Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar HTC One M9

Postat:
00:02 - 2015-04-02
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

HTC släppte både första och andra Androidmobilen och ägde således 100% av marknaden under plattformens första månader. Tillverkaren har varit en smartphonepionjär och låg även bakom första Microsoft-telefonen och Microsofts första smartphone med 3G.

HTC var fortsatt stark under Androids inledande år men har på senare tid haft svårt att få till riktigt stora försäljningsframgångar, trots lovord från kritiker och diverse utmärkelser för flaggskeppen i One-serien.

Apple, Samsung och kinesiska uppstickare har bjudit på hård konkurrens. Särskilt Samsung har lyckats så bra med sin marknadsföring att breda massan nästan ser företagets Galaxy-enheter som synonymt med Android i vissa regioner.

Nu är HTC tillbaka med nya toppmodellen One M9 – uppföljaren till fjolårets One M8. Kan telefonen bli den succé företaget behöver? Häng med nedan när vi går igenom HTC:s senaste satsning.

Specifikationer HTC One M9
ReleasedatumVåren 2015
Processor2GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 810 64-bit
GrafikkretsAdreno 430
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm5" / FHD - 1080x1920 pixlar / 441PPI
SkärmtypSuper LCD3 / 16:9 / 68,92 cm² / ~68,4% av fronten
Kamera20MP
Främre kamera4MP
Vikt157g
Höjd, bredd, djup144,6 x 69,7 x 9,61mm
Batteri2840mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 & 5 GHz), DLNA, HDMI MHL 3.0, CIR, IR-sändare
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid22 / 402 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Har universalfjärrkontroll via IR. Främre stereohögtalare med Dolby Surround 5.1.
Mer infoMer info om HTC One M9 på Androidenheter.se

I kartongen

one-m9-kartong-3one-m9-kartong-2one-m9-kartong-1

Vårt testexemplar levererades i en spartansk, helvit ask med ”HTC” präglat i mitten av locket. I kartongen fanns en laddare och USB-kabel, ett par in-ear-hörlurar samt ett verktyg för att öppna SIM-kortsluckan.

Både kartongens utformning och innehåll är sannolikt annorlunda ute i handeln, då vi exempelvis räknar med att HTC skickar med manual och informationshäften.

Utseende, byggkvalitet och konstruktion

htc-one-m9-test-swedroid-23

Precis som Sony Xperia Z3 är mycket lik föregångaren Z2 har HTC inte avvikit från sitt designspråk. Framifrån är One M9 nästan till förväxling lik One M8. Det rör sig fortfarande om en mycket gedigen aluminiumkonstruktion som ger ett exklusivt intryck. Enligt HTC håller metallen ”smyckesstandard” och dess finish har genomgått 70 olika produktionssteg och tar 300 minuter att färdigställa.

En av nyheterna i designen är att kanten som löper kring enheten, inklusive dess knappar, har en annan färg än övriga konstruktionen. Listen ser bra ut i våra ögon och skapar en läcker kontrast. Vi har testat silvermodellen och där är kanten kopparfärgad.

htc-one-m9-test-swedroid-5htc-one-m9-test-swedroid-7htc-one-m9-test-swedroid-8

Strömknappen har även flyttats till högersidan strax under volymknapparna, så den blir enklare att nå med en hand. Det varierar säkerligen beroende på handstorlek, men knapparna hade gärna fått sitta högre upp för vår del då tummen behöver flyttas ned en snäpp för att nå dem.

Allra helst hade vi velat se volymknapparna upptill på vänstersidan och strömknappen högt upp på högerkanten, men det är en petitess. Volymknapparna är separerade och avståndet mellan dessa är inte särskilt mycket större än mellan volym ner-knappen och strömknappen. Det gör att det ibland är svårt att pricka rätt.

Ovansidan av telefonen rymmer endast en IR-sändare för universalfjärrkontrollen. På högersidan sitter lucka för SIM-kort och parallellt på andra sidan sitter minneskortsplatsen (kort upp till 128GB kan användas). Micro-USB-porten och hörlursutgången har placerats på undersidan.

Vi upplever att One M9 är snäppet mindre hal att hålla i än föregångaren, vilket är en välkommen förbättring. Just metallen och att konstruktionen känns så robust bidrar till att telefonen är trevlig att plocka upp. Samtidigt kan M9 vara lite obekväm att hålla i längre perioder. Det uppstår en skarv mellan listen kring enheten och övriga chassit som kan skava en smula. Enligt rapporter är ”Gunmetal”-modellen mindre vass, men det är inget vi haft möjlighet att undersöka själva.

htc-one-m9-test-swedroid-21

Enda lilla tecknet på att One M9 inte är en fullkomligt orubblig metallkloss är att översta volymknappen ibland går att vicka lite på i vårt exemplar. Det är dock mil från de skallrande volym- och strömknapparna i Nexus 5 och inget som inverkar negativt på byggkvaliteten.

Att M9 är så lik M8 är både på gott och ont, i vår mening. Byggkvaliteten är svårslagen och även om det är subjektivt tycker vi M9 är en ovanligt tjusig telefon. De omdiskuterade kanterna ovan och under skärmen hade vi dock önskat att HTC lyckats göra sig av med den här gången – inte minst för att det gnällts så mycket på dem tidigare.

Kanterna är där av en viktig anledning och rymmer komponenter för skärmen och de främre stereohögtalarna (BoomSound). Samtidigt innebär kanterna att M9 är sex millimeter högre än LG G2 som har 0,2” större skärm. Det gör att övre delen av gränssnittet i M9 blir onödigt svårt att nå med en hand.

htc_one_m9_samsung_galaxy_s6_size_comparison
Av samtliga enheter i tabellen nedan är HTC One M9 ensam med en bredd på mindre än 70mm. I förhållande till föregångaren – HTC One M8 – har den också krympt något på höjden från 146,4mm till 144,6mm. Samtidigt har den i gengäld vuxit på djupet med cirka 2mm till sammanlagt 9,6mm, vilket innebär att endast Nexus 6 är tjockare. Vikten på 157 gram är något lägre än föregångarens samtidigt som vi får gå upp i skärmstorlek för att hitta konkurrenter med motsvarande vikt.

TillverkareSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Samsung Galaxy Note 45.778.6153.58.51763220
Motorola Nexus 65.9683159.310.11843220
LG G35.574.6146.38.91493000
OnePlus5.575.9152.98.91623100
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
Sony Xperia Z35.272146.57.31523100
Samsung Galaxy S65.170.5143.46.81382550
Samsung Galaxy S6 edge5.170.1142.171322600
Samsung Galaxy S55.172.51428.11452800
HTC One M95.069.7144.69.611572840
HTC One M85.070.6146.47.61602600

Skärmen

htc-one-m9-test-swedroid-31htc-one-m9-test-swedroid-30htc-one-m9-test-swedroid-29

HTC har utrustat M9 med en Full HD-upplöst Super LCD3-panel, precis som i föregångaren. Vi har inga invändningar mot valet och anser att de 1920 x 1080 pixlarna (441PPI) räcker gott och väl för en femtumsskärm.

Efter att de första 1080p-panelerna kom till mobiler har vi blivit en smula bortskämda. Skärmen i One M9 ger oss ingen ”wow”-känsla men det är en bra panel som håller måttet på alla viktiga punkter, som betraktningsvinklar, färgåtergivning, svärta, skärpa, kontrast och maximal ljusstyrka.

samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-56

De som använt en One M8 vet vad de kan förvänta sig och de två panelerna har endast smärre olikheter. Nya LCD-panelen framstår som snäppet svalare än den i One M8 vilket ger renare vita färger till viss bekostnad av svärtan. Färgerna är inte heller fullt lika mättade (mindre livfulla), något som främst märks när visst innehåll visas. Kanske beror olikheterna på den nya typen av polarisering som bland annat gör att skärmens innehåll enklare kan ses med solglasögon.

Vi provade att använda One M9 när solen sken som starkast utomhus. Med rätt vinkel i förhållande till solen hade vi inga problem att urskilja innehållet. Som vanligt kan dock reflektioner uppstå i vissa vinklar som då blockerar gränssnittet.

Jämfört med skärmen i Xperia Z3, en annan IPS LCD-panel med samma upplösning och liknande PPI, har Sonys telefon snäppet renare vita färger och en aning mer livfulla färger överlag. Skärmen i Z3 kan även nå högre ljusstyrka, även om vi som sagt M9 inte har något problem med läsbarheten utomhus.

HTC var en gång marknadsledande på LCD men inte längre. Även om skärmen i One M9 kanske inte är direkt sämre än den i M8 är den inte märkbart bättre.

Ljud- och samtalskvalitet

htc-one-m9-test-swedroid-20

En av One-seriens främsta förtjänster har varit de framåtriktade stereohögtalarna: BoomSound. HTC har lyckats skapa några av mobilvärldens allra bästa högtalare och i One M9 har tekniken förfinats en aning.

Ljudstyrkan är ungefär lika hög som i One M9 (eventuellt snäppet lägre) och det finns telefoner som når högre decibel. Frekvensomfånget är dock svårslaget och BoomSound-högtalarna erbjuder ett ovanligt rikt och fylligt ljud, för att komma från en mobil. Ljudet imponerar särskilt när M9 hålls i horisontellt läge i huvudhöjd, nära huvudet.

Ljudet har för övrigt inte spräckts eller skallrat, även vid högsta ljudstyrkan. Det enda negativa vi kan säga om BoomSound-högtalarna är att fysiska utformningen kan sticka i ögonen på anhängare av symmetri, då övre högtalaren är kortare än den undre. Konkurrenter som Sony börjar komma ikapp men HTC regerar fortfarande på tronen.

En nyhet för BoomSound-högtalarna är stöd för Dolby Surround. När externt ljud spelas upp kan användare växla mellan ett läge för musik och ett för film, från aviseringsfältet. Något surroundljud är det dock inte tal om men vi upplever att röster och vissa toner kommer fram bättre än förut.

Samtalskvaliteten har varit bra – det är sällan en tillverkare misslyckas på den här mycket grundläggande punkten numera.

Mjukvaran

htc-one-m9-skarmdump-swedroid-3htc-one-m9-skarmdump-swedroid-8

One M9 kör Sense 7.0 vilket baseras på Android 5.0.2 Lollipop. Det är ett snabbt och smidigt gränssnitt som inte tynger ner Android, till skillnad mot vissa andra tillverkaranpassningar. Rent estetiskt är Sense 7.0 mycket lik mjukvaran i One M8. Designspråket är intakt och de största tillskotten består av en temamotor samt en ny dynamisk hemskärmswidget som visar genvägar beroende på kontext.

Temamotorn

htc-one-m9-skarmdump-swedroid-34htc-one-m9-skarmdump-swedroid-41

Just temamotorn är vi som anpassningsfantaster förtjusta i. Android har alltid varit en lekstuga för de som tycker om att skräddarsy användarupplevelsen efter tycke och smak. Nya temafunktionen öppnar upp en rad möjligheter som tidigare krävt rootaccess och verktyg som Xposed.

Under kategorin ”Skräddarsy” bland inställningarna kan allt från färger, navigationsknappar, fonter, ljud och ikoner ändras. Vissa teman innehåller även ny design för HTCs egna widgetar. En lång rad färdiga teman kan laddas hem gratis och enkelt appliceras. Det går även att ladda hem bakgrunder, ljuduppsättningar, typsnitt och ikoner separat. Egna temauppsättningar kan skapas och dessutom delas med andra.

De som inte vill ändra hela teman kan istället kika under kategorin ”Ändra accentfärger” där det går att välja mellan olika färgscheman för gränssnittet, eller bygga ett eget utifrån valfri färg.

Här får HTC högt betyg. HTC:s temamotor är den bästa vi provat, bortsett från den i MIUI och Cyanogen OS. Temabutiken kan även utforskas på webben.

Dynamiska widgeten

htc-one-m9-skarmdump-swedroid-43-widget

När HTC hemskärmsapp (BlinkFeed) startas första gången visas en klock- och väderwidget ovanför en dynamisk widget som innehåller genvägar till appar. Tillverkaren ser alltså den nya widgeten som en väsentlig del av BlinkFeed.

htc-one-m9-skarmdump-swedroid-3

Widgeten har samma idé som dynamiska hemskärmsersättare likt Yahoo Aviate och EverythingMe. Användare ska få tillgång till de appar de behöver, när de behöver dem, utan att behöva hitta dem själva.

Genom att registrera faktorer som tid på dygnet och din fysiska plats ändras widgetens innehåll. Det går även att manuellt växla mellan tre olika lägen: hemma, ute och arbete. Vi hör till skaran som föredrar att ha en statisk uppsättning genvägar på hemskärmen, så vi alltid vet var appar ligger.

Därför är vi inte övertygade av HTC:s nya widget men den går att ta bort med ett vanlig långtryck för de som inte har användning av den.

Skärmgester och upplåsning

En annan funktion som är värd att ta upp är ”Motion Launcher” som gör att användare kan utföra olika kommandon även när skärmen är släckt. Det finns sex olika genvägar. Ett dubbeltryck väcker eller släcker skärmen.

Ett svep nedåt startar röstuppringning och ett svep uppåt låser upp enheten. Sveper du åt vänster startas en widgetpanel medan ett svep åt höger tar dig direkt till BlinkFeed. Om du plockar upp mobilen i landskapsläge och trycker på volymknappen startas kameran.

Det hela fungerar som det ska och är ett praktiskt tillskott som vi gärna ser i fler telefoner.

BlinkFeed

htc-one-m9-skarmdump-swedroid-21

Hemskärmsappen har fått sitt namn efter BlinkFeed – den separata skärm som alltid visas längst till vänster, precis som Google Now i Google Now Launcher. Funktionen är mer eller mindre intakt från tidigare modeller och visar som vanligt ett vertikalt flöde av valfria nyheter och inlägg från sociala nätverk som Facebook, Twitter och Google+.

Ett tillskott är att BlinkFeed nu kan visa rekommendationer från Yelp och blanda in dessa i tidslinjen.

HTC Sense 7.0 i bilder

Kameran

htc-one-m9-test-swedroid-11

En av de största nyheterna i One M9 är att HTC bytt ut den UltraPixel-kamera med blott 4MP som både One M8 och One M7 utrustats med. One M8 erbjuder dessutom en särskild sensor för att fånga djupinformation vilket tillåter att bilder ändras i efterhand, vilken inte finns kvar.

HTC har den här gången istället valt att satsa på en mer traditionell 20MP-kamera, som skyddas av reptåligt safirglas. Just kameran har varit en vanlig invändning mot föregångarna även om vissa faktiskt omfamnat UltraPixel-kameran. Eftersom kameran dock setts som One-seriens svagaste punkt överlag är många förmodligen nyfikna på hur nya kameran faktiskt presterar.

Gränssnittet är lättnavigerat och gör det enkelt att kalibrera exempelvis ISO och vitbalans manuellt. Genom att svepa upp och ner över sökaren går det växla mellan olika kameralägen som fotocollage, dubbelupptagning, bokeh, panorama och självporträtt.

Sense 7.0 innehåller en separat fotoredigerare som gör att fotografier kan manipuleras på olika vis. Det går att lägga till diverse geometriska former, kalejdoskopiska effekter, prisman, slå ihop två foton, samt ge bilder animerade effekter. Fotoredigeraren kan vara rolig att leka med även om resultatet varierar.

Fotografierna nedan har tagits med standardinställningarna på One M9, Samsung Galaxy S6 och S6 Edge. Bilderna indikerar vilket resultat du kan förvänta dig när du bara plockar upp telefonen, anger fokus och trycker av.

HTC One M9 —————————- Galaxy S6 —————————- Galaxy S6 edge

Då vi tar en första titt på kamerabilderna verkar det som att HTC:s nya kamera ger ett resultat som är snarlikt konkurrenterna Samsung Galaxy S6 och S6 Edge. En närmare analys påvisar dock en del markanta skillnader och vi tvingas konstatera att HTC:s nya kamera inte riktigt står sig mot värste konkurrenten Samsung.

Det kanske mest påtagliga, då bilderna betraktas i fullstorlek, är M9s brist på skärpa och detalj. Trots ungefär samma upplösning som Samsung Galaxy S6 och S6 Edge kan One M9 inte leverera lika stor detaljrikedom. Om bristen på skärpa och detalj beror på sensorn, mjukvaran eller att HTC komprimerar bilderna för hårt kan vi inte svara på, men vi hoppas att detta förbättras genom en mjukvaruuppdatering. En snabb titt på storleken på bilderna visar att M9-bilderna i regel är mellan 10% och 20% mindre, räknat i kB, vilket åtminstone delvis skulle kunna förklara varför en hel del detalj går förlorad.

Vidare noterar vi att M9-kameran i mörka bildpartier ofta, men inte alltid, levererar ett urvattnat resultat. Samtidigt som detta i vissa fall lyfter fram detaljer som för konkurrenten Galaxy S6 försvinner i mörkret innebär det även att man får känslan av att betrakta bilderna genom ett supertunt lager vitt smörgåspapper, och att ljusa partier som moln i dagsljus försvinner och blir helvita. Exempel på detta kan ses i den första bilden i galleriet ovan.

Vad färgåtergivning berör är det i redaktionens ögon närmast ett dött lopp. Vid en första anblick tycks Samsung-telefonerna leverera bättre färgåtergivning, men en närmare koll visar att M9 nog är den mest realistiska av de tu, en aningen överdriven mättnad vid blå nyanser undantagen (se den blå sittplatsen i båten i bildgalleriet ovan för exempel).

Kameramjukvaran är snabb i både HTC One M9 och konkurrenterna S6 och S6 Edge. Kameran fokuserar och bilderna tas nästan omedelbart då vi trycker av, men vi upplever generellt sett att Samsung-telefonerna är snäppet rappare. En trevlig förbättring då företrädaren Galaxy S5 hade problem med en periodvis vansinnigt långsam bildtagning.

Sammantaget kan vi efter att ha granskat ett 20-tal bilder inte göra annat än att konstatera att vi ser kameran i One M9 som ett fall framåt jämfört med den lågupplösta UltraPixel-kameran i fjolårmodellen. Samtidigt tvingas vi dra slutsatsen att den inte kan utmana Samsungs S6-modeller.

Buggar och problem

Mjukvaran för vårt testexemplar är inte helt färdigställd och ett exempel på detta är att det står ”on” och ”off” för på- och avknapparna, även när svenska används som systemspråk. Detta kan givetvis kategoriseras som en bagatell, men vi hoppas att det kommer vara åtgärdat när telefonen når ut till de svenska butikshyllorna.

Batteritid

htc-one-m9-skarmdump-swedroid-25htc-one-m9-skarmdump-swedroid-26

HTC har utrustat One M9 med ett 2840mAh-batteri vilket är snäppet kraftfullare än 2600mAh-batteriet i föregångaren. De flesta tillverkare har begåvat Android med olika energispararfunktioner vid det här laget.

I HTC:s fall finns både en strömspararfunktion och ett extremt energisparläge. Första finessen kan sänka processorns klockfrekvens, skärmens ljusstyrka, stänga av vibrationer och minska datatrafiken i bakgrunden. Extrema läget begränsar telefonens funktionalitet kraftigt och tillåter bara att telefonappen, SMS, e-post, kalender, miniräknare och klocka körs.

En klassisk ovetenskaplig måttstock för batteritid är att mäta hur många skärmtimmar som går att få på en laddning. Timmarna kan naturligtvis variera kraftigt beroende på användningsmönster, bakgrundsuppdateringar, etcetera men kan ge en ungefärlig uppfattning av batteritiden. Batteristatistiken i One M9 innehåller dock ingen information om skärmen alls.

Även om batteritiden varierat en del – vissa dagar har den varit överraskande bra, andra kortare än väntat, så har vi tagit oss igenom en hel dag på en laddning. I regel har vi behövt ladda M9 en gång varje dygn. Vad som är viktigast för de flesta användare är att ta sig igenom en hel dag, vilket inte bör vara något problem överlag. M9 är dock ingen långdistanslöpare i stil med enheter som Xperia Z3/Compact och LG G Flex.

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Samsung Galaxy Note 4 3220mAh
1016Minutes
Sony Xperia Z3C 2600mAh
922Minutes
Sony Xperia Z3 3100mAh
912Minutes
LG G2 3000mAh
862Minutes
Samsung Note 3 3200mAh
852Minutes
Google Nexus 6 3220mAh
818Minutes
Sony Xperia Z2 3200mAh
812Minutes
Samsung Galaxy S5 2800mAh
810Minutes
Samsung Galaxy S4 2600mAh
739Minutes
Sony Xperia E4 2300mAh
660Minutes
Galaxy S6 2600 mAh
581Minutes
LG G3 3000 mAh
579Minutes
Sony Xperia Z1 2000mAh
560Minutes
HTC One M8 2600 mAh
555Minutes
Google Nexus 5 2300 mAh
505Minutes
HTC One M7 2300 mAh
483Minutes
HTC One M9 2840 mAh
450Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh
360Minutes
LG Nexus 4 2100 mah
325Minutes
300
600
900
I vårt videouppspelningstest, där ett klipp upprepas i flygplansläge tills att enheten dör, nådde One M9 7,5 timmar. Det är hälften så lång tid som rekordhållaren Xperia Z3.

Det tar cirka 150 minuter för HTC One M9 att nå full laddning tillsammans med den medföljande AC-adaptern (5V==1,5A). Enheten har stöd för Qualcomm QuickCharge 2.0, men tyvärr är den medföljande adaptern inte kraftfull nog för att dra nytta av detta.

Prestandan

One M9 är en av de snabbaste Androidmobiler vi testat. Även när vi försökt forcera fram fördröjningar har vi inte lyckats, annat än de smärre fördröjningar som uppstår när appar som inte redan ligger i minnet startas. Multitaskingmenyn målas även upp med en viss fördröjning emellanåt men i regel är gränssnittet lent, mjukt och snabbt.

64-bitarschippet Snapdragon 810, 3GB RAM och ett operativsystem med 64-bitarsstöd (Lollipop) är uppenbarligen en bra kombination i det är fallet.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Huawei Honor 7
2792MB
Huawei P8
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
Sony Xperia Z2
2778MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Galaxy S6
2698MB
Moto X Style
2528MB
Samsung Note 3
2440MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
LG Nexus 4
1872MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
LG G3
1840MB
Sony Xperia Z
1839MB
HTC One M8
1827MB
Samsung Galaxy S4
1821MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Sony Xperia Z1
1157MB
Moto G 3
898MB
800
1600
2400
3200
RAM-prestandan är väsentligt förbättrad i HTC One M9 och det beror på att enheten som vi tidigare skrivit är utrustad med LPDDR4-minnen framför LPDDR3. Flashminnet har också fått en välbehövlig uppgradering och presterar nu mer i linje med vad vi förväntar oss av moderna NAND-kretsar. I Androidbench mäter vi upp läshastigheter på uppåt 200MB/s och skrivhastigheter på ca 130MB/s. Det är en rejäl förbättring i förhållande till föregående generation vad gäller sekventiell läsning/skrivning. Skillnaden är mer blygsam vid slumpvis skrivning/läsning vilket grafen ovan visar. På den punkten står Samsung Galaxy S6/S6 Edge istället ut med enastående prestanda.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
I Geekbench 3 såväl som AnTuTu (64-bit) är skillnaden ca 20-25% kontra Snapdragon 805. Tittar vi däremot på Vellamo Metal som inte är flertrådad och som främst mäter systemprocessorns råprestanda kan vi konstatera att skillnaden är desto mer blygsam och kretsar kring 8-10%. I 3Dmark som ger grafikdelen större betydelse är skillnaden rätt liten mellan Snapdragon 805 (Adreno 420) och Snapdragon 810 (Adreno 430). I jämförelse med Snapdragon 800 (Adreno 330) är skillnaden desto större med cirka 35%.

GFXBench GL Benchmark 3.1 OpenGL ES 3.0 Manhattan native resolution

Sony Xperia Z5 Compact 720p
47FPS
Sony Xperia Z5 1080p
26FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
26FPS
OnePlus 2 1080p
21FPS
HTC One M9 1080p
20FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
18FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
16FPS
LG Nexus 5X 1080p
16FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
16FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
15FPS
Galaxy S6 WQHD
13FPS
HTC One M8 1080p
13FPS
Sony Xperia Z2 1080p
12FPS
Google Nexus 6 WQHD
12FPS
ZenPad S 8.0 WQHD
10FPS
Huawei Mate S 1080p
9FPS
Moto X Style WQHD
9FPS
LG G4 WQHD
9FPS
Huawei P8 1080p
9FPS
Xiaomi RedMi Note 2 1080p
8FPS
LG G3 WQHD
8FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
6FPS
Elephone P8000 1080p
5FPS
Moto G 3 720p
4FPS
Huawei Honor 7 1080p
4FPS
8
16
24
32
40
Adreno 430 är i genomsnitt runt 25% snabbare än Adreno 420 (Nexus 6, Note 4) i 3Dmark och GFXBench. Fullt tillräckligt för att köra de senaste Android-spelen i enhetens standardupplösning (1080p).

Överhettning?

Eftersom det förekommit inofficiella rapporter om problem med överhettning för Snapdragon 810 vill vi kort diskutera hur varm One M9 blivit under testets gång. Vi har inte stött på något vi vill klassificera som överhettning men telefonen har blivit ovanligt varm emellanåt då vi använt den längre stunder åt gången. Betydligt varmare än Huawei Ascend Mate 7 – en annan telefon med aluminiumkonstruktion.

Vi har inte stött på några problem till följd av detta annat än att det är behagligare att hålla i en sval mobil än i en varm (och ibland nästan het) sådan. Eventuellt påverkar värmen batteritiden negativt. Det bör dock påpekas att vårt testexemplar inte kör slutgiltig mjukvara och det är möjligt att värmeutvecklingen har hunnit sänkas ytterligare lagom till butikstillgängligheten.

Slutsats

htc_one_m9_front_hands-on

One M9 är överlag en mycket bra telefon som ligger i absoluta toppen gällande flera punkter, som byggkvalitet, externa högtalare, prestanda och gränssnitt. Sense 7.0 förbättrar och utökar Android i vissa avseenden, även om somliga säkert föredrar enkelheten och designen i original-Android. Vi gillar särskilt temafunktionen och möjligheten att starta appar genom olika svep över skärmen när den är släckt.

Tillverkare misslyckas sällan med grundläggande telefonfunktionalitet som samtalskvalitet, täckning, Wi-Fi och GPS-navigering – särskilt för toppmodeller. One M9 är lyckligtvis inget undantag.

Batteriet på 2840mAh har i regel räckt en hel dag utan problem även om batteritiden varit en smula oberäknelig – kanske på grund av chippet Snapdragon 810 och att enheten emellanåt blir varm. One M9 är ingen sann långdistanslöpare som Xperia Z3 och Z3 Compact men de flesta användare bör klara sig över dagen.
swedroid-rekommenderar-universell
Trots förtjänster och fenomenal byggkvalitet innebär One M9 inte riktigt det kliv framåt vi hoppats på. Skillnaderna mellan One M8 och One M9 kan jämföras med steget mellan Xperia Z2 och Xperia Z3 – det finns förbättringar men de berättigar inte riktigt uppgradering för ägare av den föregående modellen.

Många hade säkert hoppats på en riktigt vass kamera den här gången men 20MP-modulen och mjukvaran i M9 presterar inte i världsklass. Det går att ta fina bilder utan problem under rätt ljusförhållanden och resultatet kan överlag förbättras genom manuell kalibrering. De som är ute efter en av mobilvärldens bästa kameror får dock välja en annan telefon.

Både Samsung och HTC använder numera ungefär samma prissättning som Apple för toppmodeller. En viktig skillnad är dock att de som vill ha senaste telefonen med IOS inte har något annat val än att betala priset Apple begär, medan Androidanvändare har en uppsjö alternativ att välja mellan. Om One M9 är värd drygt 7000 kronor, eller huruvida någon mobil är värd det beloppet, får var och en avgöra.

De som föredrar HTC och har en äldre telefon från tillverkaren kommer sannolikt bli nöjda, men konkurrensen är hård.

HTC One M9

7390 kr
HTC One M9
7.8333333333333

Gränssnitt

8/10

    Byggkvalitet

    10/10

      Bildskärm

      8/10

        Kamera

        7/10

          Prestanda

          9/10

            Batteritid

            7/10

              Styrkor

              • Byggkvaliteten
              • Högtalarna
              • Gränssnittet
              • Prestandan

              Svagheter

              • Blir ofta varm
              • Medioker batteritid
              • Medioker kamera
              • Kostsam
              Processor: 2GHz octa-core
              Plattform: Snapdragon 810 64-bit
              RAM: 3GB
              Skärm: 5" / FHD / 441PPI
              Skärmtyp: Super LCD3
              Kamera: 20MP

              • dev

                Kanske m10 när den kommer. Detta år är Galaxy s6’ans.

              • dghggg

                Ladda ner denna appen för att kolla om cpun throttlar. Man kan ha appen som status bar notifcation.

                Min g2a är nästan alltid vid 2.2. Men sällan när den throttlar så är den på 1,9. Så om m9s är på 1.5 från 2 så är det mkt prestanda de har sänkt på efter otan. https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.takke.cpustats

              • Tomtebloss

                Är djäkligt glad i HTC och har klämt på en demo själv och visst är bygget jättebra. Hade bara kameran varit lika bra hade jag bytt upp mig från min daily driver (m8) på stört. Väntar in LG G4 innan jag fattar beslutet.

              • Flamso

                Mjehehe… Kul. Batteritiden blir ganska mycket av en dealbreaker. Får väl se när den anländer men ångerrätten känns ganska värd. Utöver då att de verkar ha dumpat ultrapixlar för en kamera som är ungefär lika dålig i bra ljussättning men sämre när det är dåligt ljus… Utöver då att kretsen verkar varm och ovärd egentligen så förstår jag inte hur jag ska motivera M7->M9. :D Sense är otroligt svårslaget i alla fall.

                Det hade dock varit kul med en kamerajämförelse mellan M8 och M9!

              • xx

                Måste säga mediokra kameraexempel som oftast..

              • KA

                Inte imponerad. Tyvärr har HTC inte imponerat på mig över huvud taget de senaste åren. Årets val ligger nog mellan S6:an eller G4:an…

              • Bulten

                Ni skriver att Z3 är rekordhållare i videouppspelningstestet, men om man tittar på era grafer ser det ut som om Note 4 har rekordet. Vilket är det?
                Också, typo under sektionen om högtalare. Står M9 där det ska stå M8…

              • Adam

                Snygg blogg och sjyssta inlägg. Är teknikgalen och bloggar själv, kika gärna in tll mig!
                http://teknikgalen.wordpress.com

              • Daniel Jansson

                Det var samma med M8 gällande kameran och det var det jag störde mig på som fan. Den spränger/överexponerar ljusare partier i foton väldigt mycket jämfört med andra telefoner. Utöver just den grejen så tyckte jag om kameran dock.

              • tramsgar

                Tack, Swedroid!

              • Alias guldvärd67

                Kan varmt rekommendera LG G3. Inbärgade min på netonet, kampanj häromveckan för 3500. Två st LG för samma pris som denna likvärdiga Htc. Guldfärgen äger hehe..

              • SonyH

                Jahapp… ännu en flopp gällande batteriet.. S6 har oxå fått mediokra betyg.. upp till Sony och LG nu och presentera något värt att lägga slantarna på.

              • Emil Oskarsson

                Z2 är riktigt billig den med :)

              • Emil Oskarsson

                Sony borde ju kunna leverera bättre batteritid, z3:s batteritid är sjuuuk :D

              • Dev

                Den kostar alltså mer än en galaxy s6? Lätt val för de flesta..

              • SonyH

                Mmm enda som stör mig på deras telefoner är storleken och den massiva döda ytan. Tänk om de kom med en som var lika kompakt som G2 eller ZL med lika sjukt bra batteritid. MUMMA!

              • Erik Svanborg

                Inlagt 2 minuter över midnatt den 2/4…. ville ni undvika att artikeln skulle uppfattas som aprilskämt? :-)

              • bruh

                Apple iwatch eller htc m9?

              • FredrikAn

                Pebble Time.

              • FredrikAn

                Glömde HTC stoppa i ett batteri?

              • Jowa

                Pebble Time Steel

              • Guest

                Självklart.

              • Guest

                Självklart!

              • FredrikAn

                Självklart ska det vara det.

              • HumanReplica

                Inget är skrivet i sten. LG ska ju släppa sitt flaggskepp snart och man vet ju inte om Huawei har ett äss i rockärmen.

              • Lugnofin

                Så trist att HTC inte lyckas fult ut med kameran …den här gången heller. Annars verkar M9:an vara en riktigt trevlig telefon. Glad Påsk!

              • Fred .

                Vore bra om man bara helt kunde slippa det där jävla HTC Sense och få vanilla Android istället.

              • darkly

                Är Swedroids redaktion lokaliserad i skogen?

              • mortuus

                jaha en ganska så kass telefon då, låter som g3 blir varm och kass batteritid,, för det priset hade jag förväntat mig bättre… htc var bra en gång i tiden, nu är dom ju bara kassa..

              • hejhej

                Vart får man tag i väderappen som visas på hemskärmen ? Den va stilren

              • silver

                När släpper ni er recension av Galaxy S6?

              • red

                Kul att ni har förbättrat ert betygssystem! Jävligt bra.

              • phpanos

                Håller helt och hållet med. Hur kan man inte fixa en bra kamera? Varför inte göra som Samsung och jämföra sin kamera med en av dom bästa på marknaden (iPhone 6) och utgå ifrån det? Jag skulle ha köpt M9 om det inte vore för den ”dåliga” kameran. Blir så frustrerad och besviken på HTC.

              • Det är HTC:s egna väderwidget. Jag tror inte den går att bryta loss från resten av sense tyvärr :/

              • MetallMannen

                HTC M7 var den sista i sitt slag, fortfarande så jävla grym och perfekt lagom storlek.

              • thell

                Så för att sammanfatta detta test har den 2014 års design,, skärm, en kamera som inte slår 2014 års modeller, med ett chip som prestera som år 2015 men en knapp märkbar skillnad i det verkliga livet och som blir överhettad till och från , och på toppen av isberget ett mediokert batteri, trots en högre prestanda på batteriet.detta Luktar flopp tyvärr , nu har lg samsung samsung guldläge, hoppas på att sony z4 blir något extra om inte så kommer samsung skratta sig lyckliga detta år då inte finns en motståndare inom Android världen ännu, htc har enbart fördel med högtalaren och selfie kameran,, så tråkigt att se htc falla, älskar sense och formen

              • MSIOCGenie

                Värt att nämna är ju att S6 har AUTO-HDR, så i bilderna som är lite överexponerade borde ni använt HDR på M9 också.

              • 7proxys

                Så sjukt laggig den här sidan har blivit på min Nexus 5 :s går knappt att skriva här eller skrolla…

                Varför är de senaste flaggskeppen så otroligt klena på batteri fronten?

              • Scorpio X

                Jag läste den här artikeln imorse, och när jag träffade en kompis senare under dagen förstod han inte varför jag tyckte hans sockor var så roliga.

              • Rickard

                Om man funderar på antingen en Lamborghini eller en Ferrari så lär man knappast vänta med att bestämma sig tills Volvo har släppt sin senaste modell.

              • Jesus

                Det kanske är för det är så många och stora bilder just i det här inlägget? Förslag bara

              • HumanReplica

                Haha, vilken korkad kommentar.

              • Sebastian

                Ojoj, detta är inte bra för HTC.

              • phpanos

                Vill swedroid göra ett nytt test med kameran med tanke på den senaste mjukvaruuppdateringen för den?

              • Tralala

                Konstigt, för det är inga problem på Note 3. Varken med Samsung browser eller chrome.

              • angående överhettningsproblemet det går inte att hålla den i handen då jag inte ens visste om detta problemet tidigare men hoppas på en lösning om det finns någon

              • Sheldon Bazinga Cooper

                Det är sjukt vad mycket pengar mobiltelefoner kostar idag.
                Du kan fan köpa en hyffsad PC för samma pris.

              Lediga jobb inom data / IT Företag
              Systemansvarig Publicerad 21 Nov 2017
              Developer BI, Sundsvall/Härnösand Publicerad 21 Nov 2017
              Projektkoordinator till Atlas Copco i Örebro Publicerad 21 Nov 2017
              Chief Information Officer Publicerad 21 Nov 2017
              Kvalitetsutvecklare till Precise Biometrics i Karlstad Publicerad 21 Nov 2017
              Se fler jobb

              Aktuellt

              Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy Note 8
              Sony Xperia XZ1 Compact
              Samsung Galaxy S8 Plus
              Samsung Galaxy S8
              OnePlus 5
              Huawei Honor 9
              9.2

              Minitest av Google Pixel 2

              9.1

              Test av Google Pixel 2 XL

              8.8

              Minitest av Huawei Mate 10 Pro

              7.3

              Minitest av Asus Zenfone 4

              7.8

              Test av Essential Phone PH-1

              8.6

              Test av Nokia 8

              8.1

              Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

              8.4

              Test av Huawei Honor 9

              0

              Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS

              Mest kommenterat

              1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
              2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
              3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
              4. Minitest av Google Pixel 2
              5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
              6. Hands on med OnePlus 5T

              Mest läst

              1. Hands on med OnePlus 5T
              2. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
              3. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
              4. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
              5. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T
              6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

              7. Visa topplistan

              Undersökningar

              Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

              Visa resultatet

              Loading ... Loading ...

              Undersökningar

              Sponsrat

              Annons