pund i månaden eller hur ligger det till?

 • Hej!
  Undrar bara om det är någon skillnad på ZTE Blade och ZTE San Fransisco?
  Eller är det typ samma telefon?

 • Marcus

  @ Sarah

  Nej det är ingen skillnad. Exakt samma bara att Sveriges inte har OLED-skärm.

 • Hej Marcus!
  Kan du utveckla vad en OLED skärm är för något?
  Och om detta gör någon skillnad?

 • @ Marcus
  Hej Marcus!
  Kan du utveckla vad en OLED skärm är för något?
  Och om detta gör någon skillnad?

 • Marcus

  @ Sarah

  Jag kan inte utveckla mig så bra inom det eftersom jag inte är så himla insatt, men amoled-skärmen (oled) är det lite bättre kontrast och högre mättnad på och även bättre svärta.

  Detta är ingen märkbar skillnad om du inte har båda skärmarna och jämför. De flesta telefoner på marknaden har TFT-skärm i sig, och det har den svenska bladen.

  Alltså är skillnaden kontrasten, och att det är ”äktare” svart färg, men inget märkbart för den uber-mega-insatta användaren.

 • Anonym

  En fråga, om man köper en SF/ersättaren med TFT internationellt, hur gäller garanti och dylikt, om alls?

  600 spänn extra är minst sagt magstarkt, det kanske är efter riktpriset och att det ligger något konkret bakom med skatter eller liknande – och det är ju inte exakt samma telefon som SF – men jag kan inte låta bli att undra när det här är mot Storbritannien som normalt är jämställt med Sverige, eller dyrare.
  Två hundralappar, visst. Men 600 kr och genom det ett påslag av 50% av importpriset – och inom eu med moms?
  Läste recensionen först och upp som en sol, sen det här, och ned som en pannkaka. Den är säkert värd pengarna men när man ens är intresserad av det här segmentet så blir det ju något annat när det närmar sig 2 papp.

 • Vart i telefonen lägger sig apparna?
  T.ex. Angry Birds då man laddat ner dom från androidmarket?

 • Mona

  Hej, jag ska den här mobilen. Jag hittade en i Comviq butiken men de vet inte om det är LCD skärm el Amoled skärm utan dem säger det är vanlig. Vilken jag inte vet heller. Men Telia har sagt att de har mobilen med AMoled skärm men det är 2-3veckors kö, vilket jag inte orkar. Jag har även hittat ZTE Blade med Amoled skärm på Tradera och Blocket, men jag vågar inte lita på dem. Vill inte bli blåst. Men hur är mobilen med Amoled skärm? Och hur är mobilen, vilka funktioner har den, går det skicka sms, och funkar det surfa trådlöst nätverk? Tack för era svar.

 • Micke

  @ Mona

  Hej Mona. Kan förstå att det är snurrigt att veta vad som gäller med Blade, inte minst på denna sidan. Särskilt Comviq gjorde allt helt virrigt med olika besked. För att se vad som gäller menar jag du kan läsa den sista artikeln gällande de svenska Blade-mobilerna här: http://www.swedroid.se/blade-cirkusen-fortsatter-zte-utokar-officiellt-ram-mangden-till-512-mb/
  Vad som är sagt är att det är LCD-skärm och 512mb minne på de svenska.

  ”Idag kommer det dock nya uppgifter, från ZTE:s svenska webbsajt, via Comviq, att ZTE fördubblar RAM-mängden till 512 MB – precis som ursprungsmodellen San Francisco. Plötsligt är den svenska Bladen återigen samma starka kort som den brittiska förlagan och vilken man väljer (AMOLED eller LCD) är mest en smaksak snarare än bättre/sämre.”

 • Anonym

  Säljs nu också av Tele 2 med denna spec:

  3G HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
  Bluetooth v2.1 with A2DP
  Digitalkamera 3,15 megapixel, 2048×1536 pixlar, autofokus
  Displaystorlek 480 x 800 pixlar, 3.5 tum
  Email Ja
  Färgdisplay AMOLED kapacitiv pekskärm, 256K färger
  Garanti 2 år
  GPRS Ja
  GPS Ja
  Högtalarfunktion Ja
  Internminne 150 MB lagring, 512 MB RAM, 512 MB ROM
  Javastöd Ja, via tredjepartsprogram
  Kalender Ja
  Minneskortsplats microSD, upp till 32GB, 2GB ingår
  MMS Ja
  MP3-funktion Ja
  Nät GSM 900 / 1800 / 1900, HSDPA 1900 / 2100
  Operativsystem Android OS, v2.1 (Eclair)
  Operatörslåst Ja
  Radio Ja
  Röstuppringning Ja
  Storlek 116 x 56.5 x 11.8 mm
  Vibrator Ja
  Video Ja
  Vikt 110 g
  WLAN Wi-Fi 802.11 b/g

 • Anonym

  @Psycho Squid
  Har haft min i tre månader funkar perfekt fast minnet håller på att ta slut

 • Anonym

  Är Tele2:s uppgifter om att det är amoled-skärm korrekta? Det var väl prat om att det rådde komponentsbrist så det är väl möjligt att dom går tillbaka till amoled, men såhär snabbt? Känns inte så troligt.

 • Mycket bra och täckande recension! Jag undrar när ZTE Blade kommer hos fler nätbutiker än Telia och Comviq, eller finns den hos fler?

 • olof von öfre drkendorf

  @ Anonym
  Vad menar du med att minnet håller på att ta slut?

 • Anonym

  gör inte detta:apparna sparas på interminnet inte på minneskortet så om du har lite minne kvar på mobilen (intern) fortsätt inte ladda appar tills minnet blir slut och mer jag gjorde så då dog min mobil så jag fick mobilen på lagning

 • Anonym

  ska köpa en mobil, frågan är bara om jag ska köpa en Lg optimus one eller en zte blade :S va tycker ni vill ha bra ljud och kunna spela spel?

 • Marcus

  @ Anonym

  Bra ljud beror inte på telefonen, utan dina hörlurar. ZTE Blade är bäst om du ska spela spel, mycket högre upplösning.

  Kör på Blade imo.

 • Anonym

  aha då satsar jag på den då :D men kan man välja svenska som språk på mobilen? :S

 • Anonym

  Är det någon som hur bra batteri tid blade har?

 • Anonym

  Är det någon som vet när/om zte kommer ge ut en ny mobil i Europa snart som kanske är lite bättre än blade?

 • Anonym

  Är det någon som vet när/om zte kommer ge ut en ny mobil i Europa snart?

 • khaled

  Hej!
  jag har en fråga om zte mobil . kan den mobil läsa och skriva arabiska språket ?

 • Inger Nildén

  Hej, jag har just köpt en Blade. Jag saknar en handbok, ska det inte finnas en ? I kartongen ligger endast ett komigånghäfte.
  Hälsn I Nildén

 • Uno Westman

  Finns även programvara för krytering till ZTE Blade, Sony Ericsson Xperia X10 (och X8)

 • GH54

  Är ZTE blade (San Fransisco) operatörlåst när man köper den från England? Funkar den med tre´s abonnemang?

 • axelerator

  Hej!

  Låter ju som ett fynd, den här ZTE blade-telefonen. Men hur låter den?
  Är det ngn annan än jag som tycker att ljudet (när man spelar musik) är lika viktigt som skärm och kamera?

  Tex jämfört med Sonyericsson (Walkman=bra) eller Samsung-telefoner (mindre bra) som är de jag kan jämföra med.

 • Olle

  I er Optimus One-recension skrev ni detta:

  ”Klassledaren ZTE Blade rår den emellertid inte på, inte ens om den prisdumpas rejält. Blade har tack vare sin överlägsna AMOLED-/WVGA-skärm ett ordentligt försprång. Vi vill dock kasta in en brasklapp här, då Blades finfina skärm håller på att fasas ut till förmån för en LCD-skärm av samma storlek och med samma upplösning — en skärm vars kvalité i dagsläget är okänd.”

  Någon som har någon input ang. Blades LCD-skärm (den verkar vara vanligare idag än AMOLED-skärmen)? Är kvaliteten på den mer känd i nuläget än den var när ovan recension skrevs?

 • oskar

  @GH54
  du behöver alltid låsa upp telefoner när du köper från utlandet (om jag fattat rätt)

 • Pontus

  Att lyssna endast på musiken är perfekt. Ljud kvaliten är inte den bästa, men du kan lyssna på lägsta nivå på en låt. Allt ljud funkar perfekt förutom när du ska titta på filmer och video klipp. Ljudet där är alldeles för lågt, sen beror det ju också på vad för film du tittar på, ljudförmåga osv.
  fler frågor?
  skicka till min e-mail : pontus-heino@hotmail.com

 • lina

  hejsan, Jag har en ZTE-blade telefon.. jag råkade tappa den på ca: 1m, satte på den direkt efteråt o den funkade som den skulle, men efter 10 minuter så la den bara av .. några råd ? =)

 • Åsa

  Söker skal och plast skydd till ZTE Blade någon som vet var man kan köpa detta ?

 • Calle
 • Åsa

  tack Calle :-)

 • Anton

  Är ZTE Blade bättre än HTC Desire i allmänheten förutom kamera? Asså processor och bild osv.

 • .

  Nej tyvärr, den har endast Svenska,Engelska & Finska.. @ khaled

 • Anonym

  Nån som vet om det går att rulla tillbaka operatörslås om något går fel?

 • K S BJORKMAN

  @ GH54
  Den finns olâst hos dustinhome för ca 1.700 sek inl frakt och moms.

 • linus

  är den värd pengarna ????

 • rogga

  den är värd varenda krona………

 • K S BJORKMAN

  @ Inger Nildén
  Kolla pâ nätet!

 • Ali da g

  Den här är det bästa mobilen jag har nånsin haft, jag undrar varför ni på swedroid inte ändrar delar av recensionen och gör om det med en zte blade som har android 2.2, det är mycket bättre med android 2.2

 • Mathilda

  Är det någon som vet hur man skickar låtar från ”blåtand”, jag har försökt men fattar ingenting :(

 • Elisabeth Lundh

  Hej!

  Jag har nyligen köpt ZTE Blade och fick ingen handbok på svenska och har svårt att begripa på den här modellen och dess funktioner?

  Var kan man få tag på brukanvisning på svenska eller något länk??

  Mvh Elisabeth Lundh

 • olof

  Hej tycker ZTE Blade är super men jag köpte den från england så därför ser den anurlunda ut. men jag tycker inte om telefånen mina vänner har kallat den seg och urdålig :(

 • plumse

  Elisabeth Lundh :Hej!Jag har nyligen köpt ZTE Blade och fick ingen handbok på svenska och har svårt att begripa på den här modellen och dess funktioner?Var kan man få tag på brukanvisning på svenska eller något länk??Mvh Elisabeth Lundh Rapportera inlägg 0

  Funktionerna är i det närmaste identiska på alla Androidtelefoner. Det är bara att klicka hej-vilt och googla =)

 • K S BJORKMAN

  @ Inger Nildén
  Jag fick med en ”Snabbguide ZTE” pâ svenska när jag köpte min pâ Telia i April 2011.
  Du kan ju frâga Telia om du mâste ha en pappersguide. Resten hittar du pâ nätet.

 • K S BJORKMAN

  @ Inger Nildén

  Här hittar du en bra bruksanvisning pâ engelska:

  http://www.ztesweden.se/Exego.aspx?p_id=327

  Mvh KS BJORKMAN

 • Elisabet Lundh

  @K S BJORKMAN
  Finns bruksanvisning på svenska för jag kan inte engelska

 • K S BJORKMAN

  @ Elisabet Lundh
  Jag har inte sett ngn annan bruksanvisning pâ svenska
  än det pappers-häftet (ZTE BLAEE Snabbguide) som jag fick
  när jag köpte Andrioden 2.2 OLÂST frân TELIA för ca 1.450 kr
  inkl ett Comvic startpaket. Mvh KS BJORKMAN

 • Anonym

  hur skickar man låtar på den vet inte hur

 • Ann

  @ Åsa
  teknikproffset

 • zuher

  Hej…jag har köpte zte bladet men jag kan inte läsa medelandet på arabiska språket

 • Emelie

  hej! asså market de är väl där man laddar ner spel?? xD

 • Billigast på Halebop med abbonemang 498 kr

 • Hej,
  Köpte for igår mobilen ZTE skate,allt ar OK men batteri håller bara 7-8 tim.Kan detta vara for att SKYPE eller nån anat program är på?

 • pontaberglund

  den är väll ganska bra men själva märket är så där

Lediga jobb inom data / IT Företag
Testledare, Borlänge Publicerad 24 Nov 2017
IT Informa i Lund söker erfaren Fullstack Javautvecklare! Publicerad 24 Nov 2017
Python-utvecklare till KVD! Publicerad 24 Nov 2017
Senior Oracle databasutvecklare med stort ansvarsområde Publicerad 24 Nov 2017
Algoritmingenjör till växande Masimo! Publicerad 24 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons