Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Huawei P9

Postat:
20:51 - 2016-05-31
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Huaweis lite lyxigare och mer påkostade P-serie fick tillskott under våren med inte mindre än tre stycken nya modeller: P9, P9 Plus samt den lite enklare P9 Lite. I den här recensionen kommer vi titta närmare på den förstnämnda – Huawei P9 – som ersätter fjolårets flaggskepp P8.

Under metallchassit som omsluter den 5,2″ stora IPS-skärmen sitter ett åttakärnigt 64-bitarschipp (4×2,4GHz+4×1,8GHz), 3GB RAM, 32GB lagringsutrymme och ett batteri med en kapacitet på 3000 mAh. Huawei påstår sig också ha optimerat filsystemet för att öka prestandan utöver att begåva telefonen med sitt senaste och kraftfullaste chipp Kirin 955.

I samarbete med den legendariska tyska kamera- och objektivtillverkaren Leica har Huawei utrustat telefonen med dubbla 12MP-kameramoduler. En av modulerna är utrustade med en vanlig RGB-sensor som fångar färgbilder medan den andra sensorn endast fångar monokroma bilder. Det innebär enligt Huawei att telefonen kan producera svartvita fotografier som mer efterliknar resultatet i analoga kameror framför det resultat en efterbehandling innebär. De dubbla sensorerna påstås också leda till ljusstarkare bilder och ett större dynamiskt omfång vid exempelvis HDR-fotografering.

Huawei P9 kostar i nuläget från cirka 4 990 kronor, att jämföra med cirka 6 300 kronor för Galaxy S7 och 7 190 kronor för HTC 10 eller 6 480 kronor för LG G5. Häng med när vi tar reda på hur P9 står sig i konkurrensen och inte minst om kameran är så bra som Huawei påstår.

Specifikationer Huawei P9
ReleasedatumVåren 2016
Processor2,5GHz octa-core
PlattformHiSilicon Kirin 955 64-bit
GrafikkretsMali-T880 MP4
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32/64GB / plats för minneskort
Skärm5,2" / FHD - 1080x1920 pixlar / 424PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 74,54 cm² / ~72,5% av fronten
Kamera12MP
Främre kamera8MP
Vikt144g
Höjd, bredd, djup145 x 70,9 x 7mm
Batteri3000mAh
KommunikationUSB Type-C, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, WiFi Direct
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCUppgift saknas / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
Övrig info3,5mm-jack. Säljs även i version med 64GB lagring/4GB RAM. Har dubbla 12MP-kameror på bakstycket som samverkar för bättre slutresultat.
Mer infoMer info om Huawei P9 på Androidenheter.se

Kartongen

huawei_p9_box

I den vita kartongen ligger utöver Huawei P9 en USB typ C-kabel, ett stereoheadset av enklare slag samt laddare (5V, 2A) och ett verktyg för att öppna SIM-kortluckan.

Utseende, byggkvalitet och konstruktion

huawei_p9_front

Precis som i fjolårets P8 har Huawei använt metall för större delen av chassit och vid en första anblick kan det vara svårt att se någon större skillnad med undantag för de dubbla kameralinserna. Väl i handen är skillnaden dock påtaglig och detta till det bättre. Huawei har förbättrat ergonomin genom en mjukare och mindre fyrkantig design vilket innebär att telefonen ligger och känns bättre i handen. Texturen skiljer sig också åt och är inte lika grov som i P8 utan upplevs som mindre sträv och mer påkostad.

Konstruktionen är gedigen och större delen av chassit består av ett enda stycke metall och inte separata sammanfogade delar. Den här typen av konstruktion gör telefonen solid och vridstyv och vi kan endast då vi är tämligen hårdhänta framkalla ett visst flex. Hade vi i blindo fått känna på telefonen och gissa tillverkare hade tankarna förmodligen gått till HTC, som är kända för sin design, ergonomi och höga materialkvalitet.

Designspråket har inte förändrats i någon större utsträckning sedan P8. Huawei har valt att behålla listen på ovansidan av bakstycket där kameran sitter, men däremot skiftat texturer och färg en aning från tidigare modell. I övrigt bjuder telefonen med undantag för linjerna där antennerna sitter en rätt enkel och sober design.

Telefonen är utformad så här: hela vänstersidan är slät med undantag för SIM- och minneskortluckan medan volym och av upplåsningsknappen sitter på högersidan. Undersidan rymmer en monohögtalare, samt en USB Typ C-port och hörlursutgången. På ovansidan finner vi en sekundär mikrofon. På bakstycket sitter de dubbla kamerorna med tillhörande LED-blixt samt fingeravtrycksläsare.

huawei_p9_back_logo

Knapparna sticker ut lagom mycket från chassit och är enkla att känna sig till med telefonen i exempelvis fickan. Vi uppskattar också att låsknappen har en lite grövre texturerad yta som skiljer sig åt från den släta yta som gäller för volymknappen.

Storleksjämförelse

huawei_p9_size_comparison

Ramen till höger och vänster om skärmen är osedvanligt tunn, blott 1,7 millimeter, och Huawei har på det viset lyckats hålla yttermåtten till ett minimum. P9 mäter 145 x 70,9 x 6,9 millimeter och har en vikt på 144 gram.

Skärmen

p9_screen_1

P9 bjuder på en 1080p-skärm (1080 x 1920 pixlar) av IPS-NEO LCD-typ på 5,2 tum vilket trots en förhållandevis låg upplösning ändå ger en pixeltäthet på 423 pixlar per tum (PPI). Panelen skyddas av Cornings Gorilla Glass 4.

Panelen har en bra och i våra ögon neutral färgåtergivning med utmärkt kontrast för att vara en LCD-panel. Betraktningsvinklar har sedan en tid tillbaka inte varit ett problem bland de topptelefoner vi testat och även på denna punkt presterar panelen i P9 bra – vi anar endast en blygsam färgskiftning vid mer extrema vinklar. Färgtemperaturen går vidare att justera vi inställningspanelen för de som vill ha en varmare eller kallare ton.

I jämförelse med Nexus 6P och P8 har Huawei förbättrat ljusstyrkan i P9 (~500 nits). Utomhus och i starkare solljus har vi inga större problem att urskilja skärmen samtidigt som vi har mycket svårt att se vad skärmen i Nexus 6P visar under samma förutsättningar.

p9_screen-2

I jämförelse med högupplösta enheter som Galaxy S7 (557 PPI) eller LG G5 (554 PPI) står sig displayen i P9 väl trots det färre antalet pixlar (423 PPI). Det krävs att vi granskar skärmen från ett kort avstånd för att uppfatta de enskilda pixlarna, och vid vanligt användande med telefonen 30-40 cm från ansiktet har vi under vår tid med telefonen inte upplevt skärmen som oskarp.

Anledningen till att Huawei fortsätter med 1080p beror förmodligen på att man inte anser att vinsten är hög nog i förhållande till vad det kostar vad beträffar batteritid och hur det också påverkar flytet i gränssnittet.

Ljud- och samtalskvalitet samt mottagning

P9 erbjuder endast en ensam högtalare som sitter placerad till höger på telefonens undersida. Trots att det inte handlar om något stereoljud låter det precis som för P8 fullt godkänt med en tämligen hög ljudnivå. Vi upplever dock ljudet som en smula basfattigt i jämförelse med motsvarande högtalarkonfigurationer, vilket blir särskilt påtagligt vid högsta ljudvolym.

HiSilicons Kirin 950/955-plattform erbjuder ljudkvalitet i klass med vad Qualcomms Snapdragon 810/820 levererar, vilket innebär att lättdrivna hörlurar låter riktigt hyggligt. Huawei har däremot inte satsat på någon biffigare hörlursförstärkare eller avancerad DAC vilket gör att påkostade hörlurar inte riktigt lever upp till sin fulla potential. I jämförelse med LG:s V10, som har en påkostad hörslursförstärkare och DAC, är ljudet tunnare och saknar viss dynamik och volym tillsammans med exempelvis B&W:s P5.

Högtalaren för samtal fungerar bra och ger ett välbalanserat ljud samt presterar en ljudvolym som gör att vi sällan har den inställd på mer än 80 % eftersom vi då upplever volymen som obekvämt hög, vilket är ett gott betyg.

Vi prisade Huawei P8 för utmärkt mottagning och P9 är inget undantag. Vi finner att P9 presterar mycket bra på denna punkt och allt som oftast överträffar Nexus 6P i jämförelse, om än med en rätt liten marginal. Ej heller lyckas vi påverka signalkvaliteten nämnvärt beroende på hur vi håller enheten i handen. De som värdesätter bra mottagning kommer sannolikt inte bli besvikna med P9.

Mjukvaran

Screenshot_2016-04-07-02-18-11Screenshot_2016-04-07-01-34-45

Mjukvaran i P9 bygger på Android 6.0 Marshmallow tillsammans med den senaste versionen av Huaweis tillverkarskal EMUI (Emotion UI) 4.1. Det har inte hänt så mycket sedan EMUI 4.0 som medföljde i fjolårets Huawei Mate 8.

Precis som vi skrev i recensionen för Mate 8 har Huaweis gränssnitt ett polariserande effekt. Det finns två sätt att se på Huaweis EMUI-gränssnitt, med en vänlig inställning är det en kraftfull och funktionsrik tolkning av Android med många avancerade funktioner för ”power users”. Men det går också att se gränssnittet som en alltför IOS-inspirerad variant av Android med onödiga och potentiellt förvirrande finesser, med UX som avviker från plattformen helt i onödan. Vi ligger någonstans i mitten mellan dessa åskådningar.

Hemskärmsappen fungerar som i IOS – alla ikoner vilar på hemskärmen och applåda saknas. Detta är lätt att åtgärda genom en hemskärmsersättare som Nova (se bild ovan) eller Googles egna launcher. Andra punkter är svårare att göra något åt, som att det är ovanligt krångligt att just byta hemskärmsapp.

Hemskärmsappen har genomgått stora förändringar. Alla appar visas på hemskärmen, i stil med IOS. Att inte ha en applikationslåda kommer naturligtvis kännas ovant för de flesta inbitna Androidanvändarna, men samtidigt kan den som absolut inte tycker om detta som alltid installera valfri hemskärmsalternativ från Google Play, vilket effektivt åtgärdar ”problemet”.

Att ha alla ikoner på hemskärmen behöver dock inte nödvändigtvis innebära en nackdel. Du kan fortfarande ha så rena hemskärmar som du vill. Att allt ligger framme kan tvinga dig att organisera alla appar och skapa fler mappar, något som i bästa fall innebär att du hittar program lättare och snabbare.

Screenshot_2016-04-07-01-34-52Screenshot_2016-04-07-01-35-07

Bakom den förenklade hemskärmen finner vi en stor mängd inställningsmöjligheter som inte ingår i Googles vaniljversion av Android. En del mer användbara än en andra; exempelvis ställer vi oss lite tveksamma till. Det finns bland annat som en välkommen finess möjlighet att manuellt justera panelens vitbalans.

De virtuella navigationsknapparna är konfigurerbara och det går att lägga till en knapp som drar ner aviseringsmenyn, vilket främst är smidigt på en större skärm. Hela gränssnittet kan vidare krympas genom att svepa från vänster till höger vid navigationsknapparna, vilket gör att det blir lätt att använda med enhandsfattning. Kanske lämpar sig även den funktionen bättre för storebror P9 Plus eller Huawei Mate 8 som har större skärm. Det är sällan vi haft något större nytta av den tillsammans med den 5.2″ stora P9 – vi når helt enkelt det mesta vid enhandsfattning.

Huaweis iver att förinstallera tredjepartsappar, bokmärken och spel drar slutligen ned intrycket en aning. Lyckligtvis går det mesta att avinstallera eller i alla fall inaktivera, men på en dyr telefon drar detta ned helhetsintrycket.

På det hela taget uppskattar vi Huaweis utökade funktionalitet som frånsett ett i vårt tycke tråkigt designspråk, som inte riktigt uppdaterats sedan EMUI 3.0, levererar ett fint mervärde. Huawei jobbar dock på att bättre på designen och har anställt en Apple-designer för att revidera gränssnittet och förhoppningsvis kommer det en rejäl omarbetning längre fram som inte avviker från Googles vision i lika stor utsträckning, ibland till synes bara för sakens skull.

Fingeravtrycksläsaren

p9_fingerprint

De som ser en riktigt kompetent fingeravtrycksläsare som ett krav i en ny telefon kommer bli nöjda med skannern i Huawei Po som fungerar utomordentligt bra. Läsaren får toppbetyg och vi har inga invändningar överhuvudtaget. Enheten har låsts upp omedelbart bara vi snuddat läsaren i 99 procent av fallen, både med vänster och höger pekfinger.

Huawei har lyckats fenomenalt med både precision och hastighet och sätter referenstaket för hur en fingeravtrycksläsare skall fungera. Läsaren gör att det blir mer smidigt att öppna enheten än om inget skärmlås använts alls, då den både väcker skärmen och går förbi låsskärmen.

Kameran

huawei_p9_backcamera.

Huawei har som vi nämnde i inledningen inlett ett samarbete med Leica för att bli bättre på kamerafronten. Hur långt samarbetet sträcker sig är för närvarande lite oklart, men enligt Huawei har Leica exempelvis hjälpt till med optiken och optimeringar av mjukvaran. Samarbetet verkar alltså sträcka sig längre än till att bara låna logotypen/varumärket.

De två kameramodulerna på bakstycket har en upplösning på 12MP vardera och består dels av en färgsensor och en monokrom sensor. Optiken är förhållandevis ljussvag med ett bländarvärde på f/2,2 vilket kan jämföras med Galaxy S7 f/1,7 eller LG G5:s f/1,8. Kameran i fronten är på 8MP. Videoinspelningen är lite bristande då det inte finns stöd för 4K-inspelning utan endast upp till 1080p vid 60FPS. Ej heller erbjuder Huawei något läge med högre FPS, utan 1080p@60FPS är den snabbaste inspelningsinställningen.

Huawei har jobbat på att förbättre sitt kameragränssnitt sedan P8 och har lyckats rätt bra. I den senaste versionen som tagits fram i samarbete med Leica kan vi konstatera att det fungerar utomordentligt väl även för de som vill ha större kontroll över vitbalans, ISO-värde (50-3200) slutartid (1/4000s -30s) samt exponeringsvärde och fokusinställning (AF-C, AF-S, MF).

Det är dock inte bara ros. Selfiekameran har ett ”skönhetsreglage” som inte går att stänga av och som är enkelt att komma åt av misstag. Den här funktionen leder i regel till bilder som i vårt tycke ser onaturliga och märkliga ut och allra helst hade vi önskat någon möjlighet att stänga av den, men tyvärr saknas någon sådan möjlighet i mjukvaran som följde med testtelefonen.

Kameraexempel Huawei P9 vs Huawei Nexus 6P

Huawei bjuder i P9 på en skaplig kamera som dock direkt visar sig ha problem med färgåtergivningen. De flesta bilderna tagna i dagsljus dras med en lätt underlig sepia-nyans som får bilderna att se ut lite som gamla blekta fotografier.

Vidare ser vi i vissa scenarion att P9 uppvisar stora problem med kraftigt övermättade färger, exempelvis i bildpar åtta (brandposten och den gula byggnaden i bakgrunden) och i bildpar nio (den röd-rosa rosen). Av oklara skäl överdriver P9:s kameramjukvara färgåtergivningen kraftigt i dessa exempel.

Byggnaden i bakgrunden ser ilsket gul ut i bilden tagen med P9, när den i verkligheten var mer dämpat orange (som bilden tagen med Nexus 6P visar). Vi ser här även ett tydligt exempel på att Huawei P9 har lite svårt med ljusbalansen vid hårda ljuskontraster.

Det allra tydligaste exemplet på P9:s svårighet med färgåtergivningen i vissa situationer ser vi i bilden på rosen, där övermättnaden är så total att mängder av detaljer går förlorade i en rosaröd röra.

Skärpan är bra, även om P9 även vad gäller detta får se sig slagen av Nexus 6P. I mörker förvånar P9 oss positivt och tar bättre bilder än vad vi hade förväntat oss. Förvisso är den artificiella ljusstyrkan överdriven, på ett typiskt vis som annars är vanligt för Samsung-telefoner, och motsvarar inte vad våra ögon såg – men resultatet är dock ändå väl godkänt.

Skärpan är i sammanhanget imponerande och P9 lyckas faktiskt i både det tionde och elfte bildparet (cykeln och saluhallen) nätt och jämnt slå den suveräna mörkerkameran i syskonet Nexus 6P. I den sista mörkerbilden ser vi dock att Nexus 6P med stor marginal lyckas lyfta fram såväl mer detalj som bättre skärpa och en lite korrektare färgåtergivning, även om bilden går lite för mycket åt det gröna hållet.

Sammantaget anser vi att kameran i P9 är duglig, men svårigheterna med färgåtergivning och den bristande ljusbalansen vid kraftiga kontraster gör att P9 snubblar på upploppet och förlorar mark mot de allra bästa konkurrenterna. Vi hoppas att Huawei kan fixa färgåtergivningen och ljusbalansen med en mjukvaruuppdatering, i vilket fall P9 skulle om inte mäta sig med de allra bästa åtminstone komma hyggligt nära.

Batteritid

Huawei har utrustat P9 med ett icke utbytbart batteri med en kapacitet på 3 000 mAh. Kapacitet får betraktas som fullt godkänd i storleksklassen och är identisk med den i exempelvis Galaxy S7 (5,1″) och som erbjuder 200 mAh mer än LG G5 (2 800 mAh). Med den medföljande 5V, 2A-laddaren går det inte särskilt snabbt att ladda telefonen, speciellt inte i jämförelse med Galaxy S7 .

PCMark "Working Life" battery test

Airplane mode with Wi-Fi enabled, sound disabled, screen brightness ~200 cd/m2
Huawei Mate 8 4000mAh
660Minutes
Huawei P9 Plus 3400mAh
568Minutes
Huawei P9 3000mAh
548Minutes
Samsung Galaxy S7 Edge
540Minutes
Huawei P9 Lite 3000 mAh
533Minutes
OnePlus 3 3000mAh
528Minutes
Elephone P8000 4160mAh
524Minutes
Galaxy Note 7 3500mAh
520Minutes
Moto X Force 3780 mAh
511Minutes
Huawei Honor 7 3100mAh
501Minutes
Sony Xperia X 2620 mAh
482Minutes
Samsung Galaxy S7
482Minutes
Sony Xperia Z5 Compact 2700mAh
478Minutes
Sony Xperia Z3+ 2930mAh
476Minutes
Moto G 3 2470mAh
464Minutes
Galaxy S6 Edge+ 3000mAh
461Minutes
LG G5 3000 mAh
451Minutes
Huawei Nexus 6P 3450mAh
440Minutes
OnePlus 2 3300mAh
421Minutes
LG Nexus 5X 2700mAh
419Minutes
Huawei Ascend Mate S 2700mAh
416Minutes
Huawei P8 2600mAh
414Minutes
Motorola Nexus 6 3220mAh
396Minutes
HTC One A9 2150mAh
392Minutes
Xiaomi RedMi Note 2 3060mAh
386Minutes
LG G4 3000mAh
385Minutes
LG V10 3000mAh
381Minutes
Moto X Style 3000mAh
361Minutes
Galaxy Note 4 3220mAh
359Minutes
ASUS ZenPad S 8.0 4000mAh
344Minutes
Ulefone BeTouch 2 3050mAh
276Minutes
Nexus 4 2100mAh
250Minutes
100
200
300
400
500
600

Kirin 950/955 är som vi tidigare konstaterat i vår recension av Huawei Mate 8 ett strömsnålt chipp och tillsammans med Huaweis optimeringar av mjukvara ser vi också ett utmärkt resultat för storleksklassen. I testverktyget PCMark som simulerar vanlig, blandad användning presterar enheten ett resultat om strax över 9 timmar med skärmen aktiv. Det kan jämföras med cirka 7,5 timmar för LG G5 eller cirka 8 timmar för Samsung Galaxy S7.

Prestanda

benchmark_huawei_p9

Huawei P9 bygger på en förbättrad variant den senaste Kirin 950-plattformen från Huaweis dotterbolag HiSilicon. Den nya plattformen har fått beteckningen Kirin 955 och består av åtta systemprocessorkärnor: fyra ARM Cortex A72-kärnor (2,4GHz) samt fyra Cortex A53-kärnor (1,8GHz). Kretsen är vidare baserad på 16nm tillverkningsteknik vilket är ett lyft i jämförelse med Kirin 930-seriens 28nm

.cortex-a72-a15-a53-power-consumption-at-different-processes

Cortex A72 är en ny kärna från ARM som debuterar i Kirin 950. Det är en vidareutveckling av Cortex A57 som sitter i många av fjolårets flaggskepp och är designad med tre mål i sikte. Först och främst reducerad strömförbrukning och därigenom tillåta högre prestanda i större utsträckning, det vill säga undvika att processorn behöver sänka klockfrekvensen till följd av värmeutveckling. Tanken är även att minska chippets fysiska storlek och slutligen göra det billigare att tillverka.

Huawei har också uppgraderat grafikdelen från det relativt svaga Mali-T628 till det allra kraftfullaste ur ARM:s arsenal i form av Mali-T880 (MP4). I jämförelse med Mali-T600/T700-serien hävdar ARM 1.8x bättre prestanda och upp till 40 % lägre energiförbrukning.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
OnePlus 3 6GB
5741MB
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
LG G5 4GB
3793MB
Huawei P9 Plus 4GB
3790MB
HTC 10 4GB
3767MB
LG V10
3717MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3580MB
Galaxy Note 7 4GB
3524MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Huawei Mate 8 3GB
2881MB
Sony Xperia X 3GB
2833MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Nvidia Shield TV 3GB
2804MB
Huawei P9 Lite 3GB
2798MB
Huawei P9 3GB
2793MB
Huawei Honor 7
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei P8
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Samsung Galaxy S6
2698MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
HTC One M8
1827MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Moto G 3
898MB
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
5500

Telefonen är utrustad med 3GB RAM och glädjande nog har Huawei satsat på LPDDR4-minnen vilket innebär 50% reducerad strömförbrukning och samtidigt högre bandbredd än vad den äldre LPDDR3-standarden erbjuder. Av de 3GB som medföljer återstår 2 881 MB efter att systemkomponenter så som radiodel/modem lagt beslag på sitt. Av det inbyggda lagringsminnet på 32GB finns 24 630 MB tillgängligt för användarens räkning.

Resultatet i Androbench talar för att Huawei verkligen lyckats med att optimera filsystemet som presterar bättre än samtliga telefoner vi hittills testat med Android 6.0.1. Vi hoppas att denna förbättring också kommer leta sig in i Huawei Mate 8 tillsammans med någon framtida uppdatering.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy Note 7 E8890 4x2,3GHz
6485p
Galaxy S7+S7 Edge E8890 4x2,3GHz
6483p
Huawei P9+P9 Plus Kirin 955 4x2,5GHz
6305p
Huawei Mate 8 K950 4x2.3GHz
6094p
OnePlus 3 S820 2x2,15GHzx2
5546p
HTC 10 S820 2x2,15GHz+2x1,6GHz
5204p
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
LG G5 S820 2x2,15GHz+2x1,6GHz
4912p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
Nvidia Shield TV X1 4x1.9GHz
4512p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia X S650 2x1,8GHz
3891p
Huawei P9 Lite K650
3868p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
LG V10 S808 2x1.8GHz
3442p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
1000
2000
3000
4000
5000
6000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.0 1080p

Nvidia Shield TV
30FPS
OnePlus 3 S820 1080p
20FPS
HTC 10 S820 WQHD
20FPS
LG G5 S820 WQHD
19FPS
Galaxy Note 7 E8890 WQHD
17FPS
Galaxy S7+S7 Edge E8890 WQHD
17FPS
HTC One M9 1080p
13FPS
Sony Xperia Z5 Compact 720p
13FPS
Sony Xperia Z5 1080p
12FPS
LG Nexus 5X 1080p
11FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
11FPS
OnePlus 2 1080p
10FPS
Nexus 6 WQHD
10FPS
Samsung Galaxy Note 4 WQHD
10FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
9FPS
Sony Xperia X S650 1080p
9FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
9FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
8FPS
Huawei Mate 8 1080p
7FPS
Samsung Note 3 1080p
7FPS
LG G4 WQHD
7FPS
Sony Xperia Z2 1080p
6FPS
Google Nexus 5 1080p
6FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
6FPS
LG G3 WQHD
6FPS
LG V10 WQHD
6FPS
Huawei P9 Lite K650 1080p
6FPS
Huawei P9+P9 Plus K955 1080p
6FPS
Moto X Style WQHD
4FPS
Huawei Mate S 1080p
3FPS
LG Nexus 4 720p
3FPS
Elephone P8000 1080p
2FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
2FPS
Huawei Honor 7 1080p
2FPS
Moto G 3 720p
1FPS
4
8
12
16
20
24
28

Prestandan är förvånansvärt nog något svagare än vad Huawei Mate 8 presterar. Sannolikt beror detta på att Mate 8 också har ett större metallchassi vilket innebär bättre värmeöverföring och att klockfrekvenserna inte justeras ned lika raskt i takt med att telefonen blir varmare.

Trots att Huawei inte hamnar i den absoluta toppen i de syntetiska testmomenten upplever vi enheten som mycket rapp, snabb och kompetent. Att starta och växla mellan appar går i rask takt och om vi installerar större applikationer i bakgrunden samtidigt som vi exempelvis startar Chrome och surfar med många flikar upplever vi inte något mikrolagg eller frysningar som många andra telefoner lider av vid belastning av filsystemet. Det faktum att telefonen också har en lägre upplösning bidrar sannolikt till något högre snittuppdateringsfrekvens och skonar samtidigt batteriet något.

I spel är däremot Huaweis Kirin-plattform ingen stjärna. Kirin 950/955 har samma grafikdel och trots att telefonen har en låg upplösning halkar enheten efter flera betydligt högre upplösta enheter i samtliga testmoment. För den som vill spela det senaste i spelväg är telefoner som är utrustade med både Snapdragon 820 och Exynos 8890 betydligt bättre val.

Slutsats

Huawei har med modellen P9 skapat en bra all round-telefon. P9 kan inte, och är heller inte avsedd att, konkurrera med flaggskeppstelefoner såsom Samsung Galaxy S7, HTC 10 eller Huaweis egna Nexus 6P.

Det som tilltalar med Huawei P9 är en behändig storleksfaktor, utmärkt material- och byggkvalitet, en smått fantastisk batteritid och ett tämligen rappt gränssnitt. Vi vet att kretsen Kirin 950 står sig ganska väl vad gäller CPU-tillämpningar men att den samtidigt i syntetiska prestandatest hamnar långt efter konkurrenterna vad gäller grafikprestanda.

Av denna brist, grafikprestandan, märks det dock inte mycket, eller alls, vid ett för oss normalt användande. Endast de som spelar tunga 3D-spel avrådes från att överväga Huawei P9. De som istället använder telefonen för kommunikation, för musik, film och ”vanliga” spel (det vill säga allt annat än de allra tyngsta 3D-spelen) kommer nästan garanterat bli nöjda. Lägger man därtill en utmärkt batteriprestanda lär än fler konsumenter som slår till på en Huawei P9 bli belåtna.

SWEDROID-REKOMMENDERAR-UTMARKT-PRODUKT

Mjukvaran, baserad på den för tillfället senaste Android-versionen 6.0 Marshmallow, är bra men kanske lite rörig, och somliga kan ha problem med omställningen från hur Android vanligtvis fungerar till en mer IOS-inspirerad lösning. Huaweis egna gränssnitt kallas EMUI 4.1 och det imponerar med att vara snabbt, hyggligt snyggt och bjuda på en hel del vettiga funktioner. Vi hoppas att Huawei avser hålla P9-familjen uppdaterad i takt med att nya Android-versioner lanseras, exempelvis den runt hörnet väntande Android N-uppdateringen, men om detta kan vi bara spekulera.

Med en prislapp i skrivande stund från cirka 4 990 kronor för 32GB-versionen är Huawei P9 tämligen prisvärd och betydligt billigare än konkurrenter såsom Samsung Galaxy S7 32GB (cirka 6 300 kronor) och HTC 10 32GB (cirka 7 150 kronor). Man får förvisso en telefon som hårdvarumässigt inte kan mäta sig med de allra bästa, men samtidigt har långt ifrån alla ett behov av det allra bästa i hårdvaruväg. Att köpa en telefon handlar om att köpa rätt verktyg, till rätt pris, för rätt jobb.

Huawei P9 är en bra kompromiss mellan pris och kompetens och med trumfkort som en ypperlig batteritid, fantastisk konstruktion och ett snabbt gränssnitt utgör P9 ett gott alternativ till dyrare konkurrenter från de på den svenska marknaden mer etablerade telefontillverkarna. Swedroid rekommenderar därför Huawei P9 som ett prisvärt alternativ till de dyrare konkurrenterna.

Huawei P9

Från 4 990 kr
Huawei P9
8.0833333333333

Gränssnitt/Mjukvara

7/10

    Byggkvalitet

    9/10

      Skärm

      8/10

        Kamera

        8/10

          Prestanda

          9/10

            Batteritid

            9/10

              Styrkor

              • Rejäl konstruktion
              • Hög prestanda
              • Bra batteritid
              • USB Type-C

              Svagheter

              • Lite rörig mjukvara
              • Svag 3D-grafikprestanda
              • Finns bättre mobilkameror
              Processor: 2,5GHz octa-core
              Plattform: HiSilicon Kirin 955 64-bit
              RAM: 3GB
              Skärm: 5,2" / FHD / 424PPI
              Skärmtyp: LCD
              Kamera: 12MP

              • MrLonghair

                Kameran diskuteras kring vilt av mig och andra i forumet, den kräver arbete för att få resultat men har märkliga missar tex att filmläget som är uruselt (gå ned till 720p och den får ljuskänslighet överhuvudtaget) och de automatiska behandlingarna utanför pro-lägets foton. Att fotografera standard ger naturliga färger utan förfining, men texturer tex gräs blir suddig smet, att fota i pro läget ger bra jpegs direkt ur kameran istället för smet, och när pro lägets RAW börjar behandlas snackar vi DSLR-ersättare? Hoppas att Huawei supportar den med firmwarefixar under året. (Monosensorn är det som attraherade mig, rekommenderas till er använt manuella kameror med svartvit film med flit)

              • Erik Svanborg

                Är det inte denna kamera som kan ge ett artificiellt kort skärpedjup? Varför nämner ni inget om det i så fall, och hur bra eller dåligt det funkar? Eller blandar jag ihop det med en annan telefon?

              • MrLonghair

                Jupp det är denna! Det går även att redigera skärpedjupet i efterhand och jag kan inte förstå hur dom programmerat det så bra det fungerar. Konkurrenterna saknar något att jämföras med såvitt jag vet. Bifogar exempelfoto jag använde i forumet, 100% crop direkt ur kameran + vy av hela bilden. (Standard färger använda, inte Levande eller Mjuka)

              • Andreas

                Värt att nämna är att pocketnow.com anser att p9 har den bästa kameran just nu dom har ett test på Youtube

              • KalleKn

                Hade ju varit kul om ni hade gjort ett höst resp vintertest. Lägg mobilen i kylen resp frysen en halvtimme och testa hur skön den är att hålla i. Vi har ju trots allt sådana årstider och vanligt folk sitter inte inne på pojkkammaren hela livet.

              • Daniel Ellegaard Nordström

                Är det inte fel telefon på bilden vid delpoängen?

              • Lena

                Det finns möjlighet till ”Appdrawer” genom en dold funktion som man kommer åt Heineken att med två fingrar på skärmen göra tvärt emot nyp ihop. Där dyker en skärm för dolda appar upp och där ligger allt jag inte vill ha synligt. Ganska många appar eftersom jag vill ha så lite plotter som möjligt. Man behöver inte byta launcher.

              • Daniel Jansson

                Bjuder telefonen på bärs? =D

              • Lena

                Oanade dolda finesser!

              • Robin

                Tack för recensionen! Alltid trevlig läsning.
                Däremot förundras jag över hur olika recensioner kan uppfatta kameran så olika.
                Om vi t.ex. jämför med pocketnow så är de väldigt nöjda med kameran.
                https://www.youtube.com/watch?v=9XWu3v0juJI

              • nZb

                Alla uppfattningar är personliga. Även objektiva.

              • unknown13x

                Autoläge igår, 9MP. #huaweiP9

              • Robert S

                Det heter subjektiv då. Objektiv uppfattning är just när den inte är personlig. Och det är ganska enkelt att göra ett objektivt test av en kamera.

              • Andreas J

                Problemet med Selfie-kameran går att åtgärda i den riktiga (ej test-) versionen av P9. Slå på selfiekameran – svep höger in i inställningar – avmarkera: ”Perfekt selfie”. Och när du startar den nästa gång så fortsätter den att vara ”av”.

              • Ben Gone

                Är USB-C en stryka ?

              • Werner

                I The Verges recension av P9 så anser de att Kirin 955 chippet verkar dra extra mycket vid anslutning till LTE nät, jämfört med lurar med Snapdragon 820. Är det något som ni har märkt av?

              Lediga jobb inom data / IT Företag
              IT samordnare Publicerad 21 Sep 2017
              Extrajobb inom support på Ericsson Local Services Publicerad 21 Sep 2017
              SYSTEMANSVARIG TILL NY ROLL INOM TELEFONI Publicerad 21 Sep 2017
              DW/ETL utvecklare till Lindorff Publicerad 21 Sep 2017
              Software Developer to UniCarriers in Mölnlycke Publicerad 21 Sep 2017
              Se fler jobb

              Aktuellt

              Project Treble i Oreo är stort för Android och uppdateringar.

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy Note 8
              Sony Xperia XZ1 Compact
              Samsung Galaxy S8 Plus
              Samsung Galaxy S8
              OnePlus 5
              Huawei Honor 9
              8.6

              Test av Nokia 8

              8.1

              Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

              8.4

              Test av Huawei Honor 9

              7.9

              Minitest av Nokia 6

              9.2

              Test av HTC U11

              8.5

              Test av Sony Xperia XZ Premium

              7.3

              Minitest av Xiaomi Mi Pad 3

              8.4

              Test av OnePlus 5

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS