Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar 6-tummaren Huawei Mate 8

Postat:
13:23 - 2016-02-19
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Huaweis senaste smartphone i Sverige är sextummaren Mate 8 – uppföljaren till drygt ett år gamla Ascend Mate 7. Mycket är sig likt. De två telefonerna har samma skärmstorlek, upplösning, yttermått, vikt, mängd RAM-minne och lagringsutrymme. Metalldesignen är naturligtvis även intakt, med fingeravtrycksläsare på baksidan.

Precis som föregångaren har Mate 8 dubbla SIM-kortsplatser, varav en kan offras för att sätta i ett minneskort. Prestandan har dock tagit ett rejält kliv framåt i och med Huaweis egna 64-bitarschipp Kirin 950 som presterar särskilt bra på processorfronten. Grafikdelen består av Mali-T880 kontra Mali-T628 i Ascend Mate 7.

Telefonen har precis börjat dyka upp på svenska butikshyllor och kostar cirka 5600 kronor. Vi tar en ordentlig titt på Mate 8 och dess egenskaper nedan – är enheten ett bra alternativ till Huaweis egna Nexus 6P?

Specifikationer Huawei Mate 8
ReleasedatumVåren 2016
Processor2,3GHz octa-core
PlattformHiSilicon Kirin 950 64-bit
GrafikkretsMali-T880 MP4
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm6" / FHD - 1080x1920 pixlar / 367PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 99,24 cm² / ~78,4% av fronten
Kamera16MP
Främre kamera8MP
Vikt185g
Höjd, bredd, djup157,1 x 80,6 x 7,9mm
Batteri4000mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct, hotspot
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Säljs även med 64GB lagring/4GB RAM i vissa regioner.
Mer infoMer info om Huawei Mate 8 på Androidenheter.se

I kartongen

I kartongen ligger utöver Mate 8 ett verktyg för att öppna SIM-luckan, en USB-kabel/laddare, ett par hörlurar (ej in-ear), informationshäften, samt överraskande nog ett transparent skal för bakstycket. Skalet har öppningar för kamera, fingeravtrycksläsare, högtalare och för knapparna längs högersidan. Det sticker upp någon millimeter på framsidan och bör ge en smula extra skydd vid fall med skärmen vänd nedåt, utöver att skydda metallen på baksidan och längs kanterna.

Utseende, byggkvalitet och konstruktion

huawei-mate-8-test-swedroid-16

Påkostade metallkonstruktioner har blivit vardagsmat för toppmodeller och det är svårare att sticka ut. Mate 8 har en riktigt robust metallkonstruktion med fasade kanter och hög byggkvalitet. Samtidigt inger enheten ingen ”wow”-känsla och telefonen framstår som lite anonym, i alla fall den ljusgrå modellen.

Men då är vi bortskämda och letar fel – Mate 8 är mycket välkonstruerad och tillverkaren har lyckats hålla yttermåtten nere. Telefonen är exempelvis lägre än Apple Iphone 6 Plus och bara 3mm bredare, trots att den har betydligt större skärm (6” kontra 5,5”).

huawei-mate-8-test-swedroid-5huawei-mate-8-test-swedroid-4huawei-mate-8-test-swedroid-3

Mate 8 vilar bra i handen, trots sin storlek, och är greppvänlig. Volym- och strömknapparna längs högersidan ligger bra till för tummen (för högerhänta) och fingeravtrycksläsaren under kameran på bakstycket är lätt att nå med pekfingret.

Knapparna är gedigna och ger ifrån sig lagom motstånd. En ensam högtalare samt micro-USB-port huserar på enhetens undersida, medan 3,5mm-jacket sitter till vänster på ovansidan. De dubbla SIM-kortsplatserna och minneskortsplatsen sitter bakom en lucka längs högerkanten.

mate-8-vs-6p-vs-n6mate-8-vs-iphone-6-plus

Skärmen

mate-8-skarm

Precis som sin föregångare Mate 7 har Mate 8 en sex tum stor LCD-panel med 1920 x 1080 pixlar. Nu när WQHD (2560 x 1440 pixlar) har blivit vardagsmat för telefoner kan upplösningen framstå som låg, särskilt med tanke på den massiva skärmstorleken.

Mate 8 når dock respektabla 367PPI vilket är tillräckligt för våra ögon. Vi hade förmodligen haft nytta av WQHD i vissa lägen, för att exempelvis enklare kunna läsa extremt liten text i miniatyrer, men vi är överlag nöjda med skärpan Mate 8 erbjuder.

Det är en bra panel med goda betraktningsvinklar, tillräckligt hög högsta ljusstyrka och balanserad färgåtergivning. Skärmens färgtemperatur kan ställas in manuellt, något vi uppskattar då vi personligen föredrar en varmare framtoning framför kallare nyanser.

Huawei skickar även med en DPI-inställning som gör att text och objekt i gränssnittet kan krympas eller förstoras. Skärmens DPI ändras och efter att du angivit ett nytt alternativ startar enheten om sig själv. Det finns tre lägen att välja mellan: liten, medel och stor. Sistnämnda alternativet är standard men vi föredrog de mindre lägena, eftersom mer information ryms på skärmen samtidigt.

Ljud- och samtalskvalitet

huawei-mate-8-samtal

Samtalskvaliteten har varit god för båda parter, även om ljudet fått en viss burkig framtoning i de få fall täckningen vacklat. Mottagningen är dock god. Vi har haft möjlighet att testa Mate 8 på landet där täckningen ofta svajar och Mate 8 har nått fler staplar inomhus än flera andra toppmodeller senaste tiden.

Mate 8 erbjuder en ensam mono-högtalare som sitter till höger om micro-USB-porten på undersidan. Det ser ut som enheten har två högtalare men i vanlig ordning är den ena bara kosmetisk. Ljudet dämpas nästan helt ifall ett finger läggs över högtalaren men lyckligtvis har vi inte råkat täcka den av misstag.

De som vrider enheten åt höger vid videovisning eller spelande kan eventuellt råka täcka högtalaren beroende på hur telefonen hålls, men problemet kan undvikas ifall enheten istället roteras åt vänster. Själva ljudet ur högtalaren är tillräckligt högt men lite vasst – ingen HTC BoomSound-kvalitet med andra ord.

Mjukvaran

Screenshot_2016-02-18-13-17-33huawei-mate-8-screen-7

Mjukvaran i Mate 8 kommer ha en polariserande effekt. Det finns två sätt att se på Huaweis gränssnitt EMUI 4.0 som baseras på Android 6.0. Med en vänlig inställning är EMUI 4.0 en kraftfull och funktionsrik tolkning av Android med många avancerade funktioner för ”power users”.

Men det går också att se gränssnittet som en alltför IOS-inspirerad variant av Android med onödiga och potentiellt förvirrande finesser, med UX som avviker från plattformen helt i onödan. Vi ligger någonstans i mitten mellan dessa åskådningar.

Hemskärmsappen fungerar som i IOS – alla ikoner vilar på hemskärmen och applåda saknas. Detta är lätt att åtgärda genom en hemskärmsersättare som Nova (se bild ovan) eller Googles egna launcher. Andra punkter är svårare att göra något åt, som att det är ovanligt krångligt att just byta hemskärmsapp.

huawei-mate-8-screen-9huawei-mate-8-screen-10

Vanliga alternativ som de för tid och datum, språk, batteriinformation, GPS och backup ligger av någon anledning dolda under ”Avancerade inställningar”. Språk och region är sammanlänkade så det går exempelvis inte att ha engelska som systemspråk och svenska som region.

Nästan allt har fått ett nytt utseende, även Google-ikoner och uppspelningskontroller i exempelvis Drive. Det dyker titt som tätt upp aviseringar om att appar drar mycket ström – något som är bra för de som vill ha ökad kontroll, men det är något de allra flesta användare inte ska behöva bry sig om.

Samtidigt uppskattar vi delar av gränssnittet, både design- och funktionsmässigt. Det går som tidigare nämnts att ställa in skärmens färgtemperatur, från varmt till kallt. Fingeravtrycksläsaren kan användas som avtryckare för kameran och för att svara på samtal eller stänga av alarm.

huawei-mate-8-screen-11huawei-mate-8-screen-12

Virtuella navigationsknapparna är konfigurerbara och det går att lägga till en knapp som drar ner aviseringsmenyn, vilket är mycket smidigt på en så pass stor skärm. Hela gränssnittet kan krympas så det blir lätt att använda med en hand. Finessen aktiveras genom att svepa åt höger eller vänster över navigationsfältet längst ner. Det har fungerat bra och vi har ofta krympt gränssnittet för att slippa byta grepp.

Huawei implementerade en egen, mer aggressiv version av Marshmallow-finessen Doze innan Google. Finessen fanns redan i Mate 7 och det går att välja exakt vilka appar som ska få vara aktiva i standby-läget. Huaweis egna implementering fungerar tillsammans med just Doze och ger mycket god standby-tid.

Screenshot_2016-02-18-12-55-05(2)Screenshot_2016-02-18-13-17-50

En av de medföljande apparna vi uppskattar är Telefonhanteraren, som ger en översikt över systemet och exempelvis kan rensa bort skräpfiler och överflödig cache.

På det hela taget ser vi dock mjukvaran som en av få svagheter i Mate 8. Huawei har anställt en Apple-designer för att revidera sitt gränssnitt och förhoppningsvis kommer det en rejäl omarbetning längre fram som inte avviker från Googles vision i lika stor utsträckning, ibland till synes bara för sakens skull.

Fingeravtrycksläsaren

mate-8-finger

De som ser en riktigt kompetent fingeravtrycksläsare som ett krav i en ny telefon kommer bli nöjda med skannern i Mate 8. Läsaren får toppbetyg och vi har inga invändningar överhuvudtaget. Enheten har låsts upp omedelbart bara vi snuddat läsaren i 99 procent av fallen, både med vänster och höger pekfinger.

Huawei har lyckats fenomenalt med både precision och hastighet – så här ska en fingeravtrycksläsare fungera. Läsaren gör att det blir mer smidigt att öppna enheten än om inget skärmlås använts alls, då den både väcker skärmen och låser upp gränssnittet.

Kameran

mate-8-kamera

Mate 8 erbjuder en 16MP-kamera med bländartalet f/2,0, optisk bildstabilisering, fasdetekterande autofokus, dubbel LED-blixt och fristående bildsignalsprocessor (ISP). Sensorn kommer från Sony (IMX298).

Vi uppskattar kameramjukvaran som vi anser är lättarbetad och även funktionsrik, särskilt jämfört med Googles motsvarighet. Det finns bland annat ett manuellt ”pro”-läge för de som vill få större kontroll över resultatet. Ett annat läge kan ta 100 fotografier i snabb följd för att fånga ett händelseförlopp i bilder.

Screenshot_2016-02-18-14-15-30Screenshot_2016-02-18-14-15-23Screenshot_2016-02-18-14-15-39

Videoinspelning sker i 1080p med 60fps eller 30fps. 4K-inspelning saknas. Det finns även ett höghastighetsläge (720p@120fps) för att fånga slowmotionvideo.

För ett utlåtande om kvaliteten på bilderna hänvisar vi till vårt test av Motorola Moto X Force.

Kameraexempel

Huawei Mate 8 | LG V10 

(Högerklicka och välj ”öppna i ny flik” för fullstorlek)

Batteritid

huawei-mate-8-screen-3huawei-mate-8-screen-4

Huawei må ha sänkt batterikapaciteten en smula från 4100mAh i föregångaren ned till 4000mAh, men Mate 8 har strålande batteritid. Kapaciteten är fortfarande mycket hög och tillsammans med ”bara” 1080p-upplösningen och Huaweis energispararfunktioner blir Mate 8 en sann långdistanslöpare.

Enheten satte nytt rekord i batteritestet som simulerar blandad, vanlig användning och höll igång i exakt 11 timmar (660 minuter). Det kan jämföras med 478 minuter för Xperia Z5 Compact och 440 minuter för Huawei Nexus 6P.

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600

Standby-tiden är därtill god och batterinivån faller långsamt när skärmen är släckt. Att kunna knäcka batteriet på en dag är nästintill en utmaning och vi har behövt ladda Mate 8 varannan dag på sin höjd. Mate 8 stödjer snabbladdning och snabbladdare ingår. Det rör sig naturligtvis dock inte om Qualcomms snabbladdning då enheten kör chippet Kirin 950.

Prestanda

Huawei Mate 8 bygger på en sprillans ny plattform från Huaweis dotterbolag HiSilicon. Den nya plattformen har fått beteckningen Kirin 950 och består av åtta systemprocessorkärnor: fyra ARM Cortex A72-kärnor samt fyra Cortex A53-kärnor. Kretsen är vidare baserade på 16nm tillverkningsteknik vilket är ett lyft i jämförelse med Kirin 930-seriens 28nm

.cortex-a72-a15-a53-power-consumption-at-different-processes

Cortex A72 är en ny kärna från ARM som debuterar i Kirin 950. Det är en vidareutveckling av Cortex A57 som sitter i många av fjolårets flaggskepp och är designad med tre mål i sikte. Först och främst reducerad strömförbrukning och därigenom tillåta högre prestanda i större utsträckning, det vill säga undvika att processorn behöver sänka klockfrekvensen till följd av värmeutveckling. Tanken är även att minska chippets fysiska storlek och slutligen göra det billigare att tillverka.

Att ARM lyckats bra med att reducera strömförbrukningen står rätt klart i stycket om batteriet ovan. Hur prestandan står sig tittar vi på lite längre ned i det här avsnittet.

Huawei har också uppgraderat grafikdelen från det relativt svaga Mali-T628 till det allra kraftfullaste ur ARM:s arsenal i form av Mali-T880 (MP4).  I jämförelse med Mali-T600/T700-serien hävdar ARM 1.8x bättre prestanda och upp till 40% lägre energiförbrukning. Vi har tidigare kritiserat Huawei för att inte erbjuda tillräcklig prestanda på 3D-fronten och kommer därför titta extra noga på denna bit i testen nedan.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
OnePlus 3 6GB
5741MB
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
LG G5 4GB
3793MB
Huawei P9 Plus 4GB
3790MB
HTC 10 4GB
3767MB
LG V10
3717MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3580MB
Galaxy Note 7 4GB
3524MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Huawei Mate 8 3GB
2881MB
Sony Xperia X 3GB
2833MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Nvidia Shield TV 3GB
2804MB
Huawei P9 Lite 3GB
2798MB
Huawei P9 3GB
2793MB
Huawei Honor 7
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei P8
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Samsung Galaxy S6
2698MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
HTC One M8
1827MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Moto G 3
898MB
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
5500

Telefonen är utrustad med 3GB RAM och glädjande nog har Huawei satsat på LPDDR4-minnen vilket innebär 50% reducerad strömförbrukning och samtidigt högre bandbredd än vad den äldre standarden LPDDR3 erbjuder. Av de 3GB som medföljer återstår 2 881 MB efter att systemkomponenter så som radiodel/modem lagt beslag på sitt. Av det inbyggda lagringsminnet på 32GB finns 24 630 MB tillgängligt för användarens räkning.

I AnTuTu slår Mate 8 den tidigare testettan, Galaxy S6 Edge+, med en liten marginal när vi mäter minnesbandbredden. Resultatet är beskedliga 6338 poäng mot 6220 poäng för S6 Edge+.

Flashminnet presterar ca 25MB/s respektive 12MB/s vid slumpmässig läsning respektive skrivning. Läshastigheten är fullt godkänd medan skrivhastigheten är något av en besvikelse. Resultatet är fortfarande långt från testettan – Galaxy S6 / S6 Edge+ – som presterar respektingivande 87MB/s vid läsning och 35MB/s vid skrivning.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy Note 7 E8890 4x2,3GHz
6485p
Galaxy S7+S7 Edge E8890 4x2,3GHz
6483p
Huawei P9+P9 Plus Kirin 955 4x2,5GHz
6305p
Huawei Mate 8 K950 4x2.3GHz
6094p
OnePlus 3 S820 2x2,15GHzx2
5546p
HTC 10 S820 2x2,15GHz+2x1,6GHz
5204p
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
LG G5 S820 2x2,15GHz+2x1,6GHz
4912p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
Nvidia Shield TV X1 4x1.9GHz
4512p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia X S650 2x1,8GHz
3891p
Huawei P9 Lite K650
3868p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
LG V10 S808 2x1.8GHz
3442p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
1000
2000
3000
4000
5000
6000

I Geekbench där rå beräkningskraft och minnesbandbredd mäts kan vi konstatera att Mate 8 presterar ett resultat som vida överträffar vad vi tidigare sett.

I AnTuTu V6 var det inte möjligt att registrera en totalpoäng eftersom 3D-testet inte gick att köra. Det beror på att OpenGL ES 3.1-stödet för närvarande är bristande i Huawei Mate 8.

I 3DMark spelar grafikdelen en större roll och i detta test blir resultatet nedslående, speciellt med tanke på panelens upplösning (1080p). Endast 1236 poäng är i linje med vad LG G4 (WQHD) presterar.

I Vellamo Metal visar Cortex A72 musklerna igen och kniper testets förstaplats med 2929 poäng mot den tidigare testettan Galaxy S6 (2608 poäng). I Vellamo HTML är prestandan jämnare mellan Galaxy S6 och Huawei Mate 8. Enheterna presterar mycket lika i det Qualcomm-utvecklade renderingstestet.

Sammantaget kan vi konstatera att Kirin 950 överträffar både Exynos E7420 (Galaxy S6) samt Snapdragon 810 (Huawei Nexus 6P, Xperia Z5, One M9) i beräkningstunga tester.

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.0 1080p

Nvidia Shield TV
30FPS
OnePlus 3 S820 1080p
20FPS
HTC 10 S820 WQHD
20FPS
LG G5 S820 WQHD
19FPS
Galaxy Note 7 E8890 WQHD
17FPS
Galaxy S7+S7 Edge E8890 WQHD
17FPS
HTC One M9 1080p
13FPS
Sony Xperia Z5 Compact 720p
13FPS
Sony Xperia Z5 1080p
12FPS
LG Nexus 5X 1080p
11FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
11FPS
OnePlus 2 1080p
10FPS
Nexus 6 WQHD
10FPS
Samsung Galaxy Note 4 WQHD
10FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
9FPS
Sony Xperia X S650 1080p
9FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
9FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
8FPS
Huawei Mate 8 1080p
7FPS
Samsung Note 3 1080p
7FPS
LG G4 WQHD
7FPS
Sony Xperia Z2 1080p
6FPS
Google Nexus 5 1080p
6FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
6FPS
LG G3 WQHD
6FPS
LG V10 WQHD
6FPS
Huawei P9 Lite K650 1080p
6FPS
Huawei P9+P9 Plus K955 1080p
6FPS
Moto X Style WQHD
4FPS
Huawei Mate S 1080p
3FPS
LG Nexus 4 720p
3FPS
Elephone P8000 1080p
2FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
2FPS
Huawei Honor 7 1080p
2FPS
Moto G 3 720p
1FPS
4
8
12
16
20
24
28

Huawei har valt en fyrkärnig variant av ARM:s Mali T880-krets som kan konfigureras med upp till sexton stycken kärnor. I jämförelse kan nämnas att Samsung, som använder samma krets i Exynos 8 Octa 8890, satsat på ett utförande med 12 stycken kärnor (MP12).

Resultatet för Mate 8 är svagt i 3DMark med siffror som motsvarar vad Adreno 418/LG G4 visar upp. I ett av deltesten i GFXBench lyckas Huawei Mate 8 matcha vad Adreno 430 (Snapdragon 810) presterar, men faller sedan rejält i resultatlistan i det andra delmomentet.

Av resultatet att döma anser vi att Huawei borde ha satsat på en åttakärnig konfiguration av ARM:s Mali T880-krets framför en fyrkärnig sådan. Grafikdelen går inte riktigt hand i hand med den kraftfulla CPU-delen.

För den som inte spelar tungrodda spel eller använder grafikkrävande applikationer har grafikdelen inte samma betydelse. Google sägs samtidigt arbeta på en rad spännande nyheter i Android N – exempelvis 120 FPS i gränssnittet – som kan leda till högre krav på grafikdelen än de som ställs idag.

Slutsats

huawei-mate-8-bild-1

Huawei har återigen lyckats skapa en attraktiv bjässe. Metallkonstruktionen är lika gedigen och robust som tidigare och tillverkaren klämmer in största möjliga skärm på minsta möjliga yta. Mate 8 är därtill en ovanligt snabb smartphone vilket märks både i benchmarkresultat och vid vanligt användande. Även om grafikprestandan inte är i toppnivå har vi inte stött på några problem när vi testat tungrodda spel.

Fingeravtrycksläsaren får högsta betyg och likaså batteritiden – 4000mAh, energispararfunktioner och 1080p-upplösning gör Mate 8 till en ovanligt uthållig smartphone. Vi har behövt ladda enheten varannan dag och telefonen satte nytt rekord i batteritestet (11 timmar).

Vi är nöjda med 6-tumspanelen, trots 1080p-upplösning, och har inte saknat de 2560 x 1440 pixlarna flera andra flaggskepp erbjuder idag. Allt frid och fröjd så här långt, men vad har Mate 8 för svagheter?

De som kräver en smartphonekamera i absolut världsklass får välja en annan modell. Mate 8 har flera avancerade kamerafunktioner men presterar inte fullt lika bra som de främsta konkurrenterna. Vissa kommer se avsaknaden av USB Type-C som ett minus.SWEDROID-REKOMMENDERAR

Men vår största invändning är mjukvaran. Vi uppskattar att Mate 8 kör Android 6.0 Marshmallow redan från början, till skillnad mot exempelvis LG V10 som också är Sverigeaktuell. Huawei avviker dock väldigt kraftigt från Googles vision av Android både design- och beteendemässigt, ibland till synes utan poäng.

I många fall har vi önskat att allt bara fungerat och sett ut som i en Nexus-telefon, eller ens i andra tillverkargränssnitt som de från Sony eller HTC. Samtidigt erbjuder EMUI 4.0 många finesser som saknas i original-Android och det finns mycket för ”power users” att pilla med.

Vi vet att Huawei arbetar på att förbättra sitt gränssnitt och vi hoppas att en omarbetad version av mjukvaran släpps för Mate 8 förr snarare än senare. Trots invändningar mot mjukvaran tvekar vi inte att rekommendera Mate 8 till alla som är ute efter en kraftfull bjässe med utmärkt batteritid.

Huawei Mate 8

Från 5 595 kronor
Huawei Mate 8
8.3333333333333

Gränssnitt/Mjukvara

7/10

    Byggkvalitet

    9/10

      Skärm

      8/10

        Kamera

        7/10

          Prestanda

          9/10

            Batteritid

            10/10

              Styrkor

              • Suverän batteritid
              • God prestanda
              • Gedigen konstruktion
              • Utmärkt fingeravtrycksläsare
              • Dubbla SIM-kortsplatser

              Svagheter

              • Polariserande gränssnitt
              • Saknar USB Type-C
              • Saknar trådlös laddning
              • Svag grafikdel
              Processor: 2,3GHz octa-core
              Plattform: HiSilicon Kirin 950 64-bit
              RAM: 3GB
              Skärm: 6" / FHD / 367PPI
              Skärmtyp: LCD
              Kamera: 16MP

              • Alex Brissot

                Klasstelefon rakt igenom! Något att köpa och visa upp för bruden. Given succe!

              • Tomtebloss

                Lite tråkigt att GPUn inte presterade bättre, men det gör inte så mycket för min del då jag bara spelar Wordfeud :)

                Verkar överlag vara en väldigt vettig telefon. Blir till att fundera på en sådan här.

              • Christofer

                Nyfiken fråga som jag inte ser svaret på i artikeln; vilken app har använts för att mäta batteritid?

              • InnerWar

                Bra recension som vanligt. Synd bara att ni är så förbannat sega på att skriva dom.

              • PCMark: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.futuremark.pcmark.android.benchmark

                (Vi missade klantigt nog att lägga in batteritgrafen där detta framgår, men den är nu inlagd nedanför skärmdumparna. Tack!)

              • Lars

                Telefonen har ju knappt släppts än i Sverige i det här fallet? ;)

              • Lars

                Det behöver inte vara en nackdel och jag uppskattar också variation, nya funktioner och personlig prägel. Men i fallet EMUI 4.0 är det för många mindre lyckade avvikelser från hur Android fungerar som standard, även jämfört med andra tillverkares anpassade gränssnitt.

              • Christofer

                Tackar och bockar!

              • Hassan

                Ni är noga med att kamera sensorn kommer från Sony, men nämner inget om att fingeravtryckssensorn kommer från Svenska Fingerprint cards. Märkligt?

              • Guest

                Jag visste att kameran inte var i toppklass men blev ändå lätt besviken. Den kinesiska versionen har fått en ota som säger sig förbättra på kameran.

              • Andras

                Det framgår inte i recensionen vilket firmware som används då kameran fått större fixar i uppdateringarna.

                Pocket now skrev att den matchar note 5 i dags ljus.

              • Andreas

                De nämner heller inget om OIS, då Mate 8ans OIS ska vara något utöver det vanliga, enligt high on android har Mate 8 bäst OIS på någon kamera…

                Sensorn är bra det enda som inte riktigt är fixat är bildhanteringen, som nog kan fixas med firmware updates..

              • Niclas

                Jag ni borde jobba lite på att få lite” mer säljande bilder”

                http://cdn77.swedroid.se/wp-content/uploads/2016/02/huawei-mate-8-test-swedroid-11.jpg

                typ den här ser ju inte så rolig ut baksida full med vatten ?

                Skaffa er en sådan här om ni vill kunna ta bra bilder

                http://www.amazon.com/Slider-Special-AUXILIARY-Carrying-Extension/dp/B00PQSEK2U/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&linkCode=sl1&tag=m0494a-20&linkId=90917278df4fb3596a09dfe3a8131c3f

                I annars tycker jag att ni missar poängen med denna telefon, förutom battertiden så är prestandan på denna telefon klassledande, och om vi då helt och hållet ignorerar benchmarks så är denna telefonen just nu den snabbaste telefonen som går att få tag på och då menar jag inte i syntetiska tester utan i vanligt användande. Det är bara att kolla på youtube där den jämförs med nexus 6p som verkar vara måttstocken för er så öppnas appar snabbare med mate 8 och sidor laddar snabbare osv.. även då det är imponerande att man lyckas krama ur så mkt prestanda ur 6p så är fortfarande mate 8 snabbare.

                Angående mjukvaran, ni lägger mkt vikgt vid det, men faktum är att det dom flesta gör som bryr är att installera nova launcher direkt och vips så har man så gott som en vanilla experience eller google now launcher. Så tycker inte mycket vikt bör läggas vid mjukvaran.

                Erat kamera test är väldigt bristande och det framgår inte vilken firmware ni använder, då dessa inte alltid pushas ut via OTA får man hålla koll på forum osv men då swedroid redaktionen är android nördar borde man kunna anta att ni hänger på xda och andra forum och läser på lite, tex så har det framkommit att kameran har haft problem de första firmwares som har fixats suksesivt, det har varit speciellt problem med auto fokus ibörjan trots att den på pappret ska ha mkt bra autofokus, det ska ha varit fixat nu, bildhanteringen lär förbättras också. Inga HDR bilder som vanligt.

                Pocketnow skriver att kameran i mate 8 matchar den i note 5 i dags ljus men pga av bildhanteringen i note 5 och deras hdr så är note 5 bättre i dunkla miljöer.

                https://www.youtube.com/watch?v=fjRHQf4ojFs

                High on android skriver i sitt test att det är den bästa OIS han testat på någon telefon, stabiliare bild har han inte fått på någon anna mobil.

                https://www.youtube.com/watch?v=ey0PcNkl19Q

                Hårdvaru mässigt tror jag mate 8 har lyckats bra men dom behöver fixa mjukvaran för kameran för att få ut det bästa, sensorn är bra och likt sp deras OIS, så jag tro vi kommer se stora skillnader mellan olika firmwares framöver. Dom har ju en egen bildhantering processor nu så jag tror dom kommer vilja optimera den så mkt det går även för framtida flaggskepp då samma algoritmer förmodligen kommer använda i deras andra kirrin 950/955 telefoner.

                Så i det stora hela så håller jag med om eran recension men ni borde laggt mer tyngd vid real world prestanda och hur snabb den är att öppna och switch appar

                För att jämföra real world prestanda med 6p kolla denna videon.
                Och det är denna videon som ger än skäl att välja 6p framför 6p

                https://www.youtube.com/watch?v=AnCYjgZHwiY

              • Markus

                Klassledande i några dagar till… Den presterar ju marginellt bättre än vad fjolårets exynos 7420 och Snapdragon 810 gör. SD 820 och exynos 8890 kommer ju springa cirklar kring Kirini 950, särskilt när det kommer till grafikprestanda.

                Är man ute efter ett prestandamonster så är det bara att vänta två dagar så kommer både galaxy s7 och lg g5 att presenteras, bägge med väsentligt bättre chip än den här.

              • InnerWar

                Men en test-fas på typ 3 veckor är bara slött.

              • Markus

                noggrant*

              • InnerWar

                Du har för mycket fritid.

              • InnerWar

                *överdrivet noggrant.

              • Kobi

                Really? Missat det helt på PN. Det får jag leta upp.

              • putte40

                Bra recension, tack Swedroid!

              • putte40

                Mja, får du kanske komma med en Apple eller samsung så.

              • Andreas

                Du har fel benchmarks har läckt ut och kirin 950 presterar både bättre än samsung s7 exynos och mkt bättre än snapdragon 820.

                Nya exynos är inte så stort hopp som alla hoppas på anledning är att dom börjar nå de fysiska begränsningarna.

                Huawei släpper en telefon med kirin 955 snart.

              • Andras

                Värt att nämna är också att den fyra varianten med 4 gb presterar ca 6000 poäng bättre i antutu benchmark

              • Markus

                Du har fel. Kirin 950 får inte ens 100k i antutu. SD 820 får 130k och exynos lär ligga där i närheten.

                Det enda som är bra med Kirin 950 är cpun, gpun är värdelös.

                Men du kanske enbart syftar på geekbench som endast tittar på processorn och inte helheten? Och ja då hamnar huawei högst i multiclock-score eftersom den har fler kärnor så detta är ju ett väldigt teoretiskt scenario då detta inte utnyttjas ordentligt i appar.

              • Guest

                De visar vilken firmware de har på bild. DDR är samma som jag har, dvs senaste för EU. Den kinesiska versionen har nyare versioner men om builddate mm skiljer sig åt vet jag inte. 152 som swedroid ser ut att ha hjälper inte kameran IAF. OIS, mer sudd än 6p om det inte är mkt ljus så svårt att avgöra ?

              • Sebastian

                Då känner du inte till SweDroid och varför de är unika. För snabba slappa tester så finns massor med andra sidor.

              • Rumpelstiltskin

                Hur fan ska en slider förbättra bilderna? För det första så blir man ingen bättre fotograf, och för det andra så är en slider mest lämpad för film och time lapse och inte stillbilder.

              • Jeo

                Fantastiskt med funktionen att kunna minimera skärmen, så man när allt med en hand. Samma funktion finns ju på iPhone 6 och jag saknar den på min M8 ibland.

                Hade varit skönt att nå allt utan att behöva byta grepp..

                Smugit sig in ett skrivfel? HTC m10? ☺️

                Sammantaget kan vi konstatera att Kirin 950 överträffar både Exynos E7420 (Galaxy S6) samt Snapdragon 810 (Huawei Nexus 6P, Xperia Z5, One M10) i beräkningstunga tester.

              • Nojeb001

                Tror nog att din information är lite utdaterad. De allra flesta apparna har idag kod som är någorlunda vänligt för flerkärniga processorer. Sen så är det så att alla andra flaggskepp behöver trycka ut 2x fler pixlar än Mate 8, därav den kraftigare gpu:n. Vad ska du göra? Beräkna primtal? Denna lur kommer definitivt räcka för all gaming du kan tänkas göra.

              • hk

                Fel fel fel som brasse skulle ha sagt telefoner med sd820 dröjer någon månad innan du hittar någon i butik och i mina ögon är bara en medioker produkt under tiden springer 950 i cirklar runt konkurrentens vi vet redan att huawei kommer att släppa 955 som bara är en puts och qcom inser att det har blivit rejält omsprungna så spänn säkerhetsbälte för nästa version av SD kommer att bli riktigt intressant

              • Markus

                Nämen jag hade visst rätt, oväntat :) Och det gäller enbart cpun. Gpun är 3 gånger så bra some mate 8 eftersom det är samma gpu fast 12 kärnor istället för 4… Så klassledande prestanda är INTE något huawei mate 8 har med sina budget-kirin-chip.
                https://twitter.com/JackGMarch/status/701514246983720960/photo/1

              • Markus
              • Daniel Jansson

                Jag hoppas och tror det. För märkligt nog så tycker jag bilder i mörker nästan lyckas behålla lika mycket detaljer som foton i ljus ibland. Vilket får mig att tro att det går att förbättra kameran under ljusa förhållanden.

              • DrAvalance

                Synd bara att varianterna med 4GB RAM + 64/128GB ROM inte är tillgängliga i Sverige. Lutar dock starkt åt ett köp på denna eftersom jag är så oerhört trött på den ruttna batteritiden på min Nexus5. Inväntar dock den eventuella presentationen av P9 imorgon. Om den blir tillgänglig inom en rimlig framtid så är det kanske ett alternativ. Eller om Xiaomi kommer med en Mi5 med full täckning för västerländska LTE-band… Decisions, decisions.

              Lediga jobb inom data / IT Företag
              Systemansvarig Publicerad 21 Nov 2017
              Developer BI, Sundsvall/Härnösand Publicerad 21 Nov 2017
              Projektkoordinator till Atlas Copco i Örebro Publicerad 21 Nov 2017
              Chief Information Officer Publicerad 21 Nov 2017
              Kvalitetsutvecklare till Precise Biometrics i Karlstad Publicerad 21 Nov 2017
              Se fler jobb

              Aktuellt

              Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy Note 8
              Sony Xperia XZ1 Compact
              Samsung Galaxy S8 Plus
              Samsung Galaxy S8
              OnePlus 5
              Huawei Honor 9
              9.2

              Minitest av Google Pixel 2

              9.1

              Test av Google Pixel 2 XL

              8.8

              Minitest av Huawei Mate 10 Pro

              7.3

              Minitest av Asus Zenfone 4

              7.8

              Test av Essential Phone PH-1

              8.6

              Test av Nokia 8

              8.1

              Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

              8.4

              Test av Huawei Honor 9

              0

              Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS

              Mest kommenterat

              1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
              2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
              3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
              4. Minitest av Google Pixel 2
              5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
              6. Hands on med OnePlus 5T

              Mest läst

              1. Hands on med OnePlus 5T
              2. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
              3. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
              4. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
              5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
              6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

              7. Visa topplistan

              Undersökningar

              Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

              Visa resultatet

              Loading ... Loading ...

              Undersökningar

              Sponsrat

              Annons