Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Huawei Nexus 6P

Postat:
04:24 - 2015-11-13
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Google går i år in på sin sjunde säsong Nexus-telefoner, och man får väl därmed betrakta den nytänkande Nexus-serien som numera väldigt väletablerad. Google har samarbetat med en rad olika tillverkare genom åren: HTC, Samsung, LG och Motorola har alla fått äran, och i regel gjort det mycket väl.

I år har turen kommit till en i Nexus-sammanhang helt ny tillverkare; kinesiska Huawei. Huawei har en lång historia på den asiatiska konsumentelektronikmarknaden men har på senare tid även inlett en seriös satsning på att slå sig in på den tuffa europeiska och nordamerikanska smartphonemarknaden.

Vi har under 2014 och 2015 sett en rad Huawei-telefoner som bjuder på en väldigt hög byggkvalité, ofta metallskall, en tilltalande design och bra specifikationer och tillverkaren har lyckats öppna en hel del ögon här i västvärlden.

Vi på Swedroid har haft turen att kunna testköra några av dem, som exempelvis Huawei Honor 7, Huawei P8 och smartklockan Huawei Watch.

Nu har dock turen kommit till den ur androidsynpunkt viktigaste telefonen Huawei någonsin har byggt: Nexus 6P. När vi sätter tänderna i Huawei nexus 6P gör vi det på samma vis som vi alltid närmar oss våra recensioner: en första testfas där vi hårdtestar telefonen i form av benchmarks, det vill säga syntetiska prestandatest och en rad olika typer av mätningar av varierande art.

Efter att den första testfasen har avslutats övergår testet i en mer verkliga världen-baserad testfas där vi kort sagt använder telefonen som vi alltid använder telefoner, men högst medvetet mer intensivt.

Efter våra veckor med Huawei Nexus 6P hoppas vi kunna svara på om Huaweis första Nexus-telefon är en fullträff, en flopp eller något däremellan.

Specifikationer

Specifikationer Huawei Nexus 6P
ReleasedatumHösten 2015
Processor2GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 810 64-bit
GrafikkretsAdreno 430
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32/64/128GB / ingen plats för minneskort
Skärm5,7" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 515PPI
SkärmtypAMOLED / 16:9 / 89,57 cm² / ~72,3% av fronten
Kamera12,3MP
Främre kamera8
Vikt178g
Höjd, bredd, djup159,3 x 77,8 x 7,3mm
Batteri3450mAh
KommunikationUSB Type-C, USB 3.0, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2x2 MIMO, dual-band (2.4 GHz, 5.0 GHz)
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare, barometer, halleffektsensor, Android Sensor Hub
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 6
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Stödjer snabbladdning. Kameran har laserautofokus. Främre stereohögtalare, tre mikrofoner med brusreducering. LPDDR4-RAM. Aviseringslampa.
Mer infoMer info om Huawei Nexus 6P på Androidenheter.se

Precis som lillebror Nexus 5X har Nexus 6P utrustats med en krets från Qualcomm. 6P har dock fått det mer kraftfulla chippet Snapdragon 810, istället för Snapdragon 808, och tack vare detta har Nexus 6P en åtminstone på pappret klart bättre prestanda.

Snapdragon 810 är en åttakärnig 64-bitarsplattform (20 nm) bestående av fyra huvudprocessorer (Cortex-A57) i 1,96 GHZ vardera och fyra sekundära processorer (Cortex-A53) i 1,55 GHz vardera. För grafiken står den erkänt kompetenta kretsen Adreno 430 som snurrar i upp till 650 MHz.

RAM-bestyckningen består av 3 GB LPDDR4 i en 64-bitarsbuss och 1600 MHz minnesfrekvens och 25,6 GB/s maximal bandbredd. Lagringsminnet är av eMMC 5.0-typ och telefonen säljs i tre olika modeller: 32 GB, 64 GB och 128 GB. Då Nexus 6P saknar kortplats för lagringsminnesexpansion är det skönt att se att Google och Huawei beslöt sig för att ta steget upp till 128 GB för de som behöver det.

Priset för de tre olika modellerna är i skrivande stund som följer:

Kameran på 12,3 megapixlar är helt ny och sensorn, IMX377, tillverkas av Sony. I utbyte mot ett lägre megapixelantal – 12,3 megapixlar är med dagens mått mätt ganska lågt – har Huawei och Google precis som i LG:s Nexus 5X istället satsat på stora subpixlar i kamerasensorn.

Vi finner en fingeravtrycksläsare på baksidan, centrerad i överkant precis nedan ”kameravisiret”, stöd för Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac samt 5 GHz, stöd för NFC, och ett i den svenska (europeiska) modellen komplett stöd för de svenska 4G-/LTE-frekvenserna, inklusive de eftertraktade lågfrekvensbanden med utökad räckvidd.

Bildskärmen är av Super AMOLED-typ och har en diagonal storlek på 5,7 tum. Upplösningen är av WQHD-standard, det vill säga 1440 x 2560 pixlar, vilket i relation till skärmstorleken innebär en pixeltäthet om 518 PPI.

Batteriet har fått en knuff i rätt riktning och är med 3 450 mAh 230 mAh större än i företrädaren Motorola Nexus 6. Saknas gör tyvärr precis som i LG Nexus 5X stöd för trådlös laddning, för första gången sedan Samsung Galaxy Nexus 2012. Vi ser dock stöd för snabbladdning (5 V och 3,0 A) via den nya USB Typ C-porten.

Enhetens mått anges vara 159,3 x 77,8 x 7,3 millimeter. Vårt egna skjutmått håller nästan med och vi mäter 159,2 x 77,7 x 7,5 millimeter. Vikten med fulladdat batteri och 10 GB filmer på lagringsminnet anges vara 178 gram, och vår brevvåg nickar instämmande.

Google och Huawei säljer i dagsläget Nexus 6P i tre olika färger: Grafit (mörkgrå), Aluminium (silvergrå) och Frostad (vit). Till skillnad från Nexus 5X som marknadsförs i tre olika färger men endast säljs i svart eller vit i Sverige, tycks alla tre färger av Nexus 6P vara tillgängliga för svenska konsumenter.

I kartongen

huawei-nexus-6p-box-01


Huawei Nexus 6P levereras i en kvadratisk vit kartong med rundade hörn och kanter. Kartongens form påminner mycket om kartongen som HTC One X och One S levererades i, för er som kanske minns det. Runtom kartongen finner vi ett grått omslag med ett tryck av en havskust som har arrangerats i form av bokstaven P. I det nedre högra hörnet finner vi texten ”Nexus 6P”.

Upplägget är alltså mycket snarlikt Nexus 5X-kartongen, även om 6P-kartongen rent allmänt känns aningen lyxigare och lite mer påkostad, som sig bör.

Till skillnad från Nexus 5X kan omslaget inte avlägsnas genom att skjuta det av kartongen, utan det är klistrat som en slags sigill som måste brytas. Bakom omslaget finner vi kartongen med ett lock som har fått ett instansat P och en instansad återvinningssymbol i botten.

Då locket lyfts av möts vi precis som i 5P av en pappskiva som täcker kartongens innehåll, men i Nexus 6P:s fall, förstås, med ett tryck av ett P. Nedan pappskivan döljer sig telefonen själv, inslagen i ett plastfodral i ett fack till vänster, och USB-kabel med Typ C-kontakter i båda ändarna och laddare i varsitt fack till höger.

Nedan telefonen återfinner vi dokumentation, stift för SIM-kortsläden, ett presentkort på tre månader gratis på Google Play Music och till sist en extra USB-kabel, blott drygt tre decimeter lång, med en traditionell USB-kontakt i ena änden och USB Typ C i andra, för anslutning till exempelvis en dator.

Kartongens innehåll är alltså som följer:

* Huawei Nexus 6P (”Grafit”, 32 GB, H1511)
* Laddare (svart, 5 V och 3,0 A, USB Typ C-anslutning)
* USB-kabel (svart, cirka 1,3 meter, USB Typ C i båda ändar)
* USB-kabel (svart, cirka 30 centimeter, traditionell USB-kontakt i ena änden, USB Typ C i andra)
* Metallstift för SIM-kortsläden
* Presentkort för tre månaders gratis Google Play Music
* Garanti- och säkerhetsinformation

Svenska exemplar av Nexus 6P kommer förstås få en laddadapter av svensk stickproppstyp, och sannolikt garantiinformation på svenska. Huruvida svenska kunder även får presentkortet på Play Music återstår dock att se. Amerikanska kunder fick därtill, vid beställning av Nexus 5X och 6P innan den 25:e oktober, 50 dollar (cirka 440 kronor) i Play Store-kredit – förhoppningsvis får även svenska kunder något liknande.

Utseende, konstruktion, knappar, anslutningar, sensorer


Sett framifrån är Huawei Nexus 6P som de allra flesta konkurrenter en ganska intetsägande telefon. Fronten domineras av den stora skärmen som omges av en svart ram. Hela fronten är täckt av skärmglaset, runtom vilket, mellan skärmglaset och metallramen, en tunn plastlist löper.

Plastlisten sticker ut en dryg halvmillimiter och om man lägger telefonen på en plan yta med skärmen vänd nedåt så kommer alltså skärmglaset tack vare listen aldrig i kontakt med det plana undantaget. Dessvärre är plastlisten väldigt känslig för stötar och hårda objekt och har efter blott två veckor redan fått sig några ”jack” som knappt syns men som tydligt känns då vi för fingrarna över den.

Ovan och nedan skärmen finner vi två högtalaröppningar, för stereohögtalarna. Till vänster om den övre högtalaröppningen sitter både den frontriktade kameran och en liten flerfärgs-LED för meddelandeaviseringar och dylikt. Strax nedan den övre högtalarens högersida finner vi ljussensorn och närhetssensorn.

Telefonens vänstra långsida saknar knappar men längst upp i överkanten finner vi släden för nano-SIM-kortet snyggt infälld i metallramen. På den högra lånsidan finner vi volymknappen centrerad och strax ovan denna sitter en ganska grovt texturerad strömknapp. Båda dessa knappar tycks vara tillverkade av metall och bjuder på en god klickkänsla.

Vi har läst i en annan recension av Huawei Nexus 6P att strömknappen bjuder på alldeles för lite motstånd och därmed är för lätt att trycka på av misstag, men så är inte fallet med vårt exemplar. Vi önskar nästan alltid ett högre motstånd för knapparna, och så är även fallet med Nexus 6P, men motståndet är åtminstone lika bra som majoriteten av konkurrerande telefoner och klickkänslan är tydlig. Vi har inget alls att klaga på här.

I huvudänden finner vi en bit ut till vänster 3,5 mm-uttaget för hörlurar. Centrerad i fotänden återfinns USB Typ C-porten. På baksidan återfinns i överkant det så kallade ”visiret”, som sticker ut cirka 0,9 millimeter från chassit i övrigt, bakom vilket vi finner kameralinsen, den dubbla LED-blixten samt optiken för laserautofokusen. Strax nedan visiret finner vi en öppning för den sekundära mikrofonen och ytterligare några centimeter ned sitter den runda fingeravtrycksläsaren.

Vad gäller utseendet så är det alltid en ren smaksak. Vi tyckte inte om de tidiga läckta bilderna på Nexus 6P då visiret på baksidan gav intrycket av att sticka ut kraftigt, som ett periskop, men nu när vi har sett de riktiga produktbilderna och i synnerhet har telefonen i vår hand så ser vi att oron var obefogad.

Visiret sticker, som vi nämner ett stycke upp, ut endast 0,9 millimeter och är nätt och jämnt noterbart. Då telefonen är så pass tunns om den är gör 0,9 millimeter extra ingen större skillnad, åtminstone inte i våra ögon.

Telefonen ligger mycket bra i handen, tack vare bakstyckets lätt rundade långsidor, men den matta aluminiumytan är väldigt halkig om man har torra händer. Vi gissar att många som köper en nexus 6P kommer välja att skaffa ett skal eller fodral illa kvickt. Pekfingret landar naturligt på fingeravtrycksläsaren på baksidan och för högerhandsfattning landar tummen mitt på volym-och strömknapparna. Väldigt bra ergonomi, åtminstone om man håller telefonen i höger hand.

Sensorerna är sju till antalet och är i bokstavsordning: accelerometer, barometer, fingeravtryck, gyro, kompass, ljus och närhet.

Storleksjämförelse
lg-nexus-5x-storlek

Ljudegenskaper och trådlösa standarder

huawei-nexus-6p-produkbild-11
Kvalitén via vanliga telefonsamtal är god, som för näst intill alla telefoner numera. Motparten hör oss tydligt och bakgrundsbruset en blåsig dag filtreras relativt effektivt bort tack vare den sekundära mikrofonen. Ljudet i vår ände är bra och maxvolymen via telefonhögtalaren är faktiskt riktigt skaplig, för ovanlighetens skull.

Mottagningen via mobilnätet motsvarar våra förväntningar och LTE-mottagningen är ett snäpp bättre än fjolårets Motorola Nexus 6, inte minst inne i byggnader där LTE-signalen är ganska svag. Maxhastigheterna är helt och hållet beroende av vårt mobilnäts dagsform. Telefonen i sig är med LTE Cat 6-stöd (300 Mbit/s ned och 50 Mbit/s upp) kapabel till betydligt högre hastigheter än något på den svenska konsumentmarknaden i dagsläget existerande LTE-nät.

Via Wi-Fi är det mer av samma visa. Huawei Nexus 6P presterar som vi förväntar oss, men uppvisar en högre maxhastighet vid filöverföringar på det lokala nätverket. Vi mäter upp cirka 170 Mbit/s vid nedladdning och 155 Mbit/s vid uppladdning.

Wi-Fi-stödet är brett och inkluderar alla i dagsläget använda standarder på konsumentmarknaden, med bland annat 802.11a/b/g/n/ac 2,4 och 5 GHz, dubbla frekvensband, Wi-Fi Direct, DLNA och Wi-Fi-hotspot. Bluetooth-stödet är i absolut framkant och bjuder på v4.2 vilket bland annat inkluderar A2DP och LE.

Precis som lillebror finner vi förstås stöd för NFC, närfältskommunikation, vilket i USA har blivit en mycket välanvänd kommunikationsstandard sedan Android Pay gjorde entré på hundratusentals butiker tidigare i år.

Decibeltabell
Maxvolym via den interna högtalaren

TelefondB 50cm från frontdB 50cm från högtalare
Huawei Nexus 6P8787
LG Nexus 5X8080
Xiaomi RedMi Note 27782
Ulefone BeTouch 27680
Motorola Moto X Style8888
OnePlus 28083
Samsung Galaxy S67781
Motorola Nexus 68787
LG Nexus 57578
Samsung Galaxy S57380
Samsung Galaxy S4 GPE6366
HTC One M88585
Nexus 7 (2103)7376

Maxvolymen via de interna frontriktade stereohögtalarna är med ett snitt på 87 decibel mätt 50 centimeter från högtalaröppningen (och därmed alltså från fronten) mycket hög, en av de absolut ljudstarkaste telefonerna vi har testat. Ljudet är inte riktigt lika balanserat och djupt som Motorola Nexus 6 och suveränen Motorola Moto X Style. Nexus 6P har ett i jämförelse med detta lite tunnare ljud, men är ändå bättre än uppskattningsvis 90 % av alla telefoner vi har testat genom åren.

Vi upplever vidare inget skorrande eller skrapande vid maxvolym, vilket är bra inte bara för att skorrande låter illa utan även för att det kan skada för högtalaren. Tack vare den höga maxvolymen är risken att missa exempelvis ett inkommande telefonsamtal ganska liten.

GPS och positionering

Positioneringsegenskaperna (6P har stöd för GPS, Glonass och Beidou) har som väntat motsvarat våra förväntningar. Att ansluta till satelliterna, att få en första positionslåsning utan stöd av Wi-Fi- eller mobilpositionering, tar utan undantag mindre än fem sekunder även vid en så kallad ”kallanslutning” där ingen positionsinformation ligger kvar i en eventuell cache, och i regel under tre sekunder. Precisionen är god och vi når allt som oftast en uppgiven precision om 1 meter, även om det dröjer en stund, cirka 10-15 sekunder, att komma ned till en precision under tre meter.

Bildskärm och digitizer

huawei-nexus-6p-bildskarm
Huawei har utrustat 6P med en 5,7 tum stor Super AMOLED-skärm med en upplösning på 1440 x 2560 pixlar, vilket resulterar i en pixeltäthet på 518 PPI. Skärmen är med detta väldigt skarp och långt bortom vad våra ögon kan uppfatta annat än på avstånd av mindre än ett par decimeter.

Färgerna är som alltid på AMOLED-skärmar vackra, men vi upplever en viss övermättnad. Övermättnaden är ganska blygsam och inte alls så påtaglig som exempelvis en Samsung Galaxy S6 med maximal färgmättnad i bildskärmsinställningarna, men för den som föredrar en mer påtaglig realism finns det faktiskt en inställning för detta dold i utvecklarinställningarna:

1) Öppna Inställningar
2) Gå till Om telefonen
3) Rulla ned till Version och tryck på denne sju gånger i rad till dess att utvecklaralternativen aktiveras
4) Gå tillbaka till Inställningar och finn/öppna Utvecklaralternativ
5) Rulla ned till Färgläge för bilder och aktivera sRGB

Vi uppskattar den lätt överdrivna färgmättnaden, men är samtidigt glada att det finns ett alternativ för användare som föredrar mer realism.

Färgtemperaturen går åt det lätt kalla, blåaktiga hållet, åtminstone mot en vit bakgrund. Vi noterar dock att skärmen har en tendens att skifta i temperatur/färgnyans beroende på betraktningsvinkel.

Då vi håller telefonen på en halv armlängds avstånd i porträttläge, sätter skärmens ljusstyrka till mindre än 25 % och vinklar skärmens ovansida ett par centimeter framåt eller bakåt skiftar nyansen på en vit bakgrund aningen, från lätt rosaaktig då telefonens ovansida lutas bort från oss, till lätt grönaktig då den lutas emot oss.

Detta låter kanske då vi beskriver det som ett jätteproblem, men färgskiftningarna är ytterst små och något vi noterade först efter att vi hade tipsats om det. Andra telefoner skiftar ofta på ett liknande vis, exempelvis Samsung Galaxy S6 som har en av världens absolut bästa telefonskärmar, men på både Samsung Galaxy S6 och S6 edge+ är det mindre noterbart vid så pass små vinklingar som vi talar om.

De maximala betraktningsvinklarna är på grund av färgskiftningarna inte riktigt lika imponerande som de allra bästa, men det handlar mer om att skärmen får ett tydligt lilastick ur extrema vinklar än om att skärmens innehåll blir oläsligt.

Svärtan och kontrasterna är som väntat fenomenala. AMOLED-skärmar har alltid imponerat vad gäller just svärta och kontrast, och Nexus 6P är inget undantag. Vad gäller inbränning, något som var ett väldokumenterat problem med fjolårets Nexus 6 även om redaktionens exemplar har klarat sig mycket bra med en endast minimal inbränning efter ett helt år, har vi hittills, efter drygt två veckor, inte sett några som helst tendenser. Tiden får utvisa om vi stöter på inbränningsproblem framöver – om så sker kommer vi förstås följa upp med en ny artikel om detta.

Den maximala ljusstyrkan är god, men för att få ut absolut max av skärmen tvingas man stänga av den per default aktiverade anpassad ljusstyrkan i bildskärmsinställningarna. Innan vi gjorde detta var Nexus 6P oroväckande ljussvag, även utomhus i fullt dagsljus där telefonens ljussensor borde säga åt skärmen att ge allt ljus den har, och i det här testet har vi därför genomgående använt telefonen med anpassad ljusstyrka avstängd.

Maximal ljusstyrka, bildskärm

EnhetMaximal ljusstyrka (cd/m2)
Huawei Nexus 6P
Not: Misstänkt hög ljusstyrka, kan vara en felmätning/fel på mätutrustning.
647
Motorola Moto X Style581
Sony Xperia Z5 Compact580
Ulefone BeTouch 2526
Motorola Moto G (1st gen)526
LG Nexus 5X525
Motorola Nexus 6508
Xiaomi RedMi Note 2491
Samsung galaxy S6 Edge+479
Sony Xperia Z3 Compact470
HTC One M7447
Motorola Moto G 3 (2015)415
OnePlus 2348

Med vår ljusmätare mäter vi med upp en ljusstyrka som med 647 cd/m2 är mycket hög, kanske orealistiskt hög, och vi litar inte helt på vad vår mätning säger; inte minst då andra sajter har mätt upp betydligt lägre värden än vad vi ser i våra test.

Maximal ljustyrka, Huawei Nexus 6P till vänster mot LG Nexus 5X till höger.

Maximal ljusstyrka, Huawei Nexus 6P till vänster mot LG Nexus 5X till höger.

Då vi istället använder våra egna ögon för att jämföra ljusstyrkan i Nexus 6P med ljusstyrkan i Nexus 5X är det nästan ett dött lopp. Våra mätningar för 5X stämmer skapligt väl överens med mätningar andra sajter har utfört och vi anser därmed att 5X är en bra måttstock som Nexus 6P alltså står sig mycket väl mot (se bild ovan, även om det är svårt att fånga ljusstyrka på bild).

Notera att vår mätmetod, och vår mätutrustning, ingalunda är professionell och våra uppmätta siffror är inget annat än just det; uppmätta siffror. De säger inte nödvändigtvis mycket alls om hur skärmens läsbarhet i fullt dagsljus, eller solljus.

Därtill mäter vi i vissa fall, som i fallet med Nexus 6P, upp siffror som inte alls motsvarar det andra sajter har mätt upp. Det är dock oklart om dessa andra sajter har inaktiverat anpassad ljusstyrka eller inte. Med tanke på den stora skillnaden deras och våra mätningar emellan misstänker vi att de inte har inaktiverat funktionen i fråga, men vi vet inte med säkerhet.

För den som behöver en skärm med hög läsbarhet utomhus bör fokus istället ligga på vad diverse recensenter på olika sajter har att säga om hur de upplever läsbarheten i dagsljus eller solljus, inte på skärmens uppmätta maximala ljusstyrka. Huawei Nexus 6P:s skärm presterar i fullt dagsljus bra, men inte exceptionellt bra. Läsbarheten är bättre än exempelvis Nexus 6, men aningen sämre än Motorola Moto X Style och Samsung Galaxy S6. Vi upplever dock lite mer påtagliga reflektioner i skärmglaset (Corning Gorilla Glass 4) än på systermodellen Nexus 5X (Gorilla Glass 3).

Pekskärmen är som vanligt för moderna flaggskeppstelefoner av mycket hög kvalité. Alla våra pek, svep och flerfingergester registreras snabbt, exakt och i princip utan missar. Precis som systermodellen 5X är pekskärmens frekvens och bildskärmens frekvens synkroniserade till 60 läsningar/bilder per sekund.

Mjukvaran

Som alla Nexus-enheter leveraras 5X med en ren installation av den för tillfället senaste versionen av Android, i 6P närmare bestämt 6.0 Marshmallow. Då mjukvaran är helt och hållet Android i sitt grundutförande och vi har skrivit utförligt om nyheterna i Marshmallow förut så kommer vi i den här recensionen endast adressera ett fåtal nyheter och funktioner.

Då Nexus-enheter alltid får de senaste uppdateringarna först så åtgärdas i regel även säkerhetsbrister och buggar först. Detta är en stor trygghet för konsumenterna, inte minst sedan Google införde månatliga säkerhetsuppdateringar för Nexus-serien tidigare i år.

lg-nexus-5x-stagefright
Ett exempel på ett stort och väldigt omskrivet säkerhetshål i Android är Stagefright, och som sig bör är Nexus 6P precis som 5X immun mot alla kända typer av Stagefright-attacker.

Fingeravtrycksläsaren
I Android 6.0 presentarar Google för första gången ett officiellt stöd för fingeravtrycksläsare. Det officiella stödet har förstås dels att göra med att både Nexus 5X och nexus 6P har utrustats med fingeravtrycksläsare, men framför allt för att det blir allt mer vanligt förekommande på nya telefoner och för att Android Pay, som är tätt knutet till just fingeravtrycksläsaren, sedan en tid tillbaka har rullats ut i USA.

Fingeravtrycksläsaren i Nexus 5X och Nexus 6P, av Google kallade ”Nexus Imprint”, är identiska och tillverkas av samma företag; svenska Fingerprint Cards AB med säte i Göteborg.

Google hävdar att inläsningen kan gå så snabbt som på 600 millisekunder, det vill säga 0,6 sekunder, och våra egna uppskattningar kan bekräfta att detta inte är en överdrift. Om något känns det som en viss överdrift, då vi upplever att det går ännu snabbare från det att vi placerar fingret på läsaren till dess att vi är inne på hemskärmen – utan mellanlandning på låsskärmen.

Vi upplever att Nexus 5X och Nexus 6P har de snabbaste fingeravtrycksläsarna på androidmarknaden, och att endast iPhone 6S kan mäta sig bland de telefonerna vi har testat. Vi vet att samma fingeravtrycksläsare som i Nexus 5X och 6P även återfinns i andra telefonmodeller, varför det kanske låter konstigt att vi anser att årets Nexustelefoner är snabbare, men det har även att göra med mjukvarans rapphet, inte bara fingeravtrycksläsarens hastighet. Ingen annan androidtelefon vi har testat tar oss lika snabbt från avstängd skärm till fullt inläst hemskärm som årets nexusar.

Att programmera fingeravtrycksläsaren med ett nytt fingeravtryck är jämfört med andra androidtelefoner med fingeravtrycksläsare vi har testat även det en mycket snabb och enkel affär. Där OnePlus 2 behövde uppåt 20 inläsningar och där Ulefone BeTouch 2 samt Huawei Honor 7 behöver ett dussintal, behöver Nexus 5X blott sex inläsningar – och levererar därtill en noterbart högre framgångsfrekvens efteråt.

Till och med då vi slarvar medvetet lyckas läsaren ofta läsa fingeravtrycket, men därmed inte sagt att det är enkelt att lura läsaren – det är tvärstopp då vi försöker låsa upp telefonen med fingrar som inte är inprogrammerade.

Att kunna knyta exempelvis appköp i Google Play Store till fingeravtrycksläsaren, eller köpa en smörgås på Subway genom Android Pay och bekräfta köpet med fingeravtrycksläsaren, är en mycket behaglig och snabb upplevelse. Vi hoppas att Android Pay rullar ut i Sverige snarast möjligt, även om det tycks finnas ett visst motstånd mot detta då en stor del av det svenska bankväsendet tycks ha satsat helhjärtat på Swish.

En del saker stör oss dock, även om det är relativa bagateller. Direkt efter omstart av telefonen kan man inte använda fingeravtrycksläsaren för att låsa upp telefonen, utan måste använda ett lösenord eller en PIN-kod. Efter detta fungerar fingeravtrycksläsaren som vanligt igen. Detsamma sker ibland om telefonen har legat inaktiv en längre stund, exempelvis över natten. Småsaker, skall erkännas, men ändå enerverande för oss som har långa lösenord/koder.

Google Now on Tap
Now on Tap är en vidareutveckling av Google Now som har varit en del av Android sedan Android 4.1 Jelly Bean som lanserades sommaren 2012. ”On Tap” utökar den smarta assistenten Now med kontextbaserade resultat för respektive app som är aktiv.

Om man exempelvis sitter i en SMS-konversation med en vän och diskuterar bra mexikanska restauranger och startar Now on Tap presenteras man med relevanta sökresultat, såsom förslag på mexikanska restauranger i närheten, omdömen via exempelvis Yelp och länkar till menyer och så vidare.

Funktionen är väldigt praktisk och fungerar utmärkt i många fall, men samtidigt ser vi att tjänsten behöver vidareutvecklas då vi ibland inte får några relevanta förslag alls, trots gott om information i konversationen.

Då detta händer, då Google Now on Tap misslyckas ge oss informationen vi söker, räcker det ofta med att stänga On Tap och öppna det igen för att få en helt ny uppsättning resultat som är betydligt mer relevanta.

Google Settings
Då vi startar telefonen första gången möts vi av en installationsprocess där vi tillfrågas om vi vill kopiera över appar och inställningar från en gammal telefon till Nexus 6P. Vi uppmanas, om vi väljer att kopiera, att på den gamla telefonen starta appen Google Settings och klicka ”Search for nearby device”.

Problemet är att appen Google Settings inte existerar i Android 6.0 och nyare. Google hänvisar i sina instruktioner alltså till något som inte existerar längre på telefoner med den senaste versionen av Android. Istället finner vi numera, sedan introduktionen av Android 6.0, funktionen ”Search for nearby device” som ett menyalternativ i telefonens egna androidinställningar, under menyvalet ”Google” i ”Personal”-gruppen.

I sig är detta inget problem, det är en logisk ändring i Android, men att Google själva inte har uppdaterat instruktionerna till att reflektera detta kan sannolikt komma att skapa en del förvirring för kunder som vill kopiera över konton, inställningar och appar sin gamla telefon till sin nya fina Nexus.

Kameran

huawei-nexus-6p-produkbild-07
Både Nexus 5X och Nexus 6P levereras med samma kamerasensor från Sony, kallad IMX377. Sensorn är på relativt låga 12,3 megapixlar, men kompenserar för detta genom att bjuda på större sensorpixlar som i teorin innebär bättre bildkvalité vid foto i dunkla miljöer, såsom inomhus eller under kvällar och nätter. Som ytterligare hjälp vid mörkerfoto har 5X förstås fått en dubbel LED-blixt och precis som LG G4 har 5X utrustats med laserautofokus.

Med en pixelstorlek på 1,55 µm och en sensorstorlek på 1/2,3 tum bjuder sensorn på till ytan nästan dubbelt så stora sensorpixlar som de mer traditionella 1/2,3″-sensorerna av 1,12 µm-storlek med högre megapixelantal. Detta innebär ett på pappret nästan dubbelt så stort ljusinsläpp, vilket i sin tur förstärks av linsens relativt låga bländarvärde om f/2.0 vilket ger ett bra ljusinsläpp.

I teorin innebär detta alltså att mörkerprestandan är bra, men samtidigt saknar linsen precis som lillebror 5X optisk bildstabilisering vilket leder till att det blir svårare att ta skarpa bilder i mörka miljöer utan hjälp av ett stativ för att motverka våra av naturen skakiga händer.

Kameramjukvaran
lg-nexus-5x-kameramjukvara-01


Kameramjukvaran har i Nexus 5X och Nexus 6P fått ett helt nytt gränssnitt, och ett par nya funktioner. Nyheterna är dock inte en del av Android 6.0 – vår gamla Nexus 6 med Android 6.0 har fortfarande den gamla kameramjukvaran – utan tycks för tillfället vara specifika för de två nya Nexus-telefonerna.

Avtrycksknappen är i nya kameraappen en stor rund vit knapp med en blå linje, att jämföra med den gamla appens vita kamerasymbol som avtryckare. Därtill har förhandsgranskningen av den senaste tagna bilden flyttats från att ligga ute i kamerans bildsökare till att istället ligga bredvid kameraavtryckaren.

Numera är även knappen för att växla mellan kamerorna därtill alltid i vy, även den bredvid avtryckarknappen, istället för föregångarens lite klumpigare lösning med ett tryck på de tre menypunkterna och sedan tryck på kameraväxlaren.

För att växla mellan stillbildskameran och videokameran sveper man i nya kameraappen helt sonika i sidled, vilket är en förbättring jämfört med föregångarens mer tungjobbade lösning där man först sveper åt höger och sedan väljer vad man vill göra i menyn som glider in i vy.

Rent generellt ser vi ett mer användarvänligt kameragränssnitt som därtill bättre matchar Android-gränssnittet i övrigt, med exempelvis de tre horisontella linjerna i det övre högre hörnet för att fälla ut menyn i vilken man når inställningar och annat smått och gott.

En nyhet är även att man i både 5X och 6P kan spela in slow motion-video i 120 bilder per sekund, dock endast i 720p-upplösning. Detta innebär att video spelas in med fyra gånger högre hastighet än normalt, vilket vid uppspelning i normala 30 bilder per sekund ger den inspelade videon en hasighet som är en fjärdedel av verklig hastighet.

I kombination med den nya Photos-appen kan man välja att spela upp det inspelade videoklippet i full hastighet (120 bilder per sekund) och med hjälp av ett lättanvänt skjutreglage välja att visa delar av det i slow motion.

Den här finessen låter oss leka Hollywood och exempelvis visa ett videoklipp av någon som spelar brännboll i normal hastighet, sänka till slow motion just då denne svingar och träffar bollen, för att sedan spela upp i normalhastighet igen. En trevlig funktion som vi har haft mycket roligt med.

Exempelbilder
I våra recensioner använder vi nästan utan undantag (så även i den här recensionen) kamerans standardinställningar/autoläget när vi fotograferar. I Nexus 6P och Samsung Galaxy S6 innebär det att läget HDR är inställt på automatik; om kameramjukvaran anser att HDR behövs aktiveras det, annars inte. Vi låter kameran själv bestämma.

HDR hjälper i många fall till att ge bättre bilder, framför allt i mörker och i svåra ljusförhållanden, men i en och annan bild kan det också ha en negativ åverkan på kvalitén. Därtill lämpar HDR sig sämre för fotografering av rörliga objekt, såsom en cyklist som passerar eller ett barn som leker. HDR resulterar i sådana fall ofta i oskärpa för det rörliga objektet.

Huawei Nexus 6P vs Samsung Galaxy S6 vs HTC Dream
Bör ses i fullstorlek – högerklicka och öppna i ny flik/nytt fönster


I fullt dagsljus med en lätt molnighet, närmast perfekta ljusförhållanden, ser vi en ganska jämn kamp Huawei Nexus 6P och Samsung Galaxy S6 emellan.

Samsungen producerar nästan undantag ljusare bilder som lyfter fram mer detaljer främst i mörka bildpartier, såsom vid och kring motorcykelns motor i det andra bildparet. Detta lyfter som sagt fram detaljer, men det motsvarar samtidigt inte riktigt det våra egna ögon såg på platsen. Nexus 6P å sin sida går istället åt rakt motsatt håll och producerar bilder där mörka partier blir för mörka. Vi föredrar Samsungens ljusbalans i mörka partier aningen mer än Nexus 6P, helt enkelt för att vi kan se lite mer detalj, men ljusbalansen är inte helt realistisk och den kan i vissa fall få bilden att förlora dynamik.

Vi föredrar som vi nämner i stycket ovan samsungens ljusbalans, men dessvärre ser vi i enstaka fall att den högre ljusbalansen även leder till att detalj kan gå förlorad i väldigt ljusa bildpartier. Ett exempel på detta finner vi i det sjunde bildparet, på restaurangen ”Svante’s”, där de vita ornamenten i bilden tagen med Samsung Galaxy S6 blir lite diffusa på grund av en lite för kraftig vitbalans. Huawei Nexus 6P hanterar detta bättre, även om skillnaderna är ganska små.

Färgåtergivningen är en mycket jämn kamp. Samsung Galaxy S6 producerar en mer realistisk färgåtergivning för de flesta nyanserna, som exempelvis den blå himlen i det tredje bildparet, men misslyckas samtidigt med vissa grönnyanser, exempelvis gräsmattan i det åttonde bildparet, där Huawei Nexus 6P producerar näst intill en perfekt färgåtergivning.

Detaljrikedomen och skärpan är lite av ett dött lopp, men då allt stämmer, då alla bitar faller på plats, producerar Galaxy S6 mer detalj tack vare en högre maximal upplösning (16 megapixlar mot 12,3 megapixlar), men samtidigt har samsungen större problem med att leverera en bra skärpa över hela bilden. En bit ut mot hörnen har den goda skärpan ofta ersatts av en diffus oskärpa/bristande fokus. Exempel på detta är det fjärde och femte bildparet, där vi i bilder tagna med Nexus 6P ser mycket mer detalj i tegelväggen till vänster om bildens mittpunkt (bildpar fyra) och klart mer skärpa i de svarta stolarnas ryggstöd (bildpar fem).

Vid fotografering i goda ljusförhållanden är det en väldigt jämn kamp, men även om samsungen alltså ibland har problem med skärpan utemot bildernas hörn och sidor ger vi Galaxy S6 segern tack vare en aningen högre maximal detalj och skärpa, bättre ljusbalans och en (vissa gröna nyanser undantagna) bättre färgåtergivning. Därtill har samsungen en klart mer kompetent kameramjukvara. Nexus 6P behöver dock inte skämmas för sig utan placerar sig vid dagsljusfoto tätt bakom och slår därtill Galaxy S6 i vissa delmoment, såsom skärpan utmed bildens sidor och hörn.

Mörkerbilder Nexus 6P vs Samsung Galaxy S6
Bör ses i fullstorlek – högerklicka och öppna i ny flik/nytt fönster


Då vi jämför mörkerprestandan Huawei Nexus 6P med den näst intill unisont hyllade kameran i Samsung Galaxy S6 slås vi nästan omedelbart över hur stor skillnad det faktiskt är dessa tu toppkameror emellan. Vi hade förväntat oss en viss skillnad, en viss övervikt för Nexus 6P och dess större sensorpixlar som på pappret ger ett nästan dubbelt så stort ljusintag, men att skillnaden skulle vara så här markant hade vi inte förväntat oss.

Om vi börjar med färgåtergivningen så är det en utskåpningsseger för Nexus 6P. Även om vi noterar att grönnyanserna i vissa av bilderna tagna med 6P är något snäpp övermättade så är det flera steg bättre än de jämförelsevis platta och bleka bilderna Galaxy S6 presterar. Nexus 6P bjuder på en härlig dynamik i bilderna, med djupt mörker, bättre definition i kraftigt ljus och bättre färger däremellan.

Vidare presterar Nexus 6P i mörker ”renare” bilder med mindre brus. Märk väl att det inte handlar om ett brusreduceringsfilter i efterbehandlingen av bilden, vilket ofta gör mer skada än nytta, utan helt enkelt om att kamerasensorn i kombination med HRD-läget hanterar lågljusförhållanden bättre. Ett bättre ljusintag gör här stor skillnad.

Betraktar vi bilderna i fullstorlek (1:1) ser vi även att skärpan och detaljrikedomen är bättre. Samsung Galaxy S6 har fler megapixlar och skall på pappret kunna ge en bättre detaljrikedom, men av detta ser vi inget i mörka förhållanden. Fina detaljer, såsom tegelfasaden till vänster om ”Newk’s” på byggnaden i bakgrunden på det första bildparet, försvinner i en grötig grynighet i bilden tagen med S6, medan 6P – som även den har problem under svåra förhållanden som dessa – ändå lyckas plocka fram mer definition och detalj.

Fotografering i svåra ljuskontraster, såsom kraftiga ljusskällor vid mörkerfoto, är även det en klar seger för Nexus 6P. Ett bra exempel är det sjätte bildparet på ”Talbots”, där båda kamerorna förvisso uppvisar problem med att hantera de stora ljuskontrasterna, men Nexus 6P ändå lyckas plocka fram betydligt mer detalj i de ljusa partierna kring strålkastarna på byggnadens tegelfasad. På samma bild lyckas dock samsungen lite bättre vad gäller skärpan i bildens mittpunkt, där belysningen är medelhög.

I det femte bildparet ser vi den kanske största skillnaden i det här kameratestet mellan de tu kamerorna. Galaxy S6 misslyckas med allt från färgåtergivning till dynamik och skärpa och detalj. Nämnas bör att vi tar tre bilder med varje kamera, på varje objekt, och väljer ut den bästa för vardera telefon. Samsung Galaxy S6 misslyckades alltså fullständigt med den här bilden, trots tre försök. Nexus 6P levererar å sin sida en riktigt bra mörkerbild även om vi ser prov på den ovan nämnda lite för kraftiga grönmättnaden i delar av bakgrunden.

Då vi summerar kamerans mörkerprestanda i Nexus 6P kan vi inte göra annat än att konstatera att inte ens en superb mobilkamera som Samsung Galaxy S6 har skuggan av en chans. Huawei Nexus 6P vinner i princip alla delmoment även om vi i ett fåtal bilder i bildens mittpunkt vid halvgod belysning kan se en bättre skärpa i bilder tagna med Samsung Galaxy S6. Vid sidan om syskonmodellen LG Nexus 5X lägger Huawei Nexus 6P upp ribban på en helt ny nivå vad foto i dåliga ljusförhållanden berör.

Mörkerbild Nexus 6P – HDR+ på (till vänster) och HDR+ av (till höger)
Bör ses i fullstorlek – högerklicka och öppna i ny flik/nytt fönster


Den största skillnaden mellan HDR+ av/på ser vi vad gäller bildens grynighet. Med HDR+ aktivt lyckas kameran trolla bort mängder av grynighet, utan att det blir alldeles för utsmetat och artificiellt som ett efterbehandlingsfilter tenderar resultera i (se vår OnePlus 2-recension för ett utmärkt exempel på en alltför kraftig brusreducering/artificiell skärpa), men en del skärpa går likväl förlorad i processen. Vi ser i fullstorlek att bilderna blir lite suddigare och mindre definierade, men detta är ett pris vi personligen mer än gärna betalar för att slippa den hårda och påtagliga grynigheten. Därtill innebär HDR-läget att kameran bättre hanterar intensiva ljuskällor, som strålkastare i bakgrunden, i mörka miljöer.

Då vi summerar stillbildskameran som helhet, då vi väger in kameramjukvaran, bildkvalité i dagsljus och bildkvalité i mörker, ger vi Huawei Nexus 6P totalsegern över suveränen Samsung Galaxy S6. Detta låter säkerligen i somligas öron som att svära i kyrkan, och det går tvärt emot vissa andra tekniksajters slutsatser, men vi kan inte bortse från resultaten vi ser i våra egna bilder.

Samsung vinner med relativ lätthet kampen om kameramjukvaran, och vinner därtill nätt och jämnt kampen om bildkvalité i dagsljus, men blir näst intill utklassad vid foto i mindre gynnsamma fotoförhållanden.

Plåtar du nästan uteslutande i dagsljus rekommenderar vi Samsung Galaxy S6, men plåtar du regelbundet i både dagsljus och i mer dunkla förhållanden, eller om du plåtar merparten av dina bilder inomhus eller i mörker, så är Huawei Nexus 6P eller LG Nexus 5X det i våra ögon självklara kameravalet. Trots avsaknad av optisk bildstabilisering och trots en mycket simplare kameramjukvara.

Videoinspelning, 1080p i respektive telefon.

Huawei Nexus 6P (1080p, ~17,1 Mbit/s, ~30FPS i snitt, 25FPS som lägst)

Motorola Nexus 6 (1080p, ~17,1 Mbit/s, ~30FPS i snitt, 26FPS som lägst)

Vi spelade in videoklippen ovan med kameramjukvaran i grundinställningar, men manuellt i 1080p trots att båda kameror har stöd för 4K-upplösning. Olyckligtvis är automatisk artificiell bildstabilisering vid videoinspelning aktiverat i kameramjukvarans grundinställningar.

Nexus 6P saknar precis som Nexus 5X optisk bildstabilisation, till skillnad från Nexus 6, och den artificiella bildstabiliseringen leder till att bilden ibland förvrängs och tycks fladdra, som en tunn skiva plexiglas som man skakar lätt.

Buggar och problem

Vår tid med Huawei Nexus 6P har varit med ett undantag varit helt problemfri. Undantaget rör kameramjukvaran, som vid två separata tillfällen har blivit till plågsamhet långsam. Uppdateringsfrekvensen i bildsökaren sjunker till uppskattningsvis fem bilder per sekund och att ta en bild kan ta 4-6 sekunder.

Då detta sker blir hela telefonen trög, oavsett vilken app man växlar till/använder, och det tar en stund, en halv minut eller så, innan ”proppen” släpper. Andra och sista gången det hände under de dryga två veckorna vårt test pågick löste vi det istället för att vänta genom att tvinga fram en avstängning av kameraappen, via telefonens appinställningar, vilket omedelbart åtgärdade trögheten.

Efter den månatliga uppdateringen av Android, som Google skickade ut i början av november månad, har detta inte inträffat igen. Huruvida detta beror på att Google löste problemet i den senaste mjukvaran eller om vi bara har haft tur sedan dess kan vi inte svara på.

Batteritiden

Batteritiden är till vår lättnad mycket bra, vid normalt användande. Vi har inga problem alls att klara en genomsnittlig dag utan att tvingas stödladda, och batteritiden är ett klart steg upp jämfört med fjolårets Nexus 6.

Batteriet är i Nexus 6P på 3 450 mAh, vilket är 230 mAh större än fjolårsmodellen. Därtill är skärmen i Nexus 6P mindre och sannolikt även strömsnålare rent generellt. Sammantaget ger detta en klar och tydlig knuff i rätt riktning.

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600

I vårt batteritest, utfört med hjälp av appen PCMark, mäter vi upp en batteritid om 7 timmar och 18 minuter. Detta är ett bra resultat som vi tycker matchar vår upplevda batteritid vid ett verkliga världen-baserat användande ganska bra. Batteritiden är bra, bättre än de allra flesta konkurrenterna, men inte bäst på marknaden.

Vi blev i vårt test av lillebror LG Nexus 5X lite besvikna på den dåliga snabbladdningsprestandan genom Power Delivery 2.0, som är en konkurrerande standard till exempelvis Qualcomms Quick Charge-standard. Nexus 5X behövde hela 96 minuter att fylla upp sitt relativt lilla batteri på 2 700 mAh, och vi befarade med tanke på att Nexus 6P använder samma snabbladdningsstandard att det betydligt större batteriet skulle behöva över två timmar att ladda fullt.

Så var dock inte fallet. Vi mätter upp en laddtid från helt tomt till helt fullt på relativt låga 98 minuter, bara två minuter längre än vad Nexus 5X behövde, trots att batteriet är hela 750 mAh större. Det tycks alltså som att snabbladdningsstandarden Power Delivery 2.0 med en laddare på 5 V och 3,0 A har kapacitet att ladda tämligen snabbt, men att batteriet i lillebror LG Nexus 5X inte riktigt vill laddas så snabbt som laddtekniken i sig tillåter.

Spel, prestanda och grafer

Huawei Nexus 6P bygger på Qualcomms Snapdragon 810-krets som är en erkänt kraftfull krets. Kretsen, även den uppdaterade version 2.1, har i vissa telefonmodeller haft stora problem med att bli väldigt varm vid tungt användande. Inte minst vissa Sonymodeller har haft problem med detta, så pass påtagligt att enheten riskerar att stängas av vid långvarigt användande av kameraappen exempelvis.

Spelprestandan är trots den höga skärmupplösningen mycket god och vi kunde utan problem spela tyngre titlar som Asphalt 8 med grafikinställningarna på max utan vare sig låsningar eller bitvis låg bildfrekvens. Vi upplevde heller inga problem med att telefonen blev osedvanligt varm under våra spelsessioner.

Vi vet inte vad Huawei och Google har gjort i Nexus 6P, men vi har inte haft några som helst problem med att enheten har utvecklat en oroväckande värme. Inte ens då vi långvarigt har pressat telefonen till det yttersta i diverse syntetiska prestandatest har telefonen blivit obehagligt varm att hålla. Vi noterade 50 grader Celsius som högsta uppmätta processortemperatur under testkörning, vilket kan jämföras med 65+ för exempelvis Sony Xperia Z5.

Kanske har Huawei och Google löst det hela genom att helt enkelt sänka processorhastigheten vid långvarig belastning, vi noterade exempelvis som mest 4 x 1,6 GHz (istället för maximala 4 x 1,96 GHz) i 3DMark Sling Shot, men även om de i vissa scenarion har klockat ned både processorn och grafikkretsen en hel del så tycks det inte ha handikappat resultaten i de olika prestandatesten. Tvärtom placerar sig Nexus 6P allt som oftast bland de allra bästa.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Huawei Honor 7
2792MB
Huawei P8
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
Sony Xperia Z2
2778MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Galaxy S6
2698MB
Moto X Style
2528MB
Samsung Note 3
2440MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
LG Nexus 4
1872MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
LG G3
1840MB
Sony Xperia Z
1839MB
HTC One M8
1827MB
Samsung Galaxy S4
1821MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Sony Xperia Z1
1157MB
Moto G 3
898MB
800
1600
2400
3200

RAM-prestandan är den näst högsta vi hittills har mätt upp i AnTuTu, blott slagen av Sony Xperia Z5 som är inne i vårt testlabb samtidigt som Nexus 6P. En av få mindre svackor finner vi i Nexus 6P flashminnesprestanda, som blott är medelmåttig.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000

I ovanstående fem prestandamätningar visar Nexus 6P framfötterna och placerar sig utan undantag i topp 4, med placeringarna 3, 3, 1, 4, 4: en serie mycket bra resultat som ligger i absoluta överkanten för vad Qualcomm Snapdragon 810 tycks vara kapabel till då den optimeras till sitt yttersta.

GFXBench GL Benchmark 3.1 OpenGL ES 3.0 Manhattan native resolution

Sony Xperia Z5 Compact 720p
47FPS
Sony Xperia Z5 1080p
26FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
26FPS
OnePlus 2 1080p
21FPS
HTC One M9 1080p
20FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
18FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
16FPS
LG Nexus 5X 1080p
16FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
16FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
15FPS
Galaxy S6 WQHD
13FPS
HTC One M8 1080p
13FPS
Sony Xperia Z2 1080p
12FPS
Google Nexus 6 WQHD
12FPS
ZenPad S 8.0 WQHD
10FPS
Huawei Mate S 1080p
9FPS
Moto X Style WQHD
9FPS
LG G4 WQHD
9FPS
Huawei P8 1080p
9FPS
Xiaomi RedMi Note 2 1080p
8FPS
LG G3 WQHD
8FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
6FPS
Elephone P8000 1080p
5FPS
Moto G 3 720p
4FPS
Huawei Honor 7 1080p
4FPS
8
16
24
32
40

I grafikmätningarna i grafen här ovan ser vi ett överlag bra men lite varierat resultat. I GFXBench 3 ser vi ett medelmåttigt resultat och ett bra resultat, vilket följs upp av två mycket bra resultat i 3DMark Sling Shot och till sist ett genomsnittligt resultat i AnTuTu 3D.

Slutsats

Att köpa en Nexus-telefon är nästan alltid ett tryggt val. Man får inte alltid absolut topprestanda, men man får en gedigen och snabb enhet med mycket bra mjukvara och snabba, regelbundna uppdateringar i minst ett par år framöver.

Med Huawei Nexus 6P får man alla styrkor som Nexus-serien traditionellt bjuder på, PLUS en absolut topprestanda med hårdvara som kan matcha de allra bästa konkurrenterna.

Android-upplevelsen är i och med Android 6.0 ytterligare finputsad, ytterligare optimerad och bjuder på en rad välkomna säkerhetsförbättringar och nya finesser som stöd för en fingeravtrycksläsare.

Kameran är för första gången någonsin i en Nexus-enhet av yppersta klass. Inte minst vad gäller foto i dunkla och mörka förhållanden, där vi anser att Nexus 6P och lillebror 5X med lätthet utklassar erkänt kompetenta kameratelefoner som Samsung Galaxy S6.

Byggkvalitén är väldigt hög och för oss som älskar den kalla och gedigna känslan som telefoner med lättmetallunibody förmedlar är det svårt att hitta något bättre än nexus 6P. Endast HTC och Huawei själva kan konkurrera vad gäller metallunibodytelefoner, enligt vår uppfattning.

Skärmen är ett rejält kliv framåt jämfört med fjolårets Nexus 6, men kan trots förbättringarna inte matcha de fullkomligt fantastiska skärmarna i Samsungs Galaxy S6- familj. Men att bjuda på den kanske näst bästa skärmen på andoridmarknaden, bakom Samsungs fenomenaler, är inte helt illa det heller.

Priset för de tre olika modellerna är i skrivande stund som följer:

SWEDROID-REKOMMENDERAR-BAST-I-TESTDå vi sammanfattar våra veckor med Huawei Nexus 6P kan vi inte göra det på annat än ett vis: Inte nog med att Nexus 6P är den bästa Nexus-telefonen någonsin, vi anser därtill att det är den bästa androidtelefonen någonsin. Alla kategorier.

Är du svag för Nexus-telefoner rent allmänt så har det som vi ser det aldrig funnits ett mer givet val än Nexus 6P. Såvida du inte är dödligt allergisk mot telefoner som är långt norr om femtumsgränsen, förstås, i vilket fall lillebror Nexus 5X utgör ett mycket gott alternativ, även om den inte riktigt når lika långt som storebror.

Den här telefonen är dock så mycket mer än bara en fantastisk Nexus-telefon för Nexus-älskare. Det är en fantastisk telefon för vem som helst, i princip. Går du i köptankar inför julen så gör dig själv en tjänst och ta en rejäl funderare på Nexus 6P. Låt dig inte skrämmas av nördstämpeln som Nexus-serien kanske dras med; du kan om du gör det gå miste om något mycket bra.

Huawei Nexus 6P

5 999 - 7 399 kronor
Huawei Nexus 6P
8.75

Gränssnitt/Mjukvara

10/10

    Byggkvalitet

    9/10

      Skärm

      8/10

        Kamera

        9/10

          Prestanda

          9/10

            Batteritid

            8/10

              Styrkor

              • Senaste och renaste Android
              • Mycket bra kamera
              • Bra skärm
              • Snabb fingeravtrycksläsare
              • Snabba uppdateringar i minst två år
              • Topprestanda

              Svagheter

              • Lätta nyansskiftningar i bildskärmen vid små vinkeljusteringar
              • Saknar trådlös laddning
              • Saknar minneskortplats

              Lediga jobb inom data / IT Företag
              Junior applikationskonsult till Extenda Publicerad 17 Dec 2017
              Utvecklare till ledande bolag inom reseservice! Publicerad 17 Dec 2017
              Systemutvecklare, Norrköping Publicerad 17 Dec 2017
              Testare till Responsive Development Technologies Publicerad 17 Dec 2017
              IT-projektledare sökes till Örebro Publicerad 17 Dec 2017
              Se fler jobb

              Aktuellt

              Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy Note 8
              Sony Xperia XZ1 Compact
              Samsung Galaxy S8 Plus
              Samsung Galaxy S8
              OnePlus 5
              Huawei Honor 9
              8.8

              Test av OnePlus 5T

              9.2

              Minitest av Google Pixel 2

              9.1

              Test av Google Pixel 2 XL

              8.8

              Minitest av Huawei Mate 10 Pro

              7.3

              Minitest av Asus Zenfone 4

              7.8

              Test av Essential Phone PH-1

              8.6

              Test av Nokia 8

              8.1

              Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

              0

              Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS

              Mest kommenterat

              1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
              2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
              3. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
              4. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp
              5. Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones
              6. Google släpper två experimentella fotoappar för Android

              Mest läst

              1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
              2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
              3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
              4. Det här Googlade vi mest under 2017
              5. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
              6. Vi kikar på OnePlus 5T Star Wars Limited Edition – kan beställas idag

              7. Visa topplistan

              Undersökningar

              Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

              Visa resultatet

              Loading ... Loading ...

              Undersökningar

              Sponsrat

              Annons