Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Huawei P8

Postat:
01:09 - 2015-07-12
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Huawei P8 är det senaste tillskottet i Huaweis produktportfölj i femtumsklassen – bredvid Honor 7 – och kompletterar fjolårets populära Ascend Mate 7. Enheten fick butikspremiär i slutet av juni och har ett cirkapris på 4990 kr.

Tillsammans med P8 har Huawei lanserat två kusiner; dels ”P8 Max” som erbjuder en 6,8″ stor skärm med snarlik hårdvara, men som ännu inte säljs i Sverige, och dels den lite billigare ”P8 Lite”. Sistnämnda kostar i skrivande stund från 2800 kr och är utrustad med en fem tum stor 720p-upplöst skärm, dubbla SIM-kortplatser och lite enklare hårdvara.

Genom påkostad design och ett chassi i till större delen metall samt ett åttakärnigt chipp, 3GB RAM, 16GB lagingsminne och en RGBW-kamera med 13MP (F2.0) står det klart att Huawei vill vara med och slåss i toppsegmentet. Telefonen ser mycket riktigt bra ut på pappret, men kan den konkurrera med Samsungs, Sonys och LG:s flaggskepp? Vi hoppas svara på den frågan i den här recensionen.

Specifikationer Huawei P8
ReleasedatumVåren 2015
Processor2,0GHz octa-core
PlattformHiSilicon Kirin 930 64-bit
GrafikkretsMali-T628 MP4
RAM-minne3GB
Inbyggt minne16GB / plats för minneskort
Skärm5,2" / FHD - 1080x1920 pixlar / 424PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 74,54 cm² / ~71,4% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera8MP
Vikt144g
Höjd, bredd, djup144,9 x 72,1 x 6,4mm
Batteri2680mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
SensorerGPS+GLONASS+BeiDou, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCUppgift saknas / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om Huawei P8 på Androidenheter.se

I kartongen

Huawei levererar P8 i en svart, eller kanske mycket mörkt grå, plastlaminerad kartong med ”P8” tryckt på ovansidan. Huawei gjorde på lanseringseventet en stor sak av den lyxiga förpackningen, och vi har inga protester mot detta. Kartongen är till det yttre ganska robust utstrålar en hel del premiumkänsla.

Då det yttre höljet skjuts av möts vi av in inre plastkartong samt ett plastlock bakom vilket telefonen döljer sig. Till skillnad från gängse standard där telefonens front eller bakstycke är vänt uppåt, har Huawei istället valt att sticka ned telefonen i ett utskuret högblankt hårdplastfack och därmed exponera ena långsidan. Detta är ett mycket unikt sätt att presentera kartongens innehåll, något vi uppskattade.

Det kan debatteras hur viktigt det är med en lyxig uppackningsupplevelse, men vi på redaktionen tycker definitivt att det är kul när tillverkaren bjuder till lite extra för att göra kundens första ögonblick med telefonen så trevliga som möjligt.

Då telefonen lyfts ur och det övre facket avlägsnas möts vi av kartongens övriga innehåll prydligt förpackat i två mindre kartongfack. Vår kartong innehåller följande:

* Huawei P8 (”Champagne Gold”)
* Laddare (vit, 5V 1A)
* USB-kabel (vit, cirka 1 meter)
* Headset (vitt, trådburet, volymknappar)
* Metallstift för kortslädarna
* Dokumentation

Som alltid kan kartongens innehåll variera beroende på återförsäljare, mobiloperatör, särskilda kampanjer och region. Om kartongens innehåll är av stor vikt rekommenderas ni som alltid att kontakta återförsäljaren innan köp.

Utseende, konstruktion och anslutningar

Huawei har lagt mycket krut på det yttre för P8. Telefonen, som i vårt fall har fått färgbenämningen ”Champagne Gold”, har ett gediget så kallat unibodyskal av aluminium och mycket hög passform mellan chassidelarna samt vid knappar och anslutningar. Vi lyckas inte framkalla några som helst missljud i form av knarr eller knak då vi tämligen bryskt bänder och klämmer på enheten. Enheten är som en gedigen bit metall. Detta är HTC One-klass.

Även om chassi och klappar som sagt håller fantastisk kvalité och passform vill vi ändå påtala den ganska skarpa kanten mellan skärmglas och aluminiumchassit. Detta är sannolikt per design – vi tror inte att det är en fråga om dålig passform – men vi tycker att det känns lite väl vasst mot våra fingrar. Bakstycket har fått aningen mer rundade kanter och telefonen känns därför trots frontglasets vassa kanter bekväm i handen.

Knapparna (ström och volym, båda placerade på enhetens högra långsida) tycks vara tillverkade av metall och sticker ut en hel del från chassit. Vi uppskattar detta då det innebär att knapparna är lättare att finna i blindo, även med tunna handskar på händerna. Motståndet i knapparna är skapligt högt, vilket hjälper till att motverka oavsiktliga tryck, och klickkänslan är tydlig och distinkt.

På högersidan, nedanför ovan nämnda knappar, finner vi de två kortslädarna för SIM- och MicroSD-korten, snyggt infällda i aluminiumramen. I telefonens fotände ser vi MicroUSB-porten samt högtalaröppningarna. Vi skriver ”högtalaröppningarna”, men det är egentligen bara en högtalaröppning, till höger, och bakom den vänstra döljer sig samtalsmikrofonen.

Vänstersidan är helt slät och saknar såväl knappar som anslutningar och kortplatser. På huvudänden återfinns 3,5mm-jacket för externa ljudenheter (såsom hörlurar) samt en liten perforering för en sekundär mikrofon.

Bakstycket är liksom telefonens sidor av metall, aluminium, och är i princip helt slät. Uppe i vänstra hörnet ser vi kameralinsen samt den tillhörande dubbla LED-blixten. Centrerad på bakstyckets övre halva sitter Huawei-loggan.

Då vi summerar utseende, material och byggkvalité konstaterar vi at Huawei har byggt en osedvanligt lyxig telefon. Vi vill inte gå så långt som att säga att P8 är riktigt lika välbyggd som HTC One M8/M9, de aningen vassa kanterna kring skärmen drar ner betyget en aning, men P8 är inte långt ifrån. Huawei P8 är bland det mest välbyggda man kan finna på androidmarknaden.

Storleksjämförelse

huawei_p8_storleksjämförelse

TillverkareSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Samsung Galaxy Note 45.778.6153.58.51763220
Motorola Nexus 65.9683.0159.310.11843220
LG G45.576.1148.98.91553000
LG G35.574.6146.38.91493000
OnePlus5.575.9152.98.91623100
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
Sony Xperia Z45.271.9146.06.91442930
Sony Xperia Z3+5.271.9146.06.91442930

Huawei P8

5.271.9144.96.41442680
Samsung Galaxy S65.170.5143.46.81382550
Samsung Galaxy S55.172.5142.08.11452800
HTC One M95.069.7144.69.611572840
I listan ovan är Huawei P8 minst bland 5.2″-telefonerna men har samtidigt ett lite mindre batteri än LG G4 och Xperia Z3+. Huawei P8 är också tunnast bland de listade enheterna med en imponerande tjocklek på 6.4 mm.

Skärmen

huawei_p8_close_up_screenjpg

Huawei har utrustat P8 med en 5,2 tum stor LCD IPS-NEO-skärm med fullHD-upplösning (1080×1920 pixlar). Detta ger en skaplig pixeldensitet, på cirka 424 PPI, och därmed fullt acceptabel skärpa om än inte i nivå med de allra skarpaste skärmarna på marknaden.

Färgåtergivningen är bra men återigen inte riktigt i nivå med de allra bästa, såsom LG G4 och Samsung Galaxy S6. Kontrast och betraktningsvinklar håller även de hög klass, och även om svärtan i LCD-skärmar i regel lämnar en del att önska i vissa ljusförhållanden lyckas P8:s IPS-NEO-skärm imponera.

Den maximala ljusstyrkan är riktigt bra och slår såväl HTC One M9 som Samsung Galaxy S5 och LG G4. Reflektionerna i skärmglaset är effektivt minimerade vilket i kombination med ljusstyrkan och kontrasten ger P8 en väldigt god läsbarhet i fullt dagsljus. De minimerade reflektionerna kan sannolikt tillskrivas att Huawei har tagit bort det inre skärmglaset, vilket minimerar reflektioner och gör att pekskärm och display sitter oerhört tätt.

Pekskärmens precision är hög och skärmen reagerar snabbt och korrekt på pek, svep och nyp. Telefonen levereras med en plastfilm förmonterad på skärmen, vilket förvisso skyddar men samtidigt förtar den härligt halkiga känslan av glid som oleofobiskt (fettavstötande) behandlade glasskärmar bjuder på. Plastfilmen är enkel att ta bort, är ej limmad, men vi törs inte svara på om glaset bakom plastfilmen är oleofobiskt behandlat.

Om vi skjuter från höften och i korthet sammanfattar P8-skärmen skulle vi vilja säga att bildskärmen med lätthet (pixeldensitet undantaget) slår LG G3 och håller samma klass som i HTC One M9, men kan inte riktigt mäta sig med Sony Xperia Z3+ och absolut inte med fenomenalerna LG G4 och Samsung Galaxy S6. Pekskärmen är lika bra som hos konkurrenterna, men plastfilmen känns som ett steg i fel riktning, även om den lyckligtvis är enkel att avlägsna.

Ljud- och samtalskvalitet

huawei_p8_close_up_speaker

Huawei P8 erbjuder bra ljud vid samtal – vi hör vår motpart klart och tydligt och vår motpart hör oss klart och tydligt. Ljudnivån är även den fullt godkänd. I ljudligare miljöer fungerar telefonens noise-cancellation även väl och filtrerar effektivt bort störande ljud (den sekundära mikrofonen sitter vid telefonens hörlursport på ovansidan).

Mottagningen har imponerat i jämförelse med bland annat Xperia Z3 Compact och Samsung Galaxy S6. I regel rapporterar Huawei P8 en något starkare signal än sagda telefoner och är i regel också sist med att tappa mottagningen. Huaweis ”Signal+”-funktion verkar mycket riktigt bidra till att förbättra mottagningen (mer om denna funktion i mjukvarukapitlet nedan).

Telefonen är utrustad med en monohögtalare som sitter i botten av enheten bredvid samtalsmikrofonen. Vi föredrar i regel frontmonterade högtalare, men placeringen i botten innebär i alla fall att ljudet inte dämpas om telefonen ligger ned, vilket är fallet för exempelvis Honor 6. Högtalaren låter relativt högt och kraftfullt bör inte leda till några missade samtal samtidigt som den fungerar för att lyssna på en podcast med i ett lite tystare rum.

Mjukvaran

Huawei P8 kör Android 5.0/Lollipop tillsammans med version 3.1 av tillverkarens egenutvecklade gränssnitt Emotion UI eller EMUI Det skiljer sig inte i större utsträckning från EMUI 3.0 som är den senaste versionen för Ascend Mate 7 och som körs tillsammans med Android 4.0/KitKat.

En betaversion av Android 5.1 finns tillgänglig och i denna version har Huawei bakat in tap-to-wake vilket gör det möjligt att väcka telefonen genom att dubbeltrycka på skärmen. En funktion vi nästan tar för given idag varför vi uppskattar att Huawei lagt till den, även om den borde funnits där från början.

Vad beträffar uppdateringar har Huawei varit långsamma med Android Lollipop för både Ascend Mate 7 och Honor 6, som fortfarande inte fått en skarp version även om publika betaversioner nyligen publicerades.  
huawei_p8_lockscreen_homescreen

Låsskärmen erbjuder snabbgenvägar till kameran, ficklampa, mediakontroller och en miniräknare. Till skillnad från många andra Android-tillverkare har Huawei ingen applåda utan alla applikationer hamnar direkt på hemskärmen i samband med installation, vilket i vårt tycke gör det lite svåröverskådligt. Det är dock mycket enkelt att byta hemskärm till exempelvis Google Launcher för den som vill återgå till standardhemskärmen för Android.

Statusmeddelanden/notifikationer och snabbgenvägar är uppdelade i två flikar. Under genvägar finner de vanligaste alternativen inklusive möjligheten att slå på/stänga av ficklampa och justera displayens ljusintensitet.

huawei_p8_homescreen_multiview_dialer_configuration

Vid långtryck på hemskärmen ges möjlighet att välja vilken hemskärm som skall vara startskärm och hur många applikationer som skall synas för varje hemskärm (4×5, 5×4, 5×5) samt en panel för att lägga till widgetar.

De medföljande apparna för kontakt, samtal och SMS smälter väl in med övriga delar av EMUI-gränssnittet och har för vår del fungerat klanderfritt under testets gång.

huawei_p8_powersave_appblock_firewall_dataquota

Huawei har kraftigt utökat stödet i Android för att begränsa applikationers nätverksåtkomst. Det går att ställa in om applikationer skall få tillgång till nätverket via Wi-Fi, LTE eller inte alls. En funktion som kommer speciellt väl till pass för de som ofta roamar eller har begränsad surfmängd.

Funktionen ”Skyddade appar” gör det möjligt att begränsa vilka applikationer som tillåts vara aktiva medan skärmen är avstängd. För att spara batteri är det effektivt, men funktionen kan också få oväntade konsekvenser beroende på vilka tjänster/appar som stängs av. Tillåts exempelvis inte Android Wear-appen köra i bakgrunden kan notifikationer utebli etc.

huawei_p8_wifiplus_signalplus_misc_settings

Huawei har mobilnätverk som kärnverksamhet och detta märks med all önskvärd tydlighet när vi testar Huawei P8. Mottagningen är utomordentlig och allt som oftast finner vi att P8 behåller LTE där både Z3 Compact och Galaxy S6 tappar LTE-mottagningen. Vi finner också att vi kan använda Huawei P8 i miljöer där vi normalt inte har täckning med funktionen ”signal+” aktiv, exempelvis i vår källare.

Kameran

huawei_p8_close_up_camera

Huawei har utrustat P8 med en bakgrundsbelyst kamerasensor av RGBW-typ på 13 megapixlar (motsvarande en maximal bildstorlek på 4160×3120 pixlar). Linsen har ett bländarvärde på f/2.0, vilket ger ett skapligt högt ljusinsläpp men inte riktigt i nivå med Samsung Galaxy S6 (f/1.9) eller LG G4 (f/1.8). Enheten har också optisk bildstabilsering, men saknar fasdetekterande autofokus.

Kameramjukvaran har en del spännande funktioner. Huawei marknadsförde speciellt funktionen för att ”måla med ljus” i samband med lanseringen av P8 och det innebär att kameran tar en bild med en lång slutartid för att skapa olika ljuseffekter – en funktion som fungerar bäst med stativ.

Vi är dock inte särskilt imponerade av gränssnittet, det är för enkelt att av misstag byta kameraläge och det är samtidigt klurigt att komma åt de manuella inställningarna (nås endast via inställningsmenyn). Applikationen startar dock snabbt, på mellan 1-1,5 sekunder.

I det vanliga ”foto-läget”, som också är standard när vi startar kameraprogrammet, är det inte möjligt att välja exempelvis scenläge utan vi är begränsade till att ställa in blixten, välja bland några olika specialeffekter (instagramliknande filter) eller växla mellan främre och bakre kameran. Samsung och LG erbjuder på denna punkt en milsvid bättre användarupplevelse och långt mer funktionell mjukvara.

Bland olika fotolägena finner vi följande:
*Försköning (För automatisk retuschering av självporträtt)
*Ljusmålning (Bakljusspår, Ljusgraffiti, Silkesvatten, Stjärnspår)
*Foto (standardläget)
*Videoinspelning
*Intervall
*Superkvälläge (Här ges möjlighet att ställa in slutartid och ISO utan att vandra in i undermenyer)

huawei_p8-4

Enligt Ars Technica kommer sensorn Huawei använder överraskande nog från Sony, som för ett par år sedan introducerade en RGBW-sensor för mobiltelefoner, men som aldrig dök upp i några telefoner; det vill säga förrän nu. Huawei P8 är så vitt vi känner till ensam i smartphonevärlden om att vara utrustad med en RGBW-sensor.

På pappret sägs RGBW-sensorn borga för bättre detaljrikedom i ljusa partier vid motljusfoto. Traditionella kamerasensorer tenderar att ha problem med just motljusfoto, exempelvis då man fotograferar en mörk byggnad mot en relativt ljus men molnig himmel. Molnen tenderar att delvis eller helt och hållet försvinna in i en helvit överexponering då kameran anstränger sig för att plocka fram detaljer på byggnaden, där fokus ligger. RGBW sägs vidare leda till mindre brus vid fotografering i mörka miljöer.

Frontkameran är av tradition av ett mindre imponerande snitt än huvudkameran, och P8 är inget undantag. Även om P8:s 8 megapixlar är en skapligt hög upplösning är bildkvalitén och inställningsmöjligheterna precis som på de allra flesta konkurrenterna högst måttliga.

Huawei P8 vs Sony Xperia Z3 Compact

xperia_z3_compact_1 xperia_z3_compact_2 xperia_z3_compact_3 xperia_z3_compact_4 xperia_z3_compact_6 xperia_z3_compact_7 xperia_z3_compact_8 xperia_z3_compact_9 xperia_z3_compact_10 xperia_z3_compact_11 xperia_z3_compact_12 xperia_z3_compact_13 xperia_z3_compact_14 sony_xperia_z3_compact_low_light

Huawei P8 producerar bilder med en mer naturtrogen och neutral färgåtergivning än Xperia Z3 Compact, som drar åt det varmare hållet till den grad att vitt under vissa förutsättningar kan framstå som närmast rosa. I bilden på brandposten råder starkt bakgrundsljus vilket RGBW-sensorn påstås hantera bättre än den traditionella RBG-sensorn, men i detta fall tycker vi att Z3 Compact levererar den bättre bilden. Överlag upplever vi att Z3 Compact gör ett bättre jobb vid större kontrastskillnader och vid motljus.

I den sista exempelbilden har vi tagit en bild i ett mörkt rum utan blixt. Huawei P8 producerar en mörkare bild med större detaljomfång, men samtidigt med mycket brus i jämförelse med Z3 Compact som visar upp en ljusare bild, men tappar detaljer. Överlag fann vi att Z3 Compact presterade bättre inomhus än P8 Compact trots större ljusinsläpp .

huawei_p8_vs_z3_compact

I den beskärda bilden ovan syns Huawei P8 till vänster och Z3 Compact till höger. Vi kan tydligt urskilja fler detaljer i bilden från Z3 Compact och det gäller också för större delen av bilderna i bildserien ovan.

Buggar och problem

Vi har vid ett par tillfällen råkat ut för att telefonen uppfattat våra fingrar som knogar (Knuckle Sense), vilket innebär att skärmen fryser i väntan på att vi skall rita en cirkel kring ett visst område för att ta en skärmdump. Vi har även råkat ut för ett par spontanta omstarter, men dessa verkar ha försvunnit i samband med senaste uppdateringen (B132). I övrigt har telefonen varit relativt buggfri.

Batteritid

Batteritiden för Huawei P8 är godkänd. Vi klarar oss i regel i en dag, men sällan mer än så under normal användning. Det finns ett antal olika energisparlägen att välja på och som standard körs telefonen i ”smartläget”. Vi upplever dock ingen större skillnad mellan smartläget och prestandaläget vad beträffar batteritiden. I version B132 av mjukvaran tillkom däremot ett nytt läge – ”Uthållighet” – som vi märker större skillnad med. Det finns också ett ultraläge som endast tillåter SMS och telefonsamtal.

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600

Prestandan

Huawei P8 bygger på en något äldre systemplattform från dotterbolaget HiSilicon vid namn Kirin 930 (dual SIM-varianten har Kirin 935, men den telefonen finns inte i Sverige). Chippet är tillverkat med 28nm tillverkningsteknik och huserar åtta stycken ARM Cortex A53-kärnor.

Grafikdelen har Huawei/HiSilicon lånat från ARM i form av Mali-T628 MP4. Enheten är vidare utrustad med 3GB LPDDR3-minne och 16GB eMMC 4.5-flashminne. Modemet har stöd för LTE Cat 3 (150Mbps) men saknar förvånansvärt nog 5GHz-stöd via Wi-Fi, vilket alltså innebär att telefonen inte heller är 802.11ac-kompatibel. Det är 802.11 b/g/n som gäller vid 2,4GHz. P8 har också stöd för Bluetooth 4.1.

Telefonen känns rapp i gränssnittet och det är sällan vi stöter på nämnvärda fördröjningar när vi växlar mellan applikationer. Den blir dock seg i samband med appinstallationer på ett vis som vi inte märker av hos eMMC 5.x-kompatibla enheter. I Chrome är prestandan också fullt godtagbar, men vi noterar en tydlig skillnad i förhållande till Galaxy S6, HTC One M9 och Google Nexus 6 som allt som oftast laddar in sidor snabbare och som också hackar något mindre vid scrollande bland tyngre webbsidor.

I 3D-spel är det tydligt att Huawei P8 lider av sin lite äldre Mali T628-krets som inte presterar i närheten av vad Adreno 420, 430 eller Mali T760 gör. HTC One M9 är exempelvis markant snabbare i flertalet spel och bjuder på en betydligt bättre spelupplevelse.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Huawei Honor 7
2792MB
Huawei P8
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
Sony Xperia Z2
2778MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Galaxy S6
2698MB
Moto X Style
2528MB
Samsung Note 3
2440MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
LG Nexus 4
1872MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
LG G3
1840MB
Sony Xperia Z
1839MB
HTC One M8
1827MB
Samsung Galaxy S4
1821MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Sony Xperia Z1
1157MB
Moto G 3
898MB
800
1600
2400
3200

Av 3GB RAM är 2792MB tillgängligt enligt Android System Info. Av det medföljande flashminnet på 16GB finns ca 10,5GB kvar för användarens del.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000

I Geekbench och AnTuTu hänger Huawei P8 med förvånansvärt bra. 3Dmark är tyvärr inte kompatibelt med telefonen eftersom OpenGL ES 3.0-stödet inte är komplett. I Vellamo Metal och HTML hamnar telefonen däremot en bra bit bakom konkurrenterna.

GFXBench GL Benchmark 3.1 OpenGL ES 3.0 Manhattan native resolution

Sony Xperia Z5 Compact 720p
47FPS
Sony Xperia Z5 1080p
26FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
26FPS
OnePlus 2 1080p
21FPS
HTC One M9 1080p
20FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
18FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
16FPS
LG Nexus 5X 1080p
16FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
16FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
15FPS
Galaxy S6 WQHD
13FPS
HTC One M8 1080p
13FPS
Sony Xperia Z2 1080p
12FPS
Google Nexus 6 WQHD
12FPS
ZenPad S 8.0 WQHD
10FPS
Huawei Mate S 1080p
9FPS
Moto X Style WQHD
9FPS
LG G4 WQHD
9FPS
Huawei P8 1080p
9FPS
Xiaomi RedMi Note 2 1080p
8FPS
LG G3 WQHD
8FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
6FPS
Elephone P8000 1080p
5FPS
Moto G 3 720p
4FPS
Huawei Honor 7 1080p
4FPS
8
16
24
32
40

Grafikdelen är relativt svag i P8 och det syns också i benchmarken. Enheten hamnar långt ner både i AnTuTU Benchmark och i GFXBench.

Slutsats

Huaweis Kirin 930-plattform presterar inte riktigt i samma klass som det senaste från Qualcomm och Samsung vilka bägge erbjuder både DDR4-minnen och rappare flashminne samt grafikdel. Vi upplever förvisso inte enheten som särskilt långsam, men det är samtidigt ingen enhet vi kan rekommendera för spel. En fördel med Kirin 930 är att den inte blir lika varm som Snapdragion 810 vid användning. Att telefonen inte har någon fingeravtrycksläsare ser vi vidare som lite tråkigt då både Ascend Mate 7 och Honor 7 har detta.

Ljudkvalitet och mottagning håller mycket hög klass, men vi kan inte annat än att förvånas över att telefonen saknar stöd för Wi-Fi via 5GHz-bandet och därmed också 802.11ac.SWEDROID-REKOMMENDERAR-UTMARKT-PRODUKT

Kameran är godkänd men samtidigt något av en besvikelse då vi hoppats på mer i och med den nya RGBW-sensorn. I vårt tycke blir bilderna snäppet sämre än med Sony Z3 Compact, vilket också innebär att den inte riktigt är i nivå med Galaxy S6 eller LG4, som för närvarande spelar i en egen division. Kameramjukvaran anser vi vidare vara funktionsfattig och rätt krånglig att använda för annat än bildtagning i autoläget.

Mjukvaran/EMUI 3.1 tycker vi fungerar bra och vi uppskattar speciellt brandväggen som gör det möjligt att blockera nätverksåtkomst för enskilda appar över antingen WiFi, mobilnätverk eller både och. Batteritiden håller alltjämt för en dags användning, men sällan mer än så.

I det här prissegmentet är svårt att hitta en lika välkonstruerad enhet med en bra användarupplevelse och inte minst fenomenal mottagning. Vi kan därför rekommendera Huawei P8, fast med en brasklapp: Huawei har sedan länge blivit omsprungna av både HTC, Samsung och LG vad gäller Lollipop-utrullningen. Ascend Mate 7 liksom Honor 6 har i skrivande stund fortfarande inte fått Lollipop i skarp version. Om Huawei blir bättre på den här punkten har HTC, Sony, Samsung och LG all anledning att vara på sin vakt.

Processor: 2,0GHz octa-core
Plattform: HiSilicon Kirin 930 64-bit
RAM: 3GB
Skärm: 5,2" / FHD / 424PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 13MP

Huawei P8

4700 kr
Huawei P8
7.75

Gränssnitt

8/10

    Byggkvalitet

    9/10

      Bildskärm

      8/10

        Kamera

        7/10

          Prestanda

          7/10

            Batteritid

            8/10

              Styrkor

              • Gedigen konstruktion
              • Minneskortsplats
              • Stilren design
              • Prisvärd

              Svagheter

              • Medioker kamera/kameramjukvara
              • Medioker batteritid
              • Svag grafikprestanda

              • Fred .

                GPS+GLONASS+BeiDou, men inte Galileo som är det Europeiska satnav systemet.
                8 kärnor visst, men flesta appar nyttjar inte fler kärnor ändå, och med 2 GHz så då får den ändå smisk på fingrarna av en fyrkärnig på 2,5 GHz.
                8 kärnor och 3 GB RAM låter ju najs, men 16 GB lagring, wtf?
                16 GB lagring är lite väl snålt, det är vad man förväntar sig i en budgetmobil.
                Oacceptabelt med så snål lagringskapacitet för en mobil som kostar 5000 kr.
                Gammal version av Android, inte 5.1.
                Wi-Fi som inte är 802.11ac kompatibel.
                Ingen ARMv8, ingen 64-bit.
                Nej, den här telefonen känns utdaterad och för dyr.

              • Finnen

                Måste säga att jag håller inte med alls på några punkter med er, har haft en Z3C innan och tycker den tog betydligt sämre bilder under alla förhållanden jämfört med P8’an.
                Tycker inte heller att kamera inställningarna är speciellt krångliga, vart ju mycket värre på Sonyn som man var tvungen och laborera skiten ur inställningarna varje gång man skulle fota..
                På P8’an behöver jag oftast inte det.

                Sen så har jag inte haft en endaste omstart överhuvudtaget, varken före eller efter senaste uppdateringen. Och inte en endaste fc heller, lätt den stabilaste androiden jag har haft.

              • Finnen

                Hahahaa kan inte låta bli och undra vad är det den får smisk i?

                Har du använt en P8 i verkligheten nån gång?
                Eller lever du ditt liv uteslutande efter siffror där det som igentligen är viktigt inte spelar någon roll, att grejerna funkar i den verkliga världen. :)

              • Fred .

                Det är just det, verkligheten.
                Det spelar ingen roll att den har 8 kärnor, och det hade inte spelat någon roll om den haft 16 eller 32 kärnor heller.
                I verkligheten så är det ytterst få operationer som kan parallellisera och nyttja kärnorna.
                Så då är få snabba kärnor bättre än många långsamma kärnor.

              • Finnen

                Jo men den presterar ju likt förbannat bra som fan i verkligheten.
                Så åter igen, vad får den smisk i?

              • Andreas Larsson

                Och det han menar var att oavsett om det är få snabba eller många långsamma så är det bara siffror och säger inget om verkligt användande

              • Fred .

                Ja, GPUn kommer flaskhalsa, så i moderna, avancerade spel kommer den att få smisk.
                Men slutanvändare kommer i verkligheten nog inte märka så mycket, då dom flesta applikationer inte är så CPU-intensiva. Men det betyder inte att det inte är teknologiskt sämre produkt.

              • Bobl

                Ca 4500 kr skulle jag säga att den kostar, inte ”ca 5000”.

              • Gizero

                Galileo är ju inte ens lanserat till allmänheten ännu. 2020 är det i full drift.

              • pmugghc

                I början skriver ni att P8 har Kirin 930 64-bits, senare i artikeln att P8 har Kirin 920 32-bits. Vilket är rätt?

              • xx

                Vart hittar du ca 5000?

              • Huawei Sverige

                Det är en 8-kärnig processor vid namn Kirin 930 som sitter i telefonen //Huawei Sverige

              • Anders

                Femte raden under första bilden. Var dock först 8 juli som jag hittar något pris på prisjakt som ligger närmre 4 500 än 5 000 kr så gissar på att inledningen skrevs före det.

              • Häääääääääääääjjjjjjjjjjj

                Hade varit intressant om ni hade skrivit om möjligheten att byta till en annan rom, hur det ser ut med utvecklare för plattformen, om det ens finns några då chippet inte håller sig till de mer kända hos oss…
                Telefonen ser väldigt trevlig ut men utan något ordentligt stöd från 3:e-partsutvecklare så är den tyvärr skräp i mina ögon.

              • sdgtrs

                Nordost är väl rätt riktning?

              • blue mike

                Fast om användaren inte märker av något, så spelar det ingen roll i mina ögon. Bara onödigt att ha spec för sakens skull, men något som inte används eller behövs… Men, men vi är ju alla olika

              • mortuus

                i princip allt vad som hade gjort den intressant gör att den faller helt bort, en mobil med kass batteritid, kamera och inget höjdar chip gör ju detta till en telefon man snabbt tappar intresse för.

              • qvisten

                Kommer typ aldrig uppdateras

              • Robin

                Tack för en bra recension!

              • FredrikAn

                930.

              • Andreas Larsson

                Den har inte kass kamera och batteritid, den är faktiskt bättre än snittet, men g4 och s6 har höjt ribban på kamera så därför skriver dom medioker.

              • HumanReplica

                Hade hellre köpt Honor 7. Den är ca 2000 kr billigare (16 GB versionen) och har i vissa fall bättre hårdvara. T ex så har den Kirin 935 (64 bits) och ett batteri på hela 3100 mAh samt fingeravtrycksläsare.

              • freephille

                Kan bara instämma i @disqus_t1HY9JrxW0:disqus säger om kameran, har också haft Z3C förut och det är betydligt bättre flow och smidigthet i P8´s kamera samt väldigt mkt snabbare startmässigt. Sen om man ska granska dess bilder så är det väll snarlikt, men jag har lättare att få en bra bild med P8 så kan jag väll säga, Z3C var onödigt många exponeringar man inte var nöjd med. I övrigt så tycker jag att gränsnittet flyter på riktigt bra, en av de skönare android lurarna jag haft.

              • Finnen

                Hur vet du det? Kom en uppdatering inte många veckor efter lansering.

              • Finnen

                Faktiskt helt jävla acceptabel batteritid :)
                Trodde det skulle vara mycket sämre än det var

              • Finnen

                Tror killen hamnar i djup depression och får sömn svårigheter om hans enheter inte har det absolut värsta man kan ha i siffror på ett papper :P

                Sen hur det är optimerat och funkar irl är ju oväsentligt

              • Finnen

                Kan bara instämma till fullo!

              • Finnen

                Dock så har ju P8 64 bits med ;)

              • HumanReplica

                Okej där ser man, jag tolkade recensionen som så att den hade 32 bits. Oavsett så hade jag hellre lagt slantarna på Honor 7, men det är ju en smaksak.

              • Gerhard

                Huawei P8 har Kirin 930 som är ett 64 bits system med 2X Quad Cortex A53 och GPUn är Mali T628MP4 . Lite svagt att missa alla siffror en så central del!

              • Mint

                Huawei gör i mina ögon inte prisvärda mobiler. De ligger klart efter.

              • Fred .

                2020 planeras det vara fulldrift, men det ska redan vara tillgängligt 2016.

              • Fred .

                Sant, men det kan komma att märkas framöver när det kommer fler tunga appar och grafik-intensiva spel.

              • Jeo

                ”Telefonens 32-bitarsplattform är inte i klass med 64-bitarsplattformarna från Qualcomm och Samsung..”

                Eller har jag missuppfattat..? :)

              • Jeo

                Men i början står 64 bit… Hmm.. Förvirrande… :)

              • Oavsett

                Ja, det korrekta är HiSilicon Kirin 930 64-bit. De har blandat ihop det.

              • Andreas

                Huawei Är väldigt duktig på hårdvara, speciellt själva skalet. Kirrin processorn blir allt mer konkurrens kraftig med snapdragon också, deras kirrin 950 tror jag blir vass..

                Men det är även synd att huawei snålar med vissa saker, generelly snålar dom med GPU och dom använder ofta långsamma minnen, nya trenden är framföörallt snabbare minnen så hoppas detta blir för honor 7.

                Jag tror Huawei kan få så bra pris på sina mobiler då det är ett kinesiskt företag och dom kan marknaden bättre sedan tror jag även dom får lite hjälp av staten..

                Jag har en Mate 7 ägare, jag är väldigt nöjd med skärm och skalet, bra premum känsla, även yttermåtten är bra, alltså inga sorgkanter, jag är allergisk mot sorgkanter.

                Mate 8 ser jag verkligen ifram emot..tror dom kommer snåla lite mindre med hårdvara.. förhoppningsvis snabbre gpu och minne.. förväntar mig minst 4GB..

              • Gerhard

                Nu har texten ändrats till Kirin 930 men det har inte ändrats att den är 64 bits! Ändra alltihop så det blir rätt! Detta är en 64 bits lur och man kan köra 64 bits appar. Jag har kört AnTuTu 64 så det går utmärkt. Sedan är det Cortex A53 kärnor också och inget annat.

              • Victor Quick

                hur sköter sig Huawei när det gäller uppdateringar? är de i fas med typ samsung och htc? någon som använt Huawei telefoner tidigare?

              • Rome73

                Tycker att texten är ganska så tydlig kring detta…

                Tex står det ”Huawei har sedan länge blivit omsprungna av både HTC, Samsung och LG vad gäller Lollipop-utrullningen. Ascend Mate 7 liksom Honor 6 har i skrivande stund fortfarande inte fått Lollipop i skarp version. Om Huawei blir bättre på den här punkten har HTC, Sony, Samsung och LG all anledning att vara på sin vakt.”

              • Analyzer101

                God synpunkt.
                Tror dessutom inte (om jag kommer ihåg rätt) att detta är första RGBW kameran, Motorola moto X hade det, och folk var inte särskilt imponerade.

              • FredrikAn

                Samtidigt som personen kör en Nexus femma..

              • Finnen

                Så det är en sån som måste kritisera och trycka ner allt annat som är bättre och nyare än det han har för att han ska må bättre..?

                Avendsjuka låter det som för mig :)

              • Klover

                Om man säger ”Huawei P8” blir det ”Huawei Potta”. Top kek.

              • Putte Danerhag

                Ägt p8 i två månader nu ca, och jag har aldrig varit nöjdare med en telefon!

                Kameran är i värdsklass och tar helt fantastiska bilder med snabbhet och bravur!

              • Gizero

                Precis, vilket betyder att det kommer tillföra noll tekniska fördelar jämfört med GPS på många år. Det hela handlar bara om att inte behöva vara beroende av USA-kontrollerade GPS.

              • Oavsett

                Det är du som tar bilderna. Kameran bara agerar på din order.

              • blue mike

                Men så är det ju alltid… Man vet inte vad som kommer… Och någon gång är datorn eller telefonen för slö…

              • Fred .

                Jo, men jag tror Snapdragon 808 och 810 kommer att hålla längre. När mer tunga applikationer kommer så kommer nog Snapdragon att hänga med bättre.

              • Fred .

                Det kan användas tillsammans med GPS för att öka precisionen då den kan använda fler satelliter för att triangulära positionen. Sedan har Galileo även bättre täckning på en del ställen där GPS har sämre täckning. Vidare har erbjuder även Galileo bättre precision, 1 meter för publikt och 1 cm krypterad. Detta att jämföra med GPS som har 15 meter precision.

              • blue mike

                jo, så kan det nog vara. ett problem med Kirin processorn är kanske att fler utvecklare antagligen väljer att jobba med Qualcomm och inte med Kirin. Fast å andra sidan finns det ju många kineser ;-)

              • Gizero

                Du kan lika gärna använda GPS och GLONASS tillsammans för att på så vis också öka pålitligheten, och Glonass stödjer alltså denna telefon. Glonass är också, till skillnad från Galileo, fullt utbyggt.

                Du kan ju förstås inte jämföra hur Galileo kommer att bli när det är i full drift med hur GPS är idag, eftersom GPS också utvecklas. Läs på lite om GPS III (https://en.wikipedia.org/wiki/GPS_Block_IIIA).

                Som jag sa, Galileo tillför noll tekniska fördelar jämfört med GPS *på många år*.

              • Putte Danerhag

                nähä?

              • Oavsett

                Jo, folk verkar inte tänka på det när de skriver ”kameran tar bra bilder”. Det är ett problem för folk verkar tro att kameran ska göra hela jobbet.

                Tänker man istället att det är man själv som tar bilden så blir man mer noga och bilden blir bättre.

                Man hör argument som ”du som har så fin kamera måste ta jättefina bilder!”.. det visar att folk i allmänhet inte har någon som helst aning om vad fotografering är.

                En skicklig fotograf kan ta fantastiska bilder med vilken kamera som helst, medan en usel fotograf inte får till det ens med en hasselbladare för flera 100 000:-

              • Motorola Danmark

                Jasså minsann..

              Aktuellt

              Hur pass nöjd är du med din operatör?

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy Note 8
              Sony Xperia XZ1 Compact
              Samsung Galaxy S8 Plus
              Samsung Galaxy S8
              OnePlus 5
              Huawei Honor 9
              7.3

              Minitest av Asus Zenfone 4

              7.8

              Test av Essential Phone PH-1

              8.6

              Test av Nokia 8

              8.1

              Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

              8.4

              Test av Huawei Honor 9

              7.9

              Minitest av Nokia 6

              9.2

              Test av HTC U11

              8.5

              Test av Sony Xperia XZ Premium

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS

              Mest kommenterat

              1. Swedbank och Sparbankerna får stöd för Samsung Pay
              2. Har du någon skräckhistoria om en operatör?
              3. Skärmen i Pixel 2 XL får blandat mottagande, Google överväger åtgärder
              4. Första intrycket av Huawei Mate 10 Pro
              5. Stor sårbarhet upptäckt i Wi-Fi
              6. Tre får återigen sämst betyg när SKI mäter kundnöjdhet

              Mest läst

              1. Första intrycket av Huawei Mate 10 Pro
              2. Google WiFi kommer till Sverige
              3. Swedbank och Sparbankerna får stöd för Samsung Pay
              4. Samsung låter användare köra valfri Linux-distribution på Galaxy-telefoner
              5. Skärmen i Pixel 2 XL får blandat mottagande, Google överväger åtgärder
              6. Har du någon skräckhistoria om en operatör?

              7. Visa topplistan

              Undersökningar

              Hur pass nöjd är du med din nuvarande operatör?

              Visa resultatet

              Loading ... Loading ...

              Undersökningar

              Sponsrat