Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Google Pixel

Postat:
22:15 - 2016-10-28
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Den fjärde oktober i år höll Google ett stort lanseringsevent i Mountain View, strax söder om San Francisco i Kalifornien. Eventet kom att handla väldigt mycket om sökjättens nya och uppdaterade produkter, med två nya telefoner som kronan på verket: Google Pixel och den lite större Google Pixel XL.

Pixel-familjen tycks bli uppföljaren till den numera smått ikoniska Nexus-familjen. Det har spekulerats i att Google såg på Nexus-serien som mer riktad till utvecklare och hardcorefans av Android, medan den uppföljande Pixel-familjen är mer ämnad för en bredare publik, mer ämnad som en konsumentprodukt och ämnad att visa världen hur Google anser att en Androidtelefon bör se ut och fungera.

Huruvida Nexus-varumärket kommer leva vidare i och med att Pixel-telefonerna släpps är än så länge oklart. Vad som står klart är att Google inte längre säljer några Nexus-enheter, vare sig telefoner, plattor eller mediaspelare, via onlinebutiken Google Store. Vi finner det föga troligt att Google återupplivar Nexus i framtiden, men de har fortfarande kvar den officiella Nexus-portalen, där nu endast Nexus 6P och 5X är listade.

Google marknadsför Pixel och Pixel XL som ”Made by Google”, även om det är HTC som står för den faktiska tillverkningen. Vad som menas med ”Made by Google” är att Google i och med Pixel och Pixel XL har planerat, designat och låtit bygga telefonerna, med HTC som byggmästare då Google (för närvarande) saknar egen kapacitet för tillverkning. Google har alltså i detalj bestämt hur Pixel-telefonerna skall se ut, hur de skall fungera och vilken hårdvara de skall ha.

Pixel-telefonerna är därmed, till skillnad från föregående Nexus-telefoner som tillhörde tillverkaren, ur ett konsumentperspektiv att betrakta som Googles egna produkter från början till slut: Google säljer telefonerna, Google hanterar reklamationer och garantiärenden, och Google både betalar för telefonernas tillverkning och inkasserar all eventuell vinst genom försäljning.

I den här recensionen hugger vi tänderna i den mindre av de tu telefonerna; femtummaren Google Pixel, svart till färgen. I vanlig ordning kommer vi låta telefonen genomgå en lång rad hårda prövningar bestående av såväl syntetiska prestandamätningar som av en tung verkliga världen-baserad testfas där vi helt enkelt använder telefonen som vi alltid använder en smart telefon, fast mer intensivt.

Specifikationer

Specifikationer Google Pixel
ReleasedatumHösten 2016
Processor2,2GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 821 64-bit
GrafikkretsAdreno 530
RAM-minne4GB
Inbyggt minne32/128GB / plats för minneskort
Skärm5" / FHD - 1080x1920 pixlar / 441PPI
SkärmtypAMOLED / 16:9 / 68,92 cm² / ~69% av fronten
Kamera12,3MP
Främre kamera8MP
Vikt143g
Höjd, bredd, djup143,8 x 69,5 x 8,6mm
Batteri2770mAh
KommunikationUSB 3.0 Type-C, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid26 / 456 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 9
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om Google Pixel på Androidenheter.se

Google Pixel har fått en AMOLED-skärm på 5 tum med en upplösning 1 920 x 1 080 pixlar, även kallat FullHD och 1080p. Upplösningen i relation till skärmstorleken ger en pixeldensitet om 441 PPI. Skärmen är skyddad av ett yttre skärmglas av Cornings Gorilla Glass 4.

Under skalet finner vi utöver Android 7.1 Nougat – med ett anpassat gränssnitt som vi för enkelhetens skull har valt att kalla ”Pixel UI” – även Qualcomms för tillfället snabbaste chipp på marknaden, Snapdragon 821 (MSM8996), bestående av fyra processorkärnor uppdelade i två stycken primära Kryo-kärnor i 2,15 GHz och två stycken sekundära Kryo-kärnor i 1,6 GHz. För grafiken svarar Adreno 530. RAM-bestyckningen mäter 4 GB (LPDDR4) och det interna lagringsminnet är på antingen 32 eller 128 GB. Vårt testexemplar är 32 GB-versionen.

Huvudkameran består av en 12,3-megapixelsensor (1/2,3″) från Sonys Exmor RS-familj, kallad IMX378, med stora sensorpixlar om 1,55 mikrometer. I runda slängar resulterar dessa väl tilltagna sensorpixlar i närmare 70 % större ljusupptagningsförmåga jämfört med mer traditionella sensorer om ~1,2 µm/20MP+. Detta leder åtminstone i teorin till betydligt bättre möjligheter att fånga bra bilder i låga ljusförhållanden. Linsen har en bländaröppning på f/2,0 och kameran har vidare fått en tvåtonsblixt (LED), laserautofokus och fasdetekterande fokus. Den frontriktade ”selfiekameran” är på 8 megapixlar, har en lins med ett bländarvärde om f/2,4, 1/3,2″ sensorstorlek och 1,4 mikrometer pixelstorlek.

Vi finner den numera mer eller mindre obligatoriska uppsättningen sensorer och anslutningar: dubbla mikrofoner, ljussensor, närhetssensor, gyro, accelerometer, barometer, kompass samt fingeravtrycksläsare. Vidare ser vi en USB Typ C-kontakt i telefonens fotände, samt kortplatsen för nano-SIM-kortet på den vänstra långsidan.

Pixel har stöd för de idag mest förekommande standarderna för trådlös kommunikation, såsom Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 samt 5 GHz), Bluetooth 4.2 A2DP LE, NFC och positionering via (A)GPS samt GLONASS. Vi finner vidare brett stöd för 2G- och 3G-standarder samt i den internationella versionen av Google Pixel (som Sverige förhoppningsvis får, så småningom) stöd för nedan listade LTE-band och hastigheter upp till LTE Cat12 (600/75 Mbps).

1 (2100 MHz), 2 (1900 MHz), 3 (1800 MHz), 4 (1700/2100 MHz), 5 (850 MHz), 7 (2600 MHz), 8 (900 MHz), 12 (700 MHz), 13 (700 MHz), 17 (700 MHz), 18 (800 MHz), 19 (800 MHz), 20 (800 MHz), 21 (1500 MHz), 26 (850 MHz), 28 (700 MHz), 32 (1500 MHz), 38 (2600 MHz), 39 (1900 MHz), 40 (2300 MHz) samt 41 (2500 MHz).

Den av Google från grunden designade Pixel har fått ett gediget lättmetallchassi och mäter 143,8 x 69,5 på höjd och bredd och 7,3 till 8,5 millimeter på djupet. Vikten anges vara 143 gram, vilket bekräftas av vår våg som säger 142,7 gram inklusive nano-SIM-kort, fulladdat batteri och halvfullt lagringsminne. Telefonen har fått en viss resistans mot vatten och damm, enligt IP53-klassificering: Pixel tål vattenstänk, som att utsättas för lättare regn, men är inte gjord för att överleva att exempelvis sänkas/tappas ned i vatten eller spolas under en vattenkran.

Batteriet är på relativt beskedliga 2 770 mAh, varför vi hoppas att Google har valt en strömsnål AMOLED-panel samt har utvecklat Doze-funktionen ytterligare i Android 7.1. Saknas gör dessvärre stöd för trådlös laddning (är det bara vi som tycker att utvecklingen går åt helt fel håll här?), men vi får åtminstone en snabbladdare på 18W som uppges ge Pixel upp till 7 timmar extra aktiv användningstid (det vill säga inte bara standby) från blott 15 minuters laddning.

Pixel säljs, om den säljs alls – det finns för närvarande en del frågetecken kring detta – i Sverige i färgerna Svart (”Quite Black”) och Silver (”Very Silver”). Saknas gör den blå versionen (”Really Blue”) som enligt uppgift är en färg endast avsedd för mobiloperatören Verizon i USA.

I kartongen

google-pixel-box-01


Google Pixel levereras i en mestadels vit kartong som vi nog anser vara osedvanligt stor i relation till det förväntade kartonginnehållet, med ett yttre utskjutbart skal. Upptill på det yttre skalet finner vi Googles G-logga och strax nedan denne texten ”Pixel – Phone by Google”. Lite längre ned, på kartongens nedre halva, finner vi ett färgtryck föreställande den främre övre halvan av en Google Pixel.

Då vi skjuter av skalet möts vi av en vit inre kartong med ett lock som kan öppnas åt vänster, som pärmen på en inbunden bok. Då pärmen fälls upp möts vi av telefonen i sig i ett fack till vänster och ytterligare ett lock på den inre kartongens högra halva.

När telefonen lyfts ur sitt fack finner vi en mindre vit pappkartong innehållande en snabbstartguide, garantiinformation och ett metallstift för SIM-kortsläden. Nedan dokumentationen återfinner vi en vit, dryga metern lång, USB-kabel med USB Typ C i ena änden och en vanlig USB Typ A i andra, samt en liten adapter för USB Typ A till Typ C. Under det mindre locket till höger finner vi i ett fack längst upp en vit laddadapter (18W) samt ytterligare en vit meterlång USB-kabel med USB Typ C i båda ändarna.

Punktlista över kartongens innehåll:

 • Google Pixel (Svart, ”Quite Black”, 32 GB)
 • Laddadapter (Vit, 5V och 5A + 9V och 2A, USB-PD)
 • USB-kabel (Vit, cirka 1 meter, USB Typ C i i båda ändarna)
 • USB-kabel (Vit, cirka 80 centimeter, USB Typ A till USB Typ C)
 • Metallstift för SIM-släden
 • USB-adapter för dataöverföring (USB Typ A till USB Typ C)
 • Diverse dokumentation (Snabbstartguide och garantiinformation)

Vi kan i vanlig ordning inte garantera att just era exemplar innehåller exakt samma saker som vår kartong, som är ett amerikanskt butiksexemplar. Då det handlar om en Google-telefon så förväntar vi oss dock att innehållet, förutom telefonen själv som har varierande stöd för mobila nätverksfrekvenser och LTE-band beroende på var den är inköpt, kommer vara identiskt oavsett om telefonen inköps i USA, i Sverige eller någon annanstans.

Konstruktion, anslutningar, trådlöst och ljud

google-pixel-bild-01


Google har till skillnad från Nexus-telefoner under föregående år själva och från grunden designat Pixel och Pixel XL. Designen i sig har liknats en hel del vid Apples Iphone, åtminstone framifrån, i synnerhet silverversionen av Google Pixel som har en vit front.

Vi ser ovan och nedan skärmen ganska stora så kallade ”döda ytor”, ungefär som på en Iphone, något som vi vet att många av våra läsare finner olidligt. På Iphone kan den stora ytan nedanför skärmen dock ursäktas då den har en fysisk Hem-knapp/fingeravtrycksläsare, men Google Pixel saknar helt och hållet knappar på fronten och många lär har mindre positiva synpunkter på denna stora outnyttjade yta som inte ens bjuder på frontriktade högtalare som kompensation.

Till somligas förtret har det visat sig att Google Pixel och Pixel XL endast har fått en IP53-klassificering, vad gäller vattenresistens. Detta innebär att den är dammresistent men att den endast är avsedd att kunna utstå lättare vattenstänk, såsom att utsättas för ett lätt regn medan man talar i telefonen.

Lyckligtvis verkar det som att Google har tagit till i underkant vad gäller IP-klassificeringen och tagit till i överkant vad gäller den faktiska vattenresistensen: YouTube-kanalen TLDToday testade detta, och sänkte helt sonika ned en Google Pixel i vatten i en hel timme. Detta är något som Pixel absolut inte är klassificerad för att kunna överleva ens en kort stund, men Pixel visade sig överleva hela testet.

En brasklapp måste dock här läggas in: vattenskador kan visa sig först en god stund, flera dagar eller till och med veckor senare, i takt med att de interna komponenterna börjar ärga, varför vi inte kan vara säkra på hur telefonen verkligen mår efter ett sådant tortyrtest.

Så vadan detta? Om telefonen klarar av att doppas i vatten så länge, om än inte på ett speciellt stort djup, varför säger Google då att den endast tål lättare stänk? Om detta kan vi bara spekulera, men vi gissar att Google med IP53-klassificeringen vill signalera att användarna måste vara försiktiga med telefonen i våta miljöer.

Många tillverkare går istället rakt motsatt väg och använder en hög IP-klassificering som ett försäljningsargument. Konsekvensen av detta kan bli stora mängder reklamationsärenden rörande vattenskador, när konsumenter exempelvis har bestämt sig för att dyka med telefonen i tron om att den höga IP-klassificeringen är en garanti för att telefonen inte skall ta skada, vilket inte nödvändigtvis är fallet. Tvärtom har många nekats reparation under garantitiden då de bedöms ha varit oaktsamma med telefonen.

Nästa fas är att titta närmare på telefonens material, byggkvalitet, passform och bekvämlighet i handen. Nästan genast står det klart att Pixel imponerar, på alla punkter. Om vi utvecklar kan vi konstatera att lättmetallchassit som väntat är välgjort (med HTC som byggherre fattas bara annat) och vi kan inte finna vare sig glipor eller skarvar eller framkalla flex, knak, knarr eller skaller då vi småbryskt bänder och skakar på telefonen.

Tack vare mjukt rundade sidor och en i princip helt slät baksida är telefonen bekväm att hålla i handen, inte minst tack vare att Pixel med dagens mått mätt är en ganska liten telefon, och inte heller är supertunn.

För att undvika en ful ”knöl” vid kameralinsen, som på så många andra telefoner, har Google istället gjort hela telefonen aningen kilformad. Fotänden (7,3 millimeter) är tunnare än huvudänden (8,5 millimeter) där kameran sitter.

Då det rör sig om en ganska liten skillnad i tjocklek, blott 1,2 millimeter, är kilens lutning ytterst diskret och knappt ens noterbar då vi håller telefonen i handen. Vi finner den här lösningen smått genial i sin enkelhet: Google kunde på så vis behålla en bra kameralins (som i regel kräver ett visst djup för att fungera bra), slippa en kameraknöl och samtidigt hålla telefonens tjocklek till ett minimum.

google-pixel-prod-17


Ovan skärmen finner vi samtalshögtalaren centrerad, den frontriktade kameralinsen till vänster och närhetssensorn samt ljussensorn centrerad rakt nedan samtalshögtalaren. På telefonens vänstra långsida finner vi den i metallramen infällda SIM-kortsläden nära huvudänden, och på den högra långsidan sitter i överkant strömknappen och strax nedan denne volymknappen.

Båda dessa knappar tycks vara tillverkade av lättmetall, och YouTube-kanalen JerryRigEverything tycks bekräfta det. Kvaliteten är hög och de bjuder på en tydlig klickkänsla samt gott motstånd, och de sticker ut mer än normalt vilket gör dem mycket lätta att treva sig fram till i blindo. Strömknappen har därtill en grov texturering som tydligt signalerar vilken knapp man har lagt fingret på.

I telefonens fotände finner vi i mitten USB Typ C-porten (USB v3.0), omgiven av två öppningar i telefonens metallram. Bakom den vänstra öppningen sitter den interna monohögtalaren, som faktiskt bjuder på både ett klart och tydligt ljud och en bra maxvolym, och bakom den högra öppningen återfinner vi den primära samtalsmikrofonen.

I huvudänden, halvvägs ut till vänstra hörnet, sitter 3,5-millimeterporten för anslutning av exempelvis hörlurar och det är också allt vi finner på huvudänden. En sekundär mikrofon återfinns på telefonens baksida, bredvid kamerans laseröga för autofokus.

Baksidan är kanske den del som mer än någon annan ger Pixel ett lite säreget utseende. Telefonen är till stor del utformad ur en och samma del lättmetall, en så kallad unibodykonstruktion, men den övre tredjedelen bakom vilken såväl fingeravtrycksläsaren (av Google kallad ”Pixel Imprint”) och kameran och LED-blixtarna sitter består istället av ett stycke glas.

Är Pixel en snygg telefon? Det kan diskuteras, men vi uppskattar att designen på telefonen baksida är säregen, inte minst med tanke på att fronten, i synnerhet silverversionen av Google Pixel, är till förväxling lik Iphone.

Vi gissar att glaset är tänkt att ge de interna antennerna bättre mottagningsförutsättningar jämfört med ett heltäckande bakstycke av metall. Eller så är det kort sagt bara ett i lite udda designval Google har gjort, vilket för all del inte vore fel det heller.

Mottagningen har för övrigt varit utmärkt under testfasen. Vi har inte haft några problem med vare sig datahastigheter, mottagning eller samtalskvalitet, annat än på platser med sällsynt svag mottagning där även andra telefoner har problem.

Vid telefonsamtal uppger motparten att ljudet i deras ände är klart och tydligt, och likaså är det utmärkt i vår ände. Pixel är dessutom ovanligt bra på att filtrera bort bakgrundsbrus, exempelvis om man är utomhus i kraftig vind, vilket är ett litet plus i kanten.

Det tål att upprepas att vi testar ett amerikanskt exemplar (ej Verizon-exemplaret), och frekvensbanden i USA är aningen annorlunda än i Sverige och Europa. Vi är dock tämligen trygga i att den internationella versionen har samma goda mottagning som det amerikanska exemplaret vi testar, då de tu utöver frekvensbanden är exakt samma telefon.

Vi mäter via LTE (4G) upp cirka 100 Mbit/s vid nedladdning och 20 Mbit/s uppladdning. Detta är mer eller mindre vårt mobilnäts maxhastighet på platsen vi befinner oss, och då Pixel har stöd för LTE ända upp till Cat12 (600/75 Mbit/s) så finns det mycket mer att ta av om mobiloperatören i framtiden bygger ut och ökar kapaciteten i mobilnätet.

google-pixel-pixel-xl-29
Ljudkvalitén via den i fotänden lite olyckligt placerade monohögtalaren är tämligen god. Ljudet är mer balanserat och har lite mer djup än majoriteten av telefoner med en liknande högtalarlösning (monohögtalare i fotänden), och maxvolymen är därtill tämligen hög.

TelefondB 50cm från frontdB 50cm från högtalare
Google Pixel8186
Google Pixel XL8288
ZTE Axon 78181
Sony Xperia X8080
OnePlus 38185
Elephone P80007578
Huawei Nexus 6P8787
LG Nexus 5X8080
Xiaomi RedMi Note 27782
Ulefone BeTouch 27680
Motorola Moto X Style8888
OnePlus 28083
Samsung Galaxy S67781
Motorola Nexus 68787
LG Nexus 57578
Samsung Galaxy S57380
Samsung Galaxy S4 GPE6366
HTC One M88585
Nexus 7 (2103)7376

Maxvolymen med en sådan här lösning är dock väldigt beroende av vilket håll högtalaren, det vill säga telefonens fotände, riktas. Vi mäter 50 centimeter från högtalaröppningen, i högtalarens riktning, upp imponerande 86 decibel, vilket är ett av de bättre resultaten vi har mätt upp här på Swedroid. 50 centimeter från telefonens front sjunker dock ljudstyrkan betänkligt, till strax under 81 decibel, vilket bör tilläggas fortfarande är ett ganska bra resultat.

Ljudstyrkan och ljudkvalitén är alltså bra, men det stora problemet med en monohögtalare i fotänden är dock av en annan art: det är alldeles för lätt att täcka över högtalaröppningen då man använder telefonen, exempelvis då man håller den i handen och ser på YouTube-klipp, eller då den ligger i en ficka eller i en väska och öppningen täcks över.

Då högtalaröppningen täcks över sjunker den maximala ljudstyrkan till cirka 62 decibel vilket ungefär motsvarar normal samtalston. Det kan alltså räcka med att man för ett normalt samtal för att det skall vara nog för att dränka ett inkommande telefonsamtal, om högtalaren är övertäckt. Sitter man och väntar på bussen i en innerstad vid en trafikerad väg är det i princip omöjligt att uppfatta en ringsignal som bara når 62 decibel.

Allt som allt sitter det trots allt en tämligen högkvalitativ högtalare i Google Pixel, men på grund av att det är en monohögtalare och på grund av dess placering blir det ett par minuspoäng och vi anser att Pixel sammantaget därmed bara har en genomsnittlig högtalare.

Bildskärm och digitizer

google-pixel-bildskarm


Bildskärmen är av AMOLED-typ och mäter 5 tum på diagonalen. Upplösningen är på 1 080 x 1 920 pixlar, även känt som 1080p och FullHD, och i kombination med skärmstorleken resulterar detta i en pixeltäthet om 441 PPI. Detta är enligt vår uppfattning tillräckligt hög pixeldensitet för att undvika den lätta oskärpan som telefoner med samma upplösning men med 5,5 tum stora (eller större) skärmar dras med, exempelvis Oneplus 3.

Pixel-skärmen är synnerligen skarp och vi kan endast på väldigt nära håll urskilja enskilda pixlar. Vi kan inte svära på att den är skarp nog för att helt undvika en viss pixlighet då telefonen används tillsammans med Googles VR-headset Daydream, av det enkla skälet att skärmen i Daydream placeras så pass nära ögonen att endast de allra mest högupplösta skärmarna, såsom det större syskonet Pixel XL, kommer undan med en minimal (i våra ögon obefintlig) pixlighet.

Den maximala ljusstyrkan är tyvärr inte så hög som vi hade önskat och hoppats. Den är för all del inte dålig, den är ljusstarkare än Nexus 6P exempelvis, men det säger egentligen inte så mycket. I fullt dagsljus är skärmen tämligen blek, men i regel läsbar. Samsung har i många av deras toppmodeller visat att AMOLED-skärmar visst kan vara ytterst ljusstarka, och detsamma gäller Oneplus 3 som har en mycket ljusstark AMOLED-skärm.

Google säger vidare att Pixel förlorar mindre än 40 % ljusstyrka ur vinklar om 30 grader. De nämner dessvärre inte några närmare siffror än ”mindre än 40 %”, men allt under 40 är ett skapligt om än inte utmärkt resultat. Betydligt bättre än LCD-skärmar som exempelvis Apple Iphone 7 som förlorar 55 % ljusstyrka ur samma vinklar, men inte lika bra som de bästa AMOLED-skärmarna på marknaden från Samsung, exempelvis Galaxy S7 och S7 Edge som ligger en god bit under 30 % förlust i ljusstyrka ur 30 graders betraktningsvinkel.

Färgåtergivningen är rik, på typiskt AMOLED-vis, men vi kan inte svara på hur naturtrogen den är. Google uppger att Pixels skärm bjuder på 16,77 miljoner färgnyanser, 24 bitars färgdjup, motsvarar 100 % av NTSC-standarden och har ett kontrastvärde om 100 000:1. Det finns i utvecklarinställningarna (ett ”gömt” menyalternativ i telefonens inställningar som man kan låsa upp genom att trycka på ”Version” under ”Om telefonen” sju gånger i rad) ett alternativ som låter oss växla till ett så kallat sRGB-läge där färgerna skall vara mer naturtrogna, för den som så önskar.

Jämför vi Google Pixel bredvid exempelvis ZTE Axon 7 som även den har en mycket trevlig AMOLED-skärm, kan vi se att Pixel har en aningen varmare skärm vars vitnyanser går åt ett lätt gulaktigt håll, medan Axon 7 istället går åt ett kallare blåaktigt håll. I övrigt har vi stora problem att skilja den ena skärmen från den andra vad gäller gula, gröna, röda och blåa färger. De är nästan helt identiska, vilket för övrigt även gäller Pixels större syskon XL.

Med en pixeldensitet 441 PPI är skärpan är god och vi kan inte annat på mycket nära håll urskilja enskilda pixlar och se en viss pixlighet. Kanske främst på grund av att AMOLED-skärmen som de allra flesta AMOLED-skärmar har en så kallad Pentile-matris.

Pentile är en pixelteknik som är avsedd att kompensera för AMOLEDs svårighet att producera starka och livskraftiga blå- och rödnyanser genom att göra subpixlarna för just blått och rött dubbelt så stora som för grönt, något som får som konsekvens att den ”äkta” upplösningen är lägre än de uppgivna 1 080 x 1 920 pixlarna. I princip alla AMOLED-skärmar använder alltså den här tekniken i dagsläget.

Hursomhelst, även med en Pentile-matris är Pixels skärm ytterst skarp – så länge man inte betraktar den på riktigt nära håll – vilket faktiskt är fallet om man avser använda Googles kommande Daydream View-headset, ett virtual reality-headset där telefonen placeras blott dussintalet centimeter från användarens ögon. Vi har ännu inte haft möjligheten att testa Daydream, men vi återkommer med en artikel om detta och huruvida Pixels skärm är högupplöst nog för detta.

Betraktningsvinklarna är mycket bättre än i fjolårets Nexus 6P som dessvärre hade en lite småtråkig AMOLED-skärm med betraktningsvinklar och ljusstyrka som föll kort mot de flesta moderna konkurrenter. I årets Pixel-duo är detta inte längre ett problem, men vi kan heller inte säga att skärmarna är riktigt lika vassa som i Samsungs Galaxy S7 eller S7 Edge.

Ljusstyrkan är godkänd, bättre än Nexus 6P och snäppet bättre än Axon 7, men kan inte riktigt matcha de ljusstarka AMOLED-skärmarna OnePlus 3 eller Samsung Galaxy S7. Läsbarheten utomhus i fullt dagsljus är god, men i direkt solljus gör man bäst i att finna skugga. Det senare gäller dock även de allra ljusstarkaste AMOLED-skärmarna på marknaden, inklusive OnePlus 3 och Samsung Galaxy S7.

Pekskärmen är mycket rapp och responsiv, och Google hävdar att de har optimerat pekskärmen i Pixel så att den, då den betraktas bild för bild under en höghastighetskamera, är lika snabb som en Iphone. Vi kan inte säga att den upplevs vara riktigt så responsiv, men nog är pekskärmen snabb allt. Noterbart snabbare än exempelvis Nexus 6P och Samsung Galaxy S7, enligt våra högst ovetenskapliga intryck.

Mjukvaran

android-7-1-nougat-logo-pixel

I dagsläget är en av mycket få skillnader på ”vanliga” Android 7.1 och Android 7.1 med Pixel UI att launchern, hemskärmsappen, har fått en lite annorlunda utformning och funktionalitet, samt att Pixel-telefonerna har fått Googles nya och smarta röststyrda assistent ”Google Assistant”.

Utöver nedan listade nyheter och en del smärre putsningar i Androidinställningarna i ”Pixel UI” är det mesta sig likt Android som vi har vant oss vid och som vi sedan tidigare har gått igenom i detalj för både version 7.0 och version 7.1.

Pixel Launcher
google-pixel-launcher-hemskarm-00


Pixel Launcher är vid sidan om Google Assistant det mest omskrivna tillskottet till Android 7.1 i grundutförande, och den är därtill rent grafiskt den mest iögonfallande förändringen. Borta är de rektangulära ikonerna, ersatta av lite mindre, runda, ikoner. Borta är därtill knappen med sex små punkter för att öppna applikationslistan samt det traditionella Google-sökfältet längst upp på hemskärmarna.

Då en knapp för att öppna applistan nu saknas når man istället sina installerade appar genom att antingen svepa uppåt från den fästa appdockan på hemskärmens nederdel (som har en semitransparent vit bakgrund – vi är inte helt säkra på att vi tycker detta ser speciellt bra ut, åtminstone inte mot vissa bakgrundsbilder) eller genom att trycka på den lilla pilen i appdockans överkant.

Animationen, den grafiska övergången, när applistan glider in i vy är fantastiskt mjuk och upplevs till skillnad från ”standard-Android” inte som lite ryckig och hackig. Vi vet att många är trötta på Iphone-jämförelser, men det kan ibland inte hjälpas: de grafiska animationerna och övergångarna i Pixel är kort sagt Iphone-mjuka.

Ikonerna är som vi nämner i Pixel UI runda, vilket även gäller mappar, men detta gäller samtidigt bara Googles egna standardappar. Alla tredjepartsappar som installeras får de ikoner som apputvecklaren har valt. Google har alltså i Pixel UI inte, till skillnad från många andra tillverkargränssnitt, valt att modifiera tredjepartsikoner.

Vi är lite kluvna vad gäller detta: vi uppskattar att Pixel UI inkräktar minimalt på användarupplevelsen, men samtidigt ger det ett rörigt intryck när ingen tredjepartsikon är ens i grunden lik den andre. Runda, rektangulära, lekfulla och verklighetstrogna ”3D”-ikoner blandas i en salig röra. Men, stör man sig på sådant kan man som alltid i Android installera en hemskärmsersättare i vilken man kan installera valfritt ikonpaket och ikonbehandlare, så vi skall inte klaga för mycket.

Det i standard-Android traditionella sökfältet upptill på hemskärmarna är i Pixel UI för all del fortfarande kvar, men har designats om rejält. Numera är sökfältet infällt till vänster i bild, där vi ser G-loggan mot en vit bakgrund. Till höger finner vi kort väderinformation; en liten väderikon och aktuell temperatur, samt dagens datum. När vi trycker på G-loggan fälls sökfältet ut och ser ut ungefär som vi är vana vid i Android. Trycker vi på väder-delen öppnas Googles egna väderapp.

Fler mindre grafiska ändringar som i dagsläget är Pixel UI-specifika ser vi även prov även de tre navigeringsknapparna Tillbaka, Hem och Översikt i skärmens nederkant, som har gått från att vara en ihålig kontur på enheter med standard-Android till att vara lite mindre, och ifyllda, i Pixel UI.

Hemknappen har i och med Google Assistant fått en ny funktion vid långtryck. Detta öppnar i vanliga Android funktionen Google Now, men i Pixel UI öppnar detta istället röstassistenten. När man trycker på Hemknappen i Pixel UI får man därtill till skillnad från i vanliga Android lite mer grafisk återkoppling i form av fyra små punkter i röd, grön, blå och gul färg glider fram och omger Hemknappen. En petitess kan tyckas, men den grafiska återkopplingen kan bidra till att en användare som inte är bekant med Android inser att Hemknappen har en annan funktion än de andra tu knapparna.

Precis som Android 7.1 i grundutförande kan vi i Pixel UI köra appar i så kallad ”delad skärm” genom att långtrycka på översiktsknappen, men funktionen ligger under den dolda menyn systemmenyn ”Inställningar för systemgränssnitt”.

För att synliggöra den här menyn måste man dra ned statusfältet upptill i Android och sedan långtrycka på ”kugghjulet”. Efter 3-4 sekunder släpper man knappen, varpå men får ett meddelande om att menyn ”Inställningar för systemgränssnitt” är aktiverad. Sedan öppnar man menyalternativet i fråga, väljer ”Annat” och sedan aktiverar man ”delad skärm”. Delad skärm innebär kort beskrivet att två appar kan köras samtidigt på skärmen, en upptill och en nedtill, och man kan därtill justera hur stort respektive ”fönster” skall vara.

Vidare finner vi, som en del av Android 7.1, att vi äntligen har fått ett ”Starta om”-alternativ vid långtryck på strömknappen. Google har sedan Androids barndom konsekvent vägra lägga till det här till Android, men i och med 7.1 tänkte de äntligen om i frågan.

Ett tillskott i Pixel UI som saknas i Android 7.1 i grundutförande är möjligheten att med nypgest på hemskärmen öppna hemskärmsredigeraren, som traditionellt sett i standard-Android annars bara nås via långtryck på hemskärmen (vilket även det fungerar i Pixel). Vi har genom åren ofta undrat varför Google aldrig gjorde nypgesten på hemskärmen till en standardfunktion, som i princip alla andra Androidgränssnitt på marknaden, men i Pixel UI har de alltså till slut tagit det steget.

Dubbeltryck på samma knapp, översiktsknappen, låter oss istället snabbväxla mellan de två senast använda apparna. Det senare är något vi snabbt blev väldigt förtjusta i, och beroende av. En väldigt bra funktion för aktiva användare som ofta växlar fram och tillbaka mellan två appar. Dessvärre har inte alla appar stöd för delad skärm, men det handlar i sådana fall i regel om appar som kameran som av naturliga skäl ändå inte lämpar sig för delad skärm.

Google Assistant
google-assistant
Google Assistant är Googles svar på Apples Siri, eller Amazons Alexa, och är genast och direkt ur startgroparna enligt vår uppfattning vida överlägsen konkurrenterna, inte minst vad gäller röstförståelse. Dessvärre finns funktionen i dagsläget endast tillgänglig på engelska (och tyska?) och om vi växlar systemspråk till svenska så inaktiveras assistenten och långtryck på hemknappen öppnar istället skärmsökningsfunktionen.

Skärmsökning är en slags kontextsökning, där Google försöker gissa sig till vad du kan tänkas vilja veta mer om. Har du exempelvis i ett SMS talat med en vän om elbilstillverkaren Tesla och du långtrycker på Hemknappen medan SMS-appen är öppen så presenteras du genast mer information om just Tesla, i en överskådlig popup-meny.

Men åter till ämnet: Google Assistant. Vi är hittills tämligen imponerade av hur väl assistenten fungerar, så länge vi talar engelska så klart. Talad svenska förstår den alltså inte, tyvärr. Det som imponerar mest, vid sidan om hur bra assistenten är på att förstå vad vi säger, är kanske att hon (det är en kvinnlig röst) även förstår kommandon och sökningar i flera led.

Vad vi menar med flera led är om vi exempelvis öppnar assistenten och frågar ”What’s the weather?” så ger hon oss väderprognosen för morgondagen, för platsen där vi befinner oss. Vi kan därefter ställa en följdfråga, som exempelvis ”What about tomorrow?” i vilket fall assistenten förstår att vi fortfarande är inne på samma frågeled, om vädret, och ger oss morgondagens prognos.

Vi kan härifrån bygga vidare på frågeledet ytterligare genom att exempelvis fråga ”What’s that in Celsius?” om assistenten har gett oss temperaturen i Fahrenheit, eller tvärtom. Mer primitiva röstsökassistenter har stora problem med att, eller kan inte alls, söka utifrån kontext och sammanhang och att hantera relaterade och ofta komplicerade följdfrågor eller följdkommandon.

Ytterligare exempel är att vi kan fråga exempelvis ”Who’s the founder of Google?”, få svaret (Larry Page och Sergey Brin), varpå vi kan gå djupare och fråga ”How old is Larry?” och det räcker här med att bara kalla honom Larry, tack vare att assistenten förstår sammanhanget. Sedan kan vi följa upp med ytterligare frågor, som ”Where was he born?”, varpå assistenten förstår att ”he” så klart är Larry Page och således ger oss svaret vi söker.

För en människa är detta självklarheter, men datorer har ofta stora problem med dylika uppgifter och vi anser att Google har gjort ett fint jobb med att lösa problemet, även om det finns gott om utrymme för förbättringar.

På tal om utrymme för förbättringar: vi finner dessvärre också en hel del begränsningar i assistenten, brister som gör det tämligen uppenbart att även om Google Assistant är ett imponerande första steg så är det likväl bara ett första steg. Ett exempel på assistentens begränsningar är Netflix: vi kan förvisso öppna Netflix via assistenten (”Open/Start Netflix”) och vi kan därtill söka på Netflix (”Search Netflix for Top Gear”), men vi kan inte via assistenten gå direkt till och spela upp nästa avsnitt i en TV-serie som vi följer (”Play next episode of Marco Polo on Netflix”).

Netflix är dock en tredjepartsapp som Google inte har någon kontroll över såvida inte Netflix anpassar sin app för Google Assistant, så våra krav kanske inte bör vara för stora, men dessvärre ser vi samma typ av begränsningar även i Googles egna appar, som YouTube. Vi kan förvisso precis som i Netflix söka med ett röstkommando, ”Search YouTube for funny dog videos”, varpå assistenten öppnar YouTube och utför sökningen, men vi kan sedan, via assistenten, inte välja att spela upp en video ur sökresultaten.

Inte heller fungerar Cast-kommandon som ”Play [film/musik/tv-serie] on Office TV” via Google Cast (trots att vi har en Chromecast med namnet ”Office TV”). Vi förväntar oss att detta är funktionalitet som kommer, inte minst med tanke på att Google Home väntar runt hörnet, vilken bygger hela sin existens kring den här typen av röstkommandon i hemmet.

Allra mest nöje, men av tveksam nytta, har vi haft av alla inbyggda ”Easter eggs” (”påskägg”) som Google har gömt i assistenten. De har försökt göra assistenten mer mänsklig, mer personlig, genom att ge henne en slags torr AI-humor. Det är förstås bara inprogrammerad humor, inte äkta humor, men det är likväl kul att ställa olika frågor och ge henne olika kommandon bara för att se vad som händer och vilka hemligheter man kan hitta.

Kort sagt är Google Assistant i dagsläget i ett tidigt utvecklingsskede. Assistenten är väldigt lovande, för all del, och bättre än konkurrenterna, men samtidigt är funktionaliteten begränsad. Vi förväntar oss emellertid att Google kommer fortsätta utveckla assistenten och att vi löpande kommer få se nya funktioner och finesser som breddar användbarheten.

Pixel Imprint
google-pixel-prod-16
Pixel Imprint är Googles namn på fingeravtrycksläsaren i Pixel-telefonerna. I Nexus 5X och 6P kallas läsaren istället Nexus Imprint. Anledningen att de har döpt om funktionen är tvåfald: dels, förstås, är en Pixel-telefon inte en Nexus-telefon och det är viktigt för Google att separera de tu, och dels handlar det om den utökade funktionaliteten Google har gett Pixel Imprint jämfört med Nexus Imprint.

Låt oss dock börja med det grundläggande: fingeravtrycksläsarens placering samt hur väl den fungerar. Precis som i Nexus 5X och Nexus 6P sitter fingeravtrycksläsaren högt upp på baksidan, och precis som i fjolårets Nexus-modeller fungerar den mycket bra, såväl var gäller snabbhet som precision.

Precis som förut är läsaren vidare tämligen förlåtande när vi slarvar med hur fingret placeras på läsaren; noterbart mer förlåtande än majoriteten av de samtida konkurrenterna såsom ZTE Axon 7, Sony Xperia X och Samsung Galaxy S7.

Inprogrammeringen är som förut ett friktionsfritt moment. Vi mäter upp så få som fem inläsningar per fingeravtryck vi programmerar in, vilket är snäppet bättre än fjolårets Nexus-lurar som i regel behövde sex inläsningar per avtryck. Oavsett om det krävs fem eller sex inläsningar så är detta mycket bättre än konkurrenterna som kräver minst dubbelt så många och i många fall tre gånger fler inläsningar.

Vi nämner en bit upp i det här kapitlet att Google har döpt om fingeravtrycksläsaren till Pixel Imprint delvis för att fingeravtrycksläsaren har fått en utökad funktionalitet. Den utökade funktionaliteten (utöver det som redan finns i Android 7.1 för Nexus 6P och 5X) består i dagsläget bara av en enda funktion: ”Svep för aviseringar”, en funktion som vi omedelbart föll pladask för.

Svep för aviseringar låter oss kort sagt helt enkelt svepa ned med fingret över fingeravtrycksläsaren för att fälla ned aviseringsfältet, och svepa upp för att stänga detsamma. Detta är en väldigt simpel funktion som för oss har visat sig bli mycket välanvänd och uppskattad.

google-pixel-vs-nexus-6p-rorelser
Utöver ovanstående funktion är alltså fingeravtrycksläsaren sig lik både Nexus 5X och 6P, men vi noterar även att Google i dess ”Pixel UI” även har gett inställningsmenyn för rörelsegesterna en välkommen grafisk uppdatering. Se bilder ovan, Google Pixel till vänster och Nexus 6P till höger, båda med Android 7.1.

Inställningar
Det mesta i Google Pixel, och dess större syskon Pixel XL, är identiskt med Android 7.1 Nougat rent allmänt. Vi har genom gått igenom en rad nyheter i både 7.0 och 7.1 och den som känner sig nyfiken kan med fördel fördjupa sig i dessa. Vi kommer här istället fokusera på telefoninställningar som är unika för Pixel UI, eller som har fått ett nytt/eget utseende i Pixel UI.

Låt oss börja med grafiska olikheter mellan Pixel UI och Android 7.1 på en nexus 6P. Där Nexus 6P har lätt blågröna accentfärger har istället Pixel UI en klarblå, Google-blå, accentfärg. Den här färgen går igen i en rad olika element i telefoninställningarna, exempelvis för aviseringar (längst upp på telefoninställningarnas startsida) och för ikonerna för de olika menyalternativen. Ikonerna är i sig identiskt formgivna, men med en annan färg.

Andra grafiska skillnader i inställningarna finner vi i i undermenyn ”Rörelser” (”Moves”), där en lite tråkig listmeny med av-/på-switchar har ersatts av en grafisk meny med bilder och beskrivande text.

Det mesta är som sagt identiskt med Android 7.1 i grundutförande, även funktionsmässigt. Vi finner dock ett och annat tillskott, det mesta av bagatellartad natur, som ”Ljud vid uppstart” under ”Ljud” -> ”Andra ljud”, och en helt annan uppsättning ringsignaler och aviseringsljud än i Nexus 6P.

Under ”Skärm” finner vi ett tillskott i form av ”Nattljus”, en inställning som har kommit och gått i senare versioner av Android för Nexus 5X och 6P. Under det här menyalternativet kan vi ställa in nattljus som av eller på, men även en schemaläggningsfunktion som automatiskt växlar mellan normalt läge och nattljus. Vi ser vidare, under ”Skärm”, en smärre ändring för läget för virtuell verklighet, ändringar som dock mest är av grammatisk art.

Vi nämner lite längre upp i det här kapitlet de grafiska ändringarna under menyalternativet ”Rörelse”. Under samma meny finner vi även ett tillskott i funktionalitet, i form av en switch för att aktivera svepgest på fingeravtrycksläsaren, men vi finner även att ett alternativ har tagits bort: ”Plocka upp för att kolla mobilen”, en funktion för att snabbt visa nya aviseringar när telefonen plockas upp.

google-pixel-vs-nexus-6p-sakerhet-aterstallning
Under ”Säkerhetskopiering och återställning” finner vi slutligen några mindre skillnader, enligt bilden ovan (Google Pixel till vänster, Nexus 6P till höger).

Kameran

google-pixel-pixel-xl-34
Kameran i Google Pixel är precis som fjolårets Nexus-telefoner 6P och 5X på 12,3 megapixlar (i 4:3-format) eller 8,3 megapixlar (i 16:9-format) baserad på Sonys Exmor RS-sensor IMX378, har en sensorstorlek om 1/2,3″ och en pixelstorlek om 1,55 mikrometer. Därtill är linsens bländarvärde detsamma, f/2.0, och vi ser vidare en hel del likheter vad gäller saker som tvåtons LED-blixt och laserautofokus. I Pixel ser vi dock även fasdetekterande autofokus, något som saknades i fjolårets Nexus-telefoner.

De i sammanhanget stora sensorpixlarna, 1,55 mikrometer, ger kameran en god ljusupptagningsförmåga, som avspeglar sig i form av att kameran kan ta bättre bilder under mörka förhållanden. På pappret, åtminstone. 1,55 mikrometer innebär en cirka 70 till 100 % större yta och ljusupptagningsförmåga än mer traditionella telefonkamerasensorer med pixlar på runt 1,10 till 1,20 mikrometer.

Frontkameran är i Google Pixel precis som i Nexus 6P på 8 megapixlar, att jämföra med 5 megapixlar i Nexus 5X. Frontkameran har en lins med en bländare på f/2.4, en sensorstorlek om 1/3,2″ och pixlar på hela 1,4 mikrometer. Detta är ovanligt stora sensorpixlar för en frontriktad kamera, vilket bör hjälpa till vid exempelvis videosamtal och ”selfies” i dunkla ljusförhållanden.

Google sägs i Pixel, samt Pixel XL, vidare ha ändrat kamerans beteende på så vis att kameran genast, så snart kameramjukvaran startas, börjar ta upp till 30 bilder per sekund i maximal upplösning (det vill säga 12,3 megapixlar i 4:3-format).

Dessa bilder lagras endast i telefonens arbetsminne (RAM) och när du slutligen har funnit ditt motiv och trycker på slutarknappen är bilden du vill ta i princip redan tagen och lagrad i arbetsminnet, varför kameran genast, utan någon som helst noterbar fördröjning, är redo för nästa bild, medan bilden du just tog i bakgrunden sparas till telefonens interna lagringsminne.

Är HDR+ därtill aktiverat så använder kameramjukvaran en mängd av de i arbetsminnet lagrade bilderna, väljer ut den bästa, och analyserar de övriga bilderna i arbetsminnet för att förbättra saker som exponering och dynamik i den slutgiltiga bilden.

Vi är inte helt på det klara med om även tidigare telefoner ur Nexus-serien gjorde samma sak, men oavsett vilket så tycks det hela fungera noterbart bättre i Pixel än i exempelvis Nexus 6P.

Kameramjukvaran i Pixel är oss veterligen identisk med kameramjukvaran i Android 7.1. Google har i 7.1 finputsat mjukvarans gränssnitt, gjort det lite mer lättanvänt och i våra ögon attraktivare, men även gett det några nya välkomna funktioner.

Bland de nya funktionerna finner vi möjligheten att på ett smidigt vis justera exponering, genom att först lägga fokus på valfri plats med hjälp av pekfokusfunktionen, och sedan svepa uppåt med fingret för att öka exponeringen eller nedåt för at minska den. Samma funktion som vi finner i en rad andra kameramjukvaror, således, och ett välkommet tillskott till Androids funktionsfattiga standardkameramjukvara.

Vi finner vidare genvägar för diverse inställningar, såsom att ställa in tidsinställd bild, justera HDR+-läget mellan av, på eller auto, aktivera eller inaktivera rutnät och ställa in scentyp mellan automatiskt läge, molnigt, soligt, lysrör och tungsten.

En stor nackdel som tyvärr driver oss till smått vansinne är att kameramjukvaran inte minns det senast inställda HDR+-läget, utan alltid återställs till HDR+ Auto-läget varje gång kameran startas. Vi plåtar nästan uteslutande i HDR+-läget, då det läget enligt vår åsikt är det klart bästa i nästan alla scenarion vi fotograferar i, och det frustrerar oss rejält att tvingas ställa in detta manuellt varje gång kameran startas. I Android 7.0 (och äldre versioner) höll kameramjukvaran vårt HDR+-val i minnet, och vi hoppas att Google framöver fixar detta i 7.1+ också.

I nedanstående bildexempel har vi valt att jämföra Google Pixel med den mycket kompetenta kameran i Samsung Galaxy S7. Båda telefonerna är inställda i kamerans grundinställning, med undantaget att vi manuellt har ställt in högsta möjliga bredbildsupplösning för respektive kamera. Vi har vidare manuellt (med pekfokus) lagt fokuspunkten på samma ställe på alla bilder av närbildstyp. I övrigt har vi låtit kameramjukvaran själv välja alla inställningar.

Exempelbilder
Google Pixel/Pixel XL vs Samsung Galaxy S7


Något som genast står klart när vi börjar analysera bilderna i galleriet ovan noggrannare, är att det här är en kamp mellan de två just nu bästa telefonkamerorna i Androidvärlden. Många telefoner bjuder numera på mycket bra kameror, men Google Pixel och Samsung Galaxy S7. Värt att poängtera är att vi finner exakt samma kamera i S7 Edge och i den numera nedlagda Note 7 som i Galaxy S7.

Även om båda dessa kameror är mycket bra så kan vi samtidigt snabbt se att Google och Samsung har valt att gå två skilda vägar vad gäller exponering, artificiell skärpa, och färgbalans.

Google kör precis som för fjolårets Nexus-modeller vidare med lite lägre exponering och bättre motljushantering, medan Samsung sin vana trogen istället väljer att vrida upp exponeringen ett par snäpp och leverera bilder med mer detaljrikedom i mörka partier, men leder också till mer överexponering och så kallad ”white wash”, ”vittvätt”, av ljusa bildpartier.

Då bilderna betraktas i fullstorlek ser vi att Galaxy S7 som förväntat levererar mer skärpa än Google Pixel. Detta är dock till betydande resultatet av kameramjukvarans efterbehandling av bilder tagna med S7, och alltså inte ”äkta” skärpa. Vad man föredrar är en ren smaksak, men vårt intryck är att många tycks uppskatta den uppskruvade skärpan, även om de vet att den är artificiell.

I det första bildparet, på nyckelringen med träpärlor, lyckas båda kamerorna mycket bra, men Pixel tar hem poängen genom att lyckas bättre med att finna skärpan där vi valde att lägga den, med hjälp av pekfokus. Vi valde att manuellt lägga skärpan på den högra av de tu större bruna träpärlorna, och S7 uppvisar dessvärre en del oskärpa i fullstorlek. S7 lade istället fokus på metallringen strax bakom pärlan.

I det andra bildparet ser vi ännu en jämn kamp i en mycket svår motljusbild. Vi anser att Pixel hanterar det svåra ljuset bäst, tack vare mindre ljusspridning och överstrålning. Pluspoäng dock för Galaxy S7 som återigen bjuder på bättre skärpa. Vi anser detta vara ett dött lopp de tu emellan.

I det tredje bildparet ser vi en enkel seger för Pixel, då S7 kraftigt överexponerar bakgrunden och misslyckas rejält med grönnyansen som blir alldeles för ljus och lite illgrön. Pixel tar här testets kanske bästa bild vad gäller färgåtergivning, exponering och skärpa och vi har mycket lite att klaga på.

Färgåtergivningen i de tu telefonernas kameror är en kamp mellan två motpoler: Google Pixel levererar mörkare färger, medan S7 levererar klarare och ljusare färger. Vilken som lyckas bäst varierar från bild till bild. I det fjärde bildparet, på den gula blomman, ser vi en mycket mer realistisk gulnyans från S7, men samtidigt är bilden för ljus och vi ser en del bildinformation gå oåterkalleligen förlorad i blommans gula blad. Pixel levererar en lätt orangegul nyans som inte matchar verkligheten, men bjuder samtidigt på mer detaljer i blommans blad. Seger för S7.

I det femte bildparet, på de brunröda löven, gör båda kamerorna ett mycket bra jobb, på sina egna vis. Vi anser att verkligheten ligger någonstans mitt emellan, ljusare än Pixel-bilden men mörkare än S7-bilden, men återigen (precis som i det första bildparet på pärlorna) misslyckas S7 trots att vi använder pekfokus att lägga fokuspunkten där vi vill ha den: på lövets nedre halva. Galaxy S7 lägger fokus en bit längre bak, precis som i bilden på pärlorna, och vi börjar undra om det handlar om ett kalibreringsfel. Segern till Pixel.

I det sjätte bildparet, på trädet med solen strålande genom trädkronan, lyckas Pixel bättre med himlens blånyans, medan S7 i vanlig ordning (såvida inte fokuspunkten hamnar fel) bjuder på mer skärpa. S7 hanterar här även motljuset bättre. Seger för Galaxy S7.

I det sjunde bildparet på den klarblå himlen och en gassande sol ser vi återigen en överlägsen detalj och skärpa från Galaxy S7, men samtidigt ser vi även mer prov på linsblänk, ljusspridning och överstrålning. Därtill levererar Pixel en lite djupare blånyans för himlen, vilket bättre stämmer överens med vad våra egna ögon såg på plats. Seger för Pixel.

I det sista bildparet, på en blombukett i plast i halvrisigt ljus inomhus, ser vi ytterligare ett dött lopp de tu emellan. Galaxy S7 lyfter fram mer skärpa och mer ljus, sin vana trogen, men detta går dessvärre som så många gånger förr ut över att ljusa partier blir ”vittvättade”. Detta ser vi tydligt exempel på på den aprikosfärgade blommans blad i bildens mittpunkt, där vi manuellt lade fokus, samt på de omgivande vita blommornas blad, där en hel del bildinformation går förlorad. Pluspoäng för S7:s förmåga att lyfta fram detalj i de mörka partierna i bildens nedre del. Oavgjord rond.

Allt som allt, då vi räknar samman de åtta ronderna, finner vi att Pixel tar hem segern med fyra vunna ronder mot två vunna för Galaxy S7 och två oavgjorda. Det måste dock poängteras att alla bilder utom en i bildserien ovan har tagits i fullt dagsljus. Pixel är alltså vår segrare i fullt dagsljus.

Mörkerbilder
I mörkerbilderna nedan har vi exakt samma inställningar som ovan, men vi hade vid fototillfället dessvärre inte möjlighet att använda en Galaxy S7 som motpol. Vi vet dock, från vår recension av Samsung Galaxy Note 7 som har exakt samma kamera som Galaxy S7, att Samsung tog hem en tämligen klar seger mot Nexus 6P vid mörkerfoto. Vi matchar här nedan därför Google Pixel mot just Nexus 6P, för att se hur Pixel står sig.

Google Pixel/Pixel XL vs Huawei Nexus 6P


I det första bildparet ser vi inte ens då vi betraktar bilderna i fullstorlek någon betydande skillnad mellan de tu. Båda lyfter fram imponerande färger trots mörkret, men skärpan är tämligen bristfällig i båda, åtminstone i fullstorlek. Nexus 6P tycks ha en lite hårdare efterbehandling av bilderna, där ett visst mått artificiell skärpa läggs till, men detta gynnar inte bilden som helhet. Dött lopp mellan Pixel och Nexus 6P.

I det andra och sista bildparet ser vi återigen två bilder som är näst intill identiska, men inte helt. Nexus 6P visar återigen lite mer artificiell skärpa som resulterar i en besvärlig grynighet, men vi ser även att de tu skiljer sig åt vad färgåtergivningen på himlen berör, där Nexus 6P levererar en mer verklighetstrogen nyans, medan Pixel har en blågrön nyans. Återigen dött lopp.

Vad vi snabbt kan konstatera är att Google Pixel inte har en bättre mörkerkamera än Nexus 6P. Detta innebär ingalunda att det är en dålig mörkerkamera – tvärtom, Nexus 6P (och därmed även Google Pixel) har fortfarande en av de bästa mörkerkamerorna på marknaden – men vi kan samtidigt konstatera att mot Galaxy S7 och S7 Edge samt mot den numera förtidspensionerade Note 7 räcker det inte långt. Klar seger för Galaxy S7.

Sammanställer vi våra intryck av ovanstående bildgallerier kan vi konstatera att Pixel är den i dagsljus, i våra ögon, bästa kameran vi hittills har testat. Till och med Samsungs suveräna Galaxy S7 får se sig slagen. Men, så fort det blir mörkt tar Galaxy S7 och S7 Edge istället hem en lättdömd seger.

Så vilken är bäst, sammantaget? Det beror helt på hur just du använder kameran. Plåtar du främst i dagsljus eller skaplig inomhusbelysning? Då kan nog Pixel vara kameran för dig. Plåtar du däremot minst hälften av dina bilder i mörker eller i allmänt i dunkla miljöer så är sannolikt Galaxy S7 eller S7 Edge det bättre kameravalet.

Vi på Swedroid-redaktionen plåtar nästan uteslutande, till 90 procent allra minst, i dagsljus eller i andra väl upplysta miljöer och vi väljer således Pixel som vår nya favoritkamera.

Videoinspelning, 4K-upplösning
I videoinspelningarna nedan har vi grundställt in båda telefonernas kameramjukvara och sedan manuellt ställt in UHD-upplösning. Inspelningen skedde i fullt dagsljus mitt i centrum i en vältrafikerad storstad, med snabba panoreringar, bilar som forsar förbi oss och svåra kontrastförhållanden mellan skuggor och mörka partier, höga och delvis mörka byggnader och en ljus himmel.

Google Pixel/Pixel XL

Huawei Nexus 6P

I vårt videoinspelningstest, där vi återigen ställer Google Pixel mot fjolårets Nexus-flaggskepp Nexus 6P, kan vi genast se att Pixel levererar en betydligt bättre bildstabilisering än Nexus 6P. Videon inspelad med 6P är både skakigare och bjuder på ett mindre följsamt bildflöde, exempelvis vid snabba panoreringar och när bilar snabbt far förbi kameran.

Vad gäller detaljrikedomen är det i princip ett dött lopp de tu emellan, kanske faktiskt med ett hårfint övertag för fjolårsmodellen. Vi ser vissa skillnader i hur de tu hanterar ljusexponeringen; Pixel levererar en ljusare bild rent allmänt, vilket lyfter fram fler och tydligare bilddetaljer i mörkare delar av videon, men som samtidigt resulterar i att vi ser aningen större tendenser till överexponering i de allra ljusaste partierna, som himlen bakom de höga byggnaderna (cirka 13 sekunder in i respektive telefons videoklipp).

Allt som allt ger vi i videotestet Google Pixel en lättdömd seger över Nexus 6P, men 6P gör ett bra jobb trots ett år på nacken och behöver absolut inte skämmas för sin insats.

Buggar och problem

Precis som vi har vant oss vid när det gäller Nexus-telefoner är likaså Google Pixel stabil som en granitklippa. Vi har under testfasens gång inte stött på en enda bugg och inte ett enda problem som på något vis har påverkat telefonens stabilitet, prestanda eller gränssnitt.

Däremot vill vi nämna ett fel, det enda felet vi faktiskt har lyckats hitta överhuvudtaget, som döljer sig djupt nere i den dolda menyn ”Inställningar för systemgränssnitt” (”System UI Tuner”, på engelska). Under menyn ”Annat” (”Other”) finner vi en switch för att aktivera funktionen ”delad skärm”, där det står följande beskrivning:

”Aktivera en rörelse som delar skärmen när du sveper uppåt från knappen Översikt”

Funktionen som sådan fungerar utmärkt, men i Google Pixel, och i Android 7.1 generellt, aktiverar man delad skärm genom långtryck på knappen ”Översikt”, inte genom att svepa upp från densamma. Bagatell? Ja. Men eftersom det är det enda felet vi har funnit så ville vi ändå nämna det.

Batteritiden

Vi var aningen skeptiska till hur bra Pixels batteritid kunde vara med ett tämligen litet batteri om 2 770 mAh. Förvisso är skärmen ”bara” 5 tum stor vilket innebär en lägre strömförbrukning än telefoner med större skärmar, men en mindre skärm kan inte på egen hand kompensera för ett tämligen litet batteri.

Vi imponerades dock redan efter 2-3 laddcykler över hur uthållig Pixel upplevs. Vi har inga problem att klara oss genom en hel dag med medelhårt användande och endast vid ett fåtal tillfällen efter osedvanligt hård och intensiv laddning har vi tvingats nödladda i 15 minuter för att klara oss ändra fram till läggdags. Vi tvivlar inte en sekund på att lätta användare kan klara två dagar på en laddning, men det var aldrig aktuellt för oss.

Google har lyckats tämligen väl med att optimera Pixel och kanske finputsa Androids batterisparande Doze-teknik ytterligare i Android 7.1, och vi oroar oss efter vår testperiod vid verkliga världen-baserat inte om batteriets blygsamma storlek.

Men hur står sig Pixel då vi mäter upp batteritiden i batteritestet PCMark Work 2.0 battery life, här nedan?

PCMark Work Life 2.0 battery test

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Huawei Mate 9 Pro 4000mAh
492Minuter
Sony Xperia X Compact 2700mAh
466Minuter
OnePlus 3T 3400mAh
461Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Sony Xperia X 2620mAh
401Minuter
OnePlus 3 3000mAh
395Minuter
ZTE Axon 7 3250mAh
380Minuter
Samsung Galaxy S7 3000mAh
366Minuter
Sony Xperia XZ 2900mAh
364Minuter
ZTE Axon 7 mini 2705mAh
345Minuter
Huawei P9 3000mAh
340Minuter
Moto X Style 3000mAh
325Minuter
Huawei Nexus 6P 3450mAh
322Minuter
LG Nexus 5X 2700mAh
308Minuter
OnePlus 2 3300mAh
304Minuter
Samsung Galaxy S6 2550mAh
286Minuter
Sony Xperia X Performance 2700mAh
210Minuter
100
200
300
400
500

Kort sagt: mycket väl, åtminstone i jämförelse med den lilla handfull telefoner med färska batterier som vi har haft möjlighet att testa hittills.

Futuremark introducerade i början av oktober version 2.0 av PCMark i vilket batteritestet var ändrat i grunden, och alla våra gamla batterimätningar med version 1.0 tvingades därför kasseras. Detta är anledningen till att vi nu endast har en begränsad uppsättning aktuella mätresultat att jämföra sinsemellan.

Google Pixel placerar sig väldigt bra då vi jämför med det fåtalet telefoner vi hittills har haft möjligheten att mäta upp, endast slagen av Sony Xperia Z5 Compact som har ungefär samma batteristorlek men en noterbart mindre skärm. Framtiden får dock utvisa om Pixels resultat står sig i längden eller om det visar sig vara ett medelmåttigt eller till och med dåligt resultat. Allt vi kan säga med viss bestämdhet är att vi, vid verkligt användande, inte har blivit besvikna.

Laddning sker via en snabbladdare av USB Power Supply 2.0-standard. Laddaren har två laddlägen: 5V och 3A samt 9V och 2A. Det senare ger hela 18W och innebär att batteriladdningen får en rejäl skjuts upp till cirka 50 % laddnivå. Dessvärre avtar laddhastigheten efter 50 % batterinivå en del, upp till cirka 80 %, för att sedan successivt och tämligen kraftigt avta mer och mer upp till fulladdat batteri.

Slutresultatet är en telefon som på blott 30 minuter kan ladda batteriet halvfullt, och som på ytterligare 25 minuter kan nå cirka 80 % – inte illa. Sedan avtar dock laddhastigheten så mycket att det tar nästan en hel timme till att nå fulladdat. De sista 20 procentenheterna från 80 till 100 tar alltså hela 57 minuter i anspråk.

Detta kan dock i längden vara något som gynnar batteriets livslängd, då vi vet att det alltid är de sista procenten upp till fullt som skadar/sliter ut batteriet mer än något annat, framför allt vid snabbladdning. Men samtidigt det är lite frustrerande när man är stressad att veta att man kommer tvingas vänta ytterligare en timme för att få ett fullt batteri innan man ger sig iväg på äventyr. De där 20 procentenheterna extra kan för många vara det som behövs för att klara sig hela dagen på en och samma laddning.

Allt som allt, dock, trots ett i dagsläget glest urval av telefoner att matcha Pixel mot och trots en bedrövligt långsam laddning de sista 20 procentenheterna upp till fullt, ger vi Pixel väl godkänt i betyg. Vid verkliga världen-baserat användande imponerar den lilla krabaten helt enkelt på oss tämligen mycket.

Spel, prestanda och grafer

Google har utrustat Pixel (och storebror Pixel XL) med Qualcomms Snapdragon 821, som är en finputsning av det populära chippet Snapdragon 820 som letade sig ut till de första telefonerna i våras. 820 sitter i en rad telefoner som HTC 10, LG G5, OnePlus 3 och Sony Xperia XZ och är en pålitlig prestandakrets.

qc_snapdragon_821_enhancements-feature

Till skillnad från 820 som har två huvudprocessorkärnor av Kryo-typ som rullar i max 2,2 GHz och två sekundära Kryo-kärnor med en maxhastighet på 1,6 GHz så har 821 piskats upp till max 2,4 GHz för de tu primära Kryo-kärnorna respektive 2 GHz för de sekundära Kryo-kärnorna. Vidare är grafikkretsen, Adreno 530 i både 821 och 820, lite högre klockad i 821 (650 MHz) än i 820 (624 MHz).

Detta låter som en trevlig boost för Pixel och Pixel XL, men vi ser genast då vi tittar närmare på processorfrekvenserna med hjälp av appen CPU-Z att Google har valt att sänka hastigheten från maximala 2 x 2,4 GHz och 2 x 2 GHz, till 2 x 2,15 GHz och 2 x 1,6 GHz. Det vill säga nästan exakt samma frekvenser som i det äldre Snapdragon 820-chippet, vilket ni kommer se avspeglar sig i många delmoment i prestandaresultaten här nedan.

Vi ser i princip ingen syntetisk prestandaökning alls jämfört med telefoner från tidigare i år, så vi måste fråga oss varför Google överhuvudtaget valde Snapdragon 821, som enligt Qualcomm inte är en ersättare till 820 – 820 säljs fortfarande och är högst sannolikt billigare – utan som ett snabbare komplement.

Kanske var prisglappet mellan 820 och 821 så pass litet att det var lönsamt ändå, kanske finns det andra vinster med 821 än bara lite mer prestanda, såsom strömeffektivitet eller värmeutveckling. Vi vet ej, men vad vi vet är att Google i Pixel-telefonerna inte tycks utnyttja den högre CPU-prestandan som 821 bjuder på.

Vi kan nedan se några riktigt fina resultat blandat med några högst medelmåttiga resultat. Låt oss ta en närmare titt.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
OnePlus 3T 6GB
5741MB
OnePlus 3 6GB
5741MB
Huawei Mate 9 Pro 6GB
5720MB
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
LG G5 4GB
3793MB
Huawei P9 Plus 4GB
3790MB
HTC 10 4GB
3767MB
Google Pixel 4GB
3757MB
Google Pixel XL 4GB
3756MB
ZTE Axon 7 4GB
3736MB
LG V10 4GB
3717MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+ 4GB
3663MB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3580MB
Galaxy Note 7 4GB
3524MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Huawei Mate 8 3GB
2881MB
ZTE Axon 7 mini 3GB
2841MB
Sony Xperia X 3GB
2833MB
Sony Xperia X Compact 3GB
2829MB
Sony Xperia Z3 Plus 3GB
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4 3GB
2805MB
Huawei P9 Lite 3GB
2798MB
Huawei P9 3GB
2793MB
Sony Xperia Z5 3GB
2792MB
Huawei P8 3GB
2792MB
Huawei Honor 7 3GB
2792MB
Huawei Mate S 3GB
2791MB
Samsung Galaxy Note 4 3GB
2782MB
Sony Xperia XZ 3GB
2775MB
LG G4 3GB
2770MB
Sony Xperia Z3 3GB
2748MB
HTC One M9 3GB
2727MB
Huawei Nexus 6P 3GB
2702MB
Samsung Galaxy S6 3GB
2698MB
Xiaomi RedMi Note 2 2GB
1877MB
Samsung Galaxy S5 2GB
1856MB
LG Nexus 5 2GB
1855MB
LG G2 2GB
1853MB
HTC One M8 2GB
1827MB
LG Nexus 5X 2GB
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact 2GB
1807MB
Samsung Galaxy Note 2 2GB
1791MB
Sony Xperia Z3 compact 2GB
1732MB
Moto G 3 1GB
898MB
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
5500

Den tillgängliga RAM-mängden motsvarar mycket väl vad vi förväntar oss av en telefon med 4 GB RAM, men lagringsminnet har fått sig en liten knuff nedåt, till cirka 24 GB, på grund av att Pixel-telefonerna har en extra systempartition på cirka 1,5 GB som tillåter att Android-uppdateringar installeras i bakgrunden och inte kräver omstart av operativsystemet.

RAM-prestandan, i Antutus prestandamätning, är en stor besvikelse och Pixel hamnar långt efter telefoner med motsvarande hårdvarubestyckning, såsom LG G5 och OnePlus 3. Vi har svårt att förstå vad som orsakar detta, då telefonen ingalunda någonsin upplevs som långsam, men det kan förstås handla om dålig optimering.

Nand-prestandan, det vill säga läs- och skrivprestandan på det interna lagringsminnet är i Google Pixel relativt hög, men utan att sticka ut och imponera. Med en läshastighet om 72 MB/s och en skrivhastighet om 17 MB/s placerar sig Pixel en god bit upp på listan, men långt efter de allra bästa. Det skall dock noteras att File-Based Encryption är aktiverat i Google Pixel och detta skapar en del overhead vid inläsning, vilket innebär att det faktiska resultatet är lite högre än de 72 MB/s som Androbench mäter upp. Hur mycket? Vi vet inte, men vi tvivlar på att det handlar om mycket mer än 10 procent.

Geekbench 4 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Huawei Mate 9 Pro Kirin 960
6374p
Apple iPhone 7 A10
5489p
Galaxy Note 7 E8890
5388p
Galaxy S7+S7 Edge E8890
5289p
Huawei P9+P9 Plus Kirin 955
5210p
Galaxy S6 E7420
4342p
OnePlus 3T S821
4331p
Galaxy S6 Edge+ E7420
4300p
Google Pixel XL s821
4297p
Google Pixel s821
4215p
OnePlus 3 S820
4210p
ZTE Axon 7 s820
4201p
Apple iPhone 6s A9
4101p
Sony Xperia XZ s820
3998p
OnePlus 2 s810
3980p
Sony Xperia Z5 S810
3916p
LG G5 S820
3899p
HTC 10 S820
3612p
Huawei Nexus 6P S810
3601p
Huawei P9 Lite K650
3400p
Sony Xperia Z5 Compact S810
3341p
Sony Xperia X Compact S650
3340p
Moto X Style s808
2991p
LG Nexus 5X S808
2967p
Nexus 6 S805
2810p
LG V10 S808
2702p
Galaxy Note 4 S805
2659p
LG G4 S808
2570p
Apple iPhone 6 A8
2525p
Galaxy S5 S800
2509p
HTC One M9 S810
2508p
Google Nexus 5 S800
2495p
HTC One M8 S801
2444p
ZTE Axon 7 mini s617
2165p
1000
2000
3000
4000
5000
6000

I Geekbench 4 mäter vi upp ett skapligt bra resultat som står sig väl mot andra Snapdragon-utrustade telefoner men som inte kan mäta sig med de allra snabbaste kretsarna från Apple, Samsung och Huawei. I Antutu ser vi en totalpoäng som är i det absoluta toppskiktet, slagen med blott några få procentenheter av OnePlus 3 och ZTE Axon 7.

I 3DMark slår Pixel till med ett nytt rekord här på Swedroid, men det är tätt ned till ZTE Axon 7 på andraplatsen. I Vellamo Metal möts vi av ett ytterst medelmåttigt resultat som är långt efter de bästa telefonerna med Qualcomms Snapdragon-kretsar, men i Vellamo HTML kompenserar Pixel för misslyckandet i föregående delmoment och slår till med det högsta resultatet hittills från en Qualcomm-utrustad telefon.

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.0 1080p

OnePlus 3T S821 1080p
31FPS
OnePlus 3 1080p
30FPS
ZTE Axon 7 WQHD
29FPS
Sony Xperia XZ 1080p
29FPS
Google Pixel XL WQHD
27FPS
Google Pixel 1080p
27FPS
HTC 10 WQHD
20FPS
LG G5 WQHD
19FPS
Galaxy Note 7 WQHD
17FPS
Galaxy S7+S7 Edge WQHD
17FPS
Huawei Mate 9 Pro WQHD
16FPS
Sony Xperia Z5 Compact 720p
13FPS
HTC One M9 1080p
13FPS
Sony Xperia Z5 1080p
12FPS
LG Nexus 5X 1080p
11FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
11FPS
OnePlus 2 1080p
10FPS
Nexus 6 WQHD
10FPS
Samsung Galaxy Note 4 WQHD
10FPS
Sony Xperia X Compact 720p
10FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
9FPS
Sony Xperia X 1080p
9FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
9FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
8FPS
Huawei Mate 8 1080p
7FPS
LG G4 WQHD
7FPS
Samsung Note 3 1080p
7FPS
Sony Xperia Z2 1080p
6FPS
Google Nexus 5 1080p
6FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
6FPS
LG G3 WQHD
6FPS
LG V10 WQHD
6FPS
Huawei P9 Lite 1080p
6FPS
Huawei P9+P9 Plus 1080p
6FPS
Moto X Style WQHD
4FPS
ZTE Axon 7 mini 1080p
4FPS
Huawei Mate S 1080p
3FPS
LG Nexus 4 720p
3FPS
Elephone P8000 1080p
2FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
2FPS
Huawei Honor 7 1080p
2FPS
Moto G 3 720p
1FPS
4
8
12
16
20
24
28

I 3DMark test 1 och 2, som mäter upp den genomsnittliga bildfrekvensen i två tuffa 3D-test, ser vi två mycket imponerande resultat av Pixel. I test 1 hamnar Pixel på en andraplats, endast slagen av ZTE Axon 7, och dessa två telefoner lämnar konkurrenterna långt bakom sig I test 2 ser vi mer av samma sak, men här lyckas Pixel ta sig upp på delad förstaplats med Axon 7. Här gynnas dock telefoner med lägre upplösta skärmar, vilket delvis förklarar varför Pixel och Axon 7 imponerar så mycket som de gör.

I Antutus 3D-test mäter vi upp ytterligare ett imponerande resultat som återigen placerar Pixel nära toppen, den här gången endast slagen med hårfin marginal av OnePlus 3. Till skillnad från i 3DMarks test så gynnas inte telefoner med lägre upplöst skärm i Antutus 3D-test. I Gfxbench 1 och 2, som precis som 3DMark mäter upp bildfrekvensen i två tuffa 3D-test, slår Pixel till med två nya rekord. Precis som i 3DMark så gynnas telefoner med en lägre skärmupplösning i Gfxbench, varför telefoner med WQHD-skärmar hamnar långt efter.

Allt som allt kan vi konstatera att Pixel med några få undantag presterar i princip exakt likvärdigt som telefoner från tidigare i år, telefoner utrustade med Qualcomms Snapdragon 820. Vi ser några tråkiga dalar, som minnesprestandan i Antutu och HTML-prestandan i Vellamo, men vi ser även några riktigt fina resultat i 3DMark, Antutu 3D och i Gfxbench.

Google har av oklara skäl inte tagit tillvara på de högre klockfrekvenserna som Snapdragon 821 bjuder på, utan har till synes fullt medvetet klockat ned kärnorna till samma nivå som 820. Resultaten är således i princip identiska.

Pixel är en rasande snabb och följsam telefon vid verkligt användande, där det förstås spelar allra störst roll. Ingen annan Android-telefon är lika följsam, mjuk och responsiv i gränssnittet som Pixel – storebror XL undantagen. Kanske anser Google att Pixel är snabb nog ändå, utan att ta tillvara på allt Snapdragon 821 har att bjuda på. Men varför då ens utrusta telefonen med den dyrare kretsen? Vi vet inte, men vi kan inte riktigt släppa att det känns som en missad möjlighet för Google att distansera Pixel lite grann från LG G5, HTC 10 och OnePlus 3 även i prestandamätningarna – något som faktiskt är av betydelse för många konsumenter.

Värmeutveckling
Värmeutvecklingen under vår testfas har varit relativt blygsam – kanske tack vare Googles val att strypa prestandan lite i Snapdragon 821. Vid hård påfrestning, inte minst då vi laddar samtidigt, kan telefonen för all del bli varm men aldrig oroväckande eller obehagligt varm.

Inte har vi heller lyckats framkalla några buggar eller stabilitetsproblem då telefonen har pressats till sitt yttersta. Pixel har förblivit stabil och relativt sval genom hela testfasen och vi ser inga skäl till oro.

Slutsats

Det är för oss tydligt att Google med Pixel avsåg att lansera en duo telefoner som till skillnad från Nexus-familjen är mer riktad till vanliga konsumenter än till utvecklare och hardcorebeundrare av Android. Designen är mer mainstream, kanske lite mer utslätad, jämfört med många telefoner ur Nexus-serien som ofta kunde upplevas som lite industriella, lite opolerade.

Det kan diskuteras huruvida var och en av oss anser att detta är rätt väg att gå. Många anser att en del av glädjen i att äga en Nexus-telefon var att man stod ut lite från mängden, att man inte gick samma väg som de flesta andra konsumenterna, men andra anser att Nexus-telefonerna helt enkelt inte var tillräckligt inbjudande, utan nästan lite skrämmande.

Även om Android i grundutförande de senaste åren har varit tämligen användarvänligt så har många ändå inte känt sig helt bekväma i att ta steget från de välinredda och funktionsrika telefonerna från tillverkare som Samsung och LG till den kalare och mer spartanska upplevelsen i en Nexus-telefon.

Det är mest av allt en mental tröskel och Google behövde med Pixel överkomma den. Vi anser att de har lyckats.

Hårdvarumässigt har de valt en välbekant design som sedd framifrån är mycket lik en Iphone av nyare snitt, inte minst silverversionen som har en vit front. På baksidan har Google däremot gått sin egen väg och oavsett om man tycker om baksidans design eller inte så är vi mycket glada att de har gett Pixel en unik identitet. Byggkvaliteten är hög, med ett unibodychassi av lättmetall och ett utmed kanterna mjukt rundat glasstycke på baksidan.

Mjukvaran är liksom hårdvaran en mer polerad upplevelse än vad vi är vana vid från Nexus-telefoner, även om telefonen i jämförelse med de flesta tillverkargränssnitten är mycket sparsamt utrustad med funktioner, finesser och förinstallerade appar. Detta bör glädja Nexus-älskare som absolut inte vill ha en massa strunt förinstallerat i sina telefoner – de vill själv välja vilken app de vill använda för respektive ändamål.

Google har dock ändå i och med ”Pixel UI” (ej ett officiellt namn, vi har bara valt att kalla gränssnittet så) gjort Pixel till en mer polerad, en snyggare och en mer följsam upplevelse än Android i rent grundutförande, utan att gå för långt ifrån den rena upplevelsen som Nexus-telefoner bjöd på. Detta, det mer polerade gränssnittet, torde tilltala den bredare massan mer, men det tilltalar även oss på redaktionen mer. Vi anser att det är på tiden att en Android-telefon från Google blev lite mer polerad, utan att samtidigt bli mycket mer bloatad.

Prestandan, vid verkligt användande, är av absolut toppklass. Ingen tidigare Androidtelefon har av oss upplevts som lika rapp, responsiv och följsam, men vid syntetiska prestandamätningar via så kallade benchmarks imponerar Pixel inte lika mycket, även om den fortfarande slår till med ett och annat rekord i våra mätningar.

Syntetiska prestandamätningar är i praktiken ofta inte något annat än betydelselösa siffror på en skärm eftersom tillverkarna sällan genom mjukvaran tar tillvara på den teoretiska maxprestandan. Detta spelar således sannolikt mycket liten roll för den breda majoriteten som bara vill ha en telefon som vid normalt användande fungerar bra, men det är något som tenderar att sticka lite i ögonen på genuina hårdvarufanatiker som av naturen vill att just deras telefon skall vara ”bäst på allt” – oss på Swedroid inkluderat, även om vi inte hetsar lika mycket kring detta som förr om åren.

Kameran är ett av Pixels absoluta trumfkort och vi anser att det är den i dagsljus och halvskapligt ljus är bästa telefonkameran i Androidvärlden just nu. För nattfoto, där Pixel för all del är mycket bra också, är dock Samsungs S7 och S7 Edge fortfarande utan tvekan vassare alternativ.

Skärmen, av AMOLED-typ, 5 tum stor och med en upplösning om 1080 x 1 920 pixlar, är av hög klass. Färger, svärta och betraktningsvinklar är alla mycket bra, men vi hade önskat en lite högre maximal ljusstyrka för aningen bättre läsbarhet i fullt dagsljus. Pekskärmen kan vara den mest responsiva på någon Android-telefon hittills, men det är svårt att med bestämdhet uppskatta sådant utan ordentlig mätutrustning. Oavsett vilket är pekskärmen och gränssnittets respons på våra pekkommandon imponerande snabbt.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Google med Pixel mjukvarumässigt har skapat den första riktigt polerade Androidtelefonen någonsin. De har gett telefonen relativt nätta yttermått vilket vi vet är viktigt för många av våra läsare. De har gett telefonen en imponerande byggkvalitet och en för handen bekväm utformning. Designen kan kanske kallas lite utslätad, åtminstone fronten, men bakstycket är om inte snyggt så åtminstone unikt.

Olyckligtvis har prislappen inför årets Pixel-duo skjutit upp rejält, jämfört med föregående Nexus-telefoner, och prislappen är numera i paritet med de andra tillverkarnas egna premiummodeller. Ytterst prisvärda ”Googletelefoner” tycks vara ett avslutat kapitel och kanske var det naivt att tro att det skulle fortsätta i all oändlighet.

SWEDROID-REKOMMENDERAR-BAST-I-TESTOavsett prislappen så kan vi när vi sammanfattar Google Pixel som helhet inte göra annat än att konstatera att det här som helhet är den bästa Androidtelefonen vi någonsin har testat.

Samsungs Galaxy Note 7 landade förvisso på exakt samma slutpoäng, 9.0 av 10, men då Galaxy Note 7 inte längre existerar på konsumentmarknaden så är den lilla femtumskrabaten Google Pixel den just nu bästa Androidtelefonen på marknaden, och därmed givetvis en telefon vi rekommenderar varmt – om ni nu lyckas få tag på en: om och när svensk butikslansering kan ske är i dagsläget oklart.

Google Pixel

Google Pixel
9.0833333333333

Gränssnitt/Mjukvara

10/10

  Byggkvalitet

  9/10

   Skärm

   9/10

    Kamera

    10/10

     Prestanda

     9/10

      Batteritid

      9/10

       Styrkor

       • Fantastiskt flyt
       • Mycket bra kamera
       • Bra skärm
       • Senaste Android + Pixel UI
       • Imponerande batteritid
       • Blixtsnabb fingeravtrycksläsare

       Svagheter

       • Dyr
       • Mindre vattenresistent än många konkurrenter
       • Saknar trådlös laddning
       • Monohögtalare
       • Trög batteriladdning mot slutet av laddningen
       • Saknar minneskortplats

       • Ali el-halal

        Delvis bra kameraanalys, vissa delar bristfällig.

       • vvikke

        Betyget var väl väntat. Men som jag skrivit innan; köper man den här telefonen så betalar man lite extra för mjukvaran i mina ögon, och inte extrafunktioner som den bästa vatten/dammtåligheten eller trådlös laddning.

       • Erik Svanborg

        ”Vikten anges vara 143 gram, vilket bekräftas av vår våg som säger 142,7 gram inklusive nano-SIM-kort, fulladdat batteri och halvfullt lagringsminne.” ok att ett fulladdat batteri väger något mer än ett tomt, men att ettor och nollor väger mer än bara nollor var nytt för mig.

       • Erik Svanborg

        Kan någon förklara hur de kan ange 456 timmars standbytid? Jag förstår att de mäter när telefonen ligger blixtstilla under en radiomast med allting avslaget, men ordet ”standby” indikerar ju att den åtminstone har kontakt med telefonnätet, eller?

       • Kristoffer Fagerlund

        hur står sig denna mot op3 är frågan …

       • Eljo

        Sedan Google nyligen i sin beta version av Android 7.1 slängde ut knappen för ”nattläge” och la till en löjlig och meningslös knapp ”Empty dish” har jag tappat all respekt för dem. Man känner sig dumförklarad för f@n. Av den anledningen vägrar jag läsa recension av deras dj@vla Pixel, än mindre köpa den.

       • Sebastian

        Det är för det inte reducerade ljuset på rätt sätt. Likt Pixel samt senaste årens iPhones.

       • Sebastian

        Vill du ha någonting riktigt nördigt så läs AnandTechs recensioner.

       • Gavin_Gadget

        Förutsätter att det var ett skämt.

       • Erik Svanborg

        Jodå det är nog ett s.k. påskägg som Swedroid börjat med i sina recensioner :-) ville egentligen bara säga ”jag hittade det!”.

       • asdf@asd.com

        Klart att ett halvfullt minne väger mer än ett tomt. All data på internet väger ju runt 50 g.

       • Erik Svanborg

        Å fan. Jag som laddade ner internet igår, får nog ta bort det igen.

       • Nobad

        Vore ju ganska sjysst av dig att tala om vilka delar du saknar av just den delen av testet om det är något mer du vill veta, annars blir det lite svårt för dom att veta vad du tyckte saknades, inget ont menat :)

       • Ben Gone
       • Ben Gone
       • johala02

        Nu säljes ju inte Pixel i Sverige. Men i de marknader där den säljs så kommer ju också BlackBerry DTEK60:
        http://www.phonearena.com/news/BlackBerry-DTEK60-vs-iPhone-7-Plus-vs-Google-Pixel-XL_id87141

        Betydligt billigare. Visserligen inte vattentät men i övrigt ett attraktivt val.

       • Mattias Arvin

        Den är ju nästan dubbelt så dyr som OP3, men den är ju knappast så mycket bättre. Hårdvarumässigt är ju OP3 inte mycket sämre, och i vissa avseenden kanske t.o.m bättre, så frågan är väl om man vill betala så mycket mer för att vara först med den senaste androidversionen, som förmodligen går att köra på OP3 och många andra lurar inom en snar framtid.

       • putte40

        Priset har ju egentligen ingen betydelse för en pryl man använder dagligen. En mycket bra recension, tack så mycket!

        Får se om och när den kommer till Sverige. Annars lugnare jag mig nog lite, är inne numera på diverse billiga kinalurar.

       • Eljo

        Rätt eller inte, kunde de låta användare bestämma om de ska ha knappen aktiv eller inte. Nu kör de Apples fasoner med att alltid veta vad som är bäst för alla.

       • Sebastian

        Deras produkt, de som bestämmer om de vill promota en dålig funktion som inte är komplett. Finns tredjepartsappar att göra det på om du mot förmodan vill göra det ändå. Är det inte det som är så bra med Android eller?

       • Mattias Svensson

        Dags att ni lär er hur fingersensorer fungerar. Hur många gånger man måste lägga på fingret när man registrerar det har att göra med hur stor sensorn är. Ju större sensor ju färre avläsningar behövs för att få en bra bild av fingret. Dessutom skadar det inte att vara stolt över att Google valt svenska fingerprint cards sensor. Tycker gott ni kan nämna det.

       • sten

        Jag såg en video https://www.youtube.com/watch?v=-Gr0M1kgi8Y som jämförde kameran i Pixel vs Oneplus 3. Förvånansvärt liten skillnad. I dagsljus var Pixel snäppet bättre, i nattljus var Oneplus bättre tack vare OIS. Till råga på allt så verkar Pixels kamera dras med haloliknande lensflare-problem på vissa enheter som verkligen inte ser bra ut http://petapixel.com/2016/10/26/google-pixel-lens-flare-problem-software-update-fix-coming/ Återstår att se huruvida en softwarefix kan rätta till detta hårdvaruproblem? Jag skulle dock inte köpa Pixel innan det är bekräftat att detta är fixat.

       • Daniel Jansson

        “You can expect a software update in the next few weeks that will improve the effects of this issue,” Reynolds says. “We’re working on some algorithms that recognize the halo/arc flare, characterize it mathematically, and then subtract it from the image.”

        The bad news is, because each Google Pixel is manufactured to exact specifications, every Google Pixel will have this flare — getting your phone replaced won’t do anything. Also, the future software fix will require you to shoot in HDR+ mode if you’d like to have the flare removed digitally.

        Låter med andra ord som en fulfix. Mjukvara för att fixa ett hårdvarufel. Inte rätt väg att gå.

       • Erik Svanborg

        Å fan, 50 gram var inte taget ur luften alltså! 50 gram var dock vad strömmen för att strömförsörja internets servrar väger, om jag förstod rätt. Själva datan vägde betydligt mindre.

       • sten

        Ändå märkligt att ett sånt här fel som borde vara relativt lättupptäckt och en sak man testar tar sig igenom kontrollerna.

       • Jonas Löfström

        Teorin just nu är att det är den vinklade kanten på glasbakstycket som skapar effekten.

       • Daniel Jansson

        Allting känns ruschat ut på marknaden idag mer eller mindre.

       • Henrik

        450 timmar är inte omöjligt, iaf inte med allt utom radio avstängt och doze på det. Gånger jag glömt stänga av min 5x (har annan telefon) så brukar jag få 10% varningen efter 10-12 dagar.

        Men det är lite av optimala förhållanden o garanterat 100% täckning.

       • Perkele

        Hoppas den kommer hit snart, vill ha

       • HtcMan

        Jag blir inte förvånad om Google förvärvar HTC om Pixel blir en Succe. Men de får konkurrera med sig själva och Android förstås…

       • Sjsjkdkdk

        Faktiskt så väger fulla minnen mer, fulla minnen har ett antal atomer/protoner mer! Så det väger mer, men detta kan man dock bara mäta med en speciell våg

       • Gurkburk

        Inte för att vara den som är den, men Pixels bilder ser mycket bättre ut än Samsungs, eller har jag fel? Tycker dess bilder ser mer ut som att man ”ÄR DÄR” och Samsungs ser mer ”touchade” ut…

       • Paulista

        Skulle vi vara stolta över det?

       • bj

        Grymt ful telefon.

       • Erik Svanborg

        I videon ovan som Ben Gone länkar till finns en utförlig beskrivning av detta :-) där säger de att all data på internet väger ungefär som ett väldigt litet sandkorn. Så ja, det ska nog till en väldigt speciell våg för att mäta skillnaden på ett fullt och ett tomt minne :-)

       • Camera man

        Om hdr+ är snarlikt den i 6p med 7.1 så är den grym, men ganska processad look samt kass om man gillar att kunna färgredigera bilderna då färgerna mpnga ggr är söndermättade till någon grad. Men eftersom man kan fota raw med tex lightroom kan man ju få väldigt naturliga bilder om man vill, också. Så det är rätt win win med kameran om man ser det så.

       • Peter Hjalmarsson

        Du har fel.

       • andreas

        Det största problemet med den här telefonen är att den är helt och hållet fel prisatt…
        Sorkanterna är inte acceptabla, och i all ärlighet så ser baksidan inte bra ut.
        Ni imponeras av batteritiden men vi har tydligen olika syn på vad bra batteritid innebär, jag har en huawei mate 8 som har bäst batteritid i alla tester men jag anser att inte det räcker det heller så jag lär knappast bli glad med pixel.

        Generellt är desiginen tråkig och intetsägande, om dom gick ner till ett pris på runt 4700 kr ser jag ett existansberättigande för Pixel men ska dom ha det här priset kan dom ärligt talat dra åt helvete för dom pengarna finns det andra telefoner jag hellre köper.

       • Gustav Karlsson

        Med min sekundära telefon (S7 Edge) kopplat till WI-FI och garanterat täckning klarar den absolut 17-18 dagar+ i standby!

       • mosfett

        Tänk att det ska vara så svår att göra bra högtalare, är nog den värsta dealbreakern i dagsläget.

       • Daniel

        Två saker som ni borde rätta:

        När man i kamerainställningarna ändrar mellan automatiskt läge, molnigt, soligt, lysrör och tungsten så är det inte ”scenval” man ändrar utan vitbalansen.

        Det fattas något i denna mening:
        ”Många telefoner bjuder numera på mycket bra kameror, men Google Pixel och Samsung Galaxy S7.”

        I övrigt ett bra och intressant test!

       • Abcd

        Nä detta skumraskföretag är inte jag stolt över i varje fall.

       • Patrik

        Vad är det för våg? Som då klarar att bortse från partiklar i luften som sannolikt väger flera miljoner gånger mer än en atom/proton alltså…

       • Alias joje67

        Blir nog ingen jättesucce..

       • Alias joje67

        Har priset ingen betydelse? Källa på det?

       • Rome73

        I början av artikeln står det att telefonen har plats för minneskort.

        Senare på minuslistan står det som ett minus att telefonen saknar plats för minneskort.

        Lite motsägelsefullt. :-)

        Google har väl tidigare gått ut med att de inte gillar minneskort men jag hoppades att de skulle ha tänkt om. (Att ändra sig/tänka om är ju något som Google på gott och ont ofta gör.)

       • Raven

        Trevligt att Swedroids tester äntligen funnit en fullvärdig utmanare till Samsung, betygsmässigt sett. Det behövdes ju än mer efter att Note 7 gick i graven. Tyvärr är det inte intressant för mig att gå ner till 5″ på skärmen, men annars hade jag kanske slagit till.

       • Andreas

        Jo priset har betydelse ju dyrare telefonen är ju längre uppfattats cykel och kan tvingas ha telefonen längre.

       • Anders

        En ganska komplex fråga och teoretiskt ska det inte spela någon roll med pixelstorlek. http://www.clarkvision.com/articles/does.pixel.size.matter/

       • Ceji

        Klart priset har betydelse. Jag använder min bil varje dag men jag lägger inte en halv miljon på en bil för det. Jag köper bara saker jag tycker är värda sitt pris och en telefon för över 4 000 kronor kan enligt mitt sätt att se inte vara det. Priserna på mobiltelefoner har spårat ur och det har vi att tacka Apple för. Apple har visat för alla andra tillverkare att mobiltelefonkunder inte har något i huvudet utan köper hur dyra telefoner som helst så länge man kan köpa dem med ett abonnemang.

       • Peter Hjalmarsson

        Självklart kan man konstruera en kamera som inte drar nytta av det större ljusinflöde som en större yta/pixel möjliggör. Jag tvivlar dock på att någon kamerakonstruktör skulle vara så stendum? Fast iofs har de ju öst på med massvis med onödiga pixlar i många år, så man ska väl aldrig säga aldrig…

        Ärligt talat förstår jag inte artikeln riktigt, för den är riktigt uselt skriven. Men den verkar säga att om man ökar den totala sensorytan men behåller ljusinsläppets storlek och antalet pixlar så ökar inte antalet fotoner som träffar varje pixel? Duh!

        Men det är inte en relevant invändning mot mitt inlägg (däremot mot @rut). Min kommentar var mer kortfattad än vad den borde vara (satt och körde bil), men det jag syftade på var:
        ”Angående kamerasensorn så är det bara sensorstorleken och teknologin som påverkar ljuskänsligheten”
        Nej, förutom kvaliteten på sensorn (det han menar med ”teknologin” kanske), så är det mängden fotoner som träffar pixeln. I en kamera med given optik och sensorstorlek så är det en fördel för ljuskänsligheten att ha lägre upplösning->större pixlar->fler fotoner per pixel.

        I alla fall i teorin – TC har ju visat att det inte fungerade så bra i praktiken.

       • Erik Svanborg

        Konstigt resonemang. Rätt många prylar man använder dagligen.

       • Erik Svanborg

        Med datatrafik på? Så appar ligger och drar data och uppdateras osv?

       • Erik Svanborg

        ”…har kameror som tillhör absoluta toppskiktet av mobilkameror.” Vassego :-)

       • Gustav Karlsson

        Då är datatrafik avslaget. Med allting på som en ”vanlig” mobil skulle göra klarar den dock enkelt, enkelt 1 vecka

       • Erik Svanborg

        Har du läst artikeln som Anders länkar till? Själv orkar jag inte :-) men jag har alltid haft svårt att förstå varför färre pixlar ger bättre ljuskänslighet, det borde vara sensorstorleken och ljusinsläppet (bländaren) som avgör. Mindre pixlar ger visserligen färre fotoner/pixel men totala summan av pixlar som träffar sensorn är ju samma för en given sensorstorlek.

       • Peter Hjalmarsson

        Jag har försökt tugga mig igenom artikeln, men den är verkligen uselt skriven så jag orkar inte gräva ned mig i alla detaljer. Men jag tror att jag sammanfattade den rätt ovan – vi kan väl se om Anders har invändningar mot den tolkningen.

        Det finns ett bakgrundsbrus i sensorn, med slumpartade elektronurladdningar(?). Ju större varje pixel är, desto fler fotoner som träffar pixeln, desto mer skiljer sig ljussignalerna från de slumpmässiga urladdningarna – signal/brus-förhållandet blir bättre. Det är i alla fall så jag fick det förklarat för mig för tusen år sedan. Hur det här går ihop med ljusets vågegenskaper törs jag inte ens tänka på ;-) och färgfiltret påverkar säkert också – mindre pixlar, mindre celler i färgfiltret, mer kromatisk aberration kanske? Men nu spekulerar jag.

       • Alias joje67

        Hur ska jag förstå ditt inlägg? Utveckla. Jag ville ha källa på ett märkligt påstående. Du svarade på min retoriska fråga va? Men jag förstår inte exakt din meningsbyggnad. Sorry..

       • Alexander Atkinson

        Trodde att de kanske skulle ha uppgraderat fingersensorn vid det här laget. Båda mina 6P är extremt långsamma in upplåsningen jämfört med i varje fall iphone, tar uppåt två sekunder ibland. Då menar jag jämfört med första generationen av sensor som satt i 5S och 6, från och med 6S som kom ungefär samtidigt som 6P låser sensorn upp så fort fingret snuddar, det existerar liksom ingen tidsfördröjning alls.

        Så what gives? Min högst obildade teori är att FPC gör usla fingersensorer men är ruskigt billiga så Google väljer dem i alla fall.

       • Alexander Atkinson

        Jo fast då tar du ju Pixel XL – samma lur fast större skärm och förmodligen (minst) samma batteritid!

        Och med ”tar” menar jag hostar upp 10 000 kr :)

       • Anders

        Det var just det som artikeln tog, upp signal to noise. Som nu är likvärdig iaf på fullformat och APS-C. Där är vi iofs uppe i ca 6 vs 4 mikrometer. Sen är det mycket möjligt och t o m troligt att det är ett större problem med mobiler. Men där blir det svårare att göra rättvisa tester.

        Det enda jag ville ha sagt vart att ni hade lite rätt båda två.

       • Hobbyfysikern

        Vad kul att du upplevt något nytt, ny kunskap ska man sträva efter. Även om skillnaden i massa är försumbar så funkar ju flashminnen som så att det sparas en liten mängd energi i transistorn när minnet lagrat en bit med värdet 1.

       • Förstår inte riktigt hur du tänker. Om du inte är nöjd med det bästa marknaden har att erbjuda så är det dåligt? Är inte det lite som att säga att Koenigsegg One:1 med en toppfart på 451 km/h inte är en snabb bil för att du inte anser att det räcker?

       • Ja, att de valt Fingerprint Cards’ sensor är nog för att alla svenskar är så mycket bättre än andra. Bra tänkt!

       • martincommuter
       • Ganska dryg..

        Jag gillar hur lätt det är att identifiera investerare/anställda från FPC i Swedroids kommentarer. Teknikvärldens veganer, du behöver inte ens fråga för att veta.

       • blue mike

        Känns som att dom inte köper HTC,. Eftersom dom inte behöll Motorola

       • johan_aa

        Ingen trådlös laddning: ✓
        Ingen framåtriktad högtalare: ✓
        Inga framåtriktade högtalare: ✓
        Ej vattentålig: ✓
        Ej vattentät: ✓
        Assistent fungerar inte på svenska?: ✓
        Medioker batteritid: ✓
        Ingen ois: ✓
        Ingen ir-sändare: ✓
        Video som spelats in ser ut som man kollar på ett fps-spel: ✓
        Sorgkanter som en iphone(som iaf har en knapp där): ✓
        Kostar exakt som en iphone: ✓
        Baksida som inte ser klok ut: ✓
        Antennlinje fast en tredjedel av baksidan är gjord av glas: ✓
        Permanent widget på pixel launcher som ger döyta mellan G och datum/väder: ✓
        Kamera som verkar ha hårdvarufel: ✓

        Har för mig jag läste att huawei skulle tillverka pixel men de ville ha sin logo på baksidan vilket inte google gick med på så det blev htc. I normala fall tar det typ 15 månader att utveckla en telefon och pixel gjordes på 9 månader eller dylikt har jag för mig jag läste.

        För 3000-4000 skulle telefonen vara ok och man skulle kunna ha överseende med bristerna.

       • Ganska dryg..

        ”Båda mina 6P är extremt långsamma in upplåsningen”

        Man blir ju nyfiken. Har du en för varje hand? Eller är den andra utifall att batteriet inte räcker i den första?

        Är för övrigt högst förvånad att ingen FPC-riddare har kommit till dess undsättning efter 6 timmar.

       • Ganska dryg..

        Vilken tur att halva listan är dubbletter. Annars hade det ju varit trist.

       • Erik Svanborg

        Tack för informativt svar!

       • Henrik

        kanske googles förhoppning att htc blir fattigare o fattigare så ett uppköp blir billigare :P

       • Alexander Atkinson

        Skulle snarare sagt ”var” än ”är”, den första blev jag rånad på :/

       • Zteam

        Det stämmer alldeles utmärkt för många det.

        Källa: http://www.apple.com/se/shop/buy-iphone/iphone-7

        * (För mig personligen däremot har priset stor betydelse och därav går telefoner i 7000 kr klassen bort stenhårt)

       • Zteam

        ”Inbyggt minne32/128GB / plats för minneskort”

        Detta var onekligen en trevlig nyhet om det stämmer har Google äntligen tagit sitt förnuft till fånga och byggt in en minneskortsläsare i luren igen?

       • johan_aa

        Bra att du lever upp till namnet. Du kan ju isf berätta vilka dubbletter det är?

       • Zteam

        Kan tipsa om att Moto X Force (Motorola droid Turbo 2 heter den i andre länder) har tämligen utmärkta högtalare, har en polare som har införskaffat en sån och ljudet är helt klockrent.

       • Zteam

        Inte för att jag är någon kamera-expert på något vis men….

        http://www.fotosidan.se/cldoc/fototeknik/vad-ar-bildkvalitet-del-1-upplosning.htm

       • Ganska dryg..

        ”Ingen framåtriktad högtalare: ✓
        Inga framåtriktade högtalare: ✓”

        ”Ej vattentålig: ✓
        Ej vattentät: ✓”

        ”Ingen ois: ✓
        Video som spelats in ser ut som man kollar på ett fps-spel: ✓”

        I övrigt är tre av punkterna baserade på utseendet och kunde ha samlats ihop till en punkt i stil med ”Den ser förjävlig ut”, även om det såklart är subjektivt (och även om jag håller med :)).

       • johan_aa

        Du vet alltså inte skillnaden på mono och stereohögtalare?
        Den har inte dubbla framåtriktade högtalare som 6p, inte ens en framåtriktad högtalare som 5x. (som du ser är det 2 olika saker.)

        Telefonen är inte vattentät, den är inte ens vattentålig.(samma sak här, ser du skillnaden?)

        Sista vet jag inte hur du tänker? Menar du att ingen ois = ser ut som ett fps-spel? Detta är ju så långt ifrån sanning man kan komma. Att det ser så ut på pixeltelefonen är väl för att den använder gyrot osv.

        Så dessa 3 exempel du hittade var inga dubletter.

        Angående utseendet så ser jag inte hur man kan samla ihop det till en punkt då det handlar om 3 olika saker som inte har med varandra att göra.
        Ska jag förklara?
        Sorgkanter, detta betyder inte att den ser förjävlig ut. Bara att det är bra onödigt med stora sådana speciellt då man inte har någon hemknapp som iphone eller kapacativa knappar som tex samsung.

        Antennlinje fast en tredjedel av baksidan är av glas. Detta betyder inte att antennlinjen ser förjävlig ut, dock rätt konsigt att den ska behövas då en tredjedel är av glas.

        Baksidan ser inte klok ut, detta betyder just det. Men då du drar slutsatsen ”inte klok ut” till ”förjävlig ut” så kanske det är bäst att informera att ”ser inte klok ut” mer ska tolkas som ”ser konstigt ut”.

       • Ganska dryg..

        ”Jag gillade din bil men den saknar en del saker:

        Inget vinterdäck – höger fram
        Inget vinterdäck – höger bak
        Inget vinterdäck – vänster fram
        Inget vinterdäck – vänster bak”

        Ser inte löjligt ut i dina ögon?

        Punkterna jag tog som exempel är fall där den ena punkten innefattar den andra. Den kan inte vara vattentät utan att också vara vattentålig. Den kan inte ha framåtriktade stereohögtalare utan att ha minst en framåtriktad högtalare. Ingen OIS = skakig videoinspelning.

       • Mint

        Överprisad mobil med enorm bezel och supertrist design. Nej, jag är inte det minsta imponerad.

       • johan_aa

        Den är inte vattentät, inte ens vattentålig. Är du nöjd nu? Du verkar vara den enda som inte förstår att det är detta som det syftas på.

        Den har inte dubbla framåtriktade högtalare, den har inte ens 1 framåtriktad högtalare. Nöjd? Du verkar vara den enda som inte förstår att det är detta som det syftas på.

        Så pixeltelefonerna har skakig videoinspelning? Konstigt då varenda tekniksajt som testat telefonen säger det motsatta. Men du har väl rätt i denna sak också?
        Jag skrev att den inte hade ois vilket kan ge nackdelar som sämre bilder i mörker, sämre stabilisering.
        Skrev också att videor ser lite ut som fps-spel, dvs att det flyter för bra, dvs stabiliseringen(gyrot) är på gränsen till för bra vilket det gör att det ser onaturligt ut. Men du säger alltså att utan ois = skakig inspelning? Du har ju så fel det bara går att ha. Eller så ljuger varenda en om pixeltelefonerna och filmar med telefonen fastsittandes i en steadycam och lurar alla. Eller inte…

        Ditt exempel med vinterdäck var bara löjligt. Ska du börja med att jämföra med andra saker som i detta fall vinterdäck hade det mer korrekta sättet varit:
        Inga dubbdäck.
        Inga friktionsdäck.

       • Dumlen Karlsson

       Lediga jobb inom data / IT Företag
       IT-support till DAHL Publicerad 21 Nov 2017
       SUPPORT TECHNICIAN PÅ HELTID TILL OSS INTERNT PÅ ACADEMIC WORK Publicerad 21 Nov 2017
       Systemansvarig Publicerad 21 Nov 2017
       Testutvecklare till Autoliv! Publicerad 21 Nov 2017
       IPT-Analytiker till kvalitetskontrollavdelningen på Cephied! Publicerad 21 Nov 2017
       Se fler jobb

       Aktuellt

       Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

       Android på Prisjakt

       Samsung Galaxy Note 8
       Sony Xperia XZ1 Compact
       Samsung Galaxy S8 Plus
       Samsung Galaxy S8
       OnePlus 5
       Huawei Honor 9
       9.2

       Minitest av Google Pixel 2

       9.1

       Test av Google Pixel 2 XL

       8.8

       Minitest av Huawei Mate 10 Pro

       7.3

       Minitest av Asus Zenfone 4

       7.8

       Test av Essential Phone PH-1

       8.6

       Test av Nokia 8

       8.1

       Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

       8.4

       Test av Huawei Honor 9

       0

       Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

       Visa fler recensioner

       Populära ämnen

       Senaste nyheterna om

       Allt om

       Sweclockers RSS

       Mest kommenterat

       1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
       2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
       3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
       4. Minitest av Google Pixel 2
       5. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
       6. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av

       Mest läst

       1. Hands on med OnePlus 5T
       2. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
       3. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
       4. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
       5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
       6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

       7. Visa topplistan

       Undersökningar

       Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

       Visa resultatet

       Loading ... Loading ...

       Undersökningar

       Sponsrat

       Annons